Ridskolestart och inventering!

Blev en lång dag, trots lugn morgon...
 
Började med att prova sadlar på Odessa. Jag tycker att den jag ridit hamnar lite i obalans och åker fram. Provade tre andra sadlar i dag, så på med sadel, av med sadel, på med sadel... Longerade några varv för att se hur det såg ut och två av sadlarna klättrade jag upp i (klättrade eftersom de var utan stigbyglar), och skrittade lite. Har hittat en sadel som jag ska prova rida i framövee, blev en gammal Levasadel som jag faktiskt haft på fler basjkirer förut.
 
Sen hem och red Clarinett, vi red ut en liten sväng och jobbade sedan i en av sommarhagarna med lite travjobb och fattningar. Hon kändes seg men det var ju rätt varmt också!
 
Sen lunch och i väg till ridskoman, första ridskoledagen så lite nervöst. Red två hästar och hade tre grupper. Gick bra men lite rörigt, vilket ju inte är konstigt med tanke på att det är så mycket nytt. Sen direkt från ridskolan till Ica där det var inventering i kväll. Nu är jag helt slut så nu duscha och sova!
 
Unghästarna var trötta i morse. Här Dajmen!
 
Men Chokladen var också trött..
 
Och Clarinett efter ridningen!

Rivstart!

Varmt i dag, i alla fall innan kvällens regn!
 
Dagen rivstartade med att några av Nisses hästar var på äventyr! När ordningen var återställd så hann jag faktiskt med frukost innan jag åkte till ridskolan och lastade en häst som skulle på sin sista resa. Körde henne alltså till slakteriet. Det är ju inte så rolig resa men det gick bra och det är ju lättare att stänga av känslorna när det är en häst man inte känner.
 
Hemma igen så lagade jag mat innan jag drog igång med hästjobbet hemma. Jag gjorde en ny provisorisk hage till Szum och Malle, mockade ur lite i boxarna och longerade Szum. Har inte kollat Szum sen vi var i väg på träningen och han var knackig, så i dag tog jag honom på lina bara för att se hur han såg ut. Han är definitivt bättre, men inte helt hundra bra. Ser inte halt ut men stel, speciellt i början. Ska nog sätta igång honom igen och se vad som händer. 
 
Så var det dags för Rauen och Viking att åka hem, blir tomt nu när tre hästar åkt på två dagar! Så i stället red jag hem Clarinett nere från betet, passade på att rida henne lite på banan också. Jobbade igenom galoppen ordentligt och hoppade några språng. Såklart kom regnet och jag var genomblöt! Sen kom Linda och jag liftade med henne ner till betet där vi red ut med Tant och Odessa. Det märks att Odessa hittat balansen för nu hänger hon med Tant bra och i dag galopperade vi också. 
 
Kvällen avslutades med te och rostade mackor, nu ladda upp för ridskolan i morgon!
 
Wasabi och hennes kompis, dom är så gulliga ihop!
 
 
Så söt!
 
Från våran kvällstur!

Måndag!

Så klart lite segt i dag efter helgen, men har ändå hunnit med en massa!
 
Först Ica hela dagen, sen direkt hem och vänta in ägarinnan till kallbloden. Det är dags för dom att åka hem igen och i dag åkte Besten. När han hade åkt red jag ett lätt pass på Rauen och jobbade Viking lite i töm. 
 
När jag var klar så var jag hungrig så jag gjorde pizza till väldigt sen middag och sedan fixade jag med riddagböcker och fakturor.  Nu sova inför nya uppdrag i morgon!

Wångenhelgen!

Så var årets sommsrpremiering och Wångenhelg över! Även om det var lite lugnare i år så är vi helt slut nu! I fjol visade vi sex hästar, varav fyra gick körprov och tre som skulle flätas, så att bara ha med en häst, med föl, kändes som semester, dessutom nordsvensk så ingen flätning! I alla fall trodde jag det...
 
Började med en tuff dag redan igår. På väg ner till betet så mötte jag Lemonaden, Dajmen och Chokladen på vägen! Stoppade in dom och skrittade sedan en sväng i skogen på Besten, allt detta innan jobbet där jag stämplade in 9.30! Efter jobbet gick jag runt beteshagen och kollade stängslet, och kollade alla hästar innan det sista packades ihop och vi åkte till Wången. Även om vi bara hade en häst att visa så åkte vi med två transporter eftersom vi skulle hämta en häst.
 
Såklart sent innan vi var framme, hade installerat Thilde och fölungen och hittat stugan i en grannby så då var det bara att sova. I dag började det ganska lugnt, men sen fick jag frågan om att fläta en ardenner och hann bara klart med den innan jag fick frågan om nästa... Blev en snabb lunch, flätade den andra ardennern och sen visade vi Thilde som fick 40 poäng även i år! 
 
Vi hann titta på ardennrarna som visades, men sen var vi ändå typ sist därifrån som alltid, Nisse chippade och idkollade ett par hästar och så hämtade vi Signe. Signe är en tvåårig ardenner som Nisse har haft utlånad. Sent innan vi var hemma så det var bara att kolla hästarna och nu sova. Tokslut!
 
Baloo igår morse, nyvaken efter att ha sovit i höet!
 
