Sommarträningsdagar!

Sommarens första kurs är nu! Två dagar sommarträningsdagar nu i helgen, lite enklare och friare kurs där ryttarna själva bestämt hur de vill rida. Så i dag var det fem ekipage som kursade.
 
Eftersom jag var lite stressad över allt i morse så bestämde jag mig för att göra något helt annat än jag skulle, så jag red ett dressyrpass på Clarinett. Och det var nog precis vad som behövdes, dels kändes det verkligen som det behövdes och sen levde jag lite på känslan hela dagen!
 
På förmiddagen red alla ett varsitt dressyrpass, sen lunch och teori, till lunch åt vi pastasalladen jag gjorde igår kväll. På eftermiddagen hade vi två grupper med dressyrinriktat markarbete, då fick de rida på åttvolt med olika övningar. På andra teoripasset hade vi Clarinett och Grå på banan och deltagarna fick gå igenom dom för att göra en bedömning av deras status för dagen och förutsättningar för träning.
 
Kycklingben och potatissallad till middag och sen jordgubbar, glass och grädde till efterrätt. När det var diskat och klart hos mina hästar så fodrade Nisse och jag hans hästar och avslutade med en sista kontrollrunda av hästarna. Nu sova och ladda om för i morgon och ny kurs dag!
 
Från ett av markarbetspassen i dag!
V

Förberedelse-fredag!

I helgen har jag sommarträningsdagar hemma, lite enklare ridkurs där ryttarna själva bestämmer hur mycket de vill rida och inriktning. Men det ska ändå fixas mat och teori, denna gång är teorin om hästens träning, och även om det (tråkigt nog) inte är jättemånga anmälda så är det en del pyssel innan. Och väldigt mycket stress! Men det blir nog bra!
 
Jag har jobbat i dag och redan på jobbet började förberedelsena genom att jag tjuvkopierade teoripappren på lunchen. Efter jobbet började jag direkt med att göra pastasallad till morgondagens lunch. När det var gjort så kollades alla hästarna inför natten och sen kom Nisse och skodde Clarinett. Blev sent men jag hann planera lite på teorin också.
 
Det mesta på min "att göra-lista" har jag prickat  av under veckan, har kvar att städa i lägerhuset i morgon bitti och jag hann bara skotta över spåret på halva ridbanan, men nu får det vara som det är. I morgon kör vi! Håll tummarna att allt flyter på och bra väder!
 
Baloo ville också vara med och göra pastasallad!

Insektsfritt!

Nästan storm i dag, inget roligt ridväder men i alla fall insektsfritt!
 
Red Chokladen först, vi red lite dressyr i blåsvädret, lite sidvärts och massor av övergångar då bromsen tog dåligt. Sen körde jag upp Clarinett till gården och fortsatte där med att plocka ner provisoriska hagar och tömma banan på bommar. Miroque tömkörde jag runt på gården och Szum fick gå galopp-programmet i lina innan jag ledde bort de till en hage en bit från gården. 
 
Pannkakor till middag och sen i väg på några blåsiga lektioner. Nu är det bara att ladda för helgens sommarträningsdagar!

Lite ledigare!

Ledig dag igår men mycket att fixa inför helgens kurs.
 
Började med att tömköra Lemonaden, först lite trav på volt ute i gräset och sedan fortsatte vi ut på ett hygge så hon fick lyfta på benen och jobba med hela kroppen, det fick även jag som gick bakom!
 
Sen upp på gården där jag byggde om de provisoriska hagarna och gick igenom de permanenta och bytte stolpar och isolatorer. Red Szum i hagen bakom gästhuset eftersom jag släppt Beroza på banan för att beta av där. Sen kom Miroques familj på besök  och jag passade på att tömköra honom då, även han fick jobba i hagen. Det gick lika bra att tömköra honom i en jättestor hage som på banan så nu ska vi börja tömköra lite i skogen. 
 
Middag och besök av Nisses systerson med barn som tittade på hästarna innan jag och Linda red upp Bea och Grå till gården inför helgen. Glass med lakrits och chili smak, låter skumt men jättegott, fick avsluta dagen! Jag har under dagen även hunnit skriva helgens teoripapper, så lite är gjort men mycket kvar...

Sommartempo!

Det är mycket nu... Och mer blir det!!
 
Först i måndags så jobbade jag kväll så tömkörde Lemonaden och red Clarinett innan jobbet. Med Clarinett kom jag in i en glänta full med spår och synliga liggplatser, hon bryr sig inte om älglukt men det här var något annat för hon luktade, spårade och reagerade på lukten, hjort kanske? 
 
