Shoppingdag!

Natten till igår vräkte det ner regn och åskade, och sen regnade det mest hela dagen till och från, perfekt dag att åka på shoppingtur så jag och Linda drog till Sundsvall!
 
På förmiddagen var det uppehåll och jag tog Clarinett i töm, och red lite dressyr på Grå innan dusch och i väg till Sundsvall. Vi hade givetvis siktet inställt på hästaffärerna och tog Grafströms, Granngården och Hööks, och klämde in ÖoB där emellan, avslutade med en snabbsväng på Biltema och sist mat innan hemfärd. Jag köpte mest tråkiga saker som behövs när man har en massa hästar, som stängselstolpar, grindhandtag, vattenhinkar, vattenbalja, sadeltvål och penslar. Men åkte till Sundsvall för att köpa skor, så även stallskor, shortchaps och en tröja på rea blev det, sen hittade jag även ridbyxor och ridstövlar men till det räckte inte pengarna denna gång. Speciellt stövlarna låg utanför budget men förhoppningsvis kan jag köpa dom framöver för jag skulle ha haft ett par riktiga ridstövlar.
 
Hemma igen drack vi kaffe, nattade hästarna och sen var det bara att sova igen. Jag hade ont i armen igår, hela armen från fingrar upp till nacken och revbenen, men skyller på vaccinationen som jag ju tog i samma arm frakturen. I dag känns det bättre så jag hoppas att det håller i sig.
 
Grå fick prova en luva igår, jag använder de sällan för jag tycker egentligen inte att det är så snyggt men har en idé om att det ska hjälpa henne när det är mycket insekter och kanske även dämpa lite ljud när det blåser.
 
Innan avsittning! 

Väderomslag!

Nu verkar det bli annat väder än hetta framöver, är ju egentligen väldigt skönt men jag misstänker att jag kommer att sakna att glida runt i linne och ha alla dörrar på huset öppna dygnet runt.
 
I morse var det lite segt eftersom vi kom hem så sent i natt så jag kollade bara hästarna innan jag åkte och tog min andra vaccination. Jag köpte även kraftfoder och hämtade ut stängsel jag hade beställt. Sen lite fika, och så hade jag en hopplektion och jobbade Pricken innan åskan brakade lös. Pricken fick jobba som igår och jag red några tveksamma varv runt pallen, men han känns mer avspänd. Jag är glad att vi hann klart innan himlen öppnade sig!
 
Sen gjorde Nisse chili con carne och Linda kom hit och åt. Vi åkte sedan till stallet och Linda hjälpte mig med Ratina, i dag skrittade vi lite uppsuttet, det gick verkligen jättebra! Sen ner till betet där jag inte kunde hålla mig från att börja stängsla lite innan jag red ut med Chokladen. Vi red på grusvägen som var mjuk efter regnet och jag gjorde även några fattningar, börjar kännas som jag är på väg tillbaka! 
 
Sist kom Nisse och hjälpte mig verka Dajmen, jag har inte kunnat hålla efter hästarnas hovar på samma sätt som vanligt nu när jag har gjort illa armen så hennes fötter såg förskräckliga ut! Men nu är dom fina igen, och jag blev påmind om att Dajmen behöver hanteras av andra än sin matte hela tiden! 
 
 
Från kvällens tur! 
 
 
 

Road trip igen!

En 12 timmars sväng hann vi med igår, kanske de närmaste semestertur vi kommer i år?
 
Jag började gårdagen med att rida ut Clarinett en liten sväng och sedan jobba Pricken, han red jag några varv runt pallen och nu känns det som att det håller på att släppa med spänningarna hos honom.
 
Sen dusch och så åkte jag och Nisse i väg. Först till en av Norrlands (och Sveriges) största och mest framgångsrika uppfödare av framförallt hopphästar. Några timmar med ofantligt mycket prat, fika, rundvandring och det som vi var där för, Nisse chippade två fölungar. Jättefina hästar och en fin, välskött anläggning med en fantastisk utsikt, en riktigt rolig utflykt!
 
Sedan vidare till Föreningen nordsvenska hästen i Jämtlands medlemsmöte. Det mötet var på en gård där det bedrevs flera olika verksamheter, som inkörning, avel, hästskola, kurser mm De hade flera olika raser, förutom nordsvensk så fanns där bland annat halvblod och tinker. Trevlig kväll med fika, häst prat, även där rundvandring och så även genomgång av motioner och lite föreningsfrågor.
 
Mitt i natten kom vi hem, vi gjorde toast och sen var det bara att sova. En trevlig dag i hästens tecken, även om det är jobbigt att det är så långt att åka till allt och värmen. Vissa kontraster från första stället där det var internationella stammar på hästarna, och de säljs till elitryttare, till mötet med nordsvensk föreningen där det handlar om att få fler att betäcka och använda sin nordsvensk, det är ju inte fler hästar i distriktet än att de insatta kan rabbla upp stamtavlan på dom. Men egentligen är det inte så stora kontraster, det är hästar allt och de innebär ungefär samma utmaningar och problem, och vi står inför samma svårigheter med avstånd och att vi bor lite vid sidan om i Norrland oavsett ras. Att hitta rätt köpare, att nå ut till potentiella kunder, veterinär frågan, när ska man visa sin unghäst, kostnader mm Intressant och roligt att diskutera! 
 
Här började gårdagen, på Clarinetts rygg och en fantastisk utsikt ner mot älven! 
 
Lätt att glömma bort att jag har en fraktur, tur att jag har gipset som påminner mig hela tiden! 
 
Utsikten från första anläggningen vi var på igår! 
 
 
 
 

Kvällstur!

Sista dagarna med värmebölja nu för denna gång. Är det sista omgången med den här äckligt heta sommarvärmen för i år?
 
