Kalla dagar!

Om jag tycker att det är kallt? JA! Om jag känner mig bekymrad över att kylan ska hålla i sig mer än en vecka till? JA....
 
I morse var det - 24 grader när jag tog en lätt överladdad Clarinett i töm innan jobbet. Kombinationen kyla och älgar som stryker runt knuten kan få vilken häst som helst att tagga till...
 
Efter jobbet och mat så fick även Grå gå lite i töm, och även hon var rätt laddad och busig! När vi var klara visade termometern - 25.8, mankan hålla sig för skratt! Nu är det bara att ladda för en ny dag på Ica och en dag till med kyla!
 
Clarinett i soluppgången i morse!
 
 
Så fint! Fint väder och fin häst!
 
 
 
 

Blåslagen!

Inte nog med att jag igår gjorde illa knäet, handen och blev trampad på foten, så lyckades jag i dag halka och åka kana nerför trappen när jag gick ut från jobbet! Nu är typ hela jag blåslagen!
 
I morse var det - 23 grader och jag longerade Dajmen innan jobbet. Efter jobbet, min lilla åktur nerför trappan och middag, så tog jag Lemonaden i töm och sen körde jag balar med bilen. Det gick rätt bra, så brudarna fick en bal och så körde jag upp en bal till Szums hage och ställt utanför. Min stackars bil får jobba hårt när alla traktorer är trasiga! Nu i kväll är det bara -18 och jag hoppas att det inte är kallare i morgon!
 
Lemonaden i kväll! 

Istiden är här!

Kylan kom givetvis, ser ut som att den ska stanna över nästa helg!
 
I morse - 22 och det blev inget hästjobb innan Ica. Givetvis kollades dom, och vattnades, Grå fick sitt extra täcke och lite sånt men ingen träning. Efter jobbet så var det lite varmare, - 20, och jag tog Zippin i töm. Får leva med att det blir lite mindre gjort just nu.
 
Lyckades i stället ramla och slå knäet, och sen trampade en av Nisses ardennrar mig på foten när jag hjälpte honom ta in dom, dessutom mosade jag handen på dagen på Ica när jag drog en frysvagn, så det var kanske lika bra att jag inte försökte med något mer avancerat? Jag måste leva med att det inte blir så mycket gjort just nu när istiden ska hänga över oss ett tag!
 
Zippin i kväll, snö och - 20 grader 

Månljus!

Så glad att prognosen hade fel om dagens väder, skulle bli 20-25 grader i dag men 10 grader i morse så har kunnat jobba hästarna idag med! Dock verkar kylan vara på väg in nu...
 
Efter att ha mockat den sista lösdriften så red jag. Först ut var Grå som fick gå på slingan. Hon var väldigt spänd första varven, och blev rätt stark när jag travade men det kommer vara ett bra ställe att jobba med galoppen på henne när hon är lite mer avslappnad där och det är lite mer hoptrampat. Red sedan Chokladen som precis som sist fick börja med att trampa ett par varv på den mindre slingan bredvid banan och sen red vi på banan. Det börjar bli lite mer ridbart på banan så man kan dressyr lite och inte bara snöpulsa. Chokladen var pigg och busig i dag med, galoppförsöken blev mest bocksprång och skutt, men bara vi får jobba lite ska vi nog vara tillbaka där vi var, hon är väldigt pigg i alla fall! Även Clarinett fick gå lite dressyr och jobba med mycket fattningarna.
 
Med Wasabi gjorde jag som sist, longerade lite och sen red lite på banan och checkade av start och stopp, jobbade även med "powerwalk" att hon skulle skritta ordentligt framåt. Sen hem och gjorde rotsaker i ugn, gulbetor, rödbetor och morötter, och pepparbiff med chilibea till det, så gott! Bakade även en äppelkaka och bokförde lite innan jag gjorde nästa ryck i stallet.
 
Det hann bli rätt sent innan jag gjorde kvällspasset i stallet, då fick Szum jobba i töm. Han var så gullig när jag kom upp på banan, när jag höll på dra gjorden så gnäggade han, vilket han ju inte brukar göra, när jag kollade så stod Grå vid staketet precis bredvid. Szum och Grå gick ihop för ett par år sedan och har hela tiden haft ett speciellt band till varandra. Grå var inte lika gullig för hon tittade på Szum medan han jobbade några varv sen lessnade hon och gick i väg...
 
Häftigt månljus i kväll, nästan som dagsljus! Jag hade glömt pannlampan men det gjorde inget för jag såg ändå! Nu är det bara att ladda för kyla och helgjobb. Tyvärr ser det ut att bli kallt hela helgen och hela nästa vecka också!!! 
 
Drömmigt vackert när jag och Grå var ute i dag!
 
Chokladen efter sitt ridpass!
 
I prinsessa gen är det röda täcken som gäller nu! Grå, Dajmen och Clarinett!
 
Wasabi! 

Vintersol!

I morse var det kallt, och prognosen visar riktigt kallt i nästan en vecka till. Jag ställde in lektionerna för det var ännu kallare dit jag skulle och jag trodde att det skulle fortsätta vara kallt, men nu i kväll var det ju betydligt mildare än i morse! Lite surt, men jag vet ju inte hur kallt det var dit jag skulle, men ändå...
 
Jag började i alla fall med att köra in balar i alla hagar med bilen. Såklart jävlades det en del och en buckla på bilen fick jag betala med. Sen mockade jag två av lösdrifterna och redan här var jag slut sen! Men red i alla fall Clarinett på slingan, den behöver fortfarande trampas ihop mer för att bli riktigt bra så vi får rida mer. Sen Lemonaden som jag inte ridit sedan nyårsdagen, longerade lite och red på banan, och det gick så himla bra! Kunde trava en massa och hon kändes avspänd och fin. Tog även Dajmen som det var ännu längre sedan jag satt på, longerade och skrittade lite uppsuttet vilket kändes bra tills jag satt av, då blev hon rädd och jag fick sedan sitta upp och av lite för att träna.
 
