Första advent!

Och nu är det advent på riktigt! Nu vill jag bara ha en halvmeter snö så är det vinter på riktigt!
 
Söndagsjobb på Ica i dag och som vanligt red jag en häst innan då. I dag var det Midas, vi red till en lägda som ligger några hundra meter från gården. Just nu är jag ständigt på jakt efter bra underlag, eller i alla fall annorlunda underlag, och där var det riktigt bra att rida. Vi jobbade massor på volter och åttor, betoningen låg på böjningen och eftergiften i innersidan. Midas jobbade på bra, han tycker det är lite jobbigt att forma sig (speciellt i höger varvet) och blev ordentligt trött! 
 
Efter jobbet var det äntligen dags att sätta i gång mina gangstergrabbar, dvs Szum och Trafalgar! Szum har ju stått i två och halv vecka pga svullnaden i benet, som ju inte var någon fara, och Traffe har vilat en vecka av en hovböld. Började med Traffe, han tömkörde jag och han var stundtals riktigt fin när han kom ner i den låga, runda formen som jag vill jobba honom i! Om han skulle arbeta så hela tiden skulle det ju inte vara någon konst att muskla upp honom i vinter! Szum longerade jag, jag har ju sett hur överladdad han har varit av att vila dessa veckor så det var ju inte oväntat att han skulle vara lite vild. Vi höll till ute på gräset och han sprang, blåste, bockade och sprang lite till! Som han såg ut i dag så ska jag nog vänta några dagar till innan jag sitter upp... Men det går inte att komma i från att jag blev på ett ohejdad bra humör av att jobba Szum igen, han må vara lite knäpp men jag gillar ju honom starkt! Och även om det kan vara lite gruvsamt att rida honom emellanåt så saknar jag det enormt när han vilar!
 
Nu har jag ätit köttfärsåsoch spagetti till middag och tagit in hästarna, tror resten av kvällen ska ägnas åt soffmys!

Nu advent!

Nu har det blivit advent hos mig med, så mysigt! Nu väntar jag bara på snön!
 
Efter dagens jobb på Ica så red jag Ricko på kvällen. Ett lugnt dressyrpass, mycket skrittjobb, vi red en del del sidvärtsarbete och mycket vändningar. Nu har jag ägnat en och en halv vecka åt att jhobba med att han ska gå ut på spåret, göra bra hörnpasseringar och inte ramla in, i dag var det dags att vända på det och i stället rida ett par meter innanför spåret! Man kan ju förstå att hästarna tycker jag är förvirrad... Mitt syfte är såklart att han ska gå på min väg och komma in i ramen, låter så enkelt att rida ett par meter innanför spåret men det är inte alls så lätt, fråga Ricko!
 
Sen blev det framplocknng av adventsstjärnor och stakar, i vanlig ordning betydligt mer pyssel än det borde vara. Är ju så märkligt för stakar oh lampor lyser ju när man plckar ner dom och mndre än ett år senare tar man fram dom och då fungerar de inte, mysko! Hann en svä'ng till Choklaen också, jag är ju väldigt partisk men jag tycker hon är så fin! Bara jag får tillbaka min telefon ska jag fixa någon bild, överlag kan jag lova mer bilder när telefonen har hittat hem igen. Denär i alla fall skickad nu så jag hoppas det är nära!

Snart advent!

I dag red jag innan jobbet, jag och Tant red ut och det var helt underbart frostigt! Vi hittade en stor lägda där det var lite bättre underlag än de hårda vägarna och vi passade på att trava och galoppera. Sen vidare till Ica och fredagsrusch.
 
På kvällen kom grannen och körde höbalar till hästarna precis när jg var på vägut. Det blev såklart en del prat, måste ju få rapport om Chokladen, så klockan var rätt mycket innan jag kom igång med att tömköra Midas. Vi höll i dag på i en hage bredvid banan, den är gräsklädd och jag upplever att underlaget där inte var lika hårt. Dessutom är det ibland bra att byta ställe att jobba hästarna på. Midas var bra med mig i dag med och verkade uppskatta miljöombytet! Nu har jag myst med lite glögg, hade tänkt göra advent men det blev så sent innan jag var inne. Men det är ju ingen panik, advent är ju inte förrän på söndag!

Veterinärbesök igen!

Här har man inte haft ett veterinärbesök, förutom rutinärenden som vaccination och tandkoll, sedan 2008 och så slår jag till med två besök på två dagar! Det där sista besöket 2008 var för övrigt rätt intressant, och väldigt billigt! Jag var med Räkan till Mantorps klinik pga hälta och misstänkt bakknä, när vi kom fram så visade det sig att jag var där på fel dag så det vara bara att åka hem igen. Jag blev lite less ochj provade att tömköra henne dagen efter, hon var då ohalt och jag kunde sedan avboka min tid! Sen dessa ahr inte Räkan varit halt frutom ett gäng hovbölder.
 
Dagens veterinärbesök stod Chokladen för, hon har ju haft ett sår i tre veckor. Inget djupt eller allvarligt men det vill inte riktigt läka och har varit svullet till och från, kändes som det var dags att kolla upp det nu eftersom det blivit lite sämre sista dagarna. Så nu har min lilla fölunge som knappt gick att klappa på i somras fått trava upp vid hand på stallgången, fått sprutor och blivit rakad! Veterinären trodde det bara var en infektion i huden och inget allvarligt men för att minska risken för framtida men eller komplikationer så ska hon nu få pencillin och anti inflammatoriskt. Jag är så otroligt tacksam att hon är uppstallad hos grannarna så jag får hjälp, speciellt pencillinet känns läskigt att ge, men det blir mycket hantering för henne. Inget ont som inte har något gott med sig! Tycker att hon var jätteduktig i dag och av mig får hon MVG! 
 