Igår fick jag börja med att ta hand om stona som gått hem från betet, utom Bea som inte törs gå ut och väntade kvar i hagen. Tänkte först att det varit något djur i hagen men av spåren på hagen ser det mer ut som att någon fastnat eller ramlat ut och fått med sig stängslet. Sen har det väl blivit lite rörigt och någon av dom,  troligen Minna, har tagit hem dom. Jag red i alla fall Clarinett och tog Chokladen i lina, resten gick gå lösa och Paula körde bakom. Det gick bra och de var snabbt på rätt plats igen.
 
Sen åkte jag och fodrade Nisses hästar som jag hade lovat men inte hunnit när brudarna var ute, innan jag jobbade grabbarna på gården. Szum fick gå i töm i en av sommarhagarna, sen fick han en dusch med insektsschampo, han gillar verkligen att duscha, kanske för att han får beta på gräsmattan samtidigt! Sen red jag Miroque, tycker faktiskt att jag kan säga rida nu när vi skrittat runt i alla fall halva ridbanan och någolunda kan styra åt båda håll!
 
På Hammarn en sväng och köpte foder, sen middag och i väg på lektioner. Efter lektionerna så red jag och Linda ut med Chokladen och Bea, dom två är inte jättetuffa ihop så jag fick kliva av och leda när de bestämt sig för att det var något läskigt som de inte vågade gå förbi. Det är ju mycket djur i skogen, älg, hjort och de såg björn inte långt från där vi fastnade igår bara för någon vecka sedan. Problemet är dock att Chokladen blir som sin mor Räkan i dessa lägen och väldigt svårt att diskutera med, hon hinner nog aldrig fundera över om hon är rädd eller inte utan bara backar. Lite stök att komma upp igen men sen gick det bra och vi kunde även trava lite. Fortsätter värmen och med allt jag har nu framöver så blir det nog mer sen kvällsridning!
 
 
 

Söndagen efter midsommar!

Så var midsommarhelgen över och det är bara att njuta av resten av sommaren nu! 
 
I dag började jag med lite ridning hemma, först Szum som var riktigt fin och sen Miroque. Han longerades först och sen skrittade jag säkert 20 meter på honom utan hjälp, vi red inte 20 meter rakt fram utan massor av svängar, stopp och start. Han var verkligen jätteduktig!
 
Sen snabbfika och i väg på ett gäng lektioner, i varierande väder, en halvhalt hemma för mat, rester sen igår och sen ner till betet för att jobba Bea (åt Linda), Lilla Grå och Chokladen i töm! Nu är kvällspasset i Nisses stall också klart och vi kan sova! Nya tag i morgon!

Midsommardagen!

Lite mer midsommarkänsla i dag, inte minst vädret som varit kallt, blåsigt och omväxlande!
 
Jag började dagen med att göra en hage bredvid ridbanan åt Szum, den blev varken snygg eller den säkraste men han ska få gå där några dagar och beta av så det blir snyggt till nästa helg! Sen red jag först Szum, och Miroque longerade jag först och sen  hängde och grejade och vips hade jag ridit några steg på honom, helt utan hjälp, ett par gånger! Snart är han ridbar!
 
Så lite fika paus innan jag åkte ner till betet och stona. Red ut en liten sväng med Chokladen innan Linda kom och vi red ut på Bea och Clarinett, och med Lemonaden som handhäst. Tror att det kommer vara jättebra jobb för hennes rygg att gå i terräng men utan ryttare. 
 
Sen följde Linda med hem och vi fixade lite midsommarmat! Vi grillade hästfile och rostbiff av älg, till det ungsrostad färskpotatis och sallad, till efterrätt marängswish! Tror ni att vi blev tokmätta? Fortfarande helt galet mätt, trots att vi varit ute och fodrat Nisses hästar, så nu ska jag försöka sova bort det!
 
Från vår tur i dag!
Lemonaden var rätt nära här!
 
Framåtvy!
 
 
 

Midsommarafton!

Försäljningsrekord igår, och även i dag en helt sanslöst dag med högre försäljning än ifjol och galet mycket att göra! Vad får folk pengar från och vad gör dom av all mat???
 
Jag var knäckt efter jobbet och sov en halvtimme. Någon ridning blev det inte, jag var ut form och åskan gick fram och tillbaka hela eftermiddagen och kvällen. Blev ingen midsommarmat heller, utan två klämda mackor, alltså toast, inte ens jordgubbar eftersom de tog slut och jag inte hann lägga undan i röran. Man kan säga att det blev inte så mycket midsommar alla i dag, lyckades inte ens få på mig några andra kläder än Icas och ridbyxorna. Men nytt försök i morgon, det är ju faktiskt fortfarande midsommar då!
 
