Stolpmiss!

Tisdag och hemmadag!
 
Började med Szum, vi satt upp på banan och red något varv tills han kändes avspänd och bjöd framåt. Då skrittade vi ut en sväng i stället, var ju ett tag sen vi red ut sist och det var nere vid betet där det nästan inte alls är någon trafik eller störningsmoment. Men det gick bra och jag hoppas vi kommer i gång med uteridningen här hemma nu. Sen kom grannen och körde en höbal, det blev lite surr och jag hann precis ut på en kort sväng med Tant innan Elise var här och vi red ut med Gandalf och Traffe. Vi valde en väg dä inte timmerbilarna går, men lyckades trots det träffa på en lastbil på den smala vägen! Som tur var tog an det lugnt och väntade tills vi kom av vägen. Det visade sig vara slambilen, vi hann bara hem innan han var på gården hemma och vi fick flytta bilar och hästar för att han skulle komma fram till avloppsbrunnarna.
 
Sen åkte jag på hamamrn för att köpa spån, foder och stängsel. Skulle köpa trästolpar men det fanns bara 1,80 stolpar, blev lite lätt besviken men sedan när jag kom hem så insåg jag att det var ju precis den längden ajg skulle ha.. Blir till att göra en ny sväng dit alltså, ibland har jag så dålig koll! Passade på att äta på Hamamrn och sedan åka upp på ridskolan och titta lite på hoppträning innanajg åkte hem och lastade av allt och gjorde kväll.
 
Nu ny dag och nya tag, härligt väder med sol ute och nu väntar några hästar som ska motioneras, ett par lektioner, hagfix och så var det ju de där stolparna som jag skulle behöva åka och köpa...

Tillklippt!

Ica i dag, i vanlig måndagsordning. Efter jobbet tömkörde jag Midas, som även i dag fick jobba mycket i galopp. Sen klippte jag Tant, lite tidigt egentligen men hon ska på tävling på lördag och då vill jag gärna ha henne klippt. Jag klippte henne bara lite, som jag brukar,  och hon stod som vanligt som ett ljus!
 
 
 

Söndags seg!

Lite seg i dag även om gårdagens bartömning blev lugn och inte så sen, men med väldigt god thaimat.
 
Elise och jag började dagen med att rida ut med Gandalf och Midas, även i dag träffade vi på jägare, denna gång jagade de fågel. Våra hästar börjar nog bli vana nu! 
 
Sen hoppade jag Tant lite på banan, hon fick gå samma övning som jag red igår med studs och en oxer med olika svängar mellan. Sen red jag Szum, han fick trava en massa över bommar och jag kan lova att det känns i magen när man travar över bommar med honom! Sist ut var Traffe som fick gå galoppprogrammet i lina.
 
Fortsatte dagen med att fixa en hage, även om man inte tycker att det är så mycket som ska göras så blir det mycket när man börjar  men det är så bra sen när stolparna sitter fast, alla dåliga isolatorer är borta och tråden är fräsch. Grannen dök upp när jag höll på så jag fick hjälp, i gengäld hjälpte jag honom att köra hem hästar från bete på andra sidan älven. Det blev en sen middag,  i vanlig ordning, och nu är jag helt slut och kommer nog att somna till filmen.
 
Grabbarna i dag!

Travkväll!

Igår åkte jag på trav efterjobbet! Det var kallblodskväll på Bergsåker och bara lopp för kallblod! Roligt att göra något annat emellanåt och det är kul att se en annan hästinriktning! Och jag gillar ju kallbloden dessutom!
 
I dag har jag varit hemma och ridit, hade egentligen lite planeri helgen men det blev inget med det, i dag skulle jag egentligen ha lektioner men det blev inställt. Just nu är det trögt på alla fronter och det bekymrar faktiskt mig ganska ordentligt inför vintern. För nu är det ju än så länge ganska bra ridväder och bra underlag, om det redan nu är svårt att få i hop ridande till lektionerna, hus ska det då bli i vinter?? 
 
Szum var först ut, han fick gå i töm och bland anant trava över höga bommar. Det tycker han är så jäkla jobbigt, så fort han kommer lite fel så springer han bara rakt igenom i stället för att lyfta på benen! Däremot var han väldigt fin i galoppjobbet i dag! Efter honom gick jag in för en "andra frukost" innan ajg byggde om lite på banan inför nästa pass. Båfr Traffeoch Midas fick gå på banan och hoppa lite, bland anant hade jag buyggt upp en studs tvärs över banan, den hoppade jag i olika kombinatioer med oxern. Båda hästarna var fina och gav bra ridkänsla. På Traffe har jag det raka bettet igen och det blev genast mycket bättre! Sist ut var Tant som fick gå galoppjobb på smala stigar i skogen, hon var väldigt nöjd med det jobbet!
 
