Hur vill du att din chef ska vara?

Jag tror vi får hästarna lite som vi gör dom! Självklart är hästar olika och har olika personlighet, men jag tror att vi styr dom mer än vi tänker på med vårat beteende och vår ridning. Om ryttaren är okoncentrerad och flamsig blir ofta även hästen okoncentrerad och flamsig, är ryttaren stressad blir hästen ofta spänd eller stökig, är ryttaren osäker blir hästen ofta tveksam och är ryttaren skärpt, fokuserad och gör sitt bästa -ja då går ofta hästen på bästa sätt!
 
Det låter ju så enkelt och självklart men varför ser vi då inte till att vara koncentrerade och ostressade i stallet? Kanske för att det inte alltid är så enkelt, vi lever i ett stressigt samhälle med mycket press och det följer ofta med oss till stallet. Jag brukar i bland tänka att man får vara lite skådespelare inför hästen. Men får låtsas att man har all tid i världen, att man inte alls är nervös för att hoppa den där stora oxern, att man tycker det ska bli jättekul att rida ut i spöregnet eller vad det nu kan vara. Det klart att det inte är så lätt att lura en häst, men många gånger får det oss att tänka i rätt banor. 
 
Om jag är nervös för att prova att sitta på en nervig häst första gången (vilket inte brukar vara så nervöst för jag ser alltid till att hästarna är väl förberedda) försöker jag inte visa det. Jag låtsas för mig själv och för den som håller i hästen att det är helt lugnt och inget att vara nervös för, pratar lite om oväsentliga saker och försöker ta det som det mest naturliga saken i hela världen. Då kommer hästen också tycka att det är rätt naturligt och självklart att man sitter upp, än om man gör en stor sak av uppsittningen eller vad det nu kan vara.
 
På en av dagens lektioner syntes detta tydligt. Ryttarna hade problem att klara övningen, en rätt enkel övning som ändå krävde att ryttarna red hela vägen, hästarna var lite flamsiga, vinglade och tog inte riktigt fattningarna. Så emellanåt hittade ryttarna sitt eget fokus, man såg hur dom bestämde sig för att klara övningen och hade full koncentration, och då vips såg övningen enkel ut och hästarna var lyhörda och lydiga. Och det är ju självklart, vem vill lyssna till en flamsig chef som inte tycks veta vad han vill eller vad som är målet? Eller vill ha en chef som står och skriker utan att någon lyssnar? Vi har nog alla bestämda åsikter om våran chef på jobbet, men hur många tänker på hur vi är i vår roll som chef över hästen? Jag tror på att vara tydlig, lugn, fokuserad, intresserad av hästen (personalen), att ge och visa förtroende och att visa sin uppskattning!
 
Det räcker ju inte att vara så den timmen man rider, utan hästarna läser av oss redan när vi hämtar som i hagen eller komme in genom stalldörren. Jag försöker tänka lika, försöker läsa av hästen redan när jag hämtar den i hagen eller öppnar boxdörren, jag försöker ge hästen ett lugnt och avspänt intryck av mig. Om jag lyckas? Det vet man aldrig, men det är ju värt ett försök.
 
Hur vill du att din chef ska vara? Och hur vill du att hästen ska uppfatta dig? Jag tror vi får hästarna lite som vi gör dom, vad tror du?
 
Jag undrar just vad Szum säger om mig...?
 

Bara jobb!

I dag har jag inte gjort så mycket alls... Jobbat på Ica 8-17 och sedan direkt i väg för några lektioner och så tömkörde jag Oliven. Nu försöker jag få upp lite värme huset och sen ska jag nog krypa ner i sängen med nya Ridsport som kom i dag. Nya tag i morgon!

44 mil senare!

I dag har jag kört hem Flisan, lite tråkigt att hon har åkt då hon var en väldigt trevlig häst och dessutom rolig att rida. Nu hoppas jag att det ska gå bra för henne och hennes matte och att vi får se henne på tävlingsbanan i framtiden!
 
Trots att jag var i stallet tidigti morse och kom i väg i tid så var det eftermiddag innan jag var hemma igen och vände. Hann tömköra Basse den lilla stunden jag var hemma. I dag var han pigg och laddad vilket märktes direkt när vi började jobba i skritten, sen hade jag en liten plan om att ha skulle få trava lugnt några varv på stor volt i låg form. Även om man ska undvika böjda spår under igångsättningen så han han ju ändå varit i gång några veckor och tanken var ju som sagt några varv och i ett lugnt tempo. Men Basse hade tydligen andra planer, han drog i väg i bocksprång och galopp, inte bara en utan flera gånger! Nu är ju jag väldigt envis och tålmodig så det slutade ju så klart med att han travade lugnt på volten i båda varv, och formen var i alla fall någon kortare stund låg och med halsen ute. Får nog vara nöjd med det i dag när han var så pigg, misstänker att det kan spela in att Frallan härjade och bockade i serier i sin hage... 
 
På kvällen hade jag några lektioner och nu så där 44 mil senare så är jag rätt trött...

Ledig kväll!

Då kvällens hoppträning blev inställd pga att Pia var sjuk så fick jag en ledig dag och kväll. Rätt skönt, även om det så klart hade varit lika roligt med träning!
 
Elise var här på förmiddagen och vi hade en plan om att vi skulle prova att gå ut med Frallan. Tanken var att Elise skulle leda Gandalf och ha mig och Frallan i lina bakom så jag fick se hur hon skulle bete sig med en häst framför. Vi gick en sväng runt gården och det gick så bra att vi på stående fot bestämde oss för att rida ut på en gång. Så vi tog av linan och Elise satt upp så skrittade vi en liten sväng, och Frallan skötte sig superbra! Så nu var det gjort!
 
Sen red jag Szum och Basse på banan. Hos Szum satt effekterna av helgens träning kvar, han travade, efter att först ha bockat lite, som en svindyr dressyrhäst (ja det är så det känns!). Tyvärr satt inte effekten kvar lika bra hos ryttaresn som hade stora problem med att sitta och rida i den där traven. Måste jobba på det, fin häst har jag ju i alla fall! Basse var fin, ajg tycker att jag får formen någolunda som jag vill och i dag provade vi lite galopp. Galopp är ju egentligen en bra gångart för igångsättning och när man vill bygga upp hästen då den aktiverar fler muskler och är mindre slitsam än trav.
 
Efter lite lunch så red jag ut med tant och med Räkan. Trots att Räkan inte ens gått halva dräktigheten så ser hon ut som om hon ska föla nästa vecka, hon tror nog det själv också! Men hennes tjocka mage (som nog mest är mat) hindrar inte henne att vara pigg och på hemvägen laddad som en bomb! Min lilla prinsessa!
 
Jag hann även klart med hagen som jag tog ner i söndags, har packat lite grejer inför morgondagen, pysslat lite inne och bakat en kaka. En kak som jag sedan åkte till grannarna med och fikade. Nu är det väl dags att börja tänka på morgondagen då det är tidig start!
 
Jag och Frallan efter dagens tur! 
 
Tanten med sin nya frisyr, dvs resultatet av gårdagens klippning.
 
 

Olja!

Jag tycker att olja är ett väldigt bra fodermedel för de hästar som behöver lägga på hull. Har ofta gett det till mina hästar och jag köper vanlig rapsolja på affären. 
 
