Ridträning av tävlingstravare!

Efter lite tips av vänner så har jag börjat fundera på att, som ett komplement till utbildningen av ridhästar, erbjuda ridträning av tävlingstravare. Jag är ju väldigt intresserad av hur man tränar hästen för att den ska hålla och hur man bygger upp den på bästa sätt. Tycker att även travare borde må bra av att bli rakriktade, få ryggmuskler, jobba lösgjort och avspänt, och att de genom detta arbete borde prestera bättre på tävlingsbanorna. Pratade i dag lite med en bekant som håller på med trav, och han trodde på min ide`. Vad tror ni om det?

Jag tänker att travtränarna kanske skulle vara intreserade att få hästen igångsatt med ridning efter en skada, eller om det är en häst som behöver musklas. Jag har ju bra tillgång på ridvägar och kuperad terräng, och har ju stor erfarenhet av fd. tävlingstravare i af! Just nu funderar jag mest på hur jag ska sprida min ide´och komma i gång!

Drömmar!

Var med en vän och tittade på hästar igår, hon ska köpa häst och vi var i ett stall där det var två till salu. Fina, trevliga hästar men det jag blerv mest sjuk över och sugen på var stället! Jag vill också ha ett stort, fint stall, ridbana, rejäla hagar och en massa fina hästar!

Men med lite tur så är jag snart där! Har lite planer på gång som förhoppningsvis kan sluta med både stall och ridbana! Men det är en lång och krokig väg och det lär bli mycket blod, svett och tårar på vägen! Men håll tummarna för mig att jag får till denna investering. Det känns både spännande och lite läskigt att börja planera och fundera över något som varit en dröm så länge!


En egen ridbana står högt på önskelistan! Här är Manga som var här på utbildning sommaren 2009.
Foto:Elisabeth Sjöström

Nya tankar!

Var ju väldigt peppad efter gårdagens clinic, och känslan satt kvar i dag. Försökte jobba hästarna efter Adelindes tankar i dag och de blev väldigt fina. Mycket tempoväxlingar, många övergångar och jag var väldigt noggrann att jag inte satt och drev i varje steg. Har väldigt lätt att göra det, speciellt på Räkan  men tyckte att jag fick till det riktigt bra, i af i traven. Det blir som en liten omprogrammering av oss! Hon måste gå av egen maskin, utan att jag hjälper henne hela tiden, och jag måste låta bli att va på henne i varje steg! Tror att hon kommer ha lättare att lära sig det än jag! Kändes riktigt bra i traven i af! Även Taggen gick bra, jobbade mycket med tempoväxlingar med honom och att rida "ponnytrav" som Adelinde kallade det när hästen travade riktigt långsamt, det tyckte han var jobbigt!

Så klart fick även dagens elever prova på hennes övningar, och även på dessa hästar blev det gott resultat! Man behöver verkligen komma i väg och få lite nya ideer och tankar i bland. Även om det inte är något revolutionerande så behöver man få nya infallsvinklar och inspiration, speciellt när man undervisar. Jag försöker åka och titta på så mycket som jag bara kan, det är ju det som är så underbart med den här sporten -det finns alltid något nytt att lära sig!

Taggen, juni 2010

Vem vill inte bli en duktig ryttare?

Att bli en bättre ryttare bör vara ett mål för alla som rider, det tycker jag faktiskt vi är skyldig hästarna! Att försöka bli så bra som möjligt på att rida och arbeta hästen! Sen kan man alltid fundera på vad är en duktig ryttare? För mig är en duktig ryttare en ryttare som kan rida många olika typer av hästar, som kan utbilda och träna hästarna långsiktigt och som kan utveckla varje häst maximalt. Det tycker jag är viktigare och större än antalet rosetter man vunnit eller hur höga hinder man hoppat. Att ha stor kunskap om hästen och vara en riktig "hästmänniska" tycker jag även ingår om man vill bli en bra ryttare!

Här kommer mina fem tips för den som vill bli en duktig ryttare!

