Brunst!

Nu är det hög tid för brunst på stona, har man inga planer på att betäcka så håller man kanske inte koll på brunsten om man inte har ett sto där brunstperioderna ställer till det i ridningen. Vissa ston blir ju väldigt störda när de brunstar och kan vara besvärliga att rida då. Jag har haft sådan tur att jag alltid har haft ston där brunsten knappt märks.

Corran är väldigt brunstig just nu! Hon stod och flörtade med Peppe och kissade konstant när jag gjorde i ordning henne i dag. Men att rida är hon som vanligt, vi skrittade ut en sväng och sen red vi dressyr här hemma, och jag är riktigt nöjd. Jobbade med volter i olika storlekar och att ändra vägen. Ni som rider för mig vet att jag ofta tjatar om vägen... Hade en jättefin känsla i höger galoppen! Taggen fick rida ut en sväng, galopp på stigarna och han var givetvis pigg och laddad!


Snygg och brunstig!

Onsdag!

Dagen har rullat på med ridning och träningar. Började med att rida Corran som jag var ute och galopperade, bra konditionsträning för henne. Longerade sedan Peppe innan jag hoppade Taggen och Räkan här hemma. Taggen kändes riktigt fin, speciellt de sista sprången då han verkligen hoppade upp sig. Räkan har inte hoppat på länge så vi hoppade bara lågt och försökte hitta jämn bjudning på hindren.

På eftermidan och kvällen hade jag träningar både här hemma och hos Nylands Hästsportlag. Kvällen avslutades med att jag red Totte, treåringen som var här på inridning i vintras, han var lite spänd i början men slappnade av efterhand och det kändes riktigt bra. Det är så roligt när man kan behålla kontakten med de hästar som varit här på utbildning!


Jag och Totte i ridhuset, i mars.

Första uteritten!

I dag red jag ut Peppe för första gången! Malin red med på Räkan som draghjälp och moraliskt stöd, han var lite spänd i början men det släppte ganska fort och han var verkligen jätteduktig! Jag har ju bara ridit honom utan ledare i lördags, så det var lite spännande men det är så nyttigt för dom att få gå ut efter en annan häst. Det ger mycket mer än att försöka styra runt dom på banan. I skogen får dom bjudning och styrningen kommer naturligt. För Peppes del kommer det bli mycket ridning i skogen nu i början så han får träna upp sin balans, och få lite styrka i sin stora och gängliga kropp. De första turerna med unghästarna är speciella och det är så roligt när det går så här bra!

Även Corran har fått ett bra jobb i skogen i dag, henne travade och galopperade jag på stigar i skogen och fick ett väldigt fint stöd i handen! Dessutom fick vi flera fina och klockrena höger fattingar, på rakt spår, den galoppen kan vara lite svår att fatta i bland men i skogen går det oftast bra. Det är verkligen nyttigt för hästarna, och speciellt unghästarna, att få jobba i skogen. Man får så mycket naturligt, som bjudning, avspändhet och lösgjordhet! Jag tror verkligen på konceptet att utbilda hästarna i skogen!

Även de äldre grabbarna, Taggen och Oliver, fick gå en uteritt i dag. Och på eftermiddagen var jag i väg och hade en träning. Denna gång för en tjej med islandshäst. Man kan inte säga annat än att jag har förmånen att få ha alla typer av ekipage, och det är så roligt!


Jag och Peppe i lördags när vi red utan lina för första gången!

Vilda djur!

I kväll när jag och Räkan var ute och red så träffade vi på en älg. Vi kom i galopp när det helt plötsligt stod en älg mitt över vägen! Det är rätt mycket älg ute nu, Räkan och jag träffade ju en förra söndagen också, och i onsdags stod en älg alldeles bredvid hagen. Så de blir ganska älgvana till slut, men visst är det alltid lite spänande att träffa djur ute i skogen, man vet aldrig riktigt hur hästarna ska reagera. Och det är ganska häftigt att man kommer så nära djuren!

Jag har ju träffat en del djur när jag ridit genom åren, har hittills klarat mig från björn även om det finns här i krokarna och man brukar kunna se både spår och björnskit emellanåt. Förutom det vanliga som älg, råddjur och räv (som jag och Räkan också såg i kväll) så har jag genom åren träffat på; hjortar, lösa får, lösa kalvar, en tjur och lösa älghundar! Hjortarna träffade jag för många år sen när jag hade ponny och bodde hemma ännu. Tjuren mötte jag och Zazza, min förra häst, på en ridtur. Den vallades, lös, på väg till en annan hage. Det var även Zazza som jag glatt travade med på vägen en vinter när det hoppade ut ett får från skogen! Behöver jag säga att det blev en hastig ändring av färdriktning? Lösa älghundar har jag träffat på två gånger, båda gångerna satt jag på en unghäst! Första gången red jag en treåring, när det kommer en hund genom skogen som skäller och följer efter oss! Men en cool häst som lugnade sig snabbt, även om hunden följde efter oss en bit. Sen hoppade det ut en hund bakom mig och Malin när vi red i höstas, då satt jag på Corran och Malin på Räkan. Och även om de blev rädd när det hoppade ut en hund från skogen så var det ett skutt och sedan konstaterade dom att det bara var en hund..

Visst är det spännade att rida i skogen? Det är ju lite av tjusningen med att rida ut, att man aldrig vet vad som ska hända! Och miljöträningen för hästarna får man på köpet!

  
Älgspaning i hagen! Om man tittar noga så ser man älgen utanför hagen!

