Hopphelg!

Det blev en riktigt hopphelg, utan att jag ens ridit!
 
Igår var jag funktionär på klubbens ponnyhopptävling. Det var rekordmånga startande så vi var där från 8.30-19.00, verkligen heldag!! Jag var helt slut efter, köpte med mig mat på vägen hem och sen bara nattade hästarna.
 
I dag började jag med lite pyssel med hagar och ridbanan, jobbade Szum i töm och grejade lite.  Sen lite fikapaus och sen löshoppade jag och Linda 6 hästar här hemma! Clarinett först som var helt loss! Även Chokladen var tokladdad men hoppade riktigt bra! Rabea löshoppade vi för första gången, hon hoppade med mycket luft men blev lite osäker när det blev högre. Lemonaden var ofokuserad och rev en massa, Dajmen fick prova på för första gången och hoppade 50 cm. Sist ut Lilla Grå som var svårfångad och hoppade på eget bevåg. Sammanfattningsvis han man säga att hästarna var glada att banan var bar och man kunde busa runt igen!
 
Tacos till sen middag och nu duscha och sova! Tyvärr blev det inte så många bilder eller filmer eftersom vi bara var två.
 
Chokladen!
 
Lemonaden efteråt, som tur är så är hon snyggare i rörelse...
 

Aha-känsla!

Ica i dag, lönehelg och för många långhelg så rätt bra fart! 
 
På kvällen red jag först Lemonaden på banan som inte är helt bar än men halva är avtinad och nästan torr.  Longerade först och sedan skrittade vi lite och kolllade styrning och bjudning. Sen red jag Clarinett som var jättefin! Fick en aha-upplevelse då jag lyckades få rätt vinkel och placering av höften så helt plötsligt kunde kag styra bara med en liten rörelse i höften och Clarinett var bra framme och lättriden. Tappade känslan i höger galoppen, förutom en gång som blev riktigt bra, men i vänster gick det bättre. Nu gäller det att få det till en vana och inte en tillfällighet!
 
Lemonaden i lina i dag, fortfarande mycket kvar att fylla ut, och mycket päls att fälla...
 
 
 
Och efter ridningen!
 
 
 
Och en bild frpn Clarinetts pass!
 
 
 

Torsdagsclinic!

Lite vimsigt på jobbet på förmiddagen igår men det ordnade upp sig med personal så jag kunde smita ett par timmar tidigare. 
 
Jag och Linda åkte till Nordviks naturbruksgymnasium där SWB hade clinic om unghästtestet och avel. Väldigt bra och intressant! Dessutom var det den hoppfomare som ska döma unghästtestet hos oss som hade det. Först var vi i ridhuset där vi tittade på tre hästar i löshoppning. Började med en tvååring som inte hade löshoppat tidigare, där visade han hur han ville introducera hästarna i löshoppning. Sen en treåring som fick gå en motsvarande visning och han förklarade hur ha ville ha det och vad han tyckte var viktigt. Som avslutning var det en fyraårng som också gick motsvarande testet där han gick igenom punkt för punkt på bedömningsprotokollet hur han tänker och vilka poäng han skulle sätta. Väldigt intressant! Sen avslutades det på sal med information, statistik och lite diskussioner. En mycket bra och lärorik kväll, synd att inte fler tog chansen speciellt eftersom det även var gratis!
 
Vi åt på hemvägen och det var sent innan jag var hemma, snabba bud i stallet och sen typ sova direkt men tog lite tid att varva ner och nu är jag rätt trött... Men Ica gäller i dag och det lär bli bra fart där, lönehelg och för många långhelg!
 
Bilder från kvällen:
Fyraåringen!
 
Löshoppning!
 
 
 
 

Vårdepp!

Igår ramlade vårdeppen över mig. Borde inte varit oväntat, det har varit en tuff vinter och är fortfarande, men känslan har varit bättte men igår kom verkligheten tillbaka över mig igen! Förutom att det varit fantastiskt mycket snö som ställt till det på olika sätt så har jag haft svårt att få betalt av vissa av de hästar som varit här (inte alla, vissa sköter sig exemplariskt) och jag står fortfarande med en häst där jag inte får kontakt med ägaren, vad gör man då? Detta i kombination med gigantiska elräkningar (och såklart en massa annat) gör att det är mer än lovligt tufft ekonomiskt just nu, men jag hoppas att det ska vända nu! Men det hade varit bra att få någon häst såld, men nu blev helgens provridning av Szum inställd så måste göra nya försök.
 