Det är bra för hästar som behöver få me hull men kanske inte behöver mer energi i ridningen. Man kan ge upp till 0,5 dl per 100 kg/häst och utfodringstillfälle men oftast behövs inte dom mängderna. Jag har gett 1-2 dl per dag. Hästarna blir även fina i pälsen av oljan! Oljan ska vara av livsmedelskvalitet och du kan använda annan olja än just rapsolja, vissa hästar är lite kräsna och kan känna av smaken i tex. solrosolja.
 
Men man måste var uppmärksam på att hästen verkligen behöver olja, är hästen tjock eller lättfödd behöver den ingen olja. Likaså om den är bra i hull (känn över revbenen) men saknar muskler, då behöver hästen protein och olja innehåller endast energi. 

Effektiv kväll!

Efter en full dag på Ica så var jag och Linda effektiva i stallet under kvällen. Till saken hör att jag inte var hemma från jobbet förrän vid 18.30... 
 
Först så klippte vi tanten, hon var sjukt snäll att klippa och stod som ett ljus hela tiden. Har bara klippt lite på halsen och halva bogen, får se i morgon i dagsljus hur det ser ut ch om jg törs lägga ut någon bild på det! Sen red vi ut i mörkret med tantne och Flisan. Är väl inte opimalt att rida ut i kolsvarta mörkret på en treåring men vad göra man inte för att kunna pussla i hop det när jag har tid och möjlighet till hjälp? Flisan är ju väldigt cool och vi kunde till och med ta en liten galopp! 
 
Avslutade med att Linda hjälpte mig att rida Frallan på banan, vi jobbade vidare från i grå coh nu kan jag rida henne på en stor volt runt Linda i alla fall. Men hon är väldigt osäker och vill helst bara stå hos Linda i mitten... Men ändå framsteg sen igår. När vi var klara var klockan nästan 22.00 och då är det nog dags att göra kväll. Nu väntar duschen och sängen!

Vintertid!

Så var vintertiden här igen, jag gillar det inte alls egentligen utan vill ha ljusa eftermiddagar men det är skönt med lite ljusare på morgonen. Men snart är det ju ändå mörkt mest hela tiden...
 
I dag började jag med att plocka ner en av sommarhagarna som jag har kvar. Hann så klart inte klart utan har lite kvar på den till nästa vecka, i stället åkte jag på lektioner. På hemväg från lektionerna så plockade jag upp Linda så resten av dagen gick åt till att rida.
 
Först red vi ut på tant och Flisan, det blev en tur med mycket trav och ett par galopper. Så nu har Flisan gått "vuxentur" som jag brukar kalla det när unghästarna går samma avängar och i samma tempo som vi brukar rida med de ädre hästarna. Jag trodde kanske att Flisan skulle vara trött sedan gårdagens ridhusbesök men hon var så pigg och glad!
 
Sedan red vi även ut med Räakn och Basse, tråkigt nog så hade mörkret kommit då (jäkla vintertid!) men det blev ändå en bra tur med skritt och trav. Avslutade med att jag åkte lite på Frallan på banan, hon lyssnar fortfarande mest bara på den som leder men jag tycker ändp det var lite bättre i dag då jag faktidkt kunde rida på en lite större violt runt Linda. Det går långsamt framåt! Sen blev det pizza på byn, nu ska jag fösöka göra lite bokföring innan jag somnar!
 
 

Ridhusresor!

Regnade i morse, eller mer eller mindre hela dan, så då passade det ju perfekt att jag hade två ridhusbesök inplanerade i dag!
 
Först ut var Szum, jag var mycket nöjd att jag kunde lasta honom helt själv och dessutom på max 2 minuter! Vi var till Dannero Arena, där jag skulle rida för Sara, och på Dannero finns det, så klart, travhästar. Vet inte om Szum sett någon travhäst innan men nu har han det! Han drog över hela parkeringen med mig hängandes i longerlinan efter, när en travhäst travade förbi oss på banan. Efter detta var han något spänd, och inte blev det bättre i ridhuset där det ju fanns mycket annat att titta på som en häst, ett barn på läktaren (jättefarligt med barn), ett par personer på marken och en skottkärra. Mer fanns inte men det räckte till. Efter att ha gått med honom länge och jobbat honom från marken så satt jag upp och då tog det inte lång stund förrän han slappnade av och var jättefin att rida. Fick prova att sitta ner på honom i traven och jäklar vad bra det kändes, då kunde jag lättare släppa i skänkeln och komma ner i sadeln, och då gick han som en riktig dressyrhäst. Tror inte han har travat så bra med mig på förut och han gav en grym ridkänsla. Nu gäller det bara att jag kommer till ridning, inte klämmer med låren och låter honom trava genom kroppen!
 
Han var inte lika lättlastad på hemvägen, han var då lite upp i varv igen efter ha tittat på ytterligare en travhäst, som tur var hade jag hjälp. När jag kom hem så åt jag middag och sedan var det dags för Flisan att åka till ridhuset, med henne åkte jag till Ammer.
 
Flisan är ju inte mycket riden på banan men gick som en klocka i ridhuset kväll, trots att det var två andra hästar där och hon ju mest gått ut efter anra hästar så fattade hon att vi inte skulle följa efter i dag utan kunde till och med möta de andra hästarna i trav! Travade över bomar gjorde vi också och han var helt cool och avspänd, vilken stjärna hon är!
 
I morgon hoppas jag på att hinna göra mer här hemma och hinna rida mer. Och så hoppas jag på mindre regn!
 
Trots att jag haft med mig kameran hela dagen så blev det inga bilder. Här är en annan fin bild på min stjärna, Szum-Brum!
 
 
 

Julfeeling!

Lönefredag på ICA, rätt matt när jag kom hem och ännu värre nu. Just nu känns det som jag behöver hjälp med allt och att jag inte gör annat än tjatar om hjälp...
 
Red i alla fall ett litet lättare och kortare dressyrpass med Szum, det kändes bra och jag hoppas han springer lika fint i morgon på träningen. Tömkörde sedan Frallan på banan, hon är ju väldigt stökig med huvudet och bettet, men jag tror vi kom några steg framåt i dag i alla fall. Det är en så himla fin häst!
 
Nu ska jag har lite fredagsmys med julmust och tunnbrödmacka med julskinkeskinka och senap. Ja, jag har lite julfeeling!

Trötter!

Blev en lång dag i dag med, nu är jag inte bara trött utan helt knäckt!
 
Först ut var Basse som jag red ut en sväng, han skötyte sig utmärkt. Sen kom Elise och hon hjälpte mig med Frallan. Vi skrittade på banan, styrde lite men Frallan är mycket mer fokuserad på Elise än på mig och har inte alls fattat att hon ska lyssna på mig när jag sitter på ryggen, hon blir mest rädd när jag smackar... Skulle tro att poletten snart trillar ner, men helt enkelt är det inte.
 
Elise har börjat gå lite promenader med Gandalf, han ska ju ta det lugnt i flera veckor men eftersom han blev så rastlös så har hon börjat gå lite med honom. I dag följde jag och Flisan med, så hon fick sig en rejäl skritttur. Hon är duktig och gick i dag först en stor del av tiden. 
 
