Skottdagen!

Så fick vi en extra dag i år, jag har ägnat dagen åt att jobba!
 
Först Ica, bytte med en kille på jobbet som ville börja senare för att lämna på dagis, vilket gjorde att jag slutade en dryg timme tidigare! Då hann jag med inte mindre än tre hästar i kväll, vilket kändes bra, bara attt det är ljust nör man kommer hem är härligt tycker jag! Tömkörde först Clarinett, som var lite seg i dag, och sedan Gasper. Han fick fortsätta prova på att gå i trav i töm. Han börjar bli riktigt rolig att tömköra nu när ,man kan börja jpbba honom och inte bara styra och stanna. Dessutom blir han väldigt fin i det här jobbet och jag tror det kommer vara till stor hjälp i utbildningen. Avslutade med att jobba Sarek på banan. Vi jobbade med start, stopp och backa, följa john och andra koncentrationsövningar. Dessuotm tittade vi på de livsfarliga bommarna som låg på banan, dom tänkte han inte gå över, i alla fall inte i dag...
 
Nu har jag hunnit med lite kontorsjobb, skrivit fakturor och betalat fakturor, nu dags att ladda upp inför road trip i morgon!

Jobbhelg!

Blev inget bloggande igår, jag var alldeles för trött när den långa dagen var slut! 
 
Det var kallt igår morse, -21 grader, men det blev bättre sen. Jag jobbade på Ica på dagen och sedan red jag först Clarinett och sedan Gasper på banan. Gasper ledde jag först över bommarna flera gånger, han tyckeratt de är lite småläskigt,  sedan när jag skulle rida över dom så kom han lite fel in och slog i dom och blev lite rädd. I stället styrde vi in och gjorde halt mellan, och även ryggade mellan bommarna! 
 
Min plan innan var att äta och dricka ett glas vin till Mellon men det blev inte riktigt så... Jag var inte klar i stallet förrän strax efter 19.30 och då var inte Nisse klar så jag hjälpte honom med mockningen. Men till slut var jag så trött och hungrig så jag gick in och förberedde maten, paj med rökt ytterfile, trots detta var klockan över 22 innan det blev mat. Dock väldigt god mat, men det var inte aktuellt med något vin...
 
I morse red jag Szum innan jobbet. Strålande sol och nyskottad bana, så perfekt! Szum var spänd och laddad när jag började men efter några varv i trav slappnade han av och blev fin. Efter jobbet var jag i väg och hade lektioner. Nu är mina hästar inne, men det finns några kvar som också vill in sen är det sova som gäller!  Det känns som att jag inte hinner någonting på mina jobbhelger!
 
Utsikten från Szum i morse! Jag måste nog trimma manen lite som det ser ut!
 

Första galoppen!

Blev lite chockad i morse när termometern visade på 17 minusgrader efter dagar runt nollan och plusgrader på dagarna. Men det har varit soligt och fint, och varmare på dagen men blir nog kallt i natt med.
 
Dagen började på bästa sätt, med första galoppen på Gasper! Vi red på slingan i sommarhagen och det fanns en tanke om att prova galopp om det blev ett bra läge. Efter ett par varv i trav så kändes det både avspänt och med bra bjudning så jag provade. Då första galoppen gick bra så tog jag en till, fattade på samma ställe och även om det inte var några långa sträckor så kändes det både stabilt och välbalanserat. Jag var mycket nöjd efteråt! Tog även in Sarek och precis som igår så tog jag på grejerna och jobbade honom lite utanför boxarna, och en liten promenad ner till vägen.  Lite mer koncentrerad i dag men det är fortfarande mer fokus på allt annat spännande än på mig, men det kommer nog bara han kommer in i rutinerna! 
 
Sen skulle jag koppla på släpet för att åka med Szum på dressyrträning, men eftersom det hade varit så stora temperaturväxlingar så hade såklart släpet frysit ihop inklusive draget! Men med lite trix och varmvatten så löste det sig och vi kom i väg. Jag red för den engelsktalande tränaren i dag, det gick sådär. Szum var superspänd men jag kunde ändå rida honom hyfsat i det. Efteråt var han övertrött och jag kunde knappt få av sadeln och klä på honom för han snurrade mest runt och glodde på allt. 
 
Nu är alla hästar inne och det är nig bara sängen som gäller, Ica i morgon!

Besiktningsdags!

 Och så kom det lite mer snö!
 
Började dagen med att tömköra Clarinett. Hon var väldigt pigg men jobbade på bra! Sen red jag ut Tant, även hon var pigg som vanligt, det är verkligen svårt att tro att hon är 24 år! Avslutade med att ta in Sarek, borstade, tränade och provade sadel. Det var inte helt oväntat Tants sadel som verkar ligga bäst, den ligger bra på väldigt många hästar. Jag jobbade honom lite utanför boxarna med start och stopp. 
 