Jag började igår nere på betet och red Chokladen, hon fick gå lite lätt dressyr med bland annat jobb med vändningar på fyrkant. Sen upp på gården där jag tog Ratina med uppsittningsträning, hon var först ofokuserad, frustrerad och skulle inte stå still alls. Men så ramlade polletten ner, hon stod som ett ljus vid pallen och jag kunde sitta upp tre gånger utan minsta tendens till stök! Och nu var jag ju ensam och utan hjälp, så det kändes verkligen som att polletten kom på rätt plats!
 
Sen upp på byn och handlade, när jag kom hem igen hann jag se de sista, och bästa, ekipagen på dressyrens lagtävling i Tokyo. Sen stekte vi hamburgare, med coleslaw och picklad rödlök, och jag vilade lite innan det var dags att åka på några lektioner.
 
När jag kom hem igen så stack jag och Linda ut och red en sen kvällstur med Grå och Clarinett. Det hann nästan bli mörkt innan vi var klara med temperaturen var lagom! Nu väntar en ny dag med värme, och en ny road trip!
 
Jag longerade Chokladen fem minuter innan uppsittning. Tycker att hon är så blank och fin nu!
 
Försökte fota den fina himmelen när vi red, men det gick ju såklart inte så bra.
 
Kompisarna väntade vid grinden när vi kom tillbaka, dock inte Wasabi som i vanlig ordning var på egen del av hagen. Wasabi brukar inte hänga med när de andra hästarna förflyttar sig i hagen utan hon kommer ofta en stund efteråt... 

Road trip, utan AC!

Road trip i värmen igår, givetvis i bil utan AC! Det är verkligen varmt så det räcker till! 
 
Vi åkte på morgonen med en av Nisses hästar till slakteriet i Ullånger, en travhäst Nisse fick då dåvarande ägare hamnat på akuten efter en skentur och nu två år senare är det bara att inse att det inte är något att fortsätta försöka köra (eller rida), han blir för farlig. Efter Ullånger fortsatte vi kusten ner och in i Ljustorp där Nisse köpte tre hönor, räven tog två hönor här förra veckan så det behövde fyllas på lite. Vi stannade och åt lunch också på hemvägen så det var eftermiddag innan vi var hemma. Då trötta i värmen så behövde vila och ladda om!
 
På kvällen sen hjälpte jag Nisse att flytta om i hagarna innan jag vid 21-tiden började med mina hästar. Då var det svalt och skön luft, och faktiskt inte så mycket knott heller, men det är ju inte ljust lika länge nu vilket börjar märkas. Jag som verkligen älskar de ljusa nätterna! I alla fall tog jag Grå i töm nere vid betet och tömkörde även Pricken sen hemma. Även om Pricken var lite spänd över gjorden precis när vi började så släppte det och själva tömkörningen gick jättebra, och vi provade även att tömköra lite utanför banan!
 
Nu ny dag, ska vara varmt i dag med men nästa vecka väntar svalare väder, och eftersom det inte finns något lagom eller mittemellan, så är det nog dags att ta fram jackan igen då! 
 
Dimmigt hos flickorna igår morse! 
 
Trött Clarinett! 
 
Grå i töm på kvällen! 
 
Och så Pricken, bilden tagen strax efter 22.30 igår kväll! 
 
 
 
 

Vädrets utmaningar!

I dag har vädret verkligen varit en utmaning!
 
Första varmt och hett, redan på förmiddagen. Jag red lite dressyr på Clarinett det första jag gjorde, och sedan fortsatte jag uppe på gården med Pricken. Han har haft en vecka vila och fick i dag komma igång med longering och repetition av uppsittningsövningarna. Lite spänd på sadeln direkt när vi började men slappnade av och sen var han cool, satt upp en gång men red inte i dag.
 
Sen kom Nisse och verkade Szum, även Linda dök upp i samma veva och hjälpte med Ratina. Henne hängde jag på i skritt och satt upp ett par gånger på henne också. Hon verkar vara en sån häst som behöver tid att fundera och smlta varje grej, för det som varit svårt fungerar sen jättebra nästa gång. I dag stod hon så lugnt och fint vid pallen när jag klev upp i stigbygeln, men hon blir väldigt trött av träningen och det visar hon verkligen!
 
 Vi sladdade banan och bar fram kvällens övning, och åkte sedan till Nisse där vi grillade och åt gott. Precis när vi ätit klart ringde telefonen och Nisses märrar var ute! Vi hann stoppa in dom och dricka en kopp kaffe innan det var dags att åka tillbaka till stallet.
 
På kvällen var det markarbetsträning med fika och teori på schemat, pga värmen hade jag lagt det på kvällen och det fick jag ångra. Det började mullra och svarta moln drog in ungefär samtidigt som första gruppen började och under mitten lektionen brakade det lös! Åska, regn och blåst! Vi blev alla blöta men sista gruppen klarade sig från värsta ovädret. Fikat blev inne och jag pratade om sitsen och hur sadeln påverkar sitsen, och kanske framförallt hur man själv kan justera sadeln för att passa min sits bättre.
 
Nu sova och ladda om!
 
Ratina efter dagens jobb!
 
Linda och Szum på träning, då fortfarande dammigt!
 
Mindre dammigt någon timme senare! 

Första semesterdagen!

Bra början på semestern med sol och häst!
 
Började gårdagen nere på betet med att rida Chokladen, ett lätt dressyrpass mest för att jag skulle få prova på. Sedan kom Linda ner och vi red ut en sväng på Clarinett och Grå. Grå tycker att bromsarna är hemska och hon hade fullt upp med att hålla de borta!
 
Sen en liten paus med vatten, affe och glass innan vi gjorde nästa ryck på gården. Linda hjälpte mig med Ratina så jag kunde hänga på henne, mycket fokus på att hon ska stå still vid pallen, vilket hon tycker är jobbigt, och sen hängde jag lite i skritt. Hon hade fått använda huvudet i alla fall för det var en trött häst jag borstade av efteråt, då tid hon med huvudet i väggen och hängde, tror att det här är nyttigt för henne!
 
