Sundsvall!

I dag blev det en tur till Sundsvall, med besök på Hööks rea och sen en sväng på Sundsvalls Ridklubbs nationella hopptävlingar. Roligt med lite inspiration och se fina hästar. Hoppsugen blir man också!
 
Men jag började dagen med att longera Cornelis och sen träna lite med pallen och att hoppa och vifta med armarna vid honom. I dag var det stor skillnad, han var koncentrerad på mig och höll si cool. Bra! Sen red jag och Malin ut på Oliven och Peppe, det gick jättebra. Peppe har verkligen utvecklats och mognat de sista veckorna.

Fölspaning!

På kvällen igår åkte jag och Malin till mina grannar och Corrans ägare och tittade på föl!
 
Vilken sötnos!
 
Malin blev lite kär och funderar på att byta ut Oliven!
 
Clarinett, som är Corrans halvsyster!
 
Deras senaste tillskott, en långbent herre!
 
Här pratar vi hästkrafter! Oskar kör sin ardenner Ronja!
 
Den här snyggingen såg vi också! Ser ni all knott?

Nytt bete!

I går flyttade vi ner hästarna till det nya betet. Det var glada och nöjda hästar som bara ville äta, och inte busa alls.
 
Taggen!
 
Taggen och Peppe spanar på brudarna i den andra hagen!
 
Och brudarna spanar efter grabbarna, Räkan och Corran!
 
Förutom att göra klart hage och flytta ner hästarna så red jag lite på Cornelis. Hade bra hjälpi går så då gäller det att passa på. För även om han är riden en del så har jag börjat om lite från början med honom. Han är verkligen bara van att arbetas av sin ägare så han tycker att allt jag gör är knepigt och är misstänksam. Så vi tränade på att stå bredvid pallen, att jag kunde hoppa och vifta på armarna vid sidan och sedan satt jag upp från pallen och red lite i skritt. Jag tror det kommer bli bra när han vant sig vid allt det nya, det är verkligen nyttigt för honom att komma hit och arbetas på andra sätt och i en annan miljö än hemma, och jag tror det kommer gynna både honom och hans ägare i framtiden!

Bilder på Peppe!

Tog lite bilder på Peppe förra veckan när jag longerade!
 
 
 

Ridläger!

Här är grupper och tder inför helgens tant och gubbläger i Nyland!
 
Lördag
 9.00 Samling
 9.30 Ridning gr 1
10.15 Ridning gr 2
11.00- Ridning gr 3
11.45
12.15 Lunch
13.00 Teori
14.00 Ridning gr A
15.00- Ridning gr B
16.00
16.30- Teori
17.00
 
Söndag
 9.30 Ridning gr 2
10.15 Ridnng gr 3
11.00- Ridning gr 1
11.45
12.15 Lunch
13.00 Teori
14.00 Ridning gr B
15.00- Ridning gr A
16.00
16.30- Teori och avslutning
17.00
 
Grupper dressyr:
Grupp 1:
Majsan
Maria
 
Grupp 2:
Gunnel
Janet
 
Grupp 3:
Mats
Karolina
 
Grupper markarbete/hopp:
Grupp A:
Mats
Majsan
Janet
 
Grupp B:
Karolina
Maria
Gunnel
 
 

Riddag!

Har haft en bra riddag i dag! Började med att rida ut Taggen, för att sedan rida ett riktigt bra dresyrpass på Räkan. Hon kändes riktigt fin, jag fokuserade bara på sitsen och takten, och det var tydligen ett bra koncept!
 
Longerade Peppe, och efter det satt jag upp själv och red lite, mest styrde runt lite i skritt. Var väldigt nöjd med att det fungerade att sitta upp och rida själv utan sällskap och hjälp. Longerade även Cornelis, och gjorde lite av mina förberedande uppsittningsövningar. Han trodde nog jag var helknäpp när jag började hoppa vid sidan och vifta med armarna. Men ganska snart fann han sig i det med! I morgon hoppas jag på uppsittning!
 
Även kvällen inleddes med ridning, av en kunds häst. Den kändes verkligen jättefin, då är det roligt att rida! Dessutom får jag ju betalt för det -kan det bli bättre? Hade även två lektioner innan jag på hemväg stannade hos grannen och tittade på deras nyfödda föl!
 

Blöt träning!

