Halloween!

Fy vad det blåst kallt i dag! Rakt genom allt känns det som!

Dagen började med att vi fick hämta Nisses ston på en av grabbens lägdor, sen fortsatte jag hos mig. Tömkörde Zayats, lite jigg på banan först och sen spårat i skogen. Det är väldigt jobbigt att tömköra ospårat, svårt att hänga med och att parera häst, tömma, pisk och sig själv. Jag hade ju dessutom inte tagit min medicin för andningen eftersom jag skulle på koll sen.... 

Red även Emina, vilket gick bra. Sen ombyte och fika och i väg till vårdcentralen. Skulle göra spirometri det vill säga kola andningen. Den är verkligen inte bra, men jag får resultatet senare såklart. 

Stannade hos ponnyfamiljen på hemvägen och vi jobbade med ungponnyerna. Sen mat och så till mitt stall och tog Wasabi i töm inan jag åkte i väg och tömkörde en ny häst. En snabbsväng till i stallet innan det blev bokföring och till slut kväll. I morgon har jag en hemmadag vilket ska bli jätteskönt! Det ska tydligen komma en massa snö också! 

Zayats i skogen! 

Emina efter ridpasset! 

Wasabi i mörkret! 


Måndag!

Den här tidsomställningen gör mig verkligen trött och förvirrad. Jag hoppas att jag snart ska komma in det, så trött på jobbet igår!

Utnyttjade dock omställningen på morgonen och hann ta både Grå och Paris i töm innan jobbet. Efter jobbet åkte jag och hade en träning och hemma igen hjälpte Linda mig att rulla ut en bal. Sen blev det tidig kväll. 

Nu ny dag med en del stök att göra!

Grå tömkörd i skogskanten! 

Doris var med och höll koll när Paris jobbades! 

Vintertid!

Så var det vintertid och jag känner mig helt förvirrad över vad klockan är! Man borde bli morgonpigg nu men jag brukar bli trött hela tiden i stället! Men förutom tidsomställningen har det varit en bra söndag!

Kall morgon som sen övergick i solig dag! Gjorde ett race med hästjobb på förmiddagen! Först tömkörde jag Paris både på banan och i skogskanten. Sedan red jag Zayats som var lite spänd och off i dag och jag försökte jobba bort det med en massa vändningar. Red sen Chokladen som var jättefin direkt, kom upp i formen av sig själv och kändes jättebra. Efter lite lätt jobb på banan så avslutade vi med skritt runt träd. Sist ut Emina som jag kunde fortsätta där jag slutade igår, hon var också jättefin i dag!

Sedan på med transporten och så körde Jag Clarinett, Wasabi och Lemonaden till Nisses stall. Lite krångel att lasta Wasabi till jag kom på att jag gjorde fel, jag hade satt linan runt bommen och stod bakom henne för att driva på, så lasrar jag tex Grå och Lemonaden när det behövs (ofta går de rakt in). Men Wasabi hatar att bli dragen i grimman, henne ska jag i stället lägga linan runt rumpan på. När jag väl kom på det i dag och fick runt linan runt rumpan gick hon på direkt! På hemvägen sen gick hon på utan lina så matte inte skulle kunna göra fel igen...

Till Nisses stall kom massören Stinalisa. Clarinett var mindre spänd än tidigare, fortfarande en del att jobba med runt länden men bättre överlag. Lemonaden har kanske fått tillbaka en låsning i ländryggen men var annars mjukare och bättre i kroppen. Wasabi träffade Stina för första gången, och hon inte bara skötte sig utan hade inte så mycket spänningar och problem. Spänningarna sitter mest i huvudet som det verkar!

När jag kört hem hästarna igen så longerade jag Iowa. Denna gång med träns under kapsonen och med sadel! Kommer gå fort framåt nu med honom nu och jag tycker ju nästan att det här är roligaste jobbet med unghästarna, förberedelserna innan man börjar rida!

Sen tidig kväll i stallet och sen gjorde jag pizza till sen middag. Allt är upp och ner när man inte ens vet vad klockan är... 

Paris jobbade fint i morse! 


Chokladen innan uppsittning 

Och sen när vi skrittade runt träd! 

Utsikt från Emina! 

Wasabi innan hemfärd från Nisses stall

Ponnytävling!

Intensiv dag, i dag med!

Uppe tidigt i morse för att åka på ponnyhopptävling med ponnyfamiljen. Två ponnyer, en ryttare, en kompis, en bäbis och så mamman och jag! Hektiskt med två b-ponnyer i samma klass, och med samma sadel men det flöt på bra. Tre fina, felfria rundor och även sista rundan var felfri och bra tills underlaget släppte i omhoppningen, fast hon red väldigt lugnt, och ponnyn höll på att gå omkull. Ponnyn höll sig på benen men tappade sin ryttare, tråkigt men annars bra ridning och rundor.

Hemma igen så fixade jag mat och sedan stallet. Tog Wasabi och Lemonaden i töm och red Emina. Intressant att rida henne då jag ju sett henne en del och tömkört några gånger och då är det alltid intressant att sitta på sen! Ibland är det som man tror och ibland annorlunda. 

Lite bokföring i kväll och nu känner jag mig hängig igen, hoppas att det är som i förrgår och är borta i morgon bitti! I morgon är det dessutom vintertid, det känns tungt!

Wasabi i dag! 

Och Emina efter ridningen! 

Mot mörkret!

Sista vardagen som det är ljust när jag åker från jobbet på ett halvår... Känss deprimerande! Jag verkligen ogillar mörkret!

Intensiv dag. Tömkörde Grå i morse innan jobbet, började jobba 8.00. Mycket på jobbet och som vanligt var vi kort om personal. Känns som jag sprungit flera mil på jobbet bara i dag!

Gjorde kebab till middag och sen till stallet och red mina egna hästar! Jag tycker verkligen att det är jätteroligt att jobba med andras hästar men när det blivit lite mycket av det är det så skönt att få ta sina egna! Red Chokladen och Clarinett. Båda fina trots halvtaskigt underlag. Clarinett blev inte alls trött lika snabbt som hon blivit ett tag, vet nu inte om hon tappat lite rörlighet eller om hon känner sig mer bekväm i det. Men massören kommer ju snart så förhoppningsvis går lite svar och råd då. Det känns fortfarande väldigt bra att sitta på henne, det rör sig mycket under sadeln och hon känns jättefin i handen.