Sen dgs för middag, och jag gjorde baconlindad kyckling med potatisgratäng, så gott! Kvällspasset i stallet så träffades jag och Linda, och red. Paula var också där en stund och hjälpte mig att fånga Zippin, som jag sedan först longerade och sen red. Var längesen sist jag red, hon började med att sparka bakut flera gånger men sen skötte hon sig!
 
Nu sovdags, undrar om det är kallt i morgon?
 
Sol och vissa måste jobba medan andra står och äter... Från Clarinetts rygg! 
 
Innan avsittning från Clarinett. 
 
Och här gick solen ner, från Lemonaden! 
 
 
 
 

Nu kommer kylan igen!

Så fint vinterväder igår, men såklart kom kylan med det och nu ska det vara runt 20 grader kallt i en vecka igen... Jag som vill rida en massa tycker att det känns jobbigt... - 19 grader igår kväll. 
 
Igår förmiddag passade jag i alla fall på att jobba lite hästar. Först Grå som fick gå i töm, sen Chokladen som jag red och som var väldigt pigg och busig! Hon fick börja med att pulsa upp det lilla spåret utanför banan och sedan lite travjobb på banan. De första varven gick mest ut på att hon skulle försöka dra ner huvudet och småskutta. Sist tog jag Wasabi, longerade lite och red sedan några varv på banan och checkade av start och stopp.
 
Sen ombyte och så åkte jag och Nisse till Sollefteå. Jag skulle till tandläkaren på undersökning, Nisse skulle hämta ut sitt pass, jag hämtade mina vinterridstövlar som fått nya dragkedjor och vi handlade foder och spån. Stannade och åt på hemvägen och en snabbsväng på Ica innan stängning, sen en kopp kaffe och kvällspasset i stallet. Jag tömkörde Zippin, hon har ju haft lite vila nu igen, först var hon ju lite ofräsch vid jul och sen har det ju dels varit svårt att fånga henne och så sista veckan har ju vädret ställt till det. Får se om jag lyckas få igång henne nu. Hon blir mycket trevligare när hon får jobba lite men det är ju inte helt lätt när det inte går att fånga henne. 
 
Nu ny dag, kallt och vi får e om det blir några lektioner i kväll, känns inte så!
 
Grå i töm i solen!
 
Utsikt från Chokladen som pulsar i snön!
 
Vår skugga!
 
Wasabi är egentligen jättefin men ser sällan normal ut på bild, samma sak igår..
 
Och på tal om hästar som ser tokiga ut så fick jag en väldigt gullig bild på Zippin igår som hänger på Szum!
 
Och Zippin på kvällspasset sen
 

Halvsnödagen!

Igår var halvsnödagen, nu har hälften av vinterns snö kommit! Bara att ladda för mer snöskottning..
 
Peppar, peppar så höll sig hästarna inne igår, nu hoppas jag att det håller i sig! Jag tömkörde Szum innan jobbet, men efter jobbet så tog all anspänning med hästarna i helgen och gårdagens jobb ut sitt och jag orkade inte göra något. Inte så konstigt när man kommer hem från jobbet 18.45 heller...
 
Nu ny dag, nya tag och lite kallare igen. - 15 grader! 

Idiothästar!

Mina hästar har varit helt galna i helgen, dom är rätt billiga efter att ha sprängt hagen ett flertal gånger och bara sprungit runt som idioter!
 
I morse var stona ute, dom var inte alls intresserade av att bli infångade utan galopperade bara i väg i snön när jag visade mig. Men det räckte att ruska på en kraftfoderhink för att lura in dom i hagen igen. När ordningen var återställd, vatten uppfyllt och jag hade börjat skotta fram skottkärran under takraset så tog jag spaden och stegen upp till stona lösdrift med intentionen att skotta taket. Men jag tog mig inte upp till att börja med, stegen sjönk i snön och jag kom inte över kanten. Men skottade det jag mådde från stegen. Såg att hästarna sprang lite när jag höll på men tänkte att de ger sig nog snart. Men nästa gång jag kollade var bara Grå kvar i hagen!!
 
Ner från stegen och hittade hästarna i Wasabi och Beas hage (från en hage till en annan). När jag kom dit så kom Grå springandes nästan samtidigt, hon var ju dock på utsidan hagen och när hon tagit sig upp på vägen, efter att nästan ha fastnat i plogkanten, så var ju resten av brudarna tvungna att springa ut till henne, rakt genom ingången. Då såg jag sju hästar galoppera bort på vägen och höll på bryta ihop! Ringde Nisse som dock inte hann komma i tid eftersom hans bil frusit ihop. Jag han sätta mig i min bil och starta den när hela gänget kom tillbaka i full galopp, Bea i täten just då och misstänker att hon velat få hem dom, hon är inte lika äventyslysten som vissa andra!
 
Fick precis in de sista i rätt hage när först Paula och hennes man kom med två höbalar och sen Nisse kom med sin isiga bil. Där någonstans lade sig lugnet på gården, i alla fall tillfälligt. Någon avskottning av taket blir det inte just nu. Istället så red jag Chokladen och trampade upp slingan. Sen kom Paula tillbaka och vi red ut med Juliette och Clarinett. Vi red på en skottad väg så lite omväxling på underlag än djupsnö som vi rider i annars. Avslutade stallpasset med att jobba Lemonaden i töm.
 
Det blev hamburgare till middag och sen lite bokföring innan kvällspasset i stallet. Då tog jag Dajmen i töm, och när jag skulle släppa ut henne blev jag väldigt paff eftersom hagen var tom igen!!! De hade ju precis kommit ut och inte hunnit ställa till med så mycket så gick ganska snabbt att få ordning ändå. Tog dessutom av täcket av två, Lemonaden har fått sina tentakler och så rullade jag i väg balen lite. Det stora problemet är nog att det blir trångt runt balen och när Lemonaden blir jagad så kastar hon sig genom tråden, och sen hänger resten med. Finns ingen anledning att rymma, de har mat och det är ström på tråden, men flera av dom är brunstiga och de blir lätt knäpp då. Till detta älgspår runt hela gården. Men jag hoppas verkligen att dom håller sig nu, idiothästar!!!
 
