Selfiefilm!

Sol och sommar i dag, det behövdes verkligen!
 
Jag började med att rida ut på Lilla Grå ensam, i dag vidgade vi vyerna och red en ny och längre tur. Mycket klättring och hon har verkligen jättedålig balans i backarna, speciellt nerför. Så det här är ju bra träning för henne! När jag ridit klart henne ringde Nisse och behövde hjälp med att flytta en ettåring från en hage till en annan på andra sidan vägen, egentligen var det tre ettåringar som skulle flyttas men de andra två studsade runt som rådjur i hagen så de fick vara så länge. Det var inte helt lätt med den som var infångad heller, han vägrade gå där tråden hade varit och innan vi fick honom ut från hagen var både jag och Nisse helt lerprickiga! Så då tog vi lite lunchpaus och åt fil... Och tvättade bort lera...
 
Sen red jag Szum på banan och testade något nytt! Jag tycker att det är synd att jag så sällan har någon som filmar så i dag testade jag selfiemetoden. Satte telefonen på ett hinderstöd, slog på selfieinställningen och filmade! Första försöket blev 5 minuter himmel! Kanske någon tycker det är intressant men inte jag! Nästa försök kunde man se oss ungefär halva tiden, tänker att nästa gång får jag vinkla lite annorlunda och planera ridningen på annat sätt så jag är mer i bild. Men jag tror att jag kan ha mycket nytta av det, känns som ett bra sätt att kunna utvärdera och analysera ridningen mer! 
 
Sen jobbade jag Besten i töm, var väldigt intressant att se hur han jobbade och vad som händer med kroppen  när han har halsen på olika sätt. Jobbade mycket i skritt i dag och mycket över bommar. När jag var klar så kopplade jag på släpet, plockade upp en kompis med hund och åkte för att hämta två hästar. På vägen hann vi stanna både för att äta mat och sen mjukglass, gäller att passa på när det är glassväder! Med oss hem hade vi sedan Rauen och Viking, två kompisar till Besten som ska vara här och jobbas några veckor medan deras ägare tokjobbar nu i sommar. 
 
Nu är det sovdags, god natt!
 
Från min och Lilla Grås tur!
 
Det blev lite bus när de nya hästarna kom och Besten äntligen fick träffa sina kompisar igen! 

Äntligen sol!

Igår kom äntligen solen! Visserligen inte hela dagen och inte var det jättevarmt  (kanske 20 grader) men fullt tillräckligt och jag kunde ha linne hela dagen!
 
Jag började med att rida Lilla Grå. Hon var inte riktigt med mig lika bra som hon brukar så vi jobbade på ingarten med en massa övergångar trav-skritt-trav, sedan skrittade vi ut en kortare sväng. Sen red jag ut med Tant, vi red en sån där fantastisk ridväg. Den innehåller rejäl klättring, så pass rejäl att vissa ryttare bara följer med mig på den turen en gång.... Men man blir rikligt belönad sedan med en väg längs älven där man kan galoppera hur långt som helst. Nu är ju inte Tant riden så jättemycket i sommar så vi tog det lugnt, men helt fantastisk utsikt är det också!
 
Sen lite fil till lunch och så åkte jag och handlade onnan jag red grabbarna. Szum fick jobba på banan, och han var riktigt fin i galoppen där han bar sig på eyt sätt som han inte brukar i galoppjobbet. Tyvärr blev han lite het och kort i halsen efter galoppen, och det hade jag lite svårt att reda ut och rida ur. Men det kommer nog! Besten red jag ut och han fick trava mycket på en av skogsvägarna. Sedan var det grillning och en massa god mat resten av kvällen!
 
Först bilder från min och Tants tur!
Ser ni älven mellan träden? Dit ner är vi på väg!
 
Halvvägs ner, bitvis rider msn i kraftledningen och bitvis i skogen. Stigen slingrar sig lite vilket är tur när det är så brant!
 
Här har vi kommit ner till vägen längs älven, och här tittar vi på Meåfallet. Ett vattenfall som är ett ganska populärt utflyktsmål!
 
Jag var även en sväng i fölhagen med kameran! Dom är ju så underbara!
 
Wasabi håller på att tappa fölpälsen och ser rätt lustig ut!
 
 
 
Kliar gör det visst!
 
Tur man kan hjälpas åt att klia!
 
Nisses fölunge efter Copycat-Troll är så fantastiskt fin, och gillar dessutom att bli fotad!

Roadtrip!

Igår tog jag ledigt från hästarna här hemma och hängde med på roadtrip! Nu var det väl inte någon semsterresa direkt utan jag följde med Nisse till Östersund där han skodde och verkade några hästar, och chippade och idkollade några föl. Nu var vi bara på tre ställen men det blev en del surr också och vi var inte hemma förrän vid midnatt, som vanligt alltså!
 
Jag fick i alla fall träffa en gammal bekant, en av hästarna Nisse skodde var hos mig på inridning sommaren 2009! Hon jobbar just nu i en verksamhet med köruppdrag och turistkörning av olika slag där hon även rids en del. Roligt att se att denna fina häst, som jag gillade väldigt mycket nör hon var här, verkligen används och kommer många till glädje!
 
Nu ny dag och lite sol ute! Bara att dra igång och rida!
 
Här är en bild från sommaren 2009 när Bedåra, som kag träffade igår, var här på inridning. Bilden är från Tjärnterrängen där hon fick testa på vattenhinder!
 
Och några bilder från förmiddagen hemma innan vi åkte:
Baloo som rullar ut ur bild...
 
Trött Besten!
 
Szum och Malle myser i ligghallen!
 
 
 

Nya tag!

Nya tag i dag även om det var trögt i morse...
 
Började med att tempa Clarinett, ingen feber, men kanske kändes hon lite uttorkad när jag drog i huden så jag gjorde i ordning betfor som hon fick på kvällen sen för att återfå vätskebalansen. I stället red jag Besten, vi trimmade på banan och det kändes ganska bra, i alla fall bättre än i tisdags.  Och sen så skrittade jag ut med Szum, han fick gå.rundan med besvärlig terräng och mycket klättring. 
 
Sen tog jag lunchpaus, Nisse skulle i väg på något möte sen så då åkte jag och red. Skrittade ut en kort sväng med Lilla Grå. Det är första gången jag rider ut på henne ensam, nu skrittade vi bara till granngården och tillbaka men det gick väldigt bra. Sen så plockade jag ihop lite stängsel innan det var dags att ladda om och åka i väg för några lektioner. 
 
