After work!

I kväll har jag gjort något väldigt ovanligt för att vara mig, jag har varit civil och gått på After work! Jag hade bjudit grannarna och en vän på After work med amerikansk buffe som födelsedagspresent och tack för hästhjälp. Så efte jobbet så åkte jag bara hem och svidade om (och så klart tände upp, kollade hästar, matade katter och en massa saker till som måste göras om man ska i väg) sen åkte vid till Hallstabergets Hotell i Sollefteå! Buffen bestod av olika röror, grillade revben, kyckling, sötpotatis och en massa annat gott, vi blev alldels för mätta men gott var det! Några timmar, ett par cider, massor av mat och surr senare åkte vi hem väldigt nöjda. Alldeles för sällan man gör sånt här, det gäller inte bara mig utan även mitt sällskap, måste bli oftare i framtiden!
 
I morgon ska jag bara vara hemma och rida, ta det lugnt och försöka kurera min hosta som gör mig galen just nu! Vill inte riktigt inse det men börjar misstänka att jag inte är riktigt frisk...

Årsmöte!

I dag var jag bara hem och vände efter jobbet och åkte sedan i väg på årsmöte för Ridklubben Östjämten. Från början var planen att vara hemma och rida men underlaget kändes lite sådär efter att det snöat på idsen i dag, hästarna har jobbat bra den här veckan och min jäkla hosta behövde nog vila lite i dag. Dessutom tcker jag det är viktigt att visa sitt intresse för klubben, åtminstånde en gång per år när det är årsmöte... Nu är det bara att ladda om för en n dag på Ica!

Onsdag!

I dag började dagen med en uteritt på Tant, jag tror vi båda behövde det efter gårdagens hoppträning. Jag försökte förklara för Tant att hon skulle vara trött i dag och att vi skulle ta det lugnt, något som hon ju inte alls förstod utan hon var lika pigg som vanligt och tyckte att skritt var en onödig gångart! Förstår inte vart hon få all energi i från!
 
Sen red jag Szum, vi red på en otrampad lägda och tanken var att dressyra lite men det var fortfarande rätt mycket snö så det blev mest snöpulsande. Vi  tramapde upp en stor volt där vi jobbade lite i trav och med lite övergångar. Szum var fin i traven även om han nog tyckte det var lite jobbigt! Sen fick Cadde gå ut en tur själv, vi skrittade en liten runda och även här var det rätt mcket snö att pulsa i. 
 
Nu i eftermiddag har jag haft några lektioner och nu i kväll har jag betalat räkningar, så tråkigt att se pengarna försvinna men högst nödvändigt. Nu ska jag kolla på Farmen innan jag nattar hästarna och sen softar resten av kvällen. I morgon är det Ica igen som gäller!

Vårinspiration!

Även om jag inte alls gillar att vinterunderlaget försvinner och att jag tycker det går lite för fort så går det inte att komma i från att det är underbara dagar nu! Det är ju så mycket lättare att jobba ute när det är sol och plusgrader än när det är kallt och mörkt. Kommer ni i håg februari för någr år sedan när det var -25 hela månaden? Vårkänslan gör även mig grymt ridsugen och inspirerad, jag skulle nog kunna ha hur många hästar som helst just nu! Så passa på ni som funderar på att lämna hit häst, just nu säger jag ja till allt! ;)
 
Grabbarna var vårtrötta i dag. Kan man ju förstå, det är varmt och de hgar fortfarande all päls kvar! Först red jag Cadde på banan, har ju varit bortskämd med att han har varit pigg men i dag var han inte lika mycket på hugget. Han gjorde allt jag bad om men inte samma gnista. Vi repeterade lite sidvärts och sedan hoppade vi några språng.Jag insåg att bränslet inte skulle räcka till både galoppjobb och hoppning och då valde jag att hoppa några språng. Hade två kryss som jag travhoppade ett par-tre gånger per hinder, i dag tvärstannade han inte efteråt så det ser jag som ett framsteg!
 
Sen red jag Szum på slingan. Med Szum är det ju bara bra att han är lite trött, och i dag var han fantastiskt fin! Jag som brukar ha svårt nog att trava på slingan men i dag kunde vi, mer ellermindre frivilligt, även galoppera! Han bjöd för galopp och då lät jag honom galoppera lite, gjorde även några fattningar och inga bocksprång alls! I traven var han riktigt fin i formen! I dag är han dyr!
 
Efter en liten fikapaus på byn, lite pyssel inne och middag så åkte jag och Tant på hoppträning. Tant var inte trött, hon var superladdad! Hon löddrade av svett redan innan vi hade börjat hoppa! Vet inte vad jag ska göra för vi tränar massor av kopndition men det hjälper ju inte när hon taggar, laddar och gör av med massor av energi i onödan! Fast hon är ju väldigt rolig också! 
 
Cadde innan dagens ridning!
 
Trött kille efter vi ridit!
 
Tant laddar upp inför kvällens hoppträning!
Om ni tycker att det är en kostig skugga så är det Szum. Jag har lite svårt att röra mig i hagen utan att bli förföljd av Szum som ska ha koll på allt jag gör!
 

Isgata igen!

Jag tycker den här vintern är så konstig! 24 februari och det var 9 plusgrader i dag! Det är inte normalt! Tråkigt att snön tinar bort och det återigen är isgata överallt, det käns som jag precis kommit i gång ed lektionerna och hästarn aigen och jag vill inte ha samma halka igen! För att tro att det är vår redan gör jag inte!
 
