Vintertid!

Jag har verkligen jobbigt med mörkret så här års och när man ställer om till vintertid är det ju rent konkret kört och det gör mig både trött och deprimerad, fast det var jag ju redan innan!
 
På morgonen i dag så red jag Chokladen, hon börjar verkligen kännas bra nu, i dag trots att det var ett tag sedan jag red. Hon gick i töm sist och det var innan Ulrika och innan hovslagaren. Sedan repeterade jag pallträningen med Zayats, inget nytt i dag eftersom det förhoppningsvis blir mycket nytt nästa gång. Men jag kan kliva upp i stigbygeln från pallen, trots att det i dag stod en hästtransport vid stallet. Tror att hon är redo för att börja hängas och sittas på!
 
Sedan i väg på lektioner, i dag var det en hel hög som red! Jag hämtade även upp min lagade töm, och fick prata lite sadlar vilket alltid är roligt, innan jag åkte hem och gjorde mat. Träffade Linda i stallet när jag nattade dom så hon hängde med på kaffe och så blev det ändå en ganska sen kväll, trots vintertid!
 

Livad dressyrträning!

Jag är alltid lika förvirrad första morgonen när man ställt om klockan, vad är klockan egentligen?
 
Jag är ju inte helt pigg, och igår morse var det ganska segt och jag insåg att skulle jag orka med dressyrträning på eftermiddagen så måste jag ta det lite lugnt innan. Så jag tog Wasabi och Grå i töm bara innan jag åkte och hämtade transporten jag skulle låna. Där hade jag två lektioner innan jag åkte tillbaka till stallet och gjorde i ordning Clarinett, och så åkte vi till Östersund. 
 
Redan när jag sadlade Clarinett ute på parkeringen insåg jag att hon inte var på humör för dressyrträning. Hon var ofokuserad på mig, försökte hänga med andra hästar som gick förbi och kunde inte stå still. Tog på halsremmen för jag insåg att den kan behövas. Men när vi började värma upp inne i ridhuset kändes det ändå ganska bra, kanske att hon var lite spänd men inte så farligt mycket. Jag sa till Sara som jag red för att hon inte var lika mycket riden och tränad som sist men är jag började trav jobbet så tyckte hon ändå att Clarinett såg fin ut och inte alls orden, blev dock annat när vi kom till galoppen!
 
Jag fattade höger galopp och det blev bakutsprång och hon drog ner huvudet direkt! Tog i stället vänster först, fick fatta i lite större trav med längre hals, vänster galopp blev riktigt bra! Men i höger var det svårt att få till det, varje gång Sara smackade i min hörsnäcka så kastade sig Clarinett i luften! Tre gånger så pass ordentligt att jag höll på åka av, Clarinett är expert på att göra en 180graders sväng som är svår att hänga med på och jag har ju åkt av henne många gånger när hon gjort så, glad att jag satt kvar nu. Blev inte så mycket höger galopp utan mest fattningar, men fått lite råd om hur jag ska jobba galoppen överlag nu, lite uppmaningar om hur jag ska rätta till sitsen och så ska vi jobba med lösgjordheten, verkar fattas lite där...
 
Kom hem sent, klockan var strax efter 21 när jag var klar i stallet, och då har jag inte städad ur transporten än utan tänkte göra det i dag. Jobbigt att köra nu när det är mörkt, och jag tycker att det är långt. Nu är det ny dag med en massa lektioner, så för att orka med dom kommer det inte bli så mycket hästjobb här hemma i dag heller tyvärr. 
 
Grå efter sitt töm jobb!
 
Clarinett innan träningen, ser ni att hon ser lite busig och ofokuserad ut? 

Halvdålig och halvbra!

Halvsjuk och går liksom på halvfart, så klart blir det mesta bara halvbra då!
 
Jobbigt att jobba i dag, fredag och dessutom lite halvdålig, tänkte nästan g hem efter lunch men det blev bättre. Såklart var jag trött när jag kom hem, blev thaisoppa till middag och sen stallet.
 
Tog Zayats som fick fortsätta förbereda sig för uppsittning, i kväll var vi utanför boxarna och jobbade. Nyttigt att kunna arbeta på olika ställen och det är ju faktiskt där jag ska sitta upp sen. Förutom pallträningen där jag kom så långt att hänga över henne från pallen och lägga vikt i en stigbygel, så började jag med att rida från marken. Dvs att jag går bredvid och startar, stannar och styr, det har jag stor nytta av sedan när jag börjar rida.
 
Red även Clarinett som fick gå dressyr som uppladdning inför träning, vi ör båda lite frustrerade så lite hjälp behövs nog!
 
Nu försöka sova och hoppas på att vara piggare i morgon! 

Höstregn!

Det är ju ingen mening att försöka planera, mina dagar blir ju ändå inte som jag tänkt!
 
Morgonen började med att jag läste ett mystiskt inlägg på Facebook från Nisses granne om en stegrande häst, Nisse hittade då ett mess om att det var för många hästar i en hage. Vi anade oråd men ute verkade allt lugnt och inga gnäggningar hade hörts, vi närmare kontroll saknades dock två hingstar som gått i hagen längst bort. Vi åkte och kollade runt byn, men inga hästar och inte så mycket spår heller, men till slut så hittade vi dom vid ett ödehus som ligger granne. Jag ledde hem dom genom skogen, skogsmaskinerna hade kört sönder skogsvägen så det var meterdjupa spår med lera.. Det var ingen lätt skogspromenad men vi kom fram trots att ardennern helst ville ha vilopaus med jämna mellanrum!
 
När jag kom igång hos mig var planen först två hästar innan Ulrika skulle komma, och sen en när jag pysslat med en massa annat. Plockade fram Wasabis grejer och fångade henne, men hon vägrade gå i leran i hagen. Jag bestämde mig för att göra ett nytt insläpp, vilket jag funderat länge på, så släppte henne och hämtade handtag. Tittade på telefonen för att ha koll att det fortfarande var gott om tid, då hade Ulrika skickat att hon kom tidigare och var där om en halvtimme!
 
