Cliffhanger!

Snöigt i dag, som tur var så har min tag tillbringats inne på Ica!
 
På kvällen red jag och Alida ut en sväng med Lucky och Tant, det var två pigga hästar som fick trava i backarna. Nu är det uppladdning inför i morgon som gäller, då väntar en fullspäckad dagmed mycket roligt och en del saker som även är lite nervöst! Nu måste ni in och läsa i morgon med, eller hur?

Bloggtorka!?

Kan ni gissa vad jag har gjort i dag? 
 
Jag har ridit så klart, blir lite förvånad över att det är så många som följer bloggen när den ju bara beskriver mitt liv, och det är ju inte speciellt roligt eller spännande.Fast det klart spännande kan det ju vara (speciellt med Szum!) men det betyder ju inte att det är spännande att läsa om. Men jag gör väl i dag som alla andra dagar och skriver lite om vad jag gjort. Har egentligen massor av ide´er om vad jag vill blogga om men tiden, orken och inspirationen infalle sällan samtidigt tyvärr, men det kanske kommer!
 
Cadde var först ut även i dag, longerade bara någon minut för att checka läget innan jag satt upp. I dag kunde jag trava flera varv åt båda håll och travade även över bommar! Jag tror inte att han är travad bommar uppsuttet tidigare men han har ju gjort det i töm så det är ju inte alldeles nytt. Började först med att skritta över bommarna någon gång innan vi tog dom i trav. De två första försöken gick bra men tredje gången stannade han mitt i och backade ut... Vi började om, tog dom i skritt igen och sen gck det bra att trava över igen. Då avslutade jag, tålamodet och koncentrationen räcker inte så länge än på den unge mannen, men trevlig är han!
 
Szum red jag på min slinga på lägdan bakom gästhuset, det är fortfarande för lite snö men som tur var så snöade det ju mest hela dan i dag så det kanske blir. I dag var Szum mycket lugnare och mer avspänd än när jag red där förra veckan, och även om han bockade några gånger så kändes det bättre än sist så jag är nöjd! Lucky fick gå dressyr på en grannlägda och tant red jag ut. Under de två sista hästarna toksnöade det så vi var som snögubbar när vi kom tillbaka! 
 
Sen blev det en sväng till Hammarn för ärenden och en lektion. Nu i kväll har jag, med lite hjälp från grannen, hämtat en transport som jag ska låna i helgen då min är ledsen och behöver service. Förutom att transporten är trasig så slocknade i dag lyset på ridbanan och i bästa ridjackn gick dragkedjan sönder. I bland flyter det inte på! Men det ska väl lösa sig får vi hoppas. Roligare än så här blev det inte i dag!

Svettigt jobb!

Skönt väder i dag, -5 grader visserligen lite blåst men ändå bra utomhusväder!
 
I dag var Cadde först, jag longerade lite först och sedan satt jag upp och red på banan. Började lite försiktigt i skritt som sist, då jag hade Marie som hjälp -i dag var jag ensam, men avslutade med att trava lite och det gick så bra så! Sen var det Szums tur, i dag var han helt övertygad om att det fanns ett monster i ett av hörnen och han gjorde allt för att övertyga mig med om det! Efter att ha tvärnitat, backat, rest sig, tvärvänt och provat sticka flera gånger så kunde han till slut trava fint på volten på andra sidan banan... Fattar inte vad han är rädd för men i dag var det troligen en älg i skogen också, men på banan var det ingen annan älg än Szum! Tokhäst! 
 
Lucky fick gå ut, vi travade massor i backarna och det var en svettig häst som kom hem! Första ridpasset var ingen svettig, andra ridpasset var ryttaren svettig men inte hästen och sista var hästen svettig men inte ryttaren -bra utfall! Lucky var trevlig i dag och inga hyss! Eftermiddagen och kvällen gick åt till lektioner och tömkörning av en väldigt söt men lite lurig ponny! 
 
Nöjd Lucky efter dagens ridtur!
 

Fartfyllt igen!

Äntligen börjar det kännas som det börjar rulla på igen och att man är tillbaka på banan. Det börjar komma i ång med lektioner, jag får en del förfrågningar om utbildningshästar och vårens aktiviteter har börjat planeras in. Dessutom börjar det bli fart här hemma också och i kväll drog hoppträningarna i gång. Skönt att det blir lite fart igen, det är verkligen dags att få fart på latmasken!
 
Började dagen med att tömköra Cadde. I dag testade han mig lite mer; var det verkligen nödvändigt att trava över bommarna och skulle hon hinna med i svängarna? Jag hann med i svängarna och nog gick det trava över bommar alltid! När vi var överens om det så gick han lika fint som vanligt!
 
Sen blev det en sväng på byn, först till sjukgymnasten. Hade ju problem med ryggen och med ischias tidigare men har varit besvärsfri några månader, nu har jag blivit lite sämre nu och ska gå till sjukgymnasten så jag inte blir sämre igen. Skönt med massage och akupunktur! Passade på att äta lunch på byn också innan jag åkte hem igen.
 
Red Szum på banan, han var helt övertygad om att det fanns ett läskigt monster i ett av hörnen. Det där monstret har han sett i flera veckor nu men i dag var det nog extra läskigt för det tog väldigt mycket av hans koncentration. När han är fokuserad på mig är han jättefin att rida men däremellan är det alldeles för mycket monsterletande! 
 
Och till slut var det då dags att åka ed tant på hoppträning. Hon var sjukt taggad! Vi jobbade mest med bommar och små hinder men tant tyckte det var jättekul och hade inte tid varken till att vänta på sin tur eller till att skritta mellan övningarna. Skönt att hon är pigg och fräsch i alla fall! På hemväg var det väldigt halt och jag tyckte det var riktigt läskigt att köra. Som tur var gick det bra och vi kom hem utan trassel!
 
