Valborg!

Tänk att det redan är sista april! Vintern var så lång och seg men sen har det gått fort, redan maj i morgon och snart är det sommar. Jag som inte ens börjat annonsera inför sommaren, dags att sätta fart! Gandalf mår bra igen, i natt och i dag har han både ätit, bajsat och druckit. Så mycket som Elise gått med honom så behöver hon nof inte powerwalka på flera veckor! Skönt att det tycks sluta väl, kolik är lurigt.
 
För min del har det inte blivit något valborgsfirande utan jag har ridit som vanligt. På förmiddagen åkte jag och Peppe till ridhuset, där mötte vi upp hans ägare som ju numera bor i Stockholm men som var hemma på besök. Jag försökte visa lite vad vi jobbat med, inte helt lätt då han var spänd och tittig, men hon fick ju se litegrann i alla fall. Och sedan fick hon även sitta upp och känna lite på honom, självlart fikade vi lite med! 
 
Hemma igen så tömkörde jag Szum. Han var ju stökig i söndags men i dag var han lite mer som vanligt. Sen skrittade jag och Elise ut en sväng, jag hade Taggen och för honom var det nog mentalt det jobbigaste passet på länge. Han har lite svårt att förstå vitsen med att skritta en hel ridtur... Jag passade påa tt testa Räkans sadel på honom, tror jag ska prova att hoppa i den i morgon. 
 
Efter lite middag, valborg till ära lyxade jag till det med potatisgratäng och rostbiff, red jag ut Räkan. Självklart regnade det, men eftersom det varit riktigt aprilväder hela dan med ömsom sol och ömsom regn och hagel så vore det ju konstigt om jag hade kunnat rida alla hästar utan regn. Avslutade kvällen med att tömköra Cadde. Han fick gå ut en sväng i dag, det gick jättebra förutom en liten stunds förvirring när jag försökte vända honom ute på ett hygge... Blev en lång dag i dag med, var i alla fall inne före klockan 22 men det var inte mycket mer än så! 
 
Jag och Peppe i dag när vi skulle lasta för hemfärd.Visst ser jag liten ut bredvid honom?
Foto: Tine Lindquist

Kolik!

I morse när jag släppte ut hästarna så tyckte jag att Gandalf inte riktigt betedde sig som vanligt och inte helt normalt. Han la sig några gånger och skrapade lite. Innan jag åkte på jpbbet ringde jag Elise och bad henne kolla till honom. Vi höll kontakten under förmiddagen men han blev inte bättre så hon fick ringa efter veterinären. Jag åkte hem på lunchen och hjälpte dom lite, Gandalf var stökig och det är inte helt lätt atthålla häst, brems och sond! Men till slut hade han fått behandlign och medicin, han hade förstoppning troligen orsakat av att han druckit för dåligt. Elise har gått med honom varje timme hela eftermiddan och när jag kom hem var han bättre, under kvällen både bajsade, drack och åt han! Nu ska jag gå med honom igen innan ajg lägger mig och så kommer Elise en gång tidigt, tidigt i morgon bitti. Jag hoppas verkligen att faran ska var över! Man kan ju tro att rosetteroch segrar är det mest efterlängtade man kan få av sin häst men en bajshög efter en kolik slår nog allt!
 
Jag och Malin red ut med Peppe och Oliven, blev en tur med mycket trav och galopp, Peppe var pigg och glad. Innan dess hade jag även suttit på och skrittat Cadde lite med hjälp av Malin. I dag provade vi på att styra och svänga lite!
 
Stackars Gandalf som har ont i magen! Peppe saknade honom i hagen i dag!

Göteborg Horse show!

Tänkte jag skulle skriva några rader om min resa till Göteborg Horse Show och Hästföretagarforum! 
 
Jag åkte natttåget ner så jag var i Göteborg på onsdag förmiddag, jag gled in på Hästföretagarforumet lagom till lunchen! På eftermiddagen var det föreläsningar, två av dom utmärkte sig. Den ena hölls av en ridskolechef som vänt ekonomin på ridskolan från noll kronor i kassan till att de omsätter mer än 5 miljoner och går med vinst. Hon pratade massor om styrdokument, budget, balansräkningar och planering, Hon visste exakt hur mycket hästarna arbetade och hur mycket varje häst tjänade på ett år, de planerade hästarnas pension flera år innan och de hde höga ekonomiska mål. Intressant och duktig talare! Föreläsningen efter hölls av en tjej som drev ett turismföretag med bla turridning i Tiveden, en svensk violdmark, de hade 55000 gästnätter per år i tält! Även hon var duktig på att tala, men nu handlade det om känslor, upplevelser och njutning, under hela föreläsningen rullade det bilder på hästar och underbar natur! Helt olika föreläsningar men äldigt bra! Förutom detta såg jag äen Kyras clinic på onsdagen, den fokuserade på programridning och Grand Prixprogrammet. Kyra är expert på liknelser och på att dela upp rörelser. Hon avslutade med orden: Grand Prixprogrammet inleds med inridning i galopp och halt, jkan ni göra det så har ni tagit första steget mot Grand Prix!
 
Torsdagen började tidigt med att vi fick se ryttarnas morgonträning från vip lounghen, sen var det mera föreläsningar, de flesta jättebra men eftermiddan höll tyvärr inte lika hög klass som resten av dagarna. På förmiddan fick vi bla. lyssna på Rolf-Göran Bengtsson och hans kompanjon Bo Kristoffersson, de berättade om hur de byggt upp verksamheten, Rolf-Göran må vara en grym ryttare men han är ingen talare... På kvällen såg jag första deltävlinen i väldscupfinalen i hoppning; självklart intressant och häftigt! Även fredag inleddes tidigt med morgonträningen, denna gång satt jag dock i arenan. Kan konstatera att de flesta ryttarna red enkelt och okomplicerat utan konstigheter. Resten av dan var planen att jag skulle spendera på mässan, men en bekants bekant raggade upp mig och det visade sig att hon hade en biljett över till tävlingarna. Så det slutade med att jag fick se en massa hoppnig även på fredagen! Självklart blev det en hel del shoppning, mässan är verkligen enorm och ALLT finns och lite till! Kan säga att shoppingkassen var rätt tung att bära till tåget sen!
 
