Slask!

Så tråkigt väder i dag, blött och slask. Och rejält halt på vägarna nästan hela dagen.
 
Jag red först Lilla Grå på banan, faktiskt väldigt fin att rida! Szum fick gå med Clarinetts sadel och förutom lite jogg på banan så red vi runt träd i skogskanten. Sen kom Linda och vi red ut med Bea och Clarinett, Clarinett var rätt loj på hemvägen men visade sig vara väldigt törstig när vi kom hem, förhoppningsvis var det orsaken. 
 
Meningen var att besikta transporten på eftermiddagen men avbokade det pga halkan och i stället åkte jag och Nisse på byn och åt. Hämtade även ut Lemonadens nya täcke och köpte kraftfoder, och sen orkade vi inte åka hem utan åkte och drack kaffe hos Peter med familj i stället. Nu är jag trött och i morgon är det slut på slappandet och fullt ös igen! Hoppas att min rygg är bättre med på det än den varit i dag!

Äntligen snö!

Tänk att det kan kännas så bra med snö trots förra årets vinter och trots att jag fortfarande har massor kvar att göra innan vintern.
 
Igår var motivationen på botten, är tungt att komma hem kl 18.30 från jobbet när det är mörkt och kallt. Men jsg joggade i alla fall Lilla Grå i töm i en av gräshagarna. I dag har underlaget varit bättre att rida i men sämre st5t köra bil med sommardäck så eftermiddagens lektioner blev inställda.
 
Började med att tömköra Lemonaden, vi gick till en vändplan där hon fick jobba lite på volt innan vi gick hem igen. Sen fick Szum gå lite i töm på banan innan jag red ett lättare dressyrpass på Clarinett. Jag vet inte om jag blivit sned igen och det är därför det känns bättre men annars så börjar jag få bättre koll på kroppen. Varvbytena känns riktigt bra och formen är bättre!
 
Sen kantarellsoppa till lunch innan eftermiddagspasset. Då red jag först Minna, och trimmade henne lite innan jag jobbade Chokladen i töm. Som avslutning fick Dajmen prova täcke och bett igen, andra gången och ingen större dramatik denna gång. 
 
Hemmapizza till sen middag och lite bokföring, i morgon ska det bli plusgrader så då är nog snön borta.
 
Från Clarinetts ridpass!

Vintertid!

Så då var det vintertid igen, och i kväll även vinterkyla med 8-9 minusgrader. Jag har dessutom varit i Sundsvall i dag och där var det snö! Winter is coming!
 
Jag joggade Szum i töm i en av gräshagarna innan jag åkte. Sen stannade jag på vägen och red en häst och hade en lektion, och sedan vidare till Sundsvall och Njurunda där jag hade ytterligare en lektion. Två nya tjejer som var på teorikursen om sitsen, tyvärr var inte underlaget det bästa i dag så det blev lugnt och enkelt. 
 
Sen till Birsta där jag köpte element! Känns som det är dags... Dessutom varma ridbyxor, handskar och en ros grimma till Lemonaden, och lite smågrejs som behövs men elementen var viktigast. Tittade på en mobil också men de var slut, var verkligen kanonpris så jag får beställa eller åka tillbaka. Måste ha en telefon, i dag gick batteriet från 80% till 3% efter 2 minuters telefonsamtal... Känns inte tryggt om jag skulle åka av eller det händer något...
 
 

Ledig lördag!

Härlig ledig lördag!
 
Tänkte ha sovmorgon men vaknade 5.15 av en mardröm, de som känner mig vet att jag drömmer extremt mycket och ofta om tåg (någon som vet vad det betyder? Mer än stress, då jag mest drömmer om tåg när jag känner mig pressad). Klev i alla fall inte upp direkt... Red först Clarinett som fick skritta i skogen, klättra och lyfta på benen. Sen fick både Chokladen och Lemonaden gå i töm. Jag har satt på ett novabett på Chokladen, hon verkar trivas på det och jag hoppas att jag ska få lite mer stöd på det. Lemonaden fick först trava bommar på banan och sen tömkörde vi ut samma sväng som vi red i veckan. Avslutade med att rida Lilla Grå, henne red jag runt träden i skogskanten. Först var hon spänd och det kändes som hon skulle fly därifrån, men hon slappnade av och sen kunde vi till och med trava runt där!
 
