Allhelgonahelgen!

Allhelgonahelgen är här, märktes på Ica igår eftersom kunderna verkade vara oroliga att de skulle svälta ihjäl under helgen! Precis så är det alla storhelger! 
 
Jag red Szum innan jobbet igår och när jag sedan kom hem fanns det en ny häst på gården! Francesca Kosack är en basjkir som ska vara här ett par veckor, hon ska bara vara uppstallad och sedan släppas ihop med Midas. Tanken var att longera Traffe på kvällen men han var svullen i bakbenen så jag kylde honom med vattenslangen i stället. 
 
I dag började jag dagen med bokföring, inte jättekul men nödvändigt. Sedan tömkörde jag Traffe, han var bättre i bakbenen i dag (var nog någon reaktion på skoningen-han är en känslig grabb...) och såg helt fräsch ut på töm! Sen red jag Szum, i dag fick vi till flera bra galoppfattningar utan att jag behövde jaga honom eller få någon black out!  
 
Sen hann jag sätt upp en lampa utanför brudarnas lösdrift, blev riktigt bra, och fixa sladden till den sista värmebaljan innan Alida kom. Då red vi ut med Tant och Clarinett,  i dag galopperade vi också och Clarinett var helt med på noterna! 
 
Till lördags middag blev det lax I ugn,  fick tips av en kund igår om ett lätt men väldigt gott recept med västerbottenost. Sen bakade jag även en saffranskaka, äntligen är det rätt årstid för saffransbak!
 
Francesca som kom igår!

Filmer och bilder sedan förra veckan!

Här kommer några filmer och bilder sen förra veckan som jag inte haft tid eller möjlighet att lägga upp tidigare!
 
Filmer sen jag red Midas här hemma förra veckan!
 
 

 
Bilder sedan dressyrtävlingen i lördags!
 
Taggad Tant!
 
SnyggSzum!
 
 
Annorlunda vinkel:
 
Fotograf: Madeleine Östh
 

Inspiration!

Har haft en dag med en massa inspiration! Ibland, speciellt den här tiden på året, behövs massor av inspration för att behålla gnistan!
 
Började dagen med att jobba Clarinett lite på töm på banan, hon var pigg och laddad! Sen åkte jag mot Östersund för att titta på Bo Jenåträning, och på vägen stanande jag för att rida en häst åt en kund. Träningen var både dressyr och tömkörning, vilket jag tyckte var roligt för det är sällan man får se bra arbete i töm och får inputs om den träningen. Jag har sett bra ridning och fina hästar, speceillt en fin 4 åring efter Sir Oldenburg som var väldigt fin, välriden och välutbildad för sin ålder. Det är så bra och viktigt att se ridning och träning för att utvecklas. 
 
Sen på hemvägen stannade jag och hade en lektion. Nu försöker jag tina upp ordentligt, 3.5 timme sittandes i ett kalt ridhus gör att man blir genomfrusen, jag borde verkligen bokföra eller göra något annat vettigt men jag är helt enkelt för trött så det blir nog bara duschen och sen sängen!
 
Dagens utsikt!

Små kunder!

Det känns verkligen som höst nu, kyligt och mörka kvällar! 
 
Började dagen med att tända på en hög med mögel,  det brann bra och när elden lugnat sig så red jag ut med Tant. Fortsatte sedan med lite dressyr på Midas, han kändes väldigt fin.
 
Blev en snabb lunch med gröt,  jag var egentligen sugen på klämda mackor men det saknades indigridienser så det blev mannagrynsgröt i stället, ganska bra det med. Sen red jag Szum, som kändes fin men något loj. Avslutade med galoppprogrammet i lina med Traffe.
 
Åkte i väg och tömkörde en setts i grannbyn, endast  87 cm hög så är han nog den minsta kund jag haft! Så roligt med varationen som är med alla hästar!  Sen middag och i väg på lektioner. Nu är jag trött och kär nog somna I soffan i kväll med...
 
Liten och söt! 
 
 

Smidig löshoppning!

Full fart i dag igen! Kyligt i luften och ganska många minusgrader nu i kväll, jag har frusit en del så det är dags att ta fram vinterkläderna.
 
Hovis var här på förmiddagen, Traffe och Szum skoddes först och sedan joggade jag Szum lite i töm ledan Gandalf fick nya skor. När hovslagardelen var klar för dagen red jag och Elise ut med Midas och Gandalf. 
 
