Jämtländskt sommartemperatur!

Helgens hetta har bytts ut mot mer normalt jämtländskt sommarväder, egentligen bra ridväder men så mycket rider blev det inte i dag heller.
 
Hade ingen brådska i morse, tvättade några täcken innan jag åkte ner till betena. Stona mötte jag halvvägs! Stoppade in dom i en tom hage på grabbarnas bete, skickade till Linda och väckte henne och sen lagade hagar. Blev väldigt brydd då stonas hage var handtagen öppnade!!! Tråden låg ner på ett annat ställe också men inte så upptrampat där, och grinden öppen! Till saken hör att det är trögt att öppna handtagen så de åker inte upp av sig själv! Alltså måste vi ha glömt att stänga, eller någon öppnat... Om vi inte har otroligt skickliga hästar som öppnar själva!
 
Vi red tillbaka hästarna, jag red Clarinett och hade Chokladen vid hand, Linda red Bea och resten gick lösa. Det är roligt att rida med din lös för de har så olika taktik att följa med, och väldigt olika hur mycket egna initiativ de tar! Sen red jag Szum lite lätt dressyr och plockade ner en hage vid det betet.
 
Fil till lunch och lite paus innan Miroques ägare med familj kom för att hälsa på honom! Jag red lite först och sedan red ägaren, samma fantastiska känsla som Willes ägare hade i söndags, känslan att sitta på din häst för första gången efter år av väntan!! Sedan blev det mycket surr och vi tittade även på de andra hästarna. Jag hann ändå upp på byn och köpte pizza innan de stängde så det blev sen middag. Dagarna går fort!!
 
Vad tror ni om det här??

Bokföringsväder!

Igår regnade det som en kontrast till de sista dagarnas värme!
 
Jag började ute, red först Chokladen. Har bestämt mig för att hon ska få skritta i skogen fram till jag får till en kiropraktortid till henne. Innan jag red så kastade hon sig igen, har gått bra nu och hon har bara kastat sig en gång i sommar och då gav hon sig ganska direkt. Det gjorde hon inte igår förrän halsremmen åkt fram över öronen och hon kom loss, har inte varit med om någon häst som varit så knepig med uppbindningen, utom möjligen Taggen. Bea åt Linda kan kasta sig emellanåt men blir inte lika panisk, Taggen kastade sig ofta, nästan varje gång, han hade inte samma panik men kastade sig desto oftare, men om han stod tex i en stallgång gick det bra. Jag vet inte vad jag ska göra med Chokladen eftersom hon blir så fruktansvärt panisk när det händer, men står helt lugnt mellan, inte konstigt att hon blir skev i kroppen! Vi skrittade i alla fall ut på hyggena och hon fick lyfta på benen.
 
Sen red jag lite dressyr på Clarinett i den gamla beteshagen, tyvärr började det regna då så det blev halt så blev ganska lugnt. Sen var planen att plocka ner hage men det kändes inte lockande i regnet så i stället fick det bli bokföring hela eftermiddagen! 
 
När jag hade lessnat på bokföringen så kom Linda förbi, jag gjorde pizza och sedan åkte vi och red. Det regnade fortfarande när vi kom till hagen och hästarna var spända i början, men regnet gav med sig och det blev en bra tur. Jag red Gråsom var riktigt pigg när spänningarna lagt sig! Sen hjälpte vi Nisse att betäcka ett sto och sen varm choklad och rostade mackor till kvällsfika! 
 
Chokladen efter ridningen!

Nytt bete!

En semestervecka har redan gått! Det går fort... Igår var det vidrigt varmt på dagen, på kvällen kom lite svalare vindar in och gav hopp om ork! Jag jobbade Miroque i töm på förmiddagen och sedan flyttade jag ner stona till det nya betet. Nöjda brudar i en totalt överväxt hage som inte betats på ett par år, alltså mycket mat men inte så kraftigt gräs men det behövs ju betas av för att bli bättre. 
 
Tvättade några täcken med högtryckstvätten, det går rätt bra men känns som evighetsjobb när det är så många täcken och dessutom inser jag att det är många små hål och revor som skulle behöva lagas! Sen åkte jag upp på byn och skrev ut några papper på Ica och handlade lite, och gjorde sedan pastasallad till mat, lämpligt i värmen. Sen blev det en lugn eftermiddag i väntan på svalare temperatur.
 
På kvällen var det dags att skicka hem några hästar. Först Wille, jag red lite och visade att vi kunde styra runt träd och trava lite, och sedan satt ägaren upp och skrittade lite och kände på sin häst. Ni förstår känslan av att ha haft en häst ett par år och sedan få sitta på den första gången! När de hade åkt så dröjde det inte länge förrän nästa transport kom, då var det Åskars tur att åka. Han har ju bara varit här en vecka men hans gamla ägare ville köpa tillbaka honom så han blev såld! Lite tråkigt då det var en väldigt trevlig häst men så är det i den här branschen, väldigt snabba kast ibland! Kändes som det blev väldigt tomt här nu!
 
När de åkt så red jag och Linda ut en sväng. Visserligen sent men bra ridtemperatur och lite insekter, jag red Clarinett och hade Lemonaden som handhäst. Var mörkt innan vi var klara, tråkigt nu när det börjar bli mörkt igen, och nästsn midnatt innan jag var hemma. Blev två klämda mackor till kvällsfika, nu är det ny dag och jag har redan fodrat Nisses hästar och stoppat in en pålle som hamnat på fel sida stängslet. Nu ska jag göra ett ryck med mina egna hästar och allt som ska göras hemma!
 
Det blev inga roliga bilder i nya hagen för de bara åt...
 
 
 

Vilodag!

Bestämde mig redan i morse att det här skulle bli en lugn dag med hästarna, är alldeles för varmt för att det ska bli något vettigt i alla fall!
 
Joggade Szum lite i töm på förmiddagen, gav Bea kraftfoder och gjorde klart hagen vid nya betet, nu fattas bara ström där. Planen är att flytta dit hästarna i morgon, får se om jag lyckas med det.
 