I dag var det Corrans tur att åka på dressyrträning. Hon har inte varit i Sollefteå förut, och är ju inte så berest heller, dessutom var det första gången jag åkte med henne ensam utan någon medhjälpare. Väl framme var det regn och åska! Som tur var är ju Corran en riktig cooling så hon brydde sig inte om varken vädret, lastbilarna som drog förbi på vägen bredvid eller något annat. Jag kan inte sluta bli imponerad över hennes temperament! Träningen gick bra, stundtals riktigt fin i traven, kände att jag hittade lite "knappar" som jag letat efter. Galoppen hann vi inte riktigt med, den får vi ta nästa gång. Nu har Corran förtjänat lite semester! Red Räkan hemma innan jag åkte, och kvällen ägnades åt att stängsla. Kan lova att jag var helt genomblöt efter det! Den nya beteshagen är inte riktigt klar än, men förhoppningsvis är den det innan torsdgkväll när vi planerat att rida ner hästarna!

Första semesterdagen!

I dag var det min första riktiga semesterdag, och det har verkligen varit full fart och lång dag! Började i morse med att tömköra Cornelis. Tyckte det gick bättre i dag än gårdagens longering. Cornelis är lite av en enmanshäst och är mest bara jobbad och hanterad av sin ägare, han är lite försiktig och misstänksam, och tycker emellanåt att jag gör saker helt fel eftersom jag inte gör som hans matte... Det kommer vara väldigt nyttigt för honom att få vara här ett tag och få vidga sina vyer lite! Hann även rida ut Corran och börja lite med nästa beteshage innan det var dags att åka på dressyrträning igen.
 
I dag kändes sitsen mycket bättre, efter gårdagens pass så var hela kroppen i oordning och et kändes som jag varit hos kiropraktorn, i dag när jag satt upp kändes benen en decimeter längre! Ridningen flöt fin och Taggen gick bra bara jag satt som jag skulle! Betydligt bättre känsla i kroppen i dag än igår!
 
Hemmaigen så red jag lite dressyr med Räkan, ett kort uppmjukningspass där jag mest fokuserade på sitsen. Och sedan red jag och Malin ut med Oliver och Peppe. Blev en ganska lång tur för Peppes del, och med riktigt mycket trav, så¨han var rätt trött innan vi var hemma men så duktig!
 
 
 

Tråkig blogg?

Om ni tycker bloggen blivit tråkig med korta inlägg och lite bilder så finns det en orsak. Min internet uppkoppling har varit väldigt dålig den sista veckan vilket gör att det inte alla dagar går att lägga upp bilder, och ibland blir inläggen i ett stycke. Jag ska prova att byta internetleverantör och se om det blir bättre, tills dess får ni stå ut!

Korkskruv!

I dag har jag ridit dressyrträning för Sara i Sollefteå. Det var första dagen av en tredagars träning och jag red Taggen. Vi fokuserade bara på min sits. Jag har alltid haft problem med sitsen även om jag tycker det blivit bättre de sista åren, även haft problem med att jag är sned. Min snedhet blev inte direkt bättre när jag åkte av förra veckan och därför jobbade vi med det i dag. Och som det ofta blir när man fokuserar på sitsen så gick hästen riktigt bra. Jag måste jobba med det här nu och även försöka ta mig till en kiropraktor för att rätta till kroppen, hade ont i hela kroppen efter dagens pass. Förutom tränigen så har jag longerat Cornelis, den nya hästen, haft lite träningar och tagit ner en hage. Nu blir det sängen och ladda upp inför morgondagens dressyrträning och ridning!

Midsommardagen!

Jag har haft en bra midsommardag med en massa ridning, en träning och sen grillning på kvällen! Började med ett lätt dressyrpass på Taggen som förberedelse för morgondagens dressyrträning, han kändes fin. Red sedan ut Peppe tillsammans med Malin innan ajg åkte i väg för att ha en träning samt rida Sickan, vilket också gick bra. Avslutade med att rida ut en lit småbusig Corran, innan det blev grillning och mys! Härligt med sommar!

Midsommar och semester!

Jag hoppas ni alla har en bra midsommar och att ni får chans att njuta av det fina midsommarvädret! I alla fall här är vädret ovanligt fint för att vara midsommar som ju oftast är kallt och blött! Jag har nu semster från Ica, vilket kommer bli skönt, så nu väntar tre veckor med bara häst och ridning. Börjar i dag med att rida lite här hemma och sen åka i väg för lite träningar.

Ny häst!