Bilder från fredagens morgonträning:
Henrik von Eckerman
 
Rolf-Göran Bengtsson
 
Malin Bayard-Johnsson med sin nya stjärna som hoppade fantastiskt på torsdagkvällens 1,50m klass!
 
 
Som ni ser kan det vara ordentligt trångt även på deras framridning. Många ekipage och då får man tänka på att det är flera hingstar och hästar värda miljoner!
 

Löshoppningsdebut!

I dag var det dags för Cadde att få prova på att löshoppa! Vi åkte till Ammer med honom, och trots att han inte är löshoppad innan och inte varit i ridhus så gjorde han det som om han inte gjort något annat! Han fattade direkt vad vi ville och vad det gick ut på, hindren gled han fint och okomlicerat över! ftersom det var första gången höll vi det lågt, ca 75 cm, men det kändes väldigt lätt för honom! Även Orvar, fjordingen som var här i höstas, var med och löshoppade. Han hade fullt upp med att titta på allt annat än hindren, men galopperade betydligt bättre än sist vi löshoppade med honom. Efteråt red hans ägare honom lite och han såg verkligen jättefin ut! Betydligt stadigare i formen än när jag sist träffade honom, roligt!
 
När vi kom tillbaka så red jag och Elise ut emd Räkan och Gandalf. Man måste verkligen se upp på grusvägarna nu för det är förädiskt med alla tjälskador, det är inte ens säkert man ser hålen utan rätt som det är så ramlar man i genom! Vi lyckades i alla fall parera alla hål i dag! Efter turen tog jag middagspaus lagom till sista rundan av världscupshoppningen gick på tvn!
 
På kvällen sen så longerade jag en helnipprig Szum, longerade det kortare galopp programmet med Taggen för att få bort spänningar och mjölksyrerester sedan gårdagens hoppning och avslutade med att tömköra en riktigt fin Peppe! Sen hann jag även med att få hjälp med däckbyte på bil och transport och mer stallpyssel, självklart blev klockan 22 innan jag kom in i dag med!
 
Jag och Cadde i dag!

Hoppning i verkligheten!

Efter att ha tittat på hoppning i världsklass i flera dagar så var det i dag dags för att ta tag i hoppningen på lite mer vardagsnivå! Det har varit full fart hela dan och jag är sjukt trött nu!
 
Kom hem vid 4 i morse, släppte ut hästarna och gick sedan in och sov tre timmar. Sen drog det i gång, efter frukost och mockning så åkte jag och Malin med Taggen och Oliven på hoppträning. Första träningen ute på Ammers stora utebana och en något oriden Tagg bådade för laddad häst, och det kändes som han mest bara sprattlade omkring första delen av träningen. Det blev lite bättre sedan och när vi avslutade med bana kändes det rätt okej. 
 
Sen hem, fixa klart i stallet och äta innan jag  återigen åkte i väg, denna gång för att själv ha hoppträningar. Tre grupper, lite nya och nygamla ekipage gjorde det ännu mer intressant och det blev bra träningar med ryttare som fick rida och hästarna hoppade fint. Red även en häst åt en kund innan jag landade hemma. Nu är det bara duschen som väntar innan jag kan kraschlanda i sängen! Ny dag i morgon!
 

Tillbaka i verkligheten!

Efter några härliga men intensiva dagar i Göteborg med intressanta föreläsningar, spännande hoppning, fantastiska hästar, bra ridning, lyxigt hotellboende och shopping har jag nu åter landat i leran och verkligeheten på Brännan. Jag kom hem 4 i morse, släppte ut hästarna och la mig sedan och sov lite. Nu är jag givetvis jättetrött men nu blir det inget mer sovande för i dag väntar först hoppträning med en något orastad Tagg, och sedan ska jag själv i väg på eftermiddan för att ha hoppträningar. Det kommer bli en tuff dag, men förhoppnigsvis rolig, och jag är ju fulltankad av inspiration nu! Mer om resan och Göteborg kommer framöver, nu ska jag ut och mocka!

Förberedelser!

Känns som det varit en rörig dag, vilket ju kanske inte är så konstigt. Igår bestämde jag mig, efter mycket velande, för att åka till Göteborg, och jag åker i natt! Haft fullt upp hela dan med förberedelser, packning, hovslagare och ridning! 
 
Tömkörde Szum , så han skulle få göra av med lite energi innan hovis kom. Vi höll till på en vändplats och det var tydligen spännande för han var lite laddad i början, men släppte fint sen! Sen kom hovis och vi skodde Taggen och Szum, samt slog på tappskor på Peppe som har lite svårt att hålla reda på långbenen emellanåt så då ramlar skorna av. 
 
Red sedan lite dressyr med Peppe och longerade galopp programmet med Taggen innan Malin kom och vi red ut med Oliven och Räkan. Grusvägarna var mjuka och fina efter regnandet och vi kunde trava och galoppera mycket! Avslutade med Cadde som jag i dag inte bara suttit på utan vi har även gått lite! Superduktig!
 
Nu ska ag snart åka och jag har massor kvar som borde göras, men jag får nog prioritera att duscha och packa klart! Nu ska jag njuta av några lediga dagar på Hästföretagarforum och Göteborg Horse Show. Som tur är har kag Malin och Elise som ställer upp som häst, hus och kattvakter! Så nu dröjer det nog någon dag tills ni hör från mig igen!

Blåsig kväll!

Som vanligt på måndagkvällarna blev det sent i stallet. Började i dag med Cadde, han hade inte sin bästa dag och inte blev det bättre av att det blåste rejält och prasslade och fladdrade överallt! Nu måste man ju jobba ändå så vi longerade först, även i dag med inspänning, och sedan jobbade vi med insittningsövningarna utanför stallet. Började lite försiktigt med de förberedande övningarna, hängde lite och kunde sedan som avslutning sitta på honom två gånger. I dag satt jag lite mer "riktigt" och tog stigbyglarna och klappade på honom. Han tycker tydligen att fladdrande plastband 15-20 meter bort är betydligt farligare än att jag sitter på honom, men det kanske är bra?
 
