Kylan är här!

Då är det bara att vänja sig vid kylan!
 
-17 grader igår morse när jag longerade, en glad och busig, Szum innan jobbet. Och ungefär samma kyla när jag sedan på kvällen, efter att ha gjort pizza till middag, jobbade Chokladen i töm. Man är ju inte van vid kylan men det går ju ganska bra bara man kommer igång, men det är ju en massa annat som är jobbigt och ställer till det i stället. Igår var jag väldigt irriterad på vattendunkarna vars lock frös fast hela tiden!
 
Men vi hinner nog vänja oss, ser ut att bli kallt ett tag framöver. Bättre med kyla än slask och is, men det får gärna hålla sig varmare än -15 grader så jag kan ha lektioner i alla fall. 

Första advent!

Första advent och riktigt vinterväder, inget fel på julkänslan nu!
 
Jag mockade lösdrift, och red Grå och Clarinett på förmiddagen. Grå fick gå dressyr medan jag skrittade Clarinett i skogen och avslutade med några varv på banan i trav. Sedan åkte jag och hade lektion för ett syskonpar på laddade och busiga ponnyer!
 
Kom hem i bra tid så städade huset, gjorde mat, åt och var ändå i stallet för kvällspasset i hyfsad tid. Då jobbade jag Wasabi och Zayats i töm. Wasabi blir så arg och frustrerad när hennes matte är så dum att hon måste ta yttertömmen och att matte inte släpper på tömmen utan har kvar kontakt även när hon driver framåt. Det här är verkligen ett stort och viktigt trappsteg för Wasabi som ju glidit igenom livet och kommit undan ganska mycket, hon är en speciell häst och gillar inte när hon blir låst eller fast. Tex att vara uppbunden, bli trängd/instängd eller när hon skulle lastas och åka transport i våras, det här märks också i flocken då hon aldrig sätter sig i ett läge där hon inte har någon utväg. Nu måste hon börja komma till lite krav och press i arbetet, kunna komma i ramen, gå fram för skänkeln, vara å hjälperna, ta stöd, och detta är verkligen jättejobbigt och jag ska försöka ta så mycket som möjligt från marken. Vill återigen poängtera att jag inte drar i henne och jag har bara kvar kontakten på yttertöm, innertömmen är lös så hon inte ska känna sig trängd. Fick till några riktigt bra frekvenser i kväll när hon var framför mig (känslan motsvarar framför skänkeln) och på yttertämmen, och då givetvis jättefin!
 
Sen blev det glögg och saffransbullar till kvällsfika men jag är besviken på glöggen dom inte alls var god utan bara smakade sprit! Ge mig tips på goda glöggar med normal smak, som inte smakar sprit, helst under 10% alkohol och inte kostar mer 90-100 kr flaskan. Eller måste man, som jag gjort för, blanda alkoholfri och vinglögg av samma sort för att få lagom?
 
Mycket snö på min och Clarinetts skogstur! 

Lunch på Wången!

Igår åt vi lunch på Wången, ja vi åt ju inte bara lunch det hade ju varit lite väl långt även om maten var bra!
 
Var uppe tidigt och fixade stallet och longerade Chokladen. Sedan åkte jag och Nisse till Wången där FNH Jämtland, alltså Föreningen Nordsvenska Hästen, hade träff. Det var nog ett tjugotal medlemmar som kom, vi åt först lunch på Wången värdshus, skomakarlåda, och sedan hade en erfaren visare vid premieringar, kusk och utbildare söderifrån en genomgång om olika avelsklasser på ston, hur man kan höja stoets värdebokstav, unghingstprojektet, KBI och visningar i allmänhet. Allt avslutades med glögg och saffransbulle! Trevligt att träffa lite folk, och dessutom är det väldigt trevligt folk i nordsvenskföreningen.
 
På vägen hem så stannade vi på Jula och köpte lite bra att ha saker, jag var dock besviken på att det inte fanns nästan några ute ledlampor, skulle behöva några mindre till lösdrifterna.
 
När vi kom hem var det kväll, jag gjorde först advent hos Nisse vilket går lätt då det bara är att sätta i en kontakt och hänga upp en stjärna. Sen på Brännan där det är lite mer pyssel men nu är det gjort.
 
I dag första advent och som vanligt lite stök att pyssla med!
 
Solen på väg ner igår eftermiddag på Wången!
 
Mindre snö och mer is var det där än här hemma! 

Black Friday!

-16 grader i morse och ännu kallare på dagen, nog känns det rätt att jag investerat i nya vinterkläder!
 
Black friday i dag, jag brukar ju säga att jag är ständigt blakk och skita i black friday men i morse klickade jag hem lite varma vinterkläder för stallet. Inte helt utan ångest då drt finns många andra hål att stoppa pengar i, men jag behöver varma kläder om jag ska ha lektioner och jobba ute hela vintern, lika bra att passa på när det är rabatt.
 