I dag har det kommit en ny häst till gården! Det är Cornelis, en 5 årig valack. Han är lite riden men har nu vilat ett tag så han ska sättas i gång och fortsätta inridningen. Ska bli roligt och spännande med en ny häst!
 
I dag har det varit midsommarrusch på Ica, full fart hela dagen. På kvällen hann jag ut på en kort tur med Peppe innan Cornelis kom, hade sällskap ut med Linda som red Räkan. Sen släppte vi i hop Peppe och Cornelis, vilket gick väldigt lugnt och sansat till. I morgon släpper jag i hop alla grabbarna nere på betet.
 
 

Seg dag!

Det har varit rätt segt i dag efter gårdagens sena tävling. Har ridit Corran och Taggen, samt longerat Peppe. Kvällen ägnades åt träningar och lektioner, och en ny bekantskap! Några lever har köpt en ny häst som jag fick se live för första gången i kväll, ett jättefint sto så det kommer bli kanon när de hittar knapparna på henne. Det är så roligt när eleverna hittar fina hästar!

Matfors!

Gårdagens kvällstävling i Matfors blev inte riktigt som vanligt, men hästarna skötte sig bra! Det brukar vara sol och fint väder, igår var det blåst och på slutet nästan storm, men vi slapp regnet och det är jag tacksam för!
 
I första klassen startade jag Räkan som efteranmäld, det var väldigt struligt på framhoppningen för det fanns inga startlistor och inen visste när vi startade. Räkan var spänd, en del säkert pga vädret, men framåt. Inne på banan var hon rikigt på hugget i början på banan, men sen fick vi två stopp på hinder 4, en oxer med grind precis från utgången. Resten av banan hoppade hon felfritt men med det krävdes lite ridning från mig, men runt kom vi! Taggen var laddad och vi var felfria i både grunden och omhoppningen, riktigt roligt!
 
I 1 meter startade jag bara Taggen, nu blåste det rejält. Precis när jag kom in på framhoppningen, hade bara galopperat ett varv, så händer det en otäck olycka där. Ett ekipage går omkull precis efter oxern, och hästen ligger på ryttaren, de får loss henne men hon är skadad och de måste ringa efter ambulans. Väldigt otäckt var det, jag lyckades dessutom se nästa hela omkullridningen, det är bara att hoppas att tjejen klarade sig bra. I stället för att vänta på att framhoppningen ska öppna igen så väljer jag att starta utan att hoppa fram. Vi var lite okoncentrerade, men det kändes riktigt bra i början, vi fick en rivning på en oxer som vi kom fel på annars hade han mycket luft i sprången. Sista linjen var en oxer med granris där Taggen tvekade men hoppade ändå, jag blev så glad att jag glömde sista hindret och fick lägga en volt. Mycket klantigt av mig! Malin var felfri i båda klasserna, riktigt bra jobbat. Det blev en lite strulig tävling, och med en lite olustig känsla. Det är så lätt att det händer en olycka, och man blir återigen påmind om att det är stora djur vi jobbar med!

Uppladdning!

Nu är det uppladdning inför morgondagens tävling som gäller! Det är nämligen kvällstävling i Matfors i morgon, och det brukar vara årets roligaste tävling! Vädret brukar alltid vara jättefint och det är så mysigt där på kvällen. I år ser dock inte väderprognosen lika lovande ut, men jag hoppas ändå på i alla fall uppehåll. Båda hästarna är motionerade i kväll, med lite hjälp, och dom var väl inte direkt jätteladdade... Hoppas de vaknar innan det är dags!


Räkan i Matfors i fjol!

Intensiv dag!

I dag har det varit full fart, som vanligt! Började dagen med att rida ut Corran. Vi var ute och galopperade, solen sken och man kunde redan vid 9 tiden rida i t-shirt. Så underbart! Sen var jag på Ica några timmar innan jag åkte direkt i väg och hade träningar och lektioner. Förutom att några av ryttarna fick stå ut med att jag skrek en del på dom så gick det bra.

Hemma igen så tömkörde jag Peppe som ju behöver träna på att jobba här hemma ensam utan sällskap. Han kändes dock ganska matt i kväll, så i morgon blir det vila för honom. Avslutade en intensiv dag med att klippa gräsmattan!

När ska ryttarna få lära sig hantera hästar?

