Tisdag!

I dag har det inte blivit så mycket ridet utan mer annat gjort!
 
Jag började med att longera galoppprogrammet med Szum. Sen tog jag Chokladen som jag först longerade lite inspänd och sen satt upp och skrittade lite på banan. Det gick jättebra och hon är så avspänd nu jämfört med hur det var för några veckor sedan, inte säkert att man ser så stor skillnad men jag känner tydligt att hon är mer tillfreds nu. Sen började jag bygga en sommarhage nere vid grannhuset.
 
Efter att alla stolpar var satta så tog jag lunchpaus och gjorde pastasallad! Sen efter mat och en kopp kaffe så åkte jag på Hammarn och köpte foder och hämtade ut avmaskning, hann även in på Ica en sväng. 
 
Så kom Linda och vi red första turen för Odessa! I dag en väldigt kort tur, mest som test, men hon skötte sig utmärkt! Satt upp på banan och sedan red vi ner på vägen och upp nästa infart. Resten av kvällen ägnade jag åt att stängsla klart hagen jag började på och lite förberedelser inför i morgon. 

Måndagsfeeling!

Icajobb i dag och på kvällen kom Linda och vi gjorde ett hästryck!
 
Först ut var Odessa. Linda ledde mig upp till banan och vi styrde lite runt träd utanför banan först. Sen gick vi in på banan och knäppte loss linan och jag skrittade lite runt Linda åt båda håll och många halter. Hon tappar lite bjudning och blir lite osäker när ledaren försvinner så det får vi jobba på! Sedan red vi ut med Tant och Clarinett, en ganska lugn tur på grusvägar och i skogen. 
 
Den här måndagsfeelingen hade fölis i morse!

Elitloppssöndag!

Lite sommarväder igen, det tas tacksamt emot!
 
I morse, efter utfodring, så tömde jag transporten på hö och lastade in Clarinett. Vi åkte till Nyland, där jag brukar ha lektioner, för att träna dressyrprogram! Jag och en kille till red igenom LB:1 som vi ska tävla där nästa helg. Det kändes faktiskt ganska bra, men kommer ju givetvis vara en annan sak när det är tävling och en massa hästar. Men vi har ju faktiskt förberett oss lite! Efter vi ridit fikade vi innan hemfärd.
 
När jag kom hem så gjorde jag klart det sista på hagen jag fixade med igår, och sen blev det några timmar lugnt framför Elitloppet på tv, vilket ju blev både roligt och spännande! Lite mat blev det också innan kvällspasset drog igång. Då tömkörde jag Chokladen, först lite i skogen och sen travjobb på banan. Hon var lite tjafsig i dag, blir vila i morgon för henne! Sen longerade jag Lemonaden, med träns under kapsonen och sadel, hon skötte sig utmärkt. När vi var klara så ledde jag först henne och Dajmen, och efter dem Lilla Grå, och släppte de i hagen jag fixat. Och i stället släppte jag över Szum och Tant till Clarinett, lite oväntst var det Clarinett som tog befälet och Szum som blev utanför! Men skönt att få ut ytterligare några hästar på bete. 
 
Sen har jag också hunnit hjälpa Nisse lite ute i stallet också, men nu är jag trött och måste nog sova om jag ska orka med Ica i morgon!
 
Jag och Mats i Nyland!
Foto: Maria Mattsson 
 
Lemonaden på banan i dag. Så mycket bäbis!
 
Bus i hagen med Lilla Grå och unghästarna!
Och i den andra hagen! Szum, Clarinett och Tant!
 
 

Lördagsaktiviteter!

Jag måste erkänna att jag var lite seg i dag efter vinet igår... Men inte mer seg än att det barit aktivitet mest hela dagen, som vanligt!
 
Jag var först i väg för några lektioner på förmiddagen. Sen, efter lite fikalunch, så bar jag fram löshoppningshindren och sedan kom Linda och vi löshoppade ett gäng hästar. Vi valde de lättsammaste hästarna eftersom vi bara var två, så Lilla Grå, Clarinett, Chokladen och Odessa. Alla skötte sig superbra! Chokladen var riktigt på och fick känna på 1.15 m så lite högre höjder, Odessa verkar verkligen tycka att löshoppning är jättekul och i dag studsade hon lätt över 95 cm! Det är bara tredje gången hon löshoppas och hon är ju också ponny, tycker att hon är så duktig!
 
När vi var klara, det tog bara en dryg timme trots hästbyten och att vi bara var två, så bar jag bort hindren och sedan longerade jag galoppprogrammet med Szum. Jag gick också runt en beteshage så den är nästan klar att släppa hästar i, det fanns även en del gräs så det känns lovande! Sen lagade jag spagetti och köttfärssås till middag, och på kvällen gjorde jag årets första rabarberpaj och vi fick en kaffegäst, som vanligt blev det sent men nu är det sängdags!
 
Lilla Grå under dagens löshoppning!
 
Från en annan vinkel! Hon har verkligen breddat på sig sen förra året!
 
Odessa i dag!
 
Fölungen ville också vara med och löshoppa så hon körde ett galopprace i hagen!
 
 
Nisse hämtade en kattunge i förrgår, han är sannslöst söt och kallas för Holger!
Omöjlig att motstå!
 

Klämdag!

Lätt kaosartad dag på Ica igår! Mycket varor, många kunder och lite personal...
 
Efter jobbet så longerade jag Odessa, longerade med inspänning, och sen "red" jag henne lite från marken. Dvs jag gick vid sadelhöjd och startade och styrde. Först tyckte hon det var lite konstigt och förstod inte när hon skulle gå fram men poletten trillade ner! Avslutade med att sitta upp och av några gånger. 
 
Sen kom Johanna och vi skrittade ut i skogen med Tant och Lilla Grå, avslutade på banan med att Johanna fick trava och galoppera lite på Tant och få lite hjälp. Särskilt galoppen är ju lite speciell på henne så man kan behöva lite råd, hon är inte lättriden även om hon är gammal och snäll! Efter ridningen var jag till grannarna och drack lite vin och surrade, nu gäller det att komma igång ordentligt med denna dag!

Kristiflygaredag!

I dag har det varit röd dag men jag har jobbat dubbelt, som vanligt, både Ica och sen kurs hemma!
 
Först red jag Szum innan jobbet, han var yrslig och frustrerad. Visserligen mest när jag gjorde i ordning honom men vi la oss ändå på en lätt nivå och jag joggade bara honom så han kom igång på ett bra sätt. Sen Ica några timmar och full fart där!
 