På Ica har det varit helt galet i dag, trots att vi inte hade några extra erbjudanden. Jag var trött när jag kom hem, såklart efter att ha stressat runt och gått massor, vi har redan galet mycket paket innan black friday och innan julen. Våran paketutlämning är inte helt genomtänkt, och vi är ombud för både Postnord, Schenker, DHL och Bring, så vi går ganska mycket för varje paket!
 
I alla fall när jag kom till stallet så var drt inte riktigt lika kallt och hade börjat snöa. Jag jobbade Wasabi i töm med att hon skulle gå fram till och ta yttertömmen, och att jag kunde driva på henne med kontakt kvar på yttertömmen, det var tydligen väldigt jobbigt! Sen bytte jag täcken på Zippin, som hade fått nya täcken på posten idag, och på Szum. Dags för lite varmare vintertäcken även om de inte har sina tjockaste än. Avslutade kvällen med att sova lite i soffan...
 
Wasabi med snö i pannan efter kvällens jobb! 

Snölycka!

Vilken fantastisk vinterdag i haft i dag! Fluffig nysnö i morse, sol på dagen och inte så kallt!
 
Efter att jag gjort lite nytta på morgonen som att mocka lösdrift och packa hö kom Linda till stallet. Vi började med Zayats, och jag longerade först och galoppen satt i dag med. Sen hjälpte Linda mig s jag kunde hänga och klänga, lite på henne. Två nya steg i dag, dels att stå i stigbygeln och starta och stanna  uppifrån, det fungerade inte igår när jag var ensam men med stöd av Linda fungerade det bra. Sedan skrittade vi lite uppsuttet, några steg åt gången, ett par gånger, men det räckte ganska väl så för hon var trött sedan!
 
Så red vi ut med Clarinett och Bea, tyvärr fick de styltor och Clarinett var riktigt nära att gå omkull (det blir riktigt mycket snö styltor i flappskor a tyvärr) samt skrittade Grå och Lycka i skogen. Det var väldigt mycket snö på träden så vi såg ut som snögubbar när vi kom tillbaka, jag hade egentligen tänkt ta Wasabi också men jag var blöt igenom kläderna då det fick vara. I stället torkade vi kläder och Nisse var på byn och köpte pizza och kebab. Bra uppladdning gör att åka i väg och ha ett gäng lektioner. Och ja, de flesta i kväll fick rida voltövningen, i olika varianter!
 
Nu ladda för black friday i morgon, kommer bli en hektisk dag på jobbet!
 
Solen i ögonen när jag red Clarinett!
 
Man kan minst sagt säga att det var snöigt! Linda red Lycka och de tog täten genom snön!
 
Titta snö lagret på Lyckas rumpa! 

En månad kvar!

En månad kvar till jul!
 
Igår började jag dagen i stallet. Jag gjorde uppsittningsträning med Zayats och sedan skrittade jag ut Chokladen i skogen. Sedan var det Ica som gällde, och på kvällen red Linda dressyrträning. Hon fick jobba med den övning som jag gjorde med Grå i helgen, och med Lycka häromkvällen. Den som jag skrev om i inlägget: Voltövning!(https://nillashast.blogg.se/2021/november/voltovning.html) Med Linda lade jag även in lite galopp, bra övning och det finns risk att fler kommer att få rida den under veckan!
 
Chokladen innan avsittning

Julkänsla!

Inte utan att en viss julkänsla infinner sig när det snöar stora flingor hela dagen! Det gjorde det igår, som jag hoppas att snön stannar nu!
 
Jag började igår med att ta Grå och Wasabi i töm. Gr var riktigt fin och med Wasabi tömkörde jag upp till skogen och ner till vägen en sväng efter att hon fått trava lite på banan. Kunde konstatera att hon grejade och drog lika mycket i tömmarnasom när jag rider, och jag förstår mig själv att det är jobbigt när jag rider. Måste lösa det där!
 
Sedan red jag dressyr med Clarinett, blev lite styltor i skorna men övergångar, skänkelvikning och lite fattningar fick vi till. Så en snabbfika och i väg till en elev som fått hem sin nya sadel som vi skulle prova. Sadeln var bra men ponnyn var busig och tjejen som ridit i barbackapadd i ett par månader och suttit kvar hann knappt sätta sig i sadeln så hade hon åkt av! Men hon landade bra i snön och sedan red vi lite dressyr så det blev lite ordning på busfasonerna!
 
Var upp på Ica en snabbsväng, där var det kaos så jag vet vad som väntar i dag, och sen hem och gjorde mat. Efter maten var det stallet igen, jag longerade först och hon galopperade i lina för första gången! Repeterade också uppsittning, men eftersom hon var lite på bushumör (hon med) så var fokuset lite sämre så vi kör samma jobb i dag. Avslutade med att rida Lycka samtidigt som Linda red Bea. Sen när stallet var klart så blev det julmust och lussekatt till kvällsfika.
 
