På jakt efter Jan Brink!

Var det några av er som undrade varför jag skulle ha en bild på Jan Brink igår?
 
Jag fick leta en stund innan jag hittade någon ridbild på honom. För några år sedan var han ju i alla tidningar men nu när han inte tävlar lika mycket längre så syns han inte lika mycket. Hittade några artiklar om Tullstorp, hans anläggning men där var det inga bilder till häst. Hittade till slut bilder i hingstkatalogen.
 
Anledningen till att jag skulle ha en bild var så klart dagens ridteori. Jag brukar ofta säga till mina elever att de ska "sitta som Jan Brink", eller tänka på honom när de rider. Ofta är det när de behöver sträcka upp sig och komma ner i sadeln. Att jag använder honom som förebild beror inte på att han sitter mycket bättre än de andra toppryttarna, jag tycker de alla har en avundsvärd sits, utan för att han är känd och folklig. Om jag skulle säga till ryttarna att "sitt som Adelinde Cornelissen" så skulle de kankse behöva fundera ett tag och fokuset skulle vara borta. Jan Brink har de flesta sett rida antingen på bild eller tv.
 
Nu hade jag med mig en bild för att förstärka bilden åt de här tjejerna, i morgon kan jag tjata på dom att dom ska sitta som Jan Brink!
 
 Här får ni en bild att lägga på minnet, sitt som Jan Brink!
Här rider han på JJ Rayban som ju är far till Lillan!
 

Ridlägerliv!

Då var det åter dags för ridläger, denna gång barn och ungdomsläger hos Nylands Hästsportlag. Denna gång är dom inte så många, fyra ridsugna tjejer med ett glatt humör. 
 
Jag började dagen med att rida ut Räkan en sväng. Hon var pigg och glad som vanligt. Sen var det ridläger race hela dagen. På förmiddagen reds det dressyr, övergångar och ridning utan stigbyglar stod på planeringen. Efter lunchen tjatade jag lite om ridteori och sen hoppade de på eftermiddagen, då var det en övning med mycket svängar. Avslutade med lite teori om utrustning, olika bett och nosgrimmor, konstig utrustning och "finn fem fel" på stackars Miranda som fick tränset fel anpassat.
 
På kvällen tömkörde jag Szum under en rejäl regnskur. Det började regna precis när jag gjorde i ordning honom och det klarnade upp när jag kom hem igen. Szum var riktigt fin i formen men kändes inte riktigt på hugget i dag, men det kanske var vädret?

Midnatt!

I morgon är det ridläger igen, nu är det snart midnatt och jag precis klar med alla teoripapper och all planering. Varför blir det alltid så att jag sitter sista natten? Hoppas i alla fall på att allt är packat och planerat.
 
I morse lastade jag in Actrice och Lillan för att åka till Ammer. Där red jag på den stora utebanan som var fin efter nattens regn. Började med Lillan, longerade lite först, passade på att jobba galoppen i lina när underlaget är bra. Red sedan lite, travade över bommar och svängde lite. Hon är lite försiktig och försynt, men hon skötte sig utmärkt i dag. Bränslet tog slut rätt snabbt, vilket det ju lätt gör på bäbishästarna, speciellt när man åker bort med dom, så jag red inte så länge. Sen var det tantens tur. Efter lite uppvärmning så hoppade vi lite, vi hoppade bland annat kombinationsom förberedelse för tävling. Det är verkligen en självförtroende kick att hoppa den hästen. Om jag tvekar eller börjar backa av mot något hinder så ruskar hon bara på sig och hoppar av ändå, så härligt! 
 
Skyndade mig hem efter att jag lastat ur hästarna, duschade och drog sedan till Sundsvall för lite shopping. Nu blev det väl ingen överdriven shoppinghets utan jag kom hem med ridskor, en mockgrep, insektsmedel (sommaren är väl inte slut än?), plastkorgar, hinkar och lådor av olika slag och en bakform. Och säkert något mer som jag glömt. Har nu planerat ridläger för fullt så ögonen går nu i kors. Ska bara hitta en bra bild på Jan Brink, sen ska jag sova!
 
Lillan efter dagens ridpass!
 
 
Lillan spanar in en sockerbit!
 
 

Förgylld kväll!

Min energi försvann i morenär jag vaknade av att det spöregnade, som tur var blev det bättre och jag slapp regnkläderna under dagen!
 
Började med att tömköra Lillan innan jag flyttade tre glada ston till den stora hagen. Dom studsade runt av glädje och jag fick se prov på Lillans fina galopp. Sen fortsatte dagen med att jag red ut Taggen, i dag galoppjobb men på annan väg än vi galopperat de sista veckorna, roligt med omväxling. Red även ut en liten sväng med Szum. Blev ingen lång tur eftersom han saknar en sko så vi måste hålla oss där det är mjukt. Trots den korta svängen hann vi med att backa ner i ett dike, han fick in ett tvärstopp från trav och en bakutare, därimellan var han trevlig... 
 
På kvällen var det lektionsdags igen. Ambiösa ryttare och fina hästar förgyllde min kväll, bra ridning helt enkelt och då är det roligt! Efter lektionerna skulle jag åka hem och planera ridläger, men inspirationen var noll så jag åkte till grannarna och drack kaffe i stället. Så det är väl nu jag ska ägna mig åt lägerplanering, men jag tror inte det bllir bra vid halv ett på natten så jag sover nog i stället!

Auktion!

I dag har jag faktiskt haft en lugn och soft dag, nästan som en normal semesterdag!
 
Inledde dagen med en tur på Räkan, även fast klockan bara var strax efter 9 på morgonen så var det redan varmt och många bromsar. Förutom dom otäckingarna var det skön tur med en del galopp! Efteråt skyndade jag mig hem och bytte om till civila kläder, för att åka på auktion! 
 
Spenderade dagen i solen, mycket grejer var det och billigt blev det. Med mig hem hade jag en byrå, en snöskyffel (känns lite tokigt när det är 25 grader varmt men vintern kommer nog), en högaffel och en räfsa. Allt till den sammanlagda summan av 120 kr, en bra affär tycker jag! Efter auktionen blev det en pizza på byn innan jag, Elise och Malin gjorde klart grabbarnas nya hage, dom bor nu på halva vägen till det andra betet. Lite stökigt att ha dom på olika ställen men jag tror det ska bli bra.
 
Sen kom en utflyttad kompis och hälsade på. Precis som i fredags när jag hade besök så utnyttjades även denna tjej för ridning! Gäller att passa på när man har sällskap! Vi skrittade först Taggen och Szum till det nya betet, Szum har tappat en sko så därför blev det bara skritt. Sen red vi en tur med tanten och Lillan. Det gick jättebra, vi kunde trava en hel del och Lillan var mycket mera avspänd i dag. Jag tycker det är så bra träning för henne, liksom för alla unghästar, att gå i skogen. Det är bra för balansen, koordinationen, framåtbjudningen och gör dom avspända. Perfekt! Sen har vi fikat och surrat hela kväellen och halva natten. Nu ska jag sova och i morgon väntar mer ridning, och lektioner. Fullt race som vanligt!

Åskskurar!

I dag har det varit riktigt varmt, termometern stod på 28 grader innan eftermiddagens åskskurar lättade upp luften och kylde ner graderna.
 
Inledde dagen med några lektioner. På hemväg stannade jag och åt en mjukglass som uppladdning inför stängsling i värmen, har börjat på grabbarnas nya hage. Hade bara tänkt åka hem och byta om till ridkläder och sen rida dirket men det började mullra och jag beslöt mig för att vänta ut åskan. Det var tur för det mullrade rejält, och regnade, under tiden vilade jag lite (alltså sov på soffan...). Ridningen fick vänta till kvällen och även då mullrade det lite i bakgrunden.
 
