Sista september!

Lite seg i dag efter gårdagens trubadurkväll. I dag har det varit häsy hel dagen som gällt, Nisse är på någon körkonferans med nordsvenska hästenföreningen så jag har haft koll på hans djur också i dag. 
 
Först ut i dag var Chokladen som jag tömkörde i skogen, tyckte att det passade att börja dagen med en skogspromenad. Att det sen var brant backe och besvärlig terräng var en annan sak... Sen jobbade jag Szum i töm och han såg mycket bättre ut än igår, ska göra samma jobb i morgon och hoppas att han ska vara ännu bättre då, han har varit lite skum och stum sista veckan. 
 
Longerade Lemonaden, i dag var det inget sadeltvång så nu är det nog dags för stigbyglar också. Sen yog kag ut Dajmen på en liten promenad på banan. Hon är knappt ledd utan häst framför och har inte varit på banan, men hon var så cool trots att Lemonaden toksprang i hagen och skrek. 
 
Efter lite fika och kaffe så kom Linda och vi skrittade ut med Clarinett och Lilla Grå. Vi skrittade i skogen hemma, i besvärlig terräng, och det var nog ganska lagom för Lilla Grå som inte är i gång och var lite spänd, och för Linda som red Clarinett för första gången. Sen fixade jag hagarna som gick åt förra helgen och eldade upp lite täcken som jag rensat ut. Dels några äldre trasiga och sen ett som mössen ätit upp, det har legat några år men skulle ha varit perfekt till Chokladen i  vinter, nu hoppas jag att det var en engångs grej så inte fler täcken ryker. Ett mössätet täcke på 12 år känns ändå okej...
 
Nu har jag hunnit äta, städa undervåningen och ta in hästarna. Första riktiga natten inne nu och Gandalf och småtjejerna får bo inne nu. Nu ska jag också sova för jag är fortfarande trött  sen igår!
 
Bilder från unghästarnas träning i dag!
Chokladen i skogen!
 
Tillbaka på gården!
 
Lemonaden efter longeringen!
 
 
Och så Dajmen på banan!
Ser ni vad lik hon och Lemonaden är varann?
 
 

Lösning på mysteriet!

Två lugna hästdagar! Igår först heldag på Ica och sen i väg på lektioner. I dag Ica, sen joggade jag Szum i töm och sedan mat och utgång med några från Ica. Alltså inte mycket häst alls... Men det tar jag igen i helgen!
 
Minns ni mysteriet sen i måndags? När någon hade ringt Nisse för de hade sett en lös häst hos mig men jag inte fann någon lös häst? Jag träffade personen på Ica igår och när jag fick lite tydligare besked om vart och hur så var det nog fölungen som hade varit ut en sväng. Just nu känns det som mer troligt än en älg. Men inte konstigt att jag inte märkte för de gick några hundra meter från gården då. Det finns som oftast en lösning på de flesta mysterier....

Betesslut!

Nu är det slut på betessäsongen för detta år och alla hästar är hemma!
 
Började med att longera Lemonaden igen. Även i dag fick hon lite sadeltvång direkt när jag tog lös henne, inte lika mycket dock och dessutom var jag mer beredd. Sen longerade vi på banan i alla gångarter helt utan bocksprång eller bus! 
 
Sen var Elise på gång så då fick hon hjälpa mig att leda hem Räkan och Wasabi som nu också får bo hemma. Ganska skönt att ha alla hästarna på gården samtidigt som det är ett tecken på att hösten verkligen är här och dessutom snart vinter... Sen red vi ut med Gandalf och Clarinett, och jag avslutade med att jobba Szum i töm innan lunch och sen i väg på ridskolan. 
 
Jag är helt knäckt efter jag varit på ridskolan och så även i dag. Nu ska jag sova och hoppas på mer energi i morgon!
 
Räkan och Wasabi är hemma igen!

Hästtokig!

Alltså man är nog lite hästgalen... Får nog passa så jag inte blir inlagd, vissa dagar könns det så!
 
En massa hästjobb i dag. Började med att longera Lemonaden med sadel. Hon hade ju sadel en del i våras men det var ju ett tag sedan vilket märktes... Hann bara knäppa lös henne så fick hon rejält sadeltvång och bockade runt som en tok utanför boxarna och på gräsmattan (den där gräsmattan är i ett bedrövligt skick nu efter först lösa hästar i helgen och nu en bockande Lemonad). Hon fick sadeltvång två gånger i våras, en gång med sadel och en hång med tömkörningsgjorden, men förhoppningsvis så var det bara att hon hade glömt lite i dag! När hon hade lugnat sig så kunde vi gå upp på banan och longera utan problem, och lillasyster höll sig i hagen, så det gick ändå rätt bra. 
 
Sen red jag lite på Lilla Grå för första gången på många veckor. Red väldigt lugnt, hon är ju fortfarande oskodd, hon var lite småsur men inte alls spänd. Fortsatte med att tömköra Chokladen, med henne är det mycket fokus på rakriktning nu, så mycket skritt på fyrkant innanför spåret för att få henne att bjuda mer jämnt på båda tömmarna. Szum var spänd och tryckte upp ryggen lite direkt när jag satt upp men slappnade av så vi skrittade ut i skogen. Men tyvärr blev han spänd på tillbakavägen igen, det blev värre av att terrängen är jobbig och han var tvungen att lyfta på fötterna och koncentrera sig och till slut fick han som sadeltvång mitt bland all sly och då hoppade jag av och ledde honom tillbaka. Satt upp på banan igen och red lite och då var han mer avspänd, men han var spänd i fredags också så jag måste nog klura lite.
 