Wasabi på väg upp till skogen.
 
Ny och fin sadel! 

Väderskiftningar!

Gårdagen började med - 14 grader, på kvällen var det endast några minusgrader och däremellan kom det en halv decimeter snö! Är vintern här på riktigt nu?
 
Jag longerade Dajmen på morgonen, och sen efter jobbet och lättsam middag, risgrynsgröt, så kom bönderna på byn med höbalar och när hästarna var matade så jobbade jag Chokladen i töm. Hon har det lite jobbigt nu och humöret är inte på topp, misstänker att det är eftersom hon ändrat sig så mycket i kroppen nu, så har bestämt att hon bara ska få gå i töm och i skogen ett tag nu.
 
I dag ny dag, - 7 grader, ska komma mer snö men det hotas även med regn och plusgrader, det vill jag inte ha!
 
Clarinett med rosa himmel i bakgrunden igår morse!
 
Och Chokladen med kvällens måne! 

Köldknäpp!

-11 grader nu i kväll, känns kallt men det är väl för att man inte är van?
 
Inte blivitså mycket hästjobb i helgen. Motivationen och orken är i botten när man kommer från jobbet. Men i morse red jag ut Clarinett i skogen. Och efter jobbet och mat så tömkörde jag Zayats, hon känns på hugget igen efter vilan, i dag testade vi trav i tömmen och det gick bra.
 
Clarinett efter ridningen! 

Voltövning!

Man hinner inte så mycket på helgerna när man jobbar, man får liksom vara glad att man orkar jobba och fixa hästarna, och kanske jobba en häst, eller möjligen två... 
 
Lite stessad i morse eftersom jag skulle lämna bilen hos en granne för att få släpvagnskontakten bytt och sedan åka med en jobbarkompis till Ica. Man vill ju inte att de ska behöva vänta på en då. Men jag hann och jag hann även longera Wasabi lite i snön i en av sommarhagarna. 
 
Efter jobbet så hämtade jag bilen och sen hade Nisse gjort mat. Till stallet sen och jag red Grå. Gjorde, som det kändes, hundra volter, men det var säkert inte ens en tredjedel. Men jag ville få henne att släppa lite mer i i nersidan och ta jämnare stöd på bettet. Red en bra övning, eftersom halva banan är hyfsat underlag så red jag på en fyrkant på den halvan, lite innanför spåret (eftersom det är halt). Gjorde 10 meters volter i varje hörn och vände upp på medellinjen och bytte varv på ena kortsidan. Många volter men växla med rakt spår mellan och båda varv, bra övning om det är fler än jag som har lite mindre att rida på nu.
 
Sen glass till kvällsfika och ny sova!
 
 

Lapphandskar!

Nu är det snö igen, frågan är väl bara hur länge den stannsr?
 
I morse var det dock ingen snö när jag började med hästarna. Jag longerade Zayats, hon får mjukstarta lite efter en veckas vila, och red Chokladen i skogen. När jag var ute med Chokladen började det snöa och när vi kom tillbaka var drt riktiga lapphandskar!
 
Sen Icajobb och det snöade nästan hela dagen! Efter jobbet åt vi hamburgare och sen till stallet. Jag longerade Dajmen och gjorde lite pallträning men inget seriöst då hon var lite spänd. I stället fick hon stå och vänta vis pallen när jag hjälpte Sanna lite som red Bea. Så mycket mer blev det inte gjort den här dagen!
 
I skogen med Chokladen och det har börjat snöa!
 
När vi kom tillbaka var det stora flingor, riktiga lapphandskar! 

Is och sol!

Jag tycker ju inte att jag hinner något alls på dagarna. Men igår så red jag en häst, tömkörde tre, longerade en och hade fem lektioner, dessutom mockade jag en lösdrift, lagade mat och körde bil 10 mil. Är ju ganska mycket ändå!
 
Som tur var blev det sol igår, lite tröst när det blivit is och halka. Hos mig är det is på gården, och halva ridbanan men ingen kris än. Jag joggade Grå och Clarinett i töm, red Lycka i skogen och det var första gången jag red upp henne där, hon tyckte att det var ganska jobbigt med klättring och allt man var tvungen att lyfta på fötterna för. Sist longerade jag Szum i en av sommarhagarna.
 
Sen mat och först i väg till ett ställe på byn där en tjej red två lektioner på sina små ponnyer. Så i väg till Liden där jag hade två lektioner och tömkörde en häst fördelat på två ställen och när jag kom hem så red Linda dressyrträning. Sen nattning av hästar, fika och sova! Nu väntar jobbhelg på Ica!
 
Grå i solen!
 
Lycka innan avsittning! 

Plusgrader och regn!