Efter jobbet hade jag teorikurs, jag körde longerings och tömkörningskursen igen. Denna gång fick Chokladen ställa upp och visa longering, eftersom Lilla Grå tappat en sko, och det gjorde hon så bra! Clarinett fick visa tömkörningen och det gick också bra. Skönt att hästarna sköter sig när vi har publik! Själva kursen gick för övrigt också bra. Sen nattade jag hästarna och nu tänker jag inte göra mer nytta i dag! I morgon jobbarjag också, ingen klämdag här inte!
 

Onsdag!

Onsdag med sommarväder i dag, i morgon torsdag som ären söndag. Inte utan att man blir lite förvirrad...
 
Jag började dagen med att tömköra Odessa en sväng i skogen, hon var jätteduktig, sen longerade jag Chokladen. Efter longeringen så satt jag upp och skrittade lite på banan, det kändes bra och hon var inte alls så där konstogt spänd i ryggen. Kanske vi kan komma igång med inridningen igen nu? Sen red jag dressyr med Clarinett, vi red i genom dressyrprogrammet som vi ska tävla nästa helg (när var jag ute i så god tid sist?). Måste säga att galoppen känns så mycket bättre i den här sadeln även om vi fortfarande har vissa styrproblem.... 
 
Jag hann stängsla lite på hagen som jag började med igår, innan fika, dusch och i väg till massören. Innan hon började behandla mig så diffade det 1,5 cm i längd på mina ben men när hon var klar var de jämna! Jag var alltså ganska sned...
 
Efter det besöket så stängslade jag klart hagen och släppte över hästarna, städade och förberedde för morgondagens kurs. Och sen åkte jag och Nisse och hämtade varsin transport med hö. Nu är det bara att ladda om till i morgon, som ju är en söndag och jag börjar alltså klockan 10.30 i stället för 8.00. Kan vara bra att komma ihåg...
 
Bilder från dagens hagbyte!
Började lugnt med att äta.. Lilla Grå och Lemonaden!
 
Sen drog racet igång!
 
Lilla Grå! ♡
 
 
 
 

Stängslingsdags!

Sommarvärme i dag med och jag har ridit i kortärmat! Just nu går all ledig tid åt till att stängsla, och så kommer det nog att vara i några veckor, eller som det känns månader...
 
På förmiddagen kom Linda innan hon skulle jobba. Hon ledde mig och Odessa en sväng runt gården, en längre sväng i dag och vi gick ner på vägen. Gick så bra, börjar vara dags för nästa steg nu! Sen red vi Lilla Grå och Tant, Lilla Grå hade drullat bort en sko så vi fick hålla oss i skogen, så skritt i besvärlig terräng i dag med! När Linda åkt så tog jag Lemonaden som i dag fått prova bett! Och tömkörningsgjorden! Bettet var ingen större sak men gjorden framkallade en del skutt i början! När hon lugnat sig så gick vi en promenad ner till grannhuset med den nya utrustningen, och vi kunde konstatera att det fortfarande är alldeles för lite gräs för något bete där än!
 
Tog lunchpaus, kräm och rostade mackor, innan jag red Szum. Han gick bra men blev väldigt svettig eftersom han har så mycket vinterpäls kvar, så jag spolade av honom efteråt. Sist ut var Clarinett som fick gå i töm, sen hann jag stängsla lite innan snabb middag och sen lektioner på kvällen!
 
Wasabi lekte kurragömma i höet i morse! Så söt!
 
 
Utsikt från Szum efter vårst pass. Trött Tant!

Sen måndagkväll!

Igår var det Ica hela dagen! På kvällen arbetade jag både Szum och Chokladen i töm. Szum fick jobba med bjudningen framåt och Chokladen med rakriktningen och att försiktigt kunna börja böja sig till höger, hon vill ju helst gå vänsterböjd. Jag var inte klar i stallet förrän vid 22.30, det blir långa dagar nu när kvällarna är ljusa!
 
En fölbild från morgonen, innan Icajobbet!
 

Unghästkväll!

Sommarvärme i dag med, älskar dessa ljusa och varma kvällar! Dessutom fick Nisse föl på förmiddagen, en lillasyster till Clarinett!
 
Jag red Szum innan jobbet, han var lite seg men trots detta var jag nära att åka av efter bara några minuter! Det var typ andra travvarvet och han lufsade mest, och jag jobbade bara framåt, och så blev han rädd för något och gjorde ett stort och hastigt sidohopp! Jag satt kvar men det rök en del man... 
 
Efter jobb och middag blev det massor av unghästjobb i den underbara kvällen. Först ut var Lemonaden som jag longerade med sadel. Blev ju lite tokigt förra gången när hon bockade och sadeln snurrade, men i fag slötte hon sig utmärkt och nu fungerar även galoppen ganska bra i lina! Fortsatte med Chokladen som jag släppte lös på banan för att träna lösgalopp. Hon behöver ju verkligen träna på det, både konditionen och att verkligen visa galoppen. Hon travar helst, trots att hennes mamma är galoppör...
 
Sen kom Linda och vi tog Odessa. Precis som igår höll vi till vid boxarna, först hängde vi lite och red runt gräsmattan som igår. Sedan gick vi en längre runda runt gården och hagarna, hon var väldigt duktig! Och sen red vi ut med Tant och Clarinett, ganska mycket trav och lite galopp samt att vi träffade en älg. Som sprang ut på vägen en bit framför oss och som sen stod och stirrade på oss länge innan han fortsatte. Hur får man en älg att flytta på sig? Att smacka hjälpte inte... Riktigt bra kväll, jag önskar mig många sånna hör kvällar i sommar!
 
Chokladen tränar lösgalopp, eller förlåt löstrav var det mest...
 
Avskrittning!
 
 
Och så en fölbild!
 

Bra lördagkväll!

Igår var det lite sommarvärme, skönt!
 
Jag jobbade på Ica och sen var det snabba bud att byta om och äta en tallrik fil för sen skulle jag och Linda jobba lite hästar. Först Odessa som vi tränade uppsittning på utanför boxarna och Linda ledde mig runt där och på gräsmattan. Jag tyckte det var bra för Odessa fick gå med mig i lite små backat och ojämnheter (vilket är bra att testa på) och Odessa tyckte det var roligt med lite nytt. Nästa gång tar vi en längre tur runt gården!
 
Sen skrittade vi ut med Tant och Lilla Grå. Vi red uppför ett hygge, så riktigt besvärlig klättring upp och ner, bra träning för Lilla Grå som har dålig balans. Sen skyndade sig Linda hem, hon skulle på crusing på kvällen, jag fodrade och vattnade hästarna som nu sover ute alla. Och sen så följde jag med Nisse som slog på ett par bakskor på en travhäst och så åkte vi till en kompis, tittade på hennes inlånade islandshingst och drack kaffe. Bra lördagkväll! Nu ny dag och snart Ica igen!