Linda red Szum, han var jättefin! Jag tycker inte att vi hunnit med att rida och jobba honom så mycket ändå nu, men det märks verkligen att det gör så mycket på honom. Det är lite hemskt att jag har en så fin häst som mest bara går i hagen och skrotar, han är alldeles för fin för det!
 
Vi duschade av Szum och Bea, innan det var dags att duscha själv och så åkte jag och Nisse i väg och åt thaimat med delar av hans jaktlag, de har arbetshelg och fixar jakttorn och pass. Blev också något vinglas i en jaktstuga innan vi gjorde kväll. Ändå bra första semesterdag!
 
Avskrittning av Chokladen!
 
Efter avsittning!
 
Ute på Grå med Clarinett och Linda!
 
Tror att jag måste fixa manen på henne...
 
Hon var väldigt störd över insekterna, så det mesta av turen såg ut så här:
 
 
 
Efter ridning är det rullning som gäller!
 

Lön och semester!

Nu äntligen har jag också semester! Dessutom lön i dag men den hann jag inte es se på kontot innan den var slut då jag hade en stor utgift som väntade. Och jag har bokat tid för bilen på verkstaden igen... Det går bra nu!
 
Intensiv dag blev det i alla fall. Jag började med att åka i väg och ha ett par lektioner, sen omladdning med lite kaffe och sen ner på betet och red Clarinett. Red lite dressyr och hon var nonchalant och oengagerad först, men några snabba övergångar trav-skritt-trav så kom hon igång och var faktiskt fin. Ett par galoppfattningar också, det känns som att det ändå går bra att rida henne så nu ska jag bara komma igång med de andra också.
 
Sen gjorde jag lunch, Linda kom och drack kaffe, och sen i väg på Ica. Sista halvdagen att jobba innan semestern och det gick bra även fast kassan krånglade lite vilket gör att jag är ännu mer tacksam för semester nu!
 
Efter jobbet så direkt i väg på en lektion, sen åkte jag och Linda till stallet där vi först tog hem Szum och Bea. De får bo på gården över helgen så Linda kan rida Szum lite. I kväll longerade hon honom medan jag nattade stona. När hästarna var klara gjorde vi klämdag mackor och kaffe till kvällsfika!
 
 

Höstvindar!

I dag har det känts som höst! Blåst rejält och blåst kallt, nästan stormvindsr emellanåt.
 
Inget bra ridväder när man redan är skadad innan så det har varit väldigt lugnt i dag. Jag hade en lektion här hemma först och sedan ner till betet och tog Chokladen i töm. Sedan tillbaka på gården och tömkörde Ratina, hon är tömkörd en del vilket märktes. Började på banan med att styra runt hinder och över bommar, eftersom det gick bra så fortsatte jag i skogskanten med att styra runt träd!
 
Sen ett ryck hemma med att städa på övervåningen och byta sängkläder, gjorde middag och hann äta innan Nisse kom hem. Ungefär då åkte jag i väg på några lektioner, så vi hann knappt träffas. Efter lektionerna blåste det fortfarande så det blev ingen ridning, hoppas på bättre väder i morgon!
 
Styrning runt träd med Ratina! 

Sjukhusbesök!

I dag var det återbesök för frakturen, men inte blev jag nå klokare av det!
 
I morse kollade jag hästarna och gjorde bakbromsträningen med Chokladen, sen ombyte och i väg till sjukhuset. Först röntgen, sen en timme väntan och så 3 minuter hos läkaren. Blev inte något klokare, fick inte svar på några frågor men det såg tydligen bra ut och jag ska tillbaka om 3 veckor till en arbetsterapeut för avgipsning och övningar.
 
Jag åt lunch och åkte till jobbet direkt. Efter jobbet gjorde jag varma mackor innan en sväng till hästarna och longering av Dajmen. Avslutade kvällen med milkshake gjord av mjölk, vaniljglass och Lindas hemgjorda jordgubbssylt. Nisse har varit på möte och är inte hemma än, jag lär sova innan han är det.
 
Baloo ville åka bil i morse! 

Räkmacka!

Ytterligare en sval dag med blåst, vet att jag kommer sakna det nästa vecka när värmen ser ut att vara tillbaka. Vi tog en semesterdag och gjorde lite annat än vanligt igår. 
 
Jag började dock med att ta Grå i töm och göra bakbromsträning med Chokladen. Det hade jag ju bestämt att hon skulle göra redan innan jag gjorde illa armen så det känns väldigt lämpligt nu.
 
Sen hem och byta om så åkte jag och Nisse till ett sommarcafe några mil härifrån. Fantastisk utsikt och räkmackor utöver det vanliga, dock gräsligt mycket folk och lång väntan, men det var det ju värt med tanke på räkmackorna. Däremot var kaffet inte bra så vi stannade hos vänner på vägen hem och drack riktigt kaffe.
 
Jag blev trött så det var lite segt att ladda om men sen åkte jag ner till betet och jag red Clarinett. Lite skritt och trav på volt ute i gräset i kanske 20 minuter, inget avancerat men jag red i alla fall! Kändes bra! Sen dejtade jag och Linda uppe på gården, hon red Szum och jag gjorde samma jobb med Ratina som jag gjorde på måndagen. Denna gång gick allt mycket bättre även om hon fortfarande har svårt att stå still, men ganska många poletter hade trillat ner sedan dagen innan.
 
Sen ledde jag och Linda bort Szum och Bea till ett bete några hundra meter från gården. Bea kom hem på måndagen från seminstationen, hon är dräktig igen och vi hoppas på att det ska bli föl sen här gången! Och jag hoppas även att Lemonaden ska vara dräktig, hon kollas nog nästa vecka. 
 
