Dressyrtant!

Det är sällan den här, numera, dressyrtant en hoppar, men igår kväll hände det! Dock så lågt att hindren nästan var nedgrävda! 
 
Först en fredag på Ica, sen lite mat och så stallet. Först red jag Zayats som fick prova att hoppa lite med ryttare! När jag värmde upp så jobbade vi med styrningen genom att vända runt hindren en massa, sen travhoppade vi tre små hinder. Några gånger travade hon bara över, men flera språng blev riktiga och bra så det kändes som hon kom på vad det gick ut på. Vi provar igen om någon dag!
 
Sedan tog jag Kayden, han var visserligen lite störig att göra i ordning men annars betydligt lugnare än han varit sista veckan. Jag tömkörde först lite, satte ringar i sadeln och jobbade han lite så. Sen satt jag upp och red lite, jobb i skritt med att få honom att släppa i halsen. Han känns lite spänd och avvaktande när jag rider, och han använder halsen till att hålla emot, så jag vill få honom att släppa och bli eftergiven i halsen först, så hoppas jag att ryggen följer med sen. Fick till det kortare stunder igår så det kommer förhoppningsvis!
 
Nu helg, och ute blåser det såklart, är ju ändå valborg!
 
Det lilla hindret, bland annat, hoppade jag och Zayats!
 
Efter ridning!
 
Så här satte jag tömmen i sadeln på Kayden. 

Skitväder!

Fy vilket tråkigt ridväder det är! Blåst och hagel i dag, kallt och nippriga hästar så det har inte blivit så mycket gjort!
 
Mockat lösdrifter, plockat plas och letat bruksanvisning till fölkameran, den hittade jag inte, men det är ju 8 år sedan jag köpte kameran så inte så konstigt. Men jag hittade bruksanvisning till alla gamla mobiler och även till min första vattenkokare!!! Och hittade kartongen till fölkameran, den hjälpte mig dock inte...
 
När jag sedan skulle rida Clarinett och precis skulle sätta på benskydden så skickade veterinären som skulle komma och vaccinera att hon var på väg, typ 2 timmar tidig. Så släppte ut Clarinett i en hage så länge och försökte få tag på Linda, hon hann sen fram när vi precis var klara, såklart. Vi vaccinerade Lemonaden och Bea inför fölningen, de ska ha en extra boost för att de fölungarna mer skydd. 
 
Sen red jag Clarinett, gjorde inget att hon hade härjat i hagen där jag släppte henne för hon hade energi kvar i blåsten. Efter jag ridit henne tog jag taktikvila för då var jag less på blåsten. Linda var här och vi drack kaffe, surrade (mest om vårat konstanta behov av mer pengar...) och Nisse fixade middag. Jag hann sätta in alla verifikationer från förra året i pärm och bara det kändes dom en bedrift!
 
Sedan till stallet och red Chokladen, ni som minns vad jag skrev när jag hade ridit henne i helgen förstår att det var fokus på lösgjordhet. Flyttade henne i skänkelvikning ut och fattade galopp från det, effektiv övning men blev väldigt jobbigt i höger varv. Sedan var det hoppträning, två ekipage, dels Linda på stor häst och sen ett litet b-ponnyekipage så väldigt blandad storlek! Gick i alla fall väldigt bra förutom en olycklig avfallning på slutet.
 
Avslutade med att ta Kayden i töm, han var lite mer med mig i dag även om det är lite väl mycket kaos när vi börjar. Sen nattning av hästar och nu ladda för fredag på Ica!
 
Tömkörning av Kayden, i vinterkappan!
 
 

Onsdag!

Vinterkläder har gällt i dag med, men man kan inte räkna, med annat runt valborg!
 
Jag tog i morse Szum i töm och red Oskar. Oskar var inte riktigt på humör och en del av passet fick ägnas åt att träna på att trava förbi ingången. Han har en stark dragningskraft till utgången, men sedan när jag skulle försöka galoppera på honom så utnyttjade jag den dragningskraften. När jag inte fick galopp på spåret då styrde jag in honom på diagonalen mot utgången och fattade galopp! Fungerade bra!
 
Efter jobbet så träffades jag och Linda i stallet och red ut, jag red en energisk Zayats som var riktigt på tårna och hade mycket fart och hängde med i Juliettes tempo hela vägen! När vi kom tillbaka så hade vattenslangen frusit så det blir nog ganska kallt i natt! 
 
Oskar innan avsittning! 

Valborgsväder!

Kallt, blåst och snö i luften igår, precis som det brukar vara runt valborg!
 
Hästarna däremot har vårkänslor! Jag mockade en lösdrift och longerade galoppprogrammet med Chokladen innan jag åkte och tömkörde Paulas häst. Sen en kopp kaffe för att ladda om.
 
Tog Clarinett i töm, hon var minst sagt laddad och man kunde tro att det var el på banan eftersom hon sprattlade så mycket! Sedan red jag Grå, hon var lugnare men hade mycket spänningar i både kropp och huvud. När hon börjat slappna av så red jag på en liten fyrkant och vände för ytterhjälperna, alla som ridit för mig vet nog vilken övning jag menar, och det gav väldigt bra resultat på henne så det ska jag göra mer framöver. Sist tog jag Kayden, hade tänkt rida men med tanke på hur han var dagen innan och blåsten igår så blev det töm. Han var ganska stökig i början men slappnade av efterhand.
 