Sen åkte jag upp på byn, åt lunch och fixade sedan nya torkarblad inför besiktningen. Hem en snabbis och planerade kvällens lektioner innan jag åkte och besiktade bilen. Och den gick igenom utan anmärkning, det är många år sedan jag lyckades besikta utan ombesiktning! 
 
Sen lektioner på ridskolan, nu är jag rätt trött och det är dags att ladda upp inför i morgon och dressyrträning! 
 
 
Det var inte så lätt att fota Sarek i dag, men det får duga så länge!

Onsdagspizza!

I dag började min dag med att rida Gasper. Jag tyckte att det var dags för nya äventyr så vi satt upp på banan och sedan red vi upp i skogen ovanför gården! Vi red uppför backen i snön och sedan tillbaka, ingen lång tur men han lämnade i alla fall gården utan sällskap. Förutom att det är en viktig del i utbildningen (även om jag inte brukar rida ut de ensamma så här tidigt men jag har gjort allt lite annorlunda med Gasper, delvis för att han är hingst) så är det bra träning att klättra och pulsa i snön så att han ska få fina bakbensmuskler innan visningen! Han tvekade aldrig på att gå i väg men förstod inte riktigt att han inte fick stanna och äta av alla buskar i lämplig höjd, sen reagerade han lite första gången mitt ben fastnade i en gren men det gick över rätt fort! 
 
Sen red jag Szum på banan. Han var först lite seg efter gårdagens intervaller men jag fick igång honom rätt bra med jobb över bommar, men sen blev han väldigt okoncentrerad och jag misstänker att det var någon älgi närheten (de stryker runt gårdenmest hela tiden nu), jag red bara en liten stund till (och då var han inte ett dugg seg!) innan jag avslutade. Mitt på dagen km det en häst, det är en femåring som ska vara här för inridning. Han heter Sarek, är född hos Nisse och förlorade sin mamma när han var 3 månader så han hade en tuff start i livet. I gengeld lånade de med sig Lemonadens extra mamma (som sällskap till hästen hemma) så nu är hon helt ensam och dags att bli vuxen, det var ju väldigt odramatiskt när jag togh hem Räkan för Lemonaden tydde sig till ett annat sto som hon till och med fått dia lite av. Men nu är det slut med det och dags att bli vuxen.
 
När de hade åkt var vi rätt hungriga, men inte så sugna att laga mat, och när jag var in med bilen på verkstaden som en av grannarna har, för att kolla en lampa inför besiktningen i morgon, så åt han pizza till lunch. Det slutade med att jag åkte upp på byn och hämtade pizza jag med. Tänk hämtpizza på en vanlig onsdag, vilken lyx! 
 
Ikväll har jag varit vikarie på ridskolan, lite rörigt med nya grupper men det gick ändå rätt bra. I morgon ska jag dit igen! Nu är hästarna inne och det är nästan sovdags!

Ny utrustnig och magiska pulver!

I dag har vi haft testdag här på Brännan! Clarinett har testat min balans och jag har testat en antiglidpad och nya stigbyglar!
 
Elise kom på förmiddagen och vi red ut med Gandalf och Clarinett. Jag har ju misstänkt att Clarinett har en liten testperiod på gång, hon har ju små testat lite i veckan och det är väl inte helt oväntat att det skulle komma någon sådan period eftersom hon varit så otroligt snäll att rida trots att et är en häst med mycket skalle och lite humör. Vi hann inte långt förrän vi möter... PLOGBILEN! Jag fick lite lätt panik men den stananr så vi kan gå in på en infart, sen åker den visserligen förbi oss direkt men hästarna är helt obekymrade för det! Men sen hinner vi nog bara skritta någon minut till innan Clarinett kommer på att hon ska gå hem! Hon kör en repotoar av olika skutt och andra gymnastiska rörelser, bland annat en sväng ner i diket men jag sitter kvar och hon ger sig. Resten av turen finns det inte en minsta tendens till någonting! Vi rider ut dom i snön så de får pulsa lit, gäller att passa på innan snön är borta igen!
 
Sen red jag Gasper, var några dagar sedan jag red sist, vi har tränat på annat, men det gick lika bra som vanligt. I dag travade vi mycket och l¨nga sträckor, flera varv i taget på vårna upptrampade slinga i hagen! Fortsatte sedan med en liten fikarast innan ajg bytte stigbyglar på sadeln och red Szum. Har fått låna ett par moderna stigbyglar av en elev, tror de heter Freejumps, hon tycker att de varit revolutionerade för hennes hoppning så då vill man ju prova! Szum fick gå galoppintervaller i snön, de första fick jag driva massor men sen gick han av sig själv och när jag skulle trava ner så ville han bara galoppea. Avslutade med att rida Tant lite lätt på banan innan jag åkte i väg för en lektion. I kväll har det varit mockning hos Nisse och lite borstnig av en motvillig Lemonad.
 