I dag väntar återbesök med armen och jag hoppas verkligen att det ser bra ut och går åt rätt håll!
 
Blev ingen bild på utsikten från cafét, men såklart från utsikten från Clarinett! 
 
Ratina efter sitt jobbpass, hon fick vänta medan Linda red klart. Vänta är bra träning för henne! 
 
Linda, Szum och Ratina! 
 
Szum på bete! 
 
Bea hemma igen! 
 
 

10 grader!

Svalare och blåst, skönt för hästarna som slipper insekterna!
 
Igår ägnade jag förmiddagen nere på betet. Jag tog Chokladen och Clarinett i töm, och longerade Dajmen. Känns bra att få igång de igen! Sen åt jag lunch och på väg till jobbet så stannade jag och provade sadlar på en ponny.
 
Jag jobbar halvdagar nu så efter fyra timmar var det dags för stängning, och hemma igen en mellanlandning med lite kaffe innan jag och Linda träffades i stallet. Linda longerade Szum och jag Ratina, Ratina fick även jobba med styrningen från marken och med att stå still. Hon har väldigt svårt att stå still, och det är ju en förutsättning för att hon sen ska stå stilla vid uppsittning. Igår klev jag i alla fall upp i stigbygeln från pallen, det tyckte hon var lite konstigt så vi får göra det fler gånger.
 
I natt när vi la oss var det bara 10 grader, snacka om kontrast mot förra veckan! Nu ny dag och förhoppningsvis lite lugnare!
 
 

Söndag!

En dryg vecka, längre kunde jag inte hålla mig från att testa att rida med armen!
 
Blev en lugn dag igår, vilket nog behövdes. När hästarna var kollade på morgonen så åkte jag, Linda och Sanna på Hammarn och en typ hästloppis, en tjej som sålde ut alla sina hästgrejer. Det var tyvärr lite utplockat när vi kom men jag fick med mig tre täcken, ett par flappskor och några småsaker, allt till priset av vad ett av täckena brukar kosta begagnat.
 
Sen en mellanlandning med kaffe innan jag och Linda åkte ner till betet och skrittade ut med Clarinett och Grå. Grå brukar ju vara så väldigt lugn när jag rider med Clarinett, men hon kände nog av att jag var spänd, och i kombination med att det blåste ordentligt och hon inte var riden på 1.5 vecka gjorde att hon var ganska spänd. Vi skrittade ut en liten sväng bara och när vi vände tillbaka så slappnade både jag och Grå av, och nu har jag ju testat i alla fall.
 
Vi hann inte så mycket mer häst utan jag gjorde tacopaj av resterna från kvällen innan, och efter vi ätit åkte jag och hade några lektioner. Nu är det ny vecka och för mig sista veckan på jobbet innan semestern!
 
Innan ridningen, Clarinett och Grå.
 
Första ridningen med gipset! 

Löshoppning och tacos!

Så fick vi äntligen till lite löshoppning igen! Det är så roligt att löshoppa hästarna för första gången och man ser när polletten trillar ner för vad det går ut på!
 
Jag jobbade först igår, inte heldag men det blev ändå på gränsen till lite mycket, är ju högre tempo på helgerna också. Så sen blev det några lugnare timmar med fika innan jag åkte ner till betet och longerade Grå. Efter det så träffades jag, Linda och ytterligare en tjej, Sanna, för lite löshoppning! Planen var ju löshoppning redan förra helgen men det blev ju aldrig av då.
 
Szum var först ut, han kan ju få problem att både hinna svänga och lyfta på benen om han får upp farten för mycket men igår tog han det lugnt och det gick bra. Sen var det Ratinas tur, hon fattade snabbt att hon skulle hoppa men behövde några gånger för att förstå konceptet med att bli fångad mellan. På henne var det väldigt tydligt att hon fick använda huvudet, och hon blev trött fort. Sist ut var Pricken, han galopperade så fint i lösgaloppen vilket var bra för jag har haft svårt att få honom i galopp i lina. Sen är han ju lite skeptisk till bommar och första omgångarna med hinder var han väldigt tveksam. Med honom hade vi därför bara två hinder, och bara låga räcken, men när han kom på det så visade han sig hoppa riktigt bra! 
 
Sen gjorde vi tacos och åt en sen middag, som sen följdes av kaffedrickande och surr över midnatt!
 
Jag och Ratina på löshoppningen! För er som är nyfikna så finns det filmer på min Instagram, där heter jag Nillashast
 
Alltså denna man, lite skillnad mot halvbloden! 

Fredag!

Äntligen blev det lite jobb med mina egna hästar! En intensiv vecka som blev ännu värre med bruten arm, allt tar så mycket länge tid!
 
Nu var det ju inte så mycket jobb att prata om men jag longerade i alla fall Clarinett och Chokladen. Sen var jag sugen att testa och se om jag kunde tömköra så då testade jag det med Pricken. Det gick ganska bra men skulle inte fungera om hästen var stark eller busig.
 
Sen fixade vi mat, jag duschade och bytte till Ica kläder och sen till jobbet. Känns jättekonstigt att komma till Ica så sent som klockan 15 på en fredag. Värsta hysterin med lunchtid, varor som kommer och mesta kundtrycket hade redan varit, och det var ju skönt. Men det är lite jobbigare att vara på Ica, trots att jag bara var där halva dagen och den lugnaste tiden, än när jag är hemma och stökar.
 
Prickens matte skickat och ville komma så efter jobbet bytte jag snabbt om och åkte till stallet, så det blev två jobb för honom igår dock väldigt lugnt och lätt. Jag försökte visa vad jag gjort med honom och hur han varit, och hur han är nu. Vi diskuterade lite och bestämde att han nu först ska få en vilovecka och smälta allt, passar ju bra medan jag har armen i paket!
 
