Sista mars!

Jag hinner inte med någonting! Har ni hört det förut?
 
På förmiddagen så mockade jag lösdrift och plockade ihop ännu mer saker i huset att sälja. Sen kom Linda och vi red ut, jag red Zayats som blev typiskt unghästtrött på vägen hem. Som det brukar vara med unghästar så kom det plötsligt och utan förvarning, från att ha travat glatt blev hon lite seg och sen parkerade hon sig i en uppförsbacke! Men som tur var hon lät sig övertygas om att gå hem, blev i alla fall en riktigt bra tur för henne i dag! Sedan red jag Chokladen på slingan, slingan är inte alls lika bra som för en månad sedan utan underlaget varierar lite men hästen var så fin att rida och bitvis är underlaget tillräckligt bra för att galoppera och det utnyttjade vi!
 
Sedan träffades jag och Linda hos Nisse för att rida. Jag red Lycka som inte gjort något sedan jag red hem henne i julas men som ska provridas i helgen, och Linda hade lånat häst. Vi red en lugn och fridfull tur, och Lycka skötte sig galant! Sedan hann jag förbereda middagen lite innan jag (med Linda som sällskap) åkte i väg för två lektioner längre bort i byn.
 
Hade hoppats att maten skulle vara klar när vi kom tillbaka, och det var den inte men Nisse lagade den i alla fall. Men det blev ganska sent innan jag kom till stallet för sista rycket där jag red Grå på banan. Nu sova och ladda om, det behövs! 
 
Utsikten från Zayats!
 
Innan avsittning från Chokladen
 
Och utsikt från Lycka! 

Inte måndag!

Höll på att skriva "Måndag" som rubrik, är nog lite dagvill!
 
Men det var onsdag igår och jag tog Szum lite lätt i töm på morgonen och red Oskar som fick träna övergångar på banan. Sen jobb och mat och då red jag ut Clarinett på kvällen. Så skönt att kunna jobba till 18.15, äta och ändå hinna i väg innan mörkret!
 
Nu ny dag och det är visst torsdag i dag!
 
19:55 och jag skrittar i väg med Clarinett, och det är ljust! 

Porslin!

Det var segt att komma igång med ridningen igår! Först omställningen till sommartid, sen höll jag på med en massa annat som att dra upp en bal med bilen till stona, mocka deras lösdrift och gå igenom en massa porslin, i huset bredvid banan, som jag sen på kvällen la ut till försäljning.
 
När jag väl kom igång så red jag först Chokladen för att testa underlaget på banan, det var inte jättebra men går att trava på fyrkanten (utom ett hörn) och en volt. För Chokladen var det ganska bra med ett lugnt jobb efter helgens oväder då hon lätt blir spänd av det. Även Clarinett fick jobba lite lätt på banan, hon har ju skor så några galoppfattningar blev det också. Vi fortsätter jobba med att gå ut halsen och fram nosen, känns i alla fall som att det går bra!
 
Zayats fick jobba med övergångar till och från trav. Hon tycker att det är en ganska onödig övning, "har man väl börjat trava kan man väl fortsätta med det? Och ska man skritta så kan man ju lika gärna stå still?" Jag håller ju inte med henne där så vi jobbar på! Grå fick gåi töm men spände sig en del för underlaget så det blev inte så mycket.
 
Sen lite fika och i väg på Hammarn, köpte foder och träffade en häst som kanske kommer på inridning framöver. Fortsatte hem, gjorde mat och sen ägnade jag kvällen åt en digital föreläsning om marknadsföring av hästföretag. Inget nytt men bra att höra igen. Sen nattning av hästar, och paketering av porslin eftersom jag faktiskt lyckats sälja en del av det. Mycket har legat i lådor sen jag köpte huset, börjar vara dags att ta tag i det!
 
Chokladen tittar på Trassel som är där vid huset!
 
 
Också Chokladen innan avsittning
 
Grå blundar jämt på bild! Här efter tömjobbet! 
 
Chokladen blev tydligen väldigt trött efter sitt jobb... 
 
En del av det porslin jag sålt, fina grejer men vad ska jag med det till? 
 

Skitväder!

Riktigt skitväder igår! Först på morgonen var det en tunn ishinna över hela gården, det blåste ganska mycket i kombination med regn på dagen och sen snö. Tur att jag fick vara inne på Ica hela dagen!
 
Jag longerade Wasabi på morgonen ute i snön och hon drullade bort sin andra sko, tur att hovslagaren kommer nästa vecka! Efter jobbet så hade vädret lugnat ner sig, det var snö på marken i stället för is och jag kunde jobba Oskar i töm. Skönt att inte behöva tända lampan på banan trots att jag jobbat till 18 och därför inte var igång med Oskar förrän strax före 20. Gillar sommartid, men det är segt på morgonen! Så i dag lite segt, - 8 grader ute och lite blåst men ser ut att bli en solig dag!
 
Oskar efter jobbet! 

Sommartid!

Sommartiden inleds med minusgrader, och snö på tvären! Våren känns mycket längre bort i dag än i förrgår, men det är skönt med ljusa kvällar, dock är det väldigt förvirrande med tiden just i dag!
 
Jag red i alla fall Clarinett på slingan i morse. Det var blåsigt och snö, Clarinett var sprallig och underlaget halvdåligt, så det blev lugn trav i låg form. Sen efter jobbet, och hemmagjord pizza, så red jag Zayats i snön bredvid banan. Hon fick pulsa lite i snön och jobba med böjning på den volt som trampades upp när jag longerade igår, båda sakerna var jobbiga sa Zayats. Sen tog jag Grå i töm och hon härjade bara så blev inte så mycket jobb.
 
Nattade hästarna och Linda kom förbi en sväng, nu sova och så kommer det kännas jättetidigt när väckaren ringer i morgon!
 
Clarinett med vind i manen och snö i pälsen! 

Efter stormen!

Fy vad det blåste i natt! I morse fick jag börja med att plocka plast och grejer, en av sockerbitarna som låg på ridbanan hade blåst i väg en bra bit därifrån!
 