Det är inte ovanligt att jag drömmer konstiga saker på nätterna, i natt drömde jag att jag jobbade på ridskola. På ridskolan var det en bit att leda hästarna till ridbanan och eleverna hade vissa problem med att leda hästarna. Då började åter mina tankar funder kring detta ämne; när lär sig ryttarna att hantera hästar?

Ju mer jag jobbar med unghästarna desto mer märker jag vad viktig hanteringen från marken är för ridningen. Det är alltid lättare att rida in en välhanterad häst! Som exempel Sickan, som vi red in i fjol. Hon har sadeltvång och många situationer som kunde bli farliga räddades av att hon verkligen är lydig och lyssnade på sin ägare som ledde henne i början. Många unghästar som kommer hit är stökiga i den vardagliga hanteringen, som att leda, binda upp och borsta. Men egentligen är det ju inte så konstigt för när lär sig ryttarna att hantera unga och stökiga hästar, och utbilda hästar från marken?

På ridskolan får man sällan göra mer än att sadla, tränsa och leda hästen till ridhuset. Med de nya, moderna anläggningarna behöver man oftast inte ens gå ut ur byggnaden för att komma till ridhuset. Åker man på ridläger har man möjlighet att få mer hantering annars är det få timmar som man hanterat hästarna. 

Det här handlar inte om att sälja in ett koncept som kräver en speciell utrustning, dyra dvder och kurser, som jag ofta tycker att nh (natural horsemanship) och liknande kräver, utan sunt bondförnuft och vanlig hantering. Men hur får vi in detta i ryttarnas utbildning? För det behövs! Jag har inget emot nh, men jag tycker det är fel att det ska krävas att man köper just deras grimma, grimskaft och spö för att kunna vara med. Jag tycker inte att vanlig, förnuftig hästhantering ska kräva speciell utrustning utan vara en del av den vardagliga hanteringen av hästen.

Vad tycker ni?Tankeställare!

Även i dag har jag varit på Ica, och efter jobbet hann jag med att rida tre hästar -om jag får säga det själv så var det bra jobbat!

Började med Peppe. Efter gårdagens lilla bakslag och tankeställare så började jag i dag med att longera lite, i dag var han inte alls lika laddad! Sen red jag och Malin, hon med Oliver, i skogen hemma. Där fick de skritta uppför på smala stigar med sly och buskar i vägen, och med nedfallna träd och stubbar att kliva över. Vi styrde runt träd och provade även att rida Peppe först i styrövningarna -vilket gick bra. Avslutade med att skritta nerför backen, helt utan balansproblem. Har ju upplevt att han har haft problem med balansen i nerförsbackarna, och i dag red vi en brantare backe än tidigare vilket gick bra! Tanken med dagens ridning var att få honom att använda huvudet och tänka, kolla sig för och lyssna på mig. Och jag är mycket nöjd med det!

Sen hoppade jag mina två hästar lite här hemma. Är hyfsat nöjd med båda, Räkan var lite försiktig i dag men när jag red på ordentligt så hoppade hon riktigt bra. Så bara jag rider så ska det nog gå bra, nu laddar vi för kvällstävling i Matfors på tisdag! Och hoppas på finväder, väderprognosen säger regn...


Framsteg och bakslag!

Det är ju så i ridningen, och ännu mer med unghästarna än de äldre, att det hela tiden växlar mellan framsteg och bakslag. Ena dagen går allt hur bra som helst och känns enkelt, nästa dag är man tillbaka på ruta ett och det känns som det aldrig kommer fungera... Med unghästarna så är det ju så väldigt stor skillnad på en bra dag och en sämre dag, och det gäller att verkligen vara uppmärksam på hästen och dagsformen. Och i bland ta man fel beslut, men det lär man sig av. För hur det nu än är så lär man sig av sina misstag (även om det är bättre om man kan lära sig av andras misstag än sina egna).

Jag får ofta frågan om hur lång tid det tar att rida in en unghäst, och det är omöjligt att svara på. Dels beror det ju på hur mycket man vill att hästen ska ha gjort för att vara inriden. Sen har det mycket att göra med hur hästen är, temperament, mognad, hur förberedd den är, om den är känslig och hur uppfostrad den är. Det går olika fort med olika hästar, och de olika momenten tar olika lång tid för olika hästar. Vissa hästar behöver mer tid innan uppsittning, andra mer jobb med hanteringen än själva ridningen, vissa går det väldigt fort med i början men kanske behöver mer tid längre fram, vissa behöver gå många gånger i lina innan man kan rida själv och andra går det bara enkelt med! Peppe är en sån häst som behöver mycket tid, han är stor (ca 170 cm), och valpig. Han behöver tid att hitta sig själv i sin kropp och att kunna balansera upp sig med ryttare. Dessutom var han tunn när han kom och nu när han har mer energi så är det helt plötsligt lite mer häst att hantera. Vilket jag märkte i dag när jag skulle rida...

