Mera kurs!

Vilka svängningar i vädret, förrgår nästan 20 minusgrader och i dag plusgrader!
 
Igår var jag på kurs igen, den här gången om företag, ekonomi, finansiering, afförsplan och sånt. På kvällen efter lite mat så träffades jag, Linda och Paula i stallet. Jag fick hjälp med Dajmen så nu har jag hängt ett helt varv utanför boxarna. Hon är helt cool så länge matte inte står på pallen... Sen skrittade vi ut en sväng i mörkret, jag red Clarinett. 
 
Avslutade sedan kvälle i Nisses stall, han hade haft  översvämning efter en trasig vattenkoppp och skottat vatten och blöta bäddar hela dagen. Jag hjälpte honom med det sista och klockan var nog halv elva innan vi kom in. Nu är det dags för några jobbdagar på Ica igen!

Väntetid!

Igår väntade jag mest, i alla fall kändes det så..
 
Kallt hela dagen till kvällen då det tvärvände, jag ställde in lektionerna då det var -18 grader på eftermiddagen men med facit i hand så hade det nog gått att köra för på kvällen var det bara 10 grader.
 
Igår var det dags för vaccinering och veterinären skulle ringa vid 9.30. Medan jag väntade plockade jag fram adventgrejerna, satt i telefonkö hos Telia en evighet  (för att få veta att min beställning av mobil var borttagen få jag inte kunde ha det abbonemanget, okej att jag beställt fel men kan man inte skicka ett mail?) och en massa annat som dra om strömmen till ett par hagar och mocka vindskydd. 12.15 ringde veterinären!
 
Jag joggade Szum lite i töm innan veterinären kom, och när hon väl var där så vaccinerade vi snabbt sju hästar i kylan! Sen gjorde jag middag, tunna revbensspjäll i ugn, så gott! Och så åkte jag och Nisse en snabbtur på Hammarn för att köpa hundmat och sen till en bekant som fyllde 50 år. Det blev smörgåstårta och fika!
 
I dag är det bara -2,5 grad och jag ska på kurs!

Köldknäpp!

Jag gillar verkligen inte kylan, speciellt inte så här tidugtidigt onnan snön. Känns som allt ska frysa sönder....
 
Blev inte så mycket gjort igår. Tömkörde en väldigt frustrerad och energisk Choklad nere på grannens lägda. Och red sedan ut med Clarinett, när vi kom tillbaka var vi alldeles frostiga av allt som rasat från träden så då frös jag!
 
Så det fick bli lunchpaus, och dessutom blev eftermiddagens lektioner inställda av kylan så det blev lite tid i soffan i stället. På kvällen tömkörde jag Lemonaden, och sen hjälpte Linda och Paula mig så jag kunde hänga på Dajmen. Pallen är fortfarande jobbig men igår slängde Linda upp mig flera gånger så jag kunde hänga och det gick väldigt bra! Dessutom gick vi några steg så nu känns det som vi är på gång!
 
Sen bakade jag saffranslängder med vit choklad och kollade på Wallanderfilm till midnatt... Men det gör inte så mycket för det är ändå för kallt för att rida i dag! -20 grader
 
Vackert men kallt på gårdagens tur!
 
 

Måndagkväll!

Igår morse kom det några snöflingor igen, för min del hade det gärna fått komma en decimeter i alla fall. Nu är det 15 minusgrader, och det känns lite tugnt, men på fredag ska det vara plusgrader...
 
Igår red jag Lilla Grå på kvällen efter jobbet. Vi trimmade på banan efter bästa förmåga med tanke på underlaget, hon var verkligen jättefin så nu vill jag ha den där decimetern med snö så vi kan jobba med galoppen. Sen tog jag Dajmens pallträning till en ny vinkel och stod på en pall inne i boxen medan hon åt. Hon tycker fortfarande att det är döläskigt att jag kliver upp och ner från pallen....
 
Försökte fota Lilla Grå efter ridningen, det blev sådär... 
 
 
 

Saffranstider!

I dag har det blivit lite mer jobb, har en tendens att bli så för mig...
 