Hur utföll testerna då?
Clarinetts test av min balans var ju över förväntan, jag har bättre balans än jag tror så jag behöver inte vara så orolig för att åka av! Antiglidpadden hade jag på Gasper, han är und i sadelstaden så sadeln vill gärna glida i sidled. Det gjorde den lite i dag med men det var bättre och jag kommer nog ha glädje av en sådan padd på fler hästar så en sådan ska jag köpa! Och stigbyglarna vet jag inte! Jag tänkte inte alls på dom när jag red, och det är nog ganska bra resultat för en stigbygel (den ska väl inte märkas av?) men de är ganska dyra, och ajg tycker inte att dom är så snygga... 
 
Jag är egentligen ganska konsvervativ när det gäller utrustning och grejer till hästarna, samtidigt tycker jag att man ska våga prova. Tänk vilken skillnad det är att rida i en bra, välanpassad sadel mot en som motarbetar ens sits, utrustningen är sällan lösningen på problemen men bra utrustning kan ju underlätta så varför ska det inte få göra det? För någon veckasedan fick jag för mig att prova ett "magiskt pulver" till Szum. Jag är verkligen emot alla tillskott men till vissa hästar är man liksom beredd att prova allt! Min dressyrtränare hade haft bra resultat på en häst som betedde sig som Szum, det är dopingklassat så det får inte anvndas vid tävling. Men jag tänkte prova, mest för skojs skull och för att ha testat, men det blev fiasko! Szum åt inte det magiska pulvret, vilket jag kan förstå för det luktade inte alls gott! Så är det någon som vill köpa lite magiskt pulver så har jag en hink över!
 
 Szum med stigbyglarna!

Måndagsfeeling!

Lite piggare i dag!
 
Jobbat på Ica som vanligt hela dagen, och på kvällen jobbade jag både Clarinett och Szum i töm. Clarinett som varit lite laddad hela veckan var hur lugn och fin som helst i dag, inget stök utan fullt fokus hela passet! Szum var också fin, båda hästarna fick jobba över bommar och det märks att Szum har blivit starkare (och mer mogen) för nu orkar han hålla red på benen över bommarna! Förut så kunde han gå över max ett par gånger innan fokuset försvann och bommarna flög åt alla håll! Han blir nog vuxen han med så småningom!

Soffläge!

Så var det dags igen, krasslig och opigg! Började natt när jag har svettats och frusit om varannan. I morse kände jag mig rätt pigg, i alla fall tills jag började göra något. Ledde ut två hästar och det kändes som jag var döende! Så har det fortsatt, så länge jag håller mig stilla så känner jag mig pigg men.så fort jag försöker göra något så snurrar hela världen och jag orkar knappt gå till stallet. 
 
Så det blev en lugn dag, longerade Gaser ute i snön och vi kunde i dag även longera i galopp! Sen betald jag några räkningar innan det blev soffliggare någon timme. På eftermiddagen åkte jag i väg för ett par lektioner och årsmötet för Nylands Hästsportlag. Deras årsmöten är inte lik andras så vi fick en gigantisk buffé med bland annat tre efterrätter! Det ni är inte illa!
 
Nu är hästarna inne och soffläget fortsätter!

Uppblåsta hästar!

I morse var det fint väder med sol men det gick över, i stället mulna det på och blåste upp. Alla hästar har varit busiga i dag och det har varit fullt race i hagarna. 
 
Jag började med att tömköra Gasper på banan. I dag tränade vi styrning mellan och runt bommarna, plus att vi provade på att jobba i trav i tömmen. Sen var det Clarinetts tur att jobba i töm och hon var rejält överenergisk i dag så hon fick springa av sig några varv på lina först innan vi jobbade i tömmer,  bland annat över bommar.
 
Även Tant var på hugget i dag, jag höll på åka av innan jag ens kommit upp i sadeln! När jag var på väg upp gjorde hon en liten vändning vilket nästan inte hängde med på. Men efter galoppjobb på en skogsvård med rejält med snö så var hon nog rätt trött och nöjd. Avslutade med att ta upp Chokladen på banan där hon fick gå över bommar för första gången! Det var inga konstigheter men dom där rosa sockerbitarna var lite läskiga.
 
På eftermiddagen var jag i väg och hade en lektion, och sedan har vi mockat hos Nisse och tagit in alla hästar. Blev, i vanlig ordning, en sen middag, revbensspjäll och potatis framför Mellon och nu har vi även satt i oss marängsviss! Kan säga att jag är rätt mätt just nu!
 

Fredagsmys!

Jag är inte riktigt pigg i dag heller, kanske håller jag på att bli sjuk igen men troligen behöver jag bara lite återhämtning! 
 