Jag gjorde en ny ingång men Wasabi fick vara kvar och i stället fick Chokladen komma in och träffa Ulrika igen. Hon var mycket mjukare och jämnare än sist, och i stället för att vara stökig och sur så tyckte hon att det var skönt! Även Dajmen fick massage för första gången och hon gillade det verkligen! Ulrika tycker att jag ska massera henne lite nu innan jag börjar på med ridningen eftersom hon är spänd och trycker upp ryggen lite. Ska bli spännande att se om det gör någon skillnad. Grå fick sist laser på sitt ben som hon vrickade.
 
När Ulrika åkt så red jag och Linda ut med Clarinett och Bea. Det hade börjat regna ganska rejält och när vi kom tillbaka var jag blöt och kall. Planen var att ta fler hästar men kombinationen blöt och kall ryttare och blöta, kalla hästar kändes sådär. Tog i stället paus för att torka kläder, bli varm, laga mat och äta, innan jag åkte i väg på lektioner. Regn så här sent på hösten är inte roligt, kallt och blött, jag är dessutom lite förkyld och det är inte bra att vara plaskblöt då. Förhoppningsvis hinner jag hästarna någon annan dag!
 
Humle och Fräsen har tagit paus i skogen på väg hem! 
 

Nytt rekord!

Slagit ett nytt rekord i dag, tror nämligen inte att jag haft åtta stycken tvåor på bilbesiktningen förut! Jag har haft många men det här är nog det mesta!
 
Jag började morgonen i stallet, och med Zayats. Sadel på i dag, longerade, gjorde förberedande uppsittningsövningar och tränade på att stå vid pallen! Sen tog jag Grå i töm, hennes svullnad på kotan är borta sedan många dagar och hon såg även bra ut på töm! Dags att komma igång igen!
 
Sen var det ju den där besiktningen, en del fel visste jag om, en del var skitgrejer och några större saker. Men egentligen inget väsentligt fel som påverkar framtiden, som rost eller liknande så det är bara att fixa felen. Åkte efter besiktningen direkt till jobbet.
 
Efter jobbet så delade jag och Nisse på en färsk pizza från affären, ingen av oss var så hungriga. Sedan till stallet och så var det dags för att sitta upp på Zippin, i fredags var hon ju galet spänd och jag fick sitta av. Vet inte om hon blev lite skrämd då eller bara kom på något, för även i dag var hon spänd. Hon ville inte stå vid pallen ville inte riktigt släppa upp mig i sadeln. Men jag tog det bara lugnt och gjorde om tills det blev bra. Många uppsittningar senare så kändes det bra igen, jag skrittade lite på banan och hon kändes som vanligt. Så fick det bli i dag, hoppas på att hon fortsätter kännas som vanligt framöver.
 
Tråkigt nog håller en ridbanelampa på att slockna, en dog ju redan förra vintern så drt är nog dags att byta igen, dessa höll inte alls lika länge som de första jag hade. Mer utgifter, mer som jag behöver hjälp med! Känns som att det är sånt hela tiden!
 
I väntan på att få ut balar så fodrade jag stona i morse och Wasabi fick ett levande foderbord då mycket hamnade på Clarinetts rumpa!
 
Klart att man måste kolla in pallen! 

Knäckt!

Igår fick bilen soppatorsk, i kväll fick jag det... 
 
Vi har haft hovslagaren här i dag, vilket tar mycket energi av mig. Först körde vi Clarinett, Chokladen, Wasabi och Bea till Nisses stall. Där skoddes Bea, Clarinett och Wasabi, Chokladen verkades och dessutom ytterligare två hästar. Det gick väldigt bra men tog ju såklart en stund, vi fikade såklart också. 
 
Jag gjorde lunch, bandspagetti och köttfärssås innan vi körde hem hästarna igen. Sedan följde Linda med mig när jag hade två lektioner i andra änden av byn, en yngre tjej som red två pass på två olika ponnyer. Tillbaka i stallet igen så tog jag Zippin i töm och sen red Linda dressyrträning.
 
Sen packade jag in vinterdäcken i bilen och åkte till grannen och fick hjälp med att byta däck. Nattade hästarna, gjorde varma mackor och sen somnade jag på soffan. Jag var verkligen helt knäckt när jag kom från stallet, så där så att det känns som att jag aldrig mer kommer orka med mina hästar och mitt liv. Inte så ofta som jag känner så, oftast bara när jag är sjuk så nu hoppas jag att jag inte håller på att bli sjuk utan bara är trött! 

Soppatorsk!

Inte nog med att priset på bränslet höjts, det är ju så utblandat att bilarna drar mer vilket jag insåg i dag!
 
Den här måndagen började lite knackigt, jag hade ställt klockan en halvtimme fel så det blev lite stressigt. Men jag hann tömköra Zayats i skogskanten. Ledde henne där ett varv först innan jag tömkörde, hon styrde så lätt runt träden och vi tömkörde även ner till gården. Då ville hon stanna vid hagarna men var ganska lättövertalad att gå vidare, mycket nöjd med henne i dag!
 
På väg till jobbet stannade bilen, soppatorsk! Min mätare är inte att lita på så jag kör på trip mätaren i stället, men bilen har tydligen dragit betydligt mer än vanligt, jag skyller på det nya bränslet som är utblandat. Nisse kom och räddade mig, vi åkte upp på byn och fyllde en dunk och sen tog jag mig på jobbet. Väl där skulle jag bara ta wn halv kopp kaffe innan jag började men gör så att varubilenr där, en timme tidigare än normalt. Inger var förberett så det var bara att skynda sig ner och dra igång! Resten av dagen blev lugnare, om än mer än en vanlig måndag då det var lönedag.
 
Efter jobbet åt vi risgrynsgröt till middag och jag tog sen Chokladen i töm. Nu hoppas jag på en bättre start på morgondagen!
 
Zayats i skogskanten 
 
Hon tycks undra vad vi håller på med, men. Visst är hon söt och gullig? 

Fruset och frustrerad!

Det går inte att komma i från att hästarna blir som vi tränar dom. För mig som har svårt att hinna med alla så märker jag direkt när jag ridit de för lite. Skulle även behöva träna mer och oftare för tränare, ibland skulle jag önska att det fanns fler som mig, som åker hem till ekipagen i ur och skur och har träningar, och som dessutom har pris så alla har råd. 
 
