Vanlig fredag!

Lite lugnare och mer vanlig dag i dag!
 
Efter jobbet så red jag Szum, han var laddad och blev lite kort i halsen och tom i handen men kändes bra däremellan. Sen jobbade jag Pavel, hade tagit fram en pressening som jag först longerade honom runt och sedan lät han gå över. När han gick lugnt över och stod på den utan problem så jobbade kag lite med de vanliga övningar fast över presseningen. 
 
Nu ska jag försöka sno i hop en sen middag tills Nisse kommer hem, äta sent verkar ju vara våran grej.
 
Lemonaden i morse, hon verkar nöjd med matserveringen!
 
Pavel på presseningen i kväll!

Hästföretagardag!

Det här med att vara hästföretagare är både omväxlande, intressant och spännande, att vara flexibel är nog den bästa egenskapen!
 
Igår morse släppte jag ut hästarna och åkte till Härnösand på hästföretagardag! Fick se deras nybyggda fantastiska anläggning (med ridbanor och ridhus som man blev ridsugen bara av att titta på), lyssna på lite föreläsare och träffa lite folk. En bra dag, betydligt bättre än den hästföretagardagen som var på Wången i maj.
 
 
 
På kvällen var planen att jag skulle jobba ett par hästar, men saker blir sällan som man tänkt. Jag skulle bara kolla till hästarna på betet innan. Lemonaden har ju varit lite rymningsbenägen i sommar så döm om min förvåning när hon var i hagen, men bara hon -de andra var borta! Såg att stängslet var rejält nerrivet som om någon eller något fastnst i det men inga hästar trots att Lemonaden gnäggade. Det började skymma och jag åkte på vägen och försökte se dom, tre mörka hästar i en skog, och mötte då på den enda som bor där nere just nu, han var på väg till mig eftersom han sett hästar lösa.
 
Vid det här laget hade Lemonaden lessnat på att vara själv i hagen, trots att jag hade mutat med kraftfoder, och kom travande på vägen där i skogen, tur att det är mitt i skogen helt utan trafik! Så jag fångade henne och började leda henne hemåt! Min lilla ettåring som inte är mycket ledd, ledde jag hem i bogserlinan i fyra kilometer i mörkret! Hon gick som en gammhäst hela vägen utom sista hundra meterna när orken var slut och hon försökte stanna lite, är otroligt imponerad över henne! Under tiden hade Nisse hittat de andra hästarna, inte alls långt från hagen, men de var inte intresserade att gå in i hagen igen utan drev långsamt hemåt. Så hastigt och lustigt var alla hästar hemma från betena! 
 
Jag är glad att vi hittade hästarna i mörkret, oskadda, och fick hem dom. Att min ettåring är typ coolast i världen, gick in i uteboxen hemma utan att tveka och gnäggade typ två gånger på hela tiden. Planen var ju att ta hem hästarna i kväll så då får jag väl göra det jag tänkte igår i kväll i stället!
 
Några bilder från Härnösands Hästsportarea!
Rundvandring!
 
Deras active stable ligger till vänster och utebanan till höger.
 
Utanför stallet, med lösdriften och active stable rakt fram.

Installning!

I dag känns det som höst, fortfarande varmt men ändå mer höst i luften! Passar ju bra att börja stalla in hästarna då!
 
Började med att fixa klart tråden på den övre lösdriften, strödde upp båda vindskydden och fixade lite annat inför hösten. Sen red jag ut med Tant, som fick gå ett lättare galoppjobb, och sedan Clarinett och i samband med det så fick stona flytta hem och in i lösdriften, de har ju gått på ett bete några hubdra meter härifrån de sista veckorna. Fick besök av en tjej som kanske ska flytta in sin häst här ochsen avslutade jag med att jobba Pavel innan middag och sen i väg för lektion. 
 
På hemvägen var jag väldigt nära att köra på en älg, fick stopp en halvmete i från. Ytterligare ett hösttecken, det är mörkt på kvällarna och hög tid att köpa nya extraljus! Sen tog jag in Gandalf och Tant som är de som ska få sova inne nu i början, och nu tänkte jag betala lite räkningar men mitt internet svajar så att jag nog får spara det till i morgon!
 
Pavel tog en tupplur på eftermiddagen!
 
Lite mysigt är det när hästarna flyttar in igen!

Civilklädd!

I dag började jag med en sväng på Hammarn för lite ärenden, som att fråga om offert på ett vindskydd. Sen drog jag igång med hästarna. Pavel tömkörde jag i skogen, Szum gick galoppprogrammet i lina och så red jag Clarinett. Med henne travade jag bommar och hoppade lite små hinder, och jäklar vad hon har utvecklats! Hon var pigg, galopperade så det kittlade i magen och bjöd på hindren, sen fungerar styrningen så där halvbra just nu....
 
Jag hann börja på med att dra tråd på hagen som kag plockade ner tråden från förra veckan, sen var det bara att byta om till civila kläder igen och följa med Nisse till stan där han gjorde magnetröntgen på sitt onda knä. Nu är vi hemma igen och alla hästar nattade!
 
Pavels rumpa i skogen i dag!

Slapp måndag!

Det blev en väldigt slapp måndag! Efter jobbet så gjorde jag inget mer än att natta hästarna, Nisse fixade middag och vi hade en gäst. Känns som det är tillräckligt när det nästan börjar mörkna innan jag kommit från jobbet. Jag tar igen det i morgon!
 
Så här härlig har min höst varit annars!
 

Söndag igen!

Så var sommarvädret tillbaka igen, härligt!
 