Efter jobbet i dag så redjag Szum på banan. Vi jobbade mycket med tempoväxlingar och sidvärtsjobb. Efter att vi joggat fram lite så jobbade jag först på diagonalerna där jag först red framåt för att sedan rida skänkelviknig andra halvan. Sen jobbade vi med höga tavbommar på stor volt, den halvan som inte hade bommar så växlade jag mellan att rida framåt och att flytta honom för innerskänkeln. Han släppte mycket av den övningen, och kom igång bra med bakbenen. Bommar är verkligen bra jobb! Dessutom gjorde vi lite fattningar, det börjar släppa lite med galoppen på banan som ar varit en låsning i snart ett år (sedan strulet med ryggen och sadlar i våras och somras) och i dag var det bara i första fattningen som han stod emot. Sen fattas det ju ännu massor innan fattningaran och galoppen är tillräckligt bra, men vi är på rätt väg tror jag! Efter galoppen så blev han jättefin i traven, i en liten stund tills han blev lite väl elektrisk och var tvungen att dkutta lite, och vi avslutade med lite bogen in. Bra pass!

Knäckt!

Blev inget bloggat igår, jag var helt knäckt när jag kom hem. Funderar om det fortfarande sitter kvar lite efter förra veckans influensa eller om det är något nytt på gång för jag är inte helt pigg i dag heller!
 
Igår jobbade jag på Ica på förmiddagen, sen hem för lunch, ombyte och planering innan ridskolan. Jag hade hästlekis igår för första gången och det var lite spännande! Fem barn ui åldern 4-6 år lössläppta i stallet kan ju gå precis hur som helst men både jag, hästarna och barnen var oskadda när vi varklara. Nästa vecka blir det ännu mer spännande för då ska de även rida! 
 
På väg hem från ridskolan stannade jag på ett möte som klubben hade om vårens tävlingar och träningar, och så var jag in med kaffe hos Nisse som inte hade hunnit köpa under dagen (och inget kaffe=kris!). När jag väl kom hem så togjag bara in hästarna och ramlade sedan ner i sängen direkt. Hoppade över allt annat som borde gjorts men de var nog lika bra för jag var så trött att jag knappt höll mig ståendes. Nu väntar en dag på Ica!

Konstig onsdag!

I dag har det varit en konstig onsdag, inte alls som det brukar!
 
Först jobbade jag på Ica på förmiddagen, det brukar jag ju inte slla göra. På onsdagar skickar vi varor till pensionärer och ålderdomshemmet på byn, jag som aldrig brukar göra det tycker att det är minst sagt rörigt...
 
Vid lunch slutade jag, åkte hem, åt lunch och sedan i gång med ridningen! Först ut var Gasper, i dag satt jag upp vid stallet och red honom på slingan i sommarhagen. Nytt ställe där han inte varit förut och lite längre slinga, han var väldigt pigg i dag men skötte sig utmärkt. Sen red jag dressyr med Szum ute i snön, det tyckte han var jobbigt och ganska onödigt men efter att vi kämpat oss igenom några fattningar så blev han väldigt fin i traven! Clarinett fick gå på banan, ville kolla lite om hon tänkte trassla i dag med. Hon var bättre i dag men provade lite smågrejer, kanske är det någon liten testperiod på gång? Tror dessutom att hon är brunstig! Avslutade sedan med att tömköra Gandalf.

Nu ska jag åk aoch hälsa på en kompis innan intag av hästar. Även i morgon väntar en halvdag på Ica, ganska skönt att bara jobba till lunch tycker jag!

Solenergi!

I dag har jag tankat massor av energi! En ganska lugn dag hemma och så sol på det! Även om det var kallt i morse så blev det snabbt bättre bara solen kom fram, lite känsla av vårvinter ute i dag!
 
Efter att ha gjort stallet på morgonen så ägnde jag lite tid åt att fakturera och diska innan jag gick ut och red i solen. Först ut var Gasper, vi fortsatte i hagen och i dag blev det ett flertal travsträckor. Det går ju som en dans så i morgon väntar nya utmaningar! Sen fick även Szum gå i samma hage men med en massa galopp för hans det, det gick också bra även om jag satt rätt löst en gång när han tog ett stort oplanerat skutt! Clarinett fick gå på banan, hon hade lite småfyr för sig i dag. Jag tror det satt kvar lite sen våran älgträning i söndags, vet inte om hon kom på något då eller om det satt kvar lite spänning men efter en stund med väldigt lätta krav och bara skritt och sedan trav runt spåret så släppte hon och var som vanligt. Avslutade med att rida ut Tant, hon fick trampa upp lite stigar. Först i skogen ovanför gården när det var rätt tungjobbat och sedan red vi galoppintervaller på slingan jag har upptrampad men som hade snöat igen nu.
 
Sen var jag upp till biblioteket och lånade några böcker, nämligen ett gäng barnböcker! Självklart är det hästböcker! Det är böckerna om Amanda somjag även tidigare har använt som inspiration och tips när jag har jobbat på ridskola och haft barnlektioner, dom är faktiskt jättebra! Stannade och fodrade Nisses hästar på hemvägen, han har varit på marknad i Röros! Sen middag och i väg på en lektion. Nu är hästarna inne och jag borde sätta mig med planering eller annat nyttigt men jag tror inte jag orkar det så i stället blir det nog lite tv och sen sova!

Ändrade planer!