Jag har också hunnit pysslat lite med hagarna, har bland annat rivit en av lösdriftshagarna eftersom jag fick en ide om att göra om den. Det var en av de hagar som jag inte skulle göra något med i höst men nu blev det visst en helomdragning i stället, det gäller att skaffa sig projekt, men jag tror det kommer bli jättebra!
 
I kväll ska jag i väg och äta thaimat, det är buffe och bartömning på en av sommarresturangerna i närheten. Det ska bli roligt att göra lite annat än det vanliga, i morgon är det ridning och hagar som gäller igen!

Torsdag!

Torsdag och Icajobb! När jag kom hem så var grannen där och körde ut hösilage till hästarna, och körde fram grus utanför boxarna! Det var väl behövligt även om det var lite pyssel för oss att sprid ut det.
 
Sen jobbade jag först Midas i töm, han fick gå mycket galoppjobb i töm. Sen red jag Tant, vi jobbade med bommar och hoppade ett litet räcke. Hon fick bland annat gå på liten volt i galopp över en hög bom, tydligen väldigt jobbigt, och hoppa på en 8:a över hindret som stod på diagonalen. Hon blev väldigt svettig så jag funderar på om jag måste klippa henne om vi ska i väg på tävling nästa helg.

Onsdag!

Onsdag och regn såklart, som tur var mest duggregn men jag börjar redan bli less på lera och blöta.
 
Dagen började med att jag red ut Tant och red galoppjobb. Det var nog lite för längesen sist, Tant var överladdad och kunde inte skritta mellan intervallerna och jag blev trött i benen av att stå i lätt sits, alltså måste vi göra det här oftare! 
 
Sen red jag Midas på banan och det var nog bland de bästa pass jag gjort med honom! Han var väldigt fin! Vi trimmade lite skänkelvikningar som vi växlade med volter. Efter en liten lunchpaus så red jag även Szum på banan. Han fick trava över höga bommar och jobba mycket med galoppen,  jag tror det börjar släppa lite i galoppen nu. Avslutade med att köra galoppprogrammet i lina med Traffe och med att byta stolpar och isolatorer på en av vinterhagarna.
 
På kvällen var jag i väg för ett par lektioner, två.sv ryttarna fick jobba med samma övning som jag red med Midas, dvs skänkelvikningar och volter. 

Hovis dejt!

Igår när jag kom hem från jobbet så väntade hovis på mig, inte för att sko utan för att sova över!
 
Jag tömkörde Szum först, han var rätt fin. Sen tog vi in hästarna lite kvickt och gick in för att göra tacos! Resten av kvällen gick åt till att äta, dricka vin och surra!
 
I morse lurade jag ut hovis på en ridtur, jag red Traffe och hovis fick äran att rida Tant. Jag trodde jag hade hyfsad koll på vart de jagade men där hade jag fel för vi träffade en jägare mitt i skogen! Dessutom hörde vi en drivande hund precis bredvid skogsvägen vi red på, senare visade sig att det var harjägare och dom har jag ju ingen koll på. Tur hästarna inte brydde sig! Sen skoddes Tant och vi var upp till fölhagen och verkade Räkan.
 
Resten av hästarna fick jag rida själv. Szum red jag på banan, han var fin även i dag, skrittade ut en liten sväng efteråt och lyckades pricka in när hela jaktlaget åkte på vägen!
 
Midas red jag ut, och det var en strålande idé just i dag. Först skulle vi gå förbi en sträcka på vägen  som de precis grävt upp och bytt vägtrumma. Midas var väldigt skeptisk mot detta, vilket jag inte säger något om,  och jag ledde förbi honom. När vi precis kommit över det så kom vägskrapan! Jag gick in på en gård och satt upp igen, och vägskrapan brydde han sig inte om alls. Sen hann vi rida en liten bit till innan vi rider förbi ett jakttorn med tillhörande jägare och då ledsnade jag och red hem igen. Inte för att jag är orolig för att inte jägarna ser skillnad på en basjkir och en älg utan för att det är oroligt där de jagar (men jag trodde de hade rast därav vägvalet). Självklart lyckades jag träffa på vägskrapan en gång till på hemvägen.
 
När hästeriet var klart så åkte jag upp på byn, först fikade jag lite med en kompis och sedan träffade jag en som jobbar med marknadsföring. Vi diskuterade min hemsida som det börjar bli dags att renovera! Spännande men inte helt enkelt att veta vad man vill ha!
 
