Bilder på finaste Tant!

Det fanns en fotograf på plats på kursen, Jasmine Öberg. Hon har tagit dessa fina bilder på Tant!
 
 
Visst är hon vacker?
 
Och så två hoppbilder!
 
 
Jättefina bilder!

Jobbtorsdag!

Först fullt race på Ica hela dagen, sendirekt i väg på lektioner! När jag kom hem kollade jag bara hästarna och sen har det blivit lite bokföring och kontorsjobb. Nu blir det sängen innan en ny stressig dag på Ica!

Ösregn!

Dag två på hoppkursen började med ösregn och avslutades med mer ösregn men däremellan var det faktsikt lite sol också! 
 
Även i dag var jag i väg för att ha lektioner, som tur var så var det uppehåll just då. Hoppningen i dag hölls inne, och det var tur för precis innan mitt ridpass så öppnade himlen sig och åskan brakade lös! Jag hade sadeln och utrustningen i bilen, som visst helt plötsligt stod i en mindre sjö! Så kan det gå! Själva ridningen gick bra, Tant kändes fin redan på framridningen, taggad men fin! i hoppade fram på ett räcke med bom och hoppade upp hästarna lite, Tant hoppade så klart lätt och bra! Sen hoppade vi bana och jag är riktigt nöjd! Fick i hop det vi jobbade med igår (handen) med den bra och lite större galopp jag har nör jag hoppar bana och helt plötsligt föll poletten lite på plats! En riktigt bra runda, tog om en linje efter och då blev det ännu bättre! Tant hoppade helt fantastiskt bra och jag är lika imponerad över henne som vanligt! Tant själv var mest nöjd när vi kom hem och hon fick trava i väg i sin hage...
 
Nu i kväll har jag varit och kollat till Räkan och fölis, och även hunnit med lite bokföring. Nu är det bäst jag sover så jag orkar med Ica i morgon.
 
Väldigt nöjd med kursen, Monia är jättera, anläggningen var väldigt fin och trevligt folk! Dessutom en helt fantastisk utsikt från ridbanan!

Ramsele visit!

Alltså dagens hoppträning gav mer än alla vinterns träningar tillsammans! !!
 
I morse åkte  nämligen jag och Tant till Ramsele på hoppkurs för Monia. Egentligen började kursen redan igår men då jobbade ju jag. Vi hoppade relaterade avstånd och linjer, och jag hade bara hoppat ett språng innan jag fick råd om vad jag skulle jobba med i anridningen. Det är inte lätt att ändra ridningen men när jag fick till det så kändes det riktigt bra!  Tycker jag fick mycket hjälp! 
 
Resten av dagen har jag tittat på hoppning,  det är ca 40 ekipage här, och pratat häst. Åkte även en sväng till grannbyn där Generalen, ridtravaren som var hos mig på utbildning i början av sommaren,  bor. Hans ägare passar på att träna nu när jag ändå är i närheten,  det gick väldigt bra för dom i dag. Nu i kväll var det middag och det blev så klart mycket surr, sent och lite vin. Monia har fyllt 40 i sommar så hon firades med skattjakt, sånger och en massa tok.  Nu laddar vi för en ny dag i morgon! 

Arbetselak!

I dag harjag varit riktigt elak och arg på jobbet! Det är varmt, stressigt och ingenting fungerar, trots detta så säljer vi i alla fall massor! Så i dag var det nära att jag gick i strejk!
 
Efter jobbet gjorde jag sista hästinspekteringsrundan fär denna gång. Mina grananr har varit bortresta och jag har, tillsammans med en annan tjej, haft hand om deras ca 35 hästar och 18 kor. Det har väl gott sådär med tanke på att jag tappade bort 5 tjurar i lördags, som tur var kom dom ju till rätta igen! Jag är nog ingen bra djurvakt för när jag skulle passa en annan kompis djur, två fåglar och en katt, så rymde katten... Nu är grananrna i alla fall hemma igen och i stället åker jag på kurs i morgon!
 
Sen red jag och Linda ner Szum och Pålstina till älven. Det blev en lite lugnare tur i dag än igår, fast Szum tyckte ändå det var jobbigt! Han skötte sig utmärkt och jag är så nöjd med honom! Nu hoppas jag att allt är packat så ska jag försöka sova några timmar!

På sällsynt besök!

Fullt race i dag med, Ica först och sen ridning! Red ut Szum, han var faktsikt rätt fin i dag och vi kunde fortsätta jobba med galoppen. Även om han var fin och avspänd i dag så var han ju ändå tvungen att försöka stanna vid varje avfart på vägen bort...
 
Sen kom en kompis till mig som är här hemma på semester, vi träffas inte så ofta så det blev mycket surr. Vi red ut med Tant och Pålstina. Vi red ner för branten och galopperade vid älven, så underart! Sen åkte vi och tittade på lite hästar, finns ju några på den här byn! Självklart dröjde vi kvar oss extra länge i fölhagen! Så roligt med lite besök och sällsynt ridsällskap!
 
Tjurarna är återfunna och bor nu i en ny hage hos en annan granne, jag är så glad att jag slapp fånga in dom. Ni som tycker att hästar kan var svåra att förstå sig på, tjurar är ännu svårare! Eller så är jag bara ovan... 

Bakisdag?

När jag vaknade i morse snurrade hela världen! Precis som när man är bakis men det var jag ju inte, om man inte får baksmälla av saft. Det tog flera timmar och tre resorb innan jag började känna mig normal igen, antagligen hade ajg lite vätskebrist och det är ju inte konstigt i denna värme.
 
