Invigning!

I dag har vi haft invigning på Ica, nu är butiken färdigombyggd och viu har firat i dag med snittar och cider till kunderna och massor av erbjudanden. De har varit ohyggligt mycket folk och väldigt stresssigt men dagen har gått fort i alla fall!
 
På kvällen red jag Trafalgar, banan hade hunnit frysa så det fick bli ett lite lugnare dressyrpass. Jag har väldigt svårt att få honom att jobba som jag vill och få honom loss i skritt och trav så det är en utmaning att jobba honom utan att kunna arbeta igenom honom i galopp. I dag red jag mycket "bogen in", framförallt i skritt, mest för att försöka få honom att lossa lite i bogarna. På slutet tyckte jag att jag hittade lite bra känsla och lite lägre form.
 
Nu ska jag planera morgondagens ridlektioner och teori. Teorin ska handla om vinterträning, om upplägg, tips och övningar. Fast som det känns just nu så skulle jag själv behöva en peppande föreläsning för att träna hästarna i vinter! Men jag försöker peppa mig med att det är mindre än två månader till jul och sen vänder det ju och snart är vår igen! 

Dressyrinspiration!

Om man går hela dagen med strumporna aviga vad säger det? Att man bra ä allmänt virrig eller att man haft bättre för sig under dagen? Jag tror och hoppas på det senare!
 
Förmiddagen ägnades åt att rida. Först fick Midas gå i skogen hemma, klättra, kliva över stockar och vända runt träd, bra träning för både kroppen och huvudet! Sen skrittade jag och Elise ut en sväng med Tant och Gandalf, Gandalf hade vilat lite och därför blev det lugnt.
 
Sen åkte jag och Szum till ridhuset för dresyrträning för Ingrid. Det var ingen bra Szumdag, han var spänbd och hade myror i huvudet ochinte blev det bättre av att jag var lite sen så det blev lite stresigt och ont om tid. Hästar som Szum går inte att stressa med! Men vi jobbade väldigt enkelt och lugnt bara för att få honom att slappna av. Det fungerade och jag avslutade med en avspänd och lösgjord häst. Sen kändes det lite surt att det inte blev så mycket jobb, men jag får tänka på att om jag hade haft den här träningen för ett halvår sedan hade jag tyckt det varit super och att vi hade jobbat massor- det går ju framåt!
 
Sen åkte jag hem med Szum, åt middag och sen åkte jag tillbaka till ridhuset igen! På kvällen var det nämligen clinic som Ingrid höll i. Perfekt med lite inspiration nu när det är mörkt och trist ute. Det var en mycket informativ clinic, hon pratade mycket grunder och gick i genom allt ingående! Roligt och bra! Nu är jag ridsugen igen men får nog hålla mig tills i morgon!
 
 

Onsdag!

Onsdag igen, och strålande väder!
 
Började med Szum, tänkte rida ut ensam på honom men blev rätt snabbt påmind om varför jag inte gillar att göra det här hemma på honom. Det är inte roligt med en stor häst som bråkar och backar ner i diken när man måste ut på vägen! Det var mycket lättare när han var på betet för där var det inga bilar. I dag gav jag upp och red i skogen hemma i ställe. Även Trafalgar fick skritta i skogen hemma i dag. Jag undrar just hur van han är vid sån terräng, det är inte helt enkelt att gå där när man är rädd för stubbar, stockar och stenar, det är liksom masor av sånna man måste gå runt och över. Men han lär sig nog! 
 
På eftermiddagen red jag Midas på banan. Är nöjd med honom i dag, vi jobabde massor med att vända och sidvärts och han kändes då jämnare mellan varven och ett mer lika stöd på bettet. Dessutom provade vi galoppen lite i dag! Även Tant fick gå på banan och hon kändes oväntat bra! Eftersom hon inte är genomriden på länge så trodde jag att hon skulle kännas lite stretig emn hon var riktigt fin! Är nog bara att kippa henne och rida i viner för hon verkar inte ha tänkt ta pension ännu!
 
På kvällen hade jag lektioner och nu ska jag försöka hinna med lite körkortsteori!

Vårvindar!

I dag började dagen med bilkörning, men inte ilken bilkörning som helt utan med körlektion! Efter att jag kommit hem igen så red jag alla fyra hästarna i ett svep! Och ni, vilket väder det har varit i dag, som vårvindar!
 
Först red jag Midas, med honom satt jag upp på banan men red seda i skogen ovanför gården. Där fick han klättra, kliva över stockar och genom ris. Bra träning för honom, dels för kroppen men även för huvudet då han ibland kan vara lite tittig på saker på marken och i dag var det några gånger som han nog helst velat springa hem i stället för att behöva kliva över allt!
 
Sen red jag Szum på banan, lite tungrott i början men han släppte sedan och på slutet kunde jag galoppera över en bom på volt i flera varv! Det har vi inte lyckats med förut utan balansen brukar bara räcka till att ta sig över bommen en gång, sen har vi tappat antingen galoppen eller vägen. Men i dag var känslan superbra och vi kunde rida flera varv utan att det ens kändes vingligt! Även Trafalgar fick gå på banan och galoppera över bommen. Med honom känns det verkligen jättebra i galoppen medan traven och skritten är lite mer sådär. Avslutade med an tur på Tant. Hon har vilat för hon sett så trött och hängig ut, i dag var hon verkligen inte det utan kändes både pigg och väldigt fräsch! Inte blev turen heller så lugn som jag hade tänkt för hon ville absolut galoppera!
 
Jag har även hunnit göra klart den sista lösdriftshagen i mörkret. Nu är alla hagar uppe inför vintern men jag har fortfarande några kvar att ta ner. Men det är ju som sommar ute så det kan ju inte vara någon brådska än...

Tömarbete!

Ica dag i dag, sol ute så jag hade hellre varit hemma och ridit. I natt haglade och blåste det så jag trodde fönstren skulle braka in. Skönt att det gick över!
 
På kvällen arbetade jag Szum i töm- Han var lite mer sansad i dag och kom bättre till arbete, passade därför på att jobba med att ändra steglängd och form. Kortade traven och tog upp honom lite i foemen, däremellan fick han länga ut traven och bli lägre i formen. Roligt arbete att pyssla med, och extra roligt från marken när man ser exakt hur hästen jobbar! Tycker att det gör mycket för ryttarkänslan att se från marken hur hästen gåt, då kan man också se hur olika saker påverkar hästen.

Vintertid!