Lite pyssel med hagar, byta ut stolpar, plocka in vattenslangar och lite annat innan jag gjorde fin middag. Rotsaker i ugn och oxfilé, och sen glass till efterrätt, var väl ingen dålig mat? Resten av kvällen har jag mest slappat, prickat av betalningar och skrivit någon faktura, tagit in hästar och fodrat men mest lugnt. Nu är både jag och Nisse halvdåliga i magen så maten kanske inte var så bra ändå...?
 
 
Ut på tur!

Lönefredag!

Lönefredag i dag vilket innebär fullt ös på jobbet! Efter jobbet så red jag Szum, blev ganska lugnt, men ganska bra, jobb eftersom det började frysa på.  Vi jobbade med mycket varvbyten, volter, serpentiner och åttor. Sen hade Nisse besök så resten av kvällen blev mest fika.
 
 

Jobbtorsdag!

Mest bara jobb i dag...
 
Först Ica, sen en grupp på markarbetsträning hemma. Lösgörande övningar med mycket växlingar mellan raka och böjda spår, lite skänkelvikning och så några småhinder på volt, vi klarade oss innan det frös på. Avslutade sen med att longera, en ganska trött, Dajm med sadel. Nu sova och ladda om!

FN-dagen!

Frostigt i morse men fint på dagen! 
 
Red Lilla Grå först, red på banan och hade hoppsadeln så jag ville se om det var dressyrsadeln eller hårfällningen som stört henne sista passen på banan. Blev inte så mycket klokare men stundtals är hon verkligen jättefin och ger en bra ridkänsla, fortfarande mycket kvar men det tar sig! Sen kom Paula och vi red ut med Minna och Lemonaden, en för Lemonaden ny sväng och hon som aldrig är rädd för något var superspänd! Har aldrig känt henbe så förutom när hon känt av sadeltvånget så jag blev verkligen förvånad. Men förhoppningsvis var det tillfälligt, vi red bara en kortare sväng och jag gick sista biten hem så hon fick slappna av lite i alla fall. 
 
Sen longerade jag galoppprogrammet med Chokladen, Clarinett och Szum. Chokladen gick kortare intervaller men samma upplägg. Känns som galopp-programmet ger bra effekt men fryser det på nu så får vi pyssla med annat ett tag. Sen plockade jag ner lite mer sommarhage, åt och åkte i väg på lektioner.  
 
Nu är jag trött, less och har huvudvärk så sova känns som en bra idé!
 
Glaa gråa öron!
 
Min fina chokladprinsessa!

Snövarning!

Igår hade de varnat för snö, som tur var kom det bara regn. Även om det är sent för första snön så är jag inte redo än, är som vanligt att det måste hänga över en för att bli gjort. 
 
Igår satte jag i alla fall igång värmenbaljorna i hagarna och diskade upp det sista efter kursen så jag kan göra vinter där. Sen red jag Szum, provade Lindas gamla sadel men den var lite tight runt manken på honom. Lemonaden fick gå i töm över bommar och Clarinett skrittade jag ut i skogen och klättrade. Hann även plocka ner lite sommarhage (börjar få lite panik...) innan det blev hamburgare till mat och srn i väg på lektioner hela kvällen i regnet!
 
Dåligt med bilder nu innan jag köper ny telefon. Men igår fotade jag i alla fall sadeln på Szum.
Synd att den inte räckte till vid manken för kändes annars rätt bra på honom!
 

Personalmöte!