Plockade ner tråd i en sommarhage, så nu är i alla fall en hage klar,  innan matpaus. Sen jobbade jag först Gandalf i töm åt Elise, han bar sig bättre i galoppen i dag än förra veckan men blev trött fortare, och så fick Clarinett gå ett kort och lätt pass i töm. Var länge sen jag tömkörde henne nu och jag var nyfiken att se hur galoppen utvecklats. Därefter åkte jag i väg för lektioner och träningar, efter dom hade jag brått hem och med att fixa hästarna eftersom jag skulle se ett tvprogram. Sällan några program på tv som jag verkligen vill se men det här hade jag sett reklam för på facebook och blivit intresserad eftersom ryttaren satt så bra. Det var alltså ett hästprogram, vad annars? Tycker att det var bra, han red otroligt bra! Stadig sits, hela tiden i balans och mitt över, bra övningar och riktigt trevlig ridning. Det gick på Horse and Country så det var på engelska så krävdes lite fokus för att hönga med så sen var jag trött och orkade inget mer trots att det finns kvar att göra. Fast det finns det ju alltid!
 
Chokladen i dag!
 
Och Clarinetten!

Måndagsmysterium!

Måndag och på Ica som vanligt. Efter jobbet så red jag Clarinett på banan och jobbade med samma som på träningarna igår. Så bommar i galopp på volt och oxrar på långsidan, och det gick verkligen jättebra! Clarinett vsr helt med på noterna och lyfte dessutom på benen ordentligt i dag!
 
Kvällens mysterium var att Nisse ringde när jag höll på att vattna hästarna. Någon hade ringt honom och sagt att det var en lös häst på vägen hos mig. Jag blev väldigt brydd eftersom jag ju höll på ute och inte märkt något, allt var helt lugnt i hagarna och på gården. Gick en extra runda och kollade alla hästar, åkte en sväng med bilen och kunde varken se någon häst eller spår av någon häst. Mycket mystiskt! Vad kan det ha varit tro? En älg kanske? Eller står det en extra häst här i morgon bitti?
 
Från kvällens pass!

Markarbets söndag!

Clarinett är verkligen på bushumör nu...  Igår morse var hon ute igen! Men de fick nya höbalar igår eftermiddag så nu hoppas jag att hon håller sig på plats!
 
Jag skrittade ut Odessa innan jobbet i skogen hemma. Det är ju massor av grenar och sly där så jag var blöt och hon alldeles lövig när vi var klara. Sista ridturen nu för hon ska vila tills hon flyttar till sitt nya hem om några veckor. 
 
Efter jobbet så var det full fart med markarbetsträningar hemma. Fyra ekipage från shettis till halvblod! Och sen hemmagjord pizza till sen middag. Nu mot Ica!
 
Riktig höstig bild med alla löv!

Busfrö!

Helt plötsligt är det riktigt varmt ute, speciellt nattetid har det ju knappt varit så här varmt på hela sommaren, tyvärr regn men ändå skönt. Långkalsongerna är undanlagda igen!
 
Efter jobbet så hjälpte jag Nisse att ta hem några rymlingar, han har några ston som behöver banta men som rymmer så fort det blir lite mat i hagen -väldigt opraktiskt! Och sen middag innan jag kom hem till nästa överraskning, nämligen två hästar på gräsmattan! Clarinett hade antingen blivit less på att deras höbal är slut och de "bara" har bete och potionsfodras, eller ramlat ut ur hagen av annan anledning. Men eftersom hon inte fick med sig någon av sina kompisar så har hon busat runt på gården tills hon fick sällskap av en häst från en amnan hage! Jag är glad att de inte hade lämnat gården i alla fall... Clarinett är på ett riktigt bushumör just nu och hittar på en massa hyss!
 
När ordningen var återställd och hagarna lagade så red jag Clarinett. Eftersom det inte verkade saknas energi så blev det galoppintervaller i skogen! Förutom en läskig eldplats på skogsvägen, som hon tvärnitade vid och försökre skrämma genom att blåsa men den rörde inte en min, så var hon väldigt trevlig att rida i alla fall. Sen jobbade jag Szum i töm, han var riktigt fin, innan ost och kex till kvällsfika. Ny Icadag i morgon!
 
Framskrittning mot skogen och galoppjobb!

Hästtandläkaren!

I morse kom tandläkaren till hästarna, eller egentligen är hon ju veterinär med extra utbildning på tänder. Jag började med att ta in Räkan och Wasabi, Wasabi tyckte det var väldigt spännande med alla hästar som busade runt i hagarna, speciellt Clarinett bjöd på en ordentlig show. Sen var det ju ett ännu större problem när vi senare skulle tillbaka in i hagen, det var ju bara så mycket roligare att leka på vägen...
 