I stället var jag med Nisse och sprutade en häst hos grannen, ett sto som varit här på betäckning hämtades och ett annat sto betäcktes. Och så var jag såklart och pussade på mina prinsessor, bästa medicinen när man är trött och off, dom har så mycket kärlek att slösa med! Man behöver aldrig känna sig oälskad hos dom, bara man går ut i hagen kommer de fram och vill mysa. Nu hoppas jag på en bra dag i morgon, med lite mer midsommar och lite mindre åska!
 
Min Wasabi-prinsessa är inte så liten längre utan börjar bli både stor och vuxen!

Dagen före midsommar!

En av årets intensivaste dagar på Ica, inget undantag i år. Vi slog försäljningsrekord, en personal sjuk och dessutom två nya sommarjobbare i kassan. Det var helt sjukt rörligt! Jag får nästan lite självmordstankar när det blir få stressigt.. 
 
Överlevde dock även denna gång! Såklart alldeles för trött på kvällen men red Clarinett, kändes din jag behövde det. Vi red bort till det andra betet, joggade på volt i låg form och hon fick bli mjuk och stretcha lite. De hade hyvlat vägen och det hade regnat massor då den var bitvis som en nydladdad ridbana och bitvis som en bottenlös leråker! 
 
Nu omladdning, ny kaos dag i morgon!!

Snart midsommar!

Fortfarande varmt och fint igår, men nu är det mer normala midsommarvädret på väg in!
 
Jag var ledig igår och red bara en massa. Först nere på betet, där jag red Lilla Grå och Chokladen på vändplanen, de fick jobba med att böja sig och komma till eftergift i innersidan. Sen fick Lemonaden gå i töm med samma jobb som dagen innan, bara målet att få ryggen att börja svinga lite. Red även Szum uppe på gården, det var ett tag sedan sist men det ska bli mer nu för han börjar både se och kännas helt fräsch igen och även hullet börjar bli bra också. 
 
Började städa och plocka lite i huset inför nästa helgs kurs, Beroza hjälpte mig genom att stöda banan och beta i hörnen och under stängslet. Tur att vi kan dela på uppgifterna! Sen middag, upp på byn och köpte lotter till Paula dom fyllde år, och den till henne och åt tårta. Hon hade både vanlig tårta och smörgåstårta så jag var rejält mätt när Linda och jag skulle rida sen! 
 
Vi red Clarinett och Bea samma tur som vi tappade bort stigen sist, det var nära flera gånger igår med men Clarinett ledde oss rätt, tur att hon är med! Sen hjälpte Linda mig så jag kunde åka några små svängar på gården på Miroque. Han verkar helt obrydd att jag sitter på honom men han tittar på allt runt omkring! Avslutade sen kvällen med betäckning av ett sto hos Nisse. I dag är det dagen innan midsommar och en av årets största säljdagar på Ica, lär bli både varmt och rörigt!
 
En bild på Nisses fina fölunge!
 
 
 

Insektsår!

Varmt i dag med men har blåst så i alla fall lite mindre insekter, verkar bli ett riktigt insektsår! Tyvärr!
 
Jag jobbade först Lemonaden i töm, hennes rygg ändras mycket under arbetet nu, ska bli intressant att se hur det här utvecklas. Lilla Grå tömkörde jag i väg från de andra hästarna och så fick hon jobba lite på volt på en mötesplats i skogen. Sen upp på gården där även Miroque och Szum fick gå i töm. Miroque fick prova trav på volt i töm och även bommar.
 
Sen gjorde jag rabarberkräm och skrev klart fakturorna, upp på byn och postade dom innan mat och i väg på ett par lektioner. På första stället invigde vi en nyanlägd ridbana, är man nördig när man tycker att en ridbana är snygg? Jag blev lite kär i den, snyggt anlagd, välplanerad, bra underlag och snyggt staket och med ljus sand, jag är lite avundsjuk! Men absolut inte missundsam!
 
Lite tidigare kväll i dag i alla fall, bara strax över midnatt. Nackdelen med dessa underbara ljusa kvällar, jag slutar aldrig jobba och hålla på! 
 
Lemonaden i töm!
 
Det här är Nisses katt Holger som försöker komma in genom fönstret!
 
Jag fick rädda blomman sen!
 
Och så en bild från den fina ridbanan:
Dessutom är hästen 28 år och otroligt fräsch och fin, en superläromästare!

Nattpromenad!

Det ska ju vara så mysigt med nattliga promenader, men jag vet inte om jag håller med!!
 
