Ridtravarkurs!

I morse åkte jag tidigt till Ö-vik! Där väntade kurs för ett gäng ryttare från Mittsvenska Ridtravarföreningen! 7 ryttare red dressyr på förmiddagen, de red en och en, och en häst tömkördes. Efter lunch och teori så red 6 av ryttarna markarbete med bommar och hinder i grupper och två hästar tömkördes. Ett teoripass till hann vi med innan ajg åkte hem igen. Jättefina hästar och bra ridning men alltid svårt och lite nervöst att ha nya ekipage. Tror i alla fall att de flesta var nöjda.
 
När jag kom hem så tömkörde jag Leone direkt, och jag menar verkligen direkt för jag var inte ens in i huset! Det gick ritkigt bra, vi jobbade precis som sist i skritt och med styrninge och halter. Han har fattat vad det går ut på med tömkörningen men är inte riktigt nöjd med att det är jag som bestämmer alla gånger... Tycker ändå att han ät jätteduktig!
 
Nu är det sova som gäller, det har varit en hård helg! Men rolig såklart!

Sommarpremiering!

Hemma igen efter en lång och intensiv dag! Även om jag fått rapporter under dagen om att variut lugnt hemma så känns det skönt attkomma hem och klappa omhästarna. Szunm skrämde mig rejält genom att vara som bortblåst när jag kom dit. Han som alltid kommer fram fick jag leta med ficklampa! Som tur var så var han ju på plats!
 
Vi har i dag visat på premiering, fem vuxna hästar och ett föl hade vi med oss. Först på morgonen så kördes bruksnordisen som var med och sen så flätade vi alla ardennrarinnan det var dags at visa på eftermidddagen. Det gick väldigt bra, 3 av hästarna fick 41 poäng vilket är bra! Jag visade Lilja som förärades med 9a på både skritt och trav, det är andra gången jag lyckas springe hem en 9:a på traven på premiering så jag är nöjd!
 
Efter visningen var vi trötta och hungriga, eller egentligen helt knäckta av dagen men efter lite mat lyckades vi få med oss hästarna hem i alla fall. Inte hann man se något heller, det tar mycket mera tid än man tror att fläta och fixa, men det är ju lite roligt också. Mest nöjd är jag över att jag lyckades fläta fölet!
 
Nu försöker jag förbereda morgondagen som också kommer bli en lång och intensiv dag! Den här helgen kommer att ta knäcken på mig!
 
Sonja med fläta. Hon hade så tjock man att det inte gick att fläta upp allt i flätan så vi gjorde denna variant i stället!
 
Vera med sin lilla fläta!
 
Fölsvans!
 
Hedvig under sitt körprov!
 
 
 
Tyvärr fastnade inte fler bilder på min mobil. Det kommer säkert fler bilder senare från andra håll!

Wången besök!

Då var jag åter på Wången,  för fjärde gången i år! I morgon väntar sto och unghästpremiering. Jag är här med grannarna, vi har med oss fem hästar plus ett föl!
 
Efter jobbet skyndade jag mig hem och i vidare. Sedan lastade vi alla hästar. Ingen av dom är speciellt resvan,  två av dom är bara unghästar och dessutom STORA hästar, dvs alla ardenner utom en. Man kab tro att lastningen skulle vara ett problem men det otroligt lätt och smidigt.  Ska jag vara ärlig så var det nog större problem att få av en av dom än på... Inga lastproblem där inte!
 
Väl framme installerade vi hästarna innan det blev medhavd middag och lite vin. Nu laddar vi för i morgon! 

Tröttdag!

Sjukt trött efter en dag påIca och lite ridning! Antar att det är det här höstmörkret som gör att man blir trött, hoppas bara det blir bättre för i helgen behöver jag verkligen all energi som går att uppbringa!
 
Efter jobbet så tömkörde jag Leone. Enligt uppgift var han inte tömkörd innan så vi tog det väldigt lugnt. Jobbade bara i skritt och började på volt, precis som i longeringen. Han fattade snabbt vad det gick ut på och vi jobbade mycket med svängar och halter. Det är liksom bra att kunna stanna, starta och svänga sen när jag ska rida!
 
Sen kom Mona och Alida och vi red ut alla tre. Alida fick börja med Tant hemma och rida ner till oss andra vars hästar ännu är kvar på betet. Vi red en sväng, jag red Szum och han skötte sig fint även om han hade lite att göra för att hålla kooll på båda brudarna hela tiden. Jag hade dressyrsadeln på honom och jag måste säga at jag trivs väldigt bra i den!

Fölkompisar!

Skönt med ytterligare en dag hemma! 
 
Började med att plocka ner den förra beteshagen och hämtade hem vattenslangar och annat därifrån. Skönt att ha det gjort. Sen jobbade jag hästarna som är här hemma!
 
Red dressyr på Tant. Det kändes verkligen att vi slarvat med trimningen! Jag tycker verkligen att dressyren är en färskvara på henne och nu har vi slarvat lite när jag haft ont i revbenen och hon dessutom fick en vilovecka pga tappsko. Planen var i dag att bara rida lite lösgörande men jag fick verkligen jobba för det! Nu ska vi hålla i gång det här lite bättre! Sen longerade jag Leone som kom igår. Jag ville mest få en chans att lära känna honom lite. Jag longerade honom lite och gick sedan i genom mina förberedande uppsittningsövningar, han var lugn och cool trots att jag hoppade vid sidan och viftade med armarna för fullt! Det är bra för då är han bra förberedd! 
 