Sen har jag förberett lite inför i morgon bitti, tidig morgon och i väg på ponnytävling väntar!

Chokladen innan ridningen i kväll! 

Vinterskor!

Lång och kall dag!

Jag och Linda träffades i stallet i morse och körde Juliette, Clarinett och Lemonaden till Nisses stall för skoning. Äntligen vinterskor! Egentligen är det ovanligt tidigt för mig att sätta på snösulir men det är ju redan vinter och snö!

Man blir kall av att stå och hålla i hästar och vänta, kändes som att jag aldrig blev varm igen sen! Men när hästarna var skodda och hemkörda så tömkörde jag Zayats ner till granngården. Hon fick då både omväxling, annat underlag och lite klättring!

Sen middag och sedan till ponnyfamiljenoch och fortsatt inridning av ungponnyerna. Hem igen och tog både Paris och Emina i töm, stor skillnad på Emina på ara de här två dagarna!

Te, glass, dusch och tidig kväll. Borde ha gjort lite mer nytta men trött och ont i halsen så ska försöka krya mig till i morgon. Har verkligen inte tid att bli sjuk nu!!!

Lemonaden skos! 

Zayats tömkörs! 


Löne-onsdag!

Blev en fullmatad onsdag, tror faktiskt inte att det går att hinna med så mycket mer än så här när jag jobbar! 

Släppte ut gästhästarna i morse och sen gjorde jag ett riktigt race med att jobba hästar! Longerade sen först Clarinett lite lugnt, i morgon får hon vinterskor och då ska vi dra igång jobbet igen men hennes rygg känns väldigt mjuk efter vilan!

Sedan longerade jag Paris, den lilla ponnyn dom kom igår. Hon har jobbigt med galoppen så gjorde många fattningar. Sist red jag Zayats som fick gå lugnt trav jobb med volter och åttvokter.

Ica-jobb, hem och åt en fördugmacka till mat och sen stallet. Tog araben, Emina, som kom igår, i töm och sen gjorde jag och Linda ett ryck i Nisses stall så det skulle vara städat och fint till hovslagaren i morgon. Vi var nästan klara när fyra ardennerston bestämde sig för att de skulle sova inne i natt och travade in i stallet!

Fika som avslutning på dagen och nu har jag ont i magen efter alla mintkakor! Nu försöka sova bort det, i morgon väntar ytterligare en fullmatad dag! Är två intensiva veckor nu med semesterhästarna, lov och en massa att göra inför vintern!

Semesterhästarna i morse! Emina och Paris, de ska bo här en dryg vecka! 

Paris på banan i morse! 

Och Zayats! 

Löst hjul!

Inte en skruv lös men ett helt däck löst! Haft en riktigt bra arbetsdag hemma och hunnit en del, sen höll jag på att tappa ett hjul på väg till kvällens träningar. Ni vet det där med att efterdra bultarna...

Började med att mocka, spåna, fylla vatten och förbereda en hage till de två ponnyer som skulle komma i dag. Det är två som ska vara här en dryg vecka medan familjen är på semester. Sedan gick jag igenom en av lösdriftshagarna. Nu är det bara en hage kvar att gå igenom, men där går grabbarna nu, och en halv hage som ska rivas så det är lättare att rida i vinter.

Bob var först ut av hästarna, han är lite svullen i sina bakben och jag misstänker att det orsakas av att han rör sig för lite. Longerade honom i dag, han är helt ohalt, och han fick även trava i lina med tömkörningsgjorden. Dessutom fick han hjälpa sin matte att bära bort bommar, svullnaden var lite bättre efter.

Sedan red jag Grå, och vi har travat i dag! Ett halvår sedan sist, och även om vi startade väldigt försiktigt med bara 3 långsidor åt varje håll så känns det som att vi är på gång igen! Sedan longerade jag Wasabi och testade underlaget med skor, lättare jogging gick bra så då longerade jag även Lemonaden lite lätt. Sist ut Forzett som jag skrittade lite uppsuttet i dag! Bara några steg men vi gjorde det och det känns som att vi kommit över en tröskel! Nu ska hon få vila medan jag har mycket hästar, så hoppas jag att det kommer snö så kan vi komma igång och rida sen!

Middag och sedan i väg på träningar. Hörde när jag åkte att ett bromsbelägg börjat låta, denna gång fram. Egentligen inte förvånad över det men det kändes som att det börjat låta lite väl snabbt. Jag var i god tid och skulle ändå behöva vänta, så fick en magkänsla att jag skulle stanna och kolla hjulen. Och då var ena framhjulet löst! Flera bultar var lösa! Kollade givetvis alla däck men det var bara detta som hade lösa bultar. Var ju detta med att efterdra bultarna som jag hade glömt. Nu gick det bra och bromsbelägget blev också tyst.

När jag kom hem från träningarna så hade hästarna kommit och stod i stallet och väntade. Det är två hästar jag känner lite, jag har tömkört båda tidigare och det ska bli roligt att lägga lite mer jobb på dom. Nu ska jag försöka sova och komma upp tidigt imorgon då jag hinner allt jag vill!

Bob med gjord och kapson! 

Grå innan avsittning vid stallet

Doris vill också rida! 

Wasabi, så fin! 

Och Lemonaden! 

Från vinter till vår!

I morse kändes det som vinter med nysnö, i kväll som vår med plusgrader och för varma kläder!

Tog Zayats i töm på morgonen. Sen Ica-jobb och stekte hamburgare till middag. Träffade Linda i stallet, jag longerade Iowa och i dag även över bommar! Han fick också testa sadeln lite, dock utan att spänna fast den. Efter honom tog jag Chokladen i töm.

I morgon väntar en intensiv dag då jag ska försöka få då mycket som möjligt gjort sv det som ska göras innan vintern... 

Zayats snön i morse! 

Ett mörker!

Nu behöver det inte bli mörkare! Får sån ångest över att det snart är mörkt mest hela tiden, jag gillar inte mörker!