Första gången för i höst som ridbanan är frusen i morse. Jag longerade Zippin och red Wasabi, Wasabi var inte helt nöjd med underlaget men att skritta runt med sin matte på ryggen och styras gick bra. Tror nog hon minns bättre vad vi gjorde i våras än jag gör!
 
När jag kom hem från jobbet var det folk på fika men jag gjorde mat och bjöd på också. Sen åkte jag och red Clarinett, red dressyr och jag har ju inte alls samma magiska känsla på henne nu som jag hade i somras. Men det är ju egentligen inte så konstigt, hon har gått lite sista veckorna, det är lerigt i hagen så de rör sig lite, pälsbyte och dessutom har hon lite jobbigt med luftrören nu på hösten. Så inte så konstigt att det inte känns fantastiskt varje gång, men jag blir ju frustrerad ändå. Nästa helg ska vi på träning, jag tror verkligen att det behövs.
 
Sen paketerade vi kött, det jag började med igår, så nu är frysen överfull! Avslutade kvällen med saltlakritsglass, en dusch och så fastnade jag i en serie. Nu ska jag försöka sova, fullt ös i morgon igen!
 
Dagens enda bild, Wasabis sadel. 

Vacker morgon!

Sa jag inte att det skulle bli fint väder i helgen eftersom jag jobbar? Igår var det ju sol och fint, morgonen var magisk och sen var jagpå jobbet tills det var dags för solen att gå ner...
 
Tömkörde i alla fall Zayats på morgonen innan jobbet, hon är tömkörd innan men det blir ju annat upplägg och annan utrustning här men det gick väldigt bra. Vi måste jobba lite på precisionen i styrningen men det kommer!
 
Efter jobbet åkte jag direkt i väg och hade två träningar, sen nattade jag hästarna direkt. Vi gjorde en sen middag och sen packade jag köttfärs, Nisse hade styckat igår efter oktoberjakten. Nu ny dag med jobb och med hästarna!
 
Zayats i töm igår morse!
 
Magiskt vackert! 

Fredagshets!

Fredag igen och på jobbet märks det inte längre att det är en pandemi, massor av folk och trängsel. Det är ju lite både och måste jag säga, vissa saker var ändå rätt bra under pandemin, som att man höll avstånd...
 
Jag började hemma i morse med att tömköra Dajmen. Höll inte på att kunna fånga henne då jag hade smörjt Grås ben med kylgele och händerna luktade av den. Men jag lyckades lura henne. Efter Dajmen skulle jag rida Zippin, men hon var riktigt spänd när jag suttit upp och sköt lite rygg, jag bestämde mig snabbt för att sitta av! Då var hon ändå longerad innan men jag misstänker att hon spänt sig i hagen när hon varit utan täcke i kombination med att munkpepparn hon äter är slut, hon var spänd i ryggen men hon blir även lite knepig när hon inte äter munkpeppar. Dock har hon bara varit så här pass spänd vi ett eller ett par tillfällen innan. Longerade lite till och släppte sedan ut henne med täcke.
 
På jobbet var det då väldigt mycket folk och försäljning. Efter jobb och middag red jag Lycka, vi fortsätter träna på servostyrningen som faktiskt börjar bli bättre, däremot behöver konditionen på både häst och ryttare bättras, båda blev trötta efter tre galoppfattningar!
 
I morgon väntar mer jobb, såklart! Som vanligt!
 
 

Fast i leran!

Jag är väldigt less på leran och blötan nu, var så nära att ramla och fastna i geggan flera gånger igår!
 
Det tog en stund innan jag kom igång med hästarna igår, dels fick vi besök och dels gjorde jag ett ryck med den vinterhagen som jag håller på med. Den ska ju delvis få lite annorlunda dragning och delen är klar nu, nu fattas att byta ut dåliga stolpar och sätta upp en tredje tråd i resten av hagen. Jag vill helst inte släppa dom i den hagen innan det fryst på för den kommer bli lerig och söndertrampad direkt, och då sen knagglig och ojämn.
 
När jag kom igång med hästarna var Zayats först ut, hon fick repetera det vi gjorde dagen innan. Så longering med sadel, denna gång med båda stigbyglarna nere, och började dessutom med lite förberedande uppsittningsövningar genom att dra i stigbyglarna, hoppa och vifta med armarna. Hon såg lite skeptisk ut...
 
Sedan red jag Chokladen, som var fin, och sen Wasabi som det är dags att komma igång med ridningen på igen. Jag har suttit på henne två gånger sen maj tror jag, igår skrittade vi lite på banan, mest en massa start och stopp. Hon var direkt väldigt fokuserad och intresserad av Lycka och Zayats som står i hagen bredvid banan, misstänkte att hon var brunstig och mycket riktigt så kissade hon när vi var klara! Sedan red jag ut med Clarinett innan det blev middagspaus.
 
När jag skulle göra kvällspasset i stallet så regnade det! Lite oväntat och väldigt onödigt! Jag tog i alla fall Lemonaden i töm och sen hjälpte jag Linda att rida Szum. Han såg väldigt fin ut, och det kändes han ju också när jag red honom dagen innan. Hoppas på att kunna hålla igång honom lite nu och så funderar jag på att sätta ut en annons på honom. Vi får se men det vore nog bra.
 
Så avslutade vi kvällen med fika, Linda hade bullar med sig och jag gjorde äppelpaj, och läste fel på matskedar och deciliter, tog 2 dl mjölk i stället för 2 matskedar! Försökte givetvis att lägga till mer havregryn men den blev lite lös.. Fast helt okej smak! Nu väntar jobbhelg på Ica, så i helgen blir det nog bra väder för det brukar vara det på mina jobbhelger!
 
Zayats efter jobb!
 
Hon är lite rolig för hon måste kolla allt jag gör, här kollar hon stigbygeln efter att jag har varit och ryckt i den!
 
Wasabi spanar in de snygga brudarna i hagen bredvid! 

Väderkontraster!

Vilka väderkontraster! Från gårdagens snö, via regn i morse till sol och värme på eftermiddagen! Och sjukt mycket dimma i kväll...
 
