Snö på tvären!

I dag har det snöat på tvären hela dagen!  Trots detta har det gått bra både att rida och köra med transporten.
 
Elise kom på förmiddagen och vi red ut med Gandalf och Vickan. Det blev en rejäl tur för Vickan med mycket trav, hon var rejält trött och det luktade svettig ardenner lång väg. Sen hann jag fika lite innan grannen kom och slog på Traffes tappsko. Midas fick gå galoppintervaller på slingan innan Alida kom.
 
Vi red ut första turen på Clarinette i dag. Longerade först lite på banan och sedan skrittade vi den rundan vi brukar rida i början. Hon gjorde som om hon aldrig gjort annat!
 
Efter lite mat så lastade jag Szum och åkte till Dannero på dressyrträning. Det var verkligen inget roligt före att köra i med mycket snö och blåst men det gick bra. Är väldigt nöjd med den nya bilen! Szum gick riktigt bra på träningen och jag är så nöjd. Vi red mycket tempoväxlingar och så kämpade vi på med galoppfattningarna. Hem kom vi också,  nu ladda inför ny dag i morgon! 

Grabbarna Grus!

Ica dag i dag igen och i dag med en lite mindre eldsvåda. Fast det kanske var att ta i, men mitt under värsta lunchruschen när jag satt i kassan så började det lukta bränt. Efter en stunds förvirring så såg vi att det rökte från ett lysrör och problemet gick att lösa! 
 
På kvällen så red jag grabbarna grus, alltså Szum och Traffe! Jag plockade fram lite bommar och kryss, tyvärr var det lite tungt på banan men det blir nog bättre bara det blir kallare. Började med Szum, jag longerade först över ett litet kryss innan jag satt upp. Sen travade vi bommar på åttvolt och avslutade med att travhoppa ett litet kryss. Traffe fick ungefär samma upplägg men han fick även hoppa lite studs. Måste säga att det känns som det börjar lossna med honom, han var jättefin i dag!

Fölmagebilder!

Försökte ta några bilder på Räkan och fölmagen i tisdags men bilderna blev inte så bra... Ja ni ser själva!
 
Närbild!
 
Halva hästen utanför bilden...
 
Rumpa och tjockmage!
 
"Hej!"
 
Här syns ju magen rätt bra men då dyker Clarinettes öron upp i hörnet i stället!
 
Hur som helst så har Räkan beräknad fölning i slutet av maj och hon är dräktig med Luxus!

Töväder!

Töväder och mer snö i dag, snön är ju helt okej och betydligt mycket bättre än det regn som kom i morse men töandet kan vänta lite till. Nu har ju jag varit på Ica hela dagen så jag har inte behövt bekymra mig så mycket för vädret.
 
På kvällen var Alida här och det är otroligt vad mycket lättare och roligare det blir när man är två! Jag longerade Clarinette innan Alida kom, hon fick även i dag gå med inspänning, Sen red vi ut med Tant och Midas, det började toksnöa under turen så vi var som två snögubbar när vi kom tillbaka! Vi avslutade kvällen med att jag red Vickan på banan. I dag skrittade vi på åttvolt över bommar och så travade vi! De första försöken var lite trevande med sedan travade hon på med bra bjudning och det kändes jättebra!
 
 

Mera snö!

I dag har det snöat ännu mer, jag var somen snögubbe när jag red!
Traffe fick börjai dag med att jobb apå slingan. han var oväntat cool och galopperade så fint och stabilt! Sen red jag ut med Tant och även hon fick gå lite galopparbete, red en skogsväg med superfint underlag. Vinter när den är som bäst!
 
Efter jag fått blar utkörda och hunnit äta lite så red jag Szum på banan. Han var rätt fin, jag påbörjade lite jobb med öppna/bogen in för att få upp och i hop honom lite. Det gick rätt bra och jag tror det är en rörelse vi kommer att ha mycket nytta av,Avslutade här hemma med Midas, jag la på Szums dressyrsadel på honom och den låg rätt bra! Han har ju musklat sig lite senhankom och nu låg Szums sadel bätre än den jag haft på honom, dessutom är den ju så mycket bättre att rida i! Vi trimmade lite dressyr och kände på sadeln, måste säga att det börjar hända lite med galoppen nu!
 
Eftermiddagen åkte jag i väg för lektioner och sen avslutade jag med att rida två hästar. Nu har jag hunnit hem, tagit in höstarna och dammsugit övervåningen! Nu hoppas jag att det snart finns duschvatten!

Tandläkarbesök!

I dag var jag till tandläkaren på förmiddagen, jag har lätt tansläkarskräck och har inte varit dit på länge. Nu trodde jag att jag hade tappat en bit av en tand så jag var ju liksom tvungen. Jag hade laddat för ett kostsamt och jobbigt besök, döm om min förvåning när tanden är hel och det är en bit tandsten som lossnat, så tandläkaren skrapade bara lite tandsten! Så i stället för flera tusen så gick mitt besök på 75 kr!!! När jag ändå var "på stan" så passade jag på att köpa presenter till nästa veckas personalmöte då vi ska ha presentleken, och så skulle jag köpa spån. Till min stora glädje hade de rea på Granngården och eftersom jag sparat så mycket hos tandläkaren så passadejag på att köpa lite ridkläder på rea. För en drygtusenlapp så fick jag termobyxor (de gamla sprack ju!), ridjackka, två par strumpor och ett par handskar, det är väl inte dåligt?
 
Hemma igen så började jag med att rida Midas, vi red ut en sväng och pulsade i djupsnön och travade uppför en lång backe, dvs bra styrketräning. Inridningshästarna fick gå i töm, först Clarinette. Jag hade lagt fram lite bommar för att ha som check på styrningen, låter ju enkelt att kunna priv´cka några bommarmen unghästar kan vara rätt vingliga. Efter några försök gick det galantatt styra på dom från alla olika håll. Sen körde jag henne ner till stallet vilke också gick bra förutom att hon blev lite rädd för Elise som stod i boxen och mockade, så då blev det ett hopp i en snödriva. Även Vickan fick jobba med bommar, hon fick trava över bommar på volt! Så duktig!
 
