Hoppträning!

I dag har jag varit med Traffe på hoppträning igen, innan var jag väldigt oladdad och tänkte inte ens åka men det gick riktigt bra och nu är jag givetvis nöjd med att jag var med!
 
Men innan dess hade jag såklart hunnit greja lite här hemma. Först red jag ut Midas, han var väldigt laddad i dag och hade nog fått vårkänslor tror jag! Grusvägarna var i alla fall fina och den lilla is och snö som låg kvar var mjuk och det var inga problem att trava mycket, och det behövdes för att rasta av Midas överskottsenergi! Sen red jag Szum på banan och han kändes riktigt fin efter helgens träning.
 
Lite anant pyssel har jag också hunnit med i dag som att sätta upp påskfjädrar, fixat påskägg och annat viktigt. På kvällen åkte jag och Traffe på hoppträning och jag var innan inte alls sugen, detta eftersom jag inte har kunnat träna något med bommar eller hinder sen förra träningen. Trots detta gick det ändå bättre än sist och vi hoppade lite mer i dag, blad annat hoppade vi vattenmatta. Visst märks det att han blir lite stressad i vissa moment i hoppningen och då studsar lite men det känns ändå hanterbart och som något vi kommer kunna träna bort. 
 
Nu är jag trött och nöjd så nu får det bli sängen, ny dag i morgon!

Måndagshumör!

Det börjar dra i hop sig till påsk vilket märks på Ica, mycket varor och kunder!
 
Hemma så tog jag Tant lite på töm igen för att återigen se hur hon rörde sig och jag tycker inte att hon ser helt hundra ut på böjt spår. Så nu är det lite dystra miner här hemma ett tag. Slog dessutom till med att betala lite räkningar och då blir ju inte humöret något bättre heller. Men det känns säkert bättre i morgon så nu gör jag kväll!

Sommartid!

Gårdagens sol och vårväder har i dag varit utbytt mot snö och blåst i massor, inte roligt alls!
 
I morse åkte jag och Szum på träning, och i dag fick jag akämmas lite för min häst! Det var en travhäst på travbanan som är bredvid parkeringen, det var tydligen väldigt otäckt för Szum ömsom stod och skakade ömsom drog med mig runt parkeringen... Även när vi kom in i ridhuset satt spänningen kvar i honom och det tog nästsan hela träningspasset innan han kom till arbete och vi kunde trava på volt utan tjafs. Ja vad ska man säga? Igår ar jag salig efter Traffes träning men Szum har en otrolig förmåga att ta ner en på jorden igen! Tur för Szum att han alltid är otroligt fin mellan sitt tjafsande!
 
Sen var ajg bara hem och vände, lämnade av Szum och transporten, fikade lite och sen i väg igen, denna gång för jobb! På första stället tömkörde jag en liten ponny och red en annan av lite större modell, ägarna var borta men ville ha hästarna motionerade. Det är ett jättebra sätt att utnyttja mig, både när man är bortrest och vill ha hästen motionerad eller om man inte hinner rida tillräckligt under veckorna. Perfekt att få hästen genomriden när man ändå inte hinner rida själv. På nästa ställe var det alldeles för halt för att kunna rida men sen avslutade jag lektionerna med två nya kunder som var väldigt ambiösa! På hemvägen svängde jag in och köpte med mig en pizza, det var jag ju värd efter alla timmar i blötsnön!

Annorlunda fredag och Träningslördag!

Igår var det en lite snnoröunda fredag, så pass annorlunda att jag helt glömde blogga! Först Ica precis som vanligt, sen hem och tog Midas i töm innan jag skyndade mig in i duschen. Jag och Peter var upp på pubafton på byn, visserligen lite folk och lite dåligt drag men med otroligt god mat och det är alltid kul att komma ut lite!
 
I morse var det lite segt trots att det inte blev speciellt sent eller så många öl, men jag kom i gång och hann greja lite hemma. Det har varit otroligt fint väder med sol och varmt i solen som kontrast till snön! Jag började med att jobba Szum lite i töm, det är lurigt på banan med is under snön på sina ställen så det gäller att hålla hästen där det är bart under. Sen kom Alida och vi red en sväng med Tant och Midas, vi travade lite ochjag tyckte att Tant rörde sig rätt bra så nu hoppas jag på att det är så! 
 
På eftermiddagen åkte jag och Traffe till Dannero för dressyrträning. Han var väldigt fin, kom upp med ryggen så jag tror han blev en decimeter större både på höjden och bredden. Doxk blev han ju väldigt trött av att använda en massa muskler som han inte är van att jobba med så på slutet var det tunga ben. Han ger numera en otroligt fin ridkänsla, det är stor skillnad mot i början när jag kände mig som en hopplös nybörjare när jag red honom. Då gick han med huvudet rakt upp, tog ingen styrnig, bjöd inte framåt utan det var mest trippande steg på stället och var helt stum i handen, lite har hänt sen dess i alla fall!
 
Nu är maten nästan klar och framdukad, jag väntar bara på Peter. Sen blir det lite pyssel här hemma och i 
morgon tidigt i väg på mer träning!
 