Efter jobbet i dag så red jag mina hästar här hemma innan ajg kärde ner de till betet igen. Tant fick hoppa lite låga linjer, det kändes bra och hon var jätted
fin när jag red fram. Szum var blöt av svett redan när jag tog in honom, han hade sprungit i dagen medan jag red Tant, trots detta jobbade han på bra i värmen. Vi kämpade på med galoppjobbet och han blir ju så fin när det väl ungerar. I galoppfattningarna finns det ännu mycket kvar att önska men jag tror han kommer kunna göra riktigt bra fattningar såsmånigom. Han har väldigt bra galopp, gäller bara att jag kan rida i den också!
 
Efter att hästarna var neerkörda på betet så grillade jag hamburgare till middag. Resten av kvällen gick lite otippat till att leta tjurar! Grannen har tappat 5 stycken och vi kunde inte hitta igen dom! Letandet återupptas i morgon bitti! Nu sängen!

Tuffa tider!

Tuff dag i dag i värmen!
 
7.30 stod jag på Granngården och köpte aggregat! Sen hann jag, med lite hjälp, byta ut de trasiga aggregaten innan jobbet. På jobbet är det varmt, stressigt och allmänt rörigt. I dag ännu värre än vanligt då vi var en man kort i dag!
 
På något vis överlevde jag dagen och blev utsläppt någon gån efter 18. När jag kom hem satt hovslagaren och väntade på middag. Jag hade lovat henne det efter en lång dag och hon hade till min stora glädje redan skott Tant och Szum innan jag kom hem! Efter mat så åkte vi till Räkan och fölis för inspektion av hovar, det blev bara lite raspning av Räkans fötter. 
 
Efter att ha åkt runt byn och kollat hästar så red ag Szum på banan, gäller att passa på när han är hemmavid. Och vid 22 tiden är det riktigt bra ridväder! Szum var fin, jag red i Tants sadel och även om det var lite ovant för mig så tror jag Szum var nöjd. Vi kämpade på med galoppfattningarna, finns mycket kvar att jobba på men stundtals så känns det bara så bra!
 
Nu sova!

Åskoväder!

Vaknade redan ivid  tiden i morse av att åskan gick, fast när jag vaknade trodde jag att det var någon som höll på lasta av något stort på min gård... Sen givk åskan fram och tillbaka hela förmiddagen, riktigt otäckt när det blitrade i stallet där jag var samtidigt som det mullrade. Hemma gick två säkringar, ett aggregat gick sönder här och två hos grannarna! Som tur var lugnade sig vädret under dagen...
 
Jag var en sväng på Hammarn, köpte hästfoder (men tyvärr inga aggregat eftersom jag då inte visste att de skulle gå sönder, så det blir ny tur i morgon!) och ögonvatten till Szum och fikade. Det blev en lång fika eftersom jag träffade en arabuppfödare som jag känner lite från grannskapet, vi hade massor att prata om!
 
På eftermiddagen red jag ut Pålstina en sväng innan jag körde upp Tant på gården. Red ett superbra dressyrpass på henne innan jag även hämtade hem Szum. De ska skos i morgon och ska därför vara på plats hemma. Själv åkte jag till Sollefteå en sväng, de har festligheter i stan och jag dejtade min hovis där, vi åt langos, lyssnade på musik och surrade en massa. Sen åkte jag hem och innan ajg hade kollat alla hästar, har lite extra hästar i helgen, så var det midnatt och nu måste jag sova. Tänkte hinna till Granngården i morgon innan jobbet! Jäkla åska!
 
Världens bästa Tant var så fin att dressyra med i dag!
 
Och så världens bästa chokladbit!
 
Hon ser lite rolig ut nu när hon fäller!

Högsommarvärme!

Det är helt otroliga sommardagar och även om det för min del lika gärna hade fått vara 10 grader svalare så gillar jag ju faktiskt sommaren. Och jag föredrar alla dagar denna värme framför 30 grader kallt och snöstorm!
 
I dag red jag Pålstina på förmiddagen. Vi jobbade lite dressyr nere vid betet, mest skrittjobb, bland annat red ajg lite skänkelvikningar på henne vilket fungerade bra för att va första gången. Jag har lite svårt att få henne att släppa och sänka nacken, men på slutet i dag så kändes det som om jag var på rätt väg och ganska nöra i alla fall. Bara att fortsätta jobba på!  
 
Sen åkte jag på auktion, inte för jag var så sugen egentligen men det är sällan det händer något i den här byn så det gäller att passa på. Auktionen var bara någon kilometer bort och en stor gård med massor av grejer. Tvärr blev det lite segt i värmen och jag kom bara hem med ett litet skåp. De var långt i från klara när jag åkte och hela auktionen hade tagit 10 timmar!!
 
Jag åkte i väg för några lektioner på kvällen, jag hade lagt de lite senare med tanke på värmen och när jag kom hem strax före kl 22 så åkte jag ner till betet och red Tant. Då var det perfekt ridtemperatur och härligt ljus! Vi jobbade mycket dressyr under ridturen, sidvärts, kort galopp och lite annat små pyssel, och på slutet var hon jättefin! Nu ska ajg sova och ladda för en ny dag i värmen i morgon!
 
Så här ljust och fint var det när vi red i väg kl 22.15

Hoppkurs!

I dag har jag haft hoppkurs här hemma i hettan! Fem tjejer i 11-12 års åldern kämpade i värmen, på förmiddagen var ridningen mer markarbetsbetonad och på eftermiddagen hoppade vi bana, dessutom hann vi med teori, tacos till lunch och massor av glass till fika! Tror att alla var nöjda, men väldigt trötta efter dagen!
 