Sen var jag i väg och hade ett par lektioner i en grannby. Det känns att det börjar gå mot ljusare tider för det är många som är på hugget på lektioner nu, det är bra!

Snöfall!

Fick lite panik i morse när jag såg att det regnat, regn och minusgrader är ingen bra kombination och jag vill verkligen inte ha halka och is igen. Men som tur var så övergick det i snö och sen har det toksnöat hela dagen!
 
Jag har ju varit på Ica i dag och när jag kom hem så fick Szum arbeta lite i töm och Traffe fick gå galoppprogrammet i lina. Igår var ridbanan jättebra men nu har det kommit en massa lössnö som behöver trampas i hop, jag får får fortsätta jobba hästarna på banan i motgons så ska det nog hinna bli bra lagom innan nästa snöfall!

Mer hoppning!

Söndag och ny dag på Ica! Efter jobbet så fortsatte jag med gårdagens hoppövning, denna gång var det Midas tur! Han är inte mycket hoppad men tycks ha kommit på vad det går ut på nu och hoppar glatt och villigt! Han fick precis som de igår hoppa en liten kombination med två kryss och ett galoppsprång mellan, det gjorde han med bjudning, bra galopp och helt rätt inställning! Jag tycker också att galoppen direkt blev lite bättre när jag började hoppa så det kommer vara bra träning för honom!
 
Sen var det Vickans tur, för hennes del blev det ingen hoppning men jag red henne på banan utan hjälp. Longerade först och sedan skrittade jag lite och checkade av start, stopp och styrning. När man sitter på så känns det som om hennes hjärna går på högvarv för att luska ut vad jag egentligen vill där uppe! Sen åkte jag till grannarna med en visserligen lite misslyckad men ändå god kaka!

Hppelihopp!

Jobblördag och snöfall hela dagen! Nu börjar det bli tillräckligt med snö för att kunna snöpulsa ht vid avfallningar, perfekt!
 
Efter jobbet bar jag fram lite hinder på banan och hoppade lite. Först Traffe, med honom hoppade jag bara små krys och iu trav men trots det så hoppar han stora, runda språng och ger en fin känsla på hinder. Känns lovande, nu ska jag bara hitta styrningen och lite andra funktioner som kan vara bra att ha! Även Tant fick hoppa lite, hon var såklart också fin på hinder och taggad i vanlig ordning!

Fredag igen!

Då var det fredag igen och dags för Icajobb. Som tur var så började jag inte förrän klockan 11 i dag så jag hann lite före jobbet också.
 
Jag red Szum på morgonen, han var på ett riktigt surhumör och tjurade och spände sig. Jag misstänker att han stått och spänt sig i hagen då han bara haft ett tunnare täcke och det hade blivit -15 grader på morgonen. Även om jag fick honom att slappna av litegrann och komma till arbete så kändes han lite stum genom hela passet. Nya tag en annan dag med bättre förutsättningar!
 
Precis innan jag skulle åka på jobbet så kom Midas ägare, de skulle hälsa på och verka honom. Även om de visste att jag skulle jobba så känns det tråkigt att åka i väg, jag hade ju helst velat visa honom lite riden och haft en massa tid att prata men man måste ju tyvärr jobba också. Vi hann i alla fall prata lite och jag fick rapport sedan att Midas hade skött sig bra, inte för att jag var orolig för det men endå.
 
Efter jobbet så longerade jag Clarinette. Hon var betydligt mer nertaggad i dag om man jämför med gårdagen, och riktigt trevlig att jobba emd. Satte på en inspänning i dag och det blev ett väldigt brajobb för henne. Hon kom till ett helt anant arbete och jag såg hur hon fick fundera lite. Nu ska jag ha lite fredagsmys med ost och kex innan det är sovdags igen!

Övergående energibrist!

Även om det är jättekul att jobba med hästar så kan man i bland tappa lite sug, oftast inte så mycket och det brukar gå över fort men sndå. I morse var jag utan energi och inspiration men som tur var kom Elise på förmiddagen och med lite sällskap så blev det genast lättare!
 
Jag började med Midas som jag longerade i snön medan Elise mockade och fixade åt Gandalf. Tanken var att Midas skule få jpbba mycket i galopp för att bygga styrka utan ryttare men han hade även mycket energi som nu fick chansen att komma ut. Det var full fart under hovarna! Sen red vi ut med Gandalf och Vickan, för Vickans del blev det en ny och längre tur i dag mendet gick fint och vi travade även lite. Nu har jag ju travat på henne förut också men i dag var första gången medvetet, de andra gångerna har det blivit några travsteg på hennes intiativ, men i dag travade vi lugnt bakom Gandalf.
 
Sen longerade jag galoppprogrammet med Traffe. I dag var det lite mer dramatiskt än vanligt, även om nog Traffe missade all dramatik, då grannen var här och körde ut balar och Clarinette passade påatt hoppa ut ur hagen precis då! Som tur var kunde han stoppa in henne igen ochingen skada var skedd, hon har ju hoppstam så det är ju lika bra att hon tränar! När ordningen var återställd och balarna utkörda så hjälpte grannen mig så jag fick åka lite på Clarinette. Honvar väldigt på hugget i dag så jag började med att longera henne innan vi red (åkte) en sväng ner på vägen och sedan upp till stallet. Hon bryr sig ju inte om att jag sitter på henne men däremot tycker hon nog att hon ska få vara med och bestämma vart, när och hur vi ska rida! 
 
