Vintertid!

Helgen är över igen, och nu har vi dessutom vintertid. Är inte så förtjust i det, men det är ju bara att gilla läget., och gilla mörkret!
 
I lördags började jag med att jobba Pavel i töm, fortsatte samma jobb som i torsdags att få honom komma lite mer till arbete. Sedan åkte jag i väg för en lektion innan lite lunchfika, och så på med transport och göra i ordning Szum. 
 
Vi var till Dannero och tränade dressyr för Sara, det gick bra även om han blev väldigt trött! Sen på kvällen var jag till grannen en sväng medan Nisse var fyllechaffis åt flera gäng. 
 
Även igår var det dressyrträning, denna gång var det Clarinett som fick följa. Hon skötte sig bra och jag fick mycket bra hjälp och tips, framför allt med böjningen som jag tycker är svår på henne. Sen när jag kom hem så jobbade jag Lilla grå i töm innan jag följde med Nisse som skulle skjutsa i väg Signe. Signe, ardenner ettåringen som gick hos mig i sommar, är utlånad som sällskap till en annan ettåring i några år. Resan började dramatiskt eftersom Signe hoppade över bommen efter bara en kilometer, men det löste sig och resten gick bra. Men det var ju en bit att åka så det var sent innan vi var hemma igen, blev väl sammanlagt ca 60 mil i bilen igår!
 
Mrn så mycket vettigt blev ddt inte gjort förra veckan, skyller på att jag var sjuk. Den här veckan måste det bli andra bullar, först och främst ett ryck med lösdriften!
 
Trött Szum efter träningen i lördags!
Clarinett spanar på travhästar efter sin träning, och ser inte alls lika trött ut!
 

Fredagskänsla!

Gick ganska bra att jobba igår trots att jag inte är riktigt kry än, men betydligt bättre än i onsdags!
 
Efter jobbet så red jag de hästar som ska på träning i helgen, dvs Szum och Clarinett. Szum var lite spänd i ryggen när vi började men släppte fint sen. Clarinett var fin nästan hela tiden, men det märks verkligen att hon travar bättre och bättre allt eftersom passet går. Fick en jättefin känsla på båda hästarna! Sen var energin slut så det blev inte så mycket mer gjort!

Back in buisness!

Jag var piggare igår, och och blev dessutom bättre under dagen! Jobbade på Ica, torsdagar är lugna så det gick bra. Den efter jobbet så arbetade jag Lilla grå och Pavel i töm, så ganska lugn kväll. Pavel har vilat en vecka men är nu back in buisness! Var ett riktigt bra pass med honom då jag verkligen fick han att komma till arbete, för första gången började han bli lösgjord och släppa, alltså att verkligen bli eftergiven i innersidan, komma från bakbenen genom ryggen och fram till bettet. Fortfarande en del kvar tills han är riktigt på tygeln men det var en pusselbit som trillade ner igår! För hans del är det viktigt arbete, för han behöver bygga upp sin överlinje och bli starkare i kroppen, och lära sig hur han ska bära ryttaren på bästa sätt! 
 
Nu ny dag och jag känner mig ganska pigg och frisk trots galna drömmer i natt!

Sjuk!! Igen!!!

Nu är det tredje gången den hör förkylningen tar om, i dag var jag helt oförberedd eftersom jag känt mig frisk i nästan en vecka! Kände mig frisk i morse också, så blev ordentligt förvånad när förkylningen anföll mig!
 
På förmiddagen red jag Szum, han kändes riktigt bra och jag var faktiskt nöjd! Sen longerade jag Chokladen, i dag utan kapson vilket gick bra, däremot tyckte hon nog att hennes matte var galen när hon började hoppa bredvid henne... Stå vid pallen, rycka i stigläder och klappa i sadeln går bra, men att börja hoppa -där går gränsen! Men det är ju bara första gången vi tränar på det också!
 
Jag hann även med att sätta upp några stolpar i den nya hagen, sånt tar alltid längre tid än man tror när det är nytt för man behöver fundera lite på hur det ska dras och så förutom att isolatoter ska på och stolparna ska ner. En början i alla fall men ännu det mesta kvar...
 
Åkte till Nisse för att äta lunch, hann knappt dut innan jag började nysa och på en timme så var jag heldålig! Snorig, hängig och feber! Eftermiddagen och kvällen har tillbringats i soffan, det enda vettiga jag gjort är att koka saft (av koncentrat!!) och ta in hästarna! Känner mig sjukt stressad över att jag har så mycket att göra och att jag inte får något gjort! Har mycket kvar att göra innan vintern och med lösdriften som jag är lite lätt sttessad över! Dessutom känns det som jag gör av med en massa pengar nu och det kommer inte alls in pengar  i samma takt! Men jag är säker på att det löser sig, det gör det alltid och just nu är första steget att bli frisk!
 