Personalmöte efter jobbet och landade i stallet strax efter 20 och då åkte jag direkt. Inte direkt taggad att rida då, vilken skillnad mot i somras då jag ju alltid red efter att ha jobbat till 20, men Dajmen fick ha på sig sadeln lite och dessutom prova täcke. Sen bara lite tvtid och nu sova! I morgon hotar de med snö!

Regnsöndag!

Regndag igår, men det behövs!
 
Jag red Clarinett på morgonen innan jobbet, skrittade först i skogen och red sedan lite dressyr på banan. Första riktiga jobbet på ett par veckor och hon känns mycket starkare, så nu fortsätter vi med galopp-programmet och skritt i svår terräng någon vecka till innan vi tränar mer som vanligt igen!
 
Efter jobbet så red jag Lilla Grå på banan, hon var lite sur i början men det släppte sen. Jag tror att hon har jobbigt med pälsfällningen och tycks mig minnas att hon var lika i ridningen både förra hösten och i våras. Sen fick Szum gå galopp-programmet i lina innan nattning av hästar, och sen en sen middag med hemmagjord pizza. 

Så mycket bättre!

Kanske inte så mycket bättre lördag, men helt okej lördag i alla fall!
 
Jobbdag på Ica, efter jobbet snabba ryck och ut till hästarna. Red Lemonaden, första gången jag har haft bjudning på ridbanan och vi kunde trava också! Känns som det lossnar nu! Sen longerade jag Chokladen, utan inspänning eller utrustning och med lite tänk åt galoppprogrammet men inte i närheten av lika tufft. Jag är lite inne på att hon också ska få gå det framöver, se om vi kan få ordning på kroppen på henne. Det som var bra var att hon var som vanligt att göra i ordning och greja med!
 
Sen gjorde jag en sen middag, potatisklyftor och gulbeta i ugnen och till det några färdiga miniribs, så jäkla gott! Dessutom en öl till, som vi visserligen delade på... Och sen så somnade vi i soffan till så mycket bättre... Ändå helt okej lördag!

Fredagsfys och fredagsmys!

Igår blev det nog mer fredagsfys än fredagsmys men tanken var ju god i alla fall....
 
Jag red Szum innan jobbet, skrittade i skogen och han fick träna koordination och styrka med att trampa över grenar och klättra. Inte alls Szums grej men han höll sig i skinnet! När det blir sådär jobbigt så känns det som han mest vill springa därifrån....
 
På jobbet var det full fart med massor av kunder och när jag kom hem höll jag tempot uppe. Efter lite snabbfika så tömkörde jag Bea. Linda gjorde illa axeln när vi lastade i onsdags så då får det bli lite annat jobb, det var första gången jag jobbade Bea och det var, som alltid med en ny häst, intressant. Hon har väldigt svårt att komma genom kroppen och ta stöd på bettet, i stället känns jon tom och vill gärna krypa bakom hand, så finns lite att jobba på där! 
 
Sen var det snabba bud att longera galoppprogrammet med Clarinett och ta in hästarna för att hinna se Peder Fredricson på Skavlan. Jag missade början och det var en rätt kort intervju men lite fredagsmys med julmust, lussekatt och lakritsdumle blev det i alla fall!
 
Från morgonturen med Szum!

Dimtorsdag!

Igår morse låg dimman tät, och den låg länge innan solen bröt igenom.
 
Jag var uppe och släppte ut hästarna som jag har inne nu, Dajmen och Wasabi bor inne en period, innan jag åkte på Hammarn och gjorde ärenden. När jag kom tillbaka hann jag även mocka boxen hos Nisse som vi hade använt när tandläkaren var här, innan jag och Paula träffades hemma. Vi red ut med Minna och Lilla Grå, vi red en ny väg som var jättebra när vi väl kom över diket, som säkert var en halvmeter djupt och torrlagt... Järvspår såg vi också, på vägen. 
 