Avslutade sedan med att rida ut Tant en sväng, hon var överpigg och vi hade en ständig diskussion om tempot. men hon verkar inte vara trött efter träningen i alla fall! Sen drog jag i väg och köpte foder och spån, hann precis innan de stängde, och sen hem för en efterlängtad middag. Så både energi och inspirationsbristen tycks gått över under dagen! Nu är det som vanligt mitt i natten och dags att sova!
 
 
Jag och Vickan i dag! Visst ser jag rätt liten ut på henne?

Krokodiler på spåret!

Ny riddag, några minusgrader och lätt snöfall så inget fel på vädret direkt!
 
Började med att rida Szum på slingan, longersde först ute i snön och red sen. Hanvar svettig redan innan jag hade suttit upp men uppenbarligen inte trött för ahn var som en bomb att sitta på. Till alut kunde han trava avspänt och då avslutade jag. Sen fick även Traffe göra samma jobb, han skötte sig betydligt bättre än sin kompis!
 
Efter lite lunch så red jagh dressyr med Midas. Jag jobbade med att rida honom lite innanför spåret, det blir lätt diken av spåret på vintern och det ville jag motverka och så är det ju ett perfekt tillfälle att kolla av om hästen är i ramen. När jag jobbade på ridskola sa jag till barnen att det var krokodiler på spåret! Vi jobbade mycket med galoppen också, han är riktigt fin i traven men galopparbetet ligger lite efter. Avslutade sedan här hemma med att römköra Vickan. Hon fick i dag jobba lite på volt i trav och då kude jag, visseligen korta stunder, se att hon kommer bli riktigt fin när hon är mer färdig. Det är en maffig häst när hon kommer på tygeln!
 
På kvällen hade jag lite lektioner och red Sickan som inte ridits på tre månader,hon har ju sadeltvång så lite försiktig är man ju när hon inte ridits men det var verkligen inga problem. Nu är jag trött och hoppas på att jag ska orka ta tag i allt som är kvar i morgon i stället!

Dubbelbokning!

Jag har tjatat om att vi måste ha personalmöte på Ica sen semestern, förra måndagen bad min chef mig att föreslå en dag för möte. Just då hade jag lite dålig koll och föreslog glatt tisdagar, dagen efter insåg jag mitt misstag eftersom jag hopptränar varannan tisdag... Men nu får man ju inte låta sig nedslås av en sådan detalj, i kväll har jag hunnit med både personalmöte och hoppträning!
 
Jag brukar ju inte skriva så mycket o de dagliga sysslorna som att jag släpper ut hästar, mockar, ger vatten och foder, det känns inte så intressant att läsa om (inte för att jag kan förstå att så många vill läsa på bloggen ändå, är det så intressant att läsa om när jag rider?). Men ibland är detta vardagliga jobb roligare än andra dagar, och jag kommer nog aldrig sluta faschineras av dessa härliga hästar. Jag öppnade en ny bal åt grabbarna i dag och drog sedan plasten genom brudarnas hage. Helt plötsligt tog det tvärstopp och när jag tittar upp så står Clarinette på plasten! Hon såg så besviken ut när hon inte fick åka med! Snacka om orädd, de flesta hästar brukar ju dra åt ett annat håll när man kommer med plasten!
 
Ridit har jag ju gjort i dag med. Först Midas som jag red ut, och sen Szum som fick jobba på banan. Det känns som jag och Szum börjar komma tillbaka där vi var i höstas, och i dag blev det lite galopparbete också. Efter lite lunchfika så tömkörde jag Clarinette. Det är andra gången hon arbetar i töm och hon var helt med på noterna i dag, känns lovande att jag både kan starta, stanna och styra. Avslutade ridningen här hemma med att rida ut Vickan tillsammans med Elise och Gandalf. Det började skymma så vi red samma väg som tidigare, och i dag kändes verkligen Vickan avspänd och cool!
 
Efter lite middag så åkte jag och Tant på personalmöte, fast Tant fick stanna kvar i transporten. Mötet gick snabbare än väntat så jag missade inte så mycket fast jag smet lite tidigare och drog på hoppträning. Träningen gick riktigt bra och Tant var i högform. Hon kändes fin på framridningen och hoppade riktigt jäkla bra! Så nöjd med henne och även rätt nöjd med mig själv då jag hoppade flera språng på 1,10 fast jag tycker det är högt!
 
Nu ska jag duscha och sova för nu är jag rätt trött! Ny dag och nya äventyr i morgon!
 
Traffe verkar nöjd med den nya balen!
 
Szum har visst ätit med hela huvudet!
 

Årets fattigaste dag?

Haft en rätt lugn dag i dag! Först rätt lugnt på Ica, det sägs att i dag den 19/1 är årets fattigaste dag! Kan nog stämma efter julens alla utgifter och innan folk får barnbidrag och lön, och det var väldigt lite handel i dag men ajg misstänker att det blir mer i helgen!
 
Har tagit det rätt lugnt här hemma också och bara kört galoppprogrammet i lina med Traffe. Nu håller jag på att skicka ut ridtider för onsdag och funderar på att bokföra lite innan det blir semla till kvällsfika!

Inridning och lektioner!

Trots stt det blev sent igår så var jag uppe i tid, inte bara jag utan även Alida och vi ägnade förmiddagen åt inridningshästarna. Först Clarinette som jag nu med hjälp av Alida skrittat runt ridbanan i några varv, det känns verkligen som vi är på gång! Sen red vi ut på Tantoch Vickan, vi red samma runda som sist och den här gången var Vickan lite mer med på vad som väntade. Hon är vaken och alert men lyssnar ändå när jag säger till så det är inge problem även om hon ibland hoppar till för spöken och annat otäckt. 
 