Så var snön borta igen! Plusgrader igår och sen regn på kvällen, ett tunt lager snö har kommit i natt men det känns mer som is och halka ute än snö och vinter. När jag red Wasabi igår önskade jag en halvmeter med snö men den önskan känns ännu längre bort nu!
 
Jag red på förmiddagen, först Wasabi som var ganska laddad och till och med bockade med mig, dock i slowmotion! Vi red runt träd och på gården, vill ha mer snö så vi kan börja jobba traven lite men just känns det för vingligt och osäkert. Sedan skrittade jag ut Clarinett och Chokladen i skogen, som tur är förstår i alla fall Chokladen att hennes matte behöver en lugn tanthäst, det verkar inte de andra hästarna förstå alls just nu!
 
Sedan till Nisse som väntade på veterinären. Alla nordsvenskhingstar som ska visas måste röntgas hovar på för att se om de har hovbensbroskförbening. Vi har en veterinär i området som har portabel röntgen så hon kom ut igår och röntgade Nisses tvååring, det gick jättebra och var väldigt smidigt!
 
Sen middag och jag bakade tekakor. Tanken var att jag och Linda skulle rida på kvällen men då regnade det och våran motivation regnade bort! Vi pysslade lite i stallet, satte på Lemonaden täcke och nattade hästarna, och sen fikade vi i stället! Nybakade tekakor och så saffransbullar!
 
Nu ny dag och jag har satt på broddarna på skorna, ska bli spännande att se vad det går att göra med hästarna i dag!
 
Wasabi efter avsittning!
 
Röntgen av hov! Intressant att se! 

Nya grannar!

Tycker inte om att dagarna är så här korta, jag hinner ju ingenting!
 
I morse flyttade jag Lycka och Zayats till deras vinterhagen, råttorna (visade sig vara två stycken) är borta och vattenbaljan tvättad. Den som tyckte det var roligast att de fick ny hage var Lemonaden som tillsammans med Szum busade runt ordentligt i glädje över nya grannar!
 
Sedan red jag lite dressyr med Chokladen och Clarinett, Chokladen var inte på hugget och jag misstänker att det är de stora förändringarna i kroppen som gör det. Clarinett fick jobba med skänkelvikningar i mängder och sen lite fattningar med lång hals och låg form.
 
Sen en snabbfika innan jag åkte upp på byn och hade lektion med Sanna. På vägen från henne var jag in en sväng på jobbet och drack en kopp kaffe innan jag åkte hem och lagade mat. Kvällsrycket i stallet bestod av att jag tog först Szum i töm och sedan Bea åt Linda. Vi testade lite annan tömsättning på henne i dag, framförallt i galoppen och hon blev väldigt fin! Sen nattning i båda stallen och nu sova!
 
Lycka i sin nya hage!
 
Szum i full fart!
 
Och Lemonaden i samma fart!
 
Zayats spanar in nya kompisar i hagen bredvid!
 
Lemonaden! Jag tycker att hon redan ser dräktig ut, hon är väl typ på 125 dyn nu. På nästa bild syns det väldigt väl!
 
 

Måndagssegt!

Måndag igår och vi packade upp julpynt och tomtar på jobbet!
 
Jag longerade Szum innan jobbet. Sen efter var det segt att komma igång igen men till slut blev det ett sent ridpass på Grå. Det är tungt på kvällarna när jag jobbar till 18. Klockan är ofta närmare 18.45 innan vi har hunnit stänga, räkna kassan och köra hem. Då ska man fixa mat, ära, byta om och sen ta sig i väg och rida. Blir lätt både segt och sent, men brukar gå bra bara jag kommer ut.
 
 

Vintern är här!

Nu är vintern här på riktigt, - 10 grader i dag men sol och härligt vinterväder! Så här får gärna hela vintern vara, lite mer snö bara!
 
Efter att hästarna var vattnade och fixade på morgonen så åkte jag ner till sommarhagen och kollade att allt var gjort där inför vintern, jag plockade ihop lite mer stolpar men sen fick resten stå. Sen tillbaka upp på gården där jag började med att longera Lemonaden. Jag ville mest kolla av henne, har ingen tro just nu att jag ska hinna få igång henne. Men hon fick röra lite på sig och jag fick checka av henne lite noggrannare, och upptäckte att hon fått krustor i pälsen så nu åkte täcket av! Hennes mamma, Räkan, hade ofta problem med krustor, svamp och regnskållor men Lemonaden har inte haft det innan. Nu hoppas jag att det ska räcka med att vara utan täcke och lufta pälsen, när hon inte rids klarar hon sig utan täcke när det inte är nederbörd. Sedan red jag först Lycka, sen Wasabi som fick styra runt träd och Chokladen som fick gå i skogen.
 