Det blåste fortfarande rejält i morse, jag longerade Chokladen i snön. Det kan bli en utmaning med underlag ett par veckor nu om det fryser på vilket det ska göra. Så testade lite i dag att vara ute i snön bredvid banan, då det är isigt värre på banan.
 
Efter jobbet och mat så red jag och Linda ut. Jag hade Oskar, och han hade fullt upp med att titta på allt! Det brukar sällan vara någon värre trafik på våran väg men när vi red mötte vi, eller blev omkörda, av sex bilar och en fyrhjulning!!! Alla tog det lugnt, och så även Oskar. Efter ridturen så longerade jag Zayats på samma ställe som i morse innan nattning av hästarna. Nu hoppas jag att det blir lugnare i natt, och i morgon är det sommartid! Jag har längtat efter sommartid men just nu gruvar jag mig för tröttheten som blir vid omställningen! 

Våffeldagen!

Våffeldagen och uppladdning för storm, men mest en skitdag på jobbet!
 
I morse hade jag sådan beslutsångest om vilka hästar som skulle ridas eftersom jag misstänkte att det inte skulle bli någon ridning efter jobbet. Till slut blev det Szum och Clarinett som fick gå varsitt ganska lugnt pass på banan där det var snö, mjuk is, hårdare is och vatten i en salig blandning. Szum gillade det inte, egentligen inte Clarinett heller men hon protesterade inte lika högljutt!
 
På jobbet blev det en riktig skitdag. Lastbilen med våra varor hade gått sönder och i stället för att komma vid 11.00-11.30 så var den hos oss 17.45, alltså en kvart före stängning! Vi har hela dagen gått förklara för kunder och väntat för att sen få jättestressigt sista stunden och stanna efter. Jag stannade bara så frysvarorna kom upp, men det gjorde ändå att jag inte var hemma förrän 19.00. Nu väntar ju en jobbig dag i morgon med, alla varor kvar att packa upp och de kunder som inte kunnat handla visa varor i dag kommer ju komma i morgon också.
 
När jag kom hem gjorde jag våfflor till mat och blev givetvis jättemätt. Men eftersom det blåste rejält så blev det ingen ridning utan nattade hästar och lagade hagar. Mina provisoriska lagningar i vintras har inte hållit så bra i den snabba avtiningen och blåsten. 
 
Nu hoppas vi att allt är helt i morgon, att hagarna står upp och att hästarna inte blåst bort!
 
På väg ner från banan med Clarinett på förmiddagen. Oskar vilar på maten!
 
Lugnet före stormen, trötta flickor! 

Vårdepp!

Åh vad segt allt gått i dag, och åhh vad tomt det är hemma utan Baloo! Trött, seg, less och lite deppad, känns som att vårdepressionen har anlänt!
 
Började med att mocka och spåna två lösdrifter och putsa lite på Dajmens fötter. Sen red jag Oskar och Zayats på slingan. Oskar var lite busig och kastade med huvudet, Zayats fick jobba med galoppen igen och på slutet släppte spänningarna och hon galopperade så fint. Grå ted jag på spåret bredvid banan och i snön runt träden. Hon var laddad, spänd och studsig, men blev nog rätt trött.
 
Sen gjorde jag pasta carbonara till mat innan ett par lektioner och provning av en sadel jag ville sälja. Tillbaka i stallet igen så fick Wasabi jobba i töm. När hästarna var nattade så blev det lite glass till kvällsfika och nu håller jag på att somna!
 
 
 
Oskar efter avsittning!
 
Och Grå efter sin ridning. Nu börjar det bli is på banan men fortfarande mjuk och vattnig is.
 
 

God natt Baloo!

Nu är gårdens boss och kung borta, fick ta bort Baloo igår! Så mysig och rolig katt det varit och jag kommer sakna honom massor! Han var världens gosigaste som hängde runt benen på en, alltid ville bli buren, drägglade och spann. Kom när man ropade och på sommaren när hästarna var på bete flyttade han med ner till sommarhagarna. Fy vad tomt det kommer att bli!
 
Baloo var jättedålig igår morse, stor försämring sen kvällen och Nisse fick ta bort honom. Det var såklart trögt att komma igång med hästarna, men tog i alla Szum i töm, red Chokladen på slingan och Clarinett i skogen ovanför gården. Clarinett var ju lite rolig, det var fortfarande mycket snö, vi skrittade på långa tyglar, hon var seg och försökte stanna flera gånger. Men uppe på hygget så fladdrade det till i ett plastband bakom henne i blåsten, hon flög helt utan förvarning rakt upp och gjorde en tvärvändning! Sn var det inte långa tyglsr och lunkade, utan en vaken häst som låg på och ville springa, tror att hon vaknade där!
 
Sen var jag i väg och hade en lektion på väg till byn, efter den så träffades jag och Nisse på byn och åt pizza innan jag åkte till resten av lektionerna. Efter lektioner och nattning av hästar så kom Linda och fikade lite. Nu återigen ny dag!
 
Szum på banan!
 
Chokladen på slingan!
 
Och så några bilder på Baloo!
 
På favoritplatsen i källaren, hans filt där hans mamma och min andra katt Trassel låg hela dagen igår. 💕
 
På taket på bilen såklart! 
 
 
När Baloo också ville vara med på kurs! 
 
Tack för allt mys och gos Baloo, du är saknad! 
 

Vårtecken och bakslag!

Känns som vår, men i helgen kommer bakslaget tydligen! Snö och minusgrader nästa vecka!
 
Jag började lite doft igår med att mocka hos flickorna. Sedan tog jag Wasabi i töm, det var så halt på väg ner till stallet så jag gjorde i ordning henne vid hagen. Det gjorde jag med Oskar också, men han kunde inte stå still! Däremot gick det bra att rida, han fick trava över en bom (han tycker att bommar är lite jobbiga så vi började med en bom) och testa lite sidvärts.
 
Sen hade det tinat igenom isen och jag red Zayats på slingan med lite galoppfattningar. Under tiden vi red kom traktorn och körde ut balar, det tog lite av Zayats fokus, men det var ju samma med mig -jag var ju också lite ofokuserad. När vi ridit, balarna var ute och vi hade surrat lite så red jag även Grå. Hon började lite surmulet men var riktigt framåt och på innan vi var klara.
 
