Vilket väder!

Märkligt väder i dag, först aprilväder med oväxlande regn och sol, och nu i kväll är det storm!
 
Red på förmiddagen, började med Räkan. Vi red bort till grannens lägda och trimmade lite dressyr. Trots att det töat så hårt de sista dagarna var det lite för mycket snö för att det skulle vara perfekt underlag för dressyr men hon fick sig ju ett ordentligt jobb i alla fall. Jobbade på volt och åttvolt och med övergångar, och galoppen kändes riktigt bra, roligt att dressyra med henne när hon är så pigg och framåt! 
 
Sen var det Peppes tur att göra samma sak, men han fick börja med en liten uteritt på vägen till lägdan. På den lilla turen hann vädret ändra sig flera gånger, när vi red i väg var det sol och efter några minuters ridning började det regna och blåsa upp rejält. Vi var mitt ute på ett kalhygge så det tog i rejält och regnade på tvären, som tur var brydde sig inte Peppe om det -han är så cool! Och innan vi hunnit fram till lägdan där vi skulle dressyra var det sol igen. Så härligt att rida i den vita snön, i solen och på en pigg och fin häst! Vi dressyrade några minuter och han var jättefin, bjöd bra och fin i formen. Gissa vart jag kommer jobba dressyren med honom framöver?
 
Sist ut var Szum som fick gå tömkörning i snön, även han obbade på bra och han är ju så fin! Sen åkte jag till Sundsvall en sväng, och även fast jag tror jag var i varenda affär som har hästgrejer så kom jag inte hem med något roligare än strumpor (5 par!!), handskar (2 par -det är vinter än!), grindhandtag och en grimma. Ingen upphetsande shopping alls. Under tiden jag var i Sundsvall hade det blåst upp ordentligt och när jag kom hem mötte jag grabbarnas vattenkar på uppfarten. Lär bli en natt med dålig sömn, är svårt att sova när det blåser så att man tror att taket ska lyfta! 
 
Cool kille!

Tö och blåst!

Även i dag har det varit vårväder med tö och blåst, men nog känns det lite bakvänt med vårväder redan nu. Och bakslaget kommer nog rätt snabbt, enligt väderprognosen ska det vara -16 grader redan på måndag. Tråkigt nog har det fina vinter ridunderlaget nu försvunnit och det är mest is överallt.
 
Red ut Räkan först, hon var inte alls spänd i dag utan vi fick en bra tur med mycket trav. Sen red jag Peppe på slingan, vi galopperade rätt mycket och jag tycker galoppen är riktigt bra! Men han blev trött fort i dag, inte konstigt när det är så varmt och i snön, så vi avslutade med att skritta ut en sväng. Avslutade med Szum, red han ute i snön och avslutade med ett varv på slingan med honom med.
 
Taggen har gjort illa sig, han är svullen över nosryggen och ser ut som en boxare! Vet inte vad han gjort men han ömmar lite och fick vila i dag, pratade med veterinären som inte tyckte han behövde komma ut. Eftermiddan och kvällen har ägnats åt lektioner, det är inte bara hos mig underlaget har tinat bort så jag var genomblöt som fötterna när jag kom hem igen!
 
 

Vårvindar!

I dag har det blåst friska vårvindar, det har ävev varit plusgradeer och sol så det känns verkligen som vår ute nu. tyvärr lär det ju snart komma ett rejält bakslag så risken är att detta vårväder inte ger något mer än is och halka, men skönt är det och man får lite vårkänslor!
 
Hade en lugn förmiddag, efte att släppt ut hästarna så blev det en lång frukost framför datorn. Började sedan med att rida ut Räkan, hon var väldigt spänd i dag och allt som prasslade i blåsten var farligt. Däremot gick hon utan att tveka förbi skotarn som stod mitt i vägen, han stängde visserligen av den men vi hade kanske två meter att klämma in oss på mellan skotarn och en timmerhög. Något har hon lärt sig under de här veckorna med avverkning! Red sedan Taggen, han fick skritta i skotar spåren i skogen först, det är bra träning då det sluttar och är en del grenar att lyfta på benen för. Sen travade och galopperade vi på slingan, han var väldigt pigg i dag!
 
På eftermiddagen tömkörde jag Peppe och Szum. De fick jobba på banan och trava lite över bommar. Peppe travade på bra och var stundtals rikitgt fin, bommarna har han inga problem med alls längre! Szum har ju vilat en dryg vecka och var jättefin i dag!
 
Peppe i dag innan tömkörningen!
 
Och Szum innan sitt pass!

Studs!

Ica hela dagen med introduktion för ny personal. Sen på kvällen red jag Taggen, och vi hoppade lite studs! Började med att jobba i genom honom i traven och galoppen, han kändes bättre än i lördags men stod emot lite i dag med. Jag är lite fundersam om det är fällningen som stör honom lite, han har precis börjat fälla och han brukar bli lite off under fällningen. Får ha lite koll på honom framöver och kanske lägga in vila om det känns behövas.
 
Själva hoppningen gick väl inte strålande utan jag fick kliva av och lägga upp bommarna flera gånger, nackdelen med att hoppa ensam, men det blev ett bra jobb för Taggen. Studs är ju bra för att få hästen kvickare i benen, vilket ju Taggen verkligen behöver jobba med. Sen är det ju bra styrketräning också, jag hade dessutom lagt den lite på böjt spår vilket ju ger ännu mer belastning på inner bakben. Så Taggen fick jobba på bra, och det gäller att tänka på att det inte är nu och här hemma han ska hoppa som bäst utan på tävlingarna i sommar! Med det menar jag att ibland får man ta att det blir rivningar, vägringar och dåliga språng när man tränar, för att utveckla hoppningen. Om det alltid går bra när man tränar så rider man nog för lätta övningar eller fel övningar!
 