Sen middag och i väg på lektioner. Hade tre lektioner igår kväll, en dressyr, en hopp och så tömkörde jag en häst, så variationr det verkligen! Dessutom ett halvblod, en ponny och en kallblodstravare,det är en förmån att få jobba med så många olika hästar!
 
När hästarna var nattade på kvällen så följde Linda med på fika och vi försökte få igång fölkameran. Den köptes när Chokladen skulle komma så den är 8 år, men den verkar fungera (inomhus i alla fall), nu måste vi bara få till att Lindas telefon hittar kameran också. Det är ju inte så länge kvar nu tills det är dags att börja övervaka!
 
Clarinett!
 
Kayden! 

Måndag!

Måndag och blåsigt igår. 
 
Jag longerade Zayats på morgonen över hinder, min plan är att testa att hoppa henne uppsuttet så vi tränar lite extra på hoppningen nu. Hon verkar ha fattat grejen och hoppade bra!
 
Efter jobbet och mat så tog jag Kayden i töm. Han visade vilket humör han var på direkt genom att börja studsa och bocka redan när jag tog ut honom från hagen! När jag kom igång med tömkörningen så körde han först lite rodeo och testade att dra i väg men lugnade sig efterhand och var ganska fin på slutet. Men det är väldigt mycket energi och frustration i honom! Vi jobbar vidare, men igår var jag glad att jag inte skulle rida och det är ju så att han behöver mycket jobb från marken, dels för att muskla sig och ändra sitt sätt att använda halsen, och dels för att jobba med att han testar gränser och är frustrerad. Blir nog bra till slut!
 
Nu ny dag och mycket på agendan som vanligt!
 
 

Dressyrträningar!

Igår var det dressyrträning här på Brännan, så härligt att kunna köra lite här hemma igen!
 
Jag red ut Clarinett på morgonen, tyvärr ganska mycket is på skogsvägen jag red så inte optimalt men vi kunde trava bitvis i alla fall. Sen Ica-jobb och snabba ryck att äta och till stallet. Hade tre träningar och sedan red jag Chokladen. Vi red lite av galoppen som är i LB:2, gjorde faktiskt en analys efter och konstaterade att hon blir för spänd och stum i galoppen. Så försökte lösa det, red skänkelvikning i trav, fattnubgar på volt med lite överdrivet böjd hals och bogen in i trav. Hon blev lite mer loss och rörde sig större och mer, men min fortsatta analys säger att vi måste fortsätta att jobba mycket med lösgjordheten, så får det bli nu!
 
Från Clarinetts tur! 
 
Gulligaste ekipaget på kvällens träning!
 
Innan avsittning från Chokladen! 

Äntligen löshoppning!

Inte utan att det känns som vår när vi börjar löshoppa!
 
Igår morse innan jobbet tog jag Grå i töm. Sen jobb och mat innan jag och Linda drog igång med löshoppning. Denna gång hoppade vi Oskar, Zayats, Kayden, Juliette och Wasabi. Oskar och Zayats fick båda prova löshoppning en gång i höstas, båda med lite tveksamt resultat då men den här gången såg man direkt att de visste vad de skulle göra! Det är så roligt med löshoppning för man ser verkligen hur de unga hästarna växer med uppgiften! Oskar hade bra driv och hoppade glatt om än inte så högt än. För Zayats var det lite skräckblandad förtjusning, hon tyckte att det var väldigt roligt men ändå lite läskigt. Första sprången fick hon inte riktigt till att lyfta på benen men sen såg man hur polletten trillade ner och hon förstod hur hon skulle göra! Kommer bli bra med lite träning!
 
Kayden var rätt yster när vi släppte honom, sprang åt alla håll och ingen koll, men när vi började hoppa visade han sig ha väldigt lätt för sig, spänstig och stenkoll på hindren! Juliette har inte löshoppat på nästan ett år men hon körde samma race som då, fullt fart. Hon skulle klara hindren mycket bättre om hon tog det lugnare men det är ju inget fel på energin och glädjen i alla fall. Wasabi var också överenergisk och fick lite rivningar pga farten. Roligt med henne var att hon nu blev arg när hon rev, och sen kastade nöjt med huvudet när hon klase hindren!
 
De hästar som löshoppat lite blir sjukt taggade, speciellt nu första på våren. Det gäller även hästarna i hagarna dom gärna hade velat vara med och glatt hejar på med att busa runt. Känns verkligen som att hästarna tycker löshoppning är lika roligt som vi tycker.
 
När hindren var borta, och hästarna var nattade åkte jag i väg med loppisgrejerna och sen blev det kväll. Nu ny dag och mer jobb på Ica!
 
Oskar! 
 
Zayats! 
 
Kayden! 
 
Juliette! 
 
Wasabi! 
 
Och en bild på ett tjockt dräktigt sto, Lemonaden! 
 
Finns filmer från kvällen på min Instagram, Nillashast
 

Hej då Dajmen!