Min hovis visade också häst, en tvåårig nordsvensk! Fint väder fick vi också, och alltid fin utsikt på Wången!
 
Tilde och Loffe innan körprovet!
 
Under körprovet, visst ser det väldigt stabilt ut?
 
Jag, Tilde och Loffe efter visningen!
 
 
Och till slut en bild jag fick av Linda i morse när hon hade kollat hästarna!
Tröttisar!

EM-silver!

Jag antar att ingen har missat att det blev silver på laghoppningen på EM igår?
 
Själv hade jag en ganska intensiv fredag. Först red jag Besten och Rauen på banan innan jobbet. Besten var så fin att rida, perfekt nu när det snart är dags att åka hem! Det är ju så, när hästarna börjar bli roliga att rida så är det dags att åka hem!
 
Sen Ica och fredagstempo där. Jobbade till 18.15 och fortsatte sedan att rida efter jobbet. Red på först Clarinett som fick gå ett galoppjobb uppför backarna. Sen kom Linda och vi red ut med Tant och Odessa. Vi hade inte riktigt tänkt på hur mörkt det blir nu, reflexer hade vi på men det blir väldigt mörkt ute i skogen och det finns inga lampor vid betet så det var lite spännande att sadla av sen!
 
Och sen avslutades såklart kvällen med hoppningen på tv. Så spännande och vilka nerver han har Peder Fredricsson! Jag hann även göra en laxröra inför helgens äventyr för våran del, sommarpremieringen!
 
Rauen på banan på förmiddagen, sol och fina hästar är en bra start på dagen!

Hällregn!

Var uppe i tid i morse för att rida, så klart hällregnade det! Jobbade kallbloden i töm och sedan var jag genomblöt och gav upp... En timme senare var det sol, fast till min tröst kom det någon fler skur på eftermiddagen. 
 
Besten var först ut och han såg bättre ut än han gjort på hela tiden. Rauen var väldigt laddad och jag hade svårt att hitta rätt takt och tempo. Viking tömkörde jag ut, han är verkligen obrydd att gå i väg från de andra men att göra halt och stå stilla verkar vara väldigt jobbigt...
 
Klädbyte och lite fika, sen till ridskolan. Jag ska ju jobba lite där i höst så i dag passade jag på att träffa hästarna, och lära mig namnen på dom. Red även två hästar och de var väldigt trevliga så det kändes lovande. 
 
Sen middag, rester från igår, framför EMhoppningen, innan jag var i väg på en lektion. Nu är det väl sovdags igen och Ica i morgon!
 
Ett besök i fölhagen hann jag med också!
 
 
Och med bästa kompisen:
 

EM-feber!

Onsdagen började med EMhoppningen, så spännande och så roligt att det går i Sverige, och att det faktiskt visas på tv! Nu hade jag varken ro eller tid att sitta så jag såg två av svenskarna och fick följa resten via Facebook. 
 
I stället kopplade jag på släpet och åkte ner till betet. Där började jag med att jobba Odessa i töm, poletten har börjat trilla på plats och hon börjar jobba med kroppen som jag vill. Longerade Chokladen på gräset, vilket gick mycket bättre, och med sadel. Hon känns mer vuxen och mogen nu så det blir nog bra att komma igång igen. Sen byggde jag om stonas hage innan jag lastade in Szum och Malle och körde hem dom till gården. Där red jag även Rauen, som fick skritta fram i skogen och sedan jobba på banan och longerade Viking, som jag satte en lång inspänning på. Han är ju så mycket tömkörd att det inte var någon grej alls för honom.
 
Sen grillade vi till middag, kändes nästan som semester trots att det var kallt, innan jag åkte i väg för ett par lektioner. Blev bjuden på fika också så det var mörkt och sent innan jag var hemma, tycker att det är lite jobbigt med mörkret som bara kommer tidigare nu, missade dressyren från EM men ett lagbrons var ju bra jobbat!

Hallondag!

Jag hann ju inte alls med allt jag skulle igår, och i dag är det ju en massa hoppning från EM på tvn så det blir nog inte så mycket gjort i dag heller...
 
En av planerna för igår var att gå tillbaka med unghästarna till det stora betet, men det slapp jag göra. Fick ett sms på morgonen med en bild på trötta bäbisar som låg och sov på gräsmattan utanför hagen vud det stora betet. De hade helt enkelt gått tillbaka själva och jag behövde bara släppa in dom i hagen! Smidigt! I stället började jag med att göra en provisorisk hage på gården till Szum och Malle, de ska få flytta tillbaka på gården och beta av lite mellan hagarna och runt ridbanan. Sen red jag ut med Besten som fick trava och galoppera på grusvägen innan jag jobbade Rauen och Viking i töm över bommar. 
 
Lite paus, jag plockade ett par liter hallon, och följde med Nisse och körde en häst till bete och sen hjälpte honom att ta ut sto och föl ur en annan beteshage. Vi åt fläskpannkaka, med färska hallon, och var och handlade, innan det var dags för kvällspasset. Det börjar ju bli mörkt på kvällarna så man kan ju inte hålla på hela natten längre. Jag red i alla fall lite dressyr på Clarinett och checkade av det vi jobbade med på träningen i lördags, och nu föll alla bitar på plats! Hon var jättefin och jag hittade verkligen känslan i galoppen, där jag ju fick jobba med att rida på en lägre växel. Riktigt bra känsla! Sen var det dags för Chokladen att börja jobba igen, longerade henne lite för att friska upp minnet och komma igång. Men hon var lite öm i fötterna så hon kommer behöva skor innan vi börjar på att rida ordentligt, tills vidare får vi hålla oss där det är mjukt.
 