Började med Szum som ju haft en veckas vila, började med att longera honom och det var nog bra för det fanns mycket energi att springa bort. Jobbade honom lite från marken innan jag satt upp i dag var det en helt annan attityd än sist jag skulle rida, då var han kaxig och nonchalant men i dag var han koncentrerad och lydig. Red lite vid hagarna, i början var han lite småstökig. Inte så att han gjorde något men han låg i handen, drog i tygeln, stod emot skänkeln, stannade och lite sånt men det släppte eftr hand och på slutet var han riktigt fin korta stunder. Och när han är det så ger han en så fin ridkänsla att man kan leva på den länge! Red sedan ut Räkan en sväng och vi klarade oss både från åska och regn!
 
Finaste Räkan!
 
 
 
 

Ridläger till veckan!

Här är dagsprogrammet på ungdomslägret. Jag har gjort "Att börja tävla" som ett tema på flera av teorilektionerna, som en förberedelse för grönt kort och för att börja tävla. Vi hoppas på bra väder, glada ryttare och pigga hästar!
 

Dagsprogram

Ungdomsläger

Onsdag

  9.45 Samling

10.00 Ridning dressyr grupp 1

10.45- Ridning dressyr grupp 2

11.30

12.00 Lunch

12.45-Teori: Ridlära

13.15

14.00- Ridning hoppning

15.15

16.00-Teori: Hästens utrustning och dess anpassning

16.30

Torsdag 

10.00 Ridning dressyr grupp 2

10.45- Ridning dressyr grupp 1

11.30

12.00 Lunch

12.45-Teori: Att börja tävla –innan tävlingen och på tävlingsplatsen

13.15

14.00- Ridning hoppning

15.15

16.00-Teori: Att börja tävla -framridning

16.30

Fredag

10.00 Ridning dressyr grupp 1

10.45- Ridning dressyr grupp 2

11.30

12.00 Lunch

12.45 Teori: Att börja tävla –på banan

13.15 Banbygge

13.45 Teori: Frisering

15.00 Tävling

16.00 Avslutningsfika ca tid

 Grupper:

Dressyrgrupper:

Grupp 1:

Elin

Emelie

Grupp 2:

Madde

Hanna

 Alla hoppar tillsammans!

Förra årets lägergäng!
 

Stugunhästar!

Har fått jättefina bilder av Albin Alf sen jag var i Stugun förra veckan. Det var en väldigt kall kväll för att vara i juli, det var fleecetröja som gällde och den här veckans sommarvärme kändes långt bort.Här är i alla fall lite fina bilder:
 
Rigo är en nordis som jag ridit några gånger under sommaren. Han har utvecklats jättemycket på den här korta tiden. 
 
 
Fin kille!
 
Jag red även Cornelis! Ni minns väl honom från förra sommaren då han var här på utbildning? En fin men lite speciell kille!
 
 
Härlig vinkel på den här bilden!
 
Som ni ser så rider jag lika mycket på marken och när jag instruerar som på hästryggen! 
 
Tack Albin för de fina bilderna!
 
 
 
 

Travet!

I dag var det hopptävling på Östersundstravet. Jag åkte dit med Taggen, vi skulle hoppa en klass, 1 meter. Det är ganska stora tävlingar med högre klasser under helgen så det var mycket att titta på, flaggor och reklam runt banan och många tittiga hinder. Och varmt på det! Taggen latjade lite på framhoppningen, med att kasta sig förbi hindren, så kan han ju göra utan att det påverkar resultatet på banan sen, men det gjorde mig lite orolig eftersom det var mycket att titta på. Så för säkerhets skull la jag upp ett ordentligt tempo, alltså lite väl högt tempo. Ettan kändes jättebra men sen saknades det nog någon halvhalt innan tvåan för där blev det väldigt forscherat med en rivning som följd. Till trean som var ett räcke ur sväng kom vi obalanserat och i högt tempo, Taggen sa i från och tänkte inte hoppa om ryttaen red så dåligt (kan jag ju förstå...). Han for förbi det hindret, vi fick samla i hop oss och i nästa försök var det riktigt bra, men sen kom den (för mig) fruktade kombinationen, det blev en vägran även där och då var vi ute. Tråkigt men jag tycker nog att jag red väldigt dåligt! 
 
Vi tar nya tag nästa helg, vilket jag tror kommer gå bättre när det inte bara är en start att lägga allt fokus på. I dag kändes det som var min skalle som satte stopp, mental kolaps helt enkelt! Föruom det dåliga resultatet var det en trevlig dag, sol och skönt (när man sitter vid sidan av banan och inte behöver rida i väst och kavaj!) och fina hästar! Min pappa kom och tittade, typiskt att det skulle gå dåligt just då, tror inte han har varit på en tävling på kanske 7 år! Så det var på tiden!
 
När vi kom hem, kan lova att det var varmt i bilen, så hade det precis varit oväder med åska och hagel så det var betydligt svalare och skönare. Tog det lugnt några timmar innan en kompis som bor i en annan del av landet men som är här på semester kom på besök. Vad gör man när man får hästkompisar på besök? Jo man rider såklart! Vi tog en ganska sen kvällstur, jag red Lillan och hon fick testa på tanten. Lillan var lite spänd i början men slappnade av efterhand, vi travade en del och hon skötte sig bra. Tanten var pigg som vanligt! På hemväg knakade det till bredvid stigen, typiskt nog var det något djur där men vi vet inte om det var rådjur eller älg, som tur var höll sig hästarna lugna. Det är ju bra miljöträning för unghästarna här i skogen i alla fall! Säga vad man vill, det är roligt med tävlingar och sånt, men roligaste är nog ändå jobbet med unghästarna!
 
Avslutade kvällen med fika och då hade även Malin anslutit då hon var och kollade till Oliven på kvällskvisten. Tror jag sover gott i natt, och det är nog bäst för i morgon förmiddag är det lektioner igen!
 
Jag och Taggen framför tävlingsbanan på travet!
 
Pappa som inte varit på tävling på flera år fick agera groom, det tycktes gå bra!
 
 

Saknar AC!

Varmt och soligt i dag med, jag funderar på att börja ridapå nätterna då det ju är bättre ridväder. Men det är ju rätt skönt ändå, lite ska man ju svettas också!
 
Red först ut Räkan, i dag både travade vi och galopperade lite och hon var pigg och glad. gav mig sedan på kite dressyr med Taggen, det var varmt men det lär nog vara minst lika varmt i morgon på tävlingen så det är bara att härdas. Han kändes fin, jag tycker det är mycket som har släppt och han är stadigare i formen och tar bättre stöd. I vänster galoppen hade jag svårt att ha kontroll över ytterbogen så då jobbade jag på liten volt och vände för ytterhjälperna med lös innertygel. Avslutade med att skritta ut tanten i skogen på långa tyglar. Blev en riktig mystur och jag tror vi både behövde det, hon tycktes också njuta i till en början men sen funderade hon nog över om det inte skulle bli någon snabbare gångart någon gång?
 
Planen var att spendera eftermiddagen på gräsmattan med nya Ridsport men jag kunde inte låta bli att förutom putsa och packa inför morgondagen även tvätta några täcken, men det är ju bra att få det gjort. Kvällen ägnades åt lektioner, vilket är soft och skönt i finvädret men att åka i bieln är en plåga. I morgon väntar ännu fler mil i bilen, kan någon ge mig en AC?
 
 

Man ska svettas!

Härlig värme i dag! Måste säga att jag prickat in vädret bra på semestern!
 
började morgonen med lite bokföring innan jag åkte till hästarna och red lite i värmen. Taggen fick komma ut och galoppera lite medan jag red dressyr på tanten. Vi var inte helt överens i dag så vi var båda rejält svettiga innan vi var klara.
 
