Tröttast!

I dag har vi alla på Ica varit trötta! Trötta, lite irriterade och rätt lessa men nu är resten av inventeringsböket chefens problem!
 
Efter jobb och middag jobbade jag Countach och Ruslan i töm. De båda jobbar med att ta stöd på yttertömmen, börja komma i ramen och hitta kontakten i bettet, och varvbyten i trav. Sen Oboy och bulle till kvällsfika, brukar bli superpigg av socker på kvällen men i dag kan jag nog sova ändå!

Inventering!

Vilken arbetsdag det blev igår! 16 timmar, 8.00-1.00, en timmes lunch, vi inventerade och vi var för lite folk och hade för lite handdatorer att registrera med. Nu på morgonen stod klockan på 6.00 och jag är snart på väg till Ica igen! Inte speciellt sugen på det och väldigt trött!

Så enkelt men svårt!

Det här med att vara utan bil ställer ju till det för mig! Jag kan inte ha lektioner så när det behövdes någon till Ica i dag så passade jag på att jobba lite extra där i stället!
 
Men först jobbade jag Lemonaden. Longering och repetition av uppsittning, hon fick en omgång sadeltvång så jag måste nog jobba henne lite mer innan vi kör igång med ridningen riktigt. Sen red jag och Paula ut med Chokladen och Minna innan lunch och i väg på Ica.
 
Efter jobbet så red jag Clarinett, försökte hitta känslan från dressyrträningen i helgen och lyckades ganska bra med det. Ridning kan verkligen både vara svårt och frustrerande, men när bitarna faller på plats så enkelt och logiskt! Hittade verkligen sitsen i dag och då går Clarinett av sig själv, formen är bättre och hon är så lätt att rida! Tänk som jag fått kämpa med att få henne mer fram, bättre för skänkeln och att komma upp i formen när det egentligen bara satt i min kropp! Så lätt men så svårt!
 
Från kvällens pass!

Sommar och höst!

Igår morse tyckte jag att det var höst och klädde mig efter det, men det blev sommarvärme så kag fick byta om. Men på kvällen blev jag påmind om att det visst snart är höst för nu blir det mörkt på kvällarna!
 
Ägnade gårdagen åt att rida och flytta hem stonas grejer från betet, de tog inte med sig sadlarna när de gick hem, och försöka få lite ordning hemma. Jag red först ut med Countach och Ruslan, jag är väldigt imponerad av båda dom som är helt coola med att ridas ut ensamma och är framåt och lyhörda. Countach fick gå en tur där man måste hålla reda på ben och kropp medan Ruslan fick trava uppför backarna. 
 
Sen kom en tjej och red ett hopp/markarbetspass och när vi var klara kom grannen, Paula, och vi red ut med Minna och Lilla Grå.  Efter det middagspaus och på kvällen red jag och Linda ut med Clarinett och Bea. Och även fast vi red en lite kortare sväng så hann det mörkna när vi sedan byggde om hagarna på gården, och innan jag hade matat grabbarna och vattnat alla hästar var det kolsvart. Då var visserligen klockan över 22 och Nisse skickade och frågade om jag levde...
 
Gårdagens hästar:
Countach i skogen!
 
Ruslan på väg framåt i backarna!
 
Lilla Grå på grusvägen!
 
Och Clarinett och Bea på kvällen.

Måndagskaos!

Även måndagen började lite kaosartat men lugnade sedan ner sig, men nog känns frimärken som en lagom hobby vissa dagar!
 
Igår morse bestämde sig stona för att gå hem, det börjar bli höst -vi vill hem! I samlad tropp, med bestämda steg, i en snygg rad med Minna först hann jag i kapp dom på ett hygge halvvägs hem. Gjorde ett snabbt beslut att faktiskt ta hem dom även om planen var att unghästarna skulle få vara nere på betet i några veckor till. Så jag styrde upp truppen och ledde dom hem genom kraftledningen, så nu går de tillsammans med Clarinett och Chokladen i den nya hagen jag gjorde i veckan. Jag var genomblöt upp till midjan och skorna, som Minna även trampat av mig någon gång, gick att hälla ur! Men det var bara att göra ett snabbt ombyte och så skjutsade Nisse upp mig på Ica. Jag var ca 20 min sen men det var lätt kaos där för en annan tjej bar sjuk. När ska vi komma i balans där? Känns som vi varit minst en kort varje dag sen maj! Vid lunch kom en personal till så vid stängning var vi hyfsat i kapp, men det är jobbigt när det hela tiden är strul!
 
Efter jobbet så tog jag Countach och Ruslan i töm, ungefär så långt räckte min energi! Nu ny dag och förhoppningsvis ny energi!
 
Nöjda brudar i ny hage!
 
Tur för dom att dom är söta i alla fall!

Wångenhelgen!

