Semle-middag!

Det var en bra tanke att ta det lugnt igår, jag har varit mycket piggare idag! Nästan, om än inte riktigt, frisk!
 
Jag kunde inte komma på vad vi skulle äta så jag köpte med mig semlor i stället. Så efter en semla så red jag, trots toksnö och blåst, både Clarinett och Grå! Kanske inte helt genomtänkt att rida dom två som knappt är ridna i rådande väder men det gick bra. Clarinett höll sig på mattan och Grå var riktigt rolig att rida i kväll. Hon blev rädd för något i ena hörnet men i stället för att bli inåtvänd och låst som hon brukar bli när hon blir spänd så blev hon framåt och på tårna. Då var det mycket lättare att rida igenom problemet med spöket i hörnet och att komma vidare, och hon blev riktigt fin - så här kan hon få vara oftare!
 
Sen när jag var klar i stallet gjorde jag varma mackor till kvällsfika, man stod sig inte jättebra på en semla även om det var gott! 
 
Grå på banan i kväll. En av lamporna på banan har slocknat, Linda har köpt nya åt mig i dag så nu återstår bara problemet med att montera dom... 
 
 
 
 

Förkyld igen!!!

Alltså det har varit klent underlag i en månad och jag har varit frisk, nu jättefint underlag och jag vill bara rida, då blir jag sjuk! Så tokigt!
 
Jag har i alla fall lyckats jobba även om jag var på väg att ge upp på förmiddagen. Var ändå ganska pigg i morse men blev betydligt sämre när jag kom till Ica och nös verkligen hela tiden, men efter att vi rensat affären från starkt luktande blommor så blev jag bättre! Fortfarande h änhig och snorig men inom rimliga gränser.
 
Såklart trött efter jobbet, gjorde snabb och lätt mat. Planen om att rida höll inte, känns viktigare att kunna jobba i morgon, men jobbade i alla fall Chokladen lite i töm. Konstaterar att mina hästar är pigga även om jag inte är det. Lemonaden och Eliskja hade galopp-race i hagen bredvid banan när jag försökte få Chokladen fokuserad på mig, dom två tycks ha en otröttlig energi!
 
Nu försöka ladda om till i morgon och hoppas på att orka rida i morgon kväll!
 
Vi har laddat upp på jobbet inför Mellon på lördag, i dag plockade jag fram glansiga hattar, discokulor, boer och diadem med glitterhjärtan och discokulor..... 
 
 

Snöfall!

Nu kommer hela vinterns snö! Men mig gör det inget, jag vill gärna ha tre-fyra decimeter till!
 
I dag har jag jobbat 5 hästar, och alla har haft sadel! Först red jag Grå, insåg efteråt att det är en månad sedan jag satt på henne senast, dock är hon ju jobbad i töm, hon brukar vara lite tråkig när hon inte är riden men kändes helt okej i dag. Däremot var Lemonaden, som jag red som nummer två, väldigt spänd. Det är ibland svårt att känna att hon är spänd men när hon sedan börjar slappna av och frustar jättemycket så förstår man hur spänd hon var innan. I dag kändes hon spänd, men gjorde inget, och jag kan egentligen inte förstå varför.
 
Eliskja red jag i skogskanten, runt träd och lite runt gården. Hon var inte jättesugen att gå upp i skogen ensam och helt ospårat, så vi får tömköra där lite först, kanske ha sällskap och så får Clarinett trampa upp ett spår. Dajmen fick fortsätta träna uppsittning och stå i stigbygeln med böjd hals, gick väldigt bra i dag. Sist ut var Wasabi, hon fick gå en sväng runt gården och upp till ridbanan, repetera uppsittningsövningar och pallträning. Kunde hänga på henne själv från pallen så hon var nog fortfarande med på noterna!
 
Sen gjorde jag pizza till mat och åkte i väg på några lektioner. På hemvägen hämtade jag en möbel som Eliskjas matte köpt, först körde jag fel i snöyran och körde förbi deras infart två gånger, sen var Nisse tvungen att komma och hjälpa mig att bära ut möbeln ur bilen, den var visst lite större än jag trodde... Avslutar nu kvällen med feber, känns verkligen onödigt att bli sjuk nu?!
 
Tre syskon i dag:
Lemonaden, sötast tycker jag!
 
Dajmen!
 
Wasabi, snyggast av dom!
Men visst är de rätt lika varann?
 
Med vinden i håret! 

Ny garderob!

Nu är vi snart på banan igen, gårdagens snö har förbättrat förutsättningarna och snart hoppas jag att ha alla hästarna i full gång igen!
 
I dag blev det i alla fall ridning av två hästar, Eliskja som nu är travad under ryttare vilket gick jättebra och sen Chokladen som var riktigt fin fast hon inte är riden på en och halv vecka. Sen fick Clarinett gå galopp-programmet i lina ute i snön, eftersom hon inte är riktigt igång och dessutom var lite förkyld runt jul så drog jag ner intervallerna något men hon hade bra fart under hovarna i dag. Efter det så jobbade jag även Grå i töm.
 
