Bergsklättring!

I dag har jag haft en ledig dag, tyvärr hann jag knappt märka av det lediga!
 
Började med att tömköra Generalen, han såg ut som vanligt igen och rätt fin i formen med tanke på att det var en vecka sen han jobbade sist. Det är bra, nu jobbar vi vidare! Sen fick även Prins jobba i töm, med honom jobbade jag mest med formen, att få ut halsen och fram nosen. 
 
Sen var det stängsling på schemat och utsläpp i ny hage, alltid lika roligt! Inte att stängsla då men belöningen är när man får släppa hästarna i ny hage och på nytt bete! Först är det full galopp runt i hagen och sen äter dom så det står ut genom öronen på dom! Hann upp på byn en sväng för at äta och handla men att åka på banken får jag skjuta på någon dag, de stänger ju så tidigt (klockan 15) och det tog längre tid med hagen än vad jag hade tänkt mig...
 
På kvällen red jag och Alida ut med Szum och Tant. Vi hade fått tips om en ny väg som skulle ta oss ner till älven, lite skeptisk var jag då jag innan fått höra att det är väldigt brant där. Men eftersom vi vill ha fler ridvägar nere vid betet så tog vi och testade. Och visst var det en rejäl acke, dessutom i kombination med stundtals smal stig och mycket grenar, men det var fullt ridbart och även Szum som kan ha svårt att kordinera sin kropp i ackarna gick där utan prolem. En sagolik utsikt och vi kom ner till älven, där finns kilometervis med skogsväg som till stora delar är sand under gräset. Helt perfekt! Tänk vad vi ska rida i sommar och tänk vad välmusklade hästar vi kommer få av all klättring! Jag var helt salig efter turen, och Szum var rejält trött! Det här kommer vara så nyttigt för honom, undrar bara om han orkar med dressyrträning i morgon?
 
Alida hjälpte mig även skritta lite på Pålstina, i dag var hon hur cool som helst men så var det ingen publik heller. Nästa steg är att rida ut med sällskap! 


Bilder från dagens betessläpp:
Szum spanar!
 
Tant opch Szum, dom lär inte svälta ihjäl! Mycket mat är det!
 
Pålstina nästan försvinner i gräset!
 
Det verkar hända något spännande där borta...
 
 
 
 
 

Kundvård!

I dag har jag varit den fikande ridläraren! Det är viktigt för kontakten med kunderna, alltså kundvård, dessutom gillar ju jag fika... Annars har jag varit en dålig ridlärare i dag, jag tycker nämligen att en ridlärare som inte kan prata inte är någon bra ridlärare och i dag har jag haft ännu mindre röst än jag hade igår...
 
Började dagen lite segt men hann ändå med lite stängsling innan Alida kom och red. Vi red ut på Tant och Szum, Tant tyckte nog mest det var en lugn promenad medan Szum var trött efter att ha travat uppför en lång backe. Dom har lite olika syn på det här med arbete... Sen dök hovis upp och då passade jag på att låta henne sömma om en av Szums skor som hade börjat glappa lite. Fick även hjälp så jag kunde skritta lite på Pålstina som dagen till ära var lite till sig över all pulik. Förutom Alida som höll i så var ju hovis där plus Alidas kusin, spännande värre tyckte Pålstina. Tydligen ska man långt in i skogen för att få miljöträning! I alla fall så är hon skrittad på nu och det var inga prolem!
 
Efter att ha mutat hovis med lite kaffe så kollade hon på Generalen. Han var helt oöm nu så hovbölden har nog gått ut utan attjag märkt det, så vi gjorde inget åt det utan jag provar att sätta i gång honom nu. Håll tummarna att det var det som krånglade och att det ska fungera nu! Red även Prins, på banan och jobbade lite med formen, lite sidvärts och galoppfattningarna. Stundtals springer han fint som en liten dressyrponny!
 
Och på kvällen sen var det då lektioner igen, utan röst. I första stallet var det en av ryttarna som fyllde år och bjöd på tårta och paj. Och sen blev jag även bjuden på go fika på nästa ställe, det är bra med kundvård!

Röstlös!

I morse när jag vaknade hade jag mer elelr mindre tappat rösten, jag låter ungefär som om jag har druckit whiskey i en vecka... Väldigt opraktiskt om man ska ha lektioner eller ska försöka prata med folk...
 
Rd ut med Prins i morse. Vi red på byn och det var massor att titta på, hästar i en hage, kor (läskiga!), brevlådor och bilar. Hästarna var grannens unghingstar opch dom tyckte inte Prins var någe läskiga för han gnäggade efter som hela vägen hem och försökte flera gånger vända tillbaka till dom! Han tyckte nog att han hade fått nya kompisar!
 
Sen hade jag lektioner hela eftermiddagen och när jag kom hem var det snaa ud att byta om för att åka på crusing! Vi åt först pizza och sen var det spaning på byn resten av kvällen. Tyvärr sa min rygg upp sig och i kombination med min tappade röst (som gjorde att jag knappt kunde prata med någon) och huvudvärk så kändes det lika bra att åka hem! Nu sova!

Fredagstävling!

Fredag i dag fast det känns som lördag!
 
Började med att rida Szum, vi red ut en sväng och han var väldigt laddad i dag. En gång satt jag väldigt löst, vi travade och jag vände mig om för jag tyckte jag hörde en bil, precis då får Szum syn på en farlig tallgren och kastar sig åt sidan! Som tur var höll jag mig kvar! Sen fortsatte jag arbetet med Pålstina som nu är sutten på, inte bara en gång utan ett par! Det gick hur bra som helst!
 
Efter att ha putsat grejer, packat och fixat åkte jag och Tant på tävling! Vi plockade upp Alida på vägen och sen åkte vi till Timrå! Vi hoppade 0,90m och 1m, i första klassen var Tant odräglig laddad. Hon drog i full fart mot hindren på framhoppningen, kunde omöjligt skritta och örjade fåna sig vid insläppet. På banan var vi felfria men det var på Tants villkor, hon lekte runt banan och bestämde fart själv! 
 
I 1 meter var hon etydligt lugnare, det lev en fin runda fram till de sista omhoppningshindren. Efter halva omhoppningen så bjöd hon på fel hinder, och det så pass rejält att jag fick dra tag i henne innan hon hoppade det, efter det tappade jag fokus och kunde inte hålla i hop min ridning vilket resulterade i ett stopp på sista hindret. Jag är ändå väldigt nöjd, båda rundorna kändes bra och Tant verkar vara i gammal god form igen!
 
Efter avslutad ritt i 1 meter!
 
Här är våran 0,90meters runda!

Rea!

Jag vet inte om jag gjort så mycket ettigt i dag men jag har hållt i gång hela dagen och i högt tempo! Det känns ju inte som semester direkt men å andra sidan känns ju inte vädret som semesterväder heller!
 