Igår började sommartiderna på Ica, några har gått på srmedy, jag hade intro med sommarjobbare och vi har nu öppet till 20 på vardagarna. Och så började midsommarstressen att infinna sig! 
 
Efter jobbet red jag och Linda, jag red Clarinett och hade Chokladen vid hand. Det går verkligen jättebra att ha henne som handhäst det enda är att hon och Clompdte gå och sura på varann emellanåt. Det är liksom alltid någon av dom dom tycker att den andra går för fort eller tar för mycket plats. 
 
Sen skrev jag kuvert till fakturorna innan jag och Nisse gjorde hans stall, kollade brunst på ett sto, han slog gräs med en häst och vi fodrade. Och redan där var klockan över midnatt och då hade två hästar begett dig ur sin hage och gick verkligen inte att fånga!!! I nästan en timme fick vi jaga dom innan vi fick in dom i en hage! Och nu på morgonen har jag jagat dom igen.... Behöver jag säga mer?
 
Mina hästar på betet:
 
Mycket gräs har dom i alla fall!
 
 

Insektsinvasion!

I morse hade jag bölder av insektsbett lite överallt men framförallt i ansiktet, inte lär det bli bättre efter i kväll då det var galet mycket insekter när vi löshoppade!
 
Det har varit varmt i dag, jag red Clarinett i morse när det fortfarande var ganska bra. Sen Ica och snabb middag, innan jag och Linda först körde upp Chokladen och Grå från betet och sen bar fram. Hästarna var såklart irriterande på insekterna men hoppade ändå bra! 
 
Lilla Grå såg jättefin ut, Chokladen var lite off i värmen men avslutade med ett riktigt wiw-språng! Miroque började jättebra men när vi höjde lite tappade han självförtroendet och vi fick sänka igen och börja om lite. Han hoppar inte så tokigt men behöver stärka självkänslan! Beroza lekte över 1 meter som såg enkelt ut, och hon är ju faktiskt bara ponny!
 
Sen bar vi bort, fikade lite (fast inne för det gick inte ute bland alla insekter) och körde ner hästarna igen. I kväll har det varit dålig mottagning här och jag har blivit galet irriterad när jag såklart hade mycket att göra på mobilen. Men nu sova, midsommarveckan börjar i morgon!
 
Clarinetts öron och utsikten!
 
Miroque på löshoppningen!

Hästflytt!

Planen för dagen var att efter jobbet flytta stona till det stora betet i skogen. Men som vanligt hade jag och hästarna olika planer...
 
När jag kom till hagen i morse stod fyra av dom utanför, precis utanför, men utan intresse för att bli fångade. I stället hör jag hur de galopperar i väg i full fart mot betet. Snabbt tänkte jag om och i stället för att hämta rymlingarna så ledde jag Bea och Grå, som inte vågat sig ut, till det nya betet samtidigt som jag ringde Paula och jobbet, även om jag i slutändan bara blev en kvart sen. 
 
Hästarna stod och väntade på mig vid insläppet så det var bara att släppa in dom! Däremot var ju inte hagen genomgången och klar så jag och Paula gjorde en snabb genomgång och så hoppades jag att gräset skulle hålla dom inne, det är verkligen massor av gräs!!!
 
Efter jobbet och mat dejtade jag och Linda, först longerade jag Miroque och Linda ledde mig lite på honom. Och sen skulle vi köra ner Dajmen och Wasabi till betet. Lite orolig för att Wasabi inte åkt så mycket, några gånger som föl och ner till betet i fjol, och bara lös, men med stöd av storasyster skulle det nog gå bra. Men storasyster var inget stöd utan helt ointresserad av att gå in i transporten, däremot var Wasabi lite mer intresserad och gick in! Dock ville fortfarande inte Dajmen vara med och jag var orolig att Wasabis tålamod skulle tryta så vi körde ner henne först ensam, vilket såklart gick jättebra! Vilken duktig prinsessa jag har!!!
 
Vi tog med oss Lemonaden i transporten som sällskap till Dajmen men hon var fortfarande ointresserad, inte stressad eller rädd. Tålamodet tryter fort när det dessutom är massor av insekter, knott och flugor, 20 min tog det nog och jag hade hunnit ringa efter Nisse. Men bara vi såg hans bil så var hon inne! Jag vet inte om han har den magiska effekten, om jag slappnade av när jag visste vi fick hjälp eller om italienaren som hade kurs på Wången i höstas metod är så bra. Jag hoppas på det senare, hade precis börjat med det när Nisse kom, använde de knepen när jag lastade Bea själv i veckan också. Är du nyfiken får du läsa igenom oktober här på bloggen.
 
