Miljöträning!

I kväll blev det en spännande tur för Cornelis! Han är ju lite som Nasse i Nalle Puh och  tycker i bland att hela världen är otäck, även om jag tycker han har blivit bättre under sommaren. I kväll red vi "på byn", vi red vägen bort förbi Corrans ägares gård och han fick gå förbi flera hästhagar (ett nordsvensk föl var nog farligast av allt vi såg), kohage, gårdar, soptunnor och vi blev båda omkörda och mötte flera bilar! Som tur var hade han med sig både Oliven och Taggen som stöd! Jag hade tur i kväll och hade både Malin och Elise som ridsällskap. Cornelis skötte sig utmärkt och på hemvägen hade han slappnat av, verkligen bra miljöträning för honom!

Sommaren 2012

Hösten är faktiskt här och den korta sommaren börjar redan kännas avlägsen. Jag har i dag monterat ner en av sommarhagarna och då känns hösten ännu närmare. Här kommer lite bilder och minnen från sommaren!
 
Sommar och bete!
Grabbarna hos grannen på nersidan, Oliven, Peppe och Taggen.
 
Brudarna, Räkan och Corran nere på betet vid Hjältestorpet.
 
Ridläger är sommar!
Gänget som var med på Nylands Hästsportslag barn och ungdomsläger! Förstå att vi haft 7 lägerdagar uppdelat på 3 läger utan regn, avfallningar eller olyckor! Underbart!
 
Sommarens tävlingar!

Räkan i Kramfors i juni!
 
Taggen på Wången i början av juli!
 
Räkan och Oliven i Ö-vik i början av augusti, här tog Malin sin första placering!
 
Det är inte många tävlingar som passar oss i höst så vi får redan nu börja ladda inför nästa års tävlingar! Jag längtar redan till nästa sommar med hästar, bete, läger, ridning, sol och tävlingar!
 

Det här med utrustning...

Det här med utrustning är något man kan fundera mycket över...
 
Jag tycker absolut att utrustningen är en viktig pusselbit i utbildningen och ridningen, men det är inte den enda och inte den viktigaste! Självklart ska utrustningen passa, vara rätt anpasssad och ryttaren ska veta hur den fungerar och verkar. Men att tro att hela ridningen kommer lösa sig och bli bra om man bara byter bett, nosgrimma eller har en sadel av rätt märke är att vara ute på djupt vatten. Att prova sig fram vilket bett eller nosgrimma hästen trivs bäst med är inte fel, inte heller att växla bett och nosgrimma, men att byta bett varje gång det går dåligt i stället för att ta tag i sin egen ridning eller hur hästen tränas, är inget sätt att lösa problem på sikt.
 
På mina egna hästar använder jag vanligt tvådelat och tredelat bett med remontnosgrimma, det är en nosgrimma jag gillar och har det ofta även på de unghästar som är här. Jag använder också ofta martingal på unghäastarna under någon period, och jag är inte rädd att sätta på andra bett eller hjälptyglar om det skulle behövas tillfälligt. Men jag upplever att kunskapen kring utrustning är dålig hos många ryttare och man vet inte hur grejerna fungerar och ska användas. Dessutom försöker man lösa och dölja ridproblem med att byta utrustning. Det tror jag är att göra det för enkelt för sig, en genväg som slår tillbaka sen! Bättre att ta tag i problemet, lära sig lösa det från ryggen eller genom att arbeta hästen från marken, det tar längre tid men kommer vara mer hållbart!
 
Fundera varför hästen gör som den gör! Slår den sig fri i avsaktningen för att bettet är fel eller för att den inte är tillräckligt stark ännu? Eller för att ryttaren blir för stum i sin hand? Om hästen inte är tillräckligt stark i kroppen eller tillräckligt balanserad så hjälper det inte att byta bett, i stället kanske man skapar andra problem som att hästen släpper stödet i handen eller går bakom hand! Låt bra ridning och utbildning av hästen lösa problemen!
 
Sen finns det ju dom som är precis tvärtom, som inte vill ha någon utrustning alls på hästen. Som tycker det är fruktansvärt att rida med bett och vill ha hästen oskodd till vilket pris som helst. Jag är ganska öppen för olika utrustning och har ridit lite på sidepull i stället för bett, men man ska komma i håg att även bettlösa alternativ kan ge skador och tryck i hästens mun. Och vad är mest humant, att ha skor på hästen eller att rida en ömfotad häst barfota? En korrekt spänd nosgrimma kan hjälpa till att ge hästen ett lugn i munnen och även vara en säkerhetsåtgärd på en stark häst.Samma sak där, bra rdning och en sund träning av hästen måste vara det viktigaste!
 
Nu får det vara färdig gnällt för i dag! ;)
 
 
Totte med remontnosgrimma och i övrigt en enkel utrustning!
 

Grodjakt!

I dag började dagen på bästa sätt med Lexus! Jag måste säga att hittills imponerar den hästen på mig, jag tycker han är jättetrevlig att hantera och social. Sociala hästar gillar vi, och både jag och Malin saknar fortfarande Peppe litegrann. Han var alltid framme och ville hälsa och prata! Även i dag longerade jag några minuter först, vill gärna göra det för att kolla dagsformen på unghästen och att den får chans att släppa ut spänningar. Sen hjälpte Malin mig, vi skrittade runt i hagen, även över små diken. Hon släppte ut linan så jag styrde, stannade och startade. Det gik bra även om jag tyckte han hamnade lite framvikt och bjöd dåligt. Så då gick vi ut ur hagen och gick en promenad, gick ner på vägen och sedan upp nästa uppfart och satt av vid stallet. Genast blev bjudningen och balansen mycket bättre! Ska bli roligt att se vad det blir av denna kille, än så länge känns det väldigt bra!
 
Sen red jag och Malin ut och galopperade med Taggen och Oliven. I dag blev det ganska mycket galopp, och i ett friskt tempo. Båda våra grabbar har lite tävlingsinstinkt och vill gärna vara först... Red även Räkan en sväng, lyckas inte få sulan att sitta men hon kändes bättre i dag ändå. På mjukt underlag känns det inget alls, så nu blir det lugna turer på mjukt underlag för henne. 
 
Cornelis har tydligen tagit sig semester, lyckades inte fånga honom i dag! Det är inte utan man blir förbannad men jag vet att det inte är någon mening att jaga honom när jag är ensam, blir jobb i morgon i stället för honom.
 