Annorlunda årsmöte!

Härligt vårvinterväder i dag med! Red Peppe på slingan före jobbet, han kändes jättefin ovch galoppen satt som en smäck. Det är så stor skillnad på bjudningen på banan och ute, bara ute på slingan har han mycket bättre bjudning och tryck i steget. Men det är inget konstigt utan det är ofta så med unghästarna, och jag tror att han om ett halvår kommer bjuda lika bra på banan som han gör ute nu. Och då kommer det bli riktigt bra!
 
Efter några timmar på Ica så åkte jag i väg och hade ne hopplektion och red en häst åt en kund innan det var dags för årsmöte för Nylands Hästsportlag. För mig som är van med lite mer vanliga årsmöten så är mötena för denna förening helt annorlunda! Snabbt går mötet, inget tjafs om vilka som ska vara med i styrelsen (vilket ju ingen brukar vilja vara) och sen avslutas mötet med god mat och roliga grejer. Sist jag var på deras möte bowlade vi och åt två rätters, i dag var det Italiensk buffe och så lektes presnetleken, sämre årsmöten har man varit på!
 
 

Snöras!

I dag stod dressyrträning med Taggen på schemat, men innan vi åkte hann jag njuta av solen och vårvintervädret lite. Red först ut Räkan, vi blev överaskade av ett takras som landade precis framför oss när vi skulle skritta i väg, Räkan gjorde en liten piruett och jag är glad att vi inte fick det över oss! Och sedan skrittade jag Peppe lite i skotarspåren och spanade in avverkningen. Jag har numera en magnifik utsikt från min "skog"! Avslutade med några varv på banan där vi jobbade med lite övergångar trav-skritt-trav och med bjudningen.
 
Sen var det då dags att träna för Annelie igen. Våren hade kommit även till ridhuset och isen som har varit på insidan väggarna hade börjat tina, det droppade från taket och åkte snöklumpar längs väggarna något som inte Taggen varså imponerad över. Det var en spänd tagg och en frustrerad ryttare i dag! Tycker inte alls det gick bra, jag red dåligt och han var bara spänd och stod emot, även om han släppte lite efterhand. Men man tränar ju för att bli bättre och går det bara bra på träningarna så får man ju aldrig träna på att lösa problemen, det är ju egentligen när det går som sämst som man som mest behöver hjälp. Att rida bra när hästen går som en klocka är ju ingen konst!

Fredagsmysigt!

Haft en lugn kväll då jag bara ridit en häst fast jag slutade kl 17. Att det blev så berodde nog mest på miss i planeringen men det var skönt att kunna ta det lugnt och ändå vara inne strax efter 20. Ridit ur Räkan, det var hur härligt som helst då det är nollgradigt och månljust. Dessutom travade vi lite i dag och Räkan var pigg och rolig att rida. Jag gillar verkligen den hästen!
 
Nu ska jag ha lite fredagsmys med vitlöksbaguetter och räkor, blev sugen på det i dag och bestämde mig för att jag noig minsann förtjänat det! I morgon är det dressyrträning med taggen, hoppas han är lika fin som i går! I morgon ska vi även hålla tummarna för Malin som ska åka Tjejvasan!
 

Bra ridkväll!

Har haft en bra kväll efter dagens Icajobb. Tömkörde först Peppe som bjöd bra och stundtals var han riktigt fin! Han börjar verkligen förstå hur han ska ta sig an travbommarna och travade så fint över dom! Sen red jag galopp programmet på Taggen och han var superfin! Fick en jättebra ridkänsla och hade nog kunnat rida hur länge som helst i kväll, kanske var tur jag körde galopp programmet och efter klockan annars kanske jag hade ridit fortfarande?
 

Vintersol!

Underbart väder i dag med sol, dock väldigt kallt både i morse och nu i kväll.
 
Började med att skritta ut Räkan, så skönt i det härliga vädret. Sen red jag även ut Peppe själv, han har gått ut själv några gånger med sin ägare och jag har ridit lite kortare svängar men i dag red vi en full tur. Och det gick bra, även om han provade om vi inte skulle gå hem lite tidigare genom att stanna och inte vilja gå. Det var rätt väntat då nästan alla unghästar brukar testa det någon gång, oftast kanske inte de första turerna men det brukar komma ett test. Dagens stopp löste jag enkelt genom att backa honom en bit, förbi där han stannat och sen tyckte han att det var bättre att gå framåt. Mycket trav blev det och han travade uppför hela långa backen på hemvägen utan draghjälp, tycker jag är bra kämpat av honom!
 
Taggen hade fått ett balltramp i dag, det är ju något hela svenska folket vet vad det kan innebära efter Rolf-Görans strykning på OS. Min uppfattning är att det sällan ger några problem men Taggen var öm så han fick vila i dag. Förhoppningsvis kan han gå som vanligt i morgon.
 
På eftermiddagen hade jag lite markarbete och träning för malin, då var det skönt att stå i solen och riktigt glassigt. Någon timme senare åkte jag i väg för lektioner och för att rida en häst åt en kund. Då var det inte alls lika skönt utan ordentligt kallt, blev en rejäl temperaturskillnad när solen gick ner, -16 grader nu och jag längtar verkligen till våren!
 
Bild från helgen när det också var kanonväder!

Räkan är i gång igen!