Vi kollade Räkan, Lemonaden och Chokladen. Räkan hade några ojämnheter och lite foder inpackat men med tanke på att det var längesen hon kollades så var det ju bra. På Lemonaden drog hon ut en vargtand och en lös bit av en mjölktand, sen slipade hon ner några tänder lite eftersom det var lite otakt på fällningen. Chokladen kollades och tog bort vargtänder för ett år sedan, men jag ville kolla att tandfällningen gick som den skulle eftersom hon är lite svår att få upp hullet på och det var lite stök när hon fällde ett par tänder i våras. Och min tanke var nog rätt, hon hade fällt på en sida i munnen men inte den andra, och det hade blivit en glipa mellan två tänder (en mjölktand och en permanent) dör det samlats foder och blivit lite inflammerat. Det gick inte att få bort mjölktanden så hon rengjorde och tog bort allt äckligt foder, troligen (förhoppningsvis) fäller hon den tanden utan problem och det var ganska normalt att det var lite otakt och då blev foderfickor. Antagligen var det samma som hade blivit i våras, men den sidan såg fin ut nu.
 
Sen släppte jag ut hästarna och kastadei mig lite gröt innan i väg på Ica. Började lite senare i dag och jobbade in lunchen. Det var ganska mycket folk och min energi gick nog åt under veterinärbesöket för jag var jättetrött. Efter jobbet så red jag Szum, han var inte alls rolig. Först stökade han massor med bettet, såpass mycket att jag klev av och kollade att bettet satt rätt, och nör drt gav med sig så blev han busig... Tror att han behöver jobba lite mer, han har ju gått på halvfart sen han kändes knackig  men nu känns han fräsch. Avslutade kvällen med chips och dip, för det var jag då värd!
 

Torsdags feeling!

Inte lika kyligt i dag, förutom lite regn på morgonen och kvällen, så lite ångrade jag att jag hade långkalsongerna på...
 
Började med att jobba Lemonaden. Det är dags att börja förbereda inridningen, i dag repeterade vi longering men utan annan utrustning än kapson. Hon gjorde det som om vi hade tränat igår. Samtidigt tränade Dajmen på att vara ensam i hagen, just det gick inte lika bra för när vi gick förbi hagen på väg tillbaka från banan så brakade det till och hon kom genom hagen! Men något bra i det var att jag fick på grimman på Dajmen! Hon är ju lite svårfångad, men jättesnäll när man väl lyckats, och förra veckan så tog hennes storasyster av henne grimman! Att få på den i hagen har jag inte ens försökt men nu passade jag på att ställa in dom i en box och då var det ingen konst att få på grimman! 
 
Sen jobbade jag Szum och Lilla Grå i töm och red Odessa och Clarinett. Odessa red jag upp på banan och jobbade där med övergångar skritt-trav och volter i trav, bjudningen börjar verkligen komma även på banan nu och det kändes riktigt bra, eftersom det gick så bra så blev det ett kort pass. För Clarinett blev det lite dressyrjobb med mycket galopp, hon kändes jättefin och jag blev väldigt besviken när filmen var för mörk för att kunna se något alls... 
 
Sen var jag och Nisse upp på byn och åt, och handlade, innan jag jobbade Gandalf i töm och sen åkte i väg på några lektioner! Nu sova, hästtandläkaren kommer tidigt i morgon, jag är glad att det inte är jag som ska till tandläkaren men är nervös ändå...
Lemonaden! Nordsvenskmanen rök i dag och hon blev direkt mer vuxen!
 
Hon har onekligen växt på sig i sommar, fattas fortfarande en massa muskler och hull men det kommer!
 
Trötta bäbisar efter dagens träning!

Långkalsonger på!

Regn och rusk i dag. Efter halva dagen åkte långkalsongerna på, verkar vara dags för de nu!
 
Jag och Malin var ute och red Odessa och Clarinett tidigt för att hinna innan Malun skulle jobba. Odessa har fått upp farten ute nu och var före Clarinett en stor del av turen. Sen tömkörde jag Chokladen, mest skrittjobb, innan jag åkte och hjälpte Nisse lasta en unghäst. Den var inte så sugen att åka transport men desto mer sugna var hans två kompisar som mest var i vägen. Någon mer häst blev inte riden hos mig i dag, men jag jobbade en i töm på ridskolan. Och så lektionerna för också, tre grupper med sitsfokus. Nu är jag helt slut i luvan!

Hösttider!

Nu är det verkligen höst! Mörka kvällar, regn i luften och dags att leta reda på en varmare jacka. Och lera såklart! Både i hagar och på hästar!
 
Igår blev det ingen ridning. Clarinett hade precis fått en höbal och var inte speciellt sugen att ridas, jag var inte heller så sugen med mörkret som kom smygande och regn. Det får faktiskt vara så i bland.
 
Den här dagen började med hästar på vift! Lemonaden och Dajmen ville inte vara på betet ensamma längre och hade börjat gå hem. Jag hittade dom ingenstans, men spåren gick hemåt, tog och plockade ner tråd i deras gamla beteshage men inga hästar dök upp. Så då sadlade jag Clarinett och red henne neröver för att leta. När vi kom ner där unghästarna gick på bete i början av sommaren så stod de där och betade! Så jag fångade Lemonaden och red hem med henne som handhäst och Dajmen lös. Var ju lika bra att dom kom hem för jag skulle ändå ta hem dom den här veckan, och nu fick ju även Clarinett påbörja sin utbildning för att gå med handhäst.
 