På kvällen var det inventering på Ica, inte så roligt jobb men det gick lätt och fort i kväll. När jag skulle ta in hästarna på kvällen had visst Oliven skaffat sig ett husdjur, en groda hade flyttat in i hans box! Då jag inte var säker på om Oliven skulle uppskatta sitt hisdjur så motade jag ut grodan medan Oliven ägnade sig åt sin mat! Det är allehanda problem att roa sig med när man har gård och hästar, men grodjakt har jag inte behövt syssla med tidigare!
 
Olivens nya husdjur!

Bildag!

I dag känns det som jag inte hunnit med någonting, mest kört bil!
 
Red ut Taggen först, han var återigen laddad och på hugget vilket kändes bra eftersom han varit lite loj de sista veckorna. I dag taggade han och blev arg när han inte fick galoppera, precis som han brukar vara! Sen red jag Räkan, skulle prova att använda en provisorisk sula på hoven som hon är öm i. Det fungerade väl sådär, då vi tappade sulan men hon kändes bättre i dag i alla fall.
 
Sen har eftermiddagen ägnats åt att köra omkring! Först körde jag hem Sickan till Nyland, hon skulle ju bara vara här under hennes ägares semester så nu var det dags att åka hem igen.Sen ställde jag av släpet där och åkte i väg på två olika ställen för att rida hästar och ha lektion. Avslutade sedan kvällen i Nyland med en lektion och kunde sedan åka hem med släpet igen!

Frost!

I morse var det kallt, kring nollan och is på bilrutorna! Det känns tidigt, men det känns säkert lika tidigt varje år, är bara att inse att hösten är här!
 
Först ut i dag var Lexus. Jag longerade lite kort och sedan hjälpte Malin mig, i dag skrittade vi flera varv i hagen, svängde, stannade och startade. Gick jättebra och på slutet gjorde jag någon halt opch startade "uppifrån". Duktig pålle! Red sedan lite dressyr på Taggen som kändes jättefin i dag!
 
Sen var det dags för ridhusbesök för Sickan och Cornelis. Men cornelis var inte så sugen på det och ville inte fångas, men efter en halvtimme så lyckades vi lura honom! Båda hästarna skötte sig fint i ridhuset, Cornelis galopperade för första gången i ridhuset, vilket gick jättebra, han var även rätt fin i traven på slutet så det känns som bitarna börjar falla på plats för honom! Sickan var spänd i början men släppte väldigt fint sen, formen var riktigt bra på henne!
 
Hemma igen, efter lite mat så skulle jag rida Räkan som ju vilat efter hovbölden. Dock kändes inte hon helt fräsch, troligen är hon öm där hovbölden varit så ja ska prova att ha en tunn sula på henne. Hoppas att det ska fungera så hon får komma i gång igen!

Månskensritt!

Jag har inte riktigt lärt mig än att mörkret är här på kvällarna utan tror fortfarande att jag ska hinna lika mycket på kvällarna. I dag var jag hemma vid 18.30 från jobbet, började med Lexus. Longerade lite och sedan hjälpte Malin mig att hänga på honom, sitta och även skritta lite. Vi skrittade inte så lång bit men gjorde flera start och stopp! 
 
Sen red jag och Malin ut, vi red till grannen och vände. När jag började trava med Taggen så kändes han lite knackig men det släppte efterhandm dick ville jag att ändå att grannen och Corrans ägare skulle kolla på honom. Han kunde inte se att det var något. Taggen måste ha trampat på nåon sten, eller så var han stel och det värmeds bort, eller så sitter det i huvudet på mig! mörkt hann det i alla fall bli innan vi var hemma, men som tur var lös fullmånen upp!

Genomblöta!

I dag har det ovanligt nog regnat! Blir så less på regnet för hagarna hinner inte torka upp mellan skurarna!
 
På förmiddagen var det i alla fall uppehåll och jag longerade Sickan innan jobbet. Efter jobbet hade regnet hunnit komma men det var bara att gilla läget. Tömkörde Lexus, jobbade med volter och åttor, och vi hade lika olika åsikter emellanåt men kom ändå ganska bra överens i slutändan. Precis när vi var klara kom Lexus ägare för att kolla lite hur han har det här.
 
Sen kom hovis och skodde Räkan, hon är bra i sin hov nu efter hovbölden så nu när hon har skor är det dags att sätta i gång henne igen. Hovis slog även på Cornelis tappsko så sen tog jag och red honom en säng i regnet. Grusvägarna är så fina och mjuka när det regnar. Dock var inte Cornelis så där jättesugen på att rida i regnet och försökte några gånger att övertala mig att vända hem, det gick dock inte så bra och vi var helt genomblöta när vi kom tillbaka!
 
 

Nordmaling!

I morse lastade jag och Malin in Taggen och Oliven i transporten och åkte till Nordmaling! Av alla ställen! För er sominte vet vart det ligger så är det mellan Ö-vik och Umeå, en liten tur på 21 mil enkel resa! Det var i alla fall roligt att åka på et nytt ställe. 
 
Först startade vi 0,95m. Framhoppningen var inne och det var väldigt varmt och tungt underlag så jag hade inte den bästa känslan innan jag gick in på banan. Men Taggen kändes fin och vi var felfria fram till sista hindret där en bom föll, lite surt... Malin var dubbelnolla och blev trea!
 
Sen hoppade vi 1,05m, jag tyckte inte alls att vi fick något bra flyt, och vi rev båder fyran och femman (oxrar), sista hindret var en kombination och jag var rätt säker på att Taggen skulle hoppa, men i sista sekund smet han förbi inhoppet! I nästa försök smet han förbi b-hindret och vi var uteslutna! Första gången jag blir utesluten med Taggen, och det är bara att inse att vi måste träna kombinationer! Det har krånglat lite på träning någon gång men han aldrig stannat på det på tävling förut. malin var även här felfri men ingen placering, Oliven är verkligen en bussig häst som verkligen gör allt för att vara felfri! Tyvärr kan man inte säga samma sak om Taggen, men vi river ju inte halva banan längre som vi gjorde förut!
 
Det blev en lång dag och hemma blev det inte så mycket gjort, men det tänkte jag ta igen i morgon!
 
Oliver med rosett!

Sena kvällar och tidig morgon!