Afrikavärme!

Det var ju i dag Afrikavärmen skulle komma, 18 grader och rätt lagom. Men Afrikavärme var nog att ta i...
 
Jag började i morse med att byta lite hagar på hästarna så åtminstone några skulle få lite gräs. Sen tömkörde jag Chokladen som var som vanligt i dag och vi fokuserade mest på rakriktning och att hon inte ska bli förböjd som en vänsterbanan! 
 
Sen Ica, innan nästa hästryck på kvällen. Då red jag först Clarinett, i Tants sadel, gick bättre men inte helt bra. Jag tycker att jag fick bättre balans i galoppen men den blir ändå svår, det kommer nog när alla bitar faller på plats men inte helt lätt. Tyckte jag fick igenom styrproblemen bra och fick in henne i ramen utan stt hålla men det är inte helt lätt! Sen tömkörde jag Odessa, vi jobbade i trav för första gången och först tyckte hon nog att det var lite jobbigt att vara så inramad men sen släppte det och gick bra, vi avslutade med att tömköra ner på vägen en sväng och det tyckte hon var väldigt roligt!
 
Några fölbilder!
Med mamma på äventyr i ny hage!
 
Så fin!
 

Sadelns påverkan på sitsen!

Nu ska jag ge mig på att sammanfatta lite hur vi tänkte och resonerade kring sadlarna i onsdags! Ulrika både fotade och filmade vilket var väldigt intressant att se sen!
 
Jag har lätt att bli svankig när jag rider, detta skapar ju en spänd och oföljsam sits och kan dessutom ge värk i tex ländryggen där jag ju redan har problem. En av anledningarna till att man hamnar i svank kan vara att sadeln inbjuder ryttaren att vinkla bäckenet fel. Genom att ryttaren inte sitter jämnt på hela plattan utav pubisbenet och sittbenen, utan sitter mer och tyngre på tex sittbenen, då hamnar bäckenet i fel vinkel och det ger sitsproblem. För min del hamnar jag gärna med mer vikt på sittbenen och ett felvinklat bäcken, för att kompensera det (för att få jämvikt på kroppen) så svankar jag och spänner ryggen. I en sadel som ligger felvinklad eller som har för bred midja (för mig) så blir detta ännu tydligare och ännu svårare att sitta korrekt. 
 
Vi börjar med bilderna på Szum:
Szums sadel ligger bra på honom men är något för bred för mig. Jämför med bilden nedan som är en sadel med smalare midja. Det var jättestor skillnad i ridningen även om det inte ser ut att vara mycket på bild!
Ni ser att skänkeln ser mer avspänd ut? Jag tycker vinkeln i höften är bättre i denna sadel, skänkeln kommer mer naturligt rätt.
 
Den översta sadeln igen men på Clarinett!
För Clarinett är sadeln för lång och för rak så den hamnar i bakvikt, detta ger ett punktryck på ryggen. Dessutom hamnar jag ännu mer med vikten på sittbenen och med bäckenet felvinklat.
 
 
Här en sadel som är kort och svängd, och med smal midja, men som ändå hamnar i bakvikt och sätter mig fel vilket kändes tydligt när vi började skritta. Man ser redan här att jag tippar lite bakåt. 
 
Och så en sadel som ligger i balans. Dessutom är det här en sadel som är gjord för att verkligen hjälpa ryttaren att hamna rätt, detär en Ergo X2 Trust. Här får man också känslan av att höften är avspänd.
 
Så var det ju det här med hoppsadlar, ofta ännu svårare!
 
Här den sadel jag använt på henne. Den är för rak och lång, hannar i bakvikt och med sittpunkten fel. Men något som är vanligt på hoppsadlarna är att stiglädren sitter för långt fram, så ryttaren hamnar i stolsits även om sadeln passar hästen. Det syns tydligt här, jag får inte skänkeln rätt på ett naturligt sätt!
 
Det här är nog den sadel som både jag och Clarinett gillade bäst! Jag fick väldigt bra balans i den lätta sitsen! Här ser ni att stiglädren har en annan placering, det gör att balansen blir bättre för mig och det är lättare att komma upp i lätt sits!
 
Det här är Tants sadel, även här ser ni att det är balanserat och korrekt. När jag testade Tants sadel sist, förra sommaren så passade den inte så Clarinett har nog blivit mer svängd i ryggen sista året.
 
Visst är det intressant? Jag hoppas verkligen att ni ser vad mycket det gör. Sadeln ska inte bara passa hästen utan även ryttaren och sadeln måste ligga i balans och sätta ryttaren i rätt sittpunkt! Självklart får man inte automatisk bra sits av rätt sadel men det är så svårt att sitta rätt om sadeln stjälper i stället för hjälper. När jag är ute på lektioneroch träningar så ser jag ofta ryttare som har sadlar som försvårar för dom, tyvärr oftare det än sadlar som hjälper till. Så kom ihåg att se till att sadeln ligger i balans, sittpunkten på rätt ställe, rätt bredd på midjan för ryttaren och stiglädren rätt placerade. Kolla på halt och i skritt först att ryttsren verkligen har sitt bäcken i neutralläge och sitter jännt på hela plattan med pubisbenet och båda sittbenen!
 
Alla foton är tagna av Ulrika Haglund!
 
 

Regndag!

I dag har det regnat hela dagen, det behövs verkligen för att betestillväxten ska sätta fart och för min dammiga bana.
 
Jag började dagen med att rida Szum, gick rätt bra även med hans gamla sadel. Sen tog jag Chokladen i töm, hon var väldigt spänd och fick lite gjordtvång så vi fokuserade bara på traven framåt! Lilla Grå gick också i töm och var riktigt fin! Avslutade med att longera Lemonaden som busade och bockade så sadeln inte bara åkte fram utan även på sniskan! Ena stroppen på sadelgjorden gick av och därför snurrade sadeln runt. Lemonaden vsr inte så brydd, jag slängde upp sadeln direkt utan att hon brydde sig. Men eftersom det bara var ett spänne kvar på gjorden så longerade jag utan sadeln, vilket gick riktig bra och sen fick jon bäta sadeln ner till stallet, hon reagerade inte när jag spände fast den. 
 
Sen hemmapizza till middag innan jag åkte i väg på lektioner, och så tömkörde jag en unghäst och red Rauen som var här några veckor i somras! Nu har kag fikat varm choklad till kvällsfika så nu blir det duschen och sängen!
 
 En blöt Choklad i regnet!