Jag red Szum i morse innan jobbet. Joggade liteför att hålla igång kroppen på honom, travade i låg form under lättridning och galopperade på fyrkanten i fri form och lös tygel. Han var lite trött efter gårdagen och nu i kväll tog han tidig kväll och hade lagt sig redan vid åttatiden!
 
Efter jobbet så hade Nisse fixat tjockpannkaka så jag blev tokmätt, sen dejtade jag Malin och vi red ut med Clarinett och Tant. Efter det så hjälpte Malin mig med Pavel, vi repeterade alla övningar som tidigare och sen hängde och stod i stigbygeln. När jag stod i stigbygeln från början var han spänd, gick tveksamt med något steg i taget och inte riktigt med ich fööjsam, men vi jobbade på några varv och sen slappnade han och gick på med bjudning och var uppmärksam på mig som startade och stannade från ryggen. Kändes som ett bra steg i rätt riktning! Små, små framsteg men just detta när jag känner att han är med mig, positiv och avspänd är så viktigt och bra eftersom han så gärna stänger in sig och stänger av, och är otroligt duktig på att dölja att han gör det!
 
Dimmigt nere på betet i morse!
Charmonix!
 
Signe!
 
Lika fint vid älven i kväll!

Dressyrträningsdags!

Efter att ha sovit väldigt lite och dåligt natten till lördag, något som är högst ovanligt för mig men som ändå resulterade i ett nystädat hus, så var jag ändå rätt pigg igår. 
 
Efter jobbet så var det snabba ryck att byta om kpoola på släpet och lasta Szum. Åkte på dressyrträning på Dannero för Sara och jag tycker faktiskt att det gick rätt bra. Fick inte så många korrigeringar på sitsen trots att jag känt mig så sned (tack till massagen i torsdags), han travade bra och Sara tyckte galoppen var bättre än sist, även om jag tycker att den var bättre i fredags när jag red hemma. Szum var inget spänd alls, ett par tjuvstopp men inte alls speciellt tjafsig trots (eller tack vare) att jag fick börja hemma med att bli arg på honom eftersom han vägrade lyfta fötterna. Typiskt Szum, vägra lyfta på benet och i stället puttar på mig med nosen så jag håller på att ramla, men jag  lev arg och smällde till honom med handen (vilket garanterat gjorde mest ont i min hand), Szum märkte att matte menade allvar och lyfte fötterna bara jag tittade på dom. Typiskt min Szumbrum! 
 
Det var ganska sent innan jag kom hem, nu är det dags för ytterligare en dag på Ica!
 
Den här bilden är sen sist vi var på Dannero, igår blev det inga bilder tagna!

Inlägg på vift!

Det verkar inte bättre än att mitt inlägg från igår har försvunnit! Sånt är irriterande, inte minns jag nu vad jag hade skrivit heller! 
 
Jag och Elise red ut på förmiddagen i alla fall med Tant och Gandalf. Sen jobbade jag Clarinett lite i töm på banan, hon har ju vilat sen tävlingen. Avslutade hästavdelningen med att tömköra Pavel i skogen. Han fick gå i besvärlig terräng, vilket innebar att vi gick över, underoch igenom träd, buskar och sly. Trots att det lät ganska mycket om både honom och mig när vi gick, att det fastnade grenar i gjorden och var allmänt besvärligt så gick han som en klocka! Rakt igenom allt och med riktigt bra bjudning, jag är imponerad!
 
Sen en snabbdusch och sedan i väg på massage och zonterapi, vilket var behövligt! Vidare i väg för att köpa kraftfoder, sen middag och slapp kväll som avslutades med äppelpaj!
 
I dag red jag Szum innan jobbet. Fick till ett riktigt bra galopparbete i dag, men kunde inte vara helt nöjd ändå och när jag satt av funderade jag på att sälja honom... Jag tycker inte att jag rider tillräckligt bra, han är för stor och för svår, men jag gillar ju honom och dessutom lär jag mig massor.
 
Efter Ica så jobbade jag med Pavel, i dag utanför boxarna. Mest repetition av det vi gjorde i onsdags, men i dag stod jag i stigbygeln och startade och stannade honom, gick jättebra! Men sen var han nära döden när jag skulle hänga från höger sida, som vi ju ändå gjort några gånger, men på ett par upprepningar gick det också bra. Och såklart några upp och avsittningar. Avslutade kvällen med att packa Szums grejer till träningen i morgon!
 
Gårdagens bild på Lemonaden, Charmonix och Signe. Sista veckan på betet nu!

Lemonad på vift!

Morgonen började med att en liten ett åring hade hamnat på fel sida staketet, Lemonaden stod så nöjt och putsade gräsmattan när jag kom ner. Hon är verkligen orädd, det var två gubbar som klättrade på taket och när de åkte sedan flyttade hon inte på sig förrän bilen var en meter i från henne. Vi kan säga att hon var helt orädd för allt utom att bli fångad! Kraftfoder hjälpte inte och någon grimma tänkte hon inte ha på sig, som tur var så är hennes storasyster väldigt snäll så jag satte på henne grimma och bogserlina (var vad jag hade i bilen) och ledde ut henne, självklart hängde Lemonaden med henne tillbaka in i hagen. Sen hade även valackerna rivit sin hage och hade en stolpe i delar, vad gör mina hästar på nätterna egentligen?
 