Efter jobbet red jag Szum på banan, han var jättefin direkt från början. Säkert lite trött fortfarande sen i lördags, tror jag måste träna mer med honom för han är så fin dagarna efteråt. På slutet blev han lite stark men jag är ändå jättenöjd med honom!

Hästar på tv!

Hade en så härlig morgon, först fixade jag hästarna innan jag åt frukost i lugn och ro framför hoppning på tvn! Extra roligt att det var en svensk (Henrik von Eckerman) som vann, även om jag misade omhoppningen. Sen gick jag ut och red Cadde på slingan med solen som sällskap. Han skötte sig som vanligt och vi kunde i dagen även jobba med galoppfattningar på slingan, härligt att underlaget är bra nu (lagom tills det håller på att tina bort igen)! Efter detta var jag redo att åka på jobbet några timmar!
 
Efter jobbet så hoppade jag med Tant här hemma. Vi var båda taggade, jag efter morgonens uppladdnng framför tvn, och det kändes riktigt bra! Hade en liten studs som jag hoppade fram på och sedan hoppade jag en kombination med två räcken och ett galoppsprång. Började med kryss in och räcke ut, när jag sedan bytte varv byggde jag om så det blev två räcken. Avslutade med utsprången strax under 1 meter vilket kändes lagom med tanke på att det var rätt mycket snö och vi inte hoppat så mycket i vinter. Men det kändes lätt, och säkert minst lika bra som på tvn i morse! ;)
 
Kvällen har ägnats åt soffhäng med ponnyakuten och Farmen, med nattning av hästar emellan. Nu blir det nog ännu lite mer soffhäng, tänkte prova titta på film men misstänker att jag kommer somna!

Vårvinterdag!

Nyskottade vägar, bra väglag och ett underbart vårvinterväder, dagen bjöd på de absolut bästa förutsättningarna!
 
Alida kom på morgonen och vi red ut med Tant och Cadde. Mycket trav och en galopp på hemvägen och Cadde hänger bra med i Tants tempo men det var en trött och svettig Cadde på hemvägen! En älg såg vi också, men hästana är rätt älgvana så de tittade bara lite. 
 
Sen var det bara att byta häst, göra i ordning Szum för att lasta och åka på dressyrträning i Ammer. I dag red jag för Annelie och hon har inte sett Szum innan. Han var rätt spänd men jag tyckte ändå att han skötte sig hyfsat. Träningarna just nu handlar ju bara om miljöträning och jag år vara nöjd att han slappnar av i slutet av passet, när vi har varit i bägpå lite fler träningar kan vi nog börja fokusera lite mer på själva tränandet. Szums gamla ägare var där och tittade vilket var jättekul. Jag hoppas hon är nöjd med Szums framsteg men jag tror inte att hon ångrade att jag fick köpa honom, åtminstånde hoppas jag det. Szums själv var väldigt nöjd med sig själv i dag och väldigt trött efter träningen, han har ansökt om semesterdag i morgon!
 
Sen väntade en lugn kväll, otroligt nog så var alla hästar motionerade och allt ute gjort till klockan 15. Det är som att man inte tror det är sant! 
Szum med sin förra ägare, och jag i bakgrunden. Han är allt bra fin min Szum-Brum!
 
Foto: Sofi Holmgren
 

Snökaos!

De sista dagarnas vårkänsla har i dag varit väldigt långt bort. Det har hela dagen snöat både på tvärne och längden. När jag åkte hem från jobbet var vägen fortfarande inte skottad och jag tog mig knappt upp på gården hemma. Hag hoppas verkligen att de hinner ploga vägen innnan jag sk ai väg i morgon för det var inte roligt att köra hem i 1,5-2 dm snö och i morgon ska jag ju ut med släpet igen!
 
Även på ridbanan var det lite tunglkört i dag med mycket lössnö. Cadde jobbade ändå på bra och vi kunde i dag flytta lite sidvärts även i trav! Jag gör det väldigt enkelt med honom, skär av hörnet efter kortsidan och flyttar ut honom mot spåret på långsidan. Förstår han inte så trycker jag lite med spöet på bogen, först i skritt och sedan samma väg i trav. Det gick jättebra, han fattar fort och jag tycker han börjar komma i kapp som 4åring trots att han är så lite riden!

10 års firande!

Tro det eller ej men mitt företag fyller 10 år nu i månadsskiftet! Jag har jättesvårt att förstå det, jag tycker fortfarande att jag är nyföretagare och känner mig ofta grön och osäker. Men med 10 års erfarenhet så borde jag ju kunna det här nu! Dessutom trodde jag nog när jag startade firman att jag skulle kunna leva på den helt efter 10 år men där är jag ju inte än! Men kanske om 10 år till? Fast helst om 5 år eller mindre...
 
Hur som helst så är det ju läge att fira! Jag har tänkt att fira det på olika sätt under hela året och tänkte dra i gång lite lätt nu direkt! De kunder som rider (eller som får sin häst tömkörd eller riden) under vecka 9 och 10 kommer att delta i en utlottning am presentkort på ridlektioner! Och ju mer du rider under dessa veckor desto större chans att vinna!
 