Sadelprovning!

Igår hade jag massören och sadelprovarenUlrika hemma. Det bev, som alltid när hon är här, en intressant dag med många funderingar och diskussioner. Jag ska skriva ihop ett inlägg om vårat resonemang kring de olika sadlarna senare så här kommer bara ett kortare referat om dagen!
 
Först masserade vi Chokladen, hon var öm i ett stråk på båda sidor precis bakom bogarna alltså ungefär där främre delen av sadeln sitter och gjorde går. Detta skulle kunna till en del förklara att hon varit lite spänd i ridningen. Hon var även lite öm på bakdelen på höger sida. Så vi masserar och tömkör några dagar nu!
 
Lilla Grå fick massage och laser, hon var mycket bättre än när hon gicks igenom i höstas. Dock är det en del spänning kvar i bakdelen och ryggen, så fortsatt jobb med henne. Szum fick djupvågsbehandning, hans rygg var bättre än alla de gånger hon behandlat tidigare men det finns lite kvar på höger bak och vänster rygg, som vanligt. 
 
Sen provade vi sadlar, först på Szum. Hans dressyrsadel behöver stoppas om, och kommer att ligga bra sen. Vi har ju ridit i sadeln i ett och halvt år så det är nog dags för omstoppning. Bara för skojs skull så provade vi en annan sadel på Szum också, även den passade på Szum och sen satt jag mycket bättre i den. Stor skillnad!
 
På Clarinett har alla sadlar glidit fram under våren så vi provade både dressyr och hoppsadel på henne. Hon har en svängd och kort rygg, inte alls helt enkel att hitta sadel till. Vi gillade mest en hoppsadel, Ergo X2, men eftersom Tants hoppsadel låg nästan lika bra så blir det ingen ny hoppsadel. Av dressyrsadlarna var det en som låg hyfsat, inte helt hundra stilla och hon hamnar mellan två bomvidder, men sadeln i balans och sittpunkten rätt. Den var dock inte billig... Men de andra sadlarna hamnar i bakvikt och kag får fel läge på bäckenet, inte alls lätt att rida och som gjort för att få spänningar i ryggen på hästen, som tur är så är Clarinetts rygg fortfarande mjuk och fin. Hon måste ha blivit mer svängd under sista året för Tants sadel har inte passat förut.
 
När Ulrika hade åkt så gick jag runt en av gräshagarna och kollade staketet och tömkörde Odessa. Hon var jätteduktig och vi tömkörde lite utanför banan också och styrde runt träd. Sen middag och i väg för några lektioner!
 
Till vänster Szum med de nya sadel som vi provade på honom, till höger Clarinett med den dressyrsadel som passade henne, en Ergo Xsadel.
 
Unghästarna var trötta efter tisdagens äventyr, de sov mest hela dagen!
 

Inte alla hästar hemma...

Det här med att inget blir som planerat när man har hästar vet man ju, men i dag var det värre än vanligt!
 
Mina ston, Clarinett, Lilla Grå, Lemonaden och Dajm, hade rivit hagen och dragit ut i natt! De måste ha blivit skrämda av något, 6 stolpar var välta och de hade inte ens varit ner på gården och hälsat på de andra hästarna utan dragit upp i skogen direkt, jag hoppas att det inte är björn! I alla fall var det dåligt med spår så vi letade i över 5 timmar! Det blev många mil på skogsvägar och jag vet inte hur många gånger jag gått uppför backen ovanför gården... Linda kom och red Tant för att leta, och det var nog det som löste det för en knapp timme efter det så hade hästarna kommit hem! Jag misstänker att Szum gnäggat efter Tant och då lockat ner dom! Inga synliga skador men Clarinett hade tappat båda bakskorna.
 
När dramat var över så var jag helt slut! All spänning och nervositet och alla kilometer jag gått tog ut sin rätt! Vi åt på byn och sen följde jag med Nisse och hämtade hö, var väl rätt eftersom han hjälpt mig. På kvällen fakturerade jag men sen inget mer, det får bli i morgon!

Ica igen!

Tillbaka på Ica igen, tog väl halva dagen ungefär innan jag började längta till nästa semester! Jag har ju inte tid att jobba på Ica, har ju fullt nog hemma bara!
 
Efter jobbet så kom Linda och vi utnyttjade den ljusa vårkvällen med lite hästjobb. Först tog vi Odessa, longerade lite och i dag fungerade trav-halt riktigt bra! Sen hängde jag, satt upp och av, och vi gick även lite uppsuttet, i dag gick det jättebra och avspänd men fokuserad häst. Sen red vi ut en sväng med Tant och Clarinett, blev en del trav på grusvägarna som redan är ganska hårda och inte alls så där förrädiskt mjuka som de brukar vara på våren.
 
Från kvällens tur! Det är verkligen inget grönt i dikena än vilket är tråkigt, vi vill ha gräs och bete nu! 

Genrep och slut på semestern!

Igår var jag ju i väg på lektioner på dagen och sen på eftermiddagen så red jag först Clarinett. Jag provade en annan dressyrsadel på henne men var inte riktigt nöjd, ska nog prova den med en padd och se om det blir bättre. Sen skrittade jag ut Szum en sväng och borstade och ryktade Chokladen ordentligt. På kvällen sen var vi till grannarna och åt smörgåstårta och drack några cider. Det var nästan lite sommarkänsla när vi kom hem vid 23 och det fortfarande var lite ljust, tyvärr ingen sommarvärme direkt utan nästan minusgrader...
 
I morse uppe i tid och när stallet var klart så knoppade jag Chokladen och gjorde i ordning henne, sen åkte vi till Timrå på genrep inför treårstestet. Jag tycker att Chokladen har varit så duktig! Första gången hon åker släp ensam och hon har gått rakt in och stått som ett ljus! Dessutom så cool där, både i boxen i stallet där och i ridhuset. Däremot så ville hon hellre trava äm galoppera när det var lösgalopp och i hoppningen var hon lite matt, när vi provade att höja lite var bränslet slut. Däremot gick det ganska bra att visa vid hand.  Så vi behöver jobba på orken och få fram några växlar till på henne, så nu höjer jag kraftfodret lite till (behövs nog eftersom hon fortfarande är lite "tom" i kroppen) och vi ska jobba med galoppen i lina och lösgalopp. Är ju fortfarande fyra veckor kvar till visning så vi hinner jobba lite till, och nu har vi ju provat på! Stor guldstjärna till min prinsessa i dag!
 