Nu lördag och jag ska försöka jobba några timmar på Ica, jag hade glömt att ställa om väckarklockan så jag har lite bråttom...
 
Chokladen longeras!
 
Jag testade att tömköra med gipset, Pricken var försökskanin och gjorde det så bra! 

Sista ridläger dagen!

Tre dagars ridläger är över, det har varit varmt, roligt, uttröttande och helt fantastiskt!
 
Gårdagen började med svalare temperatur och moln, tjejerna red dressyr med volter och åttvolter på förmiddagen, på teorin pratade vi om utrustning och tittade på sadlar. På eftermiddagen var det banhoppning på schemat, men precis när första gruppen skulle börja hoppa banan så öppnade sig himlen och det kom en störtskur med tillhörande blåst. Ett av ekipagen hoppade banan utan problem men sen hade ponnyerna ställt sig med svansen mot regnet och ville inte gå. Vi gav upp den gruppen, hästarna hade hoppat bra innan, och tog en paus innan nästa grupp men behövde bara vänta en kvart så var ovädret över och sista gruppen kunde rida utan störningsmoment! Men jag var blöt i flera timmar sedan... 
 
Efter fika så var sommarens läger slut! Även om man blir väldigt trött och det är långa dagar så är det roligt med läger och något som verkligen hör till sommaren!
 
Jag stannade på Ica och handlade på hemvägen, åt lite snabbt och sen träffades jag, Linda och ytterligare en tjej i stallet. Linda red Szum och jag longerade Ratina och började med mina uppsittningsövningar på henne, bland annat gick jag vid sidan och styrde henne i åttor runt hinderstöden. Det är svårt att få henne fokuserad på mig och inte allt annat, och hon blir lite frustrerad när hon måste koncentrera sig och när hon ska stå stilla, men hon verkar vara obrydd.
 
Sen avslutade vi kvällen med fika och jag hade köpt fikabröd, Nisse kom hem ganska precis samtidigt som tjejerna åkte. Sen hann vi bara lägga oss innan vi hörde mystiska ljud ute, såklart hade fyra pållar passat på att ramla ut ur hagen! De var dock snabbt infångade och intagna i stallet. Det händer alltid något här!
 
Gårdagens enda bild, uppvärmning inför hoppningen! 

Klibbigt varmt!

Igår var det verkligen för varmt!! Men tjejerna på lägret kämpade på och red i värmen, själv blev jag svettig av att bara stå och titta på! De red på förmiddagen dressyr där de fick jobba med vändningar, på eftermiddagen hoppade vi bågar och på teorin har vi pratat om träning och upplägg, och vi gjorde även bedömning av två hästar. Då fick de kolla av hull, muskler och status på hästen. Bra dag trots värmen!
 
Hade en lektion på väg hem, och sen skulle jag och Linda träffas i stallet men precis då drog ett åskväder igång. Så det blev en och en halv timmes kaffedrickande först! Sedan longerade jag Pricken medan Linda jobbade Szum. Jag gjorde även lite uppsittningsträning med Pricken, det jag kan göra utan att faktiskt sitta upp. Sedan nattning av hästarna och så gjorde vi varma mackor till kvällsfika!
 
Dressyren på lägret rids på en gräsbanan precis nere vid sjön, efter ridningen badar både ryttare och hästar!
 
Dock dammigt på hoppningen!
 
Pricken på banan med Szum och Linda i bakgrunden. 

Äntligen ridläger igen!

Det är inte sommar utan ridläger! Årets enda ridläger är igång, lite för varmt men roligt såklart!
 
Jag hann inte alls det jag hade tänkt igår förmiddag utan fick göra en massa annat i stället. På eftermiddagen drog mitt ridläger hos Nylands Hästsportslag igång. Sju tjejer i åldern 8-12 år med tillhörande ponnyer, igår hade vi teori om ridlära, red ett markarbetspass med bommar och avslutade med säkerhet i stallet.
 
Det var ju redan kväll när jag kom hem så blev bara lite promenad med bland annat Ratina. Nu ny ridlägerdag och det verkar bli minst lika varmt i dag!
 
 

Begränsad!

Försöker anpassa mig till att vara lite begränsad, det går sådär och jag funderar mest på när jag kan börja rida...
 
Igår kunde jag äntligen göra de omflyttningar i hagarna som jag planerade redan i helgen. Jag hade redan i söndags byggt en provisorisk hage till Szum med mer gräs och Linda kom och hjälpte mig flytta om hästarna. Men på kvällen drog Zippin ut och rev ner Szums hage och jag är tillbaka i samma läge igen... Ny omflyttning och inga provisoriska hagar, vi får se hur det går. Jag longerade även Pricken över travbommar. Han har ju tyckt att de är lite läskiga men det gick bra igår. Longera går bra men jag kan inte hålla pisken i vänster hand.
 
Duscha lyckades jag med, och sedan åkte vi upp på byn och skulle äta. Men jag hade även lyckats tappa bankkortet, och det kan jag ju inte skylla på armen, så Nisse fick åka och hämta det så jag kunde börja äta lite innan jag började jobba. Skulle testjobba lite och ha introduktion av ny personal. Det gick rätt bra att jobba tycker jag men var tungt i kassan med bara en arm, så vi får se hur mycket jag kommer kunna göra där framöver.
 
Efter jobbet åkte jag direkt på några lektioner och kom hem sent. Linda var i stallet och hjälpte mig natta hästarna och sen hade vi ett sent kvällsfika.
 
I eftermiddag väntar ridläger och det är mycket att hålla i huvudet nu!
 
 

Skithelg!

Vilken jäkla skithelg det har varit!
 
Började redan i fredags när jag hämtade bilen som jag lagt nästan hela semesterersättningen på att laga och den fortfarande inte går helt hundra, och det låter något nytt på samma hjul som de bytt hjullager och drivaxel på.
 