Värmde köttfärssoppa som jag hittade i frysen till mat och sen i väg på ett par lektioner. Putsade av grejerna och nattade hästarna med hjälp av Linda när jag kom tillbaka. Min katt Baloo är dålig så mycket tid gick åt till honom igår, han är förstoppad som det verkar, och en del tid till att svara på mail på annonsen jag lagt ut på Dajmen. Kvällen avslutades med surr i Nisses stall. Nu ny dag, nya tag!
 
Beai hagen i dag, skickade den här bilden till Linda igprså hon skulle se hur smutsig hon var. När jag kom på kvällen var Bea återigen borstad och blank!
 
Zayats på slingan!
 
Vårtecken! Där nere på en liten, liten yta har ridbanan tinat fram! 

Årsmöte!

Blev inte jättemycket häst igår, men kanske bra för min rygg som visserligen är mycket bättre men ändå blev trött av att jobba...
 
Innan jobbet igår så tog jag Clarinett i töm. Efter jobbet var jag snabb hem för att deltaga i en digital föreläsning om unghästens väg från ridhästtest till 7 års championat, och årsmöte med Mellersta Norrlands Hästavelsförening. Jag har ju tagit på mig att vara suppleant där i år då det kändes ju bra att vara med på årsmötet. Ska bli intressant och roligt, tror jag, eller så blir det ytterligare en grej att försöka hinna med dom ger stress och dåligt samvete. Men tror på att det ska bli roligt och intressant!
 
Sen en lite senare nattning av mina hästar, och så hjälpte jag Nisse att natta sina djur. Han är faktiskt lite bättre igen efter att ha varit sjuk i snart två veckor!
 
Nu ny dag och ser ut att bli sol i dag med!
 
Clarinett igår morse, pigg, sprattlig och blank!
 
Digital genomgång av dressyrprogram för unga hästar! 
 

Vårdagjämning!

Vilket väder det har varit i dag, mars är verkligen en spännande blandning av vinter, vårvinter och vår! I dag som vår och jag har ridit i bara tröja och med armarna uppkavlade!
 
Bättre i ryggen i dag men det gör fortfarande ont att resa sig upp, men bättre än igår och betydligt bättre än i fredags. Jag började därför i stallet med att mocka flickornas lösdrift, eller mest mockade jag ju utanför deras hus. Mycket bajs nu som tinar, och tinar fram! Sen tog jag Grå i töm och longerade Szum, han fick också jobba med bommar och sockerbitshinder precis som de igår.
 
Oskar red jag på slingan, han tyckte nog att det var varmt med sin tjocka vinterpäls men han kämpade på bra. Sen tog jag lunchpaus, åt lite rester sen gårdagens grillning, hjälpte till att få in balar i en hage hos Nisse och satt länge i altandörren och drack kaffe!
 
Andra omgången i stallet red jag Chokladen. Hon fick värma upp först i lina och sen red jag två varv på spåret bredvid banan innan vi jobbade med travbommar och en ensam galoppbom. Linda kom efter jag var klar med Chokladen och vi red ut, jag red Zayats. Det blev lite snöpulsning även i dag. Sen hjälpte Linda mig med nattning av mina hästar och Nisses djur, och fortsatte inne med att göra kebab som vi sen åt och tittade på en digital clinic med Kristian von Krusenstierna och med sen Emma Emanuelsson. Nu ladda om inför jobb i morgon!
 
Oskar på slingan, är nog sista veckorna nu som slingan är ridbar.
 
Chokladen efter ridning!
 
Och Zayats i skogen! 

Första grillningen!

Såklart var jag inte bra i ryggen igår, även om det kändes så direkt på morgonen. 
 
Bestämde mig för att köra lite på halvfart och longerade tre av hästarna. För att göra det lite roligare så hade jag travbommar och ett litet hinder. Zayats gjorde det lätt, Oskar tyckte att det var både jobbigt och svårt men försökte och kämpade på. Wasabi tyckte att det var lekstuga och jättekul, hon studsade och bockade så hon var löddrig mellan bakbenen efter. Sen skrittade jag ut en sväng med Clarinett i snön så även hon fick jobba lite.
 
Nisse är sämre igen så jag fick mata hans djur, kalvar, höns och grisar också innan jag drog igång med årets första grillning. Det gick sådär att grilla, fick inte riktigt bra glöd och nu kommer jag nog vänta ett tag till nästa gång!
 
När vi ätit åkte jag och hade en lektion och sen till stallet där Linda hjälpte mig dra in en bal med bilen till de dräktiga brudarnas hage, och sen nattade vi hästarna. Linda var här en sväng och drack kaffe. Jag har fortfarande ont i ryggen men det går bättre att gå än i fredags, värst är att kliva upp efter att jag har suttit, speciellt kliva ut ur bilen... Blir intressant att se vad jag kan få till i dag!
 
Wasabi longeras!
 
 
 
Galopp!
 
Hopp! Svårt att ta Bea hoppbilder när man longerar samtidigt 

Ryggont!

Jobbdag igår och jag hade fruktansvärt ont i ryggen. Är inte ovanligt att jag har ont i ryggen då jag har lite fel i den men brukar kunna hålla det under kontroll och det brukar bli bättre under dagen när jag rör mig. Inte igår!
 
Jag försökte med att stretcha på alla olika sätt, när jag blir kort i musklerna i ben och rygg brukar jag bli sämre, jag låg på golvet, satt längre pass i kassan, stod upp i stället för att sitta, åt Ipren, men inget fungerade och jag hade så ont att jag knappt kunde gå. Efter jobbet så stekte jag blodpudding till Nisse och sen åkte jag till stallet. Började med att dra upp en bal till stonas hage, och puttade in den, med bilen. Inte det bästa kanske om man har ont i ryggen men alternativet att fodra dom för hand kändes sämre. Fick även ut vatten till hästarna.
 