Sen jobbade jag Lilla Grå i töm innan matpaus! Efter maten så åkte jag ner till betet och hämtade lite grejer, nu är det bara kvar att ta ner allt stängsel! Fortsatte med att jobba Odessa i töm och rida ett lättare pass på banan med Szum. Sen tömde jag bilen på grejer och pysslade lite på gården, och i kväll har jag även planerat terminen på ridskolan lite. Nu blur det nog duschen och sängen!

God natt finaste Tant!

I fredags var det dags att säga hej då till min älskade Tant! 25 år gammal fick Actrice galoppera vidare till de evigt gröna ängarna! 
 
Tant, eller Actrice som hon hette egentligen, kom till mig i juni för fyra år sedan. Det var min hovis som tyckte att jag skulle låna henne då jag inte fick några bra resultat med de hästar jag hade då och både självförtroende och motivationen var i botten. Jag var skeptisk till att låna en 21åring som var avställd för att tävla med, men det blev verkligen rätt!
 
Det var inte helt lätt i början. Tant hade egna idéer om hur hon skulle ridas och med en så gammal häst handlar det mer om att ryttaren måste lära känna hästen och anpassa sin ridning, mer än att ändra hästen och utveckla den. Dessutom hade hon en väldigt speciell galopp, i början var jag glad om jag kunde ha rätt galopp i ett varv på volten! Vi var ute på första tävlingarna redan i slutet av sommaren, på allra första tävlingen så ramlade jag av! Då lärde jag mig att man var tvungen att driva på titthinder, även om det gick fort, det var för övrigt en kaostävling med punktering på vägen dit och dunderförkyld. Andra tävlingen vann vi, jag blundade och höll i manen och Tant hoppade! Sen lärde jag mig att hänga med henne bättre och hon gav alltid en fantastisk känsla på hinder! En riktig självförtroendeboost!
 
Vi har gjort massor av roliga grejer dessa år! Tävlat hoppning, och dressyr, tränat terräng, provat bruksridning, ridit dressyr och hoppträningar och massor av uteritter! Tant har även haft viktiga uppdrag här när hon har varit ledsagare åt massor av unghästar på deras första uteritter. Hon hade alltid bråttom, på hoppträningarna fick jag skritta i innervarv eftersom hon skrittade om alla, så hon fick ofta stanna och vänta på unghästarna som inte alltid går så fort. Om det däremot skulle stå en bil parkerad så fick unghästarna gå först, Tant gillade verkligen inte parkerade bilar på hennes turer och hon hade nog varit lapplisa om hon varit människa!
 
Tant har förgyllt dessa år hos mig, och lärt mig massor! Jag är så tacksam att jag fått låna henne, tacksam för aölt hon gjort för mig och att fått rå om henne som min egna. Nu får hon härja på de gröna ängarna och hon får galoppera i alla nerförsbackar utan att matte klagar!
 
Trött Tant på sommarbete!
 
Här hade vi precis vunnit en 1 meters klass på våran andra tävling!
 
Dom där öronen! Alltid framåt när det var hoppning!
 
Inomhustävling!
 
Framridning på en hemmatävling!
 
Fantastisk vy!
 
Här 23 år gammal och jättefin i kroppen!

Dressyrtävling, vinkväll och morgonpromenad!

Det har varit en intensiv helg, i vanlig ordning, och jag är nog tröttare nu än innan helgen!
 
Klev upp tidigt på lördagen för att åka med Clarinett på dressyrtävling. Den här gången fanns det inga domarkurer att titta på, men en massa annat spännande! Jag tycker inte att hon känns spänd som i rädd utan mer ofokuserad eftersom allt annat är mycket roligare att titta på. Nu ska vi träna lydnad och fokus under vintern, höja våran lägsta nivå och kanske åka på någon hopptävling  så gör vi ett nytt försök nästa år. Det finns ju så mycket kapacitet i henne, men ni minns väl hur hon spexade på treårs? 
 
Hemma igen var det snabba bud att fika och byta om när Clarinett var urlastad och släppt i hagen (och hagen lagad för den hade visst gått sönder när vi var borta). Sen jobbade jag Szum i töm och skrittade ut Odessa i skogen ovanför gården. Och sen snabba bud igen att duscha och byta om för att åka på vinkväll! Köpte med en pizza på vägen dit för någon middag hade jag ju inte hunnit med. Vi var några från Ica som träffades, provade lite olika viner, åt lite snacks och surrade.  Var hemma igen vid midnatt, inte så sent men det räckte eftersom jag varit uppe tidigt.
 
Hade tänkt mig en liten sovmorgon på söndagen men Nisses telefon ringde klockan 7.00 och han hade 6 lösa hästar! Så det blev en liten morgonpromenad i stället. När vi var tillbaka så gick jag och la mig en timme till innan jag drog igång med mina hästar. 
 