Efter en liten fikapaus så åkte jag i väg med Clarinett på löshoppning, och jag har nog aldrig varit med om smidigare löshoppning någon gång! I vanliga fall innebär löshoppning en massa bärande av bommar och stök. I dag åkte jag dit ensam med Clarinett, väl framme var det bara att lasta ur och gå direkt in i ridhuset. Banan var redan frambyggd och tre medhjälpare dök upp direkt. Clarinett som gärna hittar på hyss (ni minns väl treårstestet?) skötte sig utmärkt och smet inte under banden en enda gång! Sista språnget var riktigt bra!  Sen lastade jag och åkte gen igen!  Snacka om smidigt!  Dessutom smidigt med en treåring som är så enkel att ha med sig!
 
Clarinett efter dagens löshoppning! 
 
 
 

Nere för räkning!

Både ridsuget, inspirationen och självförtroendet fick sig en stöt på träningen igår. Hade inte så mycket med tränaren att glra som att jag tyckte jag red så dåligt. I dag känner jag mig väldigt less, jobbat på Ica och sedan longerade jag galoppprogrammet med Traffe.
 
Nu hoppas jag på att det är en bättre dag i morgon och att energin är tillbaka! 

Vintertid!

Jag brukar ha stenkoll när det gäller att ställa om klockan men den här gången gick det helt fel! Och det är de här smarta telefonernas fel! jag kollade och jag hade ingen automattid inställt så jag ställde tillbaka klockan en timme. När alarmet ringde klockan 7.00 kände jag mig väldigt pigg men det tog ändå en bra stund innan jag insåg att telefonen ställt tillbaka kloclan en timme till, så klockan var 8.00 vintertid och 9.00 sommartid, inte konstigt att jag kände mig pigg! Blev en jäkla fart påmig när jag insåg mitt misstag!
 
Elise kom tidigt på förmiddagen, hon hade koll på vintertiden, och vi red ut med Gandalf och Clarinett, Clarinett blev väldigt trött men skötte sig ananars ypperligt! Tömkörde även Midas på banan innan jag lastade in Szum och åkte på träning.
 
Vi var till ett nytt ställe, en superfin anläggning, och en ny tränare, som dessutom talade engelska. Min ordinarie tränare, Sara, var där och tittade, och Szum var jättespänd. Alltså alla förutsättningar för att jag skulle vara nervös, och det var jag! Jag tyckte det var besvärligt med engelskan, jag är dålig på engeska och hade svårt att prata och förklara även om jag förstod det mesta. Så jag var väldigt nervös och Szum väldigt spänd, men tränaren var väldigt ostressad och Szum slappnade av efterhand. Traven kändes bra men galoppen var en katastrof, och jag red verkligen jättedåligt. Nästa gång ska tränaren rida Szum, det ska bli intressant!

Dressyrtävling!

Igår var jag på inbjudningstävling i dressyr hos Nylands Hästsportlag där jag brukar ha lektioner. Jag hade med mig Szum och Tant, eftersom Traffe inte känns helt i form, Tant gick LC:1 och sen gick båda LB:1an. Och det gick väl sådär... Tant kändes väldigt fin men var laddad och skrittade inte riktigt, man får inga bra poäng om man inte skrittar! I andra klassen var hon lite mer tjafsig och även där var skritten ett problkem, men fick väldigt fina gångartspoäng på henne och bra beröm. Szum var på tjafshumör och han var irriterad redan inna jag började rida. Dock kändes han ändå rätt okej på framridningen, själva programmet var kryddad med lite kosparkar och ingen galopp.. Han drog i parkeringspromsen när vi skulle galoppera och jag tyckte det var bättre att han fick gå hela programmet men med trav i stället för att han skulle börja backa och få avbryta. Fick ändå ett par 7:or med honom och är i alla fall lite nöjd...

Intensivo!

Det har varit två intensiva dagar! Både igår och i dag har jag varit på Ica, ganska bra fart där med eftersom de var lön för de flesta i dag!
 
Igår efter jobbet såred först Alida lektion med tant. Man kan ju tro att tant som är gammal,  varit med länge och är välutbildad ska var enkel och lättriden men det är hon verkligen inte. Hon kan alla knep för att komma undan arbete och det är absolut ingen "åka häst", så Alida fick jobba på ordentligt. Sen red jag både Traffeoch Szum på banan. Traffe var bättre än de sista gångerna jag har jobbat honom men inte tillräckligt bra för at få följa med på lördagens tävling. Eller rättare sagt så är han jättefin på raka spår men i ett dressyrprogram är det ju bra att kunna svänga också. I stället får tant leka dressyrhäst. Szum kändes superfini traven och vi red lite programdelar, galoppen är ju en katastrof även om vi fick till en riktigt bra fattning. Nu låtsas jag som om det inte är någon galopp i programmet och fokuserar på traven. Kvällen avslutades hos en arbetskompis och granne som bjöd på smörgåstårta, självklart blev det sent innan vi var hemma, vi kom ju dit rätt sent ocskåe ftersom det var någon som skulle rida en massa innan...
 