Så här tjock är Räkan i dag! Bara tre och en halv månad kvar!
 

Tvärsnö!

Egentligen inte så kallt i dag, -6 grader. Men det blåser och snöar på tvären så det har ändå varit kyligt. Men som tur var håller man ju värmen bra när man rider!
 
Jag red två hästar efter jobbet, trots att jag inte var hemma förrän vid 18.30. Först tant som fick jobba med bommar och lösgörande jobb, även i dag galopperade jag över ett litet sockerbitshinder och precis som sist blev hon mer loss efter det! Dock tycker jag hon överlag kändes bättre i dag redan innan galoppen. Hoppas den känslan håller i sig tills träningen i morgon.Sen red jag Lucky, även han fick trava bommar. Han var riktigt fin i dag med, han är som en liten smörklick att dressyra nu!

4 år igen!

I dag ahr det varit full fart här på Brännan igen. Red Lucky på morgonen, innan jobbet. Precis när jag skulle ta in homom så började Cadde busa i sin hage, och då blev det fart på Lucky som nog trodde att även han var 4 år och hingst... Han småtravade på väg in från hagen, stod och skrapadei boxen och kunde inte stå still när jag skulle sitta upp! Han hade även brått i början av ridturen och hade svårt att skritta, men efter en massa trav och galopp i snön så skrittade han lugnt hem igen sen på långa tyglar!
 
Efter dagens jobb på Ica så longerade jag först Szum, han fick även skutta över ett litet sockerbitshinder i linan några gånger, härligt att underlaget tillåter lite roliga aktiviteter igen! Sen var det dags för lite repetion för Cadde. Jag longerade honom först, inspänd, sen repeterade jag dom uppsittningsövningar som jag brukar göra innan Marie kom och hjälpte mig sitta upp. Vi skrittade runt lite på banan, först med Marie som stöd med lina och sen själv. han har skött sig fantastiskt bra, även om han fortfarande är välidigt vinglig och grön. Men så är han ju bra inriden också, eller vad tror ni? ;)
 
Kvällen avrundades sen med pizza på byn, nu har jag knappat in rälningarna som ska betalas och tänkte försöka orka med att läsa och titta på tv någon timme nu innan jag somnar. Tror det kan bli rätt bra fart nästa vecka också!

Projekt!

Jag har fått chansen att vara med i ett projekt. Det härär ju något helt nytt för mig och det känns både spännande, roligt, svårt och luddigt. Men det blir nog bra i slutänden! Det är ett leaderprojekt som heter Häst i inlandet -framtidslandet! Vi ska till och börja med göra en förstudie om förutsättningarna för hästföretagande i Strömsunds och Ragundakommuner och hur hästnäringen kan utvecklas där. Visst låter det intressant? Precis de frågor som jag brinner för! I dag har vi haft första träffen, så nu är huvudet överfullt av tankar och ideér, jag tror jag behöver några dagar för att hitta sortera allt!
 
Jag har alltså varit hela dagen i Hammerdal, men när jag kom hem var det skönt att få göra något mer praktiskt och verkligt så då tömkörde jag Cadde. Vi jobbade på banan, med övergångar och trav över bommar. Tycker det gick riktigt bra med tanke på att det är ny (nygammal) miljö för honom. Kvällen ägnades sen åt fika och tv med vänner, nu är jag helt slut i kolan och måste sova!
 
Cadde i dag!
 
 
 

-19 grader!

Kallt igen, -19 nu i kväll och det blev bara en häst att rida efter jobbet. Jag och tant red på banan, travade lite över bommar och jobbade lösgörande. Men jag fick henne inte riktigt att släppa utan hon gick mer uppåt än framåt. När jag inte fick den där fina känslan i traven så i stället jobbade vi i galopp. Rullade över ett litet sockerbitshinder i galopp och det var roligt att äntligen få skutta lite. Efter galoppen så var känslan bättre i traven också. Det är ju ofta så att hästarna släpper av att få hoppa lite och det är ofta efter ett hopppass som de går som bäst. Härligt att underlaget är så bra att det går att småhoppa lite trots att tant bestämt sig för (eller åtminstånde sett till att bli det) att vara barfota bak!

Rakriktning och utbidlningsskalan!

Jag har funderat lite på det här med rakriktning...
Ni har väl koll på utbildningsskalan?
 
Takt
Lösgjordhet
Stöd
Schwung
Rakriktning
Samling
 
Många är fundersamma över att rakriktning ligger så sent på skalan, detta har ju såklart även jag funderat på. Svaret man får om man läser eller diskuterar det är att det krävs en viss form av samling för att få hästen riktigt rakriktad och att hästen inte kan vara helt rak förrän den tex. tar ett korrekt stöd. Detta är ju givetvis sant. Och det är ju även så att man inte kan vänta med att jobba med rakheten hos hästen tills man är så långt ner på utbildningsskalan, men man kanske inte kan kräva total rakriktning förrän man är där? Sen ska man komma i håg att utbildningsskalan är, och bör vara, flytande. Allt går in i varann och hänger i hop!
 
Vad är då rakriktning? En rakriktad häst är så mycket mer än bara en häst som går rakt fram. En rakriktad häst går så klart att rida rak på raka spår men den är också liksidig, den bör vara lika lätt att rida i båda varv och vara jämnt musklad. Den spårar (dvs sätter framben och bakben i samma spår) även på böjda spår, och har en ärlig böjning och eftergift i innersidan på bågar och volter. Alltså ett rätt omfattande begrepp!
 