Foto: Elisabeth Sjöström
 
 
 

Tantövningar!

I dag var det Ica dag igen! På kvällen red jag först Szum och sedan Tant på banan. Båda hästarna motionerade sin matte rätt bra, det vil sga att jag fick rida! Szum var rikitgt fin direkt från början men blev stark och lite på innan vi var klara. Tant var rätt fin när vi avslutade men då hade jag ju fått jobba för det också! Det är lite roligt att galoppen nu börjar kännas som en riktigt trevlig gångart att jobba henne i, annat var det i somras när jag mest kände mig som en nybörjare när vi skulle galoppera. Jag jobbade henne på en fyrkant i galopp och flyttade ut bakdelen i hörnen, jättebra övning för Tant!

Snart april?

Vädret är knepigt, det känns som det vore i slutet av mars med takdropp, klabbsnö och ombytligt aprilväder. I morse toksnöade det för att en time senare tvärsluta och bli sol i stället!
 
Jag red först Szum här hemma, satt upp på banan men red sedan bredvid banan i snön där detinte varit trampat. han fick skritta och trava på en stor volt och pulsa i snön. Det blir helt annorlunda mot när vi rider på slingan för där är det ju upptrampat, här blev det lite mer motstånd. Det gäller att passa på att snöpulsa för den lilla snö som kommit har snart tinat bort.
 
Sen kom Alida och vi red ut med Tant och Cadde. Det gick jättebra och det blev mycket travjobb så Cadde var alldeles trött på hemvägen. Bra för honom att få jobba med kondition och styrka! Sen hann jag faktiskt småpyssla lite innan jag åkte i väg på lektioner. I kväll kunde jag ha letkion till 17.30 utan lampa! Märks verkligen att det är ljusare, så underbart. På de två sista passen fick jag ha lamporna på men det går åt rätt håll!
.
Jag och Cadde efter dagens ridtur!
 
 
 

Tantskräck!

Har haft en soft dag i dag, men jag tror jag behövde det!
 
Började dagen hos sjukgymnasten med massage och akupuntur. En perfekt start förutom att jag höll på somna under massagen och kände mig riktigt seg efteråt! Men efter attjag hade kvicknat till så drog jag i gång med ridningen.
 
Först red jag ut med tant. Hon blev i dag rädd för en annan tant, nämligen en tant med en kälke lastad med ved. Vi såg nämnda tant på avstånd men min Tant har bra syn så hon såg henne ändå, och hon stannade och tittade, försökte vända, steppa på stället, steppa framåt och steppa bakåt innan hon bestämde sig för att vi nog kunde passera på vägen en hundra meter i från den farliga tanten. Men för säkerhets skull blåste hon högt ett par gånger så det måste ha hörts i hela bn, så att alla hästar i trakten fick höra att det fanns en farlig tant. Sen om det framkom vilken av tanterna de skulle vara rädd för vet jag inte, men min Tant är rätt söt!
 
Szum red jag på slingan, han var egentligen rätt lugn i dag trots detta gjorde han ett par rejäla grejer som jag är glad att jag satt kvar i. Han är lite oberäknerlig när han är så lugn och känns avspänd för han kan ändå, utan förvarning, försvinna i väg i några rejäla bocksprång! Jag är glad att jag lckas hålla i mig i alla fall! Cadde fick gå på banan, han skötte sig som vanligt och i dag har vi påbörjat hans inhoppning! Han fick travhoppa ett litet kryss några gånger, första gångerna tvärstannade han efter (!!!) hindret men sen fick jag honom att fortsätta framåt och då avslutade jag, det är en början på hoppkarriären i alla fall!
 
Fortsatte min mysdag med att laga köttfärspaj till middag och sen baka en citronkladdkaka som jag åt hos en kompis. Nu väntar duschen och sen sova igen. Känns som det var alldeles nyss jag klev upp!

Måndagsexemplar!

I don´t like mondays! I dag har jag verkligen haft måndag, har känt mig som ett måndagsexemplar hela dagen!
 
I morse vaknade jag en timme senare än jag hade tänkt!! Jag hade alltså somnat om och vaknade nu en timme innan jag skulle vara på besiktningen med bilen! Det låter ju inte så farligt men med tanke på att jag har ett antal djur att ta hand om, att jag skulle direkt till jobbet efteråt och att det tar nästan en halvtimme att köra så blev det lite tight! Men jag hann allt jag skulle, utom att äta frukost (så det fick jag göra på jobbet sen) och var bara 3 minuter sen till bilprovningen. Och som tur var så gick bilen nu igenom!
 
På jobbet gick det bra men på kvällen blev det lite strul igen. Man kan ju ha olika typer av problem och kvällens bekymmer var av den mer ovanliga slaget... Jag fick nämligen inte av mig säkerhetsvästen efter jag ridit! 
 
Jag red Szum på banan, han var jättefin! Precis när jag sitter och njuter som bäst (och så klart även rider ganska mycket för Szum måste man rida hela tiden) så känner jag hur det känns konstigt och låter mysko under jackan. Vid en närmare check så märker jag att blixtlåset har delat sig nerifrån, jag har befarat länge att detta ska inträffa (eftersom blixtlås har en tendens att dela sig och gå sönder) men hade inte riktigt tänkt i genom konsekvensen av det som nämligen är att jag inte får av mig västen! Så vad gör man? Jo jag ringde mina grannar, de var på väg på ett annat litet uppdrag men lovade, mellan asgarven, att komma och hjälpa mig. Så jag sattupp på Szum och red klart, lika fin som han var innan pausen blev han inte igen, han bev lite på och lite stark men hellre det än istadig och han var väldigt fin innan vår lilla paus.
 