När hästarna var på plats så gick jag och Linda runt hagen, och fixade allt där nere. Innan vi åkte hem och fikade, och sen avslutade jag och Nisse kvällen med en betäckning och fordring av hans hästar. Nu sova och ladda för morgondagens överraskningar!

Skolavslutning!

Igår var det skolavslutning här, och givetvis hällregn nästan hela dagen! Det har verkligen vräkt ner och även beteshagarna har stora pölar, men det behövs säkert!
 
Jag jobbade Beroza i töm i regnet på morgonen, och började fixa med nästa beteshage. Var helt genomblöt sen så dusch och kaffe innan det var dags för Ica. Efter jobbet så hade det slutat regna men var en överdos av knott i stället. Jag longerade Lemonaden lite, utan grejer, då hon skulle få röra lite på dig i fall hon spänt ryggen i regnet. Sen blev det jordgubbar, glass och grädde till kvällsfika. Nu väntar ny dag på Ica, och förhoppningsvis bättre väder!

Ruggdag!

Ruggigt väder i dag, och jag har gått lite på halvfart.
 
Förutom att bygga ut hagar så tömkörde jag Lilla Grå, först lite trav på volt och sen skritt i skogen så hon fick lyfta på benen. Sen fortsatte jag hemma med att longera Miroque, han fick trava över bommar och även prova inspänning. Beroza red jag på banan, med henne jobbar jag med kontakten och takten. Sist fick Szum gå galopp-programmet i Kina. Sen mat och så i väg på lektioner hela kvällen.
 
I morgon måste jag vara frisk för nu väntar jobbhelg på Ica igen!
 
Här är bilder från sadelprovningen igår, jag och Chokladen diskuterar med Ulrika!
 
 

Hästmassage!

Det är sällan jag är då sjuk kännera jag att jag borde vara sängliggande, men så kändes det igår morse. Nu fanns inte den möjligheten och i slutändan gick det ju bra ändå.
 
Ulrika som massera och provar sadlar var hos oss igår. Först kollades Beas dressyrsadel, vi upplever att den inte ligger lika bra som i höstas och att Linda inte sitter lika bra i den heller. Efter att ha testat lite kom vi fram till att den behövdes stoppas om och så ska Linda rida med en tunn padd på en sida ett tag eftersom Bea är så olika hög på höger och vänster sida.
 
Sen gick Clarinett massage, jag tänkte få hjälp att lossa spänningarna i rumpan som hon lätt får efter sin gamla skada men de var ganska bra nu. Dock hade hon dragit på sig en massa andra grejer som Ulrika hittade, troligen har hon gjort någon ny vurpa i hagen! Sen testade vi dressyrsadel på Chokladen, jag blev lite lätt kär i en sadel som jag verkligen satt jättebra i, samma dressyrsadel som vi tidigare har provat ut till Clarinett. Nu måste jag nog köpa några trisslotter!
 
Efter lite fika var det Lemonadens tur, var ju hon som var den egentliga anledningen till att Ulrika kom hit. Planen var massage +sadelprovning. Vi började massera och Ulrika hittade massor av spänningar på henne, och ryggen är typ helt låst. Det är ju detta jag lite misstänkt och försökt massaera och jobba bort men insåg att det var mycket värre än jag trott. Vi tittade även på henne i Kina utan sadel och man ser tydligt att hon inte använder och sviktar i ryggen alls. Redan här kändes det som att det nog inte var läge för sadelprovning eftersom vi inte vet hur ryggen kommer se ut när den är avspänd. När hon dessutom fick sadeltvång av första sadeln vi la på så gav vi upp direkt. Nu ska jag tömköra och massera, och försöka få ordning på ryggen först. Sen kan vi prova sadel! Tror att det här kommer bli bra, känns som jag fått orsaken till varför det inte känts helt bra med henne under hela vintern egentligen. Nu tar vi tag i det här!
 
Sen ner Ulrika var klar så körde jag ner hästarna till betet igen, gjorde mat och vilade upp mig lite innan jag åkte för ett gäng sena lektioner. I dag är jag inte heller speciellt pigg, kör lite på halvfart och hoppas orka med litegrann i alla fall. Men Nisse har gått ett föl och det piggar ju upp lite!
 
Hoppas på att bilder från sadelprovningen ska komma men så länge får en dålig bild på morgonens föl duga!
Jag är inte överens med kameran på min lånemobil, vi är liksom olika snabb. 

Sommar förkylning!

Har dragit på mig en förkylning och där både orkeslös och jättesnuvig! Inte roligt alls...
 