En snabbsväng på byn och jobbet för att hämta ut mitt Börjespaket, blev inte så snabb när kassan hängde sig och jag fick assistera lite. När jag kom hem stod Linda på gården och vi red en sväng med Szum och Pålstina. Det blev en ganska lugn tur för jag misstänkte att Szum var lite trött efter gårdagen och jag hade nog rätt, han kändes lite trött! 
 
På kvällen gjorde jag lite småpyssel, var i väg och matade Räkan, mockade ur boxarna lite, släppte i hop hästarna här hemma och lagade god mat. Nu ska jag klura lite på den teori som jag ska ha på söndag när jag ska i väg och ha träningar hos Mittsvenska Ridtravarföreningen! Det är både roligt, spännande och lite nervöst att ha träning på ett nytt ställe där jag inte känner någon!
 
Ni är väl inte nyfikna på vad det var i Börjespaketet? 4 rullar stängselband var ju inte så roligt kanske men sen hade visst Szum varit väldigt snäll för han fick en dressyrgjord, vita skydd att ha på dressyrtävling och andra fina sammanhang och ett Bucas regntäcke som var på rea, rostorange i färgen och han kommer vara jättefin i det! Även Tant fick ett regntäcke, jätteblått! Får väl fota och visa någon dag. Till saken hör att jag hade precis beställt de grejerna när Szum backade 20 meter i kraftledningen förra veckan, just då var jag less och förtvivlad och funderade på om det gick att radera orden... Men sen spranghan så fint på banan att jag givetvis tyckte han var värd lite dressyrprylar!
 
Leone i dag! Fin kille!
 
En massa föbilder blev det också i dag!
 
Chokladen och hennes bästa kompis Zacke!
 
Zacke!
 
Chokladen!
 
Puss på dig!
 
Kompisarna!
 
 

Ny pålle!

I dag har det varit fullt race här hemma. Skönt med en hemmadag och ganska mycket har jag hunnit göra!
 
På förmiddagen kom grannen och hjälpte mig att slå på tappskor. Tant hade drullat av sig en sko och Gandalf två, men nu är dom på igen! Jag red Tant direkt, gäller att passa på när hon har skor, vi red en sväng och sedan red jag hem henne till gården. Åkte sedan ner och hämtade Gandalf med transporten. Lite pyssel hemma blev det så klart med att fixa hagar, el och annat när de nu ska bo hemma igen. 
 
På eftermiddagen kom en ny pålle. Det är en 4 årig valack, Leone Constantio Bay (e: Last Liberty) som ska var här en månad. Han är sutten på och riden mycket med ledare men nu är det dags att börja rida lite mer och det ska vi försöka lösa här. Självklart få ni följa jobbet här på bloggen. Cool häst verkar det vara i alla fall.
 
Efter middagen så kom Mona som ska rida Pålstina lite. Vi red ut en sväng, jag red Szum. Tyvärr lyckades vi pricka dagens enda regnskur, ananrs var det en bra tur med en ganska positiv Szum. Vi var inte ner i diket en enda gång! På kvällen kom Malin på besök, vi tittade på fölen och fikade hos grananrna.
 
Leone i hagen i dag!
 
Han kommer direkt från sommarbetet så han inte inte friserad och putsad men det är en riktigt fin häst! Ska bli roligt att jobba med honom!

ICA dag!

Åter en dag på Ica. Har just nu en svacka på jobbet, är rätt less och skulle hellre vilja var hemma och jobba med hästarna hela dagarna i stället. Efter jobbet red jag ut med Szum. Lite mindre dikesridning i dag och vanlig ordning en jättefin häst på hemvägen! Jobbade Pålstina lite töm vilket gick mycket bättre än sist jag försökte. Nu blir det ingen mer nytta gjort i dag, i stället ska jag försöka få en del gjort i morgon när jag är ledig!

Projektträff!

Ytterligare en lång dag! Först arbetade jag Szum lite i töm inann jobbet. Planen var att rida men eftersom det vräkt ner regn hela natten så kändes det inte helt bra att börja sadla en kall och spänd häst. I stället fick han jogga lite i töm, han var stel och spänd när jag började men fin och rörlig, som vanligt, när jag avslutade. Sen blev det täcken på för första gången i sommar!
 
Efter jobbet åkte jag till Hammerdal och en träff i det projekt som jag är med i, för att lyfta hästföretagandet i Strömsunds och Ragunda kommuner. Det belv så klart sent så ajg var inte hemma förrän vid 23 tiden, i dag igen! Nu är det bara att sova igen, vart tog den här helgen vägen?

Jobblördag!

I dag blev det en lång jobbdag! Först Ica från 9.30 till 16.00 och sen åkte jag på lektioner. Red en häst, hade fyra lektioner och avslutade med att tömköra en pålle. Kom hem strax före 23, rätt trött kan jag lova! Trots allt en bra dag! Det är roligt att jobba med hästarna och i dag fick jag en ny häst att försöka klura ut, jag gillar ju de hästar som är lite speciella och inte bara enligt skolboken. Dessutom klarade jag mig från regnet trots att det regnat till och från i flera daar. Lång dag i morgon igen så det är bara att ramla ner i sängen och ladda om!
 