På förmiddagen var jag i väg till ett stall och red en häst och hade ett par lektioner. Sen köttsoppa och rostmackor till lunch, och en kopp kaffe innan jag red Chokladen på banan. Hon gjorde nog ett av sina bästa pass på banan någonsin, det har verkligen börjat lossna med henne. Det tackar jag faktiskt mycket tillskottet av magnesium som jag ger henne för, hon har blivit mycket mjukare i musklerna trots att jag inte masserar så mycket egentligen, och det har gett resultat i ridningen. Jag är väldigt skeptisk till alla tillskott men Ulrika rekommenderade det när hon masserade henne i höst, brist på magnesium ger hårda, spända muskler och troligen hade hon magnesiumbrist. Mycket intressant och helt plötsligt har jag en annan häst! Förhoppningsvis kan vi nu komma igång ordentligt och komma i fatt med utbildningen.
 
Sen i väg och tömkörde en häst i grannbyn innan Paula ch Linda red varsin lektion här hemma. Avslutningsvis hjälpte dom mig att hänga på Dajmen, det blir lite besvärligare när jag inte kan kliva upp från pallen men det kommer nog. Hon kommer behöva lite tid med insittningen men det ger sig nog.
 
Hann även på kvällen beställa julkort och göra en saffranskaka som blev kvällsfika ihop med Zeunerts julmust. Jag älskar verkligen saffran och daffranskaka är lättbakat.  Fastnade i en Wallanderfilm jag inte sett så det blev alldeles för sent, nu måste jag försöka sova!

Härliga lördag!

Härligt vinterväder i dag, fattas bara lite mer snö!
 
Jag och Paula var igång tidigt och red ut med Lemonaden och Minna, skritt i skogen stod på schemat och Lemonaden fick verkligheten koncentrera sig på vart hon satte fötterna, hon hann inte ens greja med bettet! Sen fixade jag lite med någon hage som behövde service innan jag fortsatte hästjobbet. Chokladen tömkörde jag nere på lägdan hos grannarna och hon var väldigt överenergisk! Sen fick även Clarinett och Szum skritta i skogen, Szum blev skrämd av något, oklart vad, och det kändes som hjärtat skulle hoppa ut ur kroppen på honom!
 
Jag åkte en liten sväng och fikade på julmarknaden som var här på byn innan dusch och så åkte jag och Nisse på middag. Jättegod mat, bland annat getostgratinerade rödbetor som jag måste testa att göra själv! Nu sova!
 
Chokladen med solen på väg upp över trädtopparna!

Föreläsning, Black Friday och fullmåne!

Här är det egentligen alltid black frifay, man är ju ständut blakk!
 
I torsdags efter jobbet åkte jag och Linda till Sundsvall och lyssnade på föreläsning av Inge Dure, en veterinär. Ämnet var nedsatt prestation hos häst, det var övergripande och grundläggande så inget nytt men väcker ändå en del tankar. Sent innan vi var hemma igen sen.
 
Igår hade vi extra erbjudanden på Ica och fullt ös. Själv beställde jag en mobil på black friday, jag behöver verkligen en ny då den här inte klarar att man tar upp den ur fickan i minusgrader... På kvällen tog jag Lilla Grå i töm och sen fredagsmys med glögg, pepparkakor och ost. Och så somnade jag på soffan... Nu ny dag och nya tag!

Kallare tider!

Kyligt men vackra dagar!
 
Igår började vi ju dagen med att fånga Nisses hästar två gånger, varför stannar man inte hellre i en hage med bal än att äta fruset gräs utanför? Sen hemma så red jag och Paula ut med Clarinett och Minna först. Sen tömkörde jag Lemonaden nere på grannens lägda, provade Novabettet och det verkade hon gilla. Även Szum fick jogga lite i töm ute i en hage. Avslutade med att skritta Chokladen i skogen, klättring och lyfta ben, och hon som ju brukar vara lugnet själv var taggad och studsade och busade!!
 
Sen hade Nisse maten klar, potatisgratäng och fläskfile! Efter ett par timmars paus så gjorde jag ett till stallryck, rullade med hjälp av Paula in en bal i en hage och sen var det full aktivitet på banan. Linda red Bea, Paulas dotter red Minna med hjälp av Paula och jag longerade Dajmen. Sen fick jag hjälp med pallträning och kunde även hänga på henne! Visserligen stillastående med ett bra steg då hon inte ens velat prata med mig när jag stått på pallen! 
 