När jag väl kom igång med hästarna så fick Szum gå galoppprogrammet i lina och sedan jobbade jag Pavel. Han galopperade väldigt fint i linan i dag, vi gjorde sen alla möjliga övningar men det som var nytt i dag var att jag hängde på honom i skritt och gjorde halt och startade, själv utan hjälp! 
 
Sen plockade jag ner tråden på en av vinterhagarna, åkte ner till en av beteshagarna och tog ner tråd där med så jag kan använda den tråden till vinterhagen sen. Middag blev det på byn och sedan i väg på några lektioner. Nu har jag letat hästar i mörkret i hagarna med ficklampa, och alla hästar var hemma, gillar verkligen inte mörkret!!
 
Szum laddar upp inför galoppprogrammet!

Energilös!

Idag känns det som om det har gått långsamt, har inte fått så mycket gjort trots att jag hållt på hela dagen. Men tre hästar jobbade, sista boxen urspolad och en hage nerplockad i alla fall. 
 
Började med att tvätta ur sista boxen och ett täcke innan jag red Szum. Med Szum så kändes det, som alltid, bra i traven men varför känns galoppen alltid som en katastrof? Vet inte hur jag ska komma igenom det, för vi måste ju lösa det på något vis, även om jag kände mig rätt uppgiven efter ridningen i dag. Jag skulle kunna rida traven hur länge som helst, men när det kommer till galoppen så vill jag helst hitta en anledning att strunta i den... Sen red jag ut med Tant innan lunchpaus! Jag letade även efter Lilla grås sko som hon tagit av sig, förstår inte att hon ska ta av sig en sko så fort det börjar kännas bra i ridningen. Men som tur är påminner Facebook mig om hur det var när jag hade Räkan och Taggen igång, nästan alla mina minnen som kommer upp handlar om tappskor... Någon sko hittade jag i alla fall inte i dag.
 
Efter pausen så jobbade jag Pavel, i dag med lite annat upplägg. Började nämligen med att tömköra, fast att jag hade sadeln! Hade tömmen genom stiglädren och jobbade med svängar och halter, sen tog jag loss tömmen från stiglädren och gick i höjd med sadeln och tömkörde. Fortsatte sedan med att dels göra mina vanliga uppsittningsövningar men i skritt och trav, och med att hänga från båda håll och till sist sitta upp och av. Sen plockade jag ner en provisorisk hage där nu sist Pavel har gått och betat av där höbalarna ska förvaras sen.
 
Nu är jag orimligt trött, vet inte om det är mörkret eller något annat men jag är helt slut. Hoppas på ny energi i morgon!
 
Pavel äter frukost!
 
Vilken höst vi har! Tant nere vid älven i dag!
 
Pavel med sadel och tömmar!

Sommarseptember!

Alltså den här hösten är ju helt sanslös, vilket väder! Sommar i dag med fast mer än halva september gått!
 
Jobbat på Ica i dag, efter jobbet så longerade jag Pavel på banan. Han har börjat kralla till sig över ryggen och överlinjen så lite har vi åstakommit i alla fall, dessutom är han så otroligt duktig och lyhörd i longeringen. Sen jobbade jag lite från marken, hängde på honom från båda håll och satt upp och av några gånger. Han blir utsatt för allt möjligt just nu, han var rätt less på mig när jag kittlade honom i öronen med ridspöet.... Jag upplever att han reagerar mycket mer, och på mycket mer, nu än när jag började med honom vilket ju kan kännas konstigt. Men han var nog rätt avstängd och innåtvänd i början. Han stängde nog av sig mycket när han kom hit, de två första veckorna fick jag ju ingen kontakt och respons alls av honom, han var helt i sin egen värld. Nu är han mycket mer vaken och med, och då blir det mer reaktioner, men då kan han lära sig hantera reaktionerna. Och det är svårt med de hästar som stänger in sig, för reaktionerna kommer ändå men med de hästarna vet man inte när eller hur de kommer. Så det går långsamt framåt med honom! 
 
Sen hjälpte jag Nisse att få hem hans bil som lite olägligt stannat på byn när han hade brått i väg på tråkigt men viktigt uppdrag. Nu gick den mer än halvvägs sen fick vi bogsera sista biten. Men nu är alla bilar, hästar och annat på rätt plats!
 

Äntligen helg!

Så har en helg passerat igen! 
 
Igår klev jag upp tidigt, flätade Clarinett och åkte på hennes första tävling! Det var dressyrtävling på Frösön, och vi skulle rida en LB:2. Hon var väldigt laddad och spänd, jag gick med henne länge innan jag satt upp men allt var ändå väldigt spännande. När hon blir spänd så finns det bara två lägen, fullt ös eller tvärstopp. Hon var jättefin i 10 minuter på framridningen men sen tog fokuset slut och hon var mer intresserad av att titta på de andra hästarna och på sig själv i spegeln! Trots allt blev det bättre när vi kom ut till tävlingsbanan. Inne på själva banan blev det tre tjuvstopp, lite överilat i traven och i galoppen lite flamsigt med någon korsgalopp, avbrott och felplacerad volt. Det ger såklart inga bra poäng men hon är en erfarenhet rikare! Efter var hon så trött att jag fick släpa henne till och in i släpet! 
 
Hemma igen så var jag helt slut men körde ändå galoppprogrammet med Szum i lina och longerade Pavel med inspänning, och hängde på honom. Sen spenderades kvällen i soffan och det blev pizza till middag, riktig slapparkväll!
 
