Söndagsrulle!

I dag har det varit full rulle hela dagen! Började direkt i morse då russet som varit uppstallad här ett par veckor åkte. Jag hade bara hunnit släppa ut hästarna innan så när de hade åkt så mockade jag och gjorde klart stallsysslorna innan en snabb frukost. 
 
Hann även rida Szum innan jobbet. I dag lade jag på hoppsadeln för första gången sen i somras, och vi red ute i snön i hagen.  Det blev rätt mycket galopp, han skötte sig och fattningarna var riktigt bra! 
 
Efter jobbet kom Mona, hon skulle prova Tant lite så jag kanske kan få lite mer sällskap. Vi red ut och jag red Clarinett, det gick strålande. Sen tog jag in de andra hästarna och Mona hjälpte mig så att jag kunde hänga lite på Gasper. Vi höll på utanför boxarna, först de vanliga övningarna och sen hängde jag på honom flera gånger. Vi gick både rakt fram och svängde åt båda håll, det största problemet var att jag och Mona skulle vara överens om åt vilket håll som var höger. Avslutade med att sitta på honom ett par gånger, först på halt och sedan gick vi några steg. Han tog allt med ro och var stencool. 
 
Efter att jag var klar med hästarna så fick jag hem ett lass med hösilage, när det var avlastat och hästarna fått nya balar i hagarna så blev det hamburgare till middag. Nu funderar jag på att avrunda med lite kaffe och gårdagens kaka!

Broddar på, broddar av!

I morse var det dags att ta fram broddarma igen, även om det inte var is så åkte jag på skorna och höll i Tants täcke igår kväll så nu åkte broddarma fram igen. Men det har varit svängigt väder i dag med, sol och vårkänsla på förmiddagen, sen blåste det upp, nästan registrera innan det gick över i toksnö! På kvällen var det dock fint igen, bara någon minusgrad och snön som kom hade fastnat så i ha broddar behövdes längre! 
 
Jag har varit på Ica så jag har sluppit väderomslagen. Efter jobbet red jag Szum på banan, vilket verkligen var en trevlig upplevelse. Efter att de senaste månaderna mest ha handlat om att få några varv i trav på volt utan att han spänner till så har han börjat släppa och i dag jobbade vi med skänkelvikningar på hörnlinjen i trav. Jag har gråtit många tårar över Szum men när han går bra så ger han en fantastisk ridkänsla och i dag fick jag verkligen den känslan i skänkelvikningarna för vänster skänkel, det kändes bara så rätt och så lätt
 Bra bjudning, lätt för skänkeln och jämnt, bra stöd på bettet!
 
Sen jobbade jag Gasper utanför boxarna, lite jobb från marken, förberedande uppsittningsövningar och pallträning. Det gick verkligen superba så nu hoppas jag på lite hjälp i morgon så jag kan gå vidare.
 
Det blev en snabbmiddag i kväll, pasta carbonara, och nu väntar en nybakad rock roadcheesecake. Första gången jag bakar detta så det ska bli spännande!

Svängigt väder!

Ni är det snabba vändningar i vädret! I morse var det -13 grader och kylslaget, nu i kväll är det plusgrader och regn!
 
Red i alla fall Clarinett innan jobbet. Vi red ute i snön så hon fick pulsa lite. Sen efter en riktig skitdag på jobbet, stressigt och stökigt, och med rådande väder så fanns det ingen energi till något vettigt. Så hästarna är inne och nu är det chips, dipp och cider framför tv i stället! 

Ridbyxdag igen!

Även i dag har man kunnat rida i ridbyxor, visserligen med långkalsonger under, lyxigt i januari!
 
Började även i dag med Gasper, börjar bli en vana, i dag tömkörde vi. Vi började lite försiktigt med innertömmen direkt i bettet men gick ganska snabbt vidare till vanlig tömsättning. Han är lite tömkörd tidigare men man måste ju ändå börja lite lätt, i dag var mest syftet att få honom att gå först (utan att ha mig före) och med bjudning. Vi gick några varv runt på banan och det gick rätt bra!
 
Sen red jag Szum ute i snön i en av hagarna. Först jobbade vi på stora volter och åttvolt, sen red vi runt hela hagen och galopperade lite. Perfekt eftersom vi inte har kunnat galopperat på hela vintern på grund av underlaget, gäller att passa på när det både är bra fäste, lite motstånd i snön och mjukt att landa om man skulle sitta löst. Avslutade med att rida ut på en pigg Tant som dessutom passade på att drulla bort en sko.
 
På kvällen var jag på ridskolan, på väg dit så stannade jag hos en kund och red en islänning. Ett riktigt roligt pass i mjuk snö! Nu väntar nyponsoppa och glass till kvällsfika och sen ladda inför jobbhelg på Ica!
 
 

Vårvinterkänsla!

Härligt väder i dag med, nästan vårvinterkänsla! 
 
Började med Gasper,  i dag gick både longeringen och uppsittningsövningarna bra. Dessutom "red" jag från marken,  dvs gick bredvid,  styrde och gjorde halter. Så nu börjar det bli dags för uppsittning snart. Gasper är sutten på några enstaka gånger tidigare så helt nytt ät det inte för honom. Sen tog jag in Chokladen,  det blev ett lättsamt jobb för henne i dag. Tog in henne i en box, så fick hon äta lite kraftfoder medan jag borstade henne. Sen lade jag på schabrak, det har vi ju gjort tidigare, och sedan även sadel! Satte inte fast sadeln i dag men la på den två gånger, så nu är vi på god väg med sadelvänjningen.
 
Red Clarinett på banan,.hon börjar bli så rolig och fin att rida så nu är det nog dags att sälja! Sen tömkörde jag Szum i snön och han var jättefin! Efter det lunch-middag innan jag tömkörde Gandalf. På kvällarna blev det tårta eftersom Nisses son tog körkort igår! Nu är alla hästar inne och det blir varma mackor till kvällsfika.
 