Så middagspaus, gjorde klyftpotatis och morötter i ugn, och älgbiff till det, och sen kvällspasset i stallet med Dajmen som jag longerade och jobbade med uppsittning och att stå i stigbygeln. Sist jag jobbade fick jag tanken om att kunna böja halsen på henne och styra henne på liten volt ståendes i stigbygeln, och sen uppsuttet så i dag tränade vi på det. Nu är det ju två veckor sedan jag fick tanken så det största problemet är nog att det blir för lite jobb, men jag hoppas att det blir bättre framöver. Det gick ganska bra att jobba henne så även om hon fick lite tvångstankar och var tvungen att studsa i väg ett par gånger. Vi jobbar vidare... Kvällen avslutades med att Linda red ett lugnt dressyrpass, även Bea har varit lite väl överenergisk dessa dagar när det varit bara is och svårt att rasta av dom, men i kväll var hon lugn igen i alla fall. Det har verkligen varit en utmaning att träna hästar denna vinter, för alla tror jag! 
 
Wasabi har fått täcken av en av bloggens läsare, så på förmiddagen i dag hade vi täckesprovning! 
Och min lilla bäbishäst var betydligt större än vad jag trodde och kunde utan problem ha 145 täcken! 
 
Spännande med ny garderob! 
 
Hennes syskon är väldigt nyfikna och svartsjuka på att lillasyster får uppmärksamhet och det är inte helt lätt att prova täcken när de lägger sig i! 
 
Nyspånat i lösdriften så Chokladen dök in direkt för att rulla sig! 
 
Och en bild från ridningen av Chokladen sen. 
 
Mina katter är sällan sams men i dag sov de på samma hylla i garaget! 
 
 

Gå in i dörren!

Att jag har varit i riskzonen att gå in i väggen ett tag är jag medveten om, men i dag gick jag in i en dörr! Eller egentligen drog jag upp dörren samtidigt som jag gick in i den, men det var en rejäl säkerhetsdörr i stål så den höll! Jag höll faktiskt också, fick lite huvudvärk och blev såklart blå och lite svullen men det satt på sidan av ansiktet så syntes inte så mycket, och tänderna höll som tur var! Är det ett ålderstecken att oroa sig för tänderna?
 
I alla fall så har det snöat hela dagen, äntligen! I morse jobbade jag Lemonaden i töm och då fortfarande ute i sommarhagen där jag hållit på i veckan. Hon var riktigt fin och vi jobbade med övergångar, framförallt från trav till skritt då hon gärna stannar upp där. Efter jobbet så fortsatte töm jobbet med först Bea och sen Eliskja. Planen var egentligen att rida Eliskja men eftersom underlaget inte var helt hundra, eftersom det blev klabbsnö och snön la sig på isen, så fick det bli tömjobb för henne med. Jag piffade till det genom att ta fram en bom att arbeta över, Eliskja brydd sig inte om bommen men jag fick lite hjälp att märka när hon inte var riktigt pö min väg.
 
Avslutade kvällen med ostkaka, grädde och sylt till kvällsfika. Ute snöar det ännu, törs man tro att det blir vinter nu?
 
 

Besviken på vädret...

Blev så besviken på vädret i dag, såg så lovande ut med lite snö igår kväll och prognoserna lovade mer snö i dag. Vaknade i stället till 6 plusgrader, ljumma vindar och sen även regn, kändes mer som en sommardag än januari! På eftermiddagen frös det på och blev underkylt, så inte så mycket bättre det. Nu snöar det igen så jag hoppas verkligen att det blir kvar nu!
 
Morgonen började inte så bra annars heller. Nisse skulle på kurs om mätning av hästar och åkte tidigt, jag skulle fodra hans hästar vilket ju inte är så stor grej. Men på väg till stallet så hör jag hur vatten porlar, vilket aldrig är ett bra tecken, och hittar en utomhusvattenkopp som står och forsar som en fontän!!! Hos Nisse var det upptaget, i 20 minuter, och jag hann få lite panik innan jag fick tag i en som varit mycket hos Nisse och hade koll på vart jag kunde stänga av vattnet. Lagom till jag började få läget under kontroll så ringde Nisse upp... Jag var rätt blöt, och min plan för att hinna en massa på morgonen sprack men vattnet slutade och det var väl tur för de stackars ponnyerna som hade både fontän och pool i hagen... Men visst är det typiskt att det alltid ska hända något så fort man åker bort?
 
Jag hann i alla fall jobba Grå lite i töm, hon började så lugnt, fint och koncentrerat men sedan drog Lemonaden i gång sina kompisar i hagen och hade fullt race så då förvandlades Grå till den rodeohäst som hon vissa dagar är. Såklart lugnade sig hästarna i hagen rätt snabbt medan jag hade fullt upp med att få ordning på Grå...
 
Sen Ica, hem och fixade middag och eftersom jag var grymt besviken på vädret blev det inte så mycket gjort. Jag jobbade Dajmen lite i töm och det gick trava på banan men inte så mycket mer. Nu hoppas jag på snön så det går att rida i morgon, jag är less på att tömköra nu och vill rida!!!
 