Sen lång vilopaus. Följde med Nisse på hans betesrunda när han vattnar och kollar hästar, annars mest vilat, sovit, vilat... Fattar inte hur jag kan vara så seg och trött trots att jag bara vilat!?! Grillade också, det var väldigt gott. Gjorde ett litet kvällsryck, sorterade täcken hemma. Har typ 20 täcken som ska tvättas, 4 som ska lagas, några som borde impregneras och några som nog hamnar i soptunnan. Alltså lite jobb framöver! Sen tömkörde jag Dajmen, var ett tag sen sist men hon var helt med på vad det gick ut på, dock var nog både hon och jag mer fokuserade på insekterna ön vad vi egentligen höll på med...
 
Nu försöka sova i värmen. Hur fasijen överlevde vi förra sommaren? Och hur fick man något gjort då?
 
 

Årets varmaste dag?

Högtryck på vädret och lågtryck på mig... Jag brukar drabbas av lite höstdepression när kvällarna börjar bli mörka, så även i år och dessutom mycket oro för ekonomin och att allt är så trögt... Känns galet med höstdepp när det är högsommar men så brukar det vara, brukar bli bättre av att börja fixa inför hösten och vintern så jag går göra lite sånt framöver.
 
I morse var jag inte uppe jättetidigt men tillräckligt för att hinna lite innan värsta värmen. Red först ut Miroque en sväng i skogen, red Wille nere vid betet, travade lite på infarten och skrittade ut lite på grusvägen. Har hänt massor med honom sista dagarna och det märks flr hjärnan börjar bli trött. Databoxen börjar bli full och all information måste bearbetas! 
 
Sen red jag ut Clarinett och hade Lilla Grå som handhäst, Grå tyckte nog vi var galna dom skulle rida i värmen och tyckte att det var lagom att gå i Clarinetts svans och lufsa. Hon behöver dock jobba på konditionen hon med! Sen tog jag Bea i töm, och stängslade lite på nya betet men fick ge upp få det var för varmt.
 
I stället en dusch och så åkte jag och Nisse och åt thaimat. Vidare till några vänner för att titta på huset de rivit, och för blev vi några timmar på deras svala veranda. När vi kom hem var klockan 19 och vi hade huvudvärk båda två så vi kan oss lite. Min plan var att sova en halvtimme men det tog 3,5 timme innan jag kom till liv igen! Då fortfarande med huvudvärk men även ont i ögonen, som dessutom svullnat igen, och snorig! Vet inte om jag håller på att bli sjuk eller är allergisk mot något?
 
Jag har i alla fall kört kvällsrundan hos mina hästar och stängslade lite till då tempen är lite bättre nu, fortfarande lite kvar men inte så mycket utan räknar med att flytta din dit i helgen. Ska bli varmt i morgon med så lika bra att försöka sova så jag kanske orkar upp i morgon.
 
 
 
 Lilla Grå svampades efter turen, sen rullade hon sig och som ni ser så dammade hon rejält!
 
Bilder från Beas tömjobb:
 
 
 
 
 

Värmeböljan är här!

Även om det är trevligt med lite sommarkänsla så är det också jobbigt med värmen. Och bromsarna!
 
Jag fodrade Nisses hästar igår morse och sen jobbade jag några hästar. Först Chokladen som fick gå lite i töm, hon har vilat sen träningen i lördags när hon inte såg helt hundra ut och jag ville kolla hur hon ser ut. Även Lemonaden fick gå i töm, först lite trav på vändplanen och sen tömkörde vi ut på hyggen för att använda hela kroppen. Sen tog jag in Wasabi, planen är att jobba henne lite under min semester för att inte ha allt kvar i höst. Jag satte på henne kapsonen och longerade lite, sen fick hon testa att ha schabrak och täckesgjord, och jag la även på tömkörningsgjorden men utan att sätta fast. Hon verkar vara obrydd. 
 
När jag gett kraftfoder till Bea, eftersom Linda är bortrest, så åkte jag till andra betet och tömkörde Åskar. Han är tömkörd tidigare och jag testade styrningen och provade även att gå iväg en bit på grusvägen. Sen lite fil till lunch och så i väg på Hammarn och köpa stängsel, saltstenar och foder, även förbi Ica och handlade mat. Köpte färdigmarinerad kycklingfilé på halva priset som jag ungsstekte till middag tillsammans med potatissallad. 
 
Hade några lektioner på kvällen och hemma igen så red jag Wille. Vi styrde runt träden och testade även lite trav, lite tveksamt nu första gångerna men så brukar det vara. Blev kanske tre korta travförsök med några meter åt gången men definitivt en början! 
 
I dag var planen att rida innan värsta värmen men det är redan 23 grader!!! 
 
Wasabi longeras! 
 
 
 
Hon kommer att bli fin även om hon har mycket kostym kvar att växa i. 
 
 
Här provar hon tömkörningsgjorden!

Semestertripp!

Tre dagar semester och jag har redan panik över att jag inte gjort något på semestern, ingen nytta och inget roligt! Men i dag har jag och Clarinett varit på semestertripp i alla fall!
 
Jag började dock dagen med att först fodra Nisses hästar, han jobbar just nu och börjar tidigt, och sedan till mina hästar där jag först red ut Miroque. Lite längre tur i dag och även lite trav ute. Sen red jag lite dressyr på Grå för att värma upp inför eftermiddagen, och longerade Dajmen. Gjorde även lite pallträning med Dajmen, kommer ni ihåg hur det var i vintras när jag inte kunde stå på pallen bredvid henne? Eller ännu hellre i höstas när jag inte ens kunde sitta på pallen och mata henne med kraftfoder? I dag kunde jag i alla fall hänga på henne från pallen, flera gånger och hon var helt avslappnad och ingrn hjälp! Känns som några pusselbitar fallit på plats och snart rider jag nog henne med!
 
Sen åkte jag och Clarinett på dressyrträning! Ny, jättefin anläggning i dag men Sara som vanligt som tränare. Galet vamt att rida men gick ändå hyfsat, ändå stor förbättring sen vi värmde upp inför fredagens träning. Detta tyder ju bara på att det inte var hästen som var skev utan ryttaren, annars hade det nog inte blivit så stor förbättring på fem dagar. 
 
Stannade på Hööks rea på hemvägen och handlade upp presentkortet jag fick i julklapp! Blev en tröja och sadeltvål, alltid något. Sen köpte jag mat som jag åt i bilen sen, inte så glamoröst! Men jag är otroligt nöjd att bilen gått bra hela vägen! Nu sova, är tokslut!
 