När jag kom hem på kvällen så red jag ut en sväng på Tant också. Nu är klockan över midnatt och jag har ätit varma mackor, Nisse har fortfarande inte kommit tillbaka från stan men jag går nog och lägger mig nu!
 
Besten trimmade jag på banan!
 
Medan Szum fick gå i skogen. Att se stigen är överskattat!

Sämre dagar!

Fint väder i dag men ändå ingen bra dag...
 
Red Szum på förmiddagen, gick rätt bra. Vi jobbade bland annat med galoppfattningarna som de ligger i LB:2 som vi ska rida på pay and riden nästa vecka. 
 
Sen ett besök hos fölungarna, fika och på med transporten. Så packa, putsa, bada Clarinett och fläta, och så mot Matfors. Jag tyckte att Clarinett var väldigt lugn och cool när jag gjorde i ordning henne men tänkte inte mer på det. Men på framridningen blev hon istadig, inte som på hoppningen sist utan bara stopp och helt utan bjudning. Verkligen helt utan bjudning men eftersom hon varit lite på och av när hon varit spänd eller när det varit många hästar så trodde jag ju att det var det nu med. Inne på banan var det lika samma, stoppade ordentligt en gång i traven och massor av avbrott och stod emot. Ingen bjudning alls och tittade på domarkuren. Men det var nog inte tjurighet eller spänning för efteråt var hon loj, hon bara stod och hängde. Jag har vattnat henne, drack inte, och när vi kom hem tempade jag, ingen feber, men känslan är att det var något fel. Första känslan var inte det men sen efteråt så. Kanske vätskebrist eller kissnödig? Hon kissade i släpet när vi kom hem. Nu ska hon få lite vila så får vi se sen. Men jäkligt tråkigt. Så nu är jag less igen! Bara att ta nya tag, jag vet, men just nu känns det tungt... Jag lägger så mycket tid, pengar och energi på detta så lite bra kan det väl få gå?
 
 
Innan avfärd!
 
Szum och Manne myser i lösdriften på förmiddagen!

Rymlingar!

Om man ska se positivt på saker så inleddes gårdagen med en oväntad utflykt och avslutades med en promenad i sommarkvällen.... Lite mer realistiskt så hade hästarna svårt att hålla sig inne igår!
 
Började med att Nisses telefon ringde, 5 ardennerston var på vift! Vi tog transporten och körde hem dom två och två, den sista damen ville inte låta sig fångas först utan bjöd mig på en springtur genom det blöta långgräset! Men det tog nog inte mer än en halvtimme så var hästarna hemtransporterade och fick stå i stallet och skämmas!
 
Så var det dags att rida. Jag red Clarinett först, hon fick trimma lite inför dagens tävling.  Först lite travjobb på volt med fokus på min postion och övergångar. Sedan galoppjobb på grusvägen med fattningar och sidvärtsarbete fram och tillbaka över vägen i galopp. Åkte sedan hem och red Szum. Med tanke på hur lite jobbad han är kändes det bra, vi jobbade bland annat på volt med bommar och sedan galopp halva volten. 
 
Sen kom Linda, mamma till Rebecca som äger Manne som står här på bete, vi skrittade ut en sväng på Manne och Besten. Besten var väldigt taggad och vi avslutade med lite travjobb på banan. Och där någonstans var det middagsdags, vi åkte upp på byn och åt och sen hämtade jag ut mitt Höökspaket med nya skor och shortchaps. Jag var verkligen i behov av nya, de gamla hade väldigt god ventilation och det hade börjat lossna delar från stålhättan....
 
På kvällen gjorde jag ett nytt ridryck, red Lilla Grå första passet sen kursen och hon kändes väldigt fin. Vi jobbade traven på volt och ävem om hon har lite svårt med balansen när underlaget varierar så var hon mer framåt och det känns som att det finns fler växlar på henne nu. Sen skulle jag ut på en mystur med Tant men jag hade inte hunnit rida speciellt långt innan en granne ringde och Nisse hade en häst ute, Nisse själv var och styckade ett får och gick inte få tag på. Så det var bara att vända Tant och åka för att ta rätt på rymlingen, därav min kvällspromenad. Visst kan det vara mysigt mez promenader men mitt sällskap var en tvåårig ardenner som inte alltid var så sugen att gå åt samma håll som mig, även om han är väldigt snäll och otroligt lättfångad, och dessutom gick vi i rätt branta uppförsbackar... Ja, ja det gick ju bra. Sen hann jag även stoppa in en av mina hästar som ramlat ut också, det var nog stora rymmardagen igår! Egentligen är det ju inte så konstigt att det blir lite rymningar, vi har över 40 häst tillsammans och en hel del unghästar och tillfälliga besök, dessutom är det gott om både älg och rådjur som river stängsel. Men det är ändå trist... 
 
Klockan var nästan midnatt innan jag var inne igår, och jag kan konststera att det nu börjar bli mörkt på nätterna igen. Nu ny dag, nya tag och dessutom tävling i kväll!
 
Clarinett på grusvägen efter vårat galoppjobb!
 
Alltså det måste ju vara bäver i den här???
 
Eller älg? Hon är ganska lik en älg min Choklad!
 
Lilla Grå! Sådär lång känns inte alls halsen när man sitter på!
 
Tant innan vi fick vända och skynda hem igen!
Och mina nya skor och shortchaps!
 

Varierande väderlek!

Det är minst sagt varierande väder, ena stunden sol och nästa regn! Fast yr.no hävdar att det är uppehåll och att det varit så de sista dagarna. Visst behövs det regn men måste det var så hattigt? Och lite värme i juli är väl inte för mycket begärt? I alla fall så man kan vara utan jacka, eller åtminstone bara behöver en jacka...
 
Jag åkte i väg i morse och hade ett gäng lektioner. Direkt på morgonen var det riktig höstkänsla, kallt och dimmigt, sen hann jag precis ta av mig jackan när det började regna... När jag kom hem igen så blev det matpaus och jag råkade även somna en halvtimme på soffan! 
 
Självklart hade det börjat regna igen när jag skulle rida. Jag red först Besten, han gick ju två ordentliga pass igår så i dag blev det skritt i skogen. Gjorde dock en felbedömning när jag valde väg, red i skogen hemma där det är lite jobbigare terräng och mycket sly och löv, och trots regnkläder var jag blöt igenom av alla blöta löv! Åkte ändå ner till betet och jobbade Lilla Grå i töm och red ut en sväng och travade och galopperade på grusvägen med Clarinett. De två har vilat några dagar sedan kursen och verkade fräscha och glada!
 