Chokladen i dag, utan kapson och med bett!
 
Så här brukar jag fästa longerlinan när jag börjar longera med bett, haken sitter både i bettet och nosgrimman, då blir det inte samma tryck på bettet. Det här är alltså på yttersidan, sen går linan genom bettringen på inner.

Regntisdag!

Idag har det regnat mest hela dagen, med tanke på att det knappt gjort det på hela sommaren och hösten så har det känts helt okej!
 
Jag började med lite tömjobb, först Szum och sedan Lilla grå, hon fick bland annat jobba galoppen över en bom. Sen red jag ut med Tant en sväng, innan jag gjorde ett ryck och plockade ner lite sommarhage, har dock fortfarande mycket kvar...
 
Efter lite lunch så red jag och Sandra ut med Clarinett och Kakan, Clarinett var inte riktigt med på noterna i dag och bjöd lite dåligt, det resulterade i att hästarna fick gå ett ordentligt pass med en massa snabbtrav oxh framåttänk! Sen åkte jag på Hammarn och köpte stängselstolpar och spån!
 
Nu har jag hunnit fika, slappa och bära ut alla stolpar och spånbalar ur släpet så nu får det vara kväll!
 
Lilla grå har verkligen krallat till dig! Halsen är blöt och ser därför lite konstig ut men man ser att hon nu nästan är tjock!
 
Under arbete!

Seg måndag!

Ganska seg dag på Ica, antar att vädret bidrar till seghetskänslan med duggregn mest hela dagen!
 
Efter jobbet så arbetade jag Lilla grå i töm, hon var riktigt fin och underlaget på banan är alltid fint efter lite regn. Nu är jag ordentligt trött, var uppe och hjälpte Nisse lasta en ettåring och fodrade hans hästar innan jobbet och mina hästar i morse!
 
 

Snö i luften!

Så var den här jobbhelgen över också! 
 
Idag började jag med att rida Szum innan jobbet. Han kändes fin och vi fick till ett ganska bra galopparbete i höger varvet. Sen  i väg på Ica några timmar. 
 
Efter jobbet och lite mat så red jag och Malin ut i mörkret med Tant och Clarinett. Det var höstens första riktiga mörkertur med pannlampa och en massa reflexer. Sen fick Chokladen repetera det vi gjorde igår, alltså förberedande tömkörning. Efter syallet åkte jag och köpte en begagnad vinterjacka, riktigt fin jacka av precis den modell jag vill ha och rida i! Perfekt till vintern som nu känns rätt nära då det varit snökorn i luften i dag!

Skoelände!

Kommer ni ihåg hur glad jag var i torsdags när jag hade fått på skon på Lilla grå? Glädjen blev inte långvarig för redan igår morse så hade hon trampat av sig den igen!! Nu har jag bestämt mig för att sätta igång henne lite i töm ändå för hon behöver jobba lite, överskottsenergi hjälper inte direkt för att hålla skorna på plats! 
 
Jag red Tant innan jobbet igår, vi red på banan och med tanke på hur lite trimmad hon är och att vi inte ridit på banan sen i somras så gick det rätt bra. Hon brukar tappa fort i galoppen men den kändes bra. Till Tants stora glädje så hoppade vi några låga hinder på volt!
 
Efter jobbet så jobbade jag Lilla grå i töm, hon hade en massa överskottsenergi så det blev mer avrastning än jobb men ändå roligt att komma igång, nu ska vi bara få någon ordning på skoeländet! 
 
I dag har jag jobbat, efter jobbet och en snabb middag så red jag först Szum, sen jobbade jag Lilla grå i töm. Hon var lite lugnare i dag och kom mer till arbete. Avslutade med att påbörja lite tömkörning med Chokladen! Jag hade tränset på henne men kapsonen över och tömmen fast i kapsonen, som jag brukar när jag börjar med tömkörningen så hade jag innertömmen direkt i huvudlaget och inte fast i gjorden. Vi jobbade utanför boxarna och bara enkelt med skritt på volt runt mig med halter, ändå tog det inte lång stund så var hon trött! Det är så skönt med Chokladen som är min egen häst, ingen stress eller tidpress så vi kan jobba lugnt och stegvis. Det är precis så här jag vill jobba med unghästarna och det är det som är tanken med min idé om långtidsinridning, där tvååringarna kommer på hösten och är hela vintern, att kunna ta det lugnt, steg för steg och individanpassa!
 
Nu är det soffmys med Så ska det låta, i morgon mer Ica och mer ridning!
 
Lilla grås sko som inte satt på ens 12 timmar!

Sitsfokus!

