Bullbak!

I dag hade jag massor att göra, så jag tog och bakde bullar för att slippa det! 
 
Lite nytta har jag väl gjort i dag men det känns inte så. På förmiddagen var jag och körde lektion igen och på hemväg köpte jag spånbalar och foder. Sen red jag först Trafalgar och sen Szum. Trafalgar värmde jag först upp i galopp på lina innan jag satt upp och red. Det är som en helt annan häst när man sitter upp, inte dum än men spänd och med handbromsen i, och för att försöka hitta lite samma känsla i ridningen som i töm så red jag på volt. Massa jobb framåt och försöka få honom att slappna av och komma genom kroppen. Senred ajg Szum, han har vilat två dagar sen träningen och jag tänkte ett lugnt pass på banan. Men jäklar i min låda vad fin han var! Han var väldigt samarbetsvillig och vi jobbade med att komma upp i formen, med galoppfattningarna och galopparbete, galopparbetet var nog blad det bästa vi gjort. Han blir bara bättre och dyrare för varje gång jag lägger på dressyrsadeln!
 
Sen lastade jag ur spånbalarna, alla 15 stycken, innan jag gick in och bakade bullar och lagade mat. Sen var jag ju så klart tvungen att åka och bjuda på bullarna och vips så hade den här dagen gått. Tur det kommer en ny dag i morgon och allt som inte blev gjort i dag finns nog kvar att göra i morgon med!

Dräktigt!

I dag har Räkan, och flera av hennes kompisar, dräktighetskollats. Hon var till min stora glädje fortfarande dräktig! Veterinärren kom ut till grannarna med ultraljud och det var runt 15 ston som kollades. Själv var jag på Ica så jag var inte med utan fick försöka ha koll på telefonen och vänta på sms! Skönt med positivt besked!
 
Efter jobbet så arbetade jag Trafalgar i töm innan jag åkte och hälsade på Räkan och Chokladen. Vissa dagar känns det verkligen som det enda jag gör är att klappa mna hästyar i ficklampans ljus. Tur jag är ledig i morgon och förhoppningsvis hinner lite mer!
 
Här är Luxus som Räkan är dräktig med! Hon är nu på ca 90 dygn, om allt går som det ska då kommer det en ny liten fölis i slutet av maj nästa år!

Lektionsdag!

I dag har jag varit i väg på lektioner hela dagen! Mest har jag nog suttit i bilen, blev en bit att åka då jag var både till Föllinge och Hammerdal, men jag har också fått träffa många nya bekantskaper. Alla ekipage var nya för mig och dessutom tömkörde jag en häst. Roligt och alltid nyttig och inspirerande med nya hästar, nya ryttare, nyra problem och nya lösningar! Nu blir det att sova och ladda för ny dag i morgon. I morgn ska Räkan dräktighetskollas så håll tummarna!

Stormvarning!

I dag hade de gått ut med stormvarning, som tur var så klarade vi oss även om det blåste rejält på eftermiddagen. Så pass mycket att det kändes i släpet när jag åkte med Szum till ridhuset.
 
Började med lite jobb här hemma. Först ut var Trafalgar, och i dag har jag suttit på honom! Började med att longera lite och sedan red jag lite i skritt på banan. Kände mig för lite och ville mest se hur han reagerade vid uppsittning och ridning. Måste ta dt väldigt försiktigt även om det är en äldre häst då han inte är i gång och är helt omusklad, dessutom har det varit lite trassel förut så jag vill verkligen ta det säkra före det osäkra innan jag kännser honom bättre. Sen hoppade jag lite med Tant, vi hoppade lite på volt och studs, mer dressyr med hinder än egentlig hoppning.
 
På eftermiddagen åkte jag och Szum på dressyrträning i blåsten, som tur var så var ju träningen inomhus. Jag tycker att Szum skötte sig utmärkt förutom ett par mindre invidenter när jag red fram och han försökte backa in i den stackars tjejen som tränade innan mig. Själva träningen kändes jättebra även om det fortfarade finns väldigt mycket att jobba med i galoppen. Men själv så tycker jag att det kändes bra i traven och vad det gäller galoppen så är jag nöjd med det faktum att den faktiskt går att arbeta nu!
 
Hemma igen så blev det go middag och lite småtök, bland annat träning inför E körkortet. Även om jag kört mycket släp så är det inte helt lätt, just nu försöker jag få tillkopplingen att gå enkelt och smidigt!
Szum innan träningen!

Höstrusk!

Regn och rusk i dag, typiskt höstväder kanske men jag föredrar kalla, klara dagar! Men vem gör inte det? De som gillar mörker och rusk är nog sånna som inte behöver vara ute hela dagarna!
 
I kväll har Leone åkt hem. Det blev väldigt tomt här hemma nu och jag hoppas på nya projekt snart! Efter han åkt så lugnade sig regnet en aning så jag tömklörde Szum och Trafalgar. Szumhade jag egentligen velat rida inför träningeni morgon men jag var orolig att han skulle vara spänd efter regnandet. Trfalgar skötte sig som den gammhäst han faktiskt är, han är ju ändå 14 år och bör ju vaa tillräckligt gammal för att veta hur man beter sig, i dag visste han det i alla falll. Sen blev det ost och kex hos grannarna, nu blir det sängen!

Ut ur dimman!

