Flyt!

I dag har det verkligen flytit på! Började dagen med att jag och Elise skrittade ut med Szum och Räkan. I dag red vi en sväng på nersidan vägen, lite mer att spana på för Szum men han skötte sig bra. Sen hann vi bara fixa i ordning hästarna och vänta några minuter så kom veterinären och Szum fick sin andra influensa spruta. Direkt när veterinären åkt så kom Peppe, Det var väldigt odramatiskt att lasta ut honom och släppa honom i hagen. Han har ju varit här förut, i dag har han fått gå själv men i morgon släpper jag i hop honom med grabbarna som han gått med förut. I samma veva kom även grannen och körde ut balar till hästarna. Sen var jag tvungen att gå in och fika lite och landa efter allt.
 
På eftermiddagen longerade jag galopp programmet med Taggen, men jag tyckte det räckte med fyra intervaller efter kiropraktorbesöket. Sen blev det lektioner, ridning av kundhäst och hämtning av spånbalar resten av dagen. Hade även en liten incident med transporten när jag kom hem på kvällen (kombinationen vinter och hästtransport är inget för mig!) då jag helt enkelt inte fick av den från bilen! Jag brukar i bland oroa mig för att man ska tappa släpet, man har ju hört skräckhistorier om det, men det verkar inte vara någon risk! Som tur var kunde jag använda livlinan ring en vän, och en liten stund senare var släpet löst. Vilka problem man kan ha!
 
 

Peppe är tillbaka!

Ni minns väl Peppe som var här på inridning i somras? Eller Skramlet som jag kallade honom då, han var tunn och valpig när han kom då men nu har han växt till sig och ser jättefin ut! Han har verkligen utvecklats till en fin svan!
 
Nu ska han vara här några veckor för vidareutbildning och trimmning. Han är även till salu om någon är sugen på en fin och trevlig 4 åring. Det är jätteroligt när hästarna som varit här återkommer och det ska bli riktigt kul att arbeta med honom! 
 
I hagen i dag!
 
 
Och i somras:

Taggen hos kiropraktorn!

Är egentligen jättenöjd med mina hästar i dag, det har varit bra väder även om det snöade rejält i morse och jag har haft en lugn och skön dag, ändå är jag rejält less nu i kväll. Funderar över varför, men kan inte komma på något så det är nog bara ren trötthet. Vi får hoppas på det!
 
Elise var här på förmiddan och följde med mig ut på Räkan, jag red Szum. Vi skrittade en sväng i skogen, lite längre tur än tidigare och Szum skötte sig utmärkt. Han var lite småstökig innan jag satt upp men sen var han så duktig och lyssnade! I bland blir jag lite stolt över honom! På eftermiddan red jag Taggen. Han har ju mest gått galopp programmet och på banan den sista tiden så han tyckte nog det var skoj när vi i dag först skrittade ut i skogen och sedan red i det spår som vi har upptrampat i en av sommarhagarna. Det där spåret är perfekt för för konditionsträning av hästarna, och även för att rida stökiga hästar. Hittar dom på något bus så styr man bara ut dom i djupsnön så tar det tvärstopp! Taggen fick i alla fall trava och galoppera ordentligt där i dag, blev en del bakutar i början men sen gick det riktigt bra!
 
På kvällen hade vi besök av kiropraktorn till hästarna. Vi hade skjutsat dom till grannen för att få bra förutsättningar till kiron (dvs slippa stå ute, jämnt golv och bra lyse), jag hade Taggen med mig och Malin Oliven. Taggen var, som väntat, väldigt spänd i musklerna vilket troligen kom från en kota, precis bakom sadeln som låg fel. Den är nu tillrättalagd och förhoppningsvis ska han nu bli bättre i kroppen med.
 
Nu blir det duschen och sängen så hoppas jag att humöret är bättre i morgon. För då väntar jag besök av en gammal bekantskap!
 

Träningar för alla!

Jag är av den bestämda åsikten att träningar och lektioner är för alla ryttare, inte bara för de som vill tävla utan för alla som vill utvecklas i sin ridning och som vill förbättra hästens sätt att arbeta. Tycker nästan att vi är skyldiga hästarna att lära oss rida så bra som möjligt och lära oss arbeta hästarna på bästa sätt. Och jag tror nog att alla som rider, även om man mest lullar i skogen, drömmer om den där känslan när man är ett med sin häst! Eller vad tror ni?
 
Visserligen finns det bara en som kan lära dig rida, och det är du själv! Men en bra tränare eller ridlärare är ett bra och viktigt stöd. Dels för att man inte ska dra på sig olater och felaktig ridning, få hjälp att lösa problem men framförallt att få hjälp att ta sig vidare! Jag märker ofta att när jag rider mycket själv så fastnar jag ofta i min och hästens "bekvämlighetszon", där det känns rätt bra och enkelt, i stället för att spänna bågen och prova på nytt. För mig är träningarna ett sätt att dels så klart checka av att jag är på rätt väg med min ridning men även för att få coaching för att ta mig till nästa nivå, för att förbättra traven, höja formen eller öka kraven. Är så lätt att man fastnar i "mellanmjölkslandet" när man rider själv. Träningarna är även bra som små delmål att jobba mot och ha som sporre för arbetet där emellan.
 
 
Jag tycker att det ska var enkelt att träna och utvecklas med sin häst! Man ska inte behöva planera flera månader innan, åka långt till ridhus, boka upp sig för flera gånger eller betala långt innan. Jag kommer hem till dig och din häst, har du ingen ridbana så kan en plan yta, tex. en parkering eller hage räcka långt. Du bokar två dagar innan, jag försöker erbjuda dagar för lektioner och träningar varje vecka och både vardagar och helg. Betalar gör du antingen kontant eller mot faktura. Du kan även få hjälp med att få din häst riden, tömkörd eller longerad. Och det är inte dyrt heller, 180 kr för en 30 minuters privatlektion, och jag har både dressyr, hoppning och markarbete (bommar). Alla typer av hästar och ryttare är välkomna, jag har erfarenhet av omskolning av ridtravare och av inridning och unghästar. Så nu finns det inga ursäkter, klart att även du ska ta chansen att utvecklas med din häst!
 
Markarbetslektion hos Nylands Hästsportlag för några år sedan!
 
Foto: Elisabeth Sjöström

Hovis dag!