Efter lite lunch så arbetade jag Szum i töm, vi gick upp till en av vändplanerna, banan är mjuk efter regnet och Szum behöver se lite annat. Först när jag började var han jättefin, sen i höger varvet (som ju är det jobbiga varvet där han ju alltid är rädd för allt) så började han titta efter spöken i skogen och sen var koncentrationen mer på spöken än på mig... Avslutade med att rida ut tanten som fick gå galoppjobb. 
 
På kvällen var jag i väg och hade lektioner, red två hästar, tömkörde en och hade två privatlektioner. Kändes rätt tungt i dag, det var mörkt, det regnade, jag frös och var trött. Men det är ju så. även om man har världens roligaste jobb så är det jobbigt ibland, kom hem vid 22 så då var det bara att ta in hästarna och nu vill jag bara sova!
 
Basse innan dagens ridtur!
 
Jag och Flisan innan vi red i väg!
 
Och här är vi i en backe ute på turen!
 
Och så fanns det visst en bild på Gandalf också, undrar om det har att göra med vem som hade kameran? Han ser ut att ha sjukt smal hals på den här bilden..
 
 
 

Utrustningspolisen!

Jag upplever att kunskapen om utrustning, hur den fungerar, ska sitta och anpassas är väldigt dålig bland många ryttare. Det är ofta jag får ändra på hästarnas utrustning när jag är ute på lektiner och jag märker ofta att ryttarna inte har full koll på hur grejerna fungerar och ska sitta. Ofta känner jag mig som en utrustningspolis!
 
Jag tycker det är jätteviktigt att man vet vad man sätter på hästen, att man vet hur utrustningen fungerar och att man vet varför man har den. Låter ju självklart men så är det tyvärr inte, många köper bett, träns eller annat för att det är snyggt, modernt eller för att någon annan har det egentligen utan att veta om det passar till just deras häst. 
 
Det är ju så klart inte helt enkelt, i dag finns det en djungel av grejer att köpa till sin häst och det är svårt att ha koll på allt. Men försök att lära dig så mycket som möjligt om utrustning och hur den fungerar, fråga mycket och om du känner dig osäker be om hjälp när du har ett nytt träns eller något annat. Våga vara annorlunda, rid med den utrustning som du och hästen trivs med i stället för att ha det som "alla andra har". 
 
Jag tycker inte det behöver vara fel att, under en period, ha ett skarpare bett eller en hjälptygel så länge man vet vad man gör. Mitt mål är alltid att hitta en enkel ridning på alal hästar, i bland kan man behöva ha hjälp för att hitta den, rätt utrustning kan vara en hjälp på vägen. Men man får inte tro att ny utrustning eller ett annat bett är hela lösningen, samtidigt får man inte bli så fixerad vid att rida utan grjer att man riskerar säkerheten eller tappar den bra ridningen. För samtidigt som jag ser folk som överöser hästen med utrustning och ständigt provar nya bett (i stället för att analysera ridningen) så ser jag även andra som är så anti bett, nosgrimmor och annan "extrautrustning" att hästarna inte kan jobba på ett bra sätt. I bland tror jag helt enkelt att lagom är bäst, och låt sunt förnuft råda. Men se till att du vet vad du gör!
 
 
 
 
 
 
 
 

+13 grader!

I måndags morse var det -13 grader i dag hade vi +13 grader på dagen, vilken vändning! Tyvärr innebär detta blidväder att det återigen är lera och blött överallt! På kvällen blev det även rejäl dimma, så pass att jag inte såg ryttarna i sista gruppen när de var i hörnen!
 
I dag har min pappa varit här och snickrat på min nya lösdrift. Tanken är ju att Räkan ska föla på lösdriften och då vill jag kunna dela på dom så hon går ensam, därför bygger jag nu ett litet vindskydd. Innan pappa kom så red jag Szum på morgonen. Eftersom banan var rätt blöt och mjuk efter regnet och Szum kändes fin och avspänd så red jag upp på hygget och skrittade honom där. Det gick jättebra tills Szum började studera utsikten (som är väldigt fin från backen), då får han (troligen) syn på Basse som går i hagen. Men han förstår nog inte att det är en häst han ser utan blir jätterädd, så pass rädd att han står och skakar och jag kan inte få honom att gå framåt eller få kontakt med honom. När han väl rör på sig igen så är han superspänd och blåser konstant, jag har fortfarande inte så mycket kontakt med honom och han går okontrollerat genom rishögar och stubbar, där någonstans inser jag att det här kan sluta hur som helst. Jag hoppar av, leder ner Szum (vilket inte var allt för lätt på hygget) som fortfarande är lätt skräckslagen, när vi kommer ner till banan börjar han slappna av så jag kan sitta upp och rida ner till stallet igen. Har svårt att förstå om det var Basse han såg eller något annat men kan konstatera att han var väldigt rädd i alla fall, tog lång stund innan han började andas normalt igen.
 
Mellan mina insatser att assistera vid lösdriftsbygget, bärande av ved och ett försök att lära pappa Facebook så hann jag även rida ut Basse. Det gick jättebra, på hemvägen kunde han skritta avspänt på långa tyglar, undrar om han läser bloggen eftersom det var precis vad jag efterlyste igår! Sen åkte jag till sjukgymnasten och sedan vidare för lektioner. Ett gäng tappra ryttare kämpade på i blötan och dimman!

Oktoberregn!

Visst kändes det kallt igår morse när det var -13 grader men jag måste ändå säga att det var bättre än dagens regn! I morse kändes det varmt när det bara var nollgradigt men på eftermiddagen började det regna så nu är allt blöt och lerigt igen. Men vi har haft en fantastiskt fin höst, speciellt om man tänker på ifjol när det mest bara var regn och lera..
 
Började med att rida ut Basse, på hemvägen taktade han lite vilket ju inte var helt oväntat men jag tycker ändå det är lite trist att han gör så. Jag vill ju att han ska få långa och mjuka muskler och när han taktar så blir han ju kort i kroppen och tar korta, spända steg. Men det går ju inte få allt på en gång så jag får var nöjd med att han i alal fall stundtals kunde skritta, om än snabbt, på långa tuglar på hemvägen.
 
Red Flisan på banan, inget avancerat men vi travade i både varv och vände snett igenom. Jag tycker hon är duktig och följer planen. Szum började jag med att lpngera, banan hade tinat så han fick galoppera av sig ordentligt och han drog järnet i säkert tio minuter. Trots detta var det mycket häst att rida första varven, men sen släppte han och då var han verkligen jättefin!
 
Frallan tömkörde jag ut och tanten red jag ut, vi träffade på en farlig soptunna. Den hade ramlat och i tantens ögon var den minst lika farlig som en tiger, eftersom hon tycktes vilja backa så backade vi förbi den farliga soptunnan -som inte var så farlig egentligen. Hann med lite ärenden på Hammarn och att äta tårta hos grannarna också. Nu hoppas ajg att regnet har gett sig till i morgon!

Frustration!