Så var den här kaosartade helgen över. Sommarpremierings helgen är alltid ett kaos och stök men i år när vi bara hade en häst med trodde man ju att det skulle bli smidigare, men med trasiga bilar och rymningsbenägna hästar är allt kaos ändå!
 
Ursprungsplanen var att jag på lördagen skulle åka med två hästar på dressyrträning och rida tre pass, Nisse skulle åka upp på Wången på dagen för att jobba inför premieringen och jag skulle åka upp när jag var klar. Detta förutsatte två bilar och vi hade en lånebil! Dock var planen på lördag morgon fortfarande två hästar och i alla fall två pass träning, men efter att ha hämtat hästarna ett par kilometer bort så åkte jag bara med Clarinett och red ett, lite längre, pass. Nisse letade efter en häst som passade på att rymma och försvinna medan vi lagade hagen! 
 
Själva dressyrträningen var fantastiskt bra. Fokus på sitsen och jag som känt mig sned i kroppen i flera veckor var betydligt rakare efter träningen än innan, som att gå till sjukgymnasten fast roligare! Dessutom gick Clarinett sjukt bra bara jag satt rätt! Så lätt och logiskt och ändå så svårt!
 
När jag kom tillbaka var alla hästar på rätt plats men Nisse hade gett upp och tänkte inte åka! Han hade avbokat hästvakt och var på väg att stryka hästen. Men vi gick in, gjorde en pizza och med lite energipåfyllnad så tog vi nya tag. Åkte och hämtade Signe, den treåriga ardennern som skulle visas, på betet. Efter några timmar så hade Nisse putsat fötterna på henne, jag rett ur all man och svans, allt var packat och Signe lastad, och vi var på väg! Framme hann vi inte bara tvätta Signe utan även surra en massa både i stallet och sen uppe i stugan där vi bodde.
 
Söndagen var intensiv. Nisse mätte alla hästar så han hade fullt upp. Jag hjälpte Ruslans husse att driva när han visade en treårig syster till Odessa som var här i fjol, den hästen fick diplom så det var kul! Sen flätade jag man och svans på Signe och manen på en annan ardenner, dessa två ardenner visade jag och Nisse sen. Signe var ett poäng i från diplom så det var väl lite surt men hon skötte sig jättebra, det gjorde för övrigt båda ardennerstona! Sen hann vi titta lite innan Nisse chippade fölungar och allt skulle plockas undan. En av Nisses uppfödningar fick fina poäng och blev nästa nordsvenska unghäst. 
 
Väl hemma hann jag kolla alla hästar innan det blev mörkt. Sen var det bara att sova!! Den här dagen har också varit intressant men det får bli ett eget inlägg!
 
Det var varierande väder, ena stunden regn och sen sol och värme!
 
Manadis Beroza fick diplom!
 
Flätad Signe i närbild!
 
Ettåriga nordsvenskar i ridhuset!
 
Inte nå vidare bilder men det blir så när man har fullt upp!
 
 

Inför premieringen!

Att det alltid ska vara sånt strul innan den här helgen varje år! Alltid lätt panik! I år trodde jag ju att srt skulle vara lugnt eftersom vi bara skulle ha med oss en häst, men så fel jag hade!
 
Red i alla fall Countach en sväng på morgonen, perfekt för att bättra på humöret nu när allt känns kaos. Han är så positiv att rida ut och i morse travade vi uppför backarna i friskt tempo! Sen fullt race så jag kunde lifta med Linda till jobbet, och fick därmed börja en timme tidigare. Fick även lift hem från jobbet av en annan arbetskompis.
 
Efter jobbet så red jag en liten sväng med Clarinett, vi red övergångar, skänkelvikningar och tempoväxlingar på grusvägen, Nisse hjälpte mig att dra igång bilen så jag kunde köra hem den och så gjorde jag klart sommarhagen jag höll på med i veckan. Och packat lite till i morgon. Känns inte alls som jag har läget under kontroll, inte i närheten!
 
Från min och Countachs morgontur!

Död bil!

Jag är ganska less på min bil! Är ju så mycket fel på den hela tiden och igår dog den! Hade ju först tänkt byta ut den nu i höst men som det är med höpriserna nu så bestämde jag mig för att den skulle få överleva vintern. Den tänkte annorlunda!
 
Först igår så red jag och Paula, grannen, ut en sväng med Lilla Grå och Minna. Lilla Grå kändes inte helt hundra, är lite fundersam på om det är något i ena framhoven som spökar, en hovböld på gång kanske? Det är inte mycket och kändes bara i bland men tillräckligt för att inte vilja ha med henne på träning på lördag (men nu blir det nog ingen träning alls). Red sedan lite lätt dressyr med Chokladen och bestämde mig för att ta henne på träningen i stället (men det blir nog ändå ingen träning nu). 
 