I alla fall så var planen att inte göra så mycket med hästarna utan bara ta det lugnt. Så jag mockade lite i  hagarna, och i stallet kom lite energi tillbaka och jag såg dessutom att en fläck på banan hade inte bara tinat utan även torkat hyfsatså då jobbade jag Lilla grå i töm. Sen pysslade jag lite med Dajmen som fick prova schabrak med täckesgjord. Det är en känslig dam så jag ska ta det väldigt lugnt och noggrant med henne, har ju Lemonadens sadeltvång i höstas i minnet!
 
Sen lunch och i väg på ridskolan där jag tömkörde en häst och hade två grupper. Nu är jag på Ica och här är det lite rörigt eftersom vi är lite personal...

Tråkvår!

Det är ganska tråkigt med ridningen just nu eftersom det är väldigt begränsat med ridmöjligheter, banan inte avtinad och grusvägarna mjuka och lömska. Men det är max ett par veckor nu och sedan finns det massor av ridvägar!
 
Igår jobbade jag Lilla grå i töm nere vid min infart. Fokus låg på att få igenom ställningen i nacken och eftergiften i innersidan. I dag fortsatte jag med tömjobbet, efter att ha gjort lite service på några hagar, så både Lemonaden och Chokladen fick gå i töm nere vid infarten. Lemonaden fick jobba i trav i töm för första gången och Chokladen såg mycket bättre ut än för ett par veckor sedan. Förhoppningsvis var det pälsfällningen som spökade och en veckas vila kanske hjälpte. 
 
Sen skrittade jag ut Clarinett i skogen, det var bitvis blött och flera bäckar av smältvatten, Clarinett är inte rädd för vatten men jag hade i stället problem med att få henne upp ur vattnet! Hon plaskade med hovarna, smakade på vattnet på säkert 4-5 ställen och drack ur två bäckar! Annars var hon på sprattelhumör och studsade i väg några gånger, inte lätt nu när det inte går att rasta av ordentligt!
 
Sen lunch, och städade huset på Brännan innan jag åkte i väg på några lektioner! Nu omladdning för ny dag i morgon!
 
Lemonaden nere vid vägen i dag!
 
 

Söndag!

Dagen började med lösa hästar hos Nisse och lång frukost! Sen jobbade jag Szum i töm på den snöblöta banan, är bra för avtiningen att snön luckras upp!
 
Efter jobbet och middag så red jag och Linda ut, jag red på Clarinett och hade Chokladen som handhäst. Det gick bra men blev en lugn tur då vägarna inte är att lita på just nu. Avslutade med att hjälpa Nisse lite i stallet, och köra fast skottkärran på gödselstacken! Nu sova och ladda om inför jobb i morgon med!

Skogstur!

Motivationen var rätt låg när jag kom hem från jobbet igår, blåst och regn gjorde sitt till. Men medan jag letade motivationen så slutade i alla fall regnet.
 
Jag och Linda skrittade ut i skogen med Lemonaden och Rabea. Första biten gick jag med henne innan jag satt upp på en stubbe, även på slutet ledde jag henne eftersom det är rejäl klättring nerför där. Men däremellan red vi i skotarspåren, i besvärlig terräng, över pinnar och stockar i alla varianter, upp och ner och genom vattenpölar och bäckar av smältvatten. Rabea är inte jätteförtjust i vatten och en gång fick Linda kliva av och leda, dessutom hoppade hon över någon vattensamling och var rätt fjollig med vattnet, som för övrigt var på många ställen nu, däremot var inte Lemonaden så brydd utan traskade rakt igenom allt! Jag är så imponerad över henne, både att hon är så orädd men även över hennes balans!
 
Sen blev det pizza till en sen middag och nu har vi hunnit fånga in Nisses ston som var ute och gled på gården. Ska göra ett litet ryck med Szum och sen är det Ica som gäller!
 
Lemonaden fick ett täcke igår, hon har aldrig haft täcke förut, har inte funnits någon anlednig eftersom hon inte är frusen av sig. Men nu när hon rids lite mer och ju kanske ska visas så kan det vara bra att ha ett täcke att dra på i bland. Hittade ett passande täcke hos Nisse i en säck med täcken han hade fått, hon är ju liten så ett ponnytäcke passade bra!
 
Täcke med stjärnor till min stjärna! 
 
Från våran tur, Lemonaden ser ut som en ponny bredvid Rabea! Men man så det räcker har hon ju i alla fall! Hur sla jag kunna knoppa den där?
 
Några av Nisses ston, här på plats i hagen!

Vårblöta!

Nu tinar det i rekordfart, tror vi hade 14 grader på dagen igår, gården ser annorlunda ut varje gång man varit borta några timmar! Skönt att snön försvinner men blött blir det! Och inte blev det torrare av att det regnade igårkväll! Men det tog bra på snön och nu börjar jag tro att ridbanan ska vara mer eller mindre bar efter helgen!
 