Inte lika härligt väder i dag som i helgen, men ändå helt okej att vara ledig, snö i luften och några minusgrader. 
 
Äntligen är det dags att sätta i gång Räkan igen. Hennes ben har varit bra, utan den lilla svullnaden som var, i nästan en vecka. I dag skrittade vi ut en sväng, dock höll vi oss på plogade vägar och ingen djupsnö. Tror hon tyckte det var ganska mysigt att komma i väg en sväng. Sen red jag ut taggen. Han fick gå Revavägen, har inte ridit där på väldigt länge eftersom han höll på med alla bakutar och stök, men i dag var det inte en enda bakut utan han var avspänd hela vägen! Visst lite laddad emellanåt men inget hysteriskt eller spänt, det är BRA!
 
Efter lunch red jag Peppe på slingan, han var jättefin! Bjöd bra, fin i formen och jättebra galopp! Red fem galopper, och han var verkligen med hela tiden! Avslutade med att skritta en sväng runt gården i snön, när vi kom tillbaka och skulle gå mellan hagarna så tyckte nog Peppe att det räckte och att han kunde stanna hos polarna. Men med lite övertalning, vilket bestod i att jag helt enkelt backade honom dit vi skulle, så bestämde han sig för att gå till stallet ändå! 
 
Pappersarbete har kvällen gått åt till, hade tänkt baka men det blev bortglömt. Hur kan man glömma något sånt?
 
En av timmerstaplarna från dagens ridtur med Tagg!

Rörig morgon!

Dagen började med en rörig morgon, vaknade första gången vid halv tre när dagens första timmerbil var här och lastade, nästa gång vaknade jag vid sextiden då skogsmaskinerna drog i gång. Låg kvar och drog mig en liten strund men sen blev det full fart efter att jag hört en gnäggning utanför, och när jag tittar ut ser Szum komma gåendes! Röran fortsatte med att boxhästarna var rätt spralliga att leda ut och att Szum var på rymmen ytterligare en gång! Sen fick han gå utan täcke, det är full stret på tråden men täcket skyddade nog honom en del, är så svårt med strömmen i hagarna nu på vintern. Var hem på lunchen men han har hållit sig i hagen resten av dan, hoppas han gör det i natt med!
 
På kvällen, efter Ica, så trimmade jag Taggen. Det gick stundtals jättebra med fin känsla och stundtals lite stretigt. tyckte han blev lite trött på slutet och när vi var klar var han genomsvettig! Är lite roligt att kunna göra något annat än att galoppera, trots detta blev det mycket galoppjobb i kväll. Nu är jag trött och slut för i kväll, tur jag är ledig i morgon!
 
Szum där han ska vara -i hagen!!

Det gäller att ta chansen när den kommer!

I dag red jag en nordis åt en kund, jag har ridit honom under hösten och vintern och när vi började i höstas var han ganska stressad och arbetade inte alls som jag ville. Efterhand har han bara blivit trevligare och roligare att rida, men galoppen har vi inte riktigt tagit tag i. Från börja ville ajg ha honom lite mer avspänd, lugnare och starkare i kroppen innan jag började med galoppen. Sen har det inte alltid varit underlag föra att galoppera oskodd heller. Vi hade börjat prata om att det var dags för galoppen men inget mer. Så i dag när jag red så gjorde ajg lite tempoväxlingar och känner då att han är nära galopp, så jag driver på lite till och han faller över i galopp! Det gick verkoligen jättebra och galoppen var mycket bättre än jag hade förväntat mig. Det slutade med att jag galopperade flera varv i båfa galopperna, mycket nöjd! 
 
Det gäller verkligen att utnyttja de lägen som man får, både med de yngre hästarna och de äldre.Känner man att hästarna bjuder för tex. galopp så passa på, mycket bättre än att man innan bestämmer att i dag så ska vi minsann galoppera. Även om man i bland kan behöva bestämma sig för saker också, men det är en annan historia. Det är ofta så med unghästarna,  jag kanske inte alls hade planerat att galoppera, hoppa någon stock eller rida skänkelvikning, men så kännner man att det är ett bra läge och då gäller det att passa på!
 
Här är en länk till när vi galopperade i dag!
http://youtu.be/IgQbbGthnhk

Glassigt!

Samma härliga väder i dag, dock lite kallare i morse. De flesta sitter nog och njuter av solen i en snödriva eller skidbacke, men jag sitter på ridbanan! I dag har jag haft lektioner i det underbara vädret och så mycket bättre kan man inte ha det!
 
Red Szum först i morse, men han kändes trött och lite off. Så nu blir det lite vila för honom, tror han behöver det då han fått jobba rätt intensivt sedan i höstas. Sen gled jag i väg och red en häst åt en kund och hade lektioner på dan. På eftermiddan red sedan jag och Malin ut på Oliven och Peppe, i dag höll vi oss på plogade vägar men mycket trav i backarna gjorde att Peppe var rätt trött i dag med. Men han tyckte nog det var en spännande tur för han försökte ha koll på allt vi red förbi! i morgon blir det vila för honom, han har haft en arbetsam helg.
 

Försmak av vårvintern!

I dag har man fått försmak av vårvintern! Kring nollan, sol som värmer och takdropp, så härligt! Dessutom har jag varit ledig och bara varit hemma och ridit, kan det bli bättre?
 
Började med att rida ut Taggen. Red en skogsväg som jag inte ridit sen i julas så den var ospårad och full av lössnö! Det blev mycket galopp på vägen bort, full fart dessutom, och sen trav nästan hela hemvägen. Galopp i sol och snö på glad häst gav mig ett fånigt flin på läpparna som nog satt kvar hela dagen sen! 