Red även Ruslan som fick jobba med att svänga runt träd och trava på grusvägen och gården nere vid betet, innan jag nästan fick klart den nya hagen. Fattas väl en 20 meter tråd, som vanligt... Sen pannkakor till mat innan i väg på lektioner. Och så på hemväg, mellan betena när jag skulle natta hästarna, så dog bilen. Troligen startmotorn som brunnit! Tändningslåset är glappt och då har antagligen startmotorn fastnat i. Suck! Inte nog med att jag behöver alla pengar till hö nu, och att jag inte vill lägga pengar på en bil som jag bara ska ha över vintern så behöver jag ju bilen varje dag! Inte minst i helgen när jag både ska på dressyrträning och till Wången! Måste ändå säga att dressyrträningen känns värst... Jag vill verkligen träna och det är mycket pengar, jag hade dessutom bokat tre pass (!!!), mycket pengar för en träning man inte tar sig till... Men definitivt värt det om man kom dit... 
 
Ja ja, första steget nu är att ta sig på jobbet!

Redan höst?

Inte är det väl höst redan? Igår var det höstkänsla men jag hoppas på lite fin sensommar innan hösten är här!
 
Igår började jag dagen med att rida en sväng med min granne, Paula, hon red Minna och jag red Clarinett. När vi var klara så gjorde jag lite omflyttningar för att få Szum lite mer intresserad av att stanna i hagen så fick han en ny hage. Så då red jag först Szum med Ruslan som handhäst, vilket gick bättre än väntat, åt ett håll och sen red jag Countach åt andra hållet. Nu hoppas jag att det ska fungera med hagarna någon vecka till så vi kan utnyttja sista gräset! 
 
Sen jobbade jag även Lilla Grå i töm, hon var jättefin, och longerade samt repeterade uppsittning på Lemonaden innan spagetti och köttfärssås till mat och sen i väg på lektioner. Fick även besked om att 2/3 av de hösilagebalar jag bokat/önskat står och väntar på mig, resten kommer nog också att lösa sig med andra skörden och annars klarar jag mig nästan ändå, och dessutom till ett för detta år bra pris. Lite lättare kändes det direkt! Sen är det ju fortfarande väldigt mycket pengar som ska ut och ofta en del strul med transport innan det är här men ändå.
 
Szum och Ruslan på tur!

Ledig dag...

Vi ska inte ta ledigt en kväll eller en dag, för det är då allt  händer. Lika bra att jobba jämt...
 
Längesen jag hade en dag utan Ica, lektioner och tider att passa! Eftersom det dessutom blåste rejält fick det bli en lugn dag. Red först en liten sväng med Minna, ardennern, hon har vilat i en månad när inte jag hunnit med men nu har jag ridhjälp på henne framöver och vi har lagt ut annons så det är bäst att sätta igång. Blev en kortare tur igår. Sen jobbade jag Countach och Ruslan i töm, varierande väder då det växlade mellan sol, storm och regn!
 
Plockade så ner en hage och byggde upp den på ett annat ställe. Har ett ställe kvar att beta, men måste riva en hage till för att ha material till den. Sen är det slut på att fixa sommarhagar och dags för vinterhagar i stället...
 
Jag och Nisse åkte sen på Hammarn och köpte foder och åt. När vi kom tillbaka så bestämde vi oss för att ta kvällen ledigt, dumt beslut, och åkte och drack kaffe i grannbyn. När vi var på väg därifrån för att kolla mina hästar så ringde det om att en häst var ute, Szum, men när vi kom dit så var även alla ston vid det betet där valackerna går. Troligen har en älg dragit igenom stonas hage. Jag red tillbaka Clarinett och hade resten lös, som tur var hade vi bra hjälp så det löste sig fint. Men det är ju så här den här tiden varje år, och dessutom händer det alltid något när vi tar ledigt, åker i väg eller lägger oss tidigt. Tur vi sällan gör det....

Morgonpromenad!

En morgonpromenad är väl perfekt på måndagsmorgonen innan jobbet? Eller?
 
När jag kollade alla hästar innan jobbet igår så var Szum och Ruslan utanför sin hage, just då i närheten av hagen så jag tänkte att det bara skulle vara att fånga in och stoppa tillbaka dom. Men när jag rasslade med kraftfoderhinken så tittade de på mig och drog sedan i galopp ner till det andra betet! När jag kom dit, tog lite längre tid för mig, så stod Szum och pratade med stona och Rudlan gick i den tomma hagen och betade. De har olika proriteringar! Så gick vi tillbaka, inte lika lätt att gå med två hästar som när jag gick själv men vi kom fram, jag lagade hagen och kom i väg på Ica lite försenad!
 