Red Clarinett innan jobbet igår, hon fick plaska runt lite på bnan som styrketräning och för att luckra upp snön så den tinar fortare. När jag kom hem från jobbet regnade det ordentligt och ridlusten försvann. Tömkörde i alla fall Lilla Grå upp till en avfart där vi jobbade lite, hon var helt loss! Dels lite spänd i kroppen efter regnet, dels var nog humöret där för sen när jag skulle sätta på täcken på de andra hästarna så for alla runt som tokar i hagarna. Så kanske inte rätt dag att göra det jobbet med henne, eller så alldeles rätt dag för jobba fick vi ju båda!
 
I dag regnar det inte men misstänker att hagarna är rejält blöta, är nog dags att leta fram vattenslangen för säsongen, känns som vi kommer ha många leriga hästben framöver. Men nu i dag först jobb på Ica!

Sommartemperatur!

Sommartemperatur i dag igen! Söderut har det varit högsommarvärme!
 
Jag har gjort lite annat pyssel i dag, som service av hagar, urdikning och krattning. Sen red jag Lemonaden som sist, ledde henne till skogskanten och satt upp på en stubbe. Eftersom det var lite väl brant klättring på sina ställen, där ledde jag henne, så fick vi träna en hel del på att kliva upp från stubbe! Råkade fastna i en gren också, både hennes huvud och min hjälm och väst tog i! Hon blev lite rädd, travade några steg och ruskade på halsen! Känns verkligen bra så här långt med inridningen!
 
När jag ridit tillbaka till stallet så skickade Nisse att han hade kört fast i snön. Men när jag kom dit så kom han ändå lös själv, men eftersom jag ändå var på språng passade jag på att fika lite lunch. Sen red jag ut Clarinett, mest skritt för skogsvägarna är för mjuka nu! Szum fick jogga lite i töm på banan i allt vatten och snö. Avslutade med att Dajmen fick repetera sista dagarna med kapson och schabrak men vid stallet, gick inte lika bra som när vi var uppe vid hagen igår men det gick! Vi jobbar vidare!
 
Sen middag och i väg för en lektion, på avtinad och ganska torr bana! Finns hopp i år med, längtar till min bana är bar!
 
Myspysväder!

Typiskt vårväder!

Igår väldigt typiskt vårväder, några plusgrader, mulet och duggregn på dagen... Lite tråkigt men det tar bra på snön!
 
Underlaget på banan var lite tråkigt med vatten under snön så Lilla Grå och Szum fick gå varsitt lättare ridpass bara. Sen fortsatte jag jobbet med utrustningen på Dajmen. Gjorde det enkelt för henne genom att bara ta ut henne från hagen och göra jobbet där. Det var nog en bra plan för det gick bra med både kapson och schabrak! Började med att ta på och av ett träns utan bett, när det fungerade fortsatte jag med kapsonen! Även schabraket gick bra att ha överallt och även vifta med, vi har ju tränat med det förut men det märktes inte i tisdags...
 
Sen lunch och i väg till ridskolan, där tömkörning av en häst, två grupper och som avslutning kom några och provred en ponny som vi har till salu. 
 
Bildbevis på Dajmen med kapsonen!

Sommarkänsla!

Igår nästan sommarvärme! Nu tinar snön fort bort och ersätts av lera och blöta!
 
I måndags red jag Chokladen efter jobbet, men hon var inte alls med mig. Jag vet inte om det är fällningen som stör henne fortfarande eller något annat, men något är det som inte är bra!
 
Igår började jag med att fixa två hagar efter vintern, plockade ner de extra pinnar och tråd som satts upp,  bytte isolatorer och dålig tråd. När jag satte upp de där extra trådarna i vintras så var det -27 grader, betydligt trevligare väder nu!
 
Sen jobbade jag Szum och Lilla Grå i töm, på banan är det nu fortfarande ganska mycket snö kvar men med vatten under, så det blev lite styrketräning för dom! Sen red jag Lemonaden och det gick verkligen efter planen. Ledde henne upp till skogskanten, satt upp där på en stubbe och red sedan en liten sväng i skogen och tillbaka till stallet! Det var ganska besvärlig terräng men hon gick utan problem, så stolt över henne!
 
Så kom Linda och vi red ut med Clarinett och Rabea, klättring och lite trav på skogsvägen. Just nu är problemet mest att vägrna är för mjuka, känns som vi aldrig är nöjda! Avslutade med att greja lite med Dajmen som inte alls var på humör, hon ville inte alls prova någon utrustning eller vara uppbunden, nytt försök om ett par dagar så hoppas vi att humöret och koncentrationen är bättre då.
 