Sen red jag och Malin ut, i dag var det Peppes tur att få följa med. Blev en tur med mycket trav och sen galopp i backarna på hemvägen. Kände i dag hur stor galopp Peppe har, det kändes inte alls speciellt fort (snarare tvärtom) och ändå låg han till och med före Oliven ett tag! Det är bra, nu ska vi bara få galoppen lite starkare också!
 
Släppte i hop den nya hästen, Gandalf, med Oliven och Peppe i dag. Och Gandalf och Peppe fann varann direkt!
Visst är dom lika? 
Foto:Elise Nilsson

Lång dag!

Blev en lång dag i dag med, som tur var har det varit härligt vårväder! Började dagen med att rida ut Peppe, han skötte sig utmärkt som vanligt! Sen blev det Ica några timmar innan jag åkte vidare och hade två hoppgruppe, en dressyrlektion och red en kundhäst.
 
På kvällen fortsatte jobbet med hästarna här hemma. Först red jag och Malin ut med Szum och Oliven. Tyckte Szum var lite mera avspänd i dag men nog fick jag rida allt! Skönt att det går bra i alla fall och att han får komma ut och bli lite trött! Sen tömkörde jag Cadde. Vid det laget hade det såklart blivit mörkt, så jag började med att styra runt lite utanför boxarna innan vi gick ner till vägen där vi tömkörde lite på volter och åttor. Tycker han var riktigt fin i dag, tror han kommer bli en toppentrevlig ridhäst!

Timråtävlingen!

Här kommer två bilder från Timråtävlingen. Bra bilder med tanke på hur det kändes under ritten!
 
Fotograf: Rebecka Amren
 
 
 

Tack kiron!

I dag åkte jag och Malin till ridhuset för att hoppa lite, vi fick mer sällskap på plats så det var både trevligt och blev lättsamt med byggande och hinderhöjning. Jag har ju inte hoppat Taggen sen den katastrofala tävlingen i Timrå, ochinte sen kiropraktorn gick i genom honom sist, och jag tycker det var stor skillnad till det bättre! Han kändes mycket bättre i galoppen, jämnare mellan varven, hängde inte i höger tygeln och hoppade bra språng! lite spänd blev han när vi började hoppa och några bakutar kom det då men det släppte ovanligt fort och så här bra har han inte känts på säkert en månad! Jag tror att det var kiropraktorn som rättade till höger bäcken, som han enligt henne gjort något med sen hennes första besök. Håll tummarna nu att det är så!
 
Det blev i vanlig ordning en sen middag, i kväll tacos vid 22 tiden! Nu duscha och sova, upp och rida innan jobbet i morgon är vad som gäller!
 

Nykomling!

I dag har det flyttat in en ny häst på Brännan! Det är Elise och henns häst Gandalf som ska vara inhyrda här, precis som Malin och Oliven. Jag tror det blir bra med mer sällskap och hjälp.
 
I kväll var det verkligen fullt race i stallet. Red först lite lätt dressyr med Taggen. Han har de senaste veckorna hängt sig fast lite i höger tygeln, något jag inte kännser igen sen tidigare. I dag var första dagen som jag dressyrade sen kiropraktorn var här, och i dag hängde han inte alls i höger handen! Kan var en tillfällighet, men det tror jag inte, bra alltså!
 
Sen kom Linda och följde med mig ut på Räkan, jag red Peppe. Det blev mycket trav på grusvägarna, även lite galopp och Räkan kunde inte låta bli att busa lite med Linda! När vi kom tillbaka hade Elise kommit och börjat stalla in sig. Det blev så klart lite rörigt med ny häst som alla skulle gnägga till men när det lugnat sig lite tog jag och longerade Cadde. Han hade en rejäl lerinpackning på båda sidor och hela jag var som ett damm moln innan jag var klar. Det blev ganska mycket nytt för honom i dag. Vi höll till på ett nytt ställe, vid min uppfart, och det var så klart spännande! Dessutom tog Malin in Oliven precis när vi började så de första minuterna var det lite stök och okoncentrerat, men han hittade ändå fokus oväntat fort och resten av passet gick över förväntan. Han fick i dag prova på inspänningstyglar, jag satte dom rätt löst men ändå så han kände dom. Jag vill gärna longera dom inspända några gånger innan jag börjar rida, detta för att se att hästen acksepterar bettet. Han grejade litegrann men köpte det betydligt bättre än jag hade väntat mig och i skritten sökte han fint stöd! Duktig pålle!
 
Gandalf! Jag har snott bilden från Elise Facebooksida!

Har du problem?

Har du problem med din häst? Du är inte ensam, min uppfattning är att det är många som har problem med sina hästar, eller har haft! Men det är också många som inte vill prata om det och ta hjälp, eller ens erkänna att de har problem, precis som om det vore något fult eller fel att man stöter på hinder på vägen. 
 
Många får problem när de nyligt köpt ny häst, ganska ofta första hästen, och det är ju inte konstigt alls! Den nyinköpta hästen har ju bytt miljö, arbete, utrustning, rutiner, kompisar och ledare, inte alls märkligt att den börjar testa och i frågasätta. Den nyblivna hästägaren kanske känner sig osäker (vilket ju heller inte är speciellt konstigt för det är ju inte lätt med hästar och speciellt nya hästar!), och kanske är även han eller hon ny i stallet, med nya rutiner och människor runt sig. Är det dessutom ens första häst så är mna ju givetvis ännu mer osäker, man kan aldrig förbereda sig helt på att vara hästägare utan att vara det! Men man kan ju också få problem med sin häst fast man haft den länge, saker händer på vägen! Olyckor och tillbud kan göra att både ryttare och hästen blir osäker, miljöbyten kan förändra hästen och ibland kanske inte tiden räcker till för hästen och det kan ge problem med orastad och vild pålle. Den snälla och lugna unghästen blir tonåring och ändrar sin attityd, skador kan ställa till det både för ryttare och hästar, ni ser att det finns många anledningar till att det kan bli problem! 
 
Ridning och hästar ska vara roligt, men när man får dessa problem så är det inte roligt! Många gånger vill man inte erkänna det för sig själv, men det brukar börja med en oroskänsla i magen när man åker till stallet. Och så ska det ju inte vara! Stallet och hästen ska ju vara en fristad dit man åker för att må bra och ha kul! Därför vill jag uppmana att man tar tag i problemen i tid, helst när det fortfarande bara är bekymmer och inte har hunnit bli problem... 
 