Efter jobbet red jag Clarinett och hade Chokladen som handhäst, vi travade och galopperade uppför backarna! Efter ett par försök gick det riktigt bra att galoppera med fom samtidigt! Men det börjar bli mörkt tidigt nu så det måste man ju börja tänka på! Jag gillar inte mörkret!
 
 

Höstvindar och sommarvärme!

Omväxlande väder i dag, stundtals höstkänsla med blåst och däremellan sol och värme! Svårt att klä sig...
 
Jag red först Countach, red honom på grusvägen och vi travade en hel del, lite nytt att titta på men han är verkligen inte brydd. Sen red jag Ruslan och just då var det höstvindar som drog fram, vi red en skotarväg med grenar att kliva över och runt. Gick väldigt bra men det där med att ha koll på fötterna behöver vi träna lite mer på. Avslutade med ett lätt dressyrpass på Szum, lite trav på volt för att komma igång fungerar fint på gården vid betet. 
 
Sen mat innan jag åkte i väg på lektioner, och red ett par hästar. Det var kväll innan jag var hemma igen och då gjorde jag äppelpaj och så har jag klurat på mitt bokföringsproblem. Tror att jag har hittat felet, frågan är bara hur jag löser det....
 
 

Pälssättningstider!

Hade tänkt mig en lugn helg men det blev ju ganska intensivt som vanligt...
 
Igår började jag, efter att ha fodrat Nisses hingstar och kollat mina hästar, med att jobba Ruslan i töm och longera Lemonaden. Första gången sen juni som Lemonaden hade sadel, hon fick lite sadeltvång men inte förrän vi kom till traven i longeringen. 
 
Sen packade jag in Clarinett i transporten och åkte på Pay and jump eller egentligen öppen bana. Väldigt bra grej, lugnt och ostressigt. Man fick rida fram på banan, hoppa fram på två hinder och sen hoppa bana. Eftersom Clarinett inte hoppat vattenmatta så fick hon trava över den ett par gånger också. Clarinett var seg, funderar på om det är pälssättningen som ställer till det? Hon var lika i fjol men då några veckor tidigare, men jag undrar om inte hästarna sätter päls senare i år? I alla fall då hoppar hon snällt trots att hon känns seg i kroppen. Hon tittade på ett plank på framhoppningen så det fick vi lägga ner men annars okej. Vi hoppade banan på 70 cm, hon smet förbi en oxer med vagnshjul framför och rev den i andra försöket, men tror egentligen inte att hon tittade på den utan mer att jag misslyckades med att rama in henne. Hoppade om den efteråt och då blev det bra språng, nöjd över att hon hoppade trippelbarren med vattenmatta under bra trots att hon varken hoppat trippel eller vattenmatta. Så ganska nöjd trots seg häst. 
 
Sen åkte jag och hade ett par lektioner innan jag åkte hem, lämnade Clarinett och transporten, och duschade, för att sedan åka och hämta Nisse i Bergeforsen. Jan hade ju varit och kört en häst på premieringen i Bollnäs. Jag hoppade av på hemvägen för vi var ett gäng från personalen på Ica som hade bokat dejt! Vi åt thailänskt, jättegott och hade sedan en guidad tur på Sönneråsen, med cider i baksätet, där jag så praktiskt kunde kolla alla hästar inför natten, innan jag sen hoppade av hos Nisse. Och sen var det bara att sova! Nu ny dag och nya projekt!
 
Alla fick rosett, och dessutom en jättefin rosett!

Momsrapport-panik!

Vilken fredagskväll det blev!
 
Först Ica-jobb i vanlig ordning. Sen började jag och Linda med lite småfix på en hage så den var i ordning. För sedan red vi upp Bea och Clarinett till gården, Bea ska få bo där nu så vi kan fodra på henne extra och Clarinett skulle få hoppa lite. Nu var Clarinett väldigt ofokuserad när hon skulle jobba på ridbanan och hennes kompis fick gå ut i hagen.  Ja, ja hon hoppar ju i alla fall!
 
Red tillbaka henne till betet och byggde ut Szum och Ruslans hage innan jag drog hem för nästa projekt; momsrapporten! Gjorde klart bokföringen och fick till själva momsrapporten, vilket är ett under i sig då datorn och programmet är väldigt segt! Men då visade det sig vara ett fel, eller flera fel, någonstans på ganska mycket pengar. Då klockan var mycket och jag vet hur länge man kan få leta dessa fel så bestämde jag mig för att skicka in det ändå. Får jag leta fel i helgen och göra en rättning... Man har ju något att göra i alla fall!
 
Sen körde jag Nisse till Timrå. Han ska köra en häst åt en kund på premiering i dag och de skulle åka tidigt så han skulle sova där. Nu hade han ingen bil så jag fick göra en utryckning, hemma och i sängen till 1.30. Inte konstigt man blir trött? Har ändå hunnit vara uppe i natt och hostat... Nu dags att rycka igång denna dag!