Dagens mat blev pizza, jag hann precis in på Ica innan de stängde och sen hämta pizza hos pizzerian mittemot. Efter mat och kaffe så gjorde jag kvällsrycket i stallet, då tog jag Clarinett i töm. Hon fick jobba mycket i galopp, gäller att passa på när inte matte sitter på! Har bestämt mig för att inte galoppera så mycket på banan nu, dels för att hon är ganska sprattlig just nu men framförallt för att jag får prestationsångest när galoppen inte är lika bra som i somras och det blir bara en stress. Men i kväll var galoppen rätt bra i töm!
 
När jag var klar med hästarna så hämtade jag hem Trassel, min katt. Hon är på vift på sommaren, bor hos några sommarstugor, och brukar komma hem i oktober. Nu hade hon fastnat hemma hos Paula och gick där och gnällde, hämtade hem henne i bilen och hoppas att hon stannar hemma nu!
 
Blicken hos min andra katt, Baloo, när jag frågade om han ville gå ut i morse!
 
Lemonaden i solen på banan!
 
Wasabis öron! Något måste ha blivit fel i aveln för vart kom åsna in i stammen?
 
Och Chokladen i skogen! 

Råttan i pizzan!

När jag var liten fanns en bok som hette Råttan i pizzan, i dag har jag haft råttan i vattenbaljan!
Började dagen med att flytta över hästarna till vinterhagarna. Jag satte upp en lampa, öppnade balar, kopplade in värmebaljor och flyttade om strömmen. Det gick så bra att flytta stona och Szums gäng, men Lycka och Zayats får gå kvar i sin hage någon dag till. När jag skulle tvätta ur deras balja visade det sig att det var en död råtta i baljan, den var grön och jag både skrek och höll på att spy. Jag fixade inte att ta reda på den och slänga utan måste få hjälp, bara tanken gör mig illamående, och sen ska baljan diskas noga och flera gånger. Fy vad vidrigt det var men jag tror att de klarar sig i sin gamla hage tills vidare!
 
När hästarna var flyttade så tog jag Wasabi och Chokladen i töm, Chokladen var så där magiskt fin som hon var i veckan. Det är verkligen roligt att se! Sedan fick Dajmen besök, en tjej som ridit lite för mig är intresserad av henne och hon och hennes pappa kom för att hälsa på. Jag visade Dajmen i töm och jag tycker att hon skötte sig bra, sen får man väl se vad det blir.
 
När de åkt så red jag ut Clarinett i skogen, hon kändes så laddad att jag bestämde mig för att trava ur lite på banan, det resulterade i att hon kastade sig runt och studsade ett par gånger. Sen middag och så bakade jag saffransbullar med vanilj! De blev stora och goda!
 
Vad gör jag en lördagskväll när jag egentligenr bjuden på kalas? Jo jag rider såklart! När bullarna var klara var klockan nästan 20 redan men jag red ändå ett dressyrpass på Grå när jag nattade dom. Sen avslutades kvällen med glögg och saffransbullar!
 
Flickorna i sin vinterhage!
 
Szum med vänner njuter av ny bal och hage!
 
Lemonaden!
 
Wasabi i töm!
 
Bullar! 

Momsredovisning!

Även denna gång fick jag in momsredovisningen, i sista minuten som alltid!
 
Jag jobbade igår, ganska bra tempo och jag var rätt trött när jag kom hem. Åt och sen stallet, tog Dajmen i töm och planen var att rida Grå men den där jäkla bokföringen och momsredovisningen hängde över mig så jag nattade hästarna och kastade mig över den i stället. Nu gick det ovanligt smidigt att få till den, hade inga stora fel så behövde inte felsöka eller kolla igenom allt igen så klockan 22.00 var den inlämnad. Helt rimlig tid med två timmar till godo! 

Chokladens dag!

Chokladens dag i dag, jag har ju en egen choklad men hon har firat genom att stå i hagen. Som typ alla mina hästar, inte alls hunnit med dom i dag trots ledig dag från Ica. 
 
Men sol i dag, det är bra för energin! Dagens prioritet var att fixa vinterhagarna klara för i flytt. Men jag fick en förfrågan på förmiddagen från Paula om jag kunde tömköra Juliette, så när jag hade gjort i ordning flickornas hage. Alltså mockat lösdriften, slagit ner jordpinnar (hade visst lånat de i somras, tur jag kom på det innan tjälen), hängt fram aggregatet och plockat ner en lampa som ska bytas, så åkte jag till dom och jobbade Juliette i töm. Hon är inte riktigt igång så det blev ett ganska lugnt jobb för henne.
 
Sedan träffades jag och Linda i stallet, och vi fixade Szum, Bea och Lemonadens vinterhagen. Drog klart tråden, satte in vattenbaljan och mockade lösdriften. Medan vi höll på kom bönderna på byn och körde in balar i hagarna så det finns klart när hästarna ska byta hagar, vilket är tänkt i helgen eftersom de har lite hö kvar i nuvarande hagar. 
 