Så har den första av Räkans prinsessor flyttat hemifrån, det var verkligen på tiden!
 
Jag har jobbat i dag men började i stallet och med att longera galopprogrammet med Chokladen, och sedan tog jag Kayden i töm. Testade ett annat bett på honom men i början hann jag inte känna efter något hur han kändes utan hade fullt upp med att hålla honom i arbete. Han var laddad, tittade på allt och testade mina gränser. Efter ett tag gick det bättre men jag är inte nöjd, med känslan i handen så det bettet blir det inte i alla fall.
 
Sen Ica-jobb och hem till snabb middag. För sedan var det dags för Dajmen att flytta! Hon är såld men flyttar bara några mil bort. Det känns bra, hon är verkligen värd att få en egen människa som har mer tid för henne och kan ge henne en chans att utvecklas. Och lite mindre dåligt samvete för mig, och mer tid och resurser för de hästar jag har kvar. Skulle ju behövt sälja någon fler häst också, det är ju alldeles för mycket nu!
 
I alla fall skötte sig Dajmen bra med lastning och jag har fått bild att hon kommit fram. Själv red jag dressyr med Clarinett. Hon var fantastiskt fin i vänster galoppen, men såklart pep någon häst i någon hage precis då, och såklart kunde inte Clarinett låta den chansen flyga henne förbi utan hon flög upp i luften i stället. Men ändå rätt fin i kväll.
 
Nu är det bara att försöka ladda om för helgen, har varit en intensiv dag!
 
Inga bilder tagna i dag så det får bli en äldre bild på Dajmen! Tagen i vintras! 
 

Pollen!

Det tinar och även grönskar snabbt nu i värmen, men det finns nackdelar med det också. Som pollenallergi till exempel... 
 
Även igår ganska mycket pyssel med andra saker, som mockning av lösdrift, fortsättning med staketet på banan och ihopplockning av grejer till helgens loppis. När jag kom igång med hästarna så red jag Grå först, även fast vi inte galopperat på ett tag nu fick jag till två bra höger galoppera, som ju varit problem med innan. Red även Szum som kändes riktigt bra men blev väldigt fort trött. 
 
Oskar tömkörde jag över bommar och i vänster varv var han fantastiskt fin, gjorde även bra fattningar i tömmen där. Men i höger varv, som ju är jobbigare för honom, la han mer energi på att komma undan och det blev ett annat typ av jobb där. I höger varvet får man inte släppa fokus på honom en sekund för då har han vingla i väg eller försökt vända, så länge jag är med honom och supportrar fullt ut så går han bra!
 
Sen tömkörde jag även Paulas häst, nu tredje gången i töm här och börjar bli riktigt fin! Sen köttfärssås och pasta till middag och sedan var jag helt knäckt! Blev tvungen att gå och lägga mig och vila lite innan kvällsrycket i stallet. Undrar om det är pollenallergin som knäcker mig och gör mig så sjukt trött?
 
På kvällen så tog jag Wasabi i töm, även hon fick jobba över bommar och var jättefin. Dock lite spännande att leda ner till stallet då hästarna hade uppvisning i hagarna och hon blev lite lätt uppspelt. Linda följde med på en kopp kaffe när hästarna var nattade. Nu ny dag och nu väntar jobbhelg på Ica!
 
Innan avsittning på Grå och här ser man hur fort det tinar!
 
Wasabi var jättefin igår men som vanligt syns inte det på bild! 

Linne-väder i april!

Helt fantastiskt att kunna rida i linne i april! Ännu mer fantastiskt med tanke på att det för en och halv vecka sedan var vinter och full vinterklädsel som gällde!
 
Ytterligare en dag med sommarvärme! Jag jobbade på Ica på förmiddagen, när jag kom hem blev jag direkt i vägdragen på lunch. Såklart väldigt mätt och seg efter det så tog ett tag innan jag kom igång sen.
 
Gjorde ett ryck i stallet, först ut Chokladen som fick gå galoppprogrammet i lina. Det var längesen nu men tänkte försöka "boosta" hennes galopp lite nu med galoppprogrammet någon dag i veckan fram till betet. Sedan red jag Kayden, mest skrittjobb med volter, åttor och flytta för skänkeln. Vill ha honom mer avspänd i halsen och en bättre känsla i handen innan vi lägger in mer travjobb, men det kommer!
 
Red Zayats också på banan, med henne travbommar och galoppfattningar. Avslutade med att rida ut Clarinett, hon var rätt knäpp hela vägen hem och jag satt löst flera gånger när vi helt oförberett hade hoppat ut i diket eller till andra sidan vägen. Vårkänslor tror jag!
 
Blev en kopp kaffe hos Paula på vägen hem, nu ny dag med sol och häst!
 
Innan avsittning på Kayden!
 
 
 
Innan avsittning på Zayats, banan är just nu blöt men den brukar torka snabbt!
 
Så här trött, svettig och butter blir man efter att ha motionerat sin matte och kollar hennes balans en ridtur! 

Allt är skitigt!

Varmt idag, och allt är skitigt! Jag, gården, hagarna, hästarna, allt!
 