Lemonaden ville pussas i morse!
 
Hon var så avundsjuk på Grå som fick jobba och fick uppmärksamhet, men mest berodde det nog på att hon hade sett att matte hade kraftfoder med sig... 
 
Dajmen på banan i kväll! 

Tråk-underlag!

Jag är så ridsugen men den här halkan dödar all inspiration!
 
I morse så jobbade jag i alla fall Clarinett i töm, hon var för ovanlighetens skull lugn och sansad. Efter jobbet så åt vi typ kyckling-tacos, jag hade stekt kycklingbitar i chili, som vi åt i tortillabröd med sallad, grönsaker och röror. Det var jättegott men så mätt jag blev! Testade sedan att ta ner Chokladen till stallet, vilket gick bra, så jobbade henne lite i töm menpå banan gick det bara att skritta och i den hage som lyset når till var inte heller underlaget riktigt bra så det är rätt trist när det är mörkt nu. Hoppas på mer snö!
 
Clarinett i soluppgången!
 
Jag vann ett täcke i en Facebook tävling vid nyår, i dag fick jag det och var givetvis tvungen att testa det på Chokladen! Så snyggt! 

Unghästfredag!

Igår lönefredag, vilket var efterlängtat, men även en riktig unghästfredag för min del!
 
Red Lemonaden och Eliskja innan jobbet, i sommarhagen. Lemonaden lite lösgörande arbete i skritt och lite trav också, jag upplever att hon blir som en knut i traven och väldigt tveksam och försiktig, så igår jobbade vi bara traven till hon travade med bjudning. Eliskja fick styra runt träd där bakom lösdriften där hon inte ser kompisarna, det gick bra men fokuset är rätt kort, vilket ju är normalt för en unghäst!
 
Sen Ica några intensiva timmar innan jag och Linda smet i väg och åkte till Östersund på clinic! Resan dit var inte rolig då vi körde in i en riktig snöstorm, det gick bara krypköra och ingen sikt alls! Som tur var så släppte det och blev bättre, även om det blåste och snöade i stan.
 
Jan-Ove Olsson hade clinicen och den handlade om utbildning och visning av unghästar, och då framförallt gångarts och dressyr hästar. Jag tycker att Jan-Ove är jättebra att lyssna till, och så även denna gång. Mycket bra genomgång, nya bra kunskaper, uppfriskande av gamla kunskaper och fina hästar att titta på! Hemresan gick bättre, vi stannade på mc Donalds och köpte med oss mat, var hemma till midnatt så då var det raka vägen till sängen!
 
Så viktigt att åka på lite sånt här! Se andra hästar, både för inspiration och för att lära sig se och bedöma hästarna. Jan-Ove pratar mycket om exteriören och hur den påverkar ridningen, och det krävs verkligen att man ser mycket häst för att lära sig se det! Han tyckte även att det var viktigt att vi inte bara satt hemma utan kom ut och såg andra hästar för att lära oss ha rätt hull och bra välmående på unghästarna! Och så blir man ju så peppad av att se fina hästar och bra ridning!
 
Eliskja tränar styrning runt träd!
 
Fin fux som har samma pappa som Wasabi!
 
Vi såg tre hästar, först ridna och sedan utan sadel för att bedöma exteriören! 

Årets fattigaste dag!

I morse ett tunt lager snö på isen, vet inte om jag tycker att det blev bättre eller sämre... 
 
Jag jobbade i alla fall hästarna i samma hage som igår, förhoppningsvis kan jag i helgen börja få utse andra hästarna och börja med dom igen. Eliskja var först ut i dag, hon blir lite ängslig när hon kommer i från de andra hästarna. När hon har jobbat på banan så har hon kompisarna precis bredvid så det har gått bra, däremot har hon varit lite ängslig vid stallet där hon blir mer ensam. Nu har hon ju fått jobba i hagen bakom lösdriften och har kommit i från de andra lite, igår när hon var lite orolig så skyllde jag på blåsten och överenergi men vi började i samma läge i dag. Dock kom jag igenom det mycket bättre i dag, och på slutet var hon fokuserad på mig och bjöd bra åt alla håll oavsett vad som var hemåt. Vi tömkörde, både i trav på volt och runt träd och buskar i skritt, hon har inte dumma sig egentligen men jag har märkt att hon varit lite ängslig, ofokuserad och tryckt lite hemåt, men bättre i dag. Och i jämförelse med Clarinett som jag sedan tog i töm är hon ju beskedlig, för Clarinett var mer vild än tam och fick jobba massor i galopp på töömen för att göra av med lite överskottsenergi.
 
Grå var lugnare i dag men gick även hon i töm, däremot så red jag Lemonaden avslutningsvis. Longerade först och satt sedan upp och jobbade henne lösgörande i skritt och runt träd och buskar. 
 
Sen blev det stekt potatis och kotletter till middag och sedan mer bokföring innan bonden ringde att han var på väg med balar. Dom tur var tog han sig upp med traktorn till hagarna så nu är det lugnt några dagar igen. Efter att hästarna var nattade så kom Linda in på lite fika. Nu är det bara att ladda för lönefredag i morgon! Efterlängtad lön måste jag säga! 
 