Sen blev det hallonpaj till kvällsfika, sent som vanligt! Och nu hoppning på tvn, ingen ordning alls nu!
 
Rauen på banan i dag!
 
 
Clarinett efter ridningen på gräset utanför hagen, kvällssolen lyser!
 
Och så Chokladen som har slut på semestern och ska igång efter sommarbete och vila.

Ryttar EM!

Ica i dag, gick hyfsat med ryggen men det kanske inte är det bästa jobbet med ryggont. Men som tur är fungerar ridningen och efter kvällens ridning var jag bättre än innan! Jag och Malin red en lugn sväng, med en del styrning runt träd, med Odessa och Clarinett. Sen lite fika och surr, och nu ryttarEM på tv! Så häftigt att det går i Sverige, och så tråkigt att jag inte är där!

Lugnare söndag!

Blev en lugn söndag, trots att planen inte var så från början.. 
 
Bättre i ryggen, men inte bra, men det går bra att rida och det är huvudsaken! Red först Rauen, men med Szums gamla dressyrsadel, den jag försökt sälja. Sadeln som är med Rauen hamnar lite i bakvikt nu när han är lite väl rund om magen och omusklad och det är verkligen döden för min rygg nu eftersom jag hamnar ännu mer i svank då och trycker ihop kotorna. Med den här sadeln blev det bättre, men inte perfekt, det gick i alla fall bra att rida. Sen red jag Besten, han fick först skritta uppe i skogen och vända runt träd. Det är bra jobb, lösgörande och hjälper till med böjningen. Sen red vi lite på banan, först lite galoppjobb och sen avslutade vi med trav och han kändes fin!
 
Sen kom Linda och vi red ut med Tant och Odessa. Blev en massa trav uppför backarna och det var en trött Odessa efteråt. Tant fick stanna på det stora betet så flyttar jag unghästarna i början av veckan, ville inte påfresta ryggen med den promenaden i dag.
 
Tanken var att vi skulle åka och hämta en av Nisses hästar som varit utlånad i kväll, men Nisse hade migrän på gång så i stället fixade jag middag och äppelkaka till kaffet sen. Nu ladda om för Ica i morgon!
 
Så här trött såg Rauen ut innan dagens ridning, han var desto piggare att rida sen!
 
Från skogen när jag och Besten styrde runt träd i dag! Vem behöver konstgjorda naturbanor när man har skogen runt knuten?

Dressyrträning med ryggont!

Att åka på dressyrträning med ryggont kanske inte var så smart, men det fungerade faktiskt! Fast jag knappt tog mig in eller ut ur bilen så kunde jag rida! Och jag var glad att träningen var i ridhus för jäklar vad det regnade!
 
Jag började med att tömköra Viking. Hade inte så ont i ryggen i morse men när jag kratsade hovarna på honom så snällde det till i ryggen och sen fick jag en väldigt konstig hållning... Tömköra gick bra, jag tömkörde honom till en vändplan där jag jobbade med volter och travjobb, och sedan tillbaka igen. Han skötte sig helt perfekt!
 
Sen var det bara att packa in Clarinett och Szum i transporten och åka till Wången. Bitvis regnade drt så mycket att torkarna inte hann med och det var massor av vatten på vägen. Hästarna har skött sig bra med lastning, åka och att vänta i box medan den andra reds. Clarinett hade lite seperationsångest men glömde det när vi red. Med henne fick jag jobba med att verkligen få igenom vänstersidan som är svår, vi red bland annat bogen in. Galoppjobbet handlade om att få lite lugnare och bärigare galopp.  Bara att fortsätta träna.  Szum har ju varit spänd och knepig hela veckan, nu såg Sara samma saker som jag varit lurig på, faktiskt exakt samma funderingar trots att jag inte sagt något. Jag red inte så mycket, några minuter för att se hur han såg ut. Nu är det till att fundera hur jag ska gå vidare. Tråkigt nog så flyttar Sara söderut så det kommer bli färre träningstillfällen, jag undrar verkligen hur jag ska klara mig?
 
När jag kom hem på kvällen så hade regnet upphört och till och med solen tittade fram så då tog jag och tömkörde Odessa också. Vi körde ner till granngården och där fick hon jobba lite på volt i skritt och trav ute på en äng, bra jobb i dag. Nu får jag igen för all bilkörning och dressyrträning, ryggen är inte nöjd alls. En dusch och sen sova!
 
Här är vi på väg ut från ridhuset och till transporten!
 
Lastade! Här ser man liye hur blött det var!

Förbedelsefredag!

Ica igår, fredag betyder fullt ös där. Efter jobbet regnade det men jag red ändå de hästar som ska gå dagens dressyrträning, Szum och Clarinett. Szum jobbade jag lite på vändplanen, han kändes bättre men inte bra. Just nu mer spänd i huvudet än i kroppen, kan bli en spännande träning men jag behöver ju verkligen lite hjälp med honom nu. Clarinett red jag ut och galopperade uppför backarna, bra uppladdning för henne!
 