Red Szum några varv på slingan sen. Han var lite spänd och okoncentrerad i dag, kan ju delvis bero på att skotarn körde ner virke även i dag. Är ändå rätt nöjd även om jag inte tyckte traven blev så bra som jag hade tänkt mig, är ju ändå bara andra gången jag rider honom där.
 
När Malin kom på eftermiddagen red vi ut Oliven och Peppe, samma väg som jag ridit med Taggen. Det blev mycket trav i snön och två galopper, ändå hade Peppe energi kvar att vara pigg på hemvägen vilket imponerade lite på mig. Den energin har han då inte på banan i alla fall, men det kommer nog det med. Nu ska jag försöka jobba galoppen ute så den blir starkare så kommer den på banan med. 
 
Tänkte fota lite på gården i dag, så man ser förändringarna som blivit efter avverkningen. Och jag började ganska bra men sen kom jag på att det var roligare att fota djuren än utsikten!
Ny utsikt från gödselstacken!
 
Här tankte jag faktiskt fota hur det ser ut vid utfarten numera, och så råkade bara Tingeling komma med... 
 
Grabbarna utan skog i bakgrunden!
 
Räkan i motsol!
 
Peppe!
 
Nu kan det få vara så här underbart väder resten av vintern, det är ju nästan så man får lite vårkänslor!

Kort och kvalitet!

I dag har det varit Ica hela dan, och på kvällen tömkörde jag Peppe! Tyckte jag fick rätt bra bjudning på honom och han jobbade på bra, men ännu fattas det lite styrka för att han helt ska orka arbeta riktigt som jag vill. Vi jobbade mycket med travbommar på volten, först hade han svårt med dom och snubblade mest över. Men sen kom han på hur han skulle göra och då travade han jättefint över bommarna oavsett hur han kom in på dom. Det var 25 minuters riktigt bra jobb för honom, så sen gav jag mig och åkte på 40 års firande i stället! Jag ser hellre ett kortare jobb med bra resultat, än ett långdraget pass med tappad kvalitet, speciellt med de yngre hästarna!

Alla hjärtans dag!

Eftersom jag är ensam så är inte alla hjärtans dag så betungande, vilket ju är tur för det har varit full fart med annat i dag i stället!
 
Började med att rida galopp programmet med Taggen, i dag red jag alla intervaller, dock fick jag inte samma fina känsla som i tisdags med honom. Sen tömkörde jag en avspänd och fin Szum, trots att skotarn körde ner virke så var han koncentrerad.
 
På dan åkte jag och red en kundhäst, en nordis som jag ridit under hösten och som blivit otroligt fin! Jättestor skillnad sen jag red honom första gången i höstas, och i dag hade jag en fantastiskt fin ridkänsla på honom! Så roligt! Åkte direkt därifrån till kiropraktorn, en månad sedan jag var där sist och det kändes att det var dags igen. Så nu är jag uppratad och tillfixad igen! Mellanlandade hos hovis som bjöd på middag, mycket uppskattat, innan jag åkte och hade lektioner under kvällen. I morgon är det Ica som gäller igen!

Fotomodell!

I dag har avverkningen fortsatt, men de är klar kring huset och kör i skogen, så det är lite lugnare. Jag började med Szum i morse, han fick gå på banan och jag jobbade mest från marken. Att få honom att koncentrera sig på mig och inte på skogsmaskinen som var ca 50 mter i från oss. Först hoppade han till när träden knacktes men det släppte, och när jag kände att fokuset var rätt så satt jag upp. Skrittade bara en liten stund men han var helt cool!
 
Så red jag Peppe. Vi hade klätt upp oss i fina lindor eftersom Malin skulle filma och fota lite. Som tur var så red jag precis när skogsmaskinen hade rast, så slapp vi dom störningarna på filmen. Men Peppe blev trött väldigt fort i dag, vi måste jobba mer på bjudningen och orken på banan. Fina bilder blev det i alla fall!
 
Sen lastade vi in Oliven och åkte till kliniken med honom, förutom Malin och jag följde även grannen med, alltså Corrans ägare. Malin hade fått rekomendation av kiropraktorn att kolla upp Olivens framkotor då hon tyckte att han avlastade dom lite. Vi hade en superbra veterinär, som kändes väldigt noggrann och kunnig, och som förklarade allt han gjorde, vilket gav ett stort förtroende! Dock visade sig att Oliven var bra i sina kotor, och överallt annars också, och gick i genom undersökningar och böjprov utan anmärkning. Bara åka hem och rida, skönt!
 
Här är bilder från fotomodellerandet i dag!
 
 
 
 
 
 
Peppe är till salu! Så är du sugen på en charmig, cool och social kille så hör av dig!
 
 

Szum!

Tog lite bilder på Szum i hagen i dag!
 
Tok-Szum!
 
 
Visst är han söt?

Avverkning!

I dag drogs avverknigen hemma hos mig i gång! Det har varit på gång länge, skulle ju egentligen bli av redan i fjol men då kom stormen Dagmar och de hade inte tid med min skog. Jag var väldigt nervös hur hästarna skulle reagera när det började, och jag var glad att det började i dag när jag var hemma hela dagen. De började ju köra precis bredvid Räkan och Szums hage, och tog det som var runt gården och huset först. Och visst var hästarna lite stökiga i början, i alla fall Räkan och Szum. Trodde nästan Szum skulle dra ut ur hagen när de började ta ner träden, men han lugnade sig förvåningsvärt snabbt. Däremot har Räkan varit lite stressad under dagen. Hon har använt sin vanliga problemlösning som struts, dvs syns jag inte så finns jag inte! När jag precis hade köpt henne så stoppade hon konstant huvudet i snön så fort det blev något, precis som en struts, i dag löste hon problemet genom att gömma sig i huset! Det känns lite konstigt när alla träd försvinner och det blir öppet, helt plötsligt bor jag inte i skogen längre, men jag tror det blir bra! Och det är ett steg i rätt riktning mot min nya gård och anläggning!
 