Jag brukar kunna bli bättre i ryggen av att rida, framförallt av att sitta ner i trav och förr var det Szum som var perfekt rehabhäst för mig. Han kan man inte klämma sig fast på så då skakade ryggen loss! Nu är ju inte han riktigt igång och fungerar inte lika bra som det så igår testade jag att rida Chokladen. Blev ett pass med fokus på lugnt trav jobb i nedsittning, och det fungerade ganska bra. Att rida lätt gick inte och galopp var sämre än trav men trav och nedsittning fungerade väldigt bra. Tyvärr gick jag typ lika ont igen efter att ha halkat mig ner från ridbanan igen...
 
Men när hästarna var nattade tog jag och stretchade ordentligt igen och då släppte det faktiskt lite! Nu på morgonen känns det än så länge bättre så jag hoppas att det inte är så allvarligt utan bara korta muskler som trycker ihop kotorna. Men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp hästjobbet i dag... 

Torsdag!

Bra riddag i dag!
 
Efter att ha mockat två lösdrifter så började jag ridningen med att rida Chokladen på slingan. Sen hade jag Dajmen klar när Linda kom till stallet och hon filmade när jag satt upp på henne, tänkte att det kunde vara bra att ha på film. Sen red vi ut, jag red Zayats och de fick pulsa i snön. När vi var tillbaka så red jag Oskar på banan och han fick träna på att vända snett igenom i trav. Han var verkligen jätteduktig och får en stor guldstjärna!
 
Sen fikapaus och i väg och hade en lektion på byn, och testade lite sadlar. Tillbaka och middagsdags, Linda åt här då hon hjälpt till att städa Nisses sadelkammare. Efter middagen var jag tillbaka i stallet och red Clarinett på slingan innan jag nattade hästarna. Bakade sedan en kladdkaka lämpligt tills Linda kom tillbaka, nu med en arbetskompis, och det blev kladdkaka med glass och en massa prat om alla hus som finns tomma här på byn men som ändå inte säljs! Både Linda och arbetskamraten är sugna på hus, helst på den här sidan av älven! 
 
Uppsittningsträning med Dajmen! 
 
Bildbevis för att det går att sitta på Dajmen! 
 
Från turen med Zayats! 
 
Baloo myser i garaget! 
 
Oskar efter ridning! 
 
Sadelprovning! Undrar hur många sånna här bilder jag har i telefonen? 
 
 

Motivationssvackor!

Även om det är fantastiskt väder så typer motivationen emellanåt, egentligen inte så konstigt men ändå.. 
 
Igår morse var inte motivationen på topp så det blev bara en häst riden innan jobbet. Jag red Szum som fick gå ett lite mer riktigt travjobb och gå lite skänkelvikning i trav, sakta börjar han komma igång igen. Sen borstade jag Lemonaden med tjockmagen i hagen och putsade lite på hennes hovar, hon har inte börjat gälla än. Nästan alla mina hästar fäller för fullt, lite tidigare än normalt, men inte Lemonaden. Ändå brukar ju dräktiga ston börja fälla tidigare, men Lemonaden brukar vara sen att fälla och hon har ju fortfarande nästan tre månader kvar till fölning.
 
Sen efter jobbet så red jag Grå. Hon var inte alls på humör, misstänker att fällningen spökar här, så jag red tills hon släppte och gick för egen maskin. Nu ny dag och förhoppningsvis lite fler hästar ridna!
 
Szum med långhalsen! 

Häst-tisdag!

Haft en bra häst dag med fantastiskt väder! Funderade i morse, när det ändå var - 7 grader, hur mycket kläder jag skulle behöva. Är glad att jag valde ridbyxor och utan långkalsonger, men jag hade klarat mig utan yllesockar...
 
Efter mockning av en lösdrift så började jag rida. Först ut Clarinett som var uppenbart missnöjd med något, hon var bitvis otroligt fin men däremellan mycket småtjafs som tvärstopp, klia sig, ruska på huvudet, sprätta runt och vara rädd för grejer. Hon var varm under täcket när jag tog in henne och blev snabbt svettig så jag misstänkte att hon var för varm så efter ridningen fick hon gå ut i hagen utan täcke och hon har rullat sig ett oräkneligt antal gånger... Nu i kväll åkte täcket på igen dock. 
 
Sen red jag Wasabi som jag ju inte suttit på sen nästan tre veckor, man kan ju tro att hon skulle vara pigg och busig men hon var lite loj och seg. Men vi travade runt några varv utan större tjafs och utan något utåtagerande och stök, det får man ju ändå vara nöjd med. Red sen Oskar på det upptrampade spåret bredvid banan. Testade lite trav och han var så duktig. Zayats red jag på banan och hon fick gå sidvärts i trav och blev trött i huvudet snabbt. Sist ut var Chokladen som fick jobba i töm med fokus på att skjuta på med bakbenen.
 
Sen fixade jag ihop en middag med rester innan jag åkte och hade ett par lektioner. När jag kom hem så putsade jag av alla grejer som jag använt i dag och som jag inte hunnit med, och så nattning av hästarna. Blev inte så mycket mer gjort sen, nu när Nisse är sjuk och vi inte har någon tv så blir det väldigt tidiga kvällar, jag är ju typ alltid trött så mig gör det inget.
 
Svettig Clarinett efter ridning. 
 
Och så skönt att få rulla sig i höet sen utan täcke!
 
Wasabi efter ridningen!
 
Oskar ute på spåret!
 
Zayats efter avsittning! 

Staten och kapitalet!

"Kapitalet höjer hyrorna, staten bostadsbidragen så kan man fiffla en smula med den järnhårda lönelagen..." Hur många kommer ihåg Ebba Gröns gamla slagdänga? Jag tydligen då jag fortfarande kunde hela första versen utantill när jag började sjunga på den i dag. Anledningen till att jag började sjunga på den? Givetvis regeringens förslag om att alla bilägare ska få ett bidrag om 1000 kr, vi ska alltså få ett bidrag så vi har råd att betala bränsleskatten...
 
Så mycket häst har det inte blivit i dag. Tog Grå i töm innan jobbet, jag tycker faktiskt att hon använder ryggen annorlunda nu efter att hon börjat få probiotika, men det kan ju vara inbillning också. Tycker att ryggen känns mer avspänd, men samma där att det kan vara jag som vill känna det, vi misstänker dock att ryggen är spänd pga magen.
 