Blev så trött när jag kom in från stallet, men hann bara lägga mig på soffan innan det dök upp folk. Sen kom det folk från olika håll så det var fullt hus hela kvällen! Trevligt värre med besök men måste alla komma samtidigt? Hade ju varit bättre att sprida ut socialiseringen lite... Till slut blev det en sen middag och nattning av hästarna!
 
Lemonadens öron på våran skogstur, tror verkligen att hon tyckte det var roligt!
 
Clarinett innan ridturen!
 
Här håller hon koll på om inte Linda och Rabea är klar snart!
 
Från skogen, nu våran tur att vara efter!
 
När vi kom tillbaka så fick Clarinett syn på Trassel, min katt som låg och solade på pallen!
 
Så söta!
 
 

Hingstpremieringen!

Igår var det tidig morgon och innan 6.00 var mina hästar klara och jag på väg till Wången!
 
Varken jag eller Nisse hade med oss någon häst att visa men jag hade, i ett svagt ögonblick (??), tagit på mig att göra själva exteriörvisningen med en shirehingst!! Nisse var med och arrangerade så han mätte alla hästar så vi hade fullt upp och hann i vanlig ordning inte se så mycket även om vi denna gång i alla fall såg när de fick sina omdömen.
 
Hingsten var stor, men liten för att vara shire, med enorma fötter men jättesnäll! Dessutom cool för att vara på nytt ställe med en massa hingstar.  Själva springandet med honom gick bra, han hade svårt att stå still men vi hade ju såklart inte tränat mer än lite innan vi gick in. Tyvärr var han inte riktigt fräsch skulle det visa sig. Han var kollad av veterinären (som alla gör) innan vi exteriörbedömde men domarna tyckte att han såg lite halt ut, så då fick vi återigen springa upp för veterinären. Dels var en sko lös som kan påverka men det hade varit stökigt i stallet på natten, med alla hingstar, och hans box hade varit söndersparkad. Kanske hade han sträckt sig eller något då som sen kom fram när han sprang lite mer? Tråkigt oavsett när hästägarna satsar och visar, även om exteriörpoängen inte heller riktigt räckte till. 
 
Sen hjälpte vi till att plocka ihop körbanan och lite annat som skulle göras innan evenemanget var klart, middag på värdshuset i Krokom är ju tradition vid det här laget, likaså att vi alltid åker varsin bil till Wången! Hemresan förgylldes av att hoppfinalen på världscupen gick på radiosporten! Väl hemma var det redan kväll och vi var sjukt trötta! Jag tömkörde Lemonaden ut i skogen en sväng och det verkar hon tycka är jättekul! Sen tidig kväll och nu strax mot Ica och ny dag!
 
Tyvärr väldigt få bilder från Wången..
 
Här kollas Toledos chip så att det är rätt häst! Hon får sträcka på sig!
 
Utanför ridhuset med en av ägarna (eller korrekt hans fd ägare som var med). En fin nordsvensk i bakgrunden!
 
Och hemma igen och tömkörning av min prinsessa! Lite annan massa på Lemonaden... Men blir nog!
 
 
Och lite mys i hagen sen! Jag gillar verkligen min Lemonad!
 
 
 
 

Fantastiskt jobbväder!

Helt fantastiskt väder i dag med och jag har ägnat större delen av dagen på olika ridbanor så mig går det ingen nöd på! 
 
Jag började i morse med två ryttare hos Nylands Hästsportlag och sen vidare till en annan ort och två olika stall, där hade jag fyra dressyrpass och en longeringslektion! Allt i strålande solsken! 
 
När jag kom hem så hann jag bara säga hej då till Nisse som åkte upp på Wången för att förbereda morgondagens hingstpremiering. Själv fixade jag middag och tittade på lite världscupdressyr! Sen till stallet där jag först red Szum, han tyckte underlaget var lite tungt så damerna fick jobba i töm i stället. Först Lilla Grå som jag tog på vändplanen för timmerbilarna, underlaget var bra men koncentrationen sämre! Och sist Clarinett som var dom en sprattelapa, speciellt i galoppen, men så fin efter hon sprattlat klart!
 
Sen fodrade jag Nisses hästar och hann med lite kontorsjobb. Nu borde jag ha sovit för längesen, tidig morgon väntar!

Fredag den 13:e!

Jag måste säga att fredag den 13e har flutit förbi ganska obemärkt denna gång...
 