Igår efter jobbet så fick Chokladen och Lemonaden jogga lite i töm. I dag var det hästarna på gården som fick jobba i töm i stället. Beroza och Szum fick gå ute i en av sommarhagarna men med Miroque höll jag mig på banan, han är ju ganska ny på det här. Dock fungerar start och stopp Bea, styrningen behöver trimmas en del!
 
Sen var det meningen att jag skulle hämta upp de hästar från betet som ska vara med i morgon när det är massage och sadelprovning. Men jag fick inte på transporten på bilen... Stödbenet är trasigt, men jag brukar kunna lyfta på den med en bräda, men i dag fanns ingen styrka alls och jag blev helt knäckt! I stället red jag hem Clarinett och tog Chokladen som handhäst. När vi kom upp på gården ställde jag av Chokladen i en hage och red ett kort men intensivt dressyrpass med Clarinett, blev mest galoppjobb, gällde att rida av den lilla ork som fanns!
 
Sen middagspaus och rabarberpaj! Gjorde dessutom rabarberkräm till kvällsfikat så ganska kreativ! Sov kanske en kvart på soffan, hade nog behövt lite mer... Fick hjälp med transporten och kunde åka ner och hämta Lemonaden och Bea. Sen red Linda dressyrträning och jag skulle egentligen ha ridit de som ska prova sadel i morgon men orkade inte alls! I stället hämtade jag en sadel och sen var jag med när Nisse betäckte. Nu försöka sova bort förkylningen!

Clear roundhoppning!

I dag har det varit segt! Trött efter resan, trött av flera dagars värme, trött av en begynnande förkylning och trött i allmänhet!
 
Men upp i morse och åkte i väg med Beroza på clear roundhoppning hos Nylands Hästsportlag där jag brukar ha lektioner. Vi hoppade 40 cm, inte så högt men mycket nytt för henne ändå! Bara att åka i mitt släp, hon är van att åka lös och utan ramp, var nytt! Sen ett nytt ställe, en massa hästar och dessutom publik! Hon var väldigt på och det var fullt ös men en väldigt bra reaktion ändå. Vi fick en rivning så ingen rosett men många nya erfarenheter med oss hem! Och i kväll när jag kom upp på gården i kväll låg hon och sov, det har nog varit en hård dag!
 
När jag kom hem från hoppningen så gjorde jag mat och sen sov ett par timmar, det behövdes verkligen! Sen dejtade jag och Linda i stallet och började med Miroque. Jag longerade lite och sen hjälpte Linda mig att hänga och sitta på honom! Gick några steg några gånger också! 
 
Sen ner till betet och vi red ut på Clarinett och Bea. Det regnade när vi åkte ner men lagom till vi satt upp så hade det slutat, men jag blev genomblöt i alla fall av alla grenar och buskar. I vanlig ordning var det inga preparerade vägar utan små stigar med sly, ojämnheter, klättring och träd att gå över, ett hoppade vi också! På hemvägen tappade vi bort stigen och kom ut på ett annat ställe än tänkt! 
 
Nu ska jag försöka sova bort förkylningen, i morgon väntar verkligheten på Ica igen!
 
Beroza efter våran ritt!
 
 
 
Här ser man tävlingsbanan i bakgrunden!
 
Och så den fina utsikten på hygget i kväll!
 
 

Strömsholm dag 2!

Igår fortsatte vår semester på Strömsholms tävlingarna, och det var nog ännu varmare än dagen innan!
 
Vi strötittade på lite allt möjligt, var ut och tittade på terrängmomentet i fälttävlan och det var jättekul att se! Även om vi inte direkt storshoppade så kollade vi lite, Linda köpte snygga schabrak och en tävlingströja på rea, jag var tråkig och kom hem med en påse hästgodis, insektsmedel, yllestrumpor (!!!) och en nummerlapp... 
 
Sen en varm resa hem som ändå gick bra, hemma vid midnatt och nu är det nya tag igen !
 
 
 
Vattenhindret ovan och nedan banken med häck efter, från terrängen
 

Strömsholm!!!

Uppe tidigt i morse, fixade hästarna och tömkörde Miroque som jag inte hann igår. Han har redan fattat vad det går ut på och gör det så bra!
 
Klockan 8.00 kom Linda och hämtade mig och vi åkte till Strömsholm och nationaldagstävlingarna där! Varm resa ner, nästan 30 grader och trasig AC på bilen. Men vi kom fram, och in på området och hittade dressyrbanan ganska precis när min gamla lärare red in på banan på SM! Förutom henne ville jag se Sibelius, en hingst som jag är sugen att betäcka med som också startade SM. Han var jättefin, väldigt rörlig och verkar ha bra temperament, så sugen att betäcka nu!!!
 
