Sommartid!

Äntligen sommartid! Känns bra att ha tagit sig igenom en vinter till, i morgon är det april och nu börjar det kännas som vår!
 
Jag jobbade först Szum och Lilla Grå i töm. Szum var jättefin, så fin brukar han inte vara efter att knappt jobbat på två veckor (när jag varit sjuk), kan bakbromsträningen redan ha gett resultat? Lilla Grå rastade av sig redan innan jobbet.. Jag hade satt på tömkörningsgjorden och gick in i garaget för att klä på mig hjälmen, när jag kommer ut är hon borta! Hon har fått upp grimskaftet och galopperar runt hagarna som en galning! I dessa lägen blir hon helt okontakbar och galen... Fick till slut tag på henne på banan, då med grimskaftet snurrat runt ena frambenet, båda bajskydden borta, en lite trasig bakhov och genomblöt av svett... Hon fick jobba i töm i alla fall,  men blev trött fort, kanske inte så konstigt!
 
Sedan red jag både Chokladen och Lemonaden, de fick jobba varsitt lättare pass på banan och jag försökte hitta känslan sedan i fredags. Efter dom så tog jag middagspaus med pasta och köttfärssås. Planen för kvällen var att jag och Linda skulle rida ut men blåsten fick oss att ångra oss, vi försöker med det i morgon i stället. Så jag red Clarinett,  som skulle ha gått i morgon , även hon fick trimma lite på det vi jobbat med på träningen. Och så fick Beroza gå i töm, hon var jättefin!
 
Sen fodring hos både mig och Nisse som är dålig, innan te och kex med kantarellost som kvällsfika. Nu ska jag duscha och försöka ladda om inför i Ica i morgon!
 
Lemonaden på banan i dag!

Mer dressyrträning!

Igår var det återigen dags att åka till Östersund! Nu tänker jag inte köra dit på flera veckor...
 
Innan jag och Clarinett åkte på dressyrträning så red jag Beroza. Vi snöpulsade och jag fick också dyka i snön, inte mindre än två gånger! Först så la hon sig, jag var inte beredd och hann inte med att driva igång henne, jag förstår att hon ville lägga sig i snön eftersom hon fäller massor och dessutom var rätt smutsig... Upp igen och hann väl rida 20 meter innan hon tippade i snön igen, men denna gång så snubblade hon till och tappade balansen. Men sen höll hon koll på fötterna och kämpade på i snön, är nog sista dagarna nu som man kan snöpulsa.
 
Sen åkte jag med Clarinett på träning. Hon var jättefin men något ofokuserad, eller rättare sagt fokuserad på annat än mig. Känns ändå som vi är på rätt väg, fattningarna är bra nu och hon är fin i galoppen men jag tappar den när hon börjar titta på annat intressant, som vilka som går på läktaren eller som sitter i cafeterian...
 
Kom hem i lite bättre tid igår, redan 18.30 men var ändå rätt trött. Har kört 85 mil på tre dagar, ridit träningar och varit i väg med unghästarna, allt med denna jäkla förkylning! Nu är jag ju ändå lite bättre men det blir nog bra med några lugnare dagar nu!
 
Clarinett i transporten på väg till träningen!

Östersundsturer!

Två intensiva dagar har passerat!
 
I torsdags efter jobbet så åkte jag och Linda på del två av massagekursen. Det är intressant men inte helt lätt! Klockan var över 22 innan jag var hemma och hade nattat hästarna. 
 
Igår jobbade jag förmiddagen på Ica, lite lätt kaos som vanligt, och sedan en snabb lunch innan hästarna. Red ett litet dressyrpass på Clarinett så hon skulle vara lite genomarbetad, och sedan lyfte jag och Linda på transporten och försökte sanera Lemonaden och Chokladen. Så tacksamt när jag fått Lemonaden hyfsat ren, hon har ju gått utan täcke nu, och hon medan jag borstar Chokladen blir uttråkad och börjar krafsa och plaska i en vattenpöl! Helt plötsligt var benen ännu smutsigare än innan jag började... Också intressant att man har längtat efter vår och bar mark, och typ första dagen börjar gnälla över smutsiga hästar!
 