Jag tog det lugnt på förmiddagen, det var ju ändå bara blött och äckligt. När jag kom igång med hästarna var planen att ta Grå först men hon var varm och svullen i en kota, så blev spolning och kylning för henne och i stället tog jag Dajmen i töm. Sedan longerade jag Zayats med sadel, hon har ju haft sadel innan men var ändå lite skeptisk. Inte så att hon gjorde något men hon såg lite tveksam ut och stampade lite med bakbenet, det jag har insett att hon gör när hon är lite spänd, frustrerad eller inte förstår. Jag hade stigbyglarna fastsatta, jag är noga med det på unghästarna i början att stigbyglarna faktiskt sitter fast så de inte ramlar ner i ett kritiskt läge och kanske skrämmer en redan skrämd häst mer. Sen när de är mer vana är det ju inte samma fara, så jag drar inte bara upp dom utan ser till att de sitter fast. Med Zayats i dag tog jag ner en stigbygeln i longeringen, kändes som det räckte i dag för henne.
 
Sen red jag Szum, han var lite sur i början men solen som hade tittat fram smälte nig honom med för han blev fin sedan. Avslutade med att rida Zippin som fick jobba med böjningen och med att ha en innersida. Sedan gjorde jag spaghetti och, en något för stark, köttfärssås till middag. Nisse var i väg och idkollade hästar och på ett möte så det var bara jag som åt.
 
Sen i väg och tömkörde en ponny och hade ett par lektioner. Nattade mina och Nisses hästar och än har inte Nisse kommit hem, det är ju rejäl dimma så tar tid att köra. Själv ska jag nog försöka sova nu!
 
Dajmen på den väldigt blöta banan!
 
Zayats med sadel!
 
Här ser man hur jag brukar fästa stigbyglarna
 
Szums öron och ofriserade man i solen! 

Första snön!

Så kom första snön! Det var flingor i luften en dag förra veckan men igår la sig snön för första gången för i vinter! Som vanligt är jag inte beredd och har massor kvar att göra, men det brukar bli fart efter första snön kommer.
 
Det var kallt och krispigt på morgonen, jag tog Zippin i töm och red Clarinett i skogen. När jag sedan tog Chokladen på samma tur började flingorna att dala, och när vi kom tillbaka var det redan vitt på marken! Jag red även Lycka lite på banan, travade bommar och jobbade med servostyrningen.
 
Sen skulle jag hjälpa Nisse att köra hem de två sista hästarna från betet, är ju slut på bete nu även om det finns gräs kvar. Ettåringen var lite skeptisk först till att bli fångad, och sen var den äldre hästen, ett sto som är i hyrt, lite skeptisk till att bli lastad och drog två gånger med mig så jag tappade henne. Till slut kom de hem och då blev det snabba bud att göra pizza och äta innan jag åkte i väg på ett par blöta och kalla lektioner, plus en häst som jag tömkörde.
 
När jag kom hem på kvällen så bakade jag tekakor med vetekli, det blev sent men väldigt gott kvällsfika med varma tekakor och ost. I dag är snön borta och det vräker ner regn, väntar med att rida tills regnandet lugnat sig!
 
Snöflingor i luften i början av min och Chokladens ridtur.
 
Vitt på marken när vi kom tillbaka!
 
Lycka efter avsittning!
 
Så här mycket snö var det på Nisses gård på eftermiddagen! Nu är det borta och bara blött! 

Fullmåne!

I dag på morgonen är det - 6 grader och fruset, men igår var det sådär lagom fruset både på morgonen och kvällen. Så pass att hagarna blir lite lättare att gå i, men att ridbanan fortfarande är bra att rida på!
 
Sol igår och jag jobbade såklart. Jag longerade Zayats på morgonen, hon gick raka spåret ner till stallet utan tveksamheter (första dagen tog det nästan 10 minuter), stod fint uppbunden och gjorde sedan en bra longering! Bra start på veckan! Med henne är planen och målet denna vecka att longera med sadel, börja på lite smått med förberedande uppsittningsövningar och även tömköra. Hon har haft sadel och är tömkörd sedan tidigare men det är ju lite annat upplägg och annan utrustning här.
 
Efter jobbet, och snabb middag, så red jag Grå. Hon har ju vilat och det är mer än två veckor sedan jag satt på henne sist. Trodde att hon skulle vara tjafsigare men hon kändes jättefin så har nog tagit vilan bra.
 
Nu ny dag och i dag kommer nog vädret vara en utmaning, hur stor utmaning kommer att visa sig!
 
Med Grå i lampans sken! 

Bortblåst dag!

Den här dagen blåste bort! Och jag kämpar med motivation och ork, just nu känns det tungt!
 
Det blåste rejält på förmiddagen, mina vattenbaljor flög runt och hästarna var som popcorn i hagarna. Jag la ner planen på att rida, jag tog Wasabi i töm och longerade Dajmen. Wasabi är ganska duktig på att fokusera på arbetet trots att hon hoppar och studsar i hanteringen.
 
Planen var också ett gäng lektioner på eftermiddagen, ovanligt många ridande för att vara nu, men hemma hos mig blåste det ju stormbyar så jag skickade och frågade några av de ridande hir det var hos dom. Det var blandade svar men vi bestämde oss för att ställa in till slut. Inte helt lätt att bestämma, speciellt när man inte är på rätt plats. Sen fick vi ångra det då det på eftermiddagen inte blåste så mycket där vi skulle vara, men det är ju inte så lätt att veta innan. Jag förordar ju ridning i alla väder men blåst är svårt, vissa hästar blir spända, hinder blåser ner och som ridlärare hörs man inte.
 
Jag började i stället med den vinterhagen som jag rev tidigare i höstas, den ska delvis få ny dragning, byta ut stolpar och tråd, plus en tredje tråd eftersom Lemonaden ska gå där. Dessutom lagade jag ett täcke och tittade på världscupen i hoppning, och gjorde mat. 
 
Efter hoppningen på tvn hade blåsten lugnat ner sig lite hos mig med och jag red dressyr på Clarinett och longerade Lemonaden. Nattade mina och Nisses hästar, och gjorde sedan ett ryck med Nisses papper. Tycker att jag haft en tråkig helg, inte gjort något vettigt och inte så mycket roligt heller. Men det var nog bra med ett par lugna dagar egentligen, jag är ganska stressad och less just nu. Över att de inte kommer och hämtar Zippin, att det är lite lektioner, att jag inte hinner med mina hästar och att det inte blir några pengar! Och less på leran och blötan såklart! Vilket deppigt inlägg detta blev... 
 