Jobbat på Ica, fantastiskt väder och nu tinar det fort! Efter jobbet så red jag ut Clarinett med Chokladen som handhäst. Det gick superbra när vi väl kom i väg... Var lite kaosartat innan då Chokladen blev rädd för något och kastade sig, satt fast med halsremmen men lyckades ändå hoppa rakt in i mig och Clarinett så jag tappade Clarinett och även Chokladen kom lös så jag fick jaga dom runt gården... Men när vi väl kom igåbg sen så gick det över all förväntan! Clarinett har bara gått med handhäst en gång men Chokladen är väldigt bra att ha som handhäst så det fungerade toppen. Hon har bra tempo och var precis vid sidan eller strax före hela vägen, blir väldigt jobbigt om hästarna håller olika tempon!
 
Sen hann jag se från världscupsfinalen i hoppningen, hann även se två dressyrekipage innan ridningen, och jäklar vad fina hästar! Rolgt att det går så bra för svenskarna också och Henrik rider så fint tycker jag!
 
Från våran tur!

Tö!!!

Nu börjar det synas att det tinar! Men snön sjunker underifrån och benskyddet som jag tappade på banan i början av mars har inte tinat fram än...
 
Jag jobbade på Ica igår, sen på kvällen så jobbade jag Szum i töm och Lemonaden efter samma upplägg som de tidigare gångerna. Hon var inte riktigt på hugget igår, stod och gäspade, var lite ointresserad och ville mest mysa. Hon fick in parkeringsbromsen när jag skrittat kanske 10 meter och jag fick inte igång henne igen! Nackdelen med att vara ensam... Men jag satt av och började om och då gick det bättre, men red bara en liten sväng på banan innan jag avslutade dock helt utan tjuvstopp! 
 
Sen försökte jag hjälpa Nisse som kämpade med ansökan om EUstöden, men jag kan inget om det och inte så datateknisk så gjorde nog ingen större nytta. Nu rusa mot jobbet!

Fina dagar!

Så fina dagar vi har med sol och gnistrande snö!
 
Jag red först Chokladen och Lilla Grå på banan, båda två var lite test då de varit påverkade av fällningen, men i dag kändes de som vanligt. Båda fäller dock fortfarande jättemycket och Lilla Grå är sur som ättika att borsta... Men nu ska vi rida i alla fall! Sen skrittade jag ut Clarinett i skogen, var nog lagom för Clarinett kändes ganska trött!
 
Sen lunch och i väg till ridskolan, där red jag en ponny och så två lektioner. Nu sova och i morgon Ica igen!
 
Min katt Baloo njöt av solen i dag! Sekunden senare hade han ålat så han ramlade ner från bron...

Som sommar och vinter samtidigt!

Det är verkligen lite speciellt väder nu! Varmt, nästan sommartemperatur men fortfarande mycket snö kvar! Så snö i stövlarna samtidigt som man går med uppkavlade armar! Som vinter och sommar på samma gång!
 
Jag red igår Clarinett först, red lite dressyr. Jobbade med övergångar och hade samma tanke med formen som när jag tömkörde i fredags. Szum fick gå ett lätt pass på banan, kände lite på honom sen provridningen i lördags. Lemonaden fick jobba som sist, longering, "ridning från marken" och sen uppsittning och skrittade lite själv utan hjälp. Nu red vi en lite längre sväng på banan och det gick jättebra!
 
Tog in Dajmen och borstade på henne, dags att börja på lite med henne också och det kändes som en bra början. Hon fäller jättemycket och när jag hade borstat och lyft fötter var tålamodet slut, men första gången hon gick in själv och stod uppställd utanför boxarna så jag är nöjd. Sen jobbade jag Lilla grå och Chokladen i töm. De tvås humör har varit lite påverkade av fällningen så de har vilat över helgen men planen är att komma igång igen nu.
 
Sen hade Nisse lagat mat, kotletter och potatis, och efter det hade vi personalmöte med Ica. Vi har pratat ihop oss lite om sommaren och semestrarna. Nu ska jag försöka sova igen, välj av att jag drömde att Chokladen hade blivit sparkad...
 
Udda väder, massa snö kvar och nästan sommartemperatur samtidigt!
 
Dajmen! Inte i sin vackraste fas men det kommer bli en riktigt fin häst!
 
Några hästar senare! Finns hästhår om någon vill köpa!

Tårthelg!

Tårta igår och ännu mer tårta i kväll! Hur ska det här sluta?
 
I dag började jag med Lemonaden innan jobbet. Longerade och sedan provade jag att "rida från marken", dvs att jag gick vid sadelläget och startade, stannade och styrde. Sen klev jag upp i stigbygeln och testade att starta och stanna, eftersom det fungerade bra så satt jag upp och gjorde samma sak. Eftersom det fortfarande är mycket snö på banan så höll vi oss på en upptrampad stig, först gick hon några tveksamma steg i taget men när hon förstod så gick vi flera meter i taget. Det var ju första gången utan hjälp, och i alla fall en början och till nästa gång har säkert ännu mer av poletten trillat ner!
 
