På hopptävling!

Igår var jag på hopptävling, men jag red inte själv utan var chaufför, hästskötare och coach åt Linda och Bea!
 
Det var en liten klubbtävling hos Nylands Hästsportlag så det var fler elever med och därmed roligt att se! För Linda och Bea var det första tävlingen, de hoppade därför bara 50 cm clear round och 70 cm tävlingsklass. Vi hade ingen aning om hur Bea skulle ta sig an uppgiften men hon skötte sig bra och de var felfria i båda rundorna, och dessutom andra placerad i 70 klassen. 
 
När vi kom hem på eftermiddagen var vi trötta, även jag som inte gjort något. Så det blev inte så mycket annat gjort, jobbade Grå i töm över bommar i både trav och galopp medan Linda plockade ihop sina grejer. Och den gjorde vi i stället mat, rotsaker i ugn och älgfile, dessutom hade vi köpt kladdkaka till efterrätt! 
 
Med tanke på all mat då passade jag på att även jobba Chokladen i töm när jag nattade hästarna, hon fick gå samma jobb som Grå med bommar. Nu är det Ica-dag igen, bara att ta tag i det!
 
Bilder på Linda och Bea från igår!
 
Framridning!
 
Framhoppning 70 cm
 
Prisutdelning!
 

Inmätning!

Igår när vi löshoppade passade vi även på att mäta hästarna. Det är roligt och intressant att se hur de växer, och att vissa hästar är mindre eller större än man tror. Är så mycket mer än bara mankhöjden som avgör hur stor en häst uppfattas.
 
        Gårdagens mätning             Tidigare mätning
Bea         172 cm.                             172 cm, okt -18
Szum.     173 cm.                            174 cm, runt 2013 6 åring
Chokladen 163,5 cm.                     161 cm 2017, 3 åring
Lemonaden 157,5 cm.                 157 cm okt-18,155 cm juni -18, 3år
Dajmen.    162 cm.                          160 cm 25/5 i år
Wasabi   160 cm
Clarinett.                                          162 cm som 4 åring, 160 cm 3 år
Grå.                                                    156 cm 2017
 
Eftersom det är en del hemmamätning får man ta det med en nypa salt! Men intressant! 
 

Intensiv lördag!

Intensiv dag igår, igen!!
 
Red Clarinett på morgonen, travbommar, galopp på liten volt över bom och små hinder i trav. Clarinett var taggad, men inte så konstigt eftersom hon inte hoppat den jag åkte av henne i april. Sen i väg för lite jobb, först en hoppträning, några vanliga träningar och så longerade jag även en lite tjurig ponny!
 
Sen mellanlandning med lite fika innan kvällens ryck. Tog in Dajmen och Wasabi från betet, de har gått några hundra meter från gården på bete nu i nästan tre veckor. Sen började jag bära fram löshoppningen i väntan på att Linda skulle komma från jobbet. Och när hon kom så löshoppade vi ett helt gäng. Bea, Szum dom behöver rasta av sig, Wasabi och Dajmen var båda lite ofokuserade så här direkt från betet, och sist Lemonaden. 
 
Och sen blev det tacos, och så försökte vi se från Charlotte Dujarins provridning av fyraåringar på Flyinge. Nu ny dag och fullt race igen!
 
Szum!
 
Wasabi!
 
Dajmen!

Känslig prinsessa!

Alltså, mina hästar är så jäkla känsliga!!! Jag tänker främst på mina egenuppfödda men även Szum och Grå är ju känsliga. Igår blev det väldigt tydligt med Chokladen i alla fall!
 
Jobbade på Ica som vanligt på fredagar, sen efter jobbet så skulle jag och Linda rida ut en sväng med Chokladen och Bea. Eftersom det skulle bli mörkt så satte jag på benreflexer och reflextäcke, vilket inte Chokladen är så van vid. Vet inte om hon haft något på dina bakben förut men det började med att hon stod och viftade vilt med bakbenet pga av reflexen, ändå var det en mjuk och tunn reflex. Reflextäcket brydde hon sig inte om men första gången hon hade reflextäcke som unghäst då blev hon helt tokig... 
 
I alla fall när vi red i väg så var det en ganska brant nerförsbacke och då gled nog sadeln fram lite, och då fick hon en reaktion på det... Inte värre än att hon sköt lite rygg men stannade och släpote det när jag sa till, men ändå! Resten av turen gick bättre men eftersom Chokladen är lite sur mot Bea så tordes inte Bea gå först vilket gjorde att Chokladen fick det ansvaret till stora delar och det gick väl sådär. Hur som helst, det är en överkänslig häst men jag tror att hon är verkligen snäll trots sin överkänslighet och att det kommer bli en bra häst med mer rutin.
 
