Unghästutbildning, mer än bara inridning!

Jag tycker det är väldigt nyttigt för unghästarna att få komma i väg på utbildning och inridning, det handlar om så mycket mer än att få hästen inriden. Även om man själv kan rida in hästen hemma är det en bra erfarenhet för unghästen att få "flytta hemifrån" en period. Det innebär en ny miljö för hästen, att den får jobbas och hanteras av nya människor som inte gör allt på samma sätt som den kanske är van, nya hästkompisar, nya rutiner och nya aktiviteter. Och det är en bra erfarenhet för hästen inför framtiden!

Själva utbildningen är också mer än den tiden man jobbar hästen eller rider. Mycket av jobbet med hästen ligger faktiskt i den dagliga hanteringen. Tex. om hästen är stökig att leda så lägger jag extra tid på det när den ska ledas till eller från hagen, många unga hästar är väldigt beroende av sina kompisar och brukar därför få träna på att vara ensam nere i stallet eller i hagen. Speciellt i början lägger jag mycket tid på den dagliga hanteringen av unghästarna. I dag så har Peppe vilat men jag har ändå borstat och kratsat hovarna på honom, ensam nere i boxarna. Sen fick han stå själv en stund och äta innan de andra hästarna kom ner. Enkelt kan man tycka men nyttigt för en ung häst!

Det gäller ju att unghästutbildaren verkligen har tid för denna viktiga hantering, och tar sig den tiden. Och att det inte är, som det tyvärr är på många ställen, att det är någon praktikant eller elev som har hand om den dagliga hanteringen och skötseln av hästarna. Jag tycker att det är viktigare att den som tar emot unga hästar har tid, erfarenhet och kunskap än att man har en fin anläggning eller ett lyxigt stall. Och det är viktigare hur man jobbar med den unga hästen, och är duktig på inridning och unghästar, än att man har tävlat och höga klasser och vunnit många rosetter.

Så tänker jag i alla fall, vad tycker ni?


Totte som var här i vintras!

Kommentarer
Postat av: La

Du tänker helt rätt där tycker jag ,

2012-05-08 @ 13:25:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0