Wasabi, och jag har matchat tömmen med schabraket. Jag saknar verkligen mina tömmar, jag hoppas att de snart är lagade 
 
 

Omväxlande!

Lugn dag idag, hade egentligen stora planer på att rida en massa men energin finns inte just nu! Vädret har varit omväxlande, ena stunden sol och fint, nästa stormvindar och regn! 
 
Jag började med att longera Zayats, hon var jätteduktig med tanke på att det är något som hon troligen aldrig gjort eller väldigt lite, däremot är hon tömkörd i skritt. Jag kunde longera henne i trav i båda varv. Just nu känns det som ett större projekt att leda ner henne till stallet än att jobba henne, men även det kommer ge sig.
 
Sen jobbade jag Grå och Szum i töm, och red ut Clarinett. Det märktes på Clarinett att hon gått lite den här veckan, och i kombination med blåsten, hennes energi var lika omväxlande som vädret, bland annat så kastade hon sig i väg när reflextäcket blåste upp på rumpan...
 
Gjorde sen god middag, stekte upp torsdagens rester av kött ihop med champinjoner, bacon, kantareller, paprika och grädde, och så ris till, det blev riktigt gott. Gjorde ett litet ryck i stallet på kvällen med att longera Zippin och natta dom. Hjälpte Nisse rulla in en bal i en hage och sen glass till kvällsfika. 
 
Zayats longeras! 

Eftergift i innersidan!

Snöflingor inblandat i regnet i dag! Jag är så less på regn så snö skulle faktiskt kännas bättre även om det blir blött av det med...
 
Varit på Ica i dag så sluppit regnet, när jag slutade så var det uppehåll men blåste i stället. Jag var trött, vet inte om det är mörkret eller om jag ändå är lite sjuk men väldigt trött. Planen var att ta Szum men varken vädret eller orken talade för det, men lite ridsugen var jag och dessutom har ryggen protesteratlite när jag gått mycket och inte ridit på några dagar. Kände dock att jag ville ha en lättsam och rolig häst.
 
Red Chokladen, hon var jättefin och rolig, precis som jag hade hoppats på! Hon har ju varit sned sen hon var unghäst och alltid tryckt mot innerskänkeln i höger varv, såklart har hon blivit bättre men inte bra. Men i dag hände det, jag fick för första gången känslan av att hon blev eftergiven i innersidan! Med ett lätt tränga de tygeltag kunde jag börja och ställa henne i innersidan och rida inte bara en utan flera bra hörnpasseringar! Så roligt!
 
Sen lite chips och dipp framför tvn och nu är jag ännu tröttare! 

Årets sista löshoppning!

Troligen sista löshoppningsdagen här hemma är avklarad, och det var ju inte helt utan dramatik. Som vanligt alltså!
 
I morse regnade det, jag tog Clarinett och Chokladen i töm och började bygga löshoppningsbanan. Mitt på dagen kom både Linda och en tjej som hade med sig två ponnyer som skulle löshoppa. Vi byggde klart och sedan började vi med att löshoppa Bea. Mitt i löshoppningen blev det oroligt i hagarna, en häst kom lös, så vi lagade hage och jag gjorde även en liten omflyttning mitt i allt innan vi fortsatte.
 
Sen löshoppade vi ponnyerna, den ena är hoppad uppsuttet och hoppade med jättefin teknik och spänst. Den andra var en grön unghäst som hade fullt upp med att hålla reda på vilket håll han skulle åt, han hade innan i dag aldrig gått över en bom så han har nog lite att smälta i kväll! Först ut av mina hästar var Grå, hon har vilat två veckor och var verkligen laddad! Dajmen var lite ofokuserad och gick inte till hoppningen riktigt som hon brukar.
 
Sen tog vi fikapaus, efter fikat var det Wasabis tur. Hon tycker ju fortfarande bäst om att visa upp sin fina trav men hoppar glatt i alla fall. Sedan var det Zayats tur att testa på, hon fattade ganska snabbt att man skulle springa i gången även om hon föredrog trav framför galopp. När vi satte upp ett hinder förstod hon först inte hur hon skulle hoppa men på tredje försöket fick hon till ett bra språng. Men vid det laget var det fullt i hennes huvud och hon bestämde sig för att det var nog, hon drog ut från banan och in i sin hage! När vi byggt upp banans staket igen och lagat hagen ledde jag henne ett par varv i löshoppningsringen som ett bra avslut.
 
Lycka kom verkligen ihåg löshoppningen sen sist, hon var laddad och hoppade verkligen glatt och villigt! Sist ut var Zippin men efter ett par varv över hindren där hon var väldigt ofokuserad så hoppade hon ut genom staketet och då gav vi upp! Som sagt ett ganska blandat resultat för dagen, men flera av hästarna har nya erfarenheter och de har haft roligt.
 
Vi åkte och gjorde mat, potatisgratäng med fransyska av älg och kantarellsås! Jag blev sjukt trött så jag och Nisse nattade hästarna och nu ska jag försöka se filmen om Elisa som gått på tvn i kväll. I morgon Ica och om inte lugnare så annorlunda fart i alla fall!
 
Grå!
 
Dajmen i full fart!
 
Dajmen!
 
Wasabi!
Filmer finns på min Instagram, Nillashast

Frost!

Minusgrader och frost i morse, otroligt vackert och för en kort stund längtade jag nästan till vintern. Dock var den tanken kort!
 
I morse tog jag Wasabi i töm, hon börjar hitta balansen i galoppen och var riktigt fin! Sedan tog jag Zayats till stallet för första gången, inte helt okomplicerat då det nog tog längre tid att gå ner till stallet än vi sedan jobbade på banan. I dag gjorde vi förberedande jobb för longering, hon fick skritta på liten volt runt mig och träna start och stopp. Själva jobbet gick betydligt bättre än att gå ner till stallet, men det kommer nog det med!
 
Ica-jobb och efter jobbet hade jag och Linda stora ambitioner att rida ut i mörkret. Men all energi rannav oss då vi var trötta och sega, i stället red Linda lite barbacka på Bea och jag jobbade Zippin i töm. Nu sova igen, är verkligen trött nu!
 