Höstfunderingar!

Mycket att fundera på nu, jag vet inte om jag har en tidig 40 års kris eller bara är höstdeprimerad men mycket funderingar!
 
Ica-dag, efter jobbet så kom Malin och vi red ut med Clarinett och Lilla Grå. Efter ridturen och när Malin åkt så jobbade jag Countach i töm. I dag jobbade han jättefint i traven i båda varv, även i högervarvet som varit så svårt i longeringen, det har lossnat mycket i tömkörningen nu och han är verkligen rolig att jobba med.
 
Vi hade kaffegäst sen men jag hann ändå med lite bokföring, och lite fakturering, det är mycket nu!
 
Clarinett och Lilla Grå efter ridningen!
 
 
 

Lektionstorsdag!

Inte lätt att ha lektioner när man knappt har någon röst, men på något vis har det gått i dag!
 
Först red jag ut Countach, sen fick Ruslan träna styrning på gården och runt träd, och till slut en skritttur med Szum. Sen lunch, stekte upp carbonaran sen igår med grädde, och i väg på lektioner. Först på ett ställe och sen pt ett helt annat håll! Hemma sent, hann lite bokföring och nu borde jag ha sovit för länge sedan!
 
Flickorna på bete, Lemonaden längst fram!
 
Lite annorlunda med hönor på ridbanan...

Förkylningstider!

Förkylningen har verkligen satt sig på luftvägarna, jag hostar, är orkeslös, nästan ingen röst och har ont i halsen. Inte bästa läget för att rida dressyrträning i ett ridhus som mest kändes som ett växthus..   Men det gick det med!
 
Först red jag dock ut med Countach och Ruslan, Ruslan fick gå en kortare tur i skritt men det var ju första riktiga turen ute. Countach fick gå där man var tvungen att ha koll på fötterna och sen lite trav på vägen. Båda två så duktiga och positiva!
 
Efter lite lunch så åkte jag och Clarinett på dressyrträning, med några ärenden på vägen dit, samma tränare som sist. Vi jobbade med att få Clarinett bättre fram för skänkeln, och få henne kvickare och kortare. Tyckte ändå det gick bättre än förra gången men jag var helt slut efter. När jag kom hem så red jag och Linda ut med Chokladen och Bea, mycket trav uppför backarna. Sen var jag helt slut!! Chips, dip och guacamole, och bokföring till kvällsfika! Nu hoppas jag på att kunna sova trots hostan...
 
Countach efter ridningen, han ser inte så engagerad ut på den här bilden...
 
Ruslans öron i skogen!
 
Jag och Chokladen!
 
Och en failbild där hon ser ut att ha åsneöron!
 

Slut på sommarlov!

Känns att vi börjar gå mot höst, mörkare kvällar, kallare nätter och lite höst i luften. På Ica är det vanliga öppettider igen och slut på semesterarna. Och nu är det även slut på Lemonadens sommarlov som hon haft sen treårstestet i början av juni. 
 
Efter jobbet så fick Lemonaden gå som handhäst mör jag red Clarinett. Det var första gången som Lemonaden gick sim handhäst och hon hade ibland lite svårt att förstå det och hängde inte med hela tiden, men det blir nog bra bara hon får göra det några gånger. Clarinett fungerar bra att rida med handhäst även om hon började igår med att bita Lemonaden! Hon behövde nog visa vem som var chef, Lemonaden stod inte stilla många sekunder när jag gjorde i ordning så både jag och Clarinett var rätt less på henne... Men det ska bli roligt att börja jobba hemne igen! 
 
I dag ny dag, ska på dressyrträning i eftermiddag och gruvar mig lite eftersom jag är så jäkla förkyld.  Hoppas att det går bra ändå, nu rida lite hemma först!
 
Bilder från gårdagens tur:
 
 
Hon hamnade lite efter ibland:
 

Ännu mer söndagsjobb!

Ännu mer jobb i dag!
 
Tömkörde Countach och Szum innan jobbet. Countach har verkligen accepterat tömkörningen nu och jag kan gå helt bakom, ha tömmen runt rumoan, göra varvbyten och i dag började vi med travjobb i töm! Man får komma ihåg att jag knappt kunde gå bredvid på höger sidan i början. Szum behöver mest komma igång i kroppen och hitta muskler och styrka igen, mycket kropp som ska igång!
 
Efter jobbet så åkte jag direkt och hade lektioner och jobbade hästar och sen var det bara att natta mina hästar kvar. Och i dag blev det en ännu senare middag än igår, gjorde pizza med gårdagens rester och den var nog inte klar förrän vid 22... Bättre sent än ingen mat!

Lördagsjobb!

Lördag och Icajobb!
 