Ja ha då har två dagar gått, jag är piggare men inte har jag fått så mycket gjort...
 
Igår började jag med att rida Szum, han var precis som tidigare när han inte ridits innan spänd i början. Men det släppte rätt fort, blev ett lättare pass med fokus på sitsen! Sen red jag och Sandra ut med Tant och Kakan, och efteråt så hjälpte Sandra mig med Pavel. Han var spänd när jag höngde, men det är ändå bra för han studsade några gånger men kom inte i väg utan fick stanna innan jag gled ner. Nu ska han få några dagars vila och ladda om lite!
 
Sen plockade jag ner det som var kvar av den ena sommarhagen, så nu har jag "bara" en sommarhage kvar att ta ner, måste hinna göra det innan snön... På kvällen följde jag med Nisse på en lite roadtrip, han skulle hämta en sele, och när han ändå åkte så även ett par höbalar, så då fick jag se lite av Jämtlands skogar! Såklart var det rätt sent innan vi var hemma och hästarna inne!
 
Även i dag började jag med Szum, och även i dag med fokus på sitsen och det vi pratade om på kursen. Han blev riktigt fin, men det här med aty rida med bara vänster hand är inte lätt på Szum! Dock går just det lite bättre på Clarinett som jag red senare, hon vsr dessutom jättefin. Och även galoppen går riktigt bra nu! Sen longerade jag Chokladen, hon fick ha träns och bett under kapsonen. Även i dag var hon lite upprörd över bettet men bara jag satt in det går det bra, sen kom det några reaktioner i longeringen men i gengäld så brydde hon sig inte alls när jag drog ner stigbyglarna, och det är ju ändå bara andra gången vi gör det.
 
Så kom Nisse och hämtade hem Signe, det gick jättebra trots att hon inte haft grimma på hela sommaren och inte åkt transport ensam förut! Sen åkte vi upp på byn för lunch och jag vidare till Hammarn för att köpa kraftfoder och stängsel. Nu i kväll har Lilla grå fått på sig sin sko, som hon tappade för en evighet sen, men hon hann ju göra illa sig på samma ben och sedan blev både jag och Nisse sjuk. När Nisse åkte därifrån så såg han Trassel, min katt som varit borta hela sommaren, jag gjorde en snabbutryckning så nu är hon hemma och äter Friskas med Baloo! 
 
Först från Szums ridpass i dag!
 
Och sen Clarinetts pass!
 
Lilla grå fick ett tokryck i hagen i dag!
 
Söt som socker!
 
 

Sjukstuga igen!

Jag har känt mig både rätt pigg och frisk sista dagarna men igår började det om igen! Snorig och hängig!
 
Gjorde i alla fall ett ryck på förmiddagen och dagen. Först jobbade jag Szum i töm, han fick bland annat galoppera över en upphöjd bom! Sen red jag och Sandra ut med Clarinett och Kakan, och jag avslutade med att tömköra Pavel i skogen. Efter lite fika åkte jag i väg för en lektion och sedan vilade jag resten av dagen och kvällen. Var nog bra, för jag känner mig bättre i dag

Kurs om ryttarens sits!

Igår tog jag ledigt från Ica, släppte ut hästarna tidigt och åkte på kurs om ryttarens sits!
 
Det var en väldigt bra kurs, hon som höll kursen var oerhört kunnig ombåde hästens och ryttarens fysologi. Vi hade först teori, som för min del hade kunnat få vara både längre och mer djupgående, sen efter lunchen så var vi i ridhuset och tittade på ekipage. Under teorin fick vi jobba med olika övningar för att kolla styrka, rörlighet, liksidighet mm
 
Egentligen är det logiskt allting, men ridsporten i Sverige är lite förlegad och ligger kvar i gamla vanor, dessutom verkar sitsen inte alls vara lika prioriterad här som i tex England. Hon pratade om att man skulle ha kroppen mot knoppen, sitta stilla, att vara flexibel i bröstryggen och liksidighet. Vi fick se hur små, små justeringar i ryttarens sits påverkar hästarna otroligt mycket. Bara genom att få ryttarna att aktivera någon liten muskelgrupp och därmed bli rakare och mer mitt över hästen tex genom en sväng så blr hästarna mer balanserade och taktmässiga. Några ryttare fick rida på enhandsfattning, med vänster hand, för att aktivera son svaga sida, släppa lite på trycket i tygeln och rida mer med sittbenen och det blev en enorm skillnad på hästarna! De bar sig betydligt bättre, kom upp i formen och fick bättre takt, grymt att se hur man kan ändra så mycket på hästen med så lite! Tänk vad mycket vi påverkar hästarna både medvetet och omedvetet med vår sits!
 