Jag och Rigo i dag!
Foto: Mia Haglund

Fredagsmys!

I dag börjadejag inte förrän klockan 11 på Ica så då hann jag jobba Szum lite i töm utan att behöva stressa. Han fick ett lättare joggingpass i tömmen och han var så lugn och avspånd, dessutom jättefin i formen. Han är allt bra fin min Szum-Brum, när han inte klättrar omkring i något dike då.
 
När jag kom hem från jobbet var det bara att fika lite snabbt och bytaom för dåhade jag besök av två hoppsugna tjejer. Vi körde ett hopp pass med bana som avslutning, det såg bra ut och jag hoppas det ska gå bra på den tävling som väntar på söndag. Sen åkte jag och kollade till hästarna, åt det ena hållet, och sedan åt det andra hållet och matade Räkan. Stannade till hos grannarna där vi sen ansade manar och testade flätning inför nästa helgs premiering. Det räcker liksom inte att ha fyra hästar här hemma och borsta på, klart man åker och borstar på andras hästar så här på en fedagkväll. Lite spontant fredagsmys i stallet!
 
I morgon väntar en mastodontdag så nu är det bäst jag lägger mig så jag orkar med. Tur att det är så förbaskat roligt annars skulle man nog aldrig orka med!

Smurf i diket!

I dag red jag Pålstina på förmiddagen först, vi red hem till banan där hon fick trava lite över bommar. Hon är lite vinglig men jag tror lite bomjobb kommer göra stor nytta på henne, vi får jobba vidare med det! Efter vi var klara så åkte jag på Hammarn och besiktade släpet, tror dom gillar mig på besiktningen för jag får alltid komma tillbaka på nytt besök! Sen på hemväg var jag och lasttränade en häst innan jag åkte hem och gjorde middag.
 
Sen var det Szums tur. Jag har ett enormt tålamod med hästarna (till skillnad mot i vissa andra sammanhang) men med Szum skulle jag i bland önska att jag hade lite mindre tålamod och blev lite mer arg och tidigare. Vi red ut och även i dag ingick det en viss mängd dikesbackning. Det är ganska mycket tid som vi tillbringar i dikena när vi är ute just nu. Han är inte rädd, inte trött, inte stressad utan han bara testar vad som går och inte går, preci som han har gjort i allt annat. Det ahr varit precis samma testande i hanteringen, lastningen (och nu lastar jag honom ensam på 1 minut), tömkörningen, ridningen på banan, ja i stort sett allt! När han vet att det inte går så är det lugnt och då testar han inte men finns det en liten lucka och möjlighet att han kan komma undan så ska den testas! I dag släppte han och slutade med dikesutflykter när jag blev arg på honom. Och då arg på riktigt och inte på låtsas. Så har han alltid varit, han märker på mig om jag är arg på riktigt eller om jag bara spelar arg, är jag arg på riktigt så gör han allt jag ber honom om men om jag bara låtsas vara arg så tjafsar han tillbaka ännu mer. Och ibland skulle jag önska att jag blev arg tidigare men han går ju inte lura! Jag är ju en typisk stomänniska, jag gillar att förhandla, lura, förleda och uppmuntra i stället för att vara tuff och hård med hästarna, men Szum behöver att man säger till honom. Nu låter det som om jag sparkar och slår på honom (vilket jag ju i och för sig gör när han backar rakt ner i något dike ute i skogen!) men alla som sett Szum och hur liten jag är bredvid honom förstår nog att jag inte direkt misshandlar honom när jag försöker säga till. Det är en stor och tuff häst, och ingen enkel häst heller, som behöver en fast hand. Vi har kommit en bra bit på väg sen vi stod utanför boxarna i timtal och försökte komma överens om hurvida man får bocka, sparkas, resa sig eller bara vara allmänt kaxig mot en liten smurf som är två äpplen hög. För det var precis så Szum såg mig när han kom hit för snart två år sedan, i hans ögon var jag en liten smurf som försökte säga till honom, som var kung och bäst, vad han skulle göra! Sen insåg han att den där smurfen var rätt envis och numera är vi rätt överens om det mesta, ja förutom dikesbesöken då. Men jag tror, och hoppas, att det är ett sista desperat försök att kunna komma undan och få bestämma lite. Vi ska nog komma överens i den här frågan också så småningom!
 
Hur som helst så när han gav sig och släppte så var han jättefin och det var en bra tur med mycket trrav, och även lite galopp, i backarna. tror han var rejält trött efteråt. Men det är ju inte så konstigt, måste ju vara jobbigt att rygga så där mycket och dessutom i kuperade diken! Resten av kvällen gick åt till pyssel hemma, nu ska jag sova och ladda om inför en dag på Ica i morgon!
 
Här är en bild från de första månaderna Szum var här. Nu är det bara någon vecka kvar sen är det precis 2 år sedan han kom hit. I början hatade jag honom men nu är han min prins!
 
Och en bild på Pålstina från i dag, visst är hon fin?

Chokladpyssel!