I dag har jag gjort en massa annat än att rida,sånt som förhoppningsvis underlättar att kunna rida mer sen. Jag har dragit fram vattenslang till några av hagarna så vi slipper bära vatten,  jag har mockat och spånat två lösdrifter, jag har plockat ihop grejer till loppis och jag har satt upp staketet runt mer än halva banan!
 
Sen tog jag Kayden i töm över bommar och red Oskar, även han fick jobba med travbommar. Efter det var det dags för middag och kvällspasset i stallet började med att jag red Szum. Sen hjälpte jag Linda lite att dra av skorna på Bea innan det kom en spekulant på Dajmen. Det var ett impilsbesök, hon skickade någon timme innan, så jag hade inte hunnit förbereda något. Dajmen var övertaggad och studsade runt som hon inte brukar göra, men jag longerade i alla fall och hon fick även hoppa några språng i linan. Hur det blir får vi se!
 
Nu är hästarna nattade och jag ska sova och hoppas på att min mage är bättre i morgon än den är nu!
 
Kayden i töm!
 
Och Oskar! Banan är nästan helt bar nu! 

Annandag påsk!

Vilken påskhelg vi haft, en del jobb, en del häst, lite socialt umgänge och fantastiskt väder!
 
I dag började jag i stallet och red ut Clarinett. Hon låg och sov när jag hämtade henne i hagen, och sedan när jag skrittat typ 10 minuter så stannade hon, slog med frambenet och sedan stretchade hon! Med mig på! Sen kunde hon fortsätta ridturen!
 
Sedan några intensiva timmar på jobbet, hem och åt och sedan stallet igen! Där jag nu fick besök av en kompis som jag inte träffat sen i somras. Hon hängde med mig när jag tog Zayats och Grå i töm, och red Chokladen. Banan har tinat av till hälften ungefär, Chokladen var inte helt nöjd, med att behöva gå där det var snö/is eftersom hon trampade igenom, ändå ganska fin på slutet. Ska bli skönt att kunna jobba ordentligt nu när banan snart är bar.
 
När besöket åkt hem och jag hade nattat hästarna så var det dags för digitalt styrelsemöte med hästavelsföreningen där jag ju gått med som suppleant. Tillförde inte så mycket i dag men behöver komma in i det lite först. Nu dags att sova, känns som att det är måndag i morgon så det kommer nog att vara lite förvirrat i morgon!
 
Från min och Clarinetts tur på morgonen!
 
Fick hjälp med att få några bilder när jag red Chokladen, den här är jättefin tycker jag.
 
Den här bilden lite mer gullig!
 
Huvudbild! 

Påskdagen!

Riktigt sommarväder i dag!
 
Tog Wasabi i töm på morgonen innan jag åkte i väg för ett par lektioner. Nästa ryck i stallet så red jag Clarinett, skrittade upp i skogen, ganska mycket snö kvar där än. Sen kom Linda och vi red ut, jag red Oskar som var väldigt på hugget och höll på med typ allt utom det vi skulle, rejält trött och svettig var han i alla fall efter.
 
Sen hjälpte Linda mig att prova några sadlar på Kayden och så longerade jag han lite och satt upp och kände lite på honom i skritt. Det kommer att bli många, pass med volter och åttor i lugnt tempo, precis som i dag, för att få honom att slappna av, mjukna i handen och halsen och får fram nosen och ut halsen. 
 
Så nattade vi hästarna, grillade och avslutade med digital clinic med Johanna Lassnack. Nu ska jag försöka sova, dags för Ica i morgon igen!
 
Från Clarinetts tur!
 
Och Oskars tur!
 
Sadelprovning på Kayden, testade några dressyrsadlar men bestämde mig för den sadeln som jag har på de flesta av hästarna, min Ordo Equester Roma. Den är helt fantastisk till att ligga bra på många hästar, synd att den inte passar mig lika bra längre.
 
Några bilder från när jag red Kayden.
 
 
Banan börjar tina av!
 
 
 
 

Påskafton!

Blev en påskafton hemma då träningen blev inställd, skönt med tid hemma även om jag ju som vanligt velat hinna med mer!
 
Mockade en lösdrift innan jag började rida. Först ut Zayats som jag red i snön, det var fortfarande för mycket snö för något riktigt bra jobb där men travade lite i snön där det gick och styrde runt träd. Red Grå och Chokladen på banan men mina prinsessor tyckte inte om underlaget som är så att man trampar igenom i bland. Blev ett lättare jobb för dom, längtar till banan är bar! Tog Kayden i töm igen, han testade lite gränser och stod på bakbenen någon gång, då blir han jättestor! Men han verkar snabbt acceptera det man säger så förhoppningsvis går det bra framöver.
 
Sen i väg på en lektion och när jag kom tillbaka så åt jag wraps med färdig kyckling, sallad och kebabsås, jättegott. När Nisse kom hem så fikade vi lite, även Linda kom förbi en sväng. Sen nattning av hästar och så ägnade vi kvällen åt att titta på filmen om Björn Borg som jag började titta på förra helgen. Nu sova och ladda om!
 
Nisses katter Holger och Gottfrid har morgonmys!
 
Kayden i töm!
 
Nackdelen med våren, leran! Känns som att både jag, hästarna och grejerna är konstant skitiga! Här Szum som gjort sig fin, någon som är sugen att rida? 