1. Rid mycket! Många timmar i sadeln ger erfarenhet, balans och känsla! Någon idrottsforskare har räknat ut att man behöver 10000 ridtimmar för att bli en riktgt duktig (elit)ryttare, det är väldigt många timmar -räkna efter själv ska du se!
2. Rid många olika hästar! Att rida olika hästar är jättenyttigt! Någon gång emellanåt behöver man även rida bra hästar, med en bra häst så menar jag en häst som är korrekt byggd, rör sig rätt och som är välriden och rätt utbildad. Detta för att få upp känslan för hur det ska kännas när det är rätt.
3. Se bra ridning! Försök se så mycket ridning som du bara kan, gå på clinics, titta när det är ridsport på tv, besök tävlingar och tränngar. Har du möjlighet så låt någon duktig ryttare rida din egen häst så du får en bild hur det ska se ut. Genom att se bra ridning får du en bild och därigenom en känsla av hur det ska vara!
4. Rid för instruktör eller tränare! I början bör man ha en eller två ridlärare som följer en röd tråd. När man ridit ett tag ska man passa på att rida för olika för att få nya ideer och infallsvinklar, men gärna ha en fast "hemma"tränare. När man rider ensam, utan hjälp, drar man lätt på sig olater och det är lätt att man stannar kvar i sin komfortzon och bara jobbar med det som fungerar, därigenom stannar utvecklingen!
5. Läs på teorin! Många ryttare har dålig teoretisk kunskap! Läs på hur de olika rörelserna ska utföras, hur hästen ska jobba och varför man gör si eller så, då kommer det vara lättare att utföra det i praktiken. Du ska veta varför du gör allt du gör! Vad, varför, hur! Om du inte kan göra en rörelse i teorin, hur ska du då kunna göra det i praktiken? Eller kunna utbilda en häst att göra det?

Alltså många timmar i sadeln och i stallet är det som gäller! Och man kan alltid bli en bättre ryttare, oavsett vilken häst man har eller vilka ens ambitioner är!

 
Som tur är har man väldigt roligt på vägen till att bli en bättre ryttare! Varje häst lär dig något, här är bästa Zazza som jag sålde 2010. (Foto: Ulrika Forsstedt)

Peppad!

Har varit på clinic i Timrå med Adelinde Cornelissen, en världscup ryttare i dressyr! Det var verkligen jättebra och nu känner jag mig så peppad!

Hon hade bra övningar och jobbade mycket med att hästarna skulle vara kvicka och vakna. Var på ryttarna så de inte drev hela tiden utan att hästen skulle gå fram direkt för skänkeln och sedan gå kvar i det tempot tills ryttaren önskade något annat. Hon jobbade mycket med tempoväxlingar av olika slag, eller som hon sa "speedcontrol"! Var lite orolig innan att jag inte skulle förstå men hon pratade bra engelska så det var inga problem! Väl värt resan och pengarna


Midsommar!

Jag vill önska alla vänner, kunder och läsare en riktigt trevlig och glad midsommar!

Själv kommer jag tillbringa kvällen hos grannarna med grillning. Var även där i fjol och då bjöds det på fölning innan efterrätten, det är vad jag kallar underhållning i hästväg! Vad det bjuds på i år återstår att se, men en fölning i år med är inte helt omöjligt då de väntar föl även nu.

I morgon ska jag ner till Timrå och dressyrclinic med Adelinde Cornelissen, en värdscupryttare i dressyr. Det ska bli kul och jag lär vara full med inspiration och tankar efteråt! På söndag har jag lektioner igen, så det är bara att hoppas på bra väder då!


Sommar och föl hör i hop! Dessa föl föddes 2007 hos mina grannar Nisse o Mia som driver Stormobackans stuteri!

Det gäller att ta alla chanser man får!