Fortsatte sedan eftermiddagen med annnat svettigt jobb som mockning av lösdriften, röjning av blivande hagar och påbörjad stängsling, man ska svettas lite när det är sommar! Försöker fundera och planera lite för hösten och framtiden på gården, många ideér och planer men det är ju svårt att genomföra allt man vill. 
 
Efter kvällens lektioner plockade jag upp Linda på hemvägen så avslutade vi dagen med att rida ut med Räkan och Lillan. Vi skrittade ut i skogen, genom sly och över stockar. Lillan skötte sig utmärkt men hon var nog lite brydd på att det inte fanns någon mer lättframkomlig väg att välja... 
 
Linda och Räkan, Lillan i bakgrunden!

Redan i morgon!

I dag klev jag upp i hyfsad tid för att hinna rida innan en planerad Sundsvallsresa, men när jag hade ridit så var jag less och hade tappat sugen på att åka så jag blev hemma. I stället blev det lite kaffedrickande hos grannen, kakbak, klippning av gräsmattan, tvättning av hästtäcken och städning. Sen ägnades halva natten åt fika och surrande. Alltså helt okej semesterdag!
 
Jg red en sväng med Räkan först, vi skrittade och travade lite i dag och hon var pigg och glad. Sen kom Malin och vi red ut med Oliven och tanten, tanten var hysteriskt pigg och tyckte turen gick i alldeles för lågt tempo. När vi kom tillbaka var hon genomsvettig medan Oliven knappt var fuktig under sadeln, han tyckte nog det var en soft tur medan tanten hade laddat så mycket hela tiden. Avslutade med att longera Lillan lite innan Malin hjälpte mig att sitta upp och så gick vi en liten sväng, nu har vi checkat och repeterat så nu är det dags att börja rida på riktigt! Det ska bli roligt! Hann även göra om stonas hage lite så nu är den ännu lite större! 
 
I morgon väntar mer ridning och lektioner, kanske bäst att sova nu för det har ju redan hunnit bli i morgon!

Fina hopphästar!

Äntligen lite sommarkänsla igen, lagom till semestern -perfekt! 
 
Tror jag är lite stressad och är nog i behov av semester även om jag just nu är stressad över allt jag ska hinna med på semestern... Jag har vaknat tre gånger i natt i panik över att försovit mig! Till saken hör att jag inte satte någon klocka eftersom jag var ledig i dag...
 
Började i alla fall med att rida Räkan. Hon har ju vilat en och halv månad under semineringen men nu ska vi smyga i gång lite. Tanken är att hon ska få gå lite lugnt under hösten, ungefär som i våras dvs i mån av tid och ork. I dag blev det en skritt tur i skogen. Sen tömkörde jag Lillan igen, började som sist med att testa styrningen i skritt och i dag gick det mycket bättre. Travade lite på volt i båda varv och avslutade med att gå ut en sväng i skogen. Hon var jätteduktig även om hon var lite tveksam i början när vi skulle gå från gården.
 
På eftermiddagen packade jag in Taggen och Actrice och åkte till ridhuset för att hoppa. Dom var jättefina båda två och det var verkligen jätteroligt att hoppa dom! Tanten är ju alltid rolig att rida och jag skrattar hela tiden när jag hoppar, man blir så glad av henne! Taggen kändes jättefin och rev inte en enda bom. Vi tränade lite extra på kombination eftersom jag känner mig lite osäker på dom just nu, men han hoppade så bra i dag att det känns kanon inför fredagens tävling! Fick bra hjälp och sällskap av en klubbkompis som även tog några bilder på Taggen!
 
Han är ju rätt fin min lilla Tagg!
 
 
 

Kattungar!

Jag har två kattungar hemma, dom är tre veckor och supersöta! Kattmamman heter Trassel och är en bondkatt, pappa okänd. Kanske är du sugen på en kattunge? Dom heter Baloo och Esmeralda, dom är precis som Trassel och Tingeling döpta efter Disney!
 
Baloo till vänste och Esmeralda till höger
 
Esmeralda!
 
Baloo!
 

Sandstorm!

I dag har det blåst rejäla vindar och på förmiddan hade jag både fleecejacka och fodrad jacka över, är det juli eller är det oktober? När jag kom hem hade jag en hinna av sanddamm över hela mig!
 
Förutom vädret så har lägret flytit på bra, men jag tycker ju inte att vi haft något vidare flyt med vädret denna helg, fick kämpa rätt rejält för att höras i blåsten och jag vet inte hur mycket sand jag har gnuggat ur ögonen! På förmiddagen reds det dressyr, serpentinbågar, framdelsvändning och så fick de testa på lite förvänd galopp, vilket nog kändes rätt svårt.. Eftermiddan ägnades åt hoppning och de fick bland annat hoppa en långsida med tre oxrar, först med volter och sedan utan, hästarna hoppade jättefint trots att de säkert var lite trötta i benen. Jag hade även med mig Szum och visade lite arbete i töm. Vi tittade på olika arbetsformer, hur han tog stöd i bettet och jag försökte förklara lite hur jag jobbat med honom, han skötte sig bra i blåsten men var inte rikitgt lika fin som sist han var med och visade upp sig.
 
När jag kom hem var hovis här och det var bara att lämna av Szum och köra hem Räkan till gården för skoning. Nu har hon skor runt om igen och ska snart börja sättas i gång lite lugnt. Även Lillan fick på sig sin tappsko som hon hade drullat av sig. Efter det var jag trött så det blev inget mer vettigt gjort i dag, tur jag har semester nu och massor av tid!
 
Inte en enda bild har jag lyckats ta i helgen, måste ha varit vädrets fel! Bjuder på en bild från förra lägret när jag och Szum visade arbete i töm.
 
 
 

Läger igen!

Sommarens andra läger den här helgen, nu är det ett gäng vuxna som är med och tränar. I dag har det varit kallt och blött, regnade på förmiddan och riktigt kallt, långkalsonger hade inte skadat men ryttarna tyckte nog det var rätt skönt. På förmiddagen red de dressyr, skänkelvikningar på diagonalen, öka-minska volten och flytta bakdelen. Hästarna blev lösgjorda och ryttarna fick upp värmen, på eftermiddagen red de hoppinriktat markarbete. Förutom det så har vi tjatat ridlära på teosin på kvällen grillades det! 
 
Jag red ut Taggen i morse innan lägret i regnet. Han hade en inpackning av blöt lera och det är ju besvärligt att få bort, när vi kom tillbaka hade den torkat och han såg ut som han inte varit borstad på flera veckor. Som tur var träffade vi ingen den tiden på dan förutom en älg som vi såg och den brydde sig nog inte om hur välborstad hästen var. Nu är det bara att ladda om inför morgondagen!

Semester!

Nu är det äntligen semster även om jag inte har någon semesterkänsla alls ännu! Hoppas att vädret skärper till sig och levererar lite sommarvärme igen!
 
När jag vaknade i morse var jag så trött att jag kände mig bakis, trodde på fullaste allvar att jag var bakis till jag kom på att jag hade jobbat igår kväll och int druckit... Klarade dock mig ändå igenom dagen bra och nu har jag stämplat ut för semester!
 
När jag kom hem från jobbet, vid halv sju på kvällen, så planerade jag först klart allt inför helgens läger innan jag åkte ner till hästarna. Jag började med Lillan, i dag provade vi lite tömkörning utanför hagarna. Jag testade start, stopp och styrning, vi jobbade bara lugnt i skritt då hon ju ska sättas igång och vi måste få en chans att lära känna varann, dessutom hade jag ingen aning om hon var tömkörd innan. Vi kan nog behöva trimma lite mer på servostyrningen men det kommer nog framöver! Red sedan ut en sväng på bästa tanten, Actrice, som hade fullt upp med att försöka sno åt sig blad och grenar då vi red på en stig med mycket sly. till och med i galoppen försökte hon sig på att norpa efter mat, men som tur är var jag snabbare än henne de flesta gångerna!