I dag har jag haft en heldag med lektioner och i bilen! Åkte vid halv åtta i morse, vilket ju inte alls kändes tidigt tack vare vintertiden, hemma var jag igen strav efter 21.00. Mina egna hästar har jag bara släppt in och ut, men haft lite folk här under dagen som kollat till dom. I stället har jag träffat en massa andra hästar av alla olika slag, halvblod, haflinger, islandshäst, kallblodstravare, varmblod, gotlandsruss, welsh och en lusitano. Det är väl inte dåligt på en dag?
 
Det är lite spännande att vara ute och åka så här, jag har i dag varit på tre nya ställen men med bra vägbeskrivningar så fungerade det fint. Dock hade jag ett annat problem, närjag kom till ett ställe där jag bara hade nya kunder och ingen jag kände, så hade jag punktering på bilen!! Som tur var så fick jag hjälp av två killar som bytte mitt däck medan ajg longerade en tvååring. Är otroligt tacksam över det eftersom det inte ens fanns ett fälgkors i bilen! Och jag har inte flyttat över grejerna från den andra bilen än. Så glad att det löste sig och att resten av dagen flöt på utan problem!
 
Några bilder från dagens ridning av lusitanon Ferrari, 4 år och till salu!
 
Foto: Oscar Aspman

Mera regn!

Tänka sig att det har regnat i dag med! Men som tur var så inte hela dagen!
 
Jag åkte direkt på förmiddagen i väg och hade två träninar. En hoppgrupp och en grupp som inte ville hoppa! Det var blött på banan men inget regn, när jag kom hem däremot så vräkte regnet ner! Men efter lunchpaus, diskning och kattungemys så hade det slutat regna och jag kunde rida!
 
Szum var lite tungriden i dag, underlaget var tungt ocskå så det var nog därför, men jag fick till ett par galoppfattningar som var bra! Sen dressyrade jag lite med Traflagar. Började som sist med att bara rida framåt och tänka lång och låg häst, men kunde komma vidare i dag och börja med lite böjning och stora volter. Jag hade en jättebra känsla i galoppen! Det känns lovande! Midas tömkörde jag på en vändplats i närheten, han skötte sig utmärkt och nu är jag sugen på att rida ut med honom till veckan!
 
Nu har jag tittat på Så mycket bättre och försökt förbereda och planera inför mogondagen. Jag har en rejäl jobbdag i morgon, 14 timmar! Stor del av tiden kommer tillbringas i bilen, men jag har en hel del lektioner och även några hästar som ska ridas och tömköras. Det är lite nervöst, dels när det är så många nya kunder och dels är tidsschemat rätt tight så det gäller att det klaffar! 
 
Trafalgar innan dagens ridning!

Syndafloden!

Börjar misstänka att det är syndafloden som har anlänt! Vatten och lera överallt! Min motivation är verkligen i botten nu och jag tror att vädret bidrar en hel del till det, och mörkret... I helgen ska jag ha en massa lektioner och jag hoppas att jag ska känna mig lite mer peppad efter det!
 
Red i alla fall Szum och Midas efter jobbet. Szum var lite spänd, troligen av hans hösthumör i allmänhet och av vädret och underlaget i synnerhet, men inte alls så mycket och tisdagens avfallning verkar inte ha satt några spår. Midas fuck jobba mycket med att forma sig, flytta för skänkeln och bli loss i innersidan. Han har svårare i höger vaarv så mycket jobb kommer nu att handla om att få honom lite mer lika mellan varven.
 
Nu ska jag planera morgondagens träningar och hålla tummarna att det inte blir så mycket regn i helgen!

Första snön!

Det börjar närma sig vinter! I dag när jag kom hem från jobbet var det vitt på marken! Men enligt prognoserna ska det bli 10 plusgraderi vinter så det lär nog försvinna!
 
Jag jobbade tre hästar i blötsnön och blåsten i kväll. När det är som i dag så är det ju inte speciellt roligt men jag är tillräckligt tjurig för att hålla på ändå! Szum fick gå i töm, inte riktigt lika laddad i dag så i morgon kan jag nog rida. Trafalgar gick galoppprogrammet i lina och Midas fick jobba i töm. 
 
Tror i alla fall att mitt ridbanelyse kommer bli bra. I kväll kopplade jag på en av lamporna med en skarvsladd, och den lampan ensam lös upp lika bra som det gamla lyset. Och då kommer det vara ytterligare en lampa på den andra kortsidan och en ännu värre lampa på mitten av långsida, kommer bli kanon!

Lampmontage!

I dag har ajg haft hjälp av pappa här hemma, det är inte så ofta han har tid med det men i dag har han monterat lampor här. I vanlig ordning tog det ju mer tid än väntat så jag hann inte allt annat jag tänkt men i morgon är en ny dag med mer tid för hästarna och dessutom i bättre ljus!
 
Jag tömkörde en rejält överladdad Szum på morgonen. Jag förstår att jag åkte av honom igår så mycet överskottsenergi och frustation som det var i honom i dag. Blev inte så mycket jobb i dag men han blev i alla fall rejält avrastad. Sen kom Alida och pappa ungefär samtidigt, när alla lampor och grejer var framplocakde så red jag och Alida ut med Trafalgar och Tant. Första uteritten för mig och Trafalgar och vi skrittade bara, det kändes helt okej!
 
Resten av eftermiddagen ägnades åt lampmontering och att hålla i stegen när pappa klättrade i lyktstolparna. Nu är lamporna på ridbanan monterade, men inte i kopplade, plus att en del andra lampor på gården är utbytta mot nya Ledlampor. Tanken är att alla utelampor ska bytas ut men jag tar några i taget. Efter en snabb middag så hade jag lektioner på kvällen. Snö i luften i dag, vintern börjar närma sig! Jag har tyvärr fortfarande lite kvar på min att göra lista innan vintern. Som att göra en hage, ta ner ett par hagar, sätta på vinterdäck, vinbterställa lägerhuset och lite annat nödvändigt. Men jag kanske hinner det med, men inte i morgon för då är det Ica och hästarna som gäller!

Hårt fall!

Med hästar blir det sällan som man tänkt sig. Och det blev det inte i dag heller...
 
Hade en utmärkt plan för dagen. Först rida ett par hästar hemma, besikta släpet, fixa med en hage och så hoppträning med Tant på kvällen. Men så blev det inte, men det började bra i alla fall! Red först Midas, longerade lite först och red sedan lite lätt på banan. Ville mest känna på honom lite så jag kan göra en plan på hur han ska jobbas framöver. Han kändes helt lugn och trygg att sitta upp på, och det kändes rätt hemtamt fast de nu är nästan fem månader sen sist!
 