Efter en heldag på Ica så drog jag och Mona på oss reflexer och red ut på Leone och Pålstina. Nu hann det inte bli kolsvart men mer än skumt var det innan vi kom hem. Leone var riktigt taggad och på hugget i dag, tror han börjar vakna ur sin unghästdimma! 
 
Sen var det dags för Gandur att åka hem och medan jag väntade på dom så började jag göra i ordning Szum. Det blev därför lite stökigt och en lång väntan för Szum vilket märktes sen när jag red, i kombination med vila och väderomslag så gjorde det att han var väldigt spänd när jag satt upp. När de värsta spänningarna släppt så blev han först lite småtjurig och sen stark och kort i halsen. Men sen, helt oväntat, så kom han upp i formen och blev lätt i handen. Visserligen bara en kort stund men det känns lovande för framtiden. 
 
I dag åkte ju alltså Gandur hem, han skulle bara vara här i två veckor för att sittas in och det ha vi ju gjort nu. I morgon ska Leone åka hem så det blir väldigt tomt nu. Bara att hoppas på att det ska komma in nya projekt under hösten och vintern!

Rymlingar!

Den här dagen började lite annorlunda... De ringde nämligen innan jag ens klivit upp, det var en vän som blivit uppringd av en busschafför som sett lösa hästar. Som tur var inte mina hästar utan vi misstänkte direkt att det var grannens men han gick inte att få tag i! Jag hittade hästarna och det var inga problem att fånga dom emn att leda en flock på fem unghästar är inte alltid helt lätt och när jag kom fram till hagen var det bara två hästar kvar, de andra hade jag tappat på vägen. In med de två i hage, laga stängslet och sen hämta resterade tre. Gick bra att leda dessa också men värre att få in de i hagen, men med lite pyssel (hur lätt tror ni det var att få in den sista i hagen? En ett åring som bara gick att leda när jag häll om rumpan, inte lätt att hålla undan de andra, öppna stängsletoch leda med handen om rumpan samtidigt!) så var alla inne igen och jag kunde åka till grananrna för att få frukost! Det sägs ju att det är bra med morgonmotion!
 
Hemma igen så mockade jag och gjorde klart i stallet, hästarna hivade jag ut lite snabbt innan jag åktepå rymmarjakt, innan jag börjsde jobba hästarna. Först arbetade jag Trafalgar i töm. Han växte lite hos migi dag så han visade korta glimtar av något jag gillade, kanske kan han bli något för mig ändå, det visar sig! I dag fick han i alla fall trava lite öve bommar i tömmen. Sen var det Szums tur att gå i töm. Han har vilat sen tävlingen och hade gott om energi, den mesta energin gick åt till att arbeta men lite bus blev det också! 
 
Tant fick gå ett galoppjobb i skogen innan det var dags för Gandalf att arbeta i töm. Är nog ett år sedan jag tömkörde honom sist men han jobbade bra! Då jag vill att han ska kommaupp med ryggen och jobba genom hela kroppen för att muskla sig så blev det mycket jobb i låg form.
 
Sen var det bara att äta innan det var dags att åka på kvällens lektioner. och jäklar vad kallt det var, trots vinterjackan så frös jag. Hur ska jag överleva vintern när jag fryser redan?
 
Gandalf i dag!
Foto: Elise Nilsson

Minusgrader!

Riktigt kallt i morse, flera minusgrader och det känns som vintern är nära!
 
I morse kom rörmockarn redan när jag tog ut hästarna, han skulle titta lite på kommande jobb och återkommer snart för att blandannat fixa vatten till gästhuset som jag använder som sadelkammare. När han hade åkt, stallet var mockat och jag ätit frukost så började jag med att rida Leone på banan. Han är ju vinglig och valpig men i dag köndes det riktigt bra! Stor skillnad sen i fredags när jag red på banan sist och jag är jättenöjd med honom! 
 
Mona kom redan när jag höll på med Leone och sen red vi ut på Pålstina och Gandur. Det blev en ganska lång sväng för Gandur som ju inte är så van, och dessutom med en hel del trav! Jätteduktig han med! Avslutade sedan ridningen med att dressyra med Tant. Hon var fin i galoppen och efterhand kändes även traven bra.
 
Sen var jag till massören, gjorde ont i dag med men kanske lite bättre än sist, hem för middag och sedan en lektion på väg till tävlingsmöte med klubben. Nu sova!
 
Lånk till film från dagens ridning av Leone:
 
https://www.facebook.com/video.php?v=931423950217441
 

Spooky!

I dag började jag min dag med besiktnng av hästtransporten, det gick inte så bra så nu är den på lagning, igen! Känns som besiktningen inte kommer gå i konkurrs i år i alla fall, jag är stamkund och de tycks vilja träffa mig ofta! Sen fortsatte jag med jobb på Ica hela dagen.
 
På kvällen var det arbete i töm som gällde. Först Leone som fick jobba med trav längs fyrkanten och att vända lite i traven. Sen Trafalgar som var lie mer "spooky" i dag och visade lite mer temperament. Men så var det ju mörkt och jag har ännu bara fått i gång en av lamporna på banan så det är mycket skuggor att bli rädd för!

Höstångest!

Det har ju varit en fin höst med sommarkänsla men i dag ramlade hösten över mig totalt med regn och mörker. Jag är inte så förtjust i hösten, mest på grund av mörkret och den stundande vinterkylan. Varje år vid den här tiden funderar jag över hur jag ska överleva en vinter till, men uppenbarligen går det bra varje år ändå.
 