Fick så jäkla ont i ryggen sen, så resten av kvällen gick åt till att försöka lindra det. Bättre i dag, men inte bra, och funderar på hur det ska gå att rida. Som sagt, kan bli intressant träning!

Ica och momsrapport!

Ica i dag igen, och efter jobbet tog jag kallblodsgrabbarna. Rauen red jag ut en sväng, Besten fick jobba i töm och så bra som han travade i dag har han nog inte gjort på hela tiden. Viking longerade jag igen och i dag fungerade kommandona mycket bättre, så han har nog redan lärt sig det!
 
Sen fick äntligen klart momsrapporten så nu är den inlämnad. Igår kväll hängde sig programmet flera gånger men nu var både jag och datorn piggare så det fungerade bättre. 
 
Var förbi fölhagen i morse på väg till jobbet. Min söta lilla Wasabi!
 
 

Regnonsdag!

Vaknade i morse och var förkyld, i kombination med regnväder så fick det bli en kontorsdag!
 
Jag började dock med lite hästjobb. Först fick Szum jobba i töm, sedan red jag lite på Odessa. Red henne nere vid betet, först vid hagen och sedan red vid bort till infarten och fortsatte jobbet med vändningar och volter där. 
 
Red Rauen på banan, i dag även lite galopparbete som gick bättre än väntat även om han blev lite på efteråt. Eftersom det inte regnade precis då, men bara en liten stund senare, så red jag även en lugn tur på Besten.  Sen ägnade jag resten av eftermiddagen åt bokföring och att skriva fakturor. Tog ett brejk och åkte i väg för ett par lektioner, då sol igen, nu har jag även hunnit med varma mackor och sitter återigen med bokföringen och försöker få ihop momsrapporten!
 

Dajmens ben!

Jag tycker att Dajmens framben nu är nästan helt raka, tog några bilder så ni ska få se skillnaden!
 
Så här ser hon ut nu! Själva bilderna är inte så fina men det får ni bortse i från, kolla på benen!
 
 
 
Hon föddes ju x-bent på båda frambenen, då såg hon ut såhär:
Nyfödd!
 
Vänster framben rätade upp sig själv men inte höger så när hon var 6 veckor så opereade de in en skruv i höger framknä som gjorde att benet bara skulle växa på en sida. Här är kvällen innan operationen.
 
Med bandaget såg det ännu krokigare ut!
 
Här är ca en månad efter operationen. Det tog lång tid för benet att räta upp sig, mycket längre än jag hade trott!
 
Här är på hösten och nu ser man skillnad!
 
Här i vintras, i december tror jag. I februari opererades skruven bort. Då tyckte jag inte att benet var helt rakt men nu tror jag inte att man ser det om man inte vet om det. Ska bli spännande att se hur hon ser ut om några år!

Tisdag!

Lite semesterkänsla igår trots allt, sol och en massa ridning!
 
Jag red först Szum, han var 50 gånger bättre än i söndags men ändå spänd. Sen jobbade jag Odessa och Clarinett i töm, båda två jobbade på bra. Odessa med fokus att börja böja sig och följa volten bättre och Clarinett med mycket galoppjobb och med att bli kvickare. Sen byggde jag ut Szum och Malles hage innan jag gjorde lax till middag. 
 
Efter middagen red jag ut Rauen, han fick klättra lite på ett hygge och trava på gräsvägarna. Besten red jag på banan och han kändes rätt bra, en del galoppjobb också. Sist ut var Viking som jag longerade. Vet inte om han är longerad innan men han är ju mycket tömkörd så det gick ganska bra. Ja förutom kommandona då som han inte förstod, eller han förstod ju frammåtkommandona det var ju bara att bromsa som var svårt... Sen lite jordgubbar och glass, och bokföring innan sovdags. Nu ny dag med ungefär samma upplägg, ridning och bokföring!
 
Unghästarna vilade igår förmiddag!
 
Chokladen var jättetrött!
 
Dajmen!
 
Här är Dajmen otroligt lik Lemonaden som ett åring!
 
Det här är Lemonaden i september i fjol:
Visst är dom lik varann?

På jobbet igen!

Igår var jag tillbaka på Ica igen, och det var -precis som vanligt!!
 
Efter jobbet red jag och Malin ut med Lilla Grå och Clarinett. Efter ridturen så var vi och hälsade på fölen och Nisses tvåårshingstar. Redan då var klockan mycket, jag var ju inte hemma från jobbet förrän 18.30, och börjat mörkna mrn jag hann både gå en skogspromenad på jakt efter försvunna hästar och bokföra lite! Blev en lång dag!
 
Malin försökte fota Clarinett efter ridningen, men hon var mer intresserad av annat!

Sista semesterdagen!

Sista dagen på Icasemestern har tillbringats med hästarna, 4 hästar ridna och 2 arbetade i töm. Som jag önskar att kunde leva på hästverksamheten och ha det så här jämt. Men det känns långt bort just nu. Är massor som jag borde men inte hunnit med på semestern, förstår inte alls hur jag ska hinna med när jag ska jobba också. Men försöker fokusera på det jag faktiskt gjort i stället för det jag inte gjort... Jag har varit på en kurs, haft en kurs, ridit en tävling, en Pay and Ride och en terrängträning. Haft en del lektioner och ridit en massa, sista veckan nu har jag haft 7-8 hästar igång! Och varit till Torpshammar och köpt en pizza! 
 