Sen var det dags för Szum. Märktes direkt på honom att han var lite överladdad, det var som myror i benen på honom och han var ltie uppstudsig. Inget bra läge alltså! I vanlig ordning jobbade jag honom först från marken, med tanke på humöret så fick han jobba massor med att rygga. När jag satt upp så jobbade jag länge i skritten innan jag började trava. Först var han spänd och när jag började trava stod han emot, stannade och slog mot skänkeln. Efter en massa varv med framåttänk började han släppa och jag kunde arbeta honom lite mer.Tyckte att han slappnade och var mer med mig, och antagligen slappnade jag också av lite. Då blev han rädd för något, säkert bara något litet i ögonvrån, och kastade sig åt sidan. Jag hann inte med utan tappade balansen och hamnade delvis utanför sadeln, då såg han sin chans, eller om han tyckte set var obehagligt när jag var ur balans, och drog på ett par bocksprång. Jag hängde kvar, fick tag i halsremmen, funderade på hur jag skuell få stopp på honom (tror att jag proade och försökte ta i tygeln), sen vände han i ett språng och då åkte jag av!
 
Det är hög fallhöjd från Szum, och så mjuk är inte banan, alltså gjorde det skitont att åka av! Jag landade precis på min ländrygg som redan sen tidigare är öm och besvärlig, men inget brutet och huvudet i behåll. Fångade en förvånad Szum precis utanför banan och sen satt jag upp igen och red lite. Blev mest skritt men jag ville gärna upp igen. Egentligen är jag inte alls sån som förordar att man alltid ska upp igen direkt när man åkt av. Ofta har man ett rejält adrenalinpåslag vilket gör att ma inte känner att man har ont och vissa skador kan förvärras om man har för brått upp, dessutom är ofta både häst och ryttare stressad vilket kan göra att det inte blir bra ridning ändå. Min erfarenhet (som ändå är rätt stor vad det gäller avfallningar och rädsla) säger mig att det ändå är nästa gång man ska sitta upp som är den jobbiga, oavsett om man suttit upp direkt eller inte. Då har tankarna hunnit komma, man har inte samma adrenalinpåslag och man har hunnit känna smärtan efter fallet. Och det är ofta bättre att lägga krutet på att få en bra uppsittnng då, genom att välja rätt häst, rätt förutsättningar och ha rätt folk med sig, än att skynda sig upp direkt till varje pris. Men nu sa min magkänsla mig att det nog var bra om jag satt upp igen, och det gick ju rätt bra.
 
Jag lyckades ändå ta mig till besiktningen, lite fix med hagen (men det tog betydligt längre tid eftersom jag fick gå långsamt och i omgångar) men ingen hoppträning. Måste ändå vara lite rädd om min rygg och ville inte riskera att det blir värre. Nu ghåller vi tummarna att jag är bättre i morgon!

Lagom måndagkväll!

I dag har det varit ett lätt kaos på Ica! Vi har bytt ut en av kassorna så det var lite rörigt, dessutom är det i dag utbetalning av barnbidrag och pension så det har dessutom varit mycket handel. En mindre bra kombination!
 
Därför kändes det som väldigt lagom att på kvällen köra galoppprogrammet i lina med Trafalgar. Han fick jobba ordentligt men för mig vardet rätt lättsamt, men jag kan behöva det i bland med! I morgon är det fullt race igen!

Lagom måndagkväll!

I dag har det varit ett lätt kaos på Ica! Vi har bytt ut en av kassorna så det var lite rörigt, dessutom är det i dag utbetalning av barnbidrag och pension så det har dessutom varit mycket handel. En mindre bra kombination!
 
Därför kändes det som väldigt lagom att på kvällen köra galoppprogrammet i lina med Trafalgar. Han fick jobba ordentligt men för mig vardet rätt lättsamt, men jag kan behöva det i balnd med! I morgon är det fullt race igen!

Det är ju därför jag håller på!

I torsdagskväll var jag i ett stall i Stugun och hade lektioner. Det är alltid lika roligt att komma dit eftersom de är ambitiösa och kämpar på i alla väder, de liksom jag bor lite avsides och har långt till ridhus och träningar. Då är det extra roligt att kunna åka dit och erbjuda träningsmöjligheter på hemmaplan.
 
Hur som helst så var jag trött, less och sliten när jag kom från jobbet på fredagkväll. Det är jobbigt att komma hem rätt sent till ett tomt och kallt hus och veta att man är ensam och att man ska ut i regnet och rida. Dom dagarna funderar jag ofta på att satsa på något annat. Men i fredags hittade jag det här inlägget på en av torsdagens ryttares blogg :http://jav.blogg.se/2014/october/dressyrtraning-med-ett-leende.html Helt plötsligt kändes det värt att kämpa på ett tag till med sena kvällar med lektioner i alla väder! Det är ju precis därför jag håller på, fäör att få vara med och hjälpa ryttarna att hitta glädjen i ridningen!

Bilder sen dressyrtävlingen!

Nu var det ju nästan en månad sedan jag och Szum var på dressyrtävling men i dag fick jag lite bilder därifrån. Kan konstatera att jag ser väldigt koncentrerad ut och rätt ansträngd! 
Alla bilder är tagna av Rebecka Amren, tack!
 
 
Tungan rätt i mun?
 
 
Här ser man tydligt att Szum blir lite lång, men med en massa styrkejobb i vinter ska nog det blir bättre!
 
 
Den här bilden gillar jag mest! Är så mycket känslor i den bilden, och kärlek!

Svårigheter!

Ja ha, jobbsöndag och ett antal hästar jobbade. Jag har lite svårt att anpassa mig till att kvällarna är tidiga och mörka numera, men jag hinner nog vänja mig framåt februari...
 
Innan jobbet så tömkörde jag Midas, vi gick upp till en vändplan för att få lite omväxling till banan. På vändplanen stod en synnerligen farlig traktor parkerad, enligt Midas åt den basjkirer till lunch... När Midas var här sist jobbade vi i början med att han inte fick sticke hem när han såg något farligt, min misstanke var att han lyckats dra hem någon gång tidigare och därmed kommit på att det går. I dag fick jag jobba med precis samma sak, han var inte jätteintresserad av att springa fint på volt bredvid den där basjkirätande traktorn utan försökte ta snabbaste vägen hem. Men med en dos tålamod och ganska många varv så kunde han trava fint på volt bredvid traktorn i båda varv (för självklart var vi tillbaka på ruta ett när vi bytte varv, traktorn såg ju inte riktigt likadan ut från anra hållet, men det var jag ju beredd på!). Men jag minns från i våras att det inte behövdes så många gånger innan han insåg att man inte fick dra hem, för det får man inte även oavsett vad för läskiga saker man ser, nu tror och hoppas jag att det ska gå lika enkelt denna gång! 
 