Efter kursen red jag och Linda ut med Szum och Pålstina, det blev ara skritt i skogen eftersom Szum passat på att ta av sig två skor. De ska skos på fredag och jag tror han ville hjälpa hovis lite så hon skulle ha mindre att sko av. Provade Tants sadel på honom, Ulrika föreslog det igår, och det kändes verkligen jättebra! Ska prova den lite mer ingående när han har alla dojor på sig igen! 
 
Bilder från dagen!
Framridning första ridpasset!
 
Emilia och Julia!
 
Crux i galopp!

Massagemys!

I morgon är det hoppkurs här på Brännan och jag är og lika spänd som tjejerna som ska hit! Det är lite speciellt att ha kurs hemma, och det är ju bara andra kursen jag har här hemma så det är mycket att tänka på! Jag hoppas att allt ska klaffa och att ryttarna är nöjda sedan, det är 5 tjejer i 11-13 års åldern och för några av dom är det bog första ridlägret eller kursen de är på! Spännande! Jag tror i allla fall att jag har läget under kontroll och förberett allt som går!
 
Efter dagen jobb på Ica så hann jag hacka grönsaker till tacosen, slå gräs till ponnyerna, göra i ordning sista boxen och planera det sista innan massören kom. Det var alltså hästarna och inte jag som skulle få massage och det var samma tjej som var här sist, Ulrika. Hon hade haft sadelprovning hos Nylands Hästsportlag och jag lyckades snika åt mig plats på hemvägen. Det blev en lång dag för henne, hon åkte inte härifrån förrän vid 23 tiden! I alla fall så var båda mina hästar bättre i kroppen jämfört med sist. Szums tålamod var lite bättre denna gång och han hade ro att stå stilla i genom hela behandlingen, han är lite spänd i ryggen men det ska ju förhoppningsvis bli bättre bara vi får vår nya sadel (som är på vift på havet utanför Argentina någonstans!). Däremot var han bättre i vänster sidan, han har ju varit allmänt spänd i hela vänster sidan sedan han voltade i hagen (eller vad han nu hade gjort för att dra på sig låsningar i hela ryggen) i mars men nu var det inget markant, det är bra! 
 
Med Tant är det uppenbart att det är nacken som är problemet, hon fick i dag laser i två omgångar på den. Sist vi masserade var hon öm även i sadelområdet men det märktes knappt något av detta i dag, lite fanns kvar på vänster sidan men höger var hur mjuk som helst! Tror Tant är rätt nöjd med sin nya sadel! Nu ska vi jobba på med att massera nacken, tänk vad hon ska ha haft ont i den med tanke på hur öm och stel hon är där. Hon till och med ryckte sönder grimskaftet när Ulrika tog i för hårt, det är inte likt min Tant! Men nu kan det bara bli bättre!
 
Håll nu alla tummar att allt flyter på i morgon!
 
Den här bilden är sedan Ulrika var här sist i början av juni, i kväll höll vi till nere vid betet vilket gick jättebra. Nu ska jag försöka ta ut Ulrika regelbundet så ni som är intresserade att vara med får hojta till!
 
 
 
 
 
 
 

Ridlägersommar!

Då var sista sommarlägret i Nyland över, känns lite tråkigt. Det är verkligen jätteroligt med läger och jag skulle kunna ha läger alla dagar i veckan! Speciellt dagar som i dag när det är sol (om än något varmt), eleverna rider bra och hästana hoppar som fasiken, då är det ju skitroligt! Tror dock att jag skulle få svårt att ragga i hop elever till alla dagar i veckan...
 
Hemma igen så red jag och Alida ut med Szum och Tant, känns bra att komma i gång med Szum igen även om han i dag var väldigt störd över bromsarna. Kan dock säga att när vi träffade på en fyrhjuling mitt i skogen så hade han inte en tanke på insekter under en lång stund för då hade han fullt upp med annat!
 
Nu i kväll har jag även hunnit med lite förberedelser inför nästa kurs som är på tisdag. Har varit uppe i huset och torkat golvet och testat vattnet, och planerat teori och gjort teoripapper. I morse innan dagens läger så skrev jag fakturorna så jag tycker jag ligger bra till, det är mycket mer planering än man tror! Nu ska jag gå och soa innan kvällen blir ännu dyrare, förutom all planering så hann jag även beställa lite grejer till hästarna! Skulle ha insektsspray till Szum och det blev visserligen två olika sorters insektsmedel men även två schabrak och ett fleecetäcke slank med!
 
 
Bilderna är från en av deltagarna eftersom jag inte lyckades fota något. Jag ser väldigt bestämd ut på den nedre bilden...
 
 
 

Mer läger!

I dag har det varit ridläger för hela slanten, sista lägret hos Nylands Hästsportlag är den här helgen. Bra väder (för ridläraren i alla fall), ambiösa ryttare och fina hästar gör att man blir rätt nöjd. 
 
Hemma igen så fick jag hjälp med Tants tappsko innan jag longerade Szum lite. Resten av kvällen gick åt till att grilla och sedann slå gräs runt ridbanan så det är fint till veckan. Nu sova!

Bergsklättring part II!

Kaosfredag på Ica men en häftig uteritt på kvällen vägde upp all stress!
 