I dag efter jobbet åkte jag till Sundsvall direkt och clinic med Eamon Hickey. han är en av mina stora idoler och även i dag blev jagimponerad! Han började med en 2,5 åring, en hingst som var bara vardagshanterad och som i början mest gick emot och stod på bakbenen. Inom en timme hade Eamon suttit på honom och hästen av avspänd! Han visade även lastning. Hanhar en otrolig känsla och timing, dessutom är han smidig, cool och ändå kvick, och fantastisk på att läsa hästen. Hans system är nog bra men det är ju trotd allt hans känsla som är grejen, dock har jag haft mycket nyutta av hans övningar när jag har jobbat med Szum.'Imponerad blir man i alla fall!
 
Nu ska jag sova och ladda inför en fortsatt intensiv helg!
 
 

Onsdag!

Det var en rätt seg dag igår, inte så konstigt kanske med tanke på tisdagen. Jag var inne och bokförde hela förmiddagen innan jag gick ut och red.
 
Började med Clarinett, för henne blev det bra miljöträning då inte bara Chokladen gnäggade för fullt i hagen utan det även kom både människor och hundar på besök. Hon tog det ganska bra även om hon blev lite ofokuserad när en av hundarna smög i långgräset runt banan. Sen slog grannen på tappskor på Gandalf,  Traffe och Szum som hade tappat varsin framsko. 
 
Fortsatte med en liten sväng i skogen på Midas innan jag tömkörde Szum och Gandalf. Sen blev det en snabb middag innan jag åkte i väg för en lektion. I slutänden blev det en ganska bra dag trots allt! 

Skitdag!

Igår var det en riktig skitdag! Jag var inte alls på något humör, hästarna gick inte på sitt bästa och dagen avslutades på sämsta sätt, helt enkelt en skitdag som jag hade kunnat vara utan!
 
Jag började med Traffe som jag hade tänkt rida men han hade tappat ensko så jag tömkörde i stället för att se iom han reagerade på underlaget. Det gjorde han inte men han vrkar fortfarande störd av nacken, i alla fall i vänster varv där han helst lägge huvudet på sned. Sen red jag Midas, en kompis kom och hjälpte mig att filma lite. Kan vara bra att ha lite film för att se utvecklingen, han gick bra och det såg faktiskt helt okej ut på filmerna med! Ska lägga upp någon av filmerna här också så småningom.
 
Efter liten lunchpaus så red jag Szum, han var på konstigt humör. Han försökte bita mig när jag tränsade, med Szum är det verkligen an varningsklocka att han är kaxig, när jag sedan longerade var han tokladdad men i ridningen var han mer som vanligt förutom att han tvärnitade och sparkade i en 10 meters volt! Szum är en typisk testarhäst, han vet så väl att han inte får bitas och de flesta dagar skulle han inte drömma om att göra det, men vissa dagar är han lite uppnosig och ifrågasätter, då kan det komma en försök till att bitas och det är en viktig varningssignal om att jag måste påminna honom om vem som bestämmer. Oftst räcker det med att rygga honom några gånger vid hand för att vi ska vara överens igen.
 
Sen red jag tant lite på banan och tömkörde Clarinett. Med henne jobbade jag för att få en lägre form. Hon har väldigt lätt för att gå i en kort, hög form men vill inte riktigt ta stöd på bettet, därför vill jag ha henne i en lägre form med längre hals och få henne att våga ta stöd på bettet. Det jobbet är ju perfekt att börja med i töm!
 
Efter middag så åkte jag och hade en lektion. Två yngre tjejer, när vi nästan är klara och de håller på att trava ner hästarna så snubblar en av hästarna och går omkull! De faller olyckligt och ryttaren får hästens rumpa över sig, hästen kommer upp igen men ryttaren gör såklart illa sig rejält. Det blev ambulansfärd och senare visade det sig vara en fraktur. Man blir ständigt påmind om att det är en farlig sport vi håller på med! Det här var ju inte en speciellt riskfylld situation, organiserad ridning, snäll häst och i slutet av ridpasset, visserligen var de trötta men knappast så trötta och ändå händer det saker. Så var rädda om er, använd hjälm, skyddsväst och framförallt erat sunda förnuft! Tyvärr händer olyckor ändå men vi måste göra allt för att hålla ner risken. Nu håller vi såklart tummarna att ryttarinnan ska krya på sig snabbt!
 