Så kom hjälpen och vi lyckades lura upp dragkedjan och med lite tur kan ajg använda västen några dagar till. DFör säkerhets skull har jag beställt mig en ny, västen är väldigt viktig för mig och jag använder den ju många timmar varje dag så den måste bara fungera! Tycker att den här västen varit väldigt bra, den har hålt i över 2,5 år och då rider jag ju flera hästar varje dag och man drar den där dragkedjan många gånger på en vecka! 
 
Vilken konstig dag det blev, bäst man går och lägger sig så man orkar med morgondagen. Men den måste väl flyta på bättre? Eller vad tror ni?
Västen på!
Jag och Sickan, bild sedan 2011 när Sickan bara var tre år!
 

Vårbus!

I dag har det nästan varit lite vår i luften, visst är det härligt men jag tycker det är tidigt och nu har vi snart is överallt igen. Hästarna har i alla fall haft vårkänslor, Szum har försökt få i gång sina tanter i hagen med blandad framgång (Tant kan ju tänka sig att busa litegrann, ibland, medan Räkan är fullt nöjd med att äta eller stå och vila i ligghallen...).
 
Jag red ut med tant på förmiddagen, vi red upp i skogen där det är massor av snö att trava och galoppera i. Med tanke på att det är plusgrader så är ju snön rätt tung men det struntade Tant totalt i, hon hade samma tmpo som vanligt och ville helst galoppera hela tiden. Roligt hade vi i alla fall, båda två!
 
Sen var det dags för Cadde att gå ut på promenad själv! Vi red till den lägda där vi tömkörde i torsdags, ingen lång tur men en lagom första tur på egen hand. Han skötte sig ypperligt, vi skrittade dit, travade lite på lägdan och sedan skritt hem igen, guldstjärna till honom i dag med!
 
På eftermidagen åkte jag och tömkörde en liten ponny och hade en lektion innan jag åkte till Nylands Hästsportlags årsmöte. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar så åt vi tacos och marängsvich, och lekte paketleken. Jag är fortfarande proppmätt och behöver nog ingen frukost i morgon! Innan jag kom hem så fick jag även hjälp att fixa handbromsen på bilen som ska ombesiktas i morgon bitti!
 
Vårglada hästar:
Finaste Tant innan dagens ridning, visst är hon fin i kroppen för att vara 22 år? Jag tycker alla hästarna är så fina i kroppen nu! Bara Cadde som ska muskla på sig, men det jobbar vi på!
 
 
Här försöker Szum få i gång Tant att leka med honom!
 
 
Men kom igen då!
 
 
Det slutade med att Tant gick och åt i stället. Han har det inte lätt Szum-Brum! Synd att bilderna blev så mörka bara!
 

Hemmalördag!

Har haft en lugn hemmalördag, det är inte så ofta! Men det behövdes nog för jag har gått i slowmotion i dag med!
 
Känns inte som jag gjort så mycket alls i dag, red ut Tant, red Cadde på min upptrampade slinga och tömkörde Szum i dag igen, mest för att se om jag kunde få i genom något mer i dag och lite bättre var det nog.Se har jag fakturerat och varit till grannarna och ätit tårta. That´s it!
Cadde efter dagens ridning!
 
Räkan med sin tjockmage!
 
3 månader kvar!
 

Halvfart!

Har gått på halvfart i dag med även om jag kände mig lite bättre i morse än vad jag gjorde igår kväll. När jag kom hem från jobbet så arbetade jag Szum i töm. Inte riktigt nöjd med honom, Han sprang mest på som ett tåg, var stum i yttertömmen och stretade emot i innersidan, just nu får jag nog honom att släppa bättre i ridningen än i tömmen. Efter att vi jobbat en bra stund så kunde jag få honom att trava lite lugnare, med lite kortare steg och lite mer balans och då släppte han bättre. Ja, ja man kan ju inte anklaga honom för att gå på halvfart i alla fall!

Hagplaner!

Fick önskemål om att berätta lite mer om mina hagplaner och ideér efter Wångendagarna. Och eftersom jag klurat mycket på detta i dag så kändes det rätt.
 
Veterinären på Wången, Ulf, hade en intressant föreläsning om forskning och det jag fastnade för var detta med utedrift och grovfoder. Även Margareta Bendroth pratade mycket om lösdrift och bra hästhållning och väckte många ideér. Till exempeL.
I det vilda skrittar hästarna ca 4 mil per dag och enligt Ulf bör alla hästar skritta minst en mil per dag för att må bra, detta är fullt möjligt i en välplanerad lösdrift. Det här tycker jag är lysande, tänk på Szum med all sin energi -han skulle ju må jättebra av att skritta en mil om dan, och Tants gamla ben skulle säkert också må bra av det. Redan i dag tänker jag ju att det är bättre att släppa ut hästen än linda stallbandage. Det gäller alltså att sprida ut foder, vatten och ligghall så att hästarna måste röra på sig. Det har jag ju märkt själv, jag har två hagar och när vi kör in balar så kör vi in två blar åt gången. I början får mina hästar bara gå i den rätta hagen men när den balen är slut öppnar jag upp till den andra hagen och det märks verkligen vad mycket mer hästarna rör sig då! Speciellt Szum som gärna racar runt lite extra! Så det ska jag ta till mig!
 