Sen gjorde vi varma mackor till kvällsfika, och nu är det en ny fullbokad dag!
 
Bild på Chokladen sen i somras!

Hopp-kväll!

I dag Ica-jobb och där bra tempo då vi byggde om snackshyllan. Sen efter jobbet så red Linda hoppträning och sen red jag Grå. Jag longerade Grå över några sockerbitshinder, hon hoppar ju väldigt stort och runt utan ryttare, i kväll provade jag att hoppa henne uppsuttet för första gången. Men då travade hon mest över hindren, eller igenom! Tror nog att det kommer, men i dag kändes hon inte som någon hopptalang! Roligt att testa på lite i alla fall!

Onsdag igen!

Ungefär samma upplägg i dag som igår...
 
Nisses ston var ute i morse med men hade rymt in i en annan hage så vi kunde bara stänga där. Jag började lite lugnt med mina, Szum och Lemonaden fick gå i töm. Szum är lätt överladdad just nu! Sen red jag ut Clarinett, blev ganska mycket trav och galopp eftersom jag kände mig rätt pigg. Avslutade med att longera galopp-programnet med Chokladen och måla lite till på stallet. 
 
Sen lite lunch och i väg på bland det värsta jag vet -tandläkaren! Bara kontroll i dag men det räcker! Sen inköp av kraftfoder och sen direkt till några lektioner innan kväll. 

Knott-kväll!

Less på att vara förkyld redan! Less på att inte orka, less på att det aldrig blir några pengar, less på mörkret som kommer nu... Less på Lemonaden som har som sport att rymma nu!
 
Igår Ica-jobb och sen på kvällen jobbade jag Lemonaden i töm. I morse var jag inte alls pigg men det tar hästarna ingen hänsyn till och Nisses ston var på rymmen! Vi ledde hem dom och sen lagade jag hagen medan Nisse åkte och jobbade. Sen var det dags för mina hästar, jag var inte så pigg så mina prinsessor fick jobba i töm, Lilla Grå, Clarinett och Chokladen. Är i alla fall lite lättsammare för mig, i stället lade jag lite mer tid på att måla stallet. Väldigt lite kvar av första omgången nu, frågan är om jag hinner ett lager till innan vintern?
 
Sen matpaus och i väg på lektioner, var betydligt piggare på eftermiddagen så det var helt okej att ha lektioner. Bara alla knott som irriterade, borde inte de ha frusit ihjäl nu?
 
Chokladen efter sitt pass!
 
Från det här hållet ser det färdigt ut! Är flanmigt nu men det försvinner nog efter en omgång färg till.
 
På framsidan fattas det ännu lite. Men visst blir det snyggt?

Förkyld igen!!!

Söndagen innehöll också mycket jobb, dock kändes den lugnare vilket nog var bra eftersom jag är förkyld igen!!!
 
Red dressyr på Clarinett på morgonen, hon var riktigt fin! Sen Ica-jobb och direkt från jobbet till en lektion. Och sen direkt från lektionen till stallet för att hinna rida innan mörkret! Nisse kom och körde balar i samma veva så det var lite rörigt innan vi kom i väg, men sen red jag och Linda ut en sväng med två för dagen fjantigs hästar som skulle kolla på allt, Grå och Bea. Grås hals åker fram och tillbaka för att hon konstant försöker titta på allt! Men det blir nog bättre med mer rutin, en galopp fick vi i alla fall till igår. Och vi hann innan mörkret!
 
Sen en sen middag, Linda hade kokat köttsoppa och skänkt oss en bytta så köttsoppa med rostmackor och sen gjorde jag äppelpaj till efterrätt. Såg början på Beck& filmen men somnade såklart sen. I dag fortfarande förkyld men inte värre än att jag kan jobba i dag med, ute är det frost. 

Jobblördag!

Igår hade jag en riktig jobbdag igen, och en skitdag medd humör, och ingen ork. I dag är jag förkyld igen...
 
Jag longerade galopp-programmet med Chokladen på morgonen innan jobbet. Sen direkt till Ica och jobb där och direkt i väg på y. Kom hem vid 21 och då snabbt ombyte och i väg på något kalas dom vi var bjudna på och dom börjat så där fyra timmar tidigare... 
 