I kväll belv det sent och mörkt innan vi var klar i stallet. I morgon är det tävling så det var lite att förbereda!
 
Jobbade till 17 på Ica innan jag kunde dra i gång med ridningen. Började med Sickan, hade samma plan som i onsdags när vi fick ändra planen efter vårat älgmöte. I dag gick det bättre, vi kunde utan problem skritta fram i skogen och styra lite runt träd och över stockar innan vi dressyrade. Jobbade med formen, traven, formningen på volten, lite fattningar och avbrott. Avslutade med att travhoppa lägsta stocken. 
 
Sen var det dags för Lexus, han longerade jag en liten stund innan Malin hjälpte mig att hänga och sitta på honom. Han var lika cool som när vi satt på honom i Nyland, vilket känns bra. Ville testa och repetera lite i dag innan det är dags att gå vidare.
 
Till slut blev det uteritt på Taggen tillsammans med Malin och Oliven, innan vi tvättade av hästarna och packade allt. Nu ska jag fixa fika och lite sånt, sen blir det sängen. I morgon ska jag vara ute i stallet vid 6, innan avfärd mot Nordmaling. Blir spännande för varken jag eller Malin har varit där förut!
 
 
Lexus efter dagens jobb!

Dressyrlek!

Efter att Peppe hade åkt hem så red jag Cornelis. Började först med att skritta ut en sväng i skogen, styrde lite runt träd och gick över stockar. Jag tycker det är en bra början på ridpasset, eftersom hästarna kommer i gång i kroppen och hjärnan och gör ofta så. Sen red jagdressyr här hemma. Jobbade med volter i olika storlekar, traven och formen.
 
Efter en stund så flyttade jag honom lite för skänkeln och kom på att jag skulle prova lite framdelsvändningar. Jag hade ingen förväntning eller kav att han skulle göra "riktiga" framdelsvändningar utan ville bara testa lite och såg det lite som en lek. Provade att flytta på lite olika sätt och när jag fick något steg som liknade det jag var ute efter så skyndade jag mig att berömma honom. Det gjorde att han vågade prova mera och till slut hade han gjort en vändning åt det lätta hållet! På detta sätt kan man leka fram rörelser och övningar med hästen utan att det blir svårt och kravfullt. Avslutade med att trava av honom och då var han avspänd, lösgjord och frustade nöjt! Så roligt!
 
Måste uppdatera med fler Cornelisbilder, men den här får duga så länge!

Peppe har åkt hem!

I dag har Peppe, eller "Skramlet" som jag har kallat honom, åkt hem! Han har ju varit här hela sommaren och det kommer bli väldigt tomt utan honom. Det är en väldigt trevlig, social och mysig kille som jag tror komer bli en väldigt trevlig ridhäst i framtiden. Han var ju väldigt tunn och omusklad när han kom, det är en stor och väldigt valpig unghäst så vi har inte riktigt kommit hela vägen med honom nu i somar, men jag tror att när alal bitar faller på plats så blir det en fin ridhäst. I kväll när hans matte var här och hämtade honom så red vi en liten sväng först, jag red Taggen. Jag ville att hon skulle få känna lite på sin häst innan han byter miljö. Nu önskar jag dom stort lycka till i framtiden!
 
Peppe när han kom till mig!
 
Första gången jag red honom utan lina.
 
I Ammer på besök!
 
Finaste pållen!

En nära älg upplevelse!

Full fart i dag med men bättre väder än igår, men det känns som höst redan! Började dagen med en promenad, tömkörde nämligen Lexus ut. Ville kolla lite hur han betedde sig i "skogen", det gick bra även om han blev lite okoncentrerad när han upptäckte att det gick hästar i en hage i närheten, han var väldigt sugen att gå och hälsa på brudarna. Men med lite övertalning så följde han med hem. Sen red jag ut Cornelis, är väldigt nöjd med att han tar galoppen så bra även utan draghjälp. 
 
Med Sickan blev det lite spännande i dag. Vi skulle skritta fram en sväng i skogen hemma, men när vi kom i skogskanten vägrade hon gå. Det är inte så likt henne men jag fick snabbt reda på orskane då det började knaka och braka i buskarna, det stod antagligen en eller flera älgar i slyn bara några meter i från oss. Sickan blev lite upp i varv, och inte blev det bättre av att Cornelis och Lexus som går i hagen alldeles bredvid drog i väg i full galopp från henne! Men efter en liten stund lugnade hon sig men då jag misstänkte att älgen eller älgarna var kvar så red jag tillbaka och red i stället dressyr på planen vid Revainfarten. Vi jobbade med formen, böjningen och traven på volt.
 
På eftermiddan kom Malin och hjälpte mig rida Taggen. Vi red ut och jag red Peppe, som var rätt seg i dag. Sen åkte jag vidare och red två hästar till åt kunder och hade en hopplektion. Full fart hela dan i dag med, i morgon väntar Ica igen.
 
 
Sickan på treårstestet i fjol! I dag var det spännande på andra sätt med närkontakt av älg!

Regn!

I dag har det regnat hela dan, som tur är så är jag inte gjord av socker utan jag har stökat på ute hela dan ändå. Började med Lexus. Provade ut sadel och grejer och longerade sen, vilket gick bra. Avslutade med att hoppa vid sidan och vifta med armarna, han känns lika cool med det här som i Nyland. Efter det red jag Cornelis. Han fick gå ett lätt dressyrjobb, han var stundtals rätt fin men blir ändå lite okoncentrerad emellanåt, men jag tror det går åt rätt håll i alla fall.
 
Red ut med Sickan själv, en lite kortare tur men med alla gångarter. Det kändes bra så nästa gång kan vi rida en längre tur även om vi är själva. Sadlingen som kan vara jobbigt med Sickan, eftersom hon har sadelgjorstvång, har gått väldigt bra de här dagarna vilket känns skönt. Sen var det dags för Peppe att jobba lite efter sin vila. Longerade först, han var jättefin! Satt sedan upp och red lite men det blev ett kort jobb eftersom varken väder eller underlag var det bästa. Han var lite okoncentrerad men han lyssnar mycket bättre på mig nu när jag säger till honom än han gjorde från början. På torsdag ska han åka hem och det kommer bli tomt här då!
 