I alla fall så tömkörde jag Trafalgar innan jobbet. Ett kort, lätt arbete för att se lite hur han rör sig och beter sig. Det gick bra, även om han började passet med att först skritta segt i ett eller två varv på volten innan han utan förvarning drog i väg och gjorde två bocksprång. Sen var han vaken och alert! Blir nog rolig att jobba med!
 
Efter jobbet red jag och Alida ut i regnet med Gandur och Pålstina. Det var Gandurs första riktiga tur så vi skrittade bara den korta sväng som vi brukar börja med, Pålstina fick vara ledarhäst och visa hur man ska göra. Hon är ju faktsikt riden i tre månader nu och klarade uppgiften galant, även Gandur skötte sig utmärkt. Trots att det bara var en kort tur så var vi ordentligt blöta efteråt coh någon mer ridning blev det inte i dag. I ställat blev det först lite pyssel ute innan middag och körkortsfrågor inne! 

Dressyrtävling igen!

Så var det dags för Szums andra tävling! I dag var vi till Frösön och red precis som sist en LB:2.
 
Jag var nog mindre nervös denna gång och även Szum kändes mer avspänd. Tyckte det gick rätt hyfsat på framridningen men var ändå beredd på att han skulle tjura i hop på banan. men det gjorde han inte! Två små tjuvstopp annrs gick han igen om hela programet! Till och med galoppen gick utan avbrott! Jag är jättenöjd trots att poängen blev sämte denna gång och vi var vädligt sist. Nu ska vi träna styrka och ridbarhet till nästa års tävlingar då vi ska in och sopa banan! 
 
När jag kom hem så gjore jag klart allt inför nattens och bakade kaka till kvällens middag innan Alida kom och vi red ut på Tant och Leone. Blev en tur med mycket trav och och en galopp!  Första galoppen för honom och jag tror han kommer sova gott i natt! Sen gick Alida med mig runt gården med Gandur så nu är äve han redo förnya äventyr. Avslutade kvällen med grillning och nu är jag så trött att jag ser i kors!
 
Min fina dressyrstjärna!
 
Jag och Leone efter dagens ridtur!

Förberedelser!

I dag började jag dagen med Szum. Han fick gå ett lätt pass på banan, i början var han sur och seg men det släppte efterhand, och efter galoppen var han riktigt på hugget igen! Efter ridningen fick han bada och äta lite gräs innan jag putsade och packade hans saker. Det är ju tävlingsdags i morgon igen, jag är lite mindre nervös den här gången men hoppas på att han vaknar på rätt humör i morgon!
 
Efter jobbet, jobbade 11-18 i dag, så red jag Leone på banan. Det gick rätt bra även om han så klart är vingligare när han inte har draghjälp. Longerade först och sedan satt jag upp och red, helt utan hjälp från marken. I skritten kändes det riktigt bra, jag kan både styra, stanna och starta utan problem. Traven är väldigt vinglig så där höll vi oss längs spåret med staketet som stöd. Tycker i alla fall att det är stor skillnad sen jag sist red på banan för ca två veckor sedan.
 
Sen var det Gandurs tur. Jag hade ingen hjälp i dag men jobbade honom lite från marken först, på liten volt runt mig, med förberedande uppsittningsövningar och sen så "red"  jag även från marken (dvs. gick vid sidan, vid sadeln, och styrde som om jag satt på honom). Och sedan övade vi lite uppsittning, det gick fint så vi avslutade med att gå några steg trots att vi var själva och det bar är andra gången han har ryttare. Men bara några steg, resten sparar vi tills vi har hjälp.
 
Sen har jag packat, förberett här hemma, kopplat på släpet och fixat frukost. Tidig morgon i morgon så det är bäst att försöka få tidig kväll!
 
Nybadad och i sitt nya regntäcke som hans matte köpt på rea. Snyggt va?
 
Det verkar vara jobbigt att vara på inridning. Leone tog en vilopaus på förmiddagen men fortsatte äta ändå...
 
Och så en lite bättre bild på Trafalgar!

Nytt projekt!

Jag gillar projekt, det är ju bara att inse det, och nu har jag ett nytt projekt hemma!
 
I dag har jag i vanlig ordning inte alls hunnit allt jag velat och middagen blev klockan 21 på kvällen, men det är väl så närman vill mycket! Förmiddagen gick åt till kontorsarbete, inte så kul men nödvändigt. Fortsatte sedan med att åka och plocka ner en sommarhage, inte heller så roligt men absolut nödvändigt. Efter det fick jag äntligen göra lite roligt, då jag och tant red ut och körde lite galoppjobb. Tant har bara så svårt att förstå det här med intervaller, att man ska skritta mellan galopperna är ju så onödigt tycker hon!
 
På eftermiddagen åkte ajg till hammarn, gick på banken och gjorde lite andra ärenden innan det var dags för massage. Massage låter ju härligt och mysigt men jag vet inte om jag håller med! Vi kan säga att det var behövligt och att jag var rejält spänd i rygg och axlar, men jäklar vad ont det gjorde! förutom massage fick jag även akupunktur och zonterapi. Ska dit igen om en vecka, det verkar verkligen behövas!
 
På kvällen red jag och Elise ut med Szum och Gandalf. Szum skötte sig utmärkt trots att vi fuskat lite med uteritterna på slutet. När vi nästan vr hemma så blev vi omkörda av en transport och det var mitt nya projekt som kom!
 