Nu ny jobbdag, men ser ut att bli bättre väder i dag i alla fall!

Regnfredag!

Igår regnade det hela dagen! Började på morgonen när jag red och höll på hela dagen, det är lerigt och blött i hagarna men Nisse som hade varit med och grävt på jobbet sa att det fortfarande är torrt i marken, så det behövs nog!
 
Jag jobbade Grå i töm, med mycket galoppjobb, och skrittade Szum i skogen innan jobbet. På Ica var det lite lugnare fredag efter torsdagens kalasdag. Efter jobbet så red Linda ett hopppass. Hon fick jobba med travhoppning, 5 1/2:an och kombinationer. Det var då man blev riktigt hoppsugen! Sen tittade jag och Nisse på film, som har svårt att släppa bra filmer drömde ju såklart om den sen. Nu väntar en ordentlig arbetsdag med både Ica och lektioner, men först hästarna!

Kund-dag!

Kund-dag på Ica i dag, vi bjöd på kaffe, provsmakning och en massa extrapriser. Jag jobbade några timmar extra och gick en riktig arbetsdag!
 
Började dock hemma med hästarna. Först Lemonaden som jag longerade inspänd och sen satt upp och skrittade lite på. Gick bra men hon spände sig vid varvbyte, dock är ryggen mer spänd och öm igen. Efter henne så skrittade jag Clarinett i skogen och jobbade Chokladen i töm. 
 
Sen lunch och så Ica hela eftermiddagen. Direkt från Ica på lektioner och vips så hade hela dagen gått!
 
Sol på min och Clarinetts tur!
 
 
Tog en bild på Chokladens rumpa för att ha att jämföra gamla bilder med!

På tur!

Den här veckan är det mycket jobb, men i dag var jag faktiskt ledig!
 
Red på förmiddagen, red dressyr först på Clarinett och Grå som fick jobba med det vi gjorde på träningen i helgen. Sen Szum som var rätt spänd när jag började så jag red lätt för att få honom att slappna av och så styrde jag lite runt träd. 
 
Sen fika och i väg till Ulrika som är hästmassör och sadelprovare, så samåkte vi till Sången! Där var det en föreläsning och redovisning av ett examensarbete om ridlärarens roll och stallbackskulturen. Det handlade mycket om hur ridundervisningen utvecklats, varför och vad det gett. Intressant men få lyssnare. Kolsvart innan jag var hemma igen och nu laddar jag om inför morgondagen!
 
Från föreläsningen!
 
 

Långkalsonger igen!

I dag var det dags att dra på långkalsonger igen, och i morse frost, det går onekligen mot kallare tider!
 
Igår jobbade jag på Ica, jag stängde men Linda och jag hade bestämt att vi skulle rida efter och skulle träffas klockan 19 för att hinna ut innan värsta mörkret. Precis innan stängningen klockan 18 kom två kunder in och de handlade i över 20 minuter, så 18.30 kom jag från jobbet!  Trots detta hann jag hem, byta om, fika och vara i stallet strax efter 19! Och vi hann både i rida iväg och komma tillbaka innan det var kolsvart! Jag red Lilla Grå och Linda red Bea, vi travade på en skogsväg och det blev en bra tur.
 
I dag jobbade jag först Lemonaden och Szum i töm. Lemonaden visade inga tendenser till gjordtvång utan var som vanligt, nu ska jag inte säga något innan jag ridit men det kändes bra. Sen skrittade jag Chokladen i skogen och där är det ju ganska besvärlig terräng i vanliga fall och nu igenväxt av sly, vi har ridit där för lite i sommar!
 
Hann måla lite innan jag stekte hamburgare till mat och sen i väg på lektioner, kom faktiskt hem i hygglig tid och nu blir det tidig kväll!
 
Vi hann innan mörkret igår trots allt, hyffsat ljust när vi red i väg!
 
Chokladen efter sitt ridpass i dag!

Och dag tre...

Tredje dagen med dressyrträning och i morse blev det lite stressigt då det var två hästar som var på fel sida stängslet. Lemonaden (såklart!!!) och Szum, som inte ens går i samma hage, hade romantisk semester på gården...
 
Gjorde i ordning Clarinett på 13 minuter (!!!) och ändå lite snålt med tid hann dock både kissa och skritta fram innan min ridtid så det var ju egentligen lugnt. Vi fortsatte samma jobb som i fredags, flytta, böja och aktivera bakben. Chauffören orkar dåligt men vi har mycket bra att jobba med till nästa gång. 
 