Sen i lördags blev jag lite olyckligt inknuffad i stall väggen när jag tränsade, jag hade handen i en onaturlig vinkel och det gjorde gräsligt ont. Dock inte värre än att jag kunde longera hästen jag höll på med... Men sedan blev det akuten med en massa väntan som sen visade det sig till slut vara en fraktur precis ovanför handleden. Det är som tur var en snäll fraktur som ser bra ut, jag ska ha gips fyra veckor och på koll igen om en och halv vecka. Mer tur i oturen är att det är vänster arm! Jag kommer inte sjukskriva mig på heltid, och ska försöka hålla igång hästarna lite även om jag nog inte kan rida riktigt i alla fall närmaste veckorna. Hittills verkar det dock gå ganska bra och jag ska faktiskt prova jobba lite på Ica med. Närmaste dagarna kommer visa på hur mycket jag kan göra och hur.
 
Igår hade jag raggat ihop lite hjälp för att kunna löshoppa hästarna som är hemma på gården. Tänkte jag var bra jobb för dom när jag var enarmad. Men det blev i stället hästjakt då ett par hade gett sig ut på äventyr! Och då var det väl tur att vi var ett gäng som kunde leta, dessutom under tiden vi letade de andra så rymde Zippin tre gånger från sin hage!!! Hon är hopplös på att hålla inne i perioder, som tex nu när hon brunstar, då spelar det ingen roll att det är tre trådar och ström på. Kan säga att jag blir lite less på henne emellanåt!
 
Nu hoppas jag verkligen att det vänder och blir lite flyt igen!
 
Helgens enda bild:
Min arm under väntan på akuten i lördags! 

Vinkväll utan vin!

Igår blev det inte mycket hästjobb gjort, faktiskt ingenting!
 
Jag jobbade på Ica hela dagen, varmt och full fart. Man blir verkligen knäckt av värmen! Sen hem och supersnabb mat innan jag åkte och kollade hästarna och duschade snabbt.
 
Vi skulle ha vinkväll med några som jobbar eller har jobbat på Ica, men på vägen dit fick skjutsen lämna av mig på verkstaden så jag fick hämta bilen. Så det blev inget vin för mig utan alkoholfri cider i stället men det var väldigt trevligt oavsett och jag kom dessutom hem i bra tid!
 
Sent på torsdagskvällen, eller kanske mer på natten, blev det föl hos Nisse. En ardennerhingst som var social, orädd och direkt kom fram för att bli kliad! Av de sex ston som jag, Linda och Nisse betäckte ifjol blev det detta enda föl!
 
 
 
Mina flickor på fredagmorgon! 

Varmt igen!

Värmen är tillbaka, inte för att den egentligen försvann men det var ju lite lättare att andas ett par dagar!
 
I dag började jag nere på betet. Red Chokladen ner till det andra betet och red dressyr, hon fick fortsätta med att jobba långsamt och komma upp i nacken. Först kändes det inte alls som jag fick till det i dag men det blev bättre sen, men jag skulle nog behöva jobba lite oftare än en gång i veckan med det. Sen red jag även ner Grå dit, hon är ju väldigt flockbunden så för henne blev jobbet mest att vara själv, det gick ändå bra tills vi red hem då hon blev lite stökig men fullt hanterbart.
 
Sen red jag ut med Clarinett och hade Dajmen som handhäst, det var mycket insekter så de var irriterade och jag var orolig för att de skulle bli osams, vilket ju har hänt, men de höll sig hela vägen. Fortsatte sedan på gården med Pricken, nu kan jag nog börja säga att jag rider på honom. I dag red vi lite större väg när vi skrittade även om det fortfarande är tveksamt och osäkert.
 
Se laddade jag om genom att laga mat, äta och ta dd det lugnt innan jag åkte på några lektioner. När jag kom hem så longerade jag Ratina, mest för att lära känna varandra och för att hon ska komma in i rutinerna här. Som det känns just nu så kommer det största jobbet vara att klara sig utan hagkompisen!
 
Mn bil har i dag äntligen blivit klar på verkstaden, de hade haft ett helvete med den när de skulle byta hjullager och det blev dyrt. Nästan lika mycket som jag köpte bilen för förra sommaren, nu hoppas jag att den ska gå ett tag utan krångel. Och så hoppas jag på mycket lektioner i sommar för nu går nästan all senesterersättning åt till att lösa ut bilen!
 
Grå efter ridning, avsvabbning och rullning!
 
Clarinett och Dajmen på tur!
 
Dajm!
 
Visst är hon fin Ratina? 

Intensiv onsdag!

Gårdagen bjöd på regn, men det hann jag knappt märka av!
 
På morgonen red jag ut Zippin, hon fick gå offroad i skogen ovanför gården. När jag red ut dagen innan tyckte jag att hon var slarvig med att lyfta på fötterna så då blev det här ett bra jobb, behövde dessutom inte rida så länge innan hon var trött! Sen tömkörde jag Pricken som jobbade på bra, men försökte springa ifrån arbetet när det blev jobbigt lite denna gång. Mycket fokus på att vända för innertömmen och inte bara börja halsen och försvinna i väg utåt, han blir jättefin när jag får till det!
 
Sen fika och ombyte för att ta mig i väg på jobbet. På jobbet var det inte bara varmt utan även mer stressigt än vanligt. Onsdagar har vi hemkörning av varor vilket tar mycket tid, vi var dessutom igår två kort på personalen fram till eftermiddagen då en vikarie kom in och vi bara var en kort....
 
Hem från jobbet gick det fort! Jag skulle få en häst och de ringde och sa att de var framme redan 10 minuter innan vi stängt på jobbet! När jag kom hem var hästen i hagen redan så det gick ändä smidigt, det är en bruks nordsvensk som ska ridas in, en jättefin tjej som heter Ratina.
 