Projekter heter Trafalgar, kallas för Traffe och är här på prov för att jag eventuellt ska köpa honom. Jag ahr ju funderat på projekthäst men hade ju tänkt mig en unghäst. Den här hästen har jag tackat nej till flera gånger men till slut gick det inte längre. Hade ju tänkt mig en yngre häst, han är 14 år och jag vet att det inte är någon ålder på en häst (titta på Tant) men det är lite mycket för ett projekt som man får lägga mycket tid och jobb på. Men ägaren, som för övrigt är samma som äger Tant, har varit på mig flera gånger och till slut kunde jag inte låta bli att prova. Jaghar fått en väldigt bra deal och det är ju lite smickrande att hon så gärna vill att jag ska köpa honom. Hur det går får ni så klart följa här! 
 
Jag hann även llongera Gandur lite och så blev det middag vid 21 tiden. Men det var värt att vänta på för det var i alla fall god middag!
 
Så här ser han ut på nära håll! 

Höst och hästdagar!

Ytterligare en fin höstdag!
 
Elise kom på förmiddagen och hjälpte mig först med Gandur. Jag hängde på honom i skritt utanför stallet och sedan satt ajg även påhonom två gånger. Första gången på halt men andra gången gick vi en liten bit! han är väldigt cool och väl förberedd genom inkörningen så då går insittningen ofta enkelt och okomplicerat. Sen red vi ut på Gandalf och Leone. I dag blev det en lite längre tur med mycket trav uppför backarna på hemvägen så det var en bäbiskille efter turen. Han är verkligen väldigt mycket bäbnis trots att han ju är fyra år, men framsteg blir det i alla fall!
 
Mitt på dagen kom sotarn för brandskyddsinspektion av pannan och skorstenen. När det var avklarat, gick fort och smidigt, så red ajg dressyr med Tant. Hon var lite stretigi dag och ville inte riktigt komma i genom kroppen, är bara att inse att hon nog inte trivs med dressyrsadeln. Visst akn hon ha haft en dålig dag men i så fall har hon haft dåliga dagar alla de gånger vi haft dressyrsadeln, och bra dagar därimellan med hoppsadeln, tycker jag ser ett mönster så framöver blir det ingen dressyrsadel. Red sedan även Pålstina lite på banan. Jag rider inte henne så mycket nu, har liksom fullt upp med mina andra hästar, men ihon var riktigt fin i dag! Med lite jobb skulle hon bliu en trevlig dressyrhäst och jag hoppas någon vill lägga ner den tiden på henne. Jag är i alla fall nöjd med det vi åstakommit under sommaren.
 
På kvällen var jag i väg för lite lektioner, just nu är knotten rent förj*vliga när man har lektioner. Är det inte kyla, halka, snö eller ösregn så är det något annat. Är man någonsin helt nöjd?
 
Chokladen och hennes bff Zacke.
 
 
 
Nyfiken Zacke!

Halvfartsdag!

Skönt med en dag hemma, lite halvfart i dag pga förkylningen men ett underbart väder! Otroligt fin höst vi har!
 
Förmiddagen gick åt till fakturering, diskning och annat som måste göras. Sen red jag ut på en tokpigg Tant och tömkörde Leone. I dag jobbade vi mycket med styrbarheten i traven, jag tycker det går bra att styra och påverka honom i skritten men i traven kör man mest sitt eget race. I dag jobbade vi med att trava över bommar och då gäller det ju att kunna styra med lite precision, vi behöver nog jobba lite mer på det...
 
På eftermiddagen packade ajg in Szum och åkte till ridhuset. Det är dags för generalrepetion inför lördagens dressyrtävling. Kan väl säga att det gick bättre än repetionen inför förra tävlongen men fortfarande inte bra. Travprogrammet är hyfsat, galoppen en katastrof och i skritten finns det så otoligt mycket mer som jag inte får fram i dagsläget. I vinter ska vi jobba hårt med styrka och ridbarhet, jag vet att det finns mycket i honom det gäller bara att hitta det!
 
Hemma igen blev det middag, besök hos Räkan och fika med äppelpaj. I morgon är en ny dag, förhoppningsvis är jag lite mindre förkyld då!
 
Tantutsikt!
 
Leone på banan i dag innan tömkörningen!
 
Svettig Szum efter dagens pass i Ammer!

12 timmar Ica!

I dag har jag verkligen varit hela dagen på Ica. Efter den ordinarie arbetsdagen stannade vi kvar och byggde hyllor då vi återupptagit våran ombyggnation efter sommaren. Det blev nästan 12 timmars dag innan jag gav upp och åkte hem. På hemväg matade jag Räkan och väl hemma var det bara att ta in hästarna. Nu blir det inget mer vettigt gjort i dag så det är bara att sova som gäller. Jag har ju även dragit på mig en förkylning så jag känner mig rätt nöjd för i dag nu!

Fölfoto!

Fick två bilder av mina fina tjejer!
Foto: Ulrika Forsstedt
 
 
 
 

Hopptävling!

Tävlingi dag ed men i dag fick jag hoppa själv! Jag och Tant red 0,90 m och 1 meters kasserna. I första klassen lekte Tant runt, hon kändes helt perfekt både på framhoppningen och på banan och var så klart felfri! Sen blev det en väldigt kort paus innan nästa klass, vi hann bara in i stalelt och pusta lite med all utrustning kvar på. På framhoppningen blev hon lite stark men det kändes ändå bra på banan. Hon var framåt men hoppade jättefina språng. Känslan var ändå att det blev lite vilt och på första omhoppningshindret, som var en oxer så tog hon av stort, jag hade tänkt mig ett galoppsprång till, och fick med sig bakbommen. Efter det försvann lite fokus och ridningen blev inte alls bra till nästa hinder, som var ett räcke med reklamskylt, och där fick vi ett stopp. Resten gick fint men vi drog på oss 9 fel med tidsfel.
 