Min plan för nästa år med hagarna är:
-Göra en ny vanlig hage
-Dränera och grusa upp ingångarna till dagens hagar
-Göra om befintliga lösdriftshagar så de blir lite större och uppmuntrar till rörelse.
Sen på sikt även göra
-En sjukhage på plant underlag som ska vara lätt att göra minimal vid behov (även vintertid)
-Två större lösdriftshagar, en sto och en valack/hingsthage för ca 5 hästar per flock
-Ytterligare en hingsthage/rymningssäker hage
 
Planen är att i framtiden kunna ta emot unghästar, konvalecenter och andra hästar som behöver "förvaras". Det tror jag det finns ett behov av och dessutom ger det mig möjlighet att låta mina framtida unghästar få en bra uppväxt i flock.
 
Inga konstigheter men jag tror detta skulle vara ett stort lyft för gården, då tillammans med mitt projekterade skötselstall och fler uteboxar. Sen får vi se vad det blir, det är lätt att drömma och planera. Desto svårare att genomföra och finansiera!
 
Räkan gillar sin ligghall som är min gamla vedbod!
 

Okry!

Jag satt ju stilla två dagarpå Wången och det räckte tydligne för att en förkylning skulle fastna på mig! Tycker att jag har ett jättebra immunförsvar annars för jag är sällan sjuk men utsätter mig ju för mycket smitta på Ica, men nu var det dags! Det sitter på luftrören med hosta och andnngsproblem, så io dag har jag levt på halstabletter, astmaspray och Ipren.Bara att hoppas att det går över snabbt, helst till i morgon!
 
Jag började med Szum i dag, som jag red på slingan. I början kändes han mer vild än tam...Men efter några varv så kunde vi ju faktiskt rida flera varv utan bocksprång, stegringar eller tvärkast. När ska det bli häst av honom? 
 
Cadde tömkörde jag ut, vi gick vägen till en grannlägda där han fick trava på volt i djupsnön innan vi gick hem igen. Det gick galant och snart kan jag nog rida ut på honom ensam! Tant red jag också ut en sväng, hon har vilat tre dagar och kunde därmed inte skritta lugnt nerför backarna utan tyckte att trav i sidled var mycket bättre! Tokiga tanten!
 
På kvällen hade jag lite lektioner, ett under att de hörde vad jag sa med min röst, och nu vill jag bara krypa ner under täcket och mysa framför tvn. Är det inte sånt man brukar göra när man är krasslig?

Verkligheten igen!

Det går snabbt att komma tillbaka i verkligheten igen! Men hur sköna dagar man än haft så är det ju ändå lite skönt att komma hem och få komma igång med verksamheten hemma igen.
 
I dag har jag kört hem Lucky, men innan dess så red jag Szum och Cadde på banan. Szum var spänd och lite småstökig, men jag tyckte mest det var trams och bestämde mig för att sätta honom i arbete. Jag red runt alla sockerbitar, bommar och hinder som stod på banan, det blev massor av volter, serpentiner och bågar och ahn fick verkligen jobba. Och det fick jag med, men jag tycker faktsikt att jag red riktigt bra i dag och han blev fin även om han gick lite på spänning i dag. 
 
Cadde longerade jag först, tanken var att han skulle få jobba galoppen ordentligt och det var nog välbehövligt för han hade massor av bus i kroppen! Sen red jag, travade några varv åt båda håll, travade över bommar, red några övergångar och bytte varv i trav innan jag avslutade med att galoppera två gånger! Cadde har nog inte galopperat med ryttare sen i juni och då endast ute med draghjälp. Vi galopperade ungefär en långsida åt gången och galoppen kändes väldigt välbalanserad!
 
Sen lastade jag in Lucky och åkte till Matfors. Vi började med att åka och äta innan jag red honom lite och visade hur jag hade jobbat honom. Han som varit så lugn och fin nu ett tag var lite uppspelt av att komma hem och ännu mer av att kompisarna busade i hagen bredvid, men jag tycker alltid att det är så -hästarna går så bra och sen när ägarna kommer så blir det något stök! Sen red även hans ägare en liten stund och jag hjälpte henne lite, tror det kommer gå bra för dom!
 
På hemväg gjorde jag en avstickare för att köpa några begagnade täcken till tant, Szum har ju haft sönder alal hennes regntäcken men nu har hon fått nya. Sen var det en jobbig resa hem då det toksnöade hela vägen. Nu är jag trött och måste nog sova, kanske kan jag smälta allt från hästföretagardagarna i sömnen?

Hästföretagardagar!

Har haft två underbara men intensiva dagar på Wången där 40-50 hästföretagare träffats för att lyssna på föreläsningar, diskutera och knyta kontakter. Jättebra dagar men så här dagen efter känner jag mig fortfarande rätt fullproppad!
 
Jag började med att rida Lucky på slingan i sommarhagen innan jag åkte. Vi kunde galoppera utan att han varken blev stark eller ens funderade på att busa! Sen drog jag till Wången där vi började med lunch, måste säga att arrangemanget var väldigt välplanerat och seriöst.
 