Sedan red vi ut på Clarinett och Bea, Clarinett var dom en bomb och gick bara och väntade på att kunna bli rädd för något och hoppa i väg, och i sista backen vi travade så kunde hon inte hålla sig utan hoppade i väg! Som tur var inga värre krumbukter! När vi kom tillbaka så tog vi Zayats, uppsittning och hänga på henne, även i uppförsbacke, går jättebra och hon är väldigt fokuserad och förtroendefull i det. Men jag upplever att huvudet är överfullt nu, och även om vi inte jobbat så länge eller kommit så långt så är det nog mycket för henne och dags för vila. Det är ju egentligen inte alls bra läge att vila precis när vi ska börja skritta uppsuttet, och det är inga större grejer hon gjort men det är verkligen bättre att förekomma än förekommas i detta fall. Om man fortsätter att köra på så finns det risk att hon tycker att det är tråkigt och jobbigt att ha mig på ryggen också och det blir misslyckanden och mer jobb. Så en liten mikrovila för att ladda om blir det nu!
 
Bjöd in Linda på middag och gjorde makaroner och köttfärssås, innan jag ilade i väg på lektioner och tömkörning av två ponnyer. I kväll efter lektionerna, och nattning i båda stallen, så har jag, givetvis, bokfört! Och ätit glass! I morgon är det momsredovisning och jag har fortfarande lite kvar, men ändå inte så farligt mycket!
 
Solen i ögonen innan vi red i väg i dag! 

18:04

18:04 kostade bensinen när jag tankade igår kväll, tycker att det är galet! Och det är ju nästan bara skatt, och moms på skatten, precis som med de där plastkassarna vi har på Ica, och det betalar jag med mina skattade pengar! Plastkassarna känns ändå lättare att komma förbi än bränslet, jag måste ju köra bil och visst finns det numera en laddstolpe i Hammarstrand (från typ denna vecka) men det känns inte som vår del av landet ännu är förberett för elbilar. Och på elen är det ju också en massa skatt... Är väl bra att betala skatt, men jag är faktiskt allvarligt oroad över både bränslepriset och elpriset framöver!
 
Igår morse var det fint väder, jag tog Grå i töm och red Chokladen. Det känns verkligen att det släppt massor i kroppen på Chokladen, men även att hon emellanåt har lite jobbigt med sin "nya" kropp. Roligt är det i alla fall, känns som att det kommer bli bra!
 
Sen jobb på Ica, snabb mat när jag kom hem och så red Linda dressyrträning på kvällen. Efter det nattade jag båda stallen och så blev det bokföring, ganska less på den nu...
 
Soligt igår morse! Fantastiskt ridpass med sol, snö och fin Choklad! 

Snöfall!

Igår kom det snö! Tillräckligt mycket för att få vinterkänsla och lite bättre underlag på banan!
 
Jag började med att fixa med sista vinterhagen, slog ner sista stolparna så nu är det bara tråden kvar. Sen tog jag först Chokladen i töm. En bieffekt av att hon blivit loss i ryggen är att hon nu kan sparka bakut, vet inte om det tagit emot förut eller om hon bara kommit på något nytt men igår kickade hon bakut och bytte galopp bak när det blev jobbigt i galoppen. Det har hon inte gjort förut utan då har hon bara lagt av i stället, så jag ser det ändå som en förbättring men hoppas att hon inte ska göra det så mycket med mig på!
 
Sedan red jag dressyr med Clarinett, fokus på skänkelvikningar och lösgjordhet. Även Wasabi red jag lite efter att ha longerat först, några varv på banan och sen ut på gården lite. Efter det lite snabbfika och i väg till Sanna och hade lektion med henne och hennes kallblodstravare som fortfarande startar, men den har verkligen potential att bli en fin ridhäst också. Och sen vidare till nästa ställe där jag hade en lektion och tömkörde en ponny.
 
Middag och passade även på att baka en saffranskaka, fick lite julkänsla av snön, och sedan till stallet igen. Linda kom också och hjälpte mig med Zayats, den här gången så hängde jag på henne och svängde åt båda håll, och satt upp och satt riktigt, flera gånger. Det går riktigt bra än så länge, men vi är ändå övernoggranna och repeterar mycket innan nästa steg, som alltid. 
 
Sen när hästarna i båda stallen var nattade så fikade Linda hos oss, saffranskakan blev rätt okej. Och så avslutade jag kvällen som alla kvällar nu med bokföringen!
 
Snö och prinsessorna hade klämt in sig i sin träddunge!
 
Wasabi efter avsittning, hon är fortfarande så mycket bäbis!
 
Zayats nere vid stallet igen efter arbete
 
 

Måndag!

Måndag igår och inte jättemycket gjort! Lite panik över att snön och vintern kommer nu, och jag inte är säker på att allt är gjort som ska göras. Och inga vinterskor tycks jag ha...
 