Clarinett efter dagens ridning! 

Plusgrader!

Ja ha så var det plusgrader! Måste säga att et svänger fort!
 
Jag började med att longera Gasper. Lade upp det lite annorlunda i dag och började i det svårare varvet, medan vi båda hade energin på topp. Och det var nog ett bra drag för det gick mycket bättre i dag, sen tog vi bara några varv i det lättare varvet innan vi fortsatte med att göra förberedande uppsittningsövningar och pallträning. Sen jobbade jag Chokladen lite, hon fick jobba lite på gården och sedan gick vi ner till boxarna och borstade henne. Förstår inte varför alla hästarna ska börja busa i alla hagar när jag tar ut Chokladen? De måste tycka det är spännade och roligt när hon går ut. Sen in för några snabba mackor innan jag red ut Tant, vi galopperade i snön i skogen och gissa om Tant var nöjd med det?
 
Red Szum sist, på banan. Han började med att vara fokuserad på allt utom mig, han kollade in vad hästarna gjorde i hagarna, om det skulle rasa snö från något träd och annat spännande men sedan skärpe han till sig och då blev han väldigt fin! Tror inte att han har gått så här bra på flera månader! 
 
Skynde mig till Nisse sen för att hinna fota Lemonaden innan det blev mörkt. Det är en som mailat och ville se nya bilder på henne, jag har ju henne på annons. Tyvärr hade solen gått ner men det blev ändå lite fina bilder.  Sen middag, på byn en sväng för att handla, mailade bilderna, tog in hästarna och sen bullbak! 
 
 Dagens bilder:
Lemonaden och hennes kompisar! 
 
Sötast!
 
 
 
Nisse körde hem hö med Sonja 
 
Trött pålle! 
 
Hampus, ardennerhingst.

Förberedande uppsittningsövningar!

Ni som följer bloggen har nog ganska bra koll på vad jag menar med mina förberedande uppsittningsövningar som alla inridningshästar få jobba med, men här kommer en sammanfattning och fördjupning.
 
Dels jobbar jag nästan alla hästar lite från marken. Då har jag dom på liten volt runt mig, de ska göra halt när och där jag ber dom och stå kvar tills jag smackar. Jag vill att de stannar utan att vända sig mot mig (om jag inte ber dom om det), detta som förberedelse dels för uppsittningen (när de ska stå med sidan mot mig) och dels inför skollongeringen där man inte vill att hästarna ska vända sig mot linföraren. Jag backar dom mycket, och fram igen. Detta i båda varv, en bra förberedelse för longering och sedan tömkörning. 
 
Själva förberedande uppsittningsövningarna börjar jag med att stå vid sidan av hästen och dra i stigläder, klappa på sadeln och hästen samt greja med sadelkåporna, stigbyglarna och annat. Självklart från båda sidor och inte alltför försiktigt!
 
Sen är nästa grej att kunna hoppa vid sidan av hästen. Jag lägger då ofta en hand på sadeln och hoppar på stället, också från båda håll. Jag vill att hästen ska stå helt stilla nr jag gör detta men ofta reagerar hästen i början, då får mna hålla på lite tills den acksepterar det, i bland får man hoppa med pchj i bland får man ta det i omgångar, beror lite på läget. Nästa steg sedan är att vifta med armarna vid sadelläget, stora viftningar, när det fungerar på båda sidor så ör det att kunna hoppa och vifta på armarna som gäller.
 
Pallträning ägnar jag mig också åt, jag sitter in alla hästar med pall. Jag har en bra pall som inte hästarna kan fastna i eller göra sig illa på. Första steget här är att hästen ska kunna stå lugnt bredvid pallen, du ska kunna släppa ner pallen vid sidan av hästen och den ska stå kvar. Sen ska du kunna stå på pallen, sparka av skorna på pallen och greja med stiglädren utan att hästen går i väg. När det fungear så kan man hänga lite över hästen, greja med stigbygeln på andra sidan, vifta på armar, prova sätta foten i stigbygeln och lite sånt. När det här fungerar så är nästa steg att hänga på hästen och det är då sällan ett problem.
 
Allt fram till att jag börjar hänga i rörelse gör jag själv, sen har jag hjälp. Jag vill ha hängt på hästen och svängt åt båda håll innan jag sitter upp. Hur mycket man behöver hänga beror på hur spänd hästen är. Innan jag sitter upp så har jag stått i stigbygeln oh sväng med benet och även "råkat" komma åt hästens rumpa med foten. Sen är det ofta helt odramatiskt att sitta upp!
 
Vissa hästar brukar jag även "rida från marken" innan jag börjar rida på dom. Då går jag vid sidan, ungefär vid sadeln, och styr med tyglarna och har ett långt spö att hjälpa till med drivningen. Bra på de hästar som man tror kan var lite bångstyriga att styra uppifrån.
 
Hoppas ni fick lite tips att jobba med!
 
Pallträning med Cadde som var här på inridning för tre år sedan!
 
 

På gång!

Äntligen underbart ridväder och fint underlag!  Nu hoppas jag bara att det håller i sig och att det regnet som det hotats om håller sig borta! Jag vill komma igång på riktigt nu!
 
Efter dagens jobb på Ica så tömkörde jag Clarinett. När jag skulle ta in henne från hagen så hade Chokladen lagt sig och vilat i lösdriften, precis vid dörren,  tror ni att hon flyttade på dig när vi skulle gå ut? Nej då, Clarinett fick åla sig förbi henne för att ta sig ut. Dom är rätt obrydda mina pållar! Skälva tömkörningen gick bra och hon var fin. Sen var det bara att ta in hästarna, och sedan ostkaka till kvälksfika! 

Fantastiska vinter!

I dag har det varit ett fantastiskt vinterväder! Jag har haft förmånen att få vara ute och njutit av det hela dagen, tyvärr frös jag rätt mycket under eftermiddagens lektioner men magiskt vackert har det varit!
 