Det har varit lugnt på ridfronten. Men jag passade på att rida Peppe när skogsmaskinen tog rast. Han fick i dag gå ut en sväng själv, red på nersidan i snön och han var så duktig. Avslutade med att ta ett par galopper på slingan, sen var han jättetrött! Taggen fick gå galopp programmet, och han var jättefin i dag!
 
Nu blir det spännande att vakna upp i morgon till en helt ny utsikt!
Avverkning pågår!
 
Räkan har gömt sig i huset!
 
Så här stressade var grabbarna över avverkningen..

Sommaren 2013

Även om det känns som sommaren är långt borta ännu så börjar det bli dags att planera för den! Så om du är sugen på läger, kurs eller annan aktivitet så hör av dig! Jag kan komma hem till ditt stall och ha läger och kurser, upplägget går att styra efter intresse och deltagare.
 
Självklart kommer jag som vanligt att ta emot hästar och ponnyer för inridning och utbildning under sommaren! Och så klart har jag lektioner och träningar som vanligt hela sommaren!
 

Tvär trött!

Efter en dag på Ica red
jag Szum här hemma i snöyran. Och det gick så bra, han har inte travat så bra med mig förut och vi travade mer än vi brukar. Travade även över bommar en gång (så nu är det målet avklarat!), men sen belv han trött. Tvärtrött! Det var slut på energin, vilket bekymrade mig lite först. Han brukar ju bli trött när jag rider, men inte så tvärt, och när jag tömkör och longerar orkar han ju mycket mer. Men då är han ju inte alls lika koncentrerad som han är när jag rider, så det är ju inte så konstigt!
 
 

Fel fokus!

I dag var det tidig morgon för att åka till Ammer på hoppträning med Taggen. Tycker det var en bra träning med bra övningar, dessutom kändes Taggen jättefin på hinder i dag! Men jag konstaterar återigen att jag lätt hamnar i negativa tankar och får fel fokus på träningarna. Så fort det är någon som tittar, eller fler hästar i ridhuset, så rider jag sämre. I stället för att fokusera på min egen ridning så tänker jag på hur dåligt jag rider och hur bra alla andra hästar går! Jag blir försiktig och rider mesigt, och då blir jag ännu mer irriterad på mig själv. Ingen bra tankespiral! Det var lika i dag, hela framridningen tänkte jag på hur dåligt det kändes och hur fint de andra hästarna red, men som tur varfick jag lite jävlar annamma över mig sen när vi började hoppa och då gick det mycket bättre! Det här behöver jag jobba på! Tyckte även jag hittade en del grejer i markarbetet som jag behöver trimma, är i alla fall nöjd.
 
På eftermiddagen red jag Peppe på slingan, kändes bra och vi galopperade fler gånger. Först galoppen blev det lite bus, perfekt då att bara kunna styra ut i snön, sista gloppen däremot kändes riktigt bra! Tror det koomer bli en fin pålle av honom! Longerade även Szum som nog hade glömt bromsen hemma i dag, full rulle! Han fick avsluta att hoppa några språng över ett litet räcke i linan, inte så tokigt faktiskt -speciellt inte de första sprången. Nu är juag helt slut och trött så kvällen kommer spenderas i soffan!
 

Livat!

I dag var det lite livat på uteriyyen med Szum. Jag och Malin red efter jobbet, är ju så skönt nu när man hinner rida en häst medan det är ljust fast man har jobbat på helgen. Precis som vanligt jobbade jag Szum lite från backen först, och det kändes helt lugnt, men vi hann bara rida några meter innan han bockade! Blev bara två språng sen fick jag stopp på honom, men det var väldigt spänt sen, och även Oliven var spänd! Vi tog det lugnt, och efter vi ridit en bit i snön så slappnade dom av.Men på hemväg, nästan hemma, så spånde de till igen. Oliven var så spänd att han skakade! Ändå gick det bra ända tills vi kommit in på min väg, då blev Szum skrämd av en bil på vägen och drog i väg i galopp, även Oliven hängde på! Som tur var fick vi snabbt stopp på dom, men i stället för att sluta ridturen så tokigt så skrittade vi upp till banan och avslutade där. Måste ändå säga att Szum lyssnar bra på mig, även om det händer lite grejer så blir det inga värre saker (peppar, peppar) och det hade absolut kunnat vara mycket mera stök i dag. 
 
Sen longerade jag Peppe. Han fick trava över bommar, vilket han tycker är svårt, och jobba galoppen en hel del. Som avslutning fick han även hoppa några språng. Först var han väldigt skeptisk, men när han förstod vad det gick ut på hoppade han glatt och fint. 
 
Kvällen ägnades, givetvis, åt melodifestivalen! Och åt att titta på söta och busiga valpar! Sen har jag även packat och fixat inför morgondagens hoppträning med Taggen!

Vårlängtan!

Nu längtar jag verkligen till våren! Fast först till vårvintern när solen börjar värma, takdropp och sportlovsväder! Och sen till vårens ljusa kvällar, trav på mjuka grusvägar och försmak av sommaren! Ge mig detta nu, verkligheten ser lite annorlunda ut, visserligen sol i dag men -20 grader nu i kväll. Jag är sjukt less på kylan, men är väl medveten om att det brukar kunna vara rejält kallt hela februari. 
 