I morse tog jag Zayats i töm. Trots att inte underlaget är det bästa så släppte hon jättebra och blev fin, så jag planerade snabbt om och hon får jobba i töm i morgon också! Sedan red jag Grå, började på banan och fortsatte sedan runt träden i skogskanten, bra jobb för henne!

Sen Ica, och åkte direkt till ponny familjen och tömkörde unghästarna. Sen hem och fixade middag. Vidare till stallet och uppsittningsträning med Forzett. Nu känns hon äntligen redo att börja åkas på. Spänningarna vid pallen och när jag hänger och klänger är borta. Jag tror att mycket ligger i att hon gått jobba lite mer den hör veckan hon behöver nog det. Blir bara jobbigt för mig att hålla igång det!

Kämpade mig igenom lite bokföring också, är ju snart momsrapport så dags att ta tag i det. Nu väntar ytterligare en jobbdag i morgon!

Zayats i morse! 

Grå i skogskanten! 

En av ponnyerna jag tömkörde i dag, ser ni utsikten över älven? 

Kallt!

-8 grader i morse, dags för vinterkläder!

I morse tog jag och jobbade Bob lite, longerade några varv i trav och sen fick han testa tömkörningsgjorden. Spände fast den och så ledde jag runt honom lite, ganska brydd! Jag hoppas att det håller i sig även framöver, jag hoppas att han inte kommer att ha samma problem som sin mamma!

Sedan jobbdag, hem och åt och st stallet. Red Chokladen och sen hjälpte jag Linda med att longera Iowa. Hon tyckte att hon inte riktigt fick till det! Sedan nattning i stallet och så chips och dipp som avrundning på kvällen.

Bob med gjorden! 

Kallt!

-8 grader i morse, dags för vinterkläder!

I morse tog jag och jobbade Bob lite, longerade några varv i trav och sen fick han testa tömkörningsgjorden. Spände fast den och så ledde jag runt honom lite, ganska brydd! Jag hoppas att det håller i sig även framöver, jag hoppas att han inte kommer att ha samma problem som sin mamma!

Sedan jobbdag, hem och åt och st stallet. Red Chokladen och sen hjälpte jag Linda med att longera Iowa. Hon tyckte att hon inte riktigt fick till det! Sedan nattning i stallet och så chips och dipp som avrundning på kvällen.

Bob med gjorden! 

Fredagkväll!

I kväll ganska kallt, 
-6 grader, så det är nog vintern som är här!

På morgonen tog jag Forzett och gjorde uppsittningsträning, satt upp på henne flera gånger så bästa jobbet på länge med henne. Att gå tre av fyra dagar har verkligen varit toppen för henne, synd att tiden inte finna till det hela tiden. Red även Zayats innan det blev jobb. 

Efter jobbet åkte jag och hade en träning. Inte så vanligt på en fredagkväll men vi har fått ställa in flera gånger pga vädret nu på slutet så det var lika bra att passa på när det inte regnar. Men kyligt att stå ute, dags att leta fram alla vinterkläder! 

Bakade en sockerkaka när jag kom hem eftersom Nisse får besök i morgon. Själv ska jag jobba! 

Forzett! 

Och utsikten från Zayats! Med snö i luften Minusgrader!

Snön ligger kvar och några av hästarna har fått semester! Men ändå trevligt med snö om man jämför med lera!

Fortsatt med hagarna och ytterligare en är redo för vinter! Men det tar tid att gå igenom hagarna, nu hoppas jag att de står hela vintern! Sedan tog jag in Wasabi för att göra ett nytt försök att brodda henne. Hade förberett allt, hon var tjurig att fånga men löste det. Tog in henne, lyfte på hoven och inga broddhål! Antiklimax! Så klippte manen, tvättade hoven och sen fick hon gå ut igen. Tog in Chokladen i stället och hon hade broddhål! Fungerade bra att rida lite lugnt med traktbrodd, och barfota bak, så blev ett ganska bra pass!

Tömkörde Grå, gick upp i skogen en sväng, en jättebra ide tills vi var på väg tillbaka och hon fick ett frispel och började bocka. Bara att inse att det inte går tömköra ut henne just nu! Tog sist in Bob, satte fast honom, borstade och så fick han testa schabrak och tömkörningsgjorden. Denna gång bara lös men nästa gång sätter jag fast den. Sen middag och en snabbsväng på Ica för att handla, sedan till ponnyfamiljen och fortsatt jobb med ungponnyerna. I dag travade tjejen lös på båda!

Vidare på en träning innan avslutning i stallet där jag rullade ut en bal och tog rätt på grejerna jag använt. Sen avslutade vi kvällen med att Linda kom och fikade. Tre dagar ledigt och jag har inte hunnit något! Nu ska jag jobba i fyra dagar, hur ska jag hinna något då?

Chokladen innan ridning! 

Innan avsittning, fortfarande ganska mycket snö kvar! 

Grå i skogen, på väg hem, innan hon flippade ur

Bob tränar på att sitta fast 

Och på att ha grejer på sig! 

Fortfarande snö!

Snön ligger fortfarande kvar! Känns som ganska ovanligt att första snön ligger så här länge, i alla fall så här tidigt!

Jag fortsatte med vinterhagarna igår, gick igenom en av lösdriftshagarna så nu är det tre hagar kvar, men började lite på den ena redan igår så ligger ändå ganska bra till. Sen var planen att broddar Wasabi, hon och Chokladen har broddhål i sina skor, men kunde inte hitta skiftnyckeln så fick hoppa över det. Tog i stället samma hästar som dagen innan, de utan skor, och det blev väldigt bra jobb på dom!

Red Grå, hon kändes fin och benet känns bra så det är nog dags att steppa upp träningen lite, kanske dags för lite trav snart? Hon är skrittad i 9 veckor nu! Sedan red jag Zayats, med tanke på hur spänd hon var i förrgår i snövädret så var hon väldigt fin igår! Red skänkelvikningar på hörnlinjen och galoppfattningar. Sen avslutade jag med att göra uppsittningsträning med Forzett.

Middag och sen till ponnyfamiljen och fortsatt inridning av ponnysarna, hon travar på båda i lina nu men inte helt lätt att rida in med lillasyster som leker, lillebror i barnvagn, lösa hundar och grisar! Förrförra gången vi höll på hoppade två getter ur hagen medan vi red. Bra miljöträning men ibland lite svårt med fokus. Vidare till Hammarstrand och tömkörde två hästar innan nattning här hemma.

