Fettisdagen!

I dag har det kommit ännu mer snö! 
 
Jag red på förmiddagen, först Szum på banan. I dag släppte snön lite så det var lite lurigt underlag. Det var första ridpasset sen träningen förra helgen så vi tog det ganska lugnt, men det kändes rätt bra. Sedan red jag Clarinett på slingan i sommarhagen, vi travade och galopperade och underlaget var riktigt bra! 
 
Sen tömkörde jag Pavel, vi tränade med svängeln och började som vanligt med att han fick dra den på vänster sida. När jag precis hade bytt till höger sida så blev han rädd för något, antagligen i skogen för även de andra hästarna glodde ditåt. Han försökte dra i väg men jag fick stopp på honom och i stället snurrade han runt så han snodde in sig i tömmar och linor. När jag trasslat ut honom så tömkörde jag först något varv med honom innan jag satte fast svängeln på vänster sidan igen och givk något varv. Han var spänd och väldigt fokuserad på det som tydligen hände i skogen så vi gjorde inget mer avancerat i dag, känns ändå bra att han inte fick panik av att trampa runt i linorna och tömmarna.
 
Sen ett par mackor och ombyte innan jag åkte till tandläkaren för rotfyllning, inte alls kul. Efter tandläkaren så besiktade jag bilen, hade en lektion och hem till byn där jag handlade och köpte pizza. Efter pizza och semla så tog spänningen för tandläkaren ut sin rätt och jag har mest sovit sen dess!
 
Clarinett ute på slingan i dag!

En halvmeter snö!

Jag beställde en halvmeter snö i december, verkar som att jag får det nu! Bara något försenad leverans!
 
Jobbat i dag, och blev kvar på jobbet eftersom vi hade kunder i mer än 20 minuter efter stängning. Efter jobbet så skottade jag lite snö och red Clarinett på banan. Hon var väldigt fin, underlaget är inte helt hundra men fungerade bara man tog set lite försiktigt. Vi tränade lite på att rida på ruter ess som vi gjorde på träningen, i trav och galopp även om galoppen mest var fattningar. Sen red jag på fyrkanten och fattade galopp ur hörnet på kortsidan, galopperade långsidan och bröt av innan hörnet. Hon blev jättefin i det jobbet och galoppen var riktigt bra! Sen hjälpte jag Nisse att mocka och ta in hästarna, så det blev sen kväll i kväll med!
 
Chokladen i morse, det gäller att låta sig snöas över!

Söndag!

Söndag och jättefint väder i morse, sen mulnade det på, och enligt prognosen så väntas mer snö i veckan! 
 
Jag tömkörde Pavel innan jobbet, i dag jobbade vi med svängeln. Han drog den fastsatt på en sida, på båda sidor. Sen satte jag fast den på båda sidor, men höll upp den så han drog den aldrig men fick känna på att vara inramad på båda sidor. Avslutade sedan med att han fick dra ner svängeln till stallet, då fastsatt i en sida. Så lite framsteg är det! Sen hann jag både laga en hage och skriva Samars riddagbok och faktura.
 
Efter jobbet så var det snabba bud hem eftersom Samars ägare var där redan! Samma tjej som red sist de var här red även i dag och hon fick lite att jobba med, dessutom var han lite seg så hon fick verkligen jobba! Sen lastade vi och de fick påbörja sin långa resa hem! 
 
När de åkt så jobbade jag Clarinett i töm innan en sen middag framför Så mycket bättre! Nu duschen och sen sängen! Nya tag i morgon!
 
Lilla Grå i hagen i morse!
 
Och en väldigt närgången Clarinett!
 

Mellokväll!

Det går snabbt att komma tillbaka i verkligheten igen! 
 
Igår morse var jag uppe och tömkörde Pavel innan jobbet. Han fick gå ett jobb ute i snön med mycket trav, perfekt för att komma igång igen och göra av med lite energi. Fokus låg på vändningar och övergångar. 
 
Sen efter jobbet och en snabb middag så fick även Szum jobba i töm. För hans del låg fokus på att verkligen få honom på yttertömmen, han blir så fin när han kommer dit men det krävs att han är framme, bjuder och fokuserar på mig för att komma dit. Jag brukar jobba honom på en liten fyrkant i stället för volt för att få honom dit. Sen red jag Samar. Han fick prova på lite enklare sidvärtsjobb i trav! Kändes lovande! Han börjar bli rolig att rida nu, och som vanligt är det då dags att åka hem, men det är ju precis så det ska vara!
 
När jag var klar med hästarna så var det bara att skynda sig till tvn och Melodifestivalen, har inte lyckats se de andra omgångarna (men lyssnade på radion förra veckan, på väg hem från träningen) och denna gången var en jobbarkompis på plats i publiken. Men han såg jag aldrig, tyckte att han kunde tagit ett varv på scenen när han ändå var där!

Hemma i skogen!

Nu är jag hemma igen! I dag har jag mest åkt tåg, kom hem till Brännan 19.30, då mörkt och busväder men det kändes ändå väldigt skönt till skillnad mot den halvtimme jag tillbringade på centralen i Stockholm, hårt hållandes i mina påsar och väskor! Någon stadstjej blir det nog inte av mig, även om jag trodde det ett tag under min tonårstid.
 
Hemma så joggade jag Samar i töm, massor av fluffig snö på banan som nu ska packas och trampas ihop. Sen lagade jag lite hagar och pussade lite på Clarinett som tydligen hade saknat sin matte jättemycket. Och så hann jag mer eller mindre precis ge Nisse den suspekt gröna grimma som jag hade köpt till honom, innan hans telefon ringde och han fick åka akut ut till en häst som var sjuk och eventuellt behöver avlivas. Själv ska jag försöka sova, nu är det slut på semestern och i morgon väntar Ica igen!

Igångsättning!

Jag tror att det finns en del funderingar kring igångsättning av hästarna, hur lång tid tar det? Hur börjar man? Och vad ska man tänka på? Här kommer lite tankar, råd och tips från mig. 
 