Jag kan inte förstår varför det ska jävlas hela tiden! Det är ju så det känns, som att det alltid ska jävlas, i alla fall varje gång man ska ut med släpet på vintern! Någon som känner igen sig i det?
 
I dag skulle hovis komma och eftersom det inte alltid är så roligt att sko ute på vintern så tänkte jag köra hästarna till grannens stall. Fick då börja med att jävlas med släpet en kvart innan jag fick fram det från parkeringen... Så givetvi var jag lite sen, hade bestämt mig för att jobba Szum lite innan så han skulle ha fått använda hjärnan lite och gjort av med lite rastlöshet. Jag jobbade honom från marken och sen skrittade jag lite över bommar med honom. Hann inte så mycket eftersom jag var sen men är nöjd med att han var så avspänd trots att det var nästan en och halv vecka sen jag satt på honom sist!
 
Hovis hjälpte mig att lasta, och det gick riktigt bra med både lastning och skoning i dag. Jag hade med mig Szum och Taggen. Det känns som det är bra träning för Szum att få bli lastad, åka en kortis, nytt stall, massor av hästar, kor och hundar, bli skodd, stå i ny box och vila, coh sen åka hem igen. Han har skött sig som en prins! Fikapaus med cheesecake blev det också!
 
På eftermiddan red jag ut Räkan en sväng i det härliga vädret. Räkan hade en traumatisk upplevlse när någon ställt av en kran från en timmerbil på hennes ridväg!! Som tur är så var hon modig och gick förbi det farliga monstret! Skotern som dök upp från en stig några tiotal meter framför henne den såg hon knappt... Annars har det bara varit lite pyssel ute och inne som stått på schemat, skön dag!
 
Nöjd med prinsen i dag!

Mildväder!

Härligt ute i dag, i morse -2 grader, alltså 19 grader varmare än igår morse! Otrolig skillnad! Men jag har ju fått hålla mig inne på Ica hela dagen, på kvällen var det några grader kallare men så skönt att kunna rida utan termobyxor!
 
Taggen fick gå galopp programmet, i dag longerade jag två intervaller och red resten. De första intervallerna var väl sådär men de sista kändes bra! I morgon kommer hovis så jag har även hunnit baka en kaka tills dess. Nu är jag trött så nu väntar duschen och sängen!

Äntligen!

Äntligen lite mildare väder! Men det var segt, och i morse var det fortfarande -21 grader. Jag tömkörde Szum innan jobbet,  jobbade över travbommar och lite galopparbete även om det blev mycket fattningar tyckte jag det gick bra. Så nu tycker jag att vi kan pricka av ett av våra januarimål, nämligen:
-Att påbörja galopparbete i töm
 
Våra andra mål för januari är inte riktigt uppnådda ännu, den här veckan har vi ju inte jobbat så hårt mot målen pga kylan, så jag kanske får jobba vidare med dom i början av februari. Vilka de övriga målen är, och våra februarimål ska jag delge er i ett senare inlägg. Jag kanske måste vänta tills jag ser att vi kommer klara av dom...
 
Efter jobbet var det dags för lektioner, fortfarande lite kallt men det gick ändå bra. Det känns som det var längesen jag hade lektioner sist, men det var ju bara en dryg vecka sen. När jag kom hem igen var det bara -8 grader och nu hoppas ajg att detta väder håller i sig ett tag! 
 
Och peppar, peppar så har Szum hållt sig i hagen i dag! Det hoppas jag också håller i sig!

Lördagsnöje!

Satt så lugnt i soffan framför tvn igår kväll, nyduschad och i trasiga mjukisbyxor, när jag hörde misstänkta ljud utifrån! Tittade ut och ser att Szum är på besök utanför uteeboxarna! Jag trodde nog att han skulle hålla sig inne när Räkan var hemma, men hade visst fått lite smak på friheten. Dock tror jag han tyckte det var lite tråkigt att han varken fick med sig Räkan ut eller att grabbarna i boxarna ville följa med på äventyr. 
 
Jag hoppade bara i ett par skor (utan strumpor) och en jacka och sen ut i - 18 grader i mina traasiga mjukisbyxor. Rymlingen lät sig villigt fängas och jag ledde honom i täcket upp till hagen, där stannade han och väntade medan jag hämtade grimman för att kunna leda in honom! Insåg att det skulle krävas åtgärder för att kunna hålla honom inne så jag lagade först där han hade gått ut, sen gick jag runt hela hagen för att ta bort snö från tråden och spänna den. Avslutade med att sätta upp en jordtråd precis nedanför övertråden. Kollade strömmen och då gick mätaren i topp! Allting fortfarande klädd i mina mjukisbyor... Tur i alla fall att det var ett rejält månljus!
 
Var upp och kollade dom i natt, då stod de i huset och vilade och han var kvar i hagen i morse med. Men han hade varit på undertården i natt men övertråden var hel och han visade inget intresse av att försöka ta sig ut, jag hoppas det håller i sig!
 
Rymmare!

Rolig ridning!

När man kliver upp 6.30 på en lördagmorgon, -21 grader ute, för att ge sig ut med hästtransport på hala vägar, är det inte utan att man funderar om man verkligen är normal? Men i dag var det i alla fall värt det! Var till Ammer på dressyrträning för Annelie och det var riktigt roligt att rida!
 
Red Taggen först. Vi var lite sena så jag hann bara longera några minuter i galopp och inte rida något innan, men det kändes ändå helt okej. Jobbade mycket med rakriktningen, speciellt i galoppen. Och även om han inte kändes lika fin som förra träningen så känns det verkligen som det börjat lossna med honom, det är en enorm skillnad mot i höstas då vi var i en djup svacka. Tror galopp programmet har gjort stor nytta på honom!
 
Sen var det Räkans tur, hon har inte gått en träning sen i juli och hon kändes spänd när jag red fram, vilket kanske inte var så konstigt då taggen stod och skrek efter henne inne i stallet. Tänk att dom blir så fäst vid varann så fort vi åker i väg, hemma bryr dom sig inte så mycket om varann... Men på träningen kändes hon jättefin hela tiden fram till vänstre galoppen där vi stötte på lite problem. Jag har varit väldigt fokuserad på höger bakben, som hon är svag i, vilket gjort att jag drivit väldigt mycket med höger skänkeln. Nu ville Annelie att jag skulle driva  vänster bak lite mer, men jag kunde helt enkelt inte driva med bara vänster skänkel i galopp! Vilket ju är lite märkligt med tanke på att jag ju kan det på Taggen och andra hästar... Men höger skänkeln levde ett helt eget liv och drev ändå, och vänster skänkeln var bara som en kokt spagetti! Får nog träna lite på det där! Är i alla fall väldigt nöjd med Raäkna som gjorde en av sina bästa träningar någonsin!
 