Det första arbetet med rakriktning handlar ofta om att kunna vända hästen utan att den böjer i väg halsen och att kunna rida på ett rakt spår utan stöd av vägg eller staket. Jag använder ofta en övning där man i skritt rider på en liten fyrkant och i hörnen vänder, med framdelen med sig, för ytterhjälperna och med rak hals. En enkel men bra början. Sen handlar det avslutande rakriktningsarbetet om detaljer, att ha samma känsla i båda varv, få raka byten mm. Där emellan är det mycket arbete och arbetet med rakriktning har man med sig hela tiden!
 
Så till min fundering! När jag ridit de sista dagarna har jag flera gånger fått känslan av att hästen, som när jag börjat varit slingrig, haft ett ojämnt stöd eller kännts olika mellan varven när den sedan släpper till känns mycket rakare och många av rakriktningsproblemen försvinner av sig självt. Nu är det här ju ingen ny känsla men jag reflekterade över det i dag. Att det ju är logiskt om man tänker på utbildningsskalan. När hästen är lösgjord så kommer stödet och sedan så småningom rakriktningen. Jag kan ju inte få hästen rakriktad innan den är lösgjord! Logiskt egentligen, men det känns ändå som en aha upplevelse.
 
Som igår när jag red Sickan. när jag började kändes det som hon böjde halsen åt minst två håll samtidigt, jag hade ojämnt stöd i tyglarna och hon var lite slingrig. Efterhand släppte hon och blev fin i formen, och helt plötsligt var halsen rak, stödet jämnt och hästen var i min ram. Alldeles av sig själv! Magsikt!
 
 

Ingen frysrisk!

Superbra underlag på ridbanan och kanonfin häst -då gör det inget att det är -18 grader och att man är jättetrött!
 
Igår när traktorkillen var här och körde ut balar så körde han några varv på banan för att trampa i hop snön, det fungerade jättebra och i dag var underlaget riktigt bra! Efter jobbet plockade jag fram bommar och ägnade kvällen åt att rida.
 
Först Szum, han var tungriden och jobbig i dag. Han la sig i handen och drog in nosen, då blir han väldigt svårpåverkad och går knappt att styra. Visst lyckades ajg rida fram och upp nosen men bara korta stunder i taget. Tror det är dags för någon dags vila, det brukar göra susen på honom. När vi skulle rida tillbaka från banan till stallet så vägrade han gå, hur ofta vägrar hästarna att gå från banan? Tokhäst!
 
Cadde fick en mjukstart. Borstade honom, testade några sadlar och jobbade sedan honom lite vid hand utanför boxarna. Räcker i dag, mer jobb väntar framöver! Lucky höll på driva mig till vansinne då han kom på att han inte skulle gå in i kväll. Efter en stunds övertalning, och lite mutor, bestämde han sig för att bli fångad, och jag förlät allt sedan när jag red för han var grymt fin i kväll!  Vi travade bommar, trimmade volter och böjda spår och det var ren njutning att rida. Och jag kunde utan problem göra fattningar med honom, trots att han inte har bakskor!
 
Och trots att det var -18 grader när jag kom in igen så frös jag ingenting, men så fick jag ju upp värmen i kroppen direkt med Szum!

Klant-tant!

Att tappa två skor på samma ridtur är skickligt, att dessutom tappa dom på samma galoppstraäcka måste ju vara någon form av rekord!
 
Tycker jag haft gansak bra tempo i dag, ändå blev det stressigt på slutet. Förstår inte hur det kan bli så varje gång... Red i alla fall Szum först, han fick gå på lägdan bakom gästhuset och på spåret som jag och tant trampade upp igår. han var som en bomb och jag hade verkligen önskat att det hade varit lite mer snö som hade gett lite motstånd till honom. Hur det nu var så travade vi några varv utan att det blev några värre utbrott och jag känner mig rätt nöjd med det. Sen red jag ut Lucky, han var ju jättefin att rida i går och kändes fin även i dag när vi red ut. Jag brukar aldrig galoppera på hemvägen med de hästar som laddar på hemvägen, är stökiga eller blir starka. Jag och Lucky galopperade på hemvägen i dag utan att han blev något av det, bra betyg!
 
Sen var det då tants tur, alla skor satt fint när vi red i väg och tanken var att vi skulle galoppjobba lite. Tant var rejält på huggt och i första galoppen hör jag ett klingande, förstod direkt att skon farit. Vi vände ganska direkt och jag hittade skon förvånansvärt fort. Plockade upp skon, vet ni hur svårt det är att komma upp på en häst med alla vinterkläder, med en sko i handen och en häst som inte står still? När jag väl kom upp så tappade jag sko och spöet, bara att sitta av och göra om proceduren. Tyckte att tant halkade lite väl mycket på hemvägen och väl hemma såg jag att hon inte bara tappat en sko, utan två! Båda bakskorna! Åkte med bilen och letade reda på den andra skon och det var nog den jag hade tappat först, b¨da skorna har anagligen åkt av på samma galoppsträcka!! Sömmarna går av på henne, inte bra! 
 
Senare på eftermiddagen så åkte jag i väg, och tömkörde först en ponny. Den var lite stökig sist men väldigt fin i dag! När jag skulle därifrån så fastande jag på deras gård med hästtransporten!! Fick hjälp och kom till slut vidare men resten av kvällen var jag sen och stressad. Red Sickan (henne minns ni väl?), hon kändes jättefin! Roligt var det! Hade sedan en lektion innan jag åkte och hämtade Cadde. Candidato, Cadde var här på inridning i fjol och nu är han tillbaka för vidare utbildning. Han är nu 4 år och fortfarande hingst, e: Dirco Hästak. Målet är att han ska gå kvalitetsbedömningen efter sommaren men nu först blir det i gångsättning och repetion, han är inte så mycket riden sen han var här sist.
 