Jag red Tant och Alida red Pålstina, vi skulle egentligen bara trava lite på grusvägen som ju är mjuk nu efter regnet men vi upptäckte att en skogsväg som inte varit ridbar på ett par år nu återigen gick använda. Det slutade med att vi klättrade uppför ett litet berg, vi gillar ju bergsklättring! Det blev ganska besvärlig klättring för hästarna eftersom det var svårt att se stigen, är nog två år sedan vi red där sist. Men upp kom vi och fick njuta av magnifik utsikt! Ner kom vi också men med en sko mindre! Men lite svinn får man väl räkna med? Höll på bli mer svinn då Tant nästan hoppade mig ur sadeln på väg dit. Vi skulle gå över ett liet träd men Tant tog ett hopp från stillastående och hon hoppade fint med ryggen så jag höll på drutta av! Resten av kvällen har bestått av lägerplanering och så har jag stekt tacoköttfärs till tisdagens kurs. Nu ska jag sova och ladda för läger i helgen!
 
Ni ser ju utsikten!

Stängsling och fölbilder!

Ingen ridning i dag, i stället stod stängsling på schemat efter dagens Ica jobb! Hästarna blev helt tokiga och tokgalopperade runt, runt i den nya, jättestora hagen! Blir spännande att se hur många skor som sitter kvar i morgon! 
 
Pålstina i långgräset!
 
Hungrig Tant!
 
Sen åkte jag till Räkan och fölis, även där hade det stängslats i dag och de hade fått en större hage med massor av mat!
 
Räkan och fölis kompisar!
 
Zackarel, halvblodsföl. Hingst e. Zuidenwind-Sack
 
Vera, ardennerföl. Sto e. Casbin-Stampe
 
Fräsen, kallblodstravare och hingstföl!
 
Och i mina ögon den finaste av de alla -Out of Chocolate!
 
Fölbus!
 
Det är inte lätt när halsen är för kort!
 
Det är verklien ett gäng med fina fölisar av olika raser och typer!
 
 

Helgens läger!

Här kommer programmet för helgens träningsläger hos Nylands Hästsportlag. Kom i håg att ta med lunch, och vattenflaska om det blir varmt. Ni får en faktura på lägret så ni behöver inga kontanter!

 

 

Lördag

9.15 Samling

9.30 Ridning dressyr grupp 1

10.15 Ridning dressyr grupp 2

11.00- Ridning dressyr grupp 3

11.45

12.15 Lunch

13.00- Teori: Ridlära

13.45

14.15- Ridning Hoppning

15.45

16.15- Teori: Exteriör och dess betydelse

17.00

 

Söndag

9.30 Ridning dressyr grupp 1

10.15 Ridning dressyr grupp 2

11.00- Ridning dressyr grupp 3

11.45

12.15 Lunch

13.00- Teori

13.45

14.15- Ridning Hoppning

15.45

16.15- Teori och avslutning  

17.00

 


Grupper:

 


Dressyr

Grupp 1:

Elin-Matilda

Sara-Miranda

Grupp 2:

Malin-Fiffi

Matilda-Putte

Grupp 3:

Mats-Zimbad

Natalie-Dixon

 

 Förra årets läger!

 

 

 

 

 

 

 

 


Farmen krymper!

I dag har farmen minskat något, två katter och en häst mindre!
 
Först åkte de två sista kattungarna så nu är det lugnt på den fronten. Efter det så åkte jag ner till betet och red Pålstina, hon fick gå lite dressyr på den avbetade lägdan. Vi jobbade med trav på volt och att gå undan innerskänkeln. Sen red jag hem Generalen som det var dags att åka hem för. När hans ägare kom så red jag först lite och viade vad vi gjort och sedan red ägaren själv. Och hon verkade nog nöjd för han fick följa med hem! Nu börjar det vara dags att fylla på med nya projekt!
 
Hann pyssla lite både nere vid betet och hemma innan det var middag och sen lektioner på kvällen. Nu är det bara att ladda för Ica i morgon!
 
Mycket fölilder blir det nu när 6 veckos frånvaro ska tas igen!
 
Här spanar hon på de andra fölen!
 

Regndag!

Ledig i dag och det känns som jag inte fått mycket gjort. Men hämtat hem mina prinsessor har jag i alla fall! 
 
Åkte direkt i morse, gick fint att lasta med lite hjälp av personalen på seminstationen och åda två stod som ljus hela vägen. Jag körde de direkt till grannarna där de ska gå på ete i sommar med deras ston och föl. Räkan använde samma plan som hon brukar, hon tog med sig fölis till en avskild plats på betet och höll sig där. När jag kom för att titta till dom på kvällen så låg fölis och sov, förstår att hon var trött efter resan och nytt ställe. Nu hoppas jag att Räkan äter upp sig lite, hon är lite tunn men dt är ju inte så konstigt hon är ju fulllid och verkar ge bra med mjölk till fölet som är både stort och i bra hull! 
 
Annars har jag i dag fikat och surrat lite,pysslat lite i lägerhuset, ridit Genralen och ridit hem Tant för att hoppa lite. Hon kändes bättre i dag än när jag sist red på banan men jag är inte helt hundra nöjd. Måste trimma lite mer! Men nu ska jag sova, lika sent som vanligt i dag med!
 
Tyvärr blev kvällens fölilder lite suddiga, men ni kan vara lugna för det kommer fler framöver!
 
 Hon ser ut att bli mörkbrun under fölpälsen!
 
 
 
 
 

Tillbaka på Ica!

Första dagen på Ica kan sammanfattas med varmt och stressigt, men även om jag hellre hade varit hemma så känns det ändå rätt okej...
 