Eliskja väntar på att få jobba!
 
Så smutsig men ändå fin! Opraktisk färg!
 
Det är med lite skräckblandad förtjusning jag börjar rida Lemonaden igen. Hennes sadeltvång sitter i bakhuvudet och det är lätt att börja tänka på det i stället för att fokusera på att rida. 

Katastrofläget fortsätter!

Galet varmt i måndags med 7-8 plusgrader, sen fortsatt plusgrader om än lite mindre dock i stället mycket blåst, nästan stormvindar, och lite regn. Det säger sig självt att isgata är värre än tidigare!
 
Igår tisdag jobbade jag på Ica, en i personalen är på semester så jag gick in och det var ju lika bra med tanke på vädret. På kvällen tröstfikade jag, Linda och Nisse marängsviss! I dag har blåsten fortsatt om än i lite mindre styrka. På dagen passade jag på att jobba Eliskja, Lemonaden och Grå i töm. Jag kunde ta ut dom på baksidan av deras hage och jobba dom i snön där, där är det fortfarande lite snö kvar annars är det bara is överallt.
 
Sen gjorde jag wok till mat och bokförde lite. Jättetråkig dagar nu, och jag blir så rastlös, men det positiva är att bokföringen blir gjord i alla fall!
 
Händigt att kunna knyta fast de i ett träd för att göra i ordning. Här Lemonaden med Eliskja som stöd i hagen.
 
Fint underlag i sommarhagen!
 
Vårväder! 
 
Hade varit jättefint väder idag om det inte blåst, och om det inte var i januari för det är alldeles för tidigt för vårväder nu! 
 
 

7 plusgrader i januari, igen!!!

Det här är skruvat, 7 plusgrader i dag igen. Dessutom regn och blåst så nu är katastrofläget tillbaka!
 
I morse var det fortfarande bra och jag jobbade Grå i töm innan jag åkte på Ica, dågick det galoppera på banan utan skor. När jag kom hem från jobbet så var allt blankt och is igen, jag orkar inte med mer halka!
 
Gjorde middag, nattade hästarna och tittade på film i kväll i stället. Ska jobba en dag extra i morgon, känns bra när det ändå inte går att göra något vettigt!
 
Mys med Holger i soffan! 

Söndag och snart jobb igen!

Inte blev det så mycket gjort den här helgen, men inte var det då roligt väder heller... 
 
I dag är det inte lika mycket katastrof som igår, men jag misstänker att det kommer i morgon igen. Jag red i alla fall Chokladen först, skrittade runt träd i skogskanten och sedan trav och lite galopp på banan, första gången på flera veckor det går att rida på hela banan! Sen fick även Eliskja skritta runt träd i skogskanten, det är verkligen en av mina favoritövningar för unghästarna.
 
Tyvärr hade det börjat blåsa ordentligt och såklart även regna. Så jag longerade Wasabi lite och sedan gav jag upp. Nisse hade besök så det blev kaffe och hästsurr innan jag roddade ihop pasta carbonara till middag. Och sen lite slappande framför tvn i sovrummet eftersom jag frös så, och det är varmaste rummet. Så innan jag kom till stallet för kvällspasset så var klockan nästan 21 men jag red ändå Clarinett som kändes som vanligt, vilket är ett ganska bra betyg nu när hon gått så lite. Nu är klockan alldeles för mycket och jag borde ha sovit för längesen, som vanligt alltså...
 
Eliskja i skogskanten!
 
 
 
Och Wasabi på banan. Hon får fortfarande ha sidepullet när vi jobbar men snart dags att ha tränset under.
 
Det verkar hända något spännande där borta! 

Katastrofläge igen!

I morse när jag skrev gårdagens inlägg så hade det inte börjat regna, så jag ångrade typ allt jag skrev sen eftersom det blev katastrofläge direkt igen!
 
Ösregn och blixthalka gjorde att mina lektioner blev inställda och i stället för att rida en massa hästar så blev det bokföring på förmiddagen, och på eftermiddagen blev vi bjudna på semla och kaffe hos vänner på andra sidan älven. När vi kom hem därifrån så improviserade jag ihop en riktig lyxmiddag. Ni vet när man är hungrig, inte förberett något och inte ens har grädde hemma, men hittar hjortfile', några skivor oxfilé och smördeg i frysen. Blev hasselbackspotatis till smördegsbakad hjortfile med inbakad kantarellost och oxfilé med vitlöksost, snacka om lyxmat!
 
Blev såklart tokmätt, och hade inga större planer för resten av kvällen men när jag kom till stallet så snöade det och var inte halt så jag fick feeling och red Eliskja och jobbade Lemonaden i töm! Hade lätt tagit fler hästar om inte klockan varit över 21..  I stället åt jag sista lussekatterna som jag hade hittat i frysen som kvällsfika, och nu hoppas jag på mer hästjobb i morgon!
 