Lemonaden undersöker hovis jacka, så spännande! 

Tråkväder!

I dag har det regnat mest hela dagen. Jag är lite less och uppgiven ändå just nu, och inte blir det bättre av att det regnar heller! Men det går nog över, både regnet och mitt humör!
 
Jag red i alla fall Tant i morse innan jobbet, jag red i genom henne lite och hn kändes fin direkt. Sen fortsatte vi med att hoppa några låga räcken. Vi jobbade med galoppen och känslan mot hindren.
 
Sen Ica ngra timmar innan jag åkte vidare för lektioner. När jag kom hem var det mörkt och jag var tött, kändes då bra att stalla in hästarna för första gångeni höst! Gandalg´f, Midas och Tant är det som får sova inne nu till och börja med! Nu ska ajg duscha och sova, förhoppningsvis är både väder och sinne ljusare i morgon!

Fredag och lördag!

Igår blev de inget bloggat, men å andra sidan så hände det inte så mycket heller! Jag grejade lite med islännine innan jobbet och sedan efter jobbet så trimmade jag Midas på banan. I dag har det dräremot varit mer fart, tycker det har flytit på bra även om mitt tidsschema sprack i morse!
 
Jag var i gång i tid med Szum, jobbade honom i töm och han såg väldigt fin ut i galopparbetet. Men sedan fick jag göra en akututryckning oach laga en hage. En av hästarnahade fastnat i tråden och dragit med sig den genomhela hagen! När jag liksom ändå höll på så gjorde jag en ny hage åt Tant och Midas, en liten men med mer bete i. Sen hann jag även borsta av islänningens lerinpackning innan hennes ägare kokm och hämtade henne, hon ska fortsätta hennes inridning hemma nu när hon sålt lite hästar och därmed fått mer tid. 
 
När de hade åkt så lastade jag Mdas och åkte i väg för att ha hoppträning. Tråkigt nog så regnade det och allt var blött och geggigt men ananrs så hoppae hästarna bra. Det ska vara en liten tävling på den klubben i morgon så jag och Midas passade på att rida på banan efteråt, då stod ju tävlingsbanan kvar. Han var lite spänd i början, de höll bland anant på att sätta upp staket och skyltar utanför banan så det fanns att titta på, men sen slappnade han av mer. Han är så jäkla fin när han är koncventrerad och avspänd! Det var ltie nytt för honom som inte varrit ute så mycket med grind, plank och sockerbitar under hondren, men han hoppade lika bra som vanligt!
 
Hemma igen så fikade jag lite och red sedan Traffe, som det ju var meningen att jag skaulle rida i morse, han fick gå ett lösgörande pass på abanan. Jag är ine riktigt nöjd med känslan jag får på det bett han har nu, ett tredelat med parerstänger, jag ska prova att rida på det raka igen och känna efter. Även om han går ganska bra så tycker jag att han blir stum på det. 
 
Nu blir det nog mest att slappa resten av kvällen! I morgon ny intensiv dag!

Tokregn!

I dag har det regnat hela dagen, mer eller mindre hällregn! Jag som antagligen haft dålig koll på väderprognoserna hade planerat in en massa utejobb, som att rida alla hästar, plocka ner sommarhage och ha hoppträning. Det blev inte så mycket alls av det!
 
Jag började i alla fall med att rida Szum. Han var lite småseg i början men släppte snabbt och var lika fini dag som tidigare! Galoppen är inte lika bra utan det blir ugnhästfatting och mest på raka spår, men jag tror att det kommer! Sen longerade jag galoppprorammet med Traffe.
 
In för att torka och fika, passade på att göra lite datorjobb. Eftersom dt regnade ännu mer när jag var klar med det så lade jag ner resten av uppdragen och gickupp i stugan och målade väggarna i köket i stället. Ställde även in hoppträningen på kvällen, träning med blöta hästar i regn och på en vattenfylld banan kändes inte lockande. Tyvärr innebär en sån häsr dag när jag inte får något gjort att jag har me att göra resten av veckan, men det får vara så!
 
Nu ska jag fortsätta kväellen med att baka, jag har en bulldeg på jäsning och varma kanelbullar känns väldigt lockande om någon timme!

Arbetsdag!

I dag har min pappa varit häroch vi har haft en ordentlig arbetsdag här på Brännan!
 
Han kom hit för att kapa ett träd men vi hann en del annat också. Som att tömma garaget på tomma potatislådor och rat, tömma höboden och elda upp allt där, lasta in ved (inkl. trädet han kapade), även en del annat småpyssel som att ta ner tråd från ytterligare en hage och fixa en dörr som trilskades. Sen var vi så klart och hälsade på Chokladen och Lemonaden. Nu är jag helt slut i kroppen så n¨ågot mer vettigt blir det inte i dag men det känns som vi fått massor gjort!
 