Punktering!

Har haft en lång dag, en riktig skitdag faktiskt. Skitväder är det också, kallt, blåst och regn gör att detkänns mer som höst än som juli. Fleecejacka och regnkläder verkar vara semestermodet just nu! Tråkigt!
 
Är väl lika bra att börja från början... Det regnade i morse så jag passade på att planera helgens lägerteori på morgonen innan jag åkte ner till hästarna. När jag kom dit i dag stod fuxstona sida vid sida och betade! Inga sura miner i dag och det verkar som Räkan återigen är lägst i rang, huvudsaken är att dom är sams! Red Actrice först, hon fick gå lite dressyr i skogen. Tycker jag hittar knapparna rätt bra nu och när jag trravade ner på hemvägen var hon jättefin! Red ut Taggen, red ett lite lugnare galoppjobb och han var lugn och fin.
 
Efter lite sallad till lunch var det Szums tur. Jag såg redan innan jag satt upp att han inte var på humör i dag, när jag bad honom stanna eller backa så tittade han bara trotsigt på mig, kaxig som bara den! Trots detta satt jag upp och red i väg, eller försökte rida i väg... Jag kom bara ut från gården så var det stopp, vi kunde inte komma överens om vilket håll vi skulle åt (jag ville åt ett håll, Szum åt motsatta), då han för dagen inte bara var tjurig utan även kändes spänd och expolosiv så kände jag rätt snabbt att det här kommer bli svårt att reda ut, det var som att sitta på en bomb .dessutom en trotsig bomb! Så jag avbröt faktiskt, vilket jag sällan göt med honom, och longerad ehonom i stället. Det var mycket överskottsenergi som skulle ut och han drog järnet i galopp! Sen satt jag upp och red lite vid hagarna, han var spänd i början men slappnade av sedan. Tror faktiskt han behöver lite vila snart.
 
Sen var det Lillans tur, den nya treåringen, hon verkar cool. Jag satte fast henne, borstade, provade ut träns och sadel utan problem. Och det kan man väl tycka at vilken treåring som helst ska klara men det är faktiskt en helt anann sak att bli fastsatt mellan två träd i skogen... Vi longerade lite i skrtt och trav i båda varv, inga konstigheter, och sedna jobbade vi lite från marken och jag gick i genom mina förberedande uppsittningsövningar som jag brukar göra. Hon funderade nog mest vad jag höll på med... Hon är ju inriden men har haft vila så jag tycker lite repetion inte skadar!
 
På kvällen var det lektioner som gällde. När jag skulle åka från första lektionen så hade jag punktering!! Jag var redan innan lite stressad eftersom första ryttaren varit lite sen, kan säga att jag var ännu mera sen efter punkteringen... De höll på grusa upp vägen och en sten hade gått in i däcket, ingen domkraft hade jag så klart men som tur var kom det räddning! Fick hjälp att byta däck och låna ett reservdäck eftersom mitt inte passade (!!!), tänk vilka änglalika människor det finns! När jag åkte därifrån lät det fruktansvärt från däcket för en plåt hade kommit mot och låg på. Så inte nog att jag var sen, bilen lät förskräckligt också! Som tur var har jag förstående kunder och jag kunde ha alla, avslutade kvällen med att rida Cornelis. Har inte ridit honom sen han var här i fjol, han var spänd i början men på slutet kändes han fin. Det är verkligen en speciell häst men så rolig att rida. Är så roligt att få följa hästarna som varit här!
 
Kom hem mitt i natten, fick hjälp att byta till ett eget däck och få bort plåten som lät. Upptäckte dessutom att båda blinkerserna fram var trasiga i glaset, blev en dyr kväll! Nu är jag helt knäckt och vill bara sova. I morgon sista dagen på Ica innan semestern!

Fuxston!

Det känns inte som jag har gjort nåot i dag ändå har jag hunnit med rätt mycket, undrar hur det hänger i hop?
 
Åkte ner till betet direkt i morse och stängslade om stonas hage så den blev störrre. Åkte hem igen och mockade ur bädden ur en av boxarna i väntan på en häst som skulle komma. Hästen är en treåring, efter JJ Rayban, fin dressyrstam och ett fint och ädelt sto. Hon ska sättas i gång och ridas för att kunna säljas sen, ska bli roligt, ser ut att vara en fin häst. Det tyckte däremot inte Actrice som försökt visa vem som bestämmer och vem som äger Räkan, inte ska en liten bäbishäst komma här och tro att hon kan få låna hennes kompis!
 
Jag red ut Szum, vi var, i vanlig ordning, inte helt överens om hur vida det var nödvändigt eller inte men det slutade, även det i vanlig ordning, som jag ville. Men vi lyckades ramla ner i en bäck på vägen! Szum backade ner i diket i sin tjurighet, diket var rejält brant och fullt av träd och han drullar ner där! jag höll bara i mig och drev på, som tur var kom vi upp igen men jag såg sedan att det gick en bäck i diket men längre ner, vi hade alltså lite tur! Man kan ju hoppas att Szum lärde sig att man inte kan backa hur som helst!
 
På eftermiddagen åkte jag i väg för lektioner, ända till Edsele vilket är 8 mil från mig! Roligt att se lite nytt och att träffa en gammal kund med ny häst, nu hoppas jag att det ska bli några fler ridande i samma område. Hade sedan ett par lektioner innan jag avslutade kvällen på bästa sätt med att rida en häst åt en kund. Det var första gången jag red hästen men jag har ju sett den nästan varje vecka det sista året, och jag måste säga att det var en trevlig bekanskap. Jag gillade hästen redan innan men nu är jag nog lite kär! Ibland klickar det direkt med en ny häst, och det gjorde det i dag! Men en reflektion är att jag tycker det klickar mer och mer, och oftare med nya hästar ju fler hästar jag rider och ju bättre ryttare jag blir. Roligt var det i kväll i alla fall!
 
 
Lábondance kallad Lillan, fast hon är 171 cm...
 
Kanske fuxston är min grej?
 
Matilda som jag red i kväll!
Foto: Maria Grönlund-Mattsson
 
Även Szum fastnade på en bild i kväll!
 
 
 

Vuxenläger 20-21/7

Här är programmet för helgens läger hos Nylands Hästsportlag!  Alla tar med egen lunch, och annars är nog allt som vanligt. Vi hoppas på fint väder och bra och rolig ridning!

Dagsprogram

Vuxenläger

Lördag

10.00 Samling

10.15 Ridning dressyr grupp 1

11.00 Ridning dressyr grupp 2

11.45- Ridning dressyr grupp 3

12.30 Lunch

13.30-Teori: Ridlära

14.00

14.30 Ridning hoppning grupp A                

15.30-Ridning hoppning grupp B

16.30

17.00-Teori!

17.30

 

Söndag

  9.45 Ridning dressyr grupp 2

10.30 Ridning dressyr grupp 3

11.15-Ridning dressyr grupp 1

12.00

12.15 Lunch

13.00-Teori: Arbete i töm

13.30

14.00 Ridning hoppning grupp B

15.00-Ridning hoppning grupp A

16.00

16.30–Teori och avrundning

17.00

Grupper:

Dressyrgrupper:

Grupp 1:

Maria

Alina

Grupp 2:

Mats

Carina

Grupp 3:

Gunnel

Angela

Hoppgrupper:

Grupp A:

Alina

Mats

Carina

Grupp B:

Maria

Gunnel

Angela


Ryttarkänsla!

Ridning är en idrott som handlar mycket om känsla! Vi pratar mycket om ryttarkänsla och den är viktig. Dock är den inte allt och i bland kan man behöva hjälpa den på traven, till exempel när det går tugnt och ridningen inte fungerar fullt ut. Tänkte ge några tips och tankar på hur man kan förbättra sin känsla!
 