På väg hem stannade jag till och hade en hopplektion och red en häst åt en kund. Sen när jag kom hem så fick Chokladen gå galopp-programmet i lina och så red Linda också en hopplektion, innan hon, Nisse och jag drog in höbalar i hagarna med bilen. Det var betydligt besvärligare än vi kunnat tro, men nu är de dör och hösäsongen är igång igen och slut med bete. Dajmen och Wasabi har dock bete kvar några dagar till. 
 
Sen avslutades dagen med en familjepizza som Linda, jag och Nisse delade på. Ny dag i morgon och Ica igen!
 
 

Dressyrträning dag två!

Dressyrträning dag två, blev lite väl spännande tycker jag...
 
Red lite hemma först, Chokladen värmde jag upp i lina, inspänd, och sen fick hon först skritta fram i skogskanten runt träden och sen travjobb på banan. Clarinett fick gå ut en liten lufstur och bara röra på sig lite mellan träningspassen, hon såg dock något djur och blev jättespänd och försökte sticka hem, så var det med den mysturen... Sist fick Szum gå galopp-programmet i lina. Sen inte fika och ompackning av bilen innan jag lastade in Lemonaden och Grå. 
 
Hade med mig trevligt sällskap från grannbyn så resan gick lätt. När vi kom fram då red jag först Grå, Lemonaden var väldigt spänd då direkt men Grå kändes mycket coolaste än hon brukar göra borta och riktigt världsvan! Märks att hon åkt lite mer nu, dessutom andra gången hon är på samma ställe. Med henne jobbade vi med mycket jobbiga saker, tjatgrejer, att hon ska gå undan innerskänkeln, böja sig i vänster sidan och galoppen. Kändes mest som en tjatträning men ser det som ett framsteg att vi faktiskt kan börja jobba och pressa henne lite nu och inte bara fokusera på att gå henne avspänd!
 
Jag tyckte att Lemonaden hade slappnar av när hon väntat, jag longerade henne först och redan då visade hon lite sadeltvångstecken men det släppte och kändes lugnt. Jag satt upp och började skritta, det kändes inte riktigt bra eftersom hon ville stanna och det är inte likt henne men de på marken tyckte inte att hon såg spänd ut. Men så kände jag att nu kommer det och jag kastade mig av. Hon gör i väg och jag tappade henne, ur från banan, höll på ta nåde Sara och hennes bil på vägen! Hann dock inte mer än halva varvet runt banan innan paniken släppte och hon saktade in. Jag longerade lite och provade sitta upp men hon var för spänd så vi la ner det. Har lite att fundera på nu!!
 
Sen hem, och ut med hästarna i hagen och sen hade Nisse gjort gulaschsoppa till mat! Nu dag tre på dressyrträning!

Fredag den 13:e!

Ica- jobb och smet en timme tidigare för att åka på dressyrträning! Lätt värt det!
 
 
Jag och Clarinett var till ridbanan mitt i den lilla byn utanför Kramfors och red för Sara. Fick jobba med att flytta henne och med böjningen för att få mer aktivtet i bakbenen. Kändes bra och den där vänster galopgen som knappt existerat sista veckorna kändes också bra! Nu väntar två dagars träning till, så taggad! Lätt att glömma bort att jag åker i en timme och fyrtio minuter åt varje håll för att rida i fyrtio minuter... Man är lite galen!
 
Clarinett spanar in banan!
 
Här ser hon mest galen ut i blåsten!

Personalmöte!

Igår hade vi personalmöte så jag lyckades skrapa ihop en 12 timmars arbetsdag! Var lite förutsätta de innan och hade bytt arbetstid, från 8-17 som skulle innebära en dryg timmes väntan på mötet till 8.45-18 som gjorde att jag kunde jobba Lemonaden i töm innan jobbet. Så nu har även hon fått en genomkörare innan helgens träningar, nu är vi laddade! Först bara en dag på Ica!

Våga vila unghästen!

Att det är viktigt med vila för unghästarna är nog de flesta medvetna om, men jag upplever ändå att många har svårt att ge dom helvila. Att släppa dom i hagen och bara låta de vara, inget arbete och så lite pyssel som möjligt, att ge även hjärnan ledigt och låta de vara vara häst! Jag upplever att många vill ge unghästen vila men fortsätter jobba den i töm, gå promenader eller annat arbete, för en nyinriden häst är det också jobb. Vila är att bara vara häst!
 