Linda kom precis innan de åkte och jag hjälpte henne att rida Szum innan vi nattade hästarna och fixade kvällsfika med rostade mackor och köpt kaka med salt karamell och jordnötter! Jag fick på kvällen troligen ett brunstet blodkärl (??) i fingret så det är blått och går inte böja, så just nu klurar jag på hur jag ska kunna rida i dag?
 
Trötta flickor igår morse, Wasabi och Grå!
 
Pricken i töm på morgonen!
 
Ratina, visst är hon fin? 

Mulet!

Skönt med en lite svalare dag, igår var det runt 20 grader, mulet och lite småregn stundtals. Väldigt skönt efter heta dagar med sol!
 
Jag började nere på betet med att rida Clarinett ner till det andra betet och rida lite dressyr där. Sen fick Chokladen gå i skogen och Grå i töm ute i gräset. Fortsatte uppe på gården med att rida ut Zippin. Sen var det meningen att jag skulle ha en lektion men hästen hade troligen fått ett getingstick och var svullen så vi avbokade det.
 
När jag kom till Nisse var gården full av folk och barn, det var två familjer som hade vägarna förbi, när de åkt gjorde jag mat och sen i väg på lektioner. Hemma igen blev det varma mackor till kvällsfika och nu är det ny dag och nya tag!
 
Zippin i skogen! 

Fästing!

I morse tog jag en fästing på Chokladen, det är den första jag tar på hästarna - inte i år utan överhuvudtaget här uppe, i alla fall vad jag minns! Så glad över att bo i Norrland!
 
Jag longerade även Dajmen i morse, med en annan sadellösning men fortfarande inte nöjd. Får fortsätta att testa men har lite nya idéer nu i alla fall.
 
Sen på jobbet, som vanligt var det galet varmt, en personal kort och mycket kunder. Inte så mycket att orda om utan det verkar vara normalläge. Slutade klockan 18 och lyckades med att inte bli så sent klar. Stekte hamburgare till mat och sedan till stallet. Tog Szum i töm och jobbade Pricken med uppsittningsövningarna och red ett par varv runt pallen, sen stod jag inte ut med knotten längre utan fick panik av att de kröp överallt! Han fick ett ryck när jag gick på höger sida och red från marken, och blev rädd och drog i väg men släppte det snabbt och även om han kändes något mer spänd så gick han fram bättre när jag satt på, inte bra men bättre!
 
När jag kom hem från hästarna så hade vi kaffebesök så det blev midnatt ändå, börjar bli en vana!
 
 
 Dajmen i morse! 

Fortsatt värmebölja!

Ännu en dag med hetta och Ica-jobb! 3 arbetsveckor kvar till semestern nu, jag längtar!
 
Ändå en bra höstdag. I morse tog jag Pricken först, och i dag red jag två varv runt pallen själv! Nu var det visserligen ett steg i taget men ändå bra. Han går ett eller två steg, stannar som om han undrade om det var rätt och sedan ett par steg till... Egentligen ett väldigt normalt beteende när man börjar med dom. Men man kan säga att det går sakta framåt för oss!
 
Zippin longerade jag i en tom sommarhage och sedan testade jag lite bakbromsträning (slowskritt i backe) och det kommer vara ett bra jobb för henne så det ska vi göra mer. Sen hem, duscha och äta en tallrik fil innan skjutsen kom och vi åkte till jobbet! 
 
Efter jobbet fick jag ett ryck och gjorde en spontangrillning! Jag hade tagit hem tunna färdigmarinersde revben som jag grillade och vi åt med stripes och sallad, så gott! Linda kom också och åt innan vi åkte till hästarna och gjorde ett kvällsryck där. Vi red ut med Clarinett och Grå, red uppför backarna och hästarna fick jobba på sin dåliga kondition! Sen lite rabarberkräm till kvällsfika och nu sova!
 
22:30, utsikt från Grå i kraftledningen! 
 

Sommarhetta!

Äckligt varmt i dag med! Jag har jobbat och även på jobbet är det sjukt varmt, 29 grader i fikarummet!
 
I morse longerade jag Dajmen och testade Wasabis sadel på henne, den sadeln hade hon förut men har haft Clarinetts nu men jag tycker inte att den ligger bra längre. Men Wasabis låg ännu sämre.. Måste klura lite!
 
Sen på Ica i värmen och med högt tryck med kunder, man blir så jäkla trött! Så efter jobbet gjorde jag lättlagad middag, färdig potatisgratäng och rostbiff och sen blev det någon timmes vila. Vid 20.30 var tempen bättre ute och jag hade laddat om, så då red jag Zippin lite dressyr med skänkelvikningar på hörnlinjen och diagonalen. Och sedan ner till betet där Chokladen fick gå lite dressyr på vändplanen och jobba med att trava långsamt och komma upp med nacken.
 
Nu har jag hunnit fika och duscha och givetvis är klockan över midnatt!
 
 
Dajmen i morse!
 
Mot solnedgången! Avskrittning med Chokladen! 

Midnatt igen!

Värmebölja och all min energi är borta! Den smälter liksom bort i värmen!
 
I morse red jag lite dressyr med Grå på vändplanen, det går inte göra jättemycket men eftersom det var ett tag sedan jag dressyrade med Grå sist så räckte det bra att rida vändningar och övergångar.
 
Sen duscha och fika och i väg på jobbet, där det både var varmt och mycket att göra! Hemma igen var jag tvungen att vila lite, och hade då även tagit en powernap på lunchen, värmen knäcker mig totalt och vi har jättevarmt på jobbet! Gjorde sen rabarberkräm som middag och följde sedan med Nisse som skulle hämta en kanin som blivit allvarligt skadad och skulle avlivas, jag har ju ingen bil så jag kan ju inte göra så mycket. När jag väl kom till stallet så var klockan nästan 22.30 och jag bestämde mig för att tömköra Pricken.
 