Halva dagen gick ju åt till detta, först veterinärbesöket, sedan hjälpte jag till med lite mockning och pyssel där och drack lite kaffe innan jag åkte hem till mitt. När jag kom hem var Elise här så vi skrittade ut med Midas och Gandalf. Efter skrittturen var jag lite kall men fick upp värmen snabbt när jag skulle dressyra med Tant, hon var som en duracellkanin i dag! Vi red lugnt med tanke på underlaget men hon var otroligt energisk och arbetsvillig vilket gjorde att hon var superrolig att rida och fin! Den här tiden på året jobbar jag mycket sidvärts, skänkelvikning, bogen in och öppna längs långsidorna, flytta på volten och skänkelviknng på hörnlinjena och diagonalen. Och ni som har planer på att rida LA dressyr så är det ju perfekt tillfälle att träna bakdelsvändningar och ryggning! 
 
Avslutade med att arbeta Ricko i töm. Det var stor skillnad mot sist, han var direkt bra i formen och längre i halsen! Det känns verkligen som han har fattat vad jag är ute efter, det är roligt att jobba med hästarna när man får se resultat så fort! Trafalgar har haft en hovböld men i kväll kunde jag konstatera att den kommit ut och att han nu är ohalt och svullnaden borta, skönt! Känns som jag börjar vara back on track igen och att hästarna återigen är på gång! I kväll har jag tittat på sändningarna från Friends och inomhusfälttävlan, kan konstera att hästarna var fantastiskt fina och galopperade super! Och nog blir man ridsugen!
 
Min fina Choklad! Bilden är sen i somras, har inga nya bilder på henne eftersom jag nu mest träffar henne i boxen.

Hönsmamma

Tack alla som höll tummarna för mig och Szum i dag, det gjorde ni bra för det var ingen allvarlig skada och vi kom fram och hem utan problem trots halkan!
 
Jag lastade en lätt rastlös Szum på morgonen och kom fram precis i tid trots stundtals lite osäkrt väglag. Det känns ju väldigt bakvänt att ta den gamla volvon när man ska i väg med häst och släp i halkan när jag har en ny och bättre bil, men förhoppningsvis blir det snart ändring på det!
 
Szum fick lite lugnande innan undresökningen, han var (som väntat) inte halt och veterinären trodde inte att det var någon gaffelbandsskada när han kände på honom men för att vara säker så ultraljudade vi också. Det visade sig att svullnaden låg mellan gaffelbandet oh huden, det är som ett rejält blåmärke och några blodkärl var lite trasiga men senor och ligament såg fina ut. Vilken lättnad! Så det var bara att låta han piggna på sig och åka därifrån, ibland har man tur! Eller så är det jag som är hönsmamma...
 
Jafg tycker verkligen inte att jag är någon hönsmamma med mina djur, snarare tvärtom, men den här svullnaden kändes oroväckande eftersom den var precis vid gaffelbandet. Minns ett tidigare tillfälle när jag kände mig som hönsmamma men som det verkligen behövdes, det är nog nästan 12 år sedan nu och jag bodde i Östergötland då. Min häst hade rullat fast i boxen och får några dagar senare en knöl på käken, jag hade varit på några föreläsningar för hästtandläkaren Torbjörn Lundström och visste att de inte skulle ha någon knöl där. Ändå kände jag min lite som en hönsmamma när jag ringde till Torbjörn och bokade tid, i efrterhand var det väldigt klokt. Hästen hade en krossad tandrot! Den läkte fint och hästen hade inga problem efteråt men fick gå bettlöst i ett par månader och fick inte äta kraftfoder under tiden.
 
På hemväg tänkte jag åka förbi Birsta och Hööks för att köpa en ridjacka (har jag sagt att ALLA mina ridjackor är trasiga???), efter att ha förvirrat mig in i ett svinhalt bostadsområde, snurrat mig igenom Birsta och kanat nerför en backe med bil och släp så lyckades jag köpa min jacka och en grimma (jag som aldrig köper grimmor har nu köpt tre stycken på två veckor!!) samt äta lunch innan jag kunde åka hemåt igen. Jag längtar tills jag får köra med min nya bil i stället, det kan ju bara bli bättre.
 
Hemma så red jag Ricko på banan. Ett lätt pass med mycket vändningar, varvbyten och flyttning för skänkeln. Sen tog jag ledigt resten av kvällen, det var ändå inga lektioner och jag var rätt trött efter dagen, och åkte till grannarna och bjöd på lussekatter i stället. Nu är det i vanlig ordnng dags att sova! Undrar just varför det heter hönsmamma? Är höns extra rädd om sina avkommor tro?
 
 
Nu är mattes Szum-Brum prins friskförklarad och får börja jobba igen! Men matten önskar lite bättre underlag, det gör så ont att ramla av nu!

Lussebak!

Det är nu mindre än en månad kvar till jul och även m julstämningen ute lyser med sin frånvaro så har jag börjat baka! Jag älskar saffransbullar och brukar hinna baka flera omgångar, i dag belv det vanliga lussekatter!
 
Har haft en lugn och skön dag, vilket har varit väldigt skönt. Red ut tre hästar på dagen. Midas fick en lite lugnare tur som mjukstart efter söndagens bravader, han var väldigt pigg på hemvägen så han har nog hunnit ladda om. Tant fick också komma ut en sväng med mycket trav och som avslutning skrittade jag och Elise ut med Ricko och Gandalf.
 
När hästarna var färdigridna så åkte jag på Hamamrn och gjorde några ärenden. Handlade en massa tråkiga saker, det roligaste var en grimma till Tant, och jag är inte så förtjust i att handla grimmor... Hema igen så blev det middag och bakning. Nu har jag fikat lussekatter, betalat lite räkningar och försöker ladda upp inför morgondagen då jag ska i väg med Szum till veterinären. Håll tummarna att det går bra, att det inte är halt, att Szum sköter sig och att det inte är någon allvarlig skada!