Efter jobbet så red jag och Alida ner till älen, nerför de branta backarna, med Pålstina och Tant! Nere vid älven galopperade vi på lite och Pålstina är verkligen en pärla till häst, hon är med på allt och ändå lydig och lyhörd. Tänk på att hon ara är riden i tre veckor (eller egentligen ännu mindre), hon örjar förstå galopphjälpen och jag hade etydligt kortare romssträcka på henne än vad Alida hade med Tant! Rolig pålle!
 
Förutom att det var jättekul att galoppera ner vid älven, kände mig som 14 år igen, så var dagens gladaste besked att Räkan är dräktig och jag får hämta hem mina prinsessor i morgon! Hon är i dag kollad på 14 dygn så det är länge kvar än men det känns ändå bra, hon är dräktig med Luxus!
 
Tant och Alida i grönskan på dagens ridtur!
 
En något suddig ild på mig och Pålstina! Vi ser väldigt glada ut i alla fall!
 
Även i morse var hästarna trötta! Tant och sälen Szum!

Sista semesterdagen!

Sista semesterdagen, måste säga att det inte känns så bra! Nu har jag ju jobbat en del på semestern men jag skulle absolut kunna tänka mig att ha det så här året om, alltså att bara jobba med företaget, vilket ju är ett av mina mål. Dock är det en bit kvar dit ännu...
 
Den här dagen fick ju ändrade planer och i stället för liten klutävling blev det auktion med grannarna. Men nnan vi åkte hann jag skicka i väg en kattunge, ara två kvar nu!
 
Det blev en lång och varm dag på auktionen. Jag gjorde ett rejält fynd då jag köpte ett balspjut för 500 kr! Den modellen kostar tydligen runt 4000 ny och den här ser knappt sliten ut, ett verkligt fynd! I övrigt kom jag bara hem med lite vattenslang. Bra att ha saker!
 
När jag kom hem så tog jag och Alida och red en sväng på Generalen och Tant, blev en lugn och skön tur och det var nog vad jag orkade med i dag. Sen klippte jag gräsmattan innan energin var helt slut, nu gäller det att ladda inför Ica i morgon!
 
Jag tror att Tant var lite trött i morse...
 
 
Pålstina vill gärna vara med!
 
Jag och Generalen i kväll!

Loppisrunda!

Tog lite semester i dag, känns som jag kunde behöva det!
 
Efter min lilla sovmorgon så åkte jag ner till betet och joade Generalen i töm. Han tyckte nog det var lite besvärligt att trava fint när underlaget inte var helt slätt, höll till i den hage som de betat av redan, men ajg försökte förklara att det var nyttig träning! Sen åkte jag i väg med en kompis på lkoppisrunda! De ordnade loppisdag i Helgum med massor av loppisar, hittade en del fynd men på sluttampen var man faktiskt lite less.
 
Hemma igen så red jag Szum, höll till på samma ställe som där jag tömkörde i morse. Szum var inte alls på humör och var tjurig och avig, han ville mest dra till de andra hästarna. Jag inser att han behöver vila, han blir så här då, och att morgondagens inplkanerade "tävling" bara är att glömma. Surt att musta ett tillfälle att miljöträna men det är ju ingen mening att åka i väg med en häst som bara är trotsig. I dag kom han inte ens fram till mig i hagen, ett säkert tecken på att det är dags för vila! 
 
I kväll har vi grillat! Vi var några tycken hemma hos grannarna som åt gott och drack vin, nu har jag bokfört nästan en halv månad så nu är det nog dags att sova!

Vilse i skogen!

Det här med att vända tillbaka dygnet år ju sådär, nu är klockan 1.30, igen! Men jag har ju semester i tå dagar till innan allvaret börjar!
 
I dag började jag med att longera Szum, han var överenergisk och allt gick i högsta hstighet. Som väntat alltså! Sen red jag upp Pålstina på gården, vi kom precis samtidigt som den familj som skulle hämta en kattunge. Det är dags för dom artt flytta nu och den första åkte i dag. Sen red jag Pålstian på banan för första gången, det gick bra, hon fick även proa att hoppa lite men det gick inte lika bra, hon behöver lite mer tid för att utveckla sina hopptalanger. 
 
På eftermiddagen åkte jag på Hamamrn på marknad, var väl inget som jag inte kunnat levt utan men ibland behöver man göra något annat bara. Sen på kvällen plockade jag och Elise ner den tomma beteshagen och började planera för hur vi ska bygga om deras nuvarade hage, konstaterar ännu en gång att jag fortfarande har massor av bete kvar! Alldeles för mycket!! 
 
Sen kom jag på att jag skulle hälsa på en kompis som var i en sommarstuga i skogen. Den tanken var ju god men det blev ju sådär, jag hade ara en ungefärlig vägeskrivning och det fanns i princip ingen mobilteckning på hela skogen. Och skogen var stor och jag såg nog nästan hela! I nästan två timmar snurrade ajg runt på olika skogsilsägar innan vi fick kontakt och jag fick en korrekt vägbeskrivning. Den vägbeskrivning jag hade var inte fel, men jag var på fel väg... Nu löste det sig, jag hamnade rätt och det blev en trevlig kväll. Eller snarare natt, nu ska jag sova! Två semesterdagar kvar, blir nog lite sovmorgon i morgon!

Omvänt dygn!

Det är segt att komma i gång på morgonen nu och sen är jag uppe halva natten, hur ska detta gånästa vecka närjag ska börja jobba igen?
 
Red i alla fall Generalen, vi red en annan lite längre sväng i dag med en hel del trav. Inga problem, det känns rätt lugnt med honom nu och han har landat, det är jättebra och nu börjar det bli dags för hans ägare att fortsätta arbetet med honom.
 