I morse när jag försökte fånga brudarna och de plumsade i väg i djupsnön i stället!
 
Pigga öron på Chokladen på slingan!
 
Så här såg det ut stor del av ridturen, Clarinett var rätt trött efter att ha sprungit runt i snön på rymmen medan Juliette hade bråttom. 
 
Juliette! 
 
Magiskt med all snö! 
 
Lemonaden! 
 
Dajmen i kväll! 
 
 
 
 

Takskottning!

Jag hade en vision om att Ida en massa i helgen, bokföra och mysa, men riktigt så blev det inte.... 
 
Sista veckornas väder har ju satt sina spår och bara för att vädret var bättre igår så var inte allt löst... Gårdagen började med lite kaos i hagarna och med hästarna. Paula hjälpe mig reda upp det och sedan började jag skotta fram gödselstacken. När jag höll på med det såg jag att takraset från huset hade slagit sönder ytterkanten på taket på uteboxarna. Och när jag hade studerat taket lite mer så insåg jag att det behövde skottas! Det är mycket snö och tung snö, och även om det är ett rejält tak med självbärande plåt så syntes det att det var rejäl belastning på det.
 
Så jag klättrade upp på taket och skottade av det. Tungt var det! Snön är tung och boxarna är ju 12*3 meter plus att staket är utskjutande så det var rätt mycket att skotta. Jag var helt slut efter men bestämde mig ändå för att rida Grå. Hon fick pulsa lite snö, trampa upp en lite stig utanför banan och sen trava lite på banan, som återigen är full av lössnö.
 
Sen behövde jag en paus! Gjorde middag, lövbit och klyftpotatis, och tog det lite lugnt, och sedan träffades jag och Linda i stallet. Vi red Clarinett och Bea på banan, och det var ju mest snöpulsning det med men de fick ju jobba lite i alla fall. Vi skulle sedan låna en släpvagn och hämta en höbal,i väntan på att kunna hämta balen så drack vi kaffe och surrade lite hos Lindas hyresvärd. Sen hämtade vi balen och givetvis jävlades det en del, inte konstigt med all snö, men vi fick på släpvagnen och skottade av den, hämtade balen, rullade ut den i hagen och lämnade tillbaka släpvagnen. Vid det laget var klockan mycket och vi var trötta. Jag hoppas att mitt lass med höbalar kan köras i veckan nu när det blir lite bättre väder så det blir lite lättare.
 
I dag väntar med all säkerhet mer snöskottning och mer som ska jävlas, men förhoppningsvis kan jag rida lite också! Längtar tills jag är igång igen, tills det blivit ordning på allt, ridvägarna och banan är upptrampad och jag kan fokusera på att jobba hästarna igen!
 
Här har kanten på taket knäckts. 
 
Utsikt från taket på uteboxarna!
 
Här syns snödjupet på taket
 
Färdigskottat! 
 
Grå innan avsittning! 

Snöstorm!

Vilket väder det är, nu kör vi en snöstorm också när vi ändå håller på ! 30 grader varmare än häromdagen, så kanske inte konstigt att åskan gick nu i kväll?!? På eftermiddagen regnade det, som tur var övergick det i toksnö men då även blåst. Så nu är det jätteflingor, tung snö, blåst, drev och strömmen blinkar, blir spännande att se hur världen ser ut i morgon bitti!
 
Jag har jobbat, jag och Nisse åt på byn efter jobbet och sen i kväll så bara nattade jag hästarna. Hoppas på att de hittar något hö i all snö... 
 
På jobbet har det varit stressigt och rörigt, jag fick känningar av gallan på lunchen och blev dessutom dålig av stressen så snurrig och kände mig febrig. Fortfarande känner jag mig uppjäst men inte känt av gallan något mer, hoppas att det lugnar ner sig men jag är inte bara lite stressad av vädret så vi får se. Hoppas på lugnare väder i helgen! 

Snökaos igen!

Och hela tiden kom det bara mer å mer å mer... Snöar igen, och inte bara lite heller... 
 
I morse hade det som tur var inte börjat snöa så kraftigt än eftersom jag tappade telefonen i snön när jag vattnade och fixade. Hittade den som tur var innan jag åkte på jobbet. När jag kom från jobbet så snöade det betydligt mer, och när jag kom till stallet efter att ha ätit så kom traktorn dit och skottade, och när jag tv timmar senare skulle åka så hade det kommit 6-7 centimeter på den stunden!
 
Jag red i alla fall Chokladen, mest för att jag faktiskt var väldigt ridsugen. Eftersom Chokladen är så lite riden nu så longerade jag lite först och sen travade vi runt i snön. Igår tyckte jag att banan började vara okej men nu är den återigen översnöad och det blir ju inte så mycket dressyrjobb utan mer snöpulsning. Men Chokladen kändes jättefin och det var roligt, trots att vi var helt snötäckta när vi var klara.
 
Nu hoppas jag att det inte blir plusgrader och regnblandat i morgon, då får det hellre toksnö!
 
Chokladen innan uppsittning! Ser lagom taggad ut! 
 
Vi var som snögubbar när vi var klara! 
 
 

En dags andningspaus!

Efter den sista veckans väder så kändes dagens 8 minusgrader och lätt snöfall som en befrielse! Så skönt att kunna jobba hästarna lite och inte bara fokusera på att få allt att fungera. Men det verkar bli ett kort andningshål för nu har det gått ut klass 2 varning för kraftigt snöfall i natt och i morgon...
 