Nu har jag gjort lite rabarberkräm och slappar i soffan med en trött Holger i knät. Hoppas på bättre semesterväder i morgon!
 
Höstkänsla i hagen i morse!
 
Blöt Besten innan ridningen!
 
Och blöta hästar i hagen på kvällen!
Lemonaden!
 
Och Dajmen som börjar se ut som en häst nu! Hon växer som ogräs men jag tror att hon kommer bli riktigt fin!
 
Ettåringar är inte alltid så snygga...
 
Och så Lilla Grå i solen, även det på kvällen! 
 

Ridtravarkurs!

I dag har jag haft ridtravarkurs här hemma! Det har gått jättebra! Lite varierande väder, varmt och sol på förmiddagen och sen regn... Fina hästar, bra ridning och trevliga deltagare! Jag tror inte att jag haft någon ridtravarkurs med så jämn och hög nivå på ekipagen. De har ridit dressyr och markarnete med bommar och hinder, haft teori och sen ätit och fikat!
 
Efter kursen så red jag hem Szum. Han och Manne får bo hemma den här veckan, jag vill trimma Szum lite extra och dessutom stannade en av hästarna från kursen kvar och vill ha lute sällskap på gården. Det är Besten som ska vara här för att tränas lite, han var även här förra sommaren. 
 
Nu är jag rätt trött och tom, i morgon bitti är det lektioner som gäller så det är nog lika bra att sova. Vad då semester??
 
Bilder från dagens ridning!

Att göra listan 2.0!

I dag har mest all tid gått åt till att förbereda kursen, alltså hur kan det ta så mycket tid?? Hästarna har jag bara hälsat på, men det passade bra med några dagars vila för brudarna som var på kursen så det gör inte så mycket.
 
På dagen fraktade jag runt lite grejer, mockade och spånade boxarna, skrev fakturor och förberedde lite annat. Sen åkte jag och handlade, blev rätt mycket och mina kollegor på Ica undrade hur många dagar kursen var... In med allt i kylskåpet och sen letade jag rätt på Nisse som höll på stängsla hos grannarna, som då bjöd på kaffe och surr. Fixade middag och planerade teori, samtidigt.  När vi ätit vat det bara två punkter kvar på listan, men det var ju såklart inte bara att koppla in vattnet i huset. Det brukar jäklas med det men i vintras fixade ju rörmokaren så det blev vatten i lösdriften och jag trodde då såklart att det skulle vara enkelt att koppla in vattnet i huset bara. Det var det inte men Nisse fixade det efter lite stök. Så nu kan jag både pricka av vattnet och städningen. 
 
Nu ska jag sova, håll tummarna för mig i morgon att allt flyter!
 
Dajmen blev visst trött i morse när de hade vätskepaus och la sig då helt sonika ned och sov!

Tofsar i manen!

Fick ett intressant tips på kursen som jag tänkte skriva lite om. Gjorde även ett inlägg på Instagram om det och det verkar finnas intresse för att veta mer.
 
På de hästar "som knäpper av" dvs de som inte är helt ärligt på tygeln utan släpper kontakten i bettet eller som inte aktiverar rätt muskler hela vägen genom halsen och överlinjen. Där brytpunkten på var bryggan i halsmusklen försvinner ("punkten" där hästen knäpper av) ställer sig gärna manen upp som en tofs, eller lägger sig över på andra sidan. 
 
Jag testade det här lite igår när jag red Szum.  Han har ju väldigt ovårdad man men det gick änfå bra att se tofsarna. Han får tofsar på tre olika ställen beroende på hur formen är och hur han håller halsen. Man ser även på hans halsmuskel i vila att den "försvinner" och blir tunn precis innan manken, det är ju ett tecken på att hans brygga genom halsen och överlinjen inte jibbar som den ska, att han släpper kontakten. Nu gäller det ju att jobba honom så det inte blir några tofsar och att muskeln jobbar rätt hela vägen. Lättare sagt än gjort men intressant med ett nytt "verktyg" att använda för att analysera arbetet med formen på hästarna!
 
Här ser ni ganska tydligt "tofsen", precis där manen börjar lägga sig över mankammen.
 
Inte helt lätt att se, men precis där tygel hänger på halsen ser man att muskeln sjunker ner innan manken. Där "försvinner" muskeln och blir tunn, det måste jag försöka jobba bort!

Att göra lista!

Har en lång "Att göra" lista med allt som ska fixas innan söndagens kurs. Längst upp på listan stod sovmorgon, för det behövdes verkligen efter några dagar med tidig avfärd och stress. Nu gick det väl inte jättebra med sovmorgonen då Nisses telefon ringde vid 5.00 någon gång och han hade kossor på rymmen, nu behövde inte jag följa med och jaga kor (vilket jag är glad för eftersom jag är lite rädd för kor) men det blev ju ändå inte så mycket sömn. Men i alla fall en stressfri morgon.
 
När jag kom ner till betet så började jag med att tömma bilen som fortfarande var full med grejer sen kursen, och sedan red jag Szum. Han fick gå ett pass med fokus på sitsen och på mantofsar! Just det där med tofsarna i manen är rätt intressant, det har med formen på hästarna att göra, och jag ska skriva ett eget inlägg om det senare.
 
Sen har jag jobbat med min lista. Jag har klippt gräsmattan, även uppe vid lägerhuset, slagit med lien, tömt ridbanan på hindermaterial, eldat upp en hög med gammalt hö (som jag inte tordes tända på i våras), burit upp stolar och bord, skrivit teoripapper och röjt av lite i stugan. Just gräsklippningen och liejobbet var rätt tungt för gräset var långt... 
 
Jag tog en paus någonstans där i mitten och vi var på thaimarknaden som är denna vecka vid paviljongen, och åt. Åkte även en sväng till några bekantas sommarstuga och drack kaffe. På kvällen fick vi kaffebesök och vi åt upp kakan, frusen rabarbertårta, som jag gjorde i söndags och som vi bara hunnit smaka av i veckan. Nu har jag minst halva "Att göra"listan kvar tills i morgon...
 
Szum i dag, inlägg om tofsarna kommer senare!
 