Tänk om ryttarna kunde lägga lika mycket pengar på sin sits som på täcken till hästarna! Att köpa ett täcke för flera tusen till hästen tycks hästägare göra lite då och då men hur många lägger pengar på att justera sin egen kropp, på sitsträning och en sadel som verkligen hjäper ryttaren? För sadeln är ju också viktig, att den verkligen gör att man kan sitta rätt, och alla sadlar är faktiskt inte rätt utformade för att sätta ryttaren i balans! Sen är ju frågan hur vi ska ändra på den svenska ridsporten? Vi behöver mer sitsfokus, även de bästa ryttarna behöver jobba på sina sitsar men framförallt behöver vi få de nya ryttarna att få rätt start, det behöver komma in mer kunskap om sits och människofysiken på ridlärarutbildningen och det behövs mer forskning!
 
Jag stannade på Hööks på hemvägen för att handla lite nödvändigt, inga dyra täcken, och sen åkte jag hem och red! Tänkte inte rida egentligen men jag var så sugen efter kursen så jag var tvungen. Szum hade ju gått galoppprogrammet så han skulle vila så det blev Clarinett som fick jobba. Och givetvis är det inte alls lika lätt i verkligheten som när man står och lyssnar, men jag fokuserade mycket på att ha bäckenet i rätt position. Och Clarinett var superfin, sen vet jag inte om det berodde på det eller om hon hade varit fin ändå, och vi fick till höger galoppen riktigt bra, då med fokus att försöka sitta kvar med inner sittben!
 
Konstaterar som så många gånger förr, det är svårt att få ridningen så där lätt och enkel!
 
Sitsanalys utan häst!
 
I ridhuset! Sara som jag tränar för rider! Ryttarna fick ha en specialjacka med ränder som underlättar för att se hur de sitter, smart!
 
Vår engagerade föreläsare, Lena!
 
 

Stel som en pinne!

I morse höll jag knappt på att ta mig ur sängen och bestämde snabbt att det inte fick bli en ridfri dag! Jag är för gammal för att ramla av så här!
 
I stället så började jag med att jobba Pavel lite, jag longerade honom över en upphöjd bom och sedan hjälpte Elise mig så jag kunde stå i stigbygeln och hänga lite, inte läge för mer i dag eftersom jag är minst sagt stel! Szum fick gå galoppprogrammet i lina och sedan lite fika och iväg för lektioner. 
 
Hemma igen så blev det en lugn eftermiddag med mat och soffhäng, sen på kvällen fick Chokladen först prova bett för första gången och sedan även tömkörningsgjorden. Hon trodde nog att hon skulle dö när jag försökte lirka in bettet först, men sen insåg hon att det inte var någon fara. Typiskt Räkanbeteende, "det här förstår jag inte så det tänker jag inte göra! Var det inte svårare än så här? Då gör jag det gärna". Choklaen är verkligen Räkan upp i dagn! Nu har jag hunnit med lite fakturering också, borde egentligen bokföra men jag ska i väg tidigt i morgon på en väldigt intressant sitskurs så jag tror att jag prioriterar att sova!
 
 
 

Spännade lördag!

Det blev verkligen en spännande lördag, på alla sätt!
 
Började på morgonen med att släppa ut hästarna samtidigt som dom drog igång grävare, hästarna var lite brydda men det gick ju bra. Sen höll dom på och gräva och greja, och köra lastbilar, men det var ju lite vid sidan om gården så det gick ju ändå.
 
Jag red ut Tant en sväng och gjorde sedan i ordning Clarinett för att åka på terrängträning. När hon var lastad så kom nästa lastbil, denna gång med höbalar! Rätt bra att få åka från allt stök!
 
Clarinett var grymt laddad, hon visste precis vart vi var och vad man gjorde där! På framridningen var hon väldigt fin och när vi sedan började med att rida lite backar och ner och upphopp var hon lite yrslig men kontrollerbar. Jag förstår att hästarna var yrsliga för vi red precis bredvid hagar där hästarna tokbockade och for runt! Sedan fortsatte vi upp till hygget med alla terränghinder. Vi skulle börja hoppa fram på två små räcken som vi hoppat förut, Clarinett var som sagt taggad och efter det första hindret bockade hon i väg, det har hon aldrig gjort med mig förut, och gjorde dessutom en vändning i det så då åkte jag av! Ingen bra landning, kändes som ryggraden trycktes upp i hjärnan ungefär, men det blev ingen tid att känna efter eftersom Clarinett drog i väg! I lugn fin trav gav hon sig ut för att utforska omgivningen! Tror att jag letade henne i en kvart, och den andra hästen på träningen gnäggade men hon gick åt andra hållet! Tränarens dotter hittade henne nere vid en grannfastighet då hade hon stannat eftersom hon fastnat i tygeln. 
 