Szum har varit själv hemma i dag, en av grannarna har kollat till honom ett par gånger och han hade hållt sig lugn. Men han hade nog lessnat lite sen, för när vi kom hem stod han visserligen i en hage men inte i sin hage... Han hade rivit två hagar och trampat av sig en sko! Rätt bra jobbat, dessutom hade han sprungit en del så han har helt enkelt motionerat sig själv i dag! Själv fick jag lite extra motion med att laga hagar i kylan, vi har fortfarande -18 grader, men var glad att det fortfarande var ljust när vi kom hem!
 
Påklädda hästar inför hemresan, i dag var det rutigt som gällde!
 
 
Lastning! Som tur är så har jag väldigt lättlastade hästar!

Skäggiga damen!

Lite mildare i dag, i alla fall några grader, men ändå kallt. På dan var det -15 som bäst, men då var ju jag på Ica, på kvällen när jag kom hem var det -18 igen. Red i alla fall Räkan, trimmade lite inför morgondagens träning. Vi travade bommar och jobbade igenom galoppen ordentligt, och det känns rätt bra inför morgondagen. Friserade henne lite också, klippte hovskägg och ansade huvudet, hon såg ju ut som skäggiga damen! Men manen fick vara, det får vara någon måtta i kylan och hon får vara lite ovårdad.
 
Jobbade sedan Szum med lite markövningar samtlidigt som Malin red Oliven. Och det räckte som störningsmoment för att koncentrationen skulle vara sämre. Provade lite nya övningar, som att rygga mellan två bommar, och att gå sidvärts över en bom (bommen under magen), men det senare måste vi nog träna mer på!
 
Har packat och förberett inför träningen i morgon, vi ska åka redan vid 8.30 och ajg ska ju ha två hästar med mig så det blir en tidig lördagmorgon!
Skäggiga damen??

Galopplycka!

När jag kom hem från jobbet i kväll var det -21 grader och jag var ordentligt less och opeppad. Trots detta gick jag ut och körde galopp programmet med Taggen, först tre intervaller i lina och sen tre uppsuttet. Och jäklar vad han galopperade! Tror aldrig han har galopperat så bra när jag har ridit, fick en underbar ridkänsla och leendet sitter fortfarande kvar! Tror verkligen jag är på rätt väg med honom nu! Och jag är grymt taggad inför helgens dressyrträning!
 
Min fina prins! I dag är han dyr!

Istid!

Samma kyla i dag som i går, det är jättefint med solen som lyser men det är kallt! Har pysslat med bokföringen i dag med, nu är 2012 helt klart vilket känns skönt, har skickat in uppdateringar till hemsidan och även i dag bakat, denna gång brownies. Om de går att äta återstår att testa, hittade ett recept i bakboken jag fick av Malin i julklapp.
 
I dag har jag ridit lite dressyr på Räkan, hon stod emot lite i början men släppte fint sen. Är väldigt nöjd med galoppen i dag, det var den bästa på länge. Trimmade en del utan stigbyglar i dag, det är ju bra sitsträning men även effektivt mot kalla tår! Sen longerade jag även Szum. Han fick jobba över ett lågt räcke i linan, tyckte han hoppade rätt bra i bland tom bättre än på löshoppningen.
 
Resten av dagen har gått åt till att elda. Det är typ det enda jag gör just nu, och ändå är det halvkallt inne! I måndags när jag kom hem från jobbet var det 13 grader inne, det är inte kul så är det lika kallt i morgon så får jag åka hem och elda lite på lunchen.

Bokföringsväder!

Kyligt i dag också, -25 grader i morse och nu i kväll nästan lika kallt, dock soligt och fint på dagen men solen värmer inte så mycket än tyvärr. Riktigt inneväder alltså, och det har jag tagit fasta på. Har lagt lite krut på bokföringen i dag, och tänkte fortsätta med det i morgon. Förutom det dagliga med utsläpp, mockning, vattning av hästarna och allt sånt, så har jag bara longerat galopp programmet med Taggen i dag. De andra två fick vila sig i form.
 
Jag var även under dan upp på byn, till en tjej som ska hjälpa mig med marknadsföringen av företaget. Hon håller bland anant på med en logga! Tror det kommer bli kanon! Nu i kväll blev jag lite less på bokföringen och bakade källarfranska, blir gott till frukost i morgon!
 
 

Fryst Räka!

Kallt igen, -23 grader i morse och lika kallt nu i kväll igen. Har varit några grader bättre under dagen, men då var ju jag inne på Ica. Longerade Räkan på kvällen, det var behövligt för hon var lite frusen och väldigt spänd i kroppen. Men efter lite longering lätt inspänd så hade hon slappnat av och var avspänd i kroppen. Ett extra täcke på så hoppas jag att hon inte är så spänd i morgon. Tyvärr ser det ut att bli kallt hela veckan, men det kanske kan bli lite kontorsjobb gjort då i stället.
 

Sköna söndag!

Har haft en skön söndag, dessutom har det varit sol ute vilket ju inte gör det sämre! 
 
Först på förmiddan var Elise här och skrittade ut på Räkan med mig och Szum. Det gick jättebra, Szum skötte sig utmärkt på skrittrundan och Räkan fick busa lite i snön med Elise efteråt. Sen lastade jag och Malin in Taggen och Oliven för att åka på hoppträning i Ammer.
 
Red för en ny tränare, Pia Eriksson, hon hade bra övnigar och det var mycket grunder vilket ju jag gillar. Taggen var som väntat lite spänd och laddad, men fullt hanterbar. Med tanke på hur oförberedda vi var så är jag nöjd med våran insats. Jag måste jobba med att han ska gå fram lite bättre och med galoppen mellan hindren, men det kommer nog framöver. Vi hoppade bara lågt och avslutade lite tidigare, men han är ju inte hoppad och han började kännas trött, jag tycker det är bättre att avsluta lite tidigare och med en bra känsla. Nästa gång ska vi vara bättre i gång och förhoppningsvis prestera lite bättre ridning!
 