Från min och Chokladens tur!

Tisdag!

Fin tisdag igår, kyligt men sol och ett tunt, tunt snötäcke. 
 
Jag och Paula red ut med Lilla Grå och Minna, stundtals ganska taggade hästar. Sen red jag Szum lite på banan och i skogskanten runt träd, Clarinett fick jobba i skogen med klättring och Chokladen fick jogga lite i töm. Jag plockade även bort alla hinder och bommar från banan inför vintern. Sen middag och i väg på några lektioner och dessutom lite sadelprovning hos en elev.
 
Kyligt i dag med och morgon en började med ett gäng lösa hästar hos Nisse. Nu är alla på plats och frukosten är avklarad så nu är det bara att ta tag i dagen!
 
En dålig bild från gårdagen, så tråkigt när inte kameran fungerar riktigt nu!
 
Clarinett och jag mötte solen i skogen!

Ridskolepedagogik!

Igår var jag på kurs i Sundsvall. Ämnet vsr ridskolepedagogik, kanske inte riktigt det jag jobbar med nu då det var inriktat mot barn och ridskola, men ett väldigt intressant ämne och en duktig föreläsare så en väldigt bra kurs! Intressant att få höra hur pedagogiken utvecklars den jag läste Pedagogik A på högskolan, och ännu mer intressant att höra hur det går att koppla ihop med det praktiska arbetet på ridskola. 
 
Efter kursen var jag en liten sväng på Birsta innan jag åkte till Njurunda och hade en lektion innan hemfärd.  I dag är det lite mer kyligt ute, vintern är här så bäst att göra klart det sista som fattas inför kylan kommer.

Jobbhelg och 30 års kalas!

En helg med Icajobb, 30 års kalas och lite häst!
 
Igår gjorde jag inget med hästarna mer än det nödvändigaste, i stället åkte vi på 30 års kalas. God mat, god tårta, fritt med öl och vin, och en massa trevligt folk, men vi var hemma tidigt och det var skönt i morse. Då red jag Lemonaden lite innan jobbet, vi styrde runt träd och testade ett nytt bett, ett läderbett.
 
Efter jobbet och hemmagjord pizza så jobbade jag Lilla Grå i töm, hon fick testa täckesgjorden runt rumpan och det med ganska bra resultat! Sen longerade jag Dajmen och avslutade med pallträning med hjälp av Paula, nu har vi kommit då öångt att jag kan stå på pallen och greja med sadeln, snart kan vi börja hänga! Sen i kväll har jag skrivit fakturor och nu är det sovdags!

Halva november!

Fredag igår och nu har redan halva november gått!
 
Jag red Chokladen på morgonen, red runt träd i skogskanten i både skritt och trav. Men kunde inte låta bli att trava lite på banan också eftersom hon kändes så pigg och bra framme. Hon verkligen tryckte till med bakbenen i gångsättningarna.
 
Efter jobbet var jag egentligen ridsugen men banan var härd och frusen så i stället joggade jag Clarinett och Szum lite i töm på gräset utanför banan, Szum fick ha täckesgjorden.  Och så fick Dajmen fortsätta jobbet med pallen, nu kan jag stå på pallen bredvid henne när hon äter, går åt rätt håll! En annan intressant grej var att Lilla Grå hade inget täcke på sig när jag kom till stallet på kvällen, jag hittade det liggandes längst bort i hagen, det var helt och endast bogspännet var öppnat -misstänker att Szum hjälpt till!

Migräntorsdag!

Frostigt och runt nollan, men jag har inte varit riktigt pigg i dag.
 
På dagen gick det bra, jag tömkörde Lemonaden på grannens lägda innan Paula kom och vi red ut med Minna och Clarinett. Avslutade med att skritta Lilla Grå i skogen hemma med klättring och besvärlig terräng.
 