På förmiddagen började jag med att longera Gasper på banan. Till min stora glädje var underlaget så bra att det nu gick att trava utan skor så vi longerade lite, i ena varvet gick det strålande men inte lika bra i det andra. Men ajg var beredd på det, hade fått förhandsinformation om att ena varvet var svårare, och det är ju rätt vanligt att det är så. Men med lite jobb så ska vi nog få till det med. 
 
Sen red jag Szum, han är ju väldigt lite riden nu så jag var beredd på att han skulle vara spänd. Men han började väldigt bra, jättefin när vi började trava. Sen spände han till och blev laddad men jag lyckades rida ur det, vilket jag ju tycler är så svårt. Jag löste det i dag genom att rida bogen in i skritt och sedan börja trava i det, då blev han ju såklart lite kort i traven (han vill u gärna samla sig och bli kort i stället för att gå fram) men då red jag upp på volten, rätade upp honom så han var rak i haden och red sedan framåt. Då tog han tag i bettet och blev jättefin trots att det var vänster varvet som är svårare och där han gärna dyker och släpper kontakten.
 
Sen åkte jag i väg och hade lektioner, roligt att få komma igång igen, det har ju varit ett ofrivilligt uppehåll på några veckor pga kylan. Underlaget var jättebra och hästarna pigga, men tyvärr frös jag. Sen betalade jag lite räkningar och tog in hästarna innan pizza till sen middag. 
 
 
Försökte fota hur fint det är med snön nu!
I morse innan solen kom fram.
 
Ruset syns knappt bakom snödrivan.
 
 
Mitt på dagen lös solen!
 
Tant och Gasper myser i solen!
 

Slapparlördag!

Det var längesen jag hade en så slö eftermiddag som i dag, men det var jag värd för innan dess hade jag hunnit jobba fem hästar! 
 
Blev lite besviken i morse när det fortfarande var -20 grader när jag vaknade,  men det blev snabbt mildare och när jag var klar med stallsysslorma så var det bara -16 och helt okej ridtemperatur. Jag började med Gaser,  i dag gick vi upp på banan och jobbade där. Ungefär samma jobb som tidigare men lite mer åt longering men bara i skritt. Sen tog jag Chokladen som ju också gör liknande jobb, vi började på banan och gick sedan ner till stallet och jobbade där. Hon blir genast lite spänd när vi kommer ner till boxarna så vi måste jobba på det.
 
Vi det här laget hade Elsie kommit och vi red ut med Gandalf och Clarinett. Clarinett var väldigt pigg men höll sig såklart på mattan, men jag tror det är första gången hon håller jämna steg med Gandalf hela turen utan att bli jättetrött. Sen red jag Tant, vi red upp slingan och red lätta galoppintervaller på den. Är riktigt bra underlag där nu. Avslutade med att tömköra Szum.
 
Sen åkte jag till Nisse, fixade lunch och sedan ägnade vi några timmar åt att titta på tv, i sängen eftersom det var det varmaste rummet. Kan vara så att vi sov lite också,  jag inte så många minuter men andra sov mer. Men vi har varit väldigt trötta ett tag så det var välbehövligt. Nu har jag mockat lite och vi har nattat mina hästar, och nu väntar en äppelpaj i ugnen. Ganska bra lördag!  

Återvinning!

Då var det kallt igen! Förhoppningsvis så går det snart över, enligt prognosen så ska det bli bättre redan i morgon och jag avvaktar med hästaktiviteter tills dess. Har ju varit på Ica hela dagen och nu ska jag strax bege mig ut och ta in hästarna. 
 
Känns verkligen som man kan behöva lite inspiration just nu, men jag hittar inga ideer till att skriva ett inspirerande inlägg så här kommer återvinning på några äldre inlägg:
 
Om varför man tränar för tränare egentligen...
http://nillashast.blogg.se/2015/may/men-varfor-tranar-man-egentligen-ar-det-inte-for-att-bli-battre.html
 
Om rakriktning, felstavat i rubiken men det få ni leva med!
http://nillashast.blogg.se/2014/january/rakriktning-och-utbidlningsskalan.html
 
Om foder och utfodring:
http://nillashast.blogg.se/2013/december/riskerar-vi-att-fodra-ihjal-vara-hastar.html
 
Om hästföretagande.
http://nillashast.blogg.se/2013/august/bli-en-medveten-hastkonsument.html
 
Om att utvecklas som ryttare!
http://nillashast.blogg.se/2013/july/det-finns-bara-en-som-kan-lara-dig-rida.html
 
Nu har ni lite att läsa, jag går ut och tar in hästarna nu!

Effektiv torsdag!

Om det var en lugn dag i går så har det varit mer effektivt i dag!
 
Först Ica på förmiddagen, även där var jag rätt effektiv och hann med både kassapass och omskyltning, sen hem och två snabba mackor innan jag var ute igen! Först plastade jag av en bal till Tant och Gandalf innan jag tog in Gasper. I dag sadlade jag honom direkt och sedan jobbade vi med stopp, start och backningar, dels utanför boxarna men sen gick vi även en sväng ner till vägen och upp på gården, han höll fokus bra och vi börjar hitta varandra lite. Sen tömkörde jag Clarinett på banan, bara i skritt eftersom jag vill sätta igång henne lugnt och försiktigt nu.  Sen hann jag både äta och städa innan jag åkte till ridskolan och några timmars jobb där.
 
 
Gasper på gården!

Lugn onsdag!

Lugn dag i dag, behövs nog det med!
 
Började med Chokladen,  i dag med en annan plan än igår. Jag hade kedja (över nosen) och longerlina, har lösa kedjor som man lätt kan koppla på det grimskaft man vill ha eller som i dag på longerlinan. I stället för att ta ner henne till stallet så gick vi upp på banan, där har hon inte varit förut, vi gjorde en massa halter, tränade att backa och hon fick gå lite på volt runt mig. Och hon gjorde allt exemplariskt, helt utan den kaxighet som var igår!
 