Tygeln var av och jag hade ingen extra med mig så det fick bli en provisorisk lösning med grimskaft i stället! När vi var klara så hoppade den andra tjejen för fullt så vi väntade tills hon var klar och sedan red vi. Då tog vi det lugnt, hoppade de där två räckena som vi hade börjat med. Sen hoppade vi en ny bank som var lite läskig åt ena hållet, ett litet dike framför, men efter att jag lett henne över en gång så hoppade hon banken jättebra.  Hon försökte bocka en gång till men då var jag med och fick upp huvudet! Kändes riktigt bra på slutet så då gav vi oss!
 
När jag kom hem så var jag både trött och mörbultad så det blev ingen mer ridning, hästarna hade ju fått en dos miljöträning i stället med grävare och lastbilar på gården! I stället blev det tacos och soffan!
 
 
Full fart!
 
Och så här såg det ut som färdigt på kvällen!
 
Från terrängträningen, innan jag åkte av!
Foto: Jossan Arvidsson 
 
Nerhopp!
Foto: Josefin Arvidsson 
 
Och här ser man min tygellösning!

Canterburysystrar!

Först Ica, och man blir rätt trött av att jobba när man inte är riktigt kry även om jag är betydligt bättre nu.
 
Efter jobbet så hjälpte mina två Canterburydöttrar mig på bättre humör och energi. Först Clarinett som jag trimmade lite på banan och hon gav en jättefin känsla, som vanligt. Jag som alltid är så självkritisk kan faktiskt tycka att jag rider bra när jag rider på henne, det är inte så likt mig, men väldigt bra!
 
Sen longerade jag Chokladen. Hon fick i dag prova att gå med stigbyglarna nere,. Först en stigbygel och det var lite läskigt men när jag sedan tog ner den andra också så tyckte hon att hon ju kunde det där och brydde sig inte! Jag tror nästan inte att det är sant att hon verkligen är min häst, så trevlig som hon är att jobba med! Och inte bara min häst, dessutom min första uppfödning!
 
Nu har det blivit ägg och kaviarmackor till kvällsfika. I morgon väntar en spännande dag! De kommer och gräver till lösdriften och dessutom kommer 50 höbalar! Men själv flyr jag fältet och åker på terrängträning med Clarinett, och det är kanske lika bra det så slipper jag kaoset hemma!
 
Halvsuddig bild, men Räkan och Dajmen kastar sig över sitt kraftfoder!
 
Chokladen på banan i kväll. Tycker att hon blev mycket vuxnare med kort man!
 

Darth vader ll!

Fortfarande förkyld, så klart, som alltid för mig så har det satt sig på luftrören och jag låter som Darth vader! 
 
I morse när jag släppte ut hästarna var det vitt på marken och snö i luften. Även om det är alldeles för tidigt och jag har alldeles för mycket kvar att göra i  höst så kan jag inte låta bli att tycka det är mysigt med snön! Jag tänker direkt på galopper i pudersnö, ridning på nyskottade vägar och snöpulsning i djupsnö, och förtränger såklart dagarna med -25 grader, frusna vattenhinkar och fingrar som aldrig tycks tina.
 
Efter jobbet så väntade jag på rörmokaren som skulle kolla på om det går fixa en vattenkopp till den nya lösdriften. Efter en timme så lessnade jag på att vänta och tog in Pavel, såklart hann jag bara sadla så dök rörmokaren upp! Så det blev lite väntan för Pavel medan vi tittade på vad som skulle göras, sen jobbade jag Pavel utanför boxarna.  I dag gjorde vi bara lätta saker, som att stå i stigbygeln från båda håll och sitta upp och av. Avslutade sedan med att longera galoppprogrammet med Szum. 
 
Nu tycker jag att det är dags att bli frisk! Vore ju fint att bli det innan helgen!

Fortfarande dunderförkyld!

Självklart så var jag fortfarande dunderförkyld igår, men inte sämre i alla fall. Alltid något!
 
Jag började gårdagen med att släppa ihop Kakan och Chokladen. Det gick bra, Kakan studsade runt i hagen och Chokladen var mest intresserad av att äta, typisk Räkanunge det där! Sedan byggde jag om grabbarnas hage så det är klart innan bygget av lösdriften drar igång. 
 
Clarinett fick jobba i töm, när matte är krasslig får det bli lite lugnare jobb. Precis när vi var klara så kom Elise, hon hjälpte mig först med Pavel så jag kunde åka lite på honom. Även uppsutten skritt några korta sträckor, men betydligt mer spänd denna gång än i söndags. Sen red vi ut på Gandalf och Tant, innan jag ägnade resten av dagen åt att ta det lugnt och vila ut förkylningen. I dag ska jag försöka jobba, det ska nog gå bra, torsdagar är rätt lugna dagar!
 