Sen åkte jag och Malin på klubbtävling i Ammer med Taggen och Oliver. Vi beräknade tiden lite fel så det blev en lång framridning, i regnet, men det var bra att jag verkligen kunde jobba i genom galoppen på Taggen. Hoppade 90 cm med honom och tävlingen var inne pga vädret. Han blev lite överladdad så kontrollen var lite sådär, och på fjärde hindret höll jag på åka av för då hoppade han mi ur sadeln! har inte hänt förut, men som tur lyckades jag landa i sadeln och inte bredvid! Vi fick en rivning i omhoppningen, jag var lite okoncentrerad där så det var nog mitt fel. Känns som det var en del luft på de flesta hinder annars.
 
Men nu är jag sjukt trött och ska sova! God natt!
 
 
 
 

Hovböld!

Då var det dags igen för hovböld. Taggen hade två hovbölder för någon vecka sen och nu är det Räkans tur. Hon har ju trampat av sig skorna och i lördags märkte jag att hon var halt, hon blev inte bättre och i dag var hon riktigt halt och fick flytta in i en box. På eftermiddagen kom hovis och verkade upp hovbölden så nu har hon vårvarmt omslag och jag hoppas det ska ge med sig. Jag har jobbat i dag så Malin servade hovis med att hålla i hästar och med fika. Väldigt skönt att bara kunna börja rida när jag kom hem från jobbet.
 
Jag red först Sickan tillsammans med Malin och Oliven, blev en uteritt med mycket trav i friskt tempo! Sickan hade inga problem med att hänga med i Olivens tempo! Sen red jag Taggen, han fick gå ut en liten sväng och sedan jobba några minuter på volt. I morgon väntar klubbtävling i hoppning för honom!
 
Finaste Räkan har ont i hoven och missar både morgondagens tävling och helgens. Tråkigt! Men jag hoppas hon snart är firäsch och på gång igen!

Sommarens läger!

Nu är sommarens läger över, det känns lite vemodigt och hösten kom plötsligt väldigt nära. Med tanke på sommarens väder i stort får vi vara otroligt nöjda med att vi har haft tre läger med toppenväder! Sol, uppehåll och en hel del värme har vi haft alla dagar, så härligt! Inga avfallningar, glada och duktiga ryttare i alla åldrar och hästar som kämpat på. Stort tack till alla deltagae, medhjälpare och föräldrar för denna lägersommar och dessa härliga dagar! Nu laddar vi om inför nästa års läger!
 
 
Några av sommarens lägerdeltagare!

Ny häst!

I dag har det återigen kommit en ny häst till Brännan. Lexus är en 3 årig arab som ska vara här på inridning, han är sutten på så nu är det bara resten kvar! 
 
Även den här dagen har det bra väder på lägret, om än något svalare än igår vilket ju mest är skönt för ryttarna och hästarna. I dag har de hoppat bana och givetvis dressyrat, dessutom har vi vräkt i oss tacos och go fika! Efter lägret tog jag med mig Lexus hem. Väl hemma red jag ut Cornelis en liten sväng, samt longerade Sickan. Hennes sår ser fint ut och verkar inte störa henne. Så nu blir det arbete som planerat till veckan för henne!

Bästa jobbet!

Härligt sommarväder med sol och ridläger kan det bli bättre? Har träningsläger för lite äldre ungdomar hos Nylands hästsportlag nu i helgen och de har i dag fått jobba hårt i värmen. På förmiddagen red de dressyr, fick jobba med skänkelvikningar och på eftermiddan hoppade de. Blev mycket styrkeövningar med studs, bla hade vi på en långsida: studs med tre hinder, tre (el fyra korta) galoppsprång till räcke, tre el fyra galoppsprång till studs med tre hinder. 
 
Efter lägret åkte jag och red två kundhästar. Den ena har jag ridit en gång tidigare för en dryg vecka sen. Han kändes bättre i traven och formen i dag och det känns väldigt hoppfullt med honom, han kommer bli trevlig! Den andra hästen har jag inte ridit förut men sett på lektion för flera år sedan. Den hästen var inte helt enkel att hålla koncentrationen på,  jag ska klura lite hur jag ska jobba den för att få den mer med mig och fokuserad. Tror nog det ska gå, jag gillar att jobba med de här hästarna som man får klura lite på och testa sig fram! Det ska inte vara alltför enkelt heller!
 
 

Sen kväll!

Blev riktigt sent i kväll innan allt var klart. Först heldag på Ica, sen ridning och sen flätning av ardenner. Nu är det dags att ladda om inför helgens läger!
 
Red med Linda, hon red Taggen och jag Cornelis. Vi red först ut en liten sväng och red sedan här hemma. Cornelis fick jobba med traven och vägen, och att koncentrera sig fast Taggen gjorde något annat. Jag testade ett par fattningar och de fungerade även hemma, inte bara i skogen, däremot orkade han inte hålla galoppen när det blev sväng. jag är ändå nöjd att han fattar, galoppen kommer inte vara något problem med honom i framtiden. Provade även att hoppa den lilla stocken här hemma med honom. Linda provade att hoppa Taggen över stockarna och sen som avslutning satt jag upp och hoppade några språng med honom för att jag skulle få känna lite på honom också.Det gick väldigt bra förutom att Taggen hade lyckats trampa av sig en framsko, så klart! Senare upptäckte jag att även Räkan hade tagit av sig en framsko, hon har alltså bara två skor kvar nu. Hur lyckas dom!?
 
Efter att ha lagt om Sickans bandage åkte jag till grannarna och flätade deras ardennerhingst. De ska på premering i morgon så då ska ju hästarna flätas och göras fina! Men nu blir det sängen, tror att allt är förberett inför helgens läger i alla fall!
 
 
Casbins fläta i manen!

Högtryck!

Började dagen med att mocka ut vinterbädden ur den sista boxen, det är mycket mera jobb än man tänker sig innan! Efter det blev det en lite tur med Räkan. Blev dock bara en liten runda, utan grusvägar, och några minuters trav på volter här hemma,  eftersom hon hade tappat en baksko. Jag blir så less på alla tappskor och allt hovstrul men på måndag kommer hovis så nu får hon klara sig tills dess. 
 
Sen åkte jag ner till betet och red Taggen, lite galoppjobb i värmen. Efter jag ridit så lastade jag han och Peppe och körde hem dom. Känns väldit bra att jag utan strul kan lasta in dom, och ut, ensam  och utan hjälp. Peppe är så duktigt och han har verkligen mognat nu i sommar! 
 