I dag har det varit mycket ridning! Morgonen och förmiddagen var lite seg, blåsigt och kallt ute och svårt att komma igång. Red Szum först som var väldigt spänd. Han fick lite sadeltvång när jag började, trots att jag hade longerat innan. Vi skrittade upp dit vi brukar rida, han tittade på något och hoppade till och fick sedan lite tvång och bockade. Som tur är får han inte riktigt panik utan går att hejda, men sedan var han spänd hela ridpasset. Red även Lilla Grå på samna ställe med samma fokus som när jag tömkörde sist, att hon ska trava lite snabbare än hon kan balansera sig än för att få henne lite kvickare och mer register. 
 
Clarinett fick gå ut på en lugn mystur och så jobbade jag Besten i töm i dag igen. Han var bättre i dag och jag hittade en grej till att jobba med i ridningen i veckan. Sen middag, makaroner och köttfärssås och jag åt alldeles för fort och blev tvärmätt så jag var rätt seg när Linda skickade och undrade om jag var klar... Men vi red i alla fall ut med Tant och Odessa. Eftersom det var första turen för Odessa på en dryg månad så blev det lämpligt med en skritttur på stigar där man måste lyfta på fötterna och koncentrera sig. Sen jobbade jag även Rauen i töm. Han är fin men det är svårt att reglera halsen på honom, han går gärna i en form och det är svårt att länga ut halsen eller ända nackens position, och ändå är det lättare i töm än i ridningen. Sen blev det bokföring ända tills vi fick kaffegäst och jag blev avbruten. Nu är klockan ställd och det är bara att ramla tillbaka i verkligheten igen!
 
Från Clarinetts och min mystur.
 
Och Odessa i skogen bakom Tant!

Morgonjogg!

Mina hästar har ju hållt sig i hagen nu hela semestern, men nu när det är dags för jobb igen så passar dom på, det är ju så typiskt! Igår skulle jag i väg på lektioner på morgonen och åkte ner till betet på vägen dit, då var såklart två pållar ute på vift! Nu var det ju bara två, de var lättfångade och hagen lätt att laga. Tråden var indragen i hagen så antagligen hade någon fastnat i den eller så har dom haft besök av något djur. Jag fick mig en morgonjogg i alla fall!
 
Jag var 20 minuter sen när jag åkte men innan sista lektionen var jag i tid igen, detta tack vare att jag alltid har lite extra tid mellan lektionerna. När jag kom hem igen så fikade jag lite innan jag åkte och fyllde vatten i hagarna och till slut fick rida lite!
 
Red Rauen, först skrittade vi fram i skogen och sedan fick han jobba på banan. Riktigt fin! Besten jobbade jag i töm över bommar, han var lite stel i början men blev bättre sen! Sen matpaus och så tömkörde jag ut en sväng med Viking på kvällen. Avslutade med att åka och köpa godis för att sedan bokföra resten av kvällen!
 
Viking ute på tur igår!

Terrängträning!

Eftersom semestern snart är slut så gäller det att passa på att göra lite roliga grejer så i dag åkte jag och Clarinett på terrängträning!
 
Dagen började dock med annat. Först longerade jag Odessa och repeterade uppsittning. Efter ett par gånger upp och ner så avslutade vi med att skritta lite och checka av styrning, start och stopp. Sen jobbade jag Szum lite i töm innan Nisse kom och bytte bakskor på Clarinett, de hon hade var flortunna och inget att åka på träning med. 
 
Efter en snabbfika och påkoppling av släpet så var det bara att borsta Clarinett och åka till träningen, självklart hamnade jag mitt i fredagsruschen i Östersund men vi hann i tid i alla fall. Jag red själv vilket var jättebra, vi fick jobba med just det vi behöver, Clarinett fick tänka själv och kunde inte bara hänga med och vi behövde inte lägga fokus på andra ekipage, så lyxigt! Clarinett hoppade allt och gick även genom vattnet utan tveksamheter, vi fick jobba med galoppen att få den lite kickade och kortare! Nu är det bara att fortsätta träna för det är ju just det här som är problemet även i dressyren!
 
När vi kom hem så klippte jag gräsmattan innan det blev en sen middag med rester sen igår, och så även lite bokföring.
 
Fina bilder från träningen tagna av Jossan Arvidsson 
 
Genom vattnet!
Sängen!
Och deras nyaste hinder!
 
Efteråt fick hon betforslisk som hon sekunden efter bilden togs hällde ut..
 

Semestertripp!

Igår tog jag lite ledigt då det kändes som vi behövde lite tid ihop. Jag red Clarinett på morgonen, lite dressyr med fokus på att hon ska bli lite kvickare för skänkeln, hon kändes fin men vi behöver jobba mer på det.
 
Sen hjälpte jag Nisse att stängsla lite, eftersom jag hade börjat dagen med att fånga in två äventyrslystna ardennerdamer som utforskade grannens gräsmatta, de kom från två olika hagar så det fanns lite att laga och fixa sen!  Efter det hade vi en lång fundering på mat innan vi lyckades sno ihop lite stekt potatis och bacon! 
 