Sen red jag och Elise ut med Tant och Gandalf, in för fika och sedan red jag Szum. Var ju mer än två veckor sedan sist jag red, han har nog spänt sig en del i kylan och det var inte förrän igår han såg riktigt bra ut på töm, innan har han gått och håll sig lite och det gjorde han även när jag red i dag. Sen släppte han lite eftersom och jag avslutade när han kändes bra i traven. 
 
Avslutade med att ta in Gasper,  borsta honom och jobbade honom litegrann vid hand utanför boxarna. Provade även ett par sadlar, jag ska börja med att använda Tants sadel, min Ordo Equester Roma, den tycktes ligga still i skritt i alla fall, den sadeln är suverän för den ligger bra på många hästar och är dessutom skön att rida i. 
 
Resten av dagen var lugn, jag var och handlade,  griljera en skinka, lagade kycklinggryta och tagit in hästarna. Ja jag griljerade skinka! Fick tag på en utgången/kort datum som nu är griljera,  kändes lite konstigt eftersom jag samtidigt plockade ner adventsgrejerna hos Nisse. Lite bakvänt liksom!
 

Tisdag!

I dag började dagen med ett långt morginpass i stallet. Jag hade en del kvar att göra som jag inte hunnit när jag jobbat och sen passade jag på att ta det lite lugnt, tyckte inte det var någon brådska in och jag ville ha lite extra koll på Gasper i hagen. Så förutom de vanliga stallsysslorna så stängslade jag bort några balar, sågade granris till russet och skottade snö. 
 
Efter en onyttig men god frukost bestående av nyponsoppa och rostade mackor så var det dags att jobba hästarna. Först Szum som fick gå i töm, han såg riktig bra ut så nu är det dags att börja rida igen! Sen red jag ut med en överpigg Tant som tycktes höra att jag sa galopp hela tiden! När vi kom tillbaka så var Elise i stallet och jag bestämde mig snabbt för att sätta igång Clarinett igen. Hon skulle ju vila en vecka innan jul men sedan blev det ju blankis och i den veva gjorde hon något i hagen så hon blev svullen i ett ben, sen har det ju mest varit skittråkigt ridväder. I alla fall så skötte sig hon utmärkt och var precis som vanligt att rida fast hon inte gjort något på en månad! Vi skrittade mest i dag men jag är mycket nöjd med henne.
 
Sen var det dags för Chokladen, jag tog in henne, satte fast henne vid stallet och borstade lite men hon var helt rabiat! Slog med frambenen och kastade sig framåt, och kunde inte stå still. Jag bestämde mig för att i stället jobba henne vid hand med lite start och stopp men hon var obstinat och ställde sig på bakbenen, inte bara en gång men eftersom hon missbedömt sin egen förmåga så for hon omkull och det var nog nyttigt för sedan gick hon som ett litet ljus bredvid mig, och det var inga problem att stanna och starta. Men det är verkligen läge att ta tag i henne nu för hon verkar vara i en trotsperiod!
 
Sen kom de och hämtade Spira! De kom hem till Sverige i morse efter sin semester och nu var drt dags för henne att åka hem, lite tråkigt då det verkligen var en häst som tilltalade och passade mig. Sen har jag ätit och tagit in hästarna, och nu har jag inte lust att göra något mer i dag!
 
Gasper i hagen i morse!

Fastsnöad!

I dag har det vräkt ner snö hela dagen! Jag har haft tur och fått gömt mig inne på Ica men det är inte alltid så lätt det med!
 
Jag skulle få en ny häst i dag och samtidigt skulle två åka, Midas och Francesca. Han skulle komma på eftermiddagen men pga av vädret och andra omständigheter så blev klockan nästan kväll, jag hade, som tur var, Nisse som back upp och hjälp. Och det var väl tur, för även om min gård var skottad i morse så var det väldigt mycket snö igen och han fastnade med släpet i min backe. Nu löste det sig ju eftersom Nisse hämtade traktorn, och jag hade ju verkligen inte kunnat göra något åt det, men det är lite jobbigt att sitta i kassan på Ica och inte kunna hjälpa till! Visst är det typiskt att det alltid ska vara skitväder närdet ska komma hästar hit? Mion gård har varit fint skottad och sandad hela vintern utom på juldagen när Spira kom (blankis och regn), igår när russet om och så i kväll...
 
Hästen som har kommit heter Gasper, han är 3,5 år (född på hösten), baskjir och hingst. Han ska ridas in och tränas inför hingstpremiering och bruksprov i vår. Det ska bli väldigt spännande! Han visades i fjol med 40 poäng så det är ingen dålig häst alls, dessutom har han varit helcool i kväll. Han gnäggade någon gång när jag tog in hästarna, men jag tror nog att Gandalf gnäggade mer... Han vrkar cool och obrydd och det är bra.
 
Jag red Spira lite på kvällen, men det var så mycket snö på banan att vi bara red lite lugnt jobb i skritt och trav. Det är inte längsen jag önskade snö till banan och redan är det för mycket, nu har jag beställt skottning och det tror jag kommer bli jättebra!
 
Det här är en väldigt suddig bild på Gasper och hans ägare på premieringen i fjol!

Söndag!

I dag var det äntligen lite bättre temperatur och min bil startade igen, visserligen efter 2 timmar med kupevärmaren under motorhuven.
 
Jag red Spira innan jobbet, vi började rida upp den slinga som jag brukar ha i sommarhagen bakom gästhuset. Brukar trampa upp en slinga där som jag kan rida även de lite stökiga hästarna,  helst ska det vara så mycket snö stt det tar tvärstopp om de hamnar utanför det upptrampade så man kan styra ut dom där om de stökar. Men än så länge är det för lite snö och fortfarande is under på några ställen, men jag och Spira har i dag börjat trampa upp och fast den i alla fall. Blev några varv i skritt och trav i dag och sedan en skrittrunda runt gården.
 