Efter jobbet och mat så var planen att rida men jag kände bara att jag inte orkar! Så longerade bara Szum lite i stället och det gick ganska snabbt i stallet. Laddar om för i morgon och hoppas på att orka mer då!
 
 

Vårvintersol!

Återigen en dag med fint vårvinterväder, och jag har jobbat!
 
Fick i alla fall se solen i morse då jag först jobbade Zayats i töm och sedan red Oskar. Vi gjorde inget avancerat i dag, Oskar och jag, utan det vi gjort innan, men han kändes så med och intresserad!
 
Sen efter jobbet och mat så skrittade jag och Clarinett ut med Linda. Så skönt att hinna äta i lugn och ro och ändå hinna ut innan mörkret, jag gillar verkligen de ljusa vårkvällarna och nu är det nära!
 
När hästarna var nattade så hjälpte jag Nisse att borsta och reda ut man och svans på en ardenner. Nisse är ju fortfarande sjuk så han var inne medan jag stod i stallet och redde ut trollflätor. Hästen är såld och ska åka i morgon, förhoppningsvis duger hon nu, hon är i alla fall söt med fluffig pannlugg och vågig svans! Själv ska jag sova nu!
+
Zayats i töm i dag!
 
Och Oskar efter ridning! 

Mello-kväll!

Vilket vårvinterväder vi har! Jag tycker att det varit många soltimmar i vinter, och mars har ju varit jättefin! I morse lite kallare, -10 grader, men ändå plusgrader på dagen, det är verkligen helt fantastiskt trots att jag varit på jobbet mest hela dagen!
 
Hann i alla fall se solen lite i morse när jag jobbade Oskar i töm, vi börjar bli överens i det jobbet så nu är det dags att rida framöver! På jobbet var det lugna gatan, finväder och skidor på tv -då har ingen tid att handla!
 
Efter jobbet så stekte jag hamburgare till middag, och sen till stallet och jag hann rida Zayats innan mörkret, också helt fantastiskt! Red på slingan, bara att försöka hitta tillbaka förtroendet igen i ridningen efter provridningen. Jag insåg på provridningen att Zayats är känsligare än jag trodde, och då har jag ändå behandlat henne som en känslig häst mina damer är ju också rätt känsliga så det gör sig ju rätt naturligt. Men något att ha i bakhuvudet i dag lugnt pass där hon var lite ofokuserad men inte gjorde något egentligen.
 
Den natta hästarna och snabbt byta om för att åka till Linda och mellokväll. En från jobbet var också där, tanken var vinkväll men det blev i slutändan bara Linda som drack något glas vin, men vi andra jobbar ju också i morgon, så väldigt lugnt. Jag blev toktrött så det blev inte så sent för mig, nu ska jag sova och ladda om för jobb i morgon!
 
Oskar i töm i morse! 

Bränslepriserna!

Det svänger fort, för en vecka sedan när jag tankade så förfasade jag mig för att bensinpriset var 21.14 kr/litern, i dag när jag tankade så var jag glad att det "bara" var 21.14. Man ändrar snabbt sitt synsätt! Sen är det ju givetvis alldeles för mycket, hittade ett tankkvitto sen oktober 2020 då kostade bensinen runt 13.50 kr. Sedan dess har den höjts rejält, och blandats i syntet medel som gör att tex min bil drar ca 0.4 liter mer per mil! Jag förstår att det stiger vid kris och krig, men det mesta är skatt och den måste sänkas nu!
 
Annars så började jag i stallet, tog Wasabi i töm och red Grå på slingan. Lite spänd var hon i dag men inte alls som sist när hon betedde sig konstigt, undrar om det kan vara probiotikan för magen som gör att det händer saker i kroppen?
 
Sen Ica hela dagen och efter jobbet så åkte Gottfrid på kattdejt! Han ska träffa en pilsk katthona i helgen så får vi se om det blir ungar! Red sedan dressyr på Chokladen och nattade i bpda stall, nu är jag alldeles för trött så nu måste jag sova!
 
Förra fredagens tankning!
 
Och Grå efter ridning! 

Mer sjukstuga!

Sjukstugan hos oss fortsätter men jag är glad att jag nu är piggast av oss! Även om det ju blivit lite extra jobb när jag även matat Nisses djur.
 
I morse var det först mockning och spåning av lösdrifter som gällde innan jag började med hästarna. Oskar först ut i töm och i dag var vi sams! Han testade lite gränser från början men gav sig snabbt och jobbade på bra. Även Dajmen fick gå i töm och så joggade jag Clarinett lite lugnt på slingan.
 
Sen fick Zayats besök, hon är ju till salu och i dag var en tjej här och tittade och provred. Zayats var nog lite spänd över situationen och besöket, och av ny en ryttare, och gick ju inte alls lika bra som vanligt. Men både hon och jag är ju en erfarenhet rikare och jag vet vad jag ska jobba med till nästa gång.
 
Åkte i väg och tömkörde en ponny, dennes ryttare hade ramlat och gjort illa en hand så det fick bli tömjobb i dag. Sen lite paus innan jag och Linda träffades i stallet för att rida. Jag red Szum som var på sitt tråkigasre humör, han började med att försöka bita mig när jag skulle sitta upp! Har bestämt mig för att försöka sälja honom igen men jag måste nog rida honom lite mer innan dess! Sen nattning av hästar och hjälpte Nisse att mata och natta sina djur. Nu ladda för jobbhelg!
 
Oskar i töm, visst är han fin?
 
Och Dajmen!
 
Och Szum på kvällen!!
 

Onsdag!

Piggare i dag men inte riktigt pigg än!
 
Gjort ett ryck i stallet och med mina egna hästar i dag, kändes som att det behövdes. Först longerade jag Wasabi, hon har haft ett par veckor ledigt men nu är det dags att börja jobba igen. Sen red jag Grå och hon var konstig i dag, hon är ju en konstig häst även i vanliga fall men i dag var hon ännu konstigare! Höll på ramla av också men höll mig kvar!
 
Red äntligen Clarinett efter träningen, fick inte alls till formen lika bra som i lördags men galoppen var riktigt fin i dag. Men det var riktigt svårt att hitta känslan sen träningen, vi måste träna mer! Sista hästen att rida var Chokladen som fick gå på slingan. Det har blåst kallt o dag, som jag tycker ett typiskt vårväder!
 