Hur lång tid tar det?
Till och börja med så är frågan varför har hästen vilat?
Om hästen har varit skadad så kan igångsättningen ta längre tid, det är då skadan som bestämmer rehabiliteringstiden, men hästen kan ju ha vilat av andra orsaker än skador också. Nästa fråga är hur hästen har vilat? Om den har stått på boxvila så kommer igångsättningen ta längre tid och man får vara försiktigare än om den har stått i hage. Sen är det ganska stor skillnad på om den har gått i liten ensamhage eller i en stor hage i flock, då den givetvis har rört sig mer. Har den dessutom gått i en välfungerande lösdrift så har den ju troligen rört sig ännu mer. Undersökningar visar att hästarna på en Active stable (modern lösdrift som är datastyrd) på ett dygn rör sig lika mycket på ett dygn som en timme i skrittmaskin, detta bör vara ungefär samma i en väl fungerande lösdrift. Det vill säga en lösdrift där de naturligt rör sig mellan foder, vatten och ligghall, och inte där de bara står i en lerhög och äter... Hästarna kan ju också ha haft en mer "aktiv" vila med promenader eller tid i skrittmaskin. 
 
Att det tar ungefär lika lång tid att komma tillbaka dit man var innan vilan som hästen har vilat kan vara ett bra riktmärke att utgå i från. Så har gästen vilat två månader så tar det ungefär två månader innan man är tillbaka där man var innan vilan. Detta tycker jag stämmer ganska bra på kortare vilor (upp till 6 månader) i alla fall, men återigen vill jag påminna om att om hästen haft en skada så kan det krävas en längre tid.
 
Andra saker som spelar in är hur mycket igång hästen var innan vilan. Jag tror att en häst med en bra grundkondition och som varit igång på ett bra sätt, lättare och snabbare kommer tillbaka än en häst som aldrig riktigt varit igång och hunnit bygga upp sin grundträning. Däremot får man tänka på att gamla hästar ofta behöver längre tid för att komma igång igen, och det är en anledning till att äldre hästar helst inte ska ställas av helt.
 
Hur ska man börja?
Återigen beror det lite på varför och hur hästen vilat, hur länge och hur hästen är att sätta igång. Har hästen varit skadad så får ger veterinären ofta riktlinjer hur man ska rida igång hästen. Annars är det efter längre vilor bra, om man kan, att börja med att skritta hästen någon vecka först och då såklart helst ute. Det är ju inte alla hästar som det fungerar att sitta upp direkt och skritta ut men då kanske man kan börja vid hand eller i töm.
 
När hästarna har vilat en kortare tid (under en-två månader) så brukar jag börja med ett lugnare jobb i töm ett par dagar innan jag börjar rida. Då får hästarna komma igång utan belastning på ryggen och jag ser bra hur de rör sig och ser ut. Har hästen haft problem med ryggen så är det givetvis ännu viktigare att börja utan ryttare.
 
 
 
Att tänka på under igångsättningen är givetvis att rida med lägre krav, mer fokus på lösgjordhet och avslappning än samling och teknikträning, kortare pass, längre framridning och framförallt fler skrittpauser! 
 
Något att tänka på är att galopp inte behöver vara sämre under igångsättningen än trav. Galopp är en mycket mer naturlig gångart för hästen och aktiverar fler muskler, speciellt bra för hästar med ryggproblem. Dock får man ju ha mer koll så inte hästen blir trött i galoppen då det konditionsmässigt är mer ansträngande. Överhuvudtaget måste man under igångsättningen ha noggrann koll på hästen så den inte blir för hårt ansträngd, kom ihåg skrittpauserna, genom att ha koll på puls, andning, återhämtning, svettning, arbetsvilja och andra symtom på trötthet. När vi ändå är inne på gångarterna så kan jag inte nog trycka på hur viktig skritten är för hästens uppbyggnad, längre skrittjobb (mer än 1,5 timme) är ett oerhört underskattat arbete för hästen!
 
Hästens uppbyggnad!
Under kortare vilor (mindre än 1-2 månader) så tappar inte hästarna så mycket kondition och styrka under förutsättning att de går i hage och rör sig där. Om hästen vilat någon vecka bara brukar det mest handla om att få hästen mjuk, smidig och ridbar. 
 
Det som går fortast att träna upp är kondtionen, det tar bara några veckor för att få upp flåset på en häst, men tyvärr tar övriga vävnader längre tid. Att bygga upp muskler tar 3-6 månader, leder och ligament tar ännu längre tid och skelettet tar flera år att få starkt. Det här är värt att tänka på! För när hästen har fått kondition, som ju går fort, så orkar den springa men musklerna är svaga och blir trötta (får mjölksyra), när musklerna blir trötta så orkar inte de vara stötdämpare utan då får lederna och ligamenten ta allt, vilket leder till ökad skaderisk och belastning. Är dessa då dessutom svaga efter skada eller bristande uppträning så är skaderisken givetvis ännu större.
 
Sammanfattningsvis så använd sunt förnuft och känsla när du sätter igång hästen. Fundera innan igenom era förutsättningar och tänk på att ge det tid! Det gäller att hitta rätt balans mellan arbete och vila, och rätt krav och tempo, vilket inte alltid är så lätt men har man bra koll på hästen hittar man lättare den balansen. Med tid och tålamod kommer man långt med hästar, oavsett vad det gäller. Lycka till!
 
 
 
 
 
 

Gothenburg Horse Show!

Dag två i Göteborg är över och i morgon tar jag tåget hem igen! Jag känner mig väldigt taggad att rida, träna och jobba med hästarna!
 
I dag har jag varit hela dagen på Scandinavium, först på mässan och sen även inne på tävlingarma. I dag har jag sett Young Rider hoppning, Världscupdressyr (Grand Prix) och internationell hoppning. I dressyren var det tunt med världsnamn, lite bättre kvalitet på hoppningen men det är givetvis roligt att se ändå. Man måste faktiskt vara där det händer för att hänga med! 
 
På mässan tyckte jag faktiskt också att det var lite tunt. Vill man shoppa så fanns det ju såklart mycket att välja på men jag saknade tex många avelsförbund (inte ens asvh hade monter), riksanläggningarna och i Ridsportförbundets monter sålde de mest profilkläder, nästan ingen information. Lite dåligt kan jag tycka men jag vet att det är väldigt hög monterhyra. Jag shoppade dressyrskydd, ett lite finare dressyrschabrak, svansmedel, en prenumeration på Ridsport och ett par smågrejer. Inte så mycket egentligen när man har många hästar att köpa till, men det fick räcka denna gång.
 