Hann precis in så jag hann se de sista ekipagen på Världscup hoppningen, det är tråkigt att det ofta går en tid när man är ute med hästarna men jag försöker titta så ofta jag kan!
 

Från en träning i våras!

Värmebölja!

Från gårdagens morgon temperatur på -29 grader till kvällens -6 är det en viss skillnad! I morse var det fortfarande lite småkyligt med -16 grader men sen vände det fort på eftermiddan, faktiskt precis enligt prognoserna. 
 
Jag red ut Räkan en sväng, och sen tömkörde jag Szum. Vi höll i dag till på en vändplan i närheten och då var det ju genast lite mer spänt och stök, han var ju alldeles ensam i stora vida världen! Fast till slut slappnade han ändå av någolunda och även om det är lite småsökigt så vet jag ju att det absolut kan vara värre med den herrn, alltså ändå ganska nöjd.
 
Red en häst åt en kund och hade två hopplektioner på eftermiddan. Det var jättekul att ha lite hoppning igen, vilket även hästarna tyckte så dom var väldigt pigga! Nu ladda inför morgondagen när jag och Taggen ska på hoppträning, det kan gå precis hur som helt. Känner mig inte speciellt väl förberedd då vi ju inte hoppat något utan mest ägnat oss åt galoppprogrammet den sista tiden, men vi får ta det som det blir.
 
Så här fint vill vi hoppa i morgon!

-29 grader

Kallt i dag, i morse - 29 grader och jag är glad att bilen startade och gick till jobbet utan problem. Var hem på lunchen för att elda och vattna hästarna, vill gärna ha lite extra koll på dom när det är så här kallt. På kvällen var det "bara" -22 så jag longerade galoppprogrammet med Taggen. Dom säger att det ska vara varmare i morgon, hoppas dom har rätt för jag har lektioner inbokade i morgon eftermiddag!
 
 

Varannandagsväder!

Det är väldigt hattigt väder nu, en-två dagar kallt och sen ett par dagar med bra temp, och sen kallt igen. Fast det är ju klart att det är ju bätre det än bara kallt...  I morse när jag vaknade var det -17 och jag misstänkte att det skulle bli kallare så jag skyndade mig ut och red alla tre, kom in vid ett och då var det -20 grader. Nu i kväll är det -25, alldeles för kallt tycker jag!
 
Red alla här hemma för jag tycker man håller värmen bättre då än om man rider ut. Jag frös inget alls även om det bet lite i kinderna. Taggen longerade jag lite i galopp som uppvärmning och sen jobbade vi med travbommar och galoppfattningar. Avslutade med att rulla över ett lågt räcke i galopp och han kändes riktigt bra i dag. Räkan fick göra samma sak, minus longeringen, men hon stod emot en del i dag. Hon har säkert spänt sig lite i natt när det varit kallt och hon bara haft sitt vanliga täcke (var ju bara -10 igår kväll). Men efter att ha rullat över räcket några gånger så släppte hon. 
 
Avslutade med att rida Szum. Som vanligt jobbade jag från marken först och sen red jag. Vi skrittade över bommar och jobbade med traven. Tycker att igångsättningarna har blivit mycket bättre men han har lite svårt md balansen på den delen av banan som lutar lite neråt. Men det kommer nog med mer styrka och träning.
 
Resten av dagen ägnade jag åt att besikta om bilen och greja inne. Och baka kladdkaka, för det drömde jag om i natt och blev då så sugen på det!
 
VinterRäka! Bild från förra vintern!

Exakthet!

Snö i luften i dag, och helt okej temperatur, -8 grader, trots detta frös jag under eftermiddagens lektioner. Det är hopplöst att hålla värmen när man står still!
 
Innan jag åkte på lektioner så snöpulsade jag Räkan, hon var pigg men i dag kunde vi galoppera i snön utan bus! Sen tömkörde jag Szum, i dag hade vi travbommar på volten. Och jag konstaterar samma sak som i ridningen, att precisionen och exaktheten ökar verkligen när man avänder bommar. Jag märkte nu direkt när Szum inte gick på den väg jag hade tänkt, han har en tendens till att smyga inåt och krympa volten vilket nu märktes direkt! Så nyttigt! Szum travade så fint över bommarna och jag ser vilken trav det finns att ta fram i den hästen! Dessutom provade vi lite galopp i tömmarna även i dag. Tror faktiskt det går framåt!
 
Förutom lektioner så red jag även en nordis åt en kund. Red den under hösten också, då var den superfin att rida. Nu har den haft vintervila och vi ska försöka hitta formen igen. 

Frostigt!

Återigen bättre temperatur ute, -17 grader när jag vaknade och bara -10 grader nu. På förmiddagen red jag Räkan och Taggen här hemma, Räkan fick gå ett lätt dressyrjobb först och sen rulla lite över ett lågt räcke på volt. Jag tycker det är en jättebra övning när man börjar hoppa igen efter uppehåll. Hon kändes fin och avspänd. Taggen fick gå galoppprogrammet, först i lina och han kickade mycket och gick i korsgalopp de första intervallerna, misstänker att han hade lite träningsvärk sen träningen. Dock inga problem de sista intervallerna som vi gjorde uppsuttet, även han fick hoppa några språng över det låga räcket under den sista intervallen.
 
Sen åkte jag till Sollefteå för att besöka kiropraktorn igen. Det var inte roligt att köra dit, fick stanna och skrapa bilrutan 6 gånger på vägen dit! Det bara frös igen och det var nästan underkylt regn trots att det var -14 grader ute! Men nu behöver ajg inte besöka kiron på en månad, om det inte händer något oförutsett. Måste i alla fall säga att det blivit stor skillnad på kroppen!
 
På kvällen red jag Szum. Vi jobbade ordentligt från marken först, i dag mycket med att han ska gå i från mig och inte trängas eller gå mot mig. I ridningen så skrittade vi bland annat på en liten åttvolt över två bommar i skritt. Blev några kortare travsträckor också, duktig Szum-Brum!
 
Jag och Räkan efter dagens ridning. Hade alldeles för mycket kläder på mig, ingen risk att jag frös. Båda två var helt frostiga efter ridpasset!

Fascinerande ridning!