Vi åkte i alla fall på dressyrträning utanför Östersund för Sara som jag ju brukar träna för. Intressant med två gröna unghästar, och dessutom blir de skrämda av en katt direkt när de kommer in i ridhuset! Båda hästarna var såklart lite spända i början, jag red Chokladen först och det kändes lite som katastrof i början. Men sedan släppte hon och blev då riktigt fin! Lemonaden var lite oväntat spänd först, hon är ju egentligen väldigt orädd men hon märkte nog att matte var lite nervös också så blev lite osäker, men när det släppte så jobbade hon på jättebra. Hon har nog aldrig skrittat så bra med mig på ryggen och nu ska vi jobba med att verkligen ha bra skritt innan jag går vidare med traven på ridpassen. Hästarna fick massor av beröm av Sara för att dom är fina så nu är det bara upp till matte att rida bra!
 
Hem kom vi också utan problem, klockan var strax efter 23 när vi lastade ur.. I dag har jag allt kvar att packa om innan det är dags för tredje turen till Östersund på tre dagar!

Förkyningsdagar!

Glömde visst att blogga igår, och i morse, skyller på förkylningen...
 
Inte nog med förkylningen så det första jag gjorde igår var att ramla på isen och slå knäet! Direkt gjorde det så ont att jag kallsvettades,  men sen kändes det mest när jag red. Jag red Beroza och Lemonaden på den upptrampade slingan, för Lemonaden blev det första galoppen! Har väntat med galopp då hon har haft så dålig balans och det inte är bra i kombination med hennes sadeltvång,  men nu börjar det bli ordning på balansen och bjudningen. Och själva galoppen gick ju bra,  men värre att sakta av... Vet inte om hon kände av sadeln eller tappade balansen, tror på det senare, för det blev tvärnit och sedan flera bocksprång! Styrde ut henne i snön och satt kvar! Vi får träna vidare... 
 
Red sedan Chokladen och pulsade snö, ganska mycket skutt och bock där med! Och gjorde bakbromsträningen med Szum och Dajmen innan middag och sen i väg på lektioner på kvällen. 
 
I dag en lugn morgon, sen kände jag mig pigg och red fyra hästar! Chokladen fick gå ett lugnt pass på banan, Lemonaden fick trava och göra övergångar ute i snön,  Beroza gick på banan och Clarinett fick snöpulsa i skogen! Sen gräddade jag ett helt lass våfflor till mat, och där någonstans kom verkligheten och förkylningen i kapp mig och jag blev klen igen... Hade tänkt tömköra Lilla Grå men hon fick i stället gå bakbromsjobb och när Linda kom så hängde jag lite på Dajmen. Har även hängt på henne i trav nu, inte direkt planen men hon var väldigt yrslig i dag! Dock inte spänd, utan bara yrslig! Avslutade med att jobba Bea i töm åt Linda. Nu tänkte jag försöka sova mig frisk! Tre intensiva dagar väntar och inget utrymme för att vara sjuk!
 
Tog en bild igår när det snöade och var sol samtidigt! Tyvärr syns inte snöflingorna utan bara Lemonadens rufsiga ponnyman!
 
 

Lönemåndag!

Jag hade verkligen laddat för lön igår! Det var välbehövligt eftersom jag just nu hela tiden ligger på (under) gränsen, hoppas verkligen att lektionerna och verksamheten kommer igång ordentligt nu, och jag behövde både handla och tanka bilen. Men nu blev det inte som jag tänkte, då jag vid lunch insåg att mitt bankkort var borta!!! Jag gick igenom bilen och fick Nisse att leta hemma och i kläderna jag hade haft i helgen,utan resultat. Fick i alla fall låna bankkort av en jobbarkompis så jag kunde tanka lite i bilen, och slapp då gå hem!
 
Senare på kvällen hittade jag bankkortet, i en burk på bänken i gästhuset som jag har som sadelkammare!! Vad bankkortet gjorde där kan man ju fundera på, men vad lättad jag blev!
 
Däremot har förkylningen tagit omtag! Jag är återigen dålig med lite feber till o ch från, hängig, trött och snorig! I helgen ska ju jag på träning så då går det ju inye att vara sjuk! Dessutom behöver ju hästarna ridas inför det! Har bestämt mig för att prioritera de som ska på träning och Beroza, så får vi se hur mycket jag orkar med!
 
Igår gick jag i alla fall i backen med Grå på morgonen innan jobbet, och red lite lättare dressyr med Clarinett på kvällen. Banan är isignär det fryser på men i kunde göra lite travjobb plus några fattningar. Nu får vi se vad som går att göra i dag och vad jag orkar med, jäkla förkylning!
 