Framskrittning med Brunflo kyrka i bakgrunden!
 
Innan träningen!
 
Hela anläggningen var jättefin, gillade verkligen dessa fina ligghallar:
 
 

Semestertider!

Det ska tydligen bli värmebölja, tycker att värmen som var igår räcker långt!
 
Jag tog grabbarna först igår. Red Miroque, han fick jobba på gården med mycket trav. Förutom att vi höll på stå på näsan en gång när han glömde lyfts på benen så gick det bra. Red sedan Wille, han skrittade jag runt träden i skogsdungen där nere vid betet. Var lite orolig hur Wille som har varit så vinglig skulle klara att gå mellan träden där det både är ojämnt, rötter och grenar att kliva över, men han hittade en helt annan balans och bjudning då det gick verkligen jättebra! 
 
Åskar testade jag först sadlar på. Den han hade med sig var lite för smal men min Hubertus som jag brukar ha på unghästarna låg rätt bra på honom med, den brukar ligga bra på många unghästar i början men sedan brukar jag få byta ut den då ryggen ändras rätt snabbt när de börjar jobbas. Sen passar sadeln inte alls mig men det är en annan sak. Jag longerade i alla fall Åskar med sadeln utan problem, han brydde sig inte om stigbyglarna heller. Sen red jag Szum, han fick först jogga lite på gården, jag fokuserade bara på sitsen, och sen skrittade vi ut en sväng i skogen.
 
Sen lite paus, stekte potatis, bacon och ägg till middag och det var inte alls bra, blev uppläst mätt och var tvungen att sova en halvtimme för att komma ur det, mådde halvdåligt hela kvällen sen. Härom veckan hade jag något liknande som sedan övergick i rejäl värk i höger sidan, då misstänkte vi gallan och det kan vara det jag kände av lite igår med... 
 
Kvällsrycket började jag med att longera Lemonaden lite med sadeln och sedan satt jag upp och skrittade lite!r två månader sedan jag åkte av och sedan dess har jag bara suttit upp en gång och det är också över en månad sedan. Bara lite skritt nu för att känna av henne och sadeln men det kändes bra, vi är på gång! Sedan red jag och Linda ut och klättrade lite med Clarinett och Bea. Avslutade med att köra hem Minna till Nisse, hon är såld och ska betäckas innan hon åker, och körde i väg en av Nisses hästar till bete. Peppar, peppar så verkar bilen gå bättre nu i alla fall!
 
Kvällen avslutades sent med äppelpaj till kvällsfika. Nu ny dag och nya utmaningar!
 
Miroque!
 
Wille i skogsdungen!
 
Jag och Lemonaden!
 
 

Första semesterdagen!

Första semesterdagen igår och duggregn nästan hela dagen, gör inget för det ska bli värmebölja nu. 
 
Jag var uppe tidigt trots semestern eftersom Beroza skulle flytta! I väntan på lastbilen så återställde jag hagarna hemma efter att jag gjort om de när hästarna var hemma och betade av lite över hela gården. Jag började städa lite i gästhuset som används som sadelkammare och fick en stor tvätthög med schabrak.
 
När Beroza åkt så jobbade jag Szum lite i töm och passade på att lära känna Åskar lite. Longerade honom lite för att testa, och det behöver vi träna mer på! Lugn och cool verkar han i alla fall. Sen lite fil till lunch innan jag red lite dressyr på Clarinett. Bara fokus på att jag skulle sitta rätt och hålla koll på min vänster sida, hon fick jobba i låg, rund form och kändes jättefin! Lilla Grå fick jobba lite i töm med lite samma tanke, rund form och påskjut med bakbenen. Sen red jag lite på Wille, tycker att jag kan säga rida nu när jag kan både starta, stanna och styra! Red några varv på gårdsplanen vid betet och även om det är väldigt vingligt så känns det bättre för varje gång!
 
Till middag kokade jag potatis och så åt vi rester sen grillningen, efter vi ätit kom del lite folk å det blev surr och kaffe. Sen åkte jag och hämtade en luftmassemätare på en verkstad i en by en bit bort. Lyckades byta den nästa själv! Nisse hjälpte mig att dra åt på slutet och jag hade fått en genomgång hur jag skulle göra, nu var det en enkel del att byta men det är ändå första gången jag själv byter något på bilen! Om jag har gjort rätt lär visa sig...
 
Sen kollade vi några ston och fodrade Nisses hästar, såklart nästan midnatt innan vi var klar. I dag har jag fått ställa in nästa veckas kurser pga för få anmälda, känns så jäkla tråkigt! Vad ska jag hitta på för att leva på och vad finns det för behov och intressen hos hästfolket här egentligen? Mycket att klura på under semestern!
 
 
Beroza väntar på lastbilen!
 
Några minuter senare åker hon mot Gotland!
 
Åskar väntar på att få jobba!
 
Och ett av Nisses fina föl! En bruksnordis!
 
 
 
 
 

Söndagen!

Jag var less igår förmiddag eftersom jag inte tog mig i väg på träningen, så tog en lugn morgon. Men inte helt oproduktiv för jag har förhoppningsvis lösning på bilproblemet. Dels verkar det finnas en sån där luftmassemätare på en verkstad här i närheten och de skulle ringa mig i dag. Och dessutom har jag en annan bil på gång, en likadan som har gått längre men är nybesiktad och servad, som jag får köpa billigt. Delvis tack vare att han som hjälpte mig att ringa på bilen, killen som hjälper mig ofta med bilarna, visade sig vara släkt med säljarens fru! Nu ska jag bara försöka få min bil att fungera fram till jag kan hämta den nya. 
 
När jag väl började med hästarna igår hade det redan hunnit bli varmt. Jag longerade Lemonaden först, provade ett par sadlar eftersom jag börjar bli sugen att rida snart igen! Sen åkte jag till andra betet, tömkörde Miroque i skogen och han hade det väldigt jobbigt med bromsarna trots att det blåste. Wille satt jag upp på ensam, och skrittade lite runt pallen. Det var väldigt tveksamma steg och bara några steg i taget, men det brukar det vara i början och det brukar släppa rätt fort. 
 