Började med att jobba Lilla Grå i töm, hon har nu ingen sko men det börjar finnas hopp om att få på sko på den trasiga hoven nu så vi börjar jobba lite på banan där det är mjukt. Hon har blivit både tjock, lite sur och tappat muskler så nu behöver hon komma igång. Red sedan Odessa på banan och skrittade ut Szum en sväng i skogen ovanför gården. Gick sedan runt en av vinterhagarna och kollade stängslet, bytte lite tråd och trasiga handtag. 
 
Sen middag och efter det i väg på några lektioner. Hann även skriva fakturorna klart, men tar med mig kuverten och skriver adresserna på lunchen på jobbet. Gäller att utnyttja tiden!
 
Clarinett kollar in tävlingsplatsen innan start!
 
Det här blåa vinet fick jag av ägaren till kallbloden som var här i sommar, det var jättegott men ser skumt ut!
 
Jag och Odessa passade på att ta en selfie när vi monterade upp telefonen för filmning innan ridpasset. 
 
Odessa måttligt intresserad av selfies!

Hej då Tant!

I dag har vi tagit bort Tant, det kommer ett eget inlägg om det med bilder och minnen senare, men inte i kväll. 
 
Det har varit en tuff dag i dag. Var uppe tidigt för att hinna allt, släppte ut Chokladen och Clarinett som sovit inne, eller jag tror inte att de sovit så mycket... Och så borstade jag Tant, och gav henne massor av morötter, ställde henne i en egen hage med en massa gräs. Sen på dagen kom Nisse och tog bort henne och styrde upp grävningen. 
 
Jag var nog lite spänd på jobbet, och det var som vanligt på fredagarna högt tempo. När jag kom hem så drog jag igång med hästarna. Jobbade Odessa i töm, hon ställer bättre i nacken nu, vi jobbade med varvbyten i trav och provade lite galopp i tömmen, och det kändes bra. Red sedan Clarinett, trimmade lite och går hon så på tävlingen i morgon ska det ju inte vara några problem att rida en LB. Men vi får väl se, höll för övrigt på att ramla av en gång också... Sen tvättade jag henne och grejerna, och packade. Nu sova för det är ännu tidigare morgon i morgon!
 
Några sista bilder på Tant:
 
Pussmule!
 
 
 
Och mina fina bäbisar:
Dajmen!
Lemonaden!
 
Och Odessa från kvällens tömjobb!
 
 

Jobbtorsdag!

Ica dag i dag. Och inte nog med det så åkte jag direkt i väg och hade lektion. Alltså bara jobb i dag och nästan inget häst! Nya tag i morgon!
 
Några bilder på Lemonaden och Dajmen från i morse. Visst är dom lika varandra?
Lemonaden är alltså den med grimma!
 
 
Nästan lika stora också!
 
Typisk Lemonaden bild. Hon ser nästan alltid lite crazy ut på bild!

Mörkare tider!

Ush vad mörkt det börjar bli på kvällarna nu!
 
Jag började med att rida hem Tant. Lite sorligt, sista ridturen, hon är lika pigg som alltid att rida men inte så fin i kroppen längre. Sen red jag Clarinett som fick hoppa lite på banan. Galoppen känns jättefin just nu, i hoppningen är hon väldigt slarvig tills det blir lite högre hinder då hon skärper sig och hoppar bra!
 
Sen mat och i väg till ridskolan, där jobbade jag en häst i töm och hade travhoppning på lektionerna. Nu är det bara att duscha och sova och ladda om för i morgon!

Hemmatisdag!

Igår hade jag en dag med hemmapyssel och det var så skönt! Tycker att jag i alla fall fick en hel del gjort, fast såklart mycket kvar att göra...
 
Jobbade först Lilla Grå i töm, hon är fortfarande skolös men banan är ju mjuk, men hoven är inte så fin så det går nog inte få på någon sko än tyvärr. Så hon får nog vila ett tag till är jag rädd. Sen red jag Odessa på banan. Är ju första riktiga ridpasset på banan för henne eftersom vi hållt till ute i skogen, och det gick jättebra. Jag kunde byta varv i trav och trava över bommar! Avslutade med att skritta ut Szum i skogen hemma, där han fick styra runt träd och lyfta på benen, innan jag tvättade ur boxarna. Som vanligt i sista minuten innan de ska börja användas igen men nu är det gjort.
 
Efter mat, spagetti och köttfärssås, så red jag och Elise ut med Gandalf och Clarinett, Gandalf var pigg och laddad men Clarinett sprang lugnt och fint som en liten prinsessa! Sen bytte jag omslag på Chokladen innan jag mockade lite åt Nisse, städade och gjorde en äppelkaka!
Odessa på banan!
 
Och en trött Holger som somnade sittandes igår kväll!

Höleverans!

I dag har varit en sån där dag när jag tagit tag i en massa saker, så många telefonsamtal och mycket stök. Allt inte så roliga ärenden men nödvändiga... Fått hem hö också, 54 balar så nu har hästarna mat i höst!
 