Nu ny dag och ytterligare en vinterhage som väntar, och i dag ska jag försöka jobba de skodda hästarna också!

Blev väldigt lite fotat igår:

Smågrabbarna var trötta igår efter snövädret! 

Grå rids i snön! 

Första snön!

Tänk att det alltid ska behöva komma lite snö innan man kommer igång med det som ska göras innan snön!

Igår kom snön! Prognosen hade sagt regn och snöblandat, men det blev bara snö här. Det blev någon centimeter som la sig. Jag hade redan innan bestämt att det var fokus på vinterhagarna denna vecka, och det är det ju verkligen hög tid för!

Så började med att gå igenom den hagen Bob smet ut från förra veckan, passade även på att elda lite skräp från garaget. När den hagen var klar kom de och körde ut balar i hagarna och i samma veva ringe Nisse, han hade fått stopp på bilen på vägen. När jag hade dragit igång honom så var det äntligen tid för lite hästjobb. 

Med tanke på snöunderlaget och att hästarna är obroddade så fick det bli de oskodda hästarna som fick jobba, och med tanke på vädret och att hästarna var blöta och spända fick det bli i töm. Så Grå tömkörde jag lite runt träden, hennes ben känns väldigt fint nu, Zayats gick jogga lite på banan och Forzett fick gå på vägen. Sen fick Zayats och Forzett en ny hage eftersom deras mest var som en bassäng.

Middag och sen var planen två träningar och två hästar som skulle tömköra. Träningarna blev inställda pga vädret men åkte och tömkörde, så glad för mina vinterdäck!

I dag ligger snön kvar, och jag har fler hagar att gå igenom. Får se hur mycket ridet drt blir men lite ska jag väl hinna, hoppas jag!

Doris när det precis börjat snöa! 

Wasabi, Grå och Chokladen i hagen

Grå tömkörs runt träd! 

Forzett efter sin tur! 

Blås-måndag!

Blåsigt igår, i dag vindstilla, kallt och klar luft. Men ska komma regn och snöblandat så det blir nog sämre...

Igår tog jag Clarinett i töm på morgonen. Hon var sprallig och blev rädd för Doris ett otal gånger. Vet inte om det är bra eller dåligt att hon återigen är som en studsboll i töm. 

Efter jobbet skulle jag egentligen ha en träning men det blåste för mycket där. Tog i stället Chokladen i töm. Tycker inte att det gick så bra men det gav mycket för nu vet jag vad vi ska träna på i veckan. Vi ska skritta rakt innanför spåret, rida vändningar och små volter, styra runt träd och rida spårat i skogen! Känner mig väldigt peppad!

Nu ny dag, nya tag och än så länge härligt väder!

Clarinett i soluppgången igår! 

Doris hittade en frusen vattenpöl att leka med! Hon lyckades krossa isen sen... Dessutom klättrade hon i lyktstolpen, kröp i löven och busade i buskarna, perfekt för att få fart på en laddad Clarinett! 

Årets sista löshoppning!

I dag har jag jobbat alla hästar utom en! Känner mig väldigt nöjd med det!

Blåsigt i dag men bitvis sol. Jag red på förmiddagen, först Grå vars ben återigen känns väldigt bra. Sedan Chokladen som fick hoppa några små hinder, och så tog jag även Lemonaden i töm innan vi drog igång löshoppningen.

Jag löshoppade Wasabi, Forzett, Zayats och Bob! Sen löshoppade vi även en treårig ponny och Iowa, Lindas nya häst. Alla hästar hoppade bra och skötte sig utmärkt. För Bob var det första gången han testade på så handlade mest om att gå i ringen och så fick han hoppa ett litet hinder, han gjorde det jättebra! Han är väldigt lverbyggd bak just nu men galopperar ändå fint, det tycker jag är bra!

Sen middag och Linda åt hos oss, jag skrev fakturor och gjorde sen en omgång till i stallet med nattning av hästarna och lite pyssel i gästhuset som vi använder till sadelkammare. Satte upp krokar och plockade fram ett annat träns att testa på Grå.

Nu ladda för jobbdag i morgon, jag blev väldigt snuvig i kväll men hoppas att det ger sig till i morgon!

Trötta grabbar på förmiddagen! 

Grå med rufs i manen! 

Chokladen innan avsittning! 

Forzett på löshoppningen! 


Jag och Forzett! 

Jag ska fånga Zayats! 

Jag och Zayats! 

Jag och Bob! Hoppträning och vinkväll!

Klart att det var tvunget att regna lite till, det tar ju aldrig slut!

Som tur var visade sig solen över dagen, jag hade en ganska intensiv dag så det var skönt med lite sol. Började med att rida Zayats, hon var ganska spänd men jag tror att det hänger ihop lite med vädret. När det blir så här blött så blir hon spänd i kroppen, trots att hon är av en tålig ras, och eftersom hon är väldigt känslig så är det klart att det märks av i ridningen. Igår red jag tills jag kände att spänningarna försvann och hon slappnade av.

Sen skrittade jag ut med Clarinett och Grå som handhäst. Eftersom det jagas så höll jag mig på vägen men lyckades såklart träffa när två av lagen bytte pass så det var en del bilar. Sedan kom Linda när jag var klar. Vi skulle testa vad våra smågrabbar gjorde när vi tog ut en av dom. Så först tog Linda upp Iowa på banan och longerade, jag passade på att bära fram under tiden, och sen tog jag upp Bob och longerade honom. Han var jätteduktig och gick fint i linan i trav i båda varv, ingen av hästarna blev heller speciellt stressad när de blev själv.

Sedan var det hoppträning för ett gäng ponnyekipage, roligt att 5 av 6 ekipage var b-ponnyer! Det är roligt med träning sådär men man blir också väldigt trött! Men väldigt roligt att det finns ett helt gäng ponnyryttare på väg upp nu! Efter träningen tog jag in Wasabi och tvättade hennes hov, och sen rullade jag in en bal till den hagen och gjorde klart på gården.