Även om man rider mycket på känsla så tycker jag att det är viktigt att ha en bra teoretisk grund att falla tillbaka på och för att komplettera sin känsla. Jag tycker generellt att ryttare är dåliga på ridteori. Om hur man rider en framdelsvändning, varför man rider en skänkelvikning, vad är utbildningsskalan och vad gör innerhanden i en öppna. Det är klart man måste veta sånt för att kunna rida det bra, och för att kunna bygga upp sin ryttarkänsla. Läs på helt enkelt! Finns massor av bra böcker och jag ska rekommendera några längre ner.
 
Se bra ridning! Att se duktiga ryttare rida, se någon duktigare ryttare rida sin egen häst och att titta på träningar och tävlingar ger inte bara inspiration utan kan även utveckla din känsla! Jag tycker själv att man nästan kan känna hur det känns när man ser någon rida. 
 
Rid på bra hästar! Att någon gång i bland rida på en häst som ger lite "wow" känsla gör mycket för känslan, och för inspirationen också, att få känna på hur det ska kännas och vad man strävar mot. Överlag är det bra att rida lite olika hästar emellanåt för at utveckla sin känsla. Att även rida för en bra instruktör som kan säga till när det är rätt så du får chansen att känna efter är bra. Vissa instruktörer och tränare är duktiga att vidarebefodra rätt känsla bara genom att beskriva den! 
 
Att filma sin ridning är ytterligare ett sätt att jobba med sin känsla. I dag när alla har möjlighet att filma med sin mobil så är det ju ganska lätt att genomföra, så försök att filma ofta och titta gärna ganska direkt när du minns känslan i sadeln. Att tömköra sin häst är ju som att rida från marken. Då kan du ju både se hsten arbeta och känna känslan i tömme samtidigt, jättebra för att bättra på känslan!
 
Nu har ni fått lite tips! Jobba på, och känn efter!
 
 
Boktips!
Ridhandboken 1 och 2 Bra teoretisk grund, ett måste för alla ryttare!
Utbildning av den unga hästen -Jens Fredricsson Ett måste för den unghästintresserade men många inspirerande och givande bilder för alla.
Spänst & Harmoni i ryttarens sits -Bitte Vogelius Bra bok om sitsen, många bra och fina bilder!
Ridlära -Bo Tibblin Bra att ha bok, alla dressyrrörelser finns beskrivna!

Höstkänsla!

Vart tog sommaren vägen? I dag har det varit höst! Kallt och blåst! Men det är ju skönt för hästarna i alla fall som slipper bromsarna!
 
Hade en lugn förmiddag innan jag åkte ner och red Actrice. Det var inte helt enkelt då hon och Räkan bestämt sig för att leka lite med sin matte, det galopperade omkring i hagen ocvh det var helt hopplöst att fånga tanten. Men tänk vad några morötter kan ändra motivationen, tanten lät sig villigt fångas och ridas. Pigg och glad som vanligt! Efter ridningen så rev jag den första hagen som jag hade där nere som nu stod tom, och i stället byggde jag ut grabbarnas hage så de har en jättestor! Oj så de galopperade och busade när jag öppnade upp hela! I morgon bitti tänkte jag göra en större till tanterna också.
 
Senare på eftermiddagen åkte jag och Elise, efter visst strul, till Ammer och hoppade med Taggen och Gandalf. Strulet bestod i att jag fick panik när jag först glömt pinkoden till telefonen och höll på låsa den, sen höll jag på att glömma hälften av alla grejer hemma och var även nära att glömma att tanka... Vad då virrig? Hoppningen gick i alla fall rätt bra, Taggen var riktigt rolig att rida och blev nog några tusen dyrare i kväll! 
 
Taggen innan ridningen!
 
Gandalf!

Det finns bara en som kan lära dig rida!

Det finns bara en som kan göra dig till en bättre ryttare och bara en som kan lära dig rida -nämligen du själv!
 
Det spelar ingen roll hur bra tränare du har, hur välutbildad häst du rider eller hur många träningar du är med på om inte du själv vill utvecklas och bli bättre. Och jobbar för det! Det är du själv som måste ta till dig instruktioner, träna mellan träningarna, läsa på sånt du funderar på och jobba med vardagsträningen.Du som ryttare är själv ansvarig för din utveckling, men med rätt stöd utifrån är det givetvis lättare.
 
Att ha rätt attityd till sin ridning, sin häst och sin tränare är så viktigt. Om man utgår från att inget kommer att fungera, att hästen är dum eller att allt tränaren säger är fel så kommer du inte bli bättre eller få en bra träning. Det är du som valt att rida och träna, det är din häst och det du som bokat och betalar för träningen. Se det som en möjlighet att få hjälp, tips och råd på vägen, men kom i håg att alla problem inte löses på en träning, och inte på två träningar heller utan att det måste få ta lite tid. Däremot är det bra att fråga! Ta reda på varför du ska rida på ett speciellt sätt, varför du ska rida övningarna och vad du ska träna vidare på. 
 
För att rätta till ett sitsproblem eller en felaktig reflex så krävs mer än 1000 upprepningar. Om du bara rättar till ditt sitsproblem när du tränar för någon kommer det ta väldigt lång tid innan det korrigerats. Tex. du behöver vrida om höger handen, din tränare påminner dig ca 20 gånger per ridpass (låter lite men det är ändå varannan minut om du rider ca 40 min) då kommer det ta mer än 50 träningstillfällen innan du ändrat din hand! Rider du en gång i veckan för träönare så tar det alltså ett år! Men om du, när du rider själv, bestämmer dig för att varje gång du passerar grinden ska kontrollera din hand så kommer du att kunna korta denna tiden betydligt! Om man tänker på hur många repetioner det krävs så förstår man ju varför vi ridlärare tjatar så mycket om samma saker! 
 
Som tur är har de flesta ryttare en underbar attityd och inställning till sin ridning. De flesta rider och tränar för att de tycker att det är roligt, de vill lära sig så bra som möjligt och vill utvecklas, de älskar sina hästar oavsett hur det går och tar ansvar för både sin egen och sin hästs utveckling! Då är det roligt att vara ridlärare och tränare! Jag vill gärna vara en del och pusselbit i din och din hästs utveckling, men kom i håg det är bara du som kan lära dig rida! 
 
Jag och Räkan 2011

Snart semester!

Nu är det nära semester från Ica, jag jobbar bara på fredag och sen är jag ledigi tre veckor! Från hästverksamheten tar jag ingen semester -tvärtom så får jag ju mycket mer tid över för den några veckor nu!
 
Men i dag har jag jobbat, hela eftermiddagen öste regnet ner men som tur var så¨klarnade det upp lagom tills jag kom hem och skulle rida. Jag red Szum , Linda red taggen och Elise var med på Gandalf, vi travade på grusvägarna som nu var mjuka av regnet. Szum skötte sig jättebra ochTaggen försökte övertala Linda om att han faktiskt borde få galoppera lite! Nu är det faktureringsdags, jag gillar verkligen inte kontorsarbete men det ska ju göras det med...

Skynda långsamt!

Tid och tålamod kan man aldrig ha för mycket av när man rider och utbildar hästar! Jag vet att jag har skrivit om detta förut men det tåls nog att upprepas!
 
Jag upplever att många har väldigt bråttom med sina hästar, det ska gå snabbt att rida in, snabbt att tränas upp, man ska tävla direkt och snabbt upp i klasserna. Efter skador och vila ska hästarna snabbt i gång och oavsett vad man gör ska det gå fort att få resultat. Men det fungerar inte så med hästar! Det tar tid att lära sig rida, och att göra det bra, och lära sig häst -ett helt liv ungefär! Det tar tid att utbilda en häst, utbildningen och utvecklingen pågår ju egentligen hela hästens liv och är en ständig process. Om man dessutom ska skola om eller ändra på en felaktig utbildning eller ridning så tar det ju ännu längre tid. Att bygga upp och träna upp en häst fysiskt tar lång tid, att muskla en häst tar 3-6 månader och att stärka upp leder, senor och ligament tar ännu längre tid och inte går det att skynda på den processen heller! Vill man ha en häst som håller så måste det få ta tid! 
 