Efter jobbet så red jag dressyr på Trafalgar och Tant. Traffe värmde jag först upp i galopp i lina innan jag satt upp. Jag vill att han ska värma upp ryggen och kroppen innan jag sätter mig på honom. Efter två veckor med bara galoppprogrammet så tänkte jag börja lägga in lite annat jobb och i dag red vi dressyr. Men vi jobbade väldigt basic! Och med basic menar jag verkligen basic, ungefär som en treåring! Jag travade runt spåret och jpbbade bara med att han skulle trava framåt! Så fort jag driver, tar i tygeln eller pressar honom det minsta lilla så galopperar han på stället, jag vill ha honom att jobba framåt genom kroppen och i dag jobbade vi med traven. Ett varv i taget, traven framåt och efterhand med övergång till skritt och igångsättning och sedan enstaka varv på stor volt. När det fungerade i båda varv utan inslag av obalans, bromsande eller studs så gjorde jag enkla varvbyten genom att vända över banan. Jag använde travbommar för att se att jag inte red med för korta travsteg. Kan tyckas fånigt att rida en skolad äldre häst så här men jag måste få honom att bjuda framåt och våga sträck ut kroppen innan jag kan börja jobba honom. Skulle jag i det här läget börja tänka på tygeln och hålla i hop så skulle han bara jobba uppåt och antagligen bli ännu kortare i musklerna och stummare i kroppen. Det gäller att börja i rätt ände!
 
Tant jobbade jag igenom, med henne handlar det mycket om att försöka få en bra känsla när jag rider. Även på henne måste jag passa så hon inte går mer uppåt än framåt, sen gäller det att få henne i ramen och en bra känsla i handen. Jag tycker hon är lite "svår" i munnen, hon grejar mycket med bettet och det är svårt att få en mjuk, jämn kontakt och ett bra stöd. Har sett att även hennes avkomma tycks ha en något orolig mun. Problem som tycks sitta i munnen kan många gånger komma från andra håll, nacken, ryggen, sadeln, ridningen, gamla vanor och ovanor och en massa annat. Och ibland rider man inte tillräckligt bra helt enkelt! Det kan tyckas enkelt att rida en äldre häst som gjort mycket men det kan vara nog så svårt! Men när det är svårt så gäller det att komma i håg att det är det som gör att man utvecklas, möter man sldrig på svårigheter så blir man inte heller bättre!
 
Tant i somras!
 

Dressyrträning 10 mil bort!

Alltså det är verkligen värt att skynda sig hem efter jobbet och sen åka 10 mil med transporten till dressyrträning när man har så rolig häst att jobba med! Lätt värt allt slit!
 
Jag och Szum var alltså på dressyrträning för Sara i kväll. Som tur var hade jag med Elise som sällskap och moraliskt stöd, vilket kunde behövas. Jag fick ju ta gamla bilen (eftersom jag inte har körkort ännu för att dra med den nya) och den vägrade starta i morse när jag skulle till jobbet (tänkte ta den på jobbet för att kunna tanka på hemvägen), tror inte det hänt att den inte startat förut (utom då när batteriet var urkasst). Den kanske känner sig utbytt? Men som tur var åkte en av grananrna dit på dagen och drog i gång den, och i kväll gick den som en klocka!
 
Jag kan inte säga att Szum gick som en klocka men han skötte sig väldigt bra. Dessutom fick jag bra hjälp, vilket ju är vitsen med en träning, både med att rida mig ur när han blir stark och går som ett tåg och med galoppfattningarna. Nu har vi lite att träna på till nästa gång, tyvärr är det två månader till nästa Saraträning men bara två veckor tills vi ska träna för Ingrid. Är i alla all nöjd med min Szum-Brum och rätt nöjd med min egen ridning också, även om det finns en hel del att utveckla hos oss båda!

Lyktstolpar i jorden!

I morse var ajg kvick i stallet med att släppa ut, mocka, fodra och vattna, och jag hann precis klart tills det kom en lastbil med grävare på!
 
Samma firma som fixade ridbanan åt mig har i dag satt ner lyktstolpar och grävt ner kabel för lyse! Det blev jättebra så nu ska bara lamporna monteras, sen kommer jag kunna rida dygnet om! Jag började inte förrän 11 i dag men eftersom det var lite stök på gården så red jag inte utan gjorde annat. Som att fixa i ordning lösdriften och flyttat Szum, Tant och Pålstina dit. Alltså dags för vinterrutiner!
 
Efter jobbet så red jag Szum. Han lurade mig lite i dag, jag brukar ofta kunna läsa av hans humör redan när jag gör i ordning honom och allra senast när jag gör våra markövningar. Men i dag var han lugn, avspänd och i frågasatte inget, trots det var han lite istadig och småkaxig när jag red sedan, han backade ut från banan och stack även med mig en gång, och det var längesen sist! Hur som helst så kom han ju till arbete till sist och var rätt fin, speciellt när jag flyttade honom på volten.
 
Sen arbetade jag Midas i töm, han fick jobba över bommar i både skritt och trav. Han jobbar på bra och till veckan ska jag nog börja rida lite och fortsätta växla med tömkörningen.
 

Propplöst!

Det här har inte varit någon vidare dag, som tur var så började den i alla fall bra, om än tidigt!
 
Jag började nämligen på körskolan, var där 7.30 och då var hästarna ute och stallet mockat. Gick rätt bra att köra, känns som det går åt rätt håll km än alldeles för sakta! Sen fortsatte racet hemma, känns osm jag har stressat hela dagen i dag trots detta (eller pga av detta?) så hann jag inte allt. 
 
Först red jag Szum, han var lite på hugget och jag fick börja med att återigen berätta vem som bestämmer av oss. När vi väl var överens om det så gick det rätt bra. Sen red jag och Elise ut på en lugn tur med Tant och Gandalf. När vi kom tillbaka så var dt dags för lunch, när jag höll på att göra klämda mackor för fullt så gick en säkring och det blev svart. Försökte byta säkring men den gick direkt, dessutom verkade det som en fas gått men jag kunde inte se någon. Lyckades ändå fixa mina mackor med hjälp av skravkablar och fantasi.
 
Hann köra galoppprogrammet med Trafalgar. Han fick även i dag gå långa programmet och halva i lina och halva uppsuttet. Det gick riktigt bra och kändes bra trots att han upptäckte ett farligt spöke i ena halvan av banan precis när jag suttit upp, det spöket hade han inte märkt av när vi longerade precis där... Sen fortsatte stöket medpropparna. Bytte en fas inne och trodde det fungerade, och nog fungerade spisen nu men inte var det någon riktig kräm i den, tog en halvtimme att koka spagetti!
 