I dag hade jag tagit på mig att jobba extra, måste ha varit i ett svagt ögonblick, men nu har jag (med inventeringen) jobbat igen det jag var ledig när vi var på Wången. I alla fall så red jag Lilla grå innan jobbet. Longerade först med mycket galopp då hon var lite spänd i ryggen. Sen red jag med fokus på att hon skulle ta skänkeln.  Först en massa halter och starter, sen skritt-trav-skritt, hela tiden fokus på framåttänket. Kändes riktigt bra så det här jobbet ska vi fortsätta med nu!
 
Efter jobbet så åkte jag och hade ett par lektioner. När jag kom hem var jag trött så det var bara att natta hästarna, och sedan stekte Nisse pannkakor till en sen middag. Nu sova och hoppas på ny energi i morgon!
 
Innan avfärd, nyflätad och fin!
 
Jag tycker att hon var snyggast i alla fall!
 
Chokladen äter gran i kväll!

Försovning!

I morse försov jag mig! Inte så konstigt då kag hsde fullt upp med att vara på OS! Det var en fantastisk strand och ett myller av bussar för att ta sig till hästsportarenan... För er som inte vet så drömmer jag alltid väldigt mycket och kan ofta betätta långa historier på morgonen! Hur som helst blev det lite stressigt men jag var i tid på jobbet även om Nisse fick åka och kolla beteshästarna åt mig.
 
Efter jobbet så red jag Szum, han fick jogga lite på banan och kändes väldigt fin. Jag kunde även lägga ner honom i formen utan att han krullade ihop halsen och blev stark, utan med halsen ute och fint stöd i handen! Sen fick Clarinett gå ett lätt jobb i töm innan jag putsade av både henne och grejerna lite extra. Nu är allt packat och transporten påkopplad, Clarinetts första tävling i morgon! Sjukt spännande! Inte läge att försova sig i morgon!
 
Daga för Clarinetten att springa fint i morgon!

Sena kvällar!

Foten lyssnade bra på mig igår och kryade på sig bra, det gick fint att jobba idag och min 4a gradiga hälta igår har i dag varit mer som en halvgradig eller en gradig hälta i dag!
 
Efter jobbet så red jag först Lila grå, hon fick först jobba lite i lina och då bland annat över ett sockerbitshonder som hn hoppade som om det vore en meter! Sen red jag lite lätt påbanan. Pavel fick gå i töm i dag, först lite jpbb som vanligt med start och stopp, trav på volt med halter och lite skritt över bommar. Sen kopplade jag fast ett grimskaft i gjorden och med det hängandes fick han gå i både skritt och trav, jag växlade sida och sen satte jag på två grimskaft som släpade efter honom, ungefär som när man börjar inkörning! Han blev lite irriterad när han trampade på dom men brydde sig inte så mycket ananrs, bra toleransträning!

Lite kontorsjobb, har skritvit fakturor och betalat fakturor och såklartblev det sent även i kväll. Helt hopplöst att bli klar i tid och komma i säng!

Halt ryttare!

Alltså nu får det va nog med stök och skador! Nu är det foten som är ond och svullen efter att ha hamnat under en hästhov!
 
Började dagen med att tvätta ur ytterligare någon box och något täcke. Sen red jag ut med Tant och hon fick gå ett lättare galoppjobb. Och så fick Szum gå galoppprogrammet i lina.
 
Sen lite fika och hämta transporten, sen åkte jag och Clarinett till ridhuset. Och det var när jag gjorde i ordning henne som hon lyclades trampa mig på foten, och det rejält! Tårarna rann direkt innan jag hade en chans att hejda dom! Som tur var gick det bra att rida, vi värmde upp lite lätt och red sedan igenom LB:2 som vi ska rida på lördag!
 
När jag kom hem så hjälpte Nisse mig med Pavel. Det går inte att komma i från att Nisse är otroligt duktig med hästarna och har en enorm erfarenhet av så många, och många svåra, hästar. Jag kommer aldrig komma i kapp honom för han ligger så många år före mig. I alla fall så hjälpte han mig att vara miljöstörning, att jobba Pavel från marken och sen ledde han så jag kunde hänga lite. Han jobbade även trav, med böjningen, med överraskningsmoment, med att ta honom i svansen, att han ska följa linan och mycket start och stopp. Väldigt intressant att se! Det gick bra att hänga men Nisse tycker inte att jag ska rida än, han behöver mer toleransträning! Och det har han nog rätt i, Pavel behöver bli riktigt trygg först. Måste också tänka på att han ju ska kunna ridas av vanliga ryttare, det är ju ingen blivande Grand Prixhäst som ska ridas av proffs utan en häst som ska vara rolig att rida. Hoppas ni hänger med i resonemanget, det är en väldigt känslig häst men jag tror fortfarande att det kommer bli en bra ridhäst. Det är så här med unghästar, vissa rider man in på en vecka och andra tar flera månader, tyvärr är det så! Jag har i alla fall fått en massa tips på vad och hur jag ska träna nu!
 
Nu har jag fixat middag och tänkte avrunda med lite glass och foten i högläge! Jag är rejält halt, kanske 4 gradigt halt utan böjprov, men hoppas på ett mirakulöst tillfrisknande i natt!
 
Det här såg jag och Tant på våran tur i dag, björnskit?
 
Närbild!
 
Clarinett i ridhuset!
 
 

Tokmätt!

Sommarväder i dag med, man blir bortskämd!
 
När jag hade kollat hästar, beställt frakt till de 50 höbalar som jag bokade igår och tvättat en box så drog jag igång med stona. Först red jag ut med Tant och sedan med Clarinett. Lilla grå fick gå i töm och hon såg väldigt fräsch ut med tanke på stöket i släpet i lördags. Sen hann jag även elda lite rat och kolla stängslet på en av vinterhagarna.
 