Lämnade bilen hos grannen som bytte till vinterdäck och bytte bromsbelägg. Nu går förhoppningsvis bilen några veckor till, jag har börjat titta efter ny bil men det känns rätt hopplöst att hitta någon bra i min budget och hyfsat nära. Sen middag och dusch, och på kvällen var det vinkväll med ett gäng från jobbet, och Linda som ju inte jobbar längre, vi drack lite vin och åt ost och kex. Väldigt trevligt men jag blev såklart trött. 

I dag har jag också mycket på schemat men tyvärr blåser det!

Från turen med Clarinett! 

Grå på släp! 

Grå blev visst hungrig när vi kom hem! 

Rosa ponny på träningen! 

Alla vill äta i samma balja, även Doris! Fredag den 13e!

Jobbdag igår och vi var hela personalen! Känns nästan ovant...

Efter jobbet och mat så red jag Chokladen och Lemonaden. Lemonaden var ju så spänd på torsdagen då hon inte rufuts på länge, igår lite spänd vid uppsittning men det släppte sen. Skönt att jag börjar hitta rutiner för hur jag ska jobba bort spänningarna. 

Det händer en hel del i helgen men det händer hemma så jag behöver inte åka någonstans, känns skönt!

Iowa och Bob igår morse! 

Chokladen i mörkret efter ridningen! 

Och Lemonaden innan avsittning. Jag verkligen ogillar mörker! 

Regn och sol!

Tror ni inte att det kom några regnstänk även i dag på förmiddagen? Som tur var gav det upp snabbt och blev sen även lite sol!

Jag började med att åka ner till betet och plocka ihop det sista där nere. Sen upp på gården, kollade Wasabi igen. Hon är ohalt i lina men reagerar när man trycker på hoven. Men jag ska försöka sätta igång henne igen. Sedan var det dags för Bob att börja jobba, han fick på sig kapson och vi gick upp på banan. Han fick testa lite longering, han förstår ju själva principen men är ju inte så intresserad, och så gick vi över bommar. Sedan släppte jag in honom till Iowa, och det var ett väldigt lugnt ihopsläpp.

Fortsatte med lite ridning, först Zayats och sen Lemonaden, Lemonaden var rätt spänd så blev väldigt lugnt. Hoppas på att kunna ta henne i morgon igen. Efter det så räckte inte tiden till att rida en häst till men rullade ut en bal till stona och målade lite. Har täckt över det hästarna har tuggat på ena lösdriften. Har egentligen mer att måla men känns väl som den säsongen är över nu?

Middag och sedan i väg till ponnyfamiljen och inridning av treåringarna där, i dag travade hon på båda! Sen träffades jag och Linda i stallet och red ut Clarinett och Juliette. Clarinett var som en bomb när vi gav oss i väg men den känslan avtog under tiden, hon skrittar i alla fall sjukt bra nu och ena traven var magisk!

Kvällen avslutades med äppelpaj och Linda var här en sväng. Känns skönt att jag fått lite gjort i dag i alla fall!

Bob på banan! 


Och så några bilder från hopsläppet:
Första hälsningen! 

Bob gillar mat! 

Iowa gillar att nosa, gosa och pussas! 

Kolla regnbågen! 

Och Lemonaden! 

Regn och lera...

En dag till med regn och det är sjukt blött nu! Känns som allt är lera och blöta!

I morse var Bob borta, hagen tom men till syntes hel, dock väldigt lugnt på gården. Började leta honom vid stona och saknar då även två ston, de återfinns dock snabbt i sin hage. Går en annan väg ner till gården och hittar då Bob betande utanför sin gamla vinterhage. Han kom i trav mot mig när han såg mig!

Släppte in honom i en annan hage eftersom jag misstänkte att hagen han gick i hade dåligt med ström. Bob har precis som sin mamma Lemonaden stenkoll på om det är ström eller inte i tråden, Lemonaden kan man ju använda som stängselkollare! Den här hagen var förberedd så jag behövde bara koppla på matarkabeln. Men min magkänsla sa att jag skulle kolla strömmen, och mycket riktigt var det ingen ström! Den försvann vid matarkabeln så satte i stället dit en vanlig tråd. Dock försvann strömmen ändå, denna gång i en knut på tråden, så hämtade ytterligare elband och testade igen. Den här gången försvann strömmen redan i hagen jag drog den i från, där det ju funnits ström alldeles nyss!!! Blev less och drog en lång lina från tidigare på hagen och äntligen var det ström i Bobs hage! Tänkte att det gör inget att det är en tråd mellan hagarna i ett par dagar.

Tömkörde Grå och skulle sen även ta Zayats i töm i regnet. För givetvis regnade det också och det blev bara mer och mer, jag var inte jättepepp. Går till hagen och ska ta in Zayats, blir väldigt förvånad när det sitter en tråd rakt över där vi ska gå! Hade inte riktigt tänkt på det...

Löste problemet, tog Zayats i töm på vägen och sen till Ica. Där var vi i vanlig ordning en kort, efter jobbet var det tänkt att jag skulle ha en träning men den blev inställd med allt regn. Hem, skulle laga mat men matpkanen sprack då jag saknade stripes hemma. Struntade i maten och tog stallet i stället. 

Tog Forzett i töm, satte på nosgrimma för första gången. Hon är väldigt dragig i tömmarna och det blev ju såklart inte bättre med nosgrimma men det var lite intressant att se för det blev lite olika i olika varv. Tror nosgrimman får vara kvar ett tag så får vi se om vi kan skala ner problemet ytterligare.

När jag kom hem sen hade Nisse gjort biffstroganoff och ris så det blev en väldigt bra avslutning på en annars ganska slitsam dag!

Grå i regnet! 

Zayats på tur på vägen! 

Forzett i kväll med nosgrimma. Har dock flyttat upp den ett snäpp till nästa gång 

Alla hästar hemma!

Kan det inte bara sluta regna? Varit fint i dag men nu regnar det igen, jag har så sjukt blött och lerigt!

Gav bara Bob frukost i morse och sen pysslade jag lite hemma. Förberedde hans hage och rullade ut en bal till stona. Tog Lemonaden i töm och sen tog jag ut inredningen i transporten och åkte och hämtade Bob. Nisse hjälpte mig att lasta, men han gick lätt in, och hemma lastade jag ut själv. Så skönt att ha honom hemma igen!