Sen väntade massor av föreläsningar. Carl Dyredahl talade om hästföretagande, Ulf som är veterinär på Wången pratade om aktuell forskning och vi hade gruppdiskutioner. Ulfs föredrag handlade en del om utegång, grovfoder och täcken, jätteintressant och jag ville direkt åka hem och börja flytta stolpar och bygga om hagar! Men det är ju februari och ehlt hopplöst att göra om hagar så jag får hålla mig till tåls ett tag till, kan konstatera att jag är på väg åt rätt håll i alla fall! Sen fick vi även lyssan till Lotta Löfstrand som pratar ridskoleekonomi, jag lyssnade till henne även när jag var i Göteborg men hon är verkligen superbra så man kan lyssna på henne hur många gånger som helst! På kvällen var det tvårätters middag och en massa surr, tror klockan var över midnatt innan jag ramlade i säng.
 
Nästa dag började med att Margareta Bendroth pratade om Hästhållning på hästens villkor och effektivisering av stallarbetet, och den föreläsningen var verkligen kanonbra! Tex, fick vi veta att det kostar 20900 kronor per häst och år med täckesbyten, in och utsläpp! Det går nämligen mer tid till detta än att mocka, inte onstigt att det är dyrt att stalla upp! Och helt plötsligt blev jag ännu mera nöjd med mina uteboxar, en av anledningarna till att jag valde uteboxar var just att slippa täckesbyten som jg tycker tar väldigt lång tid. Sen är det ju så klart ännu fler fördelar med utebox! Eftermiddagen blev lite seg, man började bli rätt trött vid det laget, paneldebatt och sammanfattning innan vi fick gå ut och titta på Wångens nya Active Stable. För er som inte vet så är det en variant av grupphästhållning med foderstationer, jätteintressant att se! 
 
På kvällen var det unghästclinic med Lasse Berglund. Först löshoppades några unghästar från blivande ettåringar till treåringar som ska visas i vår. Det var intressant att se lite hur det som är nytt i år fungerade i praktiken. Men tyvärr var inte funktionärerna och piskförarna riktigt intrimmade så alltför mycket fokus hamnade på dom i stället för på hästarna och vad Lasse sa. På clinic måste allt sånt fungera! Även äldre hästar visades, då uppsuttet men det blev mer som en vanlig träning där Lasse mer vände sig till ryttarna än till publiken. Det är så klart roligt att se fina hästar, och Lasse är väldigt duktig, men jag är kräsen på clinics (och var dessutom väldigt trött) och tyckte inte den höll samma höga klass som resten av dagarna. Det var en lång resa hem men jag ahr jättemycket med mig, behöver bara lite tid att bearbeta tankar, inspiration och idee´r, sen är det bara att köra järnet! För nu jäklar ska jag satsa, nu är det  100 % som gäller!
Underbart vårvinterväder igår!
 
Rundvandring och visning av Active stable.
 

Nyss hemkommen!

Precis kommit hem efter ett väldigt intensivt dygn fyllt av inspiration, nya idee´r, kontakter och tankar på Hästföretagardagarna på Wången. Just nu är jag alldeles för trött för att kunna sammanställa och skriva någoty om det, men det har varit väldigt bra dagar! ni får ha tålamod så skriver jag mer i morgon, nu vill jag bara sova!

Kramsnö!

I dag har det snöat mest hela dagen, perfekt kramsnö för den som vill göra snögubbar! Men jag som inte gillar at göra snögubbar, eller i alla fall inte har tid med det, hade hellre haft någon minusgrad i stället!
 
Började med att rida Cadde i morse, red honom på slingan bakom gästhuset och han skötte sig som en liten prins! Vi kunde trava många varv och inte en tendens till bus eller stök! Guldstjärna till honom i dag igen! Efter honom var det dags för Ica några timmar igen.
 
Efter jobbet och en del stök här hemma så red jag Szum och Tant på banan. För Szums del blev det mycket travarbete men avslutade med att travhoppa ett litetkryss några gånger. Tant fick jobba över en låg liten serie, tre pyttesmå räcken med ett galoppsprång mellan. Jag försökate fokusera på min sits och då framförallt skänkeln.
 
Precis när jag började bli klar i stallet och skulle gån för att äta middag och förbereda allt inför i morgon, när jag ska bort så gick strömmen!! Den var borta nästan två timmar så det blev yougust och flingor till middag! Nu har den varit tillbaka i en kvart i alla fall, men hunnit slockna en kort stund igen, så jag har åtminstånde hunnit skicka in momsrapporten. I morgon ska jag på Hästöretagardagar på Wången, det ska bli jättekul och jag tror jag lyckats packa allt med hjälp av pannlampa! Nu ska jag sova och ladda upp inför i morgon! Håll tummana att strömmen stannar nu!
 
Guldstjärna i dag! I hagen efter avslutat pass!
 
 
 

Mot ljusare tider!

I dag när jag kom hem från jobbet så var det ljust! Så underbart, vi går verkligen mot ljusare tider och jag gillar det massor! Dessutom börjar det ljusna på verksamhetsfronten också, både hästar och ryttare börjar vakna ur vinterdvalan!
 
I morse jagade Szum och jag ljuset och red innan jobbet! Vi red på slingan i sommarhagen, Szum var överladdad och betedde sig mest som en studsboll! Undrar just om det var gummiskor hovis satte på honom i går?
 