Jag är jättenöjd med Tant som i vanlig ordning hoppade fantastiskt och som bara är så rolig att rida. Men jag måste nog träna på omhoppningar för det verkar ju som jag har svårt att hålla i hop ridningen genom både grund och omhoppningen. Alltså får jag träna på det!
 
Resten av tävlingsdagen var jag funktionär på banan. Det blev som tur var en kort tävlingsdag men det tar ändå ett tag innan hindren är borta och man kan åka hem. Väl hemma var jag grymt seg men tömkörde Szum och jobbade Gandur. Han fick som sist lite longering, markjobb och förberedande uppsittningsövningar. Avslutade sedan med att hänga på honom. 
 
Sen åkte jag upp på byn för att rösta och äta lite. Nu i kväll har jag för första gången efter sommaren hästarna inne. Det är dags för lite höstrutiner igen, nu bor Gandalf, Gandur och Leone inne!
 
Denhär bilden är tageni dag på 90 klassen av Martina Hillerström. Fler bilder kommer säkert framöver.

Ponnyhoppning!

I dag har jag tillbringat dagen på ponnyhoppning! Vi har hemmatävlingar denna helg och i dag var det poony. I de två första klasserna red en av mina elever och jag hjälpte henne, sen resten av dagen stod jag på framhoppningen. Man hinner både se och tänka en del när det svissar ett gäng ponnyer runt, runt en hel dag. Men de funderingarn får jag återkomma till en annan dag!
 
När jag kom hem så var det full fart hemma som gälllde. Först joggade jag Tant lite på banan, bara kort och lätt som uppladdning inför morgondagen då det är våran tur att tävla. Sen spolade jag av henne och putsade grejerna inna Mona kom. Vi skulle rida ut på Leone och Pålstina, oturligt nog så hade Stina tappat en sko så vi red bara en kortare sväng. Började lite påbanan och sen en liten sväng ute. Efter det var jag till Räkan innan tacos hos grannarna väntade.
 
Nu försöker ajg ladda upp införi morgon men tyvärr har en förkylning ramlat över mig och det känna inte alls bra. Bäst att försöka sova bort den!

Fredagkväll!

Det hann bli mörkt innan jag var i fölhagen i kväll med, tur det finns ficklampa!
 
I kväll efter jobbet red jag och Alida ut med Leone och Tant. I dag red vi en lite längre tur och travde en del, det gick bra men i bland skulle Leone behöva koncentrera sig lite mer påvart han sätter fötterna i stället för att greja med en massa annat. Typsikt bäbishästar, även om han är 4 år och borde var lite mer mogen än de flesta som är här på inridning så är han verkligen som en riktig unghästbäbis! 
 
Efter uteritten så jpbbade jag Gandur på banan. Jag longerade honom med sadel, med stigbyglarna nere! Sen jobbade vi med lite markövningar och med mina förberedande uppsittningsövningar. Avslutade med att stå lite på pallen. Han köpte allt jag gjorde, han stod helt stilla när jag klappade på sadeln, viftade på armar och hoppade vid sidan trots att han egentligen var rätt skeptisk! 
 
Nu har jag hunnit vara till Räkan och fölen, fikat lite och det är väl nu jag ska börja plugga till körkortet. Klockan är 22.45 och jag ska upp 6.30 i morgon med. Jag kan förstå varför det går så trögt med det där körkortet!

I ficklampans sken!

I kväll var det intensivt efter jobbet. Hovis var på plats redan innan jag slutade jobbet och hade redan tagit in Szum när jag kom hem. Efter det obligatoriska fikat så skodde hon Szum medan jag provade sadel och träns på Gandur. Szum var precis färdig tills jag skulle ha hoppträning, två ponnytjejer kom hit och tränade och under tiden fick Tant nya dojor. När träningen var över fick Szum, som var rätt trött efter skoningen, jogga lite i töm. Sen var det bara att åka bort till Räkan för att fodra kraftfoder. Då var klockan runt 21 och jag fick leta reda på hästarna med ficklampan på telefonen. Så här års är det min bästa uppfinning för det känns som det är mest det jag gör, letar hästar i hagar med ficklampa!
 
Gandur med sadel!
 
Szum skos!
 
 

Överraskningar!

I dag har jag faktiskt hunnit med att klippa gräsmattan! Och städa upp lite i köket, men int så mycket mer men man får vara glad för det lilla!
 
På förmiddagen var hovis här och vi skodde Leone och verkade Räkan. I morgon kommer hovis tillbaka då för Szum och Tant. Full fart på skofronten! Efter hovis åkt så red jag Szum på banan, även om han var lite kantig och ostyrig precis i början så blev han jättefin sen. Vi har lite problem med vänstergaloppen, mest med fattningarna, men i dag var han riktigt fin i höger galoppen! Min fina lilla häst, vad har jag gjort för att förtjäna honom?
 
