Har du problem?

Har du problem med din häst? Du är inte ensam, min uppfattning är att det är många som har problem med sina hästar, eller har haft! Men det är också många som inte vill prata om det och ta hjälp, eller ens erkänna att de har problem, precis som om det vore något fult eller fel att man stöter på hinder på vägen. 
 
Många får problem när de nyligt köpt ny häst, ganska ofta första hästen, och det är ju inte konstigt alls! Den nyinköpta hästen har ju bytt miljö, arbete, utrustning, rutiner, kompisar och ledare, inte alls märkligt att den börjar testa och i frågasätta. Den nyblivna hästägaren kanske känner sig osäker (vilket ju heller inte är speciellt konstigt för det är ju inte lätt med hästar och speciellt nya hästar!), och kanske är även han eller hon ny i stallet, med nya rutiner och människor runt sig. Är det dessutom ens första häst så är mna ju givetvis ännu mer osäker, man kan aldrig förbereda sig helt på att vara hästägare utan att vara det! Men man kan ju också få problem med sin häst fast man haft den länge, saker händer på vägen! Olyckor och tillbud kan göra att både ryttare och hästen blir osäker, miljöbyten kan förändra hästen och ibland kanske inte tiden räcker till för hästen och det kan ge problem med orastad och vild pålle. Den snälla och lugna unghästen blir tonåring och ändrar sin attityd, skador kan ställa till det både för ryttare och hästar, ni ser att det finns många anledningar till att det kan bli problem! 
 
Ridning och hästar ska vara roligt, men när man får dessa problem så är det inte roligt! Många gånger vill man inte erkänna det för sig själv, men det brukar börja med en oroskänsla i magen när man åker till stallet. Och så ska det ju inte vara! Stallet och hästen ska ju vara en fristad dit man åker för att må bra och ha kul! Därför vill jag uppmana att man tar tag i problemen i tid, helst när det fortfarande bara är bekymmer och inte har hunnit bli problem... 
 
Börja med att prata om problemen och sen ta hjälp av duktiga hästmänniskor (vart hittar man dom och hur vet man vilka som är duktiga? Det får bli ett annat blogginlägg en annan dag). Även om problemen är i ridningen så var inte rädd för att jobba hästen från marken, det kan lösa mer än du tror! Kanske kan du få hjälp med ridning eller tömkörning av din häst av en duktig ryttare? Rid lektioner och träningar, skaffa inspiration genom att gå på clinics och titta på bra ridning. Försök ha hästen i ett stall där du kan få hjälp och där det finns andra som stöttar och peppar dig. Och om det inte släpper, om du känner att du behöver mer hjälp och har möjlighet, skicka i väg hästen för utbildning och uppfostring!
 
Men ge inte upp, och låt inte hästen och ridningen bli en klump i magen! 
 
Min egna lilla beymmershäst!
 
 

Kommentarer
Postat av: Karin

Ett väldigt bra inlägg! Kommer bara alltför väl ihåg tiden med Lambi, och rädslan som kom varje gång jag skulle rida. Det går inte att jämföra med lyckan jag känner varje gång jag sitter till häst idag. Att man är trygg med sin häst är det viktigaste om man ska ha roligt ihop. :)

2013-04-18 @ 23:28:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0