Jag skulle rida Peppe här hemma, Malin var med för jag vill ha någon med i början dels om det händer något och dels kan man få problem med styrningen, gasen eller annat som kan kräva lite assistans. Vi red upp till hagen och jag märkte att han var lite spänd, och efter att han började gnägga och kompisarna i hagen svarade så drog han i väg med lite bocksprång. Då märkte jag verkligen vad lite han lyssnar på mig och vad lite kontroll jag hade på honom. Så nu blir det en liten "halvhalt" i utbildningen för att befästa och jobba med grunderna. Blir mycket jobb från marken med hanteringen, tömkörning och longering. Sen känner jag att det nog är läge att longera lite innan ridningen ett tag framöver. Jag brukar göra så med unghästarna (dels för att de ska få göra av med spänningar men även för att man ska få se dagsformen innan uppsittning) men jag har upplevt honom som mer okoncentrerad då, antagligen pga att han blivit trött. Men nu är konditionen bättre så nu är det nog läge för det! Det är bättre att skynda långsamt än stressa, det tjänar man på i längden!


Peppe sist jag red hemma!

Sommarlov!

I dag har barnen fått somarlov här, och jag har bara en vecka kvar till semester. Så nu är det nog sommar trots allt, det har dessutom varit sommarväder! Det har varit full fart på jobbet i dag, vi har bjudit kunderna på tårta och kaffe för att fira att skolan i Bispgården blir kvar. Den har varit nedläggningshotad under våren men i veckan togs beslut om att den är räddad, vilket vi alla tycker är bra. Det ska bli skönt med semester från Ica, även om det kommer vara full fart här hemma ändå. Jag ska verkligen satsa på hästverksamheten i sommar, för att försöka få lite mera fart på den, med inridningar, hästutbildning, träningar, lektioner och kurser.

I kväll efter jobbet har jag hunnit rida tre hästar. Först ett bra dressyrpass med Corran, jobbade med denna övning: nillashast.blogg.se/2012/may/fyrkant.html Red sedan ett lite mindre bra pass med Peppe, kommer ett inlägg om det lite senare och avslutade med en rolig uteritt på Räkan tillsammans med Malin och Oliver.


Sommarlov för hästar?


Regn!

I dag har det regnat! Eller rättare sagt så regnade det i natt och i morse, sen var det uppehåll medan jag var inne på ICA och jobbade hela dan för att börja igen på eftermiddagen lagom tills jag slutade... Men jag hade ändå tur för det regnade inte så mycket när jag red.

Började med lite dressyr på Taggen, han var spänd och gick emot lite tror han har spänt sig i regnet i natt. Dock blev det bättre efterhand och han kändes okej på slutet. Sen red jag och Malin ut och galopperade, hon hade Oliven och jag Räkan. Räkan tyckte nog det var roligt att ha en "sparring"partner i galopparbetet.


Glidardag!

Har varit ledig i dag och haft en riktig glidardag -riktigt skönt! Började med sovmorogn, sov ända till nio, och det var längesen jag kunde sova så länge eftersom jag släppt ut hästarna hela vintern, och jag tror jag behövde det! Förmiddagen gick åt till att fixa lite inne innan grannen kom och slog på Taggens tappsko.

Malin har hjälpt mig att rida i dag. Vi började med att rida ut Räkan och Peppe. I dag fick Peppe gå en ny och lite längre tur vilket han verkligen uppskattade. Han var pigg och framåt och gick först nästan hela tiden, jätteduktig! Vi travade två lite längre sträckor, är verkligen jättenöjd med honom! Efter det så tömkörde jag Oliver. Det gick ganska bra även om jag inte riktigt tycker jag kom åt honom som jag ville, men det är första gången han tömkörs sen Malin köpte honom och vi vet inte om han är tömkörd innan, så man får väl ta det som det är. Avsltade med att rida ut Corran och Taggen. Malin red Taggen för första gången sen september, självklart kunde han inte hålla sig i från att busa lite med henne när vi skulle galoppera!