Sjöhästar!

Inte utan att jag funderar på att skaffa sjöhästar i stället, förutsättningarna tycks vara goda för det! Det hade talats om att det skulle komme en massa snö så min besvikelse var stor när jag vaknade av att det spöregade i morse! Tyvärr har det fortsatt att regna hela dagen, tror det mesta av gården ligger under vatten snart...
 
Men det är ju bara att inse att när jag jobbar med en intressant häst så spelar det ju ingen roll, då glömmer jag regn, översvämmad ridbana och blöta skor! Jag konstaterade förvånat efter dagens tömkörning att det fortfarande regnade, jag hade inte märkt av något regn och trodde att det hade slutat. Vad ska jag med ridhus till? Tycks ju klara mig bra ändå!
 
Jag arbetade alltså Ricko i töm i kväll.  Vet inte om han är tömkörd innan men vi jobbade enkelt på volt i skritt och trav, jag ville mest se hur han arbetade. När jag rider får jag känslan av att han blir väldigt kort i halsen och vill krulla i hop sig, och mycket riktigt blev det samma i töm! Så jag jobbade bara med att försöka få ut halsen på honom, när han kommer dit så börjar han även att arbeta mer genom kroppen och boir mer rörlig. Är så roligt att se hur han slappnade av alltmer och började frusta, arbete i töm är verkligen ett jättebra jobb för honom!

Tävlingsfrossa!

I dag har Midas varit på klubbtävling i dressyr och det var... intressant!!
 
Vi började att rida fram ute och det gick bra, han var avspänd oavsett om vi var ensamma eller flera där vi red. När det var två ekipage kvar fick vi gå in i ridhuset och rida lite bredvid tävlngsbanan, det heller inga problem även om han var lite mer spänd. När det var våran tur red vi in på banan och han fick kolla på läktaren, staketet och allt annat, såklart han tittade men det gick rätt bra tills de drog i gång musiken i högtalaren! Då ville Midas helst av allt dra ut ur ridhuset! Nu fick han ju inte det utan det var dags attpåbörja programmet i stället. Vi gjorde en spektakulär entre då han fick syn på en otäck spånfläck precis när vi vände in på medellinjen och gjorde ett jätteskutt! Jag hade vissa problem att rida de mest genomtänkta vägarna eftersom han inte alls ville gå i närheten av högtalaren, misstänker att om man inte visste vilket program vi red så hade det nog varit svårt att lista ut. Våra galoppvolter var så långt i från runda som man kan tänka sig, vi lade in skänkelvikning på olika ställen och hörnpasseringarna vid högtalaren ska vi inte prata om, men vi genomförde programmet och jag höll oss innanför staketet! Det fick räcka som prestation i dag, får han bara göra det här några gånger till så kommer det här att bli bra!
 
Min första tanke direkt efteråt var att rida ett proram till på honom men jag insåg snabt han att va för trött. I stället fick han stå i stallet, äta hö och spana in nya kompisar. Och jag gjorde nog rätt, när vi skulle åka hem var han så trött att jag aldrig trodde han skulle orka gå på transporten! Nu är han nog trött en vecka, många nya intryck att sortera!
 
Hemma igen så red jag ut med Tant, tömkörde Trafalgar lite och hälsade på Chokladen. Nu är även jag trött och det är dags att sova. Tyvärr inga bilder då min telefon ju är död och kamerna var utlånad för filmning.

Galakväll!

Bara att få klä upp sig lite och få sätta sig vid dukat bord är lyx. Att även få en hel galakväll och dessutom en dag hemma utan tider att passa är verkligen lyxigt!
 
Började med att rida Ricko. Han fick gå ett lätt och kort pass och bara checka av känslan lite (planen var att det skulle komma intressenter och titta på honom i morgon, nu verkar det bli inställt men tanken var ju god i alla fall). Sen red jag ut med Midas, och vi konstatrerade att han i alla fall är hundsäker! Jag hann bara skritta en liten bit från gården när det kom ut en skällande hund på vägen! Hunden var lugn men skällde konstant på oss och vägrade komma till sin husse som dök upp efter, då Midas höll sig totalt cool och obrydd så väntade jag bara tills hunden var infångad. Det kändes inte speciellt nervöst eftersom Midas var så lugn men hunden var bara någon meter i från oss när den var som närmast, han tyckte säkert att Midas var lik en älg trots sin skäckfärg och ett gult reflextäcke! Även resten av turen gick galant trots att det fanns lite nytt att titta på, vi red en ganska lugn tur med lite jogging som uppladdning inför morgondagen. Avslutade ridningen med att rida Trafalgar på banan, en helt annan känsla i dag än igår. Betydligt mera avspänd och med mig i dag!
 
Sen var det bara att duscha och åka på medlemsgala för ridklubben! Ett helt otroligt arrangemang som bland annat Malin som hade häst här förut varinblandad i. Vi fick en trerätters middag med otroligt god mat, underhållningen bestod som sig bör på galor av prisutdelning för olika eldsjälar i klubben samt bildspel från det gångna året, frågesport och ett bejublat framträdande av arrangörstrion! Roligt att få träffa alla under lite andra former än normalt och med lite andra kläder än ridbyxor och hjälm! Det enda jag saknade var mer tid för mingel och surr, men jag hann i alla fall med en hel snack med mina bordsgrannar. Tack alla inblandade för en otrolig kväll! Nu ska jag sova och ladda för dressyrtävling i morgon!

Ändrade planer!

Ibland får man göra om och göra rätt eller i alla fall ändra sin planer! Min plan var att åka med Trafalgar på blåbärshoppning i morgon men efter kvällens ridning har jag bestämt mig för att vara hemma i stället. Jag var tveksam redan när jag anmälde mig och eftersom det fortfarande inte känns bättre såär det bättre vi tränar i hop oss ett tag först, är lite orolig för att få bakslag med honom!
 