Sen var det dags för Chokladen att börja jobba igen efter sitt trauma. Jag skrittade ut Clarinett och tog henne som handhäst. Hon var lite orolig och stökig att göra i ordning, men jag var ju lite nervös över att sätta fast henne igen. För er som inte minns så fick hon ett frispel (troligen lite gjordtvångsaktigt orsakat av ett bitmärke på manken i kombination med att hon var spänd) och hon hoppade in i stallväggen flera gånger och rev upp sig på gallret... De var lite spända när vi red också, vet inte om de bara var laddade, om det var vädret (blåst) eller att det gått ett älgdrev alldeles ovanför deras hage precis innan... Men det blev inget mer än taggade hästar som letade spöken bakom varje buske!
 
Sen avslutade jag med att jobba Szum lite i töm innan det blev fläskfilé och stripes till middag och sen i väg på lektioner. Jag är just nu rätt taggad att rida, har hittat några nya pusselbitar i ridningen och tycker dessutom att mina hästar musklat på sig väldigt mycket nu på slutet så det känns roligt både att rida och yräna andra nu, synd bara att jag ska vara på Ica hela helgen!
 
Det var så fin utsikt där vi red, dock svårt att fota med selfiefunktionen på telefonen....

Tandläkaren!

Tidig morgon i morse och klockan 7.00 samlades jag, Linda och Paula för att börja lasta!
 
Först lastade vi in Lemonaden och Dajmen, och sen Bea, och körde de till Nisse. Det gik så bra att vi hann med en kopp kaffe innan veterinären och hästtandläkaren kom. Lemonaden var bra i fas men hadw precis växlat tänder, troligen det som jag märkte av för någon vecka sedan. På Dajmen togs två vargtänder bort, och de hade rejäla rötter, så nu kan vi börja bettinvänjningen med bra samvete. Bea hade underbett och därmed rejäla hamklar, och lite foderfickor, för henne vlir det big bra skillnad. 
 
Sen åt vi lite lunch, köttsoppa och hembakat bröd (såklart Paula som bakat), innan vi körde hem hästarna. När de, och Wasabi som stått inne ensam, var ute i hagen igen så skrittade jag ut Clarinett i skogen, med mycket klättring.  Tycker att hon musklat på sig bra över ryggen nu. Sen middag och i väg på lektioner och en häst att rida och en att tömköra. Nu sova!
 

Selfietisdag!

Fullt ös i dag, fått en del gjort men som alltid för lite...
 
Började med att fakturera, men sen saknade jag både kuvert och frimärken så det sket sig ändå. Sen tyckte Szum att jag skulle laga hage innan jag kunde börja rida. Jag red Szum och Lilla Grå på banan, Szum behövde en stund att komma igång men kändes bra sen. När jag longerade Lilla Grå innan så såg jag hur hon nu jobbar med ryggen, hon har ändrat överlinjen massor så det är inte konstigt att sadeln inte passar längre. Sen fick Lemonaden gå i töm både på banan och i skogen, och så avslutade jag med Dajmen som fick ha sadel i dag. Hon har testat sadeln en del men i dag var första gången jag spände fast den. Kan säga att jag varit lite nervös över detta efter Lemonadens sadeltvång och eftersom Dajmen var så känslig i våras, hon tycks landat mycket i sommar och känns just nu cool.
 
Sen bytte jag lite tråd och någon stolpe i en av lösdrifterna och släppte över Szum och Lilla Grå dit. Hann precis klart när Paula med familj kom och hjälpte mig kapa grenar på några träd i en av vinterhagarna. Sen var dagspasset i stallet klart och i stället åkte jag och Nisse och handlade, kuvert och frimärken, och åt. Sen gick kvällen åt till att mocka hos Nisse, ta in Dajmen och Wasabi som ska sova inne ett tag och få in höbalar. Nu är det sent och i morgon är det tidig morgon som gäller, och ännu mer fullbolad dag!
 
Linsen på min mobilkamera är trasig men dag testade jag att fota med selfieläget i stället. Gick väl sådär...
 
Lilla Grå!
 