Måndagsmorgon kan se lite olika ut,  när matte måste åka och jobba så finns det andra som har det lite glassigare!
 
Dajmen och Chokladen tog sovmorgon!
 
 

Unghästdag!

Jag var ju taggad av gårdagens clinic så unghästträning passade ju perfekt i dag!
 
Dock började jag med Szum som fick träna i backen innan jag red Lemonaden. Tyvärr är det ganska isigt nu och när vi väl halkat oss till banan så var även den ganska hal och endast en del av den var ridbar. Vi red övergångar till och från trav och lite sidvärts i skritt.
 
Efter jobb och hemmagjord pizza till middag så var det ändå lite mindre halt, men inte alls bra. Jag och Linda red Beroza och Bea upp i skogen, och där var betydligt mer snö än vi trodde. Så pass att jag hade snö på sadelgjorden och stigbyglarna,  men mest imponerad blev jag över Linda! Bea tappade en boots som Linda plockade upp från sadeln, och Bea är hög! Hästarna fick i alla fall ett bra jobb! Sen tog vi Dajmen, vi sadlade henne vid hagen och höll på bredvid hagen pga halkan. Hade även sidepull i dag vilket vi alla var nöjda med,  hon var dock spänd men vi kunde hänga ganska mycket på henne. Avslutade med att longera Chokladen lite ute i snön, och sen ostkaka med grädde och sylt som kvällsfika!

Inspirationsdag!

I dag har jag varit och fått massor av inspiration på clinic om avel, unghästar och förberedelser inför unghästtestet!
 
Jag började med att ha en lektion halvvägs till clinicen, ambitiös elev som red klockan 8.15 en lördagmorgon och dessutom i regn och blåst!! Sen vidare till Härnösands fina anläggning där hästavelsföreningen anordnat clinic och föreläsning med Eva Gudmundsson som är uppfödare, hingsthållare och domare. Väldigt intressant,  lärorikt och så inspirerande! Först på förmiddagen var det mer föreläsning och på eftermiddagen var vi i ridhuset! Så taggad med unghästarna nu!
 
När jag kom hem gjorde jag mat och när jag sedan nattade hästarna så fick även Lemonaden gå i backen. Jag blev jättetrött trots att jag ju egentligen inte gjort så mycket i dag. 
 
Från ridhuset när vi tittade på treåringar!
 

Fina hästar!

Åhh vad fina alla hästar är nu! Men det törs man ju inte säga, det brukar hända något då...
 
I morse var det fortfarande fruset och isigt på gården. Jag jobbade Beroza i töm, hon var jättefin men grejade mycket med bettet, lade till och med tungan över bettet. Tror att jag ska testa med nosgrimma några gånger och se om det blir bättre. Sen fick Lilla Grå och Chokladen jobba i backen.
 
Sen var det Icajobb, efter jobbet så tömkörde jag Bea, som var jättefin! Hon har verkligen blivit starkare i vinter och msn ser stor utveckling bara på de två sista månaderna då Linda varje vecka antingen har ridit träning eller så har vi tömkört. Den kontinuerliga träningen har verkligen gett resultat!! Efter det så red jag Clarinett,  i dag satt fattningarna från skritt klockrent och även hon har blivit starkare i formen.
 
Nu sova och ladda för tidig morgon och spännande dag!

Kund-dag!

I dag har vi haft kunddag på Ica, sist vi hade det tog kaffet slut och det var en del upprörda känslor, som tur var jobbade inte jag då. Men i dag hade vi satsat hårt med extra öppet och chefen bjöd på varmkorv på kvällen! 
 
Jag behövde dock inte jobba hela dagen utan kunde börja hemma hos hästarna. Red först Lemonaden på slingan,  och sedan Beroza och Chokladen på banan. Med Beroza testade jag lite sidförande skänkel i skritt och att vända och byta varv i trav. Chokladen som ju var lite knäpp igår lade jag på dressyrsadeln och i dag var hon fantastiskt fin att rida! Jag har knappt galopperat henne på banan och inte med dressyrsadeln men ett par fattningar och galopper i dag så nu är det dags för lite mer riktigt galopparbete framöver!
 