Sen åkte jag på lektioner till Hammerdal och Stugun, det tog resten av dagen då det glädjande nog var många som ville rida. Inget roligt väder att köra bil i,det toksnöade, men det gick ändå rätt bra. Nu är jag trött och frusen så det blir nog en dusch och sedan sängen!

Grillfest!

Jag har ju haft lite sommarlängtan den här veckan så jag slog till med en liten grillfest så här i januari! Inte helt fel med grillat och sen blåbärspaj till efterrätt!
 
Men dagen började ju såklart inte där, utan dagen började med dressyrträning på Szum. Och dagen började med att dämparen till bakluckan på transporten var trasig, är så less på mitt släp just nu för det tycks alltis finnas något nytt som kna gå sönder trots att jag snart bytt allt som går att byta! Nu går det jul lika bra att köra endå och vi kunde rida träningen. Szum var lite spänd och lite tjafisg men verkligen inte speciellt mycket och md tanke på hur lite han har gjort i vinter så är jag nöjd.
 
Hem igen, red Midas. Han fick värma upp i snön i skogen ovanför gården innan han sen fick gå galoppinteraller på slingan. Sen hann jag även marinera kött, klyfta potatis och göra pajen innan jag åklte i väg för några lektioner och en ponny som skulle tömköras. Det var tur att jag hade förberett för jag kom hem bara en halvtimme innan gästerna kom! Blev en trevlig kväll, vi var några stycken som åt och pratade en massa, däribland Alida och även Clarinettes ägare. Det gäller ju att bjuda igen lite när jag blivit bjuden på middag så mycket. Nu är det i vanlig ordning mitt i natten och jag ska dyka i säng!

Plusgrader!

Igår morse var det -18 grader och i dag har det varit ett par plusgrader!  Det vänder fort och jag hänger intemed i vändningarna utan gick ut i kväll efter jobbet i långkalsonger och thermobyxor som vanligt. Det belv väldigt varmt och svettigt efter två ridpass!
 
Jag red inga "åkahästar" utan jag fick jobba lite också. Först ut var Szum, vi ska på träningi morgon och det blev ett bra pass inför det. Vi gjorde även några fattningar, de första sen november! Det var inga problem med galoppen, i alla fall inte innan han fick för sig att det bodde ett spöke på långsidan. Szum är egentligen inte rädd för något men han är ganska duktig på att leta faror, speciellt i vissa lägen... Har i alla fall en bra känsla inför träningen! Sen red jag Traffe, har ju bra kört galoppprogrammet i lina den sista veckan men trots det (eller tack vare?) så var det ett av våra bästa pass! Han hittade formen betydligt fortare än jag är van, dessutom var han stadigare och lägre i formen än vanligt. Det känns jättebra!
 
När jag ridit klaret och tagit on hästarna såpackade jag inför i morgon och kopplat på släpet. Sen hann jag även röja lite i köket och nu är det väl bara att sova och ladda inför i morgon som gäller!

Temperaturväxling!

I morse när jag gick ut till hästarna var det -18 grader, när jag kl 17.00 stämpade ut från Ica (ja vi har fortfarande stämpelklocka!) så var det -6 grader! 
 
Även om det började snöa ordentligt så var det bra ridväder vilket jag och Alida verkligen utnyttjade i kväll! Först ut var Clarinette. Hon fick repetera lite hängning sen igår och sen satt jag på henne, först på halt och sedan lite i skritt. Hon var lika cool som vanligt!
 
Sen red vi ut i mörkret, med pannlampor, på Tant och Midas. Vi travade mycket och Midas hängde på Tants tempo bra men var rejält svettig efteråt. Vi avsutade kvällen med Vickan. I dag red jag på banan. Vi skrittade lite runt Alida, gjorde halter och startade, och styrde lite. Bara för att hon ska förstå att det är jag som sitter på ryggen som hon ska lyssan på, hon var lite förvirrad i början men sen trillade poletten ner!

På köldgränsen!

Igår när jag gick och lade mig var det -5 minusgrader och snöade, när jag klev upp var jag inte alls beredd på attdet skulle vara -15! Det har varit en jättefin vinterdag om än lite kallt om näsan!
 
Red först Midas, han fick gå ett lättare dressyrjobb på banan. Han gick ju rätt ordentligt igår med galoppjobbet i snön så i dag jobbade vi grunder och form. Sen gjorde jag i ordning Clarinette lagom tills Alida kom hit, longerade fördt och gjorde de vanliga förberedande övningarna innan det var dags att hänga på henne för första gången! Som väntat så var det inte någon stor grej utan hon var lika cool som vanligt. Men nu är i alla fall insittningen i full gång!
 
För Vickan så kan vi säga att insittningen nu är avklarad och det är i stället dags att påbörja nästa fas, alltså själva inridningen! När vi var klar med Clarinette så red vi ut med Tant och Vickan en liten skrittsväng! Vickan var tyckte det var väldans spännande och jag tror det bor ett fullblod i den där ardennerkroppen! Hon skötte sig självklart bra, trots att det till och med kom två travekipage, men jag tror hon blåste och drog in luft hela turen!
Efter lite fika så redjag Szum på slingan i dag igen. Han var lika spänd i dag men det släppte sen och det gick bra. För min del känns det mest som ett självmordsuppdrag att göra detta men ajg tror verkligen det är ett bra jobb för honom och det kommer bli bättre bara vi gjort det några gånger. Och i dag satt jag i alla fall kvar! Sen fick Traffe gå galoppprogrammet i lina, min plan var att han skulle gå det fram tills kiropraktorbesöket men nu blev det uppskjutet i två veckor pga ryggskott så jag får nog rida lite innan dess ändå.
 