Sen skickade Nisse och frågade om jag skulle med och äta. Så upp på byn, åt en hamburgare och handlade (så glad att jag inte jobbade på Ica igår för det var rörigt). Sen kom Linda och vi körde upp Beroza till gården, inför hennes resa, och sedan red vi ut med Bea, Clarinett och Dajmen vid hand. Dajmen fick ha sadel och avsluta med lite pallträning! 
 
Sedan väntade vi in den nya hästen som skulle komma, en jättesöt fjording som är 3 år och ska ridas in, Åskar. När han hade anlänt så tog jag, Linda och Nisse och grillade! Blev sen middag men gott med fransyska av älg, stripes, tzatziki och sallad, sen köpt kladdkaka och grädde till efterrätt. Sista jag gjorde var att åka och kolla så allt var lugnt hos hästarna. 
 
Sadelprovning!
 
Longering med sadeln, det är samma sadel som jag har på nästan alla hästarna.
 
Dajmen innan skogsturen!

Bilproblem igen...

Det går troll i Saraträning och trasiga bilar för mig! I augusti i fjol stod jag utan bil när startmotorn rasat på Kian ett par dagar innan träningen, i januari var det bromsarna på släpet som inte ville släppa förrän kvällen innan, och nu är det dags igen. Känns som att det är en vana att rida ungefär hälften av de pass jag bokat och betalt för! 
 
Igår kom först Berozas ägare på besök, hon skulle säga hej då till Beroza som ska flytta till Gotland på måndag och hämta, och lämna, lite grejer. När hon åkt så red jag Miroque, vi red lite på ett uppväxt hygge där vi styrde runt på osynliga stigar. Han tycker att det är lite jobbigt att gå i väg från de andra hästarna så det behöver han träna på! Sen kom Linda och hjälpte mig att skritta lite på Wille. Det går bra, om än vingligt, så nu är nästa steg att kunna göra det själv utan Linda.
 
Sen jobbade jag Bea i töm innan vi lastade in Grå och Chokladen i transporten. Vi hann inte långt innan vi insåg att bilen gick skit! Stannade hos Nisse där en vän som är bra på bilar tittade på den och slog lite på luftmassemätaren.  Efter det gick bilen bra ända till Sollefteå! Sen gick den väl något sämre resten av vägen men vi kom fram!
 
Red Lilla Grå först, hon var lite spänd först men det släppte fort och hon var riktigt fin sen! Speciellt nöjd är jag med att vi fick till en bra galopp där hon var riktigt ridbar! Sen Chokladen var inte alls på hugget och varken kändes eller såg helt hundra ut. Henne finns det mycket att fundera över nu, alltid är det något.... Hemresan blev en mardröm! Med nöd och näppe tog vi oss upp för backarna mot Sollefteå! Vi körde en kvart-tjugo minuter åt gången då vi insåg att bilen gick bättre när den fått stå några minuter. En lång seg resa i värmen men vi kom hem, hästarna höll sig lugna trots att Lilla Grå inte är jätteförtjust i att stå på släpet. När vi lämnat hästarna i hagen igen hade Nisse köpt hem pizza till oss och det var efterlängtat!
 
I dag var det ju meningen att jag skulle träna igen, men jag gör inte om gårdagens mardröms resa! Så tråkigt att missa träning när Sara äntligen är uppe, så trist med trasig bil och jag skulle dessutom ha träning jag med på hemvägen. Men nu är det så här och jag får fokusera på att fixa för att Beroza ska åka i morgon och för hästen som ska komma i kväll. 
 
Jag önskar verkligen att det ska vända med allt så det börjar komma in mer pengar så det ska bli lättare att komma i väg på träning och tävling, behöver verkligen det för att utvecklas och ta till vara på mina fina hästar! Men just nu ser det lite trögt ut både med lektioner och kurser i sommar tyvärr, önskar att jag kunde komma på en smart affärsidé inom häst...
 
 
Miroque efter ridturen!
 
Linda och prinsessorna efter träningen, jättefin ridplan som ägs av en idrottsförening! Verkar vara ett bra upplägg och banan låg mitt i byn, tänk om fler idrottsföreningar tänkte lika så kanske ridsporten skulle bli mer synlig?
 
Det är har-ungar nere vid betet hos stona, de är så söta!

Äntligen, äntligen semester och träning!

Äntligen semester och semestern kickstartas med tre dagar dressyrträning!
 
Åkte direkt från jobbet och lastade Clarinett, och red en nästan magisk träning. Och vips var kaoset på Ica bortblåst, i dag var vi två kort på personal och det på en fredag!
 
Jag började träningen med en ganska ovillig Clarinett och allt kändes skit! Men det behövdes inte mycket så travade hon som en miljon igen! En vänster sida som skulle fram och lite justering på formen och tänket och känslan var helt annorlunda! Nu längtar jag till resten av helgens träningar och hoppas på att bilen håller ihop! Den hotade lite om annat i kväll...

Nära semester!

Bara en arbetsdag kvar på Ica innan semestern därifrån! Även om det är mycket hemma även sen så ska det bli skönt med några veckor ledigt från kaoset på jobbet! Igår var vi en kort och i dag är vi också en kort! Och då är det ganska stressigt även om vi är alla...
 
Igår jobbade jag kväll, så jag red dressyr på Clarinett och Grå först, och longerade Dajmen med sadel på. Var ju några månader sedan hon hade sadel nu men det var helt odramatiskt. 
 
Sen efter jobbet så skulle jag plocka upp Linda på hemvägen, hade Nisses bil och när jag vände hos Linda fick jag motorstopp och sen startade inte bilen mer! Förra veckan när jag lånade bilen så gick generatorremmen av och då startade den inte heller. Den bilen gillar inte mig! 
 
Lindas pappa skjutsade oss, vi red ut en liten sväng med Chokladen och Bea och sen åkte vi och testade bilen igen. Självklart startade den direkt när Nisse satt bakom ratten. Klockan var över midnatt innan vi hade fodrat, och då hade jag inte hunnit allt jag ville ändå! Behöver nog lite semester nu så jag hinner med lite mer!
 
Choklad-öron på tur i kraftledningen!
 
Puss på dig!
 
Fick precis ett sms att ytterligare en är borta i dag!

Åsk-onsdag!

Återigen en intensiv dag, där jag egentligen inte hunnit med så mycket...
 