Ica hela dan och på kvällen jobbade jag Szum i töm. Han är lite lätt frustrerad just nu, säkert lite understimulerad då jag ju inte riktigt hinner med honom så mycket som jag kanske borde. Jag började att jobba honom i skritt och flytta sidvärts längs långsidorna. Han gillar verkligen inte att jobba i skritt i töm, och vad han tyckte om att flytta sidvärts fanns det ingen tvekan om -han blev rikitgt sur! Flera gånger försökte han sparka, backa eller på anant sätt slingra sig ur arbetet, när inte det fungerade blev han väldigt frustrerad! Alltså ännu mer än han redan var innan. Fick jobba honom i trav en lång stund innan han började slappna av. Jag hoppas att han har coolat ner lite i morgon och att vi är lite mer sams då. Han är väldigt tålamodskrävande, men jag gillar ju honom trots allt!
 
Jag är också lite frustrerad, jag vill så mycket men tiden och energin räcker inte till allt. Har en lång "att göra lista" som aldrig tycks bli kortare. Nu hoppas jag att kunna beta av några punkter på den under veckan, har i alla fall bokfört lite nu så någon nytta har jag gjort i kväll med!
 
Szum tömkörs förra hösten!
 

Jobbsöndag!

Var ute i tid i morse så förtom att mocka och släppa ut hästarna så hann jag även tömköra och rida innan jobbet. Jag tömkörde Frallan ut i skogen här hemma. Förutom att det är bra träning att gå över grenar och stockar (det är även bra träning för mig) så är det är en bra avstämmning om tömkörningen fungerar att styra runt på ett hygge. Och den fungerar bra nu för Frallan var jätteduktig! 
 
Red även Basse på banan. I dag lade vi inte lite trav också, dock väldigt kontrollerat -två varv i trav tre gånger, alltså bara några få minuter till att börja med. Tycker han kändes fin att rida i dag så jag är helt övertygad om att vi kommer ha ett bra samarbete och jag hoppas att han ska sätta en massa muskler och bli fin i kroppen tills det är dags att åka hem igen!
 
ICA 10.30 - 16.00 sen direkt i väg för några lektioner. I kväll har jag ätit god middag och nu borde jag egentigen bokföra lite, får se hur det blir med det!
 
Morgonridning! Underbart väder med frost och solen som kämpade sig igenom dimman!

Hästsverige behöver Norrland!

Ibland blir jag så less på hästfolk! Vi skulle tjäna så mycket på att samarbeta och hjälpas åt över olika inriktningar och raser, vi måste jobba tillsammans över hela landet och visa på att hästnäringen är en framtidsnäring som kan stärka landsbygden! Så varför är det inte så?
 
Jag tycker att Norrland är perfekt för att föda upp och utbilda hästar, vi har stora marker och ytor, fina vintrar och bra ridterräng. Därför är det så synd att hästsverige är koncentrerat till södra Sverige, det gäller halvblod där alla championat och större evenemang går söderut och oftast Skåne. Har du en fin unghäst så går alla finaler i Skåne och oftast får du åka långt även för att kvala, är inte så roligt att åka 100 mil med en treåring även om våra hästar här uppe är ju vana att resa sen tidigt. Jag har en del vänner i Östergötland, de tycker att 10 mil är jättelångt att åka för en likal hopptävling. Här är det fullt normalt, finns inte många tävlingar på närmare håll (i år endast en -hemmatävlingen) och i fjol åkte jag och Malin 20 mil enkel resa för en lokal hopping när det var glest på tävlingar närmare. Vi lever i en annan verklighet men det betyder inte att vi tycker det är vart att åka över hela landet för att visa upp en unghäst.
 
 
 
Lisen Bratt-Fredricson skrev på sin blogg för någon månad sedan och ifrågasatte att inte Norrlands uppfödare hade med sina hästar på den auktion som hon är med och anordnar i samband med avelschampionatet. Hon tyckte att "De som säger att de tycker att det är för långt att köra till Flyinge går bort" och menade att vill man göra buisness fick man vara beredd att offra lite, jag undrar just om skånes uppfödare skulle köra sina treåringar till Luleå, utan garantier att få sälja, även om "rätt fok" fanns på plats? 
 
Nu är det ju inte bara inom halvblod det är så här tokigt, även ardenner verkar vara en ras där Norrland inte finns. Fick nyligen höra att det från och med nästa år så får man bara visa ardennerhingstar på Grevagården I Skövde, inga andra visningsplatser är godkända. Det känns ju rätt hårt mot de norrlänska uppfödarna. Tänker på min granne som föder upp ardenner och visar hingstar i princip varje år, och vissa år fler än en häst. I stället för att åka till Wången (som glädjande nog fått hingstpremering nästa år), dit är det 17 mil, så måste han åka till Skövde dit det är 70 mil! Detta med treårshingstar som kanske inte alls är vana att åka så långt, och då bor ju vi ändå i mitten av landet -tänk på den stackars hingstägaren som bor i Boden eller Luleå! Eller ska det inte finnas godkända ardennerhingstar i Norrland?. Det är ju idioti! Förutom att det är idiotiskt så känns det inte humant mot hästarna eller speciellt miljövänligt! Jag förstår tanken med att samla alla hingstar på samma ställe men vi lever i internetets tid så varför inte sända premeringarna på näter så kan alla se alla hingstar? Annars får man väl köra vartannat år på Wången men jag tror inte det skulle vara så populärt...
 
 
 
Så varför är det så här? Varför slutar hästsverige vid Dalälven (eller kanske till och med vid smålansgränsen...)? Det klart vi är färre som bor i Norrland och därigenom är det ju färre hästar, men hästar finns det ju. Bara i vår lilla by finns det närmare 50 hästar och två hästföretagare. Jag tror att det finns en stor utvecklingspotetial för hästnäringen i Norrland men då måste vi utveckla och tänka framåt -inte avveckla. Vi måste samarbeta och de i söder måste hjälpa oss och vara beredda på att köra lite även dom. Vägen är ju lika lång åt båda håll! 
 
Jag tror på hästnäringens framtid i Norrland, och jag tänker vara en del av den. Vad tror du?
 

Galopptest!

Icajobb på dan, bilen fick vara på spa samtidigt och få på sig vinterdäck och lite allmän service. Det kan den vara värd! 
 
Sen red jag och Linda ut med Flisan och tant. I dag hann vi ut innan mörkret (fast det började skymma när vi kom tillbaka) och passade på att rida en annan väg. Tyckte det var dags att testa galoppen på Flisan och vi tog inte mindre än tre galopper! Första försöket blev bara några språng men de andra två var lite längre sträckor. Hon är så duktig! Tömkörde sedan en överladdad Szum som just nu är alldeles för understimulerad.
 
Nu ska jag försöka få undan lite bokföring så här på lördagkvällen även om jag helst skulle vilja ramla ner i sängen redan nu!
 
Flisan och jag innan dagens ridtur!
 

Månskensridning!

I kväll, efter jobbet, har jag och Linda varit väldigt effektiva och risit inte mindre än fem hästar tillsammans! Härligt månljus var det så det gick riktigt bra!
 
Först ut var Flisan och Linda red tanten. I dag travade vi riktigt mycket och Flisan skötte sig utmärkt så klart! Sen skrittade vi ut med Basse och Räkan. Basse var lugn och cool medan Räkan taktade och ålade sig på hemvägen, kankse inte riktigt vad jag hade förväntat mig men jag är väldigt nöjd! Vi avslutade med att ta Frallan på banan, Linda ledde mig och vi skrittade på en jättstor åttvolt och gjorde många halter. Frallan har ju köpt att jag sitter på henne men hon är inte alltid lika med på att jag ska bestämma och styra henne, vi jobbar vidare på det men hon hade inga problem med balansen i dag när vi var på banan.
 