Långfredagen!

Helt fantastiskt väder igår, typiskt att jag skulle jobba!
 
Började i stallet i alla fall. Tog Wasabi i töm och red Clarinett, Clarinett fick gå ett lätt pass inför träningen vi skulle rida i dag. Sen vidare till jobbet där det var ganska bra fart även denna dag.
 
Eftersom det var röd dag stängde vi klockan 16, jag fixade enkel mat och sen till stallet igen. Dressyrträningen som jag skulle ridit i dag blev inställd pga sjukdom och även om det såklart var jättetråkigt, och jag behöver träna, så kändes det just då lite som en lättnad när det blev lite mindre stress och lite mindre att göra på kvällen. Men jag flyttade om lite vattenbaljor i hagarna och sedan tog jag Kayden i töm. Jag har tömkört honom en gång tidigare hos ägaren, men då i ett litet ridhus, lite annorlunda på min bana utan staket! Vi har ganska mycket att jobba på, framförallt att få fram nosen och ut halsen, och att följa innertömmen (innertygeln). Men det kommer nog men kommer bli mycket jobb i töm för honom, är ju också bra när han är så omusklad.
 
När hästarna var nattade så bytte jag om och så åkte jag och Nisse på fest på andra sidan älven. En stor tältkåta där det var ett band som spelade och ett gäng bybor och påskgäster. Mycket trevligt, lite röj och sen även lite nattmat innan vi åkte hem någon gång mitt i natten. Roligt att träffa lite folk och bra musik.
 
Wasabi i solen på morgonen!
 
Kayden tog en förmiddags vila igår!
 
Svårt att fota när man tömkör, men här ser man lite hur han skulle behöva komma ut ännu mer med halsen även om halsen på denna ögonblicksbild ändå är ganska bra.
 
Stor kille, Kayden! 

Skärtorsdagen!

Jag hoppas att ni alla ska få en fin påskhelg! För min del blir det som vanligt jobb och en massa häst!
 
Gårdagen började lite adrupt med att Nisses unghingstar var på rymmen. Kombinationen unghäst och glasögon verkar inte vara den bästa, så mina glasögon som redan innan var limmade efter att jag blivit nockad av Wasabi är nu även böjda och vridna. Man får lite lätt panik när man står med en hingst som man har fullt nog att hålla i och man tappar glasögonen, efter att han kastat sitt huvud i mitt ansikte, ingen möjlighet att plocka upp dom och inget såg jag. Det löste sig dock, men glasögonen blev sneda.
 
Sen fortsatte förmiddagen i mitt stall, dock lite mindre tid än jag hade tänkt. Red i alla fall Oskar på det som är kvar av slingan, och sedan kom Linda och jag red ut Zayats med henne. Sen fika och till jobbet. Lite lugnare där än på onsdagen men fortfarande mycket kunder och jag jobbade till 20. Efter jobbet så nattning av hästar och sen vitlöksbaguetter och räkröra från charken på jobbet. Under eftermiddagen fick jag även veta att en vän gått bort efter lång tids sjukdom, Nisse hann dit och träffa honom en sista gång under dagen. Tungt även om det inte var oväntat!
 
Nu långfredag och nya tag!
 
Ridning av Oskar!
 
Bus-Oskar efter ridning, han är så söt!
 
Härligt ridväder igår, här med Zayats i skogen, mycket snö kvar än! 

Dymmelonsdag!

Om det märks på jobbet att det snart är påsk? JA!!!
 
Började i stallet, först med att longera Kayden. Nu handlar det mest om att lära känna varandra och att han ska komma in i mina rutiner. Även Szum longerade jag ute i snön då banan var delvis isig. Däremot red jag Zayats, lättare att parera isfläckarna uppsuttet.
 
Sen fika och i väg på Ica. Lätt kaosartat när jag kom dit, som tur var lugnade det sig under eftermiddagen sen. Vi hade fått en ny kassa, det var verkligen välbehövligt men helt fel dag att göra det. Ny kassa betyder att allt inte fungerar, att vi inte vet hur den fungerar och att drt blir nya rörelser och arbetsmönster, dvs kramp och trött i axlarna och nacken. Inte helt rätt när det är galet mycket folk, men kommer bli bra sen! Jag jobbade till 20 och sista två timmarna vsr drt lugnare men då gjorde vi i stället 8 korgar!
 
Till stallet för att natta efter jobbet och tydligen laga en trasig hage, ingen häst ute i alla fall, och sen stekte jag hamburgare till sen middag. Nu ladda för ytterligare en stor handelsdag på jobbet!.
 
 
Kayden efter jobb!
 
Zayats innan avsittning! 

Tisdag!

Sjukt trött efter lång och intensiv dag!
 
Förutom att mocka en lösdrift så gjorde jag i ordning en hage också innan jag började rida. Först ut var Clarinett, banan var blöt men helt okej. Clarinett var riktigt fin i höger galoppen i dag vilket känns bra när vi knappt galopperat sista veckorna. Sen red jag Oskar som fick testa att flytta sidvärts i trav, han gjorde det bra men lessnade fort så då red vi runt träd i snön utanför banan i stället. Longerade även Chokladen i snön.
 