Efter middagspaus, lax med västerbottenost, så red jag Szum. Inte samma euforiska känsla i dag men efter vi tjatat lite med galoppen var han riktigt fin i traven och jag kunde rida tempoväxlingar med bara sittbenen. Eller i alla fall ökningarna, när jag ska korta honom igen så behöver jag lite skänkel. Det är svårt att rida Szum, men så otroligt roligt! Sista timmarna i kväll spenderades hos grannarna där Nisse hjälpt till att stycka en älgkalv, så då blev det skinkpaj till kvällsfika så nu är jag verkligen tokmätt!
 
Chokladen i dimman i morse!
 
Trött Lemonad!
 
Clarinett från våran tur i dag!
 
Och den obligatoriska rullningen efteråt!

Punktering!

Den här dagen började inte så bra! När jag var nere vid betet och kollade hästarna så hörde jag ett misstänkt pysande ljud från mitt däck, punktering! Det var bara att skynda mig till Nisse och låna hans bil till jobbet. Och så fick han ta hand om mitt däck som var nästan platt när jag kom dit!
 
Efter jobbet så jobbade jag Pavel, satt upp och av en massa gånger i dag så nu är det dags för nästa steg igen.  Red sedan Szum, det är första ridpasset sen jag började med galoppprogrammet. Jag började i dag också med galopp i lina och sedan satt jag upp och travjobbade honom. Och jag vet inte om det är bra eller dåligt men han kändes annorlunda! Han travade mycket  och kändes kvickare, men också mer elektrisk. Men jag tänker som så att om man ändrar träningen och det ändå känns lika så kan inte det vara bra, nu har jag ändrat träningen och hästen känns annorlunda, det måste vara bra. Även om jag är lite orolig att det ska bli för mycket häst för mig att fixa att rida och att han ska bli för elektrisk och vaken. Men vi får se, just nu känns det bra! Att han dessutom ser ut att vara en halvmeter kortare i kroppen när han galopperar i lina gör ju inte känslan sämre!

Strömlöst!

Lite mindre dramatiskt i hästlivet i dag, men desto rörigare på jobbet!
 
Började med att jobba Pavel, just nu har vi backat tillbaka så jag jobbar från marken, hänger, sitter upp och av, böjer halsen åt olika håll, hoppar, viftar på armar och annat som nog ser rätt märkligt ut, gärna flera av grejerna samtidigt. Nu kan jag återigen sitta på honom och det känns lugnt för oss båda.
 
Sen till jobbet där vi jobbade halva dagen med halva butiken strömlös! Det gick en huvudsäkring, eller den gick flera gånger, och det gick inte lösa förrän vi fick lite proffshjälp av en elektriker. Inte nog med att halva butiken var mörk så har vissa kort inte gått att använda i kassan, varken datorerna eller hissen har fungerat och kylarna har stått, och vi har inte kunnat göra något annat än att mysa runt i mörkret och försökt förklara läget!
 
Efter jobbet så red jag Clarinett på banan. Fick lite mer snurr på galoppen i dag och jag inser att det är tur att banan är större när vi ska tävla för min bana kändes minimal! Sen flyttade jag unghästarna och Charmonix tillbaka till det stora betet där de ska få gå någon vecka till. 
 
Nu är det bara en dag kvar på Ica innan jag har ett par dagars ledigt igen, känns bra!
 
Från dagens hästflytt, bild med rörelse!

Dramatik i transporten!

Vilken kväll det blev igår, lite väl mycket dramatik kan jag tycka men det slutade ju bra i alla fall. 
 
Dagen började med att jag longerade galoppprogrammet med Szum innan jobbet. Sen efter jobbet var det full fart att byta om och koppla på släpet, tog ett par mackor i farten, vattna hästar och lastade Lilla grå. Hon trampade och grejade lite redan på bortvägen men inte värre än att hon stod stilla när jag körde lite fortare eller i något gupp. Jag har kört henne lite förut, ibland står honstilla och någon gång harhon härjat lite, har mest tycktatt det varit dumheter.
 
På ridhuset blev det en del väntan för henne, och hon trampade, skrapade och sparkade en del men i omgångar. Vi löshoppade 5 hästar, förutom Lilla grå så var det en treårig fjording, Gandalf, en kallblodstravare och en liten welshponny. Lilla grå hoppade ganska bra, bra bjudning (till skillnad från ridningen) och orkade ändå trots härjandet i släpet, tror vi hoppade nästan 1.10 med henne. 
 
Man tänkte ju att hon skulle vara trött sen men inte, de hade börjat kör på travbanan och det gjorde nog henne lite mer stressad. Men jag åkte, tänkte atthon lugnar sig nog när vi åker. Där hade jag fel! Efter några kilometer hoppade släpet rejält och jag stannade på en parkering. Då hade hon ett ben över frambommen! Lyckades få ner frambommen och få loss henne! Lastade ur och sen kom de andra som hsde löshoppat, och stannde och hjälpte mig. Vi plockade ut inredningen, den lade vi i Elise släp, och lastade henne lös!
 
Hemresan var nervös, första biten gungade släpet en del men sen lugnade det sig, och hon var ändå hyfsat lugn när vi kom fram. Jag är glad att jag hade Nisses stora, tåliga släp med fronturlastning och som är lätt att plocka ur inredningen på.  Hästen är vad jag kan se helt oskadd men släpet behöver några nya delar, som en ny mellanvägg. Men det är ju lättare att fixa, är glad att jag fick hem henne och att jag inte fortfarande står där på parkeringen!
 
