Älgsafari!

Jag som äntligen tyckte att banan började bli bra ihoptrampad och mina ridstigar upptrampade, nu väntar snö och blåst igen i två dagar!! Kan komma upp till 50 cm!! Tillbaka på ruta ett igen... Har då verkligen fått snö så jag tiger den här vintern!
 
Igår var det en ganska lugn dag. Red först Chokladen som fick pulsa lite snö, sen Zebbe som fick jobba med traven på banan. Sen gjorde jag i ordning Lemonaden lagom till Linda kom till stallet, så hon hjälpte mig att hänga och igår även sitta på henne!! Vi gick inget uppsuttet utan satt upp och av flera gånger i stället. Men det känns bra att hon är sutten på nu!
 
Sen skrittade Linda och jag ut en sväng med Rabea och Clarinett. Det var längesen de var ute nu vilket märktes för i början var allt farligt och skulle spanas in! Som tur var brydde de sig inte om att vägen var full av älgspår och vi dessutom såg en älg, dock på håll, men dom är ju älgvana. Är som älgsafari överallt i skogarna nu, dessutom sprang det ut en älgkalv framför bilen på kvällen sen också. Avslutade med att jobba Expresso i töm, mycket galoppjobb och han såg fin ut!
 
Nisse hade lagat god middag, kvällen ägnades sen åt lite bokföring, lite besök och så drog vi in en bal i stonas hage hemma hos mig med bilen eftersom Nisses traktor inte startade, alla sätt är bra utom dom dåliga!
 
Från våran älgsafari-tur!

Szumkväll!

Ica igår hela dagen! På kvällen red jag Szum, var ett tag sen jag red honom sist så vi joggade lite på banan bara. Men roligt att vara på gång med honom igen!
 
Nu ny dag och nya tag! 

Svensk hästsportdag!

Vilken dag för svensk hästsport det blev igår! Först vann en svensk kusk Prix d'amerique, det såg jag inte för jag jobbade, och sen vann Steffanie Holmen en världscup seger i hoppning. Där lyckades jag hinna se slutet av omhoppningen i alla fall. Mycket imponerande i hennes andra världscupstart!!!
 
Själv så red jag Chokladen innan jobbet. Hon skulle verkligen behöva jobba mer, det är lite småtjafs när vi börjar men så fort det släpper så är det ju inga problem alls och jag är övertygad om att det inte skulle vara något småtjafs om hon fick jobba mer. Sen tog jag ut Dajmen lite, hon är ju inte så van att gå ut själv så vi gick bara upp på gården lite, tränade start, stopp och backa. Hon var inte så brydd, men det var däremot Lemonaden som for runt i hagen som ett skållat troll! 
 
Efter jobbet så blev det snabblagad mat, risgrynsgröt till middag och hann då se slutet av hoppningen, och sen till stallet. Red Expresso, han var lite spänd av underlaget (snön var mjuk och det blev lite små styltor i skorna) men ändå fullt ridbar, jag jobbade mest på att få honom att slappna av, hitta flytet i traven och hålla spåret. Sen jobbade jag Zebbe i töm, mycket travjobb för honom och jobbade med att gå honom att länga ut halsen och kroppen.  Han är väldigt elastisk men jag har nog aldrig sett en häst som kan bli så kort i kroppen! Det kommer han ha nytta av sen i utbildningen framförallt att kunna växla mellan att länga ut sig och korta upp sig.
 
Sen blev det äppelpaj till kvällsfika och nu måndag och ny Icadag!
 
Chokladen efter ridningen igår!
 
Tog en hel hög med bilder på Dajmen igår. Visst är hon lik storasyster Lemonaden?
 
Här med Wasabi i bakgrunden 
 
 
 
På promenad!
 
 

Lördagstempo!

Även om jag sov bra igår natt så räckte inte energin riktigt till igår...
 
Började med att jobba Clarinett i töm innan jobbet. Men den efter jobbet var det segt. Först tog det tid innan vi ens kom från affären eftersom vi hade kunder kvar.  Sen matlagning och middag, älg med klyftpotatis och morötter och sen fick vi även kaffegäster så det blev lite surr också. Så klockan var nog över 20.00 innan jag kom igång i stallet! Inte läge att rida två hästar då så jag ändrade planen och jobbade Lilla Grå i töm i stället. 
 
Så då har jag lite mer att göra i dag i stället, bara att hoppas på mer energi i dag!
 
Clarinett på morgonpasset!
 
 

Lönefredag!

Sov jättedåligt i natt, jag brukar alltid kunna sova en just nu är det alldeles för mycket att fundera och oroa mig för. Har i alla fall fått till en annons på Dajmen i dag, en början åtminstone!
 
Fördelen med att inte kunna sova är att jag var uppe tidigt och hann både jobba Expresso i töm och rida Zebbe innan jobbet utan att behöva känna mig stressad. Expresso fick jobba med mycket galopp i tömmen och ha var verkligen jättefin, syns att han börjar bli starkare. Zebbe fick fortsätta jobba med bjudningen och balanse i traven. 
 
På jobbet var det ju lönefredag och fullt ös, fast inte riktigt som på Icas tvreklam denna vecka.  Efter jobbet så fick Szum jogga lite i töm, han gick rätt ordentligt igår så lite lättare pass var nog bra. Det är dags att rida lite mer på honom men jag var inte så ridsuen i kväll så det fick bli så här. Håll tummarna nu att jag kan sova i natt!
 
Zebbe i soluppgången!
 
Försökte fota Dajmen i morse. Inte helt lätt speciellt som det är en annan dam i de hagen som gärna vill ha mattes hela uppmärksamhet....
 
 

Töväder!

Töväder i dag, blåst var utlovat men det blev inte så farligt. 
 