Börja med att prata om problemen och sen ta hjälp av duktiga hästmänniskor (vart hittar man dom och hur vet man vilka som är duktiga? Det får bli ett annat blogginlägg en annan dag). Även om problemen är i ridningen så var inte rädd för att jobba hästen från marken, det kan lösa mer än du tror! Kanske kan du få hjälp med ridning eller tömkörning av din häst av en duktig ryttare? Rid lektioner och träningar, skaffa inspiration genom att gå på clinics och titta på bra ridning. Försök ha hästen i ett stall där du kan få hjälp och där det finns andra som stöttar och peppar dig. Och om det inte släpper, om du känner att du behöver mer hjälp och har möjlighet, skicka i väg hästen för utbildning och uppfostring!
 
Men ge inte upp, och låt inte hästen och ridningen bli en klump i magen! 
 
Min egna lilla beymmershäst!
 
 

Åska!

Regn och rusk i dag, och därmed kändes det rätt bra att vara inne och jobba på Ica hela dan. På eftermiddagen ljusnade det lite och det kändes lite hoppullt inför kvällen, men jag hann bara hem så brakade ett åskväder lös! Ni förstår ju att det knappast är torrare och mindre lera efter den här dan.. Men som tur var försvann åskan lika snabbt som den dök upp, regnet avtog och det blev en ganska fin kväll till slut.
 
Började lite med Cadde, han fick i dag gå en liten promenad ner på vägen och sen runt gården. Vi jobbade med markövningar som att gå på liten volt, halter och ryggningar, det är inte lätt med koncentrationen när det finns annat att titta på! 
 
Sen var det dags för kvällens lilla utmaning, uteritt med Szum. Malin följde med på Oliven, vi red en för Szum, längre sväng med en hel del trav. Precis när vi red i väg var han lite spänd men det släppte snabbt och sen var han mest lite bökig. Han grejar med munnen, drar ner huvudet, stannar, vinglar, tittar på saker, ökar arten, minskar farten, grejar ännu mer med munnen... Men jag tycker det gick rätt bra, och jag hoppas att även Szum var trött efteråt för det är jag!
 
Jag och lilla Szum-brum, är nog dags för nya ridbilder på honom!

Tömkörningsdag!

Blåsigt i dag, det är väl bra för att få leran att torka (vilket ju verkligen behövs!) men lite tråkigt är det ju ändå. Jag tog en tömkörningsdag, dels för att det inte kändes så roligt att rida ut unghästarna själv i blåsten och dels för att utnyttja det sista snöunderlaget. 
 
Först ut var Peppe, tycker att han kommer ut mer med halsen, formen är bättre och han har bättre driv i steget nu. Men fortfarande släpper han inte helt genom kroppen, jag tror säkert det kommer snart om man bara har lite tålamod och fortsätter jobba vidare så här. Szum gjorde ett bra jobb och var riktigt avspänd i dag. Även Räkan fick arbeta i töm, jag blir lätt lite frustrerad när jag jobbar henne från marken eftersom jag tycker det är svårare att komma åt henne då än när jag rider. Men jag tycker ändå hon släppte lite på slutet och jag får ha i åtanke att hon mest rids ut just nu. Longerade även galopp programmet med Taggen, han såg jättefin ut.
 
På eftermiddan red jag två kundhästar, bla en femårig ardenner med lite egna ideer, inget konstigt utan lite valpig och testade gränserna, tror nog det kommer bli bra det med. Hade två lektioner på kvällen och det kändes nästan som en sommarkväll, åh vad jag längtar till ljumma, ljusa sommarkvällar med ridning, lektioner och hästar!

Härliga vår!

Härlig vårdag i dag, ridit utan jacka och det har varit så skönt! Kom i gång sent med ridningen i dag, stökade först inne med bokföring och disk, sen ute med mockning, krattning och lite annat.
 
När jag väl kom i gång så var Peppe först ut, han fick gå lite dressyr i snön som nog var rätt tungjobbad då en var så blöt. Vi jobbade i alla fall med mindre volter i trav och att forma för innerskänkeln. Som avslutning kunde vi inte låta bli att skutta över den lilla stocken som börjat tina fram under snön! Även Szum fick gå lite dressyr där. Han var lite mera med i dag även fast han var lite sur, och vi kunde jobba med volter och åttor i traven.
 
Red Taggen på den skogsvägen där vi snöpulsade Peppe och Oliven i förrgår, i dag var det inte alls lika mycket snö och Taggen orkade galoppera nästan hela vägen. Och hada man frågat honom så hade han nog orkat hela vägen, hade fullt upp att hålla honom i trav på hemvägen då han bara ville galoppera. Kändes i alla fall ganska bra och jag hoppas en del av stöket som varit sista veckorna släppte när kiron var här sist.
 
Efter en snabbsväng till Hammarn för att köpa foder och skriva på deklarationen så fortsatte jobbet med hästarna. Först Cadde, som jag longerade i snön och i dag även lite galopp! Sen hjälpte Malin mig så jag kunde hänga på honom flera gånger och vi gick lite framför stallet. Han var inte speciellt brydd men har lite problem med balansen i svängarna, och tycker det blir lite tråkigt mellan varven och vill hellre greja med Malin. Hur som helst så höll jag på att vifta med höger benet över rumpan på honom, som förberedelse för uppsittningen, och plötsligt hade jag lagt över benet och satt på honom, ingen lång stund utan jag berömde lite och sen tillbaka med benet. Blev två sånna snabba uppsittningar, så nu är han sutten på!
 
Vi avslutade kvällen med att rida ut med Oliven och Räkan en sväng, tänk att det är ljust fast klockan passerat 21! Det är så skönt! 

Snösmältning!

I morse var det regn och rusk, vilket ju inte direkt gör det torrare men det hjälper ju snösmältningen som går i en jäkla fart just nu! Och i kväll när jag åkte hem från jobbet så var det sol och jättehärligt ute så det blev en sån där riktigt skön vårkväll i stallet!
 
Började med Cadde, longerade i snön och sedan hjälpte Malin mig så jag först kunde göra samma övningar som igår och sen kunde hänga lite på honom. Först några gånger på halt och sedan gick vi några meter när jag hängde. Han var duktig och cool, lite vingligt var det när han skulle gå första gången men sen gick det bättre. Nu ska jag hänga någon gång till innan det är dags att sitta upp, jag vill lägga mycket tid på insittningen för jag tror man får igen det sen!
 