Sen stannade jag hos grannarna, Nisse var där och hjälpte dom att paketera kött så det blev vin och surr där resten av kvällen. Det kunde jag verkligen behöva! I dag är jag dock trött!
Från löshoppningen!
 
Den här tog Elise efter vi löshoppat, jag ser rätt less ut redan där!

Lite fredagsmys!

Fredag igår. Började med att rida ut en liten lugn tur med Clarinett, sen till Ica för jobb. Efter jobbet så tog jag och jobbade lite med Pavel bara. Annars har jag fullt upp med att vattna hästarna nu, de dricker mycket när det är så här varmt och de har bal i hagen! När alla hästar var battnade och nöjda igår så blev det lite tv och fredagsmys med ost, kex och go skinka! Nu ny dag på Ica!
 
Det var trötta grabbar igår morse!
 
Sömning Szum!

Två veckor senare!

Det är nu två veckor sedan vi hade fullt race med att förbereda alla hästar till Wången och sommarpremieringen. Kom på att jag glömt att berätta en sak angående detta!
 
Francesca som var hos mig i början av sommaren visades på Wången och gjorde bruksprov för ston, ett ridprov med sin ägare. Tyvärr missade jag deras ridprov, som allt annat, ville gärna se det men då höll vi på fläta och fixa de som skulle köras. Men ridprovet gick bra, och jag har fått höra från flera håll att det såg bra ut, vilket såklart är jätteroligt för ägarna. Som ni kanske minns så hade Francesca haft problem med galoppen hos tidigare ägare och vi jobbade ju ganska mycket med det, så det är skönt att det fungerade bra även under test. 
 
Stort men sent grattis till godkänt ridprov!
 
Jag och Francesca trimmade i gräshagen i juni!

Sommartrötta hästar!

Återigen en varm dag med sommarväder, vilken september vi har! Hästarna har varit sådär sommartrötta också.
 
Först red jag och Elise ut med Lilla grå och Gandalf, och Lilla grå var segare än kola! Sen red jag ut med Tant och jobbade Clarinett i töm, även Clarinett var lite seg. Innan jag tog paus så jobbade jag även Pavel, i dag med att hänga på honom och stå i stigbygeln och att kunna böja halsen samtidigt. Förutom allt det vanliga jobbet.
 
Sen liten paus så började jag på med att tvätta stallet. Ett par boxar blev gjorda i dag, och jag har eldat upp en massa gammhö och gamla fodersäckar. Även Szum fick gå galopp programmet i lina, lite mer städat i dag och ryggen kändes jättefin efteråt. 
 
Fixade mat, vattnade lite hästar och nu är det nog kväll på riktigt. Ny dag i morgon, och dessutom Icadag!

Onsdag!

Sommarväder i dag med men det blåste upp under dagen så då kom höstkänslan tillbaka. 
 
Började med att mocka ur det sista ur boxarna, sen jobbade jag med Pavel. Han var spänd när jag skulle rida i dag så jag måste backa tillbaka ännu lite mer, det är en känslig och lite speciell häst, blev ju ett bakslag i lördags så det behövs ännu mer grundjobb. Jag ser det inte som ett bakslag utan mer som en tecken på att det finns mer som behövs jobbas med, jag har ju gått väldigt långsamt fram med honom men det har ju verkligen behövts. Det är ju en häst som ska säljas sen så han måste verkligen vara trygg, så vi repeterar lite till. Jag får ofta frågan om hur lång tid det tar att rida in en unghäst, och det är verkligen omöjligt att säga för de är ju så otroligt olika hästarna, Pavel är en sån som behöver mer tid. Men jag brukar ju gilla de hästar som behöver lite mer tid, titta bara på Szum, jag ser det inte som en nackdel bara det blir bra i slutänden!
 
Sen red jag Lilla grå, som ju också är en häst som behöver lite mer tid, nu är det ju säkert två veckor sedan sist jag red och dessutom hade det blåst upp ordentligt. Hon var lite spänd så det blev mycket skrittjobb och en del trav på volten men inget mer avancerat.
 
Så var det egentligen dags att tvätta av boxarna, men jag kom ju inte överens med högtryckstvätten! Tog med mig den till Nisse där det visade sig att det var något trasigt i handtaget, så med nytt handtag fungerade den igen! Så nytt försök i morgon! I stället hjälpte jag honom att flytta lite hästar och kor, bland annat fick Räkan och Dajmen ny hage! 
 
Sen middag, några lektioner och i kväll nya balar till mina hästar. Nu sova och ladda inför ny dag med fullt race i morgon!
 
Full fart i ny hage!
 
 

Sommarväder!

Två dagar med sommarväder, så härligt! Igår var det Ica hela dagen och sedan väntade hovslagaren. Jag hade ju kört Clarinett och Lilla grå till Nisse redan i söndags och när jag lom från jobbet hade de redan börjat med Clarinett. Lilla grå som ju varit besvärlig att sko stod igår som ett ljus och jag tror att jag bara ryckte till i grimskaftet ett par gånger, resten av tiden stog hon med hängande grimskaft! Sen bjöd vi på varma mackor, och såklart var det mörkt innan jag kört hem hästarna. 
 
I dag började jag med att rida Clarinett på banan. Hon travar så otroligt bra i dressyrsadeln, och gav en otroligt fin ridkänsla i dag. Däremot tappade jag lite i höger galoppen där hon några gånger bytte bak. När vi var klara så kom veterinären och gav henne andra vaccineringen. Även Charmonix fick sig en vaccinationsspruta. 
 