Var i väg och hade en lektion i grannbyn och i dag var det Nisses tur att vara sjuk och dålig så när jag kom tillbaka från lektionen så lagade jag en hage åt honom och släppte dit stona. Jag gjorde även mat innan jag och Linda träffades i stallet. Linda longerade sin nya häst och jag jobbade Szum i töm. Sen nattning av hästar och nu sova!
 
Wasabi i linan!
 
Chokladen på slingan!
 
Lite sol i dag med men inte så varmt som förut i veckan. 

Halvfart!

Såklart fortfarande inte frisk, men piggare än i måndags i alla fall! Gick lite på halvfart igår och idag hoppas jag orka med mina egna hästar lite också som fått stå tillbaka när jag inte haft tid och ork.
 
Igår började jag med att mocka och spåna flickornas lösdrift. Sen tömkörde jag Oskar, och jag var helt slut efter! Vi diskuterade ganska mycket om vikten av att gå framåt, han är väldigt bekväm och har kommit på att man kan vända och snurra när det blir jobbigt. Får jobba vidare med det, vill att han ska hitta lite bjudning och ta drivningen innan jag rider, för det är ju svårare att få till från ryggen.
 
Sedan åkte jag och hämtade en häst som Linda lånat för att rida lite. Bea ska ju ha mammaledigt nu, hästen har bott här tidigare och kände sig hemma direkt. Pysslade lite på gården medan jag såg att allt var lugnt och sen red jag Zayats på slingan. Hon var superpigg och lättsam att rida för mig som inte var lika pigg. 
 
Sen mat, upp på byn och tankade (22,70 kr/litern, det här är inte okej! En sak om det bara var kriget, men det mesta är ju skatt, och det blir ju bara mer skatt ju mer det höjs! Regeringen måste vakna och göra något NU!!!) och sen lite fika innan jag åkte på lektioner. Sen var den dagen förbi! Nu ny dag med förhoppningsvis mer energi!
 
Lemonaden! Spåning och med dräktighetsmagen men så fin!
 
Och Bea! 

Sjukdag!

Sällan jag är sjuk, och ännu mer sällan jag är så sjuk att jag inte kan jobba. Innan coronan och innan mitt armbrott så hade jag under 10 sjukdagar på närmare 20 år... Men i dag hände det!
 
Redan igår kväll kände jag mig lite snorig och had lite ont i halsen, hade hoppats att det skulle försvinna under natten men det satt kvar i morse. Det första som hände i morse var att Nisses ston var ute och stod utanför stallet så vi gick direkt ner och släppte in som. Och bara av det var jag knäckt, så jag ringde och sjukanmälde mig, och fick då veta att det redan var för lite folk och fanns inga vikarier. Det är ju inte vad man vill höra när man för en gångs skull är sjuk.
 
Åkte och fixade morgonstöket med mina hästar, åt två rostmackor och sen sov jag någon timme till. Hade nog feber för jag var inte så pigg! Nisse som fyllde år i dag fick besök och jag blev lite piggare efter att ha sovit så kunde vara uppe sen. Jag fixade lite med Nisses papper, satte in kvitton och verifikationer i pärmar och sånt. Men sen på eftermiddagen var jag så pass mycket piggare att jag blev rastlös så då fick det bli en sväng till stallet igen. Tog Grå i töm och det var ju ett väldigt lugnt jobb för min del men tillsammans med att dra ut lite vatten så var det precis vad jag orkade med!
 
Nisse fixade middag och sen kom Linda och grattade och fikade smörgåstårta. Avslutade med att natta hästarna och nu hoppas jag på att jag är piggare i morgon! 
 
Oskar ligger och äter, bästa sättet att slappa? 

Vårvindar!

Vårväder är för mig plusgrader, mulet och kall låst, så har det varit i dag. Och mycket har det blåst dessutom!
 
Jag började i morse med att jobba Oskar. Provade en sadel på honom, longerade, där han protesterade ganska bra och ville inte gå fram, och avslutade med att stå vid pallen och träna uppsittning. Pallen hemma är ju lite större än den jag har med mig när jag rider borta, så den var lite konstig, och han var inte van vid pall innan, dessutom har han vad jag förstått inte stått stilla vid uppsittning. Men i dag stod han som ett ljus och jag kunde sitta upp och av flera gånger.
 
Sen åkte jag och hade några lektioner i blåsten, varierande underlag nu så man får vara påhittig med övningar. Hemma igen så gjorde jag fläskilegryta och ris innan jag åkte till stallet för att träffa Linda. När jag kom dit var det lätt kaos, tre hästar ute från olika hagar. De var inte helt enkla att fånga och leda, eller rättare sagt de var olika enkla att fånga och leda. Precis när Linda kom så hade jag lyckats fånga sista hästen och en hage var lagad, jag lagade nästa hage och vi styrde upp lite ordning. Brunst i kombination med blåsten och att någon nog blivit trängd vid ingången till hagen var orsaken till dagens utspel, men det är betydligt mera oroligt på gården nu då två av rymlingarna fattat tycke för varandra och skriker efter varann! Jag hoppas att det var en engångsgrej!
 
När det lugnat ner sig lite red jag och Linda ut med Zayats och Bea. Och trots blåsten och stöket på gården så gick ridturen bra utan incidenter, får se om det är sista ridturen för Bea innan fölning, låter så på Linda men Bea är väldigt pigg och verkar inte vilja vara ledig än!
 
Jag red lite dressyr med Chokladen och försökte jobba med samma saker som igår, stödet långt fram och böj på höger armbåge! Hur det gick vill jag ha osagt... Sen avslutade jag kvällen med att göra klart smörgåstårtan jag började med igår!
 
Oskar på banan!
 
Smörgåstårtan! Inte så vacker men förhoppningsvis god! 

Backa tillbaka gör om och gör rätt!

Att det ska vara så svårt att rida och träna hästar! Hela tiden två steg fram och ett tillbaka, blev igår påmind om hur viktigt det är att ha hjälp och ögon som ser ens ridning för det är lätt att det blir fel när man håller på själv för mycket, mer träning framöver alltså!
 