I morse var det "bara" -10 grader och riktigt skönt ute, tyvärr fick inte jag njuta av det eftersom måndagar innebär Icajobb hela dagen. När jag kom hem på kvällen var det -19 grader och inte lika skönt. Jag red ändå ett dressyrpass med Räkan. Hon var väldigt spänd och stod emot mycket i början, troligen har hon spänt sig lite i kylan under helgen, men hon släppte fint under passet. 
 
Jag tycker det är så fascinerande att känna hur hästen går från att vara spänd och gå emot skänkeln, sparkar mot spöet, spänd rygg och hackig kontakt i munnen, till att trava med bjudning och schwung i ryggen, mjuk kontakt med bettet och tryck i bakbenen i igångsättningarna. Detta bara av några minuters travarbete på volten! Det är detta jag tycker är roligt med ridningen och utbildning av hästar, att försöka hitta ett optimalt sätt att arbeta hästarna, att få dom fysiskt och psykiskt avspända och i balans. Att få utbilda och forma om hästarna så de jobbar på ett bättre sätt, och därmed blir mer harmoniska och dessutom roligare att rida. För mig handlar utbildning och utveckling av hästarna inte om rosetter eller tävlingar, även om det också kan vara roligt, utan att få hållbara och trevliga hästar att rida! Och i dag var Räkan rolig att rida!
 
Rolig Räka!

Äntligen dressyrträning igen!

Lite mildare i dag, -18 i morse, -15 på eftermiddan och nu i kväll bara -13 grader. Skönt, hoppas det håller sig så! Jag longerade Szum i morse innan jobbet, hade tänkt mig en lugn longering efter gårdagens stök. Och nog var han lugnare i dag, inga bocksprång, inga sparkar och inga protester, bara fullt ös framåt. Jag hade tänk jobba med galoppen men jag hade fullt upp med att jobbaför att inte ha galopp... Men riktigt fin i traven på slutet!
 
Efter några timmarpå Ica och lite mat så lastade jag och Malin in Taggen och Oliven och åkte på dressyrträning för Sara. Det kändes väldigt intressant med tanke på att Taggen ju bara har gått galoppprogrammet och sen hur min sits har påverlats av kiropraktorbesöken. Och jag måste säga att det var positiva resultat! Visst kändes Taggen lit oriden i början men det släppte snabbt och har var grymt fin i traven. I galoppen stod han emot lite men ändå rätt fin i höger varv, är väldigt nöjd med honom. Och nog var det skillnad på min sits också, jag har en helt annan kontakt med mitt höger ben så nu gäller det bra att börja använda det också!
 
Nu är jag trött men taggad och laddad för mer ridning och träning!
 
 
Oliven i rött och "bling-bling", även ha skötte sig och sprang fint på träningen!

Vild longering!

Kallt i dag med, när jag kom hem från Ica var det -22 grader. Jag hade ju bara Szum att motionera i dag eftersom de andra två gick galoppprogrammet i går, och planen var longering för honom. Den planen hade även Malin med Oliven, och vi longerade dom samtidigt. Min misstanke innan var att det kunde bli lite stök med Szum i dag. Dels för att det är kallt och hästarna gärna blir lite pigga då, sen har vi inte jobbat med longering så mycket eftersom jag tycker jag har dålig koll på honom då (jag tycker jag har lättare att påverka honom när jag tömkör eller jobbar honom vid hand) och sen är han ju van att vi är ensamma när vi jobbar och nu var ju även Oliven på banan. Man kan nog säga att jag hade ganska rätt i mina aningar...
 
De första minuterna gick bara åt till att Szum skulle springa av sig, han drog runt rätt hejdlöst i kombination med bocksprång och bakutar. Det är i sånna stunder jag funderar över hur jag vågar sitta på den där hästen! När jag bytte varv till höger, som ju har varit problemvarvet i tömkörningen på slutet, så blev han även lite kaxig och utmanade. Han körde sitt vanliga test genom att stanna, backa och sparka mot mig, ganska ordentliga protester i dag men eftersom jag tycker det är lite lättare att gå på honom i longeringen (mindre i händerna att hålla reda på, mindre linor för hästen att trassla in sig i) så gick jag på honom och drev på ordentligt. Han gav sig snabbt och sen travade han riktigt fint i linan, lugn och balanserad trav och lätt inspänd. Men han hade väldigt svårt att släppa koncentrationen på Oliven och Malin, tror han var ganska orolig för att han skulle bli lämnad själv på banan. Det här behöver vi träna mer på!
 

Ridlärare Level 2

Jag vill påminna er om att jag är Godkänd Ridlärare Level 2. Förutom att det är viktigt med utbildning så innebär det att jag får skriva ridintyg för grönt kort. Det är nytt nu att man måste ha ett intyg på att man rider på en viss nivå för att få sitt gröna kort.
 
Det finns tre nivåer av ridlärare, där level 1 är de med lägre utbildning och level 3 de med längst och högst utbildning. Jag är level 2 vilket motsvarar det som förut benämdes ridinstruktör.
 
 
Att vara ridlärare och utbilda ryttare och hästar innebär ett stort ansvar och jag tycker det är viktigt att man har en utbildning och en bra grund att stå på, även om erfarnehet också är viktigt. Att rida för en utbildad ridlärare eller tränare innebär också att det finns en likriktning på ridningen, man vill ju att det ska vara samma sak att rida på en ridskola i Luleå som i Malmö, eller hur? Sen är det givetvis även viktigt att man håller sig uppdaterad och fortsätter vidareutbilda sig och utvecklas. Därför är det numera krav på att man måste gå fortbildning minst vartannat år för att få behålla sin titel, det tycker jag är bra. Själv tycker jag även att det är givet att man som ridlärare ska rida aktivt, vara ute på tävlingar och träna för olika tränare för att själv utvecklas och inspireras!
 

Opepp!

Jag kände mig så opeppad när jag kom hem från jobbet i dag, och inte blev det bättre av att termometern visade på -17 grader. Då är ju galoppprogrammet perfekt, så jag körde det i lina med både Räkan och Taggen. Alltså lättsamt jobb för mig, medan hästarna fick jobba på odentligt, dessutom verkar det bli kallare i morgon så då är det ju perfekt att dom ska vila då!

Protester!

Först Ica hela dagen, sen hem till snö och blåst. Red lite dressyr på Räkan som kändes rätt fin, och höger fattningarna har blivit jättebra vilket jag tror jag kan tacka kiropraktorn för!
 