I dag så började jag med att rida Szum, jag lade på dressyrsadeln och var taggad att rida hem till banan och trimma lite. Men Szum var inte alls lika sugen, han är verkligen en hejare på att rygga! Som längst backade han ungefär 20 meter ut i kraftledningen! Alltså ner i diket, upp ur diket på andra sidan och sedan vidare i kraftledningen! Och det var inte bara en gång... Men trägen vinner, vi kom upp ur diket, jag fick fart på honom och vi tog oss hem. Väl på banan var han jättefin och vips var han förlåten allt tjafs! Pålstina red jag ut en liten sväng, hon var pigg och glad som vanligt!
 
I dag var det dags att chippa fölis! Vi tog in alla stona och fölen. Chokladen fick på sig grimma och blev avmaskad, sen verkades hon runt om och som avslutning blev hon även chippad. Dessutom blev hon även idkollad, men hon är ju brun utan tecken så det var nog inte jättesvårt! Praktiskt att ha idkontrollant och hovslagare i samma person och dessutom den som de går på bete hos! Även Räkan fick lite ompyssling, och avmaskning. Det känns skönt att ha det gjort och dessutom skötte sig den lilla chokladbiten sig ypperligt så jag är inte ett dugg orolig över hur hon ska fungera framöver!
 
Några fölbilder fick jag inte till trots att vi hade alla inne i dag, men lite andra bilder:
Morgontrötta hästar på nya betet!
 
Szum såg rätt otaggad ut innan ridningen så jag borde ha anat oråd!

Hästflytt!

I dag har hästarna fått flyttat till en ny beteshage och det är lite stök med att flytta hästarna så det har tagit mest hela dagen!
 
Började dagen med att jobba lite på det egna arbete som är en del i det projekt som jag är med i. Sen åkte jag ner och satte stolpar i den nya hagen, det hade regnat rätt bra (och småskvätte medan jag höll på) så jag var blöt upp till midjan när jag var klar. Det var bara att åka hem och torka lite innan Elise kom och vi drog tråden. Sen red vi dit Gandalf och Szum. Det är bara 1-1,5 kilometer mellan hagarna så vi red en liten extra sväng så de fick trava på grusvägarna. Szum kändes fin efter vårat äventyr i lördags.
 
Efter middag på byn, besök i fölhagen och lite kontorsfix så kom Alida och vi red brudarna till den nya hagen. Tant hade drullat bort en sko så vi skrittade en lien sväng i skogen bara. Nu är alla hästar på plats och även alla grejer. Även om det är lite provisoriskt på sommaren så är det en del grejer som ska flyttas med, pall, uppbindning, insektsmedlel, vattenbaljor, saltstenar, grimmor, batteri och aggregat... Nu blir det inget mer vettigt gjort i dag för mina revben tycker det är nog nu, så jag tror jag ska flytta över till soffan och tvn i stället!

Regndag!

Regn, regn och mera regn i dag! Som tur var så har jag jobbat i dag och klarat mig i från det värsta regnandet! På kvällen red jag ut Pålstina en sväng och då kom det en liten skur trots att solen sken! Nu hoppas jag på bättre väder i morgon när jag är ledig och ska stängsla och rida!

Höstpanik!

Det har varit segt i dag! Tror luften gick ur mig lite efter gårdagen och dessutom har nog vädret bidragit till segheten med mulet och duggregn. Det känns som höst ute och jag har lite höstpanik! Är samma sak varje sommar, paniken över allt som ska hinnas göras innan vintern kommer med kyla och mörker!
 
Jag och Elise red i alla fall ut med Tant och Gandalf på förmiddagen. Sen rev vi det sista av den gamla beteshagen, till veckan väntar troligen sommarens sista betesstängsling. Under tiden vi pysslade med hästarna, red och fixade med stängslet så stod Pålstina vid grinden och tittade nyfiket på oss. Men när jag skulle ta in henne för att tömköra så var hon putsväck borta och helt omöjlig att fånga. Mitt tålamod var inte på topp och efter en tio minuter hade hon ändå motionerat rätt bra i hagen! Jag gav upp och åkte hem och åt lunch i stället.
 
På eftermiddagen gjorde jag lite kontorsarbete och försökte mocja ut bäddarna i boxarna. Efter fem kärror gav jag upp för dagen, revbenen gillarinte att mocka så jag kommer få ta det lite i taget. Gillar inte alls att jag har en masssa saker som behöver göras men som inte går, tur att det funkar att rida i alla fall! I stället bakade jag två pajer och åkte till grannaran och fikade! Nu i kväll har jag eldat lite, gäller att passa på när det regnar och är blött, har massor av skräpvirke, rat och annat som behöver eldas upp men ajg är väldigt feg på att elda. Nu är det bara att ladda inför Ica i morgon!

Bildbomb från gårdagen!

Har fått flera fina bilder från Szums och min insats på dressyrbanan igår!
 
Innan start, i collectingring. Foto: Mia Haglund
 
På banan!
 
 
Äntligen över!
 
Alla nöjda! Både ryttare, hästskötare och Szum själv som tycker han varit jätteduktig!
 
Den här bilden är så fin på honom!
 
 
Alla bilder utaom  den första är tagna av Sofi Holmgren
 
Kan konstatea att ryttaren ser både ansträngd och koncentrerad ut ända fram tills programmet är avslutat, sen är det bara glada miner!

Szums tävlingsdebut!

Då var det gjort, tävlingsdebuten för Szum är avklarad och med facit i hand så skämde vi nog inte ut oss heller! I alla fall inte så mycket...
 