Sen red jag Chokladen och Clarinett, de fick båda bland annat jobba med skänkelvikningar. Clarinett går fortfarande väldigt lugnt och lätt, och hon blir fort trött. Efter dom så gjorde jag lax i ugn med små potatisar och smaksatt creme fraiche, så gott! Sedan i väg på flera lektioner och så tömkörde jag två ponnyer.

Trött när jag kom hem, nattade hästarna och när jag bar in tömkörningsgrejerna så såg jag att jag ju inte hunnit putsa av de grejer som jag använt i dag. Men jag lämnade det, och jag har inte heller mockat boxen Bob använt, jag hoppas på ork och tid till det i morgon. I morgon ska det regna, mest på förmiddagen precis den tid jag ska rida och jobba hästar innan jobbet. Det känns sådär men jag hoppas att de har fel om regnet! Så less regn nu!

Lemonaden först ut! 

Bob hemma igen! 

Spanar på kompisen i hagen bredvid! 

Som givetvis också var nyfiken. Snart ska de få gå ihop! 

Doris! 

Trött Iowa när jag red ner Chokladen! 

Clarinett! 

Att göra lista!

Min att göra lista innan vintern är fortfarande jättelång, känns dessutom som jag fyller på den mer än jag prickar av den! Igår jobbdag så då han j9ju verkligen ingenting!

Kollade Wasabi i lina på morgonen, hon är nästan helt haltfri efter hovbölden, man ser en lite störning bara. Men hon reagerar rätt kraftigt när man petar på hoven då jag ska försöka tvätta och rensa där några dagar. Tänkte köpa jodopaxgel eftersom det är lätt att trycka in i hålet efter bölden. Men det finns inte att få tag i längre så måste hitta på något annat.

Sen jobb, mat och nästa ryck i stallet var det mörkt och regn. Tog Zayats i töm och pysslade lite med Bob sen. Hade ju gått promenad med honom på morgonen också, men i dag är tanken att han ska åka hem. Så det är dagens stora projekt, ta hem Bob och sen ett gäng lektioner. Hoppas givetvis på att hinna med lite hästjobb också. Men blir nog inte så mycket stuket på att göra listan i dag heller!

Wasabi på morgonen! 

Söndag!

Intensiv söndag, ingen vilodag på söndagar här inte!

Efter lite pyssel med Bob på morgonen så tog jag och skrittade ut med Clarinett och Grå som handhäst. Det gick bra ända till Grå hamnade på fel sida av en plogpinne och jag fick släppa henne, som tur var lyckades jag fånga henne igen.

Sen Ica-jobb och direkt ftån jobbet till ponnyfamiljen där vi fortsatte inridningen av de treåriga ponnyerna. Vidare hem, stekte hamburgare och sen gick jag med Bob och spolade honom, han är ju värsta proffset på att bli spolad nu. Till stallet och tog Chokladen i töm. Min plan var egentligen att även ta Lemonaden men min tid och ork räckte inte. I stället blev det chips och dipp till kvällsfika. Nu ladda för sista jobbdagen den här omgången!

Clarinett ut på tur! 

Grå på släp efter! 

Kallblåst!

I dag har det varit riktigt kallt! Minusgrader på morgonen och till och med lite halka på vägen till jobbet. Sen har det blåst riktigt kallt. Jag frös redan på jobbet och inte blev det bättre att sitta ute och ha lektioner i kväll!

Blev en riktig jobbdag men med olika typer av jobb! Började hos Bob där hans kompis Fixar hade ramlat ut ur hagen och fick höra Bob sällskap inne i dag. Bob var inte lika sugen på promenader när kompisen stod inne men vi har gått några svängar. Sen tömkörde jag Zayats, banan var nysladdad inför kvällens träning och Zayats behöver se annat så vi gick till en vändplan och jobbade lite där i stället.

Sen Ica, middag och på kvällen träningar hemma. Tre ponnyekipage och så Linda! Jag frös fast jag hade vinterkläder med både överdragsbyxor och kappan. Efter träningar fick jag hjälp att köra ut balar så nu har hästarna nypåfyllt igen! Avslutade kvällen med att tvätta Bob och sen fika. Ladda för mer jobb, mer hdt men förhoppningsvis mindre blåst i morgon!

Zayats i morse! 

Frost och regn!

På morgonen minusgrader och frost, vackert och frisk luft. På kvällen regn, blöta, lera och mörker. Ska jag gilla höst måste det vara som i morse, inte som i kväll!

På morgonen gick jag promenerad med Bob hos Nisse, sen tog jag Grå och Clarinett i töm hemma. I väg på Ica och sen på kvällen i regnet, efter varma mackor till middag, longerade jag en kall Forzett. Hon fick täcke på sig efter, första gången för i höst för henne.

Sen tömde jag banan på hinder och gjorde ett försök att sladda den men det var lite för blött. Avslutade hos Bob med att gå lite i mörkret, borta och spola såren. Sen ostbågar och julmust till kvällsfika, säkert jättenyttigt!

Bob i morse! 

Tömkörde Grå lite på vägen. Försökte ta lite fina bilder i frosten, men det blev inte så bra... Här ser hon vild ut, det var hon inte

Här ser man mest vägen... 

Clarinett, observera hennes numera ganska raka rygglinje! 

Hinner inget!

Jag hinner ingenting! I dag har jag inte hunnit hälften av det jag tänkte. Bob tar ju lite tid nu men det är ju jobb jag får igen sen.

Började med Bob i morse, morgonpromenad, mockning och frukost till honom. Sen hemma började jag med att fixa i ordning en hage tills Bob ska hem, detta jobb visade sig onödigt då det visade sig att Wasabi gärna överlät sin ensamhage. För när jag hade kollat hagen så tog jag och rullade in en bal till stona. Det blev lite härjigt och en massa bus i hagen när jag höll på, alltså energin Lemonaden och Grå har just nu skulle kunna driva ett kraftverk! I alla fall så när jag höll på med balen så märker jag hyr deras intresse flyttar sig från balen till staketet, och utanför staketet står Wasabi!