Så mycket häst blev det inte men jag jobbade Midas i töm medan jag väntade på pappa i morse, ville se lite hur han såg ut eftersom det känns som det händer saker med formen nu. Han såg ut ungefär som han kändes igår. Efter pappa hade åkt så tömkörde jag ven Isl'nningen. Vi började på banan och direkt med tömmen som vanligt och jag gick bakom, på banan styrde vi och tränade halter, sen körde vi ut ur banan och ner på vägen och sen upp andra infartetn. Hon är verkligen en stjärna!
 
Jag har hämtat hem grabbarna som gått på bete några hundra meter från gården, så nu är alla hästar hemma. Men nu orkar jag inget mer i dag så nu får det bli slappt resten av kvällen!

Tisdagsfart!

I dag har det gått i ett trots ledig dag!
 
Jag och Elise började med att rida ut på förmiddagen, jag med Tant och Elise hade såklart Gandalf. Blev en lugn tur men Tant kändes väldigt fin! När vi var klara fick jag besök av en kund till mig, och bloggläsare,  som var nyfiken att se gården och hästarna. Så förutom att titta på gården, vilket ju går rätt fort eftersom den inte är så stor, så var vi bort och hälsade på både Chokladen, Räkan och Lemonaden.  
 
Sen fortsatte jag dagen med att tömköra islänningen. I dag var vi på banan och även om jag började med innertömmen direkt i bettet så kunde jag rätt snabbt byta till normal tömsättning och kunde även gå bakom, det där har hon fattat väldigt fort! Efter en lunchpaus red jag Midas på banan, jag tror att han är i en utvecjklignsfas just nu. Det växlar mellan att kännas fantastiskt bra och bara skit. Men när han går bra så känns det verkligen bättre och riktigt bra, men som sagt så är det lite si och så där emellan. Avslutade sedan med att jobba Szum i töm, väldigt fin i galopparbetet i dag och han börjar komma upp i formen, och köra galoppprogrammet i lina med Traffe. Sen hann jag även plocka ner tråden på en av vinterhagarna och diska i stugan efter kursen. 
 
Nu har jag ätit och fakturerat och är nöjd med inomhusjobb nu när regnet kom. Ska ta och dammsuga lite i köket, sen vet jag inte om det blir så mycket mer gjort i dag!

Bilder sedan kursen!

Fick några fina bilder sedan lördagens ridtravarkurs!
 
Caroline på förmiddagens dressyrpass!
 
Genomgång under eftermiddagens markarbete och hoppövningar!
 
 

Mörka måndag!

Detta jäkla mörker! Känns som vi är på väg rakt in i en svart tunnel som inte kommer ljusna förrän framåt mars-april någon gång... Tror att jag drabbats av en lätt höstdepression!
 
Efter Ica i dag så red jag Traffe på banan. Han var rätt spänd och sretig när jag började men släppte fint efter galoppen. vi avslutade med att hoppa några språng och det har lossnat mycket i hoppningen med honom! Nu är det bara att sova och hoppas på en fin höstdag i morgon!

Sköna söndag!

I dag har jag haft en skön söndag hemma! Det behövs ju det också emellanåt!
 
Jag och Elise började dage med att rida ut med Midas och Gandalf. Det blev en tur med mycke trav i raskt tempo, just nu är det inga som jagar här så det gäller att passa på. Sen fortsatte vi med islänningen. Det är bara andra gången jag sitter på henne men det gick så bra så den planerade korta sträckan blev ner på vägen och runt hela gården. Hon är helt obekymrad över att jag sitter på henne men tittar nyfiket på allt runt omkring. Blir bra för henne att komma ut lite i skogen och se världen, det är inte så lätt när man är liten.
 
Efter en kort fika och bloggpaus så red jag Szum och Tant på banan. Szum var så jäkla fin! Han var så lätt i handen att jag hade kunnat rida honom med sytråd! Han som brukar var tung och gärna bita sig fast eller greja, nu har han kommit upp i formen och är mjuk och fin i handen. Provade på lite galopp i dag, för första gången sen midsommar typ, det gick lite sådär. Vi måste båda komma tillbaka och känna att vi kan. Szum måste lita på att det inte gör ont i ryggen att galoppera och jag måste lita på att han inte dummar sig, som han ju gjort när han har haft ont. Jag tror det löser sig och tills dess lever jag på känslan jag har i traven nu! Tant fick gå lite lätt mjukgörande arbete. Hon var väldigt stretig när jag började men blev bättre eftersm. speciellt höger galoppen släppte hon fint i.
 