Jag tycker att det var roligt i dag att få jobba lite hästar i dag, utan att riskera att frysa sönder. Vattnet som hade frusit igår tinade i dag på dagen så nu kan jag fylla vattendunkarna som vanligt igen. Först ut i dag var Chokladen som fick jobba i töm. Banan är fortfarande tung av all snö men börjar bli hyfsad, lagom till nästa snösmocka...
 
Red Clarinett som fick fortsätta trampa upp slingan jag har. Den blev så bra efter förra snöfallet men sen var ju mina hästar lösa och sprang kors och tvärs över den, nu försökte vi packa ihop den lite mer och med mer snö, några varv till att rida på den blir det nog bra. Sen red jag även Grå men på banan då. Sist jobbade jag Wasabi lite lugnt i töm. Jag är lite försiktigt med henne och det nu tunga och lösa underlaget då jag tror (inbillar mig?) att hon är mest känslig för det. Det tror jag pga att hon är gänglig och svag, väldigt rörlig och dessutom med något veka kotor. Tänker att vi ska försöka vänja hyfsat försiktigt och sen i den mån det går växla underlag. Av någon anledning är jag mycket nojigare med henne och skador överlag än de andra, jag har fått för mig att hon är mer i riskzonen för skador. Främst då av de anledningarna ovan, alltså att hon är rörlig, obalanserad, gänglig och därmed svag i kroppen, dessutom har hon en  gammal sårskada som inte läkt så fint (av olika anledningar) som jag ibland får för mig kan ställa till det, trots att den är ytlig. Men man kan hitta många anledningar till att noja sig och oroa sig om hästarna... 
 
Sen hem och gjorde pizza till middag och sedan i väg på lektioner. När jag kom hem jobbade jag Bea i töm åt Linda innan det blev kväll. Än har det inte börjat sna något mer rejält men det kommer nog!
 
Grå i dag! Matchar bakgrunden bra! 
 
Wasabi och alla hennes miner... 
 
 
 
 

Äntligen snö igen!

För en vecka sedan trodde jag inte att jag skulle säga det här igen:äntligen snö igen! Men kvällens snöfall har gjort att kylan äntligen börjar släppa sitt grepp och nu i kväll bara -17 grader. Att jämföra med morgonens -28 så känns det som en fullt hanterbar temperatur. Men nu väntar 3-4 decimeter snö de närmaste dagarna, igen...
 
Även den här dagen har gått åt till att kämpa mot kylan. Vaknade i morse till 13 grader i sovrummet, då är det husets varmaste rum och i köket var det bara 8 grader... När jag kom till stallet hade vattnet frusit där vi fyller dunkarna till hagarna. Som tur var rann det i handfatet, så jag kunde fylla upp dunkar mgenim att fylla upp i en hink i handfatet och hälla i dunken. Tog rätt lång tid, och blev rätt blött, men jag kommer uppskatta när det fungerar som vanligt igen. Jag hade varit förutseende igår kväll och fyllt upp två dunkar, och sen fyllde jag två hos Nisse men trots det så har jag fyllt 10 dunkar med hink metoden!!! Räknade att jag burit ut 14 vattendunkar till hästarna i dag, det är rätt mycket.... I kväll rann fortfarande inte vattnet och jag är lite orolig över att det ska frysa sönder eller börja spruta när det tinar igen. 
 
Pysslat på hemma med lite förberedelser för bokföringen, och såklart fixat mat och eldat. På kvällen var temperaturen bättre och jag kunde inte låta bli att ta Clarinett ett jobb i töm. Det var roligt att jobba med hästarna igen, och kunna vara ute uran att oroa sig för att frysa. Nu längtar jag efter att få rida i snön och komma igång med träningen av hästarna ordentligt!
 
Wasabi i hagen i dag!
 
Och Bea!
 
Och Clarinett på banan i kväll! 

-29.5

Kallt, kallare, kallast....
 
Sista dagarna har bara handlat om att överleva och å allt att fungera. Det har legat runt - 25 grader sedan i lördags, kallaste var nog igår kväll med - 29.5. Det blir inte så mycket mer gjort än att vattna, fodra, flytta runt element, köra kupévärmare, kolla vatten... Och jobba också då såklart! I söndags morse hade jag 6 hästar på rymmen, igår morse Lemonaden och Wasabi ute igen... Jag har anklagat Lemonaden som bov i dramat och igår morse flyttade jag om i hagarna så nu hoppas jag att det ska lugna ner sig. Lemonaden hår nu med de andra stona och Wasabi har fått Bea som kompis.
 
I dag ska det vara kallt och se vända i morgon, då ska det börja snöa igen och det ser ut att komma 3-4 decimeter till med snö. Jag ska aldrig mer önska snö och vinter! 

Riktig vinter!

Nu har vi vinter på riktigt!
 
Kallt även igår lördag, runt - 20 grader både före och efter jobbet. Säkert soligt och fint på dagen men då var ju jag på Ica! Longerade Szum innan jobbet, efter jobbet och en middag bestående av plockmat typ tacos, men med andra smaker (kyckling, sallad, guacamole, annan sås, grönsaker och vitlöksbaguetter) så tog jag Grå i töm. Tänkte även ta Zippin men kunde inte fånga henne, det är inte helt enkelt. När hon märker att jag tänker ta henne så börjar hon jaga igång de andra hästarna så det blir stökigt i hagen, det är inte bara att stänga in henne i ett hörn för hon kickar och jag kan inte locka med godis eller kraft för då kommer bara de tre andra hästarna.... Men nu har jag en ny plan med detta så vi får se om jag får någon lösning på det, lär ta några dagar i alla fall.
 
Nu på morgonen är det ännu kallare än igår! Jag tycker att det är jobbigt med kylan, man oroar sig för vad som ska gå sönder eller frysa ihop. Dessutom vill jag ju rida nu när vi fått snö!
 
 

Kallare!

Jag hade fel när jag trodde att det vände igår kväll, ännu kallare i dag...
 