Nu är jag nöjd med den här kvällen så nu blir det kanske lite fredagsmys innan det är dags att sova igen!

Första snön!

I dag kom första snön, nu var det ju inte speciellt många flingor som det handlade om och inget som låg kvar men ändå får man lite julkänslor av första snön tycker jag. Dessutom har vi börjat med julmust, saffransbröd och tomteskum på jobbet vilket späder på julkänslorna, i dag hade vi i och för sig även semlor (!!!) och det känns ju väldigt främmande den här tiden på året..
 
Trots en lång dag som började vid 6 i morse för att hinna hästarna innan jobbet, och som var över stra efter 21 i kväll så har det varit en bra dag. Är väldigt nöjd med hästarna som jag jobbade i kväll, hästar kan verkligen göra ens dag!
 
Först red jag och Elise ut med Flisan och Räkan. Givetvis hann det bli mörkt innan vi ens kom i väg, men trots att Flisan inte är mycket uteriden så var hon cool och duktig. Tror hon kommer bli en rolig ridhäst, hon känns glad och framåt. När vi kom tillbaka så hjälpte Elise mig så jag kunde åka lite på Frallan. Vi skrittade lite runt boxarna, över gräsmattan och runt på gården. Hon är verkligen helt lugn nu när jag sitter upp, men hon har lite problem med balansen. Det känns som hon tycker det är besvärligt med en ryttare att balansera upp och extra besvärligt blir det när marken inte är helt jämn, när vi ska svänga eller om det lutar. Det är ju rätt vanligt att det lutar och är ojämnt (om man inte håller sig på banan eller i ridhuset då) så det är nog bäst vi tränar på det, svänga är ju också bra att kunna. Tror nog att hdet ger sig, är ofta så med unghästarna i början att de har lite svårt med balansen, speciellt i nedförslut men de brukar lära sig fort!
 
Avslutade kvällen med att rida Basse på banan. Det var första gången jag red honom och vi red ett skrittjobb på ungefär samma sätt som vi gjort i tömkörningen. En del sidvärtsjobb, mycket ridning innanför spåret och jobbat med rakriktningen, vändningar, skritt över bomamr och hela tiden en tanke att få honom låg och rund i formen. Han skötte sig fint men kunde inte låta blir att hoppa i väg några gånger när det fanns livsfarliga grejer att kasta sig för. Vad dom livsfarliga grejerna var vet jag inte men man kan ju förstå honom, han har ju vilat länge och har mycket energi som ska ut.

Fruset!

Nu märks det att vintern närmar sig, minusgrader i natt och i morse. Allt var vitt av frost i morse och det var fruset långt in på dagen, men jag gillar dessa höstdagar trots att det blir hårt att rida. 
 
På förmiddagen hade jag tömkörningsrace, först ut var Frallan. Vi började på banan, skritttade över bommar och styrde på serpentiner, trav på volt och sedan gick vi ut från banan och tömkörde i sommarhagen. Det gick hur bra som helst och jag kan konstatera att tömkörningen nu sitter bra! Sen var det Basses tur. Började, precis som igår på banan och det gick jättebra. Skritt över bommar, sidvärts längs långsidorna, vända över banan och jag tycker att han börjar komma ut i formen och ta ut skrittsteget. Sedan tömkörde vi tillbaka till stallet och när vi kom till kurvan där han drog i går så var jag beredd på att han skulle prova i dag igen. Men icke, han spelade lite med öronen men gick lugnt. 1-0 till mig! Sen fick även Flisan gå ett tömkörningspass på banan, trav över bommar och galoppfattningar fick hon bland annat jobba med.
 
Efter lunchen så red jag Szum. Han hade stora problem i dag, någon hade ju nämligen ställt upp 28 ensilagebalar bredvid banan. Man kan ju tycka att han borde ha sett igår när traktorn var här med balarna, dom står ju säkert 30 meter från banan och han har ju faktiskr sett plastade balar förr trots detta så var han tvungen att hålla koll på dom hela ridpasset! Dessutom var dom nog på väg att anfalla honom några gånger, som tur var hann Szum kasta sig i väg innan. Och som tur var satt jag kvar i hans tvärkast! Trots att han stundtals var väldigt okoncentrerad (elelr koncentrerad var han ju, men inte på mig!) så gick han emellanåt rätt bra, och då ger han ju så fin känsla och de är väl tur för annars skulle jag nog ge upp!
 
Fixade lite på gården innan jag gick in för middag, hann inte allt jag hade tänkt (som vanligt) men fixade lampan på lösdriften i alla fall. Känslan när man står längst upp på en stege och vinglar, tittar ner och ser rakt på Szum som står och spanar in vad jag gör... På kvällen hade jag lektioner, trots att jag hade tagit fram vinterjackan var det kallt. Är nog dags att ta fram även termobyxorna och vinterskorna. Avslutade kvällen med att rida Sickan, det var ju en perfekt avslutning och då fick jag upp värmen igen också.nu ska jag fick aoch sova, klockan ringer tidigt i morgon!

Ormbiten!

När det gäller hästar så finns det några saker som man kna slå fast -ingenting blir som man planeat och hästar kan drabbas av allt! Även ormbett i Norrland i oktober!
 
Den här dagen var planerad in i minsta detalj, men givetvis blev det ju inte så, trots allt fick jag ju ihop dagen på något vis. Förmiddagen gick åt till att assistera veterinären som kom för att kolla Gandalf, igår upptäckte Elise att han var rejält svullen vid armbågen och i sadelgjordsstaden. Veterinären tror att han blivit ormbiten, trots att det är oktober och trots att orm inte är alltför vanligt här. Troligen har han legat i höet och vilat, det har ju varit väldigt varmt ett tag och då kanske ormarna har kommit fram. Hur som helst har han nu fått behandling och ska få medicin i några dagar.
 
Efter veterinären hade åkt så red jag Szum en snabbis på banan, han var spänd och lite småstökig i början men det släppte. Första travförsöken så sköt han bara rygg och försökte bocke men sedan knde jag ha bra trav i båda varv. Sen var det bara att dra till sjukgymnasten igen, där fick jag ju en lugn timme och höll på somna under massagen. Hem igen och lite middag innan det var dags för Basse och tömkörning. Började på banan och det gick jättebra i dag med, kan köra skänkelvikningar och över bomar och han skrittar så lugnt och fint. Bestämde mig sen för att tömköra ut lite för att se hur han gör då. Han blev onekligen lite mer laddad och försökte sticka när ajg vände hemåt. En gång lyckades han dra i väg helt, och sen gick vi om den svängen tre gånger innan jag var nöjd och han inte försökte dra i väg. Vi fortsätter jobba med detta i morgon igen!
 
Kopplade på släpet eftersom jag skulle på hoppträning med tanten. Men innan jag lastade henne så körde ajg och Elise lite lastträning med Flisan. Hon fick gå in i transporten och sen åka lite runt gården, tror hon var brydd sedan när hon var kvar här hemma. Sen var det hoppträning med tant på kvällen, det gick rätt bra. Hon hoppade glatt och bra som vanligt och emellanåt så är både rytm och väg rätt bra! Nu är det nog bara duschen och sängen som gäller för mig!
 