Kakan och Chokladen försöker lära känna varandra!

Dunderförkyld!

Var väl inte helt oväntat att jag skulle bli förkyld, men det var inte välkommet alls. Är supersnuvig och hängig, så i dag har jag gått på halvfart och på värktabletter. 
 
På förmiddagen flyttade jag om hästarna lite i hagarna, vilket gjorde Lilla grå så nyfikenatt hon var tvungen att trängas sig ut när jag tog in Tant, bara för att kolla läget. När hon hade hälsat på Chokladen  och tittat i vilken hage de andra var så lät hon sig villigt fångas in så jag och Tant kunde rida ut en sväng. Sen fika och i väg pä en lektion, en ny ryttare och nytt ställe i dag vilket alltid är spännande, bara att hoppas på att det blir fler gånger och fler ryttare. 
 
Efter det så longerade jag galoppprogrammet med Szum  innan middagspaus. Avslutade sedan med att tömköra Pavel på banan och longera Chokladen med sadel, i dag uran bocksprång. Jag måste säga att hon gör mig väldigt glad den där Chokladen, hon blir rolig stt jobba med! 
 
Nu ska jag försöka bli frisk, helst tills i morgon!
 
Hon är inte bara fin utan väldigt trevlig också, min Choklad!
 
 
 

Energiboost!

Vissa dagar på jobbet så får jag väldigt mycket gjort, och då tänker jag inte på det som ingår i det jobbet utan i jobbet hemma. I dag har jag bokat grusjobbet till den nya lösdriften, löst finansieringen och jagat på transportfirman som ska köra hem mina balar. Och jobbat lite däremellan, och det är nog bra så jag kan betala allt sen!
 
Efter jobbet så var jag seg, haft ont i halsen hela dagen och det känns som febern är på gång, men red ändå Szum. I dag var han mer som vanligt, inte lika mjuk i ryggen som igår men ganska bra att rida. Fortfarande mycket låg form, lösgörande jobb och lättridning, men med bra känsla. I galoppen stod jag i lätt sits och bara rullade på och ändå kunde jag känna att galoppkvaliteten var mycket bättre. Energin var betydligt högre efter ridpasset! Nu försöker jag krya på mig med hjälp av lite te!

Jobbhelg igen!

Så har jag klarat mig igenom ytterligare en jobbhelg, det blir lite som det blir dom helgerna men det är ju bra betalt så det får man ta.
 
Igår efter jobbet så började jag med att städa! Det tog typ en timme men var välbehövligt! Fortsatte med att rida Szum som betedde sig väldigt  märkligt. Först fick han som sadeltvång när vi började gå upp mot banan, sen var han stel och stapplig när jag longerade honom och när jag satt upp var det som att sitta på en tunna, han sköt upp ryggen och var spänd. Men efter mycket skritt och sedan trav under lättridning på stor volt så släppte det lite och vi kunde jobba med lite sidvärts och tempoväxlingar, men han släppte inte helt. Väldigt spänd i musklerna i ryggen både före och efter ridpasset.
 
Fortsatte sedan med att jobba Pavel. Longerade först med fokus på att proo betyder stopp, vilket fungerar jättebra, och att stå kvar på halten. När det kändes bra så satte jag på honom ett reflextäcke! Han är inte van att ha täcke och tyckte det var rätt läskigt att bara ha på sig det, fortsatte longeringen med täcke. Sen tog jag honom på en mindre volt runt mig i skritt samtidigt som jag drog i täcket, klappade på det och viftade med det. Avslutade sedan med att hänga det runt halsen! Riktigt bra träning för honom då han nog tyckte jag var men än lovligt tokig när jag höll på med det där täcket! Innan jag tog in hästarna för kvällen så tog jag in Lemonaden och borstade henne lite!
 
På kvällen sedan blev det Morden i Midsummer och en sen middag med soppa och nygräddade baguetter. 
 
I dag tog jag Szum i töm innan jobbet. Jag ville se hur han rörde sig och betedde sig, men i dag var det en helt annan häst! Musklerna var mjukare redan när jag borstade honom och även om han var lite stel i bakbenen första varven så släppte det snabbt och han var väldigt fin sen. Inte blev jag så mycket klokare av det...
 
Efter jobbet så fick jag först besök av en kille från grusfirman som ska göra underlaget till min blivande lösdrift. Och sen kom Malin, vi red ut med Clarinett och Tant. Vi galopperade fort på grusvägen, vilket Clarinett behövde nu och Tant som var rejält taggad var inte nödbedd om det!
 