I morse - 22 grader, något bättre på dagen när jag var på Ica och sen - 20 i kväll. Blir inte så mycket vettigt hästjobb, när jag var yngre red jag ofta i 20 minusgrader men inte nu längre. Dels är jag mer frusen, dels är jag orolig för att bli liggande efter en avfallning men framför allt beror det på att jag ju gör i ordning hästarna ute och därför är kall redan innan uppsittning. Att longera eller tömköra någon häst per dag går bra men annars får man sänka ambitionen när det är så här...
 
Så i morse longerade jag Lemonaden, detta trots att jag börjar lite senare dessa fredagar och egentligen borde ha tagit två hästar. Efter jobbet hjälpte Linda mig att fånga Zippin och så longerade vi henne och Bea. Sen åkte vi hem och fikade. Som jag hoppas på ridväder nu, men jag jobbar i helgen så det kan väl få vara kallt då! 

Från snö till kyla!

Efter snöovädret kommer kylan, även om det ändå inte varit så kallt i dag som det hotades med tidigare i veckan. I morse - 17, som kallast i eftermiddag var det - 20 och nu i kväll lite snö i luften och - 16 grader. Nu hoppas jag på lite mildare väder i helgen!
 
Jag gjorde ett litet ryck i stallet på förmiddagen, longerade Wasabi och Dajmen. Det blir ju ingen direkt utbildning för dom men de får ju jobba lite i snön, göra av med lite energi och hjälpa till att trampa ihop snön på banan. Egentligen var ju tanken att även Zippin skulle jobba, men hon höll inte med mig om det.
 
När jag skulle åka från stallet så hade bromsen frusit och ett hjul rullade inte! När jag ringde Nisse så hade hans bil frusit ihop! Men jag tog mig till Paula och hennes man hjälpte mig få loss bromsen. Dessa bilar.... Vi kunde ju då i alla fall ta min bil till Sollefteå för att Nisse skulle ta bilder till körkortet och pass. Förutom det så körde vi mest runt i staden och parkerade på olika parkeringar, en väldigt Corona-säker sysselsättning, och så lämnade jag in mina ridstövlar för att byta dragkedja, vi köpte foder, mat och åt.
 
Hemma igen så nattade jag bara hästarna, hoppas på bra ridväder i helgen så jag får lite gjort med hästarna trots jobb. Och så jag kan trampa upp banan och ridvägarna lite mer!
 
Wasabi i snön! 
 

Dagen efter!

Dagen efter snökaoset, det är snö överallt och det har såklart både snöat och blåst i dag med!
 
Det är oerhört tungjobbat i snön, och det finns mängder av saker som behöver göras. Hade tänkt ägna den här dagen åt att rida en massa, men riktigt så blev det inte! Jag red Clarinett på förmiddagen, vi red upp slingan som det inte ens syntes att vi hade trampat upp förut. Blev några varv och första varvet var rejält jobbigt tror jag. Sedan tog jag Grå i töm och även på banan är det djupsnöträning nu!
 
Sen var jag slut av allt pulsande i snön så var tvungen att ta en paus, gjorde mat och sen träffades jag och Paula i stallet. Planen var Zippin men hon hade ingen plan för att bli fångad så jag tog Chokladen i stället, och det var verkligen helt rätt! Nästan två månader sedan jag satt på henne sist och det var så roligt att få rida henne igen! Vi pulsande runt i snön på banan tillsammans med Paula och Juliette, och även om jag har en massa andra hästar att rida så var det verkligen jättekul att rida Chokladen igen, och fin kändes hon också!
 
Sen väntade nästa kraftuppdrag, jag har haft några höbalar i diket vilket inte gjort så mycket när det var lite snö men det är det ju inte längre... Så jag skottade fram dom och sedan kom Nisse och drog upp dom med traktorn och körde ut dom. Klockan var vid det laget sen kväll och ytterligare en dag har passerat! Nu ser det ut som att kylan ska komma, när ska jag kunna rida igång mina hästar ordentligt? 
 
Från Clarinetts snöpulsning! 
 
Kolla snödjupet på banan! Vi har det vi gör nu när vi ska trampa ihop det! 
 
Och så jag och Chokladen på kvällen. Vi ser väldigt små ut eftersom bilden är tagen av Paula från Juliettes rygg! 
 
 

Snökaos!!!

Värsta snöovädret i mannaminne kan man nog säga om det senaste dygnets väder. Ungefär 70 cm har det kommit sedan igår eftermiddag!
 
Båda gårdarna var skottade i natt men i morse hade det snöat 30 cm sedan dess. Jag är glad över min fyrhjulsdrivna bil som dessutom är hög! I stallet pulsade jag runt i snön med vatten, skottade det värsta och drog fram övertråden i hagarna och skottade fram ingångarna. Det är betydligt jobbigare än man tror!
 
Fick ett ryck och började plocka bort adventsstjärnorma och adventsstaken i gästhuset som vi har som sadelkammare. Skulle plocka fram en vanlig lampa i stället men tappade den och den var av glas och gick i bitar. Gick direkt med den till soptunnan och lyckades då skära mig på lampan, hur vet jag inte för jag märkte bara att det började blöda galet mycket. Jag har lite svårt för blod och sår men lyckades få på en provisoriskt bandage samtidigt som jag försökte ringa Paula, och kämpade med att inte svimma. Fick inte tag på henne direkt , eller Nisse, men satte mig i bilen och till slut ringde hon upp, de stod fast på en närliggande väg då det rasat träd över vägen och Nisse skulle komma och hjälpa dom. Så jag åkte dit, Paula bandagerade mig i en snödriva och hennes man tog min bil för att hämta Nisse som inte tog sig i väg.
 