Jag red i kväll efter jobbet. Traffe var egentligen inte speciellt spänd men trots detta så for han i luften med diverse skolor ovan mark när jag satte honom i trav! Efter det var han lite spänd... Det är en lite knepig häst för efter det gjorde han inget mer även om jag inte riktigt fick honom till arbete men jag får lite känsla av att han låser sig när man "pressar" honom eller ställer krav. Sen är det ju inte direkt att pressa att sätt i gång i trav men överlag så är känslan den, minsta lilla jag kräver något så galopperar han på stället. Med tanke på detta så känns det inte rätt att ta med honom på hopptävling, inte än i alla fall! Nu ska vi träna i vinter, jag vill verkligen hitta nycklarna för att lösa denna häst!
 
Sen red jag även Ricko. I dag kändes det riktigt bra med honom och jag tror vi börjar hitta varandra! Nu ska jag ladda upp inför helgen, även om det inte blir någon blåbärshoppning i morgon så väntar både medlemsgala och dressyrtävling i helgen! 
 
Det kanske är någon som funderat på om jag glömt bort Szum? Eller så är det ingen som funderar över det egentligen men jag kan lova att jag inte glömt honom. Men han är tjock i ett ben och det vill inte riktigt gå ner, jag är lite orolig för jag tycker det sitter på ett dumt ställe, misstänker att det är något ligament eller ledband som är skadat. Till veckan ska vi till kliniken och kolla upp honom, min Szum-Brum prins!
 
Min Szum-Brum prins!
 

Död telefon!

Min telefon har gett upp, det är inte bara deprimerande utan även rätt opraktiskt. Som tur var så fungerar fortfarande min gamla telefon och det är tur för det lär nog dröja innan min är igång igen. Nu ska den skickas på reklamation/reperation och det lär ta tid. Den är ju inte ens ett år och jag hade ju hoppats att den skulle hänga med ett tag till!
 
Efter jobbet i dag så arbetade jag Midas i töm, han fick trava över bommar och var så fin i formen! Sen red jag Ricko. Han var betydligt mer avspänd i dag och jag hade en fin känsla i traven, även han fick trava lite över bommar. Vi har lite svårt med kommunikationen emellanåt, eftersom han mest är westernriden, men det kommer nog! 

Första ponny!

I dag är det 20 år sedan jag köpte min första ponny. Det var en svart connemara som kallades Appie, en speciell ponny som inte alls var lämplig första häst och som var lite för svår för mig då. Jag var visserligen nästan 15 år men hade bara ridit några år på ridskola och min pappa kunde inget om hästar så det fanns inget stöd hemifrån. Det tog ett halvår innan jag kom från gården själv utan sällskap och många timmars lasthjälp innan vi kunde lasta henne, vet inte hur många timmar jag stod i skogen när hon vägrade gå eller som jag fick gå hem själv efter hon gjort en tvärvändning. Men det var en fin ponny med bra gångarter och hoppteknik men jag hade svårt att utnyttja det då. Tror nog jag lärde mig en del av henne, och i dag är det ju just de här speciella och knepiga hästarna som har blivit min grej!
 
I dag har jag ridit en hel massa! Först ut var Tant som fick gå galoppjobb i skogen, svettig men nöjd häst efteråt! Sen var det dags att testa Ricko lite! Longerade först, han är inte riktigt i gång och jag ville kolla av honom lite, och sedan satt jag upp och red lite i skritt och trav. Han var lite spänd men det är ju inte så konstigt för det är ju inte bara ett nytt ställe, ny människa och ny utrustning utan han är ju mest westernriden så det är en annnan ridstil också! Nu vet jag i alla fall lite mer vad jag har att jobba med!
 
Efter en liten lunchpaus, med betoning på liten, så red jag ut Midas. Mycket trav i backarna gjorde att det var en trött kille som kom hem, men bra konditionsträning! Avslutade med att köra galoppprogrammet med Trafalgar. Longerade två intervaller och red tre, kändes bra i galoppen och även han fick en bra genomkörare! 
 
Efter middagen åkte jag i väg och red en ponny och tömkörde en annan, samt hade en lektion. Hade planerat för lite hoppning eftersom underlaget har varit så fint här hemma men när jag kom dit var det isigt och hårt, som tur var hade jag en reservplan och det blev ett lugnt dressyrerbete med bommar i stället! Nu är hästarna inne och mina varma mackor klara så nu är det bara att ladda inför Ica i morgon!
 
Ingen bra bild, han står i en backe, men ni får hålla tillgodo! Men här har ni i alla fall Ricko!

Ny rasbekantskap!

Jag är så oerhört glad och tacksam över alla hästar jag får träffa, rida, utbilda och träna. Alla möjliga olika hästar av alla möjliga olika raser, det är så otroligt lärorikt. I dag har jag kommit i kontakt med en för ig ny ras, nämligen Appaloosa! Spännande!
 
I dag började dagen med trimmning av Tant på banan, förutom att jag jobbade henne i dressyren så jobbae vi lite över några små hinder på volt. Precis nör vi hade skuttat klart så kom hovis och vi fick avsluta ridningen. Tant fick nya skor, Räkan blev verkad och Szum fick på sig en tappsko innan hovis var klar och åkte hem. Då var det bara för mig att fika, byta om och åka på Hammarn på körlektion. I dag tränade vi backning mellan koner, enligt de uppställningar som kan förekomma på uppkörningen, det gick både rätt bra och var lite roligt!
 
Hemma igen gjorde ja middag innan det var dags för stallet igen. Arbetade Trafalgar i töm, han fick trava över bommar på volt med långt avstånd så han fick sträcka på sig. Jag har nu hittat flera växlar på honom om man jämför med när han kom! I dag var han fin och jobbade bra, vilken tur att jag köpt en fin häst! 
 