På kvällen var det meningen att jag skulle ha lektioner, jag velade länge fram och tillbaka innan jag bestämde mig för att ställa in pga kylan. Det var precis på gränsen på min köldgräns men det är svårt att veta hur lågt och snabbt det kommer sjunka. Med faci i hand hade det kansle gått att köra fördet blev inte så  fruktansvärt kallt men å andra sidan är det rätt kyligt att stå ute i tre timmar i -17-18 grader också. I stället sålde jag Volvon, bakade kaka och fikade. 
 
Vickan innan dagens tur!

Vitt, vitt, vitt!

I dag är allt vitt! Och nu i kväll snöar detigen, så snart är det ännu mer snö! Har ridit lite i snön i dag och det är verkligen underbart! Nu jäklar ska hästarna tränas och byggas upp!
 
Jag började med Szum, jag longerade honom ute i snön innan ajg satt upp och red på slingan som jag trampat upp i en av sommarhagarna. Szum var inte helt oväntat vldigt laddad, redan i skritten var han som en bomb och när jag skulle börja trva var det baraskutt och hopp först. När det väl blev trav så grymtade han som en gris vart och vartannat steg, till slut kunde han slappna av och trava som vanligt och till slkut frustande han till och med! Så bra jobb för honom! När vi var klara så var det inte mindre än tre traktorer på gården! Två som skottade snö och en som körde balar, snacka om effektivt Ridbanan fick jag trampad också!
 
Sen red jag Midas, han fick gå ut en liten sväng och spåra upp ridväg  innan även han fick gå på slingan. För hans del blev det en massa galoppjobb, perfekt att bygga styrkan i galoppen och kondition! När vi var klara så hade Elise kommit och vi red ut en sväng med Gandalf och Tant.
 
Där någonstans hann jag in och äta ett par mackor innan hovis stod på gården, hon slog på Szums och Tants tappskor och bytte framskor på Gandalf. Sen avslutade jag med att longera Vickan med inspänning! Som väntat var hon inte helt nöjd med inspänningen utan testade att backa och greja lite innan hon accepterade läget. Jag vill gärna longera hästarna lite inspända innan jag börjar rida dom på riktigt. Det är bra att dom har fått känna på lite stöd och kontakt i munnen innan jag ska börja stanna och styra uppifrån. Jag satt upp en gång på henne också, bara som lite repetion, hon var helcool såklart.
 
Sen har jag ätit middag, tagit onhästana och tömt Volvon på grejer. Nu borde jag bokföra men katten har lagt sig precis över alla papper, jag ser det som ett tecken på att jag slipper det i kväll!
 
Szum efter dagens ridning i snön!
 
Han är ganska charmig min Szum-Brum!

Vårdrömmar!

I morse var det -24 grader, när jag kom hem från jobbet vid 18.30 så var det bara .10 men toksnöade! Och även om jag egentligen inte kännermig färdig med vintern än, jag har ju knappt hunnit med att njuta av fint ridunderlag, snögalopper och snöpulsande, så är det inte utan att jag längtar lite till våren!
 
Först till vårvintern med takdropp, dagsmeja och årets första tävlingar, sen till våren med ljusa kvällar och mjuka grusvägar! Och sen sommaren med bete, dygnet runt ljus och mular som doftar gräs och sol! Man måste få längta bort lite ibland! 
 
Jag longerade aloppprogrammet med Traffe och annrs var det bara att ta in hästar och borsta av dom snö som gällde i kväll!

Här kommer lite bilder att drömma sig bort med!
Vår!
Jag och Cadde som var här på inridning våren 2013
 
Våruteritt med Tant, 2014
 
Sommar!
 
Bete! Oliven och Taggen, sommaren 2013!
 
Jag och Tant på hoppkurs sommaren 2014!
 
Jag och Corran i skogen, sommaren 2011!
 
Nu gäller det att försöka njuta av vintern, för våren och sommaren kommer snart nog ändå. Just nu ska jag mysa med nyponsoppa och glass, ny dag i morgon!
 
 

Löshoppningstider igen!

I dag har Clarinettes resa mot treårstestet börjat, hon har nämligen löshoppat för första gången! Det var lite planerat, jag hade ju bokat ridhuset för att rida träning men när det blev inställt bestämde vi oss för att loshoppa i stället. Eftersom det blev sent påtänkt så åkte vi bara med Clarinette!
 
Men jag började dagen med att rida Szum innan jobbet. Han var pigg och laddad, trots att han blev rejält trött i torsdags men två dagars vila och busväder med snö och blåst gjorde nog sitt till. Jag longerade med mycket galopp innan jag satt upp och det gavbra resultat för han var jättefin att rida sen! Vi red skänkelviknngar och övergångar,han blir mer och mer ridbar nu för varje gång!
 
Sen några timmar på Ica, där var det heldött! Tror alla höll sig inne och tittade på skidor på tvn i stället! När jag kom hem var det snabba bud att byta om och sedan åkte vi med Clarinette. Det var första gången hon löshoppade oh första gånen hon var i ridhus men hon var inte speciellt brydd utan skötte sig utmärkt! Sällan man ser en så ung och grön häst vara så cool och avpänd på ett nytt ställe. Även hoppningen gick bra och det känns lovande inför vårens mål som ju är treårstestet! 
 
Jag och Clarinette!
 
 
 

Spräckta byxor!

Icajobb i dag och snö på tvären när jag kom hem. Även om jag var väldigt träningssugen så var det lite skönt att slippa ge sig ut med transporten i snöyran, i stället har jag trimmat här hemma, men i morgon ska jag ut med släpet ändå.
 
Jag red Midas först, vi jobbade med formen, att vara i ramen och ta ett jämnt stöd på bettet, alltså rent geundjpbb. Sen avslutade vi med att hoppa några varv på volt över ett kryss! Förutom att det är en del i hans utbildning så är det jättebra styrketräning för galoppen att hoppa på volt!
 