Wasabi fick på sig täcke i dag! Planen var att börja lite med täcke blöta dagar nu när inridningen ska ta fart igen och vi siktar på visning i vår. Men jag har inte köpt något täcke till henne eftersom jag blev tvungen att köpa mobil i stället. I dag fick hon ha Grås täcke som börjar bli tight på Grå, men det var ganska tight på Wasabi också som växer som ogräs! 
 
 
Att Wasabi fick täcke var det roligaste som hände i hagen i dag och det roade de alla tre. 
 
 
Och så Lemonaden på banan i kväll när det äntligen kom snö i stället för regn! 
 
 
 

Konstig januari!

Nog är det en konstig januari, även om halkanr bättre så är det ju fortfarande plusgrader och regn var och varannan dag! Inte ser det ut att bli något riktigt vinterväder närmaste veckan heller, men det kommer nog i vår. Som någon skrev på Facebook: Det är fortfarande katastrof, men inte lika mycket katastrof som innan!
 
Efter jobbet igår så hittade jag fryst soppa som jag värmde till middag och sedan i stallet så jobbade jag Grå i töm, longerade Dajmen och repeterade uppsittning och stod i stigbygeln i skritt. Det är verkligen dags att komma vidare med henne nu!
 
Nu väntar en ledig helg, i alla fall ledig från Ica och jag hoppas att hinna med mycket med hästarna! 

Nyårslöfte!

Jag är inte så mycket för nyårslöften men ett av mina mål för året är att utvecklas som ryttare och verkligen satsa på min egen ridning. Tyvärr har året inte börjat så bra på den fronten med knappt någon ridning alls på grund av halkan.
 
Men i kväll börjar det kännas som att jag är igång igen då jag ridit både Chokladen och Clarinett! Det var lite kallare och därmed fint underlag på den halvan av banan där snön fastnat på isen. Med Chokladen som jag ju ridit några gånger nu kunde jag även galoppera lite, hon är inte tillräckligt stark för galopparbete på volt än men lite fattningar blev det i alla fall. Clarinett som jag inte ridit på två och halv vecka fick gå lugnare men hon höll sig på mattan i alla fall! Nu hoppas jag att underlaget håller i sig och att jag kan fortsätta mot mina målsättningar detta år! 

Vårväder!

Igår kändes det som att vintern tog nyfart men i dag har det varit vårväder igen... 
 
Jag kämpar i alla fall på med att få igång hästarna lite mer efter halkan och julvilor. Först fick Grå och Clarinett gå i töm, båda två var oväntat lugna. Sedan var det dags att sitta upp på Lemonaden för första gången på några månader! Dom ni vet har hon ju sadeltvång men det brukar vara väldigt lugnt vintertid och jag har inte sett några tendenser när jag tömkör. I dag longerade jag först och sen satt upp och jobbade henne i skritt, kändes bra sånu vill jag rida mer!! Avslutade med att tömköra Eliskja, lite travjobb på banan och sen tömkörde vi runt träd, genom diken och buskar och gick en liten sväng över gården. Bra träning till vi ska rida i skogen.
 
Köttfärssås och spaghetti till mat, och sedan i väg på ett par lektioner. Hemma igen så red Linda träning också, och så avslutade jag med att träna Wasabi igen. Börjar gå rätt bra nu och det är snart dags för riktigt jobb även för henne!
 
Clarinett efter sitt pass!
 
Och Lemonaden! 
 
Här med hela mulen! 

Äntligen snö!

Så kom äntligen snö! Tyvärr kom den i sällskap av blåst, plusgrader och tokiga hästar, men förhoppningsvis stannar snön och resten går över!
 
Igår hade jag en riktig långdag på Ica, jobbade Chokladen i töm på morgonen och sen Ica där jag hade introduktion av en ny personal och sen personalmöte. I vanlig ordning drog mötet ut på tiden men när klockan närmade sig 21 så drog jag hem för att natta hästarna.
 
I dag hade jag stora planer på hästträning men snö, blåst och överbusiga hästar i hagarna höll tillbaka mina planer något. Det började redan när en häst rullade sig och fastnade i tråden, och givetvis drog av en stolpe! Det är verkligen inte bra vintertid, dessutom var hästarna väldigt intresserade av att studera staketet som nu såg betydligt lägre och mer lättmanövrerat ut. Som tur var såg jag händelsen och kunde laga direkt!
 
Valde att jobba de lugnaste hästarna eftersom underlaget på banan fortfarande inte är helt hundra, och skulle antagligen släppa om någon häst brallar i väg. Jobbade först Lemonaden i töm, även om hon är en av de vildare i hagen så är hon lugn och försiktig i jobb, är så sugen att börja rida henne igen. Sen fick även Dajmen gå i töm innan jag satt upp och skrittade lite på Eliskja. För hennes del blev det i dag mer svängar och ridning i båda varv, de två tidigare gångerna har jag hållit mig i vänster varv eftersom hon, som så många andra hästar, har svårare i höger varv men i dag blev det svängar åt båda håll!
 