Man måste se hästens utveckling långsiktigt och som ett långtidsprojekt. Det gäller att tänka att varje bit man jobbar med är en viktigt del i hästens pussel och måste hmna på rätt plats hur liten den än må vara. Med det vill jag ge förståelse till att man i bland måste lägga ner ganska mycket jobb på vissa saker som kan kännas onödigt och jobbigt men som är en viktig pusselbit eller ett trappsteg på vägen. Jag upplever att många ryttare tappar tålamodet, blir besvikna eller uppgivna när saker de testar på lektionerna inte fungerar direkt, men om man tänker på hur lång hästens utbildning och utveckling är så vore det ju väldigt konstigt om allt alltid skulle fungera direkt, eller hur?
 
Försök att se varje bit av utbildningen som ett steg på vägen, även om det bara är myrsteg. Och försök vara så pass påläst, eller fråga din tränare, att du kan förstå hur det hänger i hop och var i processen du är. Med det menar jag att din ridlärare eller tränare har säkert en plan, även om den kan vra svår att förstå i bland. Till exempel så kanske du får träna att rida hästen rak som förberedelse för böjning, låter kanske märkligt men är fullt logiskt om man tänker efter. Ha själv en plan för din häst med små steg och mål att jobba mot. 
 
En häst som fått mycket tid och tålamod från mig är Szum! Är nog många som undrat varför det tagit så lång tid och tyckt att jag är lite knäpp (vilket jag kanske är också). Jag tror absolut att jag hade kunnat skynda på inridningen men jag har valt att ge honom mycket tid, och jag tror jag kommer få igen det sen. Vi har ju i princip skrittat hela vintern men det har gjort att han har slappnat av och varvat ner, dessutom har han fått en chans att börja bygga upp kroppen. Är nog rätt lätt att ta en sån häst som är väldigt stor, med lite halvdålig koorination för snabbt, men här har han verkligen fått möjlighet att bygga upp grunden. Han behöver mycket tid, han kräver mycket tålamod, och han kommer även kräva det i fortsättningen, men det är en häst jag tror på och som jag tror är värd att lägga tiden på. Alltså fortsätter vi skynda långsamt!
 
 

Jobbdag!

Har haft en riktig jobbdag i dag! men började med det roligaste, nämligen hästarna! Hjälpte Malin att lasta på morgonen för hon skulle i väg på tävling. Åkte sedan ner till betet och red Szum. Han gick i väg från de andra hästarna i dag utan minsta tvekan, alltså en bra början, men när vi sedan skulle rida i genom en massa sly sa han stopp! Dock insåg han, efter att ha backat ner i diket bland sly och ris, att stigen nog ändå var bättre och vi kom fram till vändplanen. Där finns det lite buskar som man kan styra och vända runt, jättebra träning tycker jag -helt menigslöst tyckte Szum! Efter vi jobbat, alldeles för länge enligt Szum, med volter och åttor runt buskarna så red vi hem och trots att Szum var laddad på hemvägen och försökte bocka några gånger tycker jag ändå det gick rätt bra. Inget mvg i dag men godkänt!
 
Jobbade sedan på Ica, även i dag till klockan 16 innan jag åkte i väg och hade hoppträningar. På hemväg stannade jag och åt lite go mat som sen middag, det hade jag nog förtjänat!
 
Lurig kille den där szum!
 

Blöt ridtur!

Fint väder oc varmt i dag, vi ar börjat att ha öppet längre på Ica på helgerna och lagom tills vi stämplade ut började regnmolnen hopa si! Det kom några åskskurar men optimist som jag är tänkte jag att jag skulle hinna rida mellan skurarna, det hann jag inte... Red ut Taggen och vi hade kanske ridit i tio minuter när det började regna, som tur var inen åska men ja hann bli rejält blöt innan det slutade och solen tittade fram igen, lagom tills vi skrittade av... Det var bara att åka hem och duscha och torka kläderna, sen åkte jag och rillade hos en kompis som har veranda med tak!

Kvällshoppning igen!

Blev en favorit i repris och hoppning även i kväll, denna gång med Actrice! Men först tömkörde jag Szum, han var på hugget och jag fick först kämpa länge för att få honom att skritta och vänta på min travsignal. När vi väl kom dit så var nästa problem att hålla hnom i trav och inte i galopp... Men på slutet var han fin i alla fall, han var väl trött då...
 
Red hem tanten och hoppade här hemma. När jag red fram kändes hon rätt fin och jag tycker det blir bättre och bättre för varje gång vi jobbar, ge oss några veckor till så är nog formen där jag vill ha den hela tiden! Hoppade en diagonal med trav in på ett plank, tre galoppsprång till en oxer. Jag fick jobba lite för att ha trav in men när det fungerade fick vi väldigt fint flyt mellan! Nöjd med roligaste fuxen!

Kvällshoppning!

Jobb på Ica på dan och ridning på kvällen. Först Actrice som fick gå galoppjobb i dag. Min tanke var att det skulle vara lugn galopp men det är tydligen inte jag som bestämmer tempot i våran relation och tanten själv har ju ingen aning om att hon är gammal och ska ta det lugnt. Men roligt har vi ju i alla fall!
 
Sen red  jag och Malin hem till gården och hoppade med Taggen och Oliven. Taggen är inte hoppat på tre veckor och han tycktes tycka det var dags för han laddade till ordentligt! Nu ska vi dra upp träningen lite igen för om två veckor är det tävlingsdags igen!
 
Dags att börja ladda upp för tävling igen!

Kurragömma!

Åkte tidigt i morse ner till betet med transporten då det återigen var dags för dräktighetskontroll för Räakn. Men innan jag tog in henne så kollade jag till dom andra och sprayade på insektsmedel. Grabbarna var inga konstigheter, Taggen låg ner och klev då inte upp utan jag fick spraya honom liggandes... När det var Actrice tur och hon såg att jag var på väg till henne så drog hon järnet! Flera vändor fram och tillbaka i hagen innan hon ställde sig bakom en buske och sneglade lit epå mig, precis som ett barn som leker kurragömma! När hon såg att jag tog in Räkan kom hon fram igen, tror det var en tant som inte hade någon större lust att åka i väg i morse!
 
Blev många timmar i bilen, först ett par timmar dit, lastade ur och ultraljudade Räkan vilket tog typ 5 minuter, sen lastade jag in henne igen och ett par timmar till hem. Ni må tro jag var trött sen! Men räkan är nu dräktig på 28 dygn och allt ser bra ut, så roligt!!
 
På eftermiddagen red jag ut Szum en sväng, i dag blev det en lite lugnare tur med mycket klättring. Szum var i dag mer laddad än istadig, även om han provade att backa lite när vi skulle gå i väg, sen var han mest spänd och på tårna. På kvällen hade jag några riktigt roliga lektioner, fina hästar och bra ridning! Efter att ha klippt gräsmattan så slög shoppingdjävulen till så nu har jag beställt mig en ny ridhjälm -vilket verkligen var på tiden!!!

Kafferep!

I dag hade väderprognoserna visat på regn, men som tur var hann jag rida innan det bröt ut. På dagen var det sol, varmt och en massa bromsar! Red först galoppjobb på Taggen, sen lite dressyr med Actrice i skogen och avslutade med Szum. Dressyren med tanten gick väl sådär, jag tycker att jag förstår hur jag ska jobba henne men det är inte helt lätt att få till det! Jag försöker verkligen rida henne framåt och på så sätt genom kroppen och fram till bettet men vi hamnar lätt i ett läge där allt går uppåt i stället för framåt. Korta stunder hittar jag läget framåt och formen jag vill ha, men det är ännu bara korta stunder. Både hon och jag var ordentligt svettiga i dag men hon kändes jättefin när vi travade av på hemvägen, då var vi verkligen i rätt läge och fin form, så jag tror jag är på rätt väg i alla fall!
 