Kvällen ägnades åt att glida runt, och bland annat så var jag till grannarna och tittade på deras nyfödda och bedårande föl! Det är Corrans mamma som fått ett jättefint stoföl efter Canterbury! Den rör sig bra och ser ut att kunna få en fin ridbarhet! Tro om man är sugen på att köpa...


Clarinett
Foto: Mia Palm

Bra dag!

Haft en bra dag i dag, dessutom sommarväder -underbart!

Började dagen med att tömköra Peppe, måste säga att han utvecklats mycket sen han kom hit, och dessutom har det hänt så mycket med kroppens hans. Det kommer bli en riktigt fin pålle det där! Första gången jag tömkörde honom hade jag stora problem att bara ta mig från punkt a till punkt b, och i dag jobbade jag med hur han travade och formen! Det är så roligt med alla framsteg hos unghästarna.

Sen red jag och Malin ut med Taggen och Oliver, en jättemysig tur ner till älven och med en massa galopp. Tyvärr tyckte Taggen att han skulle lämna sin sko i skogen, så det blev en lugn promenad hem igen sen. Hann även dressyra lite med Räkan innan jag åkte till Ammer för träningar, och jag tyckte Räkan kändes riktigt fin i dag!

Med till Ammer fick Corran följa, red ett dressyrpass på henne innan träningarna. Hennes matte var med och filmade lite för att kunna skicka till spekulanter. Corran kändes rätt fin och avspänd. Avslutade med två träningar, med jättefina ponnyer innan hemfäd och kväll.

Som sgt, en bra dag! Visst har jag ett underbart jobb?

Bilder sen Kramfors!

Här kommer lite bilder sen tävlingen i lördags! Bilderna är tagna av Rebecka Amren! Tack!


Räkan på framhoppningen.


Räkan på bananTaggen på framhoppningen


Taggen på banan, 90 cm klassen


Vad då ligga i kurvorna?
Halt häst!

I kväll red jag ut Räkan efter jobbet. Vi red en skogsväg och galopperade en hel del. I en skrittpaus på väg hem känner jag hur Räkan svajar till och sen blir hon halt. Jag tittar ner och ser att hon går på tån på vänster bak. Sitter av och hittar en ganska stor sten som kilat fast sig mellan skon och strålen! Efter jag tagit bort den var det bara att sitta upp och rida igen, hon var åter ohalt. Nu är det bara att hålla tummarna att det inte blir någon hovböld av detta. Men jag upptäckte det ju snabbt och hon hann inte gå många meter med stenen, tyvärr är Räkan känslig i hovarna så det är bara att avvakta och se. I så fall kommer nog hovbölden lagom till kvällstävlingen i Matfors som är om en vecka. Det brukar ta 7-10 dagar för en hovböld att mogna, bara att hoppas på det bästa!


Sötaste Räkan!

Trav!

Det har vareit en intensiv men bra dag i dag. Började ganska lugnt med lite dressyr på Corran innan jag åkte i väg för att ha lektioner och träningar. Tyvärr regnade det en del under eftermiddagen vilket gjorde att jag var blöt och kall när jag kom hem. Mindre roligt.

Sen följde Malin och Oliver med mig ut på en liten tur på Peppe. Det känns att han nu har gjort detta förut (tredje gången i dag), han var avspänd och blev inte lika trött, så nästa gång är det nog dags för en lite längre tur! I dag provade vi även att trava en liten bit, det gick också bra. Han går verkligen från klarhet till klarhet nu, och dessutom har han tagit sig bra i kroppen.

Resten av kvällen ägnades åt stängsling, så nu har grabbarna en fin beteshage. Det var tre lyckliga grabbar som släpptes ut där sen. Dom hade inte ens tid att busa för allt gräs!


Kramfors!

I dag var det tävling i Kramfors, en bra dag med fint väder! Började med att hoppa 80 cm med Räkan. Hon var spänd på framridning och framhoppningen, var rädd för att möta de andra hästarna och kastade sig några gånger, men kändes ändå rätt framåt. På banan kändes hon jättefin och hoppade med lätthet runt felfritt. Duktig tjej!