Basse i dag innan tömkörningen!
 
Basse på banan!
 

Måndagsordning!

Ica hela dagen, i vanlig måndagsordning. På kvällen hjälpte Elise mig så jag kunde skritta lite på Frallan utanför boxarna, hon var cool och duktig trots att det nu är mer än en vecka sen vi gjorde det sist.
 
Red sedan ut med tanten, det var lite månljust så det kändes inte alls så mörkt. Hon var så klart pigg och gald som vanligt. Nu har jag försökt bokföra lite men Tingeling, min katt, har lagt sig rakt över alla papper. Hon låter mig inte ta några papper utan tycker nog att jag ska ägna mig åt henne i stället. Tror det får bli kväll nu och nya tag i morgon!

Hemmaträningar!

Oj vilken dag det varit! Hela den här veckan har varit intensiv men otroligt bra, det känns som det rör på sig nu!
 
Klckan 7 var jag ute och släppte ut hästar och mockade, tömkörde Szum så att han skulla rasta av sig lite innan han skulle skos. Hovis kom medan jag åt frukost strax efter 9. Vi började med Szum, jag kan inte förstå hur det kan krypa så i kroppen på honom. Trots att han hade jobbat så hade han myror i benen och svårt att stå stilla, han är ju inte dum på något vis, men har ju väldigt svårt att vara stilla - i alla fall med hela kroppen samtidigt... Även Basse och tanten fick skor. 
 
Klockan 13 drog jag i gång med markarbetsträningar här hemma, då var inte hovis riktigt klar än (eftersom vi såklart hade haft fikapaus!) och det blev lite rörigt med flera transporter på min lilla gård. Men allt löste sig och jag hade fem ekipage som red,  jättekul att det var så många som ville vara med och flera nya ekipage! Dessutom var det ett underbart väder och jag kunde stå i solen och njuta på banan!
 
När träningarna var över så red jag Flisan lite på banan. Fick hjälp att köra ut nya balar till hästarna innan det blev en timmes middagspaus med världscupen på tv. På kvällen tömkörde jag först Frallan på banan,. hon var verkligen jätteduktig! Hon var helt med direkt, från första steget, och jag kunde i dag gå bakom henne med en töm på varje sida om henne. Vi avslutade i dag med att trava på volt och sedan tömköra ner till stallet i stället för att leda henne. Det låter kanske inte som så stora framsteg men med tanke på att hon inte velat gå framför mig utan mest vänt sig om och tittat på mig, vilket var helt borta i dag, så känns det väldigt bra! Dessutom blir hon verkligen jättefin när hon jobbar, kommer bli en riktigt in ridhäst av henne!
 
Avslutade med att tömköra Basse, hästen som kom igår, hade ingen aning om han var tömkörd innan eller hur det skulle gå men det gick jättebra. Körde ungefär samma som jag gjort med Oliven. Skrittarbete, vända och svänga, lite sidvärts och dessutom jobbade vi en hel del med att bara skritta rakt. Basse behöver jobba med att komma ut med halsen och jobba genom kroppen, detta fick jag inte till rikitgt i dag men det kommer förhoppningsvis framöver!
 
Nu är jag slut som artist och det blir nog tidig kväll i kväll!
 
Markarbete!
Foto: Tina Karhu
 
Elise och Gandalf på dagens träning!
Foto: Tina Karhu
 

En zebra i stallet!

I dag har Malin och Oliven flyttat, så tomt och tråkigt det känns! 
 
Men i stället har det flyttat in en ny häst som ska vara här på igångsättning! Det är en PRE som varit skadad och som opererat bort en lös benbit, han ska nu sättas i gång igen. Det är en häst som jag sett lite innan och han är ganska energisk, så vi får se hur vilt det blir när vi börjar! Roligt att jobba med honom ska det bli i alla fall!
 
Zevbrarandig häst, Basse!
 
Annars så har jag haft hoppkurs hela dagen. Jag och tanten åkte starx efter 8 i morse, för tanten har varit med mig på hoppkurs, och jag kom sedan hem strax efter 18, hyfsad arbetsdag! Det har varit 8 ekipage på kursen, ett blandat gäng där den minsta hästen var en shettis och den största över 1,70 i manken. Några nya ekipage, några ryttare med nya hästar, en salig blandning men det blev ändå bra. Vi hade två grupper och de red två pass, på förmiddagen jobbade vi med bommar och lite lägre hinder, fokus på lydnad, på eftermiddagen hoppade vi bana och det gick verkligen kanon för alla. Jag och tanten hade uppsutten teori, visade lite hoppning. Försökte visa olika avsprång, olika antal galoppsprång mellan hindren och lite annat smått och gott.
 
Påkvällen var jag upp på byn och åt och nu är jag helt slut efter en intensiv dag. Bara att ramla ner i sängen och ladda om inför i morgon. I morgon ska jag ha träningar här hemma, det är jag faktiskt lit nervös för. Är ju inget att vara nervös för att ha träningar för det har jag ju jämt, men det känns lite speciellt när det är hemma.

Utflyttningsfika!

I dag var det full fart, inte bara på jobbet utan även efter jobbet. När jag kom hem så bakade jag en kladdkaka, fikade och bytte om på en halvtimme för att sedan arbeta både Gandalf och Oliven i töm. Dom var båda fina och jobbade bra. Gandalf kom i lite lägre form än sist emn vill gärna öka farten när det blir jobbigt. Tror det handlar lite om att han tappar balansen och saknar styrka, det kommer bli bättre och arbetet i töm verkar vara bra för honom! Oliven är det tredje gången som jag tömkör nu under konvalecensen, i dag skrittade han på avspänt och med bra bjudning direkt och formen var riktigt bra trots att vi bara skrittjobbar.
 
Efter tömarbetet så hade vi fika med både kladdkaka och tårta! Malin och Oliven ska flytta i morgon, det är givetvis jättetråkigt och det kommer bli så tomt. Malin har ju haft Oliven här i två år, hon har alltså varit här nästan varje dag i två år (hur många träffar man så ofta egentligen?) och innan dess red hon mycket på mina hästar så det känns så klart väldigt konstigt att hon försvinner. Men hon ska flytta hemifrån och hamnar då i Hammarstarnd där hon jobbar, och dit är det 3 mils resa så det blir ju lite långt. I stället ska Oliven bo på ridskolan. Jag hoppas ju att hon någon gång i framtiden ska ångra sig och flytta tillbaka, tills dess får vi försöka träffas på träningar, tävlingar och annat. 
 
Nu ska jag göra klart det sista inför morgondagens hoppkurs! Blir, i vanlig ordning, en heldag i morgon med!
 
I morgon är det dags för Oliven och Malin att flytta hemifrån. Hur ska det gå? Hur ska vi på Brännan klara oss utan dom?

Lång eller kort dag!

Man kan väl inte säga att man har långa dagar när dom är för korta för att hinna allt man vill och tänkt? Jag har trots allt hunnit en del i dag med...
 