Nu ska jag gå ner och släcka hos hästarna, har haft tänt och hållt lite koll på dom men det verkar lugnt. Sen är det bara att ställa klockan på 6.00 i morgon. Det är roligt med hästar!
 
Cadde sist han var här!
 

Fort Knox!

I dag har jag ägnat halva dagen åt att fixa mina hagar. Märkte häromdan att det inte var ström på Szums och Räkans hage, men på den andra hagen som går på samma aggregat. Efter att ha gått runt hagen, tagit bort snö och buskar, bytt dålig tråd mm så hade jag ändå ingen ström i tråden. Så i dag ahr jag gjort det grundligt, bytt matningskabel till den hagen och även sett över och fixat matningen till de andra hagarna. Även om det då var ström på alla hagar så nöjde jag mig inte där utan har satt upp en jordkabel på både Szums hage och en hage till. Inte för att Szum har rymt något i år men han hänger på tråden så det är bara en tidsfråga. Efter jag hade fixat med strömmen så tog Szum och tuggade på tråden (!!!) och det verkade inte vara något han tänker göra om den närmaste tiden i alla fall... Känns som hagarna är ett riktigt Fort Knox nu, och jag hoppas att det ska se till att hålla hästarna inne!
 
Efter lite fika så red jag alla hästarna i ett svep. Först Lucky som fick gå dressyr på lägdan, i dag var han avspänd och jättefin att rida! Som en annan häst om man jämför med hur han betedde sig där första gångerna, guldstjärna till honom! Tant fick gå en lugn tur, vi trampade upp coh kontrollerade underlaget på några stigar, och så började vi trampa upp en slinga här hemma. Jag har haft en upptrampad slinga i en av sommarhagarna de sista vintrarna. Bra att ha för galopparbete och för att rida unghästarna, perfekt om dom busar -då styr man bara av spårt och ut i snön! Tyvärr är det ju inte så mycket snö i år, vi får se hur den blir. När vi kom tillbaka så hade tant en lös sko, sömmarna på insidan hade gått av men jag lyckades sömma om den. Nu hoppas jag att den sitter kvar ett tag till. Szum fick gå på banan i dag med och var rätt fin!
 
I kväll har ajg gjort semlor, det var jag inte så bra på så det måste jag nog träana mer på!

Grym häst!

Efter dagens jobb på Ica, så red jag Szum på banan på kvällen.Det är ju lätt att man känner sig lite seg och less när man kommer hem på måndagkvällarna men Szum kan verkligen konsten att lyfta humöret. Och sänka det också när han inte är på humör... 
 
Det började blåsa upp precis när vi red och snö blåste av träden, detta gjorde honom lite spänd. Men trots detta kom jag bra till ridning och på slutet släppte han och bjöd på riktigt fin ridkänsla, i alla fall i någon minut. När han släpper så är han verkligen grym att rida! Men det gäller att njuta av de där korta stunderna man får, för rätt som det är hoppar han upp i luften och spänner till igen. Jag är dock helt övertygad om att jag har en grymt fin häst när, och om, jag hittat alal knappar och får honom att fungera fullt ut! Och när jag lärt mig rida tillräckligt bra... Trots allt är han rätt rolig att rida, fast inte dom dagar som han ägnar den mesta tiden åt att backa ner i diken...
 
Snygg är han också! bild sen i våras!
 

Som en frusen fiskpinne!

Trots att det blev sent igår så var jag uppe i hyfsad tid, även om jag var trött... Jättehärlig vinterdag i dag med, sol, snöflingor i luften och så denna underbara fluffsnö överallt!
 
Började med Szum som fick jobba i töm. Han var nog rätt laddad egentligen men höll sig på mattan och var riktigt fin, han fick jobba lite med trav över bommar bland annat. Sen kom Alida och vi red ut på Tant och Lucky, red upp i skogen och galopperade på snötäckt skogsväg! Så jäkla härligt! Tror att hästarna också var rätt nöjda, vet inte om jägaren vi träffade mitt i skogen var lika nöjd. Han såg rätt frusen ut och hade inte sett någon älg, men nu fick han ju se två hästar i alla fall.
 
Sen åkte jag i väg för lektione, roligt att det blev av men det var gräsligt kallt innan jag var klar. - 16 grader på de två sista ställena och jag var som en frusen fiskpinne när jag var klar. Men det var det nog värt! I kväll har jag tittat på Ponnyakuten och funderar ännu en gång över om man skulle ha ordnat ett lägr med samma upplägg som ponnyakuten? Dvs. ta emot ryttare med olika problem och ha individuell träning för varje ekipage med fokus på problemlösning. Vad tror ni om det?
 
Här är en av hästarna som jag tömkörde i dag. Som ni ser så håller vi till på en gårdsplan, har man inte dom bästa förutsättningarna så får man ha lite fantasi -då brukar det mesta lösa sig!
 

Sköna vinterdagar!

Haft en riktigt skön vinterdag i dag! Rimligt väder, -15 i morse och sedan varmare under dagen och toksnö i dag med!
 
Började med en lugn morgon innan jag först red Szum på banan, vi travade lite över bommar och det är märkligt vad mycket roligare det genast blir när det ligger lite bommar framme! Sen red jag ut på Lucky, på hemväg var det en lång uppförsbacke som vi travade hela och jag tror Lucky var rätt nöjd efteråt! 
 
Tant red jag till grannen där vi fick hjälp med hennes halva tappsko. Nu har hon en ny, hel sko igen och vi kan rida som vanligt. Självklart hunnit me en massa annat också, som att gå runt barhänt och kollat strömmen på hagen i snö och kyla, och nu i kväll har vi haft tvmys hos grannarna. 
 