Sen körde jag hem Szum och red honom på banan hemma. Även i dag ar han lite avig och i frågasatte en hjel el av det jag ville, men ändå lite bättre känsla än i tisdags. Han tog galoppfattningarna jättebra i dag, vilket ju var ett problem när vi var hos Sara, men sen var det mest bara tre galoppsprång inna det tog tvärsstopp och bocksprång! Efter ridningen i dag funderade jag faktiskt över om jag inte ska sälja honom ändå? Vissa dagar är det alldeles för mycket häst för mig och jag tror han behöver en bättre ryttare, men jag tror jag ska kämpa på ett tag till! Hoppningen går det dock trögt med, tog några små språng i dag men den riktiga hoppningen lär dröja ett tag till.
 
Sen åkte jag i väg och hade en lektion, var egentligen meningen att det skulle vara fler men i dag var det mycket bortfall och avbokningar så det blev bara en kvar. Men hon red så bra att det räckte åt alla! På kvällen stack jag ut med Tant, vi red ner till älven (nerför de branta backarna) och red där galoppintervaller. Blev ett ordentligt pass för henne att först klättra ner, sen galoppintervaller och avsluta med att klättra upp. Roligt var det i alla fall fast roligast var att hoppa det träd som låg över vägen och som var kanske 70 cm! Det är roligast att hoppa i skogen! Aen avslutades kvällen med rabarberpaj! Nu sova så jag kan börja vända tillbaka dygnet igen!
 
Den här välkomstcermonin väntade på mig och Tant när vi kom hem i kväll.
Gandalf, Szum och Pålstina!

Hot, hot, hot!

Hot, hot, hot, varmt ute i dag med!
 
Red tre hästar nere på betet. Först Generalen som fick skritta samma sväng som igår, i dag var han mer avspänd och gnäggade bara ett par gånger efter de andra hästarna. Sen red jag Pålstina, hon var på hugget som vanligt och även i dag fick vi till en galopp. Avslutade med en liten klättringstur på Tant!
 
Sen var det ara att ladda för 4 timmars hoppträning hos Nylands Hästsportlag! De ska ha en liten hopptävling på söndag och vi körde träning på banan i dag, det var stort intresse och jag hade 11 ekipage som red i kväll! Väldigt bra! Dessutom ordnade de grillning under kvällen så när träningarna var över så åt jag grillat innan jag åkte hem! En otroligt fin kväll men det var så varmt att svetten rann ända tills 21 tiden, helt otroligt!

Semestervärme!

Varmt att rida i dag, men jag gnäller faktiskt inte utan tycker det är rätt trevligt... Har ju ändå semester och då ska det vara lite sommarväder!
 
Började med att rida ut på Pålstina, i dag ahr vi både galopperat och hoppat över en stock. kanske blir hopphäst av henne? Otroligt trevlig häst i alla fall! Sen skrittade jag ut på Generalen, vi red ner i skogen och styrde lite runt träd. Han var lite spänd i dag men det är ju inte så konstigt eftersom det blev lite nytt när vi flyttade ner till betet, dock gjorde han inget värre än att gnägga och takta.
 
Tog en liten ridpaus på eftermiddagen och åkte för att handla, det var kris på kattmat och det var anledningen till att jag åkte på affären. Så klart kom jag hem utan kattmat, och det första jag ser när jag kliver ur bilen är ett gäng hungriga katter! Som tur var skulle grannarna också handla så de räddade mina katter från att svälta! 
 
Sen körde jag hem Szum och red honom på banan, han var dagen till ära på uruselt humör och skulle diskutera allt. Det enda han var riktigt pigg på var egentligen att gå till ut från banan vilket han testade några gånger... I dag var en sån där dag när han bockade i traven, letade spöken i hörnen och inte gick att svänga. Ja ja ara att ta nya tag i morgon! Han fick i alla fall duscha innan vi åkte ner till etet igen. Då tog jag med Tant upp och red henne på banan också, henne kan jag ju egentligen rida upp men nu när släpet ändå satt på så fick hon åka. Szum vill jag inte både rida upp och joba på banan då alldeles för mycket energi, hos oss båda, kommer ha gått åt till att ara ta oss he. Dessutom behöver han ju träna på att åka, men ajg är välkdigt nöjd över att jag lastar honom ensam på under 2 minuter nu!
 
Det märktes verkligen på Tant att det var längesen vi dressyrade sist. Måste bli skärpning, jag måste rida henne mer ochtrimma lite oftare. Är inte alls nöjd med känslan jag hade under kvällens pass men inser ju att hade det varit i vintras så hade jag varit jättenöjd... Även Tant fick sig en välförtjänt dusch innan vi åkte tillbaka till betet. Resten av kvällen så grillade jag, kycklingben med klyftpotatis, drack ett par Morbergs öl (det är ju ändå semester) och läste körkortsboken, allt ute i den ljumma sommarkvällen. Underbart med sommar!!
 
I dag var jag och Pålstina längst upp i den kraftledning som jag fotade från nersidan igår. Lika mäktigt att stå där uppe och titta ner!
 
Generalen vid våran skötselplats nere vid betet. Det är lite provisoriskt campingliv på sommaren!
 
Nybadad Szum! 

Inga hästar hemma!

Nu har jag inte bara inte alla hästar hemma- jag har iinga hästar hemma! Det blev väldigt tomt på gården!
 
Hade sovmorgon i morse, det behövdes med tanke på hur sent det blev igår, tror jag kom i säng strax efter 2.00. Är ju värre än en utekväll! Började i alla fall med att stängsla en ny liten hage nere på betet, och sedan red jag Pålstina. Vi red ut själva en sväng vilket ju gick helt problemfritt! Mysig häst det där!
 