Jag undrar vem som ger mina hästar energifoder i smyg? Det behövs verkligen inte! Började med Chokladen, hon kunde omöjligt stå stilla när jag gjorde i ordning så jag fick lite sadla i farten. Hon var lite tjafsig när jag red i början men sen släppte det och vi kunde trava lite i dag på ett betydligt bättre sätt än tidigare. Hon har ju haft problem med balansen när jag provat trav och det har varit väldigt vingligt, men i dag var det mycket bättre! Inga långa sträckor men flera gånger i stället! Red sedan Clarinett! Det var en månad sen sist så det kändes roligt! Lite lösgörande skrittjobb på banan först och sen lite i snön, vi får ta det lite försiktigt nu så det fungerar och så försöker jag massera henne. 
 
Sen red jag Zebbe, satt upp på banan och red sedan i snön i hagen. Vi försökte oss på med liye trav i zbön i dag men det var för tungt när det dessutom var plusgrader. När jag hade ridit klart så red jag ner på gården och satt av precis vid huset, när jag skulle leda honom sista biten ner till stallet så blev han rädd för något och kastade sig i väg. Jag höll bara i tygeln och hängde inte med så jag tappade honom och han galopperade i väg över gräsmattan! Han stannade efter 10-15 meter så det var bara att hämta honom, men jag gissar att det såg roligt ut när jag kravlade fram i snö upp till midjan!! Han är verkligen vaken av sig så det gäller att hänga med!
 
Avslutade i stallet med att jobba Szum och Lilla Grå i töm. Sen åt jag och Nisse pizza på byn och handlade, innan vi åkte till några vänner och drack kaffe. Där väntade de på en ny häst som vi hann se innan vi åkye hem igen, till nattning av hästar och kontorsarbete! Nu ladda för Icadagar igen!
 
Min älskade Clarinett, som jag saknat denna utsikt!
 
 

Bilblogg?

Jag skulle kunna ha en blogg bara om min bil, igår gick det som max 50 på halva sträckan till ridskolan, hem var den därmot som vanligt!
 
Det var sol och härligt väder på dagen. Jag jobbade Lilla Grå i töm, red Expresso och hängde på Lemonaden. Expresso fick fortsätta jobba med Skänkelvikningarna, de är lite ojämna mellan varven så det får vi jobba med. Lemonaden longerade jag och sen hjälpte Linda mig så jag kunde hänga lite på henne i skritt, hon var helt avspänd så nästa gång kan jag nog sitta upp!
 
Sen lunch och till ridskolan, tömkörde en häst där och lektionerna. När jag slutade där så toksnöade det, enorma flingor! Efter varma mackor til kvällsfika så hjälpte jag Nisse att köra ut några balar i hagarna. Han körde ut dom med häst och jag öppnade stängsel och balar. Klockan var över midnatt när vi var inne igen. Nu ny dag men ingen bra magkänsla, faktiskt rätt ont i magen men förhoppningsvis släpper det under dagen.
 
Lemonaden i solen igår!
 
 

På verkstaden igen!

Bilstöket fortsätter men det känns ändå lite bättre på den fronten i dag än igår....
 
Red Expresso och Zebbe på förmiddagen. Med Expresso började jag på med lite skänkelvikningar som fick väldigt fint resresultat på honom. Zebbe fick jobba med att hålla igång traven, igångsättningarna går bra men det är inte helt enkelt med balansen hela varvet runt när det på vissa ställen är lite mer snö. Men han är så positiv till arbete, fortsätter han så här så kommer han bli en riktig arbetsmyra!
 
Sen ett par mackor och i väg med bilen till verkstaden, en ny verkstad i dag, så nu är bultarna på hjulet som lossnade igår fixade! Förhoppningsvis ska jag inte behöva oroa mig för det i alla fall, några andra smågrejer fixade också och ny tid beställd för bilen nästa vecka. Ska jag ha kvar bilen så är det lite grejer som måste fixas, förutom det stora problemet som är på den nu. Jag hoppas på att bilen ska hänga med något år till, har inga pengar till en ny nu och vet inte rns vad jag vill ha...
 
Lite mockning hos Nisse när jag kom tillbaka och sedan lasange till middag, och lite soffhäng imnan kvällspasset i stallet. Kvällspasset innehöll jobb i töm med mina Canterbury döttrar, alltså Clarinett och Chokladen. Blev en semla i kväll igen sen, hade ju köpt det igår innan jag visste att vi var bortbjudna. Nu behöver jag inte äta semlor på en vecka minst!
 
Tre älgar gick i diket på andra sidan vägen när jag släppte ut hästarna i morse, bara typ 20 meter från ungstonas hage. Men de ville inte vara med på bild..
 
Solem tittade fram på förmiddagen, här när jag red Expresso, på eftermiddagen så snöade det igen!

Semmelkväll!

Vad less jag är just nu... Speciellt på min bil... 
 
Idén om bilen just nu är att det är någon kontakt eller sladd som är fuktig eller frusen så jag ska köra bilen och däremellan ha kupevärmaren igång för stt försöka tina och torka den. Så jag körde bilen till jobbet igår, lite intressant då den stundtals gick 20 km/h på full gas och ettans växel och ett par minuter senare är precis som vanligt... På väg hem från jobbet så är den precis som vanligt att köra, men då hör jag i ställe ett konstigt ljud. Det visar sig då att ett av däcken är löst!! Bytte det i samband med verkstsdsbesöket, det däcket har jävlats tidigare och det är något med gängen på bultarna.... Men är det inte det ena så är det andra!
 
Jag var såklart less och vi var bjudna på fika hos grannar så jag hoppade ridningen, vi åkte dit och fikade semlor och surrade i stället. Sen intag av hästar och sova, nu ny dag men just nu känns det inte som det finns någon ny energi... Men får jag bara rida lite så brukar både energi och humör landa, men det känns som det nu är så mycket annat stök att jag inte hinner med ridningen som jag vill! Fast snart måste det väl vända? Behöver jag säga att jag även spärrade mitt bank-id igår genom att slå fel kod? Känns som allt jag tar i nu går sönder eller jävlas!

Söndag!

Söndag och en effektiv förmiddag i stallet!
 