Tävling i dag igen!

I dag var det tävlingsdags igen! Denna gång hoppning på Näset utanför Sundsvall, jag hade Taggen och Malin åkte med Oliver. Och det var riktigt varmt, redan till första klassen som ändå gick tidigt. Då jag och Malin åkte själva utan hjälp med oss så var det baa att gilla läget och rida fram i både kavaj och väst, rätt varmt kan jag lova!

Första klassen var en 0,90m, och Taggen kändes riktigt fin! Det var en linje med räcke till oxer där han blev lite stark på räcket och sen släppte jag lite på oxern så dom två rev vi, i övrigt var han jättefin! Andra klassen var 1m, och banan var riktigt svår och tuff för att vara 1 meter på lokaltävling. Dessutom hade arrangörerna strul med högtalarna så på framhoppningen hördes ingenting och det blev uppehåll i tävlingen, vilket gjorde att framridningen blev alldeles för utfragen och med mycket väntan. Taggen kändes ändå på hugget, och hoppade riktigt fint på framhoppnngen. På banan fick vi problem i svängen till tvåan, en svår sväng som fler hade problem med, så vi kom snett på det. Sen hade vi även problem med en linje med oxer på böjt spår till kombinationen, vi kom väldigt nära in i kombinationen och han hoppade nästan stillastående in, så det blev två galoppsprång där i stället för ett... Men emellan dessa problem hoppade han jättebra! Och även om resultaten för dagen (8 fel första klassen och 12 fel andra klassen) inte kanske är jättebra så kändes han fin, och jag tycker han hoppar bättre och bättre hela tiden nu, så jag är ändå nöjd! Dessutom jobbade han på bra i värmen! För Malin gick det jättebra, hon var felfri i 90 klassen och hade en rivning (surt nog på första hindret) i 1 meter, riktigt bra jobbat och det märks att hon har hittat knapparna på honom nu!

Hemma igen så longerade jag Peppe, som förutom att jobba med galoppen, fick hoppa över den lägsta stocken som jag har här hemma, i lina! Det gick jättebra! Jag hann även hämta hö och avslutade kvällen med en ridtur med Corran. Det var riktigt mysigt och temperaturen var perfekt för att rida!

Vilken helg jag har haft, fullmatat med häst! Är riktigt sugen att träna vidare nu och ser fram emot sommarens tävlingar! Men nu blir det duschen och sen sängen!


Då det inte blev något fotat i helgen så bjuder jag på en bild från förra tävlingen i stället!

Dressyrdag!

I dag var det dags för räkan att tävla dressyr, vi var till Tanne på Frösön. Jag hade låga förväntningar då jag inte riktigt tyckt att Räkan var i form, och jag var orolig lite att hon skulle tjafsa och stå emot skänkeln. Jag började med att rida fram henne ute i skogen, travade och galopperade där innan jag gick in på framridningen. Hon var spänd men kändes riktigt fin i skogen. Och den känslan höll faktiskt i sig inne på framridningen också! Även programmet kändes bra, sen finns det ju fortfarande mycket kvar att jobba på och det fattas några procent upp till placering ännu. Domaren dömde rätt lågt så med mina 55.6% hamnade jag i mitten av resultatlistan, och med den känslan jag hade innan så får man vara nöjd! Om Räkan sköter sig lika bra nästa gång, och jag rider lite bättre och vi tränar lite mer så ska vi nog vara ännu närmare placeringarna nästa gång!

Väl hemma igen så red jag och Malin ut med Taggen och Oliver en liten sväng. I morgon är det deras tur att tävla, då i hoppning, så de fick även en dusch! Hann även med att rida lite på Peppe. Malin började med att leda mig upp till hagen och vi testade lite styrning, start och stopp innan vi tog av linan och jag red själv på honom! Gick jättebra och jag red själv ner till stallet igen sen, även om Malin fanns med som stöd. Mycket nöjd med honom!Tävlingshelg!

Den här helgen är det en riktig tävlingshelg! I morgon ska jag tävla dressyr med Räkan i Östersund, och på söndag är det hoppning med Taggen i Sundsvall som gäller. Just i kväll är jag inte jättetaggad men jag hoppas att det kommer. Har i alla fall tömkört Räkan i kväll och tvättat henne. Har inte så höga förväntningar på morgondagen för henne då jag inte tycker hon har känts riktigt i form sista veckorna. Kommer vi igenom programmet utan större missar och krångel får jag vara nöjd! Håll tummarna för oss!


Bild från vår sista lokala dressyrtävling, det är nästan två år sedan...

Träna i sommar?

Jag vill bara påminna er som är sugna att rida och träna i sommar att jag har träningar och lektioner som vanligt hela sommaren! Min tanke är att försöka fortsätta erbjuda träningar i Hammarstrands området (Ammer, Krångede) en dag per vecka, och i Långseleområdet (Bäckaskog, Forse, Nyland) en-två dagar i veckan, för ridande i Bispgårdenområdet finns det möjlighet flera dagar i vekan. Som vanligt kan du även få hästen riden eller tömkörd!

Exempel på priser:
Privatlektion 30 min 180kr
Parlektion (två ekipage) 45 min 140kr per person
Ridning av häst (i ordninggjord) 180kr
Tömkörning 150kr

Fyrkant!

Tänkte att det var dags för ett övningstips! Den här övningen hade jag i dag för en av mina elever. Det är en övning som är bra om ryttare vill vända med innertygeln, för att få hästen i ramen och mer rakriktad, och för att få hästen mer på yttertygeln.