Sen kom det en ny häst, en Appaloosa. Han heter Ricko, han är till salu och ska förbedas och visas för eventuella köpare. Ägaren tycker inte att hon har rätt förutsättningr hemma för att visa honom på bästa sätt så därför fick han komma hit. Det ska bli spännande, han är väldigt söt men fastnade ine på bild nu i kväll eftersom det var så mörkt. Ska försöka få till någon bild i morgon i stället!
 
Avslutade sedan med att rida Midas. Vi red igenom LC:1 programmet som vi ska rida på söndag, ville passa på medan banan är mjuk och nu ligger vi bra till i förberedelserna! Sen var det bara att ta in hästarna, baka en kaka och sedan åka till grananrna för att klappa på Chokladen och fika.

Varde ljus!

Icadag i dag igen! När jag kom hem fick jag prova den nya ridbanebelysningen, och den var riktigt bra! Nu kan jag rida hela nätterna om jag vill!
 
Jag red Trafalgar i kväll. Vi hoppade lite i kväll med, gäller att passa på när underlaget är bra och ofruset! Precis som sist så hoppade vi mest på volt över låga hinder men även en låg långsida med två räcken med tre galoppsprång mellan, förutom hoppningen så travade vi även över bommar på volt och jobbade galoppen mycket! Det kändes bättre än sist, så jag tror det går åt rätt håll! Nu är han även min då jag både betalat honom och tagit över försäkringen i dag, så då var jag hästägare ien! Vad det blir av honom och om han blir min nya tävlingshäst eller kommer att passa någon annan bättre får vi se framöver, vi kommer jobba hårt i vinter med uppbyggnad och grundjobb och målet är tävlingar i vår!
 
 

Ridhustripp!

Först på morgonen red jag ut med Tant i dimman! Härligt pigg häst! Sen vidare på Ica och några timmars arbete.
 
Hemma igen så åt jag en snabb middag innan ajg lastade in Midas i släpet och åkte till ridhuset! Där var det fullt med hinder och två andra hästar som red och hoppade. För Midas blev det bra träning då det fanns mycket att titta på! De andra hästarna var lite läskiga, speciellt när de hoppade och när han skulle möta dom. Typiskt unga hästar som inte är vana att gå med andra i ridhuset. Förutom att han då var lite spänd så skötte han sig utmärkt! Vi jobbade mycket med galoppfattningar, sen travade vi över bommar och hoppade ett litet kryss! Hemma igen var det bara att ta in hästarna och nu är det dags att sova igen. Tror nog Midas är lika trött som jag i kväll efter dagens ridhustripp!
Midas i ridhuset, i närbild!

Soffsömn!

Det här blev en ganska oproduktiv dag, men de dagarna behövs säkert också!
 
Efter dagens jobb på Ica så red jag Trafalgar på banan. Dagen till ära så provade jag att hoppa honom lite, bara några små språng över ett par sockerbitshinder. Och det kändes väl sådär, men med tanske på att jag tycker det känns som en halv katastrof baa att örsöka trava honom ett varv på volten så tycker jag inte att hoppningen kändes som någon värre katastrof än det. Tror att om jag bara får lite snurr på dressyrarbetet på honom så kommer hoppningen bli kanon, för hoppar bra gör han alldeles säkert det är ju bara balansen och känslan före och efter hindren som jag har lite mer att önska. Nu hoppas jag på bra underlag i vinter så ska jag lägga en massa jobb på honom, en av mina favoritövningar är att ligga på volt oh galoppera över ett (eller två) litet räcke. Det är bra för rytmen, balansen, galoppen och känslan, precis vad vio behöver, och så även Szum. Kommer bli perfekt!
 
Efter ridningen gick jag in och förberedde tacos innan jag tog in hästarna. Då var klockan lagom så jag kunde äta tacos framför Så mycket bättre, sen somnade jag i soffan och något mer vettigt lär det inte bli gjort i kväll. Det var meningen att jag skulle börja fakturera lite men efter att ha sovit i soffan så känns inte det som någon lysande ide utan det blir nog sängen i stället!

Avhopp!

I dag började jag dagen med lite äventyr redan innan jobbet!
 
Jag började inte förrän kl 11.00 på Ica i dag så jag red Trafalgar innan. Tänkte rida ut en liten sväng själv, men Traffe tänkte inte riktigt som jag... Det började redan när vi kom ner på vägen, han tänkte inte gå och visade uypp ungefär samma register som Szum, dvs backning och allehanda dikeskontakt, plus en viss tendens till att resa sig. Jag gillar inte det beteendet när jag är på vägen, inte för jag gillar det annars heller men det är svårare att lösa när man är på en väg där det kommer bilar och timmerbilar, men jag lyckades lura i väghnom genom att ta en annan ridväg. Det gick jättebra tills han fick syn på en ovanligt farlig sten, en sådan där sten som äter hästar på 50 meters håll, och därmed bestämde sig för att det var dags att gå hem. Jag bestämde lika snabbt att det inte vad det och vände tillbaka, varav Traffe reste sig, vände och drog hemåt med bocksprång! Det gick inte snabbt men jag fick inte stopp på honom, trots att jag böjde hela halsen, och jag insåg att jag skulle åka av, och att det skulle göra ont! Som tur är så är jag skicklig på att hoppa av i farten, även på att sitta upp i farten när det krävs, så jag hoppade av och då stannade han direkt. Jag gicke en liten bit med honom, förbi den hästätande stenen, sen satt jag upp på en stubbe och fortsatte ridturen utan några fler incidenter. Men lite spänning på en fredagmorgon är nog bara bra!
 
På kvällen, efter jobbet, red jag Midas på banan. Vi trimmade lite halter, galoppfattningar och red några vägar från LB:1 programmet. Nu är det nog dags att sova, mer Icajobb väntar i morgon!

Mörkeräventyr!