Sen paus och jag gjorde ost och skinkpaj till mat, och skrev fakturor i det nya programmet. Det kommer nog bli bra när allt är upplagt på mallar och jag kommitiin i det. Till kvällspasset hade det fryst på lite och underlaget på banan var snäppet bättre. Jag red Chokladen och det gick, trots att hon är oskodd, bra att trava på stor volt. Avslutade med att träna Wasabi igen, tredje gången nu så börjar bli en vana!
 
Chokladen på banan i kväll! 

Vinterstudion!

Tänk att hela byn somnar när det är skidåkning på tvn, vi skulle kunna planera öppettiderna på Ica efter vinterstudion på tvn. Den här helgen när det varit mycket skidåkning på tvn har det varit heldött på jobbet!
 
Men jag började ju i stallet igår, repeterade med Eliskja det vi gjorde förra söndagen, dvs att sitta upp och skritta lite. Gick bra och vi kunde även vara på banan, även om den inte ännu fungerar för några snabbare gångarter ännu på de oskodda hästarna så går det åt rätt håll.
 
Dock på kvällen så longerade jag Clarinett och Grå på den upptrampade lägdan, speciellt Grå hade mycket överskottsenergi och behövde mest rasta av sig, och då är ju bra underlag en förutsättning. Men lite mer snö så ska vi ha bra underlag på banan igen, jag längtar till att alla hästarna är igång igen!
 
 

Tacokväll!

I eftermiddag kom det äntligen snö! Inte jättemycket men tillräckligt för att kunna röra sig ute, nu hoppas jag bara att det blir kvar då det är plusgrader...
 
I morse tömkörde jag Eliskja i skogskanten runt träd, hon var verkligen jätteduktig med både styrning och bromsen, snart kan jag rida runt träden i stället!
 
Sen en lugn dag på Ica, hem bytte om och jobbade Lemonaden i töm. Höll till på lägdan där vi varit sista dagarna och hon var riktigt fin! Sen nattning av hästar och hem för att fixa tacos! Både Linda och en tjej till kom och åt, blev såklart en massa surr och ganska sent. Och nu är jag verkligen jättemätt då vi även hade glass och kolasås till efterrätt.
 
Nu hoppas jag att snön ligger kvar och sitter fast i morgon! Och kommer ni ihåg att jag hade tappat en brodd igår? Hittade den i dag! Lite pinsamt men jag hade satt på båda broddarna på samma fot!!!
 
Lemonaden i pannlampans sken! 
 
 
Och så Holger som ser ut som en riktig dryg diva när han jäser i fönstret! Rätt tjock också... 
 
 

Månljus!

Efter några väl slappa dagar så är det Ica-jobb igen som gäller!
 
Började dock i stallet, och tack vare att jag redan igår sandade kunde jag i dag få ut hästarna från den större lösdriftshagen, och via omvägar ta mig till den plätt som jag trampat upp. Den börjar bli riktigt bra, om än lite liten, är mer som en stor volt än en bana och med en liten, liten lutning, duger till mig även om belysning hade varit ännu bättre. Men i kväll behövdes inte det. Hur som så på morgonen innan jobbet så longerade jag först Eliskja och sedan Clarinett, båda med inspänning. Inser vad mycket energi mina hästar normalt gör av i hagen, för nu är de laddade!
 
Eliskjas fokus hamnade lite hos hästarna i hagen bredvid i stället för hos mig, lite yrslig men inget mot Clarinett som var både högt och lågt! Clarinett började med att tagga hela vägen dit, sen var hon först så lugn och fin när jag började longera för att sedan explodera och efter det for hon mest omkring. Men väldigt lugn att leda tillbaka sen i alla fall...
 
Efter jobbet så jobbade jag Bea i töm åt Linda som har ont i nacken, det är fullmåne och månklart så ingen lampa behövdes i kväll i alla fall! Sen fick Wasabi även i kväll träna med bettet, gick bättre än igår och snart kommer hon nog på att det är smaskigt med sirap. Kletigt är det i alla fall!
 
Tappade bort en brodd i kväll så i morgon blir det ännu halare! Men snart måste det väl komma snö???
 
Inte helt nöjd Wasabi som måste ha bett!
 
Bildbevis! Jag har satt på spännen på sidostyckena för att lättare kunna sätta fast bettet när jag väl får in det i munnen! 

Som Bambi!

Igår trodde jag nog inte att halkan kunde bli värre, men där hade jag fel! I morse hade ett tunt lager med kallsnö lagt sig över isen, precis så att inte broddarna på skorna tar! Så jag har mest känt mig som Bambi på hal is i dag, misstänker att synen när jag försökte ta mig uppför backen med skottkärran, tung av sand att grusa med, var en syn värd att se!
 
Även i dag var det bara en hage jag fick ut hästarna från, men jag har sansat och förberett lite för att förhoppningsvis kunna få ut andra hästar i morgon. Jag började faktiskt med lite bett-träning med Wasabi. Tanken är att hon ska få vila en dryg vecka till men eftersom hon inte varit riktigt nöjd med bettet så tänkte jag tjuvstarta lite där. Inte helt nöjd i dag heller, trots mycket sirap på bettet! Sirapen var dock god att slicka av...
 