Tömkörde Szum sen, det började bra så pass bra att jag bestämde mig för att testa lite galopp i tömmen. Det gick bra tills han halkade till, då svarade han på det med att dra på ett rejält bocksprång och sen försöka ge sig i väg. Sen fick jag jobba en stund för att återigen få lugn och harmonisk trav, så det blev inga fler galoppförsök i dag men det känns bra att ha provat lite för det ska vi jobba mer med framöver. I höger varv kom det en del protester i början, han testar gränserna lite igen, när han protesterar så stannar han, backar mot mig och slår med bakbenet. Men när vi diskuterat lite så var vi överens om att jobba en stund till och då var han riktigt fin!
 

Soft vinterdag!

Har haft en skön och soft hemmadag med underbart vinterväder, sol, 8-10 minusgrader och gnistrande snö! Så härligt! Först ut i dag var Szum. Jag jobbade honom först en stund utanför stallet innan vi förflyttade oss till lägdan bakom gästhuset. Han var betydligt er avspänd i dag än sist jag jobbade honom där. Satt sedan upp och skrittade i några minuter, det kändes avspänt.
 
Precis när jag skrittade i väg med Räkan såhör jag att traktorn kommer med mina hösilagebalar, så vi red bara en kortare tur med mycket trav och galopp. Räkan gillar verkligen att ridas i snön, hon blir så himla pigg och laddad då! Vi kom tillbaka lagom tills alla balar var avlastade, så fick jag även hjälp att ställa in balar i hagarna. Sen var det Taggens tur att jobba lite. Han har varit pigg i dag och druckit bra så han fick gå galoppprogrammet i dag med, tre intervaller i lina och tre uppsuttet. Resten av dagen har ägnats åtatt a det lugnt, och åt bokföring! Nu blir det tvkväll och inget mer nyttigt gjort!
 
Pigg Räka!

Kry pålle!

Taggen var ju lite hängig vid intaget igår kväll och han åt inte när han kom in. Jag lät han var en stund, det är så bra för jag ser rakt in i hans box från kontoret om jag bara har lyset på så jag satt inne och kollade hur han mådde. Taggen kan var lite knepig med ätandet och det är inte helt ovanligt att haninte äter utan att han är sjuk för det, men nu verkade han ju hängig också så därför blev jag lite orolig. Efte en stund gick jag ut och gav han betforvatten som han drack glatt av, sen började han äta. Han hade antagligen druckit dåligt under dagen, men efter lite vätska så åt han glatt av både betfor och hö. Jag hade sett att han hade bajsat så magen var ju i gång men han hade ingen matlust.
 
I morse var han som vanligt och han hade ätit ungefär som han brukar, han äter sällan upp allt hö, så nu gäller det nog bara att se till att han dricker ordentligt. Skönt!

Rakriktad!

Den här dagen började med snöpulsning på Räkan, hon var pigg och busig så det blev en hel del skutt och hopp. Sen kom Malin och vi skrittade ut med Oliven och Szum. Även denna gång var Szum laddad och spänd innan och i början av turen, men det släppte rätt fort och han skötte sig utmärkt. Vi rider bara en kort sväng men terrängen är ganska besvärlig med backar och sly, i kombination med snön så blir det rätt jobbigt och han är trött efteråt.
 
Sedan var det dags att åter igen åka till kiropraktorn, jag har varit mycket bättre sen jag var där sist. Nästan inte känt av ischiasen alls även om det i några dagar kändes som någon slagit mig med en planka i svanskotan. I dag hittade han en ny punkt att rätta till, och jag tror verkligen han hittade rätt för jag känner stor skillnad och jag känner mig rak för första gången på många år rak! Ska bli väldigt intressant på dressyrträningen i helgen att se om det är skillnad på sitsen! 
 
Väl hemma igen var jag helt knäckt (tillknäckt kanske...?) och sov en timme! Inte alls likt mig! Efter lite mat så red jag Taggen, han fick gå ett vanligt ridpass i dag. Jag longerade några minuter i galopp i båda varv och sedan red jag i alla gångarter. Avslutade med att hoppa ett litet lågt räcke några gånger på volt i båda varv. Roligt att komma i gång lite med hoppnngen igen även om det var vaälgit lågt i dag. 
 
På kvällen var jag på medlemsmöte i ridklubben där det kommande året diskuterades angående träningar, tävlingar mm. Just nu är jag lite bekymrad över taggen som inte var helt pigg när jag tog in honom i kväll, han äter lite dåligt och ser hängig ut. Jag ska gå ut nu och gå lite med honom och försöka få i honom lite betfor. Håll tummarna att det inte är någon fara!
 
 

Vardag igen!

Då var man åter tillbaka i vardagen igen. För min del har ju jul och nyår inneburit mer jobb än vanligt så jag tycker det är rätt skönt, det är även rätt skönt att det blir vanliga dagar på Ica med vanöga öppettider, leveranser och så. Nu hoppas jag att alla ska komma in gängorna snabbt så det blir lite fart på verksamheten med lektioner och utbildningshästar.
 
Efter Ica i dag så tömkörde jag Szum på kvällen. Han hade i dag lite egna ideer och var inte helt samarbetsvillig. Jag tror han testar gränserna lite igen, han har ju skött sig så bra ett tag men när kraven nu ökat så verkar det komma lite mer protester. Förutom de mer vanliga protesterna i form av backningar, sparkar, bocksprång och ansatser till att försöka dra i väg så reste han sig även en gång i dag. Rätt högt också, jag trodde han skulle gå över men han landade på fötterna igen, och jag är väldigt glad att jag inte satt på! Och däremellan var han ju då givetvis väldigt fin och travade riktigt bra, och då känns det ju så väldigt lätt med honom men man kan inte riktigt slappna av några längre stunder. I alla fall inte än!
 
Szum-Brum!
 

Snart dags för treåringarna!

Har du en nybliven treåring? I så fall börjar det bli dags att fundera och planera inför treårstestet!
 
Det känns ännu länge till april-maj när treårstestet går av stapeln men tiden går fort och det är bra att börja i tid så det finns möjlighet att ge hästen vila och återhämtning. Det är framförallt löshoppningen och inridningen som det är dags att ta tag i redan nu. 
 