Sen red jag Szum på lägdan ovanför gården, i går när jag tömkörde där så var det rejält med snö och ordentligt motstånd, i dag var det nästan ingen snö kvar alls och alldels lagom att rida. Szum var på sitt avigaste humör, både spänd och sur så det blev inte så jättekreativ ridning. Vi red lite volter och åttvolter i skritt och sedan lite övergångar till och från trav. I morgon hoppas jag att humöret på herrn är bättre och att vi kan få mer gjort!
Ytterligare en bild från igår, avsadling! Cadde!
 
I dag har jag hämtat ut mina nya stövlar som jag beställt. Med all lera som tinat fram kommer de verkligen användas flitigt den närmaste tiden. Vad tycker ni, visst är dom snygga?

Candidato!

Har haft en liten horse makeover i dag då Cadde fick gå från långhårig bäbishäst till i alla fall något mer vårdad ridhäst! Fortfarande mycket kvar att fixa på manen men visst ser han genast lite mer vuxen ut?
 
Innan! Lång man och hovskägg!
 
 
Visst är han snygg?

Förberedande uppsittningsövningar!

Jag har skrivit om detta förut men det är säkert någon som missat. Innan jag börjar hänga och sitta på unghästarna så förbereder jag dom med lite övningar förutom att jag longerar med stigbyglarna nere. Jag klappar dom på sadeln och på kroppen, står vid sidan och viftar med armarna, hoppar vid sidan och till slut både hoppar och viftar på armarna samtidigt. Allt görs från båda sidor, ofta regerar hästarna lite när man gör det på "fel"sida, alltså höger där dom inte är lika van att man är. Det ser lite tokigt ut när man står och hoppar och viftar, och hästarna brukar kolla på en som om man vore helt korkad! 
 
När det fungerar så börjar jag med pallträning. Jag använder pall direkt för att det är enklast när det bara är jag och Malin (hon kan ju inte både kasta upp mig och ha koll på hästen) och för att jag använder pall på alla hästar sen. Viktigt att man har en pall som hästen inte kan fastna i om den skulle trampa på pallen. I dag kunde jag inte bara ställa Cadde vid pallen utan även luta mig över honom och prova sätta foten i stigbygeln! Nu är det dags att börja hänga och sitta på honom!
 
Pallträning!
Här lutar jag mig över honom och rör på stigbygeln på höger sida!
 
Närbild!
 
Foten i stigbygeln! Nog ser Cadde väldigt cool ut?

Ledig söndag!

Härligt med ledig söndag, ledigt för innebär att jag inte har några tider att passa -saker att göra finns det ju alltid! I dag har det verkligen varit vår ute, 10 plusgrader och på förmiddan riktigt härligt med sol. Under dan har det mulnat på och blåst upp, det är inte så roligt med blåst men det hjälper ju till att torka upp och det behövs!
 
I dag började jag md Cadde, lingerade och gjorde förberdande uppsittningsövningar. Han börjar lyssna riktigt bra på kommandona; trav, sakta (skritt) och proo (halt) så longeringen går jättebra. Malin fotade en hel del så det kommer mer i ett eget inlägg.
 
Sen red jag och Malin ut med Peppe och Oliven, dom fick snöpulsa då vi hittade en skogsväg med mycket snö kvar. Så härligt med kontrasten mellan värmen i luften och galopp i snön! Rejält trötta var dom efteråt! 
 
Efter lite fika så tömkörde jag Szum i snön, även han blev ordentligt svettig, och longerade galopp programmet med Taggen. Han såg rikitgt fin ut i dag så nu funderar jag på om jag ska rida som "vanligt" med honom på tisdag, får klura lite på det. Avslutade med en tur på Räkan med en massa trav och galopp på grusvägarna! Nu väntar middagen, blir Nötytterfile och Hasselbackspotatis dagen till ära!
 
Svettig Peppe efter dagens snöpulsning!

Seglördag!

I dag har det varit segt, och inte blivit mycket gjort. Men jag antar att man behöver de dagarna också emellanåt. På förmiddan red jag ut med Räkan och Peppe, och mockade lite i hagarna. Sen på eftermiddan åkte jag i väg och hade ett par lektioner och red en kundhäst. Hade tänkt rida en häst till nu i kväll men energin tog slut så det blev bokföring i stället, men det behövdes ju också göras! Nu ska jag ta in hästarna och sen fundera om jag orkar något mer i dag, i morgon hoppas jag att energin är på topp igen!

Dagens guldstjärna!

Efter en dag på Ica så longerade jag galopp programmet med Taggen och tömkörde Cadde. Eftersom Taggen var så spänd när jag red igår så har jag bestämt att han ska få gå galopp programmet i lina några gånger nu för att se om det släpper. Jag tycker ändå han såg bättre ut i dag än i tisdags innan kiropraktorn kollade på honom, dvs det var lite mindre korsgalopp, byten och bakutar.
 
Vi har på lägdan en upptrampad yta, stor som en longeringsvolt, jag började tömköra Cadde där. Vi provade svänga åt ölika håll, stanna och starta, eftersom det gick rätt bra så avslutade jag med att tömköra ett varv runt slingan också. Det gick jättebra fast han inte gått där tidigare, han gick på utan att tveka men stannade snällt när jag bad honom om det! Guldstjärna till honom i dag!
 

Miljöträning!

I dag fick Peppe börja min dag, vi red på slingan. Han har haft lättast för vänster galopp tidigare men nu tycker jag att han helst väljer höger, det är ett bra teckan för det betyder att det börjar hända saker i kroppen på honom! Även Szum fick gå på slingan, men redan på första varvet stannade han och tittade på något. Jag kunde inte se något så jag tyckte han var fånig som såg spöken och drev i gång honom igen. Men sen såg jag arr det hade parkerat en bil på vägen och det sprang runt lite gulklädda gubbar som han så klart tittade på! Jag försökte ignorera det och efter några varv så var det inte så roligt att titta på längre även o han var lite spänd, de drog i gång motorsågar men Szum höll sig lugn och vi fortsatte rida. Men när jag började se träd falla vid vägen, kanske 60-70 meter från oss så kände jag att det blev lite mycket och avbröt! Tänk vad mycket det kan hända i skogen fast jag tycker det är så lugnt här, men vi fick ju miljöträning i alla fall! 
 