Hemma igen tog jag en liten paus innan jag jobbade lite fler hästar. Först Lilla Grå som jag red, provade en annan sadel, igen, som jag tyckte fungerade ganska bra så den kör jag med ett tag nu. Däremot var hon väldigt okoncentrerad eftersom Lemonaden körde någon form av kvällsgympa i hagen bredvid! Sen longerade jag Odessa, och det var mest spännande innan! Först när jag tog ut henne från hagen och vänder mig om efter att ha stängt hagen, då skuttar en hare framför fötterna på oss! Ingen av hästarna reagerade, inte Odessa heller, så den haren har nog varit i hagarna förut! Sen när Odessa var färdig och vi skulle gå upp till banan så hör jag något misstänkt, och mycket riktigt är det en liten Lemonad som springer runt hagarna! Den hästen har jag fått för mina synder! Det var bara att fånga in henne och laga hagen, nu har jag satt matartråden på nedersta tråden (av tre) så det blir lite extra stret där, och hoppas på att hon håller sig på plats, sen kunde jag och Odessa longera. Det bkev ganska mycket repetion av bromsen eftersom den inte riktigt fungerade i början! Men när vi slutade gjorde hon halt från trav och gick sedan "fot" så fint hela vägen ner till stallet. Nu är jag slut som artist, lagom till semestern är slut och jag ska börja jobba igen!
 
Min fina Choklad i dag:
Nyflätad innan avfärd!
 
Hon kommer bli så fin! Min stjärna!

Gårdagen!

Igår var det fullt race här hemma, som vanligt!
 
Började med att göra klart bokföringen och momsrapporten, tråkigt men nu är det gjort för denna gång. Sen tömkörde jag Odessa, tränadepå varvbyten och kunde även gå bakom och köra, jätteduktig! Även Lilla Grå fick gå i töm men ute i sommarhagen, både lite runt träd och sen mer på volt. När jag höll på att göra i ordning Lemonaden så kom den nya tjejen, Johanna, så vi longerade först Lemonaden som var jätteduktig och sedan red vi ut en sväng med Tant och Clarinett. Sen var det dags för matpaus!
 
På kvällen red jag Szum, han var jättefin och speciellt i galoppen! Kanske, kanske att det börjar lossna där nu! Sen tömkörde jag Chokladen, först i skogen och sen lite travjobb på banan. Avslutade med att byta tömmarna mot tyglar och träna lite vid hand!
 
I dag har jag haft lektioner på dagen och nu ätit och laddat om för att rida lite hemma, och förbereda för morgondagens genrep inför treårs! Spännande!
 
 
Nyfiken i en strut!
Tror att hon kommer gå heta Out of Wasabi!
 
Och så Szum då:
Och ur ett annat perspektiv:
 

Vad då semester?

I dag har jag inte hunnit med någonting, allra minst hästarna, och bara stressat omkring. Vad då semester?
 
På förmiddagen satt jag inne och skrev teoripappren till kvällens teori och bokförde lite, såklart tog det längre tid än tänkt så när jag kom ut var klockan redan mitt på dagen. Då jobbade jag Lilla grå i töm och sen gjorde jag i ordning Lemonaden. Precis när vi var klara så kom Nisse med traktorn för att köra balar så vi tog bara en kort promenad men hon är verkligen cool. 
 
Sen blev det en snabbfika och i väg för att lämna papper och bokföring till hon som sköter mina papper, några ärenden och sen hem igen för en snabbmiddag innan i väg igen för en lektion och teorikurs. Denna gång var temat Unghästar och Unghästutbildning, ett ämne som jag verkligen brinner för!
 
Nu varva ner, ny dag i morgon och då ska jag bara bokföra lite och fixa momsrapporten, resten av tiden ska jag ägna åt hästarna!

Bekymmer och ljusglimtar!

Igår var en sådan där dag när det bara kändes som många hästar =många bekymmer! Tänk att det finns så mycket man kan oroa sig för och det är ju liksom alltid något stök med djuren! Hur som så avslutades dagen rätt bra om än sent!
 
Jag började dagen med att dra fram vattenslangen så jag ska slippa bära vatten till hagarna, som alltid var det lite pyssel men det sparar jag ju in sen. Men på kvällen fick jag nog bära ändå för då var slangen frusen...
 
Red Lilla Grå först, hon var lite konstig.... Först sur att göra i ordning, gnäggade när jag satt upp (!!!), växlande sedan med att vara istadig och jättefin! Något märkligt är det med henne, satte på täcke igen och tömkör någon dag, massage och genomgång är redan inbokat nästa vecka! 
 
Sedan kom Linda och vi började med Odessa. För första gången spände hon till lite, jag hängde och skulle glida ner när jag fastnade i stigbygeln. Ingen stor grej, är bra att lite sånt händer så hästarna blir vana, men Odessa blev lite spänd. Så vi backade tillbaka några steg, hä gde på henne igen flera gånger och kunde avsluta med att gå några steg uppsuttet. Efter det så skulle vi rida Tant och Chokladen, men Chokladen var så spänd i ryggen när jag satt upp så vi skrittade bara några varv på banan, hon gör ingenting men jag har en känsla av att hon inte alls är tillfreds. Måste klura ut vad det är! Linda red en sväng med Tant och jag släppte ut Chokladen med täcke för första gången! Hon har bara provat yäcke någon enstaka gång, men om hon nu är spänd i ryggen kan hon ju behöva täcke när det är skitväder, det var tydligen väldigt spännande med täcke så hon och Odessa for runt som tokiga i hagen!
 
Efter lite middagspaus så gjorde jag i ordning Clarinett och åkte på Pay and Ride. Kallt, men ingen snö och trevligt arrangemang. På vägen dit sprang en lös häst över vägen, jag körde lugnt och såg att hästen var lös innan så det gick bra, jag knackade på i huset sen. På själva tävlingsplatsen så lyckades Clarinett först trampa på min fot så jag fick ett broddhål i skon, och i min tå. Sen var hon såklart lite spänd men det gick ändå hyfsat även om hon rev ner staketet precis när vi fick startsignal! I själva programmet hade vi lite avbrott i galoppen, som kostar mycket poäng, men även många 7:or. Procenten inte jättebra men många erfarenheter rikare och nu är det bara att träna styrkan i galoppen! Kom hem sent och var trött, nu ny dag och lika trött...
 
Gårdagens fölbild!
 
Det här med täcke var ju väldigt spännande och roligt tydligen!
 
 
Och så Clarinett i Hammerdal:
 

Omväxlande väder!

Äntligen sovit en hel natt! I dag har det varit heltokigt väder med omväxlande snö, hagel och blåst och sen sol och vindstilla! Helt hopplöst att klä sig!
 