Och så den galna kattungen Holger:
 

Sista kursdagen och spännande hoppning!

Sista dagen på kursen och en liten utflykt på hemvägen! 
 
Även sista dagen började med teori och denna gång med ekipage på banan som förevisningsexemplar. Inte lika kallt i dag heller! Sen red jag Clarinett, hon var avspänd och som vanligt när vi började i dag. Det gick riktigt bra, i alla fram till att hon blev tokkär i en kallblodstravare som stod i hagen bredvid banan och som hon då flrslkte stanna hos varje varv. Detta sammanföll ganska precis med att vi skulle jobba med böjningen i vänstergaloppen och det blev lite jobbigt... Men vi kom igenom det också, och förutom det var hon väldigt fin i dag och jag hade ganska bra kontroll på kroppen. Efter lunch så red jag Lilla Grå, såklart lite trött i dag men fick ändå till ett bra men kort pass. Väldigt nöjd med kursen på alla sätt!
 
När vi åkte hem så stannade vi hos Nylands Hästsportlag för clear round hoppning med Clarinett. Jag hade fått låna en hage att ha dom i. Självklart lyckas Clarinett gå ner i en torrlagd bäck så när jag skulle sadla henne så hade hon lera upp till låren och bakskydden var full av lerklumpar! Att hon lyckas! Men hon kunde ju inte motstå att komma nära hästarna i hsgen bredvid..  Sen var hon en riktig apa på framridningen. Hon skulle bara tillbaka till hagen och Lilla Grå, och var rätt stirrig! Hade bara skrittat lite när vi fick komma in och rida fram på banan. Vi var då 7 ekipage på banan och Clarinett var fortfarande helt crazy, kastade sig mot utgången och reste sig! Efter typ en kvart hade jag kommit så långt att jag kunde trava på en volt på andra änden av banan och även travhoppa ett litet hinder ett par gånger. Då var det dags att gå ut från banan och vänta på min tur. 
 
Jag hoppade 50 cm, kändes lagom lågt med tanke på dagens humör. Efter att ha blivit inledd på banan så lyckades jag lirka henne upp till starten  och första hindret. Men sen efter vi hade hoppat det så släppte allt, hon hoppade hela banan utan tveksamheter och hade helt glömt bort Lilla Grå och att hon var istadig! Bra språng men tyvärr en rivning på sista hindret. Men jag var väldigt nöjd med att jag kunde reda ut situationen, och att hon var så positiv i hoppningen. 
 
Sen var det raka spåret hem med trötta hästar och trött ryttare!
 
 
Från teorin i morse!

Ny kursdag!

Ny kursdag i dag. Vi började med teori ute, vi pratade om hästens form och träning. Väldigt intressant men förskräckligt att man i juli ska frysa trots jacka!!! Vi fick gå in och värma oss med kaffe efteråt. 
 
Jag red Clarinett på förmiddagen, vi var lite mer på samma våglängd i dag, även om hon var lite av och på när vi började. I dag blev det mycket jobb med galoppen och fattningarna. Sen efter lunch så red jag Lilla Grå. Hon var lite trött i både huvudet och kroppen, framförallt ryggen då, men lina cool som igår. Är verkligen imponerad hur hon sköter sig, dessutom ser jag på filmen att  det ser betydligt bättre ut än det känns.
 
Jag åt i Sollefteå och sedan stannade jag och hade några lektioner på ett ställe innan jag åkte hem. Hemma igen så jobbade jag Szum i töm. Han var stum och stel i bakbenen och fick gå i låg form med framåttänk. När jag kom till Nisse så skulle han precis ut och köra så jag följde med och åkte en sväng. Det har blåst hela dagen men nu i kväll var det alldeles vindstilla! 
 
Innan vi var inne så var det sent så det blwv lite mwlon till fika och sen dusch, lika tidig morgon i morgon!
 
Från morgonens teori!
 
Clarinett efter sitt pass!
 
Lilla Grå!
 
Stannade till vid fölhagen också!
 
 
Wasabi har hittat en kompis! Clarinetts lillasyster som är efter Heston for U.
 
Är dom inte för söta?
 
Och så en nordisrumpa! Hingsten Furir!

På kurs!

I dag har jag åkt på kurs med Clarinett och Lilla Grå! Jag var lite orolig för transporten eftersom Lilla grå kan bli stressad, men hon var svettig men inte sjöblöt eller stressad när vi kom fram. De fick en stor gräshage, en liten bit från gården men de ser ridbanan och hästar precis bredvid så det går ingen nöd på dom. 
 
Det är Sara som jag brukar rida för som har lägret och vi började med teori om ryttarens sits. Sara är jätteduktig på sitsen och har gått samma kurser som jag, så jag fick lite nya uppslag att ta upp på framtida teorikurser! Jag red efter lunch, och först med Clarinett.  Hon var helt stirrig och bara skrek efter Lilla Grå... Efter att vi jobbat en stund så blev det bättre och hon var rätt fin. Lilla Grå som jag var orolig för att hon skulle vara stressad var lugnare än Clarinett trots att det är hennes första träning! Vi kunde jobba på i skritt och trav och det kändes riktigt bra! Fick även en del beröm över henne, själv var jag väldigt stolt och nöjd över henne!!
 
Sen i kväll har det regnat mest hela kvällen, så köpte jag med mat på hemvägen, och sen var jag och kollade hästarna, något mer vettigt blev det inte utan jag ska försöka ladda om inför en ny kursdag i morgon!
 
Mina prinsessor i sin stora hage!
 
Lilla Grå efter sitt ridpass!
 
 

Första semesterdagen!

Första semesterdagen och på förmiddagen var det faktiskt linneväder, även fint på kvällen, däremellan var det inte lika bra...
 
Jag började med att riva en del av den hagen där unghästarna gick, för att i stället sen bygga ut stohagen. De är ju så många där nu att det kanske behövs, och onödigt att ha en massa som inte betas. Otacksamma var hästarna i alla fall, för det tog max fem minuter från att jag drog ur strömmen för att stängsla till att fem av sju hästar var ute! Det är ju med all säkerhet Lemonaden som direkt känt av att strömmen var av och släppt ut de andra, jag såg det inte (men hörde) för de passade såklart på att gå ut i en annan del av hagen. I alla fall så hade jag fullt upp att få in dom, Tant var helt plötsligt helt omöjlig att fånga, i alla fall tills jag hittade en rosa hink som hon inte kunde motstå att kolla in... Däremot så var det värre med Dajmen! Hon är inte helt lättfångad annars heller och i dag var hon helt ointresserad av kraftfoder, gräsmattan var mycket godare! Till slut så kom Nisse och kunde driva på bakom och jag hade Chokladen som lockbete framför!! Får nog träna lite på det där!
 