Körde i alla fall galopp programmet med Taggen i kväll. Det fick bli tre intervaller i lina och tre uppsuttet i dag. Det bet rejält i kinderna men gick ändå bra. Nu hoppas vi på bättre temperatur i morgon och att våren kommer snart!
 
Lite bilder för att stilla längtan till våren!
 
Vårvintern 2012
Lektion på isen hos Nylands Hästsportlag!
 
Corran njuter av den tidiga vårsolen!
 
Våren 2012!
Hästarna har älgspaning, maj 2012
Början av Peppes ridkarriär, slutet av maj 2012
Taggen på hoppträning, maj 2012

Opeppad ryttare!

Kände mig lite opepp när jag kom hem från jobbet i dag, inte blev det bättre av att termometern visade på nästan -16 grader (fast nu är det "bara" -13 grader igen!). Red i alla fall ett dressyrpass med Peppe, gick ganska bra. Hade lagt fram travbommar men på volt i dag och det tyckte han var lite besvärligt i början, både hålla reda på benen över bommarna och svänga samtidigt är inte så lätt! Jobbade med bjudningen och formen i traven, och lite sidvärts i skritt. 

Duktiga bäbishästar!

I dag har bäbishästarna varit så duktiga, även Szum räknas som bäbis fast han är 6 år! Men jag började dagen med Taggen, som fick gå galopp programmet. Två intervaller i lina, fyra uppsuttet och några skutt över ett litet räcke för att känna på det lie inför helgens hoppträning.
 
Sen red jag Peppe på slingan bakom gästhuset. Skrittade först några varv, jobbade sedan i traven med att få honom lite lägre i formen och att få honom att ta ut steget lite. Red lite övergångar och försökte forma i svängarna, kändes riktigt bra. Provade även lite galopp, tre fattningar blev det men inte så långa sträckor, är ju svårt för honom med balansen svängarna, det tycker ju även mina vuxna hästar. Duktig i alla fall!
 
Även Szum fick jobba på lägdan bakom gästhuset, men med lite annat upplägg. Peppe satt jag ju upp på vid stallet och red i väg, medan Szum först fick jobba lite med markövningar i snön (vilket inte är helt lätt att göra i snön!!) och sedan satt jag upp där (hade släpat dit pallen, för annars tar jag mig nog inte upp på honom!). Red först lite små volter och kände efter hur han kändes, och sedan red jag två varv på slingan! Andra varvet travade jag även litegrann! Och sedan red jag till stallet och satt av där. Tycker det är ett stort framsteg med Szum som ju arit så bråkig i tömkörningen när han ska gå i väg utan kompisar. Så även om inte bäbishästarna gjort några underverk i dag så tycker jag dom varit jätteduktiga!
 
På kvällen var jag i väg, red en kundhäst och hade några lektioner. En bra dag med några minusgrader och en massa snö!

Snöpulsning!

I dag har det varit snöpulsning som gällt för hästarna. Det är inte så mycket snö än så för min del gör det inget att det varit snöflingor i luften under dagen, dessutom bara någon minusgrad ute så det är skönt att vara uteäven utom termobyxor. 
 
Började med att rida ut Taggen. Var längesedan vi red ut en vanlig tur nu, han har bara spänt sig och kickat när vi varit ute och då gör inte uteritterna någon nytta tycker jag. Men efter att vi lagt om träningen så tyckte jagdet var dags att prova igen. Vi red en skogsväg och pulsade lite i snön, travade en del på vägen bort men skrittade hem, gäller att ändra hans beteende och mönster nu att börja tagga och stöka på hemvägen. Fungerade bra, inga bakutar och vi kunde skritta på lång tyglar sista biten. Dessutom såg vi två älgar, de verkade inte speciellt rädda för oss för de var kvar på nästan samma ställe även på hemvägen.
 
Sen tömkörde jag Szum i snön, det blev mest på volt för annars hade det varit svårt för mig att hinna med. Han travade väldigt fint!  Avslutade med att skritta ett varv på slingan som vi ridit upp på lägdan. Sen blev det en paus för att åka på Hammarn och köpa kraftfoder till hästarna. 
 
På eftermiddan kom Malin, vi red ut på Oliven och Peppe. Även för dom blev det en del snöpulsning även om vi fick vända lite tidigare än vi tänkt för stigen var helt igensnöad med grenar om hängde ner, så i stället blev det en massa trav i backarna hem och som avslutning travade vi några varv på slingan. Sen red jag och Peppe tillbaka till stallet själva medan Malin och Oliven stannade kvar och red galoppintervaller, Peppe tvekade inte en sekund för att lämna sin kompis. Det är bra! Efteråt bar jag och Malin ut alla spänbalar som jag hämtade i torsdags, innan vi avslutade med lite kaffe. Hade tänkt bjuda Malin på semla men hon var storbjuden så jag åkte till en annan kompis på kvällen och fikade semla.
 
Räkan har lite vila nu. Hon har varit lite svullen i ett ben till och från, eller svullen är fel ord egentligen då hon bara är mindre torr i ett ben. Började förra veckan då det såg ut som hon slagit på sig, efter att ha skrittat några dagar gick det bort. Men efter att vi travat i snön i söndags var hon på kvällen lite mer svullen i benet igen så nu får hon vila några dagar. Dock tyckte jag att benet i dag kändes som vanligt igen. Det är inte mycket hon är svullen men eftersom hon har så torra och rena ben så märks varje liten förändring så väl.
 