Jobbat, i alla fall lite mellan alla samtal, och när jag åkte från jobbet så började det regna såklart! Jag longerade Odessa, dels fick hon känna på banan och alla rutiner hemma igen och dels passade jag på att vänja henne vid reflexländtäcke. Hon har nog aldrig haft täcke och igår när jag provade det första gången så var hon lite spänd så i dag tränade vi på det, och i dag var det inga konstigheter. När jag var klar så hade vi fått fikabesök så det har varit full fart hela dagen, nu sova!

Fler hästar hemma!

I dag har det blivit fler hästar hemma i stället för igår när inte alla hästar var hemma! Dels har jag flyttat hem Odessa och Lilla Grå, och dels har Gandalf och Elise flyttat tillbaka, eller inte Elise då hon får bo hemma.
 
Jag jobbade Szum i töm innan jobbet. Han var kanske lite trött i bakbenen efter gårdagens tur i kraftledningen och annan besvärlig terräng, blir vila för honom i morgon. Efter jobbet så red jag och Linda en sväng med Odessa och Tant, blev en sista tur uppför backarna där nere vid betet innan vi packar ihop för denna sommar. Unghästarna och Tant får gå kvar lite till men Odessa och Lilla Grå lastade vi och körde hem när vi hade ridit. Nu ska det bli skönt att komma in i höstrutiner och att kunna trimma lite på banan. 

Äventyrsprinsessor!

Gårdagen gav mig många gråa hårstrån, dessa hästar blir man då aldrig klok på!
 
Igår morse var nämligen Clarinett och Chokladen borta! De gick i en vinterhage där det är meningen att tråden ska bytas, men det har inte blivit än, men troligen gjorde det att strömmen var sämre där och någon av dom har nog ätit sly över tråden och sen ramlat ut. Men de flesta hästar som går ut ställer sig och äter på närmaste gräsmatta eller hälsar på någon kompis, tydligen är mina (läs: Clarinett) lite mer äventyrslystna! Fanns bara spår precis utanför hagen och några tramp på vägen, Szum var ensam på gården och gnäggade efter sina flickor. 
 
Jag började med att åka ner och titta vid betet, där var det lugnt. Gick ner till grannhuset och tyckte att det hade gått något djur där men omöjligt att säga om det var häst eller älg. Tog bilen och kollade alla vägar runt om, ringde jobbet och meddelade sen ankomst, och till slut sadlade jag Szum och red en sväng med honom. Vi red upp i skogen, och blev genomblöt av all sly, red ner där jag tyckte mig sett spår, red genom en kraftledning och Szum skötte sig helt fantastiskt, men inga hästar! Jag gav upp, ingen jakt igår men det ena laget skulle förbereda och snickra på sitt vindskydd så de fick mitt nummer och sen åkte jag på Ica. Nisse var några svängar och kollade hos mig, men inga hästar. Inte förrän strax innan 16, precis innan jag slutade på Ica, hade de stått utanför Szums hage när Nisse kom dit! Oskadda men trötta! Chokladen var halt men hon var ju vväldigt öm i sin hov redan innan så inget konstigt med det. Så skönt att mina äventyrare kom hem!
 
Så då kunde jag i lugn och ro ha några markarbetsträningar hemma innan det blev pizza till sen middag. I dag regnar det, gjorde det ju visserligen igår med, jag hoppas det ska lugna sig tills jag slutat jobba men tar och tömkör en häst nu innan jobbet och hoppas på en lugnare dag i dag!
 
Bilden jag fick av Nisse igår när mina prinsessor var hemma igen!
 
 

Tidig morgon!

I morse var det tidigt morgon! Jag skulle in till seminstationen och kolla Räkan, skulle vara där till 8.00 så behövde åka strax före 6.00. Men Nisse jagade ju så skulle jag ha lasthjälp så var det bara att blrja tidigare! Klockan 4.50 var Räkan och Wasabi lastade och sen åkte jag 20 minuter senare. Jag var först på plats, trots att jag nog hade längst att åka, och var där redan 7.15! Men blev bjuden på kaffe och macka, och sen var vi först i kön så 8.15 åkte vi därifrån igen, smidigt! Och Räkan var fortsatt dräktig, hon är betäckt med Canterbury så det blir ett helsyskon till Chokladen!
 
Jag tog hem dom, tråkigt för Wasabi att inte ha någon lekkompis, men hon ska få gå med Dajmen sen, men lättare att stödfodra och hantera dom. Sen lite fika innan jag gav mig i kast hästarna i regnet! Red dressyr på Clarinett och hon var verkligen jättefin, massor har hänt i galoppen och nu ska vi bara stärka upp och befästa. Och så fick Szum gå i töm, han var laddad och okoncentrerad, tror att det blir bättre när han får kompis igen, han är nog lite uttråkad nu. Chokladen var sämre i hoven igen, det är blött och hon har nog trampat upp lera i utgångshålet av förra hovbölden, bara att avvakta tills vi får på skor.
 
Jag var vid det här laget genomblöt, resten av dagen blev pyssel och såklart middag. Nu sova, Ica i morgon och jag är rätt trött fast det inte är så sent än. Blev en lång dag ändå!
 
Tidig avfärd!
 
Ny hage!
 
 

Eftermiddags promenad!