Jag vill helst börja löshoppa hästarna rätt tidigt, gärna redan på våren som två åringar. Då bara lågt och för att de ska lära sig systemet, när de väl har lärt sig hur löshoppningen fungerar behöver man inte hoppa så mycket på slutet. Det är viktigt att hästen kommer till testet och är självsäker, hoppsugen och trygg i situationen, för att uppnå det så tycker jag att man inte ska hoppa för mycket och för högt den sista tiden. Att träna löshoppning och lösgalopp är även ett bra sätt att bygga upp konditionen och balansen i galoppen. 
 
Är inte inridningen påbörjad ännu är det dags att ta tag i det. Även om ridprovet är enkelt så ska man ändå kunna visa hästen i alla gångarter i en okänd miljö, vilket ändå kräver att hästen är lite riden. Ridningen gör även att hästen bygger muskler och styrka inför testet. Och om man börjar inridningen i tid så hinner man med både vilopauser och lite miljöträning innan testet.
 
Det är lite nyhet på treårstestet i år, bland annat kommer man ha tre hinder i löshoppningen, domarna kan ge halvpoäng och även ridprovet kommer poängbedömas, dock kommer dessa poäng inte har betydlese för resultatet. Mer om alla nyheter och regler kan man läsa på asvh.se.
 
Varför ska man då visa sin häst? Jag tycker att det är ett ypperligt mål för den unga hästen, det är en erfarenhet och lärorikt för både häst och ägare och man får en vägledning om sin häst fördelar och brister, och därmed hjälp hur den ska tränas vidare i framtiden. Sen är treårstestet viktigt för aveln, det ger en möjlighet att se hur olika hingstar föräver sig, därför är det viktigt att visa så många hästar som möjligt och inte bara dom som har chans till diplom. 
 
Känner du dig osäker och vill ha hjälp med förberedelser, visning eller inridning av din treåring? Tveka inte att höra av dig så lägger vi upp en passande plan för din häst!
 
Melwin och jag på treårstestet 2010.

Galopp!

Blev en liten sovmorgon i morse, hästarna fick gå ut strax före 8. Sen åkte jag i väg och red en häst, och hade en lektion. I eftermiddag har jag sedan kört galoppprogrammet med både Räkan och Taggen. Räkan var ju lite svullen i ett ben i torsdags men det har gått ner och jag tyckte att galoppprogrammet var ett bra sätt att dra i gång på igen.Gjorde lika med båda hästarna, longerade först några intervaller och gjorde sedan de sista uppsuttet. Med Taggen lade jag fram en bom som vi galopperade över. Det gjorde att det dels blev lite mera intressant för oss båda och bommen är ett bra sätt att kontrollera galoppkvaliten. Om man inte kommer helt idealt på bommen och tappar galoppen så hade man inte så bra galopp, om man däremot kommer lika men hästen rättar sig och håller galoppen så var galoppkvaliten bra! Taggen kändes jättefin att rida i dag!

Slut som artist!

Är helt slut som artist efter en heldag i ridhuset! Jag och Malin åkte dit med Szum och OIiven för att löshoppa och rida. Det började med att Szum testade om det verkligen var nödvändigt att åka i väg i dag, efter lite övertalning så förstod han att det faktiskt var så, tog ingen jättetid, kanske 20 min, men jag vill ha lättlastade hästar så det måste tränas bort!
 
Vi var bara tre stycken som löshoppade, men det går fint att löshoppa fast man bara är tre stycken om man har bra folk och lite vana hästar. Så var det i dag så det gick riktigt bra. Först ut var islänningen som varit med några gånger, den hoppade riktigt bra i början med fina språng men blev sedan trött och lite feg när det blev sörre och tvekade. Oliven hoppade som vanligt lätt och enkelt men var inte riktigt lika fin som sist, han fick göra några språng på 1,25 m och sen gav vi oss. Szum var lite lugnare och mer koncentrerad än tidigare, de sista sprången i dag var faktiskt rätt bra. Han hoppade 1,15m men han är fortfarande väldigt obalanserad och i framvikt, men det kommer nog!
 
Sen hoppade Malin lite för mig, dom har ju haft lite vila så vi körde i gångsättnigsövningar med mycket svängar och vändningar, Oliven såg riktigt fin ut på slutet! Efter det obligatoriska och viktiga fikat så åkte jag lite på Szum. Jag jobbadehonom från marken först och sen skrittade jag lite, och några travmeter blev det också. Han var oväntat lugn och avspänd så nästa gång ska jag rida lite mer, och lite bättre..
 
Hem ville Szum i alla fall och klev på nästan direkt, hemresan gick bra men när Malin och jag skulle köra upp bilarna på gården efter avlastning så strulade det en del. Bromsarna på mitt släp låste sig när jag skulle backa nerför min avfart, så släpet vek sig och jag fastnade tvärs över vägen, dessutom blev Malins bil strömlös så ett tag ville man mest lägga sig i en snödriva och hoppas på hjälp från ovan. Men Malins bil återhämtade sig och startade igen, och vi lyckades vrida mitt släp för hand (med hjälp av två vedträn) så jag sen kunde backa och vända. 
 
Nu är jag trött och sliten, och väntar med att rida och göra nytta tills i morgon!
 
Malin och Oliven innan deras löshoppning!
 
Jag och Szum! Visst ser jag rätt liten ut bredvid?
 
Szumridning! Är nog första bilderna när jag rider på honom, tog bara några månader...
 
 
Skritt...
 
Om någon funderar så har jag en graman på honom. Det är inget jag brukar rida med och speciellt inte på unga hästar, men det har ju varit lite speciellt med denna häst och de som har sett hur han betett sig framförallt i tömkörningen förstår nog varför jag vill ha en nödbroms och något som stabiliserar. Även om jag tycker att målet ska vara att rida hästarna utan hjälptyglar och konstiga bett så fär man i bland under perioder ta hjälp av det. Men jag anser givetvis att det endast ska användas av rutinerade ryttare. Vad tänker ni om det?

Sovmorgon!

I morse hade visst hästarna tagit sovmorgon, Taggen låg ner när jag kom ut till dom. Förr gjorde han ofta det, för han är ganska morgontrött, men sen Oliven flyttade hit så är det andra rutiner. Oliven är nämligen morgonpigg och väcker alla, ofta även jag som sover precis ovanför boxarna, men i morse hade han visst försovit sig lite. Sen var det dags för en heldag på Ica igen, det har varit så skönt att få vara ledig några dagar men det gick ändå rätt bra att jobba. 
 