Var rädda om er!

Reflexdags!

Jag och Alida red ut i kväll efter jobbet, och då märks det verkligen att det blivit mörkt! Det var bara att leta fram alla reflexer och pannlampa. Vi red Tant och Midas som också var lite på tårna,  i alla fall efter att Tant trodde sig ha träffat på en tiger, som egentligen bara var ett löv som landade på en brevlåda! Nu är ju dom två hästarna så coola i vanliga fall att det fortfarande känns helt lugnt även om de är vakna! Och syntes tror jag vi gjorde i alla fall!

Myshelg!

Har haft en mysig helg i det fina vädret!

Igår lördag så började jag och Elise att rida ut med Midas och Gandalf på förmiddagen, eftersom det jagas så höll vi oss på vägarna och i byn. Sen gick jag in och gjorde lite kontorsjobb, skrev klart fakturorna, gjorde en blocketannons och betalade någon räkning, i samma veva kom en kompis och drack en kopp kaffe.
 
Fortsatte dagen med att rida Szum, ett lättare pass på banan. han travade väldigt bra och blir då fort trött, jag avslutade nästan direkt när han började bli trött vilket först märks genom att han blir låg i nacken och bakom hand! Fortsatte med lite småpyssel ute och inne tills Linda kom, då red vi ut med Tant och Clarinett. Det var ju ett tag sen vi var ute sist men det var inga som helst problem förutom att Clarinett blev väldigt trött på hemvägen. Hon hade nog helst velat lägga huvudet på Tants rumpa och fått draghjälp hem! Skulle tro att även chokladen sovit gott i natt då hon fick stå ensam i en box under tiden vi red! Det är jobbigt att bli vuxen!
 
Efter ridningen var det bara att åka direkt till middagen som var lagad och klar, och hade varit klar ett tag men jag hade ju vanlig ordning missbedömt tiden lite... Lyxigt att få maen serverad och dessutom väldigt gott med ungsbakad lax. Sen blev det myskväll med vin och glass framför "Så mycket bättre", men jag somnade innan programmet ens var över! Så kan det gå när man har varit igång hela dagen!

I dag började jag med att jogga Szum i tömlite innan jobbet. Efter jobbet red jag Traffe på banan, han känns jättefin på raka spår men står emot lite på böjt spår. Min misstanke är att det är ömheten runt nacken som stör honom men han är på bara några dagar betydligt mindre öm när man masserar. Jag jobbade honom lite lätt och avslutade med att hoppa lite studs.  
 
Nu i kväll blev det kantrellsoppa till middag, lätt att göra och så jäkla gott! Nu är det söndagsfilm som gäller, jag lär nog somna innan nyheterna! 
 
Lemonaden i höstdagen i dag!
 
 

Fredag!

Fredag igen och Icadag. Började senare så jag tömkörde Traffe innan jobbet, det var intressant. Han var bra i formen men lade huvudet mycket på sned. Efteråt konstaterade jag att han var öm i nacken, så nu blir det massage och liniment ett tag framöver! 
 
Efter jobbet var det dags att sitta upp på Clarinett igen, var ju vara lite mer än 4 månader sedan sist! Longerade och repeterade lite uppstigning,  och sedan red jag några varv på banan i skritt och trav. Det kändes hur lugnt som helst, kanske lite vinglig i traven men mycket lyhörd och uppmärksam. Hon måste ju vara bra inriden!  

Mer härligt höstväder!

Härligt höstväder i dag med, och även i dag har jag kunnat rida utan jacka! 
 
I dag började jag med att tömköra Clrinet, hon tycks direkt ha kommit in i rutinerna och skötte sig utmärkt. Sen dressyrade jag med både Traffe, Szum och Midas. Traffe var interiktigt med på noterna från börja n men släppte sedan och blev jättefin, Szum är jag väldigt nöjd med. känns som att jag börjar komma in i hur jag ska rida traven nu. Midas red jag i ett lite övertempo i traven för att sedan ta ner tempot och då travade han jättefint, i galoppen fick han börja på att flytta lite sidvärts i galopp. Bara korta sträckor och liten tvärning men det är en jobbig övning som hjälper hästarna att börja bära sig.
 