Wasabis hage var hel så hon måste ha hoppat ut, börjar visst bli en vana för henne nu. Jag bestämde mig för att släppa in henne med de andra så hon får göra av med lite energi, annars hoppar hon väl snart ut igen. Tyckte dessutom att hagen hade torkat upp lite, men i morgon ska det regna 10 mm så det är nog samma blöta igen då. Inte bra för Wasabis hov men nu är det som det är!

Gick över till att jobba hästar. Red Zayats, fortsatte på gårdagens jobb men red lite mer övergångar. Träna övergångar är helt onödigt enligt Zayats, varför sakta av från trav till skritt för att sen sätta igång i trav igen? Hon tycker nog att ganska mycket i dressyren är onödigt men har man bara med sig henne är hon sjukt känslig, jag sätter igång henne med att bara röra skänkeln mot pälsen! Men sen kan hon ju bryta ihop, stänga av och stanna, då kan man ju skänkla hur mycket som helst utan att det hjälper. Tycker dock att vi snabbare och snabbare kommer ur de lägena, och ibland hamnar man nog i de lägena på grund av hennes känslighet!

Red Chokladen sen, det är ju också en känslig häst, som också kan bli blockerad och tappa allt, så de är egentligen rätt lika varandra. Chokladen var på sitt bästa och vi fick ett bra pass. Tog sedan Lemonaden i töm och hon hade så mycket energi så kunde inte stå still när jag gjorde i ordning, ändå fin i töm sen.

Sedan vidare till Bob. Hade varit smart, tyckte jag, och förberett potatis som skulle koka. Så jag satte igång spisen innan jag jobbade Bob lite, tränade på det som ska bli longering och tränade att backa, och gick en sväng. När jag kom in igen så visade det sig att jag hade satt på fel platta.... Blev ändå middag, potatis, köttbullar och gräddsås, innan jag åkte till ponnyfamiljen. Där vsr drt dags att prova sadel och sitta upp på deras nya ponny, den jag tömkörde igår. Den ska vara riden men oklart hur mycket så börjar lite från början, så i dag mest uppsittningsövningar. Dessutom tömkörde jag welsh mountainhingsten, han är så fin! Sen i väg på ytterligare en lektion innan jag gjorde kväll hos hästarna.

Spolade Bob själv i kväll och sen fika, och nu sova. Nu väntar fyra arbetsdagar!

Morgonpromenad med Bob! 

Zayats innan avsittning. Hon passar så bra in på höstens färger!

Innan avsittning från Chokladen, härlig skugga i höstsolen! 

Lemonaden! Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag och sjuhundra andra grejers dag. För mig har det mest varit Bobs dag, blir ju lite extra kärlek på honom nu.

Jag sov mer än 10 timmar i natt, det behövdes nog efter all spänning inför veterinären! Dagen i dag började med en liten promenad med Bob och sen lastade jag Wasabi och körde hem henne.

Fortsatte ner till betet och plockade ner en sommarhage, det är så tråkigt att göra. Det är tråkigt att stängsla också men då är det ju i alla fall glädje att få se hästarna nöjda på nytt bete sen. Nu finns det liksom inget roligt med att ta ner hagarna. När den var nerplockad så åkte jag hem och red Zayats som fick gå lösgörande travjobb, tog Forzett och Grå i töm. 

Tillbaka till Bob och ny promenad plus att vi provade lite longering. Bob är aldrig longerad och det finns ingen jättebra plats att hålla till på, han fattade snabbt vad det gick ut på men var mest intresserad av gräset. Så blev inte jättemycket travjobb men han är inte svullen alls så det går nog bra. Sen middag och i väg till ponnyfamiljen där jag tömkörde två ponnyer och så fortsatte vi inridningen av welsh mountainhingsten. Vidare till Hammarn och tömkörde en unghäst. Sen hem igen för att rida med Linda! 

Vi red ut en lugn tur med Clarinett och Juliette, tyckte att det var lämpligt dagen efter tandläkaren. Det är sådan skillnad att rida på Clarinett, hon känns helt annorlunda att sitta på och skrittar i någon superskritt som jag aldrig känt förut, men blir trött väldigt fort. 

När stallet vsr klart så åkte vi till Bob igen och Linda hjälpte mig att spola honom så vi fick bort allt torkat blod och så. Han är aldrig duschad eller spolad men han stod då snällt. Det är verkligen en super ettåring jag har! 

Sen fika och nu sova! 

Bob på promenad på Nisses gård i morse! 

Wasabi var glad och pigg när hon fick komma hem efter sin hotell vistelse! 

Hon verkar inte ha ont i hoven längre men blir ensamhage någon dag till ändå. 

Iowa hjälpte mig att göra höpåsae! 

Zayats efter ridning! 

Forzett i töm! 

Bob på dagens andra upptäcktsfärd! 


Tandläkardag!

Vilken dag, jag är helt slut! Men fyra av prinsessorna är kollad tänder och Bob är kastrerad! 

Jag och Linda träffades i stallet i morse och körde Juliette, Clarinett och sen Grå och Lemonaden till Nisses stall. Där var sedan tidigare även Wasabi och Bob. När veterinären kom så gjorde vi först tandundersökning på Grå, Juliette, Lemonaden, Clarinett och Wasabi. Alla hade fina tänder men Wasabi var ganska mycket stök med att kunna spruta och sen få att bli trött, trots stor dos var hon väldigt alert. Clarinett däremot blev väldigt trött och borta av sin mindre dos! Skönt att det inte var något konstigt med någon av deras munnar. 

Sen blev Bob kastrerad men då gick jag in och städade köket, jag kände att jag inte skulle palla med det. Dels är jag väldigt känslig för blid sådär och så kändes det jobbigt när det är Bob. Men han hade varit en pärla och skött sig jättebra, tog lite tid då han tydligen kunde dra upp och ner kulorna, lite. Skönt att det är gjort i alla fall. 

När veterinären åkt, efter lite fika naturligtvis, så körde vi hem hästarna utom Wasabi och Bob. Bob får vi kvar någon dag tills vi sett att det verkar gå bra med kastreringen. Och Wasabi var så borta och trött efter allt lugnade att det tog flera timmar innan hon återhämtat sig så henne kör jag hem i morgon. 

Jag och Linda mockade stallet efter våra hästar och sen åkte vi upp på byn och köpte pizza. När vi ätit och segat lite gjorde jag ett litet ryck i stallet och tog Chokladen i töm. Men sen blev det tidig kväll och jag la mig redan 20.15, det har verkligen varit en hård dag! 