Kom i väg till lektionerma i flygande fläng, stannade och köpte mer säkringar på vägen. Som tur var så hade jag snälla elever annars hade jag nog inte pallat med kvällen. Väl hemma igen, framåt 22 tiden, var det mörkt mest över hela gården coh det var bara att fortätta jakten på propparna. Bytte en huvudsäkring ute och då hade jag i alla fall lyse att ta in hästarna med. Nu tror ajg attdet ska fungera, men attans vad kallt det var inne när inget har fungerat!

Välkommen tillbaka solen!

I dag har solen tittat fram! Visserligen bra korta stunder men så efterlängtad då det är över en vecka sen jag såg den sist!
 
Men det började mindre ljust. Tog in Szum för att rida men han var svullen i en bakkota och varm över kotleden, misstänkt vrickning och därmed vila. Som tack för att jag släptte ut honom direkt eter spolning av ben, liniment och borstning så galopperade han järnet runt hagen, vad då vila? Kollade benet nu i kväll och då var han varken svullen eller varm längre, skönt, däremot verkar Szum ha gott om överskottsenergi!
 
I stället skulle jag rida Pålstina. Men hon var helt uppe i snurren i dag, vet inte alls var det var men hon varken skrittade elelr travade utan bara taggade och gick uppåt i stället för framåt. Longerade och jobbade henne lite från marken i stället, hoppas att det var ett tillfälligt ryck. Longerade även Midas, han fick i dag hoppa ett litet hinder i linan och det gjorde han både gärna och bra. Som avslutning fick han gå några gånger över presseningen, 
 
Efter en liten lunchpaus så fick Tant gå ett lättare galoppjobb i skogen innan jag övade lite med släpet, åt middag och sen åkte i väg på lektioner. Nu har jag skrivit alla fakturor men sparar kuverten till i morgon! Nu ska jag sova för i morgonbitt blir det upp tidigt!

Den ofrivillige snattaren!

I dag har jag snattat! Helt ofrivilligt men väldigt pinsamt, kanske tur det inte var på min Icabutik!
 
Jag åkte i väg på förmiddagen och hade en lektion och sen skulle jag göra några ärenden på Hammarn. Smet in på Icabutiken för att köpa några grejer, bland annat lite champinjoner och en paprika. La upp grejerna på bandet och betalade. När jag kom ut så började jag fundera över vart jag hade gjort av champinjonerna, såg att de inte fanns med på kvittot och antog att jag lagt i från mig dom när jag tog paprikan, bestämde mig för att strunta i champinjonerna. När jag satte ig i bilen så upptäcktejag att jag i handen hade n påse -med champinjoner! Jag hade helr enkelt haft dom i handen hela tiden! Det hela kändes väldit pinsamt och eftersomjag är en väldigt ärlig person så gick jag tillbaka och betalade mina champinjoner! Så kan det gå!
 
Hemma igen så övade jag lite med släpet, att koppla på, säkerhetskontroll, att backa rakt och runt "gathörn". Finns inte så många gathörn på Brännan men min infart fick duga för det. Mer träning behövs, jag hoppas tiden i morgon ska räcka för en ny omgång, jag kan ju egentligen backa men jag försöker lära om och göra annorlunda. Efter övningskörningen så tog jag tag i dagens ridning. Först ut var Trafalgar och galoppprogrammet. Han fick i dag gå sex intervaller, tre i lina och tre uppsuttet. Lite mer spännande i dag, hästarna i hagarna runt busade en del och vi lyckades med både tvärnit, bocksprång och en snubbling som hade kunnat gå illa, men allr gick bra och galoppen kändes bra även om det är mycket fel galopp i vänster varvet. Jag gör dock ingen grej av det, galoppprogrammet går ut mycket på att hästen ska hitta sin egen balans och det kommer nog bli mindre korsgalopp efterhand.
 
Tant trimmade jag lite på banan och hon kändes bra efterhand. Midas fick arbeta i töm, i dag över bommar i både skritt och trav på volt. Han tycks gilla bomarbetet och det är bra uppbyggnadsjobb för honom. När jag var klar med hästarna så kom samma tjej som var här och tränade bruksridning i lördags för en ny omgång. Nu visste vi lite mer om hur hästen fungerade på de olika hindren i bruksridningen så hon fick börja med att jobba på volt över travbommar innan vi tränade ryggning ovh vändning. Ryggningen är svår och den här hästen är ung (fast jag har problem med ryggingen på Tant också, och hon är inte ung! Som avslutning fick hon rida banan.
 
Sen hann jag göra klart lösdriftshagen innan jag fixade middag och gjorde äppelpaj. Fick hjälp att köra ut balar till hästarna innan jag åkte till Räkan, och sen blev det paj hos grannarna. 
 
Midas innan dagens tömkörning!

Vart är min kaxiga unghäst?

Jag undrar vem som har bytt ut min kaxiga och odrägliga unghäst mot den här fina dressyrhästen?
 
I kväll red jag lite dressyr på Szum och trots förutsättningarna så bjöd han på en fin ridkänsla nästan hela tiden. Förutsättningarna var att han är oriden (vilat en vecka och sedan tömkörd två gånger), mörker (har bara en lampa igång på banan just nu), regn, trött ryttare och en blöt och lite sladdrig bana. Han hade lika gärn kunnat vara helsur och tjurig, eller för den delen spänd och expolsiv, men någonstans på vägen har den här hästen landat och är nu riktigt trevlig, även en sån här kväll. Det är verkligen helt undernbart även om jag är medveten om att den där odrägliga pållen fortfarande kan visa sig vissa dagar, men nu är jag lycklig betydligt oftare än jag är olycklig efter att ha ridit eller jobbat honom. Och så har det ju verkligen inte varit hela tiden, det har varit en tuff resa och många tvivel. I början verkligen ogillade jag den där hästen som bara gjorde tvärtom vad jag sa hela tiden, som testade alla gränser hela tiden samtidigt som han var spänd, okoncentrerad och känslig. I dag är han en sann favorit och efter ett ridpass som i dag är jag riktigt kär! Så kan det gå!
 
Min Szumprins!

Söndag!

Den här helgen gick den med, och jag tror jag fortfarande har lika mycket kvar på att göra listan! Men det kommer ju fler dagar och fler helger!
 
Åkte i väg på lektioner direkt på förmiddagen. Lätt duggregn och 5 plusgrader, jag kan inte säg att jag hade för lite kläder med mig för jag hade en hel del kläder med mig men jag hade fel kläder! Regnjackan var med som tur var men ingen varm jacka att ha under, västen som var med är alldeles för stor för att klämma in under regnjackan. Nu gick det rätt bra ändå, men det är bara att inse att i bland tänker man ologiskt.
 