Wasabi i höstsolen!
 
 
 
Nisses kattunge hittade en korg som han givetvis var tvungen att lägga sig i! Han är verkligen gullig! 

Veterinärmorgon!

Effektiv förmiddag, ganska oeffektiv resten av dagen...
 
Uppe med tuppen då veterinären skulle komma tidigt, vaccinerade Clarinett, Grå, Lemonaden och Zayats. Det tog en dryg kvart sen var veterinären på väg till nästa. Jag red Chokladen, som det börjar lossna på i galoppjobbet igen, och Lycka som jag galopperade för första gången, hon kan ju vara galopperade tidigare men inte på banan. Szum tog jag i töm, med longerlinor som tömmar, och då regnade det rejält på tvären! Blev less och gav upp för stunden men hann knappt från gården innan solen sken! Sen fortsatte det så hela eftermiddagen, först sol sen regn och sen sol igen!
 
Jag och Nisse åkte och köpte hönsmat och spån, och åt. Liten micropaus och sedan kvällspasset i stallet. Sanna ska hjälpa mig med Dajmen och hennes inridning, kan inte säga att det gick så bra i dag! Longerade, jag satt upp ett par gånger och det gick bra. Dajmen är ju väldigt mycket en mattehäst, men Sanna hade försökt bli kompis med henne innan. Hon skulle prova sitta upp och jag höll i, men när Sanna satte sig så for Dajmen i väg och Sanba åkte av. Inte bra! Jag kunde efter sitta upp utan problem och Sanna kunde stå i stigbygeln, vi har minst sagt lite att jobba med!
 
Efter det red Linda en hopplektion och så avslutade vi med fika, och äntligen saffransbullar! Kanske lite tidigt, men gott! Jag tycker att jag inte fått något gjort i dag, jag är väldigt less nu. Less på leran och regnet, på att inte ha pengar, att det är lite lektioner nu och framförallt på att Zippin fortfarande är kvar fast jag sagt 1 oktober som senast dag att hämta henne. Jag hinner och orkar inte med! 
 
Chokladen på banan 
 
Flickorna gillar inte heller regn... 

Lång arbetsdag!

Lång arbetsdag igår, trött i dag så börjar nog bli gammal.. 
 
På morgonen så longerade jag Zippin, och sen tog jag upp Zayats på banan. Vi gick runt och tittade lite, gjorde några halter och gick över bommar. Känns som att vi kommer bli kompisar!
 
Ica-jobb hela dagen och sen personalmöte direkt efter. Jag smet lite tidigare från mötet, men klockan var ändå 21.00 innan jag var i stallet. När jag höll på där kom bönderna på byn och körde balar åt mig, det blev en del prat och lite stök så det tog  en timme innan jag var klar i stallet. Kokade ägg och gjorde mackor till kvällsfika innan dagen var helt förbi. 

Söndagsteori!

Intensiva dagar avlöser varandra!
 
Igår morse så började jag med att byta lampa på bilen, skulle ju ha bytt båda men var lite stressad så det blev en nu först. Sedan hann jag rida både Zippin och Clarinett innan jobbet. Zippin lufsade jag runt lite på banan, och Clarinett gick ett kort men intensivt pass med mycket galoppjobb.
 
Efter jobbet så gjorde jag snabb mat och sedan åkte jag och Linda till Liden och en av mina elever. Där skulle jag ha teorikurs med rubriken: Att bygga från grunden - vad är grundridning och varför är den så viktig? Vi blev bjudna på fantastiskt fika, bubbel, ost och kex, själva kursen gick också bra. Sedan hem och fodrade, och sedan gick jag och la mig direkt!
 
Äntligen en bild på Zayats som kom i fredags. Tycker ni att hon ser ut att vara fotad i underläge så beror det på att jag fotade från ryggen på Clarinett! 

Saknar de ljusa kvällarna!

Åh vad jag saknar vårens och sommarens ljusa kvällar! Jag hinner ingenting nu och är så trött på kvällarna!
 
Innan jobbet igår så longerade jag Zippin, hon behöver ju röra på sig när hon står inne så mycket. Efter jobbet gjorde jag pastagratäng och hjälpte Nisse bära ut madrasser som hundarna haft som bädd. Sen kom Linda och vi hann rida ut med Bea och Lycka innan det var helt kolsvart. Sedan skulle jag rida Chokladen men i mörkret såg jag inte att Wasabi smög ut bakom. Som tur var kom Linda till undsättning men hann vara lite stök innan vi fick in henne i hagen igen, lerigt i ingången och alla kompisar som stod och trängdes, Wasabi är ju lägst i rang också. Hann bli lite stressad när hon gick ner till vägen, en svar häst med en svartklädd människa bakom kändes inte rätt i mörkret! Men hon vände vid vägen som tur var!
 
Gick ändå bra att rida Chokladen, det småtjafset som varit har börjat släppa och hon är pigg och framåt! Var nog fällningen som spökade ihop med att Ulrika släppt på en del spänningar. Så trött när jag kom hem på kvällen, skulle byta lampor på bilen men orkade inte men lyckades i alla fall planera dagens teori lite. Nu är det dags att dra igång den här dagen!
 
 

Fredag!

Stöket i mitt liv fortsätter, det är ju alltid något som jäklas!
 
Igår morse longerade jag Zippin och red Szum. När jag höll på borsta Szum efter så ni en hästtransport och en ny häst! Det är en basjkir som heter Zayats som ska vara här på inridning. Hon undrade nog vart hon hamnat och det var lite tveksamma steg ut till hagen, tror att hon behöver några dagar att landa nu.
 
När vi sedan skulle åka vidare till Nisse för att hästägaren hade även med ett golv till honom så gick hans bil sönder! Så jäkla onödigt! Jag körde efter honom upp på byns verkstad men det slutade med att han fick ta bärgare! Själv åkte jag på jobbet!
 
Efter jobbet så var jag först och tömkörde en ponny innan jag nattade hästarna och sen åkte och åt tacos! Vid det laget hade de andra hunnit äta klart men det fanns kvar till mig. Var nog bra med mat i alla fall men blev ingen sen kväll för jag hade varit trött hela dagen.
 