I morse väntade jag på att veterinären skulle ringa och meddela tid för Berozas besiktning, medan jag väntade på det då började jag stängsla på ett nytt bete. Självklart hade jag köpt för lite stängsel, det var mycket större än vad jag trott så jag måste investera i mer stolpar och tråd. Men jag har i alla fall börjat!
 
Sen fick Lemonaden gå galopp-programmet i lina innan jag borstade av Beroza och åkte upp och mötte veterinären. Berozas besiktning gick bra, trots att det var hett och massor av broms. Det var varmt att springa med henne men det gick bra och Wille hjälpte till att peppa oss genom att springa med i hagen bredvid... När veterinären åkt testade jag att rida ut en liten sväng med Miroque. Han var lite tveksam till att gå in i skogen ensam men gjorde det med lite tålamod, tyvärr var han rejält irriterad på alla insekter och bromsar så det blev en väldigt kort tur. 
 
Förstår att hästarna var irriterade, bromsarna var hemska och luften tryckande, och mycket riktigt så efter att jag även hade tagit Chokladen lite i töm så brakade regnet loss och sen regnade det och åskade hela eftermiddagen och halva kvällen. Jag duschade, stekte pannkakor och åkte sedan och jobbade en halv dag på Ica. När jag klev ut från jobbet så regnade det där men hemma var det uppehåll och Linda hjälpte mig att skritta lite på Wille! Han är väldigt stor och vinglig, känns som att han ska tippa på näsan när han går! 
 
Kvällsfikat  blev chips och dipp, inte så nyttigt, nu har Nisses hästar fått kvällshö och det var dags att sova för längesen! Två dagar till semester!

Långa dagar!

Tur dygnet är långt för jag hinner ju ingenting tycker jag!
 
Igår red jag först ut med Clarinett och hade Chokladen som handhäst, hon är jättebra att ha dom handhäst men hon och Clarinett smågnabbar hela tiden, precis som syskon! Vilket de i och för sig är också med samma pappa, Canterbury. Sen red jag lite dressyr på Grå innan jag åkte till det andra betet och tömkörde ut Miroque i skogen! Det är bra förberedelse inför jag ska rida ut honom sen. 
 
Snabbfika och i väg på Hammarn och köpte stängsel och foder, sen snabbmiddag och i väg på lektioner. Sist på rundan red jag Miroques mamma, jättetrevlig häst som jag ridit några gånger tidigare, och när jag precis suttit av ringde Linda och en häst var ute! Även om det var lugnt då så ville jag ju hem och laga hagen, men när jag svängde in hos Nisse för att hämta stolparna jag köpt då var det två hästar lösa där med!! 
 
Stoppade in de hästarna, fixade i ordning min trasiga hage och tömkörde Wille en sväng i skogen också. Klockan var 22.30 när jag åkte från betet, men Nisse var inte klar så en klämd macka till kvällsfika och sen fodrade jag hans hästar medan han lagade sina hagar. Vid midnatt var vi klara, som vanligt alltså!!
 
Clarinett och Chokladen på tur!
 
 
Wille jobbar i töm! Den här hästen kommer bli snygg!
 
 
 
 
 
Härliga kvällar!

Måndagen!

Måndagen passerade snabbt förbi!
 
Jag tog grabbarna innan jobbet. Wille och Miroque longerade jag först, nytt ställe och dessutom hade de nog ätit en del under natten så de kunde vara bra att jogga igång lite. Sen jobbade jag Wille från marken,chick bredvid, vid sadeln, och styrde, stannade och startade. Detta är betydligt lättare på en mindre häst än vad Wille är men det gick det med. Även om hästarna är tömkörda så är detta en bra förberedelse för ridning. Jag satt även upp på honom några gånger vid pallen och stod i stigbygeln och gick lite. 
 
Miroque skrittade jag lite runt de träd som är nere vid betet. Med honom har jag precis börjat använda skänkeln när jag startar honom så det blev många halter och igångsättningar också. I början använder jag rösten och ett kort spö som jag petar lite med, och så sen så småningom lägger jag till skänkeln. 
 
Szum fick jogga lite i töm, och sen duscha och fika innan Ica-jobb 12-20. När jag åkte från jobbet så regnade det, men jag jobbade ändå Lemonaden i töm och hon börjar bli riktigt rörlig!
 
Nu ny dag och nya tag!
 
 
Wille longeras!

Tacos och rosé!

Och om det inte vore nog med allt annat så är jag ju förkyld också!!
 
I dag red jag Chokladen innan jobbet, lätt dressyr på gräsplanen. Tycker att hon återigen är mer spänd i kroppen, känns i ridningen i början men jag kan rida ur det och hon släpper men det bekymrar mig även om det bara är lite. 
 
Sen efter jobbet så gjorde jag, Linda och Nisse en liten hästflytt och tömde gården på hästar. Körde ner flest Beroza, sen Wille och sist Miroque och Szum ner till det bete där stona gick tidigare i sommar. Ingen lång resa men lite stök är det ju alltid, hästarna skötte sig dock utmärkt. 
 
När det var gjort firade vi att Linda fått semester, första riktiga 4 veckors semestern någonsin för henne, med tacos och rosé vin. Själv har jag 4 dagar kvar att jobba...
 
Flickorna var trötta i morse! Chokladen, Wasabi och Minna
 
Chokladen var inte så sugen att jobba....
Miroque och Szum på bete!
 
Wille var det lite mer fart på och det blev inga bra bilder!
 
 
 
 
 

Kaos-lördag!

Gruvade mig rejält för denna dag på Ica, men det gick ju det med! Anledningen till att det kändes gruvsamt var att vi har många sjukskrivna i personalen så det var i kassan jag, en tjej som bara jobbat två halvdagar och testat kassan och chefen som typ aldrig sitter i kassan... Det var stressigt och rörigt, men det gick! Och nu bara 5 dagar kvar till semestern!
 