Tidig morgon, var uppe i tid och även nere i betet i god tid. Tyvärr hittade jag itne gummisnoddarna som jag visste att jag packat ner. Det var bara att åka hem igen och hämta nya. Då var jag inte i god tid längre... Som tur var så är jag snabb på knoppning och på en dryg halvtimme var Szum knoppad, borstad, svansen utredd och lastad! Hämtade upp grannarna på vägen, Nisse var hästskötare åt mig och Mia var och tittade på hundtävling.
 
Framme i Strömsund tittade jag först på en av mina elever som red ett prydligt program innan vi lastade ur Szum. Och det är klart att Szum var lite spänd och nyfiken, han gnäggade någon gång men ananrs oväntat obrydd måste jag säga. Vi gick ner på tävlingsplatsen, förbi servering, försäljningstält, genom stallet och in i ridhuset utan att han var speciellt bekymrad. I ridhuset så tittade han lite på speglarna och de andra hästarna men efter att ha jobbat honom lite vid hand så satt jag upp och red. Han var lite istadig på framridningen, var ett hörn han tjafsade lite i men annars helt okej. Galoppen fungerade inte men det var nog mer mitt fel som inte red bra. 
 
Innan vi fick gå in på banan så fick vi rida lite i collecting ring utanför banan. Det var bra för då fick han spana in miljön lite och höra musiken. Sen fick man komma in på banan och rida där fram till startsignal. Till min stora förvåning går han utan att tveka förbi domarbilen och hoppet stiger men i samma sekund som jag får startsignal så slår han i handbromsen och tjurar i hop! Inget guldläge att inte ens få hästen ner till kortsidan där programmet börjar! 
 
Som tur var tar han sitt förnuft till fånga och jag kan faktiskt genomföra programmet! Självklart var det inget toppresultat men jag kunde rida i genom hela programmet, visserligen med några tvärnitar, en del kickar mot skänkeln och med mer trav än galopp i galoppdelen men vi red hela programmet! Efter galoppen slappnade han av lite och det kändes bättre, misstänker att det gansak mycket var jag som slappnade av när galoppen var avklarad... Vi fick trots allt 50 % och jag är helnöjd!
 
Sen stannade vi och tittade lite, alltid lika intressant och det blev en lång dag. När jag kom hem så skrev jag fakturor och kollade till Räkan och fölis, sen har jag inte orkat ta tag i något mer så jag tror det blie sängen nu. I morgon ska jag ta sovmorgon och inte sätyta klockan på 5.00. För övrigt är jag väldigt taggad, så nu blir det fler tävlingar för mig och Szum!
 
 
 

Ogenomtänkta saker!

Ibland gör jag lite tokiga saker som inte är helt genomtänkta, att anmäla mig på dressyrtävling med Szum är definitivt en sådan sak! Just nu kan jag inte alls förstå varför vi ska kliva upp klockan 5.00 och åka 14 mil i morgon för att skämma ut oss på en dressyrbana. Men jag vet att vi behöver det här sokm träning, vi är inte alls redo för att rida ett dressyrprpogeam på 60% men det är inte målet, målet är att genomföra programmet! Nästa år är målet 65% i LB och start i LA. Om jag inte ångrar mig i morgon och låter Szum satsa på en framtid som dikesröjare ändå...
 
I dag efter jobbet så red jag och Alida ut en sväng på Szum och Pålstina. Det blev en tur med nästan bara skritt, men en liten trav så jag skulle få känna på sadeln, nu hoppas jag att Szum är lite mer laddad i morgon än han har varit sista dagarna! Efter ridturen så tvättade vi av Szum och sen har jag (förhoppningsvis) packat allt.
 
Min katt Baloo har varit borta i mer än två veckor men jag fick ett sms att Alida hade sett honom när hon åkte härifrån i dag. När jag åkte dit så hittade jag honom direkt under ett uthus, han fick åka bil hem vilket inte var så populärt men jag är väldigt nöjd at han är hemma igen!
 
Håll nu alla tummar för mig och Szum-Brum i morgon!

Sadelkammardrömmar!

Tror jag måste bygga stall i år ändå! Inte för att det är för mycket hästar (inte än i alla fall) utan för at få plats med alla sadlar! I dag har äntligen min dressyrsadel kommit, den har jag väntat på sen början av juni!
 
I dag har jag jobbat på Ica igen, det har väl gått hyfsat. Bättre än sist när jag jobbade men jag får ju ondare i revbenen när jag jobbar på Ica än när jag jobbar hemma, men man måste ju jobba också och jag får mycket hjälp av mina medarbetare! Efter jobbet åkte jag och lastade en islänning. Ägaren har haft lite problem med att lasta honom och kände sig osäker. I dag lastade vi honom två gånger på en halvtimme så det tycker jag ändå är rätt okej! Vi gjorde inga konstigheter utan la på en lina bakom och och höll trycket tills han gick in!
 
När jag kom hem var jag så sugen att prova sadeln att jag var tvungen att rida en liten lugn sväng med Tant. Sadeln är ju inte utprovad till henne utan till Szum men den ligger hyfsat på henne med så jag kommer växla med den på henne också. Nu ska jag gå och lägga mig och drömma om min nya sadelkammare!
 
Tant och dressyrsadeln!
 
Några fölbilder blev det också i dag!
Sötaste chokladen!
 