Man jag hann bara från stallet så kom huvudvärken och sen lite illamående, jag har sällan huvudvärk och aldrig migrän, har haft det en gång, men någon form av lättare migrän är det nog. I alla fall pannkakor till mat, och i väg och red en häst och hade några lektioner. Sen hoppade jag att jobba någon fler häst hemma och nu ska jag försöka sova i stället!
 
Lemonaden jobbar i solen!
 
Kameran är kass men hästen är fin!
 
Ser ni sällskapet vi hade? Baloo var publik och promenadsällskap!
 
Frostigt på Lilla Grås skogstur!
 

Kursdag!

Igår var jag på kurs hela dagen, om att utveckla sitt varumärke. Väldigt intressant! Nu har jag en lång att göra lista som jag inte vet när jag ska hinna med!
 
När kursen var klar så var Nisse på Hammarn så vi åt innan hemfärd. Sen var det bara att byta om och skynda ut till stallet eftersom jag skulle få besök som vill titta på ridbanan och få lite råd om att anlägga bana. Att titta på en frusen bana i mörkret låter inte så spännande men det blev många frågor och synpunkter! Sen jobbade jag Szum i töm, med täckesgjorden (se inlägg sen i söndags), men utanför banan där det är gräs och lite mjukare. Nu såg han riktigt fin ut. Avslutade med att Dajmen fick jobba lite med start och stopp, med tömkörningsgjorden, utanför boxarna. Är dags att börja introducera tömkörning men jag vill longera med bett några gånger till innan det. Och sen fick hon äta kraftfoder när jag stod på pallen, igår på översta trappsteget! Framsteg!

Solen ovan dimman!

Igår såg vi solen! I alla fall en stund när dimman lättade...
 
Jag jobbade Chokladen i töm och skrittade ut Clarinett i skogen med en massa klättring. Sen lyckades jag äntligen få klar vinterhagen som jag hållt på att göra om sen i somras! Det går inte så fort här!
 
Sen lite lunch och i väg till Sollefteå och tandläkaren. Jag har riktig tandläkarskräck men lite bättre än för något år sedan då jag inte ens tog mig dit. Nu måste jag tyvärr dit igen och det känns redan gruvsamt! Sen fikade jag en macka, köpte ett par säckar kraftfoder o h lite bröd innan jag bytte om och hade några lektioner innan jag åkte hem igen. Dajmen fick äta en del av sitt kraftfoder från hinkrn när jag stod på pallen, bara på lägsta trappsteget men jätteläskigt ändå enligt henne. Sen fick vi sent kaffebesök så jag var rätt slut innan jag fick sova. I dag ska jag på kurs, ska bli intressant!
 
Solen på min och Clarinetts tur!

Tålamod på en pall!

Måndag och jag är jättetrött! Ge mig lite snö nu så det blir ljusare! Och sol!
 
Jag har i vanlig måndagsordning jobbat på Ica. På kvällen red jag Lilla Grå, hon kändes fantastiskt fin så nu måste vi få till den där jäkla gsloppen på banan. I dag fick jag i alla fall några galoppsprång, vi har ju i alla fall börjat jobba med det! Sen gjorde jag lite pallträning med Dajmen, just nu helt annorlunda än vad pallträningen brukar vara. Normalt så tränar vi ju på att jag står på pallen och drar i stigbyglar och hänger, men med Dajmen jobbade jag i kväll med att hon skulle kunna äta godis ur min hand när jag satt på pallen.... Tror att hon ska få äta sitt kraftfoder från pallen ett tag framöver! Tålamod så ska det nog lösa sig men att det kan vara så läskigt med matte på en pall...
 
Sen har jag lämnat in momsrapporten så nu är det gjort för denna gång. Jobbig dag i morgon så bäst att försöka sova!
 
Utsikt från pallen!

Ridhuskväll!

Söndag igår, mulet och småregn. Hatar mörker och november utan snö är verkligen mörkt! Just nu känns allt rätt mörkt...
 
På morgonen longerade jag galoppprogrammet med Clarinett och sen jobbadeSzum i töm. Med honom testade jag något nytt, jag satte en täckesgjord runt rumpan, inspiration från Equiband. Är det någon som har testat det? Då är det ju även ett band under magen men det har jag inte löst än. Jobbade bara en kort stund med bandet igår, han gick inte fint eller rörde sig bra men jag såg hur ländryggen kom upp så det kan nog vara effektivt. Ska testa fler gånger!
 