Nisse skulle slå på lite tappskor men precis då öppnade sig himlen så vi åkte hem och åt i stället. På kvällen gjorde vi ett nytt ryck. Nisse slog på Szums, Lilla Grå och Clarinetts tappskor.  Sedan red jag Lilla Grå lite bere vid betet, hon var spänd och vi skrittade mest men käbdes okej.  Och efter det så red jag hem med Clarinett och hoppade lite. Det gick rätt bra, hon tog tag i hindren bättre än tidigare men jag har svårt att styra... Men vi har både hoppat oxer och hinder med relaterat avstånd nu, känns ju bra inför torsdagens clear round hoppning. Tur det är stor bana där så jag hinner svänga. Sen putsade och packade jag allt inför kursen jag ska på i morgon, bilen är fullpackad! Så spännade!
 
Lilla Grå!
 
Clarinett på banan i kväll! Hon vill nog hellre vara hopphäst än dressyrprinsessa!

Semester!

Semester!! Från Ica alltså! Semestervädret är regn, inte så oväntat...
 
I morse regnade det inte och jag red ut en sväng med Szum innan jobbet. Efter jobbet så åt vi först rester från tacosen igår och sedan pysslade jag lite hos hästarna. Bytte lite vattenbaljor, fixade till ridbanan efter hästarnas framfart i torsdags och lite sånt. 
 
Jag var sugen på att göra en kaka för att fira semestern, tyvärr bestämde jag mig för en som ska vara i frysen i minst fyra timmar, lite sent blir det om man börjar vid 20 tiden. Men kakan är fixad och får ätas i morgon, av den rabarber och jordgubbar som bkev över gjorde jag en paj som vi fikade i kväll i stället. Lite besök av en kompis också. Nu duscha och sova!
 
Från betet i morse, Odessa har koll när resten slappar!
 
Tänkte i kväll ta några bilder på Dajmens ben, som jag nu tycker ser nästan helt rakt ut, men det var lättare sagt än gjort! Så här blev resultatet:
Här lyfter hon på benet.. .
 
 Ser ni något ben överhuvudtaget?
 
Clarinett ville också vara med på bild...
 
Här någonstans gav jag upp...

Bildbomb på Wasabi!

Tog ett gäng bilder på Wasabi i kväll!
 
Hon är ju väldigt söt! Lite skum färg just nu, men det ger sig nog när hon fällt fölpälsen!
 
Kliar visst på magen!
 
 
Vad gör du?
Söt som socker!
 
Out of Wasabi
Van Vivaldi -Be My Chief 

Fastkilad!

Alltså man vill ju inte ropa hej innan man hoppat över bäcken och allt det där, men det gäller ju att glädjas över det lilla också. Och i dag har Lemonden hållt sig i hagen hela dagen!!
 
Annars så har jag jobbat på Ica, bara en dag kvar där nu innan semestern! Efter jobbet gjorde vi tacos och sen red jag och Linda. Vi red ut med Tant och Lilla Grå. Var ju ett tag sedan hon var ut men det gick jättebra, i alla fall till och börja med. Det ligger ett stort träd över stigen så vi har trampat upp en stig runt det, där snubblade hon till, och sen stannade hon och ville inte gå. Jag drev på tills Linda sa -hon sitter ju fast! Samtidigt som jag hoppade av så kom hon lös, dock satt skon kvar fastkilad mellan två rötter!! Jag lyckades få fram skon och är väldigt glad att det gick bra allt! Sen fortsatte vi turen utan fler incidenter! Jag red även Szum lite travjobb och sen har jag fakturerat också. Effektiv lördagkväll!
 
Trötta brudar i morse!
 
Trött Tant!
Trött Clarinett och en trött Dajm i bakgrunden!
 
Småsömning Grå!
 
Från våran skogstur, med skon i handen i stället för på foten.
 

Hagfobi!

Häst säljes akut då den tycks ha fobi för att vara innanför stängsel. Även tips på terapeut tages tacksamt emot, både för hästen och mig...
 
Lemonaden tycks verkligen lida av någon fobi för att vara i hagen, vad gör man åt sånt??? Igår fick jag ett sms på eftermiddagen när jag var på jobbet att det var tre hästar lösa nere vid det stora betet. Nisse åkte ner och det var unghästarna som ju gick på ett annar ställe som hade gått dit. Mina hästar vill ju helst vara tillsammans, de gjorde ju lika i fjol. Nisse släppte i alla fall in dom till stona. Men sen dröjde det bara någon timme till så kom nästa sms, en häst ute- Lemonaden såklart!
 
Efter jobbet så gick jag runt hela hagen, kollade strömmen och sänkte undertråden. Så nöjd över att det var strlm överallt, tog in Clarinett för att rida och när jag gör det så springer Lemonaden också ut genom tråden. Hon är ju helt okänslig för strömmen!! 
 
Red i alla fall en sväng på Clarinett. Sen när jag var klar höll Nisse fortfarande på att stängsla så jag hjälpte honom, eller höll i alla fall sällskap. Den svenska sommaren var så kall att jag frös så jag skakade! En kopp varm choklad sen och sängen, då var klockan 1.00 redan! Tur att jag snart har semester, två dagar kvar!
 
Från min och Clarinetts kvällstur!

Mössa på!

Ja inte blev det något torrare igår, tror arr jag bytte om tre gånger och ändå var jag blöt mest hela dagen! På kvällen satsade jag på både långkalsonger och mössa, i juli!! Överlag blev väl inte dagen så bra, kanske ska börja med vandrande pinnar i stället?
 
När jag åkte ner till hästarna såg jag misstänkta hovspår på vägen, och nere hos unghästarna var hagen riven och tråden dragen långt ut mot vägen. Jag tänkte då att det var dom som kommit ut och jag åkte upp till gården. Tog ändå en stund innan jag såg någon häst, och betydligt mer spår på vägen än på gården, men sen såg jag att en grå liten häst travade runt på banan! Alla hästar var alltså hemma igen, betena ligger 1.5 respektive 3 km bort....
 