Började med att rida Prins på banan. I dag ökade jag kraven lite på honom och det resulterade i att han började söka sig i form och var riktigt fin på slutet. Sen åkte jag ner på betet och red Tant. Det finns ju underbara galoppbackar där nere som i red massor i förra året men tyärr har det blåst ner en massa träd så det går inte rida där i år (jäkla Ivar!). Nu har jag ju svårt att ackseptera sånt så i dag red jag och Tant en omväg för att komma dit. Vi red kraftledningen vilket inneär att vi fick ta oss i genom ett löthål och nerför en rant acke, Tant är som en skogsmaskin och tog sig fram ändå! När vi kom ut fanns tre träd kvar att ta sig över, dom hade jag dock förerett lite och kvistat av så det gick bra. Tyvärr låg det nya träd någon kilometer upp så det gick ändå inte att rida hela vägen, lite surt för de där backarna är grymt fina att rida i!
 
Sen blev det ingen mer ridning i dag. Jag hann börja stängsla lite på den nya hagen vid etet och så hjälpte grannen mig att kolla Generalen med visitertång och det verkar som han har en hovöld. Hovis kommer till oss i helgen och tittar på det!
 
På eftermiddagen drog jag till Sundsvall en snais. Jag skulle ha stängselstolp men de var slut, så jag får väl klara mig med de 40 som jag fick hem med posten i dag! I stället lev det rea, jag hittade ridyor, dressyrscharak, ridhandskar och strumpor till ra pris! Dessutom har jag inhandlat diverse insektsmedel så nu hoppas jag att Szum ska bli kvitt lite odjur! Sen hade jag en lektion på hemväg och avslutade kvällen med fika hos grannarna!
 
Utsikt från min och Tants upptäcktsfärd i dag!
 
 

Lägeravslutning!

Då var sommarens första läger över, tur att det ännu är fler kvar! Vädret har i dag varit ättre, men det säger ju inte så mycket!
 
På förmiddagen red de skänkelvikningar på dressyren och i dag var ponnyerna ännu finare! Sen hade jag Tant med mig och red henne på en uppsutten teori. Försökte visa lite av det vi pratat om under lägret som takt, form, lösgjordhet och skänkelvikningar. Tant kändes rätt fin och i dag kändes galoppen precis som vanligt så nu är hon fit for fight igen! Det gillas! Sen flätades alla hästar innan det var dags för hopptävling med stilbedömning, vi använde bedömningsprotokolletför inverkansridning. Alla ekipagen var felfria och det var jämnt på poängen! Självklart avslutades lägret med fika, prisutdelning och alla fick såklart diplom. Själv fick jag en flaska vin!
 
När jag och Tant kom hem så flyttade jag om beteshagen lite så de får lite mer mat och jobbade med Pålstian. Vi gjorde samma sak i dag som igår och i dag kunde hin stå lugnt närjag hoppade och viftade vid sidan av henne och jag kunde även hänga två gånger utan att hon blev spänd. Nu är det dags att sitta upp, jag la över benet en gång i dag med men satte mig inte. Min känsla är att det svåraste kommer vara själva avstampet, och det har vi ju redan börjat komma över, tror inte hon kommer bry sig så mycket när jag sätter mig, men det vet man ju aldrig... Roligt är det med unghästar och inridning i alla fall!
 
Sen var jag slut som artist så någon mer nytta blev det inte i dag, nu ka jag ladda om för det är fullt race resten av veckan också. Vad då semester?
 
 
Bilder från lägret, här sitter tjejerna upp inför avslutningstävlingen!
 
 
 
 
 

Ridläger dag 2!

Andra dagen på lägret började lovande med sol på morgonenmen tyvärr gick det över och det var isande kallt under förmiddagens dressyrpass. På eftermiddagen var det en salig blandning av regn och stekande sol. 
 
I dag ahr ryttarna fått rida serpentiner och voltarbete på dressyren, alla hästar blev fina och sprang lite på tygeln även om det var korta stunder. Hoppningen bestod av att träna på den bana som de ska ha på tävlingen i morgon, och jag måste säga att de hoppar rätt högt med sina små ponnyer! På tesorin har vi pratat om hästens träning, och så har de fått visa häst vid hand och lärt sig om exteriörens betydelse!
 
När jag kom hem så red jag hästarn nere vid betet. Först Tant som nu är helt torr i sitt ben och kändes som vanligt, Szum fick gå en liten sväng som bland anant innehöll klättring i lerig backe. Det gick rätt bra uppför men när vi skulle nerför så pep han till och försökte flyga i luften, men som tur var hann jag parera det annars hade det kanske blivit lerbad! Pålstina, nordisen som är här, fick jobba lite vid hand och gå i genom alla förberedande upposittningsövningar. Hon undrar nog vart hon hamnat och hon var lite skeptisk till att ha mig hoppandes vid sidan... Men någon gång till så ska jag nog kunna sitta på henne med!
 
Nu har jag gjort de sista förberedelserna inför morgondagens avslutningstävling, jag tänkte prova de nya stilhoppningsprotokollen som ska användas vid SM kval (på ponny) i framtiden, de som kalals för Inverkansridning. Blir roligt att prova något nytt!
 
Tänkte ta några bilder på Pålstina men det gick inte så bra...
 
Men Szum ville gärna va med på bild!
 
 

Ridläger utan sommarkänsla!

Ridläger är sommarkänsla, det ska vara sol, svettifa ponnyer, glada ryttare och dammiga sadlar. Men dagens ridläger har mest gett höstkänsla med kyla, lynnigt väder och blöt bana! Nu hoppas jag på mer sommarkänsla resterande dagar, som tur var så är ryttare och hästar på strålande humör ändå! Själv har jag suttit i dubbla fleecetröjor och jacka, och ändå frusit!
 
I dag har de fått jobba med rakriktning på dressyren, ridit rakt på liten fyrkant innanför spåret och till största delen utan stigbyglar. På hopppasset jobbade vi med extra galoppsprång samt ordning och reda mellan hindren, på teorin har vi pratat om hur man blir en bättre ryttare och ridlära. Ridlära har jag med på typ alla läger, det är så viktigt att kunna och alldeles för många ryttare är dålig på det! I morgon väntar nya utmaningar!
 
När ja kom hem så red jag först Generalen men jag skrittade bara honom en liten stund för han kändes inte riktigt hundra, han var lite öm på rumpan så jag funderar på om han har sträckt sig eller så, han får någon dags vila så får jag kolla läget igen. Inte konstigt om de halkar nu när det är blött i hagarna! Red sedan ut Prins en liten sväng och i dag med ganska mycket galopp! Han har ju varit lite tveksam att gå från gården vissa dagar men i dag hade han knappt tid att skritta! 
 
Nu är det bara att ladda om inför morgondagens läger, hoppas pålite sol i morgon. DSet är väl inte för mycket begärt att kunna sitta utan jacka i slutet av juni? Eller?
 
 
Foto: Sofie Skoog
Bild sen tävlingen i onsdags, i dag var Tants ben helt utan svullnad så i morgon ska jag rida henne lite försiktigt igen!

Nyckfullt väder!

I dag ahr vädergudarna varit nyckfulla, ömsom sol, ömsom regn och helt hopplöst att klä sig! 
 
Började med att rida ut Szum, i dag höll vi oss på grusvägen och travade en del och han var mer avspänd då. Känns bra att kunna rida ut på honom ensam utan att behöva oroa mig för trafiken. Sen hann jag även longera Prins innan hovslagarn ringde och var fika sugen! Hon skulle slå på en tappsko på Gandalf och vi hann med en snabbfika innan vi båda var tvugna att jobba! Jag hade lektioner hela eftermiddagen, regnjackkan åkte på och av konstant men mest synd var det om Gunnel och Sickan som red under en rejäl hagelskur!! Avslutade med att åka och köpa två pinnstolar till lägerhuset!
 