Traffe på Dannero!
 
Typisk Traffebild med tungan ute!

Tömkörningstorsdag!

I dag har jag haft introduktion av ny medarbetare på Ica, det har varit bra för dagen har gått fort. 
 
När jag kom hem var inspirationen som bortblåst, det var oinspirerande väder och oinspirerande underlag. Dessutom var planen att jag och Alida skulle rida ut men hon hade feber. I stället tog jag och jobbade hästarna i töm.
 
Först Traffe som hade lite problem med underlaget, när det är plusgrader är banan ganska bra men i dag hann det frysa på innan jag var hemma, och Traffe är en känslig kille vad det gäller underlag. Sen fick Szum gå lite i töm och han kändes faktiskt lite trött efter gårdagens ridtur. Avslutade med att låta Tant gå några varv i töm, jag ville se hur hon rörde sig. Tyvärr är hon fortfarande lite öm i traven men ser ren ut i skritt. Däremot måste jag säga att det har hänt mycket sen jag tömkörde henne förra gången, för 1.5 år sedan. Då tyckte jag hon var stretig och jobbig i töm men i kväll var hon jättefin och bra i formen, men tyvärr lite öm. När vi får ordning på hoven ska vi tömköra mera!
 
Det blev verkligen en riktig tömkörningskväll! Nu ska jag ladda för jobb i morgon, jag har haft fredag i dag så jag misstänker att jag kommer bli besviken klockan 6.00 i morgon när jag ska upp och det är fredag igen!

Vårsolig onsdag!

Härligt vårväder i dag, kallt på natten men så härligt i solen under dagen! 
 
Jag började dagen med att åka i väg för ombesiktning av bilen, inköp av spån till hästarna och lite mat till mig. Sen kom Alida och vi red ut på Tant och Szum. Det var ganska längesen Alida var här och red sist men det har varit svårt att få i hop det oh så har ju Tant varit halt. Ännu längre sen var det Szum var ut, men det börjar väl vara dags att ta tag i det igen. Vi skrittade ut en svängoch Szum var rätt avspänd på bortvägen och som en bomb på hemvägen, men vi tog oss hem utan värre tokigheter i alla fall. Sen trimmade jag Midas lite på banan, vi kunde rida på ungefär halva banan så det blev mycket volter och åttor.
 
Sen åklte jag i väg för lektioner, eller egentligen var det ju inte så mycket lektioner utan mest annat jobb. Först tömkörde jag en ponny, senhade jag två lektioner men på olika ställen och avslutade med att rida två hästar. Nu är jag rätt nöjd för i kväll så nu ska jag duscha och sova, Icajobb väntar i morgon igen!

Blåstisdag!

Igår regn, i dag blåst! Ganska typiskt vårväder med blåst, några plusgrader och mulet väder. Blåsten är bra för det torkar upp men det är inget roligt ridväder.
 
På förmiddagen var jag inne och grejade, putsade klart fönstren som jag började med förra veckan, så nu är alla fönster (utom det som sitter oåtkomligt i trappen) vårfina. Dessutom fixade jag i ordning ett gästrum, jag har haft ett rum kallställt i vinter och nu röjde jag upp och städade där. Så nu finns det resurser om någon vill komma och hälsa på! 
 
Sen gick jag ut och red. Började med Tant som fick gå en liten lugn tur, hon var lite öm första travstegen men detstläppte eftershand och i skritten märktes ingenting så jag tror det kommer bli bra nu! Sen var det Szums tur, han red jag på banan och det gick riktigt bra. I början var han väldigt okoncentrerad eftersom det var väldigt intressant vad Gandalf och Elise höll på med nere vid stallet. När han fokuserade på mig var han fin och det kändes som de här tre dagarna vila som han haft i helgen har gjort honom gott.
 
Jag och Midas hann med Elise och Gandalf ut en sväng. Vi red på grusvägen och det blev mycket skritt på vårpigga hästar! Sen tog jag lite fika innan jag red Traffe på banan. Underlaget tillät lite galopparbete och han var så fin! Vi travhoppade även ett litet kryss några gånger, nu längtar vi tills banan är lite mer avtinad så vi kan hoppa lite mer! På kvällen var en kompis här och fikade lite, jag hade gjort äppelpaj så nu är magen full!

Måndagsregn!

I dag har det regnat,  mig har det inte stört alls för jag har varit på Ica hela dagen!  Däremot har regnet gjort ett bra jobb på isen som jag hoppas snart är borta! 
 
Efter jobbet fick Midas jogga lite i töm, bara lite lugnt. I morgon väntar en heldag hemma med förhoppningsvis mycket tid för hästarna!

Vinter igen!

I morse var det vinter igen, snö och ruggigt! Jag red Midas innan jobbet, vi red grusvägen en bit uppöver. Tyvärr är det svårt med ridvägar just nu eftersom det fortfarande är is i skuggpartierna, morgonens snö gjorde det dessutom extra lömskt så vi höll oss å¨vägen där ajg visste attdet var lugnt.
 
