Sommaren är här!

I dag känns det verkligen som sommar! Varmt, riktigt varmt, sol, doft av hägg och det känns som sommar i luften! Härligt tycker jag även om det är lite tungjobbat!
 
Dagen började på verkstan! Skulle bara svänga in hos grannen som har bilverkstad och fråga om en lampa som hade börjat lysa, och blev kvar i en dryg timme! Det var tydligen vatten i bränslefiltret och det skulle vara lättfixat, vilket det ju var men sen blev det några komplikationer så tiden rann i väg och ändå lös en annan varningslampa när jag åkte därifrån. Nu har den slocknat så förhoppningsvis är bilen glad en stund nu! Sen jobbade jag Szum i töm, han har ju haft några dagars vila så vi drog igång igen nu.
 
Sen hann jag småpyssla lite innan det kom en häst! Hästen var Rosetta, några av er kommer kanske ihåg henne från i fjol sommar då hon var här i någon vecka innan sommarpremieringen. I år väntar mer arbete, hon ska uppfostras  (enlogt ägaren), kanske ridas in men framförallt köras in! Det känns mer än lovligt spännande eftersom jag inte kan köra men som tur är kan ju Nisse det! När hästen var lämnad i hagen, grejerna upppackade och avtalet skrivet så åkte vi till Nisse och tittade på nordisföl och Loodis, bruksnordishingsten som Nisse har lånat.
 
Stannade kvar och åt lunch innan jag åkte hem och fortsatte. Jobbade Lilla Grå i töm, lite bättre i dag än igår, och red Francesca. Jag la på henne Szums dressyrsadel för att testa lite. Vi tog det ganska lugnt men jobbade lite med galoppen. I dag testade hon lite och gjorde en så där tvärnit som jag misstänker att hon gjort med tidigare ägare, ingen stor grej och vi kunde galoppera flera galopper efter utan problem. 
 
Sen väntade stängsling, jag har gjort en beteshage vid grannhuset nedanför vägen, tanken är att stona ska släppas där i morgon. Nu är både jag och dagen slut, i morgon väntar nya äventyr och nya uppdrag!
 
Rosetta!
 
 
Francesca efter dagens ridning! Svettig och med flurrig frisyr!
 
Och så några bilder på snygga Loodis! Bruksnordishingsten som Nisse har i sommar!
 
 
Rulla sig måste man faktiskt!

Stadsåkardag!

I morse var vi uppe tidigt och lastade in Räkan och Dajmen i släpet, och sedan körde jag in dom till seminstationen. Där mötte hovis upp, hon ville vara med eftersom veterinären även skulle kolla på fölis ben. Det blev bestämt att stationens hovslagare skulle kolla på Dajmen senare i dag eller i morgon, han har stor erfarenhet av fölkorrigering och kommer troligen att plasta hoven för att få henne att belasta annorlunda. Det är höger framben som är x-bent, vänster har rätat sig själv, veterinären tyckte inte att det var så mycket ändå och därför börjar vi med att korrigera hoven. Om inte det hjälper så var det en enkel operation. Jag hoppas verkligen att det ska gå att korrigera eftersom det är en väldigt fin fölunge, tror att det är den finaste av de Räkan har haft hos mig. Men det känns bra att hon är i händerna på proffs!
 
För Räkans del var vi inne lite tidigt, de andra åren har vi seminerat om på 22 dygn men nu var hon inte i brunst, hon fölbrunstade lika tidigt som vanligt, på 5 dygn efter fölning mot normalt 7 dygn, men det var en ovanligt lång brunst. Men jag lämnade henne och fölis där och hoppas på att hon snart tänker brunsta, och perfekt att ha dom på plats för hovkorrigeringen på Dajmen med. De går i hage med två andra märrar med föl så det går ingen nöd på dom!
 
Sen åkte jag och hovis in till stan och var lite civil och normal en stund. Vi fikade, gick på stan och så mötte jag upp en tjej som sålde bort en massa stängsel, fick mycket grejer för pengarna så det var perfekt! På hemvägen var jag sjukt trött, fick stanna flera gånger och i Bispgården stannade jag på Icaparkeringen och sov 10 min, hade nog inte tagit mig hem annars. Så när jag kom hem så la jag mig på soffan och sov en stund innan kvällens aktiviteter!
 
Kvällens aktiviteter bestod av att jag först jobbade Lilla Grå i töm, hon rör sig bättre nu med skor och kommer nog kunna bli fin men visade faktiskt lite attityd i dag. Inget allvarligt, men det finns lite där i alla fall. Sen red jag och Malin ut med Francesca och Clarinett.  Det blev en tur med mycket tempo och mycket galopp vilket är perfekt för det behöver ju båda hästarna träna på. Dessutom var det ju ett ljuvligt väder och en helt underbar kväll!
 
Malin tog några bilder när jag tömkörde Lilla grå!
 
 
 
Lite häftig vinkel på denna tycker jag!
 

Saltycup!

Idag har jag och Tant varit på roligheter! Vi har ridit Salty cup, som är en variant av Sugarcup, alltså terrängträning och träningstävling med stilbedömning. Vi åkte i morse och red första träningen på förmiddagen. Då gick hon igenom hur hon ville att vi skulle rida och vi fick hoppa nästan alla hinder som sen skulle komma på banan. Tant hoppade allt såklart och var lagom laddad! Sen lunch och paus innan uppridningen på eftermiddagen. Då värmde vi upp själva och red sedan banan som var på ca 12 hinder, som sedan stilbedömdes. Nu handlade det inte så mycket om stil som om inverkan, balans och rätt tempo. Tant hoppade lika glatt då! Hon är verkligen fantastisk, gått två rätt tuffa pass i dag och sedan hemma igen travade hon i väg när jag släppte henne i hagen. Träffade även en av hennes tidigaste ägare idag, hon var helt salig av att få träffa henne och det kan man ju förstå då hon sålde Tant när hon var 7 år! Hemma igen fixade jag hästarna, släppte ihop Chokladen med ettåringarna och nattade de andra. Sen har jag städat lite och nu hoppas jag att det snart är sovdags för det är tidig väckning i morgon.
Terrängträning!
 
Tant med sin fina deltagarrosett!
 
Umghästar på språng!
 
Chokladen ser helt crazy ut på den här bilden!
 
Mer Choklad!
 
Chokladen, Signe och Lemonaden bakom Signe.

Ledig dag och treårstest!

Idag har jag varit ledig, inget Ica, inga lektioner och inte ens ridit eller arbetat någon häst. Det är inte så vanligt! I stället åkte jag på treårstestet och tittade på hästar... Alltså man är ju lite tokig!
 