På eftermiddagen hann jag på Hamamarn en snabbsväng innan en snabbmiddag, sen var jag i väg för en lektion och nu försöker jag att fakturera. Min skrivare lade ju av för några veckor sedan men nu fungerar den igen, lösningen? Riktigt färg! Hade köpt kopia i stället för orginalfärg och det fungerade inte, fick man för att man skulle snåla men nu något lärde jag mig väl av det med!

Härlig höst!

Härligt höstväder i dag med sol och varmt, jackan åkte av när jag började rida och sedan fick den ligga resten av dagen. 
 
Jag fick hem ett grus lass på förmiddagen, alltid bra att ha grus och nu är vägen upp till ridbanan grusad. Sen började jag med att rida Tant. Hon fick gå ett lättare pass på banan, hon var lite stretig i början men det blev bättre efterhand,  mycket skritt och galoppjobb var receptet. Sen longerade jag Clarinett,  vi bara repeterade lite och testade sadeln, nu har hon vilat sen treårstestet i juni. Hon var lite på tårna innan vi började jobba men sen var hon fokuserad, men vi måste prova en annan sadel nästa gång för den vi hade i dag fungerade inte.
 
Fortsatte med att rida ut Midas och tömköra Szum. Sen plockade jag ner den sista sommarhagarna för i år, skönt att det är gjort. Till middag snodde jag ihop en pastasås av det som fanns i kylskåpet. 
 
 

In i dimman!

I morse var det kallt och fruset med en tjock dimma som sen inte släppte på hela dagen, så det har varit lite trolsk stämning i dag. Tyvärr har det även bidragit till att jag har känt mig lite seg i dag.
 
Började med att rida ut med Tant, hon var väldigt pigg och laddad och hoppade på stället när hon inte fick galoppera. När vi kom tillbaka var Elise i stallet och vi tog in Gandalf och Traffe för att rida. Medan vi borstade så kom grannen med transporten. Det var Chokladen och Clarinett som kom, Chokladen ska flytta hem och Clarinett ska sättas igång och förhoppningsvis säljas. Nu får de hå med Tant på lösdriften och det tycks fungera bra än så länge. 
 
Traffe blev lite uppspelt när det kom nya hästar, i kombination med att han nog var lite stel i musklerna sen träningen så bidrog det nog till att han inte var riktigt lika avspänd när vi red ut som han varit på slutet. Han gjorde några försök att gå hem, men var ganska lättövertalad och stod inte på bakbenen så jag är ändå rätt så nöjd, känns som vi höjt lägsta nivån lite i alla fall. 
 
Tillbaka igen så väntade lite lunchfika och sedan red jag Midas på banan. Vi dressyrade och jobbade mycket med galoppen och fattningar. Vänster galoppen är riktigt bra nu men i höger fattas det ännu lite bärighet. Avslutade sedan ridningen med Szum. Vi fortsatte träna på att rida fram i traven och få honom att röra sig genom kroppen. I dag jobbade vi mycket på fyrkanten och med slänkelvikningar på hörnlinjen, skänkelvikningar red vi med låga krav på tärning och med mycket framåttänk! Tycker det gick bra och stundtals hade jag en riktigt bra känsla. Dessutom kom jag i dag ihåg att göra den stretchövning som jag fick tips om på träningen. Jag blir lätt klämmig i låren och ska nu börja ridpassen med att lyfta ut benen några gånger rakt ut från sadeln, tyckte det gav effekt i dag i alla fall. 
 
Lite annat pyssel har jag hunnit med också, som att gå till botten med min tvättkorg. Jag kan inte ha slängt ett enda par ridbyxor de senaste 10 åren, i dag fick jag ihop en halv soptunna med trasiga ridbyxor, utslitna jeans och sönderblekta gardiner. En hel del tvätt blev det i alla fall, hittade två tröjor som jag inte ens mindes att jag ägde! Vem behöver köpa kläder när det räcker med att rensa hemma? 
 
Clarinett är tillbaka på Brännan! 
 
Chokladen är lik sin mor och mest intresserad av mat.  Både Clarinett och Chokladen är efter Canterbury.
 
Även Tant var mest intresserad av att äta!

Pappersfigurer på banan!