Clarinett fick jogga lite i töm tills Expressos ägare kom på besök, då blev det ett snabbt hästbyte och Expressos ryttare red lite lektion. Gick riktigt bra, de kommer bli så fina på tävlingsbanorna sen! När de hade åkt så fick Szum gå i töm och jag red Zebbe lite i snön med Elise och Gandalf.
 
Sen lite lunch och så var vi hämtade bilen på verkstaden, man vet inte vad det är för fel på den men just nu verkar den gå som vanligt, ska prova köra lite några dagar så får vi se. Var i väg på ett par lektioner och sen varma mackor till middag, Farmen på tv och lite bokföring! Nu ladda om för Ica i morgon!

Å så äntligen vintersol!

Så kom äntligen en fin vinterdag med sol och 5 minusgrader! Jag är trött efter de sista veckornas stök och håller nog på att bli sjuk, men vädret gav lite energi så även om jag inte hann allt jag ville i dag så blev det lite gjort!
 
Började med att longera Lemonaden, det var lite stökigt i början. Hennes småsyskon saknade henne enormt i hagen och levde rövare där så de fick fart på alla hästar i alla hagar! Men det som var positivt var att hon visade inga tendenser till sadeltvång trots att det blev spänt, sen blev longeringen mer avrastning än arbete. Avslutade i alla fall med att träna lit vid pallen och kunde hänga på henne utan spänningar. 
 
Sen red jag Chokladen, hon fick trampa upp stigar i snön. Men hon fick lite feeling och la sig ner och försökte rulla sig mitt i allt, med mig på! Vi fick ett rejält snöbad båda två innan jag fick upp henne igen och kunde sitta upp och fortsätta! Den där hästen har jag fått för mina synder! Sen red jag Zebbe i samma spår som Chokladen trampat upp, han hade inga planer på att lägga sig i alla fall! Tyvärr var det lite för mycket snö för travjobb men rider vi där några gånger till så. När jag red så kom Nisse med traktorn, Zebbe brydde sig inte alls om den så lnge jag red men när vi sen skulle leda förbi den så hade den förvandlats till en dinosaurie och han var bara tvungen att skutta och hoppa lite! Tur han, numera, fokuserar när jag rider i alla fall. Sen jobbade jag Expresso i töm och longerade Lilla Grå ute i snön.
 
Fortsatte till Nisse där jag öppnade några höbalar, lagade ett stängsel och mockade en box, sen körde jag fast med skottkärran i snön och gav upp. I stället gick jag in och dammsög. Nisse gjorde Chili Con Carne till middag och där någonstans tog min energi slut och jag somade redan under Gladiatorerna! Var tungt att komma igång och ta in hästarna men det gick ju det med. Nu sova och hoppas att jag känner mig piggare i morgon!  
 
Många bilder blev det i dag:
 
Lemonaden!
 
Szum och Gandalf leker i hagen!
 
Snöig Chokladhals och man ser gropen efter hon hade lagt sig!
 
Hon var rtt snöig även om det mesta tinade när vi red!
 
Zebbe!
 
Och man ser att solen just är på väg neråt igen, märks att dagarna blir längre!
 
Och så Lilla Grå ute i snön!

Å lite mer snö...

Blev en lång dag i dag med... Men inte lika kallt i alla fall, men då snöar det i stället!
 
Uppe tidigt för att hinna med hästarna innan jag liftade med Nisse till jobbet. Efter jobbet, och Veterinärerna på tv, så red jag Expresso och Zebbe. Expresso tog ett kliv framåt i dag, han kom till och med dit att han började frusta och slappna av i travarbetet! Zebbe jobbade också på med traven i snön, det är lite för mycket snö på banan för att det ska vara helt enkelt för honom att trava med mig men han kämpar på! Och snart är nog underlaget ihoptrampat igen. 
 
Sen hjälpte jag Nisse som körde ut balar hemma hos sig, det jävlades såklart massor så nu är klockan snart midnatt och vi har precis kommit in, men lite varm choklad har jag i alla fall hunnit fixa!
 
 

Å så lite kyla igen!

Ja ha då var det kallt igen efter snöstormen... Som tur var ännu inte superkallt och det ska tydligen bli varmare i helgen, men ändå...
 
Igår åkte Ruslan hem, han hade kommit på att man kunde hoppa ut genom stängslet... Jag fick inte till någon fungerande lösning, det är svårt med ström och hagar när det är vinter och det är ju inye nara att bygga en ny hage heller... Och även om det var rejält med ström på tråden så hann han inte känna det, förhoppningsvis kommer han tillbaka senare för det var en trevlig liten häst.
 
Efter jobbet så tog jag Clarinett i töm, hon rör sig redan bättre i båda varv så det känns lovande! Inte för att hon var halt innan men hon vinklade korset lite konstigt, och det gör hon inte alls på samma sätt nu. Red även Expresso, lite travjobb även igår men han var mer spänd än dagen innan. Det är verkligen två steg fram, ett bak med honom... Bland annat så blev han igår rädd för pallen när jag skulle kliva upp eftersom den knarrade, och hoppade till när stigbygeln gnekade i traven... Han gör inget mer än spänner sig, stannar eller hoppar till, men jag förstår inte att han är så spänd? Ja, ja vi jobbar vidare med två steg framåt och sen lite tillbaka... Tror att han kommer bli riktigt fin att rida bara han slappnar av riktigt! Det kommer!
 
Och sen sov jag såklart på soffan resten av kvällen. Nu fixa hästar och stall så jag kan lifta med Nisse till jobbet sen!

Bilutan!

Livet på landet utan bil är intressant... Igår hann jag lifta både med grannen och med traktorn som skottar hemma hos mig innan vi hade skottat ut Nisses bil! Det är bara att inse vad beroende man är...
 