Först Frallan, som jag tömkörde på banan och det gick jättebra. Vi tömkörde över bommar, i skritt, mest för att ha något att styra på för att checka att den fungerar. Spolade dessutom frambenen i dag utan större problem, nu är det dags att ta tag i bakbenen. Men det går framåt, om än med små steg!
 
Red ut Szum i skogen här hemma och galoppjobbade tanten. På eftermiddagen åkte jag i väg och hade ett par lektioner. När jag kom hem så lagade jag middag och tömkörde sedan Flisan på banan innan jag nattade hästarna. Någonstans där mellan allt hann jag plocka ner en halv hage (har andra halvan kvar till någon annan dag), traktorn kom med balar till hästarna, jag sprang in en snabbis på affärn, drack kaffe med en av de som red och så har jag ju såklart gjort allt det där man gör varje dag. Som att ta in hästar, ta ut hästar, mocka, fylla vatten, putsa grejer, gosa med katterna och annat viktigt! 
 
I morgon är det dags för ICA och en ny lång dag som är alldeles för kort! Tur jag har roligt, och dessutom så fina hästar att jobba med!

Gula löv!

I dag var hela gården full av gula löv, märks att det är höst! Den här veckan har det ju varit riktig brittsommar men jag tror inte det är länge kvar innan vintern och första snön!
 
Frallan var först ut, i dag tömkörde jag först och tränade att spola med vattenslangen sen. Tömkörningen gick jättebra, flera poletter hade trillat ner sedan vi tömkörde sist så jag var riktigt nöjd. Lägger lite fokus på tömkörningen nu så jag kan styra och stanna tills det är dags att rida, har ju skrittat lite på henne så det är ju inte alls långt bort -egentligen väntar jag bara på att jag ska kunna styra och stanna... 
 
Elise och Gandalf följde med mig och Flisan ut då vi red samma sväng som sist. I dag proavde vi även lite trav, två kortare travsträckor och Flisan var jätteduktig! Även Szum får högsta betyg i dag, red på banan och vi kunde till och med galoppera i dag! Det är andra gången vi galopperar på bana (första gången var på lägret i somras) och nu är det väldigt längesen vi galopperade sist, det gick i alla fall bra även om jag fick jobba lite för att få galoppen. Dressyrade även med tanten, med henne blev det mycket galoppjobb och jag tror jag börjar hitta knapparna mer och mer, fin var hon på slutet i alla fall!
 
På kvällen var det i vanlig ordning lektioner, och så klippte jag en ponny. Höstens första klippningen men det är snart dags för att klippa tanten för hon blir så himla svettig hela tiden!
 
Frallan bland alla gula löv i dag!
 
Fina Flisan!
 
 

Hoppkurs!

Här kommer mer information inför lördagens hoppkurs hos Nylands Hästsportlag!
 
Kl. 9.30 Samling
9.45 Ridning grupp 1 Markarbete-hoppning
10.45- Ridning grupp 2 Markarbete-hoppning
11.45
12.00 Lunch
13.00- Teori
13.30
14.00 Ridning grupp 1 Hoppning -bana
15.00- Ridning grupp 2 Hoppning bana
16.00
16.30 Fika och avrundning
 
Grupper:
Grupp 1: Stor häst
Anna M
Sara W
Linda A
Emma B
 
Grupp 2: Ponny
Elin O
Emelie G
Madde Ö
Alva E
 
Alla tar med sig egen lunch, micro finns på Byacafet där vi äter och fikar. Jag föreslår att vi hjälps åt att ta med fika till eftermiddagen. Kostnaden (300kr) betalas antingen kontant till mig på lördag eller mot faktura. Hör av er om ni har några frågor, 070-594 61 64 Om ni vill låna box eller dylikt får ni kontakta Gunnel!
 
 
 

Vardagslyx!

I dag har jag haft en riktig lyxeftermiddag med massage och frisörbesök, verkligen inget jag är van vid och det har känts både lyxigt och ovant!
 
Började såklart med hästarna. Först Fralln, planen var att tömköra men jag skulle "bara" spola benen på henne först. Det visade sig inte vara så bara, utan damen hade lite egna ideer om det, så när benen var spolade så insåg jag att koncentrationen hos henne inte skulle räcka till att tömköra också. Blev i stället en promenad med lite lydnadsjobb. Vi fortsätter träna på att spola benen, för det är ju bara att kunna som är häst.
 
Szum har ju haft lite helgvila och jag började med att longera honom. Det kröp i benen på honom redan när jag gjorde i ordning honom (även han hade vissa problem att stå still när vi skulle spola benen...) och han drog ett rejält race i longeringen. Sen satt jag upp och red och han var jättefin, men kanske lite trött efter sitt longeringsrace...
 
Även Räkan fick komma ut en sväng, vi skrtittade i skogen och joggade sedan lite på banan. Oväntat bra känsla med tanke på hur längesen det var vi dressyrade sist. Flisan tömkörde jag ut i skogen en sväng innan jag åt lunch, duschade och drog på mig civila kläder! 
 
Resten av dagen var ren lyx! Först sjukgymnasten där jag fick akupunktur, massage och laser. Sen en fika på byns cafe innan jag var till frisören, var nog en 15 år sedan jag var till frisören sist (men jag har klippt håret -det lovar jag, men inte hos frisören) så det var dags! Det blev väldigt bra så nu lär det nog inte dröja 15 år till nästa gång. Resten av kvällen innehöll lyxig middag med klyftpotatis och ryggbiff, bakning av äppelkladdkaka och sen fika hos grannarna! Lite bokföring har jag hunnit med också, fast det kändes inte lika lyxigt som allt det andra!
 
Dags att sova nu, i morgon är verkligheten tillbaka utan lyx! Förutom den lyxen att få hålla på det med det bästa av allt -hästar!

Kossor!

Ica hela dan i dag, sen på kvällen red jag och tanten ut en sväng i mörkret. Inte lika mörkt som i fredags, jag såg i alla fall vägen och vi ramlade inte ner i diket i dag. Dock träffade vi på kor som stod precis vid vägen, med bjällror på sig! Tur att man har en klok gammal dam som inte hetsar upp sig över sånt, även om dom ju var lite läskiga...
 
Nu blir det inget mer vettigt gjort i kväll så det är bara att duscha, sova och ladda upp för i morgon!

Löshoppning!

Började dagen med att tömköra Flisan i skogen hemma, nyttigt för unghästarna att gå i backar, över grenar och stockar och få hålla reda på benen. Blev ju även en ordentlig promenad för mig, antar att det är nyttigt även för mig... Sen väntade en rejäl frukost innan jag åkte till Ica och jobbade.
 
Efter jobbet var jag till Ammer och löshoppade. Vi löshoppade en tvååring, två ridtravare och ett russ! Tvååringen är uppfödd hos grannen och var jättefin, alla hästar skötte sig utmärkt och det gick verkligen kanon! Då är det roligt att löshoppa!

Hopptävling Färsta!

Vilken morgon det blev! Ett tag kändes det verkligen som om jaginte skulle på tävling i dag...
 