Kvällen ägnades åt lägerplanering fram tills att Malin kom på lite fika (känns som jag har fikat mest hela dagen..) och sen kom även grananran med en nordis som ska stå här ett tag, PålStina. Det är ett sto som ska sittas lite på så hon är ridbar. jag tror jag ahr planerat allt inför morgondagens läger som drar igång hos Nylands Hästsportlag. Håll tummarna att vädret blir bättre!

Midsommardagen!

Alltså går det att reklamera sommarvdret? Det är midsommardagen och jag har ridit i vinterjackan i dag! Det är verkligne inte okej!
 
Jag unnade mig lite sovmorgon så här på min första semesterdag, sov säkert till åtta eller halv nio! Eftersom mitt fönster i sovrummet ju är trasig så är det rätt kallt, i natt krävdes två täcken och en filt! När rutan blåste sönder så tänkte jag att det inte skulle vara några problem eftersom jag sovit med öppet fonster de sista veckorna, men sen kom vinterkylan och nu vill jag verkligen ha ett helt fönster igen!
 
Började med att rida Szum i dag, nere på betet. Vi skrittade ut en sväng genom tät skog och svårframkomliga stigar, inte riktigt Szums greje men det gick ändå rätt bra. Han var så klart lite spänd men inga dumheter, vi backade inte ner i ett enda dike! Sen var det Tants tur, Tant var rejält svullen i ett bakben. Inte alls vad jag hade tänkt men med lite tur har hon bara fått en smäll och det går över på några dagar, det kan ha varit detta jag kände redan på tävlingen i onsdags även om det inte syntes något då. Bara att hålla tummarna att hon snart är bra igen. Vi skrittade en liten sväng, hon är inte halt eller öm men varm och svullen på utsidan oavn kotan. Hjälp mig hålla tummarna för ett snabbt tillfrisknande!
 
Efter en liten paus för lunch, regnoväder och kattungebesök så red ajg hästarna hemma också. Först Prins som jag red ut en liten sväng, han börjar vänja sig att gå ut ensam och i dag galopperade vi lite ute också! Sen red ajg Generalen på banan, precis när vi skulle ut så började det tokregna men som tur var gav det sig rätt snabbt. Jag måste säga att jag är lite imponerad av denna häst. Förut gick det knappt att rida honoim i höger varv för han ramlade in så mycket och ägaren hade åkt av honom rejält några veckor innan han kom hit, nu har han variot häör i 3,5 vecka vilket ju inte är så mycket och i dag kunde jag rida honom i låg form i trav, i båda varv! Nu tror jag ju en stor del i detta ligger i att han blev behandlad av en equiterapeut innan han kom hit men ändå, det är stora framsteg!
 
På kvällen grillade jag och några till här hemma, vi blev tokmätta av jättegod grillmat och en mäktig men supergod efterrättskaka! Sen har jag försökt planera nästa veckas läger lite men det går lite trögt, finns så mycket annat som tar min uppmärksamhet, det lär väl bli som vanligt att jag sitter med det sista natten...
 
Prins innan dagens ridning, det stora schabraket gör att han ser ännu mindre ut! Liten men söt!

Barn och ungdomsläger!

Här är dagsprogrammet inför nästa veckas Barn och ungdomsläger hos Nylands Hästsportlag! Regnkläder och vinterjacka verkar vara lämplig klädsel, men självklart hoppas jag på sol och fint väder!
 

Dagsprogram

Ridläger Nyland

 

”Till nästa nivå”

–nu jobbar vi för att utvecklas och bli bättre, för att ta oss till nästa nivå!

 

Måndag

9.15 Samling

9.45 Ridning dressyr grupp 1

10.30- Ridning dressyr grupp 2

11.15

11.45 Lunch

12.30- Teori: Att bli en bättre ryttare

13.15

13.45- Ridning Markarbete/hoppning

15.00

15.30 Fika

15.45- Teori: Ridlära

16.30

Tisdag

9.45 Ridning dressyr grupp 2

10.30- Ridning dressyr grupp 1

11.15

11.45 Lunch

12.30- Teori: Hästens träning

13.15

13.45- Ridning Hoppning

15.00

15.30 Fika

15.45- Teori: Visa häst vid hand & hästens exteriör

16.30

Onsdag

9.45 Ridning dressyr grupp 1

10.30- Ridning dressyr grupp 2

11.15

11.45 Lunch

12.30 Teori: Uppsutten teori där vi visar ridningens grunder mm

13.15 Banbygge

13.45 Teori: Frisering av hästar

15.00 Tävling!

16.30 Avslutning med fika och prisutdelning!

Grupper:

Grupp 1:

Madde-Sonny

Emelie-Metodik

Sofi-Miranda

Grupp 2:

Julia-Nero

Elin-Crux

 Förra årets lägergäng!

Midsommarafton!

Jag vill så klart önska alla en trevlig midsommar och en underbar sommar! Själv så har jag nu SEMESTER!
 
För i dag  när jag stämplade ut från Ica kl 14.00 (fast egentligen var nog klockan närmare 14.30 än 14.00...) så stämplade ajg ut för tre veckors semester! Nu ska jag bara rida, umgås med hästarna och driva företaget! Känns bra!
 
När jag kom hem så red jag Generalen, han kändes riktigt fin och vi jobbade bland annat med skänkelvikning i trav! Bara korta bitar, på en enkel väg och med lite tvärning men han gjorde det bra! Vill börja enkelt så han orkar behålla takten och balansen! Sen red jag Szum på banan. Han kändes fin i traven även i dag, galopperade även lite och galoppen kändes väldigt otrimmad så där finns det lite att jobba på! Sen körde jag ner honom till betet igen, lastade honom ensam och utan hjälp på under 2 minuter. Det känns bra, jag har tyckt det varit jobbigt att jag inte kunnat lasta honom själv då jag tycker att jag ska kunna lasta åtminstånde mna egna hästar utan hjälp men nu kanjag det med!
 
Sen grillade jag lite och var på kvällen till grannarna med jordgubbar och glass! Nu vid midnatt är det 4 plusgrader ute, alltså ungefär samma temperatur som det var på nyårsafton. För er som inte minns så var det plusgrader och regn då, jag tycker verkligen att det är illa trots att det ändå blev bättre väder i dag än jag befarat!
 

Dan före midsommar!

Dagen före midsommar är en av årets största säljdagar på Ica, inget undantag i dag så jag var rätt trött när jag stämplade ut. Då åkte jag i väg och hade lite lektioner, nöjd över bra ridning och inget regn dock missnöjd över att jag fryser dagen före midsommar i klädd jacka och fleecetröja! Vart är sommaren?
 
När jag kom hem igen var kl 21.00 och att rida då efter en tuff dag skulle verkligen kunna vara en jättedålig idé men det blev så rätt! Jag red Szum, eftersom ajg inte ridit honom på två veckor pga hovbölden så longerade jag honom först.Sen red jag, tanken var ett lättare joggingpass och jag var beredd på att få jobba för det. Men ack så fel jag hade, Szum var precis lika fin som när jag red sist! Han är alltså fortfarande dyr, och jag är en väldigt nöjd (och stolt) matte! Nu sova och ladda för sista arbetsdagen innan semestern! Sen ska jag bara rida i tre veckor! Okej då lite annat också, som att ha några ridläger!