Sen hjälpte Malin mig med Pavel, han bjöd så bra och var avspänd när jag stod i stigbygeln så vi tog nästa steg och skrittade honom uppsuttet! Bara kortare sträckor med halter mellan men det gick bra! En gång hamnade han i ett sånt läge där han tidigare fått panik och försökt dra i väg, men vi löste det! Han stannade inte när jag prooade utan började steppa i sidled men han det blev inget mer utan han lyssnade och stannade, enligt Malin så gjorde hon inget utan han lyssnade på mig, det är bra! Vi gjorde om det igen utan stök. Känns som det går åt rätt håll nu!
 
Nu kör jag en repris på gårdagen med Morden i Midsummer, men varma mackor till i dag!
 
Pavel igår!
 
Och med täcket runt halsen!
 
Szum i morse!
 

Jobbfredag!

Fredag igen!
 
Började med att jobba Clarinett i töm innan jobbet. Hon var riktigt fin i traven men vill fortfarande byta bak i höger galoppen, men eftersom det är samma i töm som när jag rider så borde det inte bero på snedhet hos mig i alla fall. 
 
Efter jobbet så longerade jag Chokladen med sadel. Blev en hel del skutt och bocksprång när jag satte i gång henne i trav men jag hoppas att det ska försvinna när hon vant sig! I övrigt helt okomplicerad att longera trots första gången på banan i mörkret med lyse.
 
Nu ladda upp inför en jobbhelg!

Lunchavbytare!

I vanlig ordning blir inget som planerat, men det blev en ganska bra dag ändå!
 
Började med att longera Szum galoppprogrammet, när jag höll på med det så ringde de från Ica och ville att jag skulle komma och jobba. Det var kris och jag lovade att komma under lunchen i alla fall. Innan jag åkte upp dit så tog jag in Chokladen, sadlade henne och jobbade med lite start och stopp utanför boxarna och så gick vi en liten promenad. 
 
Efter ett par timmar på jobbet så fortsatte dagen hemma med att min nya inackordering kom! Det är en tjej som heter Sandra och hennes häst kallas Kakan. Nu var det Linda som hjälpt mig att rida en del som red dit hästen, och det utnyttjade jag direkt genom att hon fick hjälpa mig så att jag kunde åka några varv utanför boxarna ståendes i stigbygeln på Pavel. Avslutade sedan med att rida ut Tant en sväng.
 
Sen middag och till det tittade jag på 4års dressyren från Breeders. Nu sova, ny dag i morgon!
 
Den nya hästen i stallet. Hon kallas Kakan vilket ju passar bra in i mitt skafferi med Räkan, Chokladen, Dajmen och Lemonaden!

Krispigt!

Riktigt frostigt i morse, jag har letat reda på både höst och vinterjackan, mössa och fleecevantar!
 
Red först Szum, han var spänd och stum i kroppen när jag började men släppte ändå ganska bra äen om jag inte fickhonom helt genom kroppen så i morgon får det bli galoppprogrammet. Sen skrittade jag ut en sväng med Clarinett i skogen hemm, dvs i lite besvärlig terräng. Avslutade med Pavel, i dag hade jag ingen hjälp så jag longeade först och jobbade sedan med det jag kan göra ensam, och konstaterar igen att han är väldigt avspänd så länge han står stilla!
 
Sen en snabbfika och en snabbdusch, transporten till besiktningen, och den gick igenom (nyservad så det kändes som att den skulle göra det) och sedan massage. Inte alls någon skön och mysig massage i dag men jag hoppas att ryggen ska bli bättre nu!
 
I kväll har jag bokfört lite och tittat på Bonde söker fru, ny dag och mer ridning i morgon!
 
Frostigt och vackert i dag!
 
Lilla grå i frosten!
 
Från turen med Clarinett i dag!

Kanelbullens dag!

Jag bakar bullar ungefär en gång per år, på kanelbullens dag, så även i år!
 
Dagen började med att jag jobbade Szum i töm, det var ett tag sen sist och det syns att han stärkt upp sig i galoppen. Annars sprang han mest och spände upp sig i dag! Red även Clarinett på banan, vi jobbade med styrningen i galoppen över bommar och ett litet sockerbitshinder. Som sagt så finns det lite att jobba på med styrningen!
 
Efter lite småpyssel så drog jag igång med bakningen, när jag ändå var igång så gjorde jag en sats med tekakor också. Så 40 kanelbullar och runt 30 tekakor blev resultatet! 
 
Sen jobbade jag med Pavel, Elise hjälpte mig så att jag kunde åka lite på honom ståendes i stigbygeln! Även i dag tränade vi på start och stopp  (jag startar och stannar och ledaren är så passiv som möjligt), och att jag kan ändra position, röra på mig och röra honom. 
 