Sen var det Tants tur att trimma lite. På träningen i tisdags tyckte jag att hon kändes väldigt ridbar, men den känslan var som bortblåst i dag (det blåste ju visserligen ute men ändå...). I stället var hon tjafsig i munnen och benen tycktes gå åt alla håll samtidigt, det är inte en helt ovan känslapå henne och det gäller att inte stressa upp sig utan jpbba lugnt och systematiskt. Det gäller att få henne att ta stödet på yttertygeln men det är inte heöt enkelt när hon biter fast på innersidan, i dag jobbade jag med det genom att växla att ha henne rätt ställd och motställd (utåtställd), jag försökte även flytta bogarna lite framförallt när jag ställde om henne och då både utåt och inåt. Jag jobbade mest i galopp eftersom jag tycker det är lättast på henne, det är lite intressant att jag tycker det för precis när honkom kunde jag knappt galoppera på henne och det tog lång tid innan jag tyckte jag kunde jobba henne i galoppen. Men som tur var förändras saker och nu jobbar jag henne helst i galopp! Jag fick henne inte stt släppa hekt i dag men betydligt bättre blev det, och jag hittade stödet på yttertygeln!
 
Nu ska jag mysa lite framför tvn, och sy i hop mina thermoridbyxor! De sprack nämligen när jag satt upp på Vickan första gången, hon är ju rätt bred så det var kanske inte så oväntat!

Tacosfrossa!

Jag belv väldigt sugen på tacos vid jul, har varit sugen på det sen dess men nu har de gått över! Åt tacos här hemma i onsdag och rester igår och i dag på lunchen, i morse fick jag ett sms att ajg var bjuden på tacos i kväll. Så nu har jag ätit tacos så jag klarar mig ett tag! Det gäller att göra det rejält när det ändå görs!
 
I morse tömkörde jag Vickan innan jobbet, gick riktigt bra och även varvbytena som varit lite svåra börjar fungera fint. Efter jobbet blev det inte myclet gjort, all energi rann av mig när jag fick reda på att träningarna jag skulle rida i helgen var inställda! Hon jag skulle träna för var sjuk så det var ju inte så mycket att säga som det men tråkigt i alla fall. Dessutom skulle hovis slå på mina tappskor men det var alldels för kallt för att göra et utomhis i kväll så det blev litksom inget av något. Då rann all energi av mig och jag åkte och åt tacos i stället för att rida eller göra någo vettigt. Nu ska jag ladda upp lite ny energi till att jobba i morgon!

Hemmadag!

Ytterligare en hemmadag och alla hästar motionerade! På förmiddagen snöade det riktiga lapphandskar och det kändes mer som inomhusväder än ridväder men det ordnade upp sig sen!
 
Även i dag började jag med Midas, han fick i dag agera upptrampare. Vi red först den rundan på nersidanvägen som jag brukar rida med unghästarna första gångerna, där har jag inte ridit på länge så det var ganska mycket snö att pulsa i. Sen fick han även trava och galoppera några varv på slingan som vi håller på att trampa upp i en av sommarhagarna. Efter Midas så tömkörde jag Szum ute i samma hage. Han var väldigt stark och på hugget, jag hade fullt sjå att hålla styr på honom och att hålla honom på rätt sida om den lilla björk som fanns där. Några gånger hamnade han på fel sida björken och det är inte alls bra när man tömkör! Det slutade i alla fall med en väldigt fin och trött Szum, precis vad han behövde!
 
Elise hade kommit när ja var klar med Szum så då tog jag in Vickan och Elise hjälpte mig att rida lite på henne. Vi red en lite längre sväng i dag, över gården och ner på vägen och sedan upp nästa infart. Det gick bra, hon tycker det är helt okej att jag sitter där uppe nu, trots att vi träfade på två rovdjur dvs mina katter!
 
Red även ut Tant innan jag åt en sen snabblunch. Efter lunchen red jag Traffe på banan innan jag åkte och köpte spånbalar och mineraler. Hemma igen så blev det en snabb middag också med tacosrester sen igår. Sen jobbade jag Clarinette utanför boxarna. Vi jobbade med start och stopp från marken och de förberedande uppsittningsövningarna. Sen var det bara att ta in hästarna, innan jag fick hjälp att starta volvon och köra hem den igen. 
Midas efter dagens jobb!

Vardag igen!

Blev en lugn förmiddag, fastnade lite framför datorn där jag spande in hingstar! Det är ine helt lätt så det gäller att vara ute i god tid, om jag nu ska betäcka om Räkan...
 
Resten av dagen blev det ridning och hästjobb! Först ut var Midas som jag red ut, så skönt att vägen pterigen går att rida på då den är snötäckt och fin! När vi kom tillbaka så var Elise här så då tog vi Vickan, med henne så tränade vi uppsittning och skrittade lite på gården. Det börjar dra i hop sig för större äventyr för henne!
 
Sen red vi ut med Gandalf och Trafe. Traffe var inte helt med på noterna i dag, mitt i en trav, som jag bedömde som lugn och avspänd, så fick han för sig att gå hem! Han vände, reste och drog ner i diket. Efter en del övertalning så gick han mengjorde ett försök till lite längre fram. Måste säga att han påminner om Szum, fast inte ens Szum gör sånna specialsprång som Traffe gör. Han lättar först lite fram, osm om han skulle resa sig lite, och sedan tar han ett stort skutt eller bocksprång ur det! Vi kom i alla fall hem sen utan problem, det känns som det där är något han lärt sig någon gång och någonstans. Jag tror helt enkelt att han testar gränserna lite!
 
Szum gick på banan och var riktigt fin, men lyckades plocka av sig en sko under ridpasset! Avslutae med Clarinettesom jag tömkörde för första gången. Hade innertömmen direkt i bettringen och det gick ganska bra, men vi måste jobba lite på bromsen. 
 