Jag upplever att många pusselbitar faller på plats under vilan för unghästarna, att saker man tragglat med innan helt plötsligt fungerar efter några veckors uppehåll och att det mesta känns lättare. De får chansen att smälta alla intryck, vila både kroppen och huvudet, och längta till arbete och pyssel igen. 
 
Hur mycket och hur ofta unghästen behöver vila är såklart svårt att säga generellt. Men en längre sommarvila och en längre vintervila plus kortare vilopauser bör nog hästen ha fram till fyra års ålder i alla fall. Hos mig får två och treåringarna även flera kortare vilor på några veckor. I år tyckte jag att Wasabi som är två och Dajmen som är tre egentligen fick lite för kort sommarlov, för Dajmen blev det 6-7 veckor, så just nu har de tre veckor vila till, detta trots att de bara jobbats ungefär två gånger i veckan. På Dajmen kändes det som det var dags för vila igen, har släppt de på höstbete så de får gå där tills det är dags att jobba igen. 
 
Jag brukar tänka att när det känns som att hästen behöver jobbas ännu mer för att det ska fungera, då är det dags för vila! Det fungerar också ofta på äldre hästar, speciellt de som är lite stökiga och dom som kanske haft en diagnos om de varit människor. Alltså när det känns som man behöver rida mer gör att få hästen lugn, att man behöver träna ännu mer på uppsittningen eller att hästen behöver ännu mer avrastning, ställ av den! En äldre häst kan en halv eller en vecka räcka, unghästarna behöver oftast lite längre tid. När det känns som att hjärnan kokar på dom så behöver de hjärnvila!
 
Även kroppen behöver vila och återhämtning eftersom det händer mycket fysiskt hos unga hästar som börjar tränas och som kanske fortfarande växer. Det är en stor omställning att börja nära ryttare och jobbas kontinuerligt. De kan ha små överansträngningar och microskador som ännu inte upptäckts eller blivit något som under en vila får chansen att läka. Och självklart måste man vara ännu mer uppmärksam på unghästens kropp i perioder när den växer.
 
Hur mycket vila de äldre unghästarna behöver går man försöka känna efter, men en liten längre vintervila (eller sommarvila) kan de behöva en bit upp i åldern. Och så extra vila när man gjort något extra (första bortameetingen, första hoppträningen mm) eller hästen haft en utvecklingskurva eller hårdare träningsperiod. Vissa individer behöver mer vila och vissa fixar vilan själv genom småskador och tappskor.
 
Men våga ge unghästarna helvila, jag lovar att ni får igen det!
 
Återhämtning är viktigt! Mina prinsessor slappar på betet!

September-sommar!

Igår kändes det som sommar igen, är det nu det är brittsommar eller indiansommar? Har inte riktigt koll på det... Skönt var det att rida i kortärmat i alla fall men jobbigt med täckena på hästarna som man inte vet om de ska ha eller inte! 
 
Igår red jag ett gäng hästar, men håller mig på gården nu när det är älgjakt. Först Chokladen som fick gå runt träd i skogskanten och sen lite travjobb på banan. Sen Lilla Grå som var lite ofokuserad eftersom hennes kompisar precis upptäckt att matte öppnat till hagen bredvid banan och galopperade runt där. Så med henne var det mest att komma till fokus och bra känsla. Clarinett fick trimma lite inför helgens träningar och sist Szum som inte är riden på ett par veckor och gick rätt lugnt. Men jag satt ändå ordentligt löst en gång, återigen tack vare Stina som busade i hagen....
 
Hann måla lite på uteboxarna, går väldigt långsamt framåt, innan en något misslyckad middag (kokade sönder färskpotatisen och karrén blev inte så bra stekt) och sen i väg och hela kvällen full av lektioner. Alla hoppade och jobbade med bommar så det var ganska lättsamt, bra gick det också för alla. Hemma igen var det bara att sätta på täcken i mörkret... Nu väntar en heldag på Ica!
 
Chokladen var inte jätte peppad på att ridas igår...
 
Lilla Grå väntar på sitt kraftfoder!
 
 

Tisdag!

Ganska tungjobbad dag igår, egentligen inte av någon anledning men känslan var så!
 