Efter jobbet skulle jag egentligen ha ett par lektioner här hemma men när det blev inställt pga sjukdom så passade jag och Alida på att rida ut i stället. Även om det var ljust när jag kom hem från jobbet så hann det ju tyvärr mörkna innan vi kom ut, blev ändå en bra tur i det sköna vädret. Avslutade sedan ridandet med att Cadde fick jobba lite på banan. Jag är supernöjd med honom i dag, han travade på riktigt bra och gick fram för lätta hjälper, tycker att han har utvecklats massor bara på de här få veckorna! Det är så roligt! Resten av kvällen var det Melodifestivalen och tacos som gällde! Nu är jag toktrött, blir en liten sovmorgon i morgon -i alla fall till 7.00!
 

Kaffedrickarkväll!

Kände mig lätt stressad när jag ilade från jobbet, hovis skulle komma på eftermiddagen och hon skulle börja sko lite redan innan jag slutade, dessutom hade jag en hel del annat planerat. Men till min stora glädje hade hovis inte bara börjat sko utan även skott klart är jag kom hem! Så det var bara att bjuda henne på kaffe och betala, och såklart surra en del, perfekt när hovslagaren klarar sig själv! Och det känns skönt med nyfixade hovar på alla hästarna (ju utaom Lucky då men han ska ju hem snart!).
 
Så red jag ut med Lucky i mörkret och i toksnöandet. Man såg knappt något trots pannlampan för allt snöande men Lucky var visserligen pigg men ändå trevlig att rida, verkar som vi börjar komma riktigt bra överens! Sen körde jag hem släpet som jag lånade i helgen, självklart blev det mer kaffe och ännu mera surrande! Nu ska jagbara göra klart momsredovisningen så ska jag sova sen!

Ridrace!

Haft ridrace här hemma i kväll efter jobbet! Skönt väder med bara några minusgrader, bra underlag på ridbanan och fina hästar -kan det bli bättre?
 
Först ut var Szum, han var riktigt fin och vi avslutade med att hoppa lite. Fast hoppa kanske var lite överdrivet, vi travhoppade över ett litet, litet kryss...Fast det var tillräckligt stort för att man skulle kunna bocka efter hindret enligt Szum! Som tur var så tetade han bara det en gång, de andra gångerna hoppade han jättefint!
 
Sen fick även tant gå ett pass på banan, jobbade bland annatmed en av galoppövningarna från förra hoppträningen och så fick ju även hon rulla över det lilla krysset, med henne använde jag den som en galoppbom att jobba galoppen över. Avslutade kvällen med Lucky som, i vanlig ordning i dressyren, var jättefin att rida!
 
Nu har jag gjort mig förtjänt av en semla till kvällsfika, eller hur?

Onsdag!

I bland blir saker inte som man tänkt sig eller planerat, men det är ju så livet är så det är liksom bara att gilla läget!
 
Szum var först ut i dag, tanken var att rida honom på slingan jag har i snön men han var så spänd innan jag skulle sitta upp att jag ändrade planen och red på banan, och det kanske var lika bra. För även om det gick ganska bra att rida och jag kunde använda hela banan så satt jag löst ett par gånger ändå... 
 
Egentligen var det meningen att Lucky skulle åka hem i dag men hans ägare fick problem på vägen hit så han blir kvar ett litet tag till. Det är sånt som händer, men han är ju så söt så han får vara kvar hur länge han vill! I stället red jag ut med Tant, tant var väldigt pig och tyckte trav sidvärts i nedförsbackar var en rolig övning att ägna sig åt! Sen avslutade jag med att rida Cadde på slingan, det är första gången han går där men det gick jättebra! Lite orolig första varvet men sen gick han stadigt och fint och vi kunde trava lite också!
 
På eftermiddagen och kvällen var det lektioner som gällde, börjar bli lite fart på ridningen igen och det är så roligt! Nu hoppas jag att vädret ska vara med mig ett tag så det håller i sig!

I flygande fläng!

Det hjälpte inte att jag skrev lista över allt jag skulle göra i dag, för min dag blev ändå inte som jag hade tänkt -i alla fall inte till en början!
 
Jag tyckte att jag hade ett lite stressig planering redan innan jag i morse upptäckte att en av påkkarna var på rymmen! Att fånga rymlingen och laga hagen tog väl egentligen inte så lång tid men jag bestämde mig direkt för att göra om så det skulle bli mer ström på den hagen, och det tog lite tid! Jag hann inte med någon direkt frukost, förutom en macka i farten, innan jag åkte till sjukgymnasten. Dit kom jag i en flygande fläng några minuter sent, och då var jag ändå inte klar med hagprojektet utan det fortsatte hemma igen.
 
När hagen var klar (nu med rejäklt med ström!) så var det dags att rida. Först red jag ut Lucky, han fick gå en tur med en massa trav i uppförsbackar! Och sedan var det Caddes tur, han red jag på banan. Och från att jag förra gången var nöjd med att kunna trava i båda varv och lite vingligt kunna trava över bommar, så kunde jag i dag inte bara byta varv i trav utan även trava över bommar som låg tvärs över banan och byta varv efteråt! Det går framåt!
 