Här tillsammans med mamma Räkan som ju mest gillar att äta..

Dikesröjning!

Jag tycker att det börjar kännashöstlikt ute, tycker inte ni det med? Det är ju fortfarande toppenväder, även om jag fick rida med jacka i dag, men kvällarna börjar bli mörka. Och det gillar jag inte, får lite panik när jag tänker på att det snart är mörkt klockan 15 på eftermiddagen. Jag älskar verkligen dessa ljusa kvällar och nätter!
 
Först gjorde jag klar bokföringen, nu är jag redo för momsredovisningen och det känns så skönt! Sen red jag och Elise ut med Tant och Gandalf, vi red ner till älven och det är så härlig tur. Efter lite lunch var det Szums tur men han hade ingen lust alls i dag. Var väl egentligen inte helt oväntat eftersom han var i väg i går, men lite hade han väl kunnat bjuda till? Han var verkligen tjurigast i stan i dag. Jag tror vi gick mer bakåt än framåt de första 25 minutrarna och jag tror vi var mest i diket. Vi till och med drog med oss ett litet träd upp från diket, tror vi kan jobba extra som dikesröjare! Jag hade planerat en lugn tur med lite galopp (för det behöver vi träna på) men lättsamt jobb. Nu var vi bnåda helt genomsvettiga, men en galopp fick jag till slut! I morgon blir det bvila för honom och det hoppas jag ska hjälpa humöret upp på honom! 
 
Pålstina tömkörde jag, målet var bara att fp henne att länga halsen och sänka nacken. Nu är ju inte det "bara", speciellt som hon har svårt för just det. Men på slutet kändes det verkligen som om jag var på rätt väg, ska tömköra fler gånger för det är lättare från marken än ryggen att påverka detta. På kvällen hade jag hoppträning och nu ska jag ladda för att jobba på Ica i morgon igen. Håll tummarna att det fungerar bättre nu!

Szum i ridhuset!

Bokföringsracet fortsatte i dag, som tur var kom Alida på förmiddagen och räddade mig. Vi red en sväng på Tant och Pålstina, Alida har varit i USA på semester men är nu hemma igen. Sen lastade jag Szum och åkte till ridhuset för att träna inför lördagens dressyrtävling.
 
Om man tänker på att vi ska tävla på lördag så gick det inte bra, vi är ju inte alls redo att rida ett program på bästa sätt. Men om man tänker på att Szum inte är så mycket miljötränad och van att åka i väg, att jag åkte av för en vecka sen och är lite skadad och att han därför inte blivit riden som tänkt denna vecka så är jag ändå nöjd. Jag kan lasta honom själv, åka, lasta ur, sadla ute och rida i ridhuset där han inte varit sen i februari (och då var det typ andra gången han reds där), och det är varken speciellt nervöst eller ansträngande utan det går bra och funkar. Det är jag nöjd med! Dagens problem var väl mest att han blev lite istadig och ville helst gå till porten och spana på hästarna ute, tävlingen pålördag är ju ute så då kan han ju spanaöverallt. Sen skulle jag önska att jag kunnat göra lite mer galoppjobb på honom i dag men fattningarna gick ändå hyfsat.
 
Vi ska tävla på lördag som ren miljöträning och för att jag ska kommai gång och komma i väg. Jag är ju hopplöst dålig på att åka med honom så det gäller att göra något så det blir av. Travprogrammet känns ändå rätt okej, även om man såklart hade önskat mer precision och i dag blev han lite stark och låg i formen. Galoppen är svårare, det blir svårt för honom med fattning sen nästan direkt volt och ur den in på diagonalen, det är besvärligt för honom men till nästa år så ska vi vara tillräckligt trimmade för att klara alla moment och kunna glänsa. Och förhoppningsvis är en del av miljöträningen redan gjord då, det är ju den vi ska börja med nu! Jakten på rosetter sparar vi till nästa år!

Bokföringsåterhämtning!

I dag har jag varit duktig och bokfört massor, nästan allt som försvann i datorkraschen är nu återinfört (och sparat på exern hårddisk!). 4 1/2 månads verifikationer har jag gått i genom under dagen, känner mig väldigt nöjd över mig själv! 
 
Självklart har jag gjort anant också. Red ner Tant till älven för lite galopparbete och på eftermiddagen stängslade jag och Elise. Nu går hästarna pååterväxten där de redan betat en gång och de verkar väldigt nöjda med det, fint bete för dom! Efter stängslingen red vi ut en sväng på Szum och Gandalf. Dom fick trava uppför alla backar och Szum skötte sig utmärkt förutom att han i början absolut skulle gå bakom Gandalf. Jag tycker att det bara är bebishästar som får göra det så jag blir tokig när han håller på med de där ideerna, hur det nu än var så slutade det med att han gick först i stället!

Farlig sport!

Har haft en lugn och soft dag i dag. Började dagen med bokföring, som ni minns så kraschade ju datorn och nu försöker jag ta igen det som gick förlorat då. Lär ha det jag gör den närmaste veckan!
 