Efter lektionerna blev det varma mackor till lunch och bakning av kaka till hovis innan jag gick ut för att rida, fortfarande duggregn och några plusgrader... Började med Trafalgar, han gickså klart galopp programmet men i dag longerade jag de två första intervallerna och sedan satt jag upp och red de två sista intervallerna uppsuttet. Lite spännande då jag bara suttit på honom två gånger, första gången bara i skritt och andra gången travade vi lite och det är ju mer än en och halv vecka sen, i dag satt jag upp och galopperade direkt! Det gick bra i alla fall, vänster varvet kändes väl sådär men i höger hade jag en fin känsla. Jag tycker det här är en bra början för oss, nu är det bara att jobba vidare! 
 
Sen red jag ut Tant, en lagom tur tyckte jag medan Tant inte alls kan förstå att man inte kan köra järnet alla dag och hela tiden. Sen jobbade jag Szum i töm vilket stundtals gick lite vilt till eftersom de andra hästarna busade i hagen intill. Och efter att Szum hade sprungit järnet och blåst så busade hästarna i alla hagar tror jag.... Han taggade ner i alla fall och vi avslutade med att han fick gå några ånger över presseningen som ligger på banan. Efter passet fick han vänta en stund på hovis som var på väg, Szum hade tappat en baksko i leran, och jag tror att den där väntetiden var nog jobbigare än arbetet vi nyss gjort. Det är så tråkigt att vänta tycker Szum, han är verkligen som ett dagisbarn som ätit för mycket socker! 
 
Under tiden som hovis skodde Gandalf så tömkörde jag Midas. Han fick i dag skritta över höga bommar, det är verkligen bra träning man ser hur de får jobba med kroppen över bommarna, och jobba med trav på volt. Han är så fin att man blir riktigt ridsugen när man ser honom!
 
Sen blev det fika med hovis, och obligatorisk kattungebesök, hon hade sonen med sig och kattungarna är väldigt tacksamma för barnen! Resten av kvällen gick till middag, intag av hästar och matning av Räkan. Nu börjar jag dessutom bli klar här så nu blir det att sova!

Resten av dagen!

Allt harju inte varit bruksridning i dag, lite anant har jag hunnit också!
 
Jag började dagen med att tömköra Szum. Han hade massor av energi efter att ha haft nästan en veckas vila, han var taggad men tyckte nog att det var rätt skönt att komma i gång igen. Sen fick jag trevligt besök som ville titta på stallet, gården och kattungarna, mest kattungarna tror jag! Dom fick massor av kärlek och gos!
 
Sen byggde jag fram till bruksridningen och red Tant. Hon fick jogga lite lätt och sedan gå hindren, hon var lite gallig i ett bakben så det fick bli ett lugnt pass. Som tur var så var gallan borta efteråt. På henne är ryggningen svårast, hon backar jättebra i vinkel egentligen men minsta hon kommer åt bommen så blir hon stressad och då går det så fort och blir fel. Men det blir ju bättre med träning så vi får jobba vidare. Dessutom ville hon inte riktigt gå över presseningen, men efter en stunds övertalning tog hon mod till sig och hoppade över....
 
Jag hann även tömköra Midas innan det var dags för träning. Jag har inte tömkört honom förut och vet inte om han gjort det, så jag började på volt. Han var verkligen jättefin i töm, både på volt i trav och när jag körde volter, åttor och serpentiner i skritt!
 
Efter träningen så red jag även Pålstina. Det är säkert en månad sen jag red henne sist, vi började att jobba lite på banan i skritt och trav. Jag jobbade massor med att få henne att gå framåt i traven i stället för uppåt med korta, snabba steg. Efterhand blev hon rikitgt fin och på slutet kunde jag trava henne på fyrkanten i form och bra trav! Med henne tränade jag ingen ryggning (ni minns väl att det var i samband med ryggning som jag åkte av henne i somras?), de övriga momenten gick br även om det var lite läskigt med hinkarna i början.
 
Nu harjag även hunnit äta middag, börja sätta upp tråd i lösdriftshagen och matat Räkan. Nu blir det inget mer vettigt gjort i dag, men det som är kvar att göra lär nig finnas kvar i morgon med!

Bruksridningsträning!

I dag har vi tränat bruksridning här hemma. Jag tycker bruksridning är roligt för det kräver precison, coola hästar och en bra kommunikation. Så här står det om syftet för bruksridning i dess tävlingsregler: 

Syftet är att utbilda ryttare och häst för att ekipaget ska kunna
hantera olika situationer genom att ett förtroende byggs upp mellan
ryttare och häst. Målet är att skapa förståelse för hur hästen
fungerar vid en god hantering med bra hästmannaskap.
Hästen skall lära sig att lita på och lyda sin ryttare.

Tycker det är strålande och det är verkligen något som passar alla! Det är lågt tempo, bra miljöträning och ett bra test på hästens lydnad! 

I dag byggde jag i alla fall upp några hinder här hemma. Ryggning i vinkel, vändning i litet utrymme, pressenning, flytta grejer mm. Jag red både Tant och Pålstina och tränade på detta. Dessutom kom en tjej med sin islandshäst och tränade! Jag tycker ryggningen är svårast överlag, det är verkligen inte lätt att rygga i vinkel och desutom mellan två smala bommar! 

Från dagens träning, flytta hinkar från ett stöd till ett annat!
 
Jag och Tant!
 
Och så några bilder sen vi tävlade förra året:
 
Här hämtar vi något ur en brevlåda!
 
Halt i backe!
 

Skitdag!

Har haft en riktig skitdag på jobbet! Det ärinte alltid så roligt med serviceyrke, i dag har jag blivit utskälld av en kund, blivit kalld otrevlig och lite annan skit som man får stå ut med i det här yrket. Jag är ju redan rätt less på mitt jobb och inte känns det bättre av en sån här dag, jag önskar verkligen att jag kunde leva på hästarna på heltid!
 
När jag kom hem så longerade jag två hästar i regnet. Trafalgar fick gå galoppprogrammet och Midas jobbade jag ungerfär som tidigare. Det börjar kännas som om vi har hittat varann igen och i helgen tänkte jag prova på lite tömkörning med honom! Nu ska jag tycka synd om mig själv en liten stund till, i morgon känns det nog bättre!

Mörker och regn!

Även i dag hålls rishusdrömmen uppe! Jg är ingen ridhusmänniska men det är bara att inse att i detta väder så krävs det för att hålla kvaliten på ridningen uppe.
 
Men nu har jag ju inget ridhus så i dag efter jobbet red jag och Tant ut i mörkret och regnet. Det regnade inte så mycket när jag gick ut men innan hästen var sadlad så regnade det på rätt bra, så jag var blöt närvi kom tillbaka trots regnjacka och överdrags byxor. Men grusvägarna är fina att rida på nu så det blev mycket trav på dom, perfekt för att bygga på grundkonditionen!
 