Longerade Ruslan innan jobbet med inspänning och jan har verkligen blivit duktig på longeringen nu när vi tömkört så mycket. Efter jobbet och lite fika så red jag och Linda nerför brantbackarna med Clarinett och Bea, ner till de fina ridvägarna längs älven och förbi Meåfallet. Så härligt att trava och galoppera där utan att hästarna blev toksvettiga av värmen eller anfallna av broms, ändå kunde vi rida i kortärmat, lämplig ridyemperatur!
 
Sen en i vanlig ordning sen middag, stekte på lite kött och gjorde färskpotatishalvor i ugnen, och lite bokföring. Nu är Nisse i väg och är chafför åt några som varit på kräftskiva, sjäkv ska jag försöka sova. Mer jobb i morgon!
 
Bea och Clarinett vid stigen upp till Meåfallet!

Sista kvällspasset!

Igår gjorde jag sista kvällspasset på Ica för i sommar, till veckan återgår vi till vanliga öppettider och mer ordinarie personal. Så nu hoppas jag att kaoset där ska lugna sig!
 
Jag red Countach innan jobbet, bytte bett och satte på en martingal eftersom jag inte tyckte jag fick igenom tygeltagen riktigt. Jag börjar alltid med raka bett på unghästarna men när man ridit lite på dom så brukar det vara läge att byta till något mer rörligt, på Countach satte jag på ett vanligt tvådelat. Det blev en helt annan känsla i handen och inga problem med förhållningar och tygeltag, dessutom sökte han sig mer mot stöd och form! Gjorde ungefär samma jobb som dagen innan, styrde runt träd, red halter och vändningar.
 
Efter jobbet så red jag lite dressyr på Lilla Grå. Hon har gått lite för lite tycker jag och är lite spänd i ryggen men jag fick ändå igenom ridningen bra och en fin känsla. Tyvärr blir det ju inte så mycket utveckling när de jobbas så här lite men förhoppningsvis blir det bättre nu när det lugnar sig på Ica och blir mindre jobb där. Det är en riktigt trevlig häst som det skulle vara spännande att se hur långt hon kan gå. 
 
Nu ny dag på Ica, och longering av en häst innan om allt går som det ska!
 
Min grå prinsessa efter ridningen igår!

Rymningstider!

Nu har den tiden på året när det är mest rymnigar börjat, vet inte om det är för att viltet rör sig mer eller om hästarna får lite hemlängtan när det börjar närma sig höst.
 
Igår var Lemonaden och Dajmen ute, det intressanta är att de gick i olika hagar... När de hagarna var återställda så kom Linda och vi red en liten skogstur med Bea och Chokladen. Och sen byggde jag ut Szum och Ruslans hage också.
 
Lunchpaus innan jag åkte i väg för några lektioner, tillbaka från dom åkte jag direkt ner till grabbarna. Szum och Ruslan fick jobba lite i töm, Szum har haft lite vila eftersom det har varit en hård sommar för honom med insekterna och värmen. Nu tycker jag att han börjar ta sig i hull och energi igen så vi provar på att börja jobba igen. Red även lite på Countach, han fick gå lite ospårat utanför stigarna men eftersom bromsen och styrningen inte fungerade optimalt så tog jag och jobbade med det på vändplanen tills det fungerade bra, då avslutade vi med att styra runt lite träd. 
 
Trodde att det skulle bli en tidig kväll men när jag vattnade nere på betet så fick jag ett samtal om att en av beteshästarna var ute. Den hästen är inte så lättfångad så vi höll på i över en timme innan vi fick tag i henne och jag kunde flytta dom till en annan hage. Så det blev inte så tidig kväll då heller...
 
Chokladen efter våran tur!
 
Och så sötaste Holger!

Pay and Ride!

Så var det varmt igen, men tydligen ganska kortvarigt och igår kväll regnade det så det känns okej.
 
Jag började gårdagen med att rida ut Countach en liten sväng i skogen, han tycks verkligen gilla det! Sen red jag även en liten, liten sväng på vägen med Ruslan. Det var första gången jag red i väg med honom och det gick jättebra. Lilla Grå fick gå lite i töm innan paus för fika, hjälpte Nisse att vattna och greja lite så hjälpte han mig byta däck på bilen. Har köpt nya framdäck så nu hoppas jag att allt stök med däcken ska vara över för ett tag!
 
Sen på med släpet och lasta Clarinett! Vi åkte på Pay and Ride på ett för oss nytt ställe utanför Östersund. Började inte så bra då Clarinett fastnade med tygeln när jag lastade ur så den gick av. Fick som tur var låna tyglar! Clarinett var avspänd på framridningen men rätt seg, när vi kom in i ridhuset blev hon spänd och då fanns ingen bjudning kvar alls! Vi red LB:1, fick avbrott i galoppen och en tvärnit när vi passerade utgången första gången. Egentligen var det bara den sista traven som kändes bra... Men det är bra träning och nu har vi även ridit program inomhus. 
 