Jag och Nisse åkte ner på förmiddagen, tyvärr hann jag inte se Canterburyavkommorna som gick innan vi kom ner.  Men vi såg ändå många hästar, en del fina, och det är så lärorikt att se så många treåringar på en gång och få höra domarens kritik. Dessutom visades en av Nisses uppfödningar, och den gick riktigt bra! Hoppdiplom och klass 1 som gångartshäst är superbra, och hon hade samma slutpoäng som dagens bästa hopphäst men 0.5 poäng sämre på själva hoppbetyget, så alltså en av dagens bästa hopphästar!
 
När vi kom hem så hoppade jag över ridningen och i stället så fixade vi med däcken på släpet och grejade lite med bilen. Plus en åktur i skogen på små skogsvägar. I morgon ska jag till Timrå igen, denna gång ska Tant med. Vi ska träna terräng, jag tjuvkikade på några av hindren i dag och det ser verkligen jätteroligt ut!
 
Det är sällan jag och Nisse umgås en hel dag, vilket vi gjorde i dag, och då passade vi på att titta på lite hästar! Vi som inte har några hästar här hemma att titta på!
 
 
Bellisima efter Balougraph
 
Efter avslutat ridprov!

Att rida lätt är inte alltid så lätt!

Att rida lätt är något man lär sig tidigt i sin ridutbildning och många gånger är det inget man tränar på eller jobbar med sen. Men man kan påverka hästen väldigt mycket med sin lättridning och när man inser det och hittar knapparna så är det ofta en aha-upplevelse!
 
Själv föredrar jag att jobba hästarna under nersittning framför lättridning eftersom jag rider bättre då, men det är ju inte alltid det går och många ryttare föredrar lättridningen. Själv så jobbar jag på att förbättra min lättridning. 
 
Man kan påverka hästens travtakt och tempo med lättridningen men många ryttare rider lätt på gammal vana bara. Dels gäller det att rida lätt i rätt takt och inte bara följa hästens takt, är den pigg och vill öka så är det lätt att luras att följa med i det och vips går hästen i för snabb fart. I stället gäller det att försöka rida lätt långsamt och lite långsammare takt än hästen. Jag brukar säga att man ska ha känslan att det är kola i sadeln och segt att ta sig upp. 
 
Det är också viktigt att rida lätt mjukt, med mjuka rörelser, att jobba med höften och att inte resa sig för högt upp ur sadeln. Just detta att rida lätt med höften och små rörelser är ofta svårt att lära sig när man börjar rida eftersom det är så mycket nytt just då, bara att hålla balansen på hästen är svårt nog, så ddt får man jobba med senare. Också väldigt viktigt att man inte kniper fast sig med knäna i lättridningen, balansen ska vara i stigbygeln. Om underskänkeln åker mycket fram och tillbaka kan det ofta vara så att ryttaren kniper sig fast med knäna. Det är för övrigt något som kan påverka hästen negativt, många hästar står emot eller blir springiga när man klämmer med knäna.
 
Om man tvärtom vill ha mer fart på hästen kan man rida lätt lite livligare och tydligare, man kan även tänka på att trycka på med sittbenen när man är på väg upp ur sadeln. Att vara lite mer upprätt och vinkla höfterna mer i lättridningen hjälper till att driva på med sittbenen. 
 
För att träna lättridningen kan man rida lätt i tretakt, dels kan man stå två steg (upp, upp, ner) eller sitta två steg (ner, ner, upp). Att träna lättridning utan stigbyglar kan vara ett sätt för att börja jobba mer med höften och att inte resa sig så högt, men det är väldigt lätt att man kniper med knäna utan stigbyglar så det gäller att passa det!
 
Så nu har jag skrivit ett helt inlägg bara om att rida lätt, det ni! Vem har sagt att det är lätt att rida?
 
 

Fredagsgalopp!

Fredag och Ica i vanlig ordning!
 
Efter jobbet så började jag med att arbeta Clarinett i töm, hon fick bland annat trava över höga bommar. Sen red jag Fracesca, vi jobbade med att hon skulle vara i min ram och där jag ville ha henne så vi red mycket innanför spåret och sidvärts. Sen kunde jag ju inte låta bli att prova galoppen. Hon har tidigare haft problem med galoppen under ryttare och det ska jag jobba med när hon är här, och nu var jag nyfiken på hur hon skulle reagera och göra i galoppen så jag var tvungen att testa lite. Och det gick över förväntan! Visst hon tog inte galoppen i första försöket, men i andra men, och vi galopperade bara en långsida men det var en bra början och ett bra första försök. Nu ska vi jobba vidare med ork och styrka så kommer det här att bli bra!

Flexibel!

Fullt ös här hemma i dag med! Först Ica på förmiddagen, sen hem för att rida innan ridskolan!
 
Jag red Francesca, planen var först att rida ut men jag ändrade planen halvvägs! Francesca var lite otrön ensam och dagens väder med blåst och regn gjorde knappast saken bättre, hon gjorde inget dumt och knatade i väg från gården utan tvekan men blev lite spänd sedan, för att slippa alltför mycket stök så här tidigt (är ju bara andra gången jag rider) så ändrade jag planen lite och vi red dressyr på en vändplats några hundra meter från gården. Massor av volter och åttor tills hon slappnade av lite och då red vi hem. Ingen stor grej, hon visste ju inte att jag ändrade min plan och det blev ett bra jobb på henne. Ibland måste man våga ändra planen och för den delen även målen, det är ju det som är att vara flexibel!
 
Sen middag och i väg till ridskolan. Jag kome hem strax efter 20 och kände mig nog lite inspirerad för jag tog först och jobbade Lilla grå i töm och sedan jobbade jag även Chokladen! Chokladen fick gå lite i höger varv utanför boxarna, det var inget tjafs alls i dag så jag höll inte på så många minuter, faktiskt inte ens fem minuter. men det räckte långt! Att jag skulle ta två hästar efter ridskolan var inte heller enligt planen, det gäller ju som dagt att vara flexibel!
 
Är man söt som socker  (eller som Daim) så vill man inte gå ut när det regnar! 
 
 

Riddag!

Idag har det stått ridning på cemat mest hela dagen! 
 
Först ut var Francesca, vi red på banan och försökte hitta knapparna lite. Hon är framåt och positiv, ändå lyhörd och lydig. Vi jobbade med att få henne lite mer i ramen och mellan hjälperna. Fortsatte med Clarinett som fick jobba mycket med galoppen och som i dag gjorde väldigt bra fattningar. Inte så "unghästiga" utan mer riktiga fattningar och med lite tryck i. 
 
Sen in för lite fika innan jag red Szum. Han känns lite matt så jag har bestämt nu att han ska få några dagar vila, men vi jobbade trots alt mycket med galoppen, fuick till några bra fattningar även med honom. Fortsatte med Lilla grå som ju nu fått framskovilket gjorde mycket för hennes rörelsemönster fram, hon blev lite mer bogfri med skor, och lite piggare! Avslutade med att rida Tant, lösgörande jobb och nåfgra språng över sockerbitshinder på volt. Hon är ju alltif som finast efter att man har hoppat lite, så även i dag!
 