Innan jobbet så tog jag Lilla Grå i töm, hon ser jättefin ut nu och har kommit upp lite i formen. Efter jobbet och middag så började jag och Linda med att hänga på Wille. Vi höll till vid stallet och där lutar det lite, unghästarna har ofta lite svårt med balansen i backarna när man rider i början. Wille är stor och gänglig, och har dålig lite balans vilket ju inte är konstigt, så det var bra träning att hänga på honom i backarna! Sen satt jag på honom ett par gånger på halt. Jag tycker att det är viktigt med unghästarna, och speciellt dessa stora, gängliga och överrörliga unghästar, att de verkligen får tid att hitta balansen med ryttare och får styrka att bära sig rätt. Här får man inte ha bråttom utan ge dom tid och förutsättningar, det tjänar man på sen med hållbara hästar. Jag personligen vill jobba mycket med skritt i skogen för att bygga upp dom och jobb i tex töm utan ryttare. Och det är nog ännu viktigare med viloperioderna för dessa stora hästar. Sen får man se upp för även mindre hästar kan vara gängliga och obalanserade och behöva extra tid och jobb!
 
Sen åkte vi ner till betet och red ut med Bea, Clarinett och Lemonaden som handhäst. Lemonaden musklad på sig, ryggen är mycket mer avspänd och rörlig och jag börjar bli sugen att rida igen!
 
Hann skriva några fakturor och till kvällsfika långfil och jordgubbssylt som jag hängt upp mig på nu, så gott! Nu ladda om inför i morgon på Ica!
 
Lilla Grå i hagen!
 
 
Chokladen och Wasabi är rätt lika varann. Chokladen är fortfarande större men det är nog en tidsfråga!
 
 
 

Fredagsrace!

Sex arbetsdagar kvar till semestern, har lite ont i magen inför morgondagen på Ica men det löser sig säkert det med! 
 
I dag red jag först Miroque på banan, vi tränade på traven och i dag avancerade vi lite och även styrde och bytte varv i trav! Testade även att trava över bommar, men han tappade lite balansen och saktade av över sista bommen, men han försökte bra i alla fall! Sen red jag även lite dressyr på Szum, som kändes jättefin i traven men låser sig lite i galoppen, innan det var dags för Ica!
 
Efter jobbet så nattade jag bara hästarna, drack en cider och tittade lite på PS I Love u som gick på TVn, har sett vissa delar av filmen säkert 6-7 gånger men aldrig början av den! I dag lyckades jag se en ny bit i början av filmen! Jag är ingen filmtittare...
 
 
Miroque efter ridpasset:
 
 
 

Nedräkning!

I dag är det en vecka kvar till jag får semester! Men även 7 arbetsdagar... I alla fall nedräkning nu, skönt för det är kaos på Ica, som vanligt fast värre! Igår dejtade jag och Linda på morgonen och red ut med Bea och Grå, det var ganska morgontrötta hästar vi hade... Sen red jag Chokladen lite nere vid betet, ville se om hon kände av sitt bitmärke under sadeln men ingen reaktion. Hon är ju rätt känsligt, lätt underskrift, så det var bra. Skrittade även ut en liten sväng med Clarinett och med Dajmen som handhäst! Första gången för Dajmen och det gick jättebra, som en vilodag för Clarinett medan Dajmen hade mycket att ta in på den korta turen och var trött sen. Avslutade med att longera galopp-programmet med Lemonaden.
 
Fixade lite med hagar innan jag åkte till Nisse. Där sadlade jag en häst som jag lovat att träna uppsittning med, den här gången gjorde jag bara mina förberedande uppsittningsövningar och testade lite, hade inte pallen med mig men han verkar cool. Sen gjorde jag pizza till mat och åkte i väg och hade lektioner, det är verkligen härligt med finväder då. Så mycket trevligare att kunna ha linne än på vintern när jag är dom en Michelingubbe och ändå fryser!
 
Det är tur att det snart är semester för det behövs! Är så trött och sliten, och igår kväll bröt jag ihop lite lätt av ingenting vilket brukar vara ett tecken på att det är lite mycket... Men ett sista ryck på en vecka nu!
 
 
Clarinetts hals igår!
 
Dajmen!
 
Flickorna vid trädet! Dajmen till vänster och Clarinett på höger sida.

Sommarkänsla!

Sommarkänsla i dag också, med värme och bromsar! 
 
Jag tänkte börja med Chokladen men hon hade blivit biten precis i sadelläget så hon fick vara, jag tror att det är en häst som bitit henne och jag tror att det snart är borta. I stället red jag ut Clarinett och galopperade uppför backarna, konditionen är verkligen urusel! Avslutade nere hos stona med att tömköra Lemonaden, hon var lite seg först men sen jättefin! Börjar hända mycket med ryggen på henne nu! 
 
Fortsatte på gården med att tönköra Miroque i skogen! Han behöver testa på att gå genom grenar och på ojämn mark och det fick han verkligen träna på i dag! När vi kom tillbaka från skogen så fick han jobba lite i trav på volt på gården. Red sedan Szum lite innan jag skulle åka därifrån, och då startade såklart inte bilen!! Hade Nisses bil och generatorremmen hade gått av! Fick dock snabb hjälp så det löste sig.
 
Spaghetti och köttfärssås till middag och sen städade jag undervåningen innan jag tog Wille. Han fick longera med inspänning och sen lite pallträning där jag bland annat tränade på att lägga över benet över ryggen! Wille försökte gosa med mig samtidigt som jag stod i stigbygeln, det fungerade lite sådär.
 
Nu är det dags att sova igen. Hoppas på ny energi i morgon för nubi kväll känns det lite jobbigt allt...
 
Lemonaden i töm:
T

Sommarvärme igen!

Äntligen lite sommarvärme! Dock tyvärr i kombination med förkylning...
 
Så det blev en ganska lugn dag ändå. Började med att longera Dajmen, hon har haft en och halv månads vila efter unghästtestet och egentligen brukar mina få vila hela sommaren efter men då jag vill sälja henne så ska jag försöka göra ett ryck med inridningen. I dag longerade jag lite utan grejer bara för att komma igång lite!
 
Sen jobbade jag Chokladen i töm och i dag utan spänningar. Och red ett lättare dressyrpass med Grå. Gjorde sedan ett ryck på det andra betet och gjorde om en stor hage till tre mindre innan middag och lite paus.
 
På kvällspasset tog jag Szum i töm, red Miroque och tränade trav. I dag travade vi över ett varv åt båda håll på banan, så duktig!! Och Wille longerade jag först och sen kom Linda och hjälpte mig att hänga på honom! Sen åkte vi ner till betet och Linda red dressyrträning på en gräsplätt där. Det behöver inte vara så flaschigt jämt! Jag har haft träningar på alla möjliga och omöjliga ställen och de första åren var det väldigt få som faktiskt hade en ridbana att rida på! 
 