Det var både intressant och roligt! Han är väldigt skeptisk till bommar och hinndrmaterial jag har på banan och i dag började jag med att gå över en bomserie med honom. Det gick bra när jag ledde men sen när vi skulle ta den i töm tyckte han att den var för läskig, han gick spänt över några gånger men stannade även och stängde av. Då står han helt låst och bryr sig inte om att jag lägger på spöet (som han i normala fall studsar i väg för) och när jag gick fram för att leda honom blev han rädd och hoppade i väg. Lätt att tänka att han är tjurig men han blir låst och blockerad, och stänger av. Vi ska fortsätta med bommar men börja med en bom att tömköra över, däremot kommer jag leda honom över bommarna så länge de ligger där till och från passet.
 
Det är i alla fall roligt att börja kunna jobba honom lite i tömmen och inte bara få honom att acceptera utrustning och arbetet. I dag var han riktigt fin, även i höger varv och jag kan äntligen göra ett jobb för att börja stärka upp den svaga länden på honom. Det är ju dessutom lättare att komma åt högersidan dom han har svårt med. Han kommer bli fin!
 
Klockan var över midnatt innan jag vsr hemma och jag som ska jobba i morgon med!
 
Pricken på banan i kväll! Klockan är nästan 23:00 och se ljuset! Underbart!
 
 
 

Broms eller knott?

Det är som pest eller kolera, på dagarna i värmen är det bromsar som irriterar hästarna ordentligt och på kvällen när temperaturen är mer lämplig för att jobba hästar är det så mycket knott att det inte går att stå still. De kryper in överallt!
 
Igår var det varmt och sol, se ut att bli så hela helgen. Jag började med en lektion innan jag åkte ner till betet och skrittade ut Clarinett och Chokladen i skogen, red båda på en stig med mycket träd, både att gå igenom och över. Det blev d en tur där de fick jobba lite med kroppen men vi kunde ändå hålla oss i skuggan. Sen tvättade jag av några täcken och schabrak med högtryckstvätten.
 
Jag hjälpte Nisse att leda ner två hästar till nytt bete, det var inte så långt från gården men ettåringen som Nisse ledde är inte så ledvan. Sen gjorde jag pizza och åkte i väg på några, lektioner. När jag kom tillbaka så träffades jag och Linda, först drack vi kaffe och jag gjorde en snabb äppelpaj som vi åt med glass, sen åkte vi till stallet!
 
Linda red Szum medan jag jobbade Zippin i töm, vi kom på att de ju visst hade samma sadel och den andra sadeln som Zippin kan ha var nere på betet, men det blev ett bra jobb med travbommar för henne. Sen tog vi Pricken, longerade och gjorde uppsittningsövningar. Jag kunde starta och stans ståendes i stigbygeln utan hjälp, och sen ledde Linda mig när jag satt som vanligt och skrittade lite på honom. Han kändes helt avspänd, trots knotten som gjorde att vi fick hoppa av och börja om några extra gånger då jag omöjligt kunde sitta stilla med knott hela ansiktet!
 
När vi kom från stallet hade Nisses ston dragit ut på ett hygge så jag hjälpte honom att stänga in dom innan dusch och sängen, då ar klockan över midnatt!
 
Chokladen i skogen!
 
Zippin i töm med Linda och Szum i bakgrunden!
 
23:00 och Pricken är på väg tillbaka till hagen! När det är så här varmt blir det nattarbete i stället! 

Utan bil igen!

En hel dag gick igår utan att jag fick något gjort hemma, men jag var ju ändå utan bil så jag hade väl inte kunnat göra så mycket ändå.
 
Jag kollade hästarna tidigt och åkte och lämnade in bilen på verkstaden. Tog sedan en liten promenad på en knapp halvmil in till Hammarstrand där jag köpte frukost och väntade en timme på Nisse som kom med transport  och så åkte vi till Östersund och seminstationen där Lemonaden och Bea är. Där kollades Lycka som vi hade med oss och Nisses andra bruksnordsvensk Hedvig som redan var på plats, hon hade kollats i måndags redan då de var osäker på om hon hade ett eller två foster, hon har varit dräktig med tvillingar flera gånger.
 
Sen rullade det på i en jäkla fart hela dagen! Vi började med att dela på en pizza som de hade lämnat åt oss, sen verkade Nisse 6 ston där innan vi tog med oss Lycka och körde till Hara där hingsten som hon ska betäckas med står. På vägen därifrån så stannade vi vid en av seminstationens hagar och verkade 3 hästar till. När vi var tillbaka på stationen så putsade jag själv lite på Lemonadens hovar innan vi tog med oss Hedvig och åkte hem.
 
Då var klockan redan kväll, det var varmt hela dagen och vi hade druckit mycket kaffe men inte ätit så mycket mer än den där pizzan när vi kom dit. Vi körde direkt in i ett stort vägarbete, Hedvig hade noll tålamod att vänta i transporten så vi tog en lite mindre väg hem för att slippa stå och vänta, och slippa krångel vid vägarbetet,så i stället grusvägar. När vi kom hem och hade lastat av åkte jag direkt och kollade mina hästar innan vi fixade middag vid 22.30 tiden!
 
Min bil blev inte färdig på verkstaden igår, de fick inte loss det här hjullagret utan att byta hela drivaxeln. Så den blir kvar ett tag till, och det lär ju dessutom bli betydligt dyrare. Inget jag behöver just nu! Varken mer utgifter eller vara utan bil, jag tar mig ju inte ens till hästarna utan bil!!!
 
Mina flickor på morgonen igår, trötta som vanligt på morgonen.
 
Bea på seminstationen, var tvungen att fota henne och skicka till Linda 

RSS 2.0