I morse så blev jag lite lätt förvånad då det stod en häst i Odessa och Chokladens hage, och de sover ju inne! Det var, såklart, Lemonaden som inte bara tagit sig ut ir sin hage utan även in i deras och detta utan att npgon av hagarna var trasiga! Den donnan har jag fått för mina synder!
 
När ordningen var återställd och stallet klart så red jag Szum. Han gick riktigt bra och vi jobbade mycket med galoppen! Sen gick jag in och skrev några fakturor och bokförde lite, och sen ut och jobbade hästar igen! Då var det Clarinett som fick skritta i skogen och sen jobbade lite på banan. I dag var hon lite segare, fattningarna var inte lika bra som sist men jag kunde svänga bättre. Alltid något! Sen longerade jag Lemonaden med sadel på! Hon brydde sig inte alls över sadeln vilket var skönt. Avslutade hemma med att longera Odessa inspänd ute i sommarhagen, sen gjorde vi lite uppsittningsövningar utanför boxarna. Det är första gången jag sitter upp på henne där och första gången utan hjälp! Jag satt upp och av några gånger utan problem!
 
Efter en något stressig middag så var jag i väg för några lektioner och tömkörde ett treåringt kallblod. Nu är jag hemma och det är nattat i båda stall!
 
Först en bild på Lemonaden med sadel. Hon är inte i sin vackraste fas just nu och står dessutom i lutning, men duktig var hon!
 
Och så lite fölbilder:
 
 
 
Tycker att hon är helt hopplös att fota, hon är mycket finare i verkligheten!

Dagen efter!

Dagen efter dagen före, så känns det i dag! Jag tänkte ju försöka sova igen lite i natt men det gick ju sådär...
 
Dels kom jag ju i säng rätt sent och sen hade jag ställt klockan för att kunna kolla fölis i kameran vid tre. Redan då var det snö men inte så blåsigt och det såg lugnt ut med fölis. Men sen vaknade jag 4.45 av att det blåste också och det klarade inte mammahjärtat av! Snö, minusgrader och blåst! Jag klev upp, släppte ut Odessa och en nyvaken Choklad, spånade upp lösdriften och fyllde på vatten och hö. Tanken har varit att Räkan och fölis ska gå där men lite senare, men nu flyttade jag dit dom redan nu. Att flytta en så ung fölunge som inte följer sin mamma ensam än är inte helt lätt, dessutom var jag ju lätt sömndrucken, men på något vis fick jag dit dom. Sen gick jag in och sov två timmar till.
 
Efter att ha mockat och jobbat Szum i töm ute i sommarhagen, eftersom jag inte hade plockat bort löshoppningen än och gett lite microlax till fölis som hade svårt med bajsandet så handlade jag och åt liye rester sen igår innan jag och Nisse åkte på Hammarn en sväng. Efter lite ärenden så blev det en omväg förbi några vänner där vi fick både mat och kaffe.
 
Hemma igen så var det kväll, men vindstilla om än kallt, så jag bar bort löshoppningen och sen tömkörde jag Chokladen i sommarhagen. Hon fick först jobba med att styras runt träd, tydligen väldigt jobbigt för hon var både upprörd och frustrerad och sen avslutade vi med trav på volt. Nu är det nattat i båda stall så läge att sova!
 
Dagens fölbilder:
Vilar i lösdriften!
 
Matpaus!
 
 
Alltså det måste vara åsna i henne!?!
 
Och en bild sen i kväll. Dålig kvalitet pga ljuset men man ser sidan på henne bra!
 

Prinsessankomst!

Oj vilken dag det blev!
 
Även i natt har jag kollat Räkan var 45e minut, inget föl men med tanke på att det snöade i natt så var det väl lika bra! I morse gjorde jag samma som igår, gick in och sov lite efter stallet var klart. Men vaknade med ett rejält ryck! Hade väl sovit en halvtimme, vaknade och kollade kameran men Räkan var utanför bild så jag fick kliva upp och kolla genom fönstret. Och då låg hon ner och jag tyckte mig se ett föl på väg ut! Jag tror att hjärtat rusade upp till max direkt, men vid närmare titt så hade hon lagt sog bredvid en bajshög...
 
I stället gick jag ut och byggde fram löshoppningsbanan och plockade ihop plast innan jag åkte till Nisse och fixade mat. Efter ett par timmar så var jag tillbaka hemma och laddade för löshoppning. 
 
Linda och Johanna, den nya tjejen, hjälpte mig, som vanligt var det roligt, intressant och lite spännande! Först Clarinett som bjöd på ett par riktigt bra språng! Lilla Grå var lite okoncentrerad men hoppade bra. Sen Lemonaden som lite mer kom på vad det går ut på, lättare att fånga och driva än förra gången, hoppade snällt. Men sen blev hon less och eftersom det inte gick att krypa under denna gång så sprang hon rakt igenom staketet i stället! Får nog vänta med att löshoppa till vi kan vara i ridhuset.
 
När staketet var uppe igen, hela kortsidan tog hon med sig, så fortsatte vi med Odessa. Hon var klockren och skuttade över 80 cm lätt, blir kanske hopphäst av henne? Chokladen skötte sig och bjöd på några riktigt bra språng, så får hon gärna hoppa på treårs! Vi avslutade med Szum som höll sig på banan i dag!
 
Vi surrade en kort stund innan tjejerna åkte hem, jag plockade ihop kläder för att åka till Nisse och duscha men ser då att det är dags! Så Nisse fick komma hit i stället! Fölningen gick bra, ett sto igen och ser fin ut med rätt raka ben! När hon hade hittat maten och allt verkade under kontroll så åkte jag och duschade, något försenat. Nu hoppas jag att fortsätter flyta på med prinsessan! Och nu ska jag äntligen få sova lite!
 
Jag och Chokladen tränar uppställning!
 
 
Här tränar vi trav vid hand!
Och så fölprinsessan!
Nyfödd!
Med mamma Räkan!
 
På vingliga ben! Räkan med efterförden på väg ut i bakgrunden. 
 
 

Sömngångare!

Jag börjargå som en sömngångare, inte blir det mycket gjort inte. Nu hoppas jag på föl i natt så jag kan få lite gjort här hemma. I natt kollade jag henne var 30-45e minut, jag vet att hon har väldigt snabba fölningar och utan större förvarning. Alltså bara läge att hålla koll!
 
I morse efter att ha fixat stallet, och baxat ut en dålig bal hö ur en hage, så gick jag lade mig igen och sov en extra timme, det behövdes nog. Sen åkte jag till Nisse och åt frukost, eller vad man säger den tiden på dagen, jag hade ingen frukost hemma eftersom jag fikat upp den på natten när jag vakade. Jag hade såklart koll på Räkan i telefonen och fick göra en liten aukututryckning då hon la sig. Men det var falskt alarm. 
 