Selfie med mig och Lilla Grå!
 
Dajmen, undrar om hon är sådär överbyggd bak eller om hon står i en grop...? Börjar se ut som en häst i alla fall!
 
Bildbevis med sadeln!

Regnmåndag!

Regnat lite lätt hela dagen, jag tycker att det är bra då mina brunnar är nästan tomma. Dessutom dammade det på banan igår, ovanligt i oktber!
 
Och jag har ju varit på Ica i dag så inte ens blivit blöt. På kvällen fick Clarinett gå galoppprogrammet i lina, så mycket roligare blev inte denna dag!

Bilder sen lördagen!

Här kommer några bilder från lördagens träningsdag!
 
Ylva med sin supertrevliga ponny!
 
Linda och Bea!
 
Paula och Minna var med och red ett pass.
 
Att titta på de andra är nästan lika roligt som när man rider själv! Elise och Sofie.
 
Foto: Marie-Louise Karhu

Sommarens återkomst!

Det är verkligen som sommar, 16 grader igår när jag gick och la mig och 15 grader i morse. Helt galet! Var väldigt varmt i oktober för fem år sedan, då blev Gandalf biten av en orm i värmen!
 
Jag var i väg och hade lektioner och red åt en kund på förmiddagen. På eftermiddagen red jag mina egna, först ut med Lilla Grå och Paula. Sen longerade jag galoppprogrammet med Szum innan Linda kom och vi skrittade ut Bea och Lemonaden i skogen. Avslutade med att longera Dajmen. 
 
Nu sova och ladda om!
 
Suddig bild från Lilla Grås tur.

Höstträningsdag!

Har haft en fantastisk höstträningsdag i ett fantastiskt väder, och med fina hästar!
 
Igår jobbade jag på Ica och kvällen gick åt till förberedelser för dagens kurs. I morse fortsatte förberedelserna med att städa, diska och göra mackor, och skritta ut Clarinett i skogen, innan dagens elever kom. På förmiddagen red de dressyrträningar och jag tömkörde en häst, på eftermiddagen var det en grupp med markarbete mot hoppning och sedan enskilda dressyrpass. Däremellan hade vi teori om hästens träning och åt soppa och varma mackor till lunch. Sen på kvällen hade  i teori med inspiration och idéer inför vinterträningen och sen åt vi tacos! Helt klart bra dag, om än en lång dag! Tyvärr inga bilder just nu, min kamera fungerar ju inte, men förhoppningsvis dyker det upp bilder senare!

Förberedelser!

Icadag i dag men jag har mest ägnat dagen åt att förbereda lördagens kurs. Skrev teoripapper på lnchen, gjorde ridtider på fikat och handlade efterjag slutat. Dragit igång kylskåp, höjt element, tömt banan på bommar och skrivit fakturor... I hästväg så fick Szum och Clarinett gå galoppprogrammet i lina. Första gången för Clarinett som nog tyckte det var jobbigt men så nyttigt det kommer vara för henne. Nu sova så jag orkar resten av förberedelserna i morgon!

Nya lärdomar!

Nästan sommarvärme, och knott!!
 
Jag red först Szum, joggade lite och försökte jobba med det vi lärde oss i fredags om inlärning. Szum går ju ofta emot spöet, sparkar eller bara trycker emot, nu ska jag försöka programmera om honom med de redskap vi fick på kursen. Gick ganska bra i dag även om det är svårt med både timing och att vara konsekvent. Under tiden vi red så smet Beroza in i den delen av hagen som vi stängslat av (eftersom det står en oöppnad bal där), det gick bra att smita in och hon stod länge lugnt och slickade saltsten men sen kom hon på att hon var ensam...  Då tordes hon inte smita under tråden utan började tokgaloppera runt, runt i hagen, fast hon såg ju sina kompisar och Szum var ju alldeles bredvid på banan. Men när vi ridit klart så parkerade jag Szum i ett hörn av banan och gick och räddade henne, mest fascinerad är jag över att Szum stod stilla i hörnet under tiden, det enda han hade gjort var att bajsa... Det skulle ha varit honom för några år sedan!
 