Taggen gick först 90 cm klassen. Framhoppningen kändes inte så bra, han var okoncentrerad och jg red inte så bra, inne på banan gick det bättre. Vi fick två rivningar, två räcken, det ena tappade jag styrningen innan (jag styrde till höger men han fortsatte till vänster) och den andra rivningen tar jag på mig då jag tyckte jag red dåligt på det hindret. Sen blev det lång väntan till sista klassen, 1 m, och jag kände mig ganska trött och oladdad. Men Taggen var på hugget och framhoppningen kändes bättre nu, inne på banan fick vi två rivningar. En tar jag helt på mig och den andra var bara ett litet pet, i övrigt kändes han jättefin!

Malin var också med, hon var felfri i 90 cm och hade en rining i 1 meters klassen. Efter en lång men rolig dag är jag nu trött och ramlar i säng. bilder kommer... men inte i kväll!

Tappskor!

I morgon är det tävling, vi ska till Kramfors och hoppa, och jag ska ha både Räkan och Taggen med mig. Dock kanske inte uppladdningen blev som jag hade tänkt mig. Jag hade bytt på jobbet så jag slutade redan kl 16 för att hinna rida och tvätta hästarna utan stress, men det blev inte som planerat.

Att få en tappsko på hästen dagarna före tävling är inte speciellt roligt, att då få en tappsko på båda hästarna som man ska tävla är verkligen inte roligt! Det började igår kväll när jag skulle ta in grabbarna, deras hage är ganska blöt (vilken hage är inte det efter allt regn?) och de var rätt uppjagade igår och sprng runt och busade. Självfallet hade då Taggen tappat en framsko. Sen i morse när jag var och kollade brudarna på deras bete så såg jag att även Räkan tappat en sko... En olycka kommer sällan ensam!

Men nu har båda hästarna alla skor, de är badade, Räkan är riden och alla grejer är packade. Ja jag hoppas i alla fall att alla grejer är packade! Det lär visa sig i morgon. Nu blir det till att fixa fika och sen sova, tidig morgon är det som vanligt. Jag planerar att vara ute i stallet vid 5tiden! Håll tummarna nu!


Jag laddar med en fin hoppbild på Taggen!

Peppe!

Här kommer en bild från i onsdags när jag red Peppe! Peppe kommer troligen bli till salu efter inridningen, så är du intresserad av en trevling unghäst så tveka inte att höra av dig! Han är ännu valpig men jag är helt övertygad om att han kommer bli en fin ridhäst!


Jäkla knott!

Knotten och myggen har verkligen vaknat nu! Är helt sönderbiten efter kvällens träningar! Även hästarna är irriterade av insekterna, har ni något bra tips på bra insektsmedel? Tycker inte att något medele hjälper. I dag har det i alla fall varit uppehåll även om det inte varit så varmt, men kvällen har varit fin med sol, och knott...

Dagen har i vanlig ordning ägnats åt att rida. Började med ett kortare dressyrpass på Taggen, han kändes riktigt fin i både traven oah galoppen så jag nöjde mig efter bara en halvtimme. Sen red jag och Malin ut på brudarna, jag red Räkan och Malin provade Corran. Det är ju bara jag som ridit henne så nu var det dags att se hur hon skötte sig med en annan ryttare, är ju bra träning einför eventuell provrisning framöver. Och självklart gick det jättebra! Sen var det Peppes tur, jag red ut honom tillsammans med Malin och Oliver. Det gick jättebra, vi skrittade samma runda som sist.

Kvällen fylldes av lektioner och träningar, jag var väldigt irriterad på alla knott men det uppvägdes som tur av duktiga och glada ryttare. Avslutade med att rida Totte som var riktigt duktig.

Man kan inte säga annat än att det varit en bra dag!


Nationaldagen!

Min nationaldag firades hemma, med hästarna. Den större delan av dage har gått åt till att stängsla, något som jag verkligen tcker är tråkigt samtidigt som det känns väldigt mycket som sommar. Men i kväll kunde jag släppa ut brudarna i en ny hage, och verkligen ny hage då jag inte har haft några hästar där förut. Grabbarna ska också få en ny hage i morgon, men de ska gå kvar på gården och sova inne några nätter till. Men jag slipper fodra i hagarna nu i alla fall.

Red lite på kvällen, Taggen en kortare tur och sen red jag och Malin ut med Corran och Oliver. Och precis då började det hällregna och hagla. Gissa om vi var genomblöta när vi kom tillbaka igen! Avslutade med att rida Peppe lite här hemma på gården. Tränade på att rida i backarna till och från vägen, först ledde Malin oss men efter en stund tog vi loss linan och till slut red jag alldeles själv då hon stannade vid boxarna.