Det är väldigt enkelt, du rider på en lite fyrkant en bit innaför spåret och staketet. Hästen ska vara rak, och hörnen fyrkantiga. Tänk att du ska vända framdelen på hästen runt bakdelen, och vända främst för ytterhjälperna. hästen får inte böja hlsen i vändningen! Om bara hästen är tillräckligt utbildad så kan du göra denna övning i alla gångarter. I galopp är det en bra styrkeövning och hjälper de hästar som gärna går på dubbla spår att bli rakare!Värme!

Har haft en kanon dag, fint väder och fina hästar, kan det bli bättre?

Först ut var Räkan, som jag red ut. I början kändes hon lite sådär men det släppte eftre hand, och efter vi hade galopperat på små stigar och över lite grenar och små stockar så kädes hon jättefin på hemvägen! Taggen hoppade jag här hemma, kändes också jättefin - i alla fall när jag red rätt och inte släppte i väg tygeln. En bra känsla inför helgens tävling! Corran fick gå lite dressyr, också helt okej. Jobbade henne bla. på kiten åttvolt över travbommar, bra för att jag ska får med henne runt i vändningarna och kunna vände med yttersidan.

Dagens stora glädjeämne var nog ändå Peppe! Jag red honom, med Malin som ledde, runt gården ner på vägen och upp nästa uppfart! Jätteduktig! Stort tack till Malin som hjälper mig så bra med unghästarna!

Kvällen ägnades åt träningar, nu är jag ganska trött och hungrig så det är dags att börja med middagen! Hade ingen lust att laga mat tidigare i dag när det var så varmt!

Bästa jobbet!

Kan man ha bättre jobb dagar som denna? Solen har lyst och det har varit så varmt och skönt ute! Jag började min arbetsdag med att tömköra Räkan, som släppte fint oh jobbade bra. Sen kom Malin och vi red ut en lång sväng med Taggen och Oliver, underbart i vädret och båda hästarna var väldigt pigga och på hugget. Avslutade ridningen här hemma med att rida ut Corran, hon var lite matt i värmen men kändes ändå jättefin, speciellt i galoppen.

På kvällen var jag i väg och hade träningar. Började kvällen med att rida en häst åt en kund, även han kändes riktigt fin i dag och hans ägare fick sitta upp och rida lite efteråt, och det såg ut som hon hittade lite knappar på honom! Det är verkligen en bra lösing många gånger att man sitter upp och rider hästen en stund, får den avspänd, framme och i rätt form, så får den ordinarie ryttaren sitta upp sen och känna känslan! Fortsatte kvällen med träningar och det var så skönt att slippa jacka och mössa!


Kan man ha bättre jobb dagar som denna? En bild från i fjol sommar, i dag red jag och Corran samma stig!

Sommar!

I dag har det varit sommar, så skönt! När solen har varit framme har det varit riktigt varmt, och jag har kunnat rida i kortärmat! Förutom att jag har ridit hästarna så har jag gjort en beteshage och nu i kväll släppte ajg ut brudarna där, det gör att det känns ännu mer som sommar! Dom var helt galna när jag släppte dom, galopperade järnet runt i hagen!

Började arbete med hästarna med att longera Peppe, i dag longerade jag även lite i galopp. Sen hjälpte Malin mig så jag kunde först hänga på honom, sen sitta och till slut även gå korta bitar uppsuttet. Mycket nöjd med honom i dag! Sen red jag och Malin på de andra två grabbarna. De fick gå ut en sväng inann vi hoppade lite lågt här hemma. Det var lite för blött för att vara optimalt men Taggen kändes rätt fin.

Eftermiddagen började med att jag red ut och galopperade på Corran. Och sen lite dressyr med Räkan, som kändes sådär... Resten av kvällen gick åt till att stängsla klart hagen, fixa i ordning vattenslangar och fylla vattenbaljor.


Nu är det bete igen! Bilden är från förra året när Sickan och Corran tog igen sig i hagen! 


Härlig kväll!

Har haft en härlig kväll efter jobbet i dag. Jag och Malin red en lite längre sväng med Taggen och Oliver. Vädret var fint och det luktade sommar! Så underbart!

Resten av kvällen har ägnats åt bokföring och åt att baka tekakor! De ska jag avnjuta nu, det är jag värd! I morgon är det heldag här hemma och jag hoppas på lika fint väder som i dag!

Treårstestet 2012

I dag har jag varit nere i Sundsvall och tittat på fina treåringar. Jag såg ungefär halva startfältet och fick se flera fina hästar, och några som stack ut och var extra fina. Bland annat tre fina gångartshästar, och en hopphäst. Överlag var hästarna i bra skick och väl förberedda, även om det var några som kanske inte hade sin bästa dag. De flesta hästar visades bra och proffsigt och det är viktigt för helhetsintrycket, och för att hästen verkligen ska få chans att visa sin bästa sida. Känner man sig osäker så tycker jag verkligen man ska ta hjälp med visning och förberedelser.

Man måste tänka på att treårstestet bara är ett delmål och egentligen inte visar så mycket. Ma använder ju treårstestet som en grund för att se hur hingstarna förärver sig, därför är det viktigt att alla hästar visas, eller i alla fall så många som möjligt, inte bara de som har chans till diplom. Det är en nyttig erfarenhet för hästarna, och många gånger även för ägarna, och ett bra mål att jobba mot. Men man måste ju givetvis ha lite känsla, är inte hästen färig för att visas så ska den inte visas, det kommer fler tåg i framtiden! 