Sen red jag Lemonaden, styrde runt träd och jobbade med att hon inte fick dra tyglarna ur händerna, efter samma princip som med Szum. Kommer bli jättebra det här när jag kommit in i det. Longerade även Dajmen som sen fick testa sadeln och sadelgjorden, spände inte fast den men hon fick känna lite på den. 
 
Hann plocka ihop lite sommarhage innan Paula kom och vi red ut med Minna och Lilla Grå. Grå var spänd i början, säkert efter att hon blev så rädd sist vi red ut, men slappnade av efter en stund.
 
Sen köttfärssås och spagetti till middag och i väg på ett par lektioner. Nu sova, Ica i morgon!

Nu kommer brittsommaren!

Nu är det brittsommar, 8 plusgrader nu i kväll!
 
Igår jobbade jag på Ica och på kvällen longerade jag galoppprogrammet med Szum. I dag började jag med att jobba Lilla Grå i töm, jättefin, och longerade Lemonaden med mycket galopp. Hon tycker att det är jobbigt att galoppera med sade så nu tränade vi det lite extra. Red sedan en liten sväng med Clarinett, mest skritt men delvis ospårat då vi letade nya ridstigar, ville se om svullnaden på benet kom tillbaka vid arbete men det verkar inte så. 
 
Hämtade hem lite hagmaterial och kollade vattenbrunnarna (som nästan är tomma båda två) innan hemmagjord pizza till middag och sen i väg på lektioner och red en häst. Red ut en yngre nordsvensk som gick andra skogsturen och det hoppar fram tre hjortar!!! Kan lova att det höll på gå fort hem då båda hästarna blev rädda men vi redde upp det och kom tillbaka i ordning. Sen glass till kvällsfika så nu är jag pigg!
 
Clarinett i dag! Dålig kamera =skittråkigt!

Brittsommar?

Fin höstdag i dag, men kallt nu i kväll, vart är Brittsommaren? Ser kanske ut att bli lite varmare i veckan, hoppas på det för jag är inte redo för kylan än!
 
Tömkörde Lemonaden på morgonen innan jobbet, hon är tjafsig och orolig i munnen nu,tur att hon ska till tandläkaren om bara någon vecka. Efter jobbet och väldigt snabb middag så hade jag teorikurs om sits och liksidiga ryttare. Nu är jag trött och slut...

Sura fiskar!

Jobbdag, och ganska lugnt på jobbet. När jag kom hem så gjorde jag lax i ugn men den var typ sur och inte ätbar, som tur var jade vi rökt lax i frysen som vi kunde värma till potatisen och romsåsen. 
 
Red sen Lilla Grå, testade dressyrsadeln igen men blir inte klok på vad hon tycker om den. När jag började trava var hon först förbannad och kickade några gånger för att sedan gå riktigt bra och vara framåt... Den åker fram lite men hon verkar ju mer nöjd ju längre fram den ligger. Man blir aldrig riktigt klok på det här!
 
Sen var planen att ta Clarinett men hon hade en bula på ena skenbenet så det blev inget annat än kyla det. I stället gick resten av kvällen åt att förbereda morgondagens teorikurs. Nu sova och ladda om!

Hästföretagardag!

Igår var jag och Nisse på Wången på hästföretagardag. Det var väldigt roligt och intressant!
 
Först på morgonen så longerade jag galopp programmet med Szum innan vi åkte. Chokladens sår har torkat fint och snart kan jag ha täcke på henne igen.
 