På kvällen var jag i väg för ett par lektioner och red Sickan igen. Hon var också riktigt fin i dag, stor skillnad sen förr veckan! När jag kom hem hade jag två glada överraskningar, fast egentligen ganska väntade överraskningar, dels hade Chokladens pass kommit! Nu är jag uppfödare och ägare till mitt första svenska halvblod! Och dels hade jag en ny häst i hagen! Även mina grannar var här, de hade agit hem Pålstina en sväng för att skos och sen hade de lämnat Gandur, en fyraårig islänning som varit hos dom på inkörning och som nu ska var här ett par veckor för att sittas in. Han har samma ägare som Prins som var här i början av sommaren, som enligt rapporterna sköter sig ypperligt, roligt med ytterligare en häst från samma ägare och lite spännande med en islänning!
 
Min fina dressyrhäst! Tycker han börjar bli så fini kroppen, för att inte tala om hur fin han är att rida! Vad har jag gjort för att förtjäna en så fin häst tro? Måste ha varit snäll i mitt förra liv! 
 
 
 
 

Inget blir gjort!

I dag har det känts som om jag inte fått någonting gjort! Mycket energi har gått åt till att gräma mig över allt jag inte hunnit med, i stället för att fokusera på det jag faktiskt gjort!
 
Det här hann jag inte i dag:
Rida Szum (inte Pålstina heller men det hade jag ju inte som ambition heller)
Klippa gräsmattan
Byta tråd i en av vinterhagarna
Städa
 
Det här hann jag i dag:
Tömköra Leone
Rida hoppträning med Tant
Ha en lektion
Spåna upp stallet
Fixa alla utelampor så de lyser efter timer
 
Uppenbarligen hann jag ju en hel del ändå! Sånna här dagar när det känns som jag inte hinner med mig, att massor hänger över mig och att paniken över att det snart är vinter är total, så är det så skönt att gå ut i hästhagarna och se avspända hästar som äter gräs eller ligger utvräkta. Hästarna kännerinte av mig stress och dom har det lika bra oavsett om jag hunnit städa eller om jag klipper gräsmattan. Och så är det ju, hästar bryr sig inte om sånt och det är så skönt!
 
Leone tömkörde jag i dag och det är så stor skillnad mot en vecka sen när det var tjafs och konfikt om mest allt jag bad om. I dag tömkörde jag över bommar i trav och avslutade med att tömköra en liten promenad ut. Trots att det blev lite oro på gården när Elise kom och tog in Gandalf och hästarna gnäggade till varann så höll Leone fokus på mig, Bra jobb!
 
På vägen till kvällens hoppträning fick jag och Tant stanna hos grannen och slå på en tappsko som hon hade fixat till i natt. Sen stannade vi på Hamamrn och köpte en reservdel till släpet, och väl framme på ridskolan så byggde ajg först fram och hade sedan en lektion innan det var dags attt rida. Tant bryr sig inte speceillt om att stå i släpet att vänta som tur är! Träningen gick bra, det känns nu som jag och Tant är tillbaka där vi var innan jag drog på mig revbensskadan, och det känns skönt. Hon var riktigt fin i markarbetet, galoppen var återigen bra vilket jag saknat de sista veckorna och sen avslutade vi med en riktigt bra bana! Jag blir alltid nervös när jag ska hoppa bana, även om det är träning men egentligen kan jag inte förstå varför. För jag rider bättre när det blir bana och Tant blir som en hindersökande tiger och hoppar allt jag styr mot! I dag hoppade hon helt perfekt och jag är så nöjd! Det här var precis vad jag behövde för att bli lite mer peppad!
 
 
Finaste Tant i våras!
 
 
 
 

Hästkväll!

Blev en riktig hästkväll efter jobbet! Först red jag och Alida ut med Leone och Tant, vi red samma korta, lätta sväng i dag med men i dag travde vi lite också! Leone skötte sig fint i dagmed och ni vet ju att en gång ingen gång, men nu har vi varit ute två gånger så snart är han inriden! Vi är i alla fall på rätt väg!
 
Sen red vi Szum och Pålstina på banan. Szum är ju inte så van att gå med sällskap på banan och precis som jag misstänkte var han rätt tjafsig och tjurig i början. Faktiskt så pass att han backade ut från banan.... Pålstina har bara varit på banan tre gånger tidigare, aldrig i mörker med skuggor och aldrig med sällskap, men inte betedde hons ig som Szum för det! Det är skilnad på häst och häst! Jag fick i alla fall fart på Szum och han jobbade på rätt bra även om jag inte riktigt tyckte jag kom dit jag ville. Men det är ju som Alida sa efteråt, han ser ju så fin ut ändå mellan stöket. Och det är väl tur det, för hur skulle jag annars orka?
 
Chokladen i dag! Hon står i en backe men hon är även på plant underlag rätt överbyggd bak just nu! Tror hon växer för varje gång jag åker förbi hagen!
 
Chokladens kompisar! Vera och Fräsen!

Ryttar VM!

Alltså den här VM finalen, nu gick det ju inte jättebra för Rolf-Göran men jag är grymt imponerad. Tänk själv att sitta upp på en okänd häst, få 3 minuter och två språng (på 1,30 höjd) att lära känna hästen allt inför fulla läktare och tv kameror. Sen rakt in på en 1,50 banan och allt räknas, inget resultat får räknas bort, dessutom har hästarna har gått 5 tuffa hoppningar dagarna innan. Jag är så imponerad! Rolf-Göran är en fantastisk duktig ryttare, och hur fantastiskt duktig är då inte Jeroen Dubbeldam? Själv har jag ju jobbat i dag men försökt titta lite på svt play i smyg emellan och sedan följde jag de sista rundorna på radion i bilen.
 