Jag personligen tycker det är väldigt roligt att förbereda och visa unghästar och det är det jag vill hålla på med i framtiden!


Melwin som jag visade 2010

Uppsittning!

I dag har jag suttit på Peppe som är här på inridning! Men vi ska börja i en annan ände!

Började morgonen med att rida Räkan, vi red galoppprogrammet ute. Men vi hade inte hunnit skritta långt förrän jag såg något brunt i ett dike! Där stod en älg som vägrade flytta på sig, jag fick ropa och tjoa på den för att få älgen att flytta på sig! Räkan var lite småbusig i dag, så det var kul! Efter ridningen åkte jag och tittade på treårstestet, mer om det kommer i ett eget inlägg.

Väl hemma igen så fortsatte jag med ridningen under kvällen. Malin hjälpte mig med Peppe som i dag var mycket mera avspänd och cool än han varit tidigare. Så jag hängde några gånger och sen satt jag på honom två gånger! Jätteduktig!
Så det går framåt med honom! Kvällen avslutades med en uteritt på Corran tillsammans med Malin och Oliver, Corran var en riktigt piggelin i dag!


Dressyrdebut!

I dag var det då dags för Taggens dressyrdebut, och vi kan väl säga att det gick sådär... Jag hade innan varit orolig för att han skulle sparka beakut eller hoppa över dressyrstaketet, han hoppade inte över staketet men han gjorde två fina bakutar i vänster galoppen inklusive ett byte! Det gav inga extra poäng kan jag säga! Inte riktigt nöjd med det övriga heller, det finns mycket kvar att jobba på! Vi får väl se om det blir fler dressyrstarter eller om vi håller oss till hoppningen, men dressyrträningen ska vi i alla fall fortsätta jobba med, för det behövs ju upppenbarligen! Fina hästar fick jag se, och trevligt sällskap i fint väder så det var en rolig och lärorik dag!

På kvällen hjälpte Malin mig så jag kunde hänga på Peppe igen, han var lite spänd så vi måste fortsätta jobba med det lite till. Jag tycker inte det är så¨vanligt att hästarna är spända i samband med att man hänger och sitter upp men Peppe är ju ganska "grön" och valpig så det kanske har merd det att göra. Men det är bara att fortsätta jobba med det, ofta är själva hängandet jobbigare för dom än när man sedan sitter på dom. Longerade honom med inspänning i dag för första gången och det gick jättebra!


Dressyruppladdning!

Den här kvällen inleddes med tömkörning, först av Räkan och sedan av Peppe, innan det var dags för en tur med Taggen. Vi laddade upp inför morogndsagens dressyrtävling med att vara ute och galoppera! Kan väl inte bli bättre?

Det är Taggens första dressyrtävling, han har aldrig varit innanför ett dressyrstaket eller gått ett program så det är debut för honom, för egen del är det typ två år sedan jag tävlade dressyr. Och det är lite skillnad mellan dressyrtävling och hopptävling, en bra skillnad ät att man i dressyren får en fast starttid! Jag rider inte förran efter 13 i morgon så jag badar Taggen i morgon. Vi ska rida i klubbens dressyrlag så ni får hålla tummarna att Taggen håller sig innanför dressyrstaketet och springen fint i morgon!


Taggen ska vara dressyrpålle i morgon, vad tror ni om det?

Träning!

I dag har det varit dressyrträning för Annelie igen, jag var med på Taggen och Corrran. Red Taggen först, han ska ju på sin första dressyrtävling på lördag så vi red bla lite uppridningar. Den bästa känslan hade jag dock när vi jobbade med övergångar galopp-trav-galopp. Fokus låg på själva övergångarna som kanske var lite sådär, men både traven och framförallt galoppen kändes bra i den övningen.

Corran kändes riktigt bra i traven, fick jobba mer med att hitta takten än rida framåt som vi gjort alla andra träningar. I galoppen fick jag inte lika bra känsla som i traven, speciellt i höger galoppen tappade jag lite ridning. Corran har en väldigt bra galopp, och jag brukar verkligen ha en fin känsla i galoppen men jag hittade inte den i dag, men det var nog mer jag än hästen som hade tappat känslan.

Väl hemma var jag rätt trött och nöjd så resten av kvällen har jag inte gjort så mycket vettigt! men i morogn är det Ica som gäller igen så då är det full fart igen!

Slut som artist!

Är så trött efter den här dan som varit rörig och stressig, men där jag inte fått något gjort! Jag får helt enkelt inte mitt liv att gå i hop, i alla fall inte alla dagar... Som tur är har vädret varit topp i dag!

Har ridit lite i alla fall, började dagen med Räkan som fick gå galoppjobb, litegrann som galoppprogrammet. Hon kändes som vanligt, är ju en vecka sedan jag red sist även om jag tömkört. Sen red jag dressyr på Taggen, försökte rida i genom LB:2 programmet så gott det går när man rider i en hage, och jag måste säga att det ska bli riktigt roligt att tävla dressyr med honom på lördag! Tömkörde även Peppe som var riktigt duktig i dag! Det går verkligen framåt med honom, det blir nog häst av honom med som jag brukar säga!

Corran har varit hem till sina ägare en sväng och fått nya skor, hämtade upp henne sen på hemvägen efter kväkllens träningar. Jag har även hunnit rida Sickan igen. I morgon är det dressyrträning för Annelie, jag ska rida Corran och Taggen och jag har inte förberett eller packat någonting! Så i morgon blir det full fart från morgonen för att hinna packa och göra i ordning hästarna till kl 10, och helst baka en paj till de som är snälla och hjälper mig när jag ska i väg!