Jag började med att stöka lite på gården för att sedan leda bort Dajmen och Wasabi på ett nytt bete några hundra meter från gården. De ska få tre veckors vila nu och behöver ju inte vara på gården så de får lite höstbete i stället. Sen jobbade jag tre hästar i töm, först Szum som gjort alldeles för lite nu ett tag men ändå var fin, sen Clarinett som fick jobba med galoppen och så Grå som bara fick jogga lite lättare. Red sedan Lemonaden, både styrde runt träd i skogskanten och jobbade med traven på banan.
 
Sen skulle jag köra Bea till Nisses stall för hon skulle skos och Linda jobbade ju. Tog Nisses släp eftersom mitt är på lite småservice just nu, och det var lite misstänksamt tyckte Bea och tänkte först inte gå in... Bea kan vara lite tveksam, inte svårlastad men inte hon går rakt in jämt men jag har lastat henne ensam förut, men igår fick jag kämpa lite,ni kanske en kvart... Självklart skrapade hon upp skenan på bakbenet när hon hoppade ut en gång! Såklart händer det saker när man håller på med andras hästar, men som tur var bara ett skrapsår och hårlöst. När jag kom fram hos Nisse spolade jag rent det och det kommer nog inte vara någon fara. 
 
Så mat och i väg på några lektioner, och sen till Nisses stall där jag väntade in att Bea var fördigskodd så körde vi tillbaka henne. Och då hade det gått en säkring på bilen så då var jag utan lyse på släpet. Att det alltid ska vara något!!
 
Avslutade med varma mackor innan Linda åkte hem, nu nya tag i dag!
 
Wasabi och Dajmen lyfte knappt mularna på hela dagen igår!
 
Lemonaden efter ridningen!

Reflextider!

Jag verkligen ogillar mörkret, men det är bara att inse att det är här nu! Jag och Linda red ut igår efter jobbet, jag red Lilla Grå, och vi konstaterade då att i vår kommer vi att tänka "härligt att det är ljust ända till klockan 20", nu känns det ju som det blir mörkt jättetidigt!
 
Dags för reflexer är det i alla fall och jag insåg att jag måste gå igenom mina för många var trasiga. Och reflexer är ju en färskvara så säkert dags att byta ut en del.
 
Skymningstur!

Älgjakt och löshoppning!

Igår drog älgjakten igång här, dock gick det ganska obemärkt förbi mig eftersom jag jobbade! 
 
Jag red lite dressyr på Clarinett innan jobbet. Och efter jobb och middag så var det dags för höstens första löshoppning! Jag, Linda och en kompis på kryckor löshoppade Bea, Dajmen, Lemonaden och Wasabi. Det gick bra, alla hästarna skötte sig och hoppade bra. Nu väntar några veckors vila för Dajmen och Wasabi, kan nog vara lämpligt. Sen fikade vi glass och surrade en massa. Nu är det snart dags för jobb igen!
 
Dajmen!
 
Och Lemonaden!

Älgtjoa!

Igår regnade det mest hela dagen, men jag var ju på Ica så mig gjorde det inte så mycket.
 
Jag jobbade Chokladen i töm innan jobbet och sen Lilla Grå i töm efter jobbet. Gjorde även middag innan jag åkte iväg på älgtjoa. Det var alltså pubafton med partyband här i byn på samlingsgården, jag var väl inte riktigt i form gör det men man måste ju stötta när anordnas något. Tog det väldigt lugnt och åkte hem före midnatt för jag hade så ont i ryggen, och även i dag är det ju jobb som gäller så det var nog lika bra. I dag drar dessutom älgjakten igång här!
 
Chokladen på banan, hon hade turen att jobbas innan regnet!
 
Nisses hund Bosse och katten Holger ville inte vara ute i regnet igår!

Fredag igen!

Fredag och Ica-jobb!
 
Började dock hemma med att jobba Dajmen, höll på utanför boxarna och hon var väldigt spänd och tydlig så repeterade bara sånt som är lätt. Sen red jag Lemonaden, jobbade med att få trycket och flytet i traven.
 
Sen Ica och efter jobbet så tömkörde jag Bea åt Linda och sen tog vi Wasabi. Hängde ingetvi dag men med Lindas hjälp kunde jag sätta foten i stigbygeln och hoppa på pallen. Och sen blev det riktigt gott kvällsfika då Nisse fått en charkbricka som vi provsmakade tillsammans med Linda.

Hösthemflyttardag!

Nu känns det verkligen som höst! Igår med alla väder dessutom! Först regn, sen stekande sol, hällregn och på kvällen kallt och blåsigt!
 