Lagom till jag tömkörde Dajmen så började det blåsa rejält. Hon är väldigt stökig med bettet och i dag kastade hon sig även i väg i panik en gång, det blev lite bättre, men inte helt bra, när jag knäppte upp nosgrimman. Jag tror att det faktiskt är bettet som ställer till det när vi ska sitta också så nu har jag en ny plan! Ni som följer bloggen får se! Avslutade med att köra bakbromsträningen i backen med Szum innan mat och i väg på Ica.
 
Helt okej dag att jobba även om det var tight med personal på grund av den här jäkla förkylningen. Vi stängde klockan 20 och då var det bara att natta hästarna och nu sova!
 
 
Min fina Choklad!
 
 
 
 
 

Vårdagjämningen!

Åh vad jag älskar ljuset som är på väg tillbaka! Sol i dag med men blåste upp under eftermiddagen.
 
Jag red först Szum och Lilla Grå på banan, Szum kändes lite oriden och Lilla Grå var ofokuserad. Med Chokladen var planen att rida på den upptrampade slingan, men när jag suttit löst ett flertal gånger på två skrittvarv ändrade jag mun plan och red till ridbanan i stället och jobbade bort lite överskottsenergi. Hon var verkligen lite tokig när jag började men som tur var lättare att sitta kvar på än Clarinetts språng, på banan lugnade hon sig snabbt och var jättefin. Hon är väldigt lite jobbad nu så förhoppningsvis blir det bättre framöver.
 
Sen fick Dajmen och Clarinett göra bakbromsträni gen i backe innan mat och i väg på lektioner. Nu är det bara att ladda för kunddag på Ica i morgon, bäst att jag är frisk då!
 
 

Mer backträning!

Inte nog med förkylningen, som jag ändå är lite bättre i nu, så har jag fått ögoninflammation... 
 
Jag var ändå ganska pigg igår, i alla fall så länge jag inte gör något och dessutom går allt långsamt, tillräckligt för lite hästjobb. Var superfint vårvinterväder i alla fall. Jag var ambitiös och har börjat skriva upp hur hästarna ställer upp sig före och efter arbetet, väldigt intressant! Szum, Lilla Grå och Chokladen fick träna bakbroms i backe, se gårdagens inlägg. Szum tyckte att det var jättejobbigt och för honom kommer det att bli ett perfekt jobb!
 
Sen red jag Clarinett och Beroza på den upptrampade slingan, Beroza galopperade jag uppsuttet för första gången! Det har känts som hon varit redo länge men isigt underlag och sträckningen har dragit ut på det. Igår hade jag bra läge och det var helt okomplicerat att gaöoppera inte bara en utan två gånger. Hon var jätteduktig och blev snabbt förlåten för att hon klev på min fot innan uppsittningen.
 
Sen middag och lite paus innan jag åkte upp på byn för att tanka till Nisses traktor och låna ut en bok, Peders bok såklart, till Linda som är sjuk. Sista rycket i stallet så red jag Lemonaden på banan, det är mycket snö där och blir lite slirigt men gick ändå ganska bra. 
 
Nu ny dag och nya tag!
 
Szum backtränar, ser lagom engagerad ut...
 
Massor av sånna här bilder har jag nu! Tanken är att fota alla hästar så jag har att jämföra med sen!
 
Lilla Grå!
 
Och några bilder från ridningen av Clarinett!
Spaning på kompisarna i hagen! Ser ni hur snygg Dajmen börjar bli?
Chokladen till vänster, Bea i mitten och Dajmen till höger
 
 

Bakbroms!

När man är sjuk och less måste ju vara ett perfekt tillfälle att dra igång ett nytt träningsprojekt?
 
Jag jobbade igår, gick ändå rätt bra med tanke på förkylningen. Var lite snurrigare och tröttare än vanligt men är inte säker på att någon märkte någon skillnad! 
 
Efter jobbet så var det dags att börja bakbromsträna hästarna. Vi gick igenom det här på en kurs för två år sedan, efter det så jobbade jag Chokladen lite med det men srn rann det ut i sanden. Det är egentligen lite samma jobb som när jag rider i besvärlig terräng, men lite mer strukturerat. Sara som jag tränar för har jobbat med det och fått fina resultat, och eftersom det är ganska tidsbesparande så känns det som att det kan vara bra för mig som inte riktigt hinner med allt.
 