Sedan kom det en häst som ska vara här på igångsättning, en gigantisk herre på 178 cm! Jag kommer få svindel! Han har inte gjort så mycket sista månaderna och behöver även musklas upp. Blir spännande, jättefin häst i alla fall. Red sen Grå, hon var i början mest fokuserad på den nya hästen men när hon slappnade av blev hon fin.
 
Hade en bra plan för mat, snabblagad, men Nisse hade lovat sonen som skulle komma förbi ugnspannkaka så det blev lite tight med tid för mig att äta innan jag åkte på lektionerna, drack kaffet i bilen! Ett par lektioner och sen tillbaka och tömkörde Paulas häst igen. Sist testade han mig lite men inget sånt i dag. Sedan till stallet och tanken var att jag skulle ta Wasabi i töm men när jag hade tränat så hörde jag att det blev oroligt i hagarna, tittar upp och ser att de två dräktiga stona med kompis galopperar runt på gården som galna! In med Wasabi i en box, lagade hagen och fångade in dom, Nisse kom och hjälpye mig vilket var tur eftersom jag första gången bara fick in två, dom sen drog ut igen när jag skulle få in den tredje.
 
När allt lugnat ner sig så släppte jag ut Wasabi igen, hon fick bara "stå på box" träning i dag, och sedan kunde jag natta hästarna. Nu hoppas jag att de håller sig lugna!
 
Oskar i skogskanten!
 
Den nya hästen Kayden

Påskveckan!

Det här kommer att bli en intensiv vecka! Både på jobbet och hemma!
 
Tog Zayats i töm igår innan jobbet. Riktigt bra underlag på banan då så vi jobbade lite med galoppen i töm också. På jobbet börjar det märkas att det snart är påsk, både på mängden kunder och mängden varor!
 
Efter jobbet åkte jag direkt till stallet och nattade hästarna, sen mat och så till Linda och grattade henne på födelsedagen. Vi fick tårta och hon fick bland annat en gullig fölgrimma,som jag hoppas att detta går vägen nu med Beas fölning. Ja Lemonadens också såklart!
 
Nu ny dag, med mer tid för hästarna men också mycket att göra!
 
 

Hingstpremiering och Wången-helg!

Som alltid när vi åker till Wången för premiering så är det ett intensivt dygn, vi var på Wången ganska exakt ett dygn denna helg men med allt annats tog det hela helgen. Här är min helg i ett kort sammandrag!
 
Vi kan börja med att konstatera att det varit skitväder, snö, blåst, regn och kallt, så glad för mun vinterkappa! På lördagmorgon så började jag i stallet. Jag longerade Oskar som fick träna lite på galoppfattningar. Sedan så red jag Zayats och Chokladen på slingan. Är nog vinterns sista ridning på slingan tror jag!
 
Sedan röjde jag ur bilen eftersom vi skulle ha min bil, tror ni inte att motorlampan började lysa på väg till stallet på morgonen? Troligen snö som ställde till det för den slocknade sen men jag hann ju bli orolig... Så fika och så åkte vi och hämtade transporten först och hästen sen. Nisses hundar hann rymma också, precis när vi skulle åka och Nisse skulle stänga in dom, men en snabb räddningsinsats med bilen löste det! 
 
Det var bara Rubell som skulle visas, från början var tanken fyra, och han står utlånad på andra sidan älven då vi hämtade honom där. En stor och snäll ardennerhingst som är godkänd sedan tidigare och nu skulle visas för sundhetskontroll. Hans ägare och uppfödare var uppe och följde med oss, även hon som lånar honom nu som lekfarbror till sina unghästar var med så vi var fyra personer. 
 
Resan till Wången gick bra trots vädret, väglaget var bra förutom de två sista milen som var som att åka på såpa. Fruktansvärt läskigt med en tung ardenner i transporten, men han stod som tur var helt still och vi tog oss fram. Väl framme så badades Rubell innan vi också duschade och gick på premieringsmiddag. Som alltid på Wången så var det god mat, buffe med både laxfile och fläskfilé, 70 personer var anmälda till middagen så ett stort gäng hästfolk var det där! 
 
I morse så flätade vi Rubell direkt efter frukosten, är ju lite speciellt med ardennerflätningen och nu var det längesen sist så jag var inte riktigt nöjd, men stilig blev han ändå! Rubells ägare visade honom och jag hann för ovanlighetens skull även se lite. Efter lunch fick alla hästar sin kritik, Rubell skulle ju bara göra sundhetskontroll och den klarade han galant. Vi packade ihop oss, mockade och åkte hem. 
 
När vi lämnat av Rubell så drack vi en kopp kaffe där, sen åt vi pizza på byn innan hemfärd, vi hann precis innan pizzerian stängde. Nu är transporten tillbakalämnad, hästar och andra djur nattade så nu ska jag duscha och sova! 
 
Zayats innan avsittning igår morse! 
 
Framme på ett snöigt Wången! 
 
Rubell badas! 
 
Rubells man flätad! 
 
Veterinärkontroll! 
 
I väntan på att få komma in på visning! 
 
I ridhuset! 
 