Efter en liten sväng på Hammarn för att besöka banken och fylla på förrådet på sjukvårdsgerjer och förbandsartiklar, så tog jag tag i nästa projekt. Nämligen att spola ur boxarna med högtryckstvätten. Det gick fint och två täcken blev tvättade i samma ryck! Nu känns det roligt att spåna upp och göra fint inför hösten och installningen. 
 
På kvällen red sedan jag och Malin ut med Oliver och Cornelis. Det blev lite galopp i skogen, och Cornelis är så duktig i galoppen! Överlag rör han sig bättre framåt och genom kroppen nu och är mer avspänd, kommer bli en riktigt trevlig ridhäst av honom. Sen avslutade vi turen hemma så nu är alla grabbarna hemma igen. Nu ska jag ta och planera det sista inför helgens läger!
 
 
Fina Peppe har verkligen mognat och utvecklas i sommar. Jag tror verkligen det kommer bli en supertrevlig ridhäst av honom, han är så social och mysig. Just nu har han lite semester för att smälta allt men jag tror han börjar bli sugen att jobba igen för han är hela tiden framme och vill bli fångad! 

Sommar igen!

Nu var sommaren tillbaka, med sol och värme hela dagen -så skönt! Sickan har inte blivit sämre sen igår utan är pigg, feberfi, ohalt och såret ser jättebra ut. Hon har fått gå ute i egen hage i dag och det ser väldigt bra ut just nu! Så skönt!
 
Jag red Räkan först i dag, hon fick hoppa lite lågt på volt. Det gick sådär, vi hade inte det där riktiga flytet i dag och vi får göra om det någon fler dag framöver. Red sedan Taggen, han fick börja med en liten tur i skogen och red sedan lite på volten och jobbade traven. Kändes rätt okej om man tänker på att han bara gått i skogen sedan vilan för hovbölden. 
 
Sen var det meningen att jag skulle rida Cornelis, men han är ju inte alltid så lätt att fånga när jag är ensam. Och i dag ville han inte, det är ingen mening att börja jaga honom när jag är själv så det var bara att ändra planerna, så jag klippte gräsmattan i stället! Blir jobb för honom i morgon i stället! 
 
Lektionerna i dag började med att jag red den hästen jag re ut i söndags, som var besvärlig att rida ut själv. Sist gick det ju så himla bra men i dag testade han lite mer. men som tur var inte mer än att jag kunde backa honom några meter och sen få i gång honom igen! Efter honom var det dags för araben som är under insittning, han kunde jag i dag sitta på och även ta två korta små steg, vilket gick jättebra och vi är väldigt nöjda med honom!  Det är ju så roligt med unghästarna att alla dessa små steg man tar med dom är stora framgångar! Avslutade med två lektioner innan jag åke hem och plåstrade om Sickan. Som tur var hjälpte Malin mig för det är inte helt enkelt att byta bandage när hästen har myror i benen! 
 

Helgens träningsläger!

Här kommer information om helgens träningsläger hos Nylands Hästsportlag!
 

Dagsprogram

 

Lördag

  9.15 Samling

  9.30 Ridning dressyr grupp 1

10.15- Ridning dressyr grupp 2

11.00

11.30 Lunch

12.15-Teori

12.45

13.30- Ridning hoppning

14.45

15.15- Teori & fika

16.00

 

Söndag

   9.15 Ridning dressyr grupp 1

10.00- Ridning dressyr grupp 2

10.45

11.30 Lunch

12.15-Teori

12.45

13.30- Ridning hoppning

14.45

15.15- Teori & fika

16.00

 

 


Grupper:

 


Grupp 1:

Malin B –Miranda

Elin- Matilda

 

Grupp 2:

Malin H- Oliver

Alina- Dixon

 

 Alla deltagare hjälps åt att ta med lite fika till eftermiddagsteorin. Angående lunchen så återkommer vi med information, det finns troligen lunch till lördag och sen hjälps vi åt att ta med grejer för att äta tacos till lunch på söndag.

 

 

 

 


Omkullkastade planer!

Livet med hästarna går ju sällan helt enligt planerna, i dag var en sådan dag när det verkligen märktes!
 
Dagen började bra med en uteritt på Taggen tillsammans med Malin, vi galopperade uppför backarna och hästarna var så nöjda efteråt. Sen tömkörde jag Cornelis, hittade formen riktigt bra i båda varv så jag är nöjd. Nu gäller det bara att befästa detta och sen hitta det i ridningen med.
 
Sen var det dags för Sickan att ridas, så var planen i alla fall. men Sickan hade gjort illa sig och blödde ur ett sår precis under framknäet. Troligen har hon vurpat omkull och slagit på sig. Då såret satt nära knäet, var rejält svullet och såg lite illa ut så ringde jag efter veterinären, som kom efter ett par timmar. Såret ser fint ut, den mesta svullnaden försvann när allt blod rensats ut såret och Sickan är varken speciellt halt eller medtagen. Bara hoppas att det ser lika bra ut i morgon, i så fall ska det nog inte bli några komplikationer av detta.
 
Etermiddagens planer blev omkullkastade så i stället för att besikta släpet och rida några kundhästar blev jag hemma för veterinärvård. Men då hann jag rida ut Räkan en sväng i stället, blev lite galoppjobb för henne i dag.
 
 
Sickan med sitt stora, gula bandage! Hon fick beta lite på gräsmattan nu i kväll!

ICA dag

I dag har det varit Ica hela dagen igen. På kvällen red jag först ut Taggen tillsammans med Malin och sedan red jag Cornelis. Han fick först gå ut en liten sväng i skogen, styra lite runt buskar och sen redjag lite dressyr utanför beteshagen. Han var lite spänd i början men det blev bättre efterhand, han var nog inte riktigt nöjd med att först gå ut, koma "hem" och sen få gå förbi hagen med kompisarna och fortsätta jobba! Jobbade med traven på volten och med att flytta honom sidvärts i skritt. Ny dag i morgon med mer hästtid!

Sickan är på återbesök!

I kväll har Sickan kommit tillbaka till Brännan, hon ska vara häsr ett par veckor medan hennes ägare är på semester. För er som inte minns så hjälpte jag till vid inridninen av Sickan i fjol sommar, hon har sadelgjordstvång så det var lite speciellt. Sen var Sickan här en månad på sensommaren innan vi visade henne på treårstestet.
 