Efter en snabblagad middag, spagetti och kötttfärsås, så åkte jag i väg för en lektion. När jag kom hem så var planen att måla lite uppe i lägerhuset. Jag började ju att måla om väggarna i köket där i fjol och det var dags att fortsätta nu. Men jag måste investera i lite nya målargrejer så själva målningen gick sådär, dessutom slog jag huvudet i kylskået som står där så jag såg stjärnor och blöddee, där någonstans gav jag upp och tog in hästarna i dtället. Nu ska jag se om jag lyckas tvätta bort blodet från håret och färgen från händerna!
 
 

Hovisdag!

Här hade jag väntat på att hagarna skulle torka upp och gräset skulle börja växa innan jag släppte hästarna i gräshagarna, så hann jag ju knappt släppa dom så kom monusunregnet igår och nu är sllt blött och lera ändå! Får hoppas att grästillväxten sätter fart nu i alla fall!
 
I dag har det varit fullt race! Började i morse med att göra en jordgubbspaj till hovis skulle komma, gäller att ha bra mutor när jag inte alltid kan erbjuda väluppfostrade och rena hästar eller exemplariska skoplatser. Sen hade jag precis gjort klart med hästarna hemma när Nisse kom med släpet och vi körde Lilla grå till honom. I väntan på hovis fixade vi med hans hästar, hade lite ledträning med Lemonaden, verkade en ettåring och kollade brunst på några märrar.
 
När hovis kom så började vi med att verka Lemonaden som skötte sig utmärkt, innan fika och paus. Sen var det dags för Lilla grå som tidigare varit nerdrogad för att skos, vi provade att ge lite lugnande i dag med men det tog inte på henne alls. Men det gick ändå rätt bra att få på framskor. Hovis och jag höll i och Nisse skodde! Visst fick hon några ryck och en gång for både hästen och skon genom stallgången, men hon gav sig och på slutet stod hon med hängande grimskaft och verkade rätt avspänd och nöjd. Det jag tror var grejen är att det var väldigt tydligt med vad hon fick och inte fick göra, men inte härjigt och väldigt ostressat, och hon kom inte undan. Är ju jusr detta som är så svårt, att vara tydlig och bestämd, att vara ledare men absolut inte härja med hästarna!
 
Sen körde vi hem henne och tog några hästar hemma också.  Vi tittade på fölungen som har rätat upp sig bra i benen men spm fortfarande inte är rak i höger fram, vi kom fram till att vi skulle rådgöra med veterinären när de ska in på seminstationen. Sen verkades Räkan och stoet som ska stå här i sommar. 
 
Efter middagen så joggade jag Szum i töm innan Malin kom och vi tog gårdagens inställda ridtur i dag i stället. Det blev en tur med ganska bra tempo och mycket galopp för Clarinett! När vi kom tillbaka så kom. Nisse med släpet, han hade släppt Lemonaden och hennes kompis Signe på bete, de ska stå hos mig i sommar och sedan med Chokladen också. Jag utnyttjade situationen och lät Nisse hjälpa mig med att jobba Chokladen i höger varvet som ju krånglat lite. Det slutade, såklart , med att hon travade fint i det varvet med!
 
Nu är alla hästar nattade och vi har ätit lite glass som kvällsfika, det är vi värda efter en riktigt fullsmetad dag!
 
Lemonaden är bara som en liten tuss än, men det blir nog häst av henne med!
 
Småhästar på bete!

Måndags regn!

Idag har vi fått igen hela maj månads regn tror jag! I morse var det varmt och kvavt, jag var svettig bara av att ta ut hästarna.  Sen drog regnet igång och sedan har det regnat mer eller mindre mest hela dagen. 
 
Det var meningen att jag och Malin skulle rida men vi sköt fram det lite, i stället tömkörde jag Fracesca. Det gick väldigt bra. Jag vet inte om hon är tömkörd innan men det kändes så. Nu i början handlar det mest om att lära känna varandra och hitta vad som behöver jobbas med.
 
Resten av kvällen har tillbringats i soffan, nu väntar en ganska fullmatad vecka!

Söndag och mera jobb!

Söndag och mera jobb! Men lite bättre väder i dag och jag klarade mig utan långkalsonger i dag!
 
I morse longerade jag Francesca innan jobbet. Det gick bra, hon var väldigt lättsam och trevlig att jobba med, framåt och lyhörd. Är hon lika bra i ridningen så känns det här väldigt lovande!
 
Sen Ica i några timmar. När jag kom hem igen så red jag Szum, mycket galoppjobb i dag och det går bättre i alla fall.  Vänsterfattningarna var en katastrof men vi fick till några bra till höger och själva galoppen går bättre i vänster nu. Men det gäller verkligen att komma ihåg att galoppera med höfterna för när de blir långsamma så bryter han av, helt logiskt såklart! Sen red jag Lilla grå. Började lite på banan och sedan skrittade vi en sväng runt på gården, gick igenom ett dike med vatten och styrde lite runt träd ovanför banan.  Inser att vi behöver mycket av detta för styrningen är lite sådär vilket inte märks så väl på banan, men man måste komma ihåg att jag faktiskt inte har ridit så många gånger än och hon var ju inte så mycket riden innan heller.
 
Sen gick hela kvällen åt att hämta bilen hos grannen som hade fixat släpvagnslyset, lite småfix på en hage, släppa över Räkan och fölis på gräs och sedan även Szum på lite gräs. Det är inga riktiga beteshagar utan lite inbetning där de får hö också. Någonstans måste vi ju börja.  Någon middag blev det aldrig i dag men nu ska jag få lite rabarberkräm som kvällsfika i alla fall!
 
Francesca i dag!
 
Räkan och Dajmen på bete i kväll!
 
 

Lördagsjobb!

Lördag och jobb på Ica. Efter jobbet så red jag först Clarinett på banan, vi hoppade och det är väldigt blandade språng men det känns bättre för varje gång så det ger sig nog. Vi måste jobba lite på galoppen och styrkan i den så vi kan hoppa lite mer i galopp för då kommer det bli bättre, men just nu är styrningen sådär bär vi galopperar. 
 
Sen släppte jag ihop de fyra stona som ska gå ihop. Clarinett 4 år, Lilla grå 6 år, Charmonix 19 år och Tant 24. Clarinett gjorde klart direkt att hon är drottningen! Blir nog ett bra gäng det där men just nu är Charmonix lite utanför, hoppas att hon ska få komma in i gemenskapen hon med.
 