Szum reds ut själv, han stannade och backade flera gånger och försökte vertyga mig om att vi skulle gå hem. Efter femte eller sjätte tvärniten, och försök att backa ner i diket eller vända hem, så gav han sig och när han ger sig så släpper allt och han blir supertrevlig att rida. Vi kunde galoppera två gånger, fin galopp med bra bjudning, innan vi vände hemåt. Jag kan verkligen inte förstå varför han ska tjafsa så mycket när han har så himla lätt för sig egentligen?!
 
På eftermiddagen hann jag bara slå ner första hagstolpen i marken så började det regna! Hann så klart bli genomblöt innan hagen var klar, men det är ju skönt att ha det gjort. Tycker ni att jag stängslar mycket?? Det tycker jag med!! Men det är ju lika för alla som har lite häst, bara att gilla läget!
 
Fick ett litet ryck på kvällen och gjorde en kaka som tog 2,5 timme att färdigställa! När jag väl var klar med kakan så hade jag inget fikasällskap men det löste sig snabbt och vi var ett helt gäng hästtjejer som fikade gofika här hemma i kväll, och tittade på mina kattungar som nu är 10 dagar! Funderar ni varför kakan tog så lång tid? Man skulle koka en burk med kondenserad mjölk till kolasås, det tog tid -men det var det värt! 

Sent dressyrpass!

Fick göra en liten akututryckning och riva en hage i kväll efter jobbet, det skulle nämligen köras timmer i genom den! Men som tur var har jag inga hästar där nu och planerar inte att ha dom där på ett tag heller! Det tar ju en stund att plocka ner en hage så klockan var 21 innan jag var klar (var inte hemma förrän 18.40 från jobbet heller), men eftersom jag var lite ridsugen, trots knotten, så red jag ett sent dressyrpass med Taggen. Vi red upp i skogen och dressyrade där på en vändplan, han kändes stundtals rätt fin och när jag travade av på hemvägen så kände jag att han hade släppt efter bra! Bra avslut på en lång dag!

Träningsläger dag 2!

Varmt i dag, både för ryttare, hästar och fotfolk. Och massor av vidriga bromsar!
 
I dag fick Szum följa med på lägret, inte för att han tycktes ha någon större lust med det då han tjafsade lite när vi skulle lasta. Det tog egentligen inte så lång tid, kanske 5-10 min, men han var arg och upprörd! Desto gladare blev han när vi kom fram och han såg att hans kompisar var där! Dock fick han gå själv i hagen mest hela dagen, det har varit många saker att träna på för Szum i dag. 
 
I dag fick ryttarna på förmiddagen rida serpentiner, flytta bakdelen på volten och jobba med galoppfattningar. På eftermiddagen var det banhoppning på schemat och hästarna hoppade så fint! Allt avslutades med ett rejält go fika med paj och cheesecake! 
 
Szum var med för att visa arbete i töm, vilket vi gjorde mitt på dan, han skötte sig över förväntan och jag hoppas ryttarna blev inspirerade att själva jobba sina hästar i töm. Efter lägret var avslutat red jag Szum lite på banan, tyckte det gick rätt bra även om han tjafsade lite. Det brukar ju kunna vara problem att gå i från utgången men jag hade problem att gå mot utgången... Szum han är inte som alla andra pållar! Blev lite travjobb, travade över några bommar och jag tyckte han slappnae av lite på slutet. Med tanke på hur lite han är riden på banan så är jag ändå nöjd. Lastningen hem gick jättebra och utan tjafs!
 
Alla deltagare! Nathalie, Sara, Elin, Elise, Malin och Anna!
 
Elin, Elise och Malin!
 
Szum tömkörs!
 
 
Fina Szum!
Jag och Szum!
 
 
 
 
 

Träningsläger dag 1

Så var årets första läger i gång! I dag med härligt sommarväder, på förmiddan lite svalare och lätt blåst till ryttarnas glädje, på eftermiddan skön sol för oss som slapp svettas i sadeln!
 
Värmde upp dagen med en lugn skogstur med Actrice. Vi letade nya stigar, styrde runt träd och hoppade en stock. Perfekt början på dagen! Sen drog jag till Nylands Hästsportlag och träningsläger för unga vuxna, och både Malin och Elise där med sina pållar. På förmiddagen har de i dag ridit dressyr, jobbat med raka spår, att vända för ytterhjälperna och skänkelvikning. Bland annat fick de rida skänkelviknig på diagonalen i trav och sedan i dt sakta av till skritt några meter och sedan sätta i gång i trv igen, hela tiden kvar i skänkelvikningen. Det gör skänkelvikningen ännu lite jobbigare och är ett bra sätt att få hästen att sätta in inner bakben under kroppen. På eftermiddagen fick de hoppa, jobbade mycket med en långsida med räcke, 13.5 meter till tre studs, och 13, 5 meter till räcke. De fick lägga volter över räckena och rida på fyra galoppsprång. Bra övning men lite kämpigt för några av dom! På teorin har vi pratat ridlära, som alltid tåls att repetera, och hur man bygger upp hästen. I morgon väntar nya utmaningar!
 
När jag kom hem så longerade jag galoppprogrammet med Taggen och sen fick jag äntligen hämta hem min transport som varit på service, som jag har saknat den!

Sen kväll!

I kväll blev det sent innan jag kom ut och red. Jobbade först på Ica och var inte hemma förrän halv sju och då gjorde jag klart planeringen inför helgens läger. Malin var också¨sen så jag väntade in henne och klockan var 21 innan vi var nere vid betet. Actrice hade redan hunnit lägga sig men hon var inte svår att lura upp och visade inge tendenser til att vara trött sen. Både Oliven och tanten har vissa tendenser att tjuvöka, driva upp tempot och försöka komma först så Malin och jag hade fullt upp med att försöka kontrollera tempot. Blev i alla fall en rolig tur med trav och galopp i backarna, tror våra hästar kommer hinna bygga både muskler och kondition i sommar!
 
Nu ladda för läger i morgon!!

Ridväder!

I dag har jag inte behövt regnkläderna men på förmiddan fick jag i alla fall ha tröja, på eftermiddan kom solen och lite värme. Men det har inte varit någon värmebölja i dag direkt men bra ridväder!
 
Först ut var en tur med en jättepigg tant! Actrice tycktes trivas lika bra som jag på de fina skogsägarna och det blev en härlig tur även om vi inte alltid var överens om tempot! Sen fick även Taggen gå en sväng och i dag blev det till hans stora lycka galoppjobb! 
 
För Szums del blev det tömkörning. Tanken är att han ska visa arbete i töm på helgen läger och jag tänkte trimma lite inför det, men det gick inte så bra... Jag kom inte alls till arbete på honom i dag, dels var underlaget lite besvärligt med långt gräs men framförallt hade han massor av överskottsenergi. Fick lägga allt fokus på att få honom i någon annan gångart än galopp, race och bockning. Men han har ju fått göra av med lite energi nu i alla fall och han var väldigt fin på slutet, hoppas dock att han håller sig lite mer på mattan i helgen annars lär det vara svårt att visa något vettigt!
 
Kvällen ägnades åt lektioner och ridning av fina kundhästar, tänk att man får betalt för att rida och i dag var det inte ens speciellt slitsamt. Extra roligt med den nordis som jag ridit några gånger som verkligen har utvecklats och släppt, i dag satt ägaren upp en stund efter jag hade ridit och det såg riktigt bra ut! Så roligt när det släpper och börjar fungera!