Den här veckan är lite annorlunda, i dag när jag skulle ha varit ledig så jobbade jag några timmar och i morgon när det är fredag och jag brukar jobba så ska jag vara ledig.
 
Började morgonen med att fånga in några av Nisses hästar som var på vift, tyvärr var inte hagen jag satte dom i riktigt hel (vilket jag inte hade koll på) så några timmar senare hade Nisse fått rycka ut från älgjakten ändå. Sen jobbade jag några timmar medan vi hade besök av någon kvalitetskontrollant från Ica.
 
Slutade vid lunch, fikade och red sedan ut en sväng med Clarinett. Och avmaskade ett gäng hästar imnan mat och så eftermiddagens stora utmaning, nämligen att leda ner Räkan och Wasabi från betet ner till Nisses stall. Det låter lite riskabelt att gå med sto och löst föl ett par kilometer, och lite nervös var jag, men det gick jättebra. Wasabi höll sig till mamma, och Räkan är ju så cool (men hon tyckte att grannens islänningar var läskiga...) och alla bilister körde så lugnt förbi oss. Blev en rask promenad för mig och sen en kopp kaffe och i väg på en lektion. Nu är det tidig kväll, Nisse sover redan, för klockan är ställd omänskligt tidigt i morgon!

Ridskoleonsdag!

Onsdag i dag och ridskola igen!
 
Började med att rida ut en sväng på Odessa, de jagar inte där nere vid betet den här veckan så det gäller att passa på. Första ensamturen för Odessa och det gick superbra. Vi skrittade en sväng i skogen och det blev faktiskt en längre sväng än jag hade tänkt från början eftersom det gick så bra!
 
Sen hem där jag jobbade Szum i töm ute i sommarhagen och Chokladen i töm på banan. För Chokladen blev det mycket skrittjobb men avslutade med trav över bommar och hon såg så fin ut, ska bli så roligt att komma igång med henne igen! 
 
Sen lunch och i väg till ridskolan, även där jobbade jag en häst i töm och red en, och tre ridskolegrupper. Känns rätt lovande inför hösten, tror det kommer bli roligt när jag kommit in i det. Nu fikat lite, så nu är det dags att sova!
 
Odessa efter dagens ensamtur!

Ledig tisdag!

Så skönt med en dag hemma, helt utan tider att passa!
 
Började med att rida Odessa. Jag red henne på vändplanen och tränade start, stopp och vändande tygeltag, och att trava på volt! Man kommer mer och mer till ridning på henne och det är verkligen roligt! Sen hem igen och red Clarinett på banan. Hon var jättefin när jag började, och även de första sprången men sen blev hon okoncentrerad och flamsig, men enligt Nisse som satt på pass ovanför gården så var det rådjur i skogskanten. Jag red i alla fall en övning med ett litet räcke ur galopp, ner till trav och en volt över bommar, sen galoppfattning och avslutade med ett räcke. Galoppfattningarna var jättebra men Clarinett tyckte nog att hindren var för små för att behöva bry sig om och rev en del.
 
Sen red jag Szum lite, efter två-tre veckors uppehåll, i dag joggade vi mest för att komma igång men han känns fräsch i alla fall. Avslutade med att ta Chokladen i lina för att se hur hon såg ut efter hovbölderna, och nu ska vi göra ett nytt försök att sätta igång! Förra gången kom ju två hovbölder i vägen.. Sen släppte jag ihop Chokladen och Clarinett i en ny hage med mer mat.
 
Eftermiddagen ägnades sen åt lite pyssel inför hösten. Mockade ur det sista ur boxarna, plockade ner alla tillfälliga och provisoriska hagar på gården, plockade ner en del av en av sommarhagarna, klippte gräsmattan och slog lite ogräs. Sen mat, betalade lite räkningar och sen äppelpaj till kvällsfika. I morgon är det ridskola igen, blir spännande!
 
Clarinett verkade nöjd med den nya hagen! Hon ser lite galen ut på den här bilden!

Älgjakt!

Igår drog älgjakten i gång. Detta ställer till det lite för mig, jag kan inte rida som jag vill, det är mycket mer trafik på vägen (och fort kör dom!!), varje år är det någon hund i hagarna som tycker mina hästar är rätt lik älgar och helt plötsligt kan det stå en bil parkerad en halvmeter från ingången till hagen.... Sen är det ju roligt att det är lite fart på byn, eftersom det helt plötsligt lyser i alla hus, och det är bra att älgarna hålls nere (kom ihåg att jag brukar ha dom på gården på vintern) men nog ställer det till det en del. Tur att det bara är några veckor nu i september (de jagar olika veckor lagen runt mig), en vecka i oktober och sen typ alla helger fram till vintern... 😂
 
Hur som helst så jobbade ju jag igår och sen på kvällen red jag ut med Clarinett och red galoppintervaller. Det blir ju fort mörkt nu så det är dags för reflextäcke igen!
 
Från min och Clarinetts kvällstur, ser ni månen?

37 mil i bilen!

Jag har en plan att komma igång med lektioner och träningar i Sundsvalls området. Tänkte att det borde finnas bra utvecklings möjligheter där. Och i dag har jag  börjat på lite och det blev en intressant dag med nånga mil i bilen!
 