Någon typ av lunchmiddag hann vi med också innan jag hade samlat energi till att rida. Red Clarinett på banan, det är tänkt att vi ska på Pay and jump på onsdag så i dag red jag igenom programmet, visserligen är min bana för kort och med ett par hinder framme men äbdå bra att testa lite. Det gick sådär... I trav kan jag i alla fall svänga åt vänster, i galopp kan jag inte svänga alls! Men korta stunder när jag får ihop allt så känns det riktigt bra! Galoppfattningarna som strulade för någon vecka sedan fungerar och hästen galopperar fantastiskt, rakt fram då... Men bara vi får till de små detaljerna och får ihop allt så kommer det här bli så jäkla bra! Sen hinner vi ju inte det innan onsdag men förhoppningsvis innan vi går i pension! Efteråt jobbade jag med fattningar från skritt, gick riktigt bra! Clarinetten blev väldigt taggad av det här jobbet vilket ju också känns lovande!
 
Sen longerade jag Lemonaden, i dag med schabrak och täckesgjord. Första egentligliga longeringen och det gick också jättebra, dessutom tycker jag att hon rör sig så bra! Avslutade med att rida lite på Lilla grå. Fick ett ryck och skulle prova en dressyrsadel på henne, i longeringen såg det rätt okej ut även om den åkte fram lite (just nu tycker jag att alla sadlar åker fram, vad gör jag för fel?) men det gick inte bra att rida i den. Jag fick ingen bra balans och hästen blev istadig, så vi avbröt det!
 
Åkte till Nisse en sväng och åt glass och drack kaffe, man måste ju hålla sig vaken! Nu är hästarna nattade och det är bara börja ställa klockan!
 
Bild från i morse på yrötta hästar, nästan lika trötta som sin matte...

Föllängtan!

I dag har det blivit föl! Men tyvärr inte hos mig utan hos Nisse! Han fick inte mindre än två föl på morgonen! Ett sto hade gått över nästan fyra veckor och det andra hade nästan två veckor kvar, så sjukt svårt stt planera detta alltså! Räkan borde få i natt för nu droppar mjölken men än står hon helt lugnt och äter...
 
Det har varit sommarvärme i dag med men blåst som på eftermiddagen nästan närmade sig stormbyar. Är så less på blåsten! Jag red i alla fall Szum, på ungefär samma sätt som igår och han var jättefin, han brular ofta gå bra andra dagen man jobbar med samma sak. Vi avslutade med att skritta i skogen. 
 
Jobbade Lilla Grå i töm ute i en av sommarhagarna, hon var betydligt lugnare där ute och i blåsten än vad jag hade räknat med. Sen tömkörde jag även Odessa på banan, började med innertömmen direkt i bettet men hade så bara ett par minuter sen satte jag vanlig tömsättning, det gick jättebra i dag med. Varvbytena gör jag fortfarande på halt men annars börjar det bli som vanlig tömkörning!
 
Sen åkte jag till Nisse och tittade på fölen, två hingstar var det, en ardenner och en bruksnordis. Vi gjorde mat och jag hade koll på Räkan i telefonen (har en kamera över hagen och en app i telefonen), men fick åka hem en snabbis efter maten för att justera kameran som hade blåst så jag inte såg hela hagen. Tillbaka sen och gjorde äppelkaka och duschade. Nu är jag hemma igen, hästarna nattade och jag glor på Räkan igen!
 
Szum i dag! Ni ser vad svettig han blev! Och vad ofriserad han är...

Måste vara nära nu!

Det här med att vaka på dräktigt sto är både spännande och tröttsamt! Nu har jag kollat henne minst varannan timme ett par dagar men nu tror jag faktiskt att det börjar närma sig! Så här såg nämligen juvret ut i morse! Håll tummarna alla nu!
 
 

Sommarvärme!

I dag har jag faktiskt tagit det lite lugnare, nästan haft lite semester. Riktigt härligt semesterväder har det varit i alla fall, nästan som sommar!
 
Jag var ganska seg på förmiddagen och ägnade mig åt att sortera de sista verifikationerna till deklarationen (hon som sköter det åt mig har sökt anstånd till alla sina kunder). Sen red jag Szum, vi jobbade bland annat med galoppfattningar och han blev rejält svettig i värmen eftersom han har mycket vinterpäls kvar. Så då duschade jag av honom lite efteråt och han var väldigt nöjd med det, speciellt när han senare fick rulla sig i hagen!
 
Eftersom jag hade segat på förmiddagen så var det redan dags för lunch, och ganska sen lunch dessutom, så jag dejtade Nisse på byn och vi passade på att äta vid byns sommargrill, friterad kyckling! Sen fortsatte jag att sega lite genom att räkna ut hur många mil kag hafe kört i företaget i fjol, det gick ju fint att göra i solen. Jag hade kört nästan 2000 mil! 
 
På kvällen fick jag besök. Först av en ny tjej som förhoppningsvis ska hjälpa mig lite framöver. Så vi kollade på hästarna och sen red vi en sväng, hon red Tant och jag Clarinett. När vi kom tillbaka så kpm Linda och Tant fick gå en liten sväng till, den här gången red jag Chokladen. Hon var lite spänd i början i dag med, hon är inte "dumspänd" som om hon skulle vilja explodera utan mer spänd för att hon känner sig lite obekväm och i obalans. När vi har skrittat uppför den branta backen i skogen så har hon slappnat av och sen är hon helt obrydd på att gå genom ris, buskar och över stockar! 
 
Väl tillbaka var Nisse på gården och körde balar, Lemonaden hade dragit ut ur hagen när han körde in med traktorn så hon galoppade runt utanför Räkans hage! Detta brydde sig inte heller Chokladen nämvärt om.. Det tog en liten stund innan det var ordning på torpet igen, men nu är alla hästar i rätt hage eller box, balarna avklädda och allt ihopplockat. Nu är det bara att hålla koll på Räkan som gäller!
 
Szum njuter efter ridning och avspolning!

I besvärlig terräng!

Härligt vårväder i dag! Helt underbart!
 
Jag började, om än något sent (man blir seg på förmiddagen av att sova två timmar i taget), med Lemonaden. Hon fick även i dag gå ensam in, bli borstad, prova sadel (men utan gjord än) och sen gick vi upp på banan och tränade samma sak som igår, dvs skritt runt mig, start och stopp. Hon är så cool! Fortsatte med att jobba Clarinett i töm ute i en av sommarhagarna, bra omväxling, innan Linda kom.
 