Kom hem rätt sebt som vanligt, i dag känner jag mug väldigt förkyld och försöker ladda upp med te!
 
Clarinett fick Betfibermix efter ridningen, jag vill gärna få i henne något blött foder när vi tränat, tävlat och åkt i värmen men hon är inte speciellt förtjust i Betfor men det här var tydligen gott!

Getingssommar!

Intensiv dag igår, igen!
 
Först en utryckning på morgonen efter en förrymd häst, fick leta lite innan den hittades och kunde återförenas med sin kompis. Efter frukost så tömkörde jag Ruslan innan jag åkte i väg och jobbade lite hästar i det stallet där jag brukar vara. Just nu jobbar vi mycket med uppsittningsövningar där.
 
Sen hem och duscha, jag och Nisse skulle äta på byn men det var så mycket getingar att det inte gick attsitta där. Som mest hade jag 10 precis runt mig! Är en riktig getingsommar och man hör heöa tiden att folk blir stuckna och hittar bon. Gynnsam sommar för getingar och flugor! 
 
Så jobbade jag på Ica 16.30-20 och efter jobbet red jag Clarinett. Jag drabbades någon gång under dagen av förkylning så jag är inte tiktigt pigg i dag, hoppas det lättar för det är mycket på agendan i dag med!
 
Det är tydligen godast vatten i den röda baljan så alla vill dricka ur den! Minna, Dajmen och Wasabi i mitten.

Som en fars!

Trött i dag, lite påbörjan på förkylning och allmänt tom efter helgen.
 
Dagen började inte bra heller då bilen var på väg att koka när jag åkte till jobbet. Väl på jobbet fortsatte stöket med personal, det är som en fars eller komedi, jag funderar på att sätta upp den på Döda fallets vridläktare nästa sommar! I dag var en sjuk, som sjukanmälde sig som man bör, och sen fick först en av killarna som sommarjobbar ett mess om att en av tjejerna var sjuk och inte skulle jobba. Sen en timme senare fick en annan av sommarjobbarna ett mess att hon skulle jobba ändå, chefen hörde inget. Hur som helst så kom hon, jobbade halva dagen och skickade sedan ett mess till chefen att hon var sjuk och ett par minuter senare stod hon på busshållplatsen! Hon sa inget till någon att hon gick, mycket märkligt beetende! Tur det är sista veckan med semestrar nu!
 
Jag fick brått från jobbet, när jag precis stämplat ut och kollade telefonen fick jag två mess om att jag hade lösa hästar. Det var bara att köra direkt ner till betet och fånga in två rymlingar! Såklart tog det en stund innan de var ledda tillbaka, vi gjorde även om deras hage och flyttade några andra hästar så klockan var nästan 21 innan jag bytt om och var på väg till hästarna igen.
 
I kvällsomgången så tömkörde jag Countach och Chokladen, Countach ut en sväng och Chokladen fick jogga på volt. Sen chips och dip till kvällsfika, säkert inte så nyttigt, och nu sova!
 
Trötta hästar i morse!
 
Lemonaden och Clarinett!
 
Trött Choklad i morgonsolen!
 
Och tömkörning av Countach! Härligt ljus!

Kursdag två!

 I dag kom regnet! Vi blev ganska blöta på eftermiddagen men det sken som tur var upp på eftermiddagen. Samma upplägg i dag, enskilda dressyrpass först och i mindre grupper på eftermiddagen, lite teori och dagen avslutades med marängsviss. 
 
Jag och Linda red ner Clarinett och Bea tull betet när alla hade åkt och sen gick liksom luften ur mig och inget mer blev gjort!
 
Bilder från helgen:
Hästpyssel!
 
Ridning med enhandsfattning!
 
Srnt dressyrpass med Clarinett igår kväll!
 
Träna, träna, träna....
 
 
 

Kursdag ett!

Första dagen på dressyrkursen är över! Och det har faktiskt gått superbra! Bra ridväder, mest mulet även om det var både sol och en regnskur. Fina hästar, bra ridning, bra flyt med allt och tidsschemat höll. Lite tema är rakriktning och liksidighet, för både ryttare och häst, och det hsr teorin handlat om. På förmiddagens pass när de red enskilt gick alla hästarna riktigt bra, på eftermiddagen red de i små grupper och fick då bland annat rida med enhandsfattning vilket gav oss alla en aha-upplevelse! Vi har dessutom ätit potatisgratäng och kallskuret till lunch, och tacos till middag. Bra kurs helt enkelt!
 
På kvällen red jag Clarinett, hon hade gått lite i töm tidigare på teorin och nu red jag ett dressyrpass. Fick låna en Ergo X2 dressyrsadel av en av kursdeltagare och oj vad jag vill ha en sån sadel! Undrar hur mpnga kurser jag behöver ha för att köpsen sån?
 