 

Snöoväder!

Vaknade i morse till snöstorm, och nu i kväll har det kommit minst 2 dm. Typiskt nog ska vi på hingstpremiering i helgen, och hade hellre haft sol och plusgrader än snö och regn!
 
Jobbade ändå två hästar på morgonen innan jobbet, men höll mig på marken och tog Grå i töm och longerade Wasabi. Efter jobbet fick vi besök, dels av Nisses son men även av ägaren till hingsten som ska visas i helgen. Från allra första början var det meningen att vi skulle visa 4 hingstar, men en anmäldes aldrig då han inte riktigt är i fas utan får vänta till nästa år, en fick inte visas nu utan ska göra det på sommarpremieringen i stället och så fick Nisse stryka sin 4-åriga nordsvensk då han ju inte kunnat köra honom när han varit sjuk (Nisse var ju dålig efter coviden i nästan en månad). Så det är en ardenner som ska visas för sundhetskontroll. Med tanke på vädret är jag väldigt nöjd att det bara är en hingst som ska med!
 
När vi ätit åkte Nisses son hem och jag åkte till stallet. Red Clarinett på slingan, som nästan inte gick att se i all snö, och hann precis innan mörkret. Lätt travjogg tillät underlaget.
 
Nu hoppas vi att snön lugnar ner sig och att det ska vara bra väglag, håll några tummar för oss i helgen!
 
Grå i töm i morse, blåste ganska ordentligt då men det blev bättre under dagen
 
Wasabi med snö i skägget och linan i munnen, som vanligt!
 
Clarinett i kväll efter ridningen! 

Hovisdag och SI-leder!

Intensiv, lång och intressant dag!
 
Började tidigt i morse med att köra hästar till Nisse för att sko. Jag hade med mig Grå, Clarinett, Chokladen och Wasabi. Gick bra att sko allihopa även om Chokladen lyckades tippa hovslagaren och Clarinett hade dragit av sig en sko redan innan hon var fördigskodd (nytt rekord på tappskor!), jag har trots allt en superbra hovslagare! När jag körde hem dom så var Grå superstressad och jag trodde att hon skulle lägga sig på vägen men vi tog oss hem, och en liten incident vid hagen hann vi med också, hon blir så stressad när hon blir stressad!
 
Sen snabba ryck att mocka där mina hästar stått, fixa mat, duscha och äta, för sedan åkte jag och Linda in till Östersund och föreläsning, vi hann även på Byggmax för att köpa några spånbalar. Föreläsningen var om SI-leder och hon som hade den var samma som jag gick kurs för i augusti. Det var jättebra och lärorikt! Nu ska alla hästar få rygga en massa!
 
Sent innan vi var hemma men hästarna är nattade och nu ska jag sova. I morgon hoppas jag hinna med att jobba hästarna lite också! 

Mer blåsväder!

Fy vilket tråkigt väder! Blåst, snö och kallt!
 
Mockade lösdriften åt brudarna innan jag började med hästarna. Szum och Zayats fick jogga lite i töm först och sedan red jag Chokladen lite lätt på banan och Oskar på slingan.
 
Nisse fixade mat medan jag dammsög och sedan åkte jag och hade några lektioner och tömkörde en häst. Sent innan jag kom hem och i morgon väntar en intensiv dag!
 
Zayats i töm!
 
Från Oskars jobb på slingan!
 
Mina flickor i hagen! 

Genomblåst!

Fy vad det blåser, rakt igenom allt!
 
Igår jobbade jag ett gäng hästar på dagen. Jag började med att ta Wasabi i töm, hon var faktiskt väldigt lugn och trevlig att jobba med. Sen red jag Grå på banan, hon var på riktigt ettrigt humör men det släppte. Även Clarinett fick jogga på banan och jag avslutade med att rida Zayats som fick träna på sidvärts även i trav, förutom övergångarna vi tjatar på med.
 
Sen var det meningen att jag även skulle rida Oskar, men ett rejält oväder såg ut att dra in, Oskar härjade i hagen och samtidigt ringde en kompis och ville kolla på grejer från huset. Så jag sparade honom till kvällen och i stället gjorde vi ett räd i huset, och hittade ännu mer grejer. Sen middag och i väg på två lektioner, och så tömkörde jag Paulas häst innan jag kom till stallet igen och kunde ta Oskar. Han fick gå i töm, och var riktigt fin men så klart testade han gränserna emellan. 
 
Ganska bra hästdag ändå trots vädret med blåst och emellanåt snö, och underlaget som inte är bra men som ändå fungerar till lugnare jobb. Men nu längtar vi till bar ridbana och soliga, vindstilla dagar!
 
Wasabi innan tömkörning!
 
Här ser man hur mycket de fäller, Clarinett efter ridning! 

Aprilsnö!

Aprilväder fortsätter ställa till det för mig, men det är ju bara att stå ut, snart är våren här på riktigt!
 
Igår morse så longerade jag Szum innan jobbet, ute i snön då banan inte är tillräckligt bra för att longera. Efter jobbet var det meningen att jag skulle rida Grå. Jag jobbade till 18.15 så det är ju ganska tungt med motivationen då ändå. Och inte blev det bättre av att det började vräka ner snö! Det tokdnöade hela kvällen så jag hoppade över ridningen, utan nattade hästarna och så kom Linda in på lite fika.
 