Har hunnit ganska mycket med hästarna i dag, alla är motionerade, Tant är dessutom klippt och Chokladen borstad!
 
Först red jag och Elise ut med Traflagar och Gandalf, vi skrittade ut en sväng. Sen redjag Szum lite på banan, bara trav på fyrkanten och sen red jag en massa skänkelvikning längs långsidorna i skritt, får bli mycket sånt jobb när det är hårt och fruset.
 
På eftermiddagen var jag upp på Ica och handlade lite, sen tränade jag lite backning med släpet och fixade middag. Klippte Tant, ungefär halva halsen, bogen och under sadelgjorden, hoppas på att det blir bra. hann precis klart innan Alida kom och vi red ut med Tant och Midas. Det blev ett riktigt mörkeräventyr! I vanliga fall rider jag alltid vägen när det är mörkt, det finns vägbelysning 1,5 kilometer bort, men i dag var belysningen släckt och det går dessutom mycket timmerbilar just nu så vi välde en annan väg. Pannlampan gav upp efter mindre än halva turen och dessutom visade sig vägen vi valt vara isig och Midas är ju utan skor så vi tog en skogsväg i stället! Det var väl ett sådär bra val i mörkret och det tog tvärstopp när vi kom till en bäck med en övergång, hästarna skulle inte gå! Som tur är så är ju Midas inte så stor, så jag satt av, tände ficklampan på telefonen och gick före över. Sen var det bara att sitta upp och rida vidare, han är såsnäll och trygg Midas! Blev ingen lång eller tempofylld ridtur men ganska spännande i mörkret ändå!
 
Sen var jag till grananrna och borstade lite på Chokladen. Nu ska jag försöka duscha bort alla små hår som krupit in överallt efter klippningen!
 
Här en bild från gårdagens sadelprovning, jag och Trafalgar!
 
Foto: Elise Nilsson

Friskvård!

I dag har vi haft friskvård för hästarna, Ulrika har varit här och masserat och även provat sadlar!
 
Först ut för massage var Gandalf, och sedan var det Trafalgars tur. Han hade, som väntat, mycket spänningar och muskelproblem men oj så han njöt av sin massage. Tror att han var villig att följa med Ulrika hem i bieln efteråt! Väldigt bra för honom i alla fall! Sen provade vi sadlar, hårt och skitunderlag på banan men trots detta kunde jag känna skillnad mellan sadlarna. Två sadlar trivdes han (och jag) lite bättre med, dels Tants sadel (som även Szum har som hoppsadel) och dels en sadel som egentligen är för rak för honom men som avlaste och gav mycket frihet runt bogarna. Tills vidare får han ha Tants sadel så får vi se sen, otroligt intressant att känna skillnaden mellan sadlarna!Till sist fick Szum massage, han hade många myror i benen och hade lite svårare att njuta av massagen, hon ficki alla fall loss lite och jag har fått lite att jobba med på honom. Som alltid när Ulrika är här så var det oerhört intresant och lärorikt! Man blir återigen påmind om att det är många faktorer som påverkar hästarna och dess prestation, helst ska alla pusselbitar stämma. Ridning, hästhållning, hantering, träningsmängd och intensitet, foder, utrustning mm mm
 
Efter Ulrika åkt så red jag ut på Tant innan middag och vidare på lektioner. Efter lektionerna så har jag bokfört och gjort klart momsredovisningen. Nu får det vara nog för i kväll, god natt!
 
Szum får massage!
 
Szum har alltid gillat att stå i öppningen i lösdriften, där har han koll och uppsikt. Nu vill ju även Trafalgar ha samma koll så nu står de både i öppningen och glor, sötnötar! Dessutom trötta efter dagens massage!

Teoriprovet avklarat!

I dag har jag varit i Östersund och skrivit teoriprovet för BE och jag var godkänd! Skönt att ha det avklarat och nu är det bara det värst kvar, uppkörningen!
 
Förutom att skriva teoriprovet så fikade jag med pappa och var på Hööks och köpte en ny grimma till Chokladen. Köpte en knallrosa, dels för att det är lättare att hålla reda på min grimma i ett stort stall när den är knallrosa och dels för att reta grannen lite. Han gillar inte rosa grejer och det gör att jag bland annat köpt en rosa piggborste till honom i födelsedagspresent!
 
När ajg kom hem så red jag först Midas och sedan Szum på banan. Med Midas så jobbade vi lite med halter, tempot och med att hålla i gång galoppen i svängarna. Szum longerade ajg lite först och sedan fick han ett lättare travjobb med övergångar och tempoväxlingar. Sen var det meningen att jag även skulle rida Trafalgar men han var tjock i ett ben så det blev nedkylning med vattenslangen i stället. Efter ridningen så bakade jag en saffranskaka och åkte för att prova Chokladens grimma och fika. Nu är det sängen som gäller, även i morgon hönder det en massa skoj!

Novemberregn!

I dag försvann snön och vinterkänslan, när jag kom hem från jobbet så regnade det! Regn i november är aldrig roligt, men inte så mycket att göra något åt...
 
Red ett dressyrpass med Tant, i dag var vi i det läget att det krävdes massor av ridning framåt för att få henne att släppa. I början ville hon bara gå uppåt och det minsta jag tog i henne blev det antingen tjafs i munnen eller stopp i bjudningen. Men efter en massa varv med framåttänk så släppte hon och var riktigt fin på slutet! Även om det är en taggad häst som Tant är så gäller det att rida framåt först innan man börjar tänka samling, det kan kännas bakvänt att rida framåt på en häst som är laddad men det gäller att få energin fraåt i stället för uppåt. När energin går uppåt så är det dels större risk att hästen exploderar (om det är en sån typ av häst) och dels så är det svårt att få hästen att jobba framåt-nedåt och genom kroppen. Sen när hästen bjuder ärligt framåt så kan man börja omvandla energin uppåt och mot samling. Men som jag brukar säga, och som är ett citat från en humorserie på tv för hundra år sedan (den som vet vilken får en guldstjärna): Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke!