På tävlingen igår blev jag tillfrågad om att hoppa en okänd häst i 1 meters klassen. Ägaren hade åkt av på framhoppningen till första klassen och gjort illa sig, men hon ville att hästen skulle gå en klass till. Första var jag lite tveksam men bestämde mig sedan för att känna lite på hästen i alla fall. Red ca 10 min, och hoppade några låga språng över ett sockerbitshinder. Sen hann jag inget mer för Taggen skulle göras i rodning och ridas fram. Efter min start med honom hade vi 6 starter innan jag skulle in med den nya pållen Mayday, så jag satt direkt upp på den och hoppade fram. Den var lite dum på oxern och kastade sig hysteriskt förbi oxern några gånger, men fick över den sen. På banan gick det bättre, nolla i grunden och där kändes det jättebra. Fick göra en volt (jag tog för kort väg och fick inte med henne i svängen) i omhoppningen plus att hon sen gjorde en sån där ful smitning på sista hindret. Men ändå rätt nöjd, hade ju inte suttit mer än några minuter på henne! Även mina hästar skötte sig bra, Räkan bjöd bra och kändes fin men rev två hinder i 90 cm. Taggen blev stark, han rev ett i omhoppningen i 90 och två i gunden i 1 meter. Alltså inte samma gudomliga ritt som sist men det känns som det går åt rätt håll!

Duktiga Sickan!

Sickan, den 3 åriga ridponnyn som jag hjälper till att rida in har blivit så duktig! Hon galopperar så snällt ute i skogen och i dag red vi ut i blåst och regn, gick kanon! Hon var visserligen lite spänd när vi drog gjorden men sen inga problem. På banan är bjudningen än så länge lite sämre men hon går att styra i traven och vi har travat över bommar. Tycker att hon är så mysig och duktig!

Plötsligt händer det!

Plötslgt händer det, plötsligt får man en ahaupplevelse och den där underbara känslan av att det är så här det ska kännas kommer! Ofta är det ju på träningar eller liknande men det kan komma när som helst! I dag när jag red Räkan så var förutsättningarna inte alls de bästa, jag hade jobbat och ridit Taggen innan så jag var rätt trött. Det regnade och underlaget var halvlerigt. Hon var lite seg i början men började släppa lite efterhand, och vi lekte lite i galoppen. Växlade spontant och utan planering lite skänkelvikning, små o stora volter, förvänd galopp och över ett litet dike i galoppen. Och så bara lossnar hon helt och det känns så bra, så rätt! Underbart! Måste säga att jag haft ganska många ahaupplevelser den sista tiden, framförallt 1 meters rundan med Taggen i Kramfors, ser det som ett tecken på att jag är på väg åt rätt håll! Eller vad tror ni?

Alltid beroende av andra..

Jag vill helst klara av allt själv, och mycket klarar jag ganska bra (eller kanske inte alltid så bra alla gånger heller...) men tyvärr behöver jag ju hjälp emellanåt. Det är mycket som ska göras på en gård och det är mycket jag inte kan av det. Jag är bra på hästar, inte på bilar, snickra, laga vattenläckor eller serva gräsklippare så ganska ofta måste jag tigga om hjälp. Vilket jag inte gillar! Även med hästarna behöver jag i bland hjälp, som nu när jag ska tävla på onsdagkväll. Jag brukar kunna åka ensam på tävling om jag bara har en häst med mig, givetvis är det roligare med sällskap men det går själv! Men på onsdag har jag båda hästarna anmälda, å då går det inte att vara ensam! På något vis löser det nog sig, det brukar det göra.. Men det är inte alltid som man kan själv! ;)

Utbildningshästar!

Jag tar ju emot en del hästar på utbildning, det är något som jag verkligen tycker är jättekul och något jag kommer satsa mycket på framöver! Till mig är alla typer av hästar välkomna, både för inridning, vidareutbildning, tillridning eller igångsättning. Har haft en hel del ridtravare här för omskolning. Seriösa hästutbildare växer inte på träd här i Norrlands inland, och jag tror tyvärr inte att alla heller tar emot hästar av alla raser utan många är inskränkta till halvblod. Det tycker jag är synd, för man kan ju behöva lika mycket hjälp (eller i bland kanske ännu mer) med en ridtravare, en ponny eller ett kallblod. Det kan ju vara hästar som kanske inte är avlade för att vara ridhästar och därmed kan vara svårare att utbilda och arbeta rätt. Mitt motto är att utbilda fritidshästar till priser som vanligt folk har råd med! Dessutom jobbar jag hästarna mycket ute, dvs i den miljön som de flesta fritidsryttare och "vanliga" ryttare sen kommer rida sina hästar! 850 kr per vecka kostar det att ha hästen här på utbildning under sommaren, lediga platser finns hela sommaren! Tavanna var här på utbildning sommaren 2010, här är vi på besök på Tjärnterrängen!