Nu blir det sängen!

Försmak!

I dag har jag äntligen fått lite försmak av sommaren! Det har varit hyfsat väder, ganska varmt när solen varit framme och det varit vindstilla, däremellan lite kallare men inget regn i alla fall! Släppte ut grabbarna på gräshage i morse så det ger också sommarkänsla!

Har fortsatt med tömkörningen i dag, dels Räkan som var okej men inte lika fin som igår och sen tömkörde jag ut Peppe en sväng i skogen. Vilket gick bra, han var riktigt duktig! Red Corran, som bara kändes jättefin och var ute och galopperade med Taggen. Kan man ha det bättre?

Dagen avslutades med lite stängsling, förhoppningsvis kan jag  även släppa ut även stona på gräs snart!

Hoppbilder!

Till min stora glädje fotades det på träningen i söndags!
De här fina bilderna är tagna av Jasmine Öberg! Tack!
Framridning!Galoppbommar!

Framhoppning!

Här ser jag verkligen livrädd ut! Var bara tvungen att ta med det!

Tack för alla fina kort!

Lycka!

Lycka för en häst är en gräshage!

Har nu på morgonen släppt ut grabbarna i gräshage, de ska gå där på dagarna men fortfarande vara inne nattetid, ev kan jag behöva stödutfodra dom lite ute med. Men det var tre lyckliga hästar som växlade mellan att busa och äta när jag släptte dom! Härligt! Hoppas på att kunna släppa ut brudarna också denna vecka men det behöver torka upp lite till i deras hage.

Jag tycker gör så mycket för hästarna när de får gå på gräs, jag tycker de blir harmoniska!


Taggen vilar på betet för snart två år sen!

Tömkörning!

I dag har kvällen ägnats åt tömkörning! Började med Räkan som var lite stel i början men som släppte fint efterhand. Hon travade riktigt bra och jag vet inte om hon gått så bra i töm för mig förut. Skulle jag få henne att trava så när jag red så skulle jag vara väldigt nöjd!

Fortsatte med Corran, som givetvis travar betydligt bättre än vad Räkan någonsin kommer göra men det gäller ju att se till varje häst och jämföra de med sig själva i stället för varann, de har olika förutsättningar helt enkelt. Corran var fin, men lite småbusig, med henne var jag mest nöjd med att formen blivit så mycket bättre! En bra kväll!


Bild från när Corrans husse tömkörde henne!

Äntligen!

I dag var det äntligen dags för hoppträning igen! Var alldeles för längesen sist! Jag tycker det är viktigt att träna kontinuerligt, och för olika tränare, dels för att utveckla min egen ridning och mina hästar men även för att få inspiration och ideer till mina egna träningar. I dag red jag för Monia Häggkvist i Sollefteå, med Taggen.

Taggen har tyvärr inte hoppat sen tävlingen och jag var lite orolig att han skulle bli väldigt laddad, därför kändes det så bra att han var lugn och koncentrerad på uppvärmningen. Men tyvärr varade det lugnet inte så länge, när vi skulle börja med galoppbommar så började han direkt att tagga till, blev ett antal skutt, bakutsparkar och kast åt olika håll. Trots detta är jag väldigt nöjd med träningen. Tyckte jag fick bra hjälp med hur jag ska rida honom för att få ordning på rivningarna. Det känns jättebra att jag får lite tips och riktlinjer hur jag ska rida honom. Dessutom är det ju alltid barnsligt roligt att få beröm för sin häst! Nu jäklar ska vi träna!

Hemma igen så jobbade jag de andra hästarna. Räkan tömkörde jag, ska försöka få lite ordning på ryggen på henne (tror hon har spänt sig av allt regnande och lera de sista veckorna) så det blir tömkörning några dagar nu, jag var rätt nöjd med henne på slutet även om jag vill ha mer "swing" i ryggen. Peppe longerade jag och sen hjälpte Malin mig så jag kunde hänga lite i dag med. Vi gjorde ungefär samma som i går men med skillnaden att vi i dag gick lite längre sträcka när jag hängde, och även att vi svängde lite. Avslutade dagen med en mystur på Corran.


Förra gången jag tränade hoppning i Sollefteå var i höstas, alldeles för längesen!

Hängd!

Gårdagens regn hängde kvar i morse, men till min stora glädje skiner solen nu på kvällen! Dagen började ju som vanligt med utsläpp och mockning, men sedan åkte jag till Sickan och red ut henne, även i dag tillsammans med Totte och hans ägare. Pigga hästar var det i dag! Fortsatte sedan till Kramfors och saluhästvisnig. Tyvärr var det få hästar som visades, men ändå hyfsat med publik med tanke på att vädret var lite sådär. Jag tycker iden med saluhästvisnng är lysande, säljarna har möjlighet att visa upp sin häst för flera intresserade åt gången och köparna kan se och prova flera hästar på samma ställe. Jag hoppas de fortsätter med visningarna och att fler hänger på och visar i framtiden!

Här hemma longerade jag Peppe och Malin hjälpte mig så jag kunde hänga lite på honom, vilket gick jättebra. Sen red vi ut på Oliver och Taggen, Taggen var lite överladdad och jag hoppas han lugnar sig lite till morgondagens hoppträning!


Det går framåt med Peppes inridning, i dag har jag hängt på honom!

Regn, regn å ännu mera regn!