Men det gick att rida igår i alla fall! Visserligen blåste, snöade och drev det fortfarande på morgonen men sen övergick det i bara lätt snöande. Jag tog Expresso först, longerade lite och red sedan, bästa ridningen hittills och jag kunde börja jobba med lite övergångar skritt-trav-skritt. Sen samma upplägg med Zebbe, linade först och sen red och även med honom kunde jag trava igår. Han var så rolig att rida att jag bara längtar till nästa ridpass! Sen fick Chokladen jogga lite i töm, ridbanan hade drivit igen helt så det gäller att använda den till max nu!
 
Sen hjälpte jag Nisse att skotta ner hans bil, uppfaren hade drivit igen helt, och det är en ganska lång väg, och även fast han hade kört med traktorn och har en jeep så var det för högt på vissa ställen så bilen fastnade på snön! När den var loss, och vi helt slut, så blev det lunch och sen i väg till ridskolan med Nisses bil. Nu ny dag och nya problem att lösa!
 
Zebbeutsikt!

Snöstorm de luxe!

Två dagar med snöstorm och igår en riktig skitdag! När ska det vända?
 
I måndags började jag återigen med att laga hage, men peppar, peppar verkar det fungera nu... Sen heldag på Ica och när jag kom hem blåste det rejält och hade drivit igen. Så det böev fakturering i stället för ridning.
 
Igår var det snöstorm! Gick knappt öppna dörren och Nisses uppfart har drivit så snön bitvis är i midjehöjd på mig! Efter att hästarna var ute och stallet klart åkte jag med bilen till verkstaden. Den där slangen som var ihoptejpad skulle bytas, tyckte att det var en bra dag att göra det när jag ändå inte kunde rida. Det gick fort att byta och sen åkte jag och hjälpte Nisse mocka lite. 
 
På eftermiddagen hade jag tid för Clarinett hos en duktig equiterapet, Monika, eftersom hon inte kändes fräsch på träningen vid jul. Åkte hem för att koppla släpet och åka dit, men då stannar bilen och går i  nödläge igen! Precis som första gången den jävöades, innan vi tejpade ihop den. Bara att köra tillbaka till verkstaden!
 
Elise hade också tid hos Monika och var där redan. När jag ringde henne och bad henne säga att jag inte kunde komma så föreslog hon att hon kunde köra två vändor!! I snöstormen!! Så när hon kom tillbaka så bytte vi Gandalf mot Clarinett och åkte upp mot ridskolan igen! Jag fick prova köra en annan bil, väldigt stabil och fin, och hon har dessutom kamera i transporten, men Clarinett bara åt... Väldigt snällt i alla fall!
 
Monika tyckte Clarinett var fin men hittade en skada på ena höftbenet, troligen pga ett fall. Runt den hade hon några spända muskler men får jag ordning på dom bör det inte ställa till det för henne. Med dessa spända muskler har gjort att hon velat korta höger bak och därmed inte böja sig i vänster varvet. Slänt att få veta vad problemet var, bra att det upptäcktes (troligen i tidigt skede) och det blir roligt att börja jobba med henne igen!
 
Inget mer vettigt gjort igår. Nu försöka lösa alla problem som det innebär att vara utan bil... Så less nu!

Temperatur kontrast!

Det har varit en hård helg, även om det mest känns som jag har stängslat...
 
Lördag morgon var det -26 grader och jag började med att laga hagarna som var trasiga efter rymningarna på fredagen. Sen släppte jag ut hästarna och det tog inte många minuter innan de var ute igen och hagarna tillbaka i samma läge som innan. Bushästarna fick stå inne och jag åkte på jobbet.
 
Efter jobbet och middag så tog jag tag i hagarna igen! Satte extra trådar och extra stolpar, bitvis hade jag fem strömtrådar plus jordtråd, kollade strömmen mot jordtråden och det låg mellan 4000-6000. Kände mig rätt nöjd just då... Sen longerade jag Zebbe ute i snön så att han skulle få göra av med lite energi, och jobbae Ruslan lite utanför boxarna. Han fick jobba med start, stopp, gå på volt runt mig och att backa, gick bra även om han inte var riktigt lika följsam i höger varv. 
 
Sen var jag lite frusen, termometern låg fortfarande på -24 grader... Kände att jag hade förtjänat en semla till kvällsfika!
 
Igår morse trodde man ju inte sina ögon när termometern visade -8 grader! Nu var det dags att testa hagarna som jag var så nöjd över, men de fungerade inte...  De hinner ju inte känna strömmen när de springer tillräckligt fort igenom! Släppte ut dom en i taget, de går i olika hagar, och Zebbe höll sig i sin hage ett par timmar. Men när jag släppte ut Chokladen i sin hage efter att ha longerat henne i snön, då blev nyfikenheten för stor för honom... Ska prova att byta hage till honom nu.
 
Efter jobbet, och mat, så fokuserade jag på att jobba lite häst. Longerade Clarinett, Expresso longerade jag först och red sedan. Lite spänd i dag, ett tag sen jag satt på honom nu och lite blåst, så fokus låg på att hitta förtroendet i skritt igen. Sen tömkörde jag Zebbe, trodde nog att han skulle vara ofokuserad efter sista dagarnas stök men han var jättefin så jag ångrade att jag inte red i stället...
 
Nu när kylan har släppt väntar tydligen snöstorm i två dagar! Jag som bara vill rida!!!
 
 

Idoldag!

Har haft en väldigt lång dag, men bra dag! Mycket inspiration nu men det gäller att passa på när tillfälle ges, och det var inget ridväder ändå!
 
Hästarna släpptes ut 5.30, sen var stallet klart och jag var på ridskolan klockan 7.00. Därifrån samåkte jag med en av de andra ridlärarna till Östersund.  På schemat stod en heldag med Jens Fredricson som jag ju tycker är väldigt duktig och dessutom bra att lyssna på!
 