Jobbade Szum lite i töm innan middagspaus. Sen nu i kväll så provade jag några sadlar på Francesca, så nu har jag två som jag tror ska fungera.  Dels en gammal Lewa sadel och dels Szums dressyrsadel, tanken är att prova att rida i båda men jag börjar med Lewasadeln, den testar jag i morgon när jag ska longera lite. Då ser jag mer hur den ligger när hon rör sig. Nisse kom också och verkade Chokladen, jag konstaterade återigen att hon är lik Räkan.  Så snäll tills hon blir spänd eller det blir något, då helt blockerad i stället. Som tur var har jag ju jobbat mycket med Räkan och hon är ju väldigt bra i allt numera så det borde bli ordning på Chokladen med!
 
Lite bilder från dagens hopsläpp;
Clarinett -The Queen!
 
Best friends! Flera dagar sen de sågs sist!
 
Full fart framåt!
 
 

Icafredag!

Hallå sommaren vart tog du vägen? Tredje dagen i rad med långkalsonger men det ser ut att bli bättre senare i helgen. 
 
Jag började dagen med att rida galoppjobb på Tant i skogen, sen i väg till Ica. Medan jag jobbade på Ica i godan ro så kom det en häst levererad hem. Kommer ni ihåg Francesca som stod här uppstallad några veckor i vintras? Hon är nu här för att ridas och trimmas med fokus på att få ordning på galoppen som tydligen inte alls fungerat hos tidigare ägare, vi får se vad vi kan göra! Eller vi och vi, det är ju jag det! 
 
Efter jobbet red jag Lilla Grå som i dag var lite seg och slow. Jag tycker att det är svårt på en sån häst som det varit lite med när den är seg att bedöma om den är spänd, står emot eller bara är lite trött och seg. Tror nog att hon bara var lite trött i dag, så vi hoppas på mer energi en annan dag. Hon stressar inte upp sig i alla fall när jag driver på och går på henne framåt, utan tar det på rätt sätt.
 
Avslutade dagen med att jobba Chokladen lite när jag tagit in dom. Sadlade henne och jobbade henne utanför boxarna. Tog henne på liten volt i skritt runt mig och började i dag i höger varvet som ju är det svåra, och det var verkligen rätt tänkt. Tyvärr gjorde jag ändå bort mig sen. För hon började så bra och gick ett par omgångar där hon kunde gå två-tre varv runt mig utan att stanna, dum som jag var så slutade jag inte då direkt för sedan blev hon less och vi fick tjafsa lite med det. Att man aldrig lär sig! I det läget är de två minuternas  jobb fullt tillräckligt när hon gör det bra, men det är ju så svårt att stoppa i tid. Bättre upp nästa gång!
 
Chokladen med sadel! Hon är så otroligt lik Räkan! Inte bara utseendet utan även till sättet!
 
I morse var Räkan och Dajmen trötta och och tog sovmorgon!
 
Men Dajmen var snabbt uppe på fötter och försökte få fart på Räkan!
 
Mamma kliv upp nu, jag vill ha frukost!
 

Teoritorsdag!

Det blev inte så mycket regn i dag ändå, och nu i kväll till och med sol!
 
På förmiddagen red jag och Elise ut med Clarinett och Gandalf. Sen fortsatte jag med jobba Szum och Lilla grå i töm. Båda två fick gå över höga travbommar och för Szum så del även mycket galopparbete. 
 
När hästarna var färdiga så åt jag middag och sen i väg till ridskolan. På ridskolan blev det mycket teorisnack i dag, första gruppen fick börja med en kvarts teori och i andra gruppen hade jag en lång genomgång av sitsen så nu är huvudet fullt av tygeltag, fötternas placering på stigbyglarna, sittbenens inverkan och annat nyttigt! Jag gillar verkligen teori!

Regndag!

Igår regnade mest hela dagen, som tur var mest som duggregn men kyligt var det. Om man ska se positivt på det så blir min bana som bäst när den är lite blöt, så igår var den väldigt bra och det utnyttjade jag!
 
Först red jag Clarinett på banan och jobbade med galoppen! Sen fick Tant hoppa lite, mest för att hålla igång känslan och för att det är roligt. Lätt och lågt! Efter lite lunchfika så red jag även Szum på banan och den här gången var det ju vänstergaloppn som skulle jobbas. Ni kanske minns att han blev väldigt trött sist jag jobbade galoppen och att det då bara blev höger galopp ridet. Vänster galopp tycker jag är svårare på honom och det känns som att min kropp är i helt fel takt! Inte konstigt att galoppen blir som den blir då! Szum är egentligen väldigt känslig, viket kan vara svårt att tro när han går emot skänkeln och sparkar, men man förstår det när jag kan flytta honom sidvärts bara med sittbenet! 
 
Avslutade med att longera Chokladen lite. Hon hade helt glömt bort hur man gör i höger varv, i vänster går hon så fint och gör övergångar trav-skritt trav-skritt men i höger går hon bara trekvarts varv innan hon tvärstannar! Ja, det ska nog lösa sig det med.
 
Åkte till Nisse för att äta innan jag skulle i väg på lektioner, han var inte hemma och mitt i allt kom två ston som ska vara här på betäckning, så det blev en lätt stressig middag sen... Jag klädde dessutom på mig massor av kläder med tanke på vädret men dit jag åkte hade det nog inte ens regnat för banan var dammig och solen sken!
 
Nu ny dag med mer regn som det ser ut!
 
Dagens fölbild!
 

Isande vindar!

Isande kalla vindar har det blåst i dag, synd för det hade varit kanonväder annars. Nu hotar dom med att det ska komma snö, det har jag verkligen ingen lust med!
 
Min dag började med att jag red Szum, han gick riktigt bra i höger galoppen vilket fick till följd att han blev trött. Så vi får ta vänster galopp nästa gång! Sen jobbade jag Lilla grå i töm, när vi var klara släppte jag över henne och stoet som ska stå här i sommar i en av beteshagarna. Det är meningen att alla stona ska släppas dit sen, än är det inte tillräckligt med bete så de har en bal också. Kan säga att det var full fart på dom när de släpptes ut, stor hage och gräs under hovarna kan få fart på vilken pålle som helst.
 
Sen fixade jag stängslet på en annan av beteshagarna, en mindre som brukar användas i början av säsongen, innan jag åkte till Nisse där vi lastade en stor (närmare 1.80 i manken), 4 årig halvblodshingst som inte åkt så mycket. Det gick bra bara han fick fundera lite, så han har åkt på bete och kollo i sommar!
 
Hann med att fixa ut vattenslangar till mina hagar hemma och en sväng på Hammarn, med pizza på hemvägen, under eftermiddagen. Och sedan på kvällen kom det ett föl hos Nisse, en av nordisarna fick ett stoföl! Nu är det väl bara att sova kvar!
 
Dagens fölbild på Dajmen:
 
Bilder från ihopsläppet:
Full fart framåt!
 
 
Gillar den annorlunda vinkeln på denna bild:
 
Sen övergick de såklart till att äta!
 