Vad jag är less på detta regnande som aldrig tycks ta slut! Tittar man på smhi så ska det regna alla dagar nästa vecka utom fredag, vart ska allt vatten ta vägen? Min gård och mina hagar är redan överfyllda! Det ser i alla fall ut som det kan bli uppehåll i helgen, bara att hålla tummarna för det!

Jag och Taggen var i alla fall ut på en mystur efter jobbet trots regnet. Men när jag tog in honom var han frusen, så han fick stå inne en stund och äta en stund. Under tiden tog jag in Peppe och spolade benen på honom, sen fick han stå inne själv medan jag red. Det klarade han galant utan att bli uppstressad. Taggen kändes jättefin i galoppen, så jag var nöjd med våran tur också.

I morgon ska jag till Kramfors på saluhästvisning, i fjol hade de den visningen i augusti och då visade vi Sickan där. Nu har ju Gunnel valt att behålla henne, vilket jag tycker är bra för de passar så bra i hop, så i år ska jag inte visa någon häst utan bara titta. Däremot ska en bekant häst visas, "Fia", en ponny som jag var med och visade på treårs testet för två år sedan, och som även varit med på lite träningar i vår. Det är en fin och trevlig ponny som jag tror blir en bra tävlingsponny!


Jag och Sickan i Kramfors i fjol, även då regnade det!

Hjärngympa!

I dag fick Corran jobba med huvudet! Vi red ospårat, dvs utanför stigarna och vägarna! Först red vi genom en liten skog, sen upp på ett hygge när vi hittade en ny väg som vi undersökte. Det låg massor av grenar, små träd och stubbar i vägen som vi fick gå över eller runt. Som avslutning hittade vi en liten "kärrstig" genom skogen som var snitslad av jägarna, den var nog mer anpassad för små jägare än en häst på nästan 1,70! Men Corran är som en skogsmaskin som går fram överallt, över, under eller i genom! Helt underbart med en sådan unghäst tycker jag, ännu roligare att hon ska bli dressyrhäst. Dressyrhästar är ju kända för att vara känsliga och försiktiga, och bara kunna gå där det är plant och nyharvat! En sån dressyrhäst blir nog aldrig Corran!

Med Taggen red jag lite dressyr, han kändes fin! Räkan var spänd och lite öm i ryggen så hon fick vila. Peppe longerade jag, det är tredje gånge jag longerar honom nu och det var stor skillnad i dag. Han bjöd mycket bättre och vi gjorde lite övergångar mellan trav och skritt. Sen började jag med lite förberedande uppsittningsövingar också, genom att dra i stigläder, klappa på sadeln, hoppa vid sidan och vifta med armarna. Jag tränade även honom på att stå vid pallen. Det börjar närma sig uppsittning!


Jag gillar verkligen den här bilden på Corran!

Det man övar på -det blir man bra på!

Det är ju så att övning ger färdighet, och det man tränar på -det blir man bra på. Och detta gäller ju även ridning, genom att rida mycket och många olika hästar så blir man en bra ryttare! Jag har hört någonstans att det krävs 10 000 ridtimmar för att bli en duktig ryttare, det låter ju inte så mycket men det innebär faktiskt 3 timmar, varje dag (365 dagar) i nästan 10 år... Det är bäst att ligga i!

Och i dag har jag faktiskt ridit rätt mycket, trots att det regnat mest hela dagen. Här hemma red jag Räkan och red ut med Taggen, Corran tömkördes. Sen red jag två "kundhästar" på kvällen. Dels en ny bekantskap som en elev har köpt, en valack efter Robin Z som dock mest är dressyrriden. Han kändes trevlig och stadig, men han vet nog ganska bra också hur man smiter undan arbetet.. Sedan red jag Sickan, hennes ägare är på semester, och henne red jag tillsammans med Totte och hans ägare! Två unghästar ut tillsammans, dessutom på nya ridvägar för dom båda, det gick jättebra -extra roligt att jag varit delaktig i inridnigen av de båda!

I morgon väntar en ny dag, med mer ridning, mer hästar men förhoppningsvis mindre regn!


Jag och Sickan här hemma i somras!

Trött i huvudet!

Det börjar kännas som våren är här nu, fast helt säker kan man nog inte vara än...

Började dagen med att rida Corran tillsammans med Malin och Oliver, vi red en liten sväng ute först innan vi hoppade stockarna som vi har här hemma. Det är så roligt att hoppa naturhinder! Det är dessutom bra för bjudningen hos hästarna, och lösgörande!

Sen tömkörde jag Peppe, gick mycket bättre än sist även om styrningen tar lite dåligt emellanåt. Tömkörde här hemma, styrde runt stockarna och över bommar, gjorde mycket volter och bågar så han fick nog använda huvudet rätt mycket!

På eftermiddan tog jag med mig Räkan och åkte till ridhuset, red i genom LB:2 programmet, galoppen kändes inte så bra men hon var väldigt pigg och travprogrammet känns okej. Vi ska jobba galoppen här hemma nu så får vi se om den blir bättre. Taggen har tappat en sko så han har haft vila några dagar, men i morgon kommer hovis och åtgärdar det!

Kvällen har ägnats åt bokföring så nu är jag alldeles trött i huvudet, precis som unghästarna! Nu blir det att alappa lite framför tvn i stället!

Unghästutbildning, mer än bara inridning!