I dag blev det ändrade planer! Såg på Facebook i morse att det skulle vara information om Leader, 3sam och projekt runt det på kvällen. När det lite oväntat gick att lösa att komma från jobbet lite tidigare så slog jag till och åkte på det i stället för att var ahemma och rida. Och det var ett bra drag! En massa ideer bubblar i huvudet och det tycks finnas en hel del pengar att söka för rätt projekt som är upplagt på rätt sätt. Nu gäller det att spåna och fundera! Ibland är det bra att våga ändra sina planer, nu hoppas jag på att det blir något bra av det här! Idee´r har jag i alla fall gott om!

Alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag började på bästa sätt, med bra unghästridning! Jag red Gasper i snön ute i hagen och i dag har vi travat! Två travsträckor blev det och det kändes verkligen plättlätt. Kommer ni ihåg att jag skrev det häromdagen när jag hade provat att få trav att jag trodde det skulle fungera utan problem nästa gång?  Som väntat hade polyeten trillat ner till i dag och det var som vi aldrig hade gjort annat!
 
Sen några timmar på Ica. Hemma igen så red jag Clarinett på banan, eller red och red, jag försökte rida i alla fall. Efter ett par varv blev hon väldigt okoncentrerad, eller rättare sagt väldigt koncentrerad på något i skogskanten, och vad står där om inte två älgar precis ovanför min hage! Det var stört omöjligt att få Clarinett att koncentrera sig på något annat än älgarna, hon var bara tvungen att spana på dom i vart och vartannat steg! Efter en stund försvann dom och Clarinett hann precis slappna av, börja fokusera på mig och vi skulle just sätta igång i trav när det brakade till och älgarna var i skogen precis ovanför banan! Men då gav jag upp och satt av! Inte rätt dag i dag och ingen större mening att försöka något vettigt med någon annan heller! 
 
I stället blev det mat och sedan alla hjärtans dag mys med Så ska det låta och choklad. Dock utan kaka, hade bakat en men när jag togbut den ur ugnen delade sig formen och kakan landade på golvet. Men dagens ordspråk blev "man ska inte gråta över spilld kaka!"

Bitande bommar!

Forsatt snöväder, ny har vi fått tillbaka samma mängd som tinade bort förra veckan! 
 
Jag har varit på Ica i dag, när jag kom från jobbet kände jag mig inspirerad och taggad så jag bar fram lite bommar i snön på banan. Sen fick först Szum gå ett dressyrpass med bommar och sedan tömkörde jag Gasper över dom. Med Szum hade jag dom lite upphöjda, och dom låg så jag vände i efter en två tredjedelar av långsidan. Vi ökade traven på långsidan, fångade upp innan bommarna, red framåt på långsidan och sen kortade upp traven på kortsida igen. Blev ett väldigt bra jobb för honom.
 
Gasper började jag att leda över en upphöjd bom, han gick över utan att tveka men hade nog inte räknat med att den skulle anfalla när han klev över. Alltså, han lyfte inte bakbenen ordentligt utan rev bommen så det både lät och kändes, i andra försöket blev det likadant och sedan var han tveksam till den upphöjda bommen. Men jag kunde ändå tömköra över en liten serie med bommar på marken, och så har han spanat på rosa sockerbitar, inte alla tuffa ryska hingstar som gjort det! Jag är mest nöjd med att styrningen fungerar så bra att jag med lätthet kan styra in på bommarna, sen får vi träna mer på att lyfta på benen!
 
Nu i kväll har vi haft  mellomys med lasagne, ni vet hästlasange, och nu lite chips och Gaygalan. 

Busväder!

I dag har det varit riktigt busväder!  Snö på både tvären och tvären, och det har blåst riktigt kallt! 
 
Jag tömkörde Clarinett innan jobbet. Hon började i lite balanstrav,  det var lite spännande med både snöstorm och busande hästar i hagarna men efter ett par varv slappnade hon av och jobbade på.
 
Efter jobbet, och efter att ha skottat mig fram till både ytterdörren,boxar och garage så red jag Tant på banan. Det blev såklart inget hårt dressyrande i snöstormen utan lite lösgörande jobb bara. Tant var lite tjafsig i början, växlade mellan att bita sig fast och släppa bettet, trampa luft och gå mer uppåt än framåt och rumpan och bogar åkte åt alla håll och kanter. Det gäller verkligen att inte bli stressad i det läget och börja härja och greja, utan bara jobba vidare så släpper hon till sist. Så även i dag!
 
Clarinett i snöyran i dag!
 
Nära att blåsa bort tror jag! 

Nästan normalfart!

I morse var jag piggare, och i dag har jag nästan gått i normalfart och utan tabletter, nu hoppas jag att det håller i sig! Dessutom kom det lite dnö igår som i alla fall delvis fastnat på isen, det är också br, sen har det tyvärr blåst kallt i dag men man kan ju inte få allt!
 