Lite annat VM har jag hunnit med i dag. Först i morse tömkörde jag Leone innan jobbet, vi var rätt överens i dag och han är verkligen jättefin när vi är på samma våglängd. Efter jobbet åkte jag och hade två grupper med markarbete och hoppning. De fick verkligen rida som om de skulle rida VM final (och de kanske de ska i framtiden, vad vet man?), och jag konstarerar återigen vad nyttigt arbete detta är. I dag ered de bland anant en bana med några hjinder, med bommar, bestämt antal galoppsprång och kluriga svängar där hindren kom snabbt.
 
Nu har jag ätit varma mackor med kantareller (köpta, inte plockade, för när ska jag hinna det?), gjort lite kontorsjobb och försökt planera lite framöver. Det sistnämnda är hopplöst.Jag vill så mycket men det är så svårt att få i hop allt!

Nästan som Rolf-Göran!

Sverige har en deltagare i VM finaken i morgon och det är så häftigt! Vad bra vi är och vad fenomenal Rolf-Göran är!!
 
Sjä'lv har jag jobbat i dag och hann precis hem och sen Rolf-Görans andra ritt i semifinalen. Perfekt uppladdning för mig som skulle gå ut och hoppa med Tant sen. Vi har ju inte hoppat så mycket på slutet, tisdagens terrängträning är enda hoppningen på fem veckor! I dag hoppade vi lågt och läät, bara försökte hitta en bra känsla. Och sista rundan hade jag bra känsla! Inte riktigt som Rolf-Göran, men nästan kanske...
 
Resten av kvällen gick till grillning, hästsnack och vin, kan det bli bättre?

Skötsamma prinsar!

I dag började jag dagen med att rida ut på Leone! Perfekt start på dagen! Jag longerade lite först och sedan skrittade jag och Elise med Gandalf ut en liten sväng. Det gick kalasbra men han var rätt trött när vi kom tillbaka trots den korta turen och bara skritt, tror helt enkelt att huvudet var fullt!
 
Sen väntade Icajobb 11-18, och när jag kom hem mer ridning. Nu kom både Alida och Mona och vi red ut på Tant, Pålstina och Szum. Szum skötte sig ypperligt trots att det var mycket att titta på och en hel del trafik. Szum är egneltigen inte rädd för bilar men han utnyttjar ibland situationen och kan spexa till det lite när det kommer bilar, som att backa in i dom, tvärstanna mitt i vägen, kasta sig ut i diket, kasta sig över vägen eller något annat mindre smart... I dag skötte han sig i alla fall som en prins! Nu sova!

Glamour med hästskit?

Det är inte så glamoröst att vara hästföretagare, vissa dagar mindre än andra! När man mockar bäddar och spolar boxar så känns vita ridbyxor och blankputsade träns långt borta, och mångas bild av att man som hästföretagare ägnsr dagarna åt att pussa på föl och galopperar över gröna fält hela dagarna känns långt borta när man står ute i ösregn och har lektion eller hackar is i många minusgrader. I dag har både fått känna på den mer galammiga sidan när jag red ett toppenpass på Szum men också fått mocka skiten ur mig under eftermiddagen. Tyvärr är det bara att inse att det är en hel del som måste tas igen nu när jag fått ta det lugnt på grund av de där jäkla revbenen, bara att kämpa på!
 
Började medett dressyrpass på Tant. Kan säga att jag kände av  gårdagens ridpass i benen och ljumskarna i dag och för att få bort det så började jag direkt emd drssyrsadeln i dag med! Tyckte det kändes bättre med den på Tant i dag, det har ju inte känts riktigt bra med dressyrsadeln på henne men i dag testade vi en annan padd och det blev mycket bättre. Sen var hästen lite mer genomriden i dag så det kändes överlag bättre även omjag så klart fick rida för det. 
 
Rida för det får man även på Szum, men i dag fick jag verkligen belöning för det jobb jag gjorde. Vi körde i hoppsadeln i dag och med bommar och små kryss frambyggda, Han började, i vanlig ordning, med att vara lite istadig. Han ville inte trava och sen ville han stanan i hörnen och titta på hästarna i hagen... När vi kommit igenom det så kom nästa problem, det gick inte att styra hästen. Jag hade travbommar på mitten av banan och vände över och bytte varv hela tiden, men han lade sig i innertygeln och gick knappt att styra på bommarna. Jobbade i genom det med många små volter och en massa vändningar och då släppte han och kunde vända på en femöring. Men då blev han lite på och framåt, så dåsatte ajg mig ner i sadeln, och då jäklar vad fin han blev! Allt släppte och han var som smör att rida! Förutom travbommarna så travhoppade vi några små kryss (fast vi hoppade inte så mycket utan travade mest över..) och galopperade över en bom.Jag tror att när jag hittar ridbarheten i galoppen så kommer jag ha en otroligt fin hopphäst, känslan i galoppen är att jag skulle kunna styra på vilket hinder som helst med den. Om jag kunde styra alltså! Hur som helst så är jag supernöjd med honom i dag, nu är han dyr!
 