Efter jobbet kom det en häst, ett russ som ska stå uåpstallad i några veckor tills han fått ett mer permanent boende. Sen tömkörde jag Szum på banan, vi tyckte nog båda att det var roligt att komma igång igen efter kylan och nu är underlaget på banan riktigt bra igen. Nu är alla hästar inne och jag väntar på mat,  blir kebabtalkrik för ingen orkade laga något.  Sen middag som vanligt! 

Köldgrader!

I morse fortfarande kallt, -23 grader och min bil startade fortfarande inte. Nu i kväll har det vänt och nu är det bara 14 grader!
 
Efter jobbet så red jag ett dressyrpass med Spira. Hon var lite småbutiker i dag, tittade på allt och skojade till och med till fet med ett litet bocksprång i galoppen. I början var hon väldigt okoncentrerad, men vi jobbade först lite i skritt och sedan med trav på fyrkanten och stora volter och då tog det inte lång stund innan hon var fullt fokuserad på mig och inte ens märkte att hästarna busade i hagarna.  Hon bjöd på en riktigt bra höger galopp,  jag har ju tyckt att galoppen varit lite svår och att hon inte riktigt orkat men i dag var det bättre och den sista galoppen var riktigt bra!
 
Så här ser man ut efter ett dressyrpass i -20 grader! Spira efter dagens ridning!
 

Mer kyla!

Kallt i dag igen, -27 grader i morse och bilen startade inte! Skickade till min granne och frågade om inte hon skulle åka och handla vid 11 tiden, det khade hon inte tänk men om jag behövde skjuts så kunde hon göra det! Väldigt bussigt! Nisse fick hämta mig efter jobbet sen.
 
Väl hemma så ha rjag bara tagit in hästarna, fodrat och vattnat, och såklart eldat. Pratat en omgång med hovisi telefon och vi har massor av ideer nu, om samarbete, hästföretagarnätverk, starta egetkurser för hästföretagare och anant. Får vi se hur mycket som vi går vidare med, tyvärr tar verksamheterna så mycket tid och kraft att man sällan har energi för utveckling och nya ideer. Men det finns i alla fall lite tankar och genast blev det lite mer energi här!

Kallt igen!

Och så var det kallt igen! Jag längtar verkligen till sommaren nu!
 
Det har i alla fall varit en lugn dag. Förmiddagen gick åt till fakturering och annat kontorsjobb, sen red jag Spira på banan. Det gick rätt bra trots kylan, jag höll värmen bra och även om jag könde att det blev jobbigt åt luftrören när jag fick jobba lite mer så fungerade det. Jag hade ett ländtäcke på Spira och hon verklade då inget bekymrad över kylan, hon var som vanligt fin att rida och nu börjar vi hitta timingen i fattningarna också. 
 
Efter ridningen åkte jag en sväng till Nisse, han var i väg och verkade föl så jag var dit och eldade, rastade hundar och tog in några hästar som skulle in tidigare. Sen tillbringade jag kvällen på ridskolan. Jag börjar få lite kläm på hästar och ryttare men det är lite speciellt med ridskola och det kommer ta ett tag innan ajg är inne i det igen.
 
Nu är hästarna inne, det brinner i pannan igen och jag ska fixa mig lite varma mackor. Hå¨ll tummarna att det är lite varmare i morgon, det var -27 uppe på ridskolan i kväll, och att min bil startar när jag ska på Ica!

Hovisdag!

I dag har det varit hovvård som gällt! Vi började hemma med att verka Räkan i garaget, hon är cool och snäll att verka så då kan man vara där inne. Sen var det Chokladens tur att träffa hovis för första gången,  hon är ju verkad innan men då av Nisse, och det blev väl ingen bra början. Det var nog ingen bra dag för henne, hon har ju varit så lugn och snäll när jag har hållit på med henne men i dag var hon som förbytt. Efter att vi verkat en hov så gav vi upp, då hade jag hunnit göra en ordentlig vurpa och det var bara att inse att det bara var mer bråk än nytta. Nu ska jag träna mer med olika situationer och lyfta benen massor till nästa gång. Men jag hoppas såklart att det bara var en dålig dag. 
 
Sen lastade vi Szum och Gandalf och körde till Nisses stall så hovis skulle slippa stå ute i kylan. Vi började med fika, hallonpaj, för det gäller att hålla hovis på rätt humör. Sen skodde hon Gandalf och Szum, och Nisse passade på att sko en ardenner samtidigt när det fanns en skoriktare i stallet. Som avslutning verkades Lemonaden,  och hon skötte sig bättre än sin syster. 
 
Sen var jag så nedkyld, trött och hungrig att jag efter att ha tankat bilen, handlat och ätit inte orkade mer något mer i dag. Nya tag i morgon! 
 
Så här ser Räkan ut i dag! Ganska rund om magen!
 

Har ni märkt...?

Har ni märkt att det börjar bli ljusare på eftermiddagarna? Det märks verkligen av nu! Förut var det mörkt redan vid 15 tiden men i dag var det ljust till i alla fall 16.00. Jag som inte gillar mörkret tycker att det är kanon!
 
Men mest längtar jag till sommaren och den här utsikten! 
 

Energilös!

I dag har jag varit lite seg, kanske kommer efter helgens slit?
 
Efter att ha gjort ett ganska långt race i stallet på morgonen så gick jag in för frukost, och när Elise kom var det bara tt bege sig ut igen för att rida. Vi red ut med Tant och Gandalf, en rätt lugn tur och jag frös lite när vi kom tillbaka. Jag har ju köpt ett nytt anatomiskt nackstycke till Tant, nu är det ju svårt att säga om det berodde på nackstycket eller annat men hon var i alla fall fin att rida, om än pigg!
 