Jag började igår med att släppa in Szum till Oskar, det verkar gå bra och jag tror att de kommer bli kompisar, nyttigt för Oskar med en kompis som både säger ifrån och som kan leka. Sen tog jag Zayats i töm, hon fick jobba med travbommar och galoppfattningar.
 
Sen var det bara att koppla på transporten, packa ihop grejer och Clarinett och åka på träning i Östersund. Sist jag red Clarinett för Sara var i oktober, då när jag höll på åka av tre gånger, redan då var vi inne på att det saknades lite lösgjordhet. Har försökt att jobba med det i vinter, men förutsättningarna har väl dels inte varit tillräckligt bra men framförallt har jag inte lyckats fullt ut. Sara sa direkt när hon såg hur Clarinett ställde upp sig och var musklad att hon hade gått för kort i formen. Jag har försökt rida henne i låg form men inte fått ut halsen utan i stället fått henne bakom och låg. Lite beror nog detta på att hon ju varit rätt sprattlig och att jag därför haft herne lite för kort kanske. Igår fick vi bara jobba med formen, lång hals och stöd långt fram, gick riktigt bra och hon blev jättefin! Jag såg på ryggen sen när jag kom hem att den var mer avspänd och fått en annan rygglinje. Jag har sett på hennes rygg att den inte har varit riktigt bra, egentligen ända sen i höstas men inte reflekterat tillräckligt över det utan första tanken var att det var för lite protein i fodret. Blir irriterad på mig själv att jag missat detta och tappat formen, nu blir det back to basic och jobb med lång hals till nästa träning!
 
När jag kom hem igen, tar nästan 2.5 timme att åka så tog jag Grå i töm. Hon hade nog vårkänslor och var mer ovan mark än på den, ska nog ta henne en gång till i töm innan jag rider igen! Sen nattning av hästar och lämnade igen transporten. Och så sen middag med kebab och avslutade dagen med att göra smörgåstårta, eller jag har gjort botten med fyllning, gör resten i kväll. Nisse fyller år i morgon, jag som för några månader sedan inte trodde jag kunde göra smörgåstårta hoppas på att denna blir lika god som den första jag gjorde!
 
Szum och Oskar!
 
Full fart genom snön!
 
Clarinett innan avfärd!
 
På Vålbacken efter träningen, nöjd häst!
 
Nisses katter Holger och Gottfrid, de är så gulliga tillsammans! 

Beslutsångest!

Kallt på morgonen, sol och plusgrader på dagarna, nu är det verkligen vårvinter!
 
Igår var det - 13 grader på morgonen, i dag ännu lite kallare. Trögt att komma ut men igår hade jag inget val då jag började klockan 8.00 på jobbet. Efter jobbet och mat så longerade jag Oskar, det är ju mycket nytt för honom nu med nya rutiner och nytt ställe men han är cool. I longering en så tycker han att höger varv är jobbigt så vi kämpade på lite där, vänster går som en dans!
 
Jag hade beslutsångest hela eftermiddagen om vilken häst som ska få gå dagens träning bestämde mig till slut för Clarinett och red därför henne igår kväll. Ångrade mig lite när jag red för hon känns väldigt dryg och bekväm just nu, jag kommer att få jobba men å andra sidan så behöver vi nog en träning! Hoppas bara att det inte är som förra gången då jag höll på att åka av tre gånger!
 
Nu ska jag dra igång allt som ska göras innan jag åker på träning! Håll tummarna att grejerna håller, väglaget är bra och att Clarinett sköter sig!
 
Bensinpriset är verkligen galet nu! Känns som att jag nog inte kommer att ha råd att åka på träning framöver, inte för att jag kommer i väg så ofta nu heller. Men 21.14 kr/litern är galet och sen tillsatserna kom i bensinen så drar min bil nästan 1,4 liter/mil!!!
 
Alltså är han inte jättesöt? Oskar efter jobb igår! 

Jäkla tandläkare!

Härlig förmiddag med sol och hästar, mindre trevlig eftermiddag med tandläkarbesök...
 
Jag stökade lite i morse med mockning av lösdrifter och gjorde klart det sista för hästen som skulle komma. Tänkte rida medan jag väntade men det var lite för lite tid så satte mig bland sadlarna i gästhuset och läste om Ukraina-kriget. Då fick jag ett mess, på en liten svart ponny i min hage! Ponnyn som skulle komma var redan här och jag hade inte hört något! Det är alltså den ponnyn dom jag har tömkört och suttit på några gånger sista veckorna, han är åkt på men ska vara här för att bli mer riden och utbildad. Han heter Oskar och är en ardennerkorsning, han blir 4 år i år men är född i typ december så är ju som en treåring. Ska bli roligt att kunna jobba lite mer med honom då han verkar vara cool, trevlig och lättsam av det jag märkt hittills när jag jobbat honom.
 
När Oskars ägare åkt hem så kom Linda, hon hjälpte mig att filma och fota Zayats. Zayats var pigg och glad, och ganska intresserad av Oskar som sprang i hagen, men det blev bra bilder och filmer. Sen red vi ut i skogen med Chokladen och Bea. Min plan var egentligen att Chokladen skulle trimma dressyr eftersom jag vill ha henne på träning på lördag, och att Grå skulle få gå ut men tiden täckte inte och då fick det bli så här. Men bra jobb för Chokladen att pulsa lite snö och hon var nästan lite busig!
 
Sen fika, ombyte och till tandläkaren. Jag verkligen hatar att gå till tandläkaren, och då speciellt borra. Men det är ju inte så konstigt egentligen, i dag fick jag tre bedövningsprutor och ändå tog det inte riktigt utan ilade när hon borrade! Är det konstigt att man tycker att det är sjukt obehagligt? Dessutom har jag haft huvudvärk sen jag var där och varit trött, matt och förvirrad. Nu hoppas jag att det dröjer till nästa gång!
 