Från dressyren!
 
Jag hittade en nordsvensk på mässan också!
 
Mina inköp!

Hästföretagarforum!

Då var första dagen här nere i Göteborg över, det har verkligen varit en intensiv och lång dag! 
 
Tidig morgon där vi hade möjlighet att titta när ryttarna morgontränade sina hästar. Sen fortsatte dagen med föreläsningar hela dagen, Peter Markne, om förhandlingar, att möta kunden, testamenten och veterinärkostnader. En hel del bra och intressant, en del mer utfyllnad, kanske kommer det någon resumé här såsmåningom. Till lunch fick vi den största räkmacka jag någonsin sett! 
 
Direkt efter Hästföretagarforumet gick jag in på Scandinavium där det var ponnyhoppning med stilbedömning. När den klassen var klar så var det en lång paus så jag passade på att lämna grejer på hotellet, perfekt med hotellet tvärs över gatan, och äta på ett ställe i närheten. Sen fortsatte kvällen med hoppning för juniorer och Young rider. Sist ut var gymkhanan, och det var nog det bästa på hela kvällen! Inte nog med att det är fartfyllt och spännande så blir jag så imponerad över både ponnyer och ryttare! Det var 20 ponnyer där inne samtidigt, med hög musik och en massa applåder, de galopperar i full fart, hoppar på och  av och rider mer eller mindre in i varandra, och äbdå känns det helt lugnt! Att jämföra med en prisutdelning med dressyrhästar.... Dessutom verkade ryttarna prata och hänga lika mycket med varandra oavsett lag eller nationalitet. Vilken otroligt bra grundträning för alla ryttare! Dessutom verkade både ryttarna och ponnyerna ha riktigt roligt!
 
Såklart när jag åker bort så händer det något hemma! Jag har inte haft en häst utanför hagen sen långt innan jul, men i fikapausen fick jag ett sms att det var hästar lösa! Ringde direkt till Nisse, och hoppades på att han var tillgänglig, och han var redan på väg till mig! Någon hade ring till honom direkt, och en kvart senare så fick jag besked om att de var inne igen. Så klart var det Lemonaden och Dajmen som var ute på äventyr, det finns en anledning till att de går med reflexgrimmor! Så typiskt att det ska bli när jag åker bort, men skönt att allt fungerar fast jag är borta. 
 
I morgon väntar mässan och mer tävlingar, Grand Prixdressyr och internationell hoppning!
 
Bilder från dagen;
Från när jag kom till hotellet igår kväll, snacka om att bo nära!
 
Från Hästföretagarforumet!
 
Från kvällens hoppning!
 
Och gymkhanan! 20 ponnyer och ryttare från fyra länder i en salig blandning!

På tåget!

Så är jag äntligen på tåget mot Göteborg! Efter några dagars stök så kom jag ändå i väg och nu hoppas jag att det ska flyta på!
 
Igår jobbade jag som vanligt, efter jobbet så tömkörde jag Pavel. Den här gången drog vi med oss svängeln redan från stallet, fast jag drog den då, han är lite otålig och inte lika lugn i början så jag har tidigare börjat med svängeln på banan. Nu när vi kom upp på banan så satte jag fast den på vänster sida och han fick dra den, sen bytte jag sida till höger. Då höll jag upp svängeln först men på slutet drog han den även där. Jag tror att han börjar acceptera att det är något bakom honom nu, på väg ner från banan, i mörkret, drog jag svängeln men jag behövde aldrig släppa den för även om han studsade till några gånger så kunde jag lösa det utan att plocka bort ljudet av svängeln bakom honom, det är bra!! 
 
Nisse kom och hjälpte mig att ta av Dajmens bandage, och vi släppte ut henne och Lemonaden igen. De har ju haft lite boxvila sen operationen, Lemonaden har agerat sällskap (och hennes matte var orolig att hon inte skulle hålla sig i hagen ensam). Nu hoppas vi att benet fortsätter vara i alla fall så här rakt, om ytterligare en vecka ska stygnen tas. Sen packade jag och förberedde lite inför resan.
 
I morse var jag uppe i tid och fixade med hästarna och packade. Inte bara packade det jag skulle ha med mig utan även en massa höpåsar så det ska bli lättare för Nisse när jag är borta. Sen tömkörde jag Pavel, samma jobb som igår och det gick verkligen jättebra! Nu är det nära att sätta fast svängeln riktigt, det går framåt!
 
Jag hade även skrämt upp Linda på morgonen! Hon har inte kunnat hjälpa mig att rida på flera veckor för hon har jobbat jättemycket men i dag tog vi en liten tur med Tant och Samar. Det var strålande väder med sol men Samar hade inte riktigt tid att njuta av det, han var lite spänd och väldigt trippig! Underlaget är fortfarande lite lurigt då snön på vissa ställen inte sitter fast på isen så det blev en lugn tur, då Samar är oskodd.
 
Sen ombyte och en kopp kaffe innan jag åkte mot Sundsvall och tåget. På vägen stannade jag och hade en lektion, det gäller att utnyttja tiden! Nu är jag på tåget, och rätt tåg (vilket man inte ska ta för givet när det gäller mig), och kommer till Göteborg i kväll. I kväll är det bara att hitta hotellet och sova för det är ingen sovmorgon i morgon. Då ska jag på Hästföretagarforum och redan klockan 7.00 har vi möjlighet att se ryttarna morgonträna sina hästar, det vill jag inte missa!

Vart är vintern??

Vilken helg det blev, tur att det är måndag i morgon!
 
Igår började jag dagen med ett par lektioner, när jag kom hem igen så kollade vi Szum på lina och han såg helt fräsch ut! Sen så tömkörde jag Pavel, stona i hagen bredvid banan gjorde allt för att få oss att tappa fokus och det var bus i luften, så vi repeterade bara det vi gjort tidigare och påbörjade inget nytt. Så först drog jag svängeln, sen drog han den fastsatt på vänster sidan och som avslutning så satte jag fast den på höger sida i stället men då lyfte jag upp svängeln. Sen red jag Samar på banan och red ut med Tant innan det var dags att hämta transporten för att åka på dressyrträning!
 