Drog sedan direkt upp på Ica för att handla lite och sedan blev det tacos. Har hunnit packa ner julen och det blir alltid lika tomt och trist i fönstren då. Hade även tänkt bokföra i kväll men det blev sent och nu ser jag nästan i kors!

Trettondagen!

En bra dag med lagom mycket häst och rejält med snö på det, snön är efterlängtad så vi får bra ridunderlag! Ändå är det helt otroligt att min ridbana har hållt så bra, jag hör ju att det är isgata på de flesta banor här omkring men min är bara packad snö och har fungerat även för barfotahästarna.
 
I dag var Traffe först ut, han fick gå i töm och bland annat jobba över höga travbommar. När han var klar så packade jag in Tant i släpet och åkte på hoppträning. Ni må tro det var skönt att kunna åka i väg utan att behöva oroa sig om bilen ska hålla i hop eller behöva fundera över vilka backar som väntar, om det är sandat och hur jag ska ta mig fram. 4 hjulsdrift är grejen!
 
Träningen gick bra, Tant kändes oväntat genomriden och riktigt fin! Vi jobbade mycket med bommar, travhoppning och hinder med bommar, Tant hoppade bra och det var inga problem med galoppen trots att vi inte kunnat jobba den så mycket! När jag kom hem så tog jag Clarinette, i dag fick hon ha tömkörningsgjorden och så satte jag longerlinan direkt i tränset och skippade kapsonen. Hon var väldigt pigg i dag och småtravade på väg till banan. Red även Midas, han fick jobba sidvärts, med fattningar och så fick även han gå över de höga travbommarna. Sen var det bara att ta in hästsarna och ruda i väg på middag, nu är jag trött och det är sovdags för längesen!
 
Tant efter dagens träning!

Trettondagsafton!

Jobbat i dag men vi stängde klockan 16.00 i dag så lite tidigare, vi är nog den enda affär som stänger tidigare i dag men mig gör det inget!
 
När jag kom hem så hade jag tappat både motivationen och energin så det var lite segt innan jag tog mig ut. Men det går ju bra bara man kommer ut och tar in första hästen, i dag var det Szum som var först och med honom kom även motivationen! Han ger ju en grym ridkänsla när han går på sitt bästa och i dag glimmade han till korta stunder så det känns hoppfullt! Sen att han känns som ett helt Vasaskepp att styra runt på däremellan är en annan sak. 
 
Sen tömkörde jag Vickan, i dag var hon helt med på vad vi höll på med och riktigt samarbetsvillig. Vi har lite problem med styrningen, det är ingen servo direkt, men jag tror det är löst på några gånger i töm! Efter att ha tagit in hästarna så klippte jag Tant. Det är andra gången jag klipper henne för den här vintern och jag hade egentligen inte tänkt klippa om, men jag är glad att jag gjorde det för det hade växt ut mycket mer än jag trodde, på vissa ställen såg man knappt klippkanten. Som vanligt klipper jag inte hela hästen utan bara den delen där hon svettas mest, vi ska på träning i morgon så nu är hon fin tills dess!
 
Den här bilden är sedan jag klippte henne förra vintern men jag har klippt ganska likt i år!

6 hästar senare!

I dag har jag varit ledig och hemma, ledig för mig innebär att jag inte har några tider att passa det vill säga inget Ica och inga lektioner. Full fart har det varit ändå, alla hästarna har jobbats och det tar sin lilla tid det med!
 
Förstut var Vickan, Elise var här och hjälpte mig så jag kunde hänga på henne i dag med. I dag gick vi lite när jag hängde så hon fick vänja sig med att ha vikt på sig en lite längre bit, sen avslutade vi med att jag satt på henne två gånger på halt. Eller typ halt för Vickan tyckte det var lite onödigt att stå still just då! Sen red jag Midas, han fick gå i skogen ovanför gården, där är det snö och därmed bra underlag! Red även ut med Tant, hon är fyrbrodad och har inga problem med att gå på den isiga vägen men det är ju ändå inget underlag för några busgalopper. Men till vår stora glädje så var de "galoppstigar" som jag brukar rida på fortfarande snötäckta och med bra underlag. Vi travade och galopperade några varv och humöret steg på oss båda!
 
Efter lite lunch, i dag har det sista av julskinkan rykt då det blev klämda mackor med julskinka till lunch och omelett med resten sen till middag, så var det Clarinettes tur. Sist hade ju hon sadel för första gången och i dag började ag precis som då med stigbyglarna upphissade men efter några varv togjag ner dom och longerade med dom nere. Det bekom henne inte alls, och till min stora förvåning så brydde hon sig inte alls när jag gjorde mina förberedande uppsittningsövningar. Hästana brukar allt som oftast reagera på något, i alla fall när jag både hoppar och viftar på armarna, men hon var helt avspänd! Jag drog fram pallen också och inte var det något konstigt att jag stod på den och hängde över henne heller, hon är alltså redo för att hängas på om det inte vore för den lilla detaljen att hon inte är styrbar än. Vi ska alltså ta tag i tömkörningen nu och sen är det nog inte långt kvar innan jag sitter på henne, hon verkar helt orädd!
 
Sen red jag Szum, longerade en stund först men när jag satt upp var han faktiskt riktigt fin att rida och jag tror han börjar komma tillbaka dit vi var en gång i höstas. Vi travade lite över höga travbommar och sen red vi åttor och på volt där vi vände igenom och bytte varv hela tiden. Avslutade med Traffe som fick gå galoppprogrammet i lina. På kvällen var jag till grananrna och fick mig lite kaffe, en hel del hingstdiskutioner senare så är klockan alldeles för mycket och jag ska ju jobba i morgon igen! 

Blåsväder!

Blåsigt i dag med, och i natt har jag vaknat flera gånger av den men har varit så trött att jag somnat om direkt. Jag är inte alls förtjust i blåsten och brukar ha svårt att sova då utan oroar mig för allt som kan hända...
 