I morgon kör vi kurs igen, och tidigt börjar vi så bäst stt sova!
 
 

Uppladdning!

Nu är det uppladdning för kurs som gäller! Haft en skitdag på jobbet, första timmarna var vi bara två personal och sen två kort.... Men skit i det nu!
 
Handlat, tagit emot hästar, klippt gräsmattan, städat, krattat på banan, hackat grönsaker och planerat teori.  Nu är det bara att sova och hoppas att allt klaffar i morgon!

Lång dag!

Blev en lång dag igår och jag misstänker samma i dag...
 
Red Countach och Ruslan på morgonen. Countach red jag i väg från gården där de går på bete, han gick utan att tveka från de andra! Sen red vi in i skogen, ut ftån skogen, längs vägen, vände och tillbaka, bara för att checka att han var med mig. Han verkar tycka att detr jättekul och känns så härlig att rida! Ruslan red jag på gården där och det gick bra så även han rider jag i väg med snart!
 
Sen Ica-jobb 11-20, när jag kom ut från jobbet var det världens åskväder och hällregn, kände att jag inte hade tid med det men när jag kom hem hade det inte ens regnat hemma. Linda och jag red upp Bea och Clarinett till gården, Linda ska vara med på kursen och Clarinett ska vara med på teorin. Sen hjälpte Nisse mig att få igång vattnet i huset där vi ska vara. Självklart mitt i natten innan vi var klara!
 
Och nu är det liksom dags! I kväll kommer första hästarna och i morgon bitti drar det igång! Men nu först en heldag på Ica!
 
Countach på tur!
 
Ruslan ville inte vara sämre så här är en öronbild på honom med:
 

Augusti!

Igår gick åskan hela eftermiddagen fram och tillbaka, när jag kom hem på kvällen så låg vatendunkar och blomkrukor runt gården! Men jäklar vad gräset växer nu när det kommit lite regn!
 
Jag började gårdagen med att tömköra unghästarna. Countach tömkörde jag lite på gården där vid betet, var ett tag sedan sist så först fick jag repetera lite, och jag går fortfarande mer vid sidan än bakom, men sen kunde vi avsluta med att gå en bit på vägen! Ruslan tömkörde jag ut i skogen!
 
Sen ägnade jag lite tid åt att återställa hagar på gården, sätta igång kylen i lägerhuset, bära upp lite grejer dit och flytta tillbaka beteshästarna till sin gamla hage. Så nu är gården tom på hästar för första gången i sommar, och väntar på helgens kurs! Sen upp på Ica och handla så jagkunde göra kyckling wokgryta på resterna av tisdagens kyckling.
 
Så i väg och jobbade hästar hos en kund, fick parera in det mellan åskskurarna! Red en häst, gjorde uppsittningsövningar med två och hjälpte dottern på gården att rida en av ponnyerna i lina. Hemma igen så kom Malin, som hade häst här för hundra år sedan, och vi red ut en liten sväng. Hon red Clarinett och jag red Lilla Grå. Sen Oboy med mackor och bullar till kvällsfika.
 
Nu bara två dagar kvar till kursen och det känns som jag har massor kvar att göra! Fast så är det ju jämt för mig...
 
Countach!
 
 

Luftfuktighet till max!

Luftfuktigheten måste ha varit riktigt hög igår, klibbigt varmt!
 
Jag började med att rida Countach, och sedan longerade jag och skrittade lite på Ruslan. När de två var klara så lastade jag Clarinett och körde henne till Nisse för att skos, för att sedan åka direkt till ridskolan och dressyrträning föf en ny tränare. 
 
Det var väldigt varmt i ridhuset, och jag insåg att både jag och Clarinett är dåligt tränade! Vi var både helt plaskblöta av svett och på slutet var vi båda lite för trötta.  Alltså är det bara att rida lite hårdare framöver! Och hålla lite bättre i yttertygeln, vi jobbade med att få Clarinett lite mer i ramen och mellan hjälperna! 
 
Men vi galopperade även av en sko! I ena galoppen höll hon på att stå på näsan och då flög skon! Så på hemväg, efter att ha stannat och handlat foder och grejer till vattnet i lägerhuset, så svängde vi in hos Nisse igen och fick på skon igen!
 
När Clarinetten var klar så åt jag middag och sen lastade Linda och jag Countach och körde honom till betet där de andra valackerna går, så han har en jättestor hage nu alldeles själv! Men jag ska tömma gården på hästar nu innan helgens kurs. Och sen red vi ut en sväng med Bea och Chokladen, en lugn tur men Chokladen lyckades ändå göra ett jätteskutt över en liten gren!
 
Nu ny dag med mer förberedeler inför kursen, hann göra ett teoripapper igår och ska försöka få klart resten nu!
 
 

RSS 2.0