På förmiddagen var det inriktat mot yrkesverksamma, så lite mer övningar mot ridskola och mer diskussion. Vi var där alla instruktörerna från ridskolan och efter lunchen  (som var det enda jag inte var nöjd med då den var lite klen) så hade vi personalmöte. Sen åkte de andra hem, jag stannade resten av dagen också. På eftermiddagen var det öppen träning och på kvällen en mycket bra clinic! Han red lite och visade bland annat hur han får hästarna att vänta på honom, mot hinder, utan att ha röler ta något i handen. En otroligt skicklig ryttare och han visade verkligen vilken skillnad det blir med bra ridning! Bra ridning utvecklar hästarna! Om man rider bra och hästen inte går bra eller utvecklas så är det något som är fel, antingen veterinärt, eller med utrustning, foder, skoning, underlag eller liknande. 
 
Men verkligheten är ju en annan många gånger och igår blev jag påmind om att man inte ska lämna gården. Speciellt inte om det är kallt.... Vi har fortfarande runt 25 grader, även om det var bättre i Östersund igår. Först på dagen ringde en granne som ville ha tag på Nisse, hans hästar var lösa. Sen några timmar senare ringde Elise, då hade det varit lösa hästar hemma hos mig... Så typiskt när man är borta och när det är kallt. Sen sent på kvällen när vi kom till min bil så startade inte den i kylan, så vi fick dra igång den! Suck! Nu räcker det med kyla tycker jag!
 
Nu hoppas jag att bilen går i dag och att hästarna håller sig inne! Ska börja dagen med att laga lite hagar! Känns upplyftande i -26 grader. Gäller verkligen att vara motiverad nu, tur jag fångade lite inspiration igår!
 
Några bilder från gårdagen:
Jens rider!
 
 
Vi var rejlt påklädda och jag frös faktiskt ingenting, inte förrän vi fick dra igång bilen...

Midvinterkyla!

Kallt hela dagen, -25 i morse och nu i kväll -26, någon grad varmare däremellan men fortfarande för kallt! Vad gör man då i kylan? Mer än eldar? Jag borde ha bokfört och gjort kontorsjobb, men vi har i stället jagat lösa hästar, tinat fruset vatten och sen somnat på soffan. Man blir trött av kylan!
 
Förutom det vanliga med utsläpp, mockning och extra foder i kylan så fick Expresso gå ett pass till i töm. Börjar få en riktigt fin känsla i töm nu så jag hoppas hitta det i ridningen också sen, förhoppningsvis kan jag testa i helgen för vädret ska vända på lördag. Sen longerade jag Zebbe innan det var dags att tina upp näsan!
 
Mockade lite hos Nisse och hann fika lite innan han ringde och behövde hjälp då en liten flock med unghingstar hade gett sig ut på vift! Vi hittade dom på vägen och kunde mota tillbaka dom till hagen! Typiskt att allt sånt händer när det är kallt! Sen lagade jag spagetti och köttfärssås medan Nisse tinade, han var genomfrusen efter att ha fått stövlarna fulla av snö när pulsat i snön på jakt på hästarna. Jag åkte även upp på byn och tankade och handlade, inte läge att bli utan bränsle i kylan. Tillbaka igen så åt vi marängsviss, och jag skulle se Farmen men somnade efter halva programmet! 
 
Nu har jag tagit in hästarna, eldat lite mer, förberett lite inför i morgon med höpåsar och vattendunkar och pysslat med Ruslan. Han har inte fått jobba så mycket de här första dagarna, i alla fall inte i organiserat arbete. Vi har jobbat en del med kontakten och lärt känna varann när jag tagit in och ut, och det har varit tillräckligt för honom nu när det ändå varit så mycket nytt. Han har ju flyttat hemifrån för första gången! Många nya rutiner här, egen hage, ensam hingst, man får gå in från hagen först och ut sist, hästar går in och ut från hagarna lite hur som, och hästarna är lite varstans både på ridbanan, på lägdor runt om eller skrittar förbi hans hage. Allt detta är nytt för honom. Dessutom sätts man fast i boxen för att borstas, hon som leder in och ut har inte samma typ av grimskaft och vanor som matten hemma och envisas dessutom med att man ska vända runt varje gång man går in eller ut från hagen, alltså när jag stänger grinden efter mig. Det är mycket nytt som mab inte tänker på för unghästarna! Ruslan verkar väldigt tillmötesgående och ska bara förstå allt jag vill då kommer det här bli jättebra! Nu ska jag sova, håll tummarna att bilen startar i morgon och att allt fungerar i kylan!
 
Zebbe i kylan i dag! Vi longerade på den uppskottade planen som ska bli vändplan för timmerbilarna sen.
 
 Typisk Zebbepose! Hans hals ser ut att vara av gummi och böjlig åt alla håll samtidigt!
 

Köldknäpp!

Så kom kylan... Igår var det runt -20 grader mest hela dagen, och sen -23 på kvällen. Alldeles för kallt för att rida, speciellt när man gör i ordning hästarna ute och när man rider hästar som man riskerar att åka av för det går inte att bli liggandes i denna kyla. Så det är bara att planera om!
 
Började gårdagen med att dra igång Nisses bil vid 6 på morgonen, han skulle transportera en av ridskolans hästar till kliniken. Jag jobbade Szum och Clarinett i töm. Clarinett har ju haft två veckors vila sen träningen i jul när hon kändes ofräsch. Nu såg hon väldigt fin ut och grymt laddad, men hon ska kollas av kiropraktor på tisdag så då får vi se. Hon blev i alla fall så upp i varv att hon sedan travade i balanstrav i sidled på väg upp till hagen... Avslutade med att longera Lemonaden, hon hade direkt landat i rutinerna och stod som ett ljus när jag gjorde i ordning, till skillnad från Clarinetten då. Sadlade för första gången på över en månad och ingen reaktion eller tendens till sadeltvång! 
 
Sen dejtade jag Nisse på Hammarn och åt lunch, han hade tagit ut medicinen till ridskolehästen som jag skulle ha, och sedan upp till ridskolan. Där gick vi runt hela ridhuset med metalldetektor eftersom det hittats spik i underlaget, men nu borde det vara rent. Väldigt händig grej den där metalldetektorn, måste ju vara perfekt att leta tappskor med! Sen jobbade jag en häst i töm och sen lektioner, visserligen kallt i ridhuset också men betydligt bättre än ute!
 