Måndagkväll och kyligt när jag kom hem rån jobbet. Red Szum på banan, han var nog lite stum i musklerna efter träningen och dessutom full av energi när jag värmde upp honom i linan. Jag red bara en kort stund, fokus på att få bra trav där han rör sig genom kroppen. Tog några varv innan han släppte och även om han inte var riktigt lika fin som i lördags så känders han fin och fräsch. Inte konstigt att han inte är lika fin när jag inte har någon Sara som är på mig när jag mesrider. Undrar om det räcker med en pappers variant av henne? Kanske ska trycka upp en sån där som har stått i alla spelbutiker men som dressyrtränare i stället för Lasse Kroner?

Träningshelg!

Det har varit en bra helg med träning och annars rätt lugnt!
 
I går på förmiddagen red jag och Alida ut, när hon kom så stod jag på en stege och försökte sätta upp en ny lampa på lösdriften. Jag fick upp lampan men är inte riktigt nöjd så jag får försöka göra om det någon dag. Sen red vi ut en sväng med Midas och Tant. 
 
När vi kom hem så åt jag en snabb lunch, snabbmakaroner och bacon, innan jag och Szum åkte till Dannero på dressyrträning. Nu var det ju ett tag sen jag tränade med Szum, han var lite uppspelt när vi precis kom fram och sadlade, men varvade ner snabbt. Han travade otroligt bra, jag är inte alls bekväm med att rida i den traven och mesar gärna runt i en kortare trav när jag rider själv, men det går ju inte när man har ögonen på sig och det är bra! Nu måste jag träna på att rida i den traven så ska nog galoppproblemen ge sig också! Fin häst har jag i alla fall! 
 
På kvällen skulle jag och grannen äta och vi ville ha något snabblagat och enkelt. Det blev kebabrulle från pizzan men det blev ingen snabbmat, det tog oss mer än en och halv timme att hämta maten. Detta eftersom vi på vägen skulle fylla vatten i några hagar, köpa frukost, ta in hästar i ett stall och fodra i ett annat men även om det tog sin tid så var det i alla fall lättdiskat!
 
I morse var det Traffes tur att åka på träning!  Han travar visserligen inte lika bra som sin kompis Szum men han var väldigt fin att rida och rörde sig betydligt bättre än vanligt! Sara passade på att påminna mig om hur det var på hans första träning som var i vintras, alltså mindre än ett år sen, då han var stel som en pinne!
 
På hemvägen stannade jag och hade en träning, Traffe fick stå i släpet och äta hö, solen sken och man behövde inte ens jacka trots att det är oktober! Hemma igen blev det ost och skinkpaj till middag, inte heller det snabbmat, innan vi flyttade över Räkan och hennes kompisar till en ny hage. Låter enkelt men med tre icke ledvana föl kan det ju bli lite spännande men det gick väldigt bra! 
 
Jag avslutade kvällen med att jobba Midas på banan innan jag tog in hästarna. Nu är det söndagsfilm, ost, kex och kaffe som gäller!
 
Innan min och Alida ridtur igår, det är älgjakt igen så reflextäckena fick åka på trots att vi red på dagen!
 
Szum på Dannero efter sin träning!
 
Och Traffe i motljus på Dannero efter sin träning!

Fredagkväll

Icadag i dag med, efter jobbet red jag grabbarna på banan. Först Szum, jag ville mest känna i genom honom lite inför lördagens träning. Han blev lite okoncentrerad eftersom Midas drog igång ett kvällsrace i hagen bredvid banan, jag tror att han tokgalopperade i nästan fem minuter, Szum tyckte nog att det var betydligt mer intressant än det hans matte höll på med...
 
Sen Traffe, som fick hoppa lite. Han kändes väldigt fin! Både när jag red fram och sedan när vi hoppade. Visserligen blev några språng lite stora men han bjöd bra på hindren och var väldigt lätt svänga och reglera. Han är så rolig att rida när han är så!

Foderkväll!

I dag åkte jag direkt efter jobbet itll Sollefteå och foderföreläsing! Det var St hippolyt som hade den så det var en sponsrad föreläsning. Jag är allmänt lite skeptisk till foderföretag men tyckte ändå att den här föreläsnngen var okej. Tjejen som haöll i föreläsningen var påläst och kunnig, hon var ändå utbildad agronom, och även om det såklart lösigenom lite reklam och att de pratade för sitt foder så var det mycket bra kunskap också. Jag är ju otroligt intresserad av foder och skulle egentligen vilja jobba mer med det men vet just nu inte hur.
 