Vi gick mest runt under eftermiddagen, kollade lite hoppning, kollade mässan och sen de sista dressyrekipagen innan vi åkte till Eskilstuna och hotellet. När vi duschat så åkte vi in till stan för att äta, inte helt enkelt att hitta först parkering och sen restaurang. Till slut hamnade vi på en överfull sportbar (var ju tydligen fotboll) där vi inte bara fick mycket god mat även väldigt mycket mat! Jag åt miniribs med bland annat coleslaw, så gott!
 
Nu har vi tagit oss tillbaka till hotellet och laddar för en ny dag på Strömsholm i morgon!
 
Strömsholms slott!
 
Framridning dressyren, varmt för dom i dag!
 
Sibelius på banan, tyvärr lyckades jag ta bilden i ett ögonblick när ryttaren hamnat i lite bakvikt och hästen är lite kort i halsen, men då var inte uppvisningen överlag.
 
Hoppbanan med slottet, så varmt att det blev dis!

Nationaldagen!

Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag! Och värmebölja! Själv har jag varit på Ica och slapp både och!
 
Men vi hade i alla fall söndagstider och jag hann rida två hästar på morgonen, först Beroza som fick trimma lite och avsluta med några hinder. Sen red jag Szum som jag inte suttit på de sista veckorna, han fick jogga lite och kändes bra! Fullt ös på jobbet, sen hem och värmde en pizza innan det var dags för hästarna igen.
 
Jag vet inte om man är lat eller smart när man motionerar två hästar samtidigt, men händigt när man har många som behöver jobbas. När hästarna står ute i skogen nu så behöver jag inte oroa mig för trafik och då är det enklare att rida med handhäst. I kväll red jag Clarinett och hade Lilla Grå i hand, de fick trava på grusvägen och det gick jättebra även om Grå var trött på hemvägen och kom lite efter. Sen tog jag även Lemonaden, henne har jag inte ridit sen jag åkte av för två veckor sedan, satt ju upp direkt då men sen har vi bara jobbat i töm för att få ordning på ryggen. Som är mycket mjukare nu och hon rör sig mer genom kroppen i töm. I kväll longerade jag först och sen satt jag upp och red lite. Mest bara att få henne att flytta från för innerskänkeln och skritta genom kroppen. Någon riktig ridning blir det inte före Ulrika varit här nästa vecka och gått igenom henne och sadlar.
 
Sen öppnade jag upp till hagen jag och Linda gjorde igår, och även på gården flyttade jag hästarna till hagar med mer gräs. Allt förberedelser för att jag och Linda ska på äventyr i morgon! Väskan packad, håll tummarna att allt allt klaffar i morgon bitti!
 
När jag skulle rida Szum och kom upp på banan så hade jag glömt västen. Orkade inte släpa ner Szum igen så lämnade honom i ett hörn på banan, i tron att han skulle äta lite, men han stod så snällt och bara väntade på sin matte!
 
Clarinetten och Grå hade lite mys innan ridturen!
 
Ut på tur!

Värmebölja!

Årets hittills varmaste dag sa de på TVn, har ändå känts helt okej!
 
Jag började hemma med att Miroque fick prova tömkörning för första gången. Hade som alltid när jag börjar med unghästarna innertömmen direkt i bettet och började på liten volt men han fattade snabbt! Red sedan Beroza i skogen, lite klättring och styrning runt träd, och även genom träden.... Sen ner till betet och jobbade Lemonaden i töm, hon var jättefin och ser nu Liss ut i ryggen när hon jobbar men det finns fortfarande spänning kvar i musklerna. Red även Chokladen, red lite dressyr bredvid hagen men kunde inte låta bli att prova hoppa en liten stock med henne! 
 
Sen började jag stängsla det som är kvar där nere, hann inte klart innan det var dags att fixa mat och äta för att åka på lektioner. Först tömkörde jag en häst som troligen inte blivit tömkörd innan och det var en liten utmaning. Inte nog med att han var lite, eller väldigt, skeptisk till mig själv så läste han av mig, mitt kroppsspråk och placering hela tiden och var extremt känslig för det. Till exempel så reagerade han ordentligt på att jag snubblade till... Det gällde att hålla tungan rätt i mun och hela tiden vara rätt placerad, men på slutet slappnade han av och blev fin. Vad otroligt lärorikt det är att gå jobba med så olika hästar hela tiden!
 
Resten av kvällen var det hoppning på schemat, och när jag kom hem så gjorde jag och Linda klart hagen jag började på tidigare. Nu ska jag sova för nu har jag huvudvärk igen! Haft det varje dag i en vecka nu och jag brukar aldrig ha huvudvärk...
 