Och såklart dagens nykomling!
 
 

Tillbaka på Ica!

Så då var jag tillbaka på brottsplatsen, eller i alla fall på Ica efter semestern därifrån. Det känns väl sådär, jag är rätt less på att vara där. Vilket i och för sig inte är så konstigt, jag har jobbat där i över 15 år!
 
Efter jobbet kom Malin och red, hon måste ha blivit sugen när hon var och hälsade på i helgen. Vi ref ut en sväng med Tant och Clarinett, och jag fick faktiskt rida på Tant. Clarinett behöver träna på att gå med andra ryttare, vilket gick jättebra, och så hoppas ju jag att Malin ska vilja köpa henne!

Pingsthelgen!

Ja ha då var det slut på den här semestern från Ica, i morgon är det bara att stämpla in igen! 
 
Igår började jag med att rida Clarinett på banan, vi jobbade med galoppen som just nu mest blir stids på stället på banan, ute går det mycket bättre. Och med lite hoppning, än så länge små hinder och ur trav men det går åt rätt håll för hon börjar ta lite tag i hindren och några språng blir riktigt bra! Sen blev det ett litet brejk för att vara social och visa upp mit fina föl. Först kom en av sommarstugegrannarna upp, hon promenerade förbi på vägen och ville såklart se mitt lilla underverk, sen hann jag bara fika lite så kom Malin som hade häst här förut och hälsade på. När vi hade hälsat på Dajmen och surrat lte så tog jag in den lilla grå och red henne. Malin var kvar och tog några bilder, roligt att se och jag var såklart nyfiken hur hon skulle se ut under ryttare och om jag skulle se stor ut på henne. Sen red ag även Szum på banan, vi kämpar på mycket med galoppen nu, och red ut med Tant. Sen gjorde jag klart det sista med sommarhagarna som är på gården innnan middag och kakbak.
 
På kvällen sedan var vi till grannarna och tittade på Eurovision! Schlagervin, ost, kex, snacks och cheesecake, det gick ju inte direkt någon nöd på oss! I morse var det väl lite segare att komma upp men vädret såg lovande ut, tyvärr var det isande vindar hela dagen så solen kunde inte värma så mycket. 
 
I dag började jag med Chokladen som jag sadlade och longerade, hon var lite mera spänd i dag och drog nåfra bocksprång när jag började lina henne med sadeln, men det blev inte så farligt och när jag drev på henne så travade hon fint i stället. Sen tömkörde jag Clarinett i en av sommarhagarna innan fick och i väg på lektioner i sanddamm och blåst! Jag undrar om eleverna hörde någonting av det jag sa! Sen kontorsjobb innan middag och nu i kväll rabarberpaj, äntligen för jag har verkligen längtat efter rabarber!
 
Bilderna som Malin tog på mig och Lilla grå!
Travbommar!
 
 
 
Och så lite fölbilder!
Trött!
 
Och i morse även trött mamma:
 
Finaste Chokladen fastnade också på bild igår!
 
Här lite crazy!
 
Jag har skaffat instagram, Nillashast heter jag där!

Tankar om lektioner, träning och problemlösning!

Tänkte försöka skriva ner lite av dom funderingar och tankar jag har kring mina lektioner och träningar...
 
Till att börja med vill jag påminna om att man faktiskt tränar för att bli bättre och för att reda ut problem. Jag får ofta höra att jag ska snart börja träna, jag ska bara lära känna hästen mer/träna lite till/förbättra kondtionen eller vad det nu kan vara. Allt som oftast så kommer de ryttarna sällan till träning, det finns alltid något som behöver bli bättre först. Men man behöver ju inte träna för att kunna träna! Känner du dig osäker, boka en ensamlektion! Då anpassas den helt efter dig och din häst och du får hjälp med att lära känna hästen och hitta rätt knappar direkt eller om hästen är under igångsättning får du hjälp med att den jobbar rätt redan under igångsättningen. Den bästa dagen att börja träna är i dag!
 
Sen till frågan om man ska rida ensamlektion eller i grupp. Det beror väldigt mycket på vad man är ute efter! Men om man har problem, att hästen är sned, felriden, stökig eller att ridningen inte fungerar eller om man har sitsproblem som man vill jobba med så är det överlägset bäst att rida ensam, i alla fall i början! För när man rider själlv så anpassas allt efter just det ekipaget och man kan verkligen få hjälp med grundproblemet, vilket kan vara svårt i en grupp där tiden och uppmärksamheten delas mellan alla ekipagen. Och när man rider ensam så anpassas övningarna efter bara ett ekipage vilket gör stor skillnad mot att hitta övningar som ska vara helt rätt för flera. Men sedan finns det fördelar med att rida i grupp också, det är bra träning för de hästar som inte är van att gå i grupp, det är roligare att rida tillsammans och när man vill ha övningar med mer bommar och hinder så rekomenderar jag att man är ett par stycken. Nu har jag ju sällan fler än fyra när vi har grupper så det är fortfarande små grupper. Själv tränar jag dressyr enskilt och hopptränar i grupp.
 
Om du har stora problem med din häst eller ridningen kan det vara bra med en helhetslösning och inte bara lektioner. Här kan du får hjälp med att få hästen tömkörd och riden, en hjälp som fler borde ta till sig tycker jag! Det är bra för hästarna att ridas av olika ryttare, med olika styrkor och svagheter, dessutom är det mycket lättare att lösa ridproblem och ändra hästarnas arbetssätt från ryggen. Sen är det dessutom väldigt nyttigt att se sina hästar ridas av andra! Tömkörning är ett utmärkt komplement för de hästar som har problem med kroppen på olika sätt, sneda hästar, hästar som inte jobbar rätt eller hästar med ryggproblem. Och tömkörning är utmärkt för att rtrimma små ponnyer som man inte kan rida på!
 
En annan aspekt är lyxen att kunna få en instruktör, utbildad dessutom, att komma hem till dig och din häst! Du behöver inte lasta hästen och åka någonstans utan det räcker att ha en plan yta att rida på! Dessutom är det inga krångliga abbonemang som ska betalas i förväg utan du behöver bara boka din lektion två dagar före!
 
Några tankar och funderingar från mig! Alla typer av ryttare och hästar är lika välkomna! Jag vill vara med och göra vardagsridningen roligare, då spelar det ingen roll om du har tävlingsmål eller bara vill lufsa i skogen. Ocvh vid det här laget har jag erfarenhet av många olika hästar, och det är lika roligt med alla -oavsett ras!
 
 
 
 
 

Fredagsfeeling!

Alltså jag skulle lätt kunna vänja mig vid att alltid ha semester från Ica och bara jobba hemma. Var så skönt i dag att kunna glida in och handla i fredagsruschen på Ica och inte behöva stressa runt där!
 