Sen var det bara att åka hem och ta in hästarna, och nu är det nog bara att duscha och sova som gäller. I morgon väntar Ica igen men i rgonkväll blir det ridning igen!

Norrsken!

I morse var det segt att komma i gång med ridningen, tyvärr straffar det sig senare och på eftermiddagen blev det intensivt och nästan stressigt! Men allt planerat hanns med!
 
Jag började med Midas, vi trimmade dressyr på banan och han var jättefin! I dag var även galoppen bra,  i höger orkar han inte bära sig riktigt så där går det lite fort, men formen var bra! Sen red jag ut Tant en sväng, då hade dimman lättat och solen lyste! 
 
Efter lunchpaus så red jag Szum och Traffe på banan. Szum var lite seg i början men släppte sen. Traffe fick gå med dressyrsadel och sporrarna igen men i dag var han inte konstig utan bara bra och fin. Egentligen skulle jag vilja ha honom lite mer lösgjord men det kommer nog, han känns betydligt mer framme med sporrarna men jag tror att det beror på att jag inte klämmer på honom då.
 
Sen tömkörde jag Gandalf, rev en av sommarhagarna nere vid betet, åt en snabb middag och avslutade med att åka i väg för en lektion där hästarna hoppade riktigt bra! Under det passet och hela hemvägen kunde jag beskåda ett fantastiskt norrsken! 
 
Midas efter dagens ridning!

Vinterförberedelser!

Kyligt ute i morse, -5 grader, och det känns verkligen att vintern snart är här!
 
Jag började dagen med att rida ut med Tant, vi hade lite safari och såg både ett par rådjur, korpar och en ekorre! Sen fortsatte jag med en tur på Midas! Avslutade hästarna med att tömköra Szum, han var riktigt fin och vi jobbade bland annat mycket med galoppfattningar. Jag tycker ju att fattningarna är svåra uppsuttet på honom och vill jobba i töm med dom för att få till dom. 
 
Sen gick resten av dagen åt till att göra klart vinterhagarna inför vintern. I dag gjorde jag klart allt i den ena lösdriften så den är inflyttningsklar och satte upp tråd på den sista hagen som jag bytt tråd på. Sen blev det lite annat resten av dagen. Känns skönt att kunna bocka av lite inför vintern, men än finns det kvar att göra! 

Långkalsonger!

Härligt höstväderi dag men kallt i morse, fick skrapa rutan! När jag skulle rida efter jobbet så tog jag på mig långkalsonger, första gången för den hör säsongen!
 
Jag red Traffe på banan, hade dressyrsadeln på coh red med sporrar för första gången! Han var konstig i dag, inte sig lik! Först skulle ha ine svänga till vänster utan kastade sig till höer när jag försökte, jag lade mig på en liten vänstervolt i trav till han släppte det. Sen var han pigg, väldigt pigg för att vara honom, men stökig i munnen. Känslan var att jag hade hittat bakbenen men tappat munnen och stödet! Däremot kunde jag sitta neri traven utan att han drog i handbromsen, de få gånger ajg ahr suttit ner på honom har han bara blivit spänd och gått emot men i dag fortsatte han i samma stil fast jag satt ner ganska mycket. Jag vet inte om det var bra eller dåligt i dag, men det var annorlunda och jag tycker ofta att det är bra att hästarna ändrar sig och är lite olika, statiskt är inte bra!!
 
Nu finns det jättemycket som jag bore göra men energin är slut så jag tror det blir duschen och sängen i stället!  

Söndagsfilm!

I dag började jag dagen på bästa sätt, nämligen med ett jättebra pass på Midas! Han var verkligen jättefin direkt när jag tog tygeln, annars brukar han behöva en liten stund att komma igång men i dag var han med på en gång! Han har kommit upp lite formen och i dag hade jag en väldigt fin känsla i handen. I galoppen orkar han ju inte lika bra men dagens vänster galopp var riktigt bra! 
 
Sen åkte jag och jobbade på Ica några timmar, och vidare direkt till lektioner och en häst jag red åt en kund. Det blev en sen, men god, middag och nu är det söndagsfilm som gäller men jag misstänker att jag kommer somna... Eller vad tror ni? 

Tävlingslördag!