Efter jobbet, snabbmiddag och lite hästpyssel så åkte jag och Linda på möte med klubben inför årets tävlingar. Efter mötet så var vi bjudna på tårta och det var både smörgåstårta och vanlig tårta! Inte illa! Nu sova!
 
Lemonaden efter avsittning! Ni ser ju pallen som vi red i från i sista omgången, inte så långt men en början i alla fall! 

Lördagen!

Solen tittar fram igen och jag hoppas att energin ska komma tillbaka!
 
Igår jobbade jag på Ica och sen direkt hem och ombyte för det kom en som skulle provrida Szum! En kompis kompis kan man väl säga, hon var inte övertygad om att hon skulle ha häst än då hon hade tagit bort sin för bara tre veckor sedan, tror inte att Szum direkt övertalade henne... Han gick jättefint men när det blev en diskussion så sa han helt enkelt din åsikt och hon åkte av... Jag inser att han är inte helt enkel, kommer bli svår att sälja men jäklar vad fin han är! Hon fortsatte rida, jag satt upp och galopperade lite mellan, och inga hard feelings men jag skämdes rätt mycket!!
 
Sen red jag och Linda ut med Clarinett och Rabea, i skogen gick det bra i klätterbackarna men på skogsvägen fick de styltor och halkade lite. När vi var klara så var det återigen snabbt ombyte och i väg på tårta, hos de som var med på provridningen men alla tycktes ha överlevt! Var nog mest jag som tyckte att det var pinsamt.
 
Någon middag blev det aldrig, men tårta fungerar ju också!  Nisse hade varit och köpt en ny bil, som jag inte vågar låna, och min bil gick bra igen igår efter några dagar med kupevärmaren och torrboll vid pedalerna. Låt oss ha lite flyt nu!
 
Småflickorna tog sovmorgon igår, det var ju ändå lördag!

Fredagsfunderingar!

Vintern vill inte släppa taget! Igår morse mer snö och blåst, känns mer dom februari än april...
 
Jag jobbade Szum lite i töm på morgonen innan jobbet, två decimeter nysnö på banan och jag undrar om den någonsin kommer tina av.. Efter jobbet så fick även Clarinett gå i töm. Det var intressant för jag fick en liten tankeställare i hur jag jobbar och rider henne. Jag upplever ofta att hon är lite långsam och nästan seg, och när jag tar henne i töm så ser hon svag ut bakom sadeln.  Detta gör att jag inte velat sätta i hop och sanla henne så mycket utan mest jobbat henne med framåttänk och längre form. Men igår satte jag ihop henne mer, på lite mindre volt, och jag ser då volken skillnad det blev på henne. Hon blev rundare över ryggen, överlinjen blev mycket finare, hon gick med mer tryck och ville helt plötsligt galoppera hela tiden...  Det är lite den känslan jag haft när jag ridit också men då har jag ju inte satt ihop henne förrän jobbet innan känts bra. Men jag ser ju att hon är mycket starkare i den lite kortare och högre formen, och då borde det ju vara bättre att hon får gå mer tid i den formen? Då borde hon utvecklas fortare och bli starkare, och så jobbar jag med den längre formen och större stegen utifrån det. Och jag tror att bjudningen kommer bättre när hon kommer orka mer. Hängde ni med? Tror ni jag är på rätt spår? Tänkte prova lite framöver!
 
Szum i snön på förmiddagen! Ge oss vår nu!

Jäkla bilar!

Det blev en lång dag igår... Redan innan såg det ut att bli en lång dag och inte blev det bättre att inte bara en utan två bilar pajade!!!
 
Jag var på ridskolan hela dagen då det var påsklovsaktiviteter där. Först hade jag en nybörjargrupp som fick borsta hästar, gå igenom sadling och sen prova ridning. Sen två grupper med hoppning, teor och fika. Full fart där hela dagen! 
 
Planen var egentligen att åka direkt till lektionerna jag hade på kvällen åt ett anna håll, och stanna och äta någonstans på väg dit. Men på väg från ridskolan började bilen gå dåligt! Precis som när den jäklades i vintras, och det var ju blött igår med och jag har fuskat med att ha kupevärmaren nu.  Så jag åkte hem med den och lånade Nisses bil! Som på väg till lektionerna blev varm, men inte mer än att den gick ner igen dock tillräckligt för att bli orolig och stannade flera gånger på väg dit... 
 