Blåsten lugnade sig framåt dagen så det har inte varit några problem att rida men däremot har det varit kallt, jag känner mig genomblåst! Började dagen med Traffe som jag red på banan, måste säga att även om inte ridningen fungerar helt hundra än så har han verkligen landat. Han är väldigt trevlig att hantera, i början var han orolig, grävde och kunde inte stå still när jag borstade men nu står han lugnt och väntar! Dessutom är han väldigt mysig och go, och även om han inte släpper till helt i ridningen och fortfarande är lite spänd och inte riktigt framme så känns det ändå rätt bra nu!
 
Sen tömkörde jag Vickan! Hon är tömkörd förut men det var ett tag sen och när vi började så hade hon nog glömt det helt! Hon bara backade eller stannade glodde på mig, verkade som om hon tyckte jag var rätt knäpp när jag stod där och drog i tömmarna... Men jag lyckades få henne att komma på rätt tankar genom att göra som jag brukar när jag tömkör första gångerna med unghästarna, det vill säga att jag satte innertömmen direkt i bettet så det blir mer som en longeringslina. När jag hade tagit henne några varv på volt runt mig var hon med på noterna och jag kunde ta ut henne på fyrkanten och gå bakom. Servostyrningen är väl inte helt uppsmord ännu men några gåner till så ska nog både styrninge och broms fungera problemfritt! Avslutade sedan jobbet här hemma med att Midas fick gå ett lätt pass i töm ute i snön i sommarhagen, han var jättefin i formen och det märktes att han hade gått ett bra jobb igår!
 
Sen var jag i väg och hade lite lektioner, nu har jag ätit och tagit in hästarna. Känner mig lite frusen fortfarande så nu blir det nog att landa under en filt i soffan!
 
Vickan i dag. Jag har två gjordar till min tömkörningsgjord, i tisdags hade jag den kortaste på innersta hålen när jag tömkörde en ponny och i dag hade jag den längsta på yttersta på Vickan!

Märkliga dagar!

Det är konstigt med dagarna nu, igår var det söndag och i dag är det fredag! Vädret är också märkligt, regn i morse igen och blankis på väg till jobbet, nu i kväll har det blåst ordentligt och det känns mer som mars än januari. Det är som upp och ner allting!
 
Som tur är så är min bana än så länge bra, är nog bara en tidsfråga, men det gäller att passa på så efter jobbet tog jag tre hästar. Först Szum som fick gå i töm med tanke på vädret, men med facit i hand så hade jag nog kunnat rida för han var koncentrerad och oväntat avlappnad. Sen red jag Tant, trimamde lite och hon kändes väldigt fin och mjuk. Vi avslutade meda tt rulla över ett litet sockerbitshinder, tänker att det är bra om hon har sett något hinder om det blir träning på tisdag.
 
När det var dags för Midas så var det riktigt busväder med ordentlig blåst och snö, snön är efterlängtad men nu kom den helt på tvären, jag tänkte att det är bra miljöträning och red ändå. Vi trimmade dressyr, jobbade mycket på volt med galopp på volten, öka/minska volten och att vända igenom. Framdelsvändningar testade vockså dpå litegrann men ja tror mest Midas tyckte jag var väldigt förvirrande när vi höll på med det, vi fick till det rätt bra flera gånger men jag vet inte om det bara var tur... Midas var trött och nöjd efteråt i alla fall!
 
Nu blir det nog sängen rätt snart, har blivit lite sömn den här veckan så jag måste försöka sova lite i natt!

Nyårsdagen!

Nyårsdagen började med regn! Som tur var så varade inte det så länge, nu kan vintern få komma tillbaka!
 
Jag red Midas i morse inna jobbet, vi red i skogen hemma. Det är ju ganska jobbig terräng i vanliga fall och inte blir det lättare med ett par decimeter blötsnö, men nu bryr sig Midas inte om vi drar med oss kvistar, rider rakt genom buskar eller får med oss delar avv träd vi rider under och det är bra. När vi kom tillbaka så kom även sandbilen, eller rättare sagt sandtraktorn! Han var väldigt efterlängtad men lät rätt mycket och fick fart på alla hästarna i hagarna, som tur var så brydde sig inte Midas märkbart.
 
Efter några få timmar på jobbet, där det i dag var väldigt lugnt, så fortsatte arbetet hemma. Jag tog båda inridningshästarna med lite hjälp av Malin som hade häst här förut och som nu hälsade på och ville titta på Clarinette, Malin hjälpte ju mig med inridningen av Corran som är syster tilll Clarinette. Först ut var Vickan, jag jobbade henne lite från marken och med de förberedande uppsittningsövningarna. Alla som har fördomar om att ardennrar är långsamma och tröga borde träffa Vickan, hon är känslig, energisk och oväntat kvick med tanke på sin storlek. Hon är lite tveksam till allt nytt men bara hon har fått testa på så är det lugnt sen, sist vi gjorde de förberedande uppsittningsövningarna så var hon skeptisk och trampade runt en del, i dag stod hon so ett ljus! Samma sak när jag hängde på henne i dag, först lite skeptisk och när jag klev upp försts gången trampade hon omkring, men när vi hade gjort det några gånger så var det lugnt. Jag hängde på henne flera gånger och vi gick lite också, snart kan jag nog sitta upp!
 
Sen Clarinette longerade jag i dag med sadel, det var inga problem och hon brydde sig inte alls om att vi hade ny utrustning i dag. Avslutade sedan med att Traffe fick gå galoppprogrammet i lina. På kvällen sen var ajg till grannarna och mockade och fikade lite. Nu är det alldeles för sent igen och jag ska upp tidigt i morgon, ingen ordning!

RSS 2.0