Efter jobbet åkte jag förbi hos Peter och åt middag. Han skulle i väg och jobba sen så jag passade på att träffas, efter maten var det bara att åka hem för då kom hovis och slog på Tants sko. Hovbölden gick ut igår och om vi inte missat någon böld eller annat så är det bara att rida nu! Härligt! Sen har jag pysslat lite ute och inne, dragit av en enorm mängd hår av Räkan och gjort lite kontorsjobb. Nu ska jag ta in hästarna och sen blir det nog Så ska det låta på tvn!

I love bommar!

Lördag och Icajobb igår. Efter jobbet så fick Traffe arbeta i töm, bland annat lite över höga travbommar. Det är så otroligt bra jobb för hästarna med bommar, och det syns så tydligt när man har dom i töm och kan se hur de jobbar. Bommarna kräver koordination, balans och koncentrartion, dessutom hjälper de hästen att hitta takten, man kan justera steglängden och det kräver en hel del styrka att gå över höga bommar. Perfekt jobb för hästar som Traffe som har det jobbigt med kroppen och behöver bygga upp sig, även för Szum är det bra jobb. Han har svårt att hålla koll på sin stora kropp och tappar ju dessutom lätt fokus, dessutom behöver ju även han bli starkare för att hålla ihop sin stora kropp och rörelser. Perfekt jobb för grabbarna! Jag gillar verkligen bomjobb och använder det mycket på träningar och lektioner också, det ökar precisionen i ridningen och ökar känslan för eleverna då det ofta själva känner om det blir rätt eller fel. Ofta när man rider på banan så märker man inte om hästen går en eller två meter vid sidan om den väg man tänkt, att avsaktningarna inte blir där det är tänkt eller att man använder en hel kortsida för att förbereda en galoppfattning, detta brukar sedan komma som en liten surprice när man börjar träna dressyrprogram... Men med bommar blir det mer uppenbart att hästen inte går på den väg som är tänkt, att tempot är tokigt eller att lydnaden brister, precision helt enkelt! Bra jobb för alla typer av ekipage, styrketräning för både dressyr och hopphästar och även de ryttare som trivs bäst med att lulla i skogen brukar tycka det är roligt när bommarna kommer fram!
 
Efter jag var klar med Traffe så blev det middag och sen på kvällen fika hos grannen. I dag snöar det och nu ska jag och Midas ut och rida lite innan det blir mer Icajobb!

Solförmörkelse och sockrock!

Vårdagjämning, solförmörkelse och rocka sockorna i dag, inte illa för en vanlig fredag! 
 
Red Midas innan jobbet, vi var ute och travade på grusvägen. Sen passade jag på att studera solförmörkelsen på vägtill jobbet, och på jobbet hade jag såklart olika sockor (otroligt praktiskt eftersom jag ju aldrig tycks ha två rena strumpor av samma färg). 
 
Efter jobbet tömkörde jag Szum, han var ju rätt stökig igår så i dag körde vi lite repetition på att stanna, stå stilla, skritta och annat som är rätt onödigt enligt Szum. Men efter några påminnelser kom han nog i håg att visste vad proo betydde, skulle ju fattas annat så som jag tjatade med detta i början! 
 
Midas innan dagens ridtur!
 
 

Energiboost!

Jag vet inte varifrån men från n¨gonstans fick jag energi i morse och putsade fönster! 2/3 delar av undervåningens fönster hann jag med innan medlet och energon var slut! Känns rätt bra för det behövdes verkligen! Ni som följer bloggen vet att Peter frågade förra veckan om jag någonsin hade putsat mina fönster, så ni förstår ju att det fanns behov!
 
Sen var det hästarna som fick min energi, först ut var Traffe som jag red på banan. Han fick göra samma travbomsarbete som Szum igår och det gick rätt bra. Måste säga att det börjar lossna med honom och att jag börjar tro på att det ska bli häst av honom med! Sen fick Midas jogga lite i töm på banan, han var fin "som vanligt". Jag tar lite för givet nu att han ska vbara fin i formen, eftergiven i sidorna och trava bra men det har ju faktiskt inte alltid varit så!
 
Med Szum fick jag den strålande iden att tömköra honom uppe vid en vändplats så han skulle få lite omväxling, kan säga att jag sedan ångrade det infallet! När han beter sig som han gjorde i dag så undrar jag över hur jag överhuvudtaget kan sitta på den hästen, måste nog överväga om jag ska låsas in! Han drog järnet runt för att sedan tvärnita, bocka lite och sen järnet igen. Däremellan la han in några vändor upp på bakbenen och diverse tvärkast och bakutar! Han blir väldigt svårkontaktad, kör sitt eget race, och väldigt stark, till slut fick jag flytta om tömmarn alite för att få lite mer kontroll och få honom att komma till arbete. Innan jag ga mig travade han lugnt på voilt runt mig utan att ligga på. Jag kan inte riktigt förstå hur jag fixade att tömköra honom där uppe och på en massa andra ställen innan jag hade banan, då precis när han kom var han ju ännu värre (nu är han ju i alla fall lite skolad och fostrad och vi är ju överens om vem som bestämmer de flesta dagarna i alla fall) och då var jag ute och jobbade honom lite överallt. Men det gick ju tydligen det med, ibland blir jag lite imponerad över mig själv som lagt ett sånt jobb på den hästen! Att jag har orkat!
 