Hästföretagardagen leddes av en hästforskare som berättade om sina studier om hästar i grupphållning gentemot stall, inga nyheter eller konstigheter men intressant att det nu finns bevisat och forskat på. Sen var det en italienare, Angelo Telatin, som jobbade med inlärning och problemlösning. Han visade pch förklarade hur lätt och snabbt hästar lär sig, och därmed hur mycket felaktigheter de lär sig också. Egentligen inga nyheter det heller, men fascinerande hur fort och lätt det gick. Han visade lite problem med lastning, klippmaskin och ohanterad ettåring, men det mest intressanta var när han spontant gick in till en häst i stallet och lärde den att den fick godis om den nosade på en hjälm han hade i handen. Efter att den en gång (!!!) hade fått godis efter att ha nosat på hjälmen så testade han samma igen och efter tre försök så hade han lärt sig att nosa på hjälmen=belöning. Väldigt intressant men det handlar ju (som vanligt med hästarna) mycket om timing och känsla, och det är ju så svårt! Men definitivt mer att fundera på!
 
Nu är det lördag, men känns inte alls så, och jag ska jobba på Ica!

Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag, och djurens dag, men inte min och mina hästars dag...
 
Det måste ju vara något konstigt hemma nu som gör hästarna så konstiga, kanske det går någon björn runt gården? De var ju spända igår och i dag ännu värre.... 
 
Jag och Paula skulle rida Lilla Grå och Minna först, men vi hann bara några hundra meter från gården så stannade Grå och ville inte gå. Även Minna var orolig och blåste, till slut stod Lilla Grå och skakade och var helt blockerad. Vi bestämde oss för att rida hem då det kändes som ett låst läge, Grå skakade fortfarande när jag hade sadlat av.... I stället gjorde jag lite snabbt i ordning Clarinett och vi red ut en liten sväng på dom i stället, åt ett annat håll...
 
Red sen Lemonaden, styrde lite runt träd och hon var i alla fall som vanligt. Men sen tog jag in Chokladen, hon var stökig direkt men i början hanterbart. Dock blev jag lite arg på henne när det inte gick kratsa hovarna och med henne fungerar det inte att bli arg.... Satte på tömkörningsgjorden och sen fick hon nog lite gjordtvång för hon reste sig och fick sedan någon slags panik över att hon satt fast och hoppade in i stallväggen flera gånger!!! Till slut kom hon lös och jag kunde hämta henne utanför kompisarnas hage.  Jag blev jätterädd och fick någon pabikpanik reaktion och bröt ihop. Som tur var så åkte Nisse förbi nere på vägen, eftersom han och hunden hade kollat om det fanns spår där Lilla Grå hade varit rädd, så han kom upp och hjälpte mig. Chokladen har skrurit upp ett stort sår på bringan, men inte djupt, och några mindre sårskador. 
 
När jag hade lugnat ner mig lite så longerade jag Dajmen lite och hon fick testa sadlar, hon fick gå med dom lite men inte fastspända. Sen mat och i väg på några lektioner. Kollade Chokladen på kvällen igen och konstaterade att hon inte kan ha täcke på någea dagar tills såret börjat läka. Jag fick återigen en konstig reaktion och skakade när jag kom in, men det är nog mer en reaktion på mitt mående mer än på Chokladens....
 
Såklart blev det kanelbulle och varm choklad till kvällsfika. Jag brukar baka till kanelbullens dag, typ enda gången jag bakar bullar, men har inte hunnit i år, bilresan i tisdags störde min planering! 
 
Lemonaden var nog dagens glädjeämne!
 

Höstdagar!

Fin höstdag igår! Det jagades runt gården så jag höll mig hemma, tillräckligt livat ändå!
 
Började med Lilla Grå som jag testade en dressyrsadel på. Kan dock inte säga vad hon tycker om den då hon var så spänd av alla störningsmoment. Bara detta med ny sadel och att det tog lite längre tid att sadla, sen sprang det en räv vid ridbanan när vi kom upp dit och när vi red så drev en hund alldeles bakom en av hagarna och hästarna var lite oroliga, så fokuset på Lilla Grå var typ noll... Men sadeln tycks ligga hyfsat och jag tyckte att ryggen rörde sig mer i traven än jag är van, men vi var ju utan padd också.
 