Närmare kvällen satte vi oss i bilen och åkte på en liten road trip. Vi började på skogsvägar och kom fram i Torpshammar! Sett en massa fina byar och hus! I Torpshammar så var pizzerian öppen, ett jättefint ställe, 50 talsinrett, fräscht och med trevlig personal, så vi köpte en pizza som vi åt i bilen! Tittade på fler småbyar däromkring innan det blev skogsvägar hem igen! Lite annorlunda semestertur men vi behövde göra något tillsammans så det var bra!
 
I dag har det mer varit som vanligt.  Jobbade först Odessa och Lilla Grå i töm. Odessa gick riktigt bra och mycket av det jag jobbade med innan vilan började lossna. Grå fick jobba med kvick trav och var också fin. Fortsatte med hästarna hemma. Viking tömkörde jag i skogen, både han och jag fick lyfta på fötterna! Sedan red jag ut Rauen en lugn sväng. Besten fick klättra upp på ett hygge, tror att han tyckte det var riktigt jobbigt!
 
Sen middag och i väg för några lektioner. Efter lektionerna plockade jag en liter hallon, hade sett ett riktigt hallonställe när jag red, så efter lite bokföring så blev det hallon och kokospaj till kvällsfika!
 
Liv var en av damerna som var ute igår morse, här lite mer nöjd med björkris!
 
 
Fölis var lite trött igår!
 
Nyvaken!
 
 
Och så från dagens klättertur på hygget!
 
 

Feberdag!

Kände mig lite hängig igår morse men tänkte att både det och huvudvärken bara var trötthet, men sen på eftermiddagen insåg jag att jag visst hade lite feber. Inte konstigt att jag var seg...
 
Jag red i alla fall Rauen, vi skrittade fram i skogen och travjobbade sen på banan. Stor skillnad sen dagen innan, då han ju var tokladdad, nu kunde jag fortsätta där jag slutade dagen innan och han var väldigt fin! Sen tömkörde jag Viking över bommar för första gången. Ledde honom över dom några gånger först, vilket nog var tur för han trodde nog att de skulle bita honom i fötterna. Men sedan tömkörde vi över dom i både skritt och trav och det gick jättebra. 
 
Sedan hem för lite paus och det var då jag insåg att jah hade feber. Men ett par timmars vila (visserligen innehållande lite jobb i form av att skriva riddagböcker), en ipren, kaffe, vätskeersättning och mat, så kände jag mig piggare och fortsatte med hästarna, om än lite lugnt. Szum fick först jobba i töm, för hans del blev det inte så lugnt utan han var ordentligt svettig efteråt.  Även Besten fick gå i töm, och för hans del över bommar. Sen hann jag också plocka en halvliter hallon som vi åt med glass till kvällsfika innan jag somnade på soffan...

Ridmåndag!

Måndag igår och full fart på ridningen!
 
Jag började med att gå runt och kollade staketet på den hage där unghästarna gick i början av sommaren. Sen red jag Besten och Rauen på banan. Besten fick även gå lite galopparbete, bara lite lättare med några fattningar och galopp på fyrkanten. Tror att det kommer vara bra med galoppjobb för honom, det stärker upp bra och är lösgörande. Rauen var verkligen tokpigg först men taggade ner och blev fin, men det finns lite att jobba med där!
 
Sen en snabbsväng hem för lite fika innan Linda kom och vi red ut med Tant och Clarinett. Vi red ner till älven, så hästarna fick ett ordentligt arbete med rejäl klättring och sen lite galopp längs älven. Clarinett var på strålande humör och ville helst vara först hela tiden. När vi kom tillbaka så fångade vi in unghästarna och sedan red Linda på Tant och jag ledde Chokladen och Lemonaden bort till den andra hagen. Dajmen fick gå lös så jag skulle slippa dra i henne. Nu får de gå där och beta återväxten och jag hoppas att de tar sig lite i hull för de är alla fyra något tunna, men unghästarna tycks ju växa också. 
 
Efter ett besök i fölhagen och pannkakor med grädde till middag så fortsatte jag ridningen på kvällen. Szum fick skritta ut en sväng och Odessa jobba lite i töm utanför hagen, koncentrationen var väl lite sådär men energin är det inget fel på! Dessutom hann jag både mocka ur lite i boxarna och städa övervåningen! Ganska effektiv dag men det är ju ändå så mycket som inte hinns med...
 
Från våran härliga tur! Tant och Linda i täten på väg uppför backarna!
 
Tant och unghästarna på det nygamla betet. Kolla minen på Dajmen!
 
En av Nisses fölungar!
 
Sol på min och Szums kvällstur!

Snart slut på semestern!

För många är semestern över nu och det är åter dags för jobb, jag har en semestervecka kvar men har redan lite ångest för att börja jobba! Och det börjar även vara dags för de ungunghästar som har vilat stt börja jobba igen, Odessa fick dra igång igår och om någon vecka är det Chokladens tur och sedan även Lemonaden. 
 