Dajmen uppställd under trädet!
 
Longering!
 
 
 
 

Måndag morgon!

Måndagmorgon och regn! Dessutom ett par pållar på fel sida stängslet, Chokladen kastade sig och rätade ut en grimskaftshake och fick gjordtvång när jag tömkörde. Och jag var genomblöt redan innan jag hade börjat med Chokladen... Ingen bra start på dagen!
 
Chokladen var väldigt spänd i dag, kanske hon skulle ha haft täcke i natt? Men hon kastade sig bara en gång och inget mer sen, sist hon kastade sig gav hon sig inte förrän hon kom lös och då hade hon slagit sönder hela bringan. När jag började tömköra så fick hon gjordtvång när vi kom till traven, inte bara en gång utan flera, och hon gick nästan över. Men det släppte och hon jobbade på ganska bra sen. 
 
Sen kom Linda och vi red ut Clarinett och Bea på grusvägen i regnet och travade en massa!  Nu är det kondtionsträning som gäller! Så snabba bud med dusch, fika, skjutsa hem Linda och så Ica! Där var vi i vanlig ordning en kort och fullt ös. Jobbade till 20, sen longerade jag galopp-programmet med Lemonaden, och så blev det varma mackor till kvällsfika! Dagen slutade bättre än den började i alla fall!
 
Lemonaden fick prova ett täcke som jag köpte begagnat för någon vecka sen.

Sköna söndag!

Ledig dag i dag så unnade mig sovmorgon och en frukost med rostade mackor, kokta ägg och kaffe!
 
Sen började jag med att jobba hästarna på gården. Wille longerade jag och gjorde förberedande uppsittningsövningar och pallträning, så nu har jag hängt på honom på halt i alla fall. Det gick bra så nu tar vi hjälp några gånger så jag kan hänga i skritt och börja sitta. Sen jobbade jag Szum i töm och tömkörde Miroque ut en sväng. Han behöver se världen lite och nu har han i alla fall sett grannens gård! Vi gick ner dit och jobbade lite trav på lägdan och sen en annan väg tillbaka.
 
Jag gjorde rabarber och jordgubbskräm till lunch och sen kom två ston till Nisse på betäckning, lite pyssel med dom och det ena stort betäcktes direkt. Sen åkte vi upp på byn för att äta och tanka, jag hann även med en snabb kopp kaffe hos Paula innan Linda kom och red. Vi skrittade ut Bea och Grå i kraftledningen, och sen longerade jag Chokladen, var egentligen meningen att jag skulle tömköra men gjorden och tömmarna var såklart kvar på gården. En del av mina hästar har haft lite semester sista veckan då jag haft fullt upp men nu är de igång igen! Verkar bli inte lugnare till veckan så jag ska försöka dra igång mina semester projekt redan nu, dvs Dajmens inridning och lite jobb med Wasabi! Sen får vi se hur mycket som jag hinner med... 
 
Alla hästar är nattade, jag fick ont först i magen och sen ryggen, började lite redan i morse men blev värre i kväll. Men fick lite magmedicin av Paula och en Ipren så det känns lite bättre nu i alla fall... Ska försöka sova bort det nu!
 
Ute med Miroque!
 
 
Utsikt från kvällens tur!
 
 
 
 

Dressyrträvling!

Först tänkte jag ge upp tävlandet helt, vilket jag ju egentligen nästan gjort sista åren redan, men jag tror kanske att jag ska ge det några chanser till! Men jag hoppas verkligen att det lossnar nu...
 
Dressyrträvling med Clarinett i dag men eftersom jag inte startade förrän senare på dagen så tömkörde jag Wille först. Han är tömkörd sedan tidigare men jag ville checka av lite och se hur vi samarbetar, gick rätt bra ändå. 
 
Sen packade jag in allt i bilen, flätade Clarinett, plockade upp Elise på vägen och åkte mot det som egentligen är min hemmaklubb (men tävlar för Nylands Hästsportlag i år eftersom jag är mest där) och dressyrträvling LB:2. Med facit i hand så tog jag ut Clarinett alldeles för tidigt! Jag trodde att hon skulle vara spänd, okoncentrerad och tjafsig, och hon började direkt med att bli rädd för en människa och stirrade och blåste... Men all spänning försvann när jag började rida henne, och hade jag fått starta när jag hade ridit henne en kvart så hade det nog gått bättre. Då var det mer än en halvtimme kvar till min start! När det var dags var Clarinett trött och seg, ögon föll nästan igen på henne när vi stod stilla, för denna sommar ovanligt varmt och kvavt gjorde det inte bättre och hon blev bara längre och lägre i formen ju längre jag red. Usla poäng men vi kom igenom programmet. Mer konditionsträning behövs! Misstänker också att hon sovit dåligt när hon stått i egen hage sista dagarna. 
 
Vi stannade och fikade och tittade innan hemfärd. Sen longerade jag galopp-programmet med Lemonaden innan tidig nattning av hästarna. Vi gjorde middag, åt glass till efterrätt och nattade Nisses hästar, och segade i soffan... Nya tag framöver!
 
Nyflätad i väntan på lastning!
 
Elise fotade under dagen:
Väntan, och där såg Clarinett ganska pigg ut!
 
Från programmet
 
 

Fredagsbesök!

Ica-dag, fredag och fullt ös! 
 
Efter jobbet så bytte jag snabbt om för Beroza fick besök ända från Gotland! Såklart öppnade sig himlen samtidigt som vi sadlat! Även om vi väntade ut den värsta skuren så var det ju väldigt typiskt, vi hann bli blöta och solen tittade fram igen när vi var klara! Det gick i alla fall väldigt bra både för mig att visa henne och tjejen att rida, och jag tror att ett visst tycke uppstod! 
 
Sen trimmade jag även Clarinett lite inför morgondagen, och tvättade henne i regn. Hon trodde nog jag var knäpp som drog fram vattenslangen i regnet! 
 
Avslutade dagen med jordgubbspaj, av jordgubbar jag tagit hem från jobbet, och film på TVn. Nu omladdning för i morgon!

Livet på landet!