I dag är det -25 så blir nog inte så mycket ridet i dag heller! Kvällens lektioner har vi redan ställt in...

Vintertisdag!

Igår kväll var det en plusgrad, i morse -11 och nu i kväll 16, inte lätt att hänga med i svängarna!
 
Fullt ös hemma i alla fall. Började med att longera Lemonaden som nu ska få komma igång efter vintervilan. I dag longerade jag bara lite, utan sadel, så hon ska få komma igång, hitta rutinerna igen och så att hennes hagkompisar ska förstå att hon inte kommer lämna dem för alltid när hon går in...
 
Sen jobbade jag Expresso i töm, han var jättefin och var mycket bättre med kontakten med bettet i dag. Inte helt bra men stor skillnad mot tidigare. Red Chokladen, hon fick trampa upp de stigar i snön som jag gjorde förra veckan och som nu snöat och drivit igen. Sen jobbade jag en överladdad Lilla Grå i töm, hon var jättefin när hon busat klart, och avslutade med att longera och rida Zebbe lite på banan. 
 
Blev risgrynsgröt till middag och sen i väg för några lektioner. När jag tog in hästarna för kvällen passade jag på att borsta lite på Ruslan och lägga på en sadel som jag tror passar, testade samma sadel som jag hade på hans bror... Konstaterar att han behöver komma in i rutinerna mest nu, att gå in först, bli fastsatt i stället för att få äta och dessutom stå still när sadel provas var rätt onödigt, men känns som orutin.. Han kommer snart på vad jag försöker med!
 
Lemonaden i dag!
 
Expresso i töm!
 
Och Zebbe i skymningen!

Vardag igen!

Igår var jag tillbaka på Ica efter en veckas ledigt därifrån, och det var säkert fler än mig som igår var tillbaka i vardagen igen.
 
När jag kom hem från jobbet så var det svårt att ladda om. Det är jobbigt, speciellt vintertid, när man kommer från jobbet vid 18.30 och sen ska ut och jobba hästar. Igår var det väldigt skönt ute så bara jag kom igång så gick det bra. Jag jobbade Expresso i töm, testade ett tredelat bett, han är väldigt orolig i munnen och växlar mellan att dra i tömmen/tygeln och att släppa kontakten helt. Därav att jag jobbar mycket med att longera honom inspänd. Igår var han tjafsig i början men det släppte och han blev riktigt fin på slutet! Förhoppningsvis blir det bättre nu ju mer vi jobbar!
 
Sen lyckades jag så klart somna i soffan så även om det blev sent innan vi la oss så hade ju jag sovit redan! Nu ny dag!

Stormen Cora!

Kom hem 00.30 i natt, i morse uppe igen för att hinna förbereda för stormen och för den häst som skulle komma. Fanns en klass 2 varning här för eftermiddagen, som tur var så blev det inte så farligt här. I morse var det helt vindstilla och -16 grader.
 
Jag jobbade Expresso först, longerade och red lite. Fortfarande lugnt, jag upplever honom osäker och han ställer massor av frågor hela tiden men det blir bättre så snart rider vi för fullt. Sen väntade jag in hästen som skulle komma, skönt att han hann anlända inan det började blåsa. Ruslan är en fyraårig basjkirhingst som ska ridas in, visas på hingstpremirringen och förhoppningsvis gå bruksprov, men han fick en otäck sårskada i somras och ligger mycket efter så vi får se hur mycket vi hinner. Han är helbror med Gasper som var här för två år sedan.
 
Sen tömkörde jag Zebbe, i dag kunde jag gå bakom och köra och varvbytena blev mycket bättre! Dessutom jobbade jag honom lite i trav också. Hann även jobba Chokladen i töm innan det började blåsa upp. 
 
Då åkte jag och hjälpte Nisse mocka klart och ta in några hästar, och förbereda så det fanns möjlighet att ta in alla om det skulle behövas. Så åkte vi upp på byn och tankade diesel, då yrde det ordentligt med snö så bitvis syntes inte vägen. Och sen tog vi in mina hästar, kändes skönt att ta in dom om det skulle blåsa upp mer. Sen höll  i oss inne, fixade middag och sen slappade lite. I kväll sen gav jag mer mat till innehästarna och kollade alla. Det var väldigt lugnt, Chokladen låg till och med och sov!
 
Nu har vi fikat lite glass till kvällsfika och det blev nog lika sent i dag! Nu sova för i morgon är det Ica igen!
 
Inga bra bilder på Ruslan i dag, men ni får hålla till godo.
 
 
Och så frn Chokladens pass. Lite hade det börja blåsa då så snön yrde lite!
 
 

Tågåkning!

Nu på tåget på hemväg. Såklart är tåget försenat, men faktiskt mindre än en timme, vilket är betydligt mindre än jag befarade när vi inte fick åka från Stockholm pga olycka. Och såklart startade inte Nisses bil i kylan, men det ska tydligen också vara löst. Och så har jag någonstans på hemvägen tappat min vante, förstår inte när, och det var synd för det var en väldigt bra vante!
 
Annars är jag just nu mest oroad för stormen i morgon. Gillar inte storm alls, man är så maktlös inför naturkrafterna. Men hoppas på att det ska gå bra, nu i kväll är hästarna i alla fall inne och nattade!
 
I dag hade vi en lugn morgon med frukost och Yatzyspel, har haft tre försök på mig i helgen men inte slagit Stina. Sen åkte vi till Stinas stall för att lunchfodra och mocka men hur det nu blev så hade jag både fångat lös häst och dragit av en sko! Måste ju säga att jag började känna mig som hemma! 
 
Håll tummarna nu för det sista på hemfärden i dag och framförallt inför morgondagens oväder!
 
Från stallet där Stina har sin häst. I dag ett tunt snölager på leran!
 
Jag fotar i bland lite konstiga saker, som här -deras lösning på gödselstack som jag tyckte var väldigt bra!