Några hästar var redan i en hage, två på banan och två utanför så det gick ganska snabbt att få in dom inom staket, de ville ju helst vara i samma hage så då fick dom det även om inte alla gått ihop tidigare. Just det var inget problem, i stället fanns ett annat problem. En häst saknades! Nämligen Dajmen!
 
Känns inte alls bra med en häst borta, jag letade både till fots och bil runt gården och på granngårdarna. Bestämde mig för att åka tillbaka till hagen för att leta runt den i fall hon kommit vill och återvänt. Och där i hagen stod hon alldeles ensam men också helt obrydd och betade, skulle tro att hon varit i hagen hela tiden men stått skymd när jag var ner. Hur som helst så lättade mattehjärtat mycket!
 
Så var det bara att laga hagarna, åka upp på byn och tanka bilen, och tömma båda transporterna som bar full med hö. Sen körde vi ner alla hästar igen, jag och Nisse hade varsin transport så det gick smidigt! Dessutom är alla hästarna otroligt lättlastade och går rakt in! När vi fått tillbaka alla hästar på rätt plats så åkte jag till grannbyn och hämtade en häst som ska gå här på bete några veckor. Det är en valack, Manne, så han och Szum får gå ihop nu!
 
Sen fick jag äntligen lite paus, med mat och en stund under en filt innan det var dags att klä på sig igen, denna gång med långkalsonger och mössa! Så i väg på ett par lektioner innan det var kväll på riktigt! Vilken dag alltså, dessutom är jag förkyld!!
 
Jag lyckades få på något filter på mina bilder igår, vet inte hur för det var inte meningen...
Kaoset hemma, Szum och Grå på banan och Chokladen och Lemonaden utanför, och ett trasigt staket...
Pch Dajmen alldeles ensam och övergiven, men helt ostressad över det!
 
Och så Szum och hans nya kompis som inte syns bakom honom!

Lerbad!

I dag har all energi fullständigt runnit av mig i samma takt som regnet!
 
På schemat stod stängsling men det var seg att komma igång. Till slut var hagen klar och jag genomblöt! Då tog jag middagspaus och Nisse fixade tjock pannkaka!
 
På kvällen red jag först Szum lite och gjorde ett försök med Lilla Grå. Båda hästarna var spända men Szum var i alla fall ridbar och jag försökte jogga bort spänningarna. Lilla Grå var både högt och lågt innan uppsittning så jag skrittade bara lite uppsuttet. Nya tag och förhoppningsvis bättre väder framöver.
 
Lyckades göra en lerdykning också. Skulle hjälpa Nisse ta in en häst, den försökte dra i väg när jag tog i grimman och jag höll kvar! Dock gick inte det så bra i det leriga och hala underlaget så jag fick ett litet lerbad! Så less på att vara blöt nu! Tyvärr ser det inte bättre ut i morgon...

Shoppingdag!

I dag började jag nere hos unghästarna med att byta ut stolpar och stabilisera upp deras hage lite. Inte för att Lemonaden bryr sig im det men det kanske håller de andra inne i alla fall! Självklart började det ösregna så jag var blöt innan det var klart, inte det bästa utgångsläget för att rida...
 
Jobbade i alla fall Szum och Lilla Grå i töm, Szum var stel så det passade honom bra. Sen red jag ut Clarinett och galopperade uppför backarna, hon var väldans pigg i dag trots vädret. 
 
Sen var det bara att duscha, eftersom jag var genomblöt, fika lite, plocka upp en kompis och åka till Sundsvall. Jag hade en väldigt begränsad budget så jag köpte i princip bara stängsel, tror det blev en duschcreme och en påse tekakor utöver, så inte speciellt rolig shopping men då har jag ju att göra i morgon! 
 
Hemma igen var det kväll och vi fikade lite, hade lite hästsex och nu sova. Så det var den dagen det!
 
Clarinett i dag!
 
Och en bonusbild på världens sötaste Holger!
 

Sommarnätter!

Alltså dessa fantastiska ljusa sommarnätter! Vad jag älskar dom!
 
Igår jobbade jag på Ica, efter jobbet så kollade jag bara till hästarna och hjälpte i stället Nisse att ta in och flytta två av fölstona till Räkans hage så nu har de sällskap! Sen åkte vi med varsinn transport och hämtade hö, vi har ju hållt på att tömma ett par lador med hö och nu äntligen är det tomt! Och det var ju dags för det är nytt hö på gång där! 
 
Vi blev bjudna på fika och eftersom det var rätt sent innan vi kom i väg så var det mitt i natten när vi var hemma igen. Dessutom fick vi stanna och laga en hage på hemvägen också. Men det gör ju inget eftersom det är ju ljust mest dygnet runt!
 
Räkan och Wasabi, jag undrar om fölen ser npgot över gräset?
 
Min lilla rymling! Lemonaden har jag fått för mina synder, tur att hon är så fantastiskt snäll i allt!
 
Min fina lilla flock! Clarinett i täten såklart!
 
 

Utbytt trollunge!

Så då var den här helgen över, tur att det bara är en vecka kvar på Ica innan semester!
 
Igår började jag med att göra om strömmen till beteshagen, har haft batteriaggregat men det blev nog för svagt så nu har jag bytt till ett vanligt! Sen tömkörde jag ut lite med Odessa och jobbade lite trav på volt i skogen, gick bra, och longerade Lilla Grå och satt upp och skrittade henne. Hon kändes som vanligt igen och inte alls sådär spänd som sist. 
 
Sen mat och genomgång och kontroll av däcket som jag höll på tappa på lördagen,  innan jag återigen drog i väg med släpet. Denna gång för att hämta hem Räkan och Wasabi. På vägen stannade jag hos en kund och red en häst, tömkörde en och hade en lektion, tyvärr var finvädret slut då och det regnade.
 
Så hämtade jag hem Räkan som nu är dräktig med Canterbury igen och förhoppningsvis får Chokladen ett helsyskon i vår. Räkan var som vanligt världens lugnaste att ta in och lasta, men jag tror att någon har bytt it mitt föl! Jag lämnade en liten och svart, hem fick jag en stor, ljusbrun och cool unge! Men de påstår att det är samma men med solblekt päls... Räkan är tunn, vilket var väntat eftersom hon var lite tunn redan när jag lämnade henne på stationen, så därför kändes det bra att lasta av henne i en hage med mat över fölungens rygg! I dag ska Nisse släppa dit ett par av sina fölston så det blir ju perfekt! Sent var det såklart när jag var hemma igen, nu kolla alla hästar och sen mot Ica!
Odessa ute i skogen igår!