Alltså man ska väl inte bli förvånad egentligen, men man undrar ju om det verkligen kommer gå att bo och verka på landet i framtiden?
 
Ica-jobb 12-20 i dag, så jag började i stallet. Jobbade Beroza i töm, hon var jättefin! Och sen red jag Miroque, han red jag ut från banan och styrde runt träd! Det gick jättebra, han tyckte att det var roligt men det bästa var nog alla löv man kunde försöka tjuva till sig! Sen tog vi och testade lite trav på banan också! Bara några korta sträckor i dag men han förstod vad det gick ut på! 
 
Efter jobbet så longerade jag galopp-programmet med Lemonaden, fast lite kortare intervaller, och där var det meningen att dagen skulle vara slut. Men Nisse gjorde hage fast klockan var över 22, detta pga av att några kört cross i en av hästhagarna och skrämt ut hästarna på vägen!!!  Jag behöver inte säga vad jag tänker va? Ofta funderar jag på hur det har blivit att ha djur och driva verksamhet på landet. Det ska vara fint med betande hästar och öppna landskap, men inget går störa friden och alla har rätt till allt. All vett och bondförnuft verkar vara bortblåst!
 
Miroque tränar styrning!
 
Lemonaden hade publik i kväll:
 
 

Power nap!

Minusgrader på sina håll inte långt härifrån i natt, i början av juli!!! Den globala uppvärmningen håller sig härifrån!
 
Jag började på gården med att longera Wille med sadel, det gick bra så jag gjorde även lite förberedande uppsittningsövningar och dessutom testade jag att stå lite på pallen. Han är saselvan, longerad och tömkörd. Sen red jag Beroza, hon var lite överpigg i början men bjöd sedan på en jättefin ridkänsla som jag hoppas håller i sig till helgen när det är provridningar. 
 
Sen ner till betet och lastade Clarinett, vi åkte upp till ridskolan och red lite. Jag har anmält oss till dressyrträvling i helgen och tycker inte alls att vi är förberedda och tränade, men nu har vi i alla fall ridit igenom programmet på rätt bana. Hon, vi, har dålig kondition ochh känns lite stel, men även stelheten kan komma från ryttaren, men det kändes ändå hyfsat att rida igenom programmet.
 
Hemma igen var det bara att göra mat och sen i väg på lektioner. Tillbaka igen hämtade jag upp Nisse dom följde med till betet och slog på en tappsko på Bea. Sen nattade vi alla hästar på båda ställena och glass till kvällsfika. Nu sova, vilket är efterlängtat! Jag var tvungen att stanna på väg till första lektionen och sova fyra minuter! Blev sjukt trött men några minuters sömn gjorde susen och jag var betydligt piggare sen! En riktig power nap!
 
 
 
Wille under longeringen i dag!
 
Och Clarinett på dressyrbanan!

Kaffe-tisdag!

Jag är inte avundsjuk på de i Europa som har 40 grader varmt men visst vore det trevligt att kunna jobba utan jacka på sommaren?
 
Besiktade bilen i morse, var nervös om jag ens skulle få köra därifrån och därför ganska positivt överraskad. Den fick visserligen 7 tvåor, men det mesta skitgrejer dom lampor och sen de saker jag visste sedan tidigare. Känns nog värt att laga bilen ändå!
 
Sen jobbade jag lite hästar på gården. Först red jag Miroque lite på banan, nu känns det som nästa steg är att börja kunna komma ut från banan! Och så traven också men det är inte så långt bort! Red även Beroza, med henne fick jag jobba med takt och tempo. Sen försökte jag lära känna Wille den nya hästen lite genom att sätta fast honom vid stallet, borsta och så la jag på ett par sadlar för att kolla vart vi ska börja.
 
Sen blev det mat på byn och kaffe hos Paula med familj, blev ganska många koppar kaffe och mycket surr men till slut kom jag igång med kvällspasset nere hos stona. Longerade Lemonaden galopp-programmet light, har en plan att hon ska få jobba med det lite för att få ordning på ryggen och kroppen. Men hon känns mycket mjukare i ryggen nu! Sen jobbade jag både Bea åt Linda och sen Clarinett i töm. Avslutade med mer kaffe hos en annan granne på byn. Känns som att det blivit mycket kaffe i dag!
 
Clarinett i kvällssolen!
 
 

1 juli!

Igår morse var det sol och 20 grader varmt, kändes lite bittert eftersom jag då skulle jobba och jag varit ute hela helgen i kylan. Men finvädret gick över igår med...
 
Jag jobbade Beroza lite i töm på morgonen innan jobbet, hon har haft ett par veckors vila men till helgen kommer det några och tittar på henne, hon är ju till salu, så det är dags att komma igång igen.
 
Sen hann jag bara hem från jobbet på kvällen då bröt det ut ett rejält åskväder! Dom tur var hann det dra förbi innan det kom en häst till gården. En jättefin treåring som ska ridas in, Wille. 
 
Efter att han var lämnad tog jag in Miroque för lite jobb och givetvis öppnade sig himlen igen! Ingen åska denna gång då jag gjorde ändå ett longeringsjobb med honom. Sen var jag genomblöt så det fick bli en dusch och klämda mackor till kvälksfika. 
 
Nu ska jag i väg och besikta bilen, håll tummarna att jag i alla fall får köra den därifrån!
 
Nya hästen!

Sommarträningsdagarna är över!

Dag två på sommarträningsdagarna igår, ingen värme och lite regn men egentligen ganska bra ridväder.
 
Jag red Lilla Grå på morgonen, och kollade alla hästar och gjorde paj till eftermiddagen, innan kursen drog igång. En ganska lugn kursdag dock, en dressyrträning på förmiddagen och sen teori och lunch, efter lunch en hoppgrupp och sen mer teori och fika. 
 
När alla åkt så ledde jag och Linda hem Miroque och Szum innan vi red ner Clarinett, Lilla Grå och Bea till betet, jag red Clarinett och hade Grå vid hand. Tanken var väl egentligen att göra mer sen men vi var trötta och blöta av regnet så Linda följde med mig hem och vi åt rester sen helgen som mat.  Nu laddar jag för n ny vecka!
 
Roligt med kurser men intensivt!
 
Från hoppningen igår!
 
Mina hästar när vi ridit till betet!

RSS 2.0