FredagsMys!

Det är ju så populärt med fredagsmys numera. För mig är fredagkvällar lika med ridning! Jag jobbar ju alltid på Ica hela fredagarna så då blir det alltid att jag rider på kvällen då, och eftersom jag jobbar antingen till 17 eller 18 så brukar hela kvällen gå åt! Ofta har jag sällskap av Malin dessa kvällar, vilket ju givetvis är trevligt, men i kväll är jag själv för Malin har åkt och tittat på hästar! Hon är lite sugen på en egen häst nu när hon tagit studenten. Så nu ska jag gå ut och ha lite fredagsmys med mina pållar! :)

Roliga lektioner!

Hade några lektioner igår kväll, och det var verkligen jättekul för det gick så bra för de som red! :) Även i kväll har jag lektioner, jag hoppas att det ska bli lika roligt i kväll och att det ska gå lika bra för de ekipagen! Ska även rida Sickan igen i kväll, hon har haft en liten "minisemester" från ridningen för att smälta sina framsteg. Ska bli roligt att se hur hon känns i dag!

Lektions funderingar!

Det är ju så roligt att ha lektioner! Skulle absolut kunna stå alla dagar i veckan på ridbanan och undervisa. Ofta får man otroligt mycket tillbaka från sina elever, oavsett nivå eller ambitioner. Men det finns tyvärr baksidor också... För min del handlar det mest om den energi och tid som går åt till att planera i hop tider, dagar och "lektionsrutter". Inte alltid så lätt att få i hop tillräckligt många ridande åt samma håll och få till tider som passar alla. Det brukar nästan alltid lösa sig men det kan vara en del pussel med det. För att inte tala om det jobb om det är att jaga nya kunder, och det är något jag varken gillar eller är särskilt bra på.. Just nu sitter jag och försöker formulera nya avbokningsregler och en liten prishöjning. Det är inte alls kul att höja priset men jag känner att det är dags. Från 1/7 gäller nya priser som kommer spridas till de som rider, via hemsidan och facebook. Jag kommer fortfarande att kunna erbjuda lektioner till låga priser och hög service, man får tänka på att jag faktiskt åker hem till mina elever och erbjuder ridtider varje vecka. Dessutom behöver man ju bara boka två dagar innan man vill rida! Tur det är så kul med lektioner att det överväger allt jobbigt! :)

Mycket häst på gång nu!

Det händer mycket nu! Det är många hästevenemang på gång i vårat område just nu! Den här helgen är det Nationella hopptävlingar i Sundsvall, och Jämtlands stora pris på Östersundstravet. Jag hade gärna varit på båda men jag ska hålla mig hemma och jobba i stället. I midsommar är det dressyrclinic i Timrå, ingen mindre än Adeline Cornelisen kommer dit! Det ska jag verkligen försöka gå på! Jag tycker att det är jättekul att det händer lite här uppe i Norrland också!

Galoppjobb!

I dag har båda hästarna fått lite galoppjobb i värmen! Räkan fick ett ordentligt pass, då hon fick galoppera i våran galoppbacke! Hon fick galoppera på ordentligt och orkade bättre än jag trodde i värmen! Taggen fick jobba i lite kortare galopp och mer kontrollerat tempo på grusvägen, grusvägen är nyskrapad och var bättre att rida på än jag trodde den skulle vara. Tagg har en bra galopp men jag har haft svårt att jobba honom i galoppen, nu har jag börjat hitta knapparna och i dag kändes han jättefin! :) I morgon ska dom få hoppa lite lätt här hemma!