Sen i väg för lektioner och red en häst. Hem och fixa mat lite snabbt, för sen skulle jag och Linda till ridhuset. Vi blev lite försenade då tre hästar inte var nöjd med matserveringen i hagen utan hade dragit ut. Men kan de då inte nöja sig med att ställa sig och äta på balen som stod precis utanför hagen? Nej jag hittade de i mörkret på granngården...
 
Vi lastade in Lemonaden och Bea, Lemonaden går rakt in men Bea behöver lite mer övertalning men det blir bättre. Åkte till ridhuset, tar 45 min, jag longerade Lemonaden och red sen 10-15 min innam hon var trött, såklart 45 min hem igen. Känns lite drygt... Men bra miljöträning, hon skötte sig fantastiskt! Vi tränade på samma som hemma alltså att trava med matte. Går bra med stöd av väggen men svårare när man svänger. Men riktigt fin känsla korta stunder igår! Lätt värt 1.5 timme i bil!
 
Blev sent igår och nu ska jag till Ica!
Ridhus-selfie!
 
 

Novemberdagar!

Nu har jag inte skrivit på några dagar, men jag vet inte om det har hänt så mycket heller....
 
I torsdags var det bara jobb, först Ica och sen i väg på lektioner.  I fredags mer Icajobb och sen på kvällen red jag först Szum på banan, Linda var och red samtidigt, och sen även Lemonaden på banan. Med henne tränade jag traven, hon vill sakta av när jag börjar rida lätt så jag fick upprepa några, ganska många, gånger innan hon kunde trava ett helt varv. Avslutade med att prova sadel och nosgrimma på Dajmen.
 
Igår började jag med att rida ut Clarinett på en mystur, och sen red jag Chokladen i skogen och klättrade lite. Lilla Grå fick jobba i töm, med många fattningar och lite travbommar. Hann åka och plocka ner lite sommarhage innan jag åkte och tömkörde en häst i grannbyn. Efter en snabbfika så red Paula lektion och sen avslutade jag med longera Dajmen. Första gången utan kapsonen, linan fäst i nosgrimman på yttersidan. Jag körde uppsittningsövningar och tog även fram pallen, pallen var inte läskig men det var väldigt otäckt när matte stod på den.... Där har jag något att träna på innan insittningen!
 
Kycklinggryta och ris till sen middag och sen gjorde jag klar bokföringen så nu är det bara själva momsrapporten kvar!
 
 

Novemberdimma!

Dimmigt, blött och grått, tråkigt men också mjuk ridbana och fina hästar att rida!
 
Red först Chokladen, hon var lite tjockare i ett bakben så vi red lugnt. Vändningar, sidvärts och lite travövergångar, det är så stor skillnad på hur hon rör sig och jobbar i båda varven nu, fortfarande mycket kvar men åt rätt håll! Sen red jag Lilla Grå, hon var superfin och med massor av bjudning. Så pass att jag bestämde mig för att testa galoppen, hon är inte galopperad på banan men ute eftersom jag inte tyckt att jag haft tillräcklig bjudning och de försök jag gjort har bara blivit tvärnit och bakutsparkar.  Det blev det först i dag med men sen fick jag igenom det och kunde galoppera en långsida! Alltid en början!
 
Sist ut var Clarinett, hon gav inte helt jämnt stöd på tygeln i dag, ville inte riktigt ta tag i vänster sida. Även om det blev bättre och en del annat var bra, som sista högergaloppen som var fantastisk, så försvann lite av känslan i det ojämna stödet... Sen plockade jag ner lite sommarhage innan det blev köttfärssås av gårdagens tacofärs. 
 
Efter mat så åkte jag och hade ett par lektioner och red en häst, en nordsvensk som i dag travade med ryttare för första gången. Väl hemma igen så longerade jag Dajmen med stigbyglarna nere och påbörjade lite uppsittningsövningar. Nu börjar det kännas allvar med inridningen! Och så jobbade jag Bea i töm åt Linda, i kväll testade vi novabett på henne vilket fungerade ganska bra. Hon vill inte riktigt hålla i bettet, precis som Chokladen som också går på novabett nu. Och eftersom inte Nisse var hemma så blev det lite bokföring gjord trots att jag egentligen var för trött. Nu måste jag sova för att orka med morgondagen!