Finaste Chokladen!

Sommar och insekter!

Härlig sommardag i går, lite värme och massor av insekter....
 
Jag gjorde första passet nere vid betet, jobbade Chokladen i töm och red Lilla Grå i den ostängslade delen av hagen, och red ut Clarinett. Inser att Clarinett har väldigt dålig kondition, det har säkert de andra med, men det kommer nog bli bättre i sommar!
 
Plockade även ner hagen där stona gick förra veckan innan jag tog matpaus. Vi åt hamburgare och sen var jag tvungen att sova en timme! Huvudvärk, ont i nacken och jättetrött så behövde det för att orka resten av dagen. 
 
Kvällspasset inleddes med att jag red Beroza och sen red Linda dressyrträning. Medan hon red ner Bea till betet igen gjorde jag i ordning Miroque så Linda kunde hjälpa mig att hänga på honom och även testa att lägga över benet några gånger. Inte bästa kvällen att hålla på dock då det var massor av insekter! Avslutade med att jobba Szum i töm och sen gjorde jag rabarberkräm till kvällsfika!
 
I morse ringde Nisses väckarklocka klockan 5.15 och 5 minuter senare ringde telefonen, då var det hästar ute. Trevligt med morgonpromenad men inte alla gånger. Borde ha utnyttjat läget och dragit igång tidigt med hästarna men är alldeles för seg!
 
 

Efter jobbet!

Älskar dessa ljusa sommarkvällar som gör att man faktiskt hinner en massa fast man jobbar till 18.15!
 
Igår efter jobbet så åkte jag först i väg och hade en lektion, sen mellanlandning hemma med en tallrik fil och sen till hästarna och betet. Jobbade Lemonaden lite i töm och det känns som att hon släppt lite och är lägre i formen och längre i halsen nu.
 
Nu ny dag och annat jobb!
 
 
 
Nu sommartid jobbar vi på gräsunderlag, fungerar det med!
 
 Lång hals var målet!
 

Försommar söndag!

Fin kväll i går med, ingen riktig värme men det ser ut att komma i veckan, tillsammans med mer regn... Men gräset borde växa då i alla fall!
 
Jag red Beroza på morgonen innan jobbet. Skrittade fram i en av gräshagarna för att kolla hur det såg ut med gräs och att stängslet var helt. Sen upp på banan och hoppade lite, denna gång i galopp! Fortfarande lågt och hon gör det så lätt.
 
Efter jobbet och middag så longerade jag Miroque för första gången i träns, det gick bra även om han nog var lite missnöjd först, nästa steg nu, förutom att fortsätta med insittningen, är att börja tömköra! Sen ner till betet och red ut en lugn tur med Clarinett, är så härligt att ha hästarna ute i skogen igen bland alla mysiga sommarridvägar! Avslutade med att jogga Lilla Grå lite i töm.
 
Nu ny vecka och jag ska göra Nisses hästar nu, för han hann inte det i morse, och sen i väg på Ica!
 
Miroque på banan igår:
 
 
 

Juni!

1a juni redan! Ingen värme i dag heller men i alla fall bättre än veckan och en fin kväll!
 
Jag jobbade Miroque lite utanför boxarna i morse innan jobbet. Första gången jag använder bettet på honom, tidigare har tränset bara varit på under kapsonen. Han fick gå på liten volt runt mig och börja följa innertygeln, och så lite halter. Sen tränade vi lite med pallen, att hoppa upp från den och hänga. 
 
Efter jobbet och middag så tog Linda och jag och flyttade stona ner på ett av betena i skogen. Först red Linda en dressyrträning, och sedan skrittade vi ner Bea och Chokladen till betet. Det är lite tradition att rida hästarna till betena men vi hade inte riktigt orken och möjligheten att rida alla i kväll så resten fick åka transport. Clarinett och Lilla Grå först och sen Minns och Lemonaden, lyxigt med lättlastade hästar som bara går rakt in. Nöjda brudar på bete, det är verkligen mysigt att flytta ner dom! Sen fick Szum gå galopp-programmet i lina och nu är det väl bara att sova dom gäller.
 
Chokladen precis när vi kom ner till betet.
 
Full fart! Lemonaden, Clarinett och Grå!
 
 
Minna in action!
 
De får ha grimmorna i natt sen går de flesta utan.
 
Chokladen!
 
Lilla Grå!
 
Lemonaden har mest energi av alla, hon sprang tre varv när resten sprang ett, på samma tid... 
 
Lite tokig!?!
 

RSS 2.0