Inte en skruv lös men en mutter...

Vilken dag det blev igår, som vanligt!
 
Skulle tävla men hade inte starttid förrän klockan 17.38 så det var ju gott om tid. Började med att jobba Lilla Grå lite i töm innan jag åkte tillbaka till Nisse och åt en andra frukost och hjälpte honom ta in häst innan han hjälpte mig med lite däckbyte. Så hann jag även tömma transporten på hö och åka och tanka bilen, och så givetvis tvätta av henne och fläta.
 
Vi var på ett litet mysigt ställe som ordnar väldigt trevliga tävlingar. Clarinett kändes jättefin när jag började rida, deras ridhus saknar sarg på en del av kortsidan men det brydde sig inte Clarinett om men hon hade givetvis lite koll på de andra hästarna. Jag red kanske 10 minuter och det kändes bra, så kom det in en vit ponny i ridhuset och den var tydligen läskig. Speciellt när ryttaren satt upp på den, då tvärvände Clarinett och tänkte dra därifrån! Som tur var kom hon över det...
 
Så det kändes bra när vi red in på banan men där blev hon spänd, hon tittade på både transporten med domaren och blommorna, vilket ju inte alls är likt henne, och stod då emot en del. Poängen blev inte så höga, mycket pga avbrotten som blev i galoppen, men vi fick fin kritik. Hon blir ju väldigt av och på när hon blir spänd så vi måste jobba mer på det. 
 
På hemvägen så kändes det som jag fick punktering, stannade men luft i alla däck, provade att fortsätta men det gick inte. Fick tag på Nisse som tipsade im att kolla hjulbultarna, och mycket riktigt så var ett däck löst! Det däcket hade vi jävlats med på dagen och tydligen var en eller två bultar gängpaj. En bekant stannade och hjälpte mig dra åt dom, men när jag skulle åka igen så var bilen på väg att koka! Jag hade försökt ringa Nisse 15 gånger men han hade ingen mottagning, till slut fick jag tag på honom och han kom med vatten till bilen och vi tog oss hem. Man kan ju bli trött av mindre!
 
Trötta småtjejer på lördagsmorgonen!
 
Och en av Nisses trötta fölungar!
 
Clarinett innan avfärd!
 
Och på tävlingen efter ritten!

Dräktig Räka!

Intensiv dag i dag, på alla olika sätt. Först Ica, där det alltid är rörigt nu på sommaren, som tur är så har jag bara en vecka kvar nu innan semestern! Dessutom har nyhetsflödet i telefonen varit mer än lovligt tragiskt i dag med skadade hästar, dödfödda föl, avlivade hästar och begravningar hos mina vänner och bekanta. Men en glädjande nyhet vägde upp det mesta, Räkan är dräktig! Så förhoppningsvis kommer det ett helsyskon till Chokladen i vår!
 
Efter jobbet så slog Nisse på Lilla Grås och Szums skor som de drullade bort i veckan. Lilla Grå får ju domosedan nu när vi skor men i dag hade vi bara lite rester kvar sen sist vi gav, men det räckte det med. När det var klart så red jag ut en sväng med Clarinett, och bland annat trimmade galoppfattningar på grusvägen. Känns bra inför morgondagens tävling. Sen kom Linda och vi red ut med Tant och Odessa, i dag lade vi jobb på att styra en massa runt träd ochvhelt plötsligt så lossnade massor av det vi jobbat med i töm i veckan!
 
Hann även med att hjälpa Nisse och betäcla en märr och sen skjutsa en annan på bete. Och nu får jag äntligen fira Räkans dräktighet med en cider och glass!
 
Kvällens ridbana för oss!

Szums torsdag!

Så var torsdagen också förbi. Inte blev det så mycket gjort heller, men det är ju en dag i morgon med!
 
Jobbat på Ica. När jag kom hem så var det lite segt att komma i väg och så fick vi lite kaffesällskap också så det blev rätt sent onnan jag var hos hästarna. Men jag och Szum skrittade ut en sväng i skogen. Misstänker att jag kommer få ångra det här men det känns faktiskt som om Szum börjar växa på sig och att det börjar bli lite mer ordning på honom, blir nog häst av honom också om sådär 10 år! 🤣 Som sagt får nog ångra det där uttalandet... 
 
Sovmorgon hos hästarna!
 
Dom här två alltså! De andra hästarna klev upp och gick i väg men dom här två tuturduvorna låg kvar!

Onsdag igår!

Fortfarande jackväder mest hela dagen igår och fortfarande blåst....
 
Jobbade Odessa i töm igen, ändrade tömsättningen men kom ändå inte riktigt dit jag ville, men det kommer nog! Sen skulle jag ta Lilla Grå men eftersom hon drullat bort även den andra skon under natten så gav jag upp det och tog i stället Szum lite i töm. 
 
Så skulle jag bara, lite snabbt, göra klart unghästarnas utbyggnad av hagen. Det mesta var klart igår och det fattades bara lite tråd. Men som den tråden trasslades och jävlades! Till slut blev jag klar och kunde släppa över dom, och då åkte jag och fikade, och kopplade på transporten. 
 
Sen ner till betet igen, hämtade Clarinett och körde hem henne och red lite på banan. Vi ska tävla på lördag så ci trimmade lite och red igenom programmet. Kändes rätt bra, och så rolig hon är att rida! Och sen tillbaka med henne, fixa middag och äta. Fick ett snabbt och oplanerat middagsbesök men skulle ju i väg så det blev inte så långvarigt. I stället åkte jag i väg för lite lektioner och ridning, på hemvägen hämtade jag hö (Nisse har hö i en lada som måste tömmas typ nu) och det var sent innan jag var hemma igen. Nu mot Ica!
 
Skummig Odessamule efter tömjobbet!

Jackväder!

Om någon undrar varför man i bland är less trots att man har jättefina hästar som man får ägna en massa tid åt så är det bara att läsa det här inlägget i sin helhet!
 