Började med Gasper, vi red i hagen som tidigare och i dag klämde vi till med fyra varv! Provade att få till lite trav men det blevinte mer än några steg, men jag är rätt övertygad om att det kommer fungera nästa gång. Det har varit lite så förut, att jag när börjar med något nytt så är han vaäldigt tveksam först men nästa gång har poletten trillat ner och det går av sig själv. Start, stopp och styrning fungerar bra i skritt i alla fall, åtminstånde tillräckligt bra! Red sedan Szum på banan, kombinationen blåst och halvhalt underlag är ingen hit för honom så jag jobbade bara med att få bjudning och att få honom att trava genom kroppen. Vi red mest bara på fyrkanten och något varv på volten emellanåt. Avslutade när han hade släppt och travade bra.
 
Sen lunch, resterna av gårdagenkvällens wokgryta, innan ridskolan. I dag hade vi personalmöte så det blev några extra timmar där, nu är hästarna inne och jag ska nog titta lite på tv innan sängen. Håll nu tummarna att jag är fortsatt pigg i morgon!

Halvfart!

Fortfarande lite sjukstuga och halvfart,  men känner mig lite piggare i kväll i alla fall. 
 
Jag och Elise red ut på förmiddagen med Clarinett och Gandalf. Även om inte jag var så pigg så var Clarinett desto piggare! Sen red jag Gasper på samma vis som igår, i dag kunde jag rida ett helt varv runt hagen och sedan en massa vändningar och styrträning. Jag skulle verkligen kunna hålla på hur länge som helst när det går sådär bra och man känner hur unghästen börjar förstå vad det går ut på, men det gäller att avbryta i tid, innan dom blir trött eller less. Det är ofta när man hållt på för länge som det blir tjafs eller problem. Han får guldstjärna i dag med! Avslutade med att tömköra Szum i snön och han var jättefin.
 
Sen lunch och ett par timmars vila innan lektioner i kväll. Nu är mina hästar inne och vi kom på nu vid 21 tiden att vi var hungriga så det blir strax en sen middag, bättre sent än aldrig! 

Fettisdagen!

Fettisdagen började precis som dagen igår, med te och Alvedon. Inte var jag någe piggare i dag utan jag har gått på halvfart och Alvedon.
 
Började med att rida Szum på banan, han var inte lika fin som i lördags men eftehand helt okej. Vi omarbetade lördagens övning, så vi red kortsidorna som en halvvolt där jag hade honom ställd och flyttade ut honom för innerskänkeln, sen red jag framåt ut på långsidan. I lördags höll vi oss på volten men annars samma upplägg. Sen var jag och Gasper lite busiga, eller kanske inte så busiga men jag har bara suttit på honom två gånger än så det är egentligen i tidigaste laget att börja hålla på själv, men nu blev det så. Hn är väldigt avspänd med att ha mig på ryggen, annars hade jag givetvis inte gått vidare så snabbt. Vi höll till en hage med en massa mjuk snö, jag satt upp och red sedan några varv på en volt med halter och igångsättningar. Visst lite vingligt var det, och lite fundersam var han men det kändes verklign hellugnt och han får en stor guldstjärna i dag! Avslutade med att skritta ut Tant en sväng i skogen och snön, rätt lämpligt jobb för mig i dag.
 
Och eftersom det är fettisdagen i dag så blev det bruna bönor och fläsk till lunch, fast jag äter inte bruna bönor så jag åt fläsk och potatis i stället. Och sedan kaffe och semla, vilken lyx! Sen var det lite kor som skulle flyttas, det här med kor är inte min grej men nu var det ju lite halt så min bil var det lämpligaste alternativet och det är ju alltid lättare om man är två. Så elva kalvar har flyttats åt ett håll och en kviga åt det andra hållet, gick faktiskt mycket smidigare än jag hade väntat mig. Sen var jag i väg och hade en lektion innan lite pyssel hemma och intag av hästar. Nu är det nog dags för mer Alvedon!
 
 
Gasper efter dagens ridning, visst är han söt som socker?
 
 

Skitväder!

Jäklar skitväder! Plusgrader och stundtals regn har gjort att det återigen är is och halka,  jag som var så nöjd med snön och underlaget! 
 
I morse när jag vaknade så kände jag mig krasslig och hängig. En kopp te och en Alvedon innan stallet och sedan var jag faktiskt rätt pigg på jobbet. Men när jag kom hem till halkan och regnet så ställde jag in ridningen och har kurerat mig med semla i stället (tror jag absolut är bra mot förkylning). Nu är det ytterligare ett gäng hästar som vill in men sen blir det sängen och nya tag i morgon, då förhoppningsvis piggare!
 

Tö och plusgrader!

En dag med plusgrader och det har redan börjat bli halt, hur ska det då bli efter ett par dagar till? Jag som var så glad över snön och ridunderlaget!
 