Sen longerade jag Dajmen med sadel i dag, inga reaktioner på sadeln men jag ska testa nästa gång utan padd. Dajmen rör sig väldigt lätt och hennes galopp ser helt fantastisk ut att rida i, jag tror att hon kommer ha bra ridbarhet och ge fin ridkänsla, gäller bara att komma till ridning nu! Sen red jag Chokladen där ovanför hagen där vi nu trampat upp ganska bra.
 
Sen gjorde jag pizza till middag och sedan i väg på ett par lektioner. Efter att hästarna var nattade sen gick kvällen åt till att hitta en app för att fakturera. Låter enkelt men jag tror att jag fick till det efter att ha testat fyra eller fem olika appar och sidor. Blev inte ens en app till slut, men jag tror att det blir bra!
 
Nu ladda för fyra dagar på Ica!
 
Longering med Dajmen i snön!
 
Hon ser mest ut som en ponnylurvig unghäst med vintervila, vilket ju är precis vad hon är nu!
 
Och Chokladen! 

Spöregn!

Säg den lycka som varar! Gårdagskvällen som avslutades med ridning och sen mindre halka efter den snöblandade nederbörden, följdes i morse av spöregn!
 
Allt var återigen halt, och nu ännu halare... Det som ändå måste göras tar längre tid och kräver betydligt mer energi... I dag var det inte så lätt att få ut någon häst ur den större lösdriftshagen så jag tömkörde Chokladen, det var riktigt fint i snön ovanför deras hage i dag så då longerade jag även Dajmen. Dags att sätta igång henne igen även om det känns bakvänt eftersom jag satte henne på vila eftersom det var så lite snö, och nu är det ännu mindre... Men man får passa på att ta de hästar som går nu! 
 
Jag blir rastlös av detta, även om det givetvis finns saker att göra, så på eftermiddagen åkte jag och Nisse upp på byn och åt, och handlade. Sen pysslade jag lite innan jag och Linda nattade hästarna, och sedan fikade vi annanspaj med glass och grädde! Nu hoppas jag på bättre väder i morgon! 
 
 

Vardag igen!

Efter över en vecka utan ridning, om man inte räknar de där få varven på Eliskja i helgen, så var det nästan lite abstinens men i kväll har jag i alla fall suttit i sadeln igen!
 
Tog och plockade undan adventsgrejerna först i dag. Tycker egentligen att det är mysigt med stjärnorna och stakarna så egentligen hade de kunnat få vara kvar ett tag till men kändes lika bra att ta dom när jag hade tid.
 
Sen var det hästjobb som gällde men blev inte som tänkt. Hästarna var lite oroliga och glodde in i skogen, troligen var det någon älg där. Och efter att ha jobbat Grå i töm och hon var rejält laddad och sprättig så ändrade jag min plan. Även Lemonaden och Eliskja fick gå i töm, Lemonaden var jättefin men även Eliskja, som inte gjort något bus innan skuttade lite i dag! För henne blev det lite nytt då hon fick trava i töm, då på volt, och även testa att jag gick helt bakom henne.
 
Nisse hade fått besök så det blev en riktigt lång fika innan vi åkte på Hammarn och köpte foder, och broddar till Nisse som ramlade två gånger igår (!!) och sen upp på Ica och köpte mat. Det var sent och nästan stängning innan vi var på Ica, så innan vi kommit hem och jag gjort mat var klockan mycket. Men jag red i alla fall Chokladen efter. Precis när jag skulle rida så började det blåsa och snöa blötsnö, blev genast mindre halt och jag önskar att det fryser nu, dock säger prognosen 6 plusgrader...
 
Jag har inte suttit på Chokladen sen strax före jul och dt i kombination med vädret och det faktum att halva ridbanan är hal gjorde att förväntningarna var låga. Hon tjafsade lite i början men släppte sen och var helt okej. Sen hjälpte jag Nisse att dra en bal och natta hans hästar. Nu sova! 

Trettondagen!

Nu är dessa röda dagar över, känns både bra och tråkigt. Men nu är det väl bara att jobba igång ser nya året!
 
Igår var det trettondagen och vi hade bara öppet några timmar på Ica. Jag longerade Clarinett och Lemonaden innan jobbet, de fick jogga lite i lina i spända. Sen några lugna timmar på Ica och sen direkt i väg på ett par lektioner. Tillbaka i stallet igen så jobbade jag Bea i töm innan jag landade hemma och avslutade dagen med varma mackor med det sista av julskinkan!
 
 

Trettondagsafton!

Igår kväll kom det äntligen lite snö! Precis så mycket att isen inte syns och broddarna inte tar...
 
Jag gjorde ett ryck med hästarna på förmiddagen, jobbade Grå och Chokladen i töm. Sen tog jag Eliskja som jag satt upp på och red själv utan hjälp för första gången! Lite longering först, lite "ridning" från marken och några start och stopp ståendes i en stigbygel, sen satt jag upp och red tre varv på en volt runt pallen, givetvis med många stopp och start! Jätteduktig!
 