Men när jag startade och åkte därifrån så började bland annat laddningslampan att lysa! Det visade sig att generatorremmen lossnat! Jag ringde en kund sim bor i närheten och som räddat mig förut när bilarna dött och som ävrn denna gång kom som en räddande ängel! Nu gick det inte att göra så mycket utan jag fick hjälp att bogsera bilen hemåt tills vi mötte upp Nisse och han kunde fortsätta bogseringen! Jag hatar bilar! Men vilken tur att det finns folk som ställer upp, blir lika rörd varje gång!
 
Jag var helt slut när vi väl kom hem, gjorde varma mackor eftersom det aldrig blev någon mat, och sen bara sova. I dag ny dag och jag hoppas att min bil ska ha gått till sig till i dag, kupevärmaren har i alla fall gått sen igår.  Snöar gör det också!

Vinterns återtåg!

Efter den här fantastiska  påskhelgen kändes det ju ändå som lite vår, men den känslan gick över i morse! Det har toksnöat hela dagen och är säkert en decimeter till nu! Och även om man vet att det är så är och att den här snön ska ta med den gamla så blir man less! Motivationen sjönk snabbt!
 
Jag tömkörde i alla fall Lemonaden och Chokladen. Lemonaden fick börja på banan och sen gick vi ut i skogen, det tyckte hon var roligt! Chokladen fick jobba pä5 banan bland annat över bommar. Sen hemmagjord pizza till lunch och i väg på ridskolan. Jobbade även där en häst i töm, sen lektionerna men i dag var det ganska glest med ridande eftersom det är påsklov och många borta.
 
Kvällen har gått åt till planering, i morgon väntar en fullspäckad dag! Kommer bli roligt men intensivt!

Extra påskdag!

Det fina påskvädret höll i sig även igår, blev som en extra påskdag!
 
Jag hade en lugn dag och hann lite annat pyssel också som att laga hagar, kratta och borsta bort vinterpäls! Red först Lilla Grå, hon är sur som ättika att borsta nu när hon fäller men trevlig att rida. Sen red jag Szum, var egentligen meningen att det skulle komma en och titta på honom på kvällen men hon hade skadat sig så jag red honom själv. Han var riktigt fin att rida, skulle bara önska att underlaget tillät mer galoppjobb. Visserligen är det fortfarande ovanligt bra vinterunderlag för att vara början av april men det är ju ändå vinterunderlag och det släpper lite i hörnen i galoppen ibland. Längtar till banan är bar igen!
 
Nisse körde balar till hästarna och sen tog jag lite paus med fika och annat stök. Fortsatte hästjobbet sen med att borsta unghästarna och så fick Dajmen gå en liten promenad, vi gick upp på ridbanan där hon fick gå över bommar och så tränade vi start och stopp. Sen fixade jag med hagarna, de har börjat tina fram men det fattas ännu lite innan alla hagar gå att återställa efter denna vinter som tagit väldigt hårt på dom!
 
Sen kom Linda och vi red ut med Clarinett och Rabea, vi fick vända lite tidigare än tänkt då det helt plötsligt var en avverkning som vi inte visste om! Tur att de är lite vana med skogsmaskiner nu! Sen nattade jag hästarna och även tog in och nattade Nisses hästar eftersom han var på möte.
 
Småflickorna njöt verkligen av solen på förmiddagen! 
 
Från Szums ridpass!
 
Jag tyckte att hagarna hade tinat fram, men jag hade lite fel... Inte lätt att laga hagar när tråden fortfarande är under snön! Här undertråden på Szums och Lilla Grås hage.
 

Annandag påsk!

Så var påsken över för denna gång, helt fantastiskt väder har vi haft hela helgen!
 
Igår red jag lite dressyr på Clarinett innan jobbet. Hon var lite, eller ganska mycket, ofokuserad eftersom hon var tvungen att spana in vilka som flyttat in i hennes hage! Det var mycket mer intressant att kolla in vad småflickorna gjorde än koncentrera sig på matte...
 
Sen några timmar på Ica, inte lika rörigt som i fredags men det blir ju alltid lite intensivt när vi stänger tidigare. Efter jobbet och lite snabb mat, rester från igår, så var det bara skynda ut till hästarna. Jobbade först Szum i töm så han fick jogga lite och sen kom Linda och vi lastade in Chokladen och Lemonaden i transporten och åkte på löshoppning! Denna gång var vi i ett nytt ridhus, ett nybyggt så det var verkligen jättefint och även stallet var otroligt fint! Dessutom lyxigt att det var frambyggt med hinder och fanns piskförare på plats! 
 