Klädbyten!

I dag har det varit ett väldigt hattande med vädret, ena minuten sol och värme, nästa ösregn! Regnkläderna har åkt på och av hela tiden och jag har bytt till torra kläder inte mindre än tre gånger!
 
Började dagen med att rida ut Taggen, vi red en lugnare tur där han fick lyfta på benen över stockar och gå i genom sly och buskar. Taggen hade nog inte alls lust med det i dag, han hade nog hellrre sett en galopptur och försökte lägga in lite galopp där det gick, eller inte gick att galoppera... Vi hann precis tillbaka när himlen öppnade sig och jag hann bli ordentligt blöt innan jag kom in i bieln igen. Hem och byta om och hämta stängsel. gick fint att stängsla trots att jag fick ta av och på mig regnjackan hela tiden, även om det är jobbigt och lite tråkigt att stängsla så är det ju så roligt att släppa hästarna i ny hage och se hur glada de blir! Grabbarna fick en ny hage i dag och sen körde jag ner brudarna som nu går i grabbarnas gamla hage, är rätt mycket mat kvar där även om det är lite nertrampat. Hästarna blev glada och grabbarna blev lie ill sig när de kom tjejer i hagen bredvid! På kvällen hade jag lektioner och då höll sig solen framme i alla fall, så skönt!
 
Hungrig Räka!
 
Fina Actrice!
 
Grabbarna spanar på brudarna! Gandalf, Taggen o Szum!
 
Szum hade nog gärna hälsat på brudarna!
 
 
 

Träningsläger!

I helgen är det dags för träningsläger för unga vuxna hos Nylands Hästsportlag! Här kommer mer information för deltagarna!
 
Alla tar med egen lunch båda dagarna, vi äter i Byacafet så det finns micro och kylskåp. Jag föreslår att vi hjälps åt att ta med lite fika och kaffebröd/kakor till eftermiddagsteorin, om alla tar med en sort var så borde vi klara oss! Det ser ut att bli fint väder så ett tips är att ta med en vattenflaska att ha vid ridbanan under ridpassen.
 
Dagsprogram!
Lördag

10.00 Samling

10.15 Ridning dressyr grupp 1

11.00- Ridning dressyr grupp 2 & 3

12.00

12.15 Lunch

13.00-Teori: Ridlära

13.30

14.00 Ridning hoppning grupp A                

15.00-Ridning hoppning grupp B

16.00

16.30-Teori: Att bygga upp hästen!

17.00

 

Söndag

  9.45 Ridning dressyr grupp 2

10.30 Ridning dressyr grupp 3

11.15-Ridning dressyr grupp 1

12.00

12.15 Lunch

13.00-Teori: Arbete i töm

13.30

14.00 Ridning hoppning grupp B

15.00-Ridning hoppning grupp A

16.00

16.30–Teori och avrundning

17.00

Grupper:

Dressyrgrupper:

Grupp 1:

Elise

Malin

Grupp 2:

Nathalie

Sara

Grupp 3:

Elin

Anna (rider ej lördag fm)

Hoppgrupper:

Grupp A:

Malin

Anna

Sara

Grupp B:

Elise

Elin

Nathalie

Avgiften för lägret, 600 kr, betlasa antingen kontant till mig under helgen eller sätts in på mitt bankgiro, 5732-4220 senast en vecka efter lägret. De som rider på faktura kan få lägret på ordinarie faktura om de vill. Har ni frågor så kontakta mig på 070-594 61 64


Vilken dag det blev!

Vilken dag det blev! Hunnit göra massor, och bara skojiga saker i dag. Varmt och soligt hela dagen tills regnet kom på kvällen och lättade upp luften!
 
Började i morse med att rida ut Szum igen, ville jobba igenom gårdagens bekymmer litegrann. Han började direkt med att tjafsa, skulle inte gå i från kompisarna! Vi diskuterade en stund och sen var vi överens om att vi faktiskt skulle gå i väg. Inget mera tjafs sedan utan han skötte sig bra även om han var lite småspänd. På hemvägen blev det mer spännande då vi träffade två älgar! De stod på ca 50 meters håll, rätt nära alltså, Szum blev lite lätt okoncentrerad på mig(alltså helt förstenad!)och jag fick lite panik. Hoppade av, vilket jag nog inte skulle ha gjort från någon annan häst och nog inte gör nästa gång på honom heller, han gjorde inte så mycket utan jag ledde honom en bit. Sen kom nästa problem, hur kommer man upp på en jättehäst som Szum utan pall? Eftersom jag inte hade någon lust att gå hem så parkerade jag honom i diket, satt upp och red hem utan problem! Nu har vi mött älgar utan större katastrof och jag vet att jag kommer upp på honom i skogen, bra kunskap för framtiden!
 
Efter ridningen svidade jag snabbt om och åkte till Sundsvall. Där handlade jag upp mig på insektsmedel av alla slag och en hel del stängsel. Tror jag tömde Biltemas hela lager när jag köpte 40 stolpar och 800 meter tråd! Annar var inte Birsta någon hit i dag med massor av folk så här i semestertider och väldigt varmt, måste säga att det var rätt skönt att få åka hem igen!
 
Hemma igen så var det bara att återigen hoppa i ridbyxorna innan vi lastade in hästarna och åkte till ridhuset. Jag hade med mig Actrice, och Malin och Elise hade sina hästar. Vi fick rida inne eftersom det regnade och åskade. Tycker jag börjar hitta lite fler knappar på tanten nu, jag känner ungefär hur hon bör jobbas men det betyder ju inte att jag alltid får til det! Vi hoppade lite lätt och lågt och det kändes jättebra! Och superroligt! Hon är verkligen rolig att rida och jag skrattar en massa hela tiden, vilken toppenhäst! Nu har hon gått lite tuffare sista dagarna så nu får det bli lite lugnare jobb och skogsmulleridning några dagar framöver. På hemväg från ridhuset blev vi lite hungriga och till vår stora glädje hade pizzerian öppet! Vi åt en varsin pizza somn smakade suveränt den tiden på kvällen! I morgon väntar stängsling och lektioner för min del, nu väntar duschen och sängen!
Nu jäklar ska vi väl klara sommaren? Eller vad tror ni?
 
 

Äggröra!

Haft en skitdag på jobbet, förutom att det är stressigt, vrm toch rörigt ändå så lyckades en av chafförerna välta en hel vagn med ägg ute i vägen! Ni kan ju gissa vems uppgift det blev att röja upp den röran!? Jag såklart! Senare på dagen lyckaeds jag, då helt på egen hand, tappa min kassa upp och ner så alla mynt åkte ut på golvet, inte min dag i dag!
 
På kvällen så började jag med att rida Szum, vi red ut själva och i dag var han inte alls lika dyr som han varit sista veckorna! Var väl egentligen inte så oväntat att det skulle komma ett bakslag men ändå... Han började nästan direkt när vi ridit i väg att bromsa lite och stå emot, han provade att stanna och backa men jag fick i gång honom fort igen. När vi skulle trava så var det lite tjafs i början så sen red jag på honom mycket framåt, tyckte att det började släppa och att han bjöd, men så fel jag hade! För från den friska traven framåt så slog han på en tvärnit, drog ner huvudet, bockade och vände -allt samtidigt! Som tur var satt jag kvar, och fick stopp på honom direkt! Han provade samma sak en gång till men då var jag ju lite mer beredd, och han lyckades även både backa ner i ett dike och gå sidledes ner i ett annat innan jag fick fart på honom och han släppte och slutade tjafsa. Det är inte lätt alla gånger, han ser ju verkligen till att ta ner en på jorden igen när man tycker att det börjar gå bra!
 
Sen red jag och Malin ut med Taggen och Oliven. Hittade en jättefin väg och det blev en mysig tur med lite busgalopp även i dag! 
 
 

RSS 2.0