Nu håller vi tummarna att det inte blir alltför kallt i morgon, än så länge ser det lovande ut, då ska jag nämligen ha lektioner igen!
 
Sötaste Räkan!
 
Tant och Lucky!
 
Baloo har tillbringat dagen i garaget, sovandes i ett täcke. Snacka om livsnjutare!
 
 
 

Slut på energi!

Ibland räcker inte energin till hos mig heller. När det är -18 grader ute och man kommer hem 18.30 från jobbet till ett kallt och mörkt hus, ja då kan man faktiskt få skolka från ridningen. Jag brukar alltid rida, nästan oavsett väder och energinivå men nu är alla depåer på botten. Det är verkligen dags att fylla på med ny energi och inspiration men det är svårt när det först varit isgata och stenhårt i två månader och nu jättekallt. Hoppas verkligen att det ska bli lite fart på allt igen för då kommer nog energin och resten som ett brev på posten.
 
Nu håller jag tummarna att det inte ska vara så kallt i morgon så jag kan få hjälp med att få på tants tappsko, då kan jag rida på henne igen och det är nog bra för både hennes och mitt humör. Nu ska jag nog bokföra eller göra en affärsplan eller något annat roligt fredagsmys!

Mera fluff!

I dag har det kommit ännu mer fluffig snö! Härligt är det!
 
Tog tjuren vid hornen och red Lucky på lägdan i dag med, eftersom det är där han är stökigast så är det ju där jag lättast jobbar bort det tänker jag! Men i dag var han inte alls som de tidigare gångerna utan jobbade på riktigt bra! Vi kunde i dag även jobba med lite galoppfattningar och det har inte varit aktuellt de andra gångerna jag ridit där. Tror det går framåt!
 
Sen red jag Szum på banan, han står emot lite nu när han vilat så det handlar bara om att hitta bjudningen och att få honom att slappna av. Ofta tänjker man att en spänd häst är laddad och sprallig, men det är inte helt ovanligt att dom i stället står emot och blir lite istadiga vilket verkligen märks på Szum. I början går han och "håller emot" och man får driva rätt bra för att få trav, sen när han har slappnat av går han för små hjälper och utan "tjuvstopp". Samma sak när man rider ut så blir han väldigt istadig och jag är helt övertygad om att det är spänningar och inte att han är dum eller inte vill. 
 
Lucky efter dagens ridpass!
 
Kommer ni i håg hur mina hagar såg ut för drygt en vecka sen? Se inlägget :http://nillashast.blogg.se/2014/january/frimarken.html
 
I dag ser det ut så här i alla fall, betydligt roligare!
 
Här är Szum utanför sitt hus. Om ni tittar noga så ser ni honom.. Han står oftast i dörröppningen och vilar medan Räkan står eller ligger inne i huset, tror han håller span åt henne. När Szum sover så gör han det i höhögen!
 
 
 
 

Arnold är min idol!

Arnold Assarsson är min idol! Ni har väl inte missat hans blogg? Jag tycker han skriver mycket klokt, även om jag såklart inte alltid håller med om allt, i det nyaste numret av Ridsport som kom i dag hade han skrivit en krönika. Kan inte låta bli att citera:
 
"Horsemanship för mig är att tävla klasser som häst och ryttare kan genomföra bra och inte genomlida dåligt. Det är att på lämpligt sätt utbilda och korrigera sin häst och inte på ett olämpligt sätt avreagera sig på och bestraffa den. Att ta bäst hand om sin häst är inte att ge den mest godis, ludd och bling-bling, det är att veta vad den kräver och behöver." /Arnold Assarsson Tidningen Ridsport nr 1 2014
 
Så kung! Ni kan läsa med av och om honom på hans blogg: http://arnoldassarsson.se/
 
 

Snöfluff!

Var tvungen att kolla två gånger på termometern i morse, trodde jag såg fel när det "bara" var -15 grader, dessutom toksnöade det ute! Tyvärr var det kallare dit jag skulle för lektioner så dom blev inställda 8när ska det komma i gång tro?) men jag har i alla fall hunnit lite hemma.
 
Lucky red jag ut, och Szum red jag på banan. Är nästan två veckor sedan jag satt på honom sist och det kändes så jäkla bra att få komma i gång igen! Dessutom hag jag fakturerat, bokfört och gjort lite annat kontorsjobb. Och kvällen tillbringades med surr hos grannarna. Nuärdetbaraatt ladda för en ny kall vinterdag i morgon, men det var så fint ute i kväll när jag tog in hästarna. Fullmåne som lyste upp allt vitt, snön ligger som mjukt fluff över allting nu, underbart!
 
Så här ser Räkan ut i dag med nästan fyra månader kvar av dräktigheten:
Jag tycker själv att det ser ut att vara minst tre föl därinne, tycker hon är jättetjock och funderar över hur hon ska se ut när det väl är dags!

Inomhusdag!

-20 grader stod termometern på i morse, läge för en inomhusdag alltså! Så i dag ahr jag fortsatt röjningen på kontoret, bokfört och bakat tekakor med vetekli. Rät mysigt ändå, men självklart har jaginte varit inne hela dagen...
 
Jag klädde på mig rejält och red Lucky, eftersom vi hade lite problem sist vi red på grannens lägda så gjorde vi en repris på det i dag. Sist var han väldigt laddad men jag skyllde på mörker och snöstorm, men där hade jag nog lite fel för han började precis på samma sätt i dag. Men i dag kom han snabbare till arbete och var riktigt fin på slutet, men det var ingen risk att jag skulle frysa för nog fick jag rida i dag med! Tog och tömkörde Szum direkt efter då jag ju ändå hade värmen uppe. Han höl sig oväntat lugn och det belv ett rätt bra jobb.
 