Ganska lugn dag i dag. Jag och Elise red ut med Clarinett och Gandalf, och galoppade uppför backarna på hemvägen så gruset sprutade. Eller i lite i alla fall! Sen tömkörning jag Lilla grå först på banan där hon sprang så fint och sedan i skogen, uppför och nerför, genom sly, över diken och stockar. Med tanke på att hon tidigare bara är jobbad i ridhus och bara tömkörd några gånger så gjorde hon det riktigt bra. Även Szum fick jobba i töm, mycket galoppjobb var det för hans del.
 
Gick runt och kollade staketet på en hage, jättebra för att samla steg till stegräkningstävlingen vi har på jobbet, och åkte sen på Ica. Tacos till middag och sen försvann all energi så kvällen tillbringades på soffan!
 
Dajmen har i dag fått prova grimma, den var på tok för stor, och lyft fötter. Det blev lite dramatiskt då hon åkte ut genom staketet! Låter värre än det var, hon var snäll att lyfta fötter och hålla i men blev lite busig och for i väg lite, och då råkade hon ramlade baklänges genom stängslet! Men vi fick in henne och jag kunde både fånga henne och lyfta fötterna igen efteråt. Alltid spännande med hästar!
 
Dagens dos av fölbilder:
 
Dom har flyttat in i lösdriftshästarna nu så att de kan gå in om det blir dåligt väder. Bara det blir lite mer gräs så ska jag koppla ihop en beteshage med den hagen.
 
 

Hästföretagardag!

Igår var jag på Hästföretagardag på Wången. Det var LRF som anordnade det och det kommer att vara flera träfar under åreti hela landet. Det är alltid roligt att träffas och få tillfälle att prata lite med andra hästföretagare äve om det inte var så mpnga på plats. Det är också intressant att höra andra berätta om sina företagsresor, bästa på dagen var när Jan Persson och hans fru berättade om deras ridhusbygge. Men jag tycker att när väl hästföretagarna samlas och har tagit ledigt från sitt så går det göra så mycket mer och bättre av det. Föreläsningarna var korta och stressiga och på eftermidaggen var det flera timmar avsatt för mingel, men hur mycket mingel blir det med typ 20 deltagare och 5-6 företag som ställer ut? å lite besviken var jag nog, eller så hade jag för höga förväntningar.
 
När jag kom hem så gick jag runt och drog om stängslet på en av hagarna. Så skönt att börja få ordning på alla hagar även om det är någon eller några veckor kvar innan de ska användas. Nu i dag ar jag ridit en häst och ska nu gå ut och tömköra två och ge mig i kast med ytterligare en hage som ska gås igenom!

Momsrapport!

I dag började jag med att åka upp på byn så fort stallet var klart på morgonen för att träffa hon som gör min nya hemsida. Vi började med den i höstas men senhar jag tappat gnistan lite, men nu är vi på gång igen!
 
Sen redjag lite, först tant som fick gå ut en sväng och sedan Szum på banan. Med Szum fungerade galoppen rätt bra i dag, i alla fall såpass att vi kumde galoppera flera varv på volten och att han korta stunder (typ två-tre galoppsprång) gick lite av sig själv! Avslutade med att ta inChokladen och gå en promenad med henne, det gick hur bra som helst att stå uppbunden ensam inne och gå ner till grannens hus var i hennes värld visserligen intressant men inte alls någon stor grej!
 
Pysslade lite med sommarhagarna, bokförde och åt innan jag åkte i väg för lektion. Sen i kväll har jag fortsatt med bokföringen, det är dags att lämna in momsrapporten och jag vill ha det klarti kväll eftersom jag ska bort i morgon. Såklart har programmet hängt sig nu så jag lyckas inte skriva ut själva momsrapporten, jag hatar teknik! Får se hur länge jag blir sittandes här i kväll, ska i väg i morgon så har ingen lust med det alls, ska i alla fall börja med att starta om datorn igen. Fjärde gången nu... 
 
Trötta killar i dag!
 
Och så lite bilder på fölis!
 
 
 

Älgsafari!

Nu är det lite mer normalt och vanligt vårväder igen, som man kanske kan förvänta sig av mitten av maj.
 
I dag red jag och Elise ut på förmiddagen med Clarinett och Gandalf. Clarinett var seg och trött, i alla fall tills det klev upp en älg på stigen framför oss, sen var hon betydligt mer vaken och alert! Ingen av hästarna gjorde någon större grej av älgmötet men dom gick inte och sov på hemvägen i alla fall!
 
Sedan red jag den lilla grå och typiskt nog så blåste det upp till oväder precis när jag började med henne. Nu gjorde inte det så mycket utan jag jobbade som sist, först på volt och sedan på större spår. Vi provade även att trava över bommar i dag! 
 
Efter lite fika till lunch så åkte jag i väg med lite papper till hon som gör mitt bokslut och sedan upp till ridskolan och hämtade en häst. Det är ett lite äldre sto (allt är ju relativt, hon är flera år yngre än Tant) som varit lite ofräsch och som ska gå på bete här i sommar och vila upp sig!
 
Väl hemma igen så jobbade jag Szum i töm, bland annat över höga travbommar, innan middag och sedan äppelpaj som kvällsfika. Nu är det bara duschen och sängen kvar i dag! Tror ni inte att det sprang en älg över vägen när jag körde bil också? Och igår såg jag rådjur två gånger, det är som safari här i skogen nu!
 
Charmonix som kom i dag. 
 
Och så dagens dos av fölbilder:
 
 
 
 
Lilla Daim!
 
 

Ny prinsessa!

Så äntligen kom fölet! Strax innan midnatt igår var det dags!
 
Jag var ute och kollade strax efter 23 och då strosade Räkan runt helt lugnt. Men jag hade en misstanke om att hon skulle vilja föla runt midnatt så jag satte klockan 30 minuter framåt utifall jag skulle somna framför tv, vilket jag givetvis gjorde. När jag kom ut klockan 23.45 så hade Räkan inte bara lagt sig utan fölet var ute redan! Det går verkligen fort och Räkan visar verkligen inte något innan!
 
Det var i alla fall ett sto med långa ben, lite krokiga eftersom hon antagligen legat lite trångt men förhoppningsvis rätar hon ut sig. Men hon hade väldigt stora problem att komma upp på sina långa, vingliga ben, hon fick inte alls till det, och till slut hjälpte jag henne upp. Vid tvåtiden hade hon fått lite mer kläm på uppstigningen och hade ätit så då gick jag och la mig igen. Men vid fyra var jag ute igen och kollade så hon tog sig upp och att hon åt. Sen fick jag sova några timmar till innan morgonen. Under dagen har allt gått bra och sen hon hittade galoppen så är det bara det som gäller! Out of Daim har jag tänkt att hon ska heta!
 