Vädret var inte det bästa med plusgrader och regn, men det gick bra att köra, lite halt sista biten men vi tog oss hem. Clarinett red jag på lördagen, det gick ganska bra med henne men det finns såklart massor att jobba med. Fick lite grejer med mig att träna på, speciellt i galoppen. 
 
I morse var det osandat när jag skulle ge mig i väg! Eftersom det regnat halva natten så var vägen spegelblank! Som tur var hade någon bil eller traktor kört med kedjor innan så vi höll det spåret! Det var lite spänt men vi kom fram. Szum var det som fick gå i dag, det är kanske 3 månader sen vi tränade sist och jag hade nog fuskat rejält när jag ridit själv  för vi fick snäppa upp tempot och trycket i bakbenen rejält! Fin blev han i alla fall! Nu måste jag skärpa mig så jag inte fuskar när jag rider själv, och försöka få någon kontroll över vänster handen som tycks leva ett eget liv! 
 
Hemma igen så jobbade jag Samar i töm ute i snön, som var mjuk och fin att trava i. Samar var laddad och lite busigvi dag men med bra tryck i bakbenen och fin trav! Sen en kopp kaffe och ombyte av kläder innan årsmöte för föreningen där jag brukar ha lektioner. På årsmötet fick vi tacos och sen marängsviss!
 
Igår, precis när jag skulle åka med Clarinett, så fick jag ett sms från min bank att de spärrat mitt kort för internetköp pga konstiga transaktioner. Det visade sig att någon har handlat med mitt kort för 2700 kr!! Till saken hör att jag kollade kontot när jag hämtade transporten så allt hände på 40 minuter, känns jävligt surt! Så nu har jag varken pengar eller betalkort när jag ska till Göteborg i veckan, känns sådär... Fick i alla fall hem 50 höbalar i dag, alltid något och nu bör jag klara resten av våren!
 
Från min och Tants tur igår i regnet! Vart är vintern??
 
 

Helguppladdning!

Fredag och jobb!
 
Efter jobbet så dammsög jag och torkde golven innan jag red. Eftersom jag ska träna i helgen så red jag igenom de hästarna. Först Szum, han haltade till när jag tog ut honom från hagen men det släppte efter någon meter. När jag longerade tyckte jag först att han kanske var lite stel men sen kunde jag inte se något, men när jag backade honom vid hand tyckte jag att han belastade bakbenen lite olika. I ridningen var han som vanligt, kanske han blev trött fort men jag kunde inte känna någon ojämnhet. Planen var att träna med honom i morgon, men det känns onödigt att köra honom långt till träning om han inte hundra så Clarinett får gå i morgon så kollar jag Szum igen innan söndag. 
 
Med Clarinett har jag kämpat ganska mycket med galoppen ett tag, i kväll kändes galoppen bra men då fick jag i stället känslan att traven var springig och att hon inte riktigt satt ihop. Att det alltid ska vara något! Men ridbanan är i alla fall fantastiskt bra med tanke på hur vädret varit, helt otroligt! Nu sova och ladda för helgen!
 
Fredagsmys!

Skitväder!

Riktigt skitväder i dag med underkylt regn! Det ska inte regna i februari!
 
Jag har varit på Ica så har sluppit en del, men jag fick åla längs väggen för att ta mig till bilen! Hovis väntade på mig efter jobbet, planen var att köra Clarinett och Lilla grå till Nisse för att sko där, men som ni förstår så var inte det aktuellt! I stället fikade vi, hon slog på Tants och Szums tappskor och så bokade vi in en ny dag... 
 
I stället så jobbade jag Szum i töm på banan, och underlaget var bättre än väntat! För han som är skodd gick galoppjobb bra, för de oskodda bör ett lugnare jobb fungera under förutsättning att det inte blir sämre då. Däremot är det halt på gårdsplanen och vägarna, och snön är hård, så hur det ska gå att rida ut med de oskodda vet jag inte, men det visar sig! Det brukar lösa sig på något vis! Skitväder i alla fall!
 
Lemonaden fick sedan testa först schabrak, som hon ju provat någon gång tidigare, och sedan tömkörningsgjorden. Jag spände inte fast gjorde, den var alldeles för lång, men la upp den några gånger och lade an gjorden runt magen också. Hon tycker mest att allt är spännande och roligt, känns som att hon kan bli rolig att rida in!

Busonsdag

I dag har det varit ganska mycket bus och bock här, kanske hästarna har fått vårkänslor?
 
Men det började lugnt, tömkörde först Pavel och jobbade som igår med svängeln. Först drog jag den, sen satte jag fast den på vänster sida och han fick dra den och så bytte vi sida. Satte fast den på höger sida och här lyfte jag svängeln först och lade sedan ner den korta stunder och försiktigt. Gick bra så ett par gånger till sedan drar han den på riktigt!
 
Red sedan Samar på min upptrampade slinga i sommarhagen bakom gästhuset, det blev mycket trav i dag både för att bygga balans, styrka och kondition! Tog en fikapaus innan jag red Szum på en annan, kortare slinga i en annan hage. Szum kunde inte hålla sig på maytan utan flög i luften ett antal gånger, en av gångerna var han riktigt upprörd och slog med frambenet och fick nästan lite panik. Just då kunde jag inte hitta orsaken men det visade sig när vi ridit klart, han hade trampat sig i kronranden på ena frambenet... Broddtramp i kronranden är vanligt så här års, och kan vara besvärliga men oftast går det bra. Red sedan Clarinett på den längre slingan, travade några varv först och sedan red vi galoppjobb. Men det började inte så bra, första galoppen övergick direkt i bocksprång. Hon blir väldigt kort när hon bockar och lyckades i dag även vända håll! Jag satt kvar men när jag fick slut på det så satt både jag och sadeln på halsen! Och verkligen på halsen! Fick sitta av och sadla om, kunde sedan fortsätta och hon provade bara en gång till men då var jag beredd! Sist ut var Chokladen som jag longerade inspänd och sedan repeterade uppsittning på.
 
Sen middag, i väg på en lektion och sen fakturering.  Nu sova och ladda för både Ica och hovis i morgon!
 