Dagen började med blåst, massor av blåst -igen! Jacka på hela dagen, börjar bli rätt less på blåsten.... Jag jobbade Odessa i töm och provade ett annat bett. Hon har gått på ett vanligt tvådelat med fasta ringar och i dag hade jag ett tredelat med parerstänger, mest för att se om det var någon skillnad, och det var ingen större skillnad. Men jag fick lite ideer tills nästa gång jag ska  jobba henne i töm. Sen red jag Szum, joggade bara lite eftersom han inte var på något vidare humör. Han har nog spänt sig i skitvädret för han var nära att få sadeltvång både när jag började longera och precis när jag suttit upp, blev inget men märktes av så inte konstigt att han var lite tjafsig. Red sedan ut Clarinett, provade även ett annat bett på henne. Har aldrig haft något annat än vanligt tvådelat på henne, vilket oftast fungerar jättebra på henne men ute kan hon bli stark så i dag testade jag ett tredelat (jag gillar tredelade och nästan alla mina hästar har det.. ), men det var ingen skillnad. Som en parantes så måste jag skriva ett inlägg om bett och arbetet med att få hästen att acceptera bettet. I alla fall så fick Clarinett trava och galoppera lite på smala och slingriga stigar med rötter, det var tydligen jobbigt för hon blev väldigt på. Men sedan jobbade jag galoppen på grusvägen och då var hon superfin! 
 
Sen började jag stängsla ut åt unghästarna men tråden tog slut så jag gav upp och lämnade resten till i morgon. I stället gjorde jag mat och laddade om inför kvällen då jag var i väg på några lektioner. 
 
Vädret bättrade på sig, mindre blåst och lite sol, fast fortfarande jackväder. Humöret var också bättre efter kvällens lektioner! Kom hem strax efter 21 och skulle bara kolla hästarna inför natten. Kommer ner till betet och det är en häst i hagen och fyra utanför!!
 
Lagar hagen lite provisoriskt, fångar två hästar och släpper in dom. När den andra hästen får in smiter den som hade varit kvar i hagen tidigare ut!! De tre som är ute galopperar i full fart mot ett hygge några hundra meter bort, tar bara någon minut så har de två som var i hagen sprängt tråden och galopperat i kapp de andra på hygget. Fram med havre och hämta dom på hygget, fär med mig alla tillbaka men bara två in i hagen, mutar dom med havre men de hittar direkt hålet som de andra gjort i tråden och hoppar ut. Lagar hålet igen och hämtar alla på hygget igen, tar grimma på tre och lyckas få in alla i hagen. Två tappskor och en genomsvettig matte, inte längre jackväder!! 
 
Troligen har det blivit något och en häst har ramlat ut och sen har de andra följt efter. Att döma av spåren så hade det precis hänt, sen fick dom ju något kokoryck och skulle promt ut på det där hygget. Typiskt nog var det Lilla Grå som tappade sko!! Känns som jag aldrig kommer igång med henne! Annars är jag glad att det inte hände något och jag hoppas de håller sig på plats nu, de har en jättehage och mycket mat så ingen anledning att gå ut alls! Men ni förstår väl att man kan bli less i bland?
 
Men de är gulliga däremellan!
Syskonkärlek! Lemonaden och Chokladen!
 
 
 
Puss på er!
 
 

Måndagstrött!

Seg dag igår. Jobbade och kom hem 18.30. Trött och seg, och tråkväder, så kollade bara till hästarna, och myste lite. I stället fick vi kaffesällskap så det blev ändå sent. Nya tag i dag, och få är det givetvis typ storm ute. Är så less på blåsvädret som aldrig ger sig, mindre än en vecka höll det sig lugnt. Man blir ju helt urblåst!
 
En bild på myspys Holger som gömt sig i Nisses jacka!
 

Juli!

Icadag i dag med. Jag jobbade Lilla Grå i töm innan jag åkte på Ica, hon känns som vanligt igen så nu ska vi dra igång ridningen ordentligt. 
 
På kvällen efter jobbet var det svalt och bra ridtemperatur. Jag red två lite lugnare turer, först jag och Linda på Tant och Odessa. Vi red i trollskogen med trav på smala, slingriga stigar vilket är bra balansträning. Sen red jag en annan sväng med Clarinett, när vi kom upp i kraftledningen så snodde Clarinett runt och blev som en giraff att sitta på, hon blåste som en drake och ville nog helst dra hem! Det måste ha varit något djur där men jag såg inget. Med lite övertalning så fortsatte vi turen som planerat om än lite spänt. 
 
Att alla inte alltid gör sig på bild vet man ju, men i dag har jag lyckats ta flera bilder där hästarna sett betydligt galnare ut än vad de egentligen är! 
 
Lilla Grå i morse! Ser mest sur ut...
 
Odessa efter kvällens ridning, hon lyckades hitta en stor kvist från en hallonbuske på hemvägen. Kan vara bra med matsäck!
 
Och så några bilder där de ser lite mer normala ut:
 
 
Och en uppsutten bild på Odessa med matsäcken!
 

Crusing!

Härligt sommarväder igår med och jobb på Ica, som vanligt!
 
Började dagen med att tömköra Odessa, vi gick ut en sväng och jobbade sedan lite trav på volt i båda varv vid infarten innan vi avslutade. Sen i väg på Ica!
 
Efter jobbet så var det egentligen meningen att vi skulle på kalas men Nisse är inte riktigt i form för det nu så vi får ta det en annan gång! I stället så jobbade jag Szum lite i töm, och sen åkte jag och en kompis ner på Hammarn där den årliga crusingen var. Jag körde så det var väldigt lugnt. Vi tittade på bilar, åt, träffade en massa folk och faktiskt både lyssnade och dansade lite till bra musik. Nu ny dag och mer Ica!

Fredag hela dagen!

Vilken dag det blev igår! Som vanligt på fredagar var jag på Ica, och som vanligt var vi en kort och lätt kaos. Dessutom var Nisse på akuten pga ett gallstensanfall, men kom hem igen på eftermiddagen i ett något bättre skick än han var i på morgonen. 
 
På kvällen red jag och Linda på Clarinett och Tant. Det var en sån där fantastisk tur med sol och fint väder, massa galopp, otrolig utsikt och roligaste hästarma. Allt var fantastiskt tills vi satte oss i bilarna och Linda onsåg att hon hade punktering! Men bra tjejer reder sig själv och en kvart senare var däcket bytt!
 
Nu uppladdning inför en ny intensiv dag! Börjar nog med lite tömkörning innan jobbet!
 
Från kvällens tur!
Agria har lanserat en ny "naturbana" som man ska träna hästarna på. Men vem behöver sånt när man bor så här?
 
Utsikten är magisk! Bara skog så långt man ser!

RSS 2.0