Men dagen började långt innan dess. Vid halv nio i morse var jag ute för att hinna rida Räkan innan jobbet. Hon fick gå ett lätt dressyrpass, det kändes att vi fuskat lite med dreessyren på slutet så nu måste det bli uppskärpning på det! Sen blev det Ica några timmar innan jag åkte i väg för lektioner!
 
Även i dag så hade jag lite blandade uppdrag, började med att rida ut en häst som ägarna var lite osäkra på hur han skulle vara när han reds ut ensam. Det gick jättebra men jag ska göra samma sak igen om några dagar. Sen hade jag två träningar med markarbet-hoppning, fokus låg på kontroll och att kunna reglera hästarna. Efter det var det åter dags för araben som jag hängde på i onsdags. Ägaren hade jobbat på bra med honom och i dag var han så cool trots att det var rörigt runt banan. Fortsätter han så här så är det snart dags att sitta upp, vi har valt att ta det lugnt med honom då han visat tendenser till att resa sig. Men i dag skötte han sig verkligen kanon! Guldstjärna!
 
Sen var det bara att åka hem med Sickan. Släppte i hop henne med Corran och Räkan, Hon gick ju i hop med Corran förra sommaren med och Corran tycktes bli så glad när Sickan var tillbaka!
 
Jag och Sickan förra sommaren!
 

Letar formen!

Började dagen på allra bästa sätt, med att börja på att mocka ut bäddarna i boxarna! Gjorde ett litet ryck innan jobbet men inser att det kommer krävas ganska många ryck innan jag är klar där! Sen Ica några timmar innan det var dags att rida.
 
Red ut Räkan, fick gå ett lätt och lugnt galoppjobb på en lägda. Tömkörde sedan Cornelis, i gräset utanför beteshagen (pga tappskon, han är inget öm alls och hoven har inte gått sönder). Ville jobba med att få honom mer eftergiven i innersidan och rundare i överlinjen. Det här med att hitta rätt form är inte alltid så lätt, jag har en bild i huvudet dit jag vill komma och sen gäller det att försöka testa sig fram för att komma dit. Stundtals blixtrade de till i dag och jag såg det jag letade efter, nu gäller det bara att hitta det igen, och igen och sen för en längre stund varje gång!
 

Hovkrångel!

Dagen började med en tappsko (på Cornelis denna gång) och sen Ica hela dagen. Är rätt less på alla tappskor och hovkrångel men jag vet ju att det är så när man har unghästar (som inte lärt sig hålla reda på benen), fullblod (som ofta har dåliga hovar), hästar som går i stora hagar flera stycken (och därmed busar en del) och när det regnar mycket så det är blött i hagarna, jag känner igen mig i allt det! Hittade i alla fall både sko och boots.
 
På kvällen red jag, i det fina vädret (observera att det faktiskt var sol och sommar i dag!), först Corran som fick gå ett lätt galoppjobb. Och sedan Taggen som vilat efter sin hovböld (där ser ni -mer hovkrångel!), han hade dessutom lyckas skrapa upp några små sår på frambenen. Mina hästar är rätt duktiga på att göra illa sig, Räkan skrapade upp flera långa sår på bakbenen tidigare i sommar, precis samma morgon som vi skulle på träning! Och för er som minns så hade Taggen ju ett sår som gav svullnad dagarna innan Wångentävlingen. Men i dag kändes han i alla fall ohalt även om han var lite ömfotad på gruset. Känns bra att kunna sätta i gång med honom igen! 
 
Min olycksfågel!

Stängsling!

I dag har det inte helt oväntat regnat! Börjar bli rätt less på det här jäkla regnandet, även om jag klarat mig bra i dag när jag varit på Ica. Men hagarna blir så blöta, funderar på om jag ska skaffa simfötter till hästarna eller satsa på att bygga en ark?
 
Efter jobbet tog jag tag i hagen jag började med igår, hann ju inte så mycket på den då så det tog sin tid i kväll. När den var klar, och Corran och Räkan gick där nöjt och betade så var jag både rätt nöjd och blöt så det blev ingen ridning i kväll. Tar igen det i morgon!

Höst!

I dag ahr det känts som höst i luften, i kombination med de sista dagarnas reg, att kvällarna blir mörkare och att Räkan börjat sätta vinterpäls så känns det som hösten är här nu! Jag har massor att göra inför hösten men det känns bra att ha tagit hem spån i dag i alla fall.
 
Jag har varit lite friskare och piggare i dag. Började dagen med att rida ut Räkan och Corran på varsin sväng. Sen hann jag börja stängsla hagen där brudarna ska gå, innan det blev lite lunch (och OShoppning på tv) innan det var dags för lektioner.
 
I dag hade jag en ganska blandad dag. Började med att rida en 6 årig valack e: Szkopul, en ny bekantskap för mig. Lite vinglig och grön men blir nog himla trevlig med mer styrka och balans, blir spännande att följa honom. Sen åkte jag till Nyland och började där med en grupp som red markarbete. Balnd annat fick de rida över två bommar med 20 mter mellan, komma i galopp över första bommen, sakta av till skritt och sen fatta ny galopp innan nästa bom. Låter det enkelt? Prova själv! Är inte så lätt som det verkar, men bra lydnads och balans träning! Sen hängde jag på en treårig arab som ska sittas in, det gick väldigt bra vilket känns lovande för den fortsatta inridningen. Avslutade med ytterligare en lektion med samma övningar.
 
Väl hemma bestämde jag och Malin oss för att rida ner Cornelis och Oliver till betet, vi tog en snabb skritttur ner för vi ville nog egentligen båda bara hem och sova. Men skönt att ha alla grabbarna där ner i alla fall. Nu blir det fika och sängen!

Leriga hästar!

Efter allt regnande de sista dagarna är det rätt lerigt i hagarna! Och därmed är även hästarna rätt leriga!
 
 
Så här fin var Cornelis igår innan ridturen! Direkt efter ridningen rullade han sig igen så nu är han lika lerig igen! Nu hoppas vi på finväder några dagar så hagarna torkar upp!

Utan draghjälp!