Så nu har jag en massa hästar att jobba i dag, får se hur mycket jag hinner!
 
Szum igår morse! 

Mer aprilväder!

I dag har det varit ännu mer aprilväder med ständig växling mellan snö och sol, eller så båda samtidigt! Även en del hästars humör växlar lika snabbt den här årstiden!
 
Jag började dagen med att mocka lösdrift och plocka lite i huset jag håller på att gå igenom. Sedan longerade jag både Wasabi och Zayats ute i snön. Wasabi har gjort lite nu ett tag, is och halka passar inte riktigt henne och sista veckan har hon varit ganska otrevlig i hagen, kan nog bero på att hon gjort för lite (i kombination med fällning och annat) men man blir ju inte så sugen att göra något med henne när hon hotar och slickar öronen. Men i dag var hon bara överladdad och jobbig, inte dum så det blir nog bra att jobba henne lite.
 
Oskar red jag på banan, han har blivit både verkad och vaccinerad sista dagarna så det passade bra med ett lugnt pass, vilket är vad som går på banan nu. Oskar är korsning ardenner och shettiskorsning, han är rejäl med stort huvud och lite kort hals, och jättekorta ben. Trots denna kroppsbyggnad visar han på en kommande ridbar het som är riktigt bra! Han flyttar lätt för skänkeln och ställer i innersidan, och han känns inte alls så vinglig som en 3,5 åring brukar göra, jätterolig att jobba med!
 
Sen åkte jag och hade lektioner, hem och åt och så träffades jag och Linda i stallet. Vi red ut i kväll med, jag tog Chokladen som inte varit ute på länge vilket märktes! Spänd i början, inte så tittig egentligen men väldigt spänd. Slappnade av efterhand men en stubd efter vi vänt fick hon något spel, hon snurrade, gick på tvären, drog ner huvudet och dessutom kastade helt galet med huvudet. Jag som rider henne på novabett utan nosgrimma tappade helt kontakt och styrning när hon gapade och drog tyglarna ur händerna på mig, ångrade att jag inte bytt till det tredelade.. Men efter det rycket som varade en nerförsbacke typ så slappnade hon av, vi kunde trava på hemvägen och jag skrittade på helt långa tyglar sista biten. Hon är egentligen en riktig tanthäst men får ibland sina ryck...
 
Konstig pepparlakritsglass till kvällsfika, inte alls så gott som det låter! Nu ladda för jobb i morgon!
 
Wasabi longera!
 
 
 
Oskar efter ridning. Syns inte så bra på bilden men det var både sol och snö när vi red!
 
Nisses katter, Holger på utsidan fönstret och Gottfrid på insidan!
 
Från Chokladens tur

Aprilväder!

Blåste kallt igår och jag frös när jag hade haft lektioner, trots vinterkläder. Men det var ju ändå inget mot det aprilväder som drog in sen, vädret är verkligen nyckfull i april!
 
Jag tog Grå i töm på morgonen, hon fick jogga lite lätt på gräset utanför banan. Sen åkte jag i väg på lektioner, och jag var så kall när jag kom hem igen! Även om det var plusgrader så blåste det kallt! Gjorde köttfärssås och bandspagetti till mat innan jag åkte till stallet.
 
Red Zayats, när jag tog in henne fanns det inte en snöflinga i luften men när vi började rida toksnöade det! Vi red på slingan och när vi var klara så hade det slutat att snöa, men jag var helt vit!
 
Sedan kom Linda och vi red ut, jag red Clarinett som var på tramshumör och tittade på allt längs vägen! Sedan fick Chokladen jogga lite i töm också innan jag gjorde klart i mitt stall. Hos Nisse vsr det en häst med lite kolikkänning så det blev lite stök med den, gå promenader och lura i vatten, men nu på morgonen äter den igen så det går nog bra. Verkar kunna bli lite snö och kyligt i dag med, men med april vet man ju aldrig! 
 
Grå på morgonen! 
 
Zayats i snöstormen! 
 
Här ser man i bakgrunden att stonas hö blivit helt vitt av snön! 
 
Från turen med Clarinett! 
 
Och Chokladen i skymningen! 
 

Första april!

Första april igår men jag tror inte att jag blev lurad. Själv anser jag att det är den enda dagen som bränslepriset känns relevant, som ett aprilskämt!
 
Blev inget hästjobb igår. Jag var på Ica och sen hem, fixade hästarna och så åkte jag och Nisse på Hallstaberget och åt buffe! Det var min födelsedagspresent till Nisse och planen var egentligen att vi skulle åka för två veckor sedan men då var ju Nisse sjuk. Blev i alla fall en trevlig kväll även om man i vanlig ordning åt lite vl mycket så lev sjukt mätt. Potatisgratäng med både lax och ugnsbakad fläskytterfile åt jag, fanns mer att välja på för de som orkade!
 
Nu ledig helg från Ica, i stället tid för hästarna och så lektioner!
 
Utsikt över Sollefteå innan vi åkte från Hallstaberget! 

RSS 2.0