I morse åkte jag och Tant på tävling! Det har inte varit så mycket tävling i år och jag var lite osäker på formen så jag hade bara anmält till 90 cm, men jag hade inte behövt oroa mig! Tant var taggad redan på framhoppningen men blev trots det ett snäpp värre inne i ridhuset. Medan vi väntade på ryttaren innan så trampade hon mest på stället eller taktade. När det var våra tur så var det full fart och jag hade fullt upp med att hålla henne på rätt hinder eftersom hon bjöd på alla hinder från alla håll! Som tur är så är hon snabb i fötterna och vi var felfria trots farten. Så där i efterhand så skulle jag nog ha hoppat 1 meters klassen också men jag hade bara anmält till en klass, men å andra sidan åkte vi hem med självförtroendet på topp!
 
Hemma igen så arbetade jag Midas i töm och longerade galoppprogrammet med Traffe. Nu följer jag hopphästauktionen som är på Flyinge via datorn.  Som jag önskar att jag vore där, och ännu mer att jag hade haft råd att köpa en av de fina unghästarna!
 
Tant i solen i dag!

Surströmming och blåst!

I dag har det varit riktigt skitväder, blåst och regn! När det är sånt väder gör det inget att jag behöver vara inne på Ica! 
 
Dock började jag inte förrän klockan 11 så jag hann rida i genom Tant lite på banan och putsa och packa allt inför morgondagens tävling. När jag kom från jobbet fixade jag lite matsäck till i morgon och tvättade benen på Tant, ville inte bada henne eftersom hon har en tendens att bli överladdad om hon vet att det är tävling på gång. Gjorde misstaget att bada henne och köra fram transporten gång och jag tror inte att hon sov mycket den natten, hon skrapade i alla fall hela vägen till tävlingen och i andra klassen var hon så övertagande att det tog tvärnit redan vid andra hindret. Hon går som bäst när jag tar henne direkt från hagen, kvällstävling är hennes grej!
 
I stället åkte vi och åt surströmming, fast jag åt i gen surströmming utan höll mig till barnmaten. Nu är klockan ställd på 5.20, håll tummarna för oss i morgon! 

Otakt!

Nu är jag i otakt med bloggandet igen, får sammanfatta både igår och idag nu!
 
Igår började jag dagen med att jobba Szum i töm. Han fick trava över höga bommar och gå mycket galoppjobb Efter en liten paus så fortsatte jag med att rida ut Midas i skogen ovanför gården, vi var på upptäcksfärd  och letade nya stigar. Han var inte ett dugg brydd utan gick fram överallt, genom blöta, över ris, mellan täta granar och över stockar! Avslutade sedan ridningen med att hoppa Tant på banan. Vi hoppade några språng på helgens tävlingsledningen,  mest för min skull, och hon försökte lite font uppfostra sin ryttare hur hon ska rida. När hon tyckte att jag backade av lite mycket och fixade för mycket så tog helt enkelt saken i egna hovar genom att lägga upp sitt eget tempo, ta av stort och fint över hindret. Lika bra att lyssna när hon säger till!
 
På kvällen var jag och hade ett par lektioner, hoppgruppen fock jobba med samma övning som jag har jobbat med här hemma i veckan, nämligen studs tvärs över banan och sen olika svängar till hinder, fungerade väldigt bra. 
 
Även i dag började jag med Szum, men i dag red jag. Redan innan dagens pass hade jag bestämt att Szum skulle få lite semester efter i dag. Man brukar märka på honom när det är dags och i dag kändes det verkligen som det är dags. Han var inte dum men lite okoncentrerad och laddad,  studsade till några gånger vilket jag då tyckte var obefogat. Men när jag sedan kom upp med Traffe på banan så förstod jag mer av Szums beteende, det stod nämligen älgar bara 10 Meyer från banan! En ko och kalv! Så egentligen var ju Szum rätt skötsam...
 
Traffe var lite spänd,  kanske inte så konstigt med tanke på publiken vi hade, men gjorde inga dumheter och bi kunde även hoppa lite som planerat. Jag tycker att han är väldigt bra på hinder nu och jag är sugen på att börja hoppa lite mer riktigt och åka på hoppträningar. Sen fick även Midas hoppa lite.  Han gjorde ett bra galopp arbete i dag, bland annat över ett sockerbitshinder på liten volt.
 
Förutom att rida så har jag pysslat med hagarna dessa dagarna.  Igår satte jag upp band på en av vinterhagarna och i dag har jag satt upp stolpar (som jag ju gick åka tillbaka och köpa igår) och dragit band på en av lösdriftshagarna som har fått helt ny dragning. Jag är mycket nöjd, större hage som blir lättare att ställs ut foder i och förhoppningsvis håller underlaget bättre!
 
Finaste 23 åringen! Tant innan ridningen igår!
 

RSS 2.0