Råplugg!

Hemmadag i dag, så skönt!
 
Började dagen inne med körkortsplugg, diskning och förberedelse av äppelpaj till hovis skulle komma. Jg brukar försöka ha lite gott fikanär hon är här, dels för att jag gillar gott fika och vill passa på när jag har besök och dels för jag vill hålla mig väl med hovis. Det är inte så lätt att hitta vbra hovisar och att hitta någon som vill stå ute och som vill sko mina hästar som ibland kan vara stökiga, blir ju så när det är mycket unghästar som skoa här för första gången och dessutom har jag ju själv några hästar med myror i benen. Som tur är så har hovs sj'lv varit med och fixat ett par av de hästar som är mina så lite får hon skylla sig själv!
 
Strax efter 11 kom hon hit och vi skodde Trafalgar, Szum, bytte en sko på Gandalf och fikade, till min stora glädje skötte sig mina grabbar utmärkt. Efter skoningen så tömkörde jag Szum, som fick jogga lite, red Midas som fick fortsätta jobba med att komma in i ramen, prova på lite skänkelvikningar och bakdelsvändningar, och hoppa några språng över ett litet kryss! Till sist så tömkörde jag Trafalgar, han fick jobba med att komma i låg form. 
 
Efter middag framför världscuphoppningen (och med ett gäng körkortsfrågor) så åkte jag och hälsade på grannarna och framförallt Chokladen! Chokladen hade fått ett litet sår på kotan, inget allvarligt även om det såg lite otäckt ut först. Men detta gjorde att hon i dag fick prova både att sitta fast och att bli tvättat med jodopax. Jag är ju inte så van vid föl så jag är tacksam att hon står där det finns stor fölvana och där jag kan få mycket hjälp. Resten av kvällen har ägnats åt körkortsfrågor! Jag försöker verkligen intensivläsa nu, läste till och med körkortsboken medan hovis skodde, vet inte om min studiemetod fungerar men det lär jag snart få veta! Men i natt drömde jag till och med om körkortsfrågorna, så till och med på nätterna pluggar jag!

Lördag!

Lördag i dag och lektioner hela förmiddagen!
 
Jag kom hem till 14 så då blev et soppa till lunch, för att få upp värmen, och sen ridning. Red ut varsin sväng med Midas och Tant, pigga och glada hästar! Blir skönt i morgon när jag får vinterskor på alla hästar och kan rida alla som vanligt. 
 
På kvällen åt jag middag, bokförde och gjorde körkortsfrågor framför Så mycket bättre. Och så var Malin förbi med några täcken och hästsaker hon ville sälja, är rätt händigt att kunna köpa lite begagnat och onte allt nytt. Nu är jag sjukt trött så nu blir det sängen och nya tag i morgon!

Chokladmys!

Återigen en heldag på Ica och sen ridning här hemma!
 
Först Midas, vi dressyrade på bananmed fokus på att ha honom i ramen och få koll på höger bogen. Vi red vändningar och flyttade för skänkeln och han blev riktigt fin! Lite galoppfattningar jobbade vi också med vilket fungerade fint för honom utan skor, medan Szum bara lunde skritta igpr med sin sko utan brodd. Sen har de lite olika strategi, när Midas halkar till så stannar han medan Szum flyger i luften och gör ett bocksprång när han halkar.Vet ju vad jag föredrar i det läget i alla fall! Hur som helst så kändes Midas riktigt bra och jag hoppas han i framtiden kommer till någon som vill träna och kanske tävla för han är rolig att jobba med, dessutom är han snsrt tävlingsredo i dressyr! Synd att det är november och inga tävlingar bara...
 
Sen dressyrade jag lite med Tant också innan jag tog in hästarna och åkte till Chokladen. Hade lite kvällsmys med henne, borstade och kliade vilket hon verkade nöjd med. Tänk att min lilla fölis börjar bli så stor! Så blev jag bjuden på ost och kex där och nu är det sent och jag är trött! I morgon väntar lektioner och jag ska bara planera lite övningar till dom, sen är jag klar för i dag. Jag ska bara...
 
Tänk att min lilla, lilla bäbistjej nu börjar bli stor! Svårt att tro när man ser henne här!

Månsken!

Vem behöver ridbanelysen eller pannlampa när det är månsken? Underbar måne lyste upp snön nu i kväll efter jobbet.
 
Jag började med att tömköra Szum. Vi brukar ju mest jobba på volt och mycket i trav men i dag när det var snö och isfläckar (vilket jag såklart halkade på en sån och vurpade!) och Szum har en tappsko bak och en sommarsko så jobbade vi i skritt och på spåret. Vi jobbae mycket sidvärts, främst längs långsidorna. I början gick det lite sådär men sen ändrade jag min position lite och det blev genast lättare, det är roligt med tömkörning och longering när man märker vad viktig min position och mitt kroppsspråk är. Att flytta sig några decimeter gör stor skillnad! Szum fick verkligen använda huvudet i dag och jag tror han var lite trött efteråt trots att vi bara skrittat!
 
Sen red jag och Tant ut en sväng, underbart ljus och fint vinterunderlag, och en laddad och pgg Tant! Jag har inte riktigt hunnit md henne sista veckan och hon tyckte nog att det var roligt att få komma ut, nu ska ajg försöka klippa henne och sen hålla igång henne för än verkar hon inte vilja gå i pension!
 
 

Underbar vinter!

I dag har det varit en underbar vinterdag med sol, minusgrader och gnistrande snö, resten av vintern kan gärna få vara så här!
 
Jag arbetade Szum i töm på förmiddagen, eller arbeteade och arbetade -det var nog mest avrastning av en något överladdad Szum! Behövligt var det i alla fall! Sen åkte jag på Hammarn och körde, just i dag känns BEkörkortet långt bort, och köpte foder. 
 