Sen åkte jag ner till betet och arbetade Szum i töm, han fick jogga lite lätt i låg form och såg väldigt fin ut! Precis när jag var klar med honom så ringde hovis, hon skulle komma och sko Gandalf och var lite tidig så jag åkte hem och bjöd henne på fika. Gäller att hålla sig väl med hovslagaren! Sen åkte jag ner till betet igen och red en lugn sväng med Tant och sen även en tur med Pålstina. Det kändes lite spänt och smånervöst att sätta sig på Pålstina igen men det gick bra. Tyckte hon var lite spänd första minuterna men det var nog mest jag som smittade henne för sen var hon ju precis som vanligt, som inget har hänt! Skönt det i alla fall!
 
Hade ett par lektioner på kvällen, tyvärr åkte en av eleverna av lite otäckt och även om det gick bra så känns det just nu som om ridning är en farlig sport. Och det är det ju, men man glömmer ju det mellan varven. Så kom i håg att vara försiktiga, använd hjälm och använd väst! Sunt förnuft och kunskap är det som bäst förebygger olicker men när olyckan ändå är framme så är säkerhetsutrustningen bra att ha!
 
Jag börjar bli lite kompis med min nya dator och har nu lyckats ladda upp några fölbilder från i kväll:
Spaning!
 
Chokladen med sina kompisar! De lever verkligen sköna dagar i hagen, snacka om sorglöst liv!
 
 
 

I sadeln igen!

I dag har jag äntligen ridit igen! 
 
Jobbade kort dag på Ica och sedan red jag först ut Tant en sväng och eftersom det gick bra så fick även Szum skritta lite. Szum träffade på en farlig, parkerad traktor som han tog mod till sig att gå förbi.  Fast på hemvägen var han nog ändå tvungen att springa förbi den för säkerhets skull... Verkar fungera med kroppen att rida i alla fall,  tur!! Sen blev det en lång vinkväll hos grannarna och nu är det mitt i natten och dags att sova! 

Provdag på Ica!

I dag har jag provat att jobba på Ica. Det var inte alls så enkelt att ta det lugnt som jag tänkte och det var mycket tyngre i kassan än vad jag hade tänkt på. Ska göra ett försök till med några timmar i morgon.
 
Jag tömkörde Szum lite i morse innan jobbet, han var avspänd och fin. I alla fall tills jag skulle sakta av då han hörde någon av de andra hästarna frusta och blev rädd för det! på kvällen var det meningen att jag skulle prova att rida lie men då gick åskan. I stället har jag lyckats få i gångdatorn nu i kväll, tack vare en lånad adapter. Måste säga att det känns väldigt virrigt med den nya datorn och windos 8, saknar min gamla dator! Förhoppningsvis så lär jag mig väl!

Mer datorproblem!

I dag var det dags att lösa nästa problem nämligen den kraschade datorn. Jag var ju på väg till Sundsvall redan i tisdags och i dag var det dags för ett nytt försök. 
 
Men innan jag åkte så tömkörde jag Szum.  Det gick bra och han var fin trots att de höll på att spika fast plåt på ett tak i närheten. 
 
Till Sundsvall kom jag och dator köpte jag.  Köpte en stationär som var på kampanj tillsammans med skärm. Tyvärr fungerade det inte när jag kom hem.  Nu är ju jag inte så haj på datorer men det verkar som inte datorn och skärmen fungerar tillsammans, trots att jag köpt de som ett paket. Hatar datorer!  Förutom de absolut nödvändigaste dom ridhjälm,  dator och diskställ (i nämnd ordning) så kom jag även hem med ett dressyr tävlingsschabrak. Min beställda dressyrssadel är snart på gång och dessutom är jag anmäld på dressyrtävling nästa helg. Om jag kan rida den visar dig men i så fall hsr jag i alla fall ett snyggt schabrak! 

Sjukskriven!

Det är inte ofta jag sjukskriver mig men i dag ställde jag in lektionerna och har bara tagit det lugnt. Har pysslat lite hemma, mest småsaker som diskning och sånt, och på kvällen var jag till Malin (som hade Oliven här) på födelsedagsfika. Har haft en massa energi i dag, säkert för jag legat still i ett dygn vilket sällan eller aldrig händer annars. Framöver är jag mest orolig över sprickan i revbenen,  alla säger att det gör hiskelit ont och att smärtan är som värst efter 14 dagar. Tycker nog det känns tillräckligt redan...
 
Nu ska jag försöka sova,  får se om jag lyckas eftersom energin fortfarande är rätt hög. Det hoppas jag håller i sig. Tack till alla som skickat uppmuntrande hälsningar och tack till grannarna som tog hand om mig. Nu ska jag läsa lite mer om skogsbranden,  det finns alltid de som har det värre! 

Ryttarkrasch!

I måndags kraschade datorn och igår kraschade jag! De sista dagarna har det gått lite ont för mig men jag tänker på de som är drabbade av skogsbranden. 
 
Jag skulle ju åka och köpa ny dator igår men innan dess skulle jag rida.  Red först ut Szum,  han fick trava och galoppera uppför backarna och var jättefin! Sen red jag Pålstina,  red dressyr nere vid betet. Vi jobbade nästan bara i skritt och jag tyckte det kändes som hon släppte efter och sänkte nacken. Hon tycker det är jobbigt att rygga så jag brukar avsluta med det och så även igår, tänker att det blir belöning att få sluta efter ryggningen. Hon backade snällt några steg innan hon protesterade lite. Då lättade hon lite men inget jag kände mig orolig över, men sen reste hon sig lite mer och vi tippade över! Är helt övertygad om att det bara var en missbedömning och jag tror inte hon gör om det! Hon är verkligen genomsnäll men tyvärr händer saker även med de snällaste hästarna. 
 