Igår red jag först ut med Szum, han fick gå en runda där man måste lyfta på fötterna och det är inte riktigt hans grej... Tömkörde sedan Odessa som nu vilat i 4 veckor, hon fick gå i väg en bit från betet och där jobba med vändningar och halter. Lilla Grå fick jobba lite på volt utanför hagen med fokus på bjudning och att ta skänkeln. Avslutade med att rida ut Clarinett, hon var pigg och det blev ganska mycket galopp uppför backarna!
 
Sen hem och middag innan jag åkte på möte på ridskolan. Jag ska jobba där en dag i veckan i höst så det var lite upptaktsmöte inför hösten. Ägnade sedan resten av kvällen åt att betala räkningar, inte alls lika roligt!
 
Dags för Odessa att börja jobba igen! Ni kommer väl ihåg att hon är till salu!?
 
Öronen framåt!
 
Och en morgontrött Malle, Szums kompis som står här på bete!

Augustikväll!

Gårdagen började med riktigt höstväder, kallt, blåst och mulet. På eftermiddagen sken det upp och till slut blev det en riktigt fin augustikväll!
 
Jag hade en ganska lugn lördag. Började med att ta in Chokladen och borstade lite på henne, det är snart dags för henne att komma igång med inridningen igen och vi mjukstartar med lite pyssel. Sen fortsatte jag hemma med kallbloden, de fick också gå lite lugnare. Rauen fick jobba i töm och var så fin. Viking tömkörde jag runt lite på gården och ner till granngården, han fick bekanta sig lite med stället och bra förberedelse för att tömköra i skogen sen. Sen red jag ut Besten i skogen där han fick klättra och styra runt träd.
 
Sen ägnades eftermiddagen åt lite pappersarbete och middag. På kvällen åkte vi till några vänner och det blev en fin kväll på deras altan med surr, kaffe och ett glas vin. När vi kom hem, strax före midnatt, så stekte vi hamburgare, gäller att vara flexibel när man är hungrig. 
 
Utsikten när jag och Besten kom ner från skogen! Min gård, mitt livsverk. Inget märkvärdigt men det är mitt och det är jag som har skapat det som det är nu!
 
 
 

Fredag!

Igår hade väderprognoserna utlovat regn, ganska mycket och mest hela dagen, och visserligen var det mulet och det kom lite duggregn men så mycket mer vsr det inye förrän på natten då det faktiskt regnade. Tycker att prognoserna har stämt väldigt dåligt den här sommaren!
 
Jag började i alla fall med att rida lite dressyr med Clarinett som kändes väldigt fin. Sen fortsatte jag med hästarna hemma på gården, och red då först ut Rauen. Han fick jobba på grusvägarna med mycket skritt och en del trav i uppförsbackarna, och en väldigt pigg häst. Sen fick Besten gå ett pass på banan, med bland annat sidvärtsarbete. 
 
Precis när jag hade börjat gå runt och fixa hagen där kallbloden ska gå så började det regna. Som tur var inte så mycket och hagen var snabbt fixad. Dessutom ringde Nisse och undrade om vi skulle äta och handla, så då åkte jag upp på byn i stället.  På kvällen sen red jag och Linda ut med Lilla Grå och Tant. Vi red uppför backarna och dessutom lite galopp så Lilla Grå var helt slut när vi var klara, så trött att hon inte orkade gå från grindöppningen när jag släppte ut henne. Avslutade med att flytta kallbloden till den nya hagen och de firade med en rejäl kvällsgalopp!
 
I dag är det höst ute, känns rätt trist och energin är inte på topp direkt!
 
Trött häst efter kvällens ridtur! Kolla öronen!
 
 

Szumdag!

Igår var det Szums tur att åka på äventyr! Men innan dess hann jag med lite annat också!
 
Jag red först ut en liten sväng med Clarinett, hon har ju haft en vecka ledigt så det blev en lugn tur som mjukstart. Fortsatte sedan hemma med att rida ut Besten, det blev en hel del trav i backarna på grusvägen och en pigg och glad häst som var rätt trött efteråt.. Avslutade med att jobba Viking i töm, han tycks ha landat och känner sig hemma nu och var väldigt fin!
 
Sen lite lunchfika innan jag åkte ner till betet och Szum. Jag putsade av hans grejer, välbehövligt, och tvättade honom och sedan åkte vi till Hammerdal på Pay and Ride. Szum har ju inte varit ute på något alls sen mars så det kändes som han behövde det. Han var mycket mer avspänd än i fjol när vi var på samma ställe, och faktiskt inte alls stökig, men seg. Det var varmt och jag tror att en del av spänningarna hamnade där i stället men vi red igenom programmet på ungefär förväntade procent trots en del avbrott i galoppen.
 
Kom hem rätt sent och nu är det ny dag och nya tag. Och bara en veckas semester kvar...
 
Lilla Grå passade på att njuta i solen igår!
 
 
Clarinett igår, egentligen försökte jag fota en liten svullnad på muskeln -därav den konstiga vinkeln!

Åskdag!

Igår hängde åskan över oss mest hela dagen, jag gillar verkligen inte åska men fick lite gjort ändå.
 