Det går ut på att gå extremt långsamt nerför backe med rak häst, eftersom det är så jobbigt räcker 10-15 minuters jobb åt gången. Låter enkelt men är inte alls det! Det är svårt att få hästarna att gå tillräckligt långsamt, när man tycker att det går jättelångsamt så ska man gå ännu långsammare... Och att få hästarna att gå rakt. Det finns de som går snett nerför i zick-zack men jag gick rakt igår och ledde varannan gång på vänster sida och varannan gång höger. Igår testade jag med Lemonaden och Dajmen, Dajmen hade nog att bara gå nerför typ.. Det är också bra lydnads och precisionsträning!
 
Ska testa det här litegrann nu och försöka utvärdera. Först tänkte jag bara köra med unghästarna men nu tror jag alla hästar får prova. Är ju perfekt nu när jag är sjuk och inte orkar allt. Finns mer att läsa på Saras blogg: https://nouw.com/saraljunghast/att-trana-hastars-balstabilitet-bakbroms-34632910
 
I dag är jag lite besviken över att jag inte kommer i väg på löshoppning, Dajmen behöver det men eftersom allaärsjuka, inklusive jag själv, så får jag ingen hjälp med mig. Hoppas på nytt tillfälle snart!
 
Igår morse hade vi haft besök i Szums och Lilla Grås hus, inte bara hästarna som uppskattar värmebaljorna!
Troligen är det Paulas katt som hälsat på, mina katter var i alla fall inne!

Snövarning!

Igår var det dags för klass 2 varning för stora snömängder igen... Börjar vara rätt nöjd med snö nu!
 
Som tur var hade jag bokat in lektionerna på förmiddagen, då var det bara lätt snöfall och jag var ganska pigg. Efter lektionerna gjorde jag köttfärssås med resterna av tacofärsen till lunch. Sen var det ju meningen att jag skulle rida lite hästar. Men förkylningen hade satt sig på luftrören med dålig andning och hosta som följd, ute kräksnöade det och ingen annan var sugen att rida med mig så jaggav upp det. När kag väl kom ut i snöyran insåg jag att det var klokt...
 
Dessutom på väg till mitt stall så skulle jag ge de av Nisses hästar som stod inne hos honom hö, och då var det översvämning där! En häst hade kliat sig och tryckt till vattenkoppen. Jag lämnade Nisse med det eftersom jag ändå inte kan andas när han kör minitraktorn i stallet, i stället tömkörde jag Beroza i snöyran! Det hade redan då komit mycket snö och banan är helt översnöad igen!
 
Sen gjorde jag våfflor till kvällsmat, och vi gjorde klart och nattade Nisses hästar. I dag tänkte jag försöka jobba, vi får se hur det går men det är många sjuka på Ica också så inte helt lätt med vikarier. 

Sjukstuga!

Nu är både jag och Nisse sjuka, jag är ordentligt förkyld och Nisse är typ döende. Men så har ju han en mancold... Jag blir alltid så uppgiven när jag är sjuk och tror att jag aldrig mer ska orka medalla hästar igen... Nu känns det ju lite extra så eftersom det är rätt tufft ändå nu, även utan förkylning! Det har dessutom snöat blöt, tung snö i dag!
 
Igår jobbade jag på Ica,  vilket jag nog egentligen var för sjuk för men det gick ju det med. Fixade lite sjuklingsfiks med varm nyponsoppa,  glass, skorpor och rostade mackor efter jobbet och sen tömkörde jag Dajmen och longerade galopp-programmet med Szum. Så långt räckte energin. I dag tog jag sovmorgon, var nog bra. Sen jobbade jag Chokladen och Clarinett i töm innan jag lämnade bilen på service hos Paulas man.
 
Sen var det dags för en taktikvila, perfekt att det var skidskytte på tvn. När Linda sen kom från jobbet så red vi ut med Bea och Beroza, så skönt att kunna rida i ljuset efter jobb! Det blev bara skritt för underlaget var lite lurigt, med klabbsnö, men skönt att komma ut en sväng. Beroza tycker att allt utanför gården är spännande och lite läskigt, inte så konstigt eftersom hon inte varit ute något, men hon går fram ändå och det är tur för Bea tänkte inte vara draghjälp igår utan Beroza fick gå först större delen av turen! Trots att Beroza har mycket kortare ben hängde nästan inte Bea med henne! 
 