Eftersom jag var blöt och det fortsatte regna ihållande så bestämde jag mig för att det fick vra nog med hästaktiviteter för i dag. Jag putsade grejerna och tog in hästarna innan jag gick in och duschade! Nu har jag kämpat lite med körkortsfrågorna, nu får det räcka för i dag! God natt!
 
Förresten såhar jag nu fått upp mitt tanklock men lyckades i stället låsa in mig i bilen i dag... Som tur var hittade jag rätt knapp till slut så jag kom ut, tror den här bilen är för modern för mig, torts att den är 11 år gammal...

Ridhusdrömmar!

Vissa dagar drömmer jag extra mycket om ett isolerat skötselstall med spolspilta och ett ridhus, i dag är en sådan dag! Det har regnat hela dagen och jag fick ställa in lektionerna, i stället blev det lite inomhusjobb!
 
På förmiddagen var det lite lugnare med regnet och jag passade på att longera Trafalgar och Midas. Traffe fick gå galoppprogrammet, i dag var han lite snurrig och upp i varv men jag kan konstatera att han i alla fall börjar se ut som en häst när han rör sig! Midas fick göra ungefär samma jobb som igår, lite lugn longering. Igår tyckte jag han var lite seg men i dag var han piggare och mer med på noterna!
 
Eftermiddagen ägnades åt bokföring, lite planering och bakning. Med ett litet ryck i regnet när ajg tog ner stängslet i lösdriftshagen, man dör ju inte av lite regn men det är jobbigt när man till slut har alla kläder blöta. Nu i kväll har jag haft besök av en kompis och vi fikade och kollade på Bonde söker fru, sen har det varit körkortsfrågor resten av kvällen. Nu ska jag sova och ladda för Ica i morgon!
 
Blöt och hungrig Midas i regnet i dag!

Hur får man upp ett tanklock?

Vilken rörig dag det blev, men nu är jag bilägare igen!
 
I morse var jag stressd eftersom jag inte hade fått in pengarna som jag skulle betala bilen med. Ringer och kollar lite, pengarna är dragna och borde vara på mitt konto, men där finns inga pengar. Ringer till banken, och då visar det sig att det varit ett stort fel hos flera banker och de som sköter betalningar mellan bankerna, under fredagen och måndagen och därför är mina pengar inte framme. Men med en snäll pappa och förstående bank så löste sig allt, dessutom var de rätta pengarna på plats under eftermiddagen.
 
I alla fall så red jag Tant på morgonen. Red i genom henne lite, mycket galopparbete och bara med syfte att få henne att arbeta genom kroppen. Avslutade sedan med att hoppa lite lågt på volt och över en studs några gånger. Efter ridningen och bankstrulet så åkte jag med grananrna till Sundsvall för att hämta min nya bil. Jag har alltså köpt en Kia Sorrento, en stor jeep som är jättefin att köra men som då kräver BE körkort när jag ska dra mitt släp. Ett rejält ryck med körkortet krävs alltså nu! 
 
Efter ett snabbt stopp på Jula så åkte jag hemöver och raka vägen till massören. Efter en timmes behandling åkte jag hem och kan konstatera att jag har ett problem med min nya bil, jag får inte upp tanklocket! Skulle tro att det är någon typ av handhavandefel men det hjälper ju inte för jag må ju få upp de för att kunna tanka bilen. Fast det går ju lite bränsle om jag inte får upp det!
 
På kvällen sen tömkörde jag Gandalf och longerade Midas lite. Midas har ju haft några lugna dagar här men nu börjar allvaret igen. I dag tog vi det lugnt och enkelt, han är ju inte i gång och vi måste hitta varann igen! Efter att jag var klar med hästarna hemma så åt jag middag och sen åkte jag för att fodra Räkan. Känns som det varit en hattig och lång dag, nu känns sängen lockande!

Dags för galopp programmet igen!

Jobb på Ica i dag med och när jag jobbar till 18.15 som jag alltid gör på måndagar så hinner man inte så mycket annat. I alla fall nu när det är mörkt nästan redan när jag kommer hem så är det lite tungt. 
 
Men jag longerade i alla fall galoppprogrammet med Trafalgar. Har bestämt mig för att prova köra det med honom nu under några veckor, det har ju fungerat bra på hästar med ryggproblem och är bra för att bygga upp hästarna så jag tror det kommer bli kanon. För er som är nya på bloggen eller glömt vad galoppprogrammet är, eftersom det nu är ett tag sen jag höll på med det sist, så kan ni läsa mer om det här:  http://nillashast.blogg.se/2012/november/galoppprogrammet.html
 
Det är ett tufft program och jag kommer till att börja med köra den kortare varianten med honom, 4* 3minuter, och jag tänkte variera i lina och uppsuttet. Han är nog ganska mör efter i dag men nu väntar vila i morgon och jag tror verkligen att det kommer vara kanon för honom! 
 
 

Jobbelijobb!

Maxad jobbdag i dag! Först Ica där vi i dag stängde tidigt och i stället byggde om! Jag stannade en timme extra mot ordinarie tid för sedan skulle jag i väg för lektioner.  Vid 21.00 tiden var ajg hema och inne igen och då var jag rätt glad över att ha en matlåda färdig i kylen.
 
Innan jobbet arbetade jag Trafalgar lite i töm. Det är skillnad sen besöket hos Monica. Han rör sig mer harmoniskt, galopperar lite mer genom kroppen och i galoppen är han rundare i överlinjen, i traven upplever jag honom lite lättare i framdelen och att han har lite mer lyft i frambenen. Dock vill han inte stretcha höger framben bakåt alls så höger bogen kommer nog ta en stund att få ordning på. Men det känns rätt hoppfullt just nu!
 
Trafalgar i dag. Han är tunn och omusklad efter att ha varit stressad på betet i somras men nu är vi taggade för att muskla och bygga upp honom inför kommande uppgifter. Vi får satsa på ny bild för jämförelse om en månad!
 
Här är vår engagerade publik! De höll intresset uppe och höll koll hela tömkörningen! Pålstina, Tant och Szum! Ser att det verkligen är dags för nytt ridbanestaket nu!

Hopphästauktion!

Sitter och tittar på webbsändningen från Auktionen på 3 åriga hopphästar under Avelschampionatet som är nu på Flyinge. Jättefina hästar! Just nu är har jag svårt att förstå varför jag inte är där på plats! Var väldigt sugen på att åka dit igen men varken tiden eller pengarna räckte nu. Tyvärr har jag inte lyckats se så mycket på webbsändningen heller utan mest nu från auktionen, och även det ittandet blev avbrutet! Grannarnas hästar var på rymmen och de är bortresta, så nu har jag jagat hästar i mörkret. Det gick rätt bra att fånga dom och få in dom eftersom jag hade hjälp, men nog har jag gjort mig förtjänt av lite glass i kväll?
 