Peppe innan dagens ridning!

Koncentration!

Ica hela dagen och på kvällen var det Szums tur att arbeta. Han var lite okoncentrerad när jag gjorde i ordning honom och var mer intresserad av vad kompisarna i hagen gjorde än mig. Så jag jobbade honom ganska mycket från marken innan jag satt upp, kompisarna stod vid hagkanten och var publik och nog var han lite fokuserad på dom i början. Men efter att vi jobbat en stund var han koncentrerad på mig och avspänd, i dag kunde vi utan problem backa mellan två bommar, och jag kunde börja rida. I ridningen var han fullt koncentrerad och vi travade ganska mycket, även om det fortfarande är mycket övergångar så känns traven rätt bra.
 

Underbara februari!

Underbart vinterväder i dag med sol! Kanske lite kallt i morse, -16 grader men bättre under dagen och solen har börjat värma lite! Började med att jobba två hästar på banan i solen, så härligt. Taggen fick gå galopp programmet, två intervaller i lina och fyra uppsuttet, kändes helt okej. Sen tömkörde jag ett lätt pass med Szum. Han fick trava lite bommar och såg riktigt fin ut i dag.
 
Sen kom Linda och vi red ut med Räkan och Peppe. Det blev en skön tur i solen med en hel del trav i snön! peppe var väldigt pigg från början men lite tröttare på hemvägen, men det är ju så det ska vara! Efter lite fika, med varm choklad, så åkte jag vidae för att ha lektioner och rida en kundhäst. En riktigt skön söndag!

Mina tankar om longering!

Det har blivit ganska mycket longering för min del den senaste tiden. Jag tänkte jag skulle ta upp lite tankar om longering, fördelar och risker. Förr var jag lite "allergisk" mot longering, tyckte det var något den late gjorde i stället för att rida men jag har nu hittat många fördelar med longeringen.
 
Longering kan användas på många olika sätt till exempel:
* För att arbeta med kommunikation och lydnad, tex under inridningen av den unga hästen. Lära hästen kommandon som man sedan har nytta av när man rider.
* För att arbeta hästen utan ryttare, bra för att man ser hur hästen jobbar och kan styra formen med inspänning. Dock föredrar jag att jobba hästen i töm då man har lättare att påverka formen och böjningen då.
* För att förbättra galoppen! Speciellt bra för att träna upp galoppen på den unga hästen innan den är redo att galopperas uppsuttet.
* Som omväxling i arbetet. Man kan longera över små hinder eller travbomamr för att göra det ännu mer omväxlande!
* Som alternativ till motion när tiden tryter eller det är för kallt att rida.
* Innan uppsittning för att värma upp hästen. På den unga eller stökiga hästen kan det vara bra att checka av dagsformen, men även med andra hästar kan man ha nytta av att värma upp i lina. Det kan vara ett sätt att få i gång med sega hästen, att få hästen att börja i rätt form eller för den ryggömma hästen att få värma upp ryggen innan man sitter upp.
 
Det finns nackdelar och risker med longering också. Det är ett stort slitage på hästen att gå så mycket på volt om det inte görs på rätt sätt! Hästen ska vara i balans och arbeta i rätt tempo, bra underlag är också viktigt, och att hästen är rätt inspänd. Och sedan är det som med allt annat, det ska göras med måtta och med känsla! Tyvärr ser man ofta att hästen rusar runt i longeringen och det är mer avrastning än arbete, även longering är en konst man måste lära sig och var inte rädd för att ta hjälp om du behöver!
 
Många "longerar av" sina stökiga hästar innan de sitter upp, detta tycker jag kan var helt okej om det är något som sker i bland te. om hästen vilat eller är i en ny miljö men om det blir en vana och något som krävs för att man ska kunna rida så tror jag man är ute på svag is. Jag longerar ofta unghästarna en liten stund innan uppsittning från början, och gjorde även så med Szum men insåg att det inte var någon bra lösning. Ofta blir det så att det krävs längre och längre tid att rasta av hästen ju mer kondition den får, och ju mer amn longerar desto mer kondis får den, tills lut är det ohållbart. Dessutom vill man väl inte att hästen ska ha som vana att få busa runt första kvarten, inte så kul sedan när man rider. Med Szum jobbade jag ju i stället med huvudet, och med lydnad genom att jobba med olika markövningar i skritt, innan uppsittning. Har fungerat bra med honom!
 
När longering utförs på bra sätt, med hästen i balans och i rätt tempo, är det ett utmärkt komplement till ridningen. Jag tror det är väldigt viktigt att jobba hästarna mycket från marken, både för att få lydnad och kommunikation att fungera men även för att hästarna ska få arbeta utan ryttare emellanåt!
 

Szums januarimål!

Nu är ju januari över och det är dags att summera de mål jag satte upp för mig och Szum. Jag ahr ju inte riktigt klarat av alla än, men de får väl bli februarimål i stället!
 
Här är våra mål för januari och hur jag tänkt kring dom!
 
Påbörja galopparbete i töm!
Tanken var att lägga in lite galopparbete i tömkörningen för att förbereda den uppsuttna galoppen som det är dags för framöver.
Detta har vi jobbat med flera gånger så detta mål kan vi checka av!
 
Travarbete på banan!
I slutet av december hade jag ju bara travat korta sträckor så tanken var att kunna trava lite mer och få till lite mer arbete i traven.
Detta har vi klarat av till viss del. Vi har jobbat mest med övergångar till och från trav men har travat lite längre bitar med. Problemet är att min bana lutar lite och i nedförslutet har Szum lite svårt med balansen, därav våra kortare travsträckor. Så jag ger oss med tvekan godkänt på denna punkt!
 