Var ute vid halv sex och släppte ut hästarna och mockade. Hade precis tvättat benen på tanten och skulle bara slänga en bajshög, medan jag gick runt hörnet och gjorde det så passade hon på att knyta upp grimskatet och dra! Jag försökte så klart att fånga henne men det är inte helt lätt kan jag lova, till slut lyckades jag med hjälp av en havre hink. Något försenade kom vi iväg men jag hade en stark känsla av att jag hade glömt något eller att det var något som var fel, efter att ha åkte tre kilometer på grusvägen så kollar jag passet, och då har jag FEL pass med mig!!! Bara att vända hem igen och byta pass, som tur var gick resan ner bra sedan och vi var inte så farligt sena. Att jag på hemvägen sedan upptäckte att jag hade tävlingsskjortan ut och in spädde bara på min känsla av att allt var fel denna morgon....
 
Första klassen var en 90 cm hoppning och tanten tänkte inte ens gå in på banan! Första försöket resulterade i en lång backning och vi hann inte in innan de var tvugna att stänga dörren, sen kom vi in vid nästa försök med hjälp av en funktionär. Väl inne på banan var hon väldigt laddad och tittade på allt runtomkring, som tur var hoppade hon snällt och vi var felfria ävenom det inte var så rytmisk runda. I 1 meters klassen fick vi en mycket bättre runda, den kändes super (fick se den på film sen och det såg inte så illa ut heller), tyvärr petade vi en bom men det är ju sånt som händer. Inte så tokigt alls med tanke på hur morgonen var, måste säga att Actrice är så jäkla grym häst. Jag kommer alsdrig mer få en häst som henne!
 
När jag var hemma igen så kom Linda (och regnet kom samtidigt) och hjälpte mig med unghästarna. Först så satt jag lite på Frallan, i dag skrittade vi lite utanför stallet och det gick jättebra. Sedan skrittade vi ut en liten sväng på Räkan och Flisan, första uteritten och hon skötte sig perfekt! Otroligt nöjd med båda unghästarna i dag! Kvällen avslutades på ungefär samma sätt som dagen började, jag höll nämligen på att släppa in Gandalf i fel box! Det har aldrig hänt förut, verkar vara totalkaos i min hjärna i dag -bäst att sova bort det!
 
Finaste och grymmaste hästen! Hon är bara bäst!
 
 
 

Mörkerridning!

Innan jobbet i dag så fixade jag klart och flyttade mina hästar till vinterhagen och lösdriften, det var tydligen väldigt spännande för dom var väldigt uppivarv och till och med Räkan stod och trampade på stället!
 
Efter jobbet åkte jag och hade en lektion innan jag åkte hem till hästarna. Linda kom och hjälpte mig i kväll, så vi började med Flisan. I dag har jag ridit henne på banan och även utan lina! Kändes jättebra! Sen red vi ut i mörkret med tanten och Räkan. Det var verkligen bäcksvart ute och man såg bara fram till hästanas öron typ. Jag trodde i mitt enfald att hästarna som ser bättre i mörkret skulle se till att hålla sig på vägen, men jag hade tydligen fel för jag och tanten råkade hamna i diekt en gång... Sen packade jag inför morgondagens tävling, nu är det nog bäst att ramla i säng om jag ska orka upp i morgon!

Svanhopp!

Är trött efter en visserligen lugn dag på Ica och en kväll i stallet. Red ut med tanten en sväng och hann faktiskt tillbaka innan det värsta mörkret, är så tråkigt nu när det är mörkt så tidigt att man inte hinner med något alls. Sen fick både Oliven och Szum arbeta i töm. Oliven i skritt, fast ett par svanhopp klämde han in ändå, han fick jobba sidvärts och skritta över bommar.
 
Även Szum fick jobba över bommar, dock i ett högre tempo än Oliven och även i ett högre tempo än jag hade tänkt mig... Hade svårt att få honom att slappna av och varva ner i dag, tror det kommer passa med en liten minisemester nu. Ofta är han mer avspänd och lugnare efter vilan även om det känns bakvänt att ställa av honom när han är som stökigast.

MVG till unghästarna!

Är så nöjd över hästarna i dag, dom fick MVG allihopa! 
 
Först ut var Frallan, hon fick longera över travbommar. Det var lite otäckt först men sedan travade hon så fint över, dessutom hängde jag på henne och vi kunde svänga åt båda håll utanproblem. Avslutade med attjag satt på henne, och hon var hur cool som helst! Sen tömkörde jag Flisan, även hon fick trava lite över bommar. Det är så roligt med dom här två unghästarna för båda rör sig väldigt bra, de har lätt för sig, är "födda på tygeln" och ser ut att få bra ridbarhet, ska bli spännande att se vad det blir av dom -roliga att arbeta med är dom i alla fall!
 
Sen red jag Szum, i dag fick han gå på banan och jag jobbade med det vi gjorde på träningen i söndags. Det var stor skillnad mot gårdagen, visst var katten i bland mer intressant än jag och visst stannade han några gånger i hörnen när det blev jobbigt men lite får man ju räkna med på Szum. Och däremellan kändes han jättefin och jobbade på bra, högervarvet var bättre än i söndags och formen kändes också bättre. Jag är nöjd och har bestämt att han ska få lite semster i helgen!
 
På eftermiddagen var jag till sjukgymnasten. Det var första gången jag var dit och jag tycker jag blev väldigt bra bemött. Han var verkligen intresserad av att lösa problemen och jag har förutom lite övningar fått en sula att ha i vänster skon. Mina ben är tydligen inte lika långa, om det sen beror på att dom är olika långa eller om jag är vriden i bäckenet kunde han inte säga än. Men det ska bli spännande och se om det någon skillnad. Åkte sedan och hade lite lektioner, duktiga och ambiösa elever som fick jobba med jämnhet och rytm.
 
Frallan efter dagens uppsittning!
 

Stängsel!

Det har varit full aktivitet i dag med. Först ut var Frallan som fick gå samma tömkörningsjobb som igår och i dag gick det jättebra! Poletten hade trillat ner och i dag kunde jag tömköra längs spåret! Sen kom Elise och hon hjälpte mig med Flisan, i dag har jag inte bara suttit på henne utan vi har svängt åt båda håll och gick även ner till vägen fram och tillbaka. Det känns verkligen jättebra med henne! 
 
Sen red vi ut med Gandalf och Szum. Jag har ju inte ridit ut Szum så mycket sen betet och det märktes, han var rätt jobbig... Spänd, drog tyglarna ur händerna på mig, stannade flera gånger och backade, försökte vända hem, drog ner huvudet, sköt lite rygg, taktade, försökte bocka, prejade Gandalf... Men vi kom hem tillsammans även om jag var helt slut! Misstänker att han kommer vara så några gånger till men sen hoppas jag han ska ha varvat ner igen.
 
På eftermiddagen hade jag lite hjälp och passade på att stängsla om lösdriftshagen. Det ska ju bli två lösdrifter sen så i dag har vi gjort två hagar med lite ny dragning. Tycker det blev väldigt bra! Hann precis i tid till Ammer och hopptränng med tanten för Pia. Hade svårt att hitta känslan i dag, förutom när vi hoppade bana för då kändes det rätt bra, särskilt svårt var det på bommar och små hinder så det behöver vi träna mer på. Nu är jag helt slut så nu blir det att sova!
 
Från dagens träning:
http://www.youtube.com/watch?v=gQEgoINknJo&feature=share&list=UUwo-N-kDSx4Y7Qjv7y5NClw

RSS 2.0