Det blev inte mycket vettigt gjort på förmiddagen, jag var ordentligt seg och försökte sova lite till men hann knappt somna innan katterna blev osams och väckte mig och då gav jag upp det. I stället red jag en sväng med Tant och åkte på eftermiddagen till Sundsvall och köpte ny telefon.  Är ju helt omöjligt att klara sig utan den, och nu är man ju vara att ha mail och sånt i fickan den gamla telefonen känns rätt omodern. Blev verkligen en snabbvisit, var inte ens in på varken Hööks eller Granngården utan köpte bara telefon, åt, köpte present till grannen och lite godis innan jag åkte hem igen.
 
Senare på kvällen var vi till grannarna och åt smörgåstårta och firade honom. Nu är det sova som gäller, jag är rejält trött, men det ska bli så skönt att få sova mer än en- två timmar i sträck!
 
Och det bästa av allt med ny telefon, jag kunde äntligen ta fölbilder!
 
 
Lite blyg! Fler bilder lär komma!

Sommarsöndag!

Härligt sommarväder i dag med, men Räkan tycks vilja vänta tills det blir regn och rusk innan hon ploppar ut någon fölis!
 
I dag började jag med lite bokföring men så typiskt när jag äntligen kände lite flyt i det så tog färgen till skrivaren slut! Alltid är det något, men jag slapp ju bokföringen i någon dag till och kunde gå ut och rida i stället! Elise och jag red ut med Gandalf och Clarinett, innan jag åkte i väg för lite lektioner.
 
Hemma igen och efter lite sen lunch så red jag den lilla grå. Longerade lite först och sedan satt jag upp. Började med att vända ovh styra i skritten och göra halter, noga med att hon verkligen tog tygeltagen precis som när jag tömkört sista gångerna. Det kändes bra så jag tog upp henne på en volt, först i skritt och då stretade hon emot lite i höger varvet men jag bara höll min plan och släppte då och följde volten. Hade tanken att jag skulle ha lite mer stöd på innertygeln och lite lösare kontakt på ytter. Fortsatte sedsn lika i trav vilket gick jättebra och hon blev korta stunder riktigt fini höger varvet. Fortsatte ut på spåret och travade några varv åt båda håll och även bytte varv! Duktig prinsessa!
 
Skulle rida Szum direkt efter men just då la sig Räkan ner så jag övergick till att kratta lite utanför höförrådet. Men det var falskt alarm, hon var bara trött. I dag har hon legat ner flera gånger och det kan vara ett tecken hos henne att det är på gång. Så då redjag Szum lite lätt på banan, flera galoppfattningar i dag och ingen tvärnit men jag tappar galoppen rätt snabbt. Men det ska nog bli bättre bara vi  får fortsätta med galoppen nu utan störnngara som ryggont eller skador.
 
En snabbsväng till Nsse för sen middag och nu väntar fortsatt vakande. Tro att jag längtar efter att få sova en hel natt i sträck!

Bara föl i skallen!

Sommarväder i dag med, så skönt!

I morse var jag lite trött efter nattens vakande så när stallet var klart så gick jag och lade mig någon timme till innan jag drog i gång med ridningen. Började med att tömköra den lilla grå, jobbade på samma sätt som igår men avslutade ed att tömköra ner på vägen och sedan upp den andra infarten. Fortsatte med att rida Clarinett som i dag fick travhoppa några språng. Sist ut var tant och med henne red jag galoppintervaller i skogen.
 
På kvällen var vi bjudna på grillnng hos grannaran, otroloigt härligt att sitta på deras altan och äta i bölrjan av maj! Jag åkte hem och kollade Räkan en gång i timmen så det blev lite hattigt, synd att min telefon bestämde sig för att ge upp precis mitt i fölvakandet nör jag verkligen behöver den!
 
Jag har onekligen föl på huvudet nu! Strax efter midnatt igår ringde jagoch väckte Nisse för då trodde jag att hon höll på föla, men hon hann kliva upp och ställa sig att äta innan Nisse hann till bilen. Sedan klockan 4.00 i natt var jag säker på att hon hade fölat och att jag hade missat det. Kollade henne genom fönstret och såg ett föl med ett vitt bakben som vinglade runt i höhögen,blev något besviken när jag kom ut och hon stod och åt. Har dessutom i natt drömnt att hon fick tvillingar, båda klarade sig och bodde sedan inne i huset och hundarna lekte med dom! Tidigare i veckan drömde jag dessutom att hon fick ett svart föl med vita strumpor dom inte klarade sig... Så jag har nog lite fölnoja!
 
 

Klämdag!

Vilken dag alltså! Nu i kväll kunde jag rida i t-shirt, det är ju bara början av maj! Helt otroligt!
 
När hästarna var ute i morse så åkte jag upp på Ica och köpte frukost för det ekade i kylskåpet hemma. När frukosten var avklarad och jag hade tittat lite när Nisse tömkörde den nya hingsten, som för övrigt är jäeetfin, så tömkörde jag Clarinett och Lilla grå. Clarinett fick jobba en del med galoppen och med att bli kvickare i traven. Med den grå så jobbade jag med styrning och halter, först i skritt och sedsn i trav, avslutade med att göra trav-halt-trav. Jag får känslan att hon inte riktigt accepterat bettet och egentligen inte är helt styrtam. Det måste vikomma igenom och det kändes positivt i dag!
 
Sen åkte jag med Szum på dressyrträning i Ammer för Ingrid. Jag kände mig ganska uppgiven på framridningen, han gick rätt okej redan då men jag funderade ändå på att sälja honom... Där och då kändes det som alldeles för mycket häst för mig och ett för stort projekt. Om man ska vara krass så är det ju sant, han är för mycket jhäst för migoch det är ett lite för svårt projekt kanske. Hur som helst så gjorde han en av sina bästa träningar och var så fin, och för dagen väldigt samarbetsvillig! Det är ju så med honom, när han går bra så är han ju så fin, men däremellan är det kattskit! Han blev väldigt trött men kunde ändå fortsätta jobba, det är ett stort steg framåt för annars känns det som han l'ätt ger upp i de lägena. Så nöjd med honom!
 
Hemma igen så red jag Tant på banan och jag var nog lite inspirerad för även hon gick riktigt bra, bättre än på månader! Sen har det blivit lite bokföring, många vändor att kolla till Räkan och Så hade Nisse med sig pizza hem så jag var dit en snabbis och åt innan ajg tog in hästarna. Håll tummarna flr föl i natt nu!

I väntans tider!

Här går vi väntans tider! Inget föl i natt men i dag står hon med stora vaxproppar så det måste vara nära!
 
Jag har mest haft lektioner i dag, först på förmiddagen var jag i väg en första sväng för några lektooner. Sedan hem, red Szum och åt innan det var dags för lektionerna på ridskolan. Nu försöker jag att koncentrera mig på bokföringen men det gå sådär... Springer upp ideligen och kollar Räkan som går utanför fönstret. Håll tummarna att det blir fölis i natt nu!
 