Eftermiddagen gick åt till att åka och köpa lucern, handla kattmat och ta en fika. Det senare var längesen jag gjorde men det är ju både avslappnade och energiboostande med en stund på ett fik med vänner, borde göras oftare! Sen var det middag och lektion i en grannby som gällde. Nu ska jag ta in hästarna och sen åka till Peter som varit borta på jobb några dagar!

Oenergisk onsdag!

I dag  hade solen gått och gömt sig och så även min energi! 
 
Red i alla fall Szum på banan först. Hade plcokat fram en massa bommar som vi jobbade med, han tycker verkligen det är riktigt jobbigt! I början håller han fokus bra och är nästan inte i någon bom alls men efterhand blir det mer och mer plockepinn av bommarna, när jag var klar var han så trött att han höll på somna när jag borstade och det är inte likt honom som måte ha koll jämt!
 
Red sedan ut Midas, mjuka grusvägar och snöklädda skogsvägar bjöd in till mycket trav och galopp. Midas upptäckte att det hade tinat fram mycket konstigt i dikeskanterna så koncentrationen var väl stundtals lite sisådär! Efter ridningen var jag i väg på lektioner och nu är det nog bara att sova som väntar, hoppas på ny energi i morgon!

Soltisdag!

Sol i dag med, helt underbart att vara hemma och pyssla hela dagen!
 
Förmiddagen började med lite faktureringsjobb innan jag gick ut och motionerade hästar. Szum fick jobb ai töm, och det va nog bra för i dag var han verkligen överallt! Stundtals superfin men däremellan visade han upp hela registret både på marken och i luften. Han fick jobba över travbommar och när han råkade riva någon bom så blev han förbannad och bockade en halv volt efteråt, vem vill hoppa honom sen tro?Ska han göra så varje gång han river så håller jag mig nog på dressyrbanan med honom!
 
Midas red jag på banan, det är is kvar men den är så mjuk att vi förutom travarbete med volter och skänkelvikningar kunde göra lite galoppfattningar. I dag bjöd Midas på en helt underbar ridkänsla och jag kunde bara sitta och njuta. I kombination med solen som lyste så jag kunde rida utan jacka så var det verkligen ett underbart ridpass!
 
Passade på att pyssla lite på gården, samla lite plastrester, kratta och sånt. Och så fick Räkan och Carinette lite kärlek och lite mindre hår kvar, jäklar vad Räkan fäller! Hon tänker nog vara naken när det är dags att föla! Efter middagen kom hovis och tittade på Tant, hon var rätt säker på att det är en hovböld men kunde inte hitta den, hon kommer tillbaka på lördag! 
 
Sen var det bara att packa in Traffe i släpet (eller bara och bara, han går inte in frivilligt just nu!) och åka på hoppträning. Eftesom Tant är halt så fick Traffe agera stand in och jag var rätt nervös innan över hur han skulle bete sig. Men det hade jag inte behövt, han ar visserligen spänd men gjorde verkligen ingenting utan skötte sig och kämpade på. Vi red framridninge och framhoppninge sen gav vi oss, det är viktigt att han får positiva minnen av träningarna nu!

Kontorsmåndag!

I kväll blev det ingen ridning efter jobbet. Jag kom hem lite senare än vanligt, var och kollade Peters djur på hemvägen, och eftersom jag just nu inte har jättepressat schema (alltså alldeles för lite att rida i mina ögon) så valde jag att i stället göra lite kontorsjobb. Så jag har skrvit lite fakturor, gjort annonser och försökt planera lite, nu ska jag ta in hästarna och sen blir det nog inte så mycket mer gjort i kväll. Även om det nog finns kontorsjobb för många timmar till, men det är ju en dagi morgon med!

Sköna, soliga söndag!

Helt underbart väder i dag med, känns verkligen som vår men det är ju för tidigt! 
 
Jag packade in Traffe i transporten och tog med mig honom när jag åkte på lektionerna. Ridbanan där var avtinad och jag passade på att hoppa lite! Inga konstigheter utan lite små kryss mest, vi har ju inte hoppat på ungefär sex-sju veckor! Det händer lite mer runt den ridbanan än min men han höll fokus bra! 
 
Sen hade jag ett par lektioner, i sol och med vårystra hästar, och körde en häst åt en kund innan jag och Traffe åkte hem igen. Hemma igen så åkte jag och Peter upp på byn och åt pizza. Jag har verkligen haft en skön helg! 

Ledig lördag!

Inte ofta jag är helt ledig en lördag, men det var jag igår. Dessutom visade sig vädret från sin absolut bästa sida!
 