Nu har jag börjat rensa i höboden, varför sparar man sånt till sista sekund? Inte haft en tanke på det under sommaren men nu när vi snart ska börja höa igen så är det ju verkligen hög tid att börja! Har i alla fall gjort en stor hög som jag ska elda upp under veckan. Nu ska jag åka pch pussa lite på min lilla Lemonadfölis och min svanslösa Räka! Någon, troligen Lemonaden, har tuggat av Räkans svans så den ser ut som en ardenner svans just nu!

För få anmälda!

Igår var det ridtravarkurs här ien! Tyvärr blev det väldigt få deltagare då en inte kom men de som var här kämpade på bra! Det är så otroligt roligt att ha kurser och extra roligt här hemma, nu är det bara att ladda inför nästa år!
 
Traffe fick vara med lite på ett hörn på kursen, han fick visa lite hur man kan jobba sin häst i töm. Efter kursen så fortsatte jag att jobba  med först islänningen som jag började introducera tömkörning med, jag hade innertömmen direkt i bettet och jobbade på liten volt. Hon verkade fatta vad det gick ut på så det känns väldigt lovande! Sen red jag igenom Midas lite, han var bättre än dagen innan så jag var väldigt nöjd. Tyvärr fick jag sedan påkvöllen reda på att Pay and jumpen jag skulle på var inställd pga för få anmälda. Precis som förra gången vi skulle i väg alltså, så tråkigt! 
 
Varför är det inga som anmäler sig? Det har varit flera liknande arrangemang som blivit inställda i sommar pga för få anmälda. Även hoppträningen på ridskolan till veckan blev inställd (med ny tränare), flera av mina kurser i sommar har inte gårr att genomföra och överlag känns det trögt, varför? Är det sommarens tråkiga väder som gjort det? Är häst och ridintresset på väg neråt? Har folk inte råd? Inte utan att man funderar men på något vis känns det ju bra att det inte bara är jag som har svårt att få ihop deltagare, frågan är bara vad vi ska göra åt det?

Sen fredagkväll!

I dag blev det sen kväll innan jag var klar; men så är det när det är mycket som ska förberedas och kvällarna är korta!
 
Jag började med att rida Midas, han fick trimma och hoppa lite på banan som förberedelse för söndagens Pay and jump, den här gången hoppas jag att vi kommer i väg. Sist vi var anmälda blev det inställt och det har varit myclet inställt och ändrade planer i sommar så ni får hålla tummarna att vi kommer i väg. Sen red jag Szum, han går ju väldigt lätt än så långe. Först lite longering för att värma upp ryggen och sedan ett kort och lätt ridpass, i dag med lite bommaroch lite sidvärts. han var verkligen jättefin, men han blir trött fort och då dyker han och blir låg, men innan dess var han som smör!
 
Efter ridningen så hann jag mata Traffe, bära bort hindren från banan, plockat ner den tillfälliga hagen som islänningen har gått i och bakat en klabbkaka. Nu tror jag att allt är planerat och förberett så nu borde jag kunna duscha, sova och ladda upp inför morgondagens kurs!
 
Taggar med en bild från förra ridtravarkursen!
 

Racet mot mörkret!

I dag Ica igen, på kvällen körde jag och Alida racet mot mörkret!
 
Först jobbade vi med islänningen. Jag har i dag både hängt på henne, suttit på halt och i skritt! Känns bra och hon är helt cool! Detta trots att valackerna bestämde sig för att dra järnet i sin hage precis när jag skrittade på henne för första gången! Sen red vi ut med Tant och Traffe, Traffe skötte sig utmärkt och vi hann tillbaka innan mörkret. Avslutade sedan med att leda bort valackerna till en ny beteshage innan det blev fortsatt inomhusjobb, nu har jag gjort teoriblad inför helgens kurs så nu har jag bara kvar att köra bort vatten till grabbarna!

Hopponsdag!

I dag började jag dagen med att köra hem Tant och Midas från betet, Elise kom precis när jag var på väg så hon hjälpte mig och sedan red vi ut på Gandalf och Midas. Midas tyckte nog att jag var knäpp som hade reflextäcke på honom i sommarvärmen, men han kan ju inte veta att det är älgjakt nu. Tror vi mötte 10-15 bilar när vi red, det är väldigt mycket för att vara här, alla hade bråttom så det var nog jägare...
 