In och värmde mig med te och rostade mackor med kantarellost (jag är verkligen helt tokig i kantarellost!!), sen höll jag värmen bättre och frös inte på eftermiddagen. Jag tömkörde Szum och red Spira på banan, med Spira jobbade jag med skänkelvikning på diagonalerna och med mycket serpentiner och volter. Sen passade jag på att göra lite grejer som blev ogjort i helgen, lagade en hage, spånade upp tjejernas lösdrift, plockade i sadelkammaren och gick igenom de två Ikeakassar med hästgrejer och kläder som jag fick av en kompis i helgerna, så nu har jag massor av ridkläder i vår!
 
In igen och bokförde så nu är hela 2015 klart, vilket könns skönt. Sen middag innan det var dags att tömma hästtransporten på ved, vilket jag ju också hade tänkt göra i helgen, och intag av hästar. Hade egentligen tänkt göra mer i dag men nu räckte inte energin till det, jag hoppas att jag ska komma bättre i fas framöver!

Snö!!

Så i morse staratade äntligen min bil igen! Bara 5 minusgrader så då var den nöjd, och det var ju tur för i dag skulle jag ju på Ica.
 
Efter jobbet kom Alida och vi red ut trots mörker och snö på tvären, med Tant och Spira. Det var två pigga hästar efter vilan under kylan så det blev en rätt bra tur ändå, trots vädret. Härligt med lite snö nu, snart går det snöpulsa pch rida härliga snögalopper igen!
 
 

Väderomslag!

Det blev faktiskt lite bättre igår kväll,  vi blev bortbjudna på mat hos några vänner, och dessutom grymt god mat. Perfekt stekt älgkött, smakrik potatisgratäng och en ljuvlig sås. Det var nog precis vad vi behövde, sen väntade ett par timmars arbete till med hästar och stall så det blev sent innan vi kom i säng. 
 
I morse var det fortfarande lika kallt och min bil startade inte. Lånade Nisses bil som så snällt startar trots kylan. När jag var klar hemma så hjälpte jag Nisse med mockning och allt stök där. Är ju inte så smidigt att mocka när hästarna står inne. Nu i kväll tinade vattnet i stallet men då hade en av kranarna frusit sönder i stället.
 
På eftermiddagen började det toksnöa, och blev betydligt varmare ute. Då passade jag på att åka hem och tömköra Szum och Spira. Det blev ett lätt  jobb för dom för de var rätt spända i kroppen båda två efter kylan speciellt Szum som nog kan behöva jobba lite i töm ett par dagar till för att släppa riktigt i ryggen. 
 
Nu är jag helt slut och det är bara att ladda om inför i morgon. Vad då utvilad efter helgen? 
 
 

Den glamourösa hästlivet på vintern!

Kylan håller i sig, -27 grader i morse, och i dag har det verkligen jävlats! Livet som hästföretagare är inte speciellt glamouröst dagar som denna!
 
Dagen började med att min bil nte startade när jag skulle åka hem till hästarna, den tyckte helt enkelt inte att den ville jobba i dag, satte i motorvärmaren och hoppades på det bästa. Hade inte satt i den på kvällen eftersom jag misstänker att motorvärmaren är trasig och jag ändå inte hade någon kupevämare i bilen (för den är i gästhuset för att hålla värmen där), det hade jag nog rätt i för bilen staratade inte senare heller. I samma veva upptäcker Nisse att han har översvämning i ettav stallen, tre decimeter vatten över hela golvet! Lätt att hålla sig för skratt då!
 
Fick låna hans bil och åkte hem för att släppa ut, fodra, vattna och elda. Sen en sväng upp på byn för att hämta hans arbetare som inte hade skjuts. Väl tillbaka var det bara att skotta vatten och blött spån, som tur var så var det mest borta redan. När det problemet var avhjälpt så var det dags för nästa, inget vatten i det stora stallet. Jag försökte tina med varmvatten (vilket resulterar i att man blir rött blöt, kombinera det med lite höfodring sen så inser ni hur mina kläder ser ut). Det misslyckades och vi insåg att det hade frusit på väg in i stallet, alltså hade värmekabeln lagt av. Åkte och hämtade en annan granne som är elektriker för att se om det gick att lösa problemet. I den vevan fick jag lift hem igen så jag kunde jobba klart hemma.
 
Mer eldning, fodring och vattning, sen mockning, göra höpåsar och ta in ved. Har även börjat plockat ner jul och adventspyntet, vilket varit väldigt lite i år, och myst lite vid datorn. Fast man myser inte så mycket när det bara är 10-11 grader inne! Bara att elda mera!
 
Någon som är sugen på att bli hästföretagare? 

Dags att planera inför treårstestet!

Har du en nybliven treåring? I så fall börjar det bli dags att fundera och planera inför treårstestet!
 
Det känns ännu länge till slutet av maj när treårstestet går av stapeln men tiden går fort och det är bra att börja i tid så det finns möjlighet att ge hästen vila och återhämtning. Det är framförallt löshoppningen och inridningen som det är dags att ta tag i redan nu. 
 
Jag vill helst börja löshoppa hästarna rätt tidigt, gärna redan på våren som två åringar. Då bara lågt och för att de ska lära sig systemet, när de väl har lärt sig hur löshoppningen fungerar behöver man inte hoppa så mycket på slutet. Det är viktigt att hästen kommer till testet och är självsäker, hoppsugen och trygg i situationen, för att uppnå det så tycker jag att man inte ska hoppa för mycket och för högt den sista tiden. Att träna löshoppning och lösgalopp är även ett bra sätt att bygga upp konditionen och balansen i galoppen. 
 