När det lugnat ner sig så åkte vi hem, Nisse släppte ut hästarna och vi värmde en färdig pizza och delade på som lunch. Sen hade jag precis börjat klä mig för att åka till stallet igen när Paula ringde och det var hästar på rymmen! Det var troligen Lemonaden som först ramlat ut ur hagen och sedan härjat så även Szums hage hade gett sig ut, men inte så konstigt egentligen då staketen plötsligt blev väldigt låga... När jag och Paula fångat in dom så red jag lite på Clarinett. En kort sväng på gården och några varv på banan, som inte var helt enkelt att hitta då den ju är utan staket, jag utnyttjade helt enkelt Clarinett till att trampa upp lite. Känns som att det kommer bli mycket snöpulsträning för hästarna framöver...
 
När jag skulle åka från stallet fastnade jag på ploglanten på min utfart, trots fyrhjulsdrift och hög bil! Försökte skotta mig loss men Paula och hennes man fick åter komma till undsättning och dra ut mig på vägen. Sen middag och så nattade jag givetvis hästarna också, fortfarande i djupsnö.
 
Jag lovar att jag inte ska tjata mer om att jag vill ha snö denna vinter!
 
Min bil i morse! 
 
 Mycket snö! 
 
Aloo var inte ute många sekunder! 
 
Mitt stängsel är nästan helt översnöat!
 
Det här är en hagstolpe!
 
Bea var i alla fall nöjd!
 
 
Och från min och Clarinetts ridning! 
 
 

Klass 3 varning!

Nu har jag fått snö så jag tiger!!! Jäklar i min låda vad det snöar!
 
I morse var det kallt, i alla fall - 17 grader. Sen kom snön på eftermiddagen och det har snöat galet mycket! I morse longerade jag Szum lite i snön, och efter jobbet och mat så fick jag finbesök i stallet av en kompis som jag inte träffat på ett år! Pga coronan så träffades vi i stallet, hon ville ju såklart de hästarna också så typiskt att det var sånt väder att man knappt såg något! Jag jobbade i alla fall Lemonaden lite i snön och nattade hästarna. Sen blev det såklart massor av surr och när vi skulle åka så syntes knappt spåren vi kört någon timme tidigare!
 
Hur kommer världen se ut i morgon? Vit förstår jag, men kommer man ens ut genom dörren tro? 

Frusen!

Fina vinterdagar nu, och jag gillar vintern när den är så här, men jag har ändå svårt att hålla mig tillräckligt varm när jag har lektioner. Måste ha bättre kläder, men skyller på åldern för jag frös inte så här mycket när jag var yngre! 
 
I dag gjorde jag ett ryck med hästarna på förmiddagen. Började med att försöka fånga Zippin, hann ge upp och bytte till Lemonadens grimma men när jag skulle gå förbi Zippins hage hade hon och Szum ställt sig vid ingången och huset deras så jag ville testa en gång till. Fick in henne i huset, med hjälp av Szum, och kunde sedan fånga henne! Hon tyckte nog att jag hade vunnit dagens kamp för hon skötte sig som ett ljus när jag gjorde i ordning henne, inga diskussioner alls! Hon fick sedan jobba i töm och gjorde det bra. Nu hoppas jag att det håller i sig! 
 
Red sedan Grå, började på banan med lite trav jobb och red sedan upp en stig bredvid banan. En kortare stig lämplig för att skritta fram eller av hästarna, Grå fick gå den ganska många varv och med en del trav. Men sen red jag Wasabi där, jag longerade lite först och satt upp på banan och sen skrittade vi ett par varv runt den lilla rundan. Hon tyckte att det var svårt med balansen i snön med matte på, och även att en liten gran med snö på var orimligt läskig, men skötte sig utmärkt.
 
Sen klämda mackor till lunch och i väg på en hel drös lektioner och tömkörning av en ponny. Trots att det egentligen inte var så kallt så frös jag rejält och det blev paus för att tina och fixa mat innan jag nattade hästarna. Man blir kall när man står eller sitter stilla, hopplöst att klä sig tillräckligt för det. Nu har jag duschat och är varm igen och ska ladda för jobbdag i morgon!
 
Zippin i töm!
 
Utsikt från Grå!
 
Lemonaden blev lite svartsjuk på lillasyster som fått vara ute på jobb. Hon ville också ha uppmärksamhet och kärlek!
 
Så fin! 

Vinter-lördag!

Härlig vinterdag igår, jag hann ungefär hälften av det jag hade velat göra men det är ju så det brukar vara!
 
Jag började med att köra ut balar med bilen i hagarna, och givetvis jävlades det. Första balen gick ändå hyfsat men den andra tappade jag ner i ett dike, då hade jag ändå fått upp den på gården och hade bara en raksträcka kvar till hagen men den studsade i väg ner i ett dike! Gav upp där! Mockade två av lösdrifterna innan jag började med hästarna. Eller försökte börja, Zippin ville inte bli fångad nu heller. Efter 20 minuter gav jag upp men jag och Paula gjorde ytterligare ett försök på eftermiddagen sedan med samma resultat. Hon har varit lite svår att fånga förut med, men då hade handlat om några minuter, men nu har hon verkligen kommit på något!
 
I stället tömkörde jag Chokladen och Dajmen ute i snön. Roligt att vara igång lite med Chokladen igen och Dajmen verkar ha taggat ner lite igen så kanske kan börja på med ridningen igen nu. Sedan red jag och Paula ut med Clarinett och Juliette på en sådan där fantastisk vintertur med lössnö och snötyngda träd som kantade skogsvägen. Så himla mysigt!
 
Fixade mat och Linda kom och åt innan vi åkte till stallet. Där drog vi upp den där jäkla balen ur diket och sedan tömkörde jag Wasabi medan hon red Bea. Sen nattning av hästarna och så åkte vi hem och gjorde äppelpaj till kvällsfika! Nu ny dag och nya stora ambitioner om vad som ska hinnas med!
 
Chokladen i töm!
 
Dajmen ville inte ha öronen framåt för att ta någon bild!
 