Jag tycker det är väldigt nyttigt för unghästarna att få komma i väg på utbildning och inridning, det handlar om så mycket mer än att få hästen inriden. Även om man själv kan rida in hästen hemma är det en bra erfarenhet för unghästen att få "flytta hemifrån" en period. Det innebär en ny miljö för hästen, att den får jobbas och hanteras av nya människor som inte gör allt på samma sätt som den kanske är van, nya hästkompisar, nya rutiner och nya aktiviteter. Och det är en bra erfarenhet för hästen inför framtiden!

Själva utbildningen är också mer än den tiden man jobbar hästen eller rider. Mycket av jobbet med hästen ligger faktiskt i den dagliga hanteringen. Tex. om hästen är stökig att leda så lägger jag extra tid på det när den ska ledas till eller från hagen, många unga hästar är väldigt beroende av sina kompisar och brukar därför få träna på att vara ensam nere i stallet eller i hagen. Speciellt i början lägger jag mycket tid på den dagliga hanteringen av unghästarna. I dag så har Peppe vilat men jag har ändå borstat och kratsat hovarna på honom, ensam nere i boxarna. Sen fick han stå själv en stund och äta innan de andra hästarna kom ner. Enkelt kan man tycka men nyttigt för en ung häst!

Det gäller ju att unghästutbildaren verkligen har tid för denna viktiga hantering, och tar sig den tiden. Och att det inte är, som det tyvärr är på många ställen, att det är någon praktikant eller elev som har hand om den dagliga hanteringen och skötseln av hästarna. Jag tycker att det är viktigare att den som tar emot unga hästar har tid, erfarenhet och kunskap än att man har en fin anläggning eller ett lyxigt stall. Och det är viktigare hur man jobbar med den unga hästen, och är duktig på inridning och unghästar, än att man har tävlat och höga klasser och vunnit många rosetter.

Så tänker jag i alla fall, vad tycker ni?


Totte som var här i vintras!

Aprilväder!

I dag har det verkligen varit växlande väder! Förmiddan var fin men på eftermiddagen blev det aprilväder med oväxlande sol, hagel och snö!

Min dag började med tömkörning av Peppe, ville checka av hur styrning, gas och broms fungerade när jag gick bakom. Resultatet va väl sådär och därför blir det ytterligare tömkörning till veckan. Vill ju gärna kunna styra sen när jag kommer upp på ryggen! Han är rätt valpig, vilket ju inte är så konstigt då han bara är 3 år och har mycket kropp som han ska växa i.

Efter jobbet red jag ut en liten mystur med Corran, mest skritt. Och sen red jag och Malin ut, jag hade Räkan. Det blev en hel del galopp och Räkan var faktiskt lite småbusig! Kvällen ägnades åt att göra hage och grillning!

Finaste Corran efter dagens ridning!


Det började snöa när vi red! Är det maj eller oktober?

Blött igen!

En del av gårdagens energi coh inspiration har snöat och regnat bort i dag! Det känns lite motigt när man vaknar upp och det är vitt ute igen, i maj! Och hagarna som äntligen hde torkat upp är nu återigen blöta och leriga. Men det är bara att gilla läget!

Efter jobbet i dag så började jag med longera Peppe. Jag gjorde precis som igår, och i dag var det lättare både att få i gång honom i trav och hålla traven. Tog ner stigbyglarna i dag och det var inga problem. Till veckan ska jag börja hänga och förhoppningsvis sitta på honom! Sen red jag och malin ut på Taggen och Oliver, det blev en skön tur trots regnet.


Inspiration!

I dag har jag arit i Östersund på Lantbruksdagarna, därdet varit föreläsningar och seminarium. Först pratade Helena Lundbäck om sitt företag och sin bakgrund. Efter henne var det en mycket bra föreläsning som var som en hel show, det var en kille som sålde t-shirts och berättade om hur han lyckats göra ett varumärke av att han kom från en liten byhåla. Underhållande och riktigt bra, med bra pr kan man sälja allt -även t-shirts för 800 kr! Efter lunchen var det valbara seminarium, jag gick på hästspåret där Helena höll en föreläsning till, denna gång mer riktad till hästföretagare. Förutom det så berättade Anette Ovesson, Stuteri Salmonbay om sin verksamhet och att man kan föda upp internationella tävlingshästar i Jämtland, samt "Rid i Jorm" höll en bra föreläsning om sitt företag.

Så vad tar jag med mig efter dagen? Att man ska försöka se möjligheterna där man bor i stället för svårigheterna, visst har vi långa avstånd i Norrland men vi har mycket annat som är bra och ger konkurrensfördelar. Man ska i stället vara stolt över vart man kommer i från, och jobba för bygden. Att våga satsa, och göra sina misstag, dom lär man sig av och kunskapen bär man alltid med sig!

Nu ska jag försöka jobba med detta, för kan man sälja t-shirts för 800 kr så måste man ju kunna sälja hästutbildning -eller vad tror ni?


Utbildning, inridning och visning av unghästar är det jag vill jobba med på heltid i framtiden, nu gäller det att jobba med marknadsföring och pr för att nå det!

Väl hemma så tog jag ut Peppe och provade att longera honom lite. Det gick ganska bra efterhand, testade även lite start och stopp från marken vilket fungerade mycket bra!

Rolig ridning!

I kväll ha jag ridit två riktigt roliga ridturer. Först Räkan som fick komma ut och galoppera. Jag red ungefär som galoppprogrammet men utan att klocka. Sen red jag Taggen på en av hans favortiställen, vi har inte ridit där på hela vintern och han var riktigt pigg och laddad. Att det kan vara så roligt att galoppera på små stigar och hoppa över grenar! Till slut hoppade han över allt, även den minsta lilla kvist och han hade vissa problem att skritta hem sen. Men han var väldigt rolig att rida! Är så underbart nu när alla ridvägar tinar fram! Provade även sadel och träns på Peppe, samt borstade av honom en hel del vinterpäls.