Är inte inridningen påbörjad ännu är det dags att ta tag i det. Även om ridprovet är enkelt så ska man ändå kunna visa hästen i alla gångarter i en okänd miljö, vilket ändå kräver att hästen är lite riden. Ridningen gör även att hästen bygger muskler och styrka inför testet. Och om man börjar inridningen i tid så hinner man med både vilopauser och lite miljöträning innan det är dags, dessutom finns det extra tid om det skulle visa sig att inte inridningen går så smidigt som man tänkt sig. Vi började i god tid med Clarinett i fjol och hon var ju helt okomplicerad att rida in, ändå var det kanske inte tight om tid men lite snårigt att hinna trimma framförallt galoppen som jag ville innan. För hennes del ställde först halkan till det lite, sedan behövdes det en vilopaus när hon blev trött i huvudet och sedan gjorde en hovböld att jag bara hann börja igen innan det blev mer vila. Inga konstigheter och eftersom vi började med henne redan vid jul så fanns tid för ganska mycket vila under våren.
 
Varför ska man då visa sin häst? Jag tycker att det är ett ypperligt mål för den unga hästen, det är en erfarenhet och lärorikt för både häst och ägare och man får en vägledning om sin häst fördelar och brister, och därmed hjälp hur den ska tränas vidare i framtiden. Sen är treårstestet viktigt för aveln, det ger en möjlighet att se hur olika hingstar föräver sig, därför är det viktigt att visa så många hästar som möjligt och inte bara dom som har chans till diplom.
 
Såklart finns det inga garantier när det gäller unga hästar, även om man börjar i tid och gör allt rätt så kan bdet bli tokigt. Kom ihåg Clarinett som busade till det och hade uppvisning i att krypa under plastband, eller Sickan som vi visade för många år sedan som var spänd och inte tog ett enda galoppsprång förutom mellan hindren! Allt kan hända men är hästarna bra förberedda så kommer de ändä hem med en bra erfarenhet och ny rutin som det är omöjligt att få med en treåring på annat sätt. 
 
Känner du dig osäker och vill ha hjälp med förberedelser, visning eller inridning av din treåring? Tveka inte att höra av dig så lägger vi upp en passande plan för din häst! Här kommer treårstestet att gå för halvbloden i Timrå den 28 maj, för ponnyer är det senare på sommaren.
 
Clarinett och jag i Timrå i juni 2015.
 

Stiltje!

Fortfarande kallt så just nu handla det mest om att få allt att fungera. Hästarna vilar och ägnar sig mest åt att äta, nya tag när det blir mildare. I morse kändes det hoppfullt med bara -18 grader och snöfall men nu är de -24 grader igen!
 
 

Kylslaget!

-27 grader i morse, det är inte roligt! Dessutom kallt inne eftersom jag inte hann elda upp värmen tillräckligt igår. Men nu i kväll bara -19 ute och betydligt varmare inne så det känns hoppfullt!
 
I dag jobbade jag på Ica på förmiddagen, sen hem för att elda, äta, fodra och vattna hästar innan ajg åkte till ridskolan. Jag ska ha lektionerna på ridskolan alla torsdag under våren. Det känns både roligt, spännandeoch lite nervöst. Är några år sedan jag jobbade på ridskolan senast och jag har inte alltid trivts när jag har varit på ridskola men nu har det gått några år och jag tror det kommer gå bättre. Idag hade vi lite upptaktsmöte med genomgång av hästar och rutiner, och sedan hade jag två lektioner. Det gick rätt bra och jag tror attdet här kommer bli både bra och roligt!
 
Nu elda lite mer och sedan ladda inför mer Ica i morgon!

Vedmodig!

I morse var det -23 grader och ingen ridtemperatur så jag ställde in förmiddagens lektioner. Eftersom det är kallt så är det bra att ha ved så jag åkte i väg till min far för att hämta ett lass, det är liksom dags att komma på det när det redan blivit kallt...
 
På vägen till pappa stannade jag på Hööks för att dels reklamera skorna jag köpte i höstas som läker in vatten och dels köpa sadeltvål. Nu var det ju även lite rea och ajg hade ju fått ett presentkort av Elise i julklapp så det blev även lite annat. Hade förutom sadeltvålen med mig hundgodis till Nisses hundar, en platta att sätta under nackstycket för att fördea trycket (ska testa på Tant som ju haft problem med nacken), en fleecetröja för halva priset och även ett dressyrschabrak på 50%. Sen räckte inte pengarna eller tiden till något mer.
 
Väl framme hos pappa i O-viken så väntade en massa ved att lasta, jag hade Nisses stora släp som vi fyllde nästan halvvägs upp, Tog kanske en och halv timme i kylan och det var ett ganska tungt lass att dra hem sen, Nu har jag eldat och kastat in en fjärde del av veden, resten tar jag i helgen, och tagit in hästarna. Det är kyligt inne så jag ska hålla mig vaken ett tag till och elda, nu först ska jag göra lite varma mackor. -24 grader här hemma nu, alldeles för kallt!

Kylan är här!

Så kom kylan! Det känns jäkligt jobbigt, det är fortfarande halt och lkasst underlag och även om det inte spelar någon roll när det är för kallt för att rida så hade det känts bttre om hagarna var lite bättre. Jag tycker liksom att ska det vara kallt så ska det vara rejält med snö som isolerar och gör allt mjukare.
 
Men på förmiddagen var det fint, inte så kallt, -13 grader, lätt snöfall och en blek sol. Jag red först Szum på banan, han var laddad och hade problem med underlaget eftersom han inte riktigt kunde trampa broddarna igen om det tunna snölagret. Trots detta gick det riktigt bra att rida, inte lika bra som i lördags på träningen men helt okej. Det är svårare i vänster varvet, där tapapr jag lite bjudning och får honom lätt bakomhand men formen var bättre i dag även om kvaliten på traven var bättre i höger varvet. 
 