På kvällen hade vi personalmöte på Ica. Vi ska bland annat få nya scheman men för min del tror jag det kommer bli bättre än det gamla schemat bara jag kommer in i det. Tror det blir mer tid att rida vilket ju gör att jag kommerhinna med fler hästar i vår! Det är väl bra? Nu ska jag avsluta kvällen med fika av mina hembakta tekakor!

Tuff vinter!

Då var det kallt i stället för blasket! Jag har ju lovat att inte gnälla över kyla och snö någe mer men det är svårt att låta bli... Efter ett par månader av tråkigt underlag så är det äntligen lite bättre och då blir det -20 grader i stället!! Jag vill ju komma i gång nu!
 
Planen var att tömköra Szum efter jobbet men det får bli i morgon, inte för att jag tror det är varmare i morgon men då är jag ledig och kan hålla på i ljuset i alla fall. Nu längtar jag efter ett skötselstall, egentligen tycker jag att det går bra att rida i 20 minusgrader men det blir för kallt när man ska göra i ordning ute. Ett isolerat skötselstall står högt på önskelistan för det här året!
 
Det har varit en tuff vinter, i alla fall ekonomiskt. Först flera månader med uselt underlag och få ridande, nu när det äntligen känns som det kan komma i gång igen så blir det kallt i stället! Bara hoppas att det är snabbt övergående och att vi får lite fina ridvinterdagar!

Från skridskoplan till ridbana!

Äntligen har min bana förvandlats från skridskoplan till ridbana igen! Dessutom kändes kvällens -13 grader inte alls kallt när det int blåste och snöade på tvären, härlig vinter alltså!
 
Först ut i dag var Szum som jag longerade innan jobbet. Det finns en liten plätt med snö där det inte är is under, dit gick jag och Szum i morse så att han skulle få chansen att springa av sig lite överskottsenergi. Förhoppningsvis kan jag rida honom i veckan nu!
 
Efter jobbet så red jag på banan. Först tant, lite mer koncentrerad i dag men det känns att vi fuskat med dressyren på slutet. Vi jobbade lösgörande med mycket travjobb och det kändes ganska bra på slutet.För Lucky som inte har några bakskor så var det lite halare på banan så vi jobbade mycket i skritt. Fokus i dag låg på rakriktning, både i skritt och i trav och i skritten jobbade vi även mycket med skänskelvikning längs långsidan. Skänkelvikning är ju ett väldigt bra sätt att jobba med rakriktning överlag. I dag var gårdagens busigheter som bortblåst och han var avspänd och koncentrerad.

Kalla vindar!

Nu känns det verkligen att det är vinter igen! -13 grader, blåst och snö! Man är ju inte alls van vid kylan så det känns skitkallt!
 
Jobb på Ica i dag med och sen ridning på kvällen, ni börjar väl kunna det här nu? Började med Lucky, vi red till en lägda en liten bit bort för att rida lite dressyr. Och jäklar vad jag fick rida! Visst kanske inte mörker, snö, blåst och en stor snötäckt lägda är de bästa förutsättingarna för en koncentrerad häst, men jag trodde nog inte att Lucky skulle vara så på hugget som han var.... Det kändes som han var överallt utom där jag hade tänkt, så visst fick jag rida men även han fick jobba kan jag lova! På slutet travade han fint och avspänt på volter och åttor och det var en rätt svettig häst som skrittade hem igen!
 
Red även tant lite, planen var att prova att packa snön på banan lite för att den lättare ska frysa fast genom att skritta lite. Men det visade sig gå mycket bättre att rida än jag hade trott, vi kunde utan problem trava på spåret. Det känns bra, nu börjar det bli dags att sätta i gång Szum igen!
 
Lucky innan dagens ridning!
 
Nyfiken!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vintertider!

Nu är det vinter igen, -13 grader och det har snöat hela dagen! Nu har vi några centimeter snö och det är återigen vitt, precis som det ska va på vintern. Tyvärr har inte snön fastnat överallt på isen så det är fortfarande livsfarlig att röra sig ute, jag gjorde ett platt fall i dag och lyckades sträcka höger armen rejält. Men som tur var höll jag inte i någon häst, skottkärra eller vattenbalja! Vem har sagt att det är farligt att rida? Nu klurar jag bara på hur jag ska få snön att fastna på isen på banan, tål att funderas på!
 
Efter jobbet så red jag ut med Lucky. I dag var underlaget riktigt bra på vägen och vi kunde trava massor! Det var nog precis vad han behövde för han var så lugn och avspänd på hemvägen sen!
 
 

Yes! Snö!

I dag har det äntligen kommit lite snö som inte tinat samam sekund som den landat på marken, eftersom prognoserna säger att det ska bli kallt nu så finns det hopp om att den kommer ligga kvar ett tag också!
 
Så när jag kom hem från jobbet så stack jag ut och red i mörkret. Först Lucky, snön har ju inte riktigt fastnat på isen än så perfekt underlag är det ju inte men vi kunde trava en del i alla fall! Man får vara glad för det lilla! Och sen red jag även ut en liten sväng på tant. Nu hoppas vi på ännu mera snö tills i morgon!

Kreativa lösningar!

Om man bara vill så går det mesta att lösa! Med hjälp av lite fantasi så kunde jag rida Lucky och ha lektioner, trots att det ännu bara är is överallt.
 
Men först av allt fick jag hem mitt hölass! Det är ju fortfarande isigt och halt men traktorkillan lyckades köra upp balarna på gården så nu har jag mat hemma och det känns skönt. Har ju haft hösilage de sista åren men nu är det torrhö som är plastat (först skulltorkat och sen plastat), finns ju fördelar och nackdelar med båda fodren men jag tror det här blir bra då det ser väldigt fräscht och fint ut!
 