 

Energitjuv!

Jag är så trött, less och vill bara ge upp allt, inte alls likt mig!
 
Dagen började bra med frukost och koll när Nisses uppfödning Rollcat gick Breeders. Sen gick det utför! Zippin rymde och var inte alls snäll att fånga, satte henne på box och det har varit ett jäkla liv på gården sen. Hon är min största energi -tjuv just nu, oron för om och när hon ska åka hem, vilket hon ju skulle ha gjort redan innan oktober, egentligen redan i somras. En annan stor energi-tjuv nu är bristen på pengar, fattar inte hur jag kan jobba så här mycket och ändå knappt ha råd att tanka bilen! Sen all lera och blöta är också en riktigt tjuv av energi!
 
Ni förstår att det inte blivit mycket gjort i dag, trots sol och värme har humöret varit i botten och ingen ork. Jag plockade i alla fall ner den beteshagen jag hållt på med. Longerade Dajmen och repeterade uppsittning, skulle rida Wasabi men tyckte att det var för oroligt på gården och att jag var i obalans så longerade henne inspänd i stället, avslutade i stallet med att rida ut Clarinett.
 
Åt rester av soppan sedan igår och sen i väg på lektioner. Fick besked att Zippin ska hämtas i början av veckan, kändes lite lättare men resten hänger fortfarande över mig. Så trött, behöver pepp!
 
Från Clarinetts tur! 

När ska det sluta regna?

När ska det sluta regna?
 
Ytterligare en dag med regn, redan innan låg hagarna under vatten så det sista som behövdes var mer regn! Blev less så det inte fanns energi att göra något i regnet igår!
 
Jag fixade hagen där den häst som kommer i morgon ska stå, egentligen var det meningen att Zippin skulle åka innan den här hästen kommer men de har inte hämtat hem henne. Vill bara ha en häst på utbildning i höst för att hinna och orka med, men lite roligt med en ny häst att jobba med. Så hoppas jag att de hämtar Zippin, hon har ju varit här väldigt länge (1,5 år) och utvecklingen står stilla just nu, självklart kommer hon att utvecklas mer på sikt men det är jobb som ägaren själv kan göra. Jag tyckte faktiskt att hon skulle åka hem redan när jag bröt armen men de hade inte möjlighet att hämta henne då.
 
Blev ganska mycket pyssel inne och många koppar kaffe, jag sydde ihop ett täcke och planerade teorikursen jag ska ha i helgen. Temat är: Att bygga från grunden - vad är grundridning och varför är den så viktig? Jag tycker att det låter intressant men det är i vanlig ordning få anmälda.
 
På eftermiddagen var det en lucka när det regnade lite mindre så jag passade på att rida Chokladen, hon var faktiskt riktigt fin. Sen gjorde jag köttfärssoppa, Linda kom också och åt. Vi nattade hästarna, drack kaffe och sedan var den regndagen förbi. Nu hoppas jag på bättre väder framöver så det blir lite mer gjort!
 
 

En solig höstdag!

Efter regn kommer sol, och sen ännu mer regn... Riktigt fint, och varmt, höstväder igår men i dag regnar det igen! Bil verkligen inte ha mer regn nu!!!
 
Jag började igår med lite fix, tog hem transporten som stod kvar nere på betet. Bakluckan gick ju sönder där och sedan fick den stå kvar för att ha grejer i, men nu står den hemma och skäms i stället. Sedan red jag, för Zippin som inte alls var på humör så vi red runt träd i skogen. Jag red även Szum, Lycka och sist ut Clarinett som fick skritta i skogen och sedan några minuter på banan med travi låg form och galopp i lätt sits.
 
Hjälpte Nisse att flytta en häst, gjorde pizza, åt och sedan i väg på några lektioner. Avslutade hemma med dressyrträning för Linda. I dag ska det regna och det känns tungt... Ska försöka få lite gjort i alla fall, men jag är less på regn och blöta nu!
 
Morgontrött Baloo som sovit på plasthögen! 
 
Mycket löv i skogen nu, här med Zippin 
 
Szum efter ridning! 
 
Sol i skogen med Clarinett! 
 

Kanelbullens dag!

Igår var det kanelbullens dag och på Ica luktade det bullar hela dagen! Det är ganska jobbigt, speciellt när man är hungrig....
 
Det är verkligen galet blött och lerigt hemma, hoppas att det tokar upp lite innan det fryser nu! Jag longerade Lemonaden på morgonen, bara så hon skulle få rasta av sig lite. Sen på jobbet var vi vanlig ordning lite personal, jag börjar bli rätt less på det...
 
Efter jobbet åkte jag och longerade en travhäst som nog aldrig blivit longerade förut, sen nattade jag hästarna och avslutade kvällen med kanelbulle och saft!
 
Här ser man lite hur blött det är! Lemonaden och Szum igår morse! 
 

Katastrofväder!

Vilket jäkla skitväder! I dag är det inte roligt att ha häst, ännu mindre roligt att ha gården full av dom...
 
Morgonen började ju med att det inte blev någon sovmorgon då två hästar ramlat ur hagen hos Nisse. Jag gjorde ett ryck i stallet på förmiddagen när det inte hade börjat regna så mycket än, blåste dock redan rätt ordentligt. Jag longerade Zippin, red Chokladen och longerade Dajmen, med Dajmen testade jag en annan padd under sadeln som verkar bli bättre. Tanken är att ta upp inridningen med henne nu i höst igen.
 
Sen hjälpte jag Nisse att köra hem sina två kvigor från betet innan jag åkte och lämnade igen transporten jag lånat. Där blev det lite surr och jag beställde jultidningar innan jag åkte hem och gjorde mat. Entrecote av älg, kokt potatis och sås med kantareller som Linda plockat. Det var jättegott, och dessutom hade jag bakat en sockerkaka till kaffet sen.
 
Hela eftermiddagen har det regnat och blåst, det var ju redan blött innan och nu är det katastrof. Känns som att hela gården ligger under vatten, jag kände mig helt knäckt och gråtfärdig när jag nattade hästarna. Det är äckligt blött och lerigt, allt foder trampas ner och frågan är om hagarna överhuvudtaget kommer stå upp i morgon?
 