Sen longerade jag islänningen, gjorde förberedande uppsittningsövningar, palltränade och hängde på henne. Eftersom jag var ensam så hängde jag bara på halt men det gick jättebra, i morgon ahr jag nog hjälp så då borde jag kunna sittta upp! Eller i alla fall försöka!
 
Efter lite lunchfika så tömkörde jag Szum och hoppade Tant. Jag kände mig väldigt ringrostig när jag hoppade Tant, hoppning är verkligen en färskvara och även om jag hoppat lite så har det ju bara varit pyttehinder, men Tant är ju säker så det kändes väldigt bra ändå!
 
På kvällen var jag i väg för lektioner och hade bland annat en hoppgrupp. De fick jobba med vändningar och korta vägar och jag hade ett litet kryss som de fick hoppa massor av gånger före alla andra hinder. Sen när de skulle hoppa bana så var det i stället långa vägar och galoppsträckor, hästarna hoppade riktigt bra!
 
I brist på nya bilder medan min telefon är på lagning så kommer här en bild som jag hittade på Häststam i dag. Det är Räkan på den tiden som hon inte var heltidsmamma, det är från en framridning på en dressyrtävling 2010. Om jag inte minns fel så var det den tävlingen som vi hade 6:or genom hela programmet!
 
Foto: Susanne Jonsson
Visst är hon ganska fin min Räka?
 

Mörkare tider!

Det är skönt att sommaren håller sig kvar litegrann i alla fall, med sol och lite värme. Jag har i vanlig ordnig lätt ångest inför hösten, jag funderar varje år över hur jag ska överleva en vinter till (men tröstar mig med att jag ändå överlevt ganska många vintrar...). Framförallt är det mörkret som jag tycker är jobbigt, visst kan det vara mysigt om man sitter inne och eldar ljus men inte när man ska vara ute och rida och greja. Men jag lär nog överleva i år med!
 
Tisdagen började med att jag gjorde en ny hage till islänningen, hon ska få beta av och städa lite runt ridbanan. När jag var klar med det så red jag först Szum, i nya sadeln. Det gick riktigt bra, han är lite stel i sitt bakben men ändå bättre i dag, och jag hade en riktigt bra känsla. Nu gäller det att sätta i gång lite försiktigt så jag inte överanstränger ryggen på honom men det känns så kul att kunna rida honom igen!

Även Traffe fick jobba i dressyrsdeln i dag, fast stundtals kändes det som det mest var jag som fick jobba! Han släppte och blev väldigt fin på slutet, med honom är galoppjobbet en viktig nyckel för att få honom att släppa, blev många varv på volten med tempoväxlingar, mindre volter och fattningar. Avslutade sedan ridningen med att åka ner till betet och trimma Midas där. Vi jobbade med att få honom i ramen, och efter att han hittat den så blir han ju så fin! 
 
På kvällen var jag i väg för några lektioner, och då märks det ju väldigt väl att det blir mörkt tidigare och det gäller att hålla koll på det när jag bokar in lektioner där de inte har lyse. En häst red jag åt en kund också, så det blev en rätt fullmatad dag till slut.

Älgjakt!

Nu är älgjakten igång och ska man se det positivt så lever ju byn upp lite dessa veckor i alla fall! Men de är lite besvärligt med ridning eftersom skogen är ockuperad av jägare och hundar och på vägarna är det mycket trafik nu. Tur jag har banan i alla fall. Jaktlaget här har faktiskt flyttat passet och jakttornet som är på min mark så det ska komma längre i från min bana, det är bra!
 
Det var en lång måndag på Ica, speciellt som vi inte höll på att få ut kunderna när vi hade stängt sen. Hemma igen så var jag trött och less, inte blev det bättre av vädret heller, så jag tömkörde bara Szum lite. Han var lite stel i sitt ben med såret, det stramar säkert när det börjar läka. Något mer vettigt blev det inte gjort och nu hoppas ajg på mer energi och inspiration resten av veckan!

Telefonberoende!

Tillbaka i verkligheten och Ica, trött trots två lediga dagar och en missad personalfest men det var verkligen två hårda dagar på Wången. Men roliga!
 
Söndagen började med islänningen som jag longerade och gjorde lite förberedande uppsittnngsövningar med. Hon var lite skeptisk när jag klappade på sadeln och henne, hon är lite rädd om kroppen, men brydde sig å andra sidan inte ett dugg om att jag hoppade och viftade på armarna bredvid henne. Det är så iontressant ed hästar för alla är olika och de reagerar inte alltid som man tror.
 