Red Rauen först på banan, det känns rätt bra tills han börjar bli trött för då kommer det små försök att smita undan, men det kommer ju bli bättre med kondition och styrka. Sedan jobbade jag Viking i töm, redan då hade det börjat mullra runt oss och när jag var klar med honom började det regna, så då tog jag paus och fikade lite yoghurt och fyllde på vätska. Eftersom åskan inte riktigt bröt ut och regnet upphörde så åkte jag ner och jobbade Lilla Grå i töm. Även nu mullrade det, himlen var kolsvart och jag såg blixtarna på andra sidan älven, men vi klarade oss torra!
 
Men jag hann bara in så bröt det ut, ordentligt! Det blixtrade och dundrade, strömmen blinkade, spöregn och blåst! Vi åt resterna av Chili con carnen sen dagen innan och jag var inte så jättesugen att åka i väg på lektioner. Men jag klarade mig från regnet! På vägen dit slutade regnet några kilometer innan och sen började det på samma ställe på hemvägen! Väldigt bra! Däremot kände jag mig inget sugen att rida i regnet på kvällen så jag gjorde äppelpaj i stället och somnade i soffan...
 
Förmiddagsvila i stohagen!
 
Och några bilder från Vikings tömjobb:
 
 
 

Semesterjobb!

Alltså det är ganska skönt med semester även om det bara innebär att jag har mer tid till att jobba med hästarna, och inte så mycket ledighet. Men det är skönt att hinna med lite mer av allt som ska göras, och framförallt hinna med att rida!
 
Igår var det fint på förmiddagen, jag började med att ta in Viking och pyssla lite med honom. Han är ju bara 3 år och har ganska fullt upp bara med att vara på ett nytt ställe så det var ganska lagom för honom igår. Sen skulle jag rida Besten men precis när jag var på gång och skulle sadla så ringde Nisse, han behövde hjälp med att flytta dom två sista ettåringarna och hade precis lyckats fånga dom. De var ju inte så intresserade av att flyttas sist vi höll på, när vi flyttade deras kompis, så det gäller ju att passa på när de är infångade. Jag ställde in Besten i en box med en hötuss och han väntade så snällt när jag kom tillbaka en kvart senare. Det gick bra stt flytta ettåringarna även om dessa också var lite rädda för att gå ut ur jsgen och gå över där tråden har varit, bra att de har respekt för staketet!
 
Så red jag Besten, han fick gå ett lite lättare pass på banan där jag mest ville känns hur han var efter två dagars tömjobb, och han kändes jättefin! Mycket kvar att jobba med men på rätt väg. För honom blir det vila i dag! Sen red jag även Rauen, han fick skritta ut i skogen, i besvärlug terräng så han fick lyfta på fötterna. Han behöver, förutom minska på magmåttet, jobba med att bygga rygg och magmuskler och då är detta ett bra jobb!
 
Jag hann även mocka ur några kärror ur boxarna inmam åskan kom! Då fick det bli paus med mat och lite vila innan åskan dragit vidare och jag kunde fortsätta rida. Då var Sxum först ut, red honom lite på banan först och sedan red jag ner honom till betet. Så här i efterhand skulle jag inte ha ridit på banan för han var inte alls med mig utan kickade i fattningarna, sköt rygg och surade lite, tror helt enkelt att det blivit lite tufft den här veckan när han stått hemma och ridits både mer och hårdare. Bara att backa av och komma ihåg till nästa gång! Sen red jag Lilla Grå lite, hon fick jobba traven på volt och med att jag kunde kontrollera inner och yttersida. Avslutade med att rida ut Tant en sväng på grusvägen och hon var väldigt pigg! Delvis har de lagt nytt grus på vägen och där var det efter regnet, till Tants stora glädje, perfekt underlag för galopp! Sen fikade vi varma mackor och tittade på film innan det var midnatt och dags att sova igen!
 
Tant på dagens sista ridtur. Det märks att det börjar bli mörkare på kvällarna nu, speciellt igår när det var mulet efter åskregnet. Även om det inte syns på den här bilden (tagen strax före klockan 22), men det skyller jag på min bra mobilkamera!

Lugnare måndag!

Haft en ganska lugn dag, duggregn på förmiddagen men lite sol sen på eftermiddagen. 
 
Morgonen började med några förvirrade hästar utanför staketet hos Nisse och ett sto som kom för att betäckas, och ja allt var ungefär samtidigt! Sen åkte jag till mina hästar och jobbade först Besten i töm. Han var ännu bättre i dag än igår och jag har mycket idéer och tankar hur jag ska jobba honom i ridningen nu. Sedan red jag ett lätt pass på Rauen också, han behöver ju komma igång lite efter ha haft det rätt lugnt ett tag. Han blir lite överenergisk när han inte är så mycket arbetad men han kändes ändå helt okej i dag! 
 
Sedan lade jag lite energi på annat jobb, började att mocka ur bäddarna i uteboxarna, ett minst sagt tungt jobb, och eldade lite rat. Blev snabbt trött och tog rast. Vi åkte och handlade och åt, sen fick vi besök och kunde då lämpligt bjuda på jordgubbar och glass! Nu är mina hästar nattade och jag har hjälpt Nisse att kolla några märrar för brunst. Ny dag i morgon!
 
Min fölunge ser minst sagt skum ut nu med sina två färger och halvfälld päls!
 
Alltså det måste vara åsna i henne!
 
Dom här två är ju bara för roliga! Holger njuter i alla fall!

RSS 2.0