Sen tog vi Dajmen bara vid boxarna och hängde några gånger. Hon är lite tjafsig just nu, säkert påverkar pälsfällningen lite också, men själva hängandet gick bra. När vi var klara i stallet så var det bara att hämta bilen som hsde nya bromsskivor och nu fungerande vindrutetorkare, de la nämligen av häromkvällen på väg hem från lektioner i snöyran. Så avslutade jag kvällen med att göra tacos till sen middag. 

Mansförkylning!

Aprilväder i dag med toksnö, regn och sol i en salig blandning!
 
Typiskt nog har jag blivit anfallen av en förkylning i dag, Nisse har varit sjuk några dagar och han är typ döende,  hoppas att jag inte drabbats av samma . Fast det är ju en mans förkylning...
 
Jag har jobbat på Ica och efter jobbet drog jag och Linda direkt på massagekurs. Det var Ulrika dom brukar massera och prova sadlar som hade den. Intressant att få lära sig mer om muskelskador och hur muskeln ska kännas.  Nu ska jag försöka klämma igenom mina hästar innan nästa omgång av kursen, så jag har ännu mer frågor tills dess! Intressant i alla fall! På hemvägen höll vi på krocka med en älg som gick över vägen utan att titta sig för, men Linda var med och hann veja! Nu ska jag försöka sova bort förkylningen!

Snöyra!

I dag har det snöat hela dagen, åt alla håll -samtidigt! Inte utan att man längtar lite efter våren nu!
 
Jag red först Chokladen och Szum på banan, båda fick jobba lite enkelt sidvärtsjobb men känslan vsr att det mest var jag som jobbade... Så kom Nisse med två höbalar, äntligen har vi fått hem ett lass med balar igen, och när han åkt red jag Lilla Grå. Hon bjöd på en betydligt bättre ridkänsla i dag än de andra två även om jag fick jobba en del för det på henne med... Det var inte så att Chokladen och Szum gick dåligt, men jag saknade lite flytet med dom, Lilla Grås ridpass levde jag på resten av dagen! 
 
När jag satt av henne ringde Nisse, en av hans hästar hade legat/rullat fast i hagen och när han hade lyft upp den med traktorn hade de andra två i hagen passat på att dra ut och han  behövde lite hjälp... En liten promenad i djupsnön så var hästarna på plats igen, stackarn som hade legat fast var såklart chockad och lite nerkyld men stod upp, åt och var lugn. Tänk att allt kan hända med dessa djur!
 
Sen longerade jag galopp-programmet med Clarinett och tog även Beroza i lina för att se hur hon rörde sig nu. Det syns fortfarande en liten rörelsestörning i trav, i ena varvet, även om det mesta av det värmer ur. Fortsätter jobba henne som jag gjort veckan ut så ser vi sen, verkar ju fungera bra! 
 
Middag och sen i väg på lektioner i snöyran! Jag var helt snötäckt men ryttarna kämpade på bra trots vädret! Nu sova och ladda för en lång dag i morgon!
 
Szums lång-hals!

Tungan rätt i munnen!

Både igår och i måndags var det fantastiskt fint vårvinterväder, precis som det ska vara den här tiden på året!
 
I måndags hade vi personalmöte efter vi stängt affären så det blev verkligen en heldag på jobbet. Igår morse var det kallt och lite svårt att komma igång men sedan red jag Chokladen och Beroza på slingan. Dom var jättepigga båda två, Chokladen studsade, bockade och kastade med huvudet medan Beroza bara var pigg framåt. Jag travade lite på henne och kunde inte känna någon oregelbundenhet så sträckningen verkar ha släppt.
 
Sen lunch och i väg och hämtade två balar innan nästa ryck i stallet. Jag jobbade Lilla Grå och Lemonaden i töm, Lemonaden fick prova lite galoppjobb i töm, det blir ju helt annat jobb än galopp i lina. Dajmen longerade jag, ståendes på pallen, med ett nytt bett. Ett rakt, smalt plastbett med fasta ringar.  Tyckte först att det fungerade jättebra men vid ett varvbyte såg jag att Dajmen blev irriterad,  osäker och ville inte gå fram riktigt. Kollade då munnen och då hade hon fått upp tungan ovanför bettet, hon hade inte lagt över den utan bara tryckt upp den. Provade igen men blev samma, så jag kortade upp sidostyckena ett hål och då höll hon tungan rätt och var nöjd. Vi får prova igen men jag tror att det är ett bra bett för henne. Sedan red Linda dressyrträning innan nattning av hästar och sova!