Blåsväder!

Det blåste för fullt när jag vaknade i morse, fast jag hade ju vaknat flera gånger under natten av blåsten, nästan stormbyar! Inget vidare ridväder och jag ändrade lite av mina planer. Skitväder!
 
På grund av blåsten så fick Generalen jobba i töm även i dag, det gör ju inget för honom eftersom han behöver bygga upp kroppen och han jobbar så fint i tömmen. I dag fick han jobba lite över upphöjda bommar, det är verkligen ett bra arbete! Prins red jag på banan. Vi travade över bommar, jobbade lite med galoppen och hoppade något litet språng, han höll fokus bra trots blåsten!
 
Sen åkte jag ner till betet och hämtade Szum, var så nöjd att jag lastade honom ensam på bara några få minuter trots att det inte var de bästa förutsättningarna. Hästarna var uppspelta av blåsten och Szum hade ingen lust att åka, men nu fick han vackert göra det ändå! Hemma så longerade jag honom i blåsten och kan nu inte se att han ser öm eller ojämn ut efter hovbölden, alltså dags att sätta i gång honom. Han får bo ett par dagar hemma så jag kan börja med honom på banan.
 
På eftermiddagen så åkte jag och Elise till Matfors och ytterligare en kväll med hopptävlingar! För Elise och Gandalf var det debut på tävlingsbanorna och de gjorde det med två rivningar, vilket ju inte är något alls att säga om utan en bra start. Även om Elise nog var lite nervös så höll sig Gandalf lugn och cool som vilken rutinerad tävlingshäst som helst. Hoppas de fick mersmak och åker på fler tävlingar, är ju mycket roligare om man är fler som åker!
 
Tant var i dag lagom tempererad, sist var hon överladdad efter att ha stått inne på natten och laddat upp. I kväll klev hon ut ur transporten och konstaterade förvånat att det var tävling! Vi hoppade 0,90m klassen och vi var felfria, jag tycker själv att jag red dåligt i omhoppningen men Tant ställde upp ändå! Docj tyckte jag inte galoppen kändes bra, den var återigen tillbaka där vi var i höstas och hon bytte och gick i korsgalopp. Min misstanke är att det är den nya sadeln som är boven, att hon helt enkelt inte har gårr in den ännu. Jag hoppas på det i alla fall! Jag strök mig ur 1 meters klassen och nu satsar vi å nästa tävling som är om en och halv vecka!
 
Efter våran ritt, Matfors nya ridhus i bakgrunden!

Svensk sommar!

Runt 10 grader, regn och blåst -det är väl typisk svensk sommar? Så har det varit i dag i alla fall, jag vill ha lite mer sommarkänsla faktiskt!
 
Började dagen med att rida ut Prins. Han var inte jättesugen att rida ut ensam men när vi väl kom i väg så glömde han det och var pigg och glad som vanligt! Sen tömkörde jag Generalen, Elise var här då och passade på att filma lite. Jobbade med samma tömsättning som igår och även om han var lite spänd av regnet så jobbade han på bra! Red sen Tant, red hem henne från betet och jobbade lite på banan. Hoppade några språng för att få testa det i sadeln innan morgondagens tävling. Måste säga att jag trivs i sadeln även fast det inte är någon "handikappsadel", jag ville ju helst ha en sadel som är mycket uppbyggd med rejäla klossar och den här är plan och utan klossar men ger en fin balans så det ska nog fungera ändå. 
 
På eftermiddagen åkte jag till en av mina elever som dagen till ära skulle rida sin första tävling! Vi lastade hennes ponny och åkte mot Matfors! Det är alltid nervöst med sin första tävling, när man inte vet något, dessutom var hennes mamma bortrest så det var jag, tjejen, hennes pappa och lillebror som åkte. Tjejen är bara 11 år och rider en lite busig b-ponny. Vädret var bättre i Matfors och jag slapp regnkläderna, ganska bra ridväder egentligen. Måste erkänna att jag nog inte är någon strålande ponnymamma men vi hann utan problem både gå bana, fixa i ordning ponnyn, rida fram och hoppa fram. Även om ryttaren var nervös och ponnyn lite spänd så var framhoppningen jättebra, och bådar gott inför framtiden, och de började även väldigt bra inne på banan. Dock var det fjärde hindret en oxer med grind under och den tittade ponnyn på, vid den tredje vägran åkte tjejen av och så var det slut på det roliga! Men lite mer träning på titthinder och med mer rutin på både ryttare och häst så kommer det här bli riktigt bra, ponnyn hoppar fantastiskt bra! 
 
Nu är det bara att ladda om inför ytterligare en Matforstripp i morgon, då är det min tur att tävla!
 
 
Generalen arbetar i töm i regnet!
 
Jag vill gärna ha honom i en lite lägre form med lång hals, än så länge kommer vi bara dit korta stunder.
 
Efter avslutat jobb, regnkläderna har jag gått i mest hela dan!
 
Film:
 
Elin och hennes ponny Crux efter dagens ritt! Många erfarenheter rikare efter dagen!

Tantår!

Det har nu gått ett år sedan ajg hämtade hem Actrice! Då var jag skeptisk och funderade på vad jag gett mig in på! Jag hade redan tre hästar och behövde ju ingen fler. Dessutom en 21 åring som inte var i gång! Kändes väldigt bakvänt att låna en så gammal häst för att tävla på... Men så fel jag hade! Det sa klick mellan oss två, i mina ögon är hon helt underbar! Dessutom har ingen berättat för henne hur gammal hon är så hon känns mer som 12 än 22 år och hon hittade snabbt tävlingsformen! Här kommer lite bilder från vårat första år tillsammans!
 
En av de första dagarna på Brännan!
 
Första tävlingen, i Ö-vik i början av augusti. Jag hade ingen kontroll och var mest skraj! Att vi dessutom fick punktering på vägen dit och att allt slutade med en tvärnit och jag fick en flygtur bidrog väl till att det inte kändes som årets bästa tävling...
 
Våran andra tävling, hos Östersund-Frösö ridklubb. Jag hade fortfarande ingen kontroll men vi var felfria och vann! Framhoppningen var översvämmad och jag hade bara några få ryttare mellan mina två hästar, stressigt men så kul!
 
I september var vi på tävling i Bruksridning! Vi blev trea i debuten och det var jätteroligt! Måste göras om!
 
Finaste Tant på vår första inomhus tävling, hos Sundsvalls Fältrittklubb i oktober!
 
Vårens första start blev på hemmatävlingen!
 
Och den tävlingen slutade så här!
 
Titta på blicken! Och öronen! Det är min tant det, hennes vilja är enorm!
 
Och i helgen en trött pålle på betet!
 
Visst är hon underbar? Jag ångrar inte en sekund att jag åkte och hämtade henne för ett år sedan och jag är så tacksam att jag får låna henne!
 
 
 

Fönsterkrasch!