I morse åkte jag och Clarinett på dressyrträning. Det var en lärorik och intressant upplevelse. Clarinett var lite lätt uppspelt av alla hästar och allt att titta på,  minst brydd var hon över travhästarna som sprang på travbanan. Det var två träningar samtidigt i ridhuset så det var lite lätt rörigt. Jag satt upp och jobbade henne i skritt först men hon kunde inte alls fokusera på mig, så jag satt av longerade lite och började sedan om med travjobb ganska direkt. Och då var hon som vanligt att rida! Hon var väldigt fin och fick mycket beröm av Sara men blev såklart trött rätt fort. Trots det har vi några saker att jobba med. Hon var rejält svettig och trött och kunde därför inte alls förstå att hon inte fick lägga sig och rulla i ridhuset!  
 
Hemma igen så mockade jag släpet och tömde bilen, sen lite fika och en ridtur med Tant. Efter middag och kladdkaka så följde Nisse med mig när jag tog in hästarna, så när det var gjort så sadlade jag Gasper. Tyvärr hade det blivit lite halt precis utanför boxarna så vi höll till vid sidan om stallet i stället, i halvmörkt mellan soptunnan och vägen.  Men det gör inget att förutsättningarna inte är perfekta när man har en så cool häst! När jag suttit upp ett par gånger och vi snurrat runt soptunnan några varv så kändes det mest löjligt att fortsätta,  han är helt med på allt vi gör och avspänd. Nu är det dags för större utmaningar! 
 
Clarinett innan avfärd i morse!
 
Och på Dannero efter träningen.  Observera hennes smutsiga lindor efter att ha försökt lägga sig i ridhuset.

Bra riddag!

I dag har jag fått mig lite bra ridnng, det behövs verkligen. Fick en ahaupplevelse mitt i allt också, "men jag kan ju rida" ville jag utbrista mitt i allt. Och det är ju klart att jag kan rida, men jag glömmer ju bort det emellanåt i allt stök!
 
Jag började dagen med att römkra Gasper, i dag tränade vi mycket på svängar och vi är ju inte alltid överens åt vilket håll vi ska och precisionen är sådär men de går absolut åt rätt håll. Sen in för lite fika innan jag åkte i väg för en lektion och för att rida två hästar. Och inte bara rida utan även hoppa, för mig som inte har hopppat sedan typ november blev det en rivstart med två hästar och dessutom två hästar som jag inte känner helt.
 
Först Sickan som jag ju faktiskt har hoppat lite men det är ett par år sedan nu, däremot var det bara en dryg månad sedan jag red henne sist. Jag tyckte att hon tog tag i hindren mer än sist jag hoppade, och hon var bra med och framåt. Sen red jag Matilda som jag bara ridit ett par gånger och det är säkert mer än ett halvåt sedan sist, men jag är väldigt förtjust i henne. Jag har sett henne på många träningar och hon ser stark och het ut i hoppningen så min plan var att få henne att vänta på hindren. Nu lyckades jag väl inte varje språng men änfå öve mina förväntningar, så jag är nöjd med båda hästarna!
 
Sen hem, lite tacosrester till mat innan jag kopplade på släpet och gjorde i ordning Szum för att åka på dressyrträning! Szum gick riktigt bra i dag! Vi fick bland annat jobba med att på volten ställa honom lite extra i nacken, flytta honom för innerskänkeln ut påvolten och sedan lätta i handen och rida framåt. Tanken var att få honom mer eftegiven i innersidan och få honom att trava med. Och jäklar vad han travade! Men på slutet blev han trött och tyckte det var bättre att titta på de som satt på läktaren än att gå sidvärts! Väldigt nöjd ändå!
 
Det blev lite annorlunda mellomys för mig eftersom jag satt i bilen på hemväg då, så jag lyssnade p radiosändningen och åt godis. Gick bra det med! Nu har jag packat om grejerna så nu är det baa att sova och ladda om inöfr i morgon. Då ska Clarinett på sin första träning!
 

Hoviskväll!

I kväll var det dags för umgänge med hovis igen, det blev en bra uppstart på helgen!
 
Jag skyndade mig hem efter jobbet, lastade Tant och Clarinett för att köra dom till Nisse. Där skodde hovis Tant och Nisse skodde Clarinett, och sen fick dom åka hem igen och jag tog in de andra hästarna. För att sedan åka tillbaka till Nisse där vi fixade tacos och sedan semla till efterrätt. Ni må tro att man är mätt nu! Förutom trevligt umgänge och skitsnack så har vi ventilerat affärsideer, samarbeten och företagsutveckling, finns så mycket man både kan och vill göra, det gäller bara att hitta formerna och komma igång. Det är mycket funderingar kring detta nu då har ni idéer så hör av er! Nu är det några hästar här som ska in innan det blir god natt, i morgon väntar en intensiv dag! 

Ridskoledag!

Torsdag och det innebär kvällen på ridskolan, men innan jag kom dit hade jag hunnit med lite annat också!
 