Ridhuskväll!

Det har verkligen kommit massor av snö sista veckan, obegripligt mycket! Lite till kom det igår, dock inga mängder. 
 
Igår började jag dagen med att jobba Beroza i töm och longera galopp-programmet med Szum, sen i väg på Ica. Efter jobbet så släpade jag och Linda in mellanväggen i transporen och sen lastade in Clarinett och Bea. Vi åkte till ridhuset, och det är bara att konstatera att vi gör det alldeles för sällan! Clarinett blir ju en apa när hon åker i väg med kompis och det var lite det jag tänkte träna igår. Hon var ändå bättre än på dressyrträningen sist och fullt ridbar, men hon hade full koll på vart Bea var och för att inte prata om den lilla vita ponnyn som hoppade i ridhuset samtidigt. Den var tydligen lite läskig när den hoppade så vi behöver verkligen träna på att åka bort och rida med andra!
 
Vi hoppade några låga språng men fokus låg på att komma till ridning och hitta koncentrationen. Hon är ju jättefin när hon går, bara att fortsätta jobba med detta! Det var sent innan vi var hemma och i dag är det lite segt, men en heldag på Ica väntar!

Myskväll!

En riktig myskväll blev det i kväll, dessutom soligt i dag så vintern när den är som bäst!
 
Jag jobbade Chokladen i töm innan jobbet, sen Ica och efter jobbet förberedde jag kvällen lite genom att fixa varm choklad . Vi skrittade ut en liten sväng, jag med Beroza och så Linda och Paula. Första riktiga uteritten för Beroza och hon var grymt taggad! Hon tyckte att full fart framåt var lämpligt men vi försökte hålla oss till skritt. En älg träffade vi också på men hästarna är ju rätt älgvana...
 
Sen ägnade vi kvällen i ett vindskydd som ligger alldeles bredvid en av sommarhagarna. Det var jag, Nisse, Linda och en kompis till henne, Paula och hennes familj, vi gjorde kolbullar, grillade mackor, drack varm choklad med Minty och grädde och kaffe med Minty. Mysigt i mörkret och det gick rätt bra med kylan också. Sen nattade vi Nisses hästar och nu vill jag bara sova!

Toksnö!

Jäklar i min låda vad dethar snöat! Säkert 4 decimeter sen igår morse! Nu har jag fått snö så jag tiger...
 
Jag red Clarinett och Lemonaden på slingan innan jobbet i morse. Lemonaden som ju känts obalanserad och försiktig i traven var så pigg och på hugget! 
 
Sen jobbade jag på Ica 11-18 och efter jobbet så red jag Lilla Grå. Hon kändes bra fast vi inte kunnat rida på ett tag och jag blev så motiverad att jobba med henne nu! 
 
Men det är verkligen tungjobbat i snön och jag är trött nu!
 
Från Lemonadens pass!

Tårta!

I dag toksnöar det så än är inte vintern över!
 
Jag lade förmiddagen i stallet, Beroza och Lilla Grå fick gå i töm. Beroza har nog sträckt sig under halkan och är lite stel, dock blir det bättre med rörelse så lite lugnare jobb för henne nu. Red dressyr på Szum. 
 
Sen gjorde jag pizza till lunch och så jobb på Ica på eftermiddagen. På kvällen efter jobbet blev det tårta, fika och en massa besök då Nisse fyller år i dag. 
 
 

Klart och kallt!

Kallt i morse, -20 grader, soligt och fint på dagen och inte alls kallt men nu -17 igen...
 
Jag tog en lugn morgon, det var ju ändå så kallt, och sedan jobbade jag Szum i töm först. Sen red jag Chokladen och Lemonaden på den upptrampade slingan. Det var inget superunderlag men de fick varsitt ordentligt travjobb i alla fall, och jobbade på bra. Avslutade första rycket med dressyr på en jättefin Clarinett! I dag var hon som en ferrari, bra framme och med tryck, och då är hon verkligen fantastisk att rida. Jag njöt hela passet, utom galoppen där jag helt omöjligt kan sitta mitt över henne, och började drömma om tävling igen. Tänk när (och inte om) hon går så på tävling, då har vi rosett med oss hem är jag övertygad om!
 