Jsg började dagen med att rida lite, Szum fick trava lite över korta och höga bommar. Det är bra styrketräning för honom som gärna vill bli lång. Men innan vi kom så långt hade vi först en disskution om hur vida man kan trava förbi ingågngen utan att försöka stanna och backa ut, efter några varv och funderingar så kom även Szum fram till att det gick att genomföra! Det är så typiskt honom, först lite istadig och testar gränserna och sedan när han kommit över det så blir han överladdad och reagerar på allt! Jag skulle sätta igång honom i trav precis framför bommarna, petade till honom lite med spöet för att han verkligen skulle få tryck i traven direkt, dock resulterade det i att han fatade galopp och hoppade studs över bommarna! Och då var det ju mindre än en halvtimme sen han hade tjurat vid ingången och inte tagit varken skänkel eller spö! Men man får verkligen träna på att anpassa sin ridning! Sen red jag ut med MIdas oxh vi travade på grusvägarna i solen, så härligt!
 
Resten av dagen gjorde jag sånt som jag inbillar mig att vanliga männsikor gör en solig lördag, med vanliga människor menat jag de som inte rider en 3-4 hästar om dagen, som att äta våfflor, inventera vad som behöver göras i sommarstugan (i mitt fall lägerhuset), dricka kaffe hos grannen, grilla och titta på Melodifestivalen! I dag är det full fart igen, och sol i dag med, helt underbart!
 
Baloo är kungen av  Brännan!
 
Hästarna fick vara utan täcken i solen!
 
Traffe njuter!
 
Vi var även och hälsade på Chokladen men hon var mest hungrig och hade inte tid att vara med på kort!

Ljusare tider!

Fredag och Ica igen! Efter jobbet så red jag Midas, och trots att klockan var över halv sju innan jag kom ut så var det inte kolsvart! Jag hade faktiskt ledsyn hela ridpasset, det går verkligen mot ljusare tider och det är ju helt underbart! Eftersom min ridbana är mer än lovligt isig så red jag till en vändplan och trimmade lite volter och åttor!
 
Sen plockade jag av Tant en sko, hon har ju varit lite halt den här veckan och jag misstänker hovböld. I kväll tog jag av skon och försökte klämma igenom hoven med visitertång, hittade inget så det är nog bara att avvakta lite till. Har jag tur så var det någon söm som tryckte.

Fönsterputsare!

I dag har jag putsat fönster mest hela dagen! Inte här hemma utan på jobbet, vilket väl var synd eftersom Peter undrade igår om jag någonsin hade putsat mina fönster (fast det har jag gjort, i alla fall en gång på 9 år -jag har väl helt enkelt haft roligare saker för mig). Dessutom var det inte fönster utan glasdörrarna till kylarna, nu är de rena och fina och jag är trött i armarna!
 
När jag kom hem från jobbet red jag Traffe på banan, i dag med träns men med lös nosgrimma. Det gick faktiskt bra, han släppte fint trots att underlaget inte var på topp (vilket det alltid borde vara enligt Traffe). Sen fick Szum jogga lite i töm. Så mycket roligare än så blev det inte i dag!

Solkatt!

I dag har det varit underbart väder med sol hela dagen! Det gillas!
 
Jag åkte i väg redan i morse och jag hjälpte till med tömkörning av en häst åt en kund. Sen åkte jag direkt och fick massage. Det var alldeles för längesen jag var på massage nu så det behövdes verkligen, eftråt var ajg alldeles mör i kroppen! Hann rida två här hemma innan lektionerna, Szum dressyrade ajg lite med och Midas fick gå ut. Szum var lite rolig, banan är ju isisg och på vissa ställen låter isen rejält. Det var inget han brydde sig om, i alla fall inte till och börja med. Vi trimmade skänkelvikning på diagonalen och fick til ett par som var riktigt bra, men då blev det nog lite jobbigt för mitt i en skänkelvikning tittade han till på något och precis då knakade isen till och han flög i luften och gjorde en helomvändning! Som tur var satt jag kvar! 

Sen var jag i väg på lektioner och tömkörde ytterligare en häst åt en kund innan det nu är kväll, baa att ladda för Ica i morgon!
 
Baloo njöt också av solen och värmen i dag!

Vårtecken!

Nu duggar vårtecknen tätt, för hästägare är nog de säkraste tecknen att det är fullt av hårtussar på marken när man borstat hästen! Mina hästar har börjat fälla och Räkan är nog den som fäller mest just nu, de bara rasade hår av henne när jag borstade i hagen i dag!
 
Ett annat vårtecken är när grusvägarna tinat fram så man kan vara ute och trava på dom, sen är hästarna grusiga på hela benen och under magen, I dag var jag och Elise ute med Midas och Gandalf  och travade på grusvägarna, så härligt! Än så länge är det en del snö och is kvar på vägarna men det dröjer nog inte länge förrän det är bart överallt. Sen red jag även Traffe, med sidepull, men höll mig då på banan. Jag fick han inte riktigt att släppa helt men både ny utrustning och underlaget bidrog nog till det. Det kan vara svårt med ledande tygeltag och med att ställa hästen på sidepull och eftersom det är mycket så jag jobbat Traffe så är det klart att det gör det svårare, annars verkar han nöjd med sidepullet.
 