Hemma igen på kvällen så fick Taggen gå galoppprogrammet, hälften av intervallerna i lina och hälften uppsuttet. Sen har jag försökt packa i hop inför morgondagens löshoppning, och nu ska jag försöka baka något till det också.

Nyklippta och bortskämda hästar!

I dag känns det som jag har hunnit med mycket! Och det är väl så att man hinner mycket när man inte jobbar till klockan 18... 
 
Tänkte börja dagen med att rida Räkan, men hon var tjock i ett framben så då tog jag och klippte henne i stället! Planen var annars att klippa henne i helgen, men nu är det gjort. Det blev kanske inte så jättebra, Räkan är snäll att klippa men hon är väldigt öm och känslig i pälsen och huden. Man kan inte använda hårda borstar och hon hatar när man petar på henne med tex.en sax. Så det gäller att vara försiktig med klippmaskinen och ändå smårycker hon en del. Efter en stund var hennes tålamod slut och hon höll på krypa ur skinnet av obehag, så då var det bara att sluta fast det fanns en del småputs kvar, det får helt enkelt duga! Hon slipper ju i alla fall svettas så mycket som hon gjort sista dagarna när det varit så varmt.
 
Sen kom Malin och vi skrittade ut med Oliven och Szum. Szum kände nog på sig att det var något på gång för han var spänd och stökig innan uppsittning och när jag gjorde markövningarna, så lite nervöst var det att kliva upp. Han hade väldigt brått i början och puttade på Olivens rumpa för att få honom att gå fortare, men det blev inget bus. Vi red samma runda som sist, för typ tre veckor sen (vi har ju jobbat mycket och Oliven har vilat så vi har inte kunnat rida i ljuset samtidigt sen dess!!!) och det var ganska mycket snö. Szum blev snabbt trött och i backen ned på hemvägen lutade han pannan mot Oliven för att få lite hjälp att bromsa i nedförsbacken. Det känns verkligen som han har jobbigt att kordinera och balansera sin stora kropp.
 
Jag och Malin hann med en snabb kopp kaffe innan jag åkte till Nylands Hästsprtlag där det denna gång var de yngre tjejernas tur att ha ridning och fika. Blev en bra markarbetslektion och sedan massa go fika! Efter det drog jag vidare till Sundsvall för att fynda på Hööks rea, och köpa delar till min bil som ju fick 6 stycken 2:or på besiktningen och därmed var i behov av lite reservdelar. På Hööks hittade jag två täcken till Szum som nu faktiskt är lite bortskämd, jag hoppas han förstår det och fortsätter sköta sig framöver. Annars går det ju alltid sälja täckena på Tradera... Ett schabrak och en tröja hittade jag också till halva priset! Efter en liten sväng på Ikea var det skönt att åter igen åka hem och ta in hästarna!
 
Nyklippt Räka!

Kiropraktorn!

I dag börjades dagen med lite snöpulsning på Räkan. Sen drog jag till Sollefteå för att besöka kiropraktorn, och på vägen dit hann jag även ha en lektion. Ansåg att det var dags att besöka en kirp eftersom jag känt av ischias ett tag, och ska jag hålla på med det här är det nog bäst att se till satt kroppen fungerar. Jag var lite nervös inför besöket och inte blev det bättre i väntrummet, patienten innan skrek flera gånger och hon kunde knappt gå ut ur rummet sen... För min del gick det dock bättre även om det kändes lite skumt när herr kiropraktor ritade en massa grejer på ryggen. Jag tycker det är lite otäckt men hoppas att det ska bli bättre sen, ska dit igen på tisdag.
 
Hemma igen så fick Taggen gå galoppprogrammet, precis som sist körde jag hälften i lina och hälften uppsuttet. Han galoppeade minst lika bra i dag, så roligt! På kvällen fick jag besök av en kompis som jag inte träffat på flera år, det blev väldigt mycket surr och prat. Väldans trevligt och så slapp jag ju bokföringen även i kväll!

Nyårsdan!

Nytt år, nya tag, nya löften och mål. Jag hoppas verkligen på ett bra år med mycket energi, mycket häst och mycket roligt! Och jag hoppas på ett år när det ska hända mycket, jag vill ha lite action på gården, dock inte i form av tokiga hästar och avfallningar utan mer av utveckling, byggande och framtidstro! Även hästarna har blivit ett år äldre. Till min stora fasa är nu Szum 6 år och borde verkligen vara ridbar, dags att skruva upp träningen lite kanske? 
 
Tråkigt väder med dis och dimma, nästan regn och på gränsen till plusgrader, som vårväder fast mitt i vintern! Började med att rida ut Räkan, vi rider ju ofta här i skogen utan att möta en enda levande (eller död för den delen) människa, men i dag var det livat på Brännan. Vi mötte inte mindre än tre par som var ute och gick, en familj som packade sig in i en bil, en hund och två barn som åkte skidor och pulka. Räkan var väldigt brydd över barnen men hon är ju lättövertalad och gick snällt förbi dom med! Men vi träffade nog mer folk på dagens ridtur än vi gjort under hela förra året!!
 
Sen var det Szums tur. Tyckte det var dags att börja rida honom lite på andra ställen än på banan, så vi pulsade ut i snön bakom gästhuset och märkte snabbt att detta verkligen var något vi behövde träna på. Redan när jag jobbade honom fån marken så märkte jag att han var lite mer okoncentrerad än vanligt och lyssnade dåligt. Satt sedan upp och det dröjde inte många meter innan det kom ett litet bocksprång! Men han lyssnade när jag sa åt honom och sedan varvade han ner litegrann, vi skrittade runt en stund i snön och gjorde halter och volter. Han slappnade inte av helt, koncentrationen var ganska mycket i skogen bredvid men han gjorde inget mer utan lyssnade på mig i alla fall. Det han antagligen tyckte var jobbigast var att han inte såg sina kompisar där vi red i dag, han är väldigt beroende av dom. Får nog ändå vara nöjd med ridningen i dag, vi behöver verkligen träna på detta. Och jag måste påminna mig själv att det måste få ta tid, det är ingen enkel häst och han behöver mycket jobb, trots att han nu är 6 år...
 
Några bilder från årets första dag!
 
Trött Oliv...
 
Lösdriftshästarna!

RSS 2.0