Sen red jag Lucky. För att lyckas med det så sandade jag en gång fram tills snökanten, dit bar jag uppsittningspallen. Sen ledde jag Lucky dit, vi fick ta en liten omväg över ett par diken och runt några höbalar, tog av mig mina broddar, satt upp och red! Vi red i skogen hemma, där var det mycket bättre än jag trodde -nästan ingen is alls och lite snö kvar! Det finns en liten, liten äng uppe i skogen och där trampade vi upp en volt och kunde göra lite travarbete. Blev ändå ett bra jobb för honom trots allt, helt klart värt pusslet!
 
Sen äkte jag i väg för lektioner, även mina kunder är kreativa och hittar lösningar! Första ryttaren red på en lägda, lite is under men travarbee gick bra med broddad häst. Sen tömkörde jag Cadde (ni minns väl honom sen han var här i våras?), dom hade sandat ridbanan och både jag och Cadde hade broddar så det fungerade fint. Sista lektionen var två yngre tjejer som red på en avtinad gårdsplan, visst var den i minsta laget men underlaget var perfekt och det gick tom med att galoppera! 
 
På kvällen red jag sedan ut med tant som jag inte hunnit med på förmiddagen och sen har jag mest slappat i soffan! I morgon är det dags för Ica igen!

Frimärken?

Det som kändes så hoppfullt igår med snö hade i morse förvandlats till total hopplöshet! Snön hade förvandlats till is som lagt sig ovanpå sanden! 
 
Började morgonen med att sanda innan jag ledde ut Lucky. Szum hade (bara) rivit en tråd under natten men under tiden jag tog ut Lucky så rullade sig Szum och fastnade i stängslet! Han fick med sig båda trådarna och ett par stolpar! Efter en hel del pyssel fick jag i hop hagen igen (för att några timmar senare se att en annan stolpe i en annan del av hagen var av...), kunde spraya antibit medel i lösdriften där någon (Szum kankse?) hade lekt termit och fått ut alla hästar i rätt hage. I bland känns frimärken som en trevlig hobby!
 
Red ut tant, vi red samma skogsväg som förra veckan och där var det fortfarande snö! Perfekt för då kunde vi rida lite galoppintervaller! nu funderar jag för fullt hur jag ska få upp Lucky till den vägen utan att vi halkar omkull...
 
Resten av dagen gick åt till att åka på Hammarn, inte bara en gång utan två! Först på dan för att gå på banken och lite annat viktigt och sen på kvällen när klubben hade möte och upptakt inför tävlings och träningssäsongen 2014. Nu är jag taggad, nu gäller det bara att vädret skärper till sig!
 
Tant i sin hage! April eller januari?
 

Trettondan!

Tanken var att jag skulle rida innan jobbet i morse, som jag brukar när vi öppnar söndagstid, men i morse fick jag laga hage i stället. Szum är verkligen rastlös nu när han inte rids och det kryper i kroppen på honom, han har nu rivit hagen tre dagar i rad! Jag har ju inte bevis för att det är han (men Räkan brukar inte hålla på med sånt) men som tur är har dom inte gått ut! I morse bytte jag ut tråden mot ny utan knutar och sprayade på antibitspray p stolparna, nu hoppas jag han låter bli den! Dessutom hoppas jag det ska bli något vettigt underlag så han får arbeta bort sin överskottsenergi!
 
Några få timmar på jobbet och sen hem igen. Till min stora glädje så började det snöa, tyvärr fortfarande plusgrader och emellanåt mer regn än snö. Men ändå tillräckligt för att jag och Alida skulle våga oss ut på en liten tur med Lucky och tant. Det gick bara att skritta på vägen (Lucky är ju utanbakskor), vi hittade en kort skogsväg där vi kunde trava en liten bit, annars blev det en väldigt lugn tur. Men Lucky har i alla fall fått komma ut, han var väldigt energisk i dag så det var nog på tiden! Nu hoppas jag att den här snön ska frysa fast på snön så att underlaget blir bättre, men tyvärr är det fortfarande plus ute. Till helgen ska det bli kallt, vilket ju så klart är bättre än det här blasket men det krävs ju snö också! Snälla vinter kom nu, för ajg är helt övertygad om att det kommer bli vinter, frågan är bara när? I april?

Ridhusträningar!

Åhh så roligt att få ha lite träningar igen, utan is oh halka att ta hänsyn till utan bara att köra på med bommar och hinder!
 
I dag hade jag hyrt ridhuset i Ammer för att ha lite träningar för mina kunder som preis som jag lider av brist på vettigt ridunderlag! Men innan dess så red jag ut på tant, väglaget var tyärr inte bättre i dag men i alla fall minusgrader så nu kan man hoppas att det håller sig på minus så det blir lite mer stabilt framöver. Sen hade jag tre grupper i ridhuset, markarbete och lite hoppning med fokus på lydnad stod på schemat. I vanlig ordning så var det olika typer av ekipage men jag tror de flesta hade att jobba med även om vi inte hoppade speciellt högt eller svårt. Det var flera av ryttarna som hade nya hästar och det är ju perfekt att jobba med bommar och lydnadshoppning när man ska lära känna en ny häst eller ponny.
 
I kväll har jag rensat bort julen och adventsstakarna, sen tog energin slut och nu orkar ajg inget mer i dag. I morgon väntar några timmar på Ica men efter det är det bara vanliga vardagar framöver och vanligt schema. Jag hoppas att även vädret ska bli lite mer vanligt så jag kan rida, ha träningar och lektioner som vanligt framöver!
 