Prova trav ute!
Tanken var att jag skulle ha provat på att trava någon kortare sträcka ute.
I dag travade vi en pyttebit, så vi är på gång. Tycker nog vi kan få ett halv godkänt i alla fall!
 
Trava över bommar!
Det här målet kom jag på i mitten av månaden när jag tyckte det gick så bra för oss och vi jobbade mycket med travbommar i töm.
Men vi har bara skrittat över bommar än, så har får ej godkänt och vi tar med oss detta mål till februari.
 
Februaris mål!
Trava över bommar!
Nu har jag en månad till på mig att klara detta!
 
Mer "riktiga" uteritter med mer trav!
Med riktiga menar jag lite längre sträckor och lite längre från gården. Hittills har vi ju hållit oss mest kring gården. Och givetvis med mer trav ute.
 
Rida honom i olika miljöer!
Som en förberedelse för att kunna åka på träningar och liknande framöver. Jag har ju försökt göra det lite redan men nu ska det bli ännu mer av detta!
 
Då får vi checka av detta om en månad igen och hopaps att jag nått mina mål!
 
Jag och lilla Szum-brum!

Störningsmoment!

Härlig vinterdag med sol och massa ridning! 
 
Började med Peppe. Jobbade även i dag med markövningarna och i dag var hen mer med på noterna även om han stannde någon gång i dag med, men hans "protester" är ju inte i närheten av de som Szum kan göra. Sen longerade jag några minuter inspänd i båda varv. Vill värma upp honom och få i gång traven bra innan jag satt upp. När jag red sedan blev det ju givetvis ett ridpass som gick ut mycket på att känna efter, travade över bommar, red lite övergångar och så. Tyckte det gick bra, det har givetvis hänt mycket sen han var här sist men det finns fortfarande mycket kvar att jobba med! Sen red jag Taggen som i dag fick skritta ut en sväng i skogen för att sedan trava och galoppera rätt mycket på våran slinga, det gick riktigt bra i dag och han galopperade väldigt bra framåt. 
 
På eftermiddan kom Linda och följde med mig ut, hon red Räkan och jag Szum. Det började lite rörigt, grannen körde motorsåg precis nedanför vägen och Szum var lite spänd, och även Räkan skulle det visa sig. Direkt när jag satt upp var han lite okontaktbar och backade och gick runt innan vi hittade kontakten och kunde börja rida. När vi kom runt hörnet på boxarna så hördes motorsågen mer och när vi skulle svänga in på stigen så tog Szum ett skutt över plogkanten (och nästan på Räkan) och drog i väg en bit. Jag fick stopp rätt snabbt, och när jag sedan tittar bakåt på Räkan så har hon backat och är tillbaka på vägen igen! Hon blev nog rädd när Szum kom farandes och Linda fick fullt upp med att få henne att gå åt rätt håll igen. Szum stod dock lugnt och väntade, utan att bli stressad av Räkans stökande, och agerade till och med lite draghjälp åt henne. Vem var det som skulle stötta vem? Resten av turen gick bra, vi träffade på ett rådjur och lite spänd var nog Szum men han skötte sig bra, en minitravsträcka hann vi med också. Nu vet jag att han klarar lite störningsmoment i alla fall.
 
Peppe innan ridningen i dag!

Longering!

Underbart väder i dag med! Fast jag har ju fått njuta av vädret inne på Ica... 
 
I kväll var det dags att smyga i gång arbete med Peppe med lite longering, jag ville checka av lydnaden och kolla lite hur han rör sig och beter sig. Och redan när jag gjorde i ordning honom så märkte jag att i mycket är sig lik, även om han självklart utvecklats och mognat. Till exempel tog det inte många sekunder innan longerlinan var i munnen, och jag mindes direkt att han brukade tugga på allt (typsikt valpig unghäst), däremot tränsningen som i bland kunde vara besvärlig i somras gick som en dans i dag. Och han är ju överlag så himla trevlig att hantera!
 
När vi kom upp på banan avslutade Malin sin longering av Oliven och gick ner, det kan ju vara ett störningsmoment för unghästarna och i somras var Peppe väldigt beroende av de andra hästarna, i dag märkte han knappt att Oliven gick! Jag började med att arbeta honom från marken på samma sätt som jag jobbat Szum, dvs ha hästen på en liten volt i skritt runt mig med hästen lite böjd i innersidan, och göra halter och ryggningar. Peppe tyckte det var lite jobbigt, säkert beroende på att det var något nytt och han inte riktigt förstod vad jag ville, sen är de här små volterna jobbiga för de unga hästarna, speciellt de som är stora och har svårt att hålla reda på kroppen. Kommer i håg hur Szum betedde sig när jag började med detta på honom, bocksprång och sparkar så nog kan det vara väldigt jobbigt, inte minst för huvudet på dom.
 
Sen longerade jag honom inspänd i alla gångarter, och det gick fint föruyom lite bus i höger galoppen. Korta stunder glimmar han verkligen till och man ser vilken fin häst det finns där som ska plockas fram. Ska bli jätteroligt att fortsätta jobbet med honom, efter dagens jobb känns det som vi ska fokusera på styrka, mer påskjut i bakbenen och påbörja lite böjning i sidorna, och sen är givetvis galopparbetet prioriterat. Ni följer givetvis jobbet med honom här på bloggen.
 
Longering i somras!

RSS 2.0