Visst är hon fin? Lemonaden fick träna på att stå uppbunden ute när jag mockade. 

Alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag och vårväder, visst är det härligt med vårväder men inte i februari!!
 
Jag började med lite annat stök i dag, sånt som jag inte gör alla dagar som att mocka och spåna lösdrifterna, laga grimskaft och lite annat pyssel. Sen tömkörde jag Pavel, vi jobbade med svängeln, och även i dag drog han den fastsatt på en sida. Nästa steg nu är att dra den på andra sidan, den lite svårare höger sidan och sedan när det går bra är det dags att sätta fast den riktigt. Sedan fortsatte jag med att även tömköra Chokladen, vi började på banan och jobbade även lite i trav där och sedan tömkörde vi ner på vägen och runt gården! Första gången vi tömkör utanför banan, det gick bra men väldigt vingligt!!
 
Sen red jag Samar i sommarhagen, började först att longera lite i snön för att se hur han betedde sig där ute och red sedan. Först lite volter och åttor, först i skritt och sedan övergångar skritt-trav-skritt, avslutade med att rida ett par varv på min upptrampade slinga (som ju inte alls är som tänkt, alldeles för lite snö!!). Han var lite okoncentrerad, eller ganska så mycket okoncentrerad, men det blev bättre efterhand, nästa gång kör vi lite högre tempo! Efter det så tog jag paus och fikade.
 
Eftermiddagspasset började jag med Szum. Han snubblade när jag longerade honom, jag longerar honom innan ridning så ryggen ska bli varm, och trampade av sig en sko! Nu fungerade underlaget ändå och det gick ganska bra att rida. Red sedan rn brunstig Clarinett som hade gott om åsikter i dag, vi jobbade galoppen i lätt sits och hoppade några språng men inget avancerat eller så höga krav, humöret var verkligen inte rätt för det i dag. Kommer fler dagar!
 
Sedan upp på Ica en sväng och handlade, fixade middag lax med romsås och sedan kladdkaka till efterrättt. Så lite alla hjärtans mys blev det, tyvärr blev jag lite dålig efter efterrätten så sen blev det inte så mycket gjort. Jag jobbade Lemonaden lite utanför boxarna med start, stopp och backning när jag nattade dom, men det var nog precis vad jag pallade i kväll.  Ny dag i morgon!
 
Chokladen tömkörs!

Operation!

I morse var vi uppe tidigt för att åka till kliniken med Dajmen som skulle opereras! Hon föddes ju väldigt x-bent och eftersom höger framben inte rätade upp sig själv så opererades det vid midsommar, då satte man in en klammer som gör att knäet bara växer på en sida. Helt hundra rakt är inte benet än men klammern har gjort sin uppgift och det var dags att plocka ut den.
 
Så efter att ha gjort ett snabbt ryck med de andra hästarna så lastade vi henne och åkte ner så vi var där till klockan 8.00, som tur var så var Nisse med för jag var verkligen jättenervös! På plats kollade dom hur hon rörde sig, hjärtat, vägde henne och gav lugnande. Lite pinsamt var det att det även upptäcktes att hon hade löss! Jag borstar ju inte henne så ofta och det är inte helt lätt att upptäcka utan bra lyse, hon har inte kliat sig något, men så pinsamt! Men tydligen är det ganska vanligt att de får det i samband med avvänjning speciellt om de hat mycket päls, och hon har massor av päls. Jag har fått ut Switch att behandla med, kollade Lemonaden (som hon går med) i kväll och kunde inte hitta några på henne men behandlar nog båda. Dajmen får nog kallas Lusen framöver!
 
Vi fick lämna henne där och sen hämta henne vid lunch. Det var fortfarande tidigt så vi började med att äta frukost på Ikea, innan vi gick en sväng där och köpte hyllor till hovis. Sen blev det Granngården och en annan foderbutik där jag hittade hästgrejer till halva priset, förbrukningsgrejer som strumpor, handskar, benskydd och boots. Operationen hade gått bra och Dajmen klev på släpet direkt sen!
 
Hemma igen så gick luften lite ur mig, energin var inte på topp efter all spänning och lite (och dålig) sömn, dessutom var det skitväder med en massa blåst och plusgrader, så det blev inte så mycket mer gjort, men jag hade inte räknat med det heller. Jag longerade Pavel inspänd ute i snön och jobbade Szum i töm  där med. Szum var väldigt laddad i början, men fin sen. Gäller att utnyttja snön nu medan den är kvar!
 
Nu har vi ätit och slappat resten av kvällen, det känns som det räcker långt efter den här dagen!
 
Hemma igen, nu väntar en veckas boxvila!

50 års kalas!

Så har åter en helg passerat!
 
Igår morse var jag nöjd över att det bara var -12 grader och jag tömkörde Pavel innan jobbet. Planen var att jobba honom i snön i sommarhagen, men vi var lite oense när vi skulle i väg så vi började med att tömköra ner till vägen och tillbaka först. Vi var egentligen helt överens om vart vi skulle gå, men Pavel hade lite väl brått och svängde långt före mig, så vi började med en extra sväng. Sen fick han jobba en hel del i trav ute i snön. 
 
Efter jobbet så blev det inget gjort med hästarna, i stället åkte vi på 50 års kalas! God mat, och tårta, en massa trevligt folk och några Gin och tonic! Vi var nog hemma strax efter 2.00 så det blev inte så mycket sömn. Jag var ändå uppe och red Samar innan jobbet! Han fick gå ett lättare pass på banan med fokus på att vända och svämga i traven.
 
Efter jobbet så var jag snabb att byta om och börja med hästarna för att hinna ut innan mörkret. Det gick väl sådär, precis när vi red i väg så mörknade det, men jag hade pannlampa och såklart reflexer. Jag red Tant och hade Chokladen som handhäst, det gick jättebra och vi travade en del också. Sen jobbade jag Clarinett i töm, hon tycker nog att det varit lite jobbigt när vi jobbat galoppen så mycket i töm för i dag började hon kicka och bocka direkt när vi kom till galoppen, men när hon väl gav sig var hon väldigt fin och ville bara galoppera! Hon har mycket skalle och integritet, men vi är ju oftast överens. 
 