Jag går fortfarande på halvfart, har lite svårt att finna mig i att jag är sjuk och inte kan orka lika mycket som vanligt. Började förmiddagen i lugnt tempo, dvs en timmes sömn på soffan (och när hände det sist???, jag ÄR verkligen sjuk!) innan jag gick ut och red. Även ridningen har hållts på en lättare nivå i dag. 
 
Började med en tur på Corran, i dag var det mycket att titta på; skogsmaskiner, hundar, människor på gård som varit tom i ett år, nerhuggna buskar mm. Men Corran brydde sig inte speciellt, hoppade till när hunden hoppade fram i hundgården, annars blev hon mest bara lite piggare och mer på hugget av allt som hände! Red sedan en sväng med Räkan, som var lite stel efter lördagens hopptävling som hon sedan vilat efter, vilan i kombination med regn de sista dagarna gjorde att dhon var lite stel i början. Men efter lite trav och galopp så släpper det!
 
Sist ut var Cornelis. Han fick gå en tur åt samma håll som igår, och mycket riktigt provade han att vända lite i dag med. Men försöken var mindre och färre i dag, och han gav sig fort, dessutom var han riktigt avspänd. På hemvägen provade jag lite galopp och det fungerade så fint! Första galoppen utan draghjälp! Superduktig!
 
Sen rev jag en hage och flyttade ner Taggen och Peppe ner till betet. De fick åka transport ner, Peppe ska få två veckors vila (jag tycker han behöver det för att smålta allt och ladda om) och Taggen är ju lite öm i sin hov så det var lika bra att ta dom i transporten. Är lite nöjd med att jag kunde lasta och lasta ur dom ensam! Tycker faktiskt det säger lite om att Peppe blivit så himla trevlig att hantera!
 
 

Olika åsikter!

I kväll hade jag och Cornelis lite olika åsikter om saker och ting, inte helt oväntat men det löste sig, givetvis till min fördel. Vi har inte varit helt överens om allt innan heller, men då har det mest handlat om hanteringen och då framförallt detta med att fångas i hagen, men ridningen har gått bra om man bortser från de första uppsittningarna då han var väldigt spänd. Det är nästan som att ridningen har gått lite för bra och friktionsfritt, det är ju sällan så enkelt utan förr eller senare brukar det bli någon diskution, och i kväll var det dags, som tur var blev det inga stora grejer. 
 
Jag red ut själv på Cornelis nu i kväll efter jobbet, har ju ridit ut själv förut men oftast lite kortare svängar, i dag red jag lite längre men fortfarande på vägar där han gått förut. I början gick han på som vanligt men efter ungefär en kilometer å provade han att vända, men jag vände tillbaka och vi fortsatte. Sen provade han att vända igen, och igen.. Några gånger testade han men jag bara vände tillbaka utan att göra någon affär av det.Vi red in på en skogsväg och en bit in där tyckte han nog att det räckte, för han vände, backade ner i ett litet dike och sen in i ett träd. Jag gjorde fortfarande ingen affär av det och han insåg rätt snabbt att det var trevligare att gå på stigen dit jag ville än att stå inbackad i ett träd. Efter det var det inga nya försök utan han skötte sig ypperligt! Nu ska jag försöka göra om detta så snart som möjligt, då jag räknar med att han kommer testa lite även nästa gång. Men med lite tålamod och konsekvent med att vända tillbaka och inte hetsa upp sig kommer det här snart vara borta!
 
Att det blir lite krångel när man rider ut själv i början är ju inget konstigt, hästar är flockdjur, många hästar är väldigt beroende av sina kompisar och det är ett bra tillfälle för hästen att testa sin ryttare. Jag tycker inte man ska göra någon affär av det, speciellt inte med unga hästar utan vänta ut dom och försöka ligga steget före dom! Till exempel kan man trava och galoppera direkt från stallet, så man fått upp farten och bjudningen på dom innan det börjat krångla, sen skrittar man hem. Andra tips kan vara att aktivera hästen när den börjar krångla genom att rida volter, små åttor eller genom att flytta sidvärts. Med lättstressade hästar gäller det att få kontakt med hjärnan igen, då kan ett litet brejk genom att göra annat vara ett sätt att få kontakt, eller att göra halt, vänta och sen börja om igen. När hästen är uppstressad och okontaktbar är det ingen större mening att bråka med den, få den att landa och börja lyssna först, sen kan ni fortsätta diskutionen!
 

Sjukskrivning!

I dag har jag inte varit speciellt pigg, förkylningen har verkligen tagit ut sin rätt. Så efter jag hade kollat till hästarna på morgonen, fyllt vatten och flyttat om en hage lite så sjukskrev jag mig själv och landade framför OS hoppningen på tvn trots att jag egentligen har massor att göra. Fick njuta av fina hästar och bra hoppning. Jättefin runda av Henrik von Eckerman, förvånar inte mig om han skulle ta en medalj! Dessutom kan man inte missa vilka otroligt fina hästar Saudiarabiens lag har! Synd att jag jobbar i morgon så man missar nästa lagomgång.
 
På eftermiddagen åkte jag i väg och hade en lektion, och på kvällen red jag och Malin. Vi fick vänta ut ett rejält regn och åskväder men det blev en bra tur, men Peppe som jag red blev väldigt trött. Det var mycket att titta på och dessutom en jobbigt backe på hemvägen, så jag fick dra ut en trött Peppe i hagen efteråt...
 
 
I morgon håller vi tummarna för Rolf-Göran och de andra i det svenska laget!

Ö-vik!

I dag har det varit tävling i Ö-vik, jättretrevliga tävlingar med bra bana, bra underlag, fina priser till de som vann och vi hade tur med vädret!Det regnade hela vägen dit men slutade innan vi skulle lasta ur, sen regnade det igen på hemvägen!
 
Räkan har skött sig bra, efter sina förutsättnngar, som stand in för Taggen. Man måste tänka på att hon inte tränat på de här höjderna så mycket (vi hoppar mest lågt här hemma), att hon har exteriören emot sig och dessutom inte gått två klasser på samma dag tidigare i år. Och dessutom är jag rejält förkyld och har inte alls varit pigg i dag.
 
Första klassen var en 0,90 m, och jag tyckte jag hade bra galopp på Räkan och det kändes bra om än lite vingligt. Sista hindret i grunden var en oxer med Barbapappa som infångare, Räkan tittade lite på detta och jag hade inte ork nog att rida. Hade jag ridit lite bättre hade hon nog hoppat, men nu smet hon förbi. Ändå helt okej resultat tycker jag.
 