På morgonen igår så fick Wasabi gå i töm ute i sommarhagen, hon är väldigt kräsen på underlag trots framskor men nyttigt att få jobba på nytt ställe och andra förutsättningar. Sen Ica-jobb och middag. På kvällen gjorde jag uppsittningsträning med Zayats, och kunde lägga över benet och sätta mig kort och lätt även när vi höll på ensamma. Avslutade med att natta både mina och Nisses hästar, han är fortfarande sjuk, och lite bokföring. 
 
I dag snöar det och jag vet inte om jag ska vara glad och förväntansfull eller stressad och orolig... Men jag gillar ju snö!
 
 

Allhelgonasöndagen!

Frost och sen lite snö på det, känns som att vintern är på väg!
 
I morse försökte jag använda en av sommarhagarna för att jobba hästarna i när banan är frusen, det var inte jättebra underlag där heller, men Grå och Szum fick jogga, lite i töm i alla fall.
 
Efter jobbet, och fläskpannkaka till middag, red jag och Linda ut med Clarinett och Bea. Det hade kommit ett tunt lager snö men fortfarande inget riktigt bra underlag så det blev mest skritt. När vi kom tillbaka kom de och körde ut balar åt hästarna, och sedan nattade vi Nisses hästar innan det blev te och kvällsfika. Tyvärr hänger ju bokföringen över mig så jag bokförde samtidigt som vi fikade, pratade och tittade på tv, kanske inte så effektivt...
 
 
Fina bilder blev det i alla fall, även om det inte blev så mycket jobb för dom! Här 50 nyanser av grått! 
 
Och så Szum, visst är han fin? 

Allhelgonalördagen!

Blev en riktig jobbdag igår, men hann i alla fall se solen lite!
 
På morgonen tömkörde jag Zayats, vi började runt träden i skogskanten och sedan gick vi en annan väg tillbaka över gården till stallet, det var väldigt spännande med ny väg så jag fick bitvis leda henne. Vi behöver tydligen träna på nya vägar och att se världen!
 
Sedan några timmar på Ica, i väg på lektioner och när jag kom hem så nattning av hästarna i båda stallen och så sen middag. Men även om det blev sen middag så blev det tidig kväll, Nisse är sjuk och jag var trött så det var lika bra!
 
Zayats i skogskanten!
 
Och tillbaka vid stallet! 

Dubbelhelgen!

Efter midsommar varje år pustar man ut inom handeln och tänker att nu är det länge till nästa storhelg, men nu är det redan dags igen! Det går fort! Och efter allhelgona börjar juluppladdningen!
 
Eftersom det kan vara sista dagen för i år som banan är mjuk så passade jag på lite igår. På morgonen tog jag Dajmen i töm och red Grå. Efter jobbet så red jag och Linda tillsammans på banan. Jag red Chokladen som började med att vara sur och istadig men som med ett stort tålamod från sin matte släppte och var jättefin sen! Vet inte om det är sviter efter tandläkaren eller det faktum att hon ändrar sig snabbt i kroppen nu som är boven. Från att ha varit stum i höger sida och framförallt höger bak i många år är nu höger sidas muskler mjuka och hon är lite spänd på vänster sida i stället. Dessutom är hon nu finast att rida i höger varv, så det håller absolut på att hända grejer med henne.
 
Jag ryggar Chokladen 40 meter efter varje arbetspass. Det var på kursen jag gick i slutet av sommaren som vi fick det tipset och när Ulrika hade varit här och kännt hur hon satt fast bak så peppade hon mig att göra detta. Började med 20 meter, nu är vi uppe i nästa 40 meter och målet är 60 meter. Att rygga hästarna för hand att släppa spänningar i bakdelen, och hjälpa SI-leden till bättre rörlighet. Mina hästar får nästan aldrig godis men Chokladen får en liten godisbit efter varje 20 meter och det verkar fungera. Självklart har de andra hästarna också fått testa på, flera av dom backar med lätthet och har då oftast inte problem så de behöver jobbet lika mycket. Men även Zippin, Wasabi, Dajmen och Szum kommer få jobba med detta strukturerat framöver. Ett tips till er att testa!
 
Nu kastar vi oss in i dubbelhelgen, i dag med bara en massa jobb!
 
Dajmen igår morse, dimmigt, fuktigt och milt. Mer som en septembermorgon än i november! 

Udda skada!

Jag gör illa mig typ hela tiden, men igår lyckades jag med en väldigt udda skada då jag tryckte in en plastpigg från en magic brush långt under nagel så den fastnade! Detta lyckades jag med när jag skulle ta upp en hovkrats ur ryktkorgen!!! Sen trampade även Wasabi på mig med sin broddad sko, jag hade inte hunnit byta från stövlarna (som man måste ha när man hämtar i hagen) till skorna med stålhätta så det blev ett hål i stöveln. Ibland känns det som att jag borde vara inlindad i bubbelplast! 
 