Tacotisdag!!

Ganska lugn dag i dag, det behövs den här tiden när orken och motivationen tryter!
 
Tog i alla fall tre rundor i skogen ovanför gården, klättring och besvärlig terräng för dom även om de fick gå lite olika svängar och olika långt. Först Szum som var lite trött, sen Clarinett och vi träffade en jakthund inte bara en utan två gånger! Sist Bea och Lemonaden för då hade Linda kommit. 
 
Sen hjälpte Linda mig att byta däck på transporten som jag sedan skyndade mig i väg för att besikta! Passade på att göra andra ärenden på Hammarn innan jag åkte hem och gjorde tacos! Linda hade haft hovslagaren och skott medan jag var i väg och hon stannade sedan på mat. Efter att hästarna var nattade så blev det lite bokföring gjord, nu sova!

Måndagkväll!

Måndag, och Icajobb. Efter jobbet plockade jag fram Szums sadel och var på väg att hämta in honom när jag kom på att jag skulle kolla underlaget på banan först... Det var givetvis inte så bra, hade hunnit frysa på, så jag ändrade snabbt planen och jobbade i stället Lilla Grå i töm på gräset utanför banan. Bara lite lättare jogg men helt okej jobb. Sen fick även Dajmen testa tömkörningsgjorden, även det gick bra, hon är så cool! 
 
 

Allhelgonahelgen!

Så var den här helgen över!
 
Igår skulle jag och Linda rida på morgonen innan jobbet men Linda försov sig så jag och Lemonaden fick rida själv. Vi red i skogskanten och styrde runt träd. Sen efter jobbet skyndade jag och Paula oss ut med Clarinett och Minna så vi hann en sväng innan mörkret. Sen älginnanlår och rotsaker i ugn till middag, och en lugn kväll även om jag jobbade Dajmen lite utanför boxarna vid insläpp.
 
I dag tömkörde jag Chokladen på morgonen i en av gräshagarna, i stället för att göra i ordning henne vid stallet så gjorde jag det utanför hagen och en helt annan häst! Hon stod helt stilla, lös, när jag tog på gjord och träns, från att ha varit helt loss de sista veckorna. Har lite att fundera på nu!
 
Efter jobbet så åkte jag och tömkörde en häst på vägen hem från jobbet, och sen longerade jag Dajmen. I dag med träns under kapsonen och med stigbyglar på sadeln, dock uppdragna och fastsatta. Hon tycker nog att det är ganska tråkigt att longera men gör det snällt. 
 
Sen blev det pastasås av resterna av innerlåret och bokföring! Helt okej helg!
 
Morgonsol och Lemonadöron!

Dubbelhelgen!

I dag har det regnat, typiskt blöt höstdag. 
 
Jag började dagen med att fånga in tre hästar som förvirrat sig utanför hagen. Sen kom Paula och vi red ut och klättrade med Minna och Lilla Grå.  På jobbet var det kaos och jättemycket hela dagen. Och sen på kvällen longerade jag galoppprogrammet med  Szum och Nisse körde höbalar innan fredagsmys med julmust, ost och kex. Nu sova!

1a november!

November, mörkt, dimmigt, hårt och kallt...
 
I dag har jag mest varit i väg men jag red i alla fall Lemonaden och Chokladen innan. Lemonaden fick jobba med styrning runt träd och sen lite trav på banan. Chokladen var väldigt stökig att göra i ordning, men sen red jag för första gången sen traumat med väggen och ridningen gick över all förväntan. Vi red runt tröd i bpde skritt och lite trav och hon kändes nästan bättre än sist jag red, lite oväntat då jag knappt kunde sadla henne... Har lite att klura på där...
 
Sen lunch och först i väg åt ett håll för ridning av en häst och lektioner, sen direkt åt ett annat håll och fler lektioner. Såklart kväll innan när jag var hemma igen och efter två klämda mackor så somnade jag på soffan... 

RSS 2.0