Kvällen sen blev en höstig middag med kantarellsoppa och nybakade tekakor, och sedan såklart kaffe och kanelbullar! Fick även besök som var sugen på bullar. Hittade nu i kväll sändningen från Breeders så nu kommer nog inte jag få så mycket gjort resten av veckan!

Tandläkardag!

I morse var det krispigt! Efte den här varma hösten är man ju ite alls beredd på kylan!
 
Jag jobbade bara till lunch oh åkte sedan hem för att invänta veterinären som skulle komma under eftermiddagen för tandvård. I väntan på att hon skulle öra av sig så krattade jag ridbanan eftersom det mest bara är där jag har någon mottagning. När hon sedan kom så började vi med Gandalf som hade några hakar och ojämnheter som behövde åtgärdas. Sedan Tant som hade ganska ordentliga foderinpackningar, de gjorde antagligen ganska ont förhon hade väldigt svårt att stå stilla trots rejält med lugnande! Sist ut var Chokladen som hon tog bort två ganska stora visdomständer på! Chokladen skötte sig jättebra även om första sprutan var väldofgt otäck, hon har ärvt lte av Räkans känslighet för stick. Men bara det var avklarat så gick det superbra sedan.
 
När hon var klar så var det kväll och jag frös, kändes inte som läge för att rida någon så jag gjorde kväll och försöker nu få upp värmen igen, vilket är rätt svårt i ett nerkylt hus. Men förhoppningsvis ska både jag och huset snart vara varmt!
 
Inga bilder från tandläkarbesöket men väl på Lemonaden i hagen!
 
 
 
 

Oktober!

Oktober nu och det känns som höst ute, dock fina dagar men kallt på natten.
 
Igår började jag med att gå runt den andra lösdriftshagen och kolla stängslet, jag plockade även bort tråden på en annan av vinterhagarna. Det är skönt att gå igenom allt nu, när det känns jobbigt så tänker jag på vad jobbigt det skulle vara att göra det i vinter med en meter snö och 20 minusgrader!
 
Det blåste rejält igår, jag red Tant som var rejält taggad i blåsten! Vi red bort till Nisse och kollade läget. Sen fick Szum gå galoppprogrammet i lina innan jag tog fikapaus och även en sväng på Ica för att handla det jag glömde igår.
 
Eftermiddagspasset inledde jag med att rida Clarinett i dressyrsadeln, lite strul i höger galoppen från början med lite byten men det blev bättre. Vänster galoppen är bättre och den började jag korta upp lite, där saknas mest lite styrning. Vi red in i en staketstolpe också, i trav, så det där med styrningen får vi nog trimma på! Fortsatte med att tömköra Pavel ut, den här gången gick vi på nersidan vägen, tränade på en massa bra att kunna saker, som att stå stilla på halt i en evighet! Avslutade med att ta in Chokladen och borsta henne. Sen blev det grillning på kvällen och även lite Kapten Morgan och cola!
 
I dag red vi ut på förmiddagen, jag, Elise och Malin, Malin red Clarinett och jag Tant, Elise red såklart Gandalf. Det blev en riktigt härlig tur i det härliga vädret! Sen hjälpte Malin mig med Pavel. Hon ledde mig många varv på banan när jag stod i stigbygeln, när jag står i stigbygeln är jag i samma position som när jag sitter i sadeln men det är lättare att komma av om något händer. I dag tränade vi på att jag kunde röra mig, flytta överlivet upp och ner och klappa honom medan han skrittade, stannadeoch startade. Jag kan ju utan problem stå i stigbygeln, röra mig, vifta med armar och sitta på honom på stillastående men så fort vi kommer i rörelse så blir han spänd ochvreagerar på minsta lilla rörelse från mig. Det här är något jag märkt tidigare med honom, tex så fungerade ju de förberedande uppsittningsövningarna bra på stillastående men när han skrittar så reagerar han betydligt mer och tycker tex att det är jobbigt när jag drar i stigbyglarna (vilket han inte bryr sig om alls annars). Så det är som att börja om från början när han rör sig, intressant och man lär sig något nytt hela tiden.
 
Sen longerade jag Chokladen! Hon har ju inte gjort det sedan innan betet men det gick jättebra, trav-skritt-trav i båda varv är inga problem och hon gjorde det dessutom på ett bra sätt! Sen ägnade jag en massa tid åt att ta ner tråd i en av sommarhagarna, och sätta upp tråd i vinterhagen som jag påbörjade igår.
 
I kväll har vi ätit rester sen igår, varit och hälsat på några vänner och jag har betalat räkningar, nu är det uppladdning inför i morgon som gäller!
 
Szum var lite trött igår när han skulle jobba...
 
Chokladen i stallet igår!
 
Från dagens ridtur!
 
Full fart i stallet i dag!
 
Chokladen efter longeringen!
 

RSS 2.0