Magiskt vackert på gårdagens ridtur!
 
Clarinett och Juliette! 
 
Wasabi vid stallet på kvällen! 

Fredagskväll!

Igår snöfall och Ica-jobb!
 
Man är rätt trött när man kommer hem från jobbet på fredagar, det är alltid stressigt och rörigt på jobbet då. Igår gjorde jag ost och broccoli-soppa till middag innan jag tog mig i väg till stallet. Red först Grå, longerade innan jag satt upp eftersom det var ett par veckor sedan jag satt på henne sist, och det var nog bra för hon började med rodeo de första minuterna. Hon lugnade sig efter en stund och var ganska ridbar när jag red sedan.
 
Skulle ta Zippin efter men hon ville inte bli fångad, tålamodet med att jaga hästar 20.30 på en fredagskväll är inte så stort så jag tog Szum i stället! Han fick gå i töm och var väldigt energisk och busig!
 
Nu ledig lördag och jag ska försöka hinna, och orka, jobba en massa hästar i dag, vi får väl se hur det går!
 
Grå vid stallet efter ridningen igår! 
 

Julfilms-snö!

I morse var det 12 grader varmare än igår på morgonen, så skönt. Dessutom har det snöat i dag, inga mängder utan ett lätt snöfall med stora flingor, precis som på julfilmer!
 
Jag har ju tyvärr jobbat så har inte haft möjlighet att njuta så mycket av vädret men efter jobbet och färdig pizza till middag så tog jag Bea i töm åt Linda. Bea som ju brukar vara lugnet själv är väldigt energisk och busig nu! Sen red jag ett dressyrpass med Clarinett, roligt att rida nu när både underlag och väder är bra! Nu hoppas vi att det håller i sig! 

Trettondagen!

I morse - 25 grader, kallt hela dagen men nu i kväll vände det så just nu bara -14,känns hoppfullt!
 
Såklart inte blivit så mycket hästjobb, och lektionerna fick jag ställa in, men lite har jag gjort. Mockade en lösdrift, vattnade och bytte lite täcken. Grå frös men ingen av de andra hästarna verkade frusna utan bara pigga och glada i kylan. Longerade Lemonaden lite ute i snön, skulle ändå ta in och byta täcke på henne så tyckte att det var lika bra.
 
Sen hem till Nisse som hade fått en höbal lite olämpligt mitt i stall dörren, hjälpte honom att putta den ur vägen och sedan åkte vi upp på byn och handlade. Lite fika och sen nästa sväng i stallet. Longerade även Zippin ute i snön, ytterligare en vattningsomgång och sedan hem för att börja fixa mat. Linda kom också och vi gjorde tacos!
 
Efter tacosen gjorde vi sista omgången i stallet med vattning och kraftfodergiva innan det blev kaffe och glass. Nu kan jag lite lugnare ladda för två jobbdagar då det är lite mer vettig temperatur ute, man blir orolig när det är så här kallt för det finns så mycket som kan gå sönder och hända då!
 
Lemonaden i dag! Som ni ser är det inte jättemycket snö, men det är en hård botten med ett par decimeter, max, med lössnö. Hade gärna fått bli en halvmeter till!
 
Hon är så fin!
 
Fullt ös!
 
 

Gnistrande kallt

Man är ju ovan kylan, men jag tycker nog att jag jobbat på hyfsat bra ändå i dag! Det har legat på runt - 20 mest hela dagen, men jättefint med sol och gnistrande snö!
 
Jag började med att, på egen hand, köra in balar till hästarna med bilen! Viktigt att de har tillräckligt med foder när det blir kallat så det kändes som prio ett! Gick rätt bra trots att jag var ensam. Mockade två av lösdrifterna och fyllde vatten, som ni förstår så frös jag inte direkt!
 
Lite hästjobb, först longerade jag Chokladen som nu såg bra ut även om hon emellanåt, när hon trampar på något, blir öm på den hoven där bölden var så ska sätta igång lite försiktigt på mjukt underlag. Tur vi har snö! Så hoppas jag att slippa sko henne med sula, men vi får se hur det går. Sen fick Clarinett och Grå gå i töm, vilket känns lämpligt i kylan, båda med mycket galoppjobb och båda fina. Övriga hästar har nog fått motion i hagen i dag för det har varit mycket bus!
 
Klämda mackor till lunch och sedan i väg på två lektioner, de hade hade varmare än det var hos mig men blev ändå lite kallt innan det var klart. Hemma igen så gjorde vi ugnspannkaka, första på egna ägg från Nisses höns, och sen såklart nattning av hästar. Fastnade framför en konstig, och lite läskig, film så det blev väldigt sent men behöver nog inte kliva upp i ottan för att rida i morgon,lär vara kallt då med!
 
Grå i det fina vädret i dag! 

Kyligt!

Man är ju inte van vid kylan, var det ens så här kallt förra vintern?
 
Igår morse var det 17 grader och i dag ännu kallare! Jag longerade Szum innan jobbet igår och efter jobbet så tog jag Zippin. Henne longerade med inspänning och det var mest fullt ös. Hästarna var ju laddade redan innan kylan...
 
Undrar vad jag lyckas göra med hästarna i kylan i dag och om det blir några lektioner? Men fint är det! 

Vinterslinga!

Igår så där fantastiskt vinterväder, med minusgrader och snö i träden! Jättefint men jag misstänker att jag kommer ångra mig lite i veckan om det blir för kallt för att ha lektioner och rida...
 
Red Clarinett på morgonen innan jobbet. Jag brukar ha en upptrampad slinga i en av sommarhagarna, när den blivit bra trampad är den jättebra för att rida unghästarna och stökiga hästar. De blir inramade och blir det bara lite snö tr det stopp utanför stigen om de försöker busa i väg. Igår morse började jag och Clarinett i alla fall med trampa det av årets stig, så lite mer snö får det gärna komma nu.
 