Clarinette tömkörde jag ute i snön, hon började väldigt bra och koncentrerat men sen försvann fokuset och hon började studsa runt i stället. Jag tror helt enkelt att det är överfullt i huvudet just nu och at hon blir trött, har därför bestämt att hon ska få lite vila för att hinna smälta allt. Efter lite middag så åkte jag och hade en lektion, och drack en kopp kaffe, innan det återigen var dags att ta in hästarna för kvällen.
 
 
Traffe med sidepullet!
 

Måndag morgon!

Måndagmorgon är aldrig roligt men nu tycker jag det har varit värre än vanligt. Förra måndagen hade ju Traffe blivit biten och i morse var Tant halt när jag ledde ut henne. Jag kan inte hitta något fel men misstänker att det är en hovböld, om jag minns rätt så var det i den hoven som det satt en liten sten fastkilad förra veckan. Bara att hoppas på att det går snabbt och smidigt över!
 
Efter jobbet så red jag Szum lite på hockeyplanen hemma! Just nu ser banan mest ut som en hockeyrink men fungerar ändå hyfsat för de skodda hästarna. Så klart blev det rätt lugnt arbete men vi jobbade med övergångar, lite bogen in och med det som vi diskuterade på träningen sist, nämligen att jag ska ställa lite större krav på honom och inte acceptera att han lattjar med mig!

Galet väder!

Alltså det här vädret är ju helt galet! Många plusgrader i dag och snön försvinner i en rask takt, men det är ju bara början av mars! 
 
Jag red Szum ute i snön i morse innan jobbet. Det var nog jobbigt i snön men han kändes fin! Efter jobbet fortsatte jag ute i snön men denna gång med Clarinette. Henne longerade jag först och antagligen blev hon väldigt trött av att springa i snön för hon var koncentrerad när jag började, men allt eftersom så blev hon alltmer fokuserad på annat. När jag satt upp och red så var katten som klättrade i ett träd intill betydligt mer intressant än mig, och hon kändes både okoncentrerad och trött. Jag bestämde mig för att fortsätta ridningen en annan dag när förutsättningarna är bättre,  det är ju precis så här det är med unghästar -dagsformen växlar! 
 
Avslutade med att tömköra Traffe på banan,  eftersom han har sitt sår så använde jag sidepull. Det fungerade bra, han verkade nöjd med det och var lika fin som han varit de sista gångerna. Nu har vi ätit en sen men god söndagsmiddag, lite Wallander på tvn och en nybakad kaka står och väntar som efterrätt! 

Blåbärshoppning!

Den här dagen började inte alls som jag hade tänkt mig! Att vakna av att det spöregnar i mars är inte roligt,  när man dessutom ska i väg med transporten så är det ännu värre!
 
Jag och Midas åkte hur som helst till Ammer på blåbärshoppning, jag trodde lite naivt att bara jag kom ut på asfaltsvägen så skulle det vara bra väglag. Men i backarna ner mot älven var det svallis och helt blankt! Trots att jag krypkörde så släppte det rejält ett par gånger! Fruktansvärt otäckt trots att jag faktiskt klarade upp det!
 
Även på tävlingen var det bitvis halt. Jag skrittade bara Midas lite ute innan det var dags för min höjd att få hoppa fram i ridhuset. Först red vi 50 cm, som tur var så var vi få anmälda i den klassen. Midas var väldigt spänd först men slappnade av efterhand. Alla hästar var kvar i ridhuset under hoppningen och det var rätt skönt. I den första rundan travade vi på de flesta hindren och han rev det näst sista hindret och smet förbi det sista en gång när jag tappade yttersidan.
 
Sen fick vi vara kvar i ridhuset för nästa klass, 60 cm. Den här gången var vi fler ekipage men eftersom vi ridit en klass redan så skrittade jag mest,  tog bara ett par språng precis innan det var slut på framhoppningen. Den här rundan kändes riktigt bra, jag kunde ha galopp mästan hela vägen och Midas car fullt fokuserad åå hindren. Tyvärr fick vi ett litet pet men jag är trots det jättenöjd! För Midas var det em dag med mycket miljöträning och nya intryck, tror han var ordentligt trött sen! 
 
Hem kom vi utan problem. Jag tömkörde Szum ute i snön, det var busväder med blåst och regn men han fick jobba på bra i snön ändå. Nu i kväll har vi varit till grannen som fyller år i dag. I morgon väntar Ica igen så det är nog dags att sova!

Motställd!

Helt underbart vårvinterväder i dag med, men tyvärr var jag tvungen att vara på Ica i dag!
 
Red Midas innan jobbet, vi trimmade lite på banan. Det blev ett lugnt och enkelt arbete och jag jobbade mycket med att motställa på volten. Alltså att växla mellan att ha honom ställd inåt och utåtställd, egentligen är korrekt uttryck att jag växlade mellan rättställd och motställd eftersom maninte kan rida hästen medvetet utåtställd. Innersidan är nämligen den sida som hästen är (är tänkt att vara) ställd åt. Det är en bra check att hästen är i ramen och eftergiven, det låter enkelt att bara kunna ställa om hästen men det är inte så lätt. Tanken är att när som helst kunna ställa om hästen, även på volt, utan att tappa vägen, tempot eller takten.
 
Efter jobbet så longerade jag galopp programmet med Traffe, i grimma! Han har ju sitt bitsår som sitter så att bettring och sidostycke trycker på det, men grimma går bra. Jag ska prova sidepull nästa gång och se om det också fungerar. Sen packade jag i hop det som jag och Midas ska ha med oss på blåbärshoppningen i morgon!

Tips från coachen!

Jag har fått lite önskemål om att sammanfatta Lars Roepstorffs föreläsning i onsdags. men det är inte helt enkelt att sammanfatta en flera timmar lång föreläsning som var så otroligt informativ, intensiv och lärorik som den här var men jag ska försöka bena ut några av de träningstips som han gav!

Vi måste träna våra hästar mer och hårdare! Han tycker att många ryttare är för försiktiga med att verkligen trötta ut hästarna, vi hamnar lite i mellanmjölkens land och rider i ett jämnt, molande tempo i stället för att låta hästen bli trött och sedan vila. Vi behöver inte vara rädda för att ridai tempon över 600 meter per minut och han rekommenderar galoppintervaller.
 
Lars tycker även att vi ryttare har för dålig koll på hur vi verkligen tränar våra hästar. Vi har inte alls koll på intensiteten, puls, tempo eller mängd. Jämför med en travtränare som vet exakt hur hästarna har jobbat, hur långt de gått, vilket tempo och vilken puls de haft. Vi ryttare vi rider "ett lugnt pass" eftersom han gick "så hårt" i går, men hur då lugnt eller hårt? 
 
Unghästens tillväxtzoner i benen sluts från 6 månader till 36 m¨nader, ryggkotpelaren är det sista som är faäridgväxt, den är klar vid 6 års ålder. Under denna tid är träning viktigt, men det måste vara rätt och lagomträning. För den unga hästen (föl och de första åren) är hagvisteölse med mycket rörelse viktigt! Under inridning och utbildning är det sedan viktigt att hästen får bygga upp sig. Studier visar att de hästar som tävlats i alal sicipliner som unga sedan ahr ett längre liv som tävlingshäst.
 
Enligt Lars så är dagens avel "för bra", den får fram hästar som har så lätt för sig att de inte behöver någon träning. Han menar att en talangfull häst, som många är i dag, har inga problem att hoppa en 1,20 bana efter endast några veckors ridning, men hålle hästarna om man gör så? Han jämförde med de hästar som fanns förr som behövde rejält med grundridning innan det gick hoppa en bana med dem, då hann de byggas upp under tiden!
 
Vi kan inte edöma om hästen har mjölksyra utan att ta prov! Hästarna kan se väldigt oberörda ut och ändå ha höga nivåer av mjölksyra, därför rekomenderar han intervallträning efters mdet ger en chans att få bort mjölksyran mellan intervallerna. Och att lära känna sin häst!
 
Att Lars har forskat en del på underlag vet nog de flesta, hans komentar om vad ett bra eller dåligt underlag är var: Det beror vad man ska göra! Asfalt är ett jättebra underlag om man vill "roadworka" sin häst och bygga upp leder, senor och ligament. Det krävs lite tillvänjning men sedan är det ett bra underlag för det, men om man vill hoppa krävs något anant. han anser att vi måste vänja hästarna vid olika typer av underlag och att et för bra underlag kan vara skadligt för hästarna. Detta eftersom ett bra underlag ger högre fart och en högre fart ger fler skador!
 
Materialet är 50% av underlaget, de resterande 50 % handlar om underhållet! Hur man underhåller och behandlar underlaget avgör mycket hur resultatet blir!
 
Den här bilden visar hur många faktorer som påverkar prestationen och hållbarheten, och därmed hur svårt och stort detta ämne är!Tex. avel, utfodring, skoning, nervkonstruktion, uppfödning, samarbetsförmåga, uthållighet mm, mm
 
 

Facebook snackis!

Har ni sett filmen som gått varm på Facebook (och Hippson) med en häst som går en minst sagt avancerad cavalettiövning? Jag blev lite inspirerad av den och gjorde en liknande övning på en av lektionerna i kväll, fast med lite mindre bommar....
 
Själv red jag på dagen i det helt fantastiska vädret med sol och någon plusgrad. Elise kom på förmiddagen och vi red ut med Gandalf och Midas. En av skogsvägarna hade jättefint snöunderlag och det var perfekt att trava på. Sen fick Szum jobba lite i töm, han har haft lite semester efter helgens träning och såg nu väldigt fräsch och fin ut!
 
Efter en snabblunch så red jag ut med Tant på samma väg som vi red på förmiddagen, hon fick gå galoppintervaller. Avslutade med att tömköra ut Clarinette, det var första gången vi gick ut en sväng utanför gården. Hon gick med raska kliv från gården men hon upptäckte när vi var på uppe på vändplanen och tränade styrning att hon var ensam och började tokgnägga. Det gick med ännu raskare kliv hem men ändå var det inga problem att göra halter när jag ville. När vi kom tillbaka på gården gjorde Gandalf några tokryck i hagen vilket fångade Clarinettes koncentration men annars tyckte jag att det gick bra. 
 
Efter lite middag så var jag i väg på lektioner, och hade den där roliga Facebook övningen. I morgon väntar Ica igen, snabbt tillbaka till verkligheten efter gårdagens kurs!

Snart hemma igen!

Nu är jag snart på hemmaplan igen efter en kanondag med kurs i Stockholm! 
 
Det var jätteroligt att träffa Stina igår, det är nästan tre år sedan jag var nere sist men det kändes som förra veckan! I morse tog jag tåget in till Stockholm och sedan letade jag mig ut till Solvalla. Det var kurs för utbildade ridlärare och man måste gå den minst vartannat år för att få behålla sin behörighet och level. Temat för i år var hästen och då i synnerhet ridskolehästen.
 
Lars Roepstorff föreläste, jag har lyssnat på honom förut och tycker att han är helt suverän. Han är otroligt kunnig och har forskat inom skador, träningslära, biomekanik och underlag. Det var en mastig föreläsning som handlade mycket om hästars hållbarhet, vilkey ju är något som jag är otroligt intresserad av och brinner för! Dessutom träffar man en massa människor med samma intressen så det blir många givande samtal. Nu är jag fylld av inspiration, idéer och energi.
 
Det är en knapp halvtimme kvar till Sundsvall, sen är det bara hem och ta in hästarna!  Jag har som vanligt hsft tur med bra hjälp hemma, denna gång är det Peter och Elise som hållt ställningarna. Ändå är det skönt att komma hem och se att allt är bra med guldklimparna!
 
 

På resande fot!

Det är inte ofta jag är på resande fot men i kväll är jag i Norrköping! Jag ska på kurs i Stockholm i morgon, det stämde inte med tågtiderna att åka över dagen och i stället för att bo över i Stockholm så åkte jag till min kompis Stina, som jag gick ridlärareutbildningen med, i Norrköping. 
 
Innan jag åkte så red jag Clarinette. Vi kunde hålla till på banan, jag longerade lite först och sedan satt jag upp och red. Det gick verkligen jättebra, vi har ju bara travat en gång förut och då med Tant framför men i dag travade vi lite på banan utan problem! 
 
Nu ska jag umgås lite med Stina, i morgon väntar en lång men förhoppningsvis givande dag!

Love is in the air!

Som några av er som läser bloggen redan vet, och andra kanske anar, så har jag ju träffat en kille. Jag har ju varit ensam i mer än åtta år och trivts väldigt bra med det men nu verkar det vara slut på det!
 
Han heter Peter, är några år äldre än mig och väldigt djurintresserad. Praktiskt nog bor han bara några kilometer bort, på en gård med får, ankor, höns, hund, katter och till och med ett par hästar! Vi har hängt ihop i en dryg månad och det känns jättebra så ni kommer nog märka av honom här på bloggen. I övrigt är det roligt med lite sällskap och hjälp, och jag tror det här kommer vara positivt även för hästverksamheten!
 
Så nu vet ni det! ;)

Filmer från helgen!

Här är några filmer från helgen!
 
Först Midas som var och hoppade i lördags!
 
 
 
Och en film från Traffes dressyrträning igår!
 

Bitskada!

Dagen började inte så bra, Traffe har antagligen blivit biten av Szum och har ett sår på nosen. Typiskt nu när han var så fin på träningen och jag vill rida mer, men jag tror inte det ska vara någon fara med honom i alla fall. 
 
Efter jobbet red jag i vanlig ordning. Jag var nöjd över att det gick att rida ett lugnare dressyrpass med Midas på banan trots att han är barfota. Vi trimmade övergångar och tempoväxlingar, och försökte hitta en bra känsla i traven. Sen red jag Tant, och vi kunde äntligen köra lite galopparbete. Hon var lite tjafsig i början men släppte sen och det kändes rätt bra innan vi var klara.
 
 
 Stackars Traffe!

Värdehöjning!

Även i dag har jag varit och tränat, i dag var det Traffes tur. När jag lastade honom i morse var han väldigt billig men värdet och priset hade stigit rejält efter träningen sen!
 
Jag var ensam när jag lastade och Traffe var inte jättesugen att åka, jag lade på lina bakom honom men han vände på luckan och hoppade ut över linan. Det var inte helt lätt att parera honom och hålla linan samtidigt. I stället fick jag jaga honom i ute i djupsnön. Sen slutade det såklart ändå med att han stod på släpet.
 
Träningen gick verkligen superbra och han var så fin! Vi har inte galopperat på flera veckor men det var inga problem utan jag så fin känsla i vänster galoppen att jag hade kunnat galopperat hur länge som helst. Det var roligt att han gick bra när hans förra ägare vsr och tittade!
 
När jag var hemma igen så tömkörde jag Clarinette ute i snön. Hon är alltid väldigt taggad när man börjar men bara man får henne att koncentrera sig så är hon jättefin! Jag tror hon kommer få en väldigt bra ridbarhet!
Traffe innan lastning och lösgalopp runt hagarna!

RSS 2.0