Bestämde mig, efter en del velande, att hoppa 1 meters klassen också. Räkan kändes bra med och vaken redan direkt på framridningen, är så roligt att hon är det numera! Inne på banan hoppade hon bra, fina språng men något sämre galopp än i första klassen. Fjärde hindret var en maxad oxer där jag tvekade själv, Räkan hade nog hoppat annars, inte bra med sånna ryttarfel men det händer. Sen på hinder sex, också en oxer, tog vår energi slut och vi blev uteslutna. Men nästa gång, med lite träning och en frisk pilot, då kommer det här bli bra för nu är vi taggade!
 
För malin gick det superbra, först felfri i 90 cm och fick en enorm rosett (alla felfria vann), och sen felfri i 1 meter, red lite snävare svängar i omhoppningen vilket räckte till fjärde och sista placering och en ny jätterosett! Stort grattis! Det var deras första placering, visar verkligen att deras arbete börjar ge resultat!
 

Ändrade planer!

Det blev ju lite ändrade planer angående morgondagens tävling då Taggen var halt igår. Så nu är Räkan badad och sover inne i natt (vilket inte hon gjort på mer än ett år!!), hennes grejer är putsade och hon har även fått varit ute på en kortare mystur. Jag är väl inte riktigt lika laddad som när jag skulle ha Taggen,Räkan är inte lika stabil som Tagg och jag kan inte ha samma krav på resultat på henne, men det är ju bra att jag faktidkt kan åka ändå. Hoppas på att Taggen kryar på sig fort!
 
Något som däremot gått precis enligt planerna är kvällens ridtur med Cornelis, vi följde med Malin och Oliven ut och planen var att prova galoppen igen. Det var ju en och en halv vecka sedan jag galopperade honom för första gången men sedan dess har han haft tappsko och annat så jag har inte riktigt haft möjlighet att följa upp det. Och så bra det gick, vi tog tre galopper och han fattade så bra och galopperade så fint! Duktig!
 
Avslutade kvällen, efter att ha packat och putsat, med att gå ner till Taggen och Peppe. Båda två kommer mot mig i trav och stoppar huvudena i min famn, då känner man sig uppskattad! Nu fixa matsäck och sova, vi åker 5.30 i morgon så det blir tidig väckning!
 
Peppar med en bild på Räkan i Kramfors tidigare i sommar!

Frimärkssamling!

Allt har inte gått helt enligt planerna i dag, men nu i kväll känns det ändå rätt bra!
 
Började dagen med en dressyrlektion för Malin, innan jag drog i gång och red. Först ut var Taggen som skulle ridas ut, när jag skritade i väg tyckte jag han kändes lite ojämn men först trodde jag nog att jag inbillade mig, eller att han hade trampat på någon sten. Men det släppte inte och när jag provade lite trav så var han tydligt halt! Det var bara att gå hem igen, han har en misstänkt hovböld på gång. Inte så ovanligt att mina tunnsulade hästar får hovbölder så här på sommaren, men typiskt två dagar innan tävling. Nu hoppas jag bara att det är en hovböld och inget värre, och att det ska gå bra. Som tur är kan ju Räkan rycka in som reserv på tävlingen!
 
Sen red jag Peppe här hemma, longerade lite kort först för att träna galoppen. Red sedan och tränade att svänga i trav, vilket gick riktigt bra! Efter honom var det Corrans tur, men precis när jag suttit upp kom grannen som skulle hjälpa mig slå på Cornelis sko (som han trampade av sig igår, dvs samma dag som hovis varit här!!). Medan jag skrittade fram Corran i skogen skulle de fånga Cornelis, ingen av oss trodde väl det skulle vara några problem då grannen faktiskt varit med och fånga honom tidigare. Men Cornelis anade nog ugglor i mossen och drog i genom staketet, in till Räkan givetvis! Och där kom jag skrittande i godan ro... Men det löste sig snabbt, jag fångade in rymlingen och han fick på sin sko! Alltid händer det något!
 
Jag fortsatte mitt ridpass på Corran med lite dressyr, men vi var båda lite för uppjagade och okoncentrerade för att det skulle bli riktigt bra. Men jag hade bra tryck i henne i dag i alla fall, och hade jag varit lite mer fokuserad hade det nog blivit riktigt bra!
 
Efter lite mat och stök lastade vi Cornelis och Räkan och åkte till Ammer. Där hoppade jag först Räkan, hon har inte hoppat på typ tre-fyra veckor så jag tyckte det kunde vara en bra ide inför hennes inhopp på tävlingen på lördag. I början kändes det inte alls bra, hon gick med handbromsen i och var väldigt okoncentrerad. Eller egentligen var hon koncentrerad, men på vart Cornelis var i stället för på mig... Men det släppte efter ett tag och då kändes det riktigt bra, den känslan tar vi med oss!
 
Och sen var det dags för Cornelis tur, han var mycket mer avspänd än när jag red i ridhuset för några veckor sen och kändes stundtals riktigt fin. Nu börjar det märkas att det går framåt med honom, och det är så kul! Ska försöka ladda upp lite film från dagen, men det blir inte i kväll. Men senare under helgen kan ni söka på nillas hast på You Tube. En bra avslutning på en rörig dag, där jag under en stund på mitt på dagen funderade på om frimärken kunde vara en trevlig hobby!
 
Jag och Räkan i dag i Ammer!
 

Förkylning på gång!

I dag har jag varit seg i kroppen, haft ont i halsen och är hes. Känns onekligen som det är förkylning på gång, även om jag inte alls har tid eller lust för det just nu.
 
Det har varit full fart som vanligt hemma ändå . Först kom hovis och slog på Peppes skor (som han ju hade tappat igen förra veckan) och skodde Cornelis. Sen tömkörde jag Peppe, han är så fin när jag tömkör men han blir fort trött. Och red dressyr med Taggen, som också kändes fin. Drog i väg för lektioner, tror knappast dom hörde vad jag sa eftresom jag var så hes, och sen red jag Totte. Hemma igen red jag och Malin ut med Räkan och Oliven. Det blev en massa galopp i skogen för dom! Nu ska jag försöka kurera mig i soffan framför OS!

RSS 2.0