Magisk kväll!

Hade en väldigt bra dag här i Östergötland igår. Först var vi till Stinas stall och hon hoppade två hästar, sin egen plus en som hon rider åt ägaren. Stor skillnad på förutsättningarna här mot hemma hos mig! Hon står uppstalladpå en ganska stor anläggning, med 50 hästar uppdelat på två stall. Det ligger bara några minuter från motorvägen men ändå lantligt, med ridhus, stora hagar, bra ridvägar och anställd stallpersonal. Väldigt stor skillnad mot hos mig, men jag tror att mina hästar trivs bättre i sina lösdriftshagar där de får gå ute hela dagarna, inte går med dubbla täcken, benskydd och behöver spola benen varje dag! Jag inbillar mig det i alla fall!
 
För alla er som börjar tycka att det är för mycket snö nu i Norrland kan jag hälsa att alternativet är inte bättre! Här har det regnat massor hela vintern, allt är vattensjukt, stora vattendammar i hagarna, lera överallt och det är kolsvart så fort solen går ner! I natt har det kommit lite snö så det är vitt på backen, annars har det känts som oktober här nere! Jag längtar hem till snön!
 
Efter stallbesöket, där jag för övrigt fick se lite fina hästar, så åt vi lunch och sedan mot Linköping och clinic med Rolf-Göran Bengtsson! Vi var ute i väldigt god tid, vilket var bra eftersom det var utsålt och om vi minns rätt 650 personer på plats. Innan clinicen hann vi spana in Smedstads ridcenter som är en av Sveriges modernaste ridskolor! Men samma känsla här, jag tror hellre mina går ute i snön i sina små flockar än står inne i ett uppvärmt stall, hur fint det än må vara! Träffade några bekanta sen jag gick ridlärarutbildningen, men jag vet att fler var där än jag såg men som sagt så var det ju mycket folk.
 
Själva clinicen var fantastisk! Nog den bästa clinicen jag varit på, den var proffsigt anordnad med bra upplägg och planering. Hästarna var helt fantastiska, mestadels godkända holsteinerhingstar, myvket kapacitet och otroligt välridna. Ridningen var också fantastiskt, tent magisk! Förutom Rolf-Göran så red två beridare på Holsteinerförbundet, varav en tjej var svensk -24 år, svensk och tjej, och chefsberidare på Holsteinerförbundet! Det är inte illa! Två andra svenskar red också, sina egna hästar, Fredrik Spetz och Matilda Pettersson. Alla red otroligt bra, men Rolf-Göran är outstanding! Det är verkligen magiskt att se hur enkelt ridning kan se ut, när man vet hur svårt det är! Det blev inte mycket skrivet i mitt block, jag var alldeles för upptagen med att njuta av ridningen! Helt fantastisk kväll!
 
I dag går tåget hem till Norrland, snön och hästarna! Har fått rapporter hemifrån att allt har varit lugnt och att hästarna har skött sig! Förutom Wasabi då som tagit av sig grimman... Som vi hade sånt stök att få på!
 
Från ridhuset i Stinas stall!
 
Smedstads ridcenter, jättefin anläggning och ridskola!
 
Ganska fin och välordnad plats för att putsa utrustning!
 
Rolf-Göran på en ung och lovande hopphäst! Jans framtida stjärna kanske?
 
 
 

På resande fot!

Det här med att åka bort är ju inte alls enkelt och smidigt när man har en gård full av hästar... Jag har varit ganska nervös för att komma i väg i dag men det löste sig ju till slut. Hästar, katter och gård har jag bra uppbackning med av Elise, Linda och Nisse. Bilen är ju som ni vet inte riktigt 100 så Nisse skulle köra mig till tåget i dag, tror ni inte de ringde och skulle köra hans höbalar i morse? Hann få lite lätt panik innan det visade sig att det inte gick lasta några höbalar i dag. Så till tåget kom jag, och även på rätt tåg vilket inte alls är givet när det gäller mig! Jag har både klivit på fel tåg och klivit av på fel station! Men nu är jag i Norrköping om mindre än en timme så jag känner mig rätt lugn! Jag ska hälsa på Stina, min kompis sen ridlärarutbildningen, ett par dagar, och i morgon ska vi se på Rolf-Göran Bengtssons clinic! Så pepp på det!
 
I morse var jag uppe så jag hann tömköra Expresso lite och longera Zebbe, innan dusch och i väg mot Sundsvall steax efter 10. Misstänker att jag kommer vara trött i kväll med alla spänningar och orosmoment också! Men roligt ska det bli, inte träffat Stina sen hon fyllde 40 förra sommaren!

Djupsnöpulsning!

I dag har det blivit mycket snöpulsning för hästarna, och för mig med!
 
Började, efter att ha mockat ut Wasabis box ordentligt, hon hade anlagt en stråbädd medan hon stod inne men det är justerat nu, att rida Szum. Han fick pulsa upp spår i hagen bredvid banan där jag inte ridit än i vinter. Blev mest skritt för honom, snön gick över haserna och han tyckte det var väldigt jobbigt... Sen fick Chokladen göra samma jobb, men då hade ju Szum trampat upp redan. Lika bra som det kändes sist jag red henne, lika dåligt kändes det när jag satt upp i dag! Hann bara skritta ut från banan innan jag insåg att det inte fungerade, så satt av och sadlade om och satt upp igen, då kändes det bättre och vi kunde rida!
 
Sen red jag Lilla Grå, som jag inte ridit på några veckor nu, longerade och red lite lugnt. Så fick Zebbe gå lite i snön också, släpade ut pallen i djupsnön i hagen och satt upp där. Red honom några varv i de upptrampade spåren och det kändes riktigt bra! Avslutade med Expresso på banan, longerade först honom inspänd och satt sedan upp och red. Red honom lite mer riktigt i dag om än bara i skritt. Han är väldigt känslig och reagerar för minsta lilla jag rör på mig, men annars känns det lovande, han kommer ha lätt för sig att gå på tygeln och kommer nog kunna bli trevlig i dressyren. 
 