En dag som börjar med att sovrumsfönstret blåser upp och går i tusen bitar borde väl bara kunna bli bättre va?
 
I morse när jag hade klivit upp men inte så mycket mer så hörde jag ett rejäst krachljud, det blåste ordentligt ute och mitt sovrumsfönster som stod på glänt hade blåst upp och slagits sönder. Eftersom jag precis klivit upp så vet jag ju att det inte stått och slagit fram och tillbaka utan det var ett vindkast så var båda rutorna trasiga. Rätt tråkigt måste jag säga, fönster är ju liksom en bra sak att ha...
 
Dagen fortsatte väl lite fumlighetens tecken och när jag kom hem från Ica så var kläderna fulla av både florsocker och rester av salta jordnötter, blir till att tvätta nu! Det blåste fortfarande rejält ute och det kändes mer som höst äön som juni. Jag hade planerat in tömkörnig i kväll och det passade ju bra med vädret.
 
Generalen har ju haft två dagars ledigt och lite roligt var det ju att han kom i trav när jag ropade på honom i hagen! Sen stannade han visserligen två meter i från mig så jag ändå fick gå sista biten men ändå! Han jobbade på bra, på slutet ändrade jag tömsättningen och det gav verkligen effket. han blev jättefin men orkar tyvärr ännu bara korta stunder i den formen. Men det kommer!
 
Prins fick även han jobba i töm. Han tycker att det är lite jobbogt när han måste var i "ramen" så vi jobbade mycket med det, när han kommer in i ramen så blir han jättefin men det är ännu ganska korta stunder. Men samma sak där, det kommer! Och så klart kommer även Prins när jag går ut i hagen, och gnäggar när han ser mig, men jag tror han gnäggar åt alla han ser! 

Jobbsöndag!

I dag har jag typ bara jobbat! Ja förutom en liten ridtur på Tant i morse då! Sen har jag först jobbat på Ica och sen haft lektioner. Kom in vid 22 tiden och då var det bara att börja fakturera! Tur man har roliga jobb! Fast fakturera är inte så roligt, men det ju roligt att få pengarna sen!

Morgonstund!

När jag var ner till hästarna i morse så var det trötta pållar som mötte mig, de verkar i alla fall trivas på betet! Fast det har jag väl aldrig betvivlat heller...
 
Efter en stressdag på Ica så hade jag en lugn och skön lördagkväll. Efter lite middag så red jag Prins på banan och i dag hade jag verkligen en busponny! Han toge n avstickare ner i diket på väg till banan och sedan försökte han även smita ut från banan ett par gånger, men när han insåg att det inte gick skätte han sig som vanligt, alltså som en prins. I dag provade vi att hoppa några små hinder, först travade han bara över men sedan förstod han och hoppade fint. Blir nog en riktig räserponny av honom!
 
Resten av kvällen gick åt till pyssel. Hälsade på hästarna nere på betet och fixade uppbindning där, grejade lite i nyhuset och klippte gräsmattan. Avslutade sedan kvällen med en cider ute i de sista solstrålarna (fast den mesta av gården låg redan i skuggan av skogen), den enda cidern jag hade hemma var en julcider men det gick ju det med! 
 
Skönt med bete!
 
Trött Tant!
 
God morgon!

Lycka!

Lycka för en ryttare är en ny sadel, medan lycka för en häst är ett nytt bete! I dag har lyckan tillfredställts på flera håll!
 
Men i morse var jag inte lika lycklig, regn och stängsling är ingen bra kombination! Jag började inte förrän kl 11 i dag och passade på att göra lite hemma innan. Först red jag Generalen och jag fick mitt första bakslag med honom, inget allvarligt men det är lätt att vänja sig när de flyter på så bra hela tiden! Planen i dag var att rida ut, men när jag satt upp på banan så kände jag direkt att han var spänd. Antar att det var en kombination av vädret (blåst och regn) och att han kanske var lite trött i kroppen, han har gått rätt mycket den här veckan, men inte läge att rida ut i dag. I stället jobbade jag honom på banan, först länge i skritt och sedan lite trav i båda varv. Nu ska han få lite ledigt i helgen så tar vi nya tag till veckan! Efter jag ridit åkte jag ner till betet och stängslade klart, det regnade och gräset var blött vilket resulteradei att jag var dyngsur innan jag var klar! Och då var det bara att byta kläder och dra på Ica!
 
Efter en stressig och rörig dag på jobbet så väntade inte bara betessläpp utan även min och Tants nya sadel! Jag och Elise red ner Tant och Gandalf till betet, och även om det inte var någon avancerad tur så måste jag aäga att sadeln känns jättebra! Sen hämtade vi Szum som fick åka transport ner, han ser helt ren ut nu när han springer i hagen så jag ska prova sätta i gång honom igen efter hovbölden en i dag fick han åka. Han kände nog på sig att det var något roligt på gång för han nästan travade in i släpet! Hästarna verkar väldigt nöjda att vara på plats på betet som ligger tre kilometer hemifrån och mitt ut i skogen! För min del väntar lite mer förberedelser och pyssel för att få det att fungera praktiskt med ridningen när hästarna lever campingliv!
 
Tants nya sadel! En Ordo Equester Roma!
 
Tant var visst hungrig!
 
Szum spanar!
 
Szum och Gandalf! 

Här kommer hästarna att ha det bra i några veckor framöver!
 
 
 
 
 

Enkelspårig!?

En tanke slog mig i dag, hur normal är man när man efter en heldag med en massa hästar, egna och andras, åker i väg på kvällen för att -titta på en häst? Låter lite enkelspårigt! Och jag är nog lite enkelspårig, brukar säga attjag drabbats av bokstavskombinationen: HÄST!
 
På förmiddagen red jag och Elise ut med Prins och Gandalf. För Prins del bev det en lite längre tur med mycket trav och tå längre galopper! Han är nog trött förtfarande! Men duktig är han verkligen, en riktig liten pärla! Sen red jag Generalen, började på banan där jag bara jobbade enkelt med skritt och trav på fyrkanten. Formen börjar komma i traven nu och han bär sig ganska bra på raka spår. Sen skrittade vi ut i skogen ovanför gården, det innebär rejäl klättring, att lyftapå fötter över stockar, går i genom sly och buskar samt styra precist runt träd. Det är jättebra jobb för honom och han skötte sig så bra!
 
Tant hoppade jag på banan, vi ska tävla på onsdag så jag tyckte det var läge att hoppa lite innan. Jag hade ställt hindren med ett på varje långsida och sen ett på varje diagonal, det gjorde att det blev mycket svängar. Tant hoppade jättebra (kunde se nya märken i magplattan efteråt) i vanlig ordning, utom en gång när jag verkligen red jättedåligt (eller inte red alls utan kastade mig fram på halsen och släppte tyglarna) -då hoppade hon inte alls... Hon hoppar bra och hoppar allt -men inte av sig självt!
 
På eftermiddagen blev det några timmars stängsling innan middag och sedan lektion för två nya, yngre tjejer i en grannby. De har islandshästar, jag har faktiskt en del ryttare som rider dressyr med sina islännningar, grunden är ju densamma oavsett ras och sen får de anlita någon annan sedan för gångartsträning. Faktum är att jag redan i helgen ska ha ytterligare ett islandsekipage. Det ÄR ju så roligt med alla typer av hästar!
 