Gjorde ärenden som att hämta ut medicin, köpa häst mat, människomat och spån, sen hade jag en lektion på väg hem. Tillbaka igen så nattade jag hästarna och när jag kom hem var Linda där, vi skulle kolla på en digital foderföreläsning men jag hade inte föranmält så det sket sig. Vi åt gott i alla fall, potatisgratäng och grillad kyckling, och surrade en massa. Nu ska jag sova och hoppas på att må bättre i morgon, jäkla tandläkare!
 
Baloo gjorde mig sällskap när jag väntade på Oskar! 
 
Liten Oskar i en hage med galet mycket snö!
 
Zayats på banan, hon ville gärna ha koll på Oskar! 
 
Så gullig och glad häst!
 
Här en trött Zayats innan avsittning! 
 
 
Från turen i skogen, Chokladens öron och Beas rumpa. Men ser ni vad mycket snö det är?
 
 

Snabbtining!

Nu tinar snön fort, kanske lite väl fort för min del! Jag vill visserligen ha vår, men inte en massa is och hårt, då har jag hellre snö och ljust!
 
Jag började i stallet, och med Dajmen som jag har en ny plan med. Longerade henne på banan och gick sedan ett varv med henne på spåret bredvid banan. Ungefär så långt fungerade min plan, sen var tanken att jag skulle stå i stigbygeln på spåret men pallen jag hade tagit med sjönk i snön! Blev mycket träning på att stå still vid pallen innan jag lyckades ta mig upp, när jag kom upp i stigbygeln så började vi gå och det gick fortare och fortare. Ville göra halt men hon spände till i stället, gjorde inget men jag tappade balansen och ramlade ner i snön, en del av min plan var att det var mjuk snö att landa i. Tillbaka till pallen, klev upp i stigbygeln igen och gick nu åt andra hållet. Mycket lugnare, gjorde flera halter och kunde även sätta mig i sadeln. Kanske kan min plan fungera ändå? Målet är att rida runt på spåret.
 
Sen red jag Clarinett upp i skogen, där är det rejält mycket snö att pulsa i! Fika och tittade på Rollcats gångartsprov innan jag åkte på jobbet. Efter jobbet och mat så tog jag Szum i töm. Min ork räckte inte riktigt och eftersom det även blåste så var nog töm lämpligt, speciellt som det visade sig att Szum var på sitt jobbigaste humör! När jag var klar i stallet så hjälpte jag Nisse att betäcka ett par hingstar till premiering. Nu sova, mycket på agendan i morgon!
 
Dajmen kollar efter sin kompis som ropar i hagen
 
Försökte visa på bild hur mycket snö det är i skogen men lyc inte riktigt med det! 

Fettisdagen!

Vårväder ute i dag, plusgrader och kallblåst!
 
Jag gjorde lite nytta på förmiddagen med att mocka hos flickorna och sen förbereda en hage för en ankommande häst. Sen red jag Zayats, vi red upp i skogen igen alldeles ensamma! Inte lika kaxig i dag, men så var skogen även full av älgspår, men gick när jag bad henne och vi red en längre bit i dag, uppför hela jobbiga backen och sen ner igen. När vi kom ned på gården gick energin helt ur henne och hon blev helt tom, jag ledde henne sista biten fram till stallet. Misstänker att hon är trött även i morgon så det blir vila då!
 
Sen åkte jag och Nisse upp på byn och åt lunch! Vi stannade visserligen på vägen och rastade några hundar som Nisse tagit på sig att göra. Efter att ha ätit alldeles för mycket såvar vi på Ica och tog ut ett paket och köpte semlor. När jag hade laddat om så gjorde jag nästa ryck i stallet. Red Chokladen på slingan, det var lite för mjukt i snön så underlaget blev lite ojämnt men ändå helt okej. På väg till hagen blev Chokladen rädd för något och sprang omkull mig, fattar inte att jag ska bli omkull sprungen hela tiden! Hände ju i Nisses hästhage i helgen med, jag lyckas jämt. Fick i alla fall ont i kroppen och framförallt nacken, blir intressant att kliva upp i morgon.
 
Men inte mer ont än att jag kunde rida dressyr med Grå och Clarinett. Grå var inte riktigt på hugget i dag, och Clarinett försökte lura mig att det inte gick galoppera i dag för underlaget, samma problem här att snön var lite mjuk så underlaget blev olika hårt överallt. Men när hon minuten senare låtsas bli rädd för något och försökte dra i väg så blev jag arg. Kan man kastas sig i väg i galopp så kan man även jobba i galopp! Så sen blev det mycket galoppjobb och hon var jättefin, och blev ganska svettig men det kan hon faktiskt behöva!
 
Såklart blev det en semla till kvällsfika och jag tittade på Rollcats hoppning i dag i efterhand, han sköter sig självklart bra! I morgon ny dag, nya utmaningar och jag ska försöka låta bli att bli påsprungen!
 
Jag och Chokladen på väg mot solnedgången! 

Måndag!

Nästan lite vårkänsla i luften, plusgrader och man kan rida i ridbyxor i stället för vinterbyxor!
 
Jag tömkörde Dajmen på morgonen igår, lite trav på banan och sen gick vi ett varv runt spåret bredvid banan. När jag kom hem från jobbet så höll Nisse på att köra ut balar till dina hästar med häst, balen han höll på med hade tippat av så hjälpte honom med drt innan jag gick in och gjorde mat. Jag han äta innan han hade gjort klart och nattat sina, men vi hann i alla fall träffas innan jag åkte till mitt stall!
 
Red lite dressyr med Chokladen. Har paddlat min sadel för att jag ska sitta bättre, det blev också mycket bättre men jag är rädd för att få skav eller blåmärken av paddarna nu för det blev en kant.... Behöver verkligen en (två...) ny sadel! Jag körde också in en bal till en hage men jag tog bilen, tappade dock nummerskylten... Vi behöver även en traktor!
 
Seg morgon då jag försökt följa kriget lite, det är overkligt men verkligt, otäckt och skrämmande, men intressant att följa. Men jag undrar hur mycket av det jag läser som är sanningen?
 
Vi följer också Rollcat på bruksprovet, han visades i fjol och blev godkänd men visas om i år med förhoppningen om att bli premierad. Rollcat är ju uppdödd av Nisse och gick med Wasabi på fölbete för snart 5 år sedan! 
 

RSS 2.0