Vi tog Odessa först. Jag longerade lite först och sedan hjälpte Linda mig så jag hängde på henne och satt sedan upp! I dag satt jag upp flera gånger och vi gick även några kortare sträckor, så duktig! Sedan red vi Chokladen och Tant. Chokladen var lite spänd precis i början så vi red uppe i skogen som sist och där slappnade hon av direkt, tänker att hon får jobba där tills hon är helt avspänd för det är ju jättebra jobb. Sen gjorde jag ett hästbyte, till Lilla grå, medan Linda joggade Tant på banan. Och så skrittade vi samma runda med henne, hon behöver ju verkligen bygga upp kroppen och balansen och då är ju den besvärliga terrängen perfekt. 
 
Sen blev det visst fil till middag, och sen i väg för en lektion. Hemma igen gick jag runt och fixafe tråden på rn mibdre hage och srm lite bokföring. Nu är det dags att kolla Räkan och sen sova en timme eller så!
 
Lemonaden var både trött och smutsig när det var dags att jobba!
 
En stund senare på banan!
 
 

Tandfen på besök?

I dag hade det varit riktigt varmt och somrigt om det inte vore för att det har blåst, känns som det blåser varenda dag nu!
 
Jag har i alla fall ridit och jobbat hästar mest hela dagen. Började lite segt då jag fastnade i att läsa in mig på systemet och kraven för prestationsston och för att få elit, alltid kan man nörda in sig på något! Sen började jag med att ta in Lemonaden, tänkte att hon skulle få några arbetsveckor nu med mål att hon ska bli sadelvan och longeras lite.  I dag nöjde vi oss med att borsta, reda ut manen, kratsa hovar och sen på med kapsonen. Vi jobbade med lite start, stopp och backning utanför boxarna, men bara en kort, kort stund.
 
Red sedan Clarinett med samma upplägg som sist, först skritt i skogen och sedan jobb på banan med fokus på galoppen. I dag försökte vi oss på att göra fattningarna där de är i LB:2 programmet. Fortsatte med att rida ut Tant en sväng och sedan lite lunchfika.
 
Jobbade Szum i töm och fick äntligen till det jag kämpat med flera gånger nu, att få upp honom i formen utan att han blir stum på yttertömmen. Fick till det i ena varvet men inte lika bra i det andra, men det kommer nog. Tömkörde även Odessa. Började som förut med att ha innertömmen direkt i bettet men kunde sedan att tömmarna som vanligt och det gick jättebra! Avslutade med att longera Chokladen inspänd och med mycket galoppjobb. Hon börjar äntligen se ut som en häst och alla delar sitter ihop!
 
Snabblagad middag, sen i väg på ett par lektioner, mellanlandade hos Nisse och duschade och nu är det fölvak som gäller igen!
 
Szum njöt efter tömjobbet!
 
 
Chokladen börjar bli fin i kroppen och ser nu ut som en häst!
 
 
Chokladen väntar på tandfen! Hon hade lämnat den hör tanden i krubban i morse! Det är andra tanden jag hittar efter henne, den förra fann jag i vintras! Tror ni tandfen kommer till hästar med?
 

1:a maj!

Lite vårkänsla i fag, i alla fall när solen var framme och det råkade vara vindstilla...
 
Jag skrev ut de sista pappren och fakturor  inför kvällens kurs på morgonen och red Szum. Han var lite stretig och sur först så jag fokuserade bara på att få honom att släppa och bjuda. Sen var det några timmars jobb på Ica innan jag fick stämpla ut för nästan två veckors semester! Ska bli skönt att bara jobba med hästarna ett tag, att bara ha ett jobb!
 
Lite snabbmiddag med rester sen igår och sedan red jag Lilla grå med samma upplägg som igår. Först travjobb på banan och sedan skritt runt träd i lite knölig terräng utanför banan. Hon behöver verkligen hitta bättte balans!
 
Sen var det bara att fixa de sista förberedelserna onför kursen och det var en liten tapper skara som lyssnade på ryttarens sits och liksidiga ryttare. Jag tycker att det är lite konstigt att det varit så lite intresse för den eftersom jag innan trodde att den skulle dra flest. Kan bero på att datumen inte passade (var även färre på den jag hade på bortaplan), eller är det inte så intressant med sits? Kanske är något som ryttarna tycker att de redan kan? Eller så är det mer intressant att jobba med hästarna än sig själva? Vi får tro på att det var datumen som är problemet! De som var här i kväll verkade i alla fall nöjda och de drack alla kaffet med vänster hand innan vi avslutade!
 
Nu ska jag diska lite pch pyssla på innan det är dags att kolla Räkan och sen sova ett par timmar. Tror inte att hon fölar i natt heller men man vet aldrig så jag ställer klockan!
 
Lilla Grå i dag!
 

Valborg!

Stundtals lite sol, ganska korta stunder, men mest kallblåst bjöd valborg på i år!
 
Jag började med att efter stallet var klart åka i väg och ha en lektion. De som red var på teorikursen om sits i onsdags och vi jobbade såklart med sitsen i dag, tycker att de satt bättre bara av att ha varit på kursen och blivit mer medvetna! När jag kom tillbaka bar en kompis på besök hos Nisse så det blev lite fika innan hästjobbet.
 
Jag jobbade Szum i töm först. Sen red jag Clarinett, vi skrittade ut en sväng i skogen först, i besvärlig terräng, och red sedan lite på banan. Bara några varv i trav och sedan låg fokus på galoppen. I dag kändes inte bara galoppen bra utan även fattningarna, så pass bra att jag vågade mig på att fatta även från skritt! I vänster varv gick det riktigt bra och några fattningar var bra och utan mellansteg, i höger var det svårare men det blev imga blockeringar i alla fall. 
 
Red sedan Lilla Grå, först jobbade jag traven på banan, gick rätt bra, och sedan fick hon skritta runt träd utanför banan. Bra styr och följsamhetsövning, vilket behövs, och dessutom lite att lyfta på benen för, vilket också behövs. Sist ut var Odessa somnjag tömkörde, samma jobb som igår men i dag från båda håll. Först vänster , där dey gick jättebra, och sedan höger varv som var lite svårare men hon förstår så pass bra att jag nog nästa gång kan ha tömmen som vanligt. 
 
Sen blev det grillning och bakande av kaka, både som efterrätt och till kursen i morgon. Jag blev jättetrött av en öl.. Nu har jag diskat efter fredagens kurs och ska nu ut och kolla Räkan en gång till innan jag lägger mig!
 
Odessa och en sovandes Choklad!
 
Odessa i närbild!
 
Nyvaken Choklad!

RSS 2.0