Hemma igen så red jag och Elise ut med Midas och Gandalf. Det blev en lugn tur men Midas blev ändå varm, mycket klättring i kombination med mycket päls gjorde att han blev lite svettig trots att vi mest skrittade. Skön tur var det i alla fall! På kvällen hade jag lektioner, kyligt men med varma kläder och inlindad i yllefilt så gick det rätt bra! Nu blir det lite glögg och sedan sängen!
 
Jag och Midas i dag!
 
 

Nu är det vinter!

Hade storslagna planer för dagrn med en massa ridning ovh pyssel ute, men all energi rann av mig när jag vaknade av att det spöregnade! Det har mest blivit inomhusjobb i dag i stället.
 
Jag har varit ute i omgångar i dag, se in ovh bytt om och torkat, först omgången med kläder gick åt redan innan frukost när jag som vanligt släppte ut hästarna, mockade, fixade foder och fyllde vatten. Några timmar inne med bokföring och diskning innan det var dags igen! Då longerade jag först Midas, han fick trava över bommar och småskutta över ett litet hinder! Min plan är att prova hoppa några småhinder med honom uppsuttet sen och det är ju perfekt att börja lite på lina. Sen fick Trafalgar gå galoppprogrammet i lina, han såg riktigt fin ut och det börjar höända saker med honom!
 
Efter ett ytterligare klädombyte så kopplade jag på släpet och först tränade lite backning och påkoppling innan jag åkte och hämtade hem Räkan! Det är dags för avvänjning så Choklade fick vara kvar hos grananrna och dela box med en av sina fölkompisar! Räkan gnäggade en del i början men sen var hon rätt nöjd med att få en hel bal alldeles själv!
 
Efter lite mat så åkte jag tillbaka och kollade till Chokladen, det verkar gå jättebra, och drck lite kaffe. Hemma igen så var allt vitt och vintrigt efter att regnet gått över till snö. Jag tog jag in hästarna och sedan tände jag upp, nu är det vinter för nu har jag börjat elda! 
 
Vissa dagar önskar man sig ett ridhus mer än andra! 
Midas på banan i dag, med naturliga vattenhinder!

Energikick!

I dag hade jag en energikick på dagen viklket resulteade i ett jag planerat in en massa grejer framöver. Nu blir jag trött bara av att tänka på allt...
 
Lite energi fanns kvar när jag kom hem från jobbet i alla fall, så jag red Szum. Hade en misstanke om att han skulle vara spänd så jaghade redan innan bestämt mig för att jobba som vi gjorde på träningen i torsdags. Lugnt, enkelt och bara göra det som känns bra. Nu kom spänningarna ut som istadighet och att han stod emot i stället för att bli livlig och stökig, men jag jobbade precis likadant ändå och det släååte efterhand. Han blev aldrig tung i handen och kändes stundtals riktigt fin, dessutom såg jag i skuggan att han inte var så låg i formen utan faktiskt kom upp lite i nacken. Det går nog åt rätt håll även om jag får ta att det i bland blir lite pass som i dag med enkelt jobb och bara avspändhet som mål!
 
NBu ska jag leta efter den där energin jag hade på dagen, den kanske kan behövas i morgon med!

Morgontur!

I dag fick jag min morgontur med Midas. Det var dimmigt och helt lugnt, inga människor, bilar eller andra djur syntes till, nästan lite trolskt stämning! Midas var pigg och glad, och jag tror vi båda tyckte det var roligt med en tur i lite högre tempo. Nu känner jag verkligen att vi är tillbaka där vi var i våras vid hingstpremeringen, vi har hittat varann igen, Midas är igång och jag tycker han går fint på mina hjälper, känns bra!
 
Efter jobbet så åkte jag i väg och hade lektioner, kom hem strax före 22 så nu är det bara att duscha och sova, man hinner inte så mycket hemma dessa dagar!
 
Midas efter våran ridtur!

Skitdag med skitväder!

Haft en riktig skitdag i dag egentligen, men man måste ju ha lite av dom med!
 
Det började redan i morse så jag skulle rida Midas före jobbet. Men Midas hade inte tid med mig och gick inte att fånga, jag kan förstå honom för Tant och Gandalf i hagen bredvid hade racat igång honom så han hade fullt upp med att springa i kapp med dom. Eftersom jag hade lite begränsat med tid och Midas ändå inte var i rätt mood för jobb så valde jag att låta honom fortsäta motionea sig själv, han brukar verkligen inte vara svårfångad så jag ser det bara som att jag råkade komma vid fel tillfälle, vi tar det i morgon i stället! Och självklart regnade det. I stället tog jag in Szum, snabbborstade honom och tänkte tömköra lite. Han hann väl trava typ fem varv innan en baksko lossnade! Eftersom den fortfarande satt fast i en söm så fick jag dra loss den, som tur var kan han gå på banan utan sko så det blev ett lättare joggingpass ändå. Men typiskt!
 
Efter en kort men intensiv dag på jobbet så åkte jag till Nylands Hästsportlag. Vi skulle ha markarbete i tre grupper och sedan teori och fika. Det regnade fortfarande och ridbanan var plaskblöt. Trots regnkläder var ajg blöt och rejält kall innan vi var klar. Teorin handlade om inspirerande vinterträning och det kändes ju väldigt behövligt en dag som denna! Hemma var det bara att ta in hästarna, och sen äta framför Så mycket bättre tillsammans med ett gäng körkortsfrågor! Tur ajg har så intresserade och ambiösa elever, annars skulle man aldrig stå ut dagar som denna! Nu hoppas jag bara at kläderna hinner torka tills i morgon när jag ska ha lektioner igen, men förhoppningsvis i lite bättre väder!
 

RSS 2.0