På eftermiddan red jag ut en lugn tur med Taggen. Jag tyckte att en lugn tur kunde vara lämpligt efter gårdagens kiropraktorbesök, men Taggen hade andra tankar och var laddad och spänd! Avslutade med Raäkan som fick trimma lite dressyr vid en av vändplatserna som vi brukar rida på. Vi red lite övergångar, traven kändes bra men i galoppen hade hon fullt upp med att akta sig för vattenpölarna! På kvällen hade jag lite lektioner, så härligt nu när banorna börjar tina fram och man kan köra hem utan helljus fast klockan börjar närma sig 21. Härliga vår!
 
Hästarna ligger mycket i hagarna nu och njuter av solen, jag njuter inte lika mycket när jag sedan ska borsta dom! Den här bilden är sen förra veckan!

Hopp om vår!

Lite vårkänsla i dag med, tror det finns hopp om våren ännu! I alla fall börjar leran tina fram, det är väl ett vårtecken det med?
 
I dag fick Räkan börja dagen med en uteritt, hon var lite seg i början men vaknade till och var riktigt laddad på hemvägen. Så laddad att hon var tvungen att göra ett litet skutt på sista travsträckan... Sen var det Szums tur, han fick skritta ut lite i skogen här hemma. Det gick jättebra tills han blev skrämd av något (älg kanske?), jag känner bara hur hela hästen spänner till och är på väg att dra därifrån. Ni som följt bloggen vet ju hur det varit med Szum så ni kan kanske förstå min panik i det läget, men jag proade på honom och böjde halsen till höger. I stället för att dra i väg stod han kvar och slappnade av!  Han var givetvis spänd på hemvägen sen men lyssnade hela tiden och gjorde som jag sa, det är väl ändå ett framsteg? Att han kan bli skrämd och spänd och ändå lyssna på mig?
 
Även Peppe fick gå ut en sväng, och på hemvägen travade han så fint i form och vi kunde rida skäönkelvikningar fram och tillbaka över vägen. Han börjar bli riktigt trevlig att rida, inte alls lika mycket bebis längre! Men han har ju fortfarande mycket kropp att växa i, så lite valpigt är det ju ännu. Men tänk vilken fin ridhäst det ska bli sen när han vuxit i kostymen, fick ett litet smakprov på det i dag!
 
På eftermiddagen var jag civil och åkte på Hammarn för att lämna i från mig bokföringen för bokslut och deklaration. Skönt att ha det avklarat. Hann även tömköra Cadde lite, det gick rätt bra även om Oliven stal lite av hans koncentration när han gick förbi på väg till stallet. Det behövs inte mycket för att ta fokus från en treåring, men det är bra träning! Sent på kvällen kom kiropraktiorn och kollade Oliven och Taggen igen. Det är några månader sen hon var här sist och båda hästarna var mycket bättre på det hon behandlade sist. Däremot hade Taggen dragit på sig något nytt, i höger bäcken, troligen har han vurpat eller något liknande. Nu hoppas jag att det är detta som gjort att han strulat i hoppningen och då framförallt i höger galoppen, så att det nu ska bli bättre! Nu tror jag minsann det är dags att sova!
 
Håll tummarna att det ska släppa med Taggen nu efter kiropraktorns besök!

Vårtrötta hästar!

Det börjar kännas som vår, även om det var -12 grader i morse. Men hästarna fäller för fullt och det har varit fint väder på dan. Hästarna har varit trötta och har sovit i solen, är nog skönt i höhögarna nu!
 
I dag var Peppe först ut med ett dressyrpass. Banan har ju tinat bort men när det är fruset går det rida där så länge man inte ska göra något avancerat, det var ju fortfarande ganska många minusgrader när jag började i morse så det gick bra att trimma lite dressyr. Jobbade med att få ut hans långa hals, få ett stöd i handen och en låg form där han erbetar genom kroppen. Tycker att jag lyckades ganska bra i dag, han var riktigt fin och det stödet och suget som jag hade i handen på slutet har jag inte haft på honom tidigare. För att nå dit jobbade jag dels med att rida traven framåt och i ramen, och dels med att flytta honom. Jag red sidvärts, först i skritt och sen i trav, flyttade för innerskänkeln ut mot spåret och fokuserade på att flytta bogarna, bakdelen fick bara hänga med. Det gav bra resultat och han kändes fin, jag fick ut halsen och efteråt var han alldels skummig i munnen.
 
Sen red jag och Räkan ut på en ganska lugn tur. Men även fast vi mest skrittade och travade var hon svettig efteråt, hon fäller rejält och det gör att hon blir lätt svettig. Jag trodde Szum skulle vara laddad i dag, eftersom han vilat i helgen och var lite pigg i går, så jag longerade lite innan jag red på slingan. Men han var i stället lite trött så jag red inte så många varv för det kändes bara onödigt. 
 
På eftermiddagen åkte jag in till Sollefteå och besökte kiropraktorn igen, jag har varit mycket bättre den sista månaden så det fungerar verkligen för mig i alla fall. På kvällen longerade jag dom två hästarna jag hade kvar. Cadde longerades med sadel och stigbyglar i dag, jätteduktig, och Taggen gick galopp programmet i lina. Sen fikade jag och Malin glass och fastnade framför tvn. I morgon är det Taggens tur att träffa sin kiropraktor!
 
Grabbarna vilar i hagen, Peppe verkar trött efter sitt dressyrpass!
 
Trött Tagg!

Sadelvänjning!

Ica hela dagen i dag med, lite tråkigt då det varit finväder i dag men jag hoppas på bra väder i morgon med. På kvällen så började jag med att tömköra Szum, han har vilat i helgen så han var lite laddad. Nu hoppas jag att han gjort av med en del av överskottsenergin tills jag ska rida i morgon.
 