Mina fina hästar!

I dag har det varit en riktig dressyrdag! Började med att dressyra lite med Taggen här hemma, han kändes jättefin! Det kändes i af som jag fick in det där vänstra bakbenet! Har även haft lite problem med att han har känts okoncentrerad men i dag var han verkligen med mig! :) På eftermiddan red jag dressyrträning med Räkan för Annelie Elofsson. På Räkan får man ingenting gratis, men på slutet var även hon riktigt fin! Är så roligt med hästarna just nu, de känns så fina att rida. Extra roligt är det ju att jag faktiskt utbildat hästarna själv. Ingen av dom var speciellt ridna eller utbildade när jag köpte dom. Räkan hade bara gått galoppträning och Tagg var inte så mycket mer riden heller. Jag har faktiskt köpt båda mina hästar billigt och osedda, tycker jag haft tur som hittat så fina hästar även om det är mycket jobb bakom också!

Unghäst galopp!

I dag har jag galopperat med Sickan! Det blev två kortare galopper ute i skogen, gick jättebra! Hon var riktigt pigg och glad i dag, och så duktig!

Världens bästa Tagg!


I bland är det känslan som räknas

mer än resultatet! Var på tävling igår, första klasserna gick sådär, inte jättebra och inte heller jättedåligt. Det var en seg tävling eftersom den flera gånger fick avbrytas pga stormen. Precis när jag skulle få startsignal i 1 meters klassen med Taggen så började hindren blåsa ner igen! Det blev en kvarts avbrott, och de fick plocka bort infångarna på hindren och ställa funktionärer som kunde hålla fast så inte hindren blåste i väg. Ett sånt avbrott kan lätt göra att man som ryttare tappar fokus. När jag väl fick starta så hoppar min häst helt fantastiskt! Massor av luft i alla språng (han som lätt river), vi kom bra på alla hinder och det var en fantastisk känsla! Det är precis så här det ska kännas! Tyvärr ramlade sista hindret i omhoppningen ner (var nog mitt fel) så det blev ingen placering, men jag kommer leva länge på den rundan! Vilken känsla det var!

Ridlektioner med mångfald!

I dag började jag med att hoppa mina hästar lite här hemma inför lördagens tävling. Sen åkte jag i väg för lektioner. Helt underbart jobb när det är sol, vilket det var till största delen i dag. Jag har en stor variation och bredd på mina kunder och elever. Jag har barn, ungdomar och vuxna, nybörjare till tävlingsryttare, unghästar och äldre hästar. Och alla olika raser, tex. halvblod, ridtravare, shettisar, islandshästar och alla möjliga korsningar. I dag var tex. den yngsta hästen Sickan, 3 år som är under inridning medan ridtravaren Nina är 26 år! I bland har jag turen att få stå i ett varmt ridhus eller på en riktig bana med fina hinder men oftast är det enklare förhållanden, gräsbanor, hagar, gårdsplan eller en parkering, men det går det med lite fantasi! Det konstigaste stället jag har haft lektion på är nog parkeringen vid Thaipaviljongen här i Bispgården! Jag tycker det är oerhört roligt, intressant och lärorikt med den här blandningen av kunder! Det ställer stora krav på mig som instruktör att kunna utveckla och ge något till alla oavsett nivå, ambition, häst och yttre omständigheter. Men det är mycket utvecklande och lärorikt för mig att se så många olika typer av hästar! Med lite fantasi och påhittighet går det mesta att lösa, och man får ofta väldigt lydiga hästar när man rider på ett begränsat område! Nackdelen är att jag blir väldigt beroende av vädret! I vintras när det var -30 grader blev det inte många lektioner, och det om det regnar mycket blir det halt på gräsbanorna och då blir det lugna lektioner. Jag vill att alla ska kunna få hjälp att utveckla sin ridning, oavsett vilka förutsättningar eller ambitioner man har!

RSS 2.0