Sen mockade jag ur de två boxarna som var kvar, jag har ju inte kunnat mocka med revbenen men nu går det som tur var bra. Det är rätt tungt att mocka ut vinterbädden och det blir många kärror, men skönt att det är gjort. Dessutom tvättade jag ur boxarna med högtryckstvätten. Sen fick Szum på sig sin tappsko innan en riktigt god middag framför RyttarVM väntade. Fläskfile med kantareller och tomter i kantarellsås och råstekt potatis till det, värsta helg middagen på en torsdag!
 
På kvällen var det Leones tur. I dag longerade ajg honom först, inspänd i alla gångarter, innan jag jobbade honom från marken på lite olika sätt. Det sista jag gjorde var att "rida" honom från marken, dvs jag fick bredvid och gav kommandona precis som när jag rider. Sen satt jag upp och red själv i skritt. Vi red ett varv åt båda håll, gjorde lite halter och provade att svänga. Gick riktigt bra och jag tycker vi börjat samarbeta nu och det känns som han börjar lyssna på vad jag vill. Väldigt nöjd med honom i dag! På kvällen blev det lite äppelpaj hos grannarna och nu väntar sängen!

Tillbaka på banan!

Det känns som om jag är back in buisness igen! Dels efter revbensskadan och dels efter sommaren som ju alltid innebär lite andra rutiner. I dag har jag ridit 4 hästar, tömkört 2 och haft 2 lektioner, alltså fullt race som vanligt igen!
 
Jag och Elise red ut med Tant och Gandalf på förmiddagen. Det blev en lugn tur längs vägen, finns ju inte så mycket att välja på nu när det är älgjakt. Tror Tant tyckte det var lagom, hon låg och sov när jag kom och sen var hon lite stel i början så lite tog nog gårdafens träning påhenne med. Själv har jag rätt rejäl träningsvärk! Sen jobbade ja LEone. Först longerade ajg honom inspänd i alla gångarter och sedan tömkörde jag. Började arbetet i töm på volten i trav och med övergångar till skritt. Forstatte sedan med lite skritt och halter innan jag fortsatte ut på banan och gjorde en massa svängar. I dag var vi överens igen och det gick riktigt bra!
 
På eftermiddagen red ajg Szum och Pålstina på banan. Szum kändes lite oriden i början, det kändes verkligen som om han hade tänkt sig semester och lugnt ett tag till, men på slutet var han jättefin och jag är nöjd med honom som vanligt! Sen red ajg Pålstina. Hon har ju haft svårt att slappna av och sänka nacken men det börjar gå åt rätt håll. Hon var i dag fin i formen nästan hela tiden i skritten och även korta stunder i traven!
 
På kvällen var jag i väg, red Sickan (som fått en ny, skön sadel), hade ett par lektioner och tömkörde en shettishingst. Nu ska jag sova och ladda för ytterligare en dag hemma! Så skönt att jobba och pyssla här hemma hela dagarna!

Terrängtanter!

Sommar igen! Underbart väder!
 
Jag började dagen med körlektion! Planen är ju att ta BE körkort men som det känns just nu så får vi se! Själva körningen gick ju rätt bra men det andra kommer jag aldrig lära mig. Bara att koppla på släpet var ju en hel vetenskap trots att jag kört med släp i 16 år! Som sagt så får vi se vad det blir...
 
Sen var det bara hem och jobba lite hästar. Först tömkörde jag Leone. Han var ju jätteduktig sist i töm och förstod precis vad jag ville, men i dag hade han nog vaknat på fel sida! I stället för att koncentrera sig och lyssna på mig så försökte han mest köra sitt eget race. Till slut blev det så låst att jag backade tillbaka och longerade i stället. Han fick gå i lina i båda varv med mycket tanske framåt. I morgon gör vi tvärtom, longerar först och tömkör sen! Även Szum fick gå lite i tömmen, riktigt fin!
 
Sen åkte jag och Tant till Frösön och hoppade terräng. Det är nog 4 år sedan jag hoppade terräng sist och kanske 12 år sedan jag sist tränade på Frösöstallets terrängbana, dessutom kände jag mig lite oig¨ång då jag inte hoppat på 5 veckor och vi är allmänt otrimmade sen revbensskadan. Men jag behövde inte oroa mig, Tant var på hugget och jag kom in i terrängtänket snabbt. Så klart var det sjukt roligt! Måste göras om snarast! Vi hoppade upp och nerhopp, trappa, stockar, vatten (som jag tänkte trava genom men som Tant tog ett jätteskutt ner i!), trakhenergrav och coffin! Super-duper roligt!
 
 

Uppsutten!

Återigen en lång dag! 
 
Först heldag på Ica och sen hem för att rida. Jag och Alida red hem Szum och Pålstina, tyvärr hade Szum tappat bort en sko så vi skrittade bara direkt hem. Sen jobbade jag lite med Leone. Hästarna blev lite uppspelta när Szum och Pålstina kom hem så det var fullt race i hagarna! Deesutom fick jag besök så det blev ganska mycket för Leone när jag skulle göra i ordning honom, han var alltså lite okoncentrared när jag började longera. Jag upplrever att han just nu testar gränserna lite om vad man får och inte får göra, det är ju inte sirekt ovanligt att hästarna gör det så här första veckorna. Efter vi longerat, och blivit överens, så gick jag i genom uppsittningsövningarna innan Alida höll i och jag satt upppå honom. Han är enligt uppgift mycket sutten på och det märktes då han var väldigt cool. Vi skrittade lite med lina och gjorde många halter. Sen fick det räcka för honom i dag, Och för mig med för den delen! Nu är det dags att sova!

RSS 2.0