Efter några intensiva timmar på Ica så red jag först Traffe på banan. Han fick jobba mycket med galoppen och med små hinder på volt. Han blev väldigt fin och jag det känns som det gåt åt rätt håll. Sen kom Alida och vi åkte ner och red ut en sväng med Tant och Midas. 
 
Min telefon har lagt av så nu får jag ha min gamla ett tag, det gör att det nu kommer vara lite sämre med bilder ett tag och att jag inte kan blogga från mobilen. Men jag hoppas att den snart ska vara lagad, man är väldigt beroende av sin telefon numera!

Wången!

Sent igår kväll kom vi hem från Wången, det har varit två fullsmetade och lätt kaosartade dagar med denna premiering!
 
Det började på fredagen, då jag först grejade här hemma. Szum fick gå i töm, med ett bra galopparbete, och islänningen longerade jag litegrann. Rosetta blev något motvilligt tvättad och förberedd inför premeringen. Jag hann även åka och handla lite som vi skulle ha med oss, och så började jag lite hos grannen innan Rosettas ägare kom och hämtade henne. När hon hade åkt låg fokus på grannens hästar som skulle tvättas och redas ut manar och svansar. Vi provspsrang även med en av deom, en treåring som inte varit medom detta förut. Det började väldigt bra tills hon fick syn på sin kompis och drog i väg! Man har inte så mycket att säga till om när en ardenner trycker i väg en med bogen och drar, jag låg i gruset innan jag ens hann märka att hon var på väg. Som tur var gick det bra men jag var lite mörbultad.
 
Utan värre incidenter kom vi i väg med alla hästar, 5 vuxna och 2 föl plus Rosetta som åkt tidigare, tror vi åkte vid sju på kvällen och vi hann bara någon mil innan min telefon bestämde sig för att sluta ladda och jag var därmed utan telefon resten av vistelsen. Klockan var nog halv elva innan vi var installerade i stugan, som vi inte höll på få fast vi bokat då våran nyckel gick till ett enkelrum på hotellet is tället, vi var fyra stycken så lite trångt hade det blivit. Efter det följde en mycket sen middag och lite surr.
 
Lördagen innehöll en massa flätning, fyra ardennrar, och sedan en massa springade. Rosetta var först av "mina" hästar. Hon skätte sig ypperligt och fick dessutom väldigt fina poäng, faktiskt så fina att hon var en av dagens bästa hästar. 43 poäng (9,9,8,9,8) skramlade hin i hop. Så roligt för ägarna som verkligen satsat på denna visning! Grannens nordsvensk var bara en aning säm
re och fick 42 poäng, även det välidgt bra. Ardennrarna fick 39,41 och 37 poäng, även det bra och alla hästar skötte sig bra. Dessutom fungerade all logistik trots att ardennrarna gick direkt efter varann! Vid 18 tiden rullade vi hemåt igen, då hade vi inte ätit mer än en macka sen frukost (och några hästmorötter) så vi stannde för middag på vägen. Klo9ckan var strax före 22 innan vi var hemma igen och hade lastat ur, då var det bara att kolla av mina egna hästar och sen sova! En väldigt intensiv helg men vi fixade det!
 
Det blev inte så många bilder eftersom min telefon var död men den häsr fina bilden på Rosetta tog hennes ägare!

Hovisdag!

I dag har hovis varit här och skott valackerna, det tar ju egentligen bara några timmar men det känns ändå som mest hela dagen går åt till det. Som tur är så har jag en trevlig hovis så det gör inget!
 
Jag började dagen med att köra hem Szum och Traffe från betet. Sen red jag Traffe på banan, lite lätt uppmjukningsjobb och några skutt över ett kryss på volt. Sen kom hovis och vi skodde Traffe, Gandalf och Szum, jag var lite orolig hur det skulle att sko Szum med såret eftersom det sitter på skenan men det gick bra. Även Tant fick sin tappsko påslagen, fika gjorde vi såklart också. Fika är viktigt! 
 
När hovis var klar så fortsatte arbetet med hästarna. Rosetta tömkörde jag på banan, vi tränade lite styrning och trav på volt. Avslutade med lite visningsträning och det går bättre och bättre tycker jag! Sen jobbade jag islänningen lite vid hand och i dag var vi helt överens. Igår upplevde jag att hon litegrann i frågasatte mig men det var som om hon hade sovit på saken och i dag var hon klockren!
 
Sen var det dags att prova sadel på Szum igen, men nu hoppas jag att det dröjer till nästa gång,  eller egentligen var det ju mest jag som skulle prova sadeln. Det är samma modell som jag provat förut men en halv tum mindre säte. Jag skrittade runt lite i den utan stigbyglar och det kändes bra, sen kan ni ju fundera på hur jag kom upp på Szum utan stigbyglar... Har bestämt mig för sadeln i alla fall, nu ska den bara finansieras!
 