Hemma en sväng över dan, passade på att klippa gräsmattan. Det är väl perfekt att göra när det är som varmast? Gräsmattan var i stort behov av det i alla fall. Sen kom Prins ägare, jag visade lite hur jag ridit honom och sedan lastade vi och han åkte hem. Jag tror att de kommer få mycket roligt med honom, det är en fin och trevlig ponny! 
 
Sen kom Alida och vi red Szum och Tant. Vi red ner till älven, som ni kankse minns så var det en spännande ridväg med rejäl klättring. Szum var på tårna i dag och laddade rejält, även nerför den ranta, smala stigen, som tur var så gjorde han inget anant än att vara laddad och spänd. När vi kom hem var han helt slut av klättringen och av att ladda upp si i onödan, det här är nyttigt jobb för honom! Avslutade ridningen med att rida ner Generalen till betet. Nu när Prins åkt hem så ska han också få gå nere på betet men i en egen liten hage. Det kommer bli nyttigt för honommed mycket uteridning för att bygga upp kroppen.
 
Avslutade kvällen med mat på yn och kaffe hos grannarna, och med det lite udda kvällsnöjet; hästsex! De har ju betäckande ardennerhingstar, och i kväll var det flera ston som skulle provas och en skulle även betäckas. Annorlunda men intressant!
 
 
På hemväg stannade vi och fotade, häftig utsikt och häftig känsla att vi ska upp där! Vi rider inte kraftledningen upp utan stigar som går lite fram och tillbaka, trots detta är det ändå rejält brant på sina ställen. Tyvärr är det svårt att förmedla känslan på bild. Men  häftig utsikt har vi på våra turer!
 
 
Szum hade väldigt svårt att stå stilla under våran fotosession, hans tålamod var inte på topp i dag. Jag mste ju säga att jag ser väldigt liten ut på honom här! Och ser ni vad fint jag matchat med rosa tröja och orange scharak? ;)

På besök hos mina hjärtan!

Blev väldigt sent i natt så det blev helt enkelt ingen bloggning igår.
 
Andra dagen på ridlägret och sommarväder hela dagen, vilket resulterade i att jag hade bränt mig ännu mer sen! Ryttarna och hästarna kämpade på ra i värmen!
 
När jag kom hem på kvällen var planen att rida lite och klippa gräsmattan men det lev inte så. Först kom hovis och vi kollade lite på Gandalf som vi misstänker är lite sömtryckt. Vi klämde med visitertång, sprang med honom, tog av skon, sprang med honom, satte på en ny sko, sprang med honom, tog ur en söm, sprang med honom, tog r ytterligare en söm och sprang med honom igen innan vi var nöjda. Nu hoppas vi att han ska li oöm och ohalt igen!
 
Sen åkte jag med grannen in till Överbyn och seminstationen där Räkan står. Hon skulle in med sto och föl, och jag passade på att följa med för att hälsa på Räkan och fölis! Fölis hade blivit stor men var i övrigt sig lik! Hon håller på att fälla fölpälsen och ser väldigt rolig ut just nu! Hoppas verkligen på att Räkanär dräktig nu så jag får hem mina hjärtan. Det lev sent innan vi var hemma, kl 1.30 svängde jag in på gården igen, och nu i morse var det segt så det lev lite sovmorgon. Nu väntar en massa stök och jo i dag, men vädret ser lovande ut i alla fall!
 
Några av helgens lägerdeltagare!
 
Och äntligen lite fölbilder igen!
Ser ni vad lustig hon ser ut nu när hon fäller fölpälsen?
 
 
 
 

Ridläger med sommarväder!

Ridläger i dag och med sommarväder! Det innebär att jag nu har bränt mig under alla timmar på ridplan, trots solskyddsfaktor! Ändå roligare med ridläger när det är finväder, speciellt för ridläraren!
 
Den här gången var det dags för vuxenläger hos Nylands Hästsportlag. Det har varit en jättebra dag med många timmar på ridbanan. När jag kom hem var jag trött men trots det så arbetade jag Generalen i töm, fin, och red ut Prince. Sen åkte jag till grannarna en sväng på kvällen. Bra dag men nu måse jag sova lite för att orka med morgondagen!

Sol, hästhoppning och shopping!

Nästan haft en semesterdag i dag! Dessutom underbart väder!
 
Klockan 8.00 i morse stod Alida på gården och vi åkte ner till betet för att rida ut med Tant och Pålstina. I dag stod även trav på schemat och även det gick lysande! Red även ut Szum själv efteråt och han var inte på samma strålande humör, så han är lite billigare i dag än i onsdags! Det var inga stora grejer (så han är fortfarande ganska dyr) men lite små "tråckig" (tråckig=stå emot, vara istadig) och bjöd sådär, men han kan ju vara lite trött i kroppen sen träningarna och han är ganska duktig på att känna efter...
 
Gjorde ett brejk hemma med lite lägerplanering innan jag åkte till Sundsvall och tittade på nationella hopptävlingar. Det var sol, fina hästar, bra ridning och inbjudande bana, perfekt för mig såom behövde lite inspiration och framåtsug. Tittade på 1,30m och 1,40m klasserna innan jag åkte in till Birsta för lite shopping. Till skillnad från sist jag var där så hann jag med att glida lite i affärerna och inte bara stressa runt, det resulterade i att jag lyckades shoppa två tröjor, en ljuslykta och lite vin, förutom det som räknas som jobb; stängselstolp, vattenbalja och sadelbock.
 
väl hemma igen väntade lägerplaneringen, i vanlig ordning ska allt göras natten innan. Jag har nu en kvart kvar till midnatt men inte så mycket kvar att fixa. Kryddade planeringsjobet med ost, kex och en cider! I morgon är det läger som gäller igen!
 