Fortsatte med att tömköra Lilla grå, hon var riktigt fin, och rida ut Tant. Sen flyttade jag de tre stona, Tant, Clarinett och Lilla grå till en ny hage några hundra meter från gården. Mockade ut några kärror från sista boxen innan jag tog matpaus.
 
Kvällspasset innebar först longering av Szum, med galopp programmet. Jag har ju använt det på många av mina hästar tidigare med goda resultat, men har varit lite tveksam med Szum, dels för att vissa hästar kan bli rätt livliga av det och dels för att Szum är så yvig i galopp på lina att jag varit orolig att det ska slita mer än det bygger upp. Men eftersom han faktiskt haftcen del strul med ryggen, behöver bli starkare och behöver jobba upp balansen så är ju galopp programmet perfekt. Vi får se hur det går. I dag var i alla fall Szum helt övertygad om att hans matte skulle ha i hjäl honom, han blev otroligt trött! 
 
Avslutade med att tömköra Pavel, först på banan över, mellan och runt bommar, samt mycket trav på volt med övergångar trav-halt-trav för att se att gan är uppmärksam på hjälperna. Sen tömkörde vi ner på vägen och runt gården. Nu är allt annat stök klart och jag tror att det blir lite glass till kvällsfika!
 
Clarinett på banan!
 
Lilla grå spanar in den nya hagen!

Reflektioner från dagens dressyrtävling!

Jag passade på att titta lite på dagens dressyrtävling, detvar en nationell tävling  (vad gjorde jag och Szum där???) med många ekipage och klasser upp till Prix St Georg! 
 
Jag har sett många fina hästar, bra ridning och mycket dyra grejer och blingbling! Men jag hittade i alla fall ett ekipage helt utan blingbling och med en dressyrsadel av äldre modell, vi både parkerade bredvid varandra och värmde upp samtidigt, kollade resultatet sedan och uon landade strax utanför placering. Men annars är det mycket puts, många dyra grejer och mycket bling!
 
Nu var det faktiskt inte bara Szum som spexade till det. Oväntat många hästar tittade på saker och stökade, en häst som hade vunnit igår studsade rejält i galoppen i dag! Dessutom hade många problem med vattenpölarna inne på banan! En lydig och välriden häst måste ändå räcka till rätt långt i dessa klasser, även om det faktiskt krävs lite mer för att vinna kanske. Lydnaden och hur välriden hästen är avslöjas väldigt tydligt i ett dressyrprogram! 
 
Numera får man halvpoäng på dressyrtävling, jag tycker personligen att det är ganska bra, om det har förbättrat vet jag inte men jag tycker att det är många poäng i mellanmjölksland, dvs 5, 6, 7. Man kan se poängen på equipe, jag kollade i genom min klass och den högsta poängen som delades ut var 7.5! Är det inte konstigt att det på 10 ekipage med minst 20 bedömningspunkter så når ingen upp till betyget bra? Var vi så dåliga? Eller använder inte domarna skalan? Skalan neråt ser Szum till att den används, vi lyckas alltid skramla in någon etta eller kanske rentav en nolla!
 
Jag har även konstaterat att jag har bra hästmaterial hemma i stallet! Mina hästar är fina och de rör sig tillräckligt bra för att räcka till i dessa sammanhang i alla fall! Visst har jag sett fina hästar i dag men jag saknade lite gång på många av dom. Och som sagt så har jag bra hästmaterial, Szum har mycket rörelser och kapacitet, problemet är bara att rida fram det! Clarinett har mycket rörelser i sig och kan bli en riktigt fin dressyrhäst, Lilla grå rör sig väldigt bra i töm men i ridningen är det nog ett tag kvar innan jag hittar det. Unghästarna finns det också lite gång hos, i alla fall Lemonaden och Dajmen, det visar sig ju framöver men jag tror inte att de är så tokiga.
 
Men det spelar ingen roll hur bra hästarna är hemma eller i hagen, man måste ju kunna rida fram det också. Så nu ska vi träna och trimma, målet är att rida medelsvår, ja jag planerar att bli dressyrtant! Första planen med Szum är att han måste bli starkare, så nu ska vi jobba med styrka och att bygga upp honom. Har en plan hur, vi får se om det fungerar!
 
Foto: Rebecka Amrén 

Helgen!

Så har ytterligare en helg passerat! Tänk att tiden går så fort när man har roligt! 
 
Igår började jag med att rida ut på Clarinett. Kan konstatera att hon varken är rädd för ormar, hon höll på trampa på en, eller lösa jakthundar! Däremellan galoppade vi uppför backarna! Red sedan även ut en liten sväng med Tant innan det väntades besök, en vän kom med sin familj så jag fick både visa upp alla föl och fika glass!
 
Passade på att ta middagspaus och sedan fortsatte jag med att kolla stängslet på en hsge som ska användas till veckan innan jag tog Pavel. Jag longerade honom först, och satt dedan upp och skrittade på banan för första gången. Han blev rädd för något och drog i väg, det visade sig då att bromsen inte fungerade i det läget. Jag bestämde mig för att släppa och åka av för att inte förvärra situationen, låter smidigt men inte landade jag så smidigt för det. Pavel stannade i alla fall, jag jobbade honom lite från marken innan vi avslutade. Sen joggade jag Szum lite i töm och packade alla hans grejer till tävlingen. 
 