Det regnade lätt nästan hela dagen igår, jag är så less på regn, lera och blöta nu! Fixade i alla fall lite med hagarna, gick runt den nedre lösdriftshagen så den är redo och bytte ett par stolpar i den övre, där ska det dock upp en tredje tråd och det fattas isolatorer så måste inhandla det innan den går att göra klar. 
 
Jag joggade sedan Chokladen i töm, red lite på Wasabi (fortfarande bara skritt men vi styrde runt och mellan bommar) och avslutade med att rida ut på Clarinett. Sen middag, lite bokföring och så kaffe innan kvällsrycket i stallet. Då red jag Lycka och tog Bea åt Linda i töm. 
 
Nu väntar jobbhelg på Ica och i dag brukar vara en stor försäljningsdag så vi kommer nog ha det vi gör! 
 
Wasabi inte bara är som en bäbis fortfarande hon ser ju ännu ut som en bäbis också! Undrar när hon ska bli vuxen? 
 
 

Mild november!

Det är blött, lerigt och vidrigt i hagarna, och jag är väldigt less på regn, men jag måste ju säga att det är fantastiskt med sånt här underlag på ridbanan i november och dessutom har jag knappt haft på elementen än! Alltid något!
 
I dag jobbade jag på förmiddagen, 8-12, och sen åt jag rester av köttfärssoppan sen igår till lunch. Var i stallet på eftermiddagen, longerade Lemonaden och red Grå och Clarinett. Båda de fick jobba mycket lösgörande med mål att bli avspända och loss.
 
Sen blev det någon timme bokföring innan jag åkte till stallet igen. Gjorde i ordning Zayats och när Linda kom till stallet så hjälpte hon mig att hänga på henne i dag igen. Jag kunde i dag även vifta med benet över ryggen, så pass att jag några gånger lade benet över ryggen och satte mig väldigt lätt och kort. Så nu har jag suttit på henne också!
 
När hästarna var nattade gjorde jag mannagrynsgröt till kvällsmat och somnade sen i soffan! Nu ska jag försöka sova i sängen i stället! 
 
Lemonaden på banan! 

Tandläkardag!

Igår var det dags för tandläkaren till hästarna igen, hur ofta kollar ni era hästars tänder?
 
Jag försöker, i den mån det går när man har så här många hästar och hon som kollar åt mig bara kommer en eller två gånger per år, kolla de vuxna hästarna vartannat år, om det inte är något som gör att de måste kollas oftare. Unghästarna kollas som 2,5 år (då tas eventuella vargtänder bort innan inridning) och 3,5 år, på de vill man ha koll att de fäller riktigt, i år fick Wasabi en extra koll.
 
Jag hade med Chokladen, Dajmen, Wasabi och Szum, dessutom var Bea med, och Paulas Juliette kom också. Vi körde alla hästar till Nisses stall, så vi fick hjälp av Sanna och kunde ha två transporter. Så första svängen åkte Wasabi och Bea, och Dajmen och Chokladen, Dajmen som ju inte alls är så van att åka gick först upp i den för dom nya transporten! Nästa sväng hämtade jag och Sanna Szum och Linda åkte till Paulas stall och hämtade Juliette.
 
Alla hästar såg bra ut i munnen, och skötte sig galant, det gick väldigt smidigt och på drygt 2 timmar var 6 hästar kollade! Lite smågrejer att hålla koll på, en liten fraktur på en tand som inte påverkar än, några foderinpackningar och ojämnheter men de flesta av mina bör klara sig i två år till nästa koll. Fika gjorde vi ju så klart också och sen skulle alla hästar hem igen. 
 
När hästarna var körda hjälpte Linda mig att hänga lite på Zayats. Hon tyckte nog visserligen att jag var lite klumpig att bära på, men det var betydligt läskigare att gå förbi transporterna på gården än bära runt på mig!
 
Sen gjorde jag köttfärssoppa till mat, Linda åt här och vi blev väldigt trötta. Jag som hade varit lite nervös för den här dagen hade ju sovit dåligt. Men när jag nattade hästarna så tog jag i alla fall Clarinett i töm, och så blev det även lite bokföring med tjurig dator på kvällen. Börjar ju närma sig momsrapport igen så dags att öka hastigheten på bokföringen men datorn verkar vara på väg in i pension!
 
Gårdagens enda bild, Chokladen väntar utanför Nisses stall. 

November!

Det måste ju vara en varm höst vi har? November nu och 7 plusgrader!
 
Jag longerade en överenergisk Dajm i morse innan jobbet. Efter jobbet så var Linda här och åt, och sen kördes det balar åt hästarna och så mycket mer än drt bkev det inte. I morgon väntar en intensiv och spännande dag!
 
 

RSS 2.0