Framhoppningsbanan på dagens tävling är lite annorlunda, eller vad sägs om att ha några träd i banan?

Isisridning!

I morse halv nio kom Alida och vi passade på att rida innan hennes job. Jag red Pålstina och hon Tant och vi skrittade nere i skogen bland träden. Det gick fint med Pålstina, det var ju hennes första tur men hon var helt obrydd! Tror det blir en trevlig ridhäst av henne!
 
Hem och en kort omladdning med lite raarerkräm innan ajg först red Prins på banan, fin pålle,och sedan skrittad utan Generalen. Det var våran första mer riktiga tur och det var inga problem alls! När jag kom tillaka stod hois på gården, hon skulle sko Gandalf men var tidig så vi drack lite kaffe och surrade lite!
 
Vidare till Hammarn för att gå på banken och skriva in mig på körskolan!! Jag ska alltså ta BE kortet och nu gäller det verkligen att ta tag i pluggandet! Började ju lite försiktigt när jag vakade på Räkan men nu är det dags att växla upp! Jag är i ehov av att byta bil och kommer då ehöva ett anant körkort för att få dra mitt släp. Så det är bara att bita i det sura äpplet och ta tag i det!
 
På kvällen Var jag i väg på lektioner, på sista stället stannade jag och drack kaffe då hon som har gården är en kompis. Hur det nu var så övertalade hon mig att följa med ut och rida en sväng, på islandshäst! Jag rider inte islänning så ofta och de sista gångerna jag gjort det å har det varit ren korrigeringsridning, det är nog nästan 10 år  (eller mer?) sen jag töltade sist! Kan säga att det var kul men svårt, jag har ju fullt upp att hålla reda på tre gångarter och nu var det ju ännu värre! Men som alltid är det ju roligt med utamningar och nya hästar så roligt var det absolut! Nu måste jag sova, i morgon kommer Alida ännu tidigare! 

Vuxenläger!

Här är tider och grupper inför helgens vuxenläger hos Nylands Hästsportlag! Kom i håg att ta med lunch!
 
 
 

Dagsprogram

Ridläger Nyland

 

 

Lördag

9.00 Samling

9.15 Ridning dressyr grupp 1

10.00 Ridning dressyr grupp 2

10.45- Ridning dressyr grupp 3

11.30

12.00 Lunch

12.45- Teori: Ridlära

13.30

14.00 Ridning Markarbete grupp A

15.00- Ridning markarbete grupp B

16.00

16.30- Teori: Hästens utrustning

17.15

 

Söndag

9.15 Ridning dressyr grupp 3

10.00 Ridning dressyr grupp 1

10.45- Ridning dressyr grupp 2

11.30

12.00 Lunch

12.45- Teori: Ridlära del II

13.30

14.00 Ridning Hoppning grupp B

15.00- Ridning Hoppning grupp A

16.00

16.30- Avslutning, sammanfattning och avrundning! Fika?

17.15

 


Grupper:

 


Dressyr

Grupp 1:

Maria-Matilda

Mats-Zimad

Grupp 2:

Janet-Dixon

Matilda-Putte

Grupp 3:

Gunnel-Sickan

Ellinor-Ariel

Markarbete/hopp

Grupp A

Matilda

Janet

Mats

Grupp B

Gunnel

Maria

Ellinor

 

 

Kanondygn!

Jag har verkligen haft ett kanondygn hos Sara. I dag fortsatte det med ytterligare ett riktigt bra ridpass. Szum var grymt fin i traven, dock satt galoppfattningarna inte riktigt så det måste vi jobba med, men i övrigt var han verkligen superfin. Vilken häst jag har!!
 
Sen åkte vi hemåt och tillbaka till verkligheten. Tog och arbetade Generalen i töm innan det blev middag och sen en kväll med många lektioner och som avslutades med ridning av Sickan. Som tur är så är det ju så roligt med lektioner och när det dessutom är en underar sommarkväll, min röst höll någolunda och ryttarna red bra så gör det ju inget att man inte är hemma förran 22.30. Men nu ska jag sova, Alida kommer i morgon bitti så vi kan rida innan hennes jobb!
 
Borta bra men hemma bäst! Nöjd Szum tillbaka hos kompisarna på betet!

På träning med Szum!

I dag är jag och Szum på mini träningsläger, välbehövligt och skoj!
 
Red först lite hemma. Generalen fick gå ett lättare pass på banan, kändes rätt okej efter den ofrivilliga vilan, och Prins red jag ut. Åkte ner till betet för att rida Tant och Elise var där precis då så vi red en sväng tillsammans! Perfekt timing!
 
Sen gjorde jag klart allt hemma, lastade Szum och åkte till Nälden! Jag är nu på samma ställe som där jag var på läger i fjol sommar,  hemma hos Sara. Vi har känt varann i 14 år så förutom att rida så har det blivit mycket prat, god mat och några vinglas! 
 
Ridningen gick bra, förutom att Szum inte är riktigt bekväm och van med barn som hoppar studsmatta, cyklister, lastbilar och annat som drar hans uppmärksamhet! Mellan störningsmomenten, som jag mest ser som miljöträning, så sprang han fint och Sara som inte sett honom sen i februari tyckte det var stor skillnad. Jag är jättenöjd med honom och så glad att jag åkte! 

RSS 2.0