Efter jobbet så tog jag Grå i töm, lite mindre bus nu så nu är det nog dags att rida igen. Med Dajmen gjorde jag en liten fuskis och longerade bara, energin hos mig räckte inte längre medan hennes energi var i desto större behov av att komma ut.
 
Nu måndagsmorgon, för mig är det vanligt jobbschema som gäller nu igen och det är nog rätt skönt ändå. - 14 grader ute, känns kallt när man inte är van men egentligen ganska normalt januariväder...
 
Utsikten när vi trampade upp slingan igår! Så fint med snön! 

Vinterdagar!

Jättefint väder i dag, några grader kallt och så all den här snön! Så fint!
 
Förmiddagen spenderades i stallet, först mockade jag en av lösdrifterna och sedan tog jag ut Zippin i lina för att kolla hur hon ser ut. Hon har varit lite knackig, jag misstänkte först en hovböld eller liknande men det skulle ha kunnat vara en sträckning också, eller något helt annat. I dag såg hon i alla fall bättre ut så till veckan blir det jobb igen. Sen skulle jag även kolla Chokladen, men det behövdes bara ett varv på lina för att se att hon var halt. Men jag misstänkte att det hade packats in smuts i hålet som blev efter hovbölden, och som sitter olämpligt i tån, så rensade det innan jag skulle släppa henne i hagen. När jag skulle släppa henne så var det trångt i grinden och hon tog chansen och drog ut. Full galopp runt hela gården, och inte såg hon halt ut längre! Efter att ha jagat henne några varv så lyckades jag fånga henne med hjälp av lite kraftfoder. Nu ska jag rensa det där hålet så kan jag nog börja jobba henne också till veckan!
 
Så kom Linda och vi tog in Wasabi och Bea. Jag började med att longera Wasabi lite innan vi satt upp, red först ett varv på banan eftersom Wasabi inte gått med någon annan häst förut, och sedan red vi ett varv runt gården. Trots att det bara var en kort tur var det nog lagom för Wasabi som var trött efteråt, nästa gång blir det en längre tur!
 
Linda fortsatte med att rida på banan medan jag gjorde i ordning Wasabi, sen hem till Nisse där hans inhyrda hjälpte mig att flytta hans ston till en annan hage innan jag åt två klämda mackor till lunch och sen i väg på lektioner. Hemma igen så blev det lättlagad middag, risgrynsgröt, innan nattning av hästar. Avslutade kvällen med ost, kex, vitlöksbaguetter, röror från charken och chips med dipp. Linda kom förbi en sväng och vi tittade på Morden i Midsummer. Nu måste jag sova, i morgon väntar Ica-jobb igen!
 
Innan avsittning, Linda och Bea, och Wasabis öron!
 
Bea med sina långa öron! 

Nyårsdagen!

2021 börjar bra med snö och hästjobb!
 
Jag började gårdagen med Lemonaden, hon fick jobba lite i töm och sen satt jag upp och red lite. Nu var det ju två veckor igen sen jag satt på henne sist, men hon var avspänd. Jag måste försöka rida oftare så vi får lite utveckling!
 
Sen var det Wasabis tur, och det verkligen kröp och kliade i hela kroppen på henne! Jag longerade först och hon busade lite, sen satt jag upp och skrittade. Bromsen fungerade bättre än sist men hon hade en masa fyr för sig, drog i tyglarna, vinglade, skulle klia sig och hon försökte även att lägga sig en gång! Red ut från banan och satt av i snön där, hann bara sitta av och börja gå med henne så hade hon lagt sig och försökte rulla sig i snön! Fick upp henne och gick en sväng för jag ville testa att gå över diken med henne. Hon hoppade stort över dikena och när vi gick över det sista tog hon ett stort språng och kickade bakut, jag blev givetvis träffad och åkte omkull! Lyckades i alla fall hålla kvar henne och kravla mig upp, vi gick tillbaka sen och jag kommer nog få ett rejält blåmärke på låret. Men nog märktes det att det var myror i hela kroppen på henne!
 
Sen longerade jag Szum, han har vilat nästan hela december och tyckte nog att det var dags att börja jobba igen för han var full av bus och energi. Och sedan kom Linda till stallet och vi red ut med Bea och Clarinett. Det snöade hela dagen och underlaget var helt okej för att kunna trava lite lugnt ute även för Clarinett som inte har skor.
 
En snabbfika och så i väg på Hammarn för ett par lektioner och en tömkörning. När jag kom hem igen så gjorde jag pizza till middag, och sen återstod bara nattning av hästarna. Nu ny dag och ungefär samma upplägg som igår!
 
Utsikten från Lemonaden!
 
Wasabi innan ridning igår!
 
Inte lika smickrande bild, men den speglade hennes humör riktigt bra!
 
Från min och Lindas ridtur! 

Nyårsafton!

Gott nytt år alla läsare!
 
Jag jobbade igår på nyårsafton, slutade 16 och åkte då hem och började förbereda middagen lite, innan jag åkte till stallet. Där tog jag Grå i töm, hon har haft nästan en veckas julvila och var pigg och busig! Så skönt att det kommit lite snö så underlaget var tillräckligt bra för både galopp och bus!
 
Sen hem och fixade ihop en trerätters middag. Till förrätt toast med räk och kräftröra från charken på Ica toppad med räkor och lite ruccola. Huvudrätten var potatisgratäng och älgkalvsfile med sallad. Sen gick vi ut i Nisses stall och tog in de sista hästarna, och medan Nisse fodrade så gick jag in och diskade och gjorde kaffe. Efterrätten var glass med maränger och grädde.
 
Vi la oss tidigt och sov på tolvslaget men vaknade strax efter, var rätt lugnt med raketer här och hemma hos mig är det alltid hellugnt. Nu väntar ett helt år att fylla med en massa kul och en del jobb,så även denna dag. Ica har stängt men jag passar på att ha lite lektioner i stället!
 

RSS 2.0