Jag fick nästan inget gjort med hästarna. Började med att plocka ner en sommarhage och flytta hem grejerna som varit vid betet. Byggde även ut Szums och Beas hage lite. Det tog en stund att packa upp allt och försöka få lite ordning så mer än halva dagen hade gått då innan jag hade fikat och bytt till torra skor. Då longerade jag galopp-programmet med Chokladen, men med kortare intervaller eftersom det var första gången. Med Clarinett skrittade jag ut i skogen, försökte hitta våra stigar i skyn som hade brett ut sig i sommar. Sen var tanken att ta även Dajmen men då öppnade himlen sig och ösregnet kom så jag hoppade över henne.
 
Efter lite mat åkte jag och hade några lektioner, och red lite på en kunds häst. Nu är det typ mitt i natten och jag borde sova men kan inte det, alldeles för mycket att fundera på. Vet inte alls hur jag ska lägga upp livet för att få det att fungera!
 
Baloo njöt av solen som sken mitt på dagen!
 
Det gjorde även prinsessorna!
 
Clarinett har fått en bling-pannband! Visserligen ett begagnat för 20 kr, och egentligen är jag inte jätte förtjust i bling, men lite roligt är det ändå!
 
 
Den här skogen är lite skum och otäck, träden är inte bara döda -de står dessutom i spikraka linjer! Som en spökskog!

Hammerdalsresa!

Spännande dag igår!
 
Jag började med att rida ut Clarinett, hon fick göra lite galoppjobb i backarna. Sen upp på gården och tömkörde Lemonaden över bommar, hon var jättefin! Så mycket mer blev det inte gjort, jag åt rester till lunch och åkte upp på byn för att fylla luft i transporten innan det var dags att förbereda kvällens tur.
 
Longerade först Szum lite så han skulle vara lite avrastad, borstade och fixade Grå och lastade de två i transporten. Släppte sen ihop Bea och Lemonaden så de fick sällskap av varann medan vi var borta. Ett par timmars resa så var vi på Pay and ride i Hammerdal!
 
Kan lova att jag var rätt orolig över detta tilltag! Över att åka dit, att lämna Szum i transporten, att rida Grå på en framridning och dessutom ett program... Men det är en bra anläggning och upplägg där, gott om plats och väldigt lugnt och avspänt så ett bra ställe att börja på. Gick med Grå, longerade lite och började rida fram på volter och åttor på en del av framridningen, först i skritt och sen i trav. Det kändes rätt bra, men började dala lite innan våran tid då hon nog började bli mätt på alla intryck. Och när jag kom in på banan blev hon blockerad, hon gick mest i sidled, jag tappade kontakten med henne, hon blev stökig i munnen (trodde nästan att hon hade lagt över tungan eftersom hon tidigare gjort det när hon blivit spänd) och jag tänkte först inte rida programmet. 
 
Men bestämde mig för att prova, första delen av programmet fick nog domaren mest gissa vad vi gjorde men sedan började hon slappna av och bli ridbar. Travade där det skulle vara galopp (för jag ville inte spänna henne igen när hon äntligen spänt av) och glömde sista volten, så en rörig och konstig uppvisning blev det men vi gjorde det! Vi åkte dit, gjorde i ordning, red fram, red "programmet" (i egen version) och åkte hem! Med tanke på hennes bakgrund och hur blockerad hon kan bli så var det ändå bra! Nu fortsätter vi på att träna galoppen och finslipar, och så massor av miljöträning och åka bort så siktar vi på tävling nästa år! 
 
På hemvägen var jag orolig att hon stod och skrapade så jag var ut och kollade dom, men det var verkligen falskt alarm då hon inte ens var svettig! Som ni vet blir hon lätt stressad vid transportering, och kan inte åka ensam, men denna gång gick det väldigt bra och de har mest vräkt i sig hö! Szum skötte sin uppgift som sällskap med bravur!
 
Hemma igen hjälpte Linda mig att släppa ut och om hästarna, och det var väl tur att hon var där för när jag sedan skulle åka ner och titta till hästarna på betet i mörkret så mötte jag dom halvvägs!!! Det var bara att leda hem dom och släppa dom hemma. Hade ju tänkt ta hem dom i helgen ändå och det var ju nära att leda hem dom, men planen var ju ändå inte att göra det i mörkret... Till saken hör att Nisse hade åkt förbi deras hage en timme innan och då var allt lugnt där...
 
Nu ny dag och det regnar! Har ju lite att göra ändå, varken jag vill eller inte!
 
 

Blöt kväll!