Sen fortsatte jobbet med Cadde, han får jobba gansak intensivt nu i början men vi jobbar korta pass. I dag sadlade jag honom direkt när vi gått ut ur boxen, inga problem. Sen fick han ha sadeln när vi longerade och jobbade med markövningarna. Han var jätteduktig i dag, traven fungerade jaättefint i i longeringen i båda varv och jag tror han börjar fatta vad det går ut på! Dessutom ryggade han bra i dag, jag behövde bara peta med spöet på framknäet så backade han, precis som jag vill ha det! Guldstjärna!
 
Gårdagens bild känns aktuell i dag med, när sadelvänjningen fortsatt!

Flippat!

I dag var det åter dags för tävling, denna gång i Timrå. Resultatet denna gång var ju inte lika bra som sist, men någon måste ju hålla i gång funktionärerna också så de inte står och sover!
 
Första klassen kändes ändå okej. Taggen har ju varit lite småstökig den sista tiden, om det beror på fällning eller något annat vet jag inte men känslan har varit att han varit lite irriterad. Men till första klassen kändes han bra och jag hade en bra känsla inne på banan, dock ramlade det tre bommar. En rivning tar jag på mig helt för där red jag i väg honom, de andra rivningarna var nog lite slarvfel. Det var ganska lång väntan till andra klassen, tyckte jag fick i gång honom och galoppen bra på framhoppningen, men inne på banan flippade han ur! Det började redan på första hindret som han kastade sig förbi! Efter det fick jag ju rida honom framåt och då fick vi upp farten och rev nästan alla hinder. Över sjätte hindret tappade jag balansen lite och fick ingen kontroll efter, det var bara att styra honom upp mot sargen, där stod en stackars funktionär som snabbt skyndade sig att gömma sig i ett hörn. Sen blev vi uteslutna pga. för många hinderfel, så kan det gå! För Malin gick det bättre, visserligen delade hon och Oliven på sig i försa klassen, men i 1 meter så var dom felfria och 6:e placerade. Tror Malin var rätt taggad på revanch efter avfallningen i första klassen!
 
 

Det blev inte så många kort tagna i dag, som vanligt, men det kanske kan komma framöver då Rebecka som följde med oss fotade en del, så ni får hålla utkik. Här är i alla fall efter sista klassen.
 
Det var många startande i dag och vi var hemma strax efter 16 fast vi bara stannade en liten stund och tittade. Väl hemma igen var det bara att mocka, in en sväng och ladda om och sedan jobba ett par hästar på kvällen. 
 
Peppe har haft tre dagas vila, tyckte han kunde behöva det efter förra veckans träning. I dag longerade jag honom inspänd, vi jobbade med den låga, långa och runda formen som vi sökte efter på träningen. Han var riktigt fin på slutet. Sen fick Cadde jobba lite också. I dag höll i till på lägdan, började som förut att jobba i skritt på liten volt ruint mig i båda varv och träna start och stopp. Det fungerar riktigt bra nu! Tjatade lite på ryggningarna, gick bättre än igår men han tycker det är besvärligt och ganska onödigt! Sen longerade jag honom lite i trav i båda varv, och det gick rätt bra med traven även i det svåra höger varvet! Avslutade med att sadla honom och gå några varv utanför boxarna med sadeln fastspänd! Så duktig!
 
Cadde med sadel!
 

Ellen har åkt hem!

Det har ett tag bara blivit fler och fler hästar här på Brännan, men i dag har Ellen åkt hem och det har blivit en mindre. Givetvis är det jättebra att det är mycket häst så jag klagar inte!
 
Jobbat på Ica på dan och sedan om Ellens ägare. Jag hade värmt upp Ellen lite och visade hur jag jobbat henne och saker att tänka på. Sen fick hennes matte sitta uppoch prova lite och jag hjälpte henne. Jag som inte sett Ellen utan bara suttit på måste säga att hon såg riktigt fin ut och nu är jag ännu mer övertygad om att det kommer bli en fin ridhäst!
 
Sen dressyrade jag lite med Taggen, han kändes riktigt trevlig på slutet. Nu hoppas jag att den känslan sitter kvar tills i morgon så vi ska tävla. Till sist var det Caddes tur. Han fick precis som sist gå ner på vägen och jobba lite på volt runt mig i skritt. Det gick jättebra, sen skulle vi jobba med att backa men det hade han ingen lust med i dag! Blir till jobba vidare med det,  jag anser att hästarna måste kunna backa lätt och enkelt. Dels är det ett bra verktyg för att hindra att hästarna går på en och det är en väldigt bra lydnads och ledarskapsövning. Ni kommer ju i håg, det är jag som ska flytta på hästen och inte hästen som ska flytta på mig. Provade även ut en sadel till honom som jag tror ska fungera. Dock spände jag inte sadelgjorden i dag då jag hade missbedömt och tagit en för kort gjord. Men det händer lite för honom nu i alla fall!
 
Nu är alla Taggens grejer packade inför i morgon, så nu ska jag fixa i ordning resten, som fika och mina grejer. Sen blir det nog sängen för det blir tidig väckning i morgon! Håll tummarna för oss!
 
Fina Ellen!

Jobb fredag!

I dag har det mest varit jobb av olika slag! Först heldag på Ica, som vanligt på fredagar, och sen åkte jag direkt och hade lektioner och red två kundhästar. Ni kan ju gissa vilket av jobben som är roligast!?
 
 
Fast jag trivs bra på Ica med, men att jobba med hästarna är helt klart bäst! Jag gillar att jag får träffa så många olika typer av hästar, ryttare och ekipage. Det gör att jag får lära mig mycket, olika typer av hästar ger olika erfarenhet och problemlösningarna ser olika ut, och det gör även arbetet omväxlande och extra roligt. Dessutom att få blanda hästutbildning, ridning och inridning med lektioner och träningar gör det ännu bättre!

Smakprov!

Fullt race i dag med, upp tidigt sen Ica hela dan och hem på lunchen för att kolla till hästarna. På kvällen har jag arbetat med hästarna och nu är jag rätt trött i vanlig ordning!
 