Efter middagspaus så kom Alida och vi red ut en sväng med Tant och Midas. Dom är ju endamna kvar nere på betet nu och ska få gå där över helgen. Flyttade dom till den stora hagen så de är nog nöjda ändå! Nu är det bara att ladda inför en väldigt intensiv fredag, och inför lördagens premiering!

Slut på sommaren nu!

Onsdag igår och det känns verkligen som om hösten är här! Kyligt i luften och mörkret kommer tidigt på kvällarna. Speciellt det där med mörkret har jag svårt för!
 
Började i alla fall nere vid betet, red Midas. Vi red ut en liten sväng och trimamde sedan lite på volt och åtta. Mycket jobb med att få honom i ramen, och i dag även lite fattningar. Det finns inte utrymme för något egentligt galoppjobb där men lite fattningar går bra och det behöver han träna på. Sen tog jag in Szum för att tömköra men han hade gjort sig illa på benet så det var bara att tvätta sår och sedan släppa ut honom i haen igen. Tror egentligen int att det är någon fara även om såret såg lite otäckt ut, han var lite svullen men inte halt. Traffe fick däremot gå lite i töm, han fick jogga igång kroppen lite bara. Sen plockade jag ner de tomma hagarna där nere, tyvärr hade jag inga rullar med mig så banden har jag kvar att plocka ihop.
 
Här hemma så longeade jag Rosetta på banan och tränade uppställning och att springa. Tycker det gick rätt bra faktiskt. Sen tog jag ävenin den nya islänningen, provade sadel och träns samt jobbade lite med markövningar utanför boxarna. Jag ville att hon skullr skritta på volt runt mig och göra halter, hon  var lite i frågasättande men tog det ändå rätt när jag sa till henne. Tror dock att det kommer krävas lite mer jpbb på den här tjejen jämfört med den förra islänningen, men det var jag frberedd på. Den här är ju även ett år yngre.
 
Jag hann även fixa lite med hagarna här hemma och klippa gräsmattan innan jag åkte i väg från lektioner. Väldigt tråkigt att man redan börjar fundera på vinterjackan, det är ju bara en månad sen man tog av sig den, och att det nu mörknar när man åker hem. Det är bara att inse att sommaren är slut nu!

September!

Igår morse när jag kom ner till betet var det ett mindre kaos där. Ett par hästar var ute, hagar rivna och Tant stod i fel hage! Det rör sig mycket vilt nu, jägarna har börjat släppa hundarna inför jakten, men detser mest ut som om någon häst fastnat i staketet och fått med sig det. Sånt som händer tyvärr. När jag fixat hagarna och återställt ordningen så tog jag tömkörde Rosetta hem! Jag tänkte ha henne hemma sista dagarna innan Wången för att kunna träna att springa lite med henne på banan, och när hon ändå skulle hem så slog jag två flugor i en smäll och tömkörde henne! Det gick jättebra, förutom att det är lite läskigt att gå genom vattenpölar, jag har inte tömkört henne förut men hon är tömkörd av sin ägare. 
 
För att få sällskap till Rosetta hemma på gården så tog jag även hem islänningen, henne red jag hem! Första gången hon var ute ensam men det gick superbra! Hon är så okomplicerad! Sen fikade jag lite snabbt, kopplade på släpet och åkte för att lasta Räkan och fölis. Jag fick lasthjälp av grannen, att lasta föl utanför en hage utan något som ramar in är inte helt enekelt, Lemonaden är ju inte van att ledas i grimma heller utan det är att lasta lös som gäller. Nu var det inga större problem utan på 10 minuter stod de på släpet! 
 
Vi åkte in för att dräktighetskolla Räkan, på vägen stannade jag på Hööks och köpte lite bra att ha saker inför helgens premiering. Räkan var som tur var fortfarande dräktig, fölis skötte sig utmärkt på seminstationen och där kunde vi lasta mot stallet så då gick hon rakt in! 
 
Hemma igen så var det dags för ett hästbyte! Islänningen åkte hem, och i stället kom en annan islänning! Den nya är 3 år och ska även den ridas n, enligt ägaren är den här lite annorlunda i sättet så vi får se om det går lika lätt och smidigt med den! Avslutade sedan kvällen med att åka ner till betet och jogga Midas lite i töm.
 
Nu är det ny dag och dags att ta tag i jobbet med hästarna!
Min finaste fölis som skötte sig så bra igår! Här dock som nyfödd, hon är betydligt större nu!

RSS 2.0