Och sedan då när jag kom hem så hade jag inte fårr nog av hästar utan var bara tvungen att åka till grannarna och titta på deras nya häst. Och det var ju där jag var igår också och tittade på föl, kan snart flytta in där tror jag... I alla fall så fick de väldigt tragiskt och oplanerat ta bort sin godkände ardennerhingst Casbin i söndags efter att han brutit benet ute på bete. Alltid sorgligt när hästarna går bort hastigt, detta var dessutom en häst som de gjorde mycket med. Han kördes i jordbruket, på marknader och han harvade bland anant ridhuset på hingstpremieringen i våras. En snäll och användbar häst som dessutom hade flera ston inbokade i sommar. Så i går åkte grannen tur och retur till Enköping och lånade hem en annan godkänd ardennerhingst att ha på station i sommar.En enormt stor kille, ardennrar är stora i allmänhet men den här är ännu större, men otroligt snygg!
 
Casbin på Wången i våras, tråkigt att en så fin kille ska förolyckas!
 
Hampus! Stor och snygg!

Ridväder!

Dagen började med regn men till min stora glädje var det varken långvarigt eller några mängder! Bra ridväder mestadels, dvs inte för varmt och inget oväder!
 
Började med att longera Szum, ville se hur han rörde sig och om han var återställd efter hovbölden. Igår for han runt i hagen som en studsboll och han har varit väldigt på och velat komma in så det har känts som han vill jobba. Han ömmade lite på vägen men det blev bättre på banan, han var sjukt laddad och hade masor av överskottsenergi så det är nog dags att börja jobba igen! Red sedan ut Tant en sväng, lagom jobb dagen efter träning!
 
Efter lite lunch så red jag ut Prins i skogen hemma, det blev en hel del klättring, lyfta på benen och gå igenom sly och buskar. Inga problem sa Prins! Generalen tömkörde jag, började lite på banan och sedan gick vi också ut på hygget. Perfekt träning för honom som ska bygga upp kroppen, jag som gick bakom kan intyga att det var jobbigt!
 
På kvällen hade jag lektioner, alla ryttarna red jättebra, och på hemäg svängde jag in hos grananrna som hade fårr föl! Ett jättefint halvblodsföl som bara var några timmar gammalt när jag var där, en hingst!
 
Några av er kanske funderar vart Midas tog vägen? Jag har glömt att berätta att han åkte hem redan i torsdags. Det var ju inte alls meningen att han bara skulle vara här en vecka men han blev väldigt hingstig. På måndagen slog det till ordentligt och han var stressad i hagen, gjorde utfall mot hästarna i hagarna runt omkring fast de var långt bort och på ett par dagar gick han ner en hel del i vikt. Det går inte att få en bra träning eller utbildning under dessa förutsättningar, det är varken säkert eller juste mot hästen. I stället fick hsan åka hem och i dag har han blivit kasterad. Jag tror det kommer bli en jättefin ridhäst och jag hoppas han landar som valack. Midas är verkligen jättemysig men när hormonerna slår till blir han en helt annan häst och det skar i hjärtat att se honom så stressad. Nu hoppas jag han blir en supertrevlig valack!
 
Prins innan dagens ridning, visst är han söt?
 
Hingstföl e: Zuidenwind-Sack
 

Bra riddag!

Har haft en riktigt bra riddag i dag! Och dessutom fint väder och sol, ibland har jag det bra!
 
Efter lite pysslande inne och ute så började jag med att rida Prins. Han fick gå på banan, mycket fokus på att styrningen i traven och vi vände och svängde mycket. Provade på att flytta lite sidvärts i skritt och så provade vi lite galopp! Fick till två galopper, visserligen inte så lång sträcka åt gången, men ändå bra första försök när vi inte hade draghjälp och när han bara är longerad i galopp vid ett tillfälle! Ibland är det bra med öppen utgång... Använde bjudningen mot utgången för att hitta galoppen!
 
Sen red jag Generalen. Han blir bara finare och finare för varje gång jag jobbar honom! I dag travade vi bland annat på en stor åttvolt, och även om volterna blev lite kantiga så var det ganska balanserat! Avslutade med att skritta ut en kortis runt gården, nästa mål att börja rida ut på honom och min plan är att först rida på banan och sen skritta ut. Först kortare svängar som sedan blir längre och förhoppningsvis även i trav! Det kommer vara jättebra träning för honom att gå ute och ägaren vill ju kunna rida ut på honom men det är viktigt att han kan fortsätta vara avspänd!
 
På eftermiddagen åkte ajg och Tant på dressyrträning, vi red för Ingrid som jag i dag reed andra gången för och jag var lika nöjd i dag. Känns som en tränare som passar mig bra och jag gillar verkligen den ridning som hon uppmuntrar till. Tant blev jättefin och jag är lika nöjd med henne! Vi fick bland annat jobba med bogen in, med bara jätteliten tvärning och med hästen kvar i ramen, det låter väldigt enkelt men det är inte så lätt att hålla i hop Tants kropp!
 
När vi kom hem var det bara att lasta av tant, ta en snabbdusch och sen upp till Ica för lite kvällsjobb. Vi har byggt hyllor och fyllt på varor för fullt men det blev som tur var inte lika sent i dag som sist så när jag kom hem så hann jag slå lite med lien på gården också. Att slå med lie är verkligen en konst, jag har en ny lie i år och med den är det lite lättare än med den gamla. Men trots detta tycker jag fortfarande att det är ett mysterium hur de som kan konsten utan problem slår av en hel lägda! Lite gott grönt blev det i alla fall till de hästar som inte kommit ut på bete än.
 
Generalen efter dagens ridning!
 
 
Det var två grabbar som väntade på tant när vi kom hem från träningen!
Gandalf och Szum, Szum något lerinpackad...
 

Älgvarning!

Kom hem efter en stressig och rörig dag på jobbet och skulle rida Generalen. Det är lätt att man är lite upp i varv då men det gillar inte Generalen, och det gäller nog de flesta hästar egentligen, utan det är bara att gilla läget, slappna av och ta det lugnt. Faktiskt precis vad man behöver efter en stressig dag! När han dessutom gick riktigt bra så var det verkligen balsam för själen!
 
Jag hann även åkaoch dricka en kopp kaffe hos grannarna, de har fölvak men inget föl blev det medan jag var där i alla fall! När jag kom hem studsade hästarna runt som popcorn i hagarna. Varför? Det stod en älg i skogskanten! Mina hästar är ju älgvana och bryr sig knappt men de går ju på bete några hundra meter från gården och kunde nu inte lugna hästarna här hemma. Men det är bra miljöträning, hur många har älgträning i samband med hästutbildningen?

Ridkurser i sommar!

I sommar tänkte jag ha några ridkurser. Är ni ett gäng som vill komma tillsammans? Jag kan göra en kurs till er i så fall!
 
Ridtravarkurs!

Lördag 12/7 ca kl. 9.00-18.00
Ridkurs för dig med varmblodig eller kallblodigtravare. Ridningen anpassas efter ekipagen och teorin handlar såklart om att omskola en travare.
2 ridpass, ett individuellt dressyrpass (30 min) och ett markarbetspass med bommar i mindre grupp (45-60 min). Även teori, lunch och fika ingår! 500 kr
Bindande anmälan senast 7/7
 
 
Semesterridkurs!
 