Sen red jag ut en sväng med Spira, helt underbart i det fin vädret. Avslutade sedan ridningen med att rida Tant i sommarhagen, där kunde vi göra lie galoppjobb och hon var riktigt fin när vi var klara. När jag kom in hade temperaturen åkt ner till 15 minusgrader, och nu i kväll är det nästan -20. Och kallare lär det bli! Jag har även varit till verkstaden med bilen och fått en ny styrled, eller kanske inte fått för betala fick jag ju. Resten av dagen har ägnats åt inneaktiviteter dvs bokföring! Så även om jag inte gillar det här vädret så är det bra för mitt kontorsjobb, två tredjedelar klart inför nästa momsredovisnng och dit är det ju över en månad!
 
Nu ska jag gå utoch ta in hästarna och görta lite små förberedelserinför kylan, sätta upp lite filtar i dörrarna och så är det nog någon häst som vill ha täcke eller byta täcke. Bara att bita i hop och klä på sig!

Magisk ridning!

I kväll var det verkligen magiskt att rida! -14 grader, gnistrande nysnö och en häst som var som smör, då är det inte bara roligt att rida utan helt fantastiskt!
 
Annars tillbringades dagen på Ica. När jag kom hem så började jag med ett mindre projekt att bryta mig in i källaren under gästhuset, dörren hade frusit fast och jag behövde in där för att kunna dra ur en kontakt till en sladd som var trasig och därmed gjorde att säkringarna gick. Jag börjar bli proffs på att byta säkringar, är det inte bilen så är det i huset. Det gick i alla fall smidigt att ta sig in där så nu är säkringen bytt, känns bra att ha frostvakten igång nu när det ska bli kallt i veckan. 
 
Sen red jag Spira och det var hon som bjöd på denna fantastiska känsla. Hon var fin direkt närjag började rida och hon var verkligen som smör i munnen. Vi jobbade med bogen in och att kunna lossa henne med lite framåttänk. Visserligen försvann lite av magin när vi kom till galoppen, äntligen var underlaget så pass bra att jag vågade mig på lite fattningar i alla fall och där tog det ett tag innan vi hittade varann men det kommer nog det med. Guldstjärna får hon i kväll i alla fall!

Kabelklämma!

Uppe med tuppen i morse och släppte ut hästar och åkte med Traffe på träning. Tyvärr blev mina farhågor bekräftade, han är inte fräsch. Jag har ju tyckt att han sett bra ut på töm, men då på det underlag som är här nu, men att han har varit knepig i ridningen. I dag var han bättre att rida direkt vid uppsittning men jag behövde inte trava många varv för att konstatera att han är knackig. ändå bra at få magkänslan bekräftad, att ha testat honom på ett bra underlag och Sara har ju sett honom tidigare och såg direkt att han inte var okej, och jag kände det också tydligt.
 
På hemvägen stannade jag och hade några lektioner så det var eftermiddag och nästan mörkt innan ajg var hemma igen. Resten av dagen har jag inte gjort mycket, mest frusit då jag blev kall under lektionerna. Kan nog ha gjort mig förtjänt av en lugn dag. Fick för övrigt reda på varför lyset dog på släpet igår, kabeln från kontakten till lysena var avnött! Den satt nämligen klämd i dragstången, ett tillverkningsfel! Tycker att det bara är något strul med transporterna, ingen kvalitet alls!
 
 

Ljuslös!

Hade en lugn förmiddag i dag, efter att hästarna var ute och stallet fiat så ägnade jag tid att rensa och städa mitt kylskåp, mycket behövligt, och sedsn krattade jag ute, plockade plast och sågade ner ett dött syrenträd. Sånt där småpyssel som är svårt att hinna med. Sen kom de och hämtade hem fjordingen som varit installad här en månad. När de hade åkt så longerade jag Spira lite ute i sommarhagen.
 
Sen packade jag in Szum i transporten och åkte på träning. Det gick faktiskt över förväntan! När jag skrittade fram så var han både istadig och okoncentrerad men på själva träningen var han som vanligt och vi jobbade mycket med att få upp nacken och fram nosen på honom. Jag är väldigt nöjd med tanke på allt strul som varit.
 
På väg hem tappade jag lyset på transporten, som tur var inte så långt hemifrån men ändå. Så när Szum var ombytt och utsläppt och de andra hästarna intagna, transporten mockad och Szums grejer utbytta mot Traffes så var det bara att börja byta säkring. Såklart fungeade det inte så bra utan säklringarna gick direkt, då vi inte kunde hitta problemet så var det bara att åka och byta transport. Så nu är vi äntligen redo för ny träning i morgon! Nu är jag så trött att ögonen går isär och i morgon är det tidig avfärd så nu är det bara att sova som gäller! 
 
Spira efter longeringen! 

Nyårsdagen!

Hade en lugn och skön nyårsafton igår. Vi åt middag, jag, Nisse (grannen ) och Marie (en kompis). Vi åt ryggbiff och kalvstek, till det potatis, sötpotatis och polkabetor i ugn! Efter vi ätit åkte jag och Marie för att först ta in mina hästar och sedan kolla till där hennes häst bor, under tiden tog Nisse in sina hästar. Sen väntade efterrätt med kladdkaka, jordgubbar och grädde. Vi tittade lite på de fyrverkrier som var, inte speciellt mycket här ute i skogen och ännu mindre hos mig, innan vi åkte och kollade till mina hästar en extra gång.
 
I morse red jag Traffe innan jobbet, sen några stackars timmar på Ica, och när jag kom hem fick jag besök av en kompis som bor söderut så vi träffas bara några gånger per år. Vi red ut en sväng med Tant och Spira. Det blev en lugn sväng med mycket prat i mörkret, är ju så svårt att prata när man travar i tants tempo! Sen hade jag lite annat stök för mig så det blev ett sent ridpass på Szum sen. Att rida honom sent, i mörker och blåst när jag har tankekaos i hjärnan och ridsjälvförtroendet är i botten är som gjort för att misslyckas men i dag levererade han verkligen! Så här fin har han inte känts sen det frös och blev hårt!  Precis vad jag behövde i kväll!

RSS 2.0