Sadel test på Dajmen!
 
Dajmen!
 
Nisses kattunge Gottfrid verkar inte lida av vädret, men jag är less på regn nu! 

Tävlingsdag!

Som jag skrev i fredags, anledningen till att jag inte tävlar så mycket längre är att prestationen ligger mest i att ta sig till tävlingen, då även igår!
 
När jag skulle koppla på den lånade transporten på morgonen var det inget lyse på den, Nisse hade ju haft den till Dalarna på torsdagen och då fungerade allt. Och när vi höll på att greja så stod jag helt plötsligt med bilens  släpvagskontakt i handen! Ringde och strök mig från tävlingen, men när jag skulle koppla från släpet såg jag att stiften i kontakten satt kvar och jag bestämde mig för att testa och otroligt nog lös släpet!
 
Hann ringa och ångra strykningen och skyndade mig till stallet. Kom i väg, det regnade hela vägen till Sundsvall men var uppehåll där! Framridningen var en katastrof, banorna var som gegga och vi red fram på en del av parkeringen, trångt och hårt för Clarinett som inte har bakskor så fick henne inte att släppa riktigt. Kom in på banan och hon blev jättespänd! Ville knappt gå fram och skyggade för allt, vilket ju är anledningen till att jag egentligen inte vill tävla inne.
 
Vi började programmet spänt, men det blev bättre efter att jag glömt en volt och fått felridning. Galoppen satt trots att hon var spänd och stod emot, men jag glömde programmet en gång till, blev inte felridning men konstig väg. Red ett annat program än jag brukar och det var tydligen för svårt för mig att hålla reda på! Känns ändå bra att jag kunde rida i galoppen, den blev lite hastig men kändes inte lång. 55% känns okej under förutsättningarna, nu ska vi träna i vinter. Känns som att det finns mycket att ta fram, men ändå nöjd att jag gjort några starter och att det känns som hon nu går att rida på banan.
 
När jag kom hem så longerade jag Wasabi, hon hade sett halt ut när de körde balar på fredagen men nu var hon fräsch. Men med ett rejält bitmärke i sadelstaden så hon får vila från utrustning några dagar. Sen orkade jag inget mer. Nisse gjorde ugnspannkaka till middag och jag åkte bara och nattade hästarna sen.
 
I morse skulle jag ha sovmorgon men Nisse vaknade tidigt av att hundarna skällde, och mycket riktigt var drt två hästar som ramlat ut ur hagen. 
 
Innan avfärd!
 
Blöta flickor, när ska det sluta regna? 

Förberedelser!

Det finns anledningar till att jag egentligen inte tävlar längre, eller till varför jag slutade eftersom jag håller på att börja igen... Det är ju lite så att jag egentligen inte har förutsättningarna att tävla, jag har egentligen inte råd och det är svårt med fokus på tävlingen när det känns som en hel prestation att bara ta sig till tävlingen... Det är jobbigt att det alltid blir sent på kvällen innan, mycket strul som ska fixas och man är trött, less och irriterad innan man är klar, precis så var det i kväll!
 
Jag har ju jobbat i dag såklart, som vanligt på fredagar är man trött efter jobbet. Men jag hade riktigt högt tempo, gjorde snabb mat och kastade mig i väg till stallet. Där hade Linda Szum klar och jag hjälpte henne att rida honom. Sedan red jag Clarinett, planen var att trimma inför tävlingen och rida lite programdelar. Men jag har inte fått igång lyset på banan än så det var nästan mörkt när vi red, så blev inte så mycket programdelar ridet då jag inte såg överallt. Försökte rida in tryck i henne men tyckte att jag tappade lite lösgjordhet så fick avsluta med att försöka hitta den också. Inte helt lätt att hitta rätt känsla i mörkret, med shortchaps där dragkedjan åker ner efter några varv, och så hade jag lagt paddar under kåpan som också höll på ramla av, dessutom har jag tagit ett kort spö i stället för dressyrspöet. Det sista lyckades jag med och upptäckte det inte förrän jag ridit i typ 10 minuter och börjat rida fram!
 
Efter ridning, packning och nattning av hästar så packade jag in däck i bilen och åkte till Sanna med sambo. Ett av mina bakdäck var sjukt slitet så jag fick hjälp att byta det och det andra bakdäcket. Precis sånt HR man inte vill hålla på med kvällen före tävling, men det gick ju smidigt med bra hjälp!
 
Det ska bli en spännande tävling i morgon. Den skulle vara ute, vilket var anledningen till att jag anmälde mig eftersom jag är orolig för att Clarinett ska bli tittig inne. Men banan låg under vatten och de flyttade in tävlingen, men då ligger framridningen under vatten i stället! Så blir intressant att se hur det går att rida fram! Nytt program också så det blir också intressant. Nu sova och ladda om!
 
Nu kommer bilderna sen igår:
Grå på banan!
 
Wasabi i närbild!
 
Clarinett och Bea, likisarna i täcken i samma färg! 

Sista september!

Igår gick det inte att komma in på bloggen så gör ett nytt försök nu. 
 
Det var lite segt igår, duggregn hela dagen och inget riktigt ljus. Jag tog ner en del av sista beteshagen, red Zippin och Grå. Båda två var lite småsur, Grå bara i början och jättefin sen, men jag tänker att hon ska få en vecka vila. Zippin var ändå bättre än i början av veckan, men blev riktigt sur när jag skulle försöka galoppera, det var inte hennes plan för dagen. 
 
Sedan longerade jag Wasabi och repeterade lite uppsittning, hon tror nog att hennes matte glömt bort att hon har ridit på henne. Hon tycks anse att det är dags att rida riktigt snart! Linda kom och vi red ut med Clarinett och Bea, mycket trav och galopp men Clarinett blev inte ens svettig, hon tar ju inte ut sig i onödan!
 
Middag och i väg på lektioner, och åkte och lämnade in tömmen som gick sönder för lagning. När jag kom hem och hade nattat hästarna så registrerade jag in Nisses hästar på jordbruksverket, så nu är det gjort. Sent kom Nisse hem med hingstarna, så det var lite segt att komma upp i morse!
 
Bilder verkar inte gå att ladda upp, får bli senare! 

RSS 2.0