Nu känns det verkligen som höst! Igår gjorde en kall morgon och sen regn på kvällen att jag fick riktiga höstkänslor!
 
Hade en hård natt, hostade till att jag spydde och sov sedan på soffan vilket gav typ nackspärr... Så gick lite på halvfart men fick ändå rätt mycket gjort. Red först ut en sväng med Clarinett, longerade Dajmen och tränade uppsittning, eller mer korrekt tränade avsittning! Det går bra när jag kliver av, men när jag släpper båda stigbyglarna och hoppar av reagerar hon lite, men vi tränar på! Sen fick Chokladen gå lite i töm innan jag åkte upp till gården och red Grå. Med henne red jag igenom dressyrprogrammet, fast utan galoppen för jag ville inte ställa till något dagen innan, och det kändes rätt bra. Travdelen och övergångarna kändes bra men skritten sämre, det är fri skritt och hon blir lite osäker när jag släpper kontakten med henne.
 
Jag målade även lite, men eftersom det började regna så tog jag och målade på framsidan där det är tak fast inte baksidan är klar än. Så nu ser det ännu mer halvfärdigt ut. Sen köttfärssås och spaghetti till middag och i väg på några lektioner och tömkörde en häst i regnet. Rätt blöt innan jag kom hem igen!
 
Nu ladda för en spännande dag!
 
Chokladen äter kraftfoder efter sitt tömjobb!
 
Mina halvmålade uteboxar!

Wasabi-kväll!

Jag behöver väl inte ens säga att jag är fortsatt förkyld? Och att vi var en kort i morse på jobbet? Det löste sig under förmiddagen men var ändå bra tempo, dock inte så bra tempo på mig...
 
Valde att ta det lugnt efter jobbet, tog bara Wasabi som fick ha stigbyglarna nere igen, gå lite runt träden och sen göra förberedande uppsittningsövningar och pallträning! Snart insittning på gång! 
 
Nu sova och hoppas på mer energi i morgon!

September!

Redan september, fy så fort sommaren gått! 
 
Inte så mycket piggare idag, men kämpar på. Har haft träningsdag här hemma men få anmälda så det blev mer teorikurs, kanske tur att det blev få med eftersom jag är sjuk. Red Lilla Grå i morse innan kursen, och jag känner ju att orken inte alls är med mig. 
 
Två ridpass och sedan teori om hästproblem och problemhästar, vi pratade om varför problem uppstår och hur man kan jobba med det. Efter lunchen så visade jag med Szum hur jag jobbar med hästarna, och även lastning och olika lastknep.
 
När kursen var över bröt regnet loss och det regnade hela kvällen. Linda följde med hem, vi tittade på trav på tv och åt rester till middag och gjorde päronpaj. Sen åkte jag och Nisse och hämtade en ettåring på bete, den är såld och ska åka i morgon. Och jag kan säga att den lastningen inte gicks igenom på kursen!
 
Nu försöka sova trots att vi båda hostar helt galet mycket!

Fortsatt förkyld!

Fortsatt förkyld...
 
Tog det lugnt igår förmiddag, tittade lite på terränghoppningen från EM, förberedde lite för kursen och pysslade. Sen skulle jag på med transporten och då var det slut på lugnet! Stödbenet är trasigt men oftast går det bra att lyfta på den med en bräda, men igår gick det bara inte! Höll på i en halvtimme med vedträ och sten under för att lyfta på den och till slut fick jag på släpet, och i samma sekund tittar jag upp så står Nisse där! Hade jag bara väntat lite...
 
Skrittade ut en sväng med Clarinett och Dajmen vid hand, lagom tur för mig och Dajmen medan Clarinett egentligen skulle behöva jobba mer. Sen fick Lemonaden jobba i töm innan jag skjutsade upp först henne och Grå, och sen Szum och Bea, till gården. De hästar som blir kvar gjorde jag en stor hage åt. 
 
Sen duscha och i väg på Zorbcenter med jobbet! Vi hade femkamp och år tacobuffe. Trevligt och roligt men hade säkert varit bättre om jag hade varit frisk! Nu ladda för kurs!
 
Clarinett brukar alltid börja med att säga åt handhästen vem som bestämmer, igår fick hon med sig en stor tugga av Dajmens schabrak och spottade teddy sen!
 
Dags att vända! Vi red i kraftledningen och trots att det började dramatiskt med det bettet så gick ridturen bra!
 
Utsikt!
 
Efter ridningen och i väntan på kraftfoder! Dajmen närmast!

RSS 2.0