 

Skitvinter!

Skitvinter!
 
Ledig lördag och jag skulle vara hemma och rida hela dagen! Så var planen i alla fall, men det är is och halka överallt så det gick i slutänden bara att rida tant! Hon fick komma ut och trava på vägarna och verkade då rätt nöjd med det. Det ser ut att bli lite mer vinter till veckan och det hoppas jag verkligen på för nu är jag TOKLESS!
 
I brist på bättre att göra så har jag börjat röja i kaoset på mitt kontor. Det har hittills inte resulterat i något annat än ett ännu värre kaos! Jag tror det kommer bli ba när det blir klart men än så länge känns det lite osäkert...

Mental kollaps!

Drömde i natt att jag var inlåst eftesom jag fått en mental kollaps, när jag kom ut i morse och det återigen regnade så kändes det som att det var nära att bli en sanndröm... 
 
Tack vare regnet i morse (och mest hela dagen) så var det jättehalt på väg till jobbet i dag, fick sladd fast jag verkligen körde lugnt och försiktigt. Väl på jobbet visade det sig att tre stycken var sjuka så det var lite kris, dessutom på en fredag! Jag skulle även få hem ett hölass i dag men på förmiddagen så ringde traktorkillen och sa att han inte vågade köra i halkan, jag förstår honom absolut men jag var verkligen i behov av att få hem foder. 
 
Men det löser sig ju alltid! vi fick tag i lite extra personal över luncherna på Ica, det var dessutom en ovanligt lugn dag för att vara fredag. Jag kunde låna två balar hösilage (av samma foder som jag haft fram tills nu) och när jag kom hem var gården dessutom sandad! Så skönt!
 
Dock regnade det fortfarande och jag hade ingen större ridlust. Blir lite orolig för jag brukar alltid rida, oavsett väder eller förutsättningar, men den här vintern håller verkligen på att knäcka mig! I stället klippte jag tant! Hon klipptes ju i höstas men det hade ju växt ut helt så det var verkligen dags igen. Hon är verkligen en pärla att klippa, står som ett ljus! Hela hon är som en pärla!
 
Nu ska jag ge mig på att skruva i hop den hyllan som jag inte hann igår. Det känns lite gruvsamt eftersom jag skruvade i hop en likadan hylla igår och det var inte roligt! 
 
Finaste tant är nu nyklippt och ser ut som en tävlingshäst igen! Visst är hon rätt fin i kroppen för att vara 22 år?

Platta paket!

Igår var jag klar med min trapp och hall, nu är det dags för nästa projekt -kontoret! I dag har jag varit på IKEA och shoppat inför det!
 
Men först var det så klart ridning som stod på schemat.Först Szum som jag dressyrade lite på banan, den var fullt ridbar i dag (alltså banan, även om Szum också var rätt ridbar..) och det var på tiden för Szum var i behov att arbetas! I början stod han emot lite och roade sig med att leta spöken vid sidan om banan men han släppte efterhand. Sen red jag ut med lucky, vi red samma skogsväg som jag och tant red igår så i dag blev det galopparbete. På hemvägen sedan var han så trött att han inte orkade vara laddad!
 
Sen bar det i väg till Sundsvall med en kompis. Mest handlat blev det på Ikea men en liten sväng på Hööks blev det också. Köpte mig en hovslagarhammare och en sömtång så jag ska kunna byta sömmar på hästarna vid behov. Min stora snickarhammare var inte så smidig till det. Köpte även ett nytt bett till tant då jag tycker det gamla var i kortaste laget! Nu har jag en hel hög med grejer som ska plockas upp, skruvas i hop coh sedan ordnas. Men allt det tänker jag inte göra i kväll, men jag måste nog röja upp lite för ananrs tar jag mig nog inte ut till hästarna i morgon!
 
Så här se det ut i min hall just nu:
 
 
Lucky efter dagens ridning!
 
 

Före och efter!

Visst det är ju en hästblogg, men jag tror nog att några av er är nyfikna och se vad jag pysslat med inne de sista veckorna! Det är inte proffsgjort men jag tycker det blev stor skillnad och är nöjd! Det är inte lätt att ta kort i trappan (kan lova att det inte är lättare att måla i trappan heller...) men ni får hålla till godo!
 
Före:
 
Hallen uppe
 
Trappen!
 
Efter:
 
Hallen uppe, ommålade väggar, tak, lister och dörrar.
 
Trappen med min egen "wall of fame!" 
 
 
 
 

Nyårsdagen!

Nytt år, nya tag!
 
Efter en lugn morgon så passade jag på att rida ut i det fina vädret. Först tant, vi hittade en skogsväg med snö -tillräckligt mycket snö för att kunna galoppera på lite! Ni kan tro att tant var lycklig (och även tanten som satt på!), hon bytte galopp konstant och för varje byte smygökade hon tempot! Roligt var det i alla fall och svettig var hon när vi kom hem. Nu måste jag klippa om henne!
 
Sen red jag ut med Lucky. Med honom blev det mycket trav, på hemvägen ville han nog helst galoppera hela tiden men eftrsom han kommit till ett tråkgt ställe där man inte får göra som man vill så fick han trava fint hela vägen hem också. 
 
Szum hade drullat av sig en sko i morse, trots att jag försökte spika fast den med snickarhammaren igår. Nu i kväll fick jag hjälp att få på skon igen men då var ridenergin borta och jag bestämde mig för att ta nya tag i morgon. I stället ska jag försöka skruva upp räcket i trappen, sen är det färdigt där och jag ska fota och lägga upp lite bilder på det. I morgon drar jag igång nästa projekt, nämligen att skapa ordning på mitt kontor!

RSS 2.0