Aprilväder!

I dag har det verkligen varit växlande väder, riktigt aprilväder med regn och sol om varannat och samtidigt! Kvällen har dock varit fin så jag hoppas det håller i sig till i morgon. Vill verkligen ha lite finväder nu så beteshagarna torkar upp! I morgon skulle jag egentligen i väg och träna, var anmäld både till hoppträning i Sollefteå och dressyrträning i Ammer, och båda blev inställda! Något besviken, så även i morgon blir jag hemma. Vilket kanske är lika bra då jag inte hunnit allt jag tänkt i dag.

Ridit har jag gjort i alla fall. Räkan, Taggen och Corran fick alla gå en varsinn uteritt, red dom på olika vägar men de fick alla tre galoppera mycket! Peppe tömkörde jag ut. Han har ju haft lite problem med balansen när jag suttit på och marken varit lite ojämn eller i backar, så i dag tömkörde jag och klättrade lite, dessutom i lite besvärlig terräng. Vilket gick jättebra men är lite jobbigt även för den som går efter.. Kvällen ägnades åt stängsling och eldnng av gammalt ensilage.


Peppe fick beta lite utanför boxarna efter dagens arbetspass!

Trött!

Har varit så jäkla trött i dag! Jobbat hela dagen på Ica och nu i kväll så tömkörde jag Corran och red ut Taggen med Malin. Nu hoppas jag på mer energi i morgon, och gärna lite sol! På schemat i morgon står motion av fyra hästar och stängsling!

Löshoppning!

Efter en rätt tråkig helg, som mest varit tråkig på grund av allt regn, så kändes det roligt att efter jobbet i dag få åka i väg och löshoppa! Jag hade Peppe och Räkan med mig, och Malin åkte med Oliver, och sen löshoppade två hästar till en 6åring och en äldre gentleman.

Peppe var jätteduktig, och skötte sig ypperligt. Det syntes att han hade löshoppat förut, han fick hoppa ca 70 cm. Räkan givk bättre än sist vi löshoppade men hon är lite försiktig. Med Oliver provade vi att ha två hjälphinder, med studsavstånd mellan, för att få honom att ta det lugnt och tänka efter, vet inte om det var det som gjorde det men han gick väldigt bra i alla fall. Alla hästar hoppade riktigt bra och skötte sig kanon!

Sen hoppade jag och Malin uppsuttet, och jag vet inte om Räkan någonsin känts så¨fin i hoppningen. Hon tog för sig på hindren och hoppade riktigt bra! Jag är supernöjd med henne, och med hela dagen. Tack alla medhjälpare, ni är guld värda! Jag tycker att jag har ett riktigt bra löshoppningsteam nu, vilket är kanon! 


I brist på bilder från i dag så får det bli en bild på Oliver när han löshoppade sist!

Regn och kallt!

I morse när jag gick ut till hästarna var det 2 plusgrader och regn! Inget sommarväder alls! Sen har det regnat hela dagen, jag har jobbat vilket ju känns helt okej när vädret ändå är dåligt. Efter jobbet red jag ut Taggen, var helt genomblöt ochh kalla när jag kom tillbaka så resten av dagen har ägnats åt inomhusjobb! Nu ska jag gå ut och ta in hästarna, och så hoppas vi på bättre väder i morgon!

Juni!

1 juni i dag och kvällens klädsel bestod av jacka, toppluva och fleecevantar! Det är inte okej, jag vill ha sommar nu! Om man bortser från avsaknaden av värme och sommar så har kvällen varit bra. Började med att rida Räkan som fick gå galoppjobb. Lade in tempoväxlingar i galopparbetet i dag. De första glopperna red jag mycket framåt, och när hon bjöd bra så kortade jag upp lite för att sedan rida fram igen. Sen på hemvägen red jag i lite mer kontrollerad galopp, typ dressyrgalopp och red tempoväxlingar även då. Det ger lite extra dimension till galoppintervallerna att rida tempoväxlingar i dom, ger lite mer träning samtidigt som det gör hästen vaken och uppmärksam. Dessutom är det ofta lättare att jobba med både ökningar och att korta upp steget ute där hästen ofta har mer bjudning.

Efter Räkans tur red jag och Malin ut på Corran och Oliver. Vi klättrade hästarna genom att rida upp på en höjd, ett litet "berg". Jättefin utsikt samtidigt som det är bra träning för hästarna!


RSS 2.0