Sen lite fika och i väg på ett par lektioner, de red på en lägda så underlaget var bra men ponnyn blev lite busig av de stora ytorna. Nyttigt att emellanåt träna på andra ställen än på banan!
 
Handlade på hemvägen och gjorde sedan ett hopkok av resterna av gårdagens ytterfile som jag kokade i grädde och creme fraiche tillsammans med champinjoner och paprika, blev jättegott! Gjorde även en äppelpaj för sedan fick jag besök av en vän som jag inte träffat på två år! Fast det känns ju inte så, utan mer som att det var förra veckan vi träffades sist! Mycket surr blev det och hon följde även med och nattade hästarna, såklart sent innan vi var klara men det var det värt!
 
Chokladen igår! 

Skitväder!!!

Vilket jäkla skitväder! Inte nog med blankis så bjöd gårdagen på blåst med nästan stormstyrka i byarna!
 
I fredags morse så spöregnade det och som om det inte var tillräckligt halt innan så blev det det ännu värre. Efter jobbet så blev det inget hästjobb utan jag hjälpte Nisse att få mat till sina hästar. En bal rullade vi för hand, en drogs med bil och några hästar fick vi in i stallet. Finns tydligen inte en enda traktor på byn med kedjor att köra balar med!
 
Igår var det blåsigt och jag fick en lugn dag. Plockade ihop plast, hängde upp saltsten och pysslade lite. Halva ridbanan är helt okej och jag jobbade först Clarinett i töm, hon var rätt vild och jag hade fullt upp med att hålla henne på den halva av banan som är bra. Hon har även drullat bort sin andra sko, typiskt när det är halt. Tog även Eliskja i töm, hon var betydligt lugnare och vi tränade stopp, styrning och varvbyten. När vi var klara tog det i rejält i blåsten så jag gav upp. Resten av dagen blev soft med matlagning och tid på soffan.
 
Jag hoppas att det ska gå att göra lite mer i dag, men det är ett stök med halkan!
 
Eliskja i blåsten igår! Visst ser hon busig ut? 

7 plusgrader i januari!

Jag är förkyld igen!! Höll mig frisk nästan hela december men nu är det dags igen. Är less på att inte ha någon ork men peppar mig själv med att det bara är i morgon kvar att jobba innan sex dagar där jag bara jobbar en halv dag, alltså måndagen! Ska bli så skönt att hinna med hästarna lite mer, även om det inte går att göra så mycket nu i halkan. 7 plusgrader i januari känns bara skit...
 
Efter jobbet så åt vi och hade fikagäster, sen dejtade jag och Paula i stallet och hon hjälpte mig med Eliskja. Bananär fortfarande okej men vi fick sadla utanför hagen. Jag hängde först lite som repetition och sen red jag lite med Paula som ledde, denna gång lite längre sträckor än sist. Och typiskt nog blev det takras på huset bredvid lösdriften precis när vi höll på!! Eliskja brydde sig inte jättemycket om själva takraset men självklart drog Lemonaden en repa i hagen då! Men med facit i hand,  eftersom Eliskja inte gjorde mer än hoppade i väg och sen stannade snällt, så var det ganska bra eftersom jag fick veta att hon faktiskt lyssnar på oss när det blir något. Hon var lite spänd direkt efter men vi gick ett varv till och då slappnade hon av. Men vem räknar med takras i januari?
 
Kvällen avslutades roligt då jag vann ett fleecetäcke i en Facebook-tävling! Brukar inte delta i såna tävlingar för man aldrig vinner, men nu gjorde jag det! 

Nyårsdagen!

Lite segt i morse, fast det var med i planeringen... 
 
Jag tog sedan tre hästar i töm, Grå, Chokladen och Lemonaden. Alla tre fina, banan är bra men det är halt till stallet så jag gjorde i ordning de vig hagarna. Sen en klämd macka till lunch och i väg på några lektioner. Hemma igen så jobbade jag även Bea i töm. När vi var klara i stallet hade Nisse varit på byn och köpt en familjepizza, så Linda följde med och åt. Så blev det pizza även för oss i kväll, så som många andra i dag. Nu är jag trött!!! 

Nyårsafton!

Gott nytt år alla bloggläsare!
 
Jag avslutade året med att jobba. Helt okej dag då vi, för ovanlighetens skull, var tillräckligt med personal och dessutom kom varorna tidigt. Efter jobbet så åkte jag direkt och nattade hästarna lite tidigare än vanligt för att sen kunna duscha och åka på nyårsfest. Första gången jag firar nyår i ett tält! En stor kåta med eld och vi åt fantastiskt god mat tillagad på elden, och drack olika typer av bubbel. På hemvägen kollades hästarna men vi har typ inga fyrverkerier här så hästarna var nog mer brydd varför vi kom mitt i natten!
 
Nu nytt år och nya tag! Hoppas på ett riktigt bra 2020!
 
Laddade innan med cider och vitlöksbaguette. Glasen fick jag till millennieskiftet och jag tyckte det var dags att plocka fram dom tjugo år senare! 

RSS 2.0