Började med en lektion hos en av de kunder som rider varje vecka och sedan mot Sundsvall, åkte såklart fel och hann åka någon mil innan jag insåg det och kom rätt, men redan där lite sen. Insåg också att mina och Eniros beräkningar om restid var helt åt skogen så trots att jag lagt till en massa extra tid så blev det stressigt och de sista lektionerna, med ryttare jag har ofta syällde vi in eftersom jag var försenad. Någon lunchrast blev det inte utan jag åt en Mc Donalds meal i bilen. Men trots allt en intressant dag, och jag tror att det finns ett stort behov ute i stallen att ha någon att diskutera och bolla med. För jag har i dag inte bara haft lektioner och träningar, ridit en häst och tömkört en (Rosetta som var här i fjol), utan jag har även kollat hull, anpassat bett, provat sadlar och sele, och gett råd om träning. Tur att man har brett intresseområde när det gäller häst!
 
Hemma igen tog jag Szum i töm ute i en av sommarhagarna, och han såg så fin, fräsch, glad och nöjd ut! Längesen jag såg han så fin, och det känns riktigt bra! Sen varma mackor till kvällsfika, nu laddar vi om för i morgon!
 
De här bilderna på mig och Rosetta har jag snott från Laila Jonsson.
 
Szum i kväll!
 
Och så Nisses fina ardennerhingst Pondus!
 

Domarkurer!

Upp i morse och flätade Clarinett och åkte till Härnösands fina anläggning på dressyrtävling. Fast det där med att fläta var inte bara i dag, Clarinett stod inte still utan trampade runt, viftade på huvudet och puttade ner mig från pallen...
 
Hon kändes ganska bra på framridningen men blev liye trött, det var lite försenat så blev längre framridning än tänkt och dessutom varmt. Hur kan jag lyckas träffa på den här sommarens få varma dagar så fort jag ska tävla? Just det går nog över. Nu spelade det ingen roll för när vi kom in på banan fick hon syn på domarkurerna och de gömde nog minst en tiger, eller två... Att det var skottsalvor som bakgrundsljud märkte hon aldrig och att gå i ryttargången mellan ridhusen förbi kontor och ridskolebarn var bara kul men domarkurer är inte att leka med! Tyckte ändå programmet gick ganska bra, i alla fall den delen som var på andra sida domaren... Vi behöver nog mer miljöträning...
 
Hemma igen så åkte jag och handlade innan jag fortsatte med hästarna. Tog Szum i töm och han såg fräschare ut nu än på länge, inget svullen i bakbenen i dag vilket har varierat sen i torsdags. Precis när jag var klar med honom så kom Linda och hon hjälpte mig lägga ett jodopaxomslag på Chokladens hov. Hon har hu varit halt och jag har misstänkt hovböld men när jag rengjort ordentligt och lagt på omslaget så var hältan nästan helt borta! Får se vad det blir. Sen åkte vi ner och red ut med Tant och Odessa, Odessa var pigg och travade om Tant. Hon ville nog galoppera om Tant också men lyckades inte riktigt med det...
 
Sen tacos till middag och så har jag skrivit några fakturor. I morgon väntar en lång och spännande dag med nya elever och ekipage, roligt men lite pirrigt!
 
Clarinett efter tävlingen!
 
Så här såg domarkurerna ut. Det var mpnga hästar som tittade på dom, även i de högre klasserna. 
 
Och en bonusbild på Holger!
 

Fredag!

Gårdagen for också förbi i full fart!
 
Först Ica, sen flyttade jag valackerna till en ny hage innan jag åkte ner till betet. Tömkörde Odessa lite, vi gick en sväng och jobbade sedan vid infarten. Och sedan lastade jsg in Chokladen och körde hem henne. Måste säga att jag är stolt över min treåring som jag inte bara kan lasta själv utan hjälp utan som jag igår även kunde stå kvar utanför och släppa upp! Hon får nu flytta hem och äta upp sig lite, hon har haft två hovbölder nu sedan de var på nattligt äventyr härom veckan och hon gick en massa på grusväg (och hygge, diken, skog mm som jag sett deras spår på efteråt...)
 
Sen red jag Clarinett lite på banan, hon kändes pigg och framåt och jag fick bra tryck i henne. Hoppas att detta sitter i nu! Och så packade jag alla grejer innan det blev lite freddagsmys med tacochips och hemgjord dip.
 
Nu mot tävling!
 
Wasabi!
 
 
Och en bild från kvällspasset på banan, nu återigen med lampan på...
 

Långa dagar!

Det är långa dagar nu...
 
Igår morse kändes det som att jag knappt hade hunnit somna efter inventeringen innan klockan ringde igen och det var dags att kolla hästarna innan jobbet. 
 
Efter jobbet åkte jag direkt i väg och hade lektion.  När jag kom hem så skyndade jag mig att ta Szum lite i lina eftersom han var rejält tjock i bakbenen vilket inte gått ner under dagen. Han fick jogga lite i lina och hanär i te halt, ser bättre ut än i tisdags men svullnaden gick inte ner. Hmmm, undrar vad han har gjort. Nu ska jag åka och kolla honom igen, innan Ica igen. Blir nog en lång dag i dag med! 

RSS 2.0