Szum tömkörde jag i snön då han lyckats drulla av sig inte bara en utan två skor i hagen i dag! Jag antar att tappskosäsongen har börjat i och med att det tinar i hagarna, inte har jag hittat skorna heller så dom har han nog gömt på lämpligt ställe! Själva tömkörningen gick bra även om det nog var rätt jobbigt i snön, även om den är mjuk nu så är det ju fortfarande ganska mycket att pulsa i. Dock fick Peppe och Cadde ett tokryck och galopperade och bockade runt i varsin hage och då fick även Szum ett litet flipp och studsade runt, men numera vet jag mer hur jag ska få honom lugn och hitta koncentrationen igen så vi kunde avsluta lugnt och avspänt.
 
För Ellens del stod det dressyr på schemat, då banan nu totalt tinat bort och bara är lera så red jag på lägdan bredvid slingan. Koncentrationen var väl inte på topp när vi började men det blev bättre efterhand. Jag tycker det är viktigt att hästarna lär sig att kunna koncentrera sig och jobba på andra ställen än bara innanför staket eller fyra väggar, men det är inte alltid så lätt och i dag tog Cadde lite av Ellens uppmärksamhet då han gnäggade i hagen. Vi jpbbade med ramen och att hon ska gå fram till höger tygeln, det är jättejobbigt tycker hon men det är någon hon måste komma igenom och när hon släpper blir hon verkligen superfin! Nu ska hon strax åka hem och det blir hennes ägare som får fortsätta arbetet med henne, det tror jag kommer gå jättebra!
 
Som avslutning på kvällen jobbade jag Cadde lite. Fast så mycket jobb blev det inte då det ändå är mycket för honom de första dagarna. Jag satte fast honom i boxen, borstade, kratsade hovar och tränsade. Sen gick vi ner på vägen och jobbade några minuter med de övningar som jag kör med Szum. Det handlar ju om att han ska kunna gå på en volt runt mig, göra halt och gå framåt, så här i början blir volten lite kantig och jag kräver ingen böjning i innersidan, sen får vi höja kraven efterhand. Vi tränade även på att rygga, det gäller nu att direkt visa att det är jag som flyttar på honom och inte tvärtom! I dag var det bara ett litet smakprov, men vi kommer jobba mycket med dessa övningar från början så ledarskapet sitter och att jag vet att han tar drivning och stopp.
 
 
Cadde i gårkväll!
 

Ny stjärna!

I kväll har det kommit en ny blivande stjärna till gården, det är en treåring som ska vara här för inridning! Men innan dess hade jag ju hunnit ganska mycket annat!
 
Först red jag Taggen, han fick gå galopp programmet på slingan. Min plan var att han skulle få galoppera bort lite spänningar och eventuell träningsvärk från hoppningen igår, det var nog en bra plan för det fanns en hel del spänningar i kroppen! Sen red jag ut Peppe, han var duktig och vi hade en jättefin galopp på hemvägen, och även Szum som fick skritta lite i skogen ensam i dag med. Någonstans därimellan fick jag 10 hösilagebalar levererade och på eftermiddagen åktejag i väg för lektioner. Alltså full rulle hela förmiddan!
 
Med mig hem från lektionerna hade jag Candidato, eller Cadde som han kallas. Han är 3 åroch ganska grön, han är lite longerad och tömkörd bara. Så det blir ett spännande projekt att jobba med!
 
Jag och Malin hann även rida ut en sväng på kvällen, jag red Ellen och Malin red så klart Olven. Vi red vägen och bort förbi grannens hästgård så det var mycket att titta på för henne, men hon höll sig cool. Nu är jag rätt trött, i morgon är det tidig uppstigning så nu väntar varma mackor och sen sängen!
 
Jag och Ellen innan dagens ridtur, roligt verkar vi ju ha i alla fall!
 
Candidato! 
 
Och tänk att även Oliven fastnade på bild när Malin lånade kameran! 

Kalla vårvindar!

Rätt fint väder i dag med, om det inte hade blåst kalla vindar! 
 
Började dagen med lite dressyr på Peppe, jobbade med det vi fick med oss från träningen. Alltså att få ut halsen och steget. Det gick väl sådär när vi itne hade Annelie på marken som kunde tjata på mig och hjälpa till och driva från marken, men det kommer nog så småningom! Red sedan Ellen på slingan, travade bara i dag och jobbade med formen och att vara i ramen. Tyckte jag fick ut halsen och fick henne riktigt låg och fin i formen!
 
Det blev mycket slingan i dag, gäller att påassa på innan den tinar bort! Även Szum fick gå där, han var lite småstökig i dag så jag fick verkligen rida! Vi travade ganska många varv och jag var helt slut efteråt, men så travade han avspänt sista varven också. Avslutade jobbet på slingan med Räkan som fick gå lätta galopp intervaller där!
 
På kvällen åkte jag och Malin till ridhuset och hoppade med Taggen och Oliven. Det var många som red och hoppade, kanske 8 ekipage när vi var som mest, för dom som rider i ridhusen i stan eller på större stall så är det ju ingenting men vi är så bortskämda så vi är sällan fler än ett par ekipage samtidigt. Men det är bra träning inför framridning och framhoppnig på tävling, då är det mycket ekipage och stökigt, och jag hatar det verkligen! Kan inte rida när det blir så! Precis som det varit de sista gångerna vi hoppat så stökade Taggen en del i början, kickade bakut och dummade sig men det släppte även i dag efterhand och då kändes hoppningen riktigt bra. Nu hoppas vi att det ska vara så även på söndag, för då är vi anmälda på tävling igen!
 
Taggen, Malin och Oliven sist vi var och hoppade!

Annandag påsk!

Vilken påskhelg vi haft! Underbart väder och för min del en massa bra ridning!
 
Började dagen på bästa sätt med ett dressyrpass på Ellen i morgonsolen! Ville känna påhenne lite efter lördagens träning, först stretade hon lite men sedan blev hon så fin! Bättre känsla än i lördags, och då var jag ju ändå ganska nöjd. Roligt! Sen drog jag till Ica några timmar och där var det verkligen full fart i dag!
 
Efter jobbet red jag och Malin ut med Peppe och Oliven, Peppe var pigg och glad i dag med mycket energi, sen lagom tills vi nästan var hemma så tog all energi slut och han blev trött. Så typiskt unghästar, först jättepigga och sen tar all energi slut på en gång och då är det tvärstopp! Red även ut Räkan en sväng, en massa trav och galopp på grusvägarna som tinat fram, innan det på kvällen var dags för årets första grillning!
 
 

RSS 2.0