Sen en snabb middag (eller en sen lunch kanske?) innan jag åkte på Hammarn för några ärenden. Och sedan plockade jag upp en tjej där och en i Stugun på vägen till Överbyn och den Hästtandvård och bettföreläsning som sedan förgyllde kvällen. Okej då, vi stannade även på vägen och shoppade lite hästgrejer, det är roligt med halva priset!
 
Föreläsningen var jättebra! Hon som hade den, Ylva Rubin, var väldigt duktig att prata och ämnet är ju superintressant! Även om jag tycker att jag är lite insatt så var det ändå lärorikt och man fick många tankeställare. Nu ska jag bara smälta det lite så ska jag försöka skriva lite om det framöver. Det blev sent innan jag var hemma men det var det lätt värt, nu är det bara att sova som gäller. God natt!
 
 
Lucky myser efter dagens ridning!
 

Dyr häst!

Riktigt härlig vinterdag i dag, plusgrader och sol! Men jag har ju varit instängd på Ica i stället för att kunna rida i solen. Men vad gör det att man kommer hem trött 18.30 till ett mörkt och tomt hus, när man sedan får rida i 4 minusgrader på ett fint underlag och med en Szum som är på sitt bästa humör? I bland är det värt allt slit hundra gånger om! 
 
I dag var Szum samarbetsvillig och avspänd redan från början. Vi jobbadepå med övergångar enligt Saras order sen helgen, sen jobbade jag även med att rida honom på en stor åtta och flytta bogarna vid varvbytet, och så travade vi lite över bommar och så försökte jag verkligen att jobba traven framåt. Och bara det faktum att jag kunde rida över hela ridbanan i dag, hela passet utan att han ens funderade på monster i hörnen var en framgång! I bland är han dyr min Szum-Brum!
 
Nu ska jag skriva en kom i håg lapp med allt som ska göras och fixas i morgon, för jag är lite orolig att jag ska glömma något då jag i vanlig ordning lyckats planera in väldigt mycket samtidigt!

Hästhelg!

Vilken hästhelg jag har haft, det har jag väl egentligen jämt men ännu lite extra denna helg, riktigt bra helg måste jag säga!
 
Dagen började rätt spännande då vägen inte var plogad när jag och tant åkte på träningen i morse, som tur var gick det ändå bra att ta sig upp på byn. Sen var det plogat men massor av snömodd och jobbigt att köra. Gick riktigt bra på träningen, galoppen är ju svår på henne men annars tyckte jag att hon långa stunder kändes riktigt fin. En stor supporterskara hade hon också, hennes ägare var där med familj och stallkompisar. tant fick massor av morötter och pussar men det var hon ju värd när hon sprungit så fint! Hemresan gick lättare då vägen var betydligt bättre!
 
Sen har eftermiddagen flytit på, först en lektion här hemma. Två tjejer med ponnyer som var här och red lite markarbete. Jag var orolig att underlaget inte skulle fungera när det blev klabbsnö men det gick fint, vi kunde både göra lite galopparbete och hoppa lite gymnastikhoppning men lågt. Det är väldigt roligt att ha lektioner hemma, och dessutom med mina fina hinder!
 
Sen dressyrade jag med Lucky som var riktigt fin! Galoppen är fortfarande svag men annars hade man bara kunnat anmäla till första dressyrtävling! Fin känsla i dag! Och till sist fick Cadde arbeta lite i töm innan jag gick in och åt middag framför Farmen på tv. Nu orkar jag nog inte så mycket mer i kväll, det är varit en hård men rolig helg!
 
 
 
 

Spänning!

I dag har det varit fullt race, många spännande moment så det känns som jag varit på helspänn hela dagen! Jag lovade ju er igår att det skulle bli både rolig och spännande dag!
 
Dagen började med att jag och Alida red ut på Cadde och Tant. Cadde var lite uppspelt i början så det var lite spännande innan han sen lugnade ner sig och gick fint! Det var ju ett tag sen han gick ut sist så man kan ju förstå att det var lite roligt! 
 
Nästa spännande moment var att lasta Szum och åka till Dannero på träning. Det gick fint att lasta, plockade upp Linda på vägen som var mentalt stöd för mig i dag, och det gick även bra att köra dit. Även om det var lite halt så var det inte alls som i tisdags! Passande nog så var det även loppis på Dannero i dag så det var proppfullt på parkeringen med bilar och fullt med folk, perfekt att leda en lätt uppspelt Szum igenom! 
 
Han var väldigt spänd i dag, inte så konstigt då hans matte verkligen fuskat med att åka med honom så han får miljöträning. Och det var många, för Szum,  störande moment som hästar som kom och gick, en brummande fläkt och enorm mycket publik på läktaren (dvs Linda och en person till, ändå hoppade han i luften varje gång Linda rörde på sig!!). Större delen av passet gick till att få honom att slappna av men jag tycker att han kändes fin på slutet. Sen är det ju som vanligt bara att inse att det skulle bli ännu bättre och gå ännu lättare om ryttaren red lite bättre och var starkare i sitsen, bara att träna vidare alltså!
 
Efter all denna spänning så kändes hemvägen enkel, trots snömodd, och kvällen tillbringades så klart med Mello! Nu är det bara att ramla i säng som gäller, upp tidigt i morgon och åka tillbaka till Dannero men då är det Tants tur!
 
Jag och Szum på Dannero!
 

RSS 2.0