Torsdag 24/7 ca kl 9.00-18.00
Ridkurs för dig som har semester och vill unna dig en dag med likasinnade vänner!
2 ridpass, ett individuellt dressyrpass (30 min) och ett markarbetspass med bommar och eventuellt hinder i mindre grupp (45-60 min). Även teori, lunch och fika ingår! 500 kr
Bindande anmälan senast 18/7
 
Tvådagarsridkurs!
 
Lördag 2/8-söndag 3/8 från ca kl 9.00 dag 1 till ca kl 18.00 dag 2.
Tå dagars ridkurs! Hästarna bor över i hage eller uteboxar, tyvärr kan jag ännu inte erbjuda något boende men flera boende förslag finns!
2 ridpass per dag, ett individuellt dressyrpass (30 min) och ett markarbetspass med bommar och eventuellt hinder i mindre grupp (45-60 min). Även teori, lunch, middag (lördag) och fika ingår! 1100 kr
Bindande anmälan senast 27/7
 
Alla kurser har begränsat antal platser!
 
 
 
 

Söndag i verkligheten!

Tillbaka i verkligheten igen! I förmiddags när jag flyttade om hästar i ösregn så kändes all energi och inspiration av avrunnen men det blev faktiskt bättre under dagen, solen kom fram och jag fick börja jobba lite med hästarna i stället.
 
Hovis var här mitt på dagen, hon kollade på Szums hovböld och skodde Tant. Sen stack jag och Tant ut i skogen och red galoppintervaller! Fortsatte sedan med att tömköra Generalen, han börjar bli riktigt fin, fortfarande bara korta sekvenser men man ser att det finns där! Och sen longerade jag Prins, i dag fick han även jobba i galopp på linan vilket gick utan problem, som tur var eftersom det börjar bli dags för att galoppera honom uppsuttet. Avslutade med att longera honom över ett litet hinder! 
 
På kvällen var jag på möte uppe på ridskolan om byte av ridhusunderlag. Dessa underlag är verkligen en djungel och jag kan alldeles för lite om det, men det är som så mycket annat väldigt intressant! Avslutade dagen med att klippa gräsmattan och kan konstatera att det inte ara är positiva saker med att ha köpt ett nytt hus, gräsmattan är numera ännu större!
 
Generalen efter dagens tömkörning!

Vilken resa!

Här kommer en massa bilder från resan! 
Vi åkte ner tre stycken från det projekt som vi håller på med som handlar om att främja hästnäringen i Strömsund och Ragunda kommuner.
 
Vi åkte på torsdagmorgon. Första stoppet när vi kom ner var på ett hästrehab. Jörgen som driver det var en otrolig kille som inte bara var engagerad och driven utan dessutom verkade vara en otrolig hästmänniska. Han pratade om sin verksamhet och hur han hade byggt upp den, om rehablitering av hästar, om hästhantering, om att vara hästföretagare och om hästar i allmänhet. Han har byggt upp verksamheten från noll och i dag är det en stor verksamhet med många hästar som behandlas varje dag, flera anställda och stor omsättning.
 
En av de egna hästarna står på vibrationsgolvet!
 
Hans ridhus var lite speciellt för det hade inga väggar! På vintern satte han upp vindnät som skydd. Underlaget var packad lera och lersand, detta var det absolut bästa enligt honom!
 
Sen åkte vi vidare till den kursgård som vi skulle bo på. Det var en jättefin och nybyggd anläggning full med lusitanohästar! Paret som driver gården var väldigt engagerade och måna om sina gäster!
 
Det fina ridhuset!
 
Lösdriften med fina lusitanos utanför!
 
Carina hälsar på en av hästarna!
Allt gick i grönt och beige, både byggnaderna utomhus och all inredning, även här i stallet som för övrigt var makalöst fint!
 
På nationaldagen åkte vi in till Strömsholmstävlingarna. För utom att titta på hoppning, spana in mässan, shoppa och äta god mat så fick vi en liten miniföreläsning av Krafft (lyxigt med en föreläsning när vi bara var tre stycken) och blev förevisade transporter, båda företagen berättade även om sitt upplägg och koncept!
 
Vilket ställe!
 
Lunchutsikt!
 
Dressyrbanan!
 
När vi kom hem på kvällen igen så hade de en portugisisk tränare där så vi passade på att titta på dressyrträning! På kvällen blev det sedan god middag med vin och massor av hästprat -på engelska så även tränaren kunde delta. Intressant att få en inblick i det portugisiska hästlivet! Jag passade även på att under helgen fråga frun på gården om lusitanos, hur de är, hur aveln fungerar och hur stor rasen är. Jag är ju som alltid intresserad av alla hästar och det är intressant med små och för mig nya raser!
 
Dressyrträning i det fantastiska ridhuset!
 
På söndagen blev det återigen Strömsholm, vi tittade på framhoppning och på terrängen, för det var även fälttävlan under helgen. Självklart blev jag sjukt sugen att hoppa terräng! På eftermiddagen öppnade sig himlen och regnet öste ner, då åkte vi hem mot Norrland igen! Lite shopping blev det på lördagen med, jag köpt bland annat vinterstövlar! De var billiga (500 kr mot ordinarie 1900 kr) och som norrlänning så vet man ju att det snart är vinter igen!
 
Terränghinder!
 
Vilken resa vi hade, helt otroliga dagar!
 

Hemma igen!

Återigen hemma i mitt paradis, alltså gården på Brännan. Och återigen en underbar dag med fina hästar och spännande möten! I morgon utlovas lite mer utförligt om resan och en massa bilder, nu är jag trött och ska försöka sova. Hästarna och katterna tycks ha klarat sig utan mig och alla mår bra men Szum är halt. ;isstänkte redan förra helgen att det var en hovböld på gång och det är tur att hovis ska komma i morgon!

Nationaldagen!

Gårdagen tillbringades på Nationaldagstävlingarna på Strömsholm, finns sämre sätt att fira nationaldagen! Förutom att vi tittade på hoppning och kollade in mässan så fick vi bla lyssna till en föreläsning av Krafft. När vi kom tillbaka till gården där vi bor på kvällen så var det dressyrträning för en portugisisk tränare, intressant! Sen avslutades kvällen med middag, vin och häst prat -på engelska! Intressanta samtal runt häst i Sverige och  Portugal!  I dag väntar nya utmaningar, en dag till på Strömsholm och sedan hemresa! 
 
Det kommer massor av bilder sen när jag inte sitter vid mobilen!

På vift!

I morse blev jag upphämtad av några av mina vänner i vårat leaderprojekt och vi styrde bilen söderut. Det har varit en kanondag med först ett jättebra studiebesök på ett rehabcenter och sen landat på en helt underbar häst och kursdag där vi ska bo. 
 
Jag ska försöka sammanfatta de här dagarna sen och försöka förmedla alla idéer och intryck men så länge får ni hålla till godo med denna korta redovisning!
 
 

Överbyn tur och retur!