Sen kom Nisse och körde balar, och hjälpte mig in med Lemonaden och Dajmen. Dajmen ska opereras i morgon, den där skruven som opererades in i somras som gjorde benet rakare ska tas bort. Jag är sjukt nervös så ni får hålla tummarna!
 
Samar i morse!

Kall fredag!

Kallt i dag med, -21 i morse och -16 när jag kom från jobbet, nu dock någon grad varmare så kanske det vänder nu? Soligt och fint, och såklart varmare på dagen men då var ju jag på Ica.
 
Jag jobbade i alla fall Szum ute i snön i töm innan jobbet. Först var han bara okoncentrerad och busade runt men sen kom vi lite till arbete och jag jobbade med att korta upp och sätta i hop honom. Han gjorde samma sak som han brukar göra när jag rider, då upplever jag att han lätt blir explosiv och hoppar i luften när jag samlar i hop honom. I dag blev det samma, precis när han blev riktigt fin i höger varvet så hoppade han upp och kastade sig åt sidan, och det hände inget speciellt, ingen fågel som flög upp, ingen bil på vägen, ingenting! Men bra att få se och jobba igenom det från marken!
 
Efter jobbet så jobbade jag Samar i töm, nu tycker jag att han bjuder bättre och börjar få ett påskjut så det känns som nästa steg nu är att få honom lite lägre i formen och längre i  halsen för att få honom att jobba med överlinjen som jag vill. Kommer nog det med!
 
Nu har jag i vanlig ordning sovit några timmar på soffan, känns som att jag måste byta ut den vanan!

Köldknäpp!

Kallt igen, egentligen är det ju normalt med kyla i februari och det har ju faktiskt inte varit så kallt. Men man är ju inte van eftersom det mest varit plusgrader! I alla fall -20 i morse, bättre på dagen då det kanske blev 14-15 grader som bäst, nu i kväll -17 trots att det snöat.
 
Det har inte blivit så mycket gjort, att jag inte skulle palla med att jobba 6 hästar i kylan förstod jag redan i morse och mycket riktigt blev det tre hästar gjorda. Men det får helt enkelt vara en sån dag, det kommer fler dagar!
 
Jag tömkörde i alla fall Pavel. Vi tränade med svängeln, hästarna i hagen vid banan tyckte nog att han behövde lite störningsträning i dag med och busade runt! Charmonix, ett äldre sto, tycker att svängeln låter lite läskigt, det har jag märkt tidigare också, och drog igång alla! I dag har han dragit svängeln, även om den bara var fäst på en sida så var den i marken och han fick dra den! Så det går framåt! Sen jobbade jag Lilla grå lite i töm, hon känns lite irriterad nu. Vet inte om det beror på pälsfällning, överenergi när hon jobbat lite eller kylan, troligen en kombination. I dag var hon sur vid borstning, taggad när vi gick upp till banan men lugn i jobbet, tills jag pressade henne lite i galoppjobbet, då blev hon arg! Ja, ja vi jobbar på lite och ser hur det utvecklas.
 
Red även Clarinett, trimmade lite på banan och jon kändes väldigt fin. Speciellt galoppen börjar det lossna i, hon har lite problem med hörnpasseringarna, särskilt i höger varv, då hon lite tappar balansen och då inte lyckas trampa ner broddarna riktigt utan halkar lätt. Men det är inte speciellt halt utan mer att hon inte lyckas balansera upp sig tillräckligt bra, på volterna gär det bättre och med arbetet i dag gick det också bättre med hörnen. Hörnpasseringar är svårt! Svettiga blev i alla fall båda två! 
 
Svettig, frusen och hungrig så det blev mat, currykyckling och ris, och inomhus resten av dagen. Följde med Nisse på Hammarn och köpte hundmat innan vi tog in mina hästar, sen skulle vi titta på Mandelmanns på tvn men jag somnade såkart! Har halsont och inte helt pigg så det var nog bra med en lugn dag. Nya tag i morgon!
 
Pavel i solen i dag! Fint men kyligt!
 
Clarinetten under dagens pass!
 
Och svettig och frostig häst efteråt!

Vinter igen!

Så var det vinter igen, -20 grader i morse och i kväll -17, som tur var så är dagarna varmare. 
 
Det var lite segt att komma i gång i morse, hade nog med kylan att göra, och det blev mest annat pyssel. Till slut tömkörde jag Pavel, vi tränade på att jag drog svängeln bakom mig och tränade på varvbyten så. När vi höll på så kom Samars ägare, och det var bra miljöträning för Pavel var lite skeptisk till att gå förbi de och deras bil, han är inte van att vi får besök!
 
Så visade jag Samar, jag visade hur jag har jobbat honom och red lite, sedan red tjejen och jag hjälpte henne lite. Det gick bra, han skötte sig, och känns bra att få visa lite och få förklara lite hur jag tänker, nu fortsätter jag jobbet på samma linje! När de åkt så red jag ett kortare trimningspass på Szum innan det bara var att byta om och fika lite innan jag åkte till tandläkaren. 
 
Jag gillar verkligen inte tandläkaren och inte blev det bättre i dag när vi fick bedöva tre gånger!!! Sen slog jag ihjäl några timmar i Sollefteå innan jag åkte på lektion. De fick såklart träna på sitsen och vi gjorde en förenklad sitsoptimering, fungerade faktiskt rätt bra. Sen intag av mina hästar och hjälpa Nisse med hans hästar, nu sova!

Löshoppningsdag!

Alltså jag kan förstå att jag gruvar mig för att åka i väg på grejer eftersom det typ alltid blir kaos! I dag skulle vi löshoppa och jag hade en fin planering för dagen, som givetvis gick helt åt helskotta!
 
Började direkt i morse när Linda som skulle följa med mig, skickade att hon fått jobb i stället. Det är ju sånt man får räkna med så än så länge var det rätt lugnt. Men när jag skulle åka från Nisse fick jag tvärnita då en hel flock med ardenner sprang framför bilen! Jag lyckades på något vis stoppa in dom, dock inte riktigt där de skulle men i alla fall instängda, inte helt lätt att parera upp en 6 ston och 4 föl eller vad det nu var.
 