Peppar mig själv med en fölbild sen ifjol!
Vad grönt det var då, men ifjol fölade Räkan 18 maj så det är ju nästan två veckor framåt!

Löshoppningsdag!

I dag har det känts som sommar! Sol och värme, så underbart!
 
Det har vrit full fart hela dagen här! Så fort jag var klar hemma i morse så åkte jag till Nisse, där jag dejtade hans praktikant, vi fodrade och vattnade vi hästarna innan vi åkte hem till mig. Då var det dags för Gasper att åka hem, avelssäsongen drar igång nu så hanhar viktigt jobb att utföra, hans husse kom och hämtade honom på morgonen. Sen gjorde vi ordning Clarinett och lilla grå för att åka på löshoppning!
 
Vi började med att löshoppa en treårig fjording innan det var dags för Lilla grå. Hon började med att hoppa ut över avspärrningen, vilket hon gjorde smidigt och elegant, sen hoppade hon även rätt trevligt på själva löshoppningen. Hon verkar vara rädd om sig och hoppade med god marginal, så vi hoppade bara 90 cm, är så lätt att höja för mycket på en häst som vill överhoppa och det var ju första gången hon löshoppade hos mig. Så frtsatte vi med Clarinett som ju hellre väljer att krypa under avspärrningen än att hoppa över, i dag pasade hon på att göra det när jag skulle fånga henne. Tror hon tyckte det var lite för lite action på löshoppningen! Hon hoppade trevligt och fint, som alltid. Hon ser så nonchalant ut när hon glider över en oxer på 1,10 utan att ta i. Sen avslutade vi med att löshoppa ridskolans nya häst, som ser väldigt trevlig ut!
 
Efter det blev det fika i solen, fjordingens ägare fyllde år i dag och hade med sig tårta! Inte illa! Sen red jag mina hästar i ridhuset. Först Lilla grå som var mer spänd än förra gången, hon blev lite blockerad och tog varken broms eller styrning så jag satt upp ett par gånger och skrittade bara lite grann. Först var jag lite besviken men sen kom jag på att det bara är andra gången jag sitter upp på henne så det är ju inte så konstigt... Sen red jag Clarinett som nog var lite trött, hon var pigg och framåt men lite okoncentrerad vilket yttrade sig i att hon försökte stanna några gånger och inte riktigt var med mig.
 
Jag var rejält seg när vi kom hem, nattens kollande av Räkan och värmen på det tog ut sin rätt. Jag tömkörde Szum som fick galoppera mycket! Nisses hästar fick hö och vatten igen innan jag åkte upp på byn och åt! Lite kontorsjobb innan jag åkte och hälsade på Nisse när han kommit hem och tittade på den nya hingsten. Nu ska jag gå ut och kolla Räkan en sista gång innan jag lägger mig och ställer klockan på varannan timme!

Chokladens mål!

De närmaste målen för Chokladens del är att hon ska vara sadelvan, longerad och löshoppad innan betet. Här ligger jag ju ganska bra till, vi ska åka och löshoppa men hon äre ju både longerad och har haft sael. Sen vill jag att det ska fungera lite bättre att lyfta benen och vara själv i boxen vid hanteringen.
 
Efter betet är tansken att hon ska vänjas vid bett, löshoppas igen, longeras och tömköras. Tanken är att hon ska vara insutten runt jul och nyår, vilket passar mig bra då det ofta är lite hästar just då, och att vi ska ha hunnit med en liten paus innan det och sedan vintervila innan vidare inridnng och sedan förberedelser för treårstestet. Det största målet just nu är treårs nästa år, sen om vi kommer dit eller inte visar sig!
 
 

Fölsemester!

Nu har jag fått lite semester från Ica, nästan två ledigt för att fölvaka och förbereda sommaren här hemma. Känns bra men så mycket semester blir det nog inte.
 
Igår efter jobbet gjorde jag inget utom att flytta Räkan till fölningshagen, hon har vaxproppar så det börjar dra ihop sig. För min del får hon gärna vänta en natt till, Nisse är i Kalix och hämtar en hingst i natt och det hade känts bättre om han hade varit hemma som backupp. Men vi får se, hon vandrar lite oroligt så det kan vara på gång.
 
I dag började jag med att hämta Clarinett hos Nisse och släppa ut henne på lösdriften med Tant och den lilla grå. Sen red jag Szum, han kändes jättefin i traven men det är lite spöken kvar i galoppen, i dag var fattningarna jättebra men då kom det en tvärnit efter några galoppsprång i stället! Jag vill bara att det ska lossna nu! Red sedan ut en joggingtur med tant och tömkörde Lilla grå på banan innan middagspaus.
 
Efter maten fick Clarinett koma igång igen med lite tömkörning. Sen lite kontorsjobb, med betonng på lite, innan jag åkte upp på byn och drack kaffe och åt en glass, på hemvägen matade jag Nisses hästar och kollade till dom. När mina egna var inne så tog jag Chokladen, i dag sadlade jag henne i boxen och spände fast gjorden för första gången. Sen gick vi upp på banan och longerade, så nu är hon longerad med sadel! Så stolt över min lilla prinsessa! 
 
Nu är det bara att ställa klockan ett antal gånger i natt, känns sådär eftersom jag redan är trött..
 

Första maj!

Härlig vårdag i dag, helt okej väder men inte lika soligt som igår men det var kanske lika bra för jag brände ansiktet ordentligt igår.
 
I morse åkte jag med Tant till våra hemmatävlingar och startade en 90 cm klass. Tant var väldigt taggad, tror inte att hon tog mer än ett par skrittsteg på framridningen, resten taktade hon. På framhoppningen var hon het men inne på banan helt perfekt! Vi fick en jättefin runda, bara bra språng och det kändes helt suveränt. Hon är fantastisk!
 
Hemma igen så packade jag ur bilen och släpet, och åkte sedan upp till byns fik där de firade 3års jubileum med tårtbuffe! Efter en massa tårta blev jag trött och tog lite siesta innan jag fortsatte med hästarna.  Började med den lilla grå som jag longerade, gjorde uppsittningsövningarna och satt sedan upp och red! Inte så mycket till ridning, bara några minuter och mest skritt men jag har i alla fall provat och hon var lugn och avspänd! Bra början! 
 
Fortsatte med att tömköra Szum som var som en bulldozer i dag! Mycket galoppjobb och sedan blev han faktiskt trött. På kvällen blev det grillat till middag och sedan somnade jag i soffan. Hur ska jag dom är så trött redan klara av fölvakandet? I natt ställer jag bara klockan en gång, tror det är någon dag kvar ännu!
 
Tant spanar in tävlingen!

RSS 2.0