Förmiddagen var jag på Ica. Sen hem, lite fika och sen rida! Både Clarinett och Szum fick jobba ute i snön med galoppjobb. Lite mer galopp för Szum men båda skötte sig utmärkt, och fick ett bra jobb. Sen middag och i väg till ridskolan, nu är jag hemma igen och har tagit in hästarna. Nu är det bara att ladda om inför i morgon, det kommer nämligen också vara endag med full fart!

Trögstartad!

I morse var det trögt att komma igång,  lite kallare igen och det gjorde mig lite seg.
 
När jag väl kom igång så började jag med Gasper, i dag var det longering på schemat. Det har ju varit lite lugnare jobb några dagar så det passade bra att jobba med traven i lina nu. Sen red jag Szum på banan, och han var så fin! Vi gick tillbaka till det system som vi red efter i höstas där vi började med att trava fram på fyrkanten med ett varv på volten på varje kortsida. Szum var lagom laddad och väldigt fin att rida! Känns som han är bättre i formen och han var verkligen med på noterna i dag, han ger verkligen en suverän ridkänsla när han går bra! Några galoppfattningar fick vi till också! Fortsatte med en tur med Tant innan fika och sen tömkörning av Gandalf. 
 
Nu i kväll har det varit personalmöte med Ica, nu är hästarna inne så det är bara att ladda om inför i morgon! 

Stalltomte?

Tisdag och det innebär som oftast hemmadag!
 
Började med att tömköra Gasper, och jäklar vad det hade hänt mycket sen jag ställde in honom i stallet igår! Undrar om det är någon liten stalltomte som tränar mina hästar om nätterna? I dag var gasen mycket jämnare och vi kunde börja lägga in halter och vändningar, och som väntat var inte det så svårt när bjudningen fins där. Vi kunde avsluta innan han blev det minsta trött eller less och jag var bara jättenöjd! 
 
Sen red jag först Tant,hon fick skritta och trava fram lite på slingan jag har i sommarhagen och sedan jobbade vi lite lösgörande på banan. Hon blev faktiskt rätt fin på slutet och det som var intressant i dag var att vänstervarvet kändes bäst i dag, brukar vara tvärtom. Efter det hade jag en liten fikapaus innan jag red Szum på slingan, det var som väntat lite intressant. De första fyra-fem varven i trav var fyllda av bocksprång, tvärnitar, kosparkar, avsaktningar, drag i tygeln och annat tjafs, men efter dom stökvarven kunde vi trava flera varv åt båda håll på ett hyfsat normalt sätt så jag är ändå nöjd, men jag tror att jag nog var tröttast efteråt. 
 
Clarinett red jag på banan, först gången utan att stänga grinden vilket hon direkt reflekterade över. Hon gjorde inget mer än att försöka sakta av eller vingla ut där men lyssnade direkt när jag ramade in henne, ändå hade hon full koll på att det var öppet! Hon är rolig, och uppmärksam. Jag var mycket imponerad av henne i dag, vi har ju galopperat minemalt på grund av underlaget som har varit, och hon är ju oskodd. På banan kanske vi har fattat galopp ett par gånger sen i somras, i dag var underlaget bra och döm om min förvåning när hon gör klockrena fattningar! Hon började inte bara galoppera utan gjorde riktigt bra fattningar, och rätt galopp! Vilken stjärna hon är! Avslutade sedan med att ta in Chokladen, hon fick i dag träna på att sitta fast, bli borstad, ha schabrak och sadel och så provade vi kapsonen, den är i största laget men jag tror det ska fungera. Det känns som det har varit bra jobb på alla hästarna i dag och de har verkligen skött sig! Undra om det är den där stalltomten som mutat dom?
 
Sen middag och i väg på en lektion. Nu ska jag ta in hästarna och sedan blir det nog lugnt resten av kvällen, har haft lite ont i huvudet i flera dagar vilekt inte är likt mig, hoppas bara inte att jag kommer bli sjuk!
 
Tant efter dagens ridning!

Ojämnt väder och ojämn gas!

Igår kväll var det -9 grader och inga prognoser hade förvarnat om att det skulle bli något annat så jag hickade till lite i morse när termometern visade -17 grader! Som tur är så har det vänt under dagen och nu är det bara -5 grader och där får det gärna stanna ett tag!
 
Efter jobbet så tömkörde jag Gasper lite på banan. Han tuffade på lite bättre i dag men bjudningen är fortfarande lite varierande. Man kan säga att både gasen, styrningen och bromsen tar lite ojämnt, så ännu skulle han nog inte gå igenom någon besiktning men vi jobbar med servicen så snart är han nog körduglig! Skämt å sido så var han mycket bättre i dag men vi jobbar fortfarande bara med att gå längs staketet och få en jämn bjudning. Låter enkelt men det brukar ta några gånger innan de kommer på vad det går ut på, är ju jättekonstigt att den där människan ska gå där bakom och kommunicera genom några några läderremmar i munnen... Man börjar däremot att se att han nog kommer bli riktigt fin under ryttare och i arbete, blir roligt att jobba vidare med honom!

RSS 2.0