Sen fortsatte det jävlas, när jag började veva upp stödhjulet på släpet så åkte det i botten, och jag orkade inte lyfta upp släpet själv. I stället så gjorde jag i ordning Clarinett och Chokladen. De är inte så tålmodiga utan stod och trampade och skrapade, Nisse kom och hjälpte mig att lasta vilket gick väldigt bra. Och sen flöt faktiskt resten av dagen på utan stök.
 
Vi var tre tjejer, och ett par medhjälpare, med två hästar var. En ponny som är som en liten studsboll, ett halvblod som hoppade riktigt bra i dag, ett tvåårigt varmblod som provade löshoppning för första gången, och gjorde det med bravur, och en arab som också hoppade för första gången. Chokladen kom in i ridhuset och visste direkt vad det var på gång, jon tyckte att hon kunde det här nu och hade ett rejält självförtroende. Hon hoppade bra, vi slutade på 70-75 cm viljet känns lagom för andra gången. Clarinett var lite oengagerad och nonchalant i början, sen rev hon lite ordentligt och då vaknade hon till och bjöd på två riktigt, riktigt bra språng!
 
Efter löshoppningen så fikade vi kladdkaka innan hemfärd, fikat är viktigt! Hemma igen så red jag Samar. Först lite lätt på banan och sedan skrittade jag en svöng runt gården. Avslutade med att jobba en lätt överenergisk Lilla grå i töm. I dag var galopp ingen gångart utan det blev bara bock och bus! 
 
Nu har jag ätit middag, och ätit lite mer kladdkaka, och nattat hästarna så nu blir det snart sängen!
 
Lätt otåliga i väntan på lastning!
 
Morgonstretching!
 
Chokladen i ridhuset!

Måndag!

Ica i dag och ett lätt kaos, med lite för lite personal, en massa försäljare och praktikanter på det!
 
På kvällen tömkörde jag Pavel, vi gick upp till banan där jag först drog svängeln bakom mig samtidigt som jag tömkörde.  Sen satte jag fast den på en sida och lyfte upp själva svängeln och tömkörde, under tiden lade jag försiktigt ner den emellanåt för att få lagom tillvänjning. Avslutade med att jag drog den när vi tömkörde ner till stallet, då växlade underlaget och därmed ljudet! Går faktiskt bra, men jag undrar emellanåt vad han tänker. Han måste tycka att jag är lite galen, och det kan han ju ha rätt i!
 
Sen jobbade jag även Samar i töm. Han fick trava över bommar, jättejobbigt tyckte han, och var riktigt fin långa stunder. Resten av kvällen sov jag i soffan, alltså precis som vanligt!
 
Chokladen hittade en leksak i morse, men ingen annan ville vara med och leka!
 
 
 
Hon och Clarinett myste lite också!

Sitt i sadeln!

Här kommer en liten sammanfattning från helgens sitskurs! Det är ju egentligen inga konstigheter utan rätt logiskt.
 
Det här är mina reflektioner och det jag tar med mig från kursen, med en del egna tillägg. Vi har pratat mycket om liksidiga ryttare och hästar, om hästarnas rotation, om sadelns betydelse och om hur man kan jobba med detta.
 
-Det gäller att sitta mitt över hästen, och med huvudet rakt över kroppen, knoppen mot toppen. Och det är väl ganska lätt så länge hästen går rakt fram, men när man svänger så gäller det att ryttarna orkar sitta kvar mitt över. 
 
-För att inte tappa sitsen i svängar eller böjda spår så gäller det att ryttarna är så starka i sin sits att de inte viker sig i midjan och tappar kontakten med båda sittbenen i sadeln. Det kräver att ryttarna är lika starka på båda sidor och har en bra kroppskontroll. 
 
-Om vi ska få våra hästar liksidiga så gäller det att även vi ryttare är liksidiga. Och att man har samma kontroll på båda sidor av kroppen. Tänk på att göra mer saker med din svaga sida, om du är högerhänt så torka bordet med vänster, drick kaffet med fel hand och mocka åt båda håll. Samma sak med benen, kliv uppför stegar och trappor med det andra benet än du är van vid först, börja gå med fel ben mm. Islandsryttare sitter ofta upp från båda håll, något för oss andra ryttare att ta efter!
 
-85% av hästarna är högerroterade, tyvärr gör det att de ryttare som är högerhänta och då svaga i sin vänstersida har svårare att kompensera för detta. En högerroterad häst passar oftare bättre ihop med en vänsterhänt ryttare, fast såklart är det bästa att ryttaren är liksidig!
 
-Man måste se om problemet sitter hos ryttaren, sadeln eller hästen. På kursen fanns möjlighet att byta sadel när vi misstänkte att sadeln spelade in. Självklart är en sadel som passar väldigt viktig, och hästarna kan också vara sneda med gamla skador men det som hela tiden  gav störst gensvar var ryttarens sits. Hur vi som ryttare sitter och hur vi rider påverkar hästarna så otroligt mycket, små detaljer i sitsen har enorm betydelse!!
 
-Tycker du att det är skumpigt när du sitter ner i traven? En del i hemligheten sitter i att vara flexibel i bröstryggen och att kunna flexa där och ta upp rörelsen. Ofta är vi stumma i våran bröstrygg.
 
-Att rida med enhandsfattning kan hjälpa till att "koppla på" och stärka upp den svaga sidan hos ryttarna, så högerhänta tränar att rida med vänster hand. Det gör också att du måste styra och reglera hästen med sitsen i stället för handen. Även för att korrigera en sned häst kan man testa med enhandsfattning, vad händer med hästen om jag rider med tygeln i inner eller ytterhand? Våga prova!
 
-För ryttare är det viktigt att vara stark i bukmuskulaturen. Det är en förutsättning för att ha en stark och välbalanserad sits!
 
Som ni ser är det inga konstigheter, att vara mitt över hästen och liksidig känns ju rätt självklart. Trots detta sitter så väldigt många ryttare snett, åtminstone på böjda spår, och är oliksidiga, och får inte hjälp med detta av sina tränare eller ridlärare. Det är såklart svårt att korrigera sitsar rätt, speciellt snedheter, men förhoppningsvis blir det lättare efter den här kursen. Men även på clinicen med Patrik Kittel satt ryttarna snett, vilket de inte fick någon dom helst hjälp med!! Så visst är det ett problem, och något vi måste ta tag i för att utveckla ridsporten i Sverige. Men du som ryttare kan göra mycket själv också! Träna dig själv så att du blir liksidig och jämn stark, och har du problem med snedheter så gå till en kiropraktor eller sjukgymnast och få hjälp. Innan du är rak och liksidig kan du inte kräva det av hästen!
 