Sen jobbade jag Szum och Lemonaden i töm innan jag red Clarinett. Även när jag skulle rida henne så var det stök i hagarna och Clarinett var rätt spänd. I traven var hon ändå rätt fin med bra gung över ryggen, men jag fick verkligen slita i galoppen för hon tittade på allt annat. Jag är nog inte helt hundra frisk för jag blev jättetrött och slut.... 
 
Sen plockade jag ner lite sommarhage innan mat, och sen i väg på lektioner och red ut en unghäst för första gången åt en kund. Nu ny dag och -5 grader ute!
 
Det gick tydligen fortfarande att ta bilder i bra ljus (=mycket ljus), här är sadeln jag testade på Lilla Grå!
 

Bilåkardag!

Igår blev det en riktig bilåkardag! Kändes som bortkastad tid när jag egentligen behövde vara hemma och greja men nu var det här nödvändigt!
 
Jag började i alla fall med att rida Chokladen, jobbade med att svänga runt träd. Och då att verkligen kunna böja sig i innersidan och komma undan innerskänkeln, hon börjar göra det riktigt bra, förit gick hon emot och tvärade så det är stor skillnad nu på slutet. Sen travade vi lite utanför banan och på gården. 
 
Så ringde jag och kollade att bilen jag hade på gång fanns kvar, det gjorde den så efter att vi lagat en trasig hage hos  Nisse så åkte vi -till Sandviken! Kan ju säga att bilen var lite längre bort än jag hade tänkt på när jag började ringa på den, men vi gjorde ingen stress utan gjorde några svängar av E4an, åkte en annan väg hem och gjorde ett besök på Granngården i Ockelbo för att köpa foder. Så ganska bra resa ändå trots att hästarna inte var nattade förrän strax före midnatt. Som tr var hade Linda varit där och vattnat på eftermiddagen så det gick smidigt i mörkret.
 
Bilen då? En billig och gammal Santa Fe som dock inte gått så långt och som känns pigg, förhoppningsvis går den bra till i sommar i alla fall och då har jag kanske bättre förutsättningar att köpa bil. Den får inte dra så mycket tyvärr och drar säkert mycket bensin men får duga så länge. Den kostade mindre än det skulle kodta att fixa felen på Kian så den går över vintern, och Kian är mycket rostigare... Egentligen har jag inte alls råd med bil nu men jag måste ju ha en! Håll tummarna att jag köpt en bra bil!
 
Jag tatappade även mobilen igår igen så nu är den ännu trasigare! Nu går det inte fota alls med den och sedan tidigare klarar inte batteriet kylan som är nu... Alltså dags för en ny mobil också, måste ju ha en sån med, men det får bli nästa projekt. Bara att jobba ännu mer!
 
Hann ta en bild igår morse innan jag tappade telefonen...

Oktober!

Kallt och frostigt ute, känns som det kom snabbt men det är nog lika varje år!
 
Ica igår och på kvällen red jag Szum. Han var på sitt luriga humör. Redan när jag värmde honom i lina så bockade han och sparkade bakut. När jag red sedan visade han upp lite av både humör och nerv. Skrittade honom först på fyrkantsspåret, flyttade honom i hörnen, och försökte få honom avspänd. När jag skulle börja trava så var jag på volten, gjorde små volter i volten, flyttade för innerskänkeln, bytte varv och försökte hålla honom både rund i innersidan och sysselsatt. När det började kännas bra så red jag öppna ut från volten och innanför spåret på fyrkanten. Såklart kunde han då inte hålla sig utan efter halva långsidan flög han upp i luften och gjorde en vändning, så typiskt Szum! Fortsatte med aktivt travarbete och sparade galoppen till en annan dag!
 
Nu tisdag och hur den här dagen blir får vi se. Har lite på gång men skulle helst bara vilja sova! Så trött och förstår inte just nu hur jag ska överleva vintern...

RSS 2.0