Juliette hos tandläkaren! 

Trötta flickor sen. Chokladen hade ju inte varit med hos tandläkaren men hon hade varit ensam i hagen och var ändå trött! 

Chokladen i töm! 

Bob äter kvällshö! Stallfix!

Jag har nog stans snällaste ettåring! Dessutom har Wasabi visat upp en ny sida av sig själv!

I morse tog jag Zayats i töm nere på vägen innan jobbet, givetvis var Doris med! Efter jobbet, där vi var en kort en stor del av dagen, och mat så gjorde jag klart hemma. Inklusive att spola Lemonadens ben som ser mycket bättre ut, samt att jag och Linda rullade ut en bal. När vi var klara hemma åkte vi till Nisses stall och fixade!

Vi har mockat, spånat, sopat och förberett för i morgon. Även verkat Bob, som trots att han är i ett stall för första gången och hans kompisar gick ut tidigare i kväll, skötte sig utmärkt. Han är verkligen snäll! Men i kväll kunde jag bara känna en kula, jag hoppas att båda är på plats i morgon! Jag vet att jag känt båda i sommar.

Wasabi som nu stått inne sen igår är på ett strålande humör och verkar trivas ypperligt med att bo inne. Hon är nog prinsessa ut i hovspetsen och vill ha ett fint stall med uppassning och guldknoppar!

Givetvis avslutades kvällen med kaffe. I morgon väntar en jobbig dag för mig, vi ska fyra av mina hästar på tandkoll, plus Juliette, och då plus Bobs kastrering. Jag som tycker att det är jobbigt att vaccinera är väldigt spänd och nervös inför morgondagen. Håll tummarna!

Zayats och Doris på morgonjobb! Oktober!

Så lång och intensiv dag i dag, är jättetrött!

Klockan 7.00 i morse ringde han som har stugan där småhingstarna går och säger att hagen är helt nerriven och hästarna ute. Vi är snabbt där, det är dimma och vi hade inte så stor koll på om fler var ute, men det blev vi varse om sen. För det stod mycket riktigt tre hästar på andra sidan vägen om hagen, men det var Bob och hans kompis Fixar, och Nisses äldre kallblodshingst Fräsen! Det betydde alltså att hingstarna hemifrån också var ute och Bruno, tvååringen som gått på bete var borta.

Medan Nisse letade dom så började jag gå hem med de tre. Ledde Fräsen och Bob, och Fixar gick lös. Gick riktigt bra ända tills vi kom hem till ardennerhingsten då blev Fräsen stökig och Nisse fick kleda sista biten. Han hade hittat de andra men när vi kom dit har de dragit vidare, men Nisses telefon ringde och vi fick en ny position på dom. De var bara en kilometer från min gård så det var en bit att gå med dom hem! 

Sen frukost och i väg till löshoppning hemma hos mig. Vi löshoppade en ponny och sen Oskar som var här på utbildning förra året. Och sen fick även Iowa testa löshoppningsringen. Han var jättefin och fick hoppa två minihinder, han ramlade även ut från banan en sväng men det är ju sånt som kan hända när man löshoppar ute. Han fick komma in och göra om det bara. Kommer bli så roligt att följa hans utveckling! 

Sedan lastade jag Wasabi och körde till Nisses stall för skoning. Men eftersom stallet var fullt med hingstar och Nisse precis höll på att skicka hem en häst som varit på inkörning så fanns ingen ledig box så ställde henne i en hage. När jag sen kom med Grå och Chokladen så var visserligen Wasabi i en hage men inte i den hagen jag släppt henne i! Den hagen var dock hel så hon måste ha hoppat! 

Även Grå och Chokladen fick g ut i väntan på hovslagaren, och även de var yrsliga, for runt och lyckades slita ner sig massor. Men när hovslagaren kom lugnade allt ner sig. Vi skodde Wasabi, hovslagaren hittade två hovbölder på hoven som hon varit halt på, en som precis gått ut och en som han verkade ut nu, dessutom en gammal på andra frambenet. Eftersom hon ska stå torrt med hovbölder a nu så får hon bo kvar hos Nisse någon dag, hon ska ändå dit och träffa veterinären på tisdag. Grå verkades Chokladen var lugnast av alla! 

Lite fika, körde hem Grå och Chokladen och sen middag! Kvällsrycket i stallet så tog jag Lemonaden i töm, hon var jättefin men hade slagit upp ett sår på ett bakben, hon och Wasabi är helt otroligt duktiga på att göra illa sig! Sen har kvällen gått åt till att jvöas med vattnet som fortfarande inte fungerar fläckfritt men nu hoppas jag på att kunna duscha! 

Lemonaden i kväll! Sista september!

Full fart igår, och mer regn!

Började med att försöka få till strömmen i en av hagarna där det försvinner, men fick ge upp för den dagen. Red sen Grå innan massören kom till Chokladen, Lemonaden och Clarinett. Jag gillar inte att hålla på hemma med sånt och ännu värre när det regnar, men det hade inte prognosen sagt något om.

På Chokladen hittade vi ett nytt problem och precis som sist vi gjorde det så sa hon upp sig. Det förra problemområdet var dock bra igår. Lemonaden var yrslig av regnet och gick inte göra så mycket med. På Clarinett sitter det mest runt länden och på en sida, men ganska ordentligt, så vi jobbar vidare med det.

Eftersom massagen gick lite snabbare än jag trott så hann jag både fika och dammsuga köket innan nästa stallsväng. Då var det dags för löshoppning. Vi löshoppade Forzett som var lite svårfångad för dagen och Zayats som utvecklats mycket och hoppade riktigt bra! Och sen löshoppade vi två ponnyer varav en ungponny.

Sen nattade vi hästarna, Linda hängde med hem och vi gjorde tacos. Den här dagen har börjat med lösa hästar och morgonpromenad då drt kommer bli en intensiv dag det med tur att jag jobbar i morgon så jag får vila lite!

Ridning av Grå i regnet! 

Chokladen väntar på massören! 

Linda tog upp Iowa på banan en sväng! 

Filmer från löshoppningen finns på min Instagram, nillashast

RSS 2.0