Bilder från helgen!
 
Sitsanalys på sadelbock!
 
De randiga tröjorna är specialdesignade för att underlätta att se snedheter.
 
På gymmet fick vi övningar för att förbättra sitsen!
 

Kurs hela helgen!

Så har en helg passerat igen, och inte vilken helg som helst utan en kurshelg!
 
Ni som följer bloggen minns nog att jag var på en sitskurs i höstas, nu var det dags igen men denna gång två dagar och på Wången! Jag ska sammanfatta kursen när energi och inspirationen finns, men det var väldigt likt förra gången under gårdagen. I dag har vi bland annat varit på gymmet, och fått övningar för att förbättra sitsen, vilket ju var väldigt nytt för mig men roligt.
 
Jag sov hos Sara, som jag brukar träna för. Efter kursen igår så red hon sina två islänningar i ridhuset, sen åt vi, drack vin och pratade hela kvällen! 
 
I dag efter kursen så red jag Szum, hade såklart sitsfokus och han gick riktigt bra. Fick ännu lite mer kläm på den kortare galoppen i dag. Sen var jag till Nisse med proviva, blåbärssoppa, fil och annat lämpligt att äta när man har magsjuka som han har haft i helgen. Hjälpte även till att fodra hästar och kalvar. Nu sova och ladda om!
 
 
Wången!
 
Jag försökte fota Saras häst som har en helt annan frisyr än mina. Det blev suddigt men ni ser ju manen i alla fall. Tänk att sköta om den manen, jag som har nog med Szums!
 

Kursförberedelser!

I helgen ska jag på kurs, jätteintressant och det ska bli riktigt roligt, men det är ju lite pyssel och planering när man ska åka bort och har gården full av hästar. Nu tar ju Nisse hand om hästarna men det är ändå lite förberedelser. I veckan har jag försökt rida så mycket som möjligt, och i kväll har jag fortsatt med det och andra förberedelser!
 
Jobbat först, tempot börjar återvända på Ica efter januaris stiltje. Sen kom Nisse först och körde balar, och sen packade jag höpåsar innan jag började med hästarna. Först ut var Pavel, planen var att jobba med svängeln men han var så taggad och "full i fan" att jag ändrade planen. I stället tömkörde jag upp till banan där jag jobbade honom med en massa travarbete så han fick göra av med lite energi. När vi kom tillbaka till boxarna så drog jag svängeln lite bakom mig när vi tömkörde på lite volter men bara litegrann. Nya tag till veckan!
 
Sen red jag Samar, provade lite travbommar men det gick sådär. Tappar för mycket bjudning när jag styr av spåret, vi måste träna mer på att vända i traven först. Annars kommer travbommar vara jättebra jobb för honom. Avslutade med att jobba Clarinett i töm, för hennes del en massa galoppjobb. Fattningar och även galopp över bom!
 
Nu har jag packat och lagat ett par byxor. Klockan ringer tidigt i morgon, måste åka senast 6.20 och då ska hästarna vara fixade, så det är dags att sova för längesen!

Miljonhäst!

Fint väder i dag med men jag har varit på Ica så jag har inte haft så stor nytta av det!
 
På kvällen red jag Szum. Igår var han ju tjurig och sur men i dag superfin! Fick upp han lite i formen och han var så fin i traven att jag nästan blev gråtfärdig! Fick även till några bra fattningar, faktiskt väldigt bra med tanke på att vi knappt galopperat på hela vintern. Alltså Szum är ju som han är men när han går bra så ger han en så fantastisk ridkänsla!
 
Sen jobbade jag Samar i töm, och jag fick riktigt bra fart på bakbenen i dag. Kommer bli bra det där med lite mer styrka och balans. Nu är momsrapporten inlämnad, i väldigt god tid för att vara jag, och jag har fikat lite varm choklad. Är väl bara att sova och ladda inför ny Icadag i morgon!
 
Szum var dyr i kväll! 

Februari!

Sol i dag med, men kallare, -16 grader i morse.
 
Här har det varit full aktivitet som vanligt. Började med att rida Szum, som hade vaknat på fel sida trots det fina vädret. Jag red honom med fokus på att få honom att släppa och sen när det började kännas bra så avslutade jag. Clarinett fick gå på slingan bakom gästhuset som vi började trampa upp för någon vecka sedan. I dag blev det mycket trav där och även lite galoppjobb. Pavel tömkörde jag ner till grannhuset som numera är sommarstuga och därför var det helt otrampad där. På hemvägen drog jag med mig soptunnan som stod nere vid vägen sen gårdagens tömning. Redan igår tränade vi lite genom att jag skramlade lite med den, i dag drog jag med mig den när jag tömkörde! Det var nog lite läskigt men han gjorde inget!
 
Sedan kom Linda och vi drog igång eftermiddagens stora projekt. Först red vi Tant och Chokladen! Chokladen var helt loss att göra i ordning, hon måste ha känt på sig att det var något på gång. Även när jag longerade var hon som en studsboll men när jag satt upp var hon snäll. Vi red bakom Tant en runda på gården runt hagarna, det gick jättebra förutom att Chokladen tyckte att Tant gick så förbaskat långsamt! Fast Tant går verkligen inte långsamt, det är få hästar som håller samma fart som hon! Sen red Linda Tant på banan medan jag gjorde i ordning Samar, och sen red vi en runda med dom. Det var en lugn tur, Samar var lite spänd i början och hade svårt att skritta utan bara småtravade, eftersom spände han av så det ska nog bli bra på några turer till! Avslutade jobbet hemma med att jogga Lilla grå lite i töm.
 
Sen middag och i väg på lektion. Nu i kväll har jag gjort ett rejält ryck med bokföringen och den är nu klar! Så skönt. Men klockan är mitt i natten, som vanligt, och jag ska upp tidigt, så god natt!
 
Trött Clarinett innan vi skulle rida!

RSS 2.0