Jag var rätt omtöcknad och även avsvimmad en kort stund, jag ringde grannarna som kom och tog rätt på mig och hästen. Sen var vi på akuten i nästan 7 timmar,  jag är röntgad från huvudet ner till ländryggen men det verkar dock som det inte har gått sönder något vitalt. Dock är jag rejält mörbultad och huvudet har fått en rejäl smäll, hjälmen är kaputt och jag är väldigt stel. Igår mådde jag inget vidare och sov hos grannarna utifall jag skulle bli sämre under natten.  
 
I dag känns det rätt okej även om jag har ont överallt,  kvällens lektioner är inställda och jag ska ta det lugnt några dagar. Återigen blir man påmind om att hästar är farliga,  stora krafter man hanterar och det kan hända även med den snällaste häst! Var rädda om er och använd hjälm!

Datorkrasch!

Min dator har kraschat!  Det känns som en katastrof men jag vet ju att det inte är något i jämförelse med de som tvingas evakueras pga skogsbranden i Sala.
 
Dock innebär det ju en del extra jobb. I morgon åker jag och köper en ny dator, inte alls planerat men jag måste ju ha en!  Allt på datorn är borta, bokföring,  gamla riddagböcker, alla infoblad och fakturaunderlag. Som tur var är de flesta bilder sparade på minneskorten. Värst är bokföringen.  Men man lär sig väl av sina misstag?
 
Blev ingen ridning i dag, efter jobbet åkte jag till de nyinflyttade grannarna där jag fick hjälp med datorn. Nya tag i morgon även om det känns jäkligt tungt just nu!

Kallblodstravardag!

Det lugna tempot höll sig kvarpå förmiddagen i dag. Jag bara diskade lite efter grillningen innan jag åkte för lektioner mitt på dagen.
 
Hade i vanlig ordning en blandad kompott av kunder. Eller vad sägs om två barn som red på sin fasters kallblodstravare, skogsmulleekipage, ett ekipage som troimmade programdelar inför tävling och så red jag på en nordis. Stor andel kallblodstravare i dag, hälften av hästarna var det! 
 
När jag kom hem, och hade ätit, fortsatte jag på det temat genom att rida Pålstina. Den idväg som varit oridar hela sommaren på grund av nedfallna träd är nu uppröjd (tack älgjägarna!) så i kväll red jag både Pålstina och Tant där. Det är en långa, härliga backar där man kan galoppera! 
 
Nu blev klockan sent igen och det ärara att lägga sig och ladda för Ica i morgon!
 
Jag och Rigo i dag! 
 
Foto: Mia Haglund

Sommarstugehäng!

Härligt med lördag och en ganska lugn lördag dessutom! Precis vad jag behövde!
 
Började dagen med lektioner, men eterso jag var i gång i hyfsad tid så var ajg klr mitt på dagen och kunde ägna resten av dagen till annat. Som att rida till eempel. Red först Pålstina, hon fick gå lite dressyr nere vid betet. Vi jobbade mest i skritt med att få henne att börja böja sig och sänka nacken.
 
Sen klörde jag hem Szum till gården och red på banan. Dagen till ära satte jag på mig sporrar på honom för första gången och det var verkligen bra! Han lyssnade bättre och övergångarna gick mycket lättare. Det blev mycket galoppjobb och i högervarvet kändes det riktigt bra! Är väldigt nöjd med honom, även över lastningen då jag i dag kunde stå kvar utanför transporten och bara skicka in honomn. När jag lastade på gåren behövde jag inte ens lägga på linan, känns som vi är på rätt väg!
 
Resten av eftermiddagen gick åt till att förbereda kvällens grillning. Förutom att baka kaka, marinera kött och göra sallad så hann jag klippa gräsmattan innan gästerna kom. Sen grillade vi och åt gott uppe i "sommarstugan", alltså lägerhuset. Det var väldigt mysigt, inte så tokigt med en sommarstuga ändå!

Åskritt!

Faktiskt en helt okej dag på Ica i dag! Hemma igen så skule jag rida Szum, och visst så jag molnen som kom men jag trodde nog ovädret skulle gå runt oss så jag sadlade ändå. Hann bara upp i sadeln och i väg såbörjade det regna och mullra närmare! Red ändå en bit men kände mig tvungen att vända efter mindre än en kvart så det mullrade rejält! Szum höll sig lugn och var jättefin att rida trots åskan, att vi fick vända hem fort och tre dagars vila (eller tack vare vilan, tycker ofta han är fin efter vila). Lite otäckt var det att rida under kraftledningen men det gick ju bra det med. Självklart hann jag bara tillbaka och sadla av så var åskan borta och det började ljusna!
 
Sen kom Linda och vi red ut på Tant och Pålstina, i dag var det min tur att rida Pålstina. Vi red en tur med mycket trav och en galopp, Pålstina var lagom trött efteråt. Sen åkte vi till Räkan och fölis, Linda hade inte sett fölis sen hon var en vecka gammal så det har ju hänt lite sen dess. Stannade sedan hos grananran för att få höra mer om deras semester. Sen tblev det så nu är det bara att försöka sova såjag orkar upp till morgondagens lektioner!

RSS 2.0