Annars så har jag jobbat i dag och på kvällen red jag och Alida ut med Szum och Tant. Vi red en smal stig med mycket svängar och grenar att kliva över, det är rätt jobbigt om man är stor, okoncentrerad och inte har någon koll på sin kropp, alltså om man heter Szum! Tror ändå han tyckte det var roligt, men trött blev han! Sen har jag inte gjort så mycket annat än ätit middag, masserat traffe, tittat på hopphästauktion och jagat hästar! Tror det räcker för i dag, nu ska jag drömma mig bort med de fina hopphästarna enliten stund till!

Fredagsmys på riktigt!

I kväll har jag haft riktigt fredagsmys! Inte borstat leriga hästar elelr ridit i mörker utan eldat ljus, tittat på Idol, läst hästtidningar, till det har jag haft en öl, ost och kex, guacamole och chips! Det ni, det händer inte så ofta här hemma men jag tycker verkligen jag var värd det efter denna dag!
 
Dagen började tidigt, klockan 7.00 var hästarna ute, stallet mockat och förberett förkvällen, Trafalgar borstad och lastad! Vi åke till kiropraktorn, Monica, det känns inte så långt till Skyttmon härifrån men det är nog lite mer än 8 mil i alla fall, och jag hade lite brått hem sen eftersom ajg började jobba kl 11.00. Monica har behandlat Taffe förut, för ett år sedan, och nu hade tyvärr de låsningar han hade då kommit tillbaka. Så Monica släppte på låsningar i hela ryggen coh visade hur jag skulle massera hans högra bog som var spänd som en fiolsträng. Men det var positiva togångar och jag hade en betydligt mer avspänd häst med mig hem, nu väntar återbesök om en månad. Väl hemma så taktade Traffe hela vägen till hagen innan han med lätta steg travade i väg när jag släppte honom. Inte alls konstigt att han varit spänd, vinglig och sett låst ut, då han har haft ont och är kort i många muskler. Den här hästen har säkert en hel del med sig i bagaget, vem vet vad han har gjort och varit med om i Holland? Men dessa låsningar och muskelproblem ska gå att få ordning på och det ska bli spännande att se hur han utvecklas framöver!
 
Jag hann precis till jobbet, eller jag var nog några minuter sen kanske, och sen jobbade jag bara någon timme innan jag åkte hem på lunchen och styrde upp det jag inte hann innan. När jag kom hem igen på kvällen hade jag en ny häst i hagen! Eller ny och ny, det var Midas som kommit tillbaka. Ni minns basjkirhingsten som var här i våras. Han är nu valack och ska sättas i gång inför sin framtida karriär som ridponny, och en försäljning framöver. Han kommer först att arbetas mycket från marken innan vi drar i gång med ridningen igen, ska bli roligt att få lära känna honom som valack också.
 
Efter den här långa och röria dagen så tog jag en lugn kväll med fredagsmys i soffan med kattungarna. Jag har ju kattungar igen om någon är intresserad, de bor just nu i soffan så de gjorde mig sällskap i fredagsmyset. Nu är jag toktrött och ska ramla i säng!
 
Självklart hann jag även förbi hos Räkan och Chokladen, i dag var jag till och med där innan mörkret så någon bild blev det även om ljuset var på väg att bli för dåligt. Här en hel hög med föl! Chokladen längst till höger!
 
Och så en bild på Midas sen i våras, tror bilden är tagen i slutet av mars. Fina killen!
 
 
 
 
 

Lantis i stan!

Varje gång jag är i stan så är jag så tacksam att jag bor på landet! Jag är verkligen ingen stadsmänniska utan trvs bäst här ute i skogen!
 
Jag red Szum och Tant på förmiddagen. Szum var trött och seg, inte tjurig eller dum utan bara matt. Vi red på banan, travade över bommar och galopperade över bom. Travhoppade några små hinder och försökte oss även på något litet språng i galopp, men han var inte riktigt på hugget i dag. Nya tag framöver!
 
Sen red jag ut Tant, planen var en lite lugnare tur i dag men det började inte så bra. Grannarna byter tak, det var snickare på taket och fullt med grejer i trädgården. Tant som aldrig är rädd för något annars var brydd och ville inte gå. Snickarna slutade hamra och pratade md oss, men hon tittade mest på den, troligen livsfarliga, bilen som stod parkerad vid vägen. Till slut var det error i huvudet på henne och jag vet inte om hon ens mindes vad som var farligt. Eftresom vi kom i error läge så klev jag av och gick förbi, ingen mening att tjafsa med ett fuxsto! På hemväg så sågades det och grejades för fullt, Tant gick förbi utan att tveka men tittade lite misstänksamt på den där bilen...
 
Sen åkte jag till Sundsvall. Det blev en dyr dag! Jag har köpt lyse till ridbanan, stolpar köpte ajg redan i fjol och nu ska de upp innan vintern. Har köpt lampor och kabel, dyrt men väl använda pengar i vintermörkret! Sen var jag och provkörde en bil. Samma sak där, dyrt men välbehövligt! Det är en jeep osm jag ännu inte får dra mitt släp med så nu gäller det att få till BEkörkortet! Min pappa var med och hjälpte mig kolla bilen, om det är ett bra köp visar sig framöver. Till veckan får jag hämta bilen, spännande!
 
I morgon väntar en ny, intensiv och spännande dag! Nu ska jag sätta väckarn tidigt och sen sova! 

Oktober!

Ja ha då var det oktober och höst på riktigt! Dock jättefint väder i dag så än så länge så känns det helt okej med höst!
 
Elise kom på förmiddagen och vi red ut på Szum och Gandalf. Igår skrev jag ju att Szum blev dyrare för varje gång jag la på dressyrsadeln så i dag tog jag hoppsadeln för att hålla nere inflationen! Han var lite tjafsig på vägen bort men det gick ändå rätt bra. Sen kom Mona och vi red ut på Pålstina och Tant, blev en del galopp i friskt tempo och Tant som kändes lite matt förra veckan och därför fick lnågra dagar ledigt var verkligen på hugget igen. Hon till och med drog med mig! Trafalgar fick gå i töm, och jag tycker mig kunna se att det går åt rätt håll och att han kommer lite mer i genom kroppen, i alla fall i galoppen.
 
Jag hann även börja göra om en av lösdriftshagarna innan jag åkte i väg för lektioner på kvällen. Nu väntar rostade mackor med champinjoner!

RSS 2.0