Tidigt i morse lastade jag och grannen Räkan och fölis, eller det var väl mest grannen som lastade... Sen åkte vi in till Överbyns stuteri där de har seminstation, Överbyn ligger utanför Östersund. Där är det meningen att vi ska tillverka en ny fölis! Jag trodde att vi skulle komma lite tidigt in, det har bara gått 24 dygn sen fölning och man är oftast inne på dygn 28 men Räkan fölbrunstade redan på 5 dygn så jag åkte in tidigare. Och det var tur för brunsten var på gång och de bställde semin till henne direkt. Hingst är Luxus, en jättefin dressyrhingst, se mer info om honom här: http://www.luxuscml.se/. Allt gick jättebra, lstning, resan och seminundersökningen där fölis nästan stod under Räkan och gömde sig!. Sen fick Räkan och fölis gå ut i en hage med andra ston och föl, Räkan tog med sig fölis längst upp i hagen så de fick vara ltie ensamma i början. Klok mamma!
 
Vi blev kvar där ett tag så jag kom hem på eftermiddagen. Då red jag först Generalen på banan. Han gör framsteg för varje dag, tycker att formen blir lite bättre hela tiden. Även i dag så jobbade vi med volter och lite sidvärts men vi skrittade även över bommar och jobbade traven lite på fyrkanten. Sen red jag ut själv på Prins! Vi red den korta rundan som jag brukr börja med och han skötte sig -som en prins! Det är så roligt när det börjar hända saker!
 
På kvällen hade jag ett par lektioner och har fixat lite hemma. Nu ska ajg börja packa inför morgondagens studieresa. Behöver jag säga att det bli midnatt i dag med? Och i morgon är det tidig avresa mot Mälardalen dit jag ska med vårat Leaderprojektsgrupp, vi ska på studiebesök, föreläsningar, titta på Strömsholmstävlingarna och bor till och med på en kursgård med Lusitanos! Är s glad att jag har bra folk här hemma så jag kan åka på roligheter medan de tar hand om hästar, katter och gård!

Morgontrött fölis!

Fölis var lite trött när jag kom ut på betet i morse!
 
 
Trötter!
 
Dags att kliva upp!
 
Bäst att skynda till mamma!
 
 
Frukost!
 
Out of Chocolate!
I morgon ska de åka på seminstationen för att tillverka en ny fölunge! Tänk va tomt det ska bli här hemma!
 

Sadelprovning!

I dag har varit en otroligt intressant dag på Brännan då Ulrika som är hästmassör och sadelutprovare har varit här! Jag har haft en riktigt ahaupplevelse, lät mig massor och dessutom har det varit underbart väder!
 
Innan Ulrika kom så red jag Generalen. Det gick riktigt bra, vi tog det lugtn och skrittade bara men det kändes inte alls så tokigt! Han var avspänd och vi jobbade på volt och lite försiktigt sidvärts.
 
Ulrika masserade först Szum, han stod så snällt i början men sen tog tålamodet slut och det började krypa i benen på honom. Hon hittade i alla fall lite områden där han reagerade, en del saker hänger nog i hop med skadan i våras. Så provade vi sadlar, märktes tydligt vilka sadlar Szum gillade och inte. Både han och jag gillade en dressyrsadel jättemycket, det visade sig att han fick problem med de framskurna sadlarna för de tog i bogbladen, när jag red i de sadlar som inte tog i där så belv han inte lika framtung och bet inte fast i tygeln, det kändes jätttebra! I dressyrsadeln gick han superfint och jag satt bra, fast egentligen var det ju hoppsadel vi skulle ha... 
 
Sen fick Tant massage, hon hade nackvärk och njöt verkligen av at få massage där! Hon njöt rätt bra av sin massage överlag och var nära att somna. Kombinationen med nymasserad häst och en anann sadel gjorde att jag hade en helt ny häst att rida! Så otroligt faschinerande! Egentligen låg hennes sadel inte så toligt men bommens konstruktion passade inte riktigt och när jag provade en annan sadel så tjafsade hon ingenting i munnen! Snacka om ahaupplevelse! Så det blev en dyr dag då jag nu ska beställa två nya sadlar till hästarna, men det kommer göra mycket för min ridkänlsa och mycket för mina hästars välbefinnande! Blir till att jobba mycket i sommar...
 
Även resten av dagen, och en del av kvällen, så masserades det och provades sadlar för fullt. Sex hästar var det som sammanlagt fick massage, provade sadel eller både och. Jag tycker att Ulrika var bra, hon hade ett gott öga och det är perfekt att få prova så många sadlar på en gång. Förutom detta hann jag rida Prins på banan, även i dag travade vi över bommar och efter passet red jag ner till stallet, coh red utan problem förbi transporter och bilar. Det är snart dags att rida ut ensam på honom!
 
Ser ni nu att klockan är lika mycket i dag? Kl. 6.15 ska jag vara på plats med transporten i morgon för att lasta Räkan och fölis. Borde alltså sova för längesen!
 
Tant får massage!
 
Elise provar sadel på Gandalf!
 
 
 

Midnatts ambitioner!

Ibland skulle jag önska att jag var lite mindre ambitiös, även om många kanske inte uppfattar mig som ambitiös (eller i alla fall inte mitt hem som det) så inser jag att ibland skulle det vara bra att kunna slappna av och låta det bara bli. Men nu är det inte så och eftersom det händer mycket den här veckan så är det midnatt även i kväll innan jag kommer i säng.
 
Jag har efter jobbet, slutade 18.15, hämtat en höbal, rullat ut häbalen i hagen, ridit Midas, tömkört Generalen, gjort rabarberkräm och bakat cheesecake. Det är ju sadelprovning i morgon och jag måste ju ha något att bjuda på. För vi har ju inget sånt att köpa på Ica... Ja, ja nu är det gjort och det är bara att försöka sova nu så jag orkar med morgondagen! 

Juni!

1 juni i dag och nu är det sommarmånad! Det går fort minsann! I dag ahr det även varit sommarväder vilket jag uppskattar. Här har det varit full fart som vanligt, har ridit tre hästar, jobbat 5,5 timme på Ica, haft en lektion och klippt gräsmattan. Känner mig rätt nöjd med det!
 
Började min dag med att rida Midas innan jobbet. Longerade lite först mest för att checka av innan uppsittning. När jag väl kom upp så var det som att komma hem, han kändes precis som när han var här sist. Jag hade lagt travbommar på medellinjen som vi jobbade över och hela tiden bytte varv. Det gick galant! Hann även bygga fram kvällens hoppövning innan jag åkte på jobbet!
 
Efter jobbet så red jag först Prins. Sist jag red honom på banan så fick jag inte till traven, han förstod inte vad jag menade och det blev bara några steg åt gången. Det var i tisdags och sedan dess har vi varit ute med Tant och travat och nu har poletten verkligen trillat ner. I dag så kunde vi inte bara trava utan även styra i traven och trava över bommar! Bommarna låg fortfarande på medellinjen så det var ingen lätt väg heller, vilken duktig kille!
 
Efter kvällens hopplektion med söta och duktiga ponnyekipage så red jag och Alida ut på Szum och Tant. Szum skötte sig strålande om man bortser från en tvärnit i ena traven, han är verkligen i en bra period just nu så det är bara att passa på att njuta! Avslutade sedan kvällen med att klippa gräsmattan. Bra dag men nu är jag trött!

RSS 2.0