Sen lax i ugn till middag och lite soffhäng med film på tvn, och packning och förberedelser för morgondagens resa. Spännande värre! Nu sova så jag orkar med den!
 
Szum spårar upp stigar till unghästarna!
 
Här ser man hur högt snön gått på benen på Szum!
 
Min fina Choklad efter ridningen!
 
 
Brukar era hästar också ha snö i pannan när ni ridit?
 
Dessa öron tillhör Zebbe! Verkar visst ha missat två spånflingor i manen när jag borstade...
 
Finaste Zebbekillen!
 
Sista hästen fick jobba i lampans sken! Expresso!

Bilj*vel!

Det här året skulle ju bli bättre, men det börjar inte alls så!
 
Bilen var lite skum redan igår kväll men i morse så började motorlampan lysa och den gick in i nödläge. Så när hästarna var utsläppta och det var mockat, en trasig tråd lagad och en del av all takrassnö bortskottad (vilket vr helt onödigt för det rasade mer sen) så åkte jag på verkstaden. Behöver jag ens säga att det desdutom regnade? På verkstaden fortsatte det att jävlas men krånglande datorer och att bilen inte gick att koppla upp mot datorn. Men en läckande slang hittades och lagades provisoriskt med silvertejp. Sen var det bara att köra igen, tyvärr började den krångla igen senare men det är nog det felet i alla fall. Lite otäckt då den helt plötsligt börjar tokvarva när man kör! Jag skulle löshoppa i morgon men får ställa in drt för jag törs inte släpa i väg någon häst med bilen nu!
 
Halva dagen hade ju nästan försvunnit när jag var tillbaka i stallet. Jobbade Expresso, longerade först och i dag med inspänning. Repeterade uppsittningsövningar sedan igår och i dag betydligt mer avspänd. Satt upp, men han blev väldigt spänd då så jag satt av, jobbade honom lite mer från marken och satt sedan upp igen och skrittade lite, då betydligt mer avspänd häst. I morgon kan jag förhoppningsvis rida!
 
Sen hjälpte Nisse mig att sätta grimma på Wasabi och leda ut henne till hagen. Hon går nu mez Lemonaden och Dajmen, och jag hoppas att de ska hjälpa till att få henne lite mer social.
 
Så i väg på några lektioner och sedan ärenden på Hammarn, det var där bilen började krångla igen. Inte roligt att köra då och när jag kom hem var jag helt slut! Tacos till middag, nattning av hästar och så körde Nisse mina balar. Sent blev det i kväll med, helt hopplöst att komma i säng i tid!
 
Syskonen hälsar på varann!
 
 

Nyårsdagen

Nytt år, nya möjligheter! Nu jäklar siktar vi framåt!
 
Det nya året började med snö! Stora flingor dalade ner nästan hela dagen, dessutom runt nollan så det blev väldigt tung snö både att rida i och när man skulle gå och jobba. Hästarna var busiga på förmiddagen och jag lagade tre hagar och bytte spännen på två täcken! Men inga hästar ute och inga skador.
 
Jag red Szum först. Han blev fort trött i den tunga snön men gick bra fram till dess. Sen kom Elise, och hon och Gandalf skrittade två varv runt sommarhagen med mig och Zebbe. Han blir lite spänd utanför banan och behöver mycket sådan träning, det är spännande, läskigt och jätteroligt -allt på samma gång tycker han! Vi tränar på! Sen longerade jag Expresso, väldigt trevlig att longera och känns väldkolad i det. Han är inriden (på Irland) och lite riden men jag valde ändå göra mina förberedande uppsittningsövningar med honom, och det var nog bra för han blev väldigt spänd när jag ryckte i stigläder, hoppade och viftade med armarna. Så det får vi träna mer på, tycker att det är viktigt att det fungerar, även om det går att rida på hästarna. För om det händer något, tex ryttaren tappar balansen och hamnar på sniskan eller det händer något bakom dom så kan de bli rädda och det kan både bli otäcka olyckor och rejäla bakslag med hästarna. 
 
Sen lunchpaus med klämda mackor innan jag åkte i väg för några lektioner. När jag kom hem så hann jag med en liten vilopsus i soffan och hann värma upp fötterna innan jag fick besök av en vän nerifrån som är uppe över julhelgen.  Hon var såklart nyfiken på hästarna så jag började med att jobba Lilla Grå i töm, och sen gick vi runt och pussade på alla hästar innan vi tog in och nattade. Sen fikade vi och surrade nästan till midnatt!!!
 
 

Nyårsafton!

Gott nytt år till er alla! Jag hoppas på ett riktigt bra 2018!
 
Nyårsafton igår och jag jobbade på Ica i vanlig ordning! Jobbade Chokladen lite i töm innan jobbet. Efter jobbet så var planen att rida Szum men det visade sig att middagen jag skulle på började redan 16.00 (och jag kom hem från jobbet 14.45) så jag hann inte med honom. I stället tog jag in Expresso, den nya ponnyn, och bekantade mig lite med honom och testade sadel och träns. 
 
Vi var väl kanske inte på middagen till exakt 16 men i alla fall till 16.30. Vi fick god mat och en massa prat! Som tur var så var vi hos grannarna och kunde innan efterrätten åka och ta in hästarna. Vi var där till tolvslaget, sen var alla trötta så drt blev tidig kväll. Det är alltid lugnt med raketer här och i år när det toksnöade var det ännu mindre så hästarna och de andra djuren märkte nog inte ens att det var nyår!
 
Nu ett nytt år att ta tag i! Jag hoppas verkligen att det blir bra! Det måste bli bra!
 
Chokladen igår morse!
 
Zebbe spanar in den nya kompisen!
 
Mycket snö i ny hage! Tyvärr tråkigt ljus då det inte hade hunnit ljusna riktigt! Men det kommer fler bilder på Expresso sen!
 
Spännande med ny häst, fler som spanar!

RSS 2.0