Hästarna skötte sig superbra! Chokladen gör ju det där väldigt rutinerat och lätt, hon fick hoppa 1.15m och det ser inte ens ut som hon tar i. Lemonaden hade ju inte riktigt fattat förra gången vad det gick ut på utan blandade bra språng med jämfotahopp och att riva hela hindren. Men denna gång var hon klockren och hoppade jättebra! Så hon fick hoppa alla tre hinder nu och oxern låg på kanske 80-90 cm, hoppar hon så här kan jag känna mig lugn inför treårs. Dessutom är ju båda hästarna lätt att lasta, köra i transporten och ha med sig! Dock var det lite halt på vägen, bara korta sträckor där det fruset men tillräckligt för att jag skulle sitta på spänn så väl hemma igen var jag jättetrött!
 
Nu ny dag och lite spännande blir det i dag med!
 
Inlastade inför hemresan! Titta på Chokladens blick, så lik Räkan!

Påskdagen!

Ja dagen började ju med hästar i fel hagar och sen en lugn och lång frukost! Sen tömkörde jag Chokladen lite, först en liten tur i skogen och så lite travjobb på planen där virket låg. Hon är lite irriterad nu men fäller rejält så hon och Clarinett fick gå utan täcke över dagen, jag hoppas att humöret ska bli bättre bara fällningen är över. Även Lilla Grå är lite irriterad, för att inte säga skitsur att borsta...
 
Sen följde jag med Nisse och lastade en häst. De hade hållt på i 6 timmar igår, för Nisse tog det typ 5 minuter i dag... Släpet var backat mot stalldörren, hästen försökte vända ett par gånger innan dörren och när det inte gick att göra så gick den rakt på! Så det var ju väldigt snabbt gjort! Vi fick fika och det blev i stället ett par timmars prat! 
 
Sen gjorde jag i ordning pulled porken och satte in den i ugnen. Under tiden som den tillagades så jobbade jag Lilla grå i töm, nattade mina hästar och så hjälptes vi åt att mocka och natta Nisses hästar. Sen en sen, väldigt sen, middag med pulled pork och sallad i tortillabröd, gott! Jag har även lagt ut en annons på Szum i kväll och det gjorde mig så trött att jag sen inte orkade något mer!
 
Mina Canterburydöttrar utan täcke i dag!
 
 
 
Jag tycker att Chokladen börjar bli fin i kroppen även om vinkeln vlev lite konstig här!
 
Clarinett ville helst ta närbilder!

Påskafton!

Vilket fantastiskt påskväder vi har! Perfekt att rida i!
 
Igår började jag med att åka i väg och ha ett par lektioner, jag hade kunnat sitta hur länge som helst på den där pallen i solen! Sen lite fika och så hästarna!
 
Först lite pyssel med Dajmen och när Linda kom så tog vi Lemonaden. Satt upp på banan och red något varv där och sen red vi ner till stallet. Det börjar vara dags att ta bort linan nu och rida själv, hon sköter sig som en prinsessa! Sen red vi ut på Clarinett och Rabea, härlig tur med massor av trav på skogsvägen. Clarinett var så avspänd och fin, men kunde inte låta bli att i sista traven, precis innan vi skulle sakta av, helt utan förvarning fara rakt upp i luften och göra ett brallsprång! Hon var nog bara tvungen....
 
Sen tog vi och flyttade runt i hagarna. Vi släppte över Clarinett och Chokladen i småflickornas hage och i stället släppte vi småflickorna och Rabea i stohagen. Rabea ska börja äta kraftfoder och det får ju småhästarna också så det är ju smidigt, och så hoppas jag att det ska bli lättare att ta in både Lemonaden och Dajmen utan att de andra följer med. 
 
När det var överstökat så skrittade jag ut med Szum och klättrade, även den här gången såg vi älg men just det bryr sig inte Szum så mycket om, däremot var han ganska jobbig och drog mig ur sadeln hela tiden efter han blivit trött. Så vi var rätt trötta båda två efter!
 
Planen var egentligen pulled pork till middag men eftersom vi inte förberett och det tar lite tid så får det bli en annan dag (i dag kanske?). I stället stekte jag skivor av hjortkött och värmde strips till, inte dålig påskmiddag det heller!
 
I dag påsdagen och första april, Nisses hästar har redan skämtat till det genom att stå i varandras hagar i morse! Nu är ordningen återställd och även mina hästar har fått frukost så nu är det dags för frukost för mig, nykokta ägg och nykokt kaffe!
 
Från gårdagens tur, fortfarande rejäla plogkanter men gruset börjar tina fram på vägen!
 
Långhåriga och lite smutsiga unghästar men ändå så fina mina små prinsessor! Wasabi, Dajmen och Lemonaden längst bak.

RSS 2.0