Till middag hästfile' (ja vi säljer det på Ica), stekt potatis och röbetor med ädelost i ugn, så jäkla gott! Kvällspasset inleddes med tömjobb av Bea, och sedan longerade jag Dajmen -ståendes på en pall! Det är dags att ta tag i hennes pallproblem, det var riktigt bra träning att longera henne från pallen. Definitivt första gången jag gör det... 
 
Nu dags att sova!

Fettisdagen!

Så var det vinter igen! I måndags snöade det och nu är det kallt. Snö på blankis är spännande, men det blev bättre men inte bra. I allafall så pass bra att jag kunnat ta in Szum och Grå igen, de har haft en och halv vecks vila eftersom backen från deras hage varit så hal. 
 
Så i måndags efter jobbet fick Szum jobba lite i töm, han behövde verkligen jogga loss lite efter ha gått och spänt sig i hagen i halkan. Och igår fick Lilla Grå jobba i töm, hon var mer vild än tam... Så typiskt med halkan när jag precis kommit igång med henne, men nya tag nu framöver. 
 
Sen kom Linda och hjälpte mig med Dajmen, var ett tag sedan jag satt på henne sist och hon hade tydligen glömt.. Väldigt spänd och vi kunde bara hänga på henne igår, dock många omgångar och mer avspänd efterhand. Sen red vi ut med Clarinett och Bea!
 
Så var det dags för tandläkaren igen, gick dock bättre denna gång än sist när bedövningen inte tog. Efter det i väg på två lektioner och sen hade jag teorikursen om bett hos Nylands Hästsportlag. När jag kom hem, framåt 23 på kvällen, så hade mina hästar fått höbalar och kraftfoder och katten insläppt tack vare allt snällt folk jag har runt mig! Så lyxigt! Och självklart avslutades dagen med en semla!
 
I dag 20 grader kallt och nya friska tag!

After Pimpel, Vasaloppsmorgon och teorikurs!

Eller halt, halare, halast... Så jäkla less på det här skiten nu, jag vill rida!!!
 
Igår var det typ snöstorm på dagen, det hjälpte ju inte upp motivationen direkt! Red i alla fall Beroza på banan, hon fick trava över bommar och träna på övergångar. Sen tömkörde jag Dajmen, och där har verkligen polletten trillat ner och hon var så duktig. Styrde över bommar och gjorde varvbyten. Avslutade med att Lemonaden fick trava över upphöjda bommar i töm innan jag städade inför teorikursen.
 
Bruksprovet för SWB har varit denna vecka så igår passade jag på att titta på livesändningen från testryttarna medan vi laddade för kvälles arrangemang, nämligen After Pimpel! Det hade varit pimpelpremiär här så byföreningen ordnade festligheter med soppa, jättegod,  livemusik och riktigt mycket folk. Blev både sent och en del öl och cider, men det var det värt!
 
I morse tog jag en lugn morgon med Vasaloppet på tvn och lite från bruksprovet på datorn. Sen red jag ut Clarinett , vi red på vägen, för det gäller ju att passa på när det inte är timmerbilar under helgen, och hon är ju broddad. Sen red jag Beroza på slingan, men den var lite hal så det blev bara lite trav. Avslutade med att Chokladen fick gå i töm över bommar. 
 
Enkel mat och på kvällen hade jag teorikurs om bett, och hur man kan jobba med olika bett och munrelaterade problem. Nu är jag verkligen helt slut och trött!

Mars!

Funderar på att skaffa mig en rejäl förskring för att kunna gå på gården... Ett gruslass kanske också hade fungerat i och för sig! Blir spännande med mer snö på det här i helgen!
 
Jag jobbade på Ica igår och på kvällen red jag dressyr med Chokladen och Clarinett. Chokladen fick trava över bommar och jobba med något som senare ska bli öppna men som just nu är mer en utveckling av det vi gjorde på Saraträningen. Clarinett fick göra massor av övergångar och tempoväxlingar, hela tiden för att vara kvick för skänkeln. Chaffören jobbade med att vara mitt över henne hela tiden. Hon var väldigt fin, men blir trött när hon måste komma ur komfortzonen och inte bara springa runt och se fin ut...
 
Det fungerar att jobba hästarna men det går alldeles för mycket energi till att bara kunna göra i ordning och ta sig i väg, så speciellt roligt eller utvecklande!

RSS 2.0