När jag kom in fick jag en konstig chockreaktion. Jag gick direkt till dammsugaren, dammsög tvrummet och övervåningen med en jäkla fart. Bytte även sängkläderna och sedan var jag alldeles skakig, och frös och svettades om vartannat! Det var nog en chockreaktion, men händigt att få lite gjort!
 
I morse var jag uppe tidigt och flätade Szum, sen åkte vi på dressyrtävling! Jag sträckte armen igår, så pass att jag fick styra bilen med höger handen, men rida det gick bra det och jag kände inte av något alls då, konstigt det där! Jag har haft lite ont i ryggen sen Wången och det är samma där, rida går minsann bra!
 
Jag värmde upp Szum mer den här gången, red honom ordentligt i ridhuset och galopperade en del. Han kändes rätt bra då men när jag kom ut på den tunga och blöta utebanan så blev han trött och seg. Inne på banan var han superseg från början och blev väldigt lång och låg fram! Han tjafsade inget i alla fall inte innan det kom ett par med två hundar och satte sig i grässlänten för att titta. Szum trodde nog inte att de hade löst biljett för han var tvungen att stanna och glo på dom, och inte bara en gång.. Tyckte ändå det var lite bättre än tidigare i år, vi fick till och med en galoppfattning vid rätt bokstav! Inte bra men bättre! 
 
När jag kom hem drog jag direkt igång med nästa projekt, att köra hem stona! Körde först hem Tant till gården och sedan Lilla grå och Clarinett till Nisse, de ska skos i morgon när jag är på jobbet. De är lite roliga, det svåraste momentet med att ensam lasta dom, köra, lasta ur och ställa in dom var att få in dom i varsinn box, de ville nämligen bo i samma box! 
 
Tog sedan Pavel igen. Longerade, jobbade en massa från marken och satt sedan upp och av några gånger. Ville bara kolla att han inte blev rädd igår när jag åkte av, men han var precis som vanligt! Nu jobbar vi med att kontakten och beomsen ska fungera i alla lägen! Avslutade sedan ute med lite pyssel, mockade ut någon kärra av bäddarna och sorterade täcken. Har en stor tvätthög som väntar nu! Lite tacos och soffhäng så var den här helgen slut också!
 
Clarinett på tur igår!
 
Szum efter dagens ritt!

Fredagskvällsnöje!

Igår jobbade jag på Ica i vanlig ordning, var rätt trött på eftermiddagen både på jobbet och när jag kom hem. Till slut tog jag mig i kragen och åkte till ridhuset med Szum. 
 
Jag ville träna lite inför söndagens tävling och rida igenom programmet på en bana i rätt längd. Vi kan väl sammanfatta det med att galoppen är en katastrof men traven är inte så tokig, för att vara helt ärlig så är traven faktiskt riktigt bra! Vi jobbade mycket med galoppen innan jag red igenom programmet så han var lite trött redan innan. Ändå så såg jag i spegeln att formen var bra och bakbenen är med, i traven alltså! Galoppen är som sagt en katastrof, han blir alldeles för lång och i framvikt, men vi får jobba med styrkan i galoppen framöver. Dessutom insåg jag att jag måste rida mer program med honom, för att programmera in honom på att fatta galopp på de ställen som är i programmen.
 
Eftersom jag kom i väg rätt sent så kom jg inte tillbaka förrän vid 22 tiden, i mörkret. Sen var det ju bara att sova, förutseende som jag var såvar allt förberett innan. Nu ny dag, och ledig dag!
 
Szum i ridhuset!

Icatorsdag!

Så var den här dagen också förbi!
 
Efter jobbet så åkte jag i väg och hade en lektion innan jag åkte hem. Medan jag väntade på att de skulle komma och hämta Rauen och Besten så passade jag på att mocka ur boxarna lite. Det är ju egentligen sommargöra men jag ligger väldigt efter med allt efter att mest bara ridit hela sommaren, har verkligen varit fullt upp! Nu blir det nog lite lugnare och jag kanske kommer i kapp med allt, men självklart är jag ju sugen på nya projekt ändå.
 
När Rauen och Besten hade åkt så joggade jag Szum lite i töm, ganska mycket galopp men i låg form och låga krav. Sen tömkörde jag även Pavel. Jag skulle ändå byta hage på honom så då passade jag på att jobba honom samtidigt. Vi tömkörde upp till banan där han fick jobba en del på volt i trav och med övergångar, han följer voltspåret så fint nu!
 
Nu är alla hästar nattade och det är bara att ladda upp inför en ny dag på Ica i morgon!

Inventering!

Igår hade vi inventering på Ica. Det är verkligen inte roligt men brukar gå ganska bra, igår vst vi dock för öite folk och dessutom för få inventetingsdosor så det tog jättelång tid. Jag kom hem vid midnatt och ställde då klockan på 6.00 för att hinna tillbaka till Ica i tid, det är inte konstigt att man inte orkar!
 
Men innan dess hann jag lite hemma. Red först ut Clarinett som utan tvekan kliver över björnbajs och förbi vindfällor. Sen fortsatte jag hemma med att rida Besten, de skulle ju åka igår men det blev framskjutet, som kändes väldigt fin. Tömkörde ut med Pavel, vi gick en sväng i delvis besvärlig terräng vilket inte minst märktes för den som gick bakom. Avslutade med att rida Szum, sen mat och i väg på Ica!
 
Nu ny dag och mer Ica! Ska bara fodra hästarna och kolla de som är kvar på betet. Tror att vi har en del lappar att plocka ner efter gårdagens räknande!

RSS 2.0