I morgon ska jag åka in till Östersund för att gå på Lantbruksdagarna, de innehåller bland annat föreläsningar och seminarium till viss del riktat mot hästföretagare. Helena Lundbäck är en av föreläsarna. Det ska bli jättekul och jag hoppas på mycket inspiration och ideer!

Ny häst!

I dag har en ny pålle anlänt till gården. Det är Peppe, en 3 årig halvblodsvalack som ska vara här för inridning. Han är sadelvan och tömkörd, så vi ska forsätta att jobba därifrån, tyvärr är han lite tunn men det ska vi förhoppningsvis kunna åtgärda med mycket mat. Självklart får ni följa arbetet med honom här på bloggen.I dag har det blåst rejält, vilket är synd för annars hade det nog varit ganska skönt väder. Jag har ridit dressyr på Räkan och Taggen, måste säga att Räkan kändes fin. Corran tömkörde jag, hon var koncentrerad på mig trots blåst och att den nya hästen gick i hagen och gnäggade. Tycker att hon är mycket bättre i formen nu än hon varit tidigare. Några träningar har jag även hunnit med, bland annat red Malin ett dressyrpass och det var stor skillnad på formen mot förra veckan.

Första maj och nästan sommar!

I dag har det nästan känts som sommar ute, helt underbart! Började dagen med att rida dressyr på Corran, som kändes jättefin! Fortsatte sedan med uteritt, jag red Taggen, Malin red Oliver och Elise, som jag hoppas ska hjälpa mig att rida lite framöver, red Räkan. Det blev en ganska lång men lugn ridtur i det underbara vädret!

På eftermiddan var jag i väg och hade några träningar, äntligen är det riktigt skönt att stå ute och jobba! Jaghar ju mest träningar ute året om, och dagar som denna är det verkligen underbart. Har pysslat lite här hemma och på kvällen blev det lite grillning. Kan man ha det bättre?


Framhoppning!

Nu när tävlingarna är i gång för fullt så tänkte jag skriva lite om hur jag värmer upp och hoppar fram inför en tävling. Upplägget ser ju såklart lite olika ut beroende på häst och förutsättningarna på varje tävling (tex. plats, underlag, tid mm). Ofta är det trångt och stökigt på framridningen och framförallt på framhoppningen, dessutom är ryttarna ofta lite nervösa och hästarna laddade.

Om hästen är spänd eller stressad så vill jag gärna gå med den en stund först, låta den gå runt och titta lite. Jag vill egentligen inte rida fram så länge på hästarna, men om de är väldigt spända kan de behöva lite mer tid. Annars brukar jag börja rida ungefär 35-40 min före min start. Jag jobbar, precis som hemms, med att först få hästen avspänd och lösgjord, och att hästen är framme för skänkeln. Det viktigaste är att jobba galoppen så den känns som jag vill ha den, avspänd och rytmisk men med tryck. Jag vill galoppera ganska mycket innan jag går in på framhoppningen, så att galoppen känns bra redan innan jag kommer in där.

På framhoppningen finns normalt tre hinder, en oxer, ett räcke och ett lågt litet hinder. Jag börjar alltid med det lilla hindret, som jag jobbar hästen ganska mycket över. Om hästen är spänd kan jag ta det i trav någon gång först, och sen hoppar jag det i galopp och jobbar med att få en bra känsla i anridningen. Jag lägger hellre några extra språng på det lilla hindret innan jag börjar hoppa de större. Då börjar jag oftast med räcket, gärna lite sänkt, ett eller två språng lite beroende på hur det känns.

Överlag kan jag säga att jag inte vill hoppa högt inne på framhoppningen, ofta hoppar jag lite lägre än vad själva klassen ligger på. Detta för att jag vill ha en bra känsla på framhoppningen, jag vill undvika att det blir strul och vill att hästens självförtroende ska vara på topp till banan. Sen hoppar jag oxern ca två språng innan jag avslutar med räcket. Som ni ser blir det inte så många språng på de större hindren, ca 5 stycken, men jag tycker sällan det behövs mer om man jobbat galoppen riktigt innan och sedan jobbar med det lilla hindret. Då sparar man språng och ork till banan i stället. Om man blir klar lite tidigt så försöker jag jobba galoppen lite eller vänta med det sista språnget tills innan jag ska in. Försök att galoppera lite mellan sprången på framhoppningen och hoppa gärna ett par språng i rad utan avbrott mellan om du har möjlighet, på tävlingsbanan sen kommer du ju inte göra avbrott mellan hindren.

Om du ska rida fler klasser så behövs det ofta mindre framridning till nästa klass. Då har ju hästen redan gått en klass och är lite mer i gång. Jag brukar hoppa ungefär lika mycket på de större hindren, kanske något språng mindre om det känns bra, men dra ner lite på framridningen och oftast behövs det färre språng på det lilla hindret till den andra klassen.

Självklart är det olika hur man vill rida och hoppa fram, men så här tänker jag. Hoppa lite och lågt, leta en bra känsla i galoppen och över det lilla hindret, och ge dig själv och hästen självförtroende genom att